Το Κατερινάκι…
29/10/2014 06:00
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Κατερινάκι…

Στο δάσος του Κατύν, τα βράδια με φεγγάρι, όταν φυσάει ο άνεμος ακούγεται το ακορντεόν να παίζει το Κατερινάκι και σκιές SS και κομισάριων το χορεύουν αγκαλίτσα…

Ο ύμνος του ΕΑΜ γράφτηκε ξεπατικωσούρα πάνω στο σοβιετικό τραγούδι που συνέθεσε ο Ματβέϊ Μπλάντερ, σε στίχους Μιχαήλ Ιζατκόβφσκυ. Ο πολυγραφότατος συγγραφέας Βασίλης Ρώτας, ο άντρας της φίλης μου Βούλας Δαμιανάκου, που έδωσε καταφύγιο στον Οτσαλάν το 1999, έγραψε τους ελληνικούς στίχους πάνω στις νότες του Μπλάντερ.

Το αυθεντικό σοβιετικό τραγούδι γράφτηκε το 1938 και λέγεται «Κατιούσα», δηλαδή Κατερινάκι. Το Κατερινάκι είναι μια κοπέλα που τραγουδάει για τον αγαπημένο της, που είναι φαντάρος στα σύνορα.

Το τραγούδι έγινε πολύ δημοφιλές στα χρόνια του πολέμου κι οι σοβιετικοί στρατιώτες έδωσαν το ίδιο όνομα, Κατιούσα, σε μια σειρά ρουκέτες του Κόκκινου Στρατού, που οι Γερμανοί αποκαλούσαν «το όργανο του Στάλιν», επειδή οι συστοιχίες τους θύμιζαν εκκλησιαστικό όργανο.

Το Κατερινάκι το τραγουδούσαν οι κόκκινοι στρατιώτες όταν εισέβαλαν στην μαρτυρική Πολωνία στις 17 Αυγούστου 1939 για να συναντηθούν στη μέση με τους ναζί συμμάχους τους, στους οποίους κρατούσαν το φανάρι επί 16 μέρες, αφού ο Χίτλερ την 1η Σεπτεμβρίου 1939 είχε εισβάλει στην Πολωνία από τη Δύση. Στις 23 Αυγούστου, μια εβδομάδα πριν, είχε υπογραφεί το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότωφ, από τα ονόματα των υπουργών εξωτερικών της ναζιστικής Γερμανίας και της σταλινικής ΕΣΣΔ. Η συμφωνία είχε ένα μυστικό πρωτόκολλο, το οποίο εφάρμοσαν οι σταλινικοί κομισάριοι εισβάλοντας στην Πολωνία, με πρόσχημα την «προστασία» των Ουκρανών και Λευκορώσων, μαχαιρώνοντας πισώπλατα το αγωνιζόμενο πολωνικό έθνος.

Όταν συναντήθηκαν στην μέση της σφαγιασμένης Πολωνίας, κομμουνιστές κομισάριοι και μαυροντυμένα SS χόρεψαν το τραγουδάκι του Μπλάντερ αγκαλιασμένοι μάγουλο με μάγουλο αλλά μην ανησυχείτε, ο τραμπαρίφας Μπογιόπουλος κάποιο επιχείρημα θα έχει γιατί αυτό ήταν μπερκέτι για τον πολωνικό λαό και καλό πράγμα για την ανθρωπότητα. Η συνέχεια, για τους 13.500.000 Πολωνούς που πέρασαν κάτω από την εξουσία του «πατερούλη» και των δημίων του είναι γνωστή. Οι ναζί έσφαζαν την Δυτική Πολωνία και οι σταλινικοί κομμουνιστές την Ανατολική. Εκατοντάδες χιλιάδες πήγαν διακοπές στην Σιβηρία. Δεν ξέρω αν το ίδιο τραγουδάκι το τραγουδούσαν οι κομισάριοι στο δάσος του Κατύν, όταν εκτελούσαν τον ανθό του σώματος των πολωνών αξιωματικών με μια σφαίρα στον σβέρκο, μαζί με αστυνομικούς, παπάδες, αγρότες, αστούς κι όποιον είχε μη προβλεπόμενη φάτσα. Μάλλον όχι, διότι είχε πέσει πολύ δουλειά αλλά και γι’ αυτή τη σφαγή οι Μπογιόπουλοι κάποια δικαιολογία θα σας πουν με σηκωμένο φρύδι και γυάλινο μάτι.

Ως τις 22 Ιουνίου 1941, όταν ο Αδόλφος επιτέθηκε στο συνεταιράκι του τον Στάλιν, σε μια τιτάνια σύγκρουση των δύο συγγενών ολοκληρωτισμών, οι απανταχού κομμουνιστές έκαναν την πάπια, περιμένοντας το χαρτάκι με τις οδηγίες, αφού παρατηρούσαν, τρώγοντας πασατέμπο, τους ναζί να καταπίνουν την Αυστρία την Τσεχοσλοβακία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Γαλλία, την Νορβηγία, την Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα ο Ζαχαριάδης έγραφε ένα γράμμα υπέρ της αντίστασης στους Ιταλούς κι ύστερα το ‘παιρνε πίσω, η δε επίσημη θέση ήταν κατά του «ιμπεριαλιστικού» πολέμου, που πια διεξαγόταν εκτός …συνόρων. Η απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου εκνεύριζε το ΚΚΕ. Μόλις τον Ιούνιο σφύριξε ο πατερούλης, τότε οι απανταχού σύντροφοι γύρισαν την τραγιάσκα τους ανάποδα κι αποφάσισαν να αγωνιστούν, έχοντας σταθερό μάτι στην εξουσία. Πάντως στις 28 Οκτωβρίου 1940 υπήρχε μόνο το Κατερινάκι, ούτε το ΕΑΜ, ούτε ο ύμνος του.

Στην συνέχεια οι δυτικοί έγιναν συνεργοί του πατερούλη στην Γιάλτα. Νομιμοποίησαν τα αποτελέσματα της συμφωνίας Χίτλερ – Στάλιν. Η ΕΣΣΔ μετά την νίκη έδωσε κάτι ψιλά στην Πολωνία σε βάρος της Ανατολικής Πρωσίας και ενσωμάτωσε όλα τα πολωνικά κέρδη της στις σοβιετικές δημοκρατίες της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Μόνο που και που, στο δάσος του Κατύν, τα βράδια με φεγγάρι, όταν φυσάει ο άνεμος ακούγεται το ακορντεόν να παίζει το Κατερινάκι και σκιές SS και κομισάριων το χορεύουν αγκαλίτσα…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 29/10/2014 07:51:15

  Τρομερή μελωδία, πάντως. Θυμάμαι ότι στο δημοτικό σχολείο, κάπου τρίτη-τετάρτη δημοτικού, είχαμε φτιάξει πάνω σε αυτούς τους στίχους τον ύμνο της ποδοσφαιρικής ομάδας της τάξης μας. Χωρίς να ξέρουμε φυσικά, τότε, ότι ήταν ο ύμνος του ΕΑΜ και της ΕΣΣΔ. Αλλά θυμάμαι πολύ καλά ότι μας συνέπαιρνε αυτή η μελωδία και μας ενθουσίαζε.
  Πέρα από ο,τιδήποτε άλλο, εύγε για το άρθρο στο συγγραφέα. Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι. Ακόμη και εάν θέλουμε να αγνοήσουμε τον άθλιο ρόλο του ΕΑΜ στην προετοιμασία και στην σιωπηρή κήρυξη του εμφυλίου στα βουνά της πατρίδας μας, ήδη στα κρυφά από το 1942, φανερότερα από το 1943 και ανοικτά πια το 1944, όταν είχαν πλέον καταφέρει να εξολοθρεύσουν όλες τις άλλες μη κομμουνιστικές αντιστασιακές ομάδες, πλην του παμπόνηρου Ζέρβα. Με τις συνήθεις συκοφαντίες ότι ήταν "συνεργάτες των Γερμανών" ή "εχθροί του λαού" ή "ταγματασφαλίτες" κλπ. κλπ. Ένα κεράκι στη μνήμη των χωροφυλάκων του Μακρυγιάννη που χάρη σε αυτούς δεν έγινε η πατρίδα μας κομμουνιστική. Να βιώσουμε τη φτώχεια και τη δυστυχία που βίωσαν οι βόρειοι γείτονες μας, αν όχι και τον εθνικό ακρωτηριασμό υπέρ των Σλάβων. Που η φτώχεια και η δυστυχία τους ούτε συγκρίνεται με το Μνημόνιο που βιώσαμε εμείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια...

  • Κωνσταντίνος avatar
   Κωνσταντίνος @ Διογένης 29/10/2014 09:22:17

   Αν και φανατικά αντικομμουνιστής, πρέπει να αναγνωρίσουμε στο ΕΑΜ την αντίσταση που έκανε εναντίον της Γερμανικής κατοχής. Όπως, πρέπει να τονίσουμε πως το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είχαν στις τάξεις τους Έλληνες όλων των ιδεολογικών φρονημάτων. Μην ξεχνάμε πως ο δολοφονηθείς Τίτος Αθανασιάδης (της Βραδυνής) είχε πολεμήσει με το ΕΑΜ. Αντιθέτως, μεγάλα τμήματα από τα Τάγματα εφόδου και τους Γερμανοτσολιάδες ενσωματώθηκαν στην μεταπολεμική εμφύλια σύγκρουση στο πλευρό των Εγγλέζων για να κερδηθεί η μάχη με τους Κομμουνιστές. Αν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω την ιστορία, το μεγαλύτερο λάθος της μεταπολεμικής Κυβέρνησης είναι πως παρείχε ασυλία στους καταδότες και στους συνεργάτες των Γερμανών, γεγονός που αφενός έδωσε επιχειρήματα στους Αριστερούς, αφετέρου δεν ξερίζωσε τα "τζάκια" που έχοντας την αίσθηση της ατιμωρησίας κάνουν κουμάντο μέχρι σήμερα στον τόπο με τα γνωστά αποτελέσματα....

   • Neutral avatar
    Neutral @ Κωνσταντίνος 29/10/2014 10:41:45

    Εκ παραδρομής γράψατε " ο δολοφονηθείς Τίτος Αθανασιάδης (της Βραδυνής)", φυσικά πρόκειται για τον Τζώρτζη Αθανασιάδη.

   • giorgosalexpoli avatar
    giorgosalexpoli @ Κωνσταντίνος 29/10/2014 11:16:04

    να αναγνωρισουμε τι? οτι το εαμ εκανε αντισταση κατα των γερμανων? ποτε? οταν ο χιτλερ αποφασισε να χτυπησει την μαμα ρωσια τοτε αρχισε να ενεργοποιειται στην ελλαδα το εαμ. και την μεγαλυτερη αντισταση την εκανε σε συνεργασια με τους ανταρτες του ζερβα ( γοργοποταμος) ασχετα αν μετα τους χτυπουσαν στα δεκεμβριανα.

   • Τί να λέμε avatar
    Τί να λέμε @ Κωνσταντίνος 29/10/2014 14:25:29

    "...πρέπει να αναγνωρίσουμε στο ΕΑΜ την αντίσταση που έκανε εναντίον της Γερμανικής κατοχής..." Οι ΈΛληνες κομμουνιστές από το 1939 με΄χρι το 1941 ήταν χέρι-χέρι με τους Ναζιστές. Το ίδιο και ο Ριζοσπάστης. Υπα΄ρχουν σχετικά α΄ρθρα της εποχής που ο Ριζοσπα΄στης μετά το ΟΧΙ του Μεταξά μιλούσε για πόλεμο των ιμεπριαλιστών.. Αστο μεγάλε. Το ΕΑΜ εμφανίσιτηκε μόνο μετά την εισβολή του Χίτλερ στην ΕΣΣΔ. Ευχαριστώ όμως ειλικρινά το δήμαρχο Χαλανδρίου που μου θύμισε για ποιό λόγο θα κάνω βαθύτατο αντικομμουνιστή και το παιδί μου. Άρα και αντιναζιστή....επειδή: ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ = ΣΒΑΣΤΙΚΑ Α, και να του θυμίσω πως αν θέλει και 2ο γύρο θα τον έχει. Μόνο που αυτή τη φορά, τα σύνορα θα είναι κλεισμένα...ελείψει Τίτο....και δεν θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι να δίνουν διαβατήρια... Γιατί το μάθημα το πήραμε οι απόγονοι των πολεμιστών του Ζέρβα: αυτοί πολεμούσαν, και οι δεξιοί πολιτικάντηδες διόριζαν τα κομμούνια. ΧΑ! Επίσης θα θυμίζω στο παιδί μου πως οι κομμουνιστές έιναι αριστεροί στην ιδεολογία, αλλά δεξιοί στην τσέπη...ας έρθει η επανάστασαη και εμείς οι μαλάκες οι δεξιοί θα κυνηγάμε στα σοκάκια την αριστερή ΠΛΟΥΣΙΑ ελίτ των offshores...ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!

    • Ποταμίσιος Χάνος avatar
     Ποταμίσιος Χάνος @ Τί να λέμε 29/10/2014 15:18:47

     '' A, και να του θυμίσω πως αν θέλει και 2ο γύρο θα τον έχει....'' Σιγά τα αίματα βρε ...κομμουνιστοφάγε της φακής! Μην ονειρεύεστε άλλο πια ...γύρους, παρά μονάχα αυτούς με τα ''απ΄όλα''. Πιτούλα, τζατζικάκι, κρεμύδι, ξέρετε.... Χαχαχαχα. Για να εκτονωθείτε όμως, υπάρχουν πάντα οι ένδοξοι...πόλεμοι των φαφλατάδων-τζαμπαμαγκιόρων του καναπέως, στο PlayStation. Προσέξτε μόνο να μην πάθουνε αγκύλωση, τα ροδαλά κι ευαίσθητα τα δαχτυλάκια σας. :) Με ...ρέγουλα λέμεεεε.

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Ποταμίσιος Χάνος 29/10/2014 17:11:20

      Ξέρεις καμιά φορά οι ευχές βγαίνουν πραγματικότητα... Άσε τις ειρωνίες λοιπόν...τί νομίζεις; Πως οι δεξιοί, (εννοώ τους δεξιούς: όχι τα κολοπαίδια της ΧΑ. Αλλά ξέχασα: δεξιοί κάποτε είμαστε: σήμερα όμως ΜΑΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ!) έχουν μείνει στον καναπέ;;;;; ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ! Αυτά τα κάνουν οι Νεοδημοκράτες, ΠΑΣΟΚΟΙ, οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ-Polo Ralph Lauren και οι μπουρζουάζες του ΚΚΕ-offshore...

     • Ποταμίσιος Χάνος avatar
      Ποταμίσιος Χάνος @ Τί να λέμε; 29/10/2014 22:56:22

      Χαχαχαχα! Σιγά τα Pretty Collant αδέλφια! Όσο και να΄ναι ανθεκτικά, στα καλντερίμια και στα γαϊδουράγκαθα, κι αυτά ...χάνουνε πόντους. Να κάνετε μιά μαζική παραγγελία καλού κακού, με το σηματάκι της ...ομάδας σας στην ούγια. Trendy magies kai tsaxpinies!! ; Άντε και καλά κρασιά.

     • Τί να λέμε avatar
      Τί να λέμε @ Ποταμίσιος Χάνος 31/10/2014 09:14:34

      Oute trendy eimai "Potamisio" milf-lady-boy, alla oute tsaxpinis...Αυτά δυστυχώς τα ξέρουν καλά στας Αθήνας...ειδικά οι απόγονοι της γενιάς του Πολυτεχνείου...οι σημερινοί 35άρηδες γιοί και κόρες κάποιων πλούσιων αρσιτερών 60άρηδων...ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ! που τους χάλασε η μόστρα και δεν διορίζονται πια..... Οι νεο-γαλαζοαίματοι ντε...που διάβαζαν KΛIK και αρέσκονταν στα lounge...XA!XA!XA! Φοβάσαι για τους επιγόνους σου; Μη τυχόν και μπλέξουμε σε νέο συμμοριτοπόλεμο;;; Αλλά έχεις δίκιο; Ποιός καλτσοδέτας-ladyboy της φρου-φρου αριστεράς να βρεθεί να το παίξει συμμορίτης; ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!

