Το ΚΚΕ οδηγεί παντού
28/01/2015 14:57
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΚΚΕ οδηγεί παντού

Αρκεί να το εγκαταλείψεις έγκαιρα

Το ότι πρωθυπουργικό ζεύγος στην Ελλάδα έγινε ένα ζευγάρι Κνίτες αποτελεί ιστορικό κόλαφο για το ελληνικό αστικό, πολιτικό σύστημα. Πολλώ δε μάλλον που και οι δυο κοινωνικά προέρχονται από την αστική τάξη.

Όμως δεν έρχονται να κυβερνήσουν ως εκπρόσωποι της. Αλλά ως εκπρόσωποι των εσχάτης χαμηλότητας μικροαστών και λούμπεν που επιδιώκουν λυσσαλέα να γίνουν μεγαλοαστοί λεηλατώντας το Δημόσιο Ταμείο. Αυτών ακριβώς που συγκροτούν στην Ελλάδα τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς.

Η άνοδος τους στην εξουσία έγινε εφικτή από μια μακρά ιστορική ακολουθία που φιλοδοξώ κάποια στιγμή να καταγράψω και να σας εκθέσω. Σήμερα όμως προέχει η ανάγνωση του φαινομένου που βιώνουμε στο παρόν, με σκοπό την πολιτική αντιμετώπισή του.

Πολλοί, ακόμα και αυτοί που δεν τον ψήφισαν, ακόμα και πολιτικοί του αντίπαλοι, θέλουν να ελπίζουν ότι κάτι καλό θα προκύψει από την κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι η διάσταση που περιέγραφε ο Κονδύλης : Φόβος και Ελπίδα καθορίζουν τα των ανθρωπίνων, όμως η Ελπίδα ξεπερνιέται πολύ δυσκολότερα από τον Φόβο.

Επιθυμώντας ειλικρινά να διαψευσθώ : Δεν ελπίζω και φοβάμαι ότι (με αυτόν) δεν θα είμαι ελεύθερος.

Την 9η Απριλίου 2013 γράφαμε
«Πριν λίγες μέρες, ενώ μια δημοσκοπική αλληλουχία παρουσίαζε το κόμμα του και τον ίδιο αποτελματωμένο, ποιοτικό αποτέλεσμα του σκεπτικισμού των ψηφοφόρων για το εφικτό της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η συνάντηση με τον αρχηγό των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» τάραξε τα νερά, παρότι φήμες λένε ότι δεν υπάρχει καλή «χημεία» με τον κ. Καμμένο.

Όσοι αντιπαθούν αμφοτέρους, πριν καγχάσουν να θυμηθούν ότι όταν ακριβώς η κοινωνία ήγειρε το διαβρωτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ερώτημα «και να ψηφίσουμε τον Τσίπρα δεν θα είναι αυτοδύναμος, με ποιον θα συνεργαστεί για να κάνει κυβέρνηση;» ο Τσίπρας απάντησε «με τον Καμμένο».
………………………………………………………………………………………….
Οι παλαιοδεξιοί που περιφρονούν τον Τσίπρα απλώς υποπίπτουν στο σφάλμα : όταν μισείς τον εχθρό θολώνει η κρίση σου. Γνωστό επίσης διαχρονικά το μοιραίο σφάλμα των ευφυών : υποτιμούν (όσους θεωρούν σαν) τους υποδεέστερούς τους.
………………………………………………………………………………………….
Σε ένα τόσο εύφλεκτο πολιτικό υπόστρωμα δίνεται η επικοινωνιακή ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να επιδείξει κυβερνητική αυτοπεποίθηση. Κάπως έτσι, σε μια κοινωνία που μέχρι τότε πλειοψηφικά θεωρούσε τον Ανδρέα φαιδρό, έπιασε το ψευδές πλην σαρωτικό σύνθημα «Αλλαγή» που κυριάρχησε επί 30 χρόνια και κατέστρεψε οικονομικά τη χώρα.………………………………………………………………………………………….Το ερώτημα πλέον είναι αν ο κ. Τσίπρας παίζει κυριολεκτικά εν ου παικτοίς στη διαμόρφωση της πολιτικής διάθεσης των ψηφοφόρων. Προχθές απείλησε «σαχ». Αν η κυβέρνηση συνεχίσει έτσι, ίσως του επιτρέψει και το «ρουα-ματ».

Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε. Κυρίως από ανεπάρκειες πολιτικής του ανάσχεσης αλλά και από το ότι οι πολιτικές του ικανότητές υποτιμήθηκαν με αξιοσημείωτη εθελοτυφλία.

Μια προσέγγιση εύθυμου χαρακτήρα θα ήταν το γνωστό σύνθημα «Το ΚΚΕ οδηγεί παντού - αρκεί να το εγκαταλείψεις έγκαιρα».

Όμως αυτό που αποτυπώνει την «περίπτωση Τσίπρα» είναι μια παλιά γελοιογραφία, ουσιαστικά πολιτικό σχόλιο, από τον Γιάννη Ιωάννου.
Στο καρεδάκι απεικονίζεται ο Καραμανλής Α’, τότε Πρόεδρος, έξαλλος, να ωρύεται για τον Ανδρέα : «Είναι ένα τίποτα, ένας τσαρλατάνος, το μόνο που ξέρει είναι να παίρνει μαζί του τις μάζες».
Και ο Μολυβιάτης, τότε γραμματέας της Προεδρίας, να του απαντά : «Και είναι λίγο αυτό κύριε Πρόεδρε;».

Αφήστε τις αξιολογήσεις περί επιστημονικής του δεινότητας, δεν κρίνεται ως πολιτικός μηχανικός, και τις επικρίσεις για τη λουφαδόρικη θητεία. Ο Τσίπρας κρίνεται γι’ αυτό που είναι, ένα «σκυλί της εξουσίας». Το αντιεξουσιαστικό τμήμα τού χώρου του το είχε διακρίνει από την αρχή : «Το νέο πρόσωπο της εξουσιαστικής αριστεράς είναι εδώ και λίγο καιρό ο Τσίπρας. Πλασάρεται συνήθως χαμογελαστός αλλά πάντα ως ιδεολογικός φελλός… είναι έτοιμος να περάσει τον εξουσιαστικό Ρουβίκωνα». Από τα «Χαμίνια του Δρόμου», παλιά, στο Indymedia.
Προσωπικά, είχαμε διαγνώσει το φαινόμενο το 2008 όταν με χαρακτηριστική ευκολία «καθάρισε» τον Κουβέλη και έγινε στα τριάντα τέσσερα πρόεδρος του Συνασπισμού.

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο γύρω απ’ αυτόν σήμερα.

Πρώτον, το σενάριο, κλείνει η αξιολόγηση - τελειώνει το Μνημόνιο - εκλέγεται Πρόεδρος - οι εκλογές πηγαίνουν το 2016 – η εσωστρέφεια επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ - ο Τσίπρας αντιμετωπίζει εσωτερική δυσαρέσκεια - αμφισβητείται από τη Δούρου ή άλλον - αποδυναμώνεται, έμεινε σενάριο. Εκλέχτηκε πανηγυρικά, έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός με πολιτική προέλευση καθαρά από την Αριστερά και λόγω ηλικίας, χαρισματικότητας, έλλειψης αντιπάλου, κυριάρχησε στον χώρο του για το ορατό μέλλον.

Δεύτερον, οι Κινέζοι λένε ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχεις είναι να αντιγράψεις κάποιον επιτυχημένο. Ο Ανδρέας θα αποτελεί διαχρονικό πρότυπο για όλο τον πολιτικό χώρο αριστερά της Δεξιάς (αλλά και στη Δεξιά). Ο Τσίπρας έχει ήδη συγκεντρώσει όλη τη διάσπαρτη αριστερά. Τα ασήμαντα υπολείμματα ΔΗΜΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Αριστεριστές-Οικολόγοι, είναι θέμα χρόνου να κατευθυνθούν και αυτά εκεί. Ως κυβερνητική Αριστερά θα ασκεί διαρκώς πίεση και προς την εκλογική βάση του ΚΚΕ, καθώς είναι ιδεολογικά όμαιμοι, γνωστό πώς ενώνονται σε θέματα όπως το «αντιρατσιστικό». Από την Κεντροαριστερά, το μεγαλύτερο τμήμα του ΠΑΣΟΚ, με τη διαφαινόμενη αποχώρηση Βενιζέλου, επίσης οδεύει εκεί, με το μικρό υπόλοιπο, αστικοποιημένο ΠΑΣΟΚ, να οδεύει προς τη ΝΔ, σε μια ιστορική αναπαραγωγή των εξελίξεων στην Ένωση Κέντρου το 1977-1980.

