Το Κυπριακό είναι ζήτημα καλλιέργειας
20/07/2014 09:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Κυπριακό είναι ζήτημα καλλιέργειας

Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1974 το ξίφος του Αττίλα αιματοκύλισε την νήσο της Αφροδίτης, έτρωσε ανεπανόρθωτα το εθνικό γόητρο και έκοψε στα δύο την Κύπρο

Η Κύπρος δεν είναι «νήσος τις». Είναι το «προκεχωρημένο φυλάκιο» του Ελληνισμού στην Ανατολή, ο πνεύμονας του Έθνους στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Η γλυκιά αίσθηση και ταυτόχρονα το βαρύ χρέος ότι ο Ελληνισμός δεν εξαντλείται στα σημερινά στενά γεωγραφικά όρια έπειτα από τους συνεχείς ακρωτηριασμούς με αφετηρία το 1922.

Ο ποιητής Γεώργιος Σεφέρης είχε αναπτύξει έναν βαθύ δεσμό με τον κυπριακό Ελληνισμό και είχε εξυμνήσει με το ποίημα του «Σαλαμίνα της Κύπρος» τον ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ κατά το διάστημα 1955-1959 κατά του αποικιακού ζυγού του Στέμματος. Ένας αγώνας που ψήλωσε το ελληνικό δέντρο της Ελευθερίας, πλούτισε το εικονοστάσι του Έθνους και χάρισε απαράμιλλα επιτεύγματα στα πεδία των μαχών και έστησε ένδοξο τρόπαιο, ελευθεροφροσύνης, μνήμης και παραδείγματος φλογερής φιλοπατρίας και θυσιαστικής αυταπάρνησης.

Ο Σεφέρης σημείωνε στην αλληλογραφία του με τον Θεοτοκά, ιδεολογικό σταχανοβίτη της γενιάς του ’30 και του Ελληνικού Τρόπου, ότι «υπάρχουν σε μια γωνιά της γης 400 χιλιάδες ψυχές από την καλύτερη, την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη, που προσπαθούν να τις αποκόψουν από τις πραγματικές τους ρίζες και να τις κάνουν λουλούδια θερμοκηπίου». Και συνέχιζε με την ίδια ένταση υπογραμμίζοντας ότι «το Κυπριακό ζήτημα είναι πριν απ’ όλα ζήτημα καλλιέργειας, ζήτημα “κουλτούρα” με την πλατύτερη έννοια που έχει αυτή η λέξη». Και πράγματι το Κυπριακό μαζί με όλες τις προεκτάσεις και συμπαραδηλώσεις του είναι ζήτημα καλλιέργειας. Είναι ο τρόπος κατανόησης του εαυτού μας, πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, ως Έθνους, στην Ιστορία και τον κόσμο. Το Κυπριακό ιχνογραφεί την αντίληψη μας για τον όλον Ελληνισμό, συγκροτεί την αδιάσπαστη συνοχή του μητροπολιτικού κέντρου με την περιφέρεια, μετριάζει το μελαγχολικό αίσθημα της εθνικής μας μοναξιάς και γαλβανίζει το αίσθημα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας ότι δεν είμαστε μόνοι, «πως υπάρχει ένας κόσμος που μιλά ελληνικά, είναι ελληνικός».

Το φθινόπωρο του 1953 κατά την πρώτη ημέρα της πρώτης του επίσκεψης στην Κύπρο, είχε γράψει γλαφυρά μια σπάνια αλήθεια που συμπυκνώνει την αξία και την μεγαλοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού: «απ’ δω νιώθει κανείς την Ελλάδα (ξαφνικά) ευρύχωρη, πιο πλατιά». Παρ’ όλα αυτά ο ισλαμοφασισμός, οι διεθνείς συνοδοιπόροι τους με τους εγχώριους Δούρειους Ίππους θέλησαν να ξεριζώσουν τον κυπριακό και να συρρικνώσουν τον σύνολο Ελληνισμό.

Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1974 το ξίφος του Αττίλα αιματοκύλισε την νήσο της Αφροδίτης, έτρωσε ανεπανόρθωτα το εθνικό γόητρο και έκοψε στα δύο την Κύπρο, καταρράκωσε την προοπτική του Ελληνισμού, ξερίζωσε και δημιούργησε καραβάνια προσφύγων. Οι ευθύνες και τα γεγονότα για την τυχοδιωκτική στάση της Χούντας του Ιωαννίδη και τις ευθύνες και τον κινητήριο ρόλο των ΗΠΑ στη δρομολόγηση των εξελίξεων είναι γνωστές. Στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως που εν τέλει οδήγησαν στην κατοχή του 38% του νησιού μέχρι και σήμερα από τους Τούρκους.