     • Ποταμίσιος Χάνος avatar
      Ποταμίσιος Χάνος @ Τί να λέμε 31/10/2014 17:40:39

      Είσαι και trendy και tsaxpinogargaliaris και tiga dithen. Είναι μάταιο να μας κρύβεσαι. Για κοιτάξου ξανά στον καθρέφτη, αφού αφαιρέσεις προσεκτικά πρώτα την τσίμπλα απ΄ την αδιάβροχη μάσκαρα βρε, πολέμαρχε της καρπαζιάς και της ξηλωμένης ζαρτιέρας! Θα αναγνωρίσεις αμέσως τη στερημένη μαϊμού τζάμπα μάγκα, που πλάθει με τη νοσηρή της φαντασία ματωμένες σαπουνόπερες της πεντάρας και γλείφοντας κατουρημένες ποδιές (ως γνήσιος θρασύδειλος κατρουλοφασιστάκος), καταφέρνει επί τέλους κι αυτός να ….πρωταγωνιστήσει μια φορά, σε κάτι! Έστω και κατά φαντασίαν να δοξάζεται και να μεγαλουργεί και να ….κατατροπώνει εικονικά, όχι τον …προαιώνιο οχτρό, αλλά τον άθλιο, ελάχιστο εαυτούλη του, που ρεζιλεύεται και αυτοξευτιλίζεται στο πάλκο της αληθινής ζωής, κατ΄επανάληψη και συστηματικά. Οι ανεγκέφαλοι κι αμόρφωτοι όμως βοσκοί, κάθε ημέρα που περνάει -ευτυχώς-, λιγοστεύετε σ΄ετούτη τη χώρα. Γι αυτό, μη χαίρεσαι άδικα. Συνέχισε με την αυτολύπηση και με την αυτοπαραπλάνηση, που εκ γενετής τα κατέχεις καλά και κράξε όσο μπορείς πιο δυνατά, μήπως και πάψεις να σκιάζεσαι. :)

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Ποταμίσιος Χάνος 01/11/2014 11:12:27

      Στην Ελλάδα κυβερνήσαν οι επίγονοι-απόγονοι των ηττημένων: 1. Οι δοσίλογοι συνεργάτες των Γερμανών τους οποίους υπέθαλψε η Δεξιά παράταξη, και 2. Οι κομμουνιστές- (ψυχολογικό Σύνδρομο Μολότωφ-Ρίμπερντροπ) οι οποίοι "συγκυβέρνησαν" με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ... Εσύ σε ποιά από τις δύο κατηγορίες ανήκεις; ΥΓ. Το να κυβερνούν οι ηττημένοι αποτελεί παγκόσμια πρωτιά και Ιστορικό εξάμβλωμα-ατόπημα...η Ιστορία αυτά τα καταδικάζει σε"επανάληψη"...το ξέρεις, και το ξέρουν και οι ιστορικοί...το ξέρουν και οι πολιτικάντηδές μας οι οποίοι ανήκουν ΟΛΟΙ και στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες...επίσης το ξέρουν και πολλές ξένες "υπηρεσίες"...και προετοιμάζονται για την "επανάληψη"-διόρθωση του Ιστορικού εξαμβλώματος...

     • Ποταμίσιος Χάνος avatar
      Ποταμίσιος Χάνος @ Τί να λέμε; 01/11/2014 19:13:58

      Βρε κατακαημένε, έτσι όπως τα΄χεις Ατακτοποιημένα στο κλούβιο μυαλό σου, που να βρείς άκρη; Ποιοί κομμουνιστές σε ...κυβέρνησαν χάπατο; Ο μπαρμπα Χαρίλαος με τον θείοΦυσαρμόνικα, μασουλώντας τυροπιτάκια από τα χέρια της κυρα Μαρίκας; Αυτοί, ήταν μόνο μία βολική λυκοφιλία, το σάπιο δεκανίκι της Μητσοτάκειας παρένθεσης. Δεν πρόλαβαν να σε...κυβερνήσουνε, ούτε και μπορούσαν. Να ξερογλείψουνε τα κοκαλάκια από το πτώμα του πασοκ προσπάθησαν, μα δεν τους βγήκε ούτε κι αυτό.... Οι απόγονοι των δωσιλόγων, των ταγματασφαλιτών και των κάθε λογής ''προδοτών'' γράψαν τη μοίρα σου, με το στυλό διαρκείας που η ψήφος σου τους κάρφωνε στο χέρι επί έτη πολλά. Ξύπνα. Υ.Γ. Κακόμοιρε χαζοβιολάκο, σύρσου δουλικά τώρα στις λάσπες, γλείψε τις λασπωμένες μπότες των κατακτητών και υποκλίσου ...περήφανα. Είσαι ο τσανακογλείφτης των ....νικητών, εάν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ....υπερήφανος. χαχαχαχα!

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Κωνσταντίνος 31/10/2014 08:53:15

    Ο λόγος που ο έντιμος αστικός κόσμος αναγκάσθηκε να συνεργαστεί με τους δοσίλογους, ήταν ακριβώς η κομμουνιστική ανταρσία. Αν όσοι αντιστάθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν ενωμένοι μετά τον πόλεμο, τότε θα δικάζονταν όλοι οι δοσίλογοι και δεν θα έμενα χώρος για κανέναν. Και θα ήταν η σημερινή Ελλάδα πολύ καλύτερη χωρίς εκείνα τα καθάρματα και τους απογόνους/επιγόνους τους. Όμως ο έντιμος αστικός κόσμος δεν μπορούσε να έχει διμέτωπο κοινωνικό και πολιτικό αγώνα. Αναγκάστηκε να κλείσει όπως-όπως το μέτωπο με τους δοσίλογους, για να αντιμετωπίσει την κομμουνιστική ανταρσία. Αν λοιπόν τη γλίτωσαν οι δοσίλογοι, είναι ακριβώς λόγω του άθλιου ρόλου του ΕΑΜ στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Όσο για το αν το ΕΑΜ έκανε "αντίσταση εναντίον της γερμανικής κατοχής", αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες συλλογικές πλάνες. Το ΕΑΜ στην πραγματικότητα δεν έκανε αντίσταση, αλλά μόνον καπελώθηκε την αντίσταση. Βλ. αναλυτική μου απάντηση παρακάτω προς τον καλό φίλο iconology2009.

 2. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 29/10/2014 08:43:36

  Κι εμείς το τραγουδούσαμε αμέριμνοι στο κατηχητικό: http://impneothta.gr/kathxhsh/downloads/ymnoitragoudia/item/104-mepalmokaifloga.html

 3. Δημήτρης Κ. avatar
  Δημήτρης Κ. 29/10/2014 10:37:15

  Ο κόσμος τότε ήταν διαιρεμένος σε καπιταλιστικό και σε κομμουνιστικό . Μετά την Σοβιετική επανάσταση του 1918 οι καταπιεσμένοι προλετάριοι της βιομηχανικής εποχής ήλπιζαν οτι μέσω της ΕΣΣΔ το όνειρό τους για ισότητα θα γινόταν πραγματικότητα. Δυστυχώς έπεσαν θύματα της νομενκλατούρας του κόμματος και του Στάλιν. Αυτό δεν σημαίνει οτι κατα τη διάρκεια του πολέμου δεν αντιστάθηκαν εξ ίσου με τους δεξιούς στον φασισμό της Γερμανίας. Και εφ' όσον έχει και επισήμως απο το 1989 στην Ελλάδα επέλθει η εθνική συμφιλίωση της οποίας σύμβολο ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Εβερτ τοποθέτησε στην πλατεία το άγαλμα της Εθνικής συμφιλίωσης, θα έπρεπε οι ύμνοι της Αντίστασης των Αριστερών να ακούγονται εξ ίσου με τους ύμνους της αντίστασης των Δεξιών Ελλήνων Πατριωτών και των δύο πλευρών.

 4. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 29/10/2014 11:20:27

  Ψυχή Βαθιά, αγαπητέ Φαήλο! Στο ΕΑΜ και στον ΕΛΛΑΣ και στον ΕΔΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ πήρανε τα όπλα, για να αντισταθούν και να πολεμήσουν τους κατακτητές. Τώρα αν κατάφεραν στο τέλος υποκινούμενοι εντέχνως απ΄ τους ....ανυστερόβουλους ''συμμάχους'' να αιματοκυλιστούμε μεταξύ μας,ας μάθουμε απ΄τα λάθη τους ώστε να μην τα επαναλάβουμε ποτέ ξανά.

 5. ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
  ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 29/10/2014 11:27:07

  Πως κατάφερες από ένα εμβατήριο ανάμεσα σε 27 να βγάλεις όλο το εμφυλιοπολεμικό σου μίσος μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις. Δυστυχώς δεν μπορείς να διδαχθείς ούτε από την Ελληνική ιστορία αλλά ούτε και από την ίδια σου την διαδρομή. Και ενώ είχατε περιθωριοποιηθεί με τον αρχηγό σου στα ένδοξα της ΠΟΛ.ΑΝ. κατάφερες (γιατί περί κατορθώματος είναι) να ξαναπεριθωριοποιηθείς από τον ίδιο τον αρχηγό σου όχι για τις ιδέες σου αλλά για την ανελαστικότητα σου. Και για να σε προκαταλάβω κανένα ξεροκέφαλο και κολλημένο άτομο δεν έμεινε στην ιστορία για οτιδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Μόνο λήθη έχει η ιστορία στους ακραίους.

  • ΒΟΡΕΙΟΣ avatar
   ΒΟΡΕΙΟΣ @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 29/10/2014 12:29:00

   Εσύ από το απόλυτα τεκμηριωμένο άρθρο του κ. Κρανιδιώτη, αυτό απεκόμισες; ότι είναι "ακραίος"; Πόσο αβάσταχτη είναι η αλήθεια όταν λέγεται όπως πραγματικά είναι, αφτιασίδωτη. Όντως είσαι ό,τι νάναι.

   • ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
    ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ @ ΒΟΡΕΙΟΣ 29/10/2014 13:13:25

    Η τοποθέτηση του iconology2009 (που γενικά διαφωνώ μαζί του) προς απάντηση στο σχόλιο σας. Το κείμενο μπορεί να παραθέτει ιστορικά γεγονότα αλλά σχολιασμένα τόσο μονόμπαντα που αν ήταν τριήρης θα βούλιαζε. Οι σφαγές των Σοβιετικών δεν έγιναν από ιδεολογία αλλά λόγω δύναμης. Της ίδιας δύναμης που εμπνέει όχι τους ισχυρούς της γης αλλά τους ισχυρούς της στιγμής. Δεν διαφέρει σε τίποτα με τις σφαγές του Ισλαμικού Κράτους ή των Τούρκων στους Κούρδους και Ποντίους παλιότερα ή των Σέρβων (αδερφών μας μην ξεχνιόμαστε) την δεκαετία του 90 ή των Αμερικάνων με τις ατομικές βόμβες (κυρίως άμαχοι σκοτώθηκαν) ή ακόμα και των αρχαίων Αθηναίων σε κάθε πόλη που εξεγείρονταν

    • Naruto avatar
     Naruto @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 29/10/2014 14:00:34

     Η ιδεολογία προτρέπει την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και η δύναμη την επιτρέπει . Η βεβαιότητα της ατιμωρησίας , που είναι απόρροια της δύναμης και του αλάθητου της ιδεολογίας , ειναι ο ηθικός αυτουργός αυτού του είδους των εγκλημάτων .

     • ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
      ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ @ Naruto 29/10/2014 15:08:00

      Δείξε μου μια ιδεολογία που δεν έκανε εγκλήματα. Δεν διαφωνώ ότι όλα αυτά γίνονται από ιδεολογία. Αλλά η αιτία είναι η ιδεολογική διαφορά και όχι η ίδια ιδεολογία. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις ότι ο κομμουνισμός είναι κακός επειδή έκανε σφαγές. Η σφαγή απορρέει από την ιδεολογική διαφορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αν οι συνθήκες ήταν ανάποδες θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

     • Naruto avatar
      Naruto @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 29/10/2014 15:59:11

      Ουτε και εγώ διαφωνώ . Η άποψη οτι η ιδεολογία προτρέπει ....συμπεριλαμβάνει και τις διαφορές των ιδεολογιών . Συμφωνώ επίσης και για τις ανάποδες συνθήκες αφού ιδεολογία ειναι η μέθοδος για να πείσεις κάποιον να δράσει ακόμα και ενάντια στα δικά του συμφέροντα .

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 30/10/2014 19:11:56

      Ο κομμουνισμός όπου εφαρμόστηκε έκανε εγκληματα. Στην Β. Κορέα ο μουρλός εκτέλεσε 50 άτομα επειδή παρακολουθούσαν σαπουνόπερες. Στην Κίνα συνεχίζουν την ανελευθερία με παντοίους τρόπους όσο και να εφαρμόζουν δεξιές πολιτικές στην επιχειρηματικότητα. Στην Κούβα ακόμη στρατιωτικοί κυβερνούν, μια μορφή χούντας δηλαδή. Το βασικό πρόβλημα ναζιμού και κομμουνισμού είναι ότι ανάγονται σε υπόκατάστατα θρησκείας και οι ηγέτες απαιτούν σεβασμό ως ισόθεοι. Ο απολταρχισμός σε όλο του το μεγαλείο. Στάλιν και Χίτλερ αποδεικνύουν τα πάντα με το πέρασμά τους και τις θηριωδείες τους. Μόνο φανατικοί δε βλέπουν τα τόσο προφανή ιστορικά δεδομένα.

     • Ποταμίσιος Χάνος avatar
      Ποταμίσιος Χάνος @ Γεώργιος Τ. 30/10/2014 20:23:18

      ''Ο κομμουνισμός όπου εφαρμόστηκε έκανε εγκληματα.'' Έλα βρε ...πανεπιστήμονα! Εν αντιθέσει με τον καπιταλισμό που όπου ....εφαρμόστηκε, έφτιαξε ...αγγέλους! Εσύ προσκύνα τώρα τις ...αγορές, τους επενδυτές και τα χρηματιστήρια ως Θεούς σου, και φτύσε την καραμελίτσα για τον εχθρό που βρίσκεται προ των πυλών και καλά..... Ο εχθρός σου, αυτός που σ΄έχει υποτάξει, το χρήμα με τους φασίζοντες ''νόμους'' του, έχει κατασκηνώσει στην ψυχή και στο μυαλό σου κατακαημένε Γεώργιε Τ.

  • Τί να λέμε avatar
   Τί να λέμε @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 29/10/2014 14:44:04

   Ας τολμούσε ένας δήμαρχος να παίξει σε παρέλαση το "Είμαστε του Ζέρβα οι αντάρτες" ή το "Ελληνική δύναμις" και να έβλεπα τις αντιδράσεις σου... Η παρέλαση είναι Εθνική και όχι των αριστεροδεξιών ηλίθιων πιθηκοδημάρχων.

   • Δημήτρης Κ. avatar
    Δημήτρης Κ. @ Τί να λέμε 30/10/2014 15:54:40

    Για να δούμε, θα τολμήσει ένας τέτοιος Δήμαρχος έστω δεύτερος και καταιδρωμένος ως συνήθως, να μιμηθεί το παράδειγμα του Δημάρχου Χαλανδρίου? Διότι αυτό θα ήταν αληθινή αποκατάσταση της Εθνικής Αντίστασης και του αντιφασιστικού αγώνα, αντί να έχουμε τα υποκατάστατα του Μεταξικού ΟΧΙ και μια δήθεν απολιτική ιστορική πραγματικότητα σαν η πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας απο το 1940 ως το 1945 να πήγε διακοπές...

    • Τί να λέμε avatar
     Τί να λέμε @ Δημήτρης Κ. 31/10/2014 09:01:58

     Δεν είναι όμως έστι ρε φίλε. Υπάρχει Πολιτεία και συγκεκριμένα παιανίσματα. Αν αρχίσουμε τώρα να παίζει ο καθένας τα δικά του τραγούδια, θα καταντήσουμε στο τέλος να ακούμε ως τραγούδια της αντίστασης μέχρι και τη Ρίτα Σακελλαρίου..άσε...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 30/10/2014 19:07:02

   Πόσο πονάει η απόλυτη αλήθεια της ιστορίας τους πωρωμένους από το ψέμα και τους κολλημένους από την ιδεοληψία. Επιχείρημα μηδέν, αφορισμός στο τέρμα. Γνωστή τακτική των γκεμπελίσκων...

 6. gbalx avatar
  gbalx 29/10/2014 12:10:54

  Καλα αυτα Φαηλο περι ΕΑΜ , Ρωσων και Κατιν αλλα δεν βλεπω καμια κριτικη για την παντελη απουσια της Ελλαδος απο τα της Κυπρου.....μαλλον εξακολουθει η Κυπρος να κειται μακρα.....

 7. iconology2009 avatar
  iconology2009 29/10/2014 12:36:02

  Ευφυής και συγκροτημένος αλλά και πεισματάρικα κολλημένος στις εμμονές σου, υποτίθεται ότι διαβάζεις την Ιστορία και ακόμη περισσότερο την ερμηνεύεις αλλά τελικά την αναμοχλεύεις κατά τις προκαταλήψεις σου, που σε μεγάλο βαθμό είναι και ξεπερασμένες. Το να κάνεις έναν τόσο στρατευμένο αντικομουνισμό όταν πάνε σχεδόν 25 χρόνια τώρα που μας έχει τελειώσει σαν εφαρμοσμένη κοσμοθεωρία, μοιάζει σαν αδιέξοδη επιθυμία να ζεις στα χρόνια που τέτοιες κουβέντες είχαν αξία πραγματική και παρήγαγαν αποτελέσματα. Σήμερα ποιο είναι το αληθινό νόημα τέτοιων αναρτήσεων; Στη πραγματικότητα ούτε Ιστορία δεν μας μαθαίνουν. Γιατί το έγκλημα στο Κατύν περισσότερο από σταλινικό έγκλημα είναι αυτό μιας ισχυρής δύναμης απέναντι σε μια λιγότερο ισχυρή. Τέτοια εγκλήματα-που στην ουσία τους έχουν μόνο τη δύναμη σαν ιδεολογικό τους υπόβαθρο-έχουν κάνει όλοι οι λαοί που έχουν υπάρξει ισχυροί: από τους Αθηναίους στη Δήλο μέχρι τους Αμερικανούς με τη γενοκτονία των Ινδιάνων. Χρειάζεται λίγη περισσότερη αποστασιοποίηση από τις προκαταλήψεις μας αφενός αλλά και διαλεκτικότερη αντίληψη ΕΚΕΙΝΩΝ των ιστορικών στιγμών και των συμφραζόμενων τους. Πόλεμος γινότανε. Και ενώ οι Σοβιετικοί για τους δικούς τους σκοπούς τα τακίμιαζαν με τους Γερμανούς σ' κείνη τη φάση-κι ο Τσάμπερλεν το προσπάθησε απ'τη πλευρά του-λίγο μετά βρέθηκαν απέναντι στο Χίτλερ και δίπλα στις δυτικές δυνάμεις. Αυτόν τον ύστερο Στάλιν πώς τον αξιολογεί η ανάρτηση; Ή μάλλον γιατί δεν τον αξιολογεί; Γιατί κρίνεται ο προηγούμενος και όχι ο επόμενος; Και του επόμενου η ιδεολογία πού ακριβώς βρισκόταν όταν ήμασταν-μάλλον ήτανε- σύμμαχος μας; Τότε το Κατύν ποια θέση κατείχε στις συνειδήσεις όσων συμμαχούσαν μαζί του; Και γιατί δεν λειτούργησε αποτρεπτικά σ'αυτή τη παράταιρη συμμαχία; Η εδώ πλευρά είχε τα δικά της Κατύν; Και γιατί ενώ υπήρχαν και από αυτά ο Στάλιν απ'τη δική του πλευρά τα παρέβλεψε κι εκείνος;

  • sender avatar
   sender @ iconology2009 29/10/2014 13:03:29

   Και ποιο το νόημα του ανάρμοστου και παράταιρου εμβατηρίου κατά την παρέλαση,από τον ''αθώο''και ''αποστασιοποιημένο''δήμαρχο;Μια χαρά γνώριζε τι θα επακολουθούσε,για την πρόκληση διχαστικών αναμνήσεων το έκανε.Ναι,είναι επικίνδυνοι στο σύριζα.Σύνδρομα αγιάτρευτα.

   • sender avatar
    sender @ sender 29/10/2014 14:48:36

    Συνιστάται στον δήμαρχο,που αναπολεί την καζάσκα,να ακούει τρις ημερησίως το εμβατήριο''Μακεδονία ξακουστή...'',έτσι,για εκπαίδευση στην αντικειμενική θεώρηση της Ελληνικής Ιστορίας και να το προτείνει να ακούγεται στις εθνικές παρελάσεις κρατών,που ο ίδιος έχει ως πρότυπο ή συμπαθεί.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ iconology2009 29/10/2014 13:50:10

   Ιconology σε ότι με αφορά,η απάντηση στην ερώτησή που έθεσες: "Σήμερα ποιο είναι το αληθινό νόημα τέτοιων αναρτήσεων; " είναι ακριβώς ότι ξεδιαλύνουν κάποια ιστορικά γεγονότα και αποδεικνύουν ότι το αιματηρό παρελθόν βαρύνει και τα δυο ιδεολογικά ακρότατα. Και για να μην επαναληφθούν ποτέ εμφυλιοπολεμικές νοοτροπίες, καλό είναι για τους νεότερους ειδικά, να μαθαίνουν όλη την αλήθεια, η οποία πρέπει να ομολογήσεις δεν διδάσκεται πουθενά.

   • iconology2009 avatar
    iconology2009 @ roadrunner 29/10/2014 14:14:59

    Θα είχε την αξία που λες αν αφενός δεν ήταν τόσο μεροληπτική η ανάγνωση της Ιστορίας-είναι στη περίπτωση της ανάρτησης-και αν δεν έχουμε αυταπάτες ότι είναι η ιδεολογική ακρότητα που παράγει τέτοιου είδους βία. Στο Βιετνάμ τι ακριβώς ζητούσε μια δημοκρατική χώρα με άψογους εσωτερικούς δημοκρατικούς θεσμούς; Και γιατί έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια για να συνειδητοποιηθεί το έγκλημα παρόλο ότι ο λαός αυτής της δημοκρατικής χώρας ήταν για πολλά χρόνια εξεγερμένος κατά αυτής της εγκληματικής επιλογής της πατρίδας του και χρειάστηκε μόνο η διαφαινόμενη ήττα στην οποία θα οδηγούσε το αδιέξοδο της επέμβασης για να γυρίσει-και καλά!-στις αξίες της αυτή η Δημοκρατία; Και τις εμφυλιοπολεμικές νοοτροπίες τις τρέφει ο φανατισμός και ο εμπρηστικός λόγος και μόνο η νηφαλιότητα τις αποτρέπει.

    • ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
     ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ @ iconology2009 29/10/2014 15:16:58

     Ακριβώς αυτό. Αν και διαφωνώ στο 99% των σχολίων σας μπορώ να προσθέσω μόνο ότι πλέον δεν υπάρχουν αυτιά για αυτά τα άρθρα. Το 90% των πολιτών το απορρίπτει με το που θα διαβάσει τον τίτλο, το 9,9% με την τελευταία λέξη και μόνο ένα 0,1% θα επιρρεαστεί σαν τον "Τι να λέμε" που εν έτη 2014 θα κάνει το παιδί του βαθιά αντικουμμουνιστή για να κυνηγάει ανεμόμυλους. Για εμφύλιους χρειάζεται ένας λαός βαθιά διχασμένος και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει. Καλώς η κακώς βράζουμε οι περισσότεροι στο ίδιο καζάνι της ανέχειας ή αριστεροί ή δεξιοί ή ποταμίσιοι. Και αμφιβάλω αν υπάρχουν πάνω από 1000 άτομα σε όλη την χώρα που θα δώσουν την ζωή τους σε ένα εμφύλιο. Καλές είναι οι σαχλαμάρες του διαδικτύου αλλά τελιώνουν μόλις σηκωθούμε από την καρέκλα

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 30/10/2014 19:32:40

      Είστε πολύ βαθιά νυχτωμένοι όσοι αξιολογείτε τέτοια αναγκαία άρθρα ως εμφυλιοπολεμικά. Απολογητικά της ιστορικής αλήθειας είναι που πρέπει να υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν οι νοσταλγοί των εγκλημάτων του εμφυλίου και το διαφημίζουν κιόλας βεβηλώνοντας Εθνικές επετείους. Δεν επιτρέπεται μη απάντηση σε ύβρεις όπως αυτή του συγκεκριμένου ανεκδιήγητου δημάρχου απέναντι στην αλήθεια και τους ήρωες του Αλβανικού έπους.

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ iconology2009 29/10/2014 18:41:46

     "Η νηφαλιότητα αποτρέπει τις εμφυλιοπολεμικές νοοτροπίες". Εδώ συμφωνούμε, η ανάκρουση του ύμνου του ΕΑΜ, που επιβλήθηκε με το. ζόρι, ως υμνος της εθνικής παρέλασης, σε γονείς, παιδιά και ανυποψίαστους αμέριμνους πολιτες σιγουρα δεν προάγει την νηφαλιότητα. Αυτό όμως το άρθρο λέει την αλήθεια, αλλιώς δείξτε μας σε ποιά σημεία είναι ανακριβές. Η αλήθεια δεν βλάπτει κανέναν, εκτός από όσους ωφελούνται από το κουκούλωμά της.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ roadrunner 30/10/2014 19:33:56

      Ακριβώς! Η Αλήθεια δε βλάπτει ποτέ και κανέναν ειλικρινή...

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ iconology2009 30/10/2014 19:27:18

     Ναι μεν αλλά... Στις ΗΠΑ διαδήλωνε ο λαός ενάντια στον επεκτατισμό και το έγκλημα του Βιετνάμ, πράγμα που αποδεικνύει ότι ήταν εν μέρει έστω δημοκρατική χώρα. Το Σοβιέτ δεν είχε τη λέξη δημοκρατία ούτε στο λεξικό του. Πες μου πότε διαδήλωσε ο ρωσικός λαός ενάντια στο καθεστώς και δεν ξαναγέμισαν τα γκουλάνγκ...

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ iconology2009 30/10/2014 14:51:36

   Μα την 28η Οκτωβρίου 1940 δεν είχαμε τον "ύστερο", αλλά τον Στάλιν του Κατύν. Αυτό είναι το νόημα της αναρτήσεως, κατά τη γνώμη μου. Έναν Στάλιν εχθρό και όχι σύμμαχο. Και ένα ΚΚΕ εχθρό της ελληνικής πολεμικής προσπάθειας, που μόνον η μεταξική αποτελεσματικότητα της καταστολής του το εμπόδισε να υπονομεύσει το εσωτερικό μέτωπο όπως π.χ. έπραξε τόσο μα τόσο αποτελεσματικά 18 χρόνια πριν τον ίδιο κόμμα στη Μικρασιατική εκστρατεία/καταστροφή. Η επέτειος δηλαδή είναι στην ουσία της και αντισταλινική, διότι τότε ο Στάλιν ήταν σύμμαχος του Χίτλερ και έσφαζε τους δικούς μας συμμάχους. Άρα, προς τι θέλει ο πολιτικός σχηματισμός που στήριζε τον Στάλιν εν Ελλάδα να αξιώνει μερίδιο νίκης και δόξας στην 28η Οκτωβρίου 1940; Είναι σαν να ζητάει ο δικτάτορας Ιωαννίδης μερίδιο "δόξας" στην όποια άμυνα αντέταξε η Ελλάς στην Κύπρο το 1974 δια της ΕΛΔΥΚ ή δια των όποιων ελαχίστων ενισχύσεων. Κάπως έτσι. Ως προς το σκοπό και το νόημα των άρθρων αυτού του είδους: Τεράστιος και πολύ-πολύ χρήσιμος. Στην Ελλάδα του σήμερα θριαμβεύει η ιστορική διαστρέβλωση ότι τάχατες το ΕΑΜ ήταν "λαϊκό κίνημα", ότι έκανε "εθνική αντίσταση", ότι ήθελε την "εθνική απελευθέρωση" και ότι, εν γένει, ήταν ο "καλός" του εμφυλίου. Πρόκειται για ιστοριογραφικό έγκλημα. Το ΕΑΜ δεν ήταν "λαϊκό κίνημα", ήταν μια εξαρχής ποδηγετούμενη οργάνωση, κρυφίως ηγούμενη υπό του ΚΚΕ, χωρίς όμως να εμφανίζεται αρχικά προς τα έξω, προκειμένου να μην φύγει ο κόσμος λόγω των αρνητικών αντανακλαστικών που του προξενούσε η απεχθής μαρξιστική ιδεολογία. Όταν μετά και τα Δεκεμβριανά και τη συμφωνία της Βάρκιζας έγινε σαφές ότι ΕΑΜ-ΕΛΑΣ = ΚΚΕ, τότε ο απλός κόσμος εγκατέλειψε μαζικά αυτές τις οργανώσεις και στράφηκε ξανά, στην πλειονότητά του, στην υποστήριξη αστικών πολιτικών σχηματισμών. Αναλογικά έμειναν λίγοι στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ. Και αν δεν ήταν οι Άγγλοι να σπέρνουν συνεχώς τους ανέμους της διχόνοιας κατά τα έτη 1945-1946, ίσως να μην είχαμε και τον εμφύλιο 1946-49. Το ΕΑΜ επίσης δεν έκανε "εθνική αντίσταση". Στρατολογούσε αντάρτες και "διοικούσε" περιοχές εκεί όπου δεν υπήρχε γερμανική παρουσία και όταν εμφανιζόταν οι Γερμανοί σκότωναν έναν σε κάποιο χωριό όπου γνώριζαν ότι οι κάτοικοι δεν ήταν φιλικοί προς αυτό, μετά πανηγύριζαν για κάνα-δυο μέρες και μετά έρχονταν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις και έσφαζαν όλο το χωριό. Αυτό ήταν η "αντίσταση" του ΕΑΜ. Ήταν μια ψευτοαντίσταση, με μοναδικό σκοπό την βίαιη κατάληψη της εξουσίας μετά την απελευθέρωση. Χαρακτηριστικό απόσπαμα από τον Χρήστο Ζαλοκώστα, "Το χρονικό της σκλαβιάς", σελ. 377, για το σκηνικό τις ημέρες της απελευθέρωσης: "Οι Γερμανοί τραβάν προς βορρά, οι ελασίτες προς νότο, σαν άνθρωποι που χωρίζονται φιλικά και πηγαίνει καθένας στη δουλειά του". Αυτός ήταν ο πραγματικός ΕΛΑΣ. Αδιαφορούσε πλήρως για την αντίσταση και ο μόνος του σκοπός ήταν να την καπελώσει, ώστε στο τέλος να μπορεί να εμφανιστεί ως δήθεν "η μόνη" τάχατες αντιστασιακή δύναμη. Όπως και έγινε. Ατυχώς οι αστικές δυνάμεις αναγκάστηκαν στην πορεία, λόγω της κομμουνιστικής ανταρσίας, να συμπράξουν και με δοσίλογους, με αποτέλεσμα να έχουν πρόσθετα επιχειρήματα οι κομμουνιστές να κατηγορούν το σύνολο των αστών ως "δοσίλογους", ενώ στην πραγματικότητα ήταν ακριβώς αυτοί που εξώθησαν τον έντιμο αστικό κόσμο σε συμβιβασμό με τους δοσίλογους, λόγω της δικής τους ανταρσίας. Στην πραγματικότητα, κατ' εμέ, ο πρώτος και μεγαλύτερος δοσίλογος ήταν το ίδιο το ΕΑΜ. Δυστυχώς η ιστορία έχει γραφτεί με διαφορετικό τρόπο. Οι άνθρωποι που πολέμησαν υπό τη σημαία του ΕΛΑΣ νομίζουν ότι ήταν με τους "καλούς" της υπόθεσης και το ιστορικό τους αισθητήριο έχει διαστρεβλωθεί πλήρως. Είναι η μόνη περίπτωση που την ιστορία ενός πολέμου την έγραψαν οι ηττημένοι, και την έγραψαν μάλιστα όσο πιο διαστρεβλωμένη μπορούσαν. Όσο και εάν οι ίδιες οι δικές τους πηγές από μόνες τους μαρτυρούν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά (π.χ.: ότι μέχρι τα μέσα του 1944, ας πούμε τον ΕΛΑΣ τον εξόπλιζαν οι Άγγλοι του Τσώρτσιλ, για να στραφούν εναντίον του αμέσως μετά - γιατί;), παρά τούτο οι συλλογικές πλάνες παραμένουν και συνεχίζουν να φανατίζουν και να ναρκώνουν πολιτικά ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι με σκυμμένο κεφάλι απέναντι σε εμάς τους υπόλοιπους και την πατρίδα, για το κακό που προξένησαν, αλλά και για αυτό που σχεδίασαν και τους αποτρέψαμε, ευτυχώς, εμείς οι υπόλοιποι. Όσο δεν διευκρινίζονται αυτές οι συλλογικές παρεξηγήσεις και όσο η πλευρά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ ακόμη υποστηρίζει ότι αυτοί ήταν οι "καλοί" της υπόθεσης του εμφυλίου, τόσο δεν θα μπορεί να υπάρξει πραγματική εθνική συμφιλίωση. Διότι συμφιλίωση πάνω στο ψέμα είναι αδύνατον να κτιστεί. Οι Ισπανοί συμφιλιώθηκαν διότι είπαν στους εαυτούς τους την αλήθεια εκατέρωθεν. Εμείς πότε θα την πούμε; Η δεξιά/κέντρο έχει κάνει πολύ περισσότερη αυτοκριτική από όσο τους αναλογεί. Αν δεν κάνει αυτοκριτική και η άλλη πλευρά, που ούτε λόγος για αυτό, εθνική συμφιλίωση δεν επέρχεται. Για αυτό είναι χρήσιμα λοιπόν τέτοια άρθρα. Διότι κρατούν ζωντανή την αληθινή εθνική ιστορική μνήμη. Κόντρα στις στρεβλώσεις και στις μανιακές συλλογικές παρερμηνείες που κυριαρχούν.

   • MoonWalk avatar
    MoonWalk @ Διογένης 30/10/2014 15:09:46

    '' ...εθνική συμφιλίωση δεν επέρχεται.'' H Eθνική συμφιλίωση, έχει έρθει εδώ και τριάντα χρόνια κ. Διογένη. Ερήμην σας.... Αν δεν το αισθάνεστε και δεν το διαπιστώνετε στη συμπεριφορά των Ελλήνων των κάτω των 70 χρόνων, τότε απλά ζείτε αποκλεισμένος στο παρελθόν και στις αυταπάτες σας. Δικαίωμά σας βέβαια, μα κάθε μέρα που περνάει, θ' απομένετε ακόμα λιγότεροι οι ...νοσταλγοί των κάθε είδους διαιρέσεων, αφαιρέσεων και διχασμών. Όσο και να σας ενοχλέι, δεν μας αφορούν τ΄απωθημένα κανενός σας.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ MoonWalk 30/10/2014 19:46:20

     Δε λέγεται συμφιλίωση αλλά συμβιβασμός αυτό που έχει γίνει. Για αυτό το λόγο προκαλούν κάποιοι όπως ο εν λόγω δήμαρχος και κάποιοι όπως ο Φαήλος, ο Διογένης, εγώ και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί, έχει το δικαίωμα να εξανίσταται απέναντι στην Ύβρη που διαπράττει ο αιρετός και οι όμοιοί του σε κάθε ευκαιρία, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια του Ελληνοαλβανικού έπους και βεβηλώνοντας την μνήμη των ηρώων μας. Ποιοι; Αυτοί που τότε οι ομοϊδεάτες τους σνόμπαραν την αντίσταση του Έθνους μας επειδή ο θείος ήταν κολλητός του Αδόλφου. Και τώρα το παίζουν δήθεν αντιφασίστες. Οι ίδιοι...