Πολλά έχουν γραφτεί, περισσότερα έχουν ειπωθεί. Σχοινοτενείς και περισπούδαστες αναλύσεις. Ατόφιες αλήθειες και ανακρίβειες. Η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» όμως ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από το ελληνικό κράτος, οι ήρωες παραμένουν χωρίς παράσημα, ουσιαστικός διάλογος για το φάκελο της Κύπρου δεν έχει διαμειφθεί. Οι προοπτικές στο νησί δεν είναι ευοίωνες καθώς το ύψιστο εθνικό πρόβλημα, το δημογραφικό, σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις δείχνει ότι ουσιαστικά οι Ελληνοκύπριοι θα είναι –αν δεν είναι ήδη- μειοψηφία. Και επιπλέον, η Μητρόπολη αφήνει σε πλείστες όσες περιπτώσεις ακάλυπτη και εκτεθειμένη την Κύπρο στις χυδαίες και ιταμές προσβολές της Τουρκίας, με πρόσφατο το περιστατικό περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά εθνική πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί με τον Βενιζέλο στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος εμπρός στην πολιτική βουλιμία του δεν υπολογίζει ούτε τα εθνικά συμφέροντα. Αλήθεια, αν είναι να θίγονται τόσο ευαίσθητα εθνικά συμφέροντα, τι να την κάνουμε την συγκυβέρνηση;

Η σημερινή είναι ημέρα μνήμης, περισυλλογής και περίσκεψης. Την βαριά κληρονομία του Γρίβα, του Αυξεντίου, του Μάτση, του Καραολή, του Παλληκαρίδη και τόσων άλλων σήκωσαν επάξια οι ΕΛΔΥΚάριοι, η Μοίρα του Παπαμελετίου, η Εθνική Φρούρα που αγωνίστηκαν για λίγες πιθαμές ιερού χώματος αποτρέποντας τα χειρότερα, ώστε να μην μιλάμε σήμερα για μια μεγαλύτερη σε έκταση εθνική τραγωδία.

Το δίλημμα είναι επείγον και επιτακτικό. Έχουμε χρέος να μην λησμονήσουμε, να κρατήσουμε τη σπίθα ζωντανή και ακοίμητη. Ο Σεφέρης ήταν τρομακτικά προφητικός: «Θα περιοριστούμε μοιραία σε τελετουργικές ενέργειες, έχουμε την τιμήν κτλ, γιατί σε λίγα χρόνια θα συνηθίσουμε να μιλάμε για το αδελφόν κυπριακόν έθνος όπως οι Εγγλέζοι για τους πέραν των θαλασσών»;

Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 20/07/2014 11:20:09

  Οι Ελληνοκύπριοι είναι μειοψηφία η μικρή πλειοψηφία ακόμα, στο σύνολο της Κύπρου. Σε περίπτωση επανένωσης όντως θα τείνουν να γίνουν μειονότητα μετά από μερικά χρόνια. Αρχικά θρησκευτική μειονότητα σε μια μουσουλμανική θάλασσα Τουκοκυπρίων, Τούρκων και μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες. Στην συνέχεια εθνική. Μοιάζει στις αρχές του 21 αιώνα να έχει αντιστραφεί η κατάσταση που επικρατούσε στα μέσα του 20. Αν η διατήρηση της Ελληνικότητας είναι το ζητούμενο, η λογική λέει ότι για τους Ελληνοκύπριους η λύση δύο κρατών ή η διπλή ένωση είναι ο σωστός στόχος. Φυσικά μετά από εδαφική προσαρμογή και εγγυήσεις ασφάλειας. Ίσως η ήττα στον πόλεμο του 74 να έχει και κάποια θετική πλευρά μακροπρόθεσμα. Ακόμα πιο πολύ, το όχι του Παπαδόπουλου το 2004 μέσα από αυτό το πρίσμα να αποδειχθεί σωστό κι όχι απλά μια μαξιμαλιστική άσκηση.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ George N 20/07/2014 13:12:42

   Έτσι όπως το παρουσιάζεις αγαπητέ George,δεν ξέρω αν η λύση των δύο κρατών είναι η σωστή λύση,όμως σίγουρα με το ίδιο πρόσχημα της μετατροπής από πλειοψηφία σε μειοψηφία της ελληνικής πλευράς,θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας,(βλ.Θράκη),με τα ύπουλα σχέδια που απεργάζονται χρόνια τώρα οι Τούρκοι...