     • MoonWalk avatar
      MoonWalk @ Γεώργιος Τ. 31/10/2014 09:37:53

      Για την πλειοψηφία των Ελλήνων ΚΑΤΩ ΤΩΝ 70 ΕΤΩΝ, δεν τίθεται καν θέμα. Συμφιλιωμένοι είμαστε. Εσείς, οι εμφυλιολάγνοι, παρελθοντολόγοι, φανατικοί, είσαστε πλέον ευτυχώς, μειοψηφία. Όσο λοιπόν και να χτυπιέστε, να κατηγορείτε και να κουράζεστε, μόνοι σας τα λέτε, μόνοι σας τα ακούτε.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ MoonWalk 31/10/2014 08:36:44

     Λυπάμαι που θα το πω έτσι, αλλά δεν ξέρετε τι σας γίνετε. Ο νεαρός τρομοκράτης Ρωμανός, το "μωρό με το Καλάζνικοφ", που πρόσφατα η ελληνική δικαιοσύνη αθώωσε από την δημόσια διακηρυγμένη ιδιότητα του μέλους των "Πυρήνων της φωτιάς", εμπνέεται από τη 17Ν. Η 17Ν εμπνεύστηκε από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Οι αναρχομπάχαλοι που δεν πιστεύουν σήμερα σε τίποτε παρά μόνον στην ανατροπή του αστικού καθεστώτος είναι η ιδεολογική και επιχειρησιακή συνέχεια του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Το ΚΚΕ συμβιβάστηκε και σε επίπεδο μεθόδων αστικοποιήθηκε, όμως οι ιδεολογικοί επίγονοι της "λαϊκής επανάστασης" βρήκαν στέγη και ορμητήριο αλλού". Όλα αυτά τα παιδιά που ζουν μέσα στις καταλήψεις, ζουν για τις καταλήψεις, ζουν για να ξανακάψουν την Αθήνα και όλη τη χώρα, όλα αυτά τα παιδιά εμπνέονται από την "επαναστατική δόξα" του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Και η συμπάθεια που βρίσκουν αυτοί οι άνθρωποι σε μεγάλα (αναλογικώς) τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιδεολογικό αποτέλεσμα του "αγώνα" και της ψευτοαντίστασης του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Που επειδή έχουν επικρατήσει στον δημόσιο λόγο ως οι "καλοί" του εμφυλίου δίδουν σήμερα ιδεολογικό και πολιτικό άλλοθι σε αυτή τη χαμένη γενιά και στην τρομοκρατία που αυτή εκπορεύει. Όταν ξυπνήσετε από την αφασία της "εθνικής συμφιλίωσης που έχει επέλθει εδώ και τριάντα χρόνια", θυμίστε μου κι εμένα από παν για τα γουναράδικα, που είπε και ο βουλευτής εκείνος του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης εμπνέεται από την "επαναστατική πάλη". Όπως και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ένα σωρό άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί με εξωτικά ονόματα. Αλλά σας "κόβω" για οργανωμένο στέλεχος της ΝΔ. Μόνον ένα στέλεχος της ΝΔ θα μπορούσε να μιλάει έτσι, σε τέτοια φάση έλλειψης επαφής με την ιδεολογική πραγματικότητα της Ελλάδας...

     • MoonWalk avatar
      MoonWalk @ Διογένης 31/10/2014 09:51:46

      Eγώ δε λυπάμαι καθόλου και θα σας το πω. Είσαστε σε πλήρη σύγχυση. Αν ο ...εμπνεόμενος εγκληματεί, ποτέ δεν ευθύνεται η πηγή της έμπνευσής του. Το τι ήταν-είναι για τον Ελληνικό λαό το ΕΑΜ/ΕΛΛΑΣ, δεν είστε άξιος να το κρίνετε εσείς, το έχει κρίνει η Ιστορία κι έχει περάσει ανεξίτηλα στη συλλογική συνείδηση. Είναι άτρωτο πλέον. Μην πασχίζετε άδικα.... Κάντε κάτι για τις εμμονές σας που σας βασανίζουν (καταλήψεις, γουναράδικα, αντικομμουνιστικά σύνδρομα, τρομοκράτες κ.λπ). Είναι κρίμα. Αν δεν το έχετε ακόμη καταλάβει, γύρω σας ο κόσμος υποφέρει από πραγματικά προβλήματα και δεν έχει περιθώριο να ξεθάφει ....σκελετούς. Οι Έλληνες ΔΕΝ ΔΙΧΑΖΟΝΤΑΙ. Δεν υπάρχουν περιθώρια να επαναλάβουμε ολέθρια λάθη. Συμφιλιωθείτε επί τέλους κι εσείς, με την πραγματικότητα!

     • MoonWalk avatar
      MoonWalk @ MoonWalk 31/10/2014 09:56:21

      ... να ξεθαύει ....σκελετούς.

     • MoonWalk avatar
      MoonWalk @ MoonWalk 31/10/2014 10:01:09

      ξεθάΒει

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ MoonWalk 31/10/2014 10:20:25

      Πιθανόν να μην διχάζεστε εσείς. Η αλήθεια είναι ότι οι άλλοι διχάζονται. Το αποδεικνύουν οι πράξεις τους, η καθημερινότητα της αριστερής, "εαμικού" τύπου τρομοκρατίας. Άρα, δεν αρκεί να μην διχάζεστε εσείς. Ο δε Ρωμανός και τα ανά την Ελλάδα πολυπληθή συντρόφια του είναι κάτω των 70. Πολύ κάτω των 70. Και αυτοί "διχάζονται" και παραδιχάζονται! Όσο για ότι ο κομμουνίζων ΕΛΑΣ είναι... "άτρωτος" στη συλλογική συζήτηση, εμ πές το ντε τόση και ώρα και νομίζουμε ότι κάνουμε σοβαρή συζήτηση.

     • MoonWalk avatar
      MoonWalk @ Διογένης 31/10/2014 14:52:51

      Δοκιμάστε να διαβάζετε προσεκτικά και να εννοείτε αυτό και μόνο που διαβάζετε (μη συγχέοντάς το μ΄εκείνο, που πολύ θέλετε να συμπεράνετε). Πάμε λοιπόν, να σας ...καθοδηγήσω αφού μπερδεύεστε : ''Το τι ήταν-είναι για τον Ελληνικό λαό το ΕΑΜ/ΕΛΛΑΣ, δεν είστε άξιος να το κρίνετε εσείς, το έχει κρίνει η Ιστορία κι έχει περάσει ανεξίτηλα στη συλλογική συνείδηση. Είναι άτρωτο πλέον. Μην πασχίζετε άδικα....'' Άλλο η συλλογική συνείδηση που λέω εγώ, άλλο η .... ''συλλογική ...συζήτηση'' (;;) που καταλαβαίνετε εσείς! Σε όλες τις ....βαρυσήμαντες παρατηρήσεις σας, έτσι τυφλός προπέτης είσαστε. Κουραστικός πια! Αφήστε το καλύτερα το σπορ. Περιοριστείτε να επαναλαμβάνετε τα στερεότυπα κλισέ σας και μόνον. Μη μπαίνετε στον άδοξο κόπο του σχολιασμού, των σχολίων άλλων.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ iconology2009 30/10/2014 19:22:47

   Το νόημα όσων γράφει ο Φαήλος είναι να καταλάβουμε στην Ελλάδα ότι η παραποίηση και διαστρέβλωση νοημάτων από τους "προοδευτικούς" της αριστεράς που είχε σκοπό την άμβλυνση του πατριωτισμού και της αγάπης μας για τον τόπο μας είναι έγκλημα με σκοπό και σχέδιο τόσο βρώμικο όσο και το σχέδιο του Χίτλερ να κατακτήσει τον πλανήτη με τη βία! Και μάλιστα η πονηριά των αριστερών να μηδενίζουν όποιον διαφωνεί δείχνει την ποιότητα των επιχειρημάτων τους και την ανυπαρξία του δημοκρατισμού τους. Έχουμε πρόσφατα παραδείγματα αυτών άλλωστε. Μακάρι να μαθαίναμε από τα λάθη μας οι Έλληνες...

 8. M.V avatar
  M.V 29/10/2014 12:53:12

  Μπράβο σας κ. Κρανιδιώτη. Θαυμάσιος ο Ύμνος! Μας συγκινήσατε. Σκασίλα μας οι Σοβιετικοί και τα παρελθόντα εγκλήματά τους. Όλοι οι ιμπεριαλιστές, έχουν την αιματοχυσία στο είναι τους. ΖΗΤΩ Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ !

  • Γ.Τ. avatar
   Γ.Τ. @ M.V 29/10/2014 13:10:47

   "... θαυμάσιος ο Ύμνος!...". Τώρα γιατί κατάλαβες εσύ ότι (εξ)υμνείται κάποιος με το κείμενο αυτό, μόνο εσύ το ξέρεις. Εγώ καταλαβαίνω πως ορισμένοι από τους αναγνώστες, ενοχλείστε και δεν θέλετε καν να ακούτε όταν λέγονται ή γράφονται αλήθειες που καταμαρτυρούν το αληθινό πρόσωπο της Αριστεράς ή όσων στο όνομα της Αριστεράς, έβλαψαν τόσο τον κόσμο. Για σας θα ήταν καλοδεχούμενο κάθε άρθρο που θα στιγμάτιζε τα πεπραγμένα κάθε αμερικανοκίνητου ή έστω αμερικανοανεχόμενου δικτάτορα, όχι όμως τα εγκλήματα όσω τα διέπραξαν στο όνομα του κομμουνισμού και της αριστεράς. Κρίμα.

   • M.V avatar
    M.V @ Γ.Τ. 29/10/2014 15:37:33

    H Ιστορία Γ.Τ, ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ. Η Αριστερά στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αγώνες, θυσίες, προσφορά. Ακούστε προσεκτικά λοιπόν τα λόγια του Ύμνου του ΕΑΜ που μιλούν για Εθνικούς αγώνες και μην αρπάζεστε από τα μπαγιάτικα κλισεδάκια περί...Κομμουνισμού (μην επιμένετε να κοιτάτε το ...δέντρο). Μπράβο ξανά στον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη, που μας θύμισε το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ - ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Δεν υπάρχει ΕΛΛΗΝΑΣ που να διαφωνεί. Και σήμερα, γι αυτά αγωνιζόμαστε.

    • Fotini avatar
     Fotini @ M.V 29/10/2014 17:15:39

     Σαφῶς, δίδετε μεγάλο ἀγῶνα γιά τήν ἐπικράτηση τῶν συνιστωσῶν καί τῆς βίλλας. Δέν μᾶς ἀφήνετε νά τό ξεχάσωμε πῶς νικήθηκε η ΑΡΙΣΤΕΡΑ καί θέλετε τό αἱμα πίσω!!!!

     • M.V avatar
      M.V @ Fotini 29/10/2014 17:35:55

      Τίποτε δεν γίνεται να ξεχαστεί. Λαός χωρίς μνήμη, λαός χωρίς μέλλον. Πρέπει ωστόσο να εξαχθούν εν ψυχραιμία, τα σωστά συμπεράσματα. Εσείς ως γνήσια....ποδοσφαιρόφιλη βεβαίως, μετράτε ήττες και νίκες με πνεύμα στενόμυαλο, οπαδικό. Μόνο που αυτό είναι πολύ μίζερο και κοντόφθαλμο. Οι εμφύλιοι πόλεμοι, καταστρέφουνε τις χώρες όπου διεξάγονται, διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, ρημάζουν την οικονομία, στερούν από το άνθος της νεολαίας την παραγωγική μηχανή, σπρώχνουν το λαό εκατό χρόνια πίσω. Γι αυτό μη μιλάτε για ....νικητές και ηττημένους. Αν δεν ήτανε τόσο θλιβερά οδυνηρό, θα προκαλούσε γέλια. Όσο για τις συνιστώσες και τις Βίλλες, ποιός νοιάζεται; Τσίχλα που μασήθηκε πολύ και η γεύση της χάθηκε.

     • Fotini avatar
      Fotini @ M.V 29/10/2014 19:18:35

      Εἰπαμε, γλιστρᾶτε σάν χέλι!!

     • M.V avatar
      M.V @ Fotini 29/10/2014 19:45:11

      Μήπως όμως έτσι σας συμφέρει να ερμηνεύετε την ψύχραιμη έκθεση της πραγματικότητας, που αφοπλίζει την τόσο ''χρήσιμη'' μισαλλοδοξία σας;

     • Fotini avatar
      Fotini @ M.V 29/10/2014 21:46:57

      ". . .χρήσιμη μισαλλοδοξία ΜΟΥ;;; Μᾶλλον μ᾿ ἔχετε συγχίσει μέ κάποιον/α ἄλλη, ἐκτός ἄν ἐνοεῖτε τούς ΔΕΞΙΟΥΣ.

     • M.V avatar
      M.V @ Fotini 29/10/2014 22:40:42

      Εντάξει, τη ''μισαλλοδοξία'' να τη βάλω σε εισαγωγικά αν ενοχλεί, αλλά ποιός είναι κατά τη γνώμη σας ο ήπιος χαρακτηρισμός για την έκφρασή σας ''νικήθηκε η ΑΡΙΣΤΕΡΑ καί θέλετε τό αἱμα πίσω!!!!''; Δεν σας έχω μπερδέψει δε με καμία άλλη :) και φυσικά δεν γενικεύω. Οι Δεξιοί και οι Αριστεροί, όταν δεν είναι φανατικοί, είναι μιά χαρά συζητήσιμοι άνθρωποι.

     • Fotini avatar
      Fotini @ M.V 30/10/2014 00:29:26

      Οἱ ἀριστεροί πατριῶτες, μετρημένοι σήμερα στά δάκτυλα, ἔχουν τόν σεβασμό μου. ᾿Εκείνους τούς θολοκουλτουριάριδες ἀριστερούς πού προσπαθοῦν νά ἐπιβάλουν τίς ἀπόψεις τους ἀπεχθάνομαι τά μᾶλλα!

     • M.V avatar
      M.V @ Fotini 30/10/2014 12:14:03

      ''Οἱ ἀριστεροί πατριῶτες, μετρημένοι σήμερα στά δάκτυλα...'' Δύσκολο, αλλά βολικό να τους μετράτε στα ...δάκτυλά σας, δε λέω! Τουλάχιστον υπολογίζετε και τα ...20; :) Η αδιαλλαξία όμως, δεν έχει αριστερό πρόσημο. Ανήκει σε όλους τους τυφλοκουφούς φανατικούς, όλων των παρατάξεων και όλων των πλευρών.

 9. Αντονέτσι avatar
  Αντονέτσι 29/10/2014 13:14:43

  Και το "κορόιδο Μουσολίνι" είναι παραδοσιακό ιταλικό τραγούδι. Προδότρια και η Βέμπο. http://sarantakos.wordpress.com/2014/10/24/reginella-3/ Υ.Γ Οι στίχοι κάνουν τα τραγούδια. Εκτός κι αν οι Γερμανοί τραγουδούσαν "τρία γράμματα μόνο φωτίζουν την ελληνική μας τη γενιά"

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Αντονέτσι 30/10/2014 19:50:02

   Η Βέμπω και ο στιχουργός το γύρισαν κόντρα στον φασίστα όμως, ενώ το ΚΚΕ το έκανε ύμνο ως εισαγόμενο μεταγλωτισμένο ύμνο του κομμουνισμού. Χαώδης η διαφορά ακόμη και για παιδάκια...

 10. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 29/10/2014 13:37:53

  Μια θαυμάσια μελωδία, όπως και πολλές άλλες που ενθουσιάζουν και υπό κατάλληλες συνθήκες , ξεσηκώνουν τα πλήθη. Ποια πλήθη όμως, αυτά προς τα οποία απευθύνεται και φυσικά έγινε και η σύνθεση του τραγουδιού! Και πράγματι η μελωδία είναι Ρωσική, δηλαδή Σοβιετική και κατ΄ ακολουθία Κομμουνιστική και γιαυτό έγινε και ...ύμνος του ΕΑΜ.! Μέχρι εδώ καλά και άγια, αλλά όμως η Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου είναι ημέρα εθνικής ανάτασης και συνοχής και όχι διαχωρισμού των μεν από τους δε! Αυτό που με εξοργίζει είναι η επιμονή των αριστερών , να επιβάλλουν τη δική τους εκδοχή της ιστορίας και όταν προσκρούουν επάνω σε ατράνταχτα και αδιαμφισβήτητα γεγονότα τότε προσπαθώντας να γλιστρήσουν και να ...θολώσουν τα νερά, προβάλουν ως ασπίδα την αιτιολογία της "λήθης" και της μη αναμόχλευσης των παθών. Και αυτό βέβαια θα ήταν σωστό και Θεάρεστο, αν το "πιστεύω" αυτό των αριστερών, είχε συνέπεια και εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλά στην εφαρμογή, κάθε αναφορά μνήμης που μπορεί να γίνει για τη μάχη στου "Μακρυγιάννη" , στο Βίτσι στο Γράμμο ή τις θηριωδίες του "Φενεού" και της "Πηγάδας του Μελιγαλά", η αντίδραση είναι άμεση και οργισμένη, αλλά η αναφορές για τα "Ξερονήσια" και τις "κακουχίες" των αριστερών συντρόφων, αναφύονται με την πρώτη ευκαιρία και ίσως σε υπερβολικό βαθμό, απαιτώντας αναγνώριση και ...δικαίωση, με μνημεία γιορτές και ...Μουσεία!

  • Fotini avatar
   Fotini @ ΝΤΙΝΟΣ 29/10/2014 17:24:12

   Εἶναι καταπληκτικοί ὡς χαμαιλέοντες!!

 11. η Dimi avatar
  η Dimi 29/10/2014 14:34:17

  “H αφυπνιστική ιστορία σφαγής των 22.000 Πολωνών αξιωματικών και της πνευματικής ελίτ της Πολωνίας – όλοι τους Αιχμάλωτοι Πολέμου – από τον Κόκκινο Στρατό το 1940 και η επακόλουθη προπαγάνδα η οποία συγκάλυψε την αλήθεια για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Προτάθηκε για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2008.” http://youtu.be/e4BH9UFJnkk (με αγγλικούς υπότιτλους). *** Mαθητές του Δημοτικού ρωτήθηκαν: “ποιός κατέβασε τη γερμανική σημαία από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης;” – Απάντηση: “o Απόστολος Γκλέτσος” *** “Eκείνοι που δεν θυμούνται το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν.” “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.” ~George Santayana: “Τhe Life of Reason” (1905) – The MIT Press

 12. danas avatar
  danas 29/10/2014 14:47:43

  τους ανθρώπους του ΕΑΜ ΕΛΑΣ να πλένεις το στόμα σου πρίν τους πιάσεις Φαήλε. Αυτοί βγήκαν ξυπόλητοι και πολέμησαν αντίθετα με τους Ζέρβες που τους τροφοδοτούσαν οπλάκια και χρηματάκια οι Εγγλέζοι. Αλλά σιγά μη τα πούμε αυτά δεν έχουμε κότσια να πούμε τα καλά που κάναν και οι "αντιπάλοι" μας.

  • ΚΠ avatar
   ΚΠ @ danas 29/10/2014 21:31:40

   Να μην πιάνουμε στο στόμα μας το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.Που εξόντωνε συστηματικά όποιες αντιστασιακές ομάδες δεν ήταν κομμουνιστικές για να καταλάβει εύκολα την εξουσία όταν θα αποχωρούσαν οι Γερμανοί.Που υπέγραψε Σύμφωνα μη επίθεσης με τους Γερμανούς (Λιβαδίου και Πετριτσίου).Άστο καλύτερα,δεν σε συμφέρει....

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ danas 29/10/2014 21:45:45

   Ναι,να πλένει το στόμα του,στη πηγάδα του Μελιγαλά...

 13. MoonWalk avatar
  MoonWalk 29/10/2014 15:01:37

  '' Πάντως στις 28 Οκτωβρίου 1940 υπήρχε μόνο το Κατερινάκι, ούτε το ΕΑΜ, ούτε ο ύμνος του...'' Πολύ σωστά, αλλά τα τελευταία 30 χρόνια οπότε και επήλθε Εθνική συμφιλίωση και τυπικά, είθισται να εορτάζεται κατά την 28η Οκτωβρίου το ηρωϊκό ΟΧΙ του Ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό στα βουνά της Αλβανίας, αλλά και η ηρωϊκή Αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στη Γερμανική κατοχή. Αποτελεί ημέρα μνήμης η 28η Οκτωβρίου, που θυμίζει σε όλους μας τις θηριωδίες των ναζί, τις εκτελέσεις, τη θανάτωση του πληθυσμού των αστικών κέντρων διά λιμού, την ένοχη εμπλοκή του ξένου παράγοντα και την τραγική κατάληξη του εμφυλίου. Καλό είναι να μας υπενθυμίζουν τα Ιστορικά γεγονότα πόσα μπορούμε να καταφέρουμε όταν είμαστε ενωμένοι και πόσο αυτοκαταστροφικοί καταλήγουμε κάθε φορά που μας τυφλώνει ο φανατισμός κι η εμπάθεια. Σήμερα δε, είναι άκρως επίκαιρα τα μηνύματα της ανάγκης για ενότητα και ομοψυχία.

  • Seagull avatar
   Seagull @ MoonWalk 29/10/2014 15:18:50

   Ποιά γερμανική κατοχή, άκουσες εσύ χθες από επίσημα χείλη να μιλήσουν για γερμανική κατοχή και για τα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός ? Μόνο εγκώμια περί ενότητας και άλλες γενικότητες. Σε λίγα χρόνια αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει θα καταργηθεί η 28η Οκτωβρίου από εθνική εορτή για να να μην θίγονται οι φίλοι μας και κύριοι δανειστές μας αλλά και για να ξεχάσει το πειραματόζωο ότι κάποτε αντιδρούσε στις εισβολές.

   • MoonWalk avatar
    MoonWalk @ Seagull 29/10/2014 15:49:15

    Ποιός νοιάζεται για τα ...επίσημα χείλη; Σημασία έχει να υπάρχουνε οι μνήμες ολοζώντανες στις ψυχές των Ελλήνων. Αυτό απαιτεί τη σωστή ''σπορά'' των γονέων, στις ψυχές των παιδιών τους.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ MoonWalk 31/10/2014 17:09:31

   Τώρα πια είμαι σίγουρος ότι είστε στέλεχος της ΝΔ.

   • MoonWalk avatar
    MoonWalk @ Διογένης 31/10/2014 18:00:59

    Δεν είμαι απλά ....ένα στέλεχος. Είμαι μεγαλοστέλεχος κι ενώ μέχρι πριν από λίγο μόνο το υποπτευόμουν, τώρα πια σιγουρεύτηκα : Εσείς δεν διαθέτετε μονάχα ΤΟ ''ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ'', αλλά διαβάζετε ταυτόχρονα και βουλωμένο γράμμα!!! Άξιος.

 14. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 29/10/2014 20:01:33

  Την 28η Οκτωβρίου 1940 μας κήρυξε τον πόλεμο η ΙΤΑΛΙΑ. Στα βουνά της Ηπείρου,πολέμησαν ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ και ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ. Στις 6 Απριλίου 1941, δεχθήκαμε επίθεση απο τον ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. Η παράδοση του Στρατού μας έγινε στους Στρατηγούς του ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ Στρατού.Εκπρόσωποι του ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ, ΙΤΑΛΙΚΟΥ και ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ορίστηκαν ως διοικητές της κατεχόμενης χώρας μας. Τα "κατοχικά δάνεια" υπογράφησαν από εκπροσώπους του ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ και ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Τα εγκλήματα στα Καλάβρυτα,Δίστομο κλπ, είναι εγκλήματα του ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ Στρατού. Το Κατίν είναι έγκλημα του ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ Στρατού, η Μαντζουρία του ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ, η Δρέσδη της RAF ενώ το Ναγκασάκι και η Χιροσίμα της USAF. Οι ένοπλες δυνάμεις δρούν ως εκπρόσωποι των χωρών τους και όχι ως εκπρόσωποι των κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία και φυσικά λαμβάνουν τις αποφάσεις.

 15. ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
  ΜΑΡΤΙΟΣ 29/10/2014 20:52:27

  Tελικά η αλήθεια πονάει,πόσο μάλιστα τώρα που,έστω δειλά,άρχισε να αμφισβητείται η κόκκινη εκδοχή της ιστορίας και η μονόπλευρη λήθη.Ο Φαήλος πρέπει να είναι περήφανος που συντελεί αποφασιστικά στην αφύπνηση των ναρκωμένων από τον πουρκουάδικο διεθνισμό εθνικοπατριωτικών αντανακλαστικών.

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/10/2014 21:09:59

  Mεγάλη φασαρία χωρίς ουσιαστικό λόγο.Η ιστορία της αναγνώρισης του ΕΑΜ έχει λήξει εδώ και πάνω από 30 χρόνια.Το επεισόδιο είναι επιπέδου Ευάγγελου Γιαννόπουλου την εποχή του Αντρέ. Εδώ η ΝΔ αναγνώρισε τους αντάρτες του 46-49 ως τακτικό στρατό και τους έδωσε δικαίωμα για παρελάσεις και μετάλλια και κολλάνε τώρα στο ΕΑΜ; Φρέσκα κουλούρια.

 17. valia avatar
  valia 29/10/2014 23:24:04

  Στη συγκεκριμένη παρέλαση πάντως δεν υπήρχαν σιδηρόφρακτες κατασκευές, κλούβες και ό,τι άλλο προστατεύει φοβισμένους κυβερνήτες. Δε μένω εκεί, ό,τι είδα στην τηλεόραση λέω και απ' ότι καταλαβαίνω οι δημότες δεν αντέδρασαν αρνητικά γιατί αν υπήρχαν διαμαρτυρίες, τα κανάλια δε θα έχαναν τέτοια ευκαιρία. Αντίθετα, ελεύθεροι στα πεζοδρόμια χειροκροτούσαν τα παιδιά τους. Ο ύμνος παίχτηκε ανάμεσα σε 24 άλλες μελωδίες, δεν είναι απαγορευμένος ούτε παράνομος και εφόσον οι κατεξοχήν ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της περιοχής δεν έκαναν θέμα, τους υπόλοιπους ανά την Ελλάδα τι τους κόφτει;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ valia 29/10/2014 23:51:16

   Έχει πάντα πλάκα να μου απαντούν σε αυτό που δεν έγραψα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ valia 30/10/2014 19:57:01

   Δε μιλάς σοβαρά νομίζω! Δηλαδή επειδή κάπου στην Ελλάδα βεβηλώνουν -έστω και κατά 1/24- τη μνήμη των πεσόντων στο Έπος της Πίνδου, εγώ ως εγγονός 2 τέτοιων πολεμιστών εκ των οποίων ο ένας υπέφερε όλη του τη ζωή από κρυπαγήματα δεν έχω το δικαίωμα να αντιδρώ; Μεγάλε δημοκράτη και αντικειμενικέ μου...

 18. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 30/10/2014 00:08:21

  Μερικούς δεν τους πειράζει να φανούν αγράμματοι κι ανιστόρητοι, αρκεί να παραμείνουν πολιτικά ορθοί. Στο κείμενο δεν ασχολήθηκα με το τι ήταν το ΕΑΜ, ούτε είμαι dj ή μουσικοκριτικός παρελάσεων, άλλο είπα, όμως μια μικρή δόση αλήθειας βλέπω πως έκανε μερικούς να αφρίσουν. Δεν θα προσαρμόσω την αλήθεια στα γελοία νεφελώματα μερικών συντρόφων, ούτε θα σχολιάσω αυτούς που απαντούν σε οτιδήποτε άλλο λην του άρθρου μου. Η αλήθεια είναι αντικομμουνιστική; Πάντως το όταν με κατηγορεί κάποιος για αντικομμουνισμό το αποδέχομαι ως τιμή. Είναι το ίδιο αυτονόητο ως εάν με κατηγορούσε για αντιναζισμό. Η αντίθεση στις δυο συγγενείς όψεις του ολοκληρωτισμού είναι καθήκον κάθε φιλελεύθερου πατριώτη. Έχω ήδη στο νου μου δυο ενδιαφέροντα κείμενα που θα τα δείτε στο Antinews.

  • dim avatar
   dim @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 30/10/2014 00:45:00

   Επιτέλους, ένας ξεκάθαρος ιδεολογικός προσδιορισμός. Φιλελεύθερος πατριώτης. Επιτέλους, όταν πια θα πάψει να προσδιορίζεται ο καθένας ως "μνημονιακός" - "αντιμνημονιακός", και επανέλθει η συζήτηση στην ουσία της πολιτικής, οι ιδεολογίες θα παίξουν και πάλι τον πρωταρχικό ρόλο. Και τότε ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει ποια ακριβώς ιδεολογία τον εκφράζει, και ποιο πολιτικό προσωπικό βέβαια παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ως εκφραστής της ιδεολογίας αυτής. Επί των ιδεολογιών επομένως, ας ξεκαθαρίσει επομένως ο καθένας μας τι θέλει. Ένα ολοκληρωτικό καθεστώς (τα δύο άκρα επί αυτού είναι ο κομμουνισμός και ο ναζισμός) ή ένα μη ολοκληρωτικό καθεστώς. Ας πούμε λοιπόν ότι επιθυμεί κάποιος ένα μη ολοκληρωτικό καθεστώς. Και εκεί όμως έχει να επιλέξει διάφορες βαθμίδες: Αν επιθυμεί την κοινωνία του άκρως ελευθεριακή, πάει σε ένα μοντέλο αναρχίας – άκρατου φιλελευθερισμού Αν επιθυμεί μια αρμονία μεταξύ ελευθεριών του ατόμου από την μια αλλά και σεβασμού προς τις παραδόσεις και την ιστορία του έθνους και της πατρίδας, πάει σε αυτό που λέμε συντηρητικός – πατριωτικός φιλελευθερισμός. Αν επιθυμεί μια υπερσυντηρητική κοινωνία, με σεβασμό απλά σε κάποιες στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα, πάει σε αυτό που λέμε tea party – υπερσυντηρητισμός. Για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι η αρμονία και ο πατριωτικός – συντηρητικός φιλελευθερισμός είναι ό,τι καλύτερο μπορεί και πρέπει να υιοθετήσει μια κοινωνία, αν θέλει να έχει ταυτόχρονα σεβασμό τόσο στα ατομικά δικαιώματα όσο και στις παραδόσεις, τα ήθη, τα εθιμα και την ιστορία του έθνους. Πατριωτικός Φιλελευθερισμός επομένως, ξεκάθαρα πράγματα, και εύκολα 40% μόλις τελειώσει το θολό και παραπλανητικό «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», και ας αφήσουμε τους μαρξιστές, τους κομμουνιστές, τους ελευθεριακούς, τους φιλοαναρχικούς. τους φιλοναζιστές, τους υπερεθνικιστές , τους υπερσυντηρητικούς, τους σοσιαλιστές κλπ. να πλακώνονται για την δεύτερη θέση.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 30/10/2014 08:48:17

   Αγαπητέ μου Φαήλο, πίσω απ΄τους (πάντα και παντού)...κακούς Κομμουνιστές που εξολόθρευσαν οι ...άθλιοι τους αθώους Πολωνούς υπό τον ήχο της ....μπαλαλάικας, ΟΛΟΙ μπορούν να διακρίνουν τον ''ευγενή'' υπαινιγμό.... :-) Μην απορείτε λοιπόν για τα σχόλια! Εκτός από το οτι μας αρέσει πολύ να αναφερόμαστε στην Εθνική μας αντίσταση και το άρθρο σας αποτέλεσε μιάν αφορμή (με την παράθεση και του θαυμάσιου 2ου βίντεο), οι πιο πολλοί σχολιαστές επικεντρώθηκαν επί της ουσίας, που εμπεριέχει ....κρυπτογραφημένα τα συμπεράσματα και τα μηνύματα. Μην προσποιείστε οτι δεν καταλαβαίνετε τάχα. Οι βολικές θεωρίες περί των δύο άκρων στην Ελλάδα, δεν περνάνε. Τα είπαμε αυτά. Μην επιμένετε άδικα. Καλημέρα σας.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Άλυτη Εξίσωση 30/10/2014 17:23:07

    Έφτιαξα καφέ και περιμένω υπομονετικά να μου υποδείξεις μισό ψέμα σε ό,τι έγραψα. Δεν είναι θεωρία αλλά διαχρονιή πραγματικότητα τα δυο άκρα. Τώρα αν η πραγματικότητα αυτή δεν είναι βολική για την ανύπαρκτη "αγιότητα" της αριστεράς και σε στενεύει στις μασχάλες, δεν μπορώ να βοηθήσω. Και για να μην με ερμηνεύεις, θα γράψω άρθρο με τίτλο "τι δεν ήταν το ΕΑΜ" να το συζητήσουμε.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Άλυτη Εξίσωση 30/10/2014 17:25:02

    Ενδιαφέρουσα πάντως η πλακίτσα που κάνεις για τις εκατόμβες των Πολωνών. Δείχνει κάτι.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 30/10/2014 17:54:31

     Καταλαβαίνετε βεβαίως πολύ καλά τι σας λέω, όπως και το οτι δεν κάνω καθόλου...''πλακίτσα''. Όπως και το οτι δεν σας αποκάλεσα πουθενά ψεύτη... Δε νομίζετε όμως, πως πρέπει να παραδεχτείτε (στον εαυτό σας) κι εσείς κάποια στιγμή, οτι δεν είμαστε αφελείς, ώστε να πάψετε να προσπαθείτε παραθέτοντας Ιστορικά γεγονότα, να....περάσετε εντέχνως και την πολυπόθητη πλην ανιστόρητη και ουδεμία σχέση έχουσα με τη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα, παιδαριώδη θεωρία των δύο τάχα άκρων; Όσο για την αγιότητα (των αγώνων) της Αριστεράς, εγώ την ''αγιότητα'' μπορώ να τη διακρίνω και να τη σεβαστώ σε οποιονδήποτε αγωνίζεται υπερασπιζόμενος ανυστερόβουλα ιδανικά, αξίες και πίστη. Αριστερός ή Δεξιός, δεν έχει διαφορά. Εσείς, μπορείτε;

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Άλυτη Εξίσωση 30/10/2014 19:57:07

      Μια χαρά μπορώ, ειδικά στο επίπεδο των απλών ανθρώπων, στο οποίο δεν ανήκουν οι φονικές και ιδιοτελείς ηγεσίες. Μην σφυρίζεις κλέφτικα: είναι πραγματικότητα κι όχι "θεωρία", σαν αυτούς τους τραμπούκους σήμερα που τους έδειξε την πόρτα ο Φορτσάκης, σαν αυτούς που έκαψαν τους ανθρώπους στην ΜΑΡΦΙΝ, σαν αυτούς που έκαιγαν την Αθήνα το 2008 και σε κάθε ευκαιρία την βαμνδαλίζουν, σαν αυτούς, τους τραβεστί φασίστες, που καθυβρίζουν κάθε αντίπαλο ως φασίστα. Πρέπει να δούμε καθαρά τις σάπιες ρίζες αυτού του δύσοσμου δέντρου, τις ολοκληρωτικές καταβολές του, τους θεμελιώδεις μύθους μιας ανύπαρκτης "παρθενίας" κι "αγιότητας", να τελειώνουμε με το παραμύθι του καλού Στάλιν και των πιστών του κι εν Ελλάδι.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 30/10/2014 21:16:50