   • George N avatar
    George N @ Κυθήριος 20/07/2014 14:54:37

    Δεν νομίζω ότι έχουν σχέση τα μεγέθη και η θέση των περιοχών. Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη η λύση εκεί θα δοθεί από την μεγάλη ελκτική δύναμη της Κωνσταντινούπολης, όχι μόνο στους Μουσουλμάνους της Θράκης αλλά και σε πολλούς Ελληνες που θα συναντήσουν τους Ρωμιούς της Πόλης. Πραγματικά δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει να φοβηθεί κάτι στην Θράκη -εκτός περίπτωσης πολέμου- και θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή, όπως είναι πχ η Βουλγαρία. Στην Κύπρο όμως πρέπει να σκεφτεί καλά, πριν κάνει την ευχή της. Καμιά φορά οι ευχές.....εισακούονται!

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 20/07/2014 13:54:57

  Καλή η ανάρτηση. Η εθνική συνείδηση, τό έθνος, ούτε τρώγεται, ούτε αγοράζεται, ούτε καί πουλιέται. Βιώνεται. Μιλιέται, γράφεται, χορεύεται, τραγουδιέται. Είναι η αίσθηση τής πληρότητας ή καί απόγνωσης πού στιγμιαία ή καί παρατεταμένα σέ κυριεύει. Είναι μιά αντικειμενική πραγματικότητα καί όχι φαντασίωση. Όσο η θάλασσα έχει νερό, τό έθνος μας θά υπάρχει. Ο George N έχει δίκαιο.

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 20/07/2014 13:57:49

  Εύγε Γιώργο

 4. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 20/07/2014 14:33:56

  Ημέρα μνήμης , περισυλλογής και συνειδητοποίησης της βαριάς κληρονομιάς ..... Εξαιρετικό άρθρο ! Μπράβο , Γιώργο !!!

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 20/07/2014 16:22:16

  Ο Κώστας Χαραλαμπίδης απαγγέλνει Κώστα Μόντη: «Tρίτο Γράμμα στη Μητέρα» (απόσπασμα). Από το Φιλολογικό Μνημόσυνο Κώστα Μόντη («Η Ποιητική Συνείδηση της Κύπρου», που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίου Δομετίου μαζί με το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα "Κώστας Μόντης" την 1η Μαρτίου 2012. http://youtu.be/WwnW5nli48c

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 20/07/2014 22:32:50

  “Στα κατεχόμενα γιόρτασε την εισβολή ο Γκιούλ – MSN Πολιτική / Κυριακή 20-7-2014 Με στρατιωτική παρέλαση των κατοχικών στρατευμάτων και πτήσεις της ακροβατικής Μοίρας αεροσκαφών «Τουρκικά Αστέρια» εορτάστηκε στο ψευδοκράτος η 40η επέτειος της εισβολής στην Κύπρο, την οποία παρά την διεθνή καταδίκη επιμένουν να ονομάζουν «Ειρηνευτική Επιχείρηση». Επίσης, για ακόμη μία φορά τουρκικά αεροσκάφη και πλοία παραβίασαν τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, ενώ έγιναν πτήσεις και πάνω από την πράσινη γραμμή με ρίψη αλεξιπτωτιστών. Την παρέλαση παρακολούθησε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ η παρουσία του οποίου στα Κατεχόμενα χαρακτηρίστηκε από τη Λευκωσία ως προκλητική, σε μια περίοδο που αναζητείται λύση του Κυπριακού με διαπραγματεύσεις. «Εναλλακτικές λύσεις» Ο κ. Γκιούλ σε δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι είναι εφικτή μια λύση ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, «στη βάση της θέλησης των δύο συνιδιοκτητριών κοινοτήτων του νησιού», είπε όμως ότι εναλλακτικές λύσεις μπορούν επίσης να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η «Ειρηνευτική Επιχείρηση» πριν από 40 χρόνια αποτελεί σημείο καμπής για την Κύπρο, λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να εκτιμήσουν το γεγονός ότι επέφερε ειρήνη και ηρεμία στον τόπο, τη στιγμή που σήμερα επικρατεί η βία και η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή. Ανέφερε εξάλλου ότι κανείς δεν πρέπει να αναμένει από τους Τουρκοκύπριους να καταστούν μειονότητα σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος. «Είναι καιρός να λυθεί το πρόβλημα» συνέχισε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά αναμένει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, με την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης που θα επικυρωθεί μέσω δημοψηφισμάτων. «Μια συνολική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι επικρατούν θετικές συνθήκες για μια τέτοια έκβαση. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η λύση θα δώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά πρόσβαση στην τουρκική αγορά, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή. Ανέφερε τέλος ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να άρουν τα «εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων. Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ αναχώρησε από τα κατεχόμενα. Ήταν η τελευταία του επίσκεψη εκτός Τουρκίας με την ιδιότητα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Πραγματικότητες» και για τον Έρογλου Όταν η τουρκική πλευρά μιλάει για «πραγματικότητες» εννοεί την αποδοχή της παραμονής των εποίκων, της «Κυριαρχίας» του ψευδοκράτους και των εδαφικών τετελεσμένων της κατοχής. Ο Έρογλου στην ομιλία του ανέφερε πως ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΠΡΟ ΤΟΥ 1974 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Χαρακτήρισε την ημέρα της εισβολής, Ημέρα «Αναγέννησης, Ειρήνης και Ελευθερίας» για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι «Απελευθερώθηκαν Συνεπεία Της Τουρκικής Ειρηνευτικής Επιχείρησης». Αναφέρθηκε επίσης στην «Ειλικρινή του Βούληση» για λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάζονται σκληρά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Είπε ακολούθως ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διαθέτει παρόμοια βούληση για λύση και προσπαθεί να παρουσιάσει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως αδιάλλακτη. Ζήτησε ακόμη από όλους να διερωτηθούν για ποιόν λόγο η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει στις διαπραγματεύσεις τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν. Έκανε λόγο για τον Οδικό Χάρτη 5 Σημείων που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι αναμένει μια απάντηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους, στις 24 Ιουλίου.” * «Όταν σάς πήραμε τη Πόλη, σάς βγάλαμε τα δόντια. Όταν σάς πήραμε τη Κύπρο, σάς κόψαμε τα χέρια. Ήρθαμε για να μείνουμε στη Κύπρο.» ~Μπουλέντ Ετζεβίτ, πρωθυπουργός, εμπνευστής και υποστηρικτής του Αττίλα στη Κύπρο.