      1) Οι ''φονικές και ιδιοτελείς ηγεσίες'', δεν είναι ...προνόμιο της Αριστεράς. Κοιτάζουμε τριγύρω δυστυχώς και βλέπουμε τα ανδραγαθήματά τους, υπερκομματικά... Τα ερείπια, τις καταστρεμμένες ζωές, την υποτέλεια, τα δεσμά, το αδιέξοδο… 2) Η αστεία θεωριούλα περί ...δύο άκρων, είναι μονάχα μία βολική σαχλίτσα. Το άκρο είναι ΕΝΑ. Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Γαλάζιος, μαύρος, πράσινος ή κόκκινος, δεν έχει διαφορά. Το θέμα είναι να μην πάσχουμε από μικροκομματική...μυωπία. 3) Ο κ. Φορτσάκης, λόγω της μόρφωσης, της ηλικίας, μα και του θεσμικού του ρόλου, θα περίμενε κανένας να μπορεί να χειριστεί τα εικοσάχρονα παιδιά του με περισσότερη ευαισθησία, έτσι ώστε να καταφέρνει επιδέξια να χαλιναγωγεί και να κατευθύνει στη λογική, την αναμενόμενα ανώριμη, ενστικτώδη επιθετικότητά τους, απέναντι σ' ένα σύστημα που τα ''εκπαιδεύει'' με οικτρή κατάληξη ν΄αποτελέσουν τους νεοπρολετάριους των 400 €, ή το νεομεταναστευτικό απελπισμένο κύμα των εξαγώγιμων επιστημόνων, ενός πτωχευμένου, υποτελούς Προτεκτοράτου. Πρέπει να έχεις τον τρόπο να πείθεις για το δίκαιό σου, να κερδίζεις τις ψυχές και τον νου των μαθητών σου, αν θέλεις να λέγεσαι Πανεπιστημιακός δάσκαλος. Με τις απειλές και την αφελή λεκτική βία, μάλλον για δεσμοφύλακας ταιριάζεις. (Εννοείται πως συμφωνώ με την επιβολή της τάξης εντός των Πανεπιστημιακών χώρων. Διαφωνώ με τις υστερικές κραυγές και την επιθετικότητα των γερόντων κυρίως, που αποδυναμώνουν τα αυτονόητα). 4) Ο Στάλιν και οι …πιστοί του δεν μας αφορούν, έχουμε το δικό μας ντόπιο ‘’φασισμό’’, με τα χιλιάδες πρόσωπα της αιωνόβιας λερναίας ‘Ύδρας. Φωλιάζει το κατάδικό μας τέρας στον κομματοκρατούμενο άθλιο κρατικό μηχανισμό που αλλάζει μόνο χρώματα, τρέφεται από την αναξιοκρατία, εκπροσωπείται από τους κόλακες, τους ημετέρους και τους κολλητούς. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε. Φαντάσματα, ανεμόμυλοι και κατά φαντασίαν ‘’εχθροί’’. Ας σκοτώσουμε πρώτα το εντός μας τέρας και ύστερα, στρεφόμαστε κι ενάντια στη ‘’συμφέρουσα απειλή’’….. 5) Oι εγκληματίες της Μαρφίν, είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης να υποδειχτούν. Φαντάζομαι να σέβεστε την κρίση της. Η οποιαδήποτε εκμετάλλευση του αίσχους με μικροπολιτική σκοπιμότητα, αποτελεί τυμβωρυχία, όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Άλυτη Εξίσωση 30/10/2014 21:37:13

      Ζορίστηκες βλέπω.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 30/10/2014 21:58:24

      :-) Ό,τι θέλετε καταλαβαίνετε, ως συνήθως....

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 30/10/2014 22:05:17

      Έχετε εκπομπή με το Λιάτσο σε λίγο, δεν έχετε; :-) (Απ΄ευθείας δεν είναι;) Η συνέχεια επί της οθόνης λοιπόν...

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Άλυτη Εξίσωση 30/10/2014 23:09:53

      Αγαπητέ, το "αν η πραγματικότητα διαψεύδει τους μύθους μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα" δεν είναι πολιτικά υγιές.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 31/10/2014 08:45:43

      ''Η ιστορία με το πέρασμα του χρόνου διαστρεβλώνεται, ενώ ο μύθος εξελίσσεται στο σημείο που γίνεται πραγματικότητα.'' -- Jean Cocteau

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 31/10/2014 12:40:22

     Ενδιαφερουσα και η στιχομυθια σας. Διαβασα τα σχολια σας σε φιλη Πολωνεζα η οποια και μου ειπε τα εξης: ναζιστες και κομμουνιστες στη περιοδο που αναφερεστε διεπραξαν τα ιδια φρικτα εγκληματα στα οποια οι μαρτυρες που τα εζησαν τα περιεγραψαν με φοβερες λεπτομερειες. Συγκεκριμενα μου ειπε οτι ολοκληρα χωρια στα περιχωρα της Κρακοβιας, μαζεψαν τους κατοικους και τους εβαλαν να ανοιξουν μονοι τους ενα μεγαλο λακκο οπου αφου τους γαζωσαν με μια ριπη τους εριξαν μεσα και τους σκεπασαν προχειρα-το υπογραμμιζω αυτο- με χωμα. Για ωρες το χωμα "κουνιοταν" και αναδευοταν γιατι δεν χαλαλισαν σφαιρες για τη χαριστικη βολη και αναμεσα τους 72 παιδακια οπως αναφερει το σημερινο μνημειο. Απο το αιμα ο λακκος εμεινε "λασπωμενος" για πολλες μερες.....Τη περιγραφη αυτη την ακουγε απο τη γιαγια της παμπολλες φορες καθως το ιδιο συνεβη και σε αλλα κοντινα τους μερη. Οντως η Πολωνια πληρωσε με εκατομβες θυματων....

    • Fiscal avatar
     Fiscal @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 31/10/2014 15:11:00

     Φαήλο , το ΚΚΕ γιατί υποστηρίζει με φανατισμό ότι οι χιτλερικοί και όχι οι Σοβιετικοί ήταν οι εμπνευστές του Κατύν; Πάντως παρουσιάζουν και αποδείξεις στα μέσα ενημέρωσης τους(ηλεκτρονικά και έντυπα) που υποστηρίζουν ότι οι ναζί διέπραξαν το έγκλημα. Τις έχεις υπόψιν σου; Τις θεωρείς αξιόπιστες;

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 31/10/2014 09:02:51

    Μας το παίζεις πούρα αντιμνημονιακή, αλλά τελικά δεν είσαι τίποτε άλλο παρα ΣΥΡΙΖΑίικη παραφυάδα. Όταν βρει ο Διαμαντόπουλος το δρόμο για τα γουναράδικα, πες μας κι εμάς για να ξέρουμε ποιος τάχατες δεν είναι το ένα από τα δύο άκρα.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 31/10/2014 09:18:19

     ''Μας το παίζεις πούρα αντιμνημονιακή...'' Πολύ ωραίο το ύφος σας, αλλά για τα ΚΑΠΗ όπου συχνάζετε :-) και όπου ''συννενοείστε''(;) με τους συνομηλίκους σας. Είναι δικαίωμά σας κύριε να είστε φοβικός, να τρέμετε τον ήσκιο σας, τους Διαμαντόπουλους, τις γούνες, τα 2,3,4,5,6 άκρα, τους Νεφελίμ και οτιδήποτε άλλο τρέφει τη νοσηρή σας επιθετικότητα. Δεν υποχρεούμαστε όμως όλοι να συμμεριζόμαστε τα ...πάθη σας και οι χαρακτηρισμοί, σας χαρακτηρίζουν. Αμέτε τώρα στο καφενείο, που είναι και ο φυσικός σας χώρος. Καλημερούδια.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 31/10/2014 09:43:43

      Α ναι, εγώ φταίω που είμαι φοβικός και όχι ο Διαμαντόπουλος που απειλεί. Για το "ΣΥΡΙΖΑίικη παραφυάδα", όμως, κουβέντα. Έτσι, για να συστηνόμαστε σιγά σιγά ο καθένας.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 31/10/2014 10:07:52

      :-) Αγαπητέ, δεν φταίω που δεν το καταλάβατε αλλά ΚΑΙ σε αυτό, σας απάντησα : '' Δεν υποχρεούμαστε όλοι να συμμεριζόμαστε τα ...πάθη σας και οι χαρακτηρισμοί, σας χαρακτηρίζουν.'' Τι περισότερο πιστεύετε οτι δικαιούστε, όταν καταθέτετε τέτοια...ατράνταχτα ''επιχειρήματα'';

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 31/10/2014 10:38:49

      Με χαρακτηρίζουν, δηλαδή είμαι "ΣΥΡΙΖΑίικη παραφυάδα"; Για δες που δεν το' ξερα! Σας αφήνω τον τελευταίο λόγο στο επόμενο σχόλιο, μια που τόσο πολύ τον διεκδικείτε να τον έχετε σε όλους σας τους ά-νοες, ατυχείς ηλεκτρονικούς καβγάδες. Όσο για το ποιος κατέθεσε επιχειρήματα και ποιος όχι, νομίζω ότι είναι προφανές στον αναγνώστη. "Απαντήστε", λοιπόν, το τελευταίο σχόλιο, μια που τόσο πολύ σας αρέσει να νομίζετε ότι απαντάτε.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 31/10/2014 12:45:49

      Δε φταίω που μου απευθυνθήκατε κύριε, γνωρίζοντας όπως πιό πάνω παραδέχεστε, οτι πάντα απαντώ. Λοιπόοοοον : 1. Oι επιθετικοαμυντικοί, απλοϊκοί, λαϊκίστικοι χαρακτηρισμοί που τσουβαλιάζουν τους διαφωνούντες μαζί σας κολλώντας τους βολικές ετικέτες, λυπάμαι που σας ενοχλεί, αλλά σας χαρακτηρίζουν απόλυτα. 2. Επιχειρήματα δεν διαθέτετε, σας περισσεύει μονάχα η εμπάθεια και η εμμονική προσκόλληση στο παρελθόν, το οποίο επιλέγετε να κοιτάζετε πίσω από θολωμένο, παραμορφωτικό τζάμι. 3. Εσείς ''καυγαδίζετε'' και προσπαθείτε να επιβάλλετε με τρόπο επιθετικό τις απόψεις σας. Εγώ απλά, διασκεδάζω.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 31/10/2014 12:48:37

      3. Δεν θα με ...θίξετε αν έχετε και κάτι ακόμα να προσθέσετε, πείτε μας κάτι τελευταίο για να κερδίσετε εσείς το ..παράσημο, φροντίστε μόνο να μην είναι επιθετικό και απαιτεί απάντηση.... Γειά σας τώρα. Πολλά είπαμε. Καλό ΣΚ :-)

 19. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 30/10/2014 00:44:16

  Τα Πάθη της Πολωνίας του Εικοστου Αιώνα (1939) με πληρεξούσιους δήμιους των δύο ολοκληρωτισμών τον Ρίμπεντροππ και τον Μολότωφ είναι έτσι, όπως γλαφυρά τα περιγράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Πρέπιει όμως στο αποτρόπαιο του Εθνικο-σοσιαλισμού και του Σταλινικού Εθνικο-κομμουνισμού να προσθέσουμε το ιστορικό και γεωπολιτικό βάθος: Αυτός δεν ήταν ο πρώτος διαμελισμός της Πολωνίας. Η Πολωνία εδώ και αιώνες ήταν το μαρτυρικό "Αρνί" που πολλές φορές διαμέλισαν οι τρείς και μετά δύο γειτονικές "Αρκούδες", δηλαδή από την Ανατολή η Τσαρική και μετέπειτα Σταλινική Ρωσία, από την Δύση και Βορρά η ηγεμονία της Πρωσίας, που έγινε μετά ο πυρήνας του όψιμα γεννημένου Γερμανικού εθνικού κράτους και του σκληρού Γερμανικού εθνικισμού, απο τον Νότο η Αψβουργική Αυστροουγγαρία, που έμελλε να παραδώσει το πνέυμα το 1918. Mέχρι περίπου το 1700, η Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία και ένωση δυναστειών ήταν ισχυρή δύναμη στην Κεντρική και Βορειονατολική Ευρώπη, άλλοτε σε συμμαχία και άλλοτε σε σύγκρουση με την Αυστροουγγαρία των Αψβούργων και τη Ρωσία των Ρωμανώφ. Θυμίζω ότι τη Βιέννη την έσωσε από την πολιορκία του Σουλειμάν Μεγαλοπρεπούς το ιππικό του βασιλιά της Πολωνίας Ιωάννη ΙΙΙ Σομπιέσκι (1683). Πρώτος Διαμελισμός το 1772, με δράστες την Ρωσία (Μ. Αικατερίνη), Πρωσία και Αυστροουγγαρία. Δεύτερος Διαμελισμός το 1793 με δράστες την Ρωσία και Πρωσία. Τρίτος Διαμελισμός το 1795: Μετά την αποτυχημένη ηρωική επανάσταση του Θαδδαίου Κοστσιούσκο (διεθνιστής επαναστάτης που συμμετείχε την Αμερικανική επανάσταση, όπως και ο Λαφαγιέτ, ως ένας απο τους υπαρχηγούς του Ουάσιγκτων), Ρωσία, Πρωσία και Αυστροουγγαρία διαμελίζουν ξανά την Πολωνία. Ακολουθεί η σκοτεινή Εποχή του Διαμελισμού, ένα αιώνας και κάτι παραπάνω, στην οποία κράτος της Πολωνίας δεν υπάρχει (1795-1918). Μια εποχή γεμάτη εξεγέρσεις, επαναστάσεις και επίμονο ανταρτοπόλεμο. Μια εποχή που γέννησε μορφές μεγάλων ηρωικών επαναστατών, όπως του Πιότρ Βισότσκι και της νεαρής Εμίλια Πλάττερ (1930). Η Πολωνία ξαναέγινε κράτος το 1918 μετά την ήττα της Γερμανίας, τη διάλυση της αυτοκρατορικής Αυστροουγγαρίας και την εγκαθίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης στη θέση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας του Τσάρου. Ακολούθησε ο Πολωνο-Σοβιετικός Πόλεμος (1919 - 1920), οι Σοβιετικοί δεν παραιτήθηκαν αμαχητί από τα κατακτημένα από τον Τσάρο Πολωνικά εδάφη), που έληξε με τη συντριβή του Σοβιετικού (Κόκκινου) Στρατού στη Μάχη της Βαρσοβίας (1920). Το 1939, όπως περιγράφει ο Φ. Κρανιδιώτης, η ιστορία επέστρεψε στις σκοτεινές της σελίδες με τον Τέταρτο Διαμελισμό της Πολωνίας και τη σφαγή στο Κατύν, αυτή τη φορά από την Σταλινική Σοβιετική Ένωση στη θέση της Τσαρικής Αυτοκρατορίας και την Ναζιστική Γερμανία που είχε "καταπιεί" την Πρωσία των Ηγεμόνων και μετά, τη βραχύβια Δημοκρατία της Βαιμάρης. Αυτά που στην ιστορία έμοιαζαν να έχουν αλλάξει εντελώς, για την μοίρα της Πολωνίας ήταν ίδια και απαράλλαχτα: Αχόρταγοι γειτονικοί εθνικισμοί, σκληροί σαν σίδερο, με διαφορετικους επιχρωματισμούς, ναζιστικό και κομμουνιστικό. Και μετά; Συντρίμμια το Ναζιστικό Ράιχ και σε 40 χρόνια, έλιωσε και το εθνικο-κομμουνιστικό ιμπέριουμ των Στάλιν, Μπρέζνιεφ and company. Αυτό είναι το μεγάλο μάθημα της Ιστορίας (με κεφαλαίο Ι). Μάθημα απο το οποίο κανείς δεν διδάσκεται;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 30/10/2014 19:49:05

   Ο Πολωνός βασιλιάς Γιαν ΙΙΙ Σομπιέσκι με τους Ουσσάρους του έσωσε τη Βιεννη στη Δεύτερη πολιορκία της απο τους Οθωμανούς (1683). Ήταν η πολιορκία από τον Καρά Μουσταφά Πασά, που έσπασε με την Μάχη του Κάλεμπεργκ (του Φαλακρού Βουνού). Η Πρώτη πολιορκία της Βιέννης απο τον Σουλειμαν υον Μεγαλοπρεπή είχε γίνει περίπου 100 χρόνια πρίν... Ζητώ συγγνώμη που μπερδεψα τους αιώνες...

 20. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 30/10/2014 00:57:23

  Εμίλια Πλάττερ (1806 – 1831): Η νεαρή αντιαπολυταρχική, δημοκρατική και πρώιμη κοινωνική επαναστάτρια, που άν και γαλαζοαίματης καταγωγής σήκωσε κεφάλι στον Τσάρο και στον Αψβούργο και σήμερα τιμάται ως εθνική ηρωίδα από τρείς χώρες, Πολωνία, Λιθουανία και Λευκορωσία. Το κορίτσι που θαύμαζε τη Μπουμπουλίνα (η Ελληνική Επανάσταση μόλις είχε τελειώσει), που διάβαζε Γκαίτε και Σίλλερ στο πρωτότυπο. Η αυτοσχέδια μονάδα ανταρτών που διοικούσε, είχε λίγους ιππείς, αρκετούς τυφεκιοφόρους και πιό πολλούς αγρότες οπλισμένους με δρεπάνια και κόσσες. http://en.wikipedia.org/wiki/Emilia_Plater#mediaviewer/File:Emila_Plater_conducting_Polish_scythemen_in_1831.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/Emilia_Plater

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 30/10/2014 01:07:49

   Δεν πειθάρχησε στη συνθηκολογηση των ηγετών και παράδοση των ανταρτών στους Πρώσσους, συνέχισε να πολεμά με λίγους συντρόφους. Απο τις κακουχίες της ανταρτικής ζωής, αρρώστησε και πέθανε στα 25 χρόνια της.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 30/10/2014 23:02:37

   Ένας θηλυκός Ρήγας Φεραίος του Βορρά σε μετεφηβική ηλικία. Διάβαζε άλλωστε τα λίγα αποσπάσματα έργων του, που υπήρχαν στα Γαλλικά. Κοινή επανασταση των Βαλκανικών λαών ενάντια στον Οθωμανό αυτοκράτορα - τύραννο ο παλιός, επανάσταση των υπόδουλων λαών του Bορρά εναντίον της τριπλής τυραννίας Τσάρου-Αψβούργου-Πρωσσικού πριγκηπάτου η νέα. Η Εμίλια Πλάττερ, μια θρυλική μορφή της ιστορίας των δημοκρατικών επαναστάσεων του 19ου αιώνα: Άγνωστη ακομη στον δικό μας Ευρωπαικό Νότο, άν και η ίδια γνώριζε τα πράγματα και θαύμαζε Ρήγα και Μπουμπουλίνα. Και βάδιζε στα βήματά τους.

 21. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 30/10/2014 01:16:16

  Να βλέπουμε και λίγο πέρα από τον ορίζοντα που σχηματίζει η περίμετρος του ρηχού πιάτου μας (που αρχίζει απο την Κέρκυρα και τα Διαπόντια νησιά και τελειώνει στη Σαμοθράκη)...

 22. GJ avatar
  GJ 30/10/2014 12:51:17

  Ευτυχώς που υπάρχει ομοψυχία σε αυτήν τη χώρα και επιλύονται τα προβλήματά της. Είναι ιστορικώς καταγεγραμμένο άλλωστε ότι στις δύσκολες στιγμές οι Έλληνες ενώθηκαν και μεγαλούργησαν. Το πρόβλημα είναι ότι δε θυμάμαι κάποια τέτοια περίπτωση....

 23. ΜΒ avatar
  ΜΒ 30/10/2014 19:49:04

  Εισβολή Ε.Σ.Σ.Δ. στην Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 1939,όχι 17 Αυγούστου.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΜΒ 30/10/2014 21:35:05

   Παραδρομή.

 24. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 30/10/2014 22:11:38

  Για να καταλαβετε ολοι οτι μονο η αριστερα δεν πολεμησε στον πολεμο του 1940 (φυσικο γιατι ηταν συμμαχοι με τους Ναζιστες) προσεξτε οτι καθε χρονο ΚΑΝΕΙ (η αριστερα) ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ... και ειναι φυσικο γιατι ΔΕΝ ΗΤΑΝ δικος τους αγωνας... φαντασθειτε αν ηταν κομμουνιστικος ο αγωνας θα προτεινανε ποτε καταργηση παρελασεων ? Η τοτε θα λεγανε ειναι απαραιτητες ? Το 1940 ο Μεταξας ειπε το ΟΧΙ μονος του , χωρις να ρωτησει τον λαο ουτε καν τον Βασιληα.. ο Μεταξας εκανε την περιφημη αμυντικη γραμμη των οχυρων, ο Μεταξας κερδισε τον πολεμο με τον στρατο που τον στηριζε, ο Μεταξας εκανε γενικη επιστρατευση στα κρυφα και με ατομικες προσκλησεις, οι μαχες δοθηκαν απο στρατηγους και αξιωματικους του στρατου του Μεταξα (αφου ηταν δικτατορας..) τα σχεδια μαχης ηταν της κυβερνησεως Μεταξα, ο Μεταξας εξοπλισε την Ελλαδα σε 4 χρονια, και τελος ηταν το καθεστως του ΜΕΤΑΞΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΓΑΓΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΟ … Αν ψαχνουμε για ριψασπηδες και μηδισαντες τετοιους θα βρουμε ΜΟΝΟ στην αριστερα και στα εντυπα της τοτε (αλλωστε ηταν συμμαχοι του Χιτλερ οι αριστεροι -συμφωνο Ριμπεντρο/Μολοτωφ- και μοιρασαν σαν καλα φιλαρακια την Πολωνια) στην αριστερα και τα ‘ωραια’ της τοτε συνθηματα οπως ‘ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΥΡΕ Η ΒΑΣΙΛΟΜΕΤΑΞΙΚΗ ΣΠΕΙΡΑ’ η το αλλο χαριτωμενο ‘ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ’ …’ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ’.. ‘ΒΟΥΤΥΡΟ ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΟΧΙ ΚΑΝΟΝΙΑ’ .ετσι ‘πολεμησε’ η αριστερα… Έρχεται η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στις 7 Δεκεμβρίου 1940, κι ενώ έχει απελευθερωθεί η Βόρεια Ήπειρος, βάζει το κερασάκι πάνω στην τούρτα της προδοσιας εκδίδοντας ένα ακόλουθο μανιφέστο (ΚΚΕ-Επίσημα Κείμενα, τόμος Ε’), όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: ” Ο πόλεμος αυτός προκλήθηκε από τη βασιλομεταξική σπείρα, που διατάχτηκε από τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές, δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με την υπεράσπιση της πατρίδος μας. Ούτε είναι βέβαια «πόλεμος κατά του φασισμού», όπως δήλωσε κυνικά ο αρχιφασίστας Μεταξάς, ο δήμιος του λαού μας. Μα ούτε και πόλεμος για την απελευθέρωση των ελληνικών μειονοτήτων της Αλβανίας απ’ το ζυγό του ιταλικού φασισμού και της αλβανικής αστοτσιφλικάδικης κλίκας, γι’ αυτό ο πόλεμος αυτός δεν μπορεί να ‘χει καμμία σχέση με την ελευθερία… Καλούμε τους πολεμιστές μας ν’ αρνηθούν να πολεμήσουν πέρα απ’ τα σύνορα της πατρίδας μας. Τι ζητάμε στην Αλβανία; Που μας πάνε; Ο λαός μας δε θέλει δεύτερο Σαγγάριο.” Eνω μαινοταν ο πολεμος, η Κ.Ε του ΚΚΕ καλεί με ανακοίνωση την οποία κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου 1941 τους Έλληνες να ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ...ΗΡΩΪΚΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ!! ‘’Η Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. καλεί τους φαντάρους, τους ναύτες και τους αεροπόρους μας να πάρουν στα χέρια τους την διοίκηση των μονάδων τους, εκλέγοντας προσωρινές επιτροπές που να αντιπροσωπεύουν όλους, από τον στρατιώτη μέχρι τον στρατηγό, όσους συμφωνάνε σε τούτο το πρόγραμμα δράσης. Να προτείνουν ειρήνη στους απέναντι αντιπάλους τους και να απαιτήσουν από το άλλο μέρος παραίτηση της Κυβέρνησης και σχηματισμό προσωρινής, αντιπολεμικής, αντιδιχτατορικής Κυβέρνησης μετώπου εθνικής σωτηρίας – ειρήνης, σταμάτημα του πολέμου, ακύρωση των πολιτικών και στρατιωτικών συμφώνων που κλείστηκαν από τους Εγγλέζους και προσανατολισμό της χώρας προς την Σοβιετική Ένωση. Η Κ.Ε. καλεί την εργατική τάξη και ιδιαίτερα τους εργάτες μεταφορών, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, αυτοκινητιστές και εργάτες πολεμικών εργοστασίων να εφαρμόσουν το πιο φαρδύ ενιαίο, εργατικό, αντιπολεμικό μέτωπο, με τους αρχηγούς και με τους εργάτες όσους συμφωνούνε στη πλατφόρμα του μετώπου εθνικής σωτηρίας – ειρήνης συγκροτώντας επιτροπές εργασιακές και σωματειακές ομάδες να παλέψουν με συγκεντρώσεις, με διαδηλώσεις, με οικονομική και πολιτική απεργία…Να κάνει (ο λαός) ότι μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο που έφερε η αγγλόδουλη σπείρα προκαλώντας την Ιταλική εισβολή…Να πάρη παράδειγμα ολόκληρος ο ελληνικός λαός από τον ηρωικό αδελφό λαό της Βουλγαρίας’’ Ο «ΗΡΩΪΚΟΣ» ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ!!!! ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!! Η απόφαση αυτή (Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε. μέσα Μαρτίου 1941), επαναλαμβάνοντας τα προηγούμενα, καταγγέλει τον πόλεμο, κυρήσει την ειρήνη, προτρέπει την ανατροπή «της αγγλόδουλης σπείρας Γλυξμπουργκ - Κορυζή - Μανιαδάκη» - ο Μεταξάς είχε ήδη πεθάνει τον Ιανουάριο - και επέμενε «να προσανατολίσουμε την χώρα προς τη μεγάλη Σοβιετική Ένωση, ασφαλίζοντας έτσι την ουδετερότητα μας δυναμικά, τόσο απ' τους εγγλέζους όσο και απ' τον Αξονα..».Δημιουργώντας ψυχολογικό κλίμα ηττοπάθειας τις ώρες του μεγάλου θριάμβου του ελληνικού στρατού, αποφαίνεται ψευδόμενη: «Λόχοι, συντάγματα, ολόκληρα ξεσηκώνονται αψηφώντας στρατοδικεία και τουφεκισμους, κάθε μέρα πυκνώ¬νουν χιλιάδες εργαζόμενοι τις φάλαγγες του αγώνα.,.το κόμμα μας οφείλει να οξύνει την επαναστατική τους επαγρύπνηση... να σφυρηλατήσει το ενιαίο εργατικό αντιπολεμικό μέτωπο..» ( «Τα Επίσημα κείμενα του Κ.Κ.Ε.» τόμος 5°^ σελ. 17 επ. και ο «ριζοσπάστης» της 28 Μαρτίου 1941). Αυτές, λοιπόν, ήταν οι θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στον πόλεμο του '40 πριν ακόμα επιτεθούν εναντίον της Ελλάδας οι σιδηρόφρακτες, μεραρχίες του Γ' Ράιχ (6 Απριλίου1941) και πριν ακόμα οι δυνάμεις αυτές στραφούν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία απέτυχε ν' αποφύγει τον πόλεμο με εκείνο το διαβόητο και υποκριτικό Σύμφωνο Ριμπεντρόπ- Μολότωφ τον Αύγουστο του 1939. Ήταν η εποχή που ο ελληνικός λαός γιόρταζε τις νίκες του στρατού μας και ήταν η εποχή που η Ελλάδα και τα θέατρα της τραγουδούσαν το «κορόιδο Μουσσολίνι. Την εποχή αυτή, με υπόδειξη προφανώς της Κομμουνιστικής Διεθνούς, το ΚΚΕ βρήκε την ευκαιρία να εκδηλώσει όλο το ταξικό του μένος κατά της δικτατορικής κυβέρνησης και του 'αγγλο-γαλλικού ιμπεριαλισμού'. Αυτα λεγανε οι ‘πατριωτες’ ενω οι ‘φασιστες’ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟΝ ΕΙΣ ΧΩΡΙΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ Μηπως να θυμησω την ανατιναξη απο την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ (ΠΕΑΝ) του κτηριου του εθνικοσοσιαλιστικου κομματος τον Σεπτεμβριο του 1942 οπου σκοτωθηκαν 48 Γερμανοι και 29 ελληνες εθνικοσοσιαλιστες και ετσι δεν επετευχθη ποτε συγκροτηση ελληνικου στρατιωτικου εθνικοσοσιαλιστικου σωματος που θα πολεμαγε για τον Χιτλερ.. για αυτα τα παληκαρια και την κοπελια (Μπιμπα) που εκτελεσθηκαν απο του συμμαχους της αριστερας .. Η είδηση της ανατίναξης του κτιρίου της ΕΣΠΟ πέρασε γρήγορα τα σύνορα της Ελλάδας. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λονδίνου και Μόσχας μίλησαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη. Το ΕΑΜ σε μια συνηθη επίδειξη κτηνωδους μικρότητας του, καταδίκασε το εγχείρημα κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη και πρόωρη ατομική τρομοκρατία» και το χαρακτήρισε «προβοκάτσια», ενώ εκτίμησε ότι ο Περρίκος ήταν ''άνθρωπος της Γκεστάπο'' και ότι σύντομα επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος. Φυσικα ο Περρικος εκτελεσθηκε στην Καισαριανη … Αυτη ηταν παντα η αριστερα…. μικροψυχη – αντεθνικη και ξενοδουλη ...

  • Δημήτριος Κ. avatar
   Δημήτριος Κ. @ Νικηφορος Φωκας 31/10/2014 09:11:08

   Με τη φόρα που πήρες φίλε Νικηφόρε, ξέχασες τον Τσολάκογλου και τους διαδόχους του...

   • Νικηφορος Φωκας avatar
    Νικηφορος Φωκας @ Δημήτριος Κ. 31/10/2014 17:50:48

    Ο Tσολακογλου αγαπητε δεν ειχε καμμια σχεση με την 28η Οκτωβριου... εμφανιστηκε μετα τον Απριλιο του 1941... κανενα δεν ξεχναμε , ουτε ξεχναμε την προδοτικη αριστερα που ακομη και τωρα προσπαθει να μας πεισει (ματαιως..) οτι 25-30,000 συμμοριτες (ετσι τους αποκαλουσε ο ΟΗΕ ο Ερυθρος Σταυρος και ολες οι Δημοκρατικες χωρες της εποχης -και ετσι ηταν) ηταν οι 'δημοκρατες' και τα υπολοιπα 7,500,000 Ελληνες που τους εφτυσαν ηταν οι 'φασιστες'...δεν βγαινει ουτε μαθηματικα φιλτατε...

 25. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 30/10/2014 23:25:58

  Ναζισμός και σταλινισμός, δηλαδή εθνικοσοσιαλισμός και εθνικοκομμουνισμός, είναι δύο διαφορετικές όψεις της απολυταρχίας και του ολοκληρωτισμού στη νεοτερική εποχή. Εν τω μεταξύ προστίθεται σιγά-σιγά και μια τρίτη, η εκτός δημοκρατικού ελέγχου απολυταρχία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Είναι φαινόμενα μοντέρνα, της νεοτερικότητας και όχι καθυστερημένες επιβιώσεις του παρελθόντος Το αντίστοιχο τους στην προνεοτερική εποχή ήταν οι "ελέω θεού" μοναρχίες. Όμως οι νεοτερικές απολυταρχίες ειναι σκληρότερες και πιο φονικές, γιατί φανατίζουν και κινητοποιούν τις μάζες του έθνους. Αντίθετα, οι προνεοτερικές μοναρχικές απολυταρχίες στηριζόταν στον επαγγελματικό μηχανισμό του μονάρχη: ο λαός δεν συμμετείχε στις πολεμικές εξάρσεις, συνήθως ήταν "απέναντι". Το φάρμακο για την αρρώστεια της νεοτερικής ολοκληρωτικής απολυταρχίας είναι ένα, τό ίδιο όπως και το φάρμακο για την αρρώστεια των δυναστικών απολυταρχιών στον 19ο αιώνα: δημοκρατία, δημοκρατική κινητοποίηση των πολιτών, "συνταγματικός πατριωτισμός", σταθεροί θεσμοί που τρέφονται απο τους χυμούς μιας συνεκτικής, αλληλέγγυας και δημοκρατικα λειτουργούσας κοινωνίας. Δηλαδή χρειαζόμαστε επειγοντως αυτό ακριβώς που μας λείπει σημερα. Αυτό ήταν και το νόημα του ιστορικού σχολίου μου: Η απολυταρχία, με τη μια ή με την άλλη μορφή, την παραδοσιακή την μοντέρνα ή την υπερμοντέρνα, πάντα θέλει και θα θέλει να υποτάξει τις κοινωνίες. Όμως απο μάς τους πολίτες, από την απάντησή μας στην απολυταρχική πρόκληση, θα εξαρτάται πάντα η έκβαση του μέλλοντος.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Uncle Stgm 31/10/2014 00:18:44

   Ναι αλλα ο εθνικoκομμουνισμος ειχε και εχει καλλιτερο marketing. :) .

 26. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 30/10/2014 23:50:28

  Αυτός ο κολλημένος φανατισμός πολλών Ελλήνων "δεξιών" και "αριστερών" με τα του νεότερου Εμφυλίου μας (ο πρώτος και παλιός εγινε μέσα στην Επανάσταση του 21), και η συνακόλουθη πόλωση της εξτρεμιστικής δεξιάς και εξτρεμιστικής αριστεράς στην Ελλάδα, δεν αντέχεται... Θυμίζει την αντίδραση πολλών Νότιων πολιτών της Αλαμπάμα ή της Σάουθ Τζόρτζια που έχασαν από τους Βόρειους Γιάνκηδες στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Το τρελό είναι οτι ακόμη και η Ελληνική δεξιά, που νίκησε στον εμφύλιο πόλεμο, έχει ψυχαναλυτικές αντιδράσεις ηττημένου. Συμπεριφέρεται ακριβώς σαν τους Αμερικανούς Νότιους που έχασαν. Βέβαια το αμερικανικό ορίτζιναλ της ψύχωσης με τον Εμφύλιο είναι πολύ χειρότερο από την Ελληνική απομίμηση: Ο δικός μας εμφύλιος είναι ακόμη νεαρός 70άρης, ο Αμερικανικός έχει ηλικία 160 χρόνων. Αλλά όλη αυτή η διατηρούμενη σαν ζόμπι Ελληνική ψύχωση με τον Εμφύλιο, δεν παύει να είναι αμερικανιά - light: απο δώ οι "Γουναράδες του Άρη και του Μάρκου", από εκεί οι "Μπουραντάδες του Παπαγου και του Τσακαλώτου (θού, Κύριε...)", λές και είναι Γιάνκηδες και Ντίξηδες που συνεχίζουν τη μάχη του Μανάσσας. Ξυπνήστε. Και ο Ιρλανδικός Εμφύλιος (1921) ήταν εξίσου σκληρός και διαιρετικός, αλλά οι Ιρλανδοί δεν κάνουν έτσι...