 7. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/07/2014 23:01:52

  Εξαιρετικός!

 8. Jimakos avatar
  Jimakos 21/07/2014 09:41:36

  Από το 1974 μέχρι σήμερα, το θέμα το συντηρούμε στις αίθουσες του ΟΗΕ με μοναδική εξαίρεση τα δραματικά περιστατικά των Ισαάκ και Σολωμού. Δεν έχει πέσει όχι σφαίρα, άλλα ούτε κρότου λάμψεως από Ελληνοκυπριακή μεριά. Όταν αυτοί δολοφονούσαν για τη σημαία τους, εμείς λέγαμε να την αφήσουμε να την πάρει ο αέρας... Νομοτελειακά δεν υπάρχει καμία ελπίδα για θετική εξέλιξη.

 9. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 21/07/2014 10:10:56

  ευαίων 50 και ετών δείχνουν το επίπεδο ΕΘΝΙΚΗΣ οργάνωσης των τούρκων σε κρατικό επίπεδο, και οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές. στην ελλάδα συνεχίζεται λίγο ή πολύ η ίδια νοοτροπία με την ελίτ την ίδια διασπασμένη, άλλη γλώσσα μιλούν στον σύριζα, άλλο στην ΝΔΠΑΣΟΚ, καλά το ΚΚΕ το αφήνω, ανήκει στην ιουρασική περίοδο. όταν τους ακούς να κονταροχτυπιούνται κατανοείς γιατί όχι μόνο δεν πρόκειται να απελευθερωθεί ποτέ η κυπρος αλλά οι πιθανότητες είναι να χάσουμε και άλλα εδάφη, στο αιγαίο τώρα μιας και το διαχρονικό μύνημα της ελλαδικής ξενήλατης νομεκλατούρας που υποδύεται την "Ελληνική" κυβέρνηση, διαχρονικά, προς την τουρκία, είναι αυτό της αδυναμίας και της δουλοπρέπειας. η σημειολογία: οι καταθέσεις στεφάνων στον τάφο του χιτλερίσκου της τουρκίας από τους "πρωθυπουργούς" του προτεκτοράτου. και ενώ η ελλάδα θα μπορούσε να είναι τοπική υπερδύναμη δίχως τοπικούς ιμπεριαλισμούς και εθνικισμούς (η ΧΑ απλά είναι ηλίθιοι ναζιστές) έχει καταντήσει παρίας που τον κλωτσούν ΟΛΟΙ στη γειτονιά. και μόνο το γεγονός ότι υπήρξαν πολιτικοί που στήριξαν το ανάν τα λέει ΟΛΑ.

 10. Σίμος avatar
  Σίμος 21/07/2014 18:09:16

  ότι χάνεται από το σπαθί με σπαθί κερδίζεται... δυστυχώς τέτοια πρόθεση από ελληνικήw πλευράw δεν υπάρχει- συνεπώς το κυπριακό λύθηκε πριν 40 χρόνια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.