 27. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/10/2014 23:59:04

  Πολλούς θιγμένους βλέπω εδώ με τον ύμνο του ΕΑΜ. Καλό είναι όμως να μη ξεχνάμε ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα μέλος του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος που καταψήφισε το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα εγκλήματα του κομμουνισμού μετά από διάβημα της Παπαρήγα στον Καραμανλή Β΄.Για να γνωριζόμαστε όλοι.Οπότε προς τι το σκίσιμο ρούχων; Καλό επίσης να θυμόμαστε ότι πολλοί κατά τα άλλα "δεξιοί" στην Ελλάδα δυσφορούσαν προ μηνών για την επανάσταση στην Ουκρανία που κατεδάφιζε τα αγάλματα του Λένιν.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ψυχραιμια 31/10/2014 00:35:11

   Είπαμε. Εδώ δουλεύει ψυχολογία του βάθους. Οι μοντέρνες light ψυχολογικές επιστήμες ("think positive" κτλ) σηκώνουν τα χέρια. Βαθύς Φρόυντ χρειάζεται για την ερμηνεία ("ορμέμφυτα του θανάτου", "επιστροφή των απωθημένων και ψευδής αναπλήρωση"), για να μη πω Κάρλ Γιούνγκ και παρεξηγηθω. Στο ίδιο λούκι έχουν μπεί και πολλοί Νότιοι Αμερικανοί: Τις στρατιές τους τις κατέσφαξε και τις πόλεις τους τις έκαψε ο Ρεπουμπλικανός Λίνκολν (και μετά άνθρωποί τους τον σκότωσαν για εκδίκηση). Όμως τώρα οι Νότιοι ψηφίζουν Ρεπουμπλικανούς βρίζοντας ακόμα τον ...Λίνκολν... Τι να πώ; Το μπανάλ: Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

 28. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/10/2014 01:26:42

  Θείε ξέρεις πολύ καλά ότι οι Αμερικάνοι του Νότου έχουν τους λόγους τους. Μέχρι την εποχή του Αιζενχάουερ,90 χρόνια μετά τον εμφύλιο,οι λέξεις "Ρεπουμπλικάνος" και "ληστής" στο νότο ήσαν ταυτόσημες.Δε γίνονταν καν προεκλογικές εκστρατείες.Solid South λέγονταν οι πολιτείες αυτές και ψήφιζαν μόνο Δημοκρατικούς. Αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα μετά έκανε στροφή και τους χτύπησε για να τους υποχρεώσει να σταματήσουν τις φυλετικές διακρίσεις.Η δεκαετία του 60 με το κίνημα των μαύρων,έναν αιώνα μετά τον εμφύλιο ήταν ενδοδημοκρατικός εμφύλιος και έληξε υπέρ των μαύρων που κατά 90% ψηφίζουν από τότε Δημοκρατικούς. Οι Νότιοι πήγαν στους Ρεπουμπλικάνους γιατί τους εγκατέλειψε το κόμμα τους.Οι τελευταίοι είναι σταθεροί από την ίδρυσή τους : όπως και ο Λίνκολν υποσχέθηκαν την ελευθερία στους μαύρους και κράτησαν το λόγο τους.Δεν υποσχέθηκαν όμως ποτέ ούτε τότε ούτε τώρα επίδομα ανεργίας.Όλοι ελεύθεροι ενώπιον της ελεύθερης αγοράς ήταν και είναι το σύνθημα των Ρεπουμπλικάνων από τον Λίνκολν έως σήμερα.Οι λευκοί του Νότου που ξέρουν ότι δεν μπορούν πια να έχουν δούλους ικανοποιούνται τουλάχιστον να ψηφίζουν αυτούς που κόβουν τα επιδόματα ανεργίας από τους απογόνους των παλιών δούλων τους.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ψυχραιμια 31/10/2014 08:26:25

   Το πολύ αστείο είναι ότι οι δημοκρατικοί στην Αμερική (μιλώ για λευκούς δημοκρατικούς) "απορρίπτουν" με αγανάκτηση μαύρους όπως ο Κόλιν Πάουελ και η Κοντολίζα Ράις (κατά σύμπτωση, ρεπουμπλικανοί και οι δύο...) που πέτυχαν χάρη στην προσωπικότητά τους και τα προσόντα τους, ενώ "γουστάρουν" μαύρους τύπου Ομπάμα, που πέτυχαν εν πολλοίς λόγω του ότι ήταν μαύροι. Μάλιστα, μαύρους όπως ο Πάουελ και η Ράις οι δημοκρατικοί δεν τους θεωρούν καν "μαύρους"! Ενώ οι άνθρωποι είναι φυλετικά τόσο μαύροι όσο και ο μέσος Αφροαμερικανός (δηλαδή σαφώς λιγότερο από τον Αφρικανό, λόγω της κλιματολογικής επίδρασης στο χρώμα του δέρματος). Η πολιτική σχιζοφρένεια σε όλο της το μεγαλείο. Ή μάλλον: Η πολιτική υποκρισία που τόσο εύστοχα εντοπίζετε...

  • παπαδοπουλος ηλίας avatar
   παπαδοπουλος ηλίας @ ψυχραιμια 31/10/2014 23:14:53

   Δηλ. ο Αμερικανικός "εμφύλιος" έγινε για να....απελευθερώσουν οι "καλοί" Βόρειοι, τους "μαύρους" από τους "κακούς" Νότιους?

   • KM avatar
    KM @ παπαδοπουλος ηλίας 01/11/2014 11:37:44

    Σήμερα μάθαμε ότι ο Σηψαιμίας είναι από Βόρεια πολιτεία και διορισμένος από τους «Δημοκρατικούς».

 29. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/10/2014 01:31:28

  Η δική μας περίπτωση της λαικοδεξιάς είναι διαφορετική : θέλει να διαγράψει τον 20ο αιώνα της ρωσικής ιστορίας όπως ο Τσίπρας θα διαγράψει το χρέος και με ένα μαγικό τρόπο να μεταφερθεί στην εποχή της αγίας Ρωσίας ξαναπιάνοντας το νήμα του ξανθού γένους. Μόνο που δεν διαγράφονται έτσι αυτά τα πράγματα. Το Κατερινάκι είναι και σήμερα εμβατήριο του ρωσικού στρατού οπότε οι πουτινόπληκτοι λαικοδεξιοί οφείλουν να το φάνε στη μάπα.Εάν τους πειράζει ότι ήταν και ύμνος του ΕΑΜ ας το τραγουδήσουν με τα ρώσικα λόγια του για να παρηγορηθούν.

 30. Δημήτριος Κ., avatar
  Δημήτριος Κ., 31/10/2014 09:08:30

  Στην Πολωνία τότε εισέβαλε ο Στάλιν και προκάλεσε αιματοχυσία. Τώρα στην Ελλάδα, αλλά και στην Πολωνία εισβάλλει η πιστή του Στάλιν Άγγελα Μέρκελ, που τουλάχιστο μέχρι τα 35 της τον θεωρούσε "πατερούλη" και δεν ξέρω να τον έχει αποκυρήξει επίσημα, και επίσης προκαλεί αιματοχυσία...

 31. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/11/2014 09:25:38

  @ Παπαδόπουλος ηλιας. Όχι μόνο αυτός αλλά όλοι οι αμερικανικοί πόλεμοι για τον ίδιο σκοπό γίνονται : την επιβολή της ελεύθερης οικονομίας σε όλο τον κόσμο.Και ελεύθερη οικονομία με δούλους δεν υπάρχει.

  • Κανέλλος Κανελλούδης avatar
   Κανέλλος Κανελλούδης @ ψυχραιμια 01/11/2014 10:46:29

   E ναι, οι πόλεμοι στο Βιετνάμ, στον Κόλπο, οι βομβαρδισμοί των Σέρβων, η κατοχή σε Αφγανιστάν και Ιράκ για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων δούλων έγιναν και γίνονται. Μα ποιός είσαι, ο Μπλεκ ο ήρωας των κυνηγών ή ο Καθηγητής Μυστήριος.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Κανέλλος Κανελλούδης 01/11/2014 13:40:33

    Μόνο που δεν έγραψα για "καταπιεσμένους δούλους". Έγραψα για ελεύθερη οικονομία.Και η ελεύθερη οικονομία είναι συγκεκριμένα πράγματα : ούτε δούλους έχει αλλά ούτε και σοσιαλιστικούς νόμους.Δηλαδή ο πόλεμος στο Βιετνάμ δεν έγινε για αυτό;Τότε γιατί έγινε; Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ανέτρεψε το σοσιαλιστικό κόμμα Μπάαθ; O πόλεμος της Κορέας δεν δημιούργησε τη Νότιο Κορέα της Χιουντάι και της Σάμσουνγκ σε αντιπαράθεση με τη Βόρειο των Κιμ; Ο 2ος παγόσμιος πολεμος δεν δημιούργησε τη σημερινή Γερμανία και Ιαπωνία; Δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα να δηλώνει κανείς ότι σκοπός των αμερικανικών πολέμων είναι η διάδοση του καπιταλισμού.Είναι αυτονόητο.

 32. Βεληγκέκας avatar
  Βεληγκέκας 01/11/2014 18:36:04

  Κάπου παραπάνω διάβασα οτι ο ΕΛΑΣ δεν πολέμησε τους κατακτητές. Τις μάχες Πόρτας,Φαρδύκαμπου,Καρουτών,Πύλης,Αμφιλοχίας,Μικρού Χωριού,Ρεκάς,Κούρνοβου,Αγορελίτσας κτλ εναντίων ποιών τις έδωσε,των Νεφελίμ και των Ελοχίμ;

  • Νικηφορος Φωκας avatar
   Νικηφορος Φωκας @ Βεληγκέκας 02/11/2014 21:11:52

   Συμφωνως των επισημων Γερμανικων αρχειων (κοινοποιηθηκαν το 1985 επισημως και στην Ελληνικη κυβερνηση) οι φονευθεντες Γερμανοι (ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) κατα την διαρκεια της Εθνικοσοσιαλιστικης κατοχης στην χωρα μας ηταν 376 (ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΞΗ..) ΑΠΟ ΤΥΦΟ ΠΕΘΑΝΑΝ 722 , στις ανωτερω 'μαχες' να μας αναφερεις ποσους 'σκοτωσε' ο ΕΛΑΣ...για να σου θυμισω μετα τις δεκαδες χιλιαδες Ελληνων δολοφονηθεντων απο τον ΕΛΑΣ μετεπειτα στον συμμοριτοπολεμο .. Λεπομερειες και ονοματα γερμανων φονευθυεντων μπορεις επισης να βρεις στο στοChronik des Zweiten Weltkriegs - Chronik Verlag Αλλα και στα αρχεια ( http://knossopolis.com/pdf/soldaten376.pdf ) του γερμανικου στρατου... Μια εικονα να εχεις, στις Θερμοπυλες ο Λεωνιδας με τους ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΥΣ του αγωνιστες σκοτωσε μεσα σε 3 ημερες 65,000 Περσες... ναι με δορατα και σπαθια.. Μην προκαλειτε αλλο , δεν εχετε δικαιωμα ΕΣΕΙΣ να μιλατε για εκεινη την εποχη.... συμφερον σας ειναι να αποφευγετε τετοιες συζητησεις ΓΙΑΤΙ ΘΥΜΑΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ (και μαθεινουν οι νεωτερες γενιες) ΤΙΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΥΓΕΡΑ ΣΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ... Κλεινω με τον Γερο της Δημοκρατιας Πρωθυπουργο που εσωσε την Ελλαδα απο τους συμμοριτες (παππους του βλακα) Γεωργιο Παπανδρεου που παντα αποκαλουσε (και εγγραφως) το ΚΚΕ ως το ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ....

   • Βεληγκέκας avatar
    Βεληγκέκας @ Νικηφορος Φωκας 03/11/2014 18:37:14

    α)Εγώ μίλησα για μάχες εναντίων των κατακτητών.Όπως είμαι βέβαιος οτι ξέρεις,πλην των Γερμανών,κατακτητές ήταν οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι. Μόνο με την ανατίναξη της αμαξοστοιχείας στο Κούρνοβο ο ΕΛΑΣ σκότωσε περίπου 500 Ιταλούς. β)Οι 376 νεκροί Γερμανοί δε σου φαίνονται εξαιρετικά χαμηλό νούμερο;Μόνο στη μάχη της Γουρίτσας οι Γερμανοί είχαν 117 νεκρούς, άλλους 120 στην Αμφιλοχία (με αυτόπτη μαρτυρία το μακαρίτη τον παππού μου,που έλαβε μέρος στη μάχη υπό το ηρωικό 2/39 ΣΕ του ΕΛΑΣ),και άλλους 120 στη μάχη των Δερβενοχωρίων (εκ των οποίων οι 43 ήταν αιχμάλωτοι, οι οποίοι εκτελέσθησσαν δια μαχαίρας αυτοπροσώπως από τον περίφημο Θεοχάρη του ΕΛΑΣ, το Λύκο της Γκιώνας). Ειδικά για την τελευταία μάχη αξίζει να αναφέρουμε τον ηγέτη των χωρικών της Πύλης (εφεδρικός ΕΛΑΣ) οι οποίοι έδωσαν τη μάχη μέχρι να σπεύσει ο τακτικός ΕΛΑΣ και να αποτελειώσει τους Ούνους. Ο ηρωικός αρβανίτης τσοπάνος Στέφας Μαλιάτσας, δε δίστασε να διατάξει πυρ,και να προκαλέσει το θάνατο του γιού του,τον οποίον οι... ανδρείοι Γερμανοί είχαν χρησιμοποιήσει σαν ασπίδα μαζί με άλλα δύο τσοπανόπουλα της Πύλης. Μεταπολεμικά ο Στέφας κυνηγήθηκε και όπως του είπε και ένας χωροφύλακας:Και ποιός σου είπε να πολεμήσεις τους Γερμανούς; (!!!) γ)Έχουμε βαρεθεί να ακούμε για την απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε από Κρήτες και Βρεττανούς. Δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει για τη δολοφονία του Στρατηγού Κρέντς από τον ΕΛΑΣ Λακωνίας και του σ/χη Σούμς υπεύθυνου για τη σφαγή του Διστόμου από τον ΕΛΑΣ Άρτας. δ)Στον "συμμοριτοπόλεμο" 'οπως λες δεν πολέμησε ο ΕΛΑΣ, αλλά ο Δημοκρατικός Στρατός. Ο ΕΛΑΣ δεν έλαβε καλά καλά μέρος στα Δεκεμβριανά, αφού η... ευφυής ηγεσία του ΚΚΕ, αποφάσισε να δώσει τη μάχη με τον (κατ ευφημισμό) ΕΛΑΣ Αθήνας, κρατώντας μακριά από το λεκανοπέδιο τους εμπειροπόλεμους Ρουμελιώτες ,Θεσσαλούς και Μακεδόνες αντάρτες, οι οποίοι ήταν και η ραχοκοκκαλία του ΕΛΑΣ. ε) Στον ΕΛΑΣ συμμετείχαν άνθρωποι κάθε πολιτικής παράταξης, οι οποίοι ήταν ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και έβαζαν τη χώρα τους, πάνω από οτιδήποτε άλλο. Λίκνο του ΕΛΑΣ υπήρξε η Ευρυτανία, στα Άγια Χώματα της οποίας το ΚΚΕ είχε μηδενική επιρροή.

    • ΣΤΑΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ avatar
     ΣΤΑΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ @ Βεληγκέκας 04/11/2014 15:39:42

     Μία διώρθωση, στη μάχη των Δερβενοχωρίων έλαβαν μέρος 144 Γερμανοι, 97 σκοτώθηκαν στη μαχη και οι υπόλοιποι 47 αιχμαλωτίσθηκαν. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Βεληγκέκας 05/11/2014 11:21:27

     Δεν στερούνται ιστορικής γνώσης αγαπητέ οι ...Νικηφόροι της φακής. Απλά τους περισσεύει ο τυφλός φανατισμός. Πολύ καλά κάνατε ωστόσο και παραθέσατε τα γεγονότα. Και ο επίλογός σας πολύτιμος, τα λέει όλα :
     ''Στον ΕΛΑΣ συμμετείχαν άνθρωποι κάθε πολιτικής παράταξης, οι οποίοι ήταν ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και έβαζαν τη χώρα τους, πάνω από οτιδήποτε άλλο. Λίκνο του ΕΛΑΣ υπήρξε η Ευρυτανία, στα Άγια Χώματα της οποίας το ΚΚΕ είχε μηδενική επιρροή.''

 33. ΣΤΑΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ avatar
  ΣΤΑΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 04/11/2014 16:02:41

  Το επώνυμο του αρχηγού των μαχητών της Πύλης ήταν ΜΑΛΙΑΤΣΗΣ.

  • Βεληγκέκας avatar
   Βεληγκέκας @ ΣΤΑΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 04/11/2014 20:14:39

   Ευχαριστώ για τις διορθώσεις κύριε Παναγιώτη,δυστυχώς είμαι λίγο μακριά από το αρχείο μου και έγραψα όσα θυμόμουν από μνήμης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.