Τρίτον, το καίριο πολιτικό ζήτημα είναι αν θα επιτραπεί στον Τσίπρα όχι να ψηφοθηρήσει, αυτό το έκανε ήδη, αλλά να κατακτήσει το χώρο του πολιτικού Κέντρου. Διότι τότε θα μιλάμε για πολιτική ηγεμονία επί περίπου του 55-60% του ελληνικού εκλογικού σώματος, αφήνοντας εκτός επιρροής του ποσοστά 30-35% καθαρής Δεξιάς, 5% του ΚΚΕ και 5% διαφόρων. Δημιουργήματα όπως το «Ποτάμι» είναι θνησιγενή και υπό ιστορική σκοπιά δεν μπορούν να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν ως αναχώματα. Ένας «Καισαρικός» ΣΥΡΙΖΑ με έναν αστερισμό κατακερματισμένων κομματιδίων γύρω του θα είναι εξέλιξη δυσμενέστατη. Ναι μεν πολιτικές ταμπέλες δεν ισχύουν πλέον και η κινητικότητα των ψηφοφόρων είναι διαρκής, αλλά ένας ισχυρός πόλος ασκεί έλξη κατά προτεραιότητα.

Τέταρτον,τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ο Τσίπρας έχει χρησιμοποιήσει όσους βρέθηκαν στο δρόμο του, ενώ δεν τον έχει χρησιμοποιήσει κανένας. Τελευταίο επίτευγμα η ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές της οποίας, ενώ δεν είχαν καμμία πιθανότητα να εκλεγούν σε νέες εκλογές, διέλυσαν μόνοι τους την τελευταία Βουλή όπου συμμετείχαν. Η «πατροκτονία» Αλαβάνου ήταν πταίσμα για έναν κομμουνιστικής αφετηρίας, άλλωστε η ανατολικογερμανίδα κνίτισσα Μέρκελ παρομοίως «καθάρισε» τον πολιτικό της πατέρα Χέλμουτ Κολ. Το «Δόγμα Στάλιν» λέει πως για να επιτύχεις το σκοπό σου συμμαχείς και με τον Διάβολο, πόσω μάλλον με έναν ένθεο όπως ο Πάνος Καμμένος. Η πραγματική του ατζέντα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Σε περίπτωση που υπάρξει κάποια τακτοποίηση στα οικονομικά και συμφωνία με την ΕΕ, μπορεί να αποπεμφθούν και να προσληφθεί ως κυβερνητικός εταίρος το «Ποτάμι» ή/και το μετά Βενιζέλο ΠΑΣΟΚ, ώστε να υλοποιηθούν σχεδιασμοί όπως ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Σε τέτοια εξέλιξη, διόλου απίθανες νέες εκλογές με την επιδίωξη να «σαρωθεί» όλος ο πέραν της Δεξιάς χώρος.

Πέμπτον, η άμεση πολιτική Τσίπρα θα είναι να συκοφαντήσει τη διακυβέρνηση της ΝΔ για να ακυρώσει το έργο της και την αίσθηση ευταξίας που καθιέρωσε. Με την επιδίωξη να την παρουσιάσει σαν διάλλειμα «ανωμαλίας» στην ομαλότητα, δηλαδή η τάξη να θεωρείται ανωμαλία και η αταξία ομαλότητα. Ότι ο φράχτης, η ανάσχεση λαθρομεταναστευτικων κυμάτων, η σύλληψη εγκληματιών και τρομοκρατών είναι «φασισμός» ενώ η κοινωνική αποσύνθεση που επέφερε η ιδεολογικοπολιτικη ηγεμονία της Αριστεράς, που θα αποτελέσει και πολιτική του, είναι «προοδευτισμός».

Έκτον, για το σκοπό αυτό και για να εξασθενίσει την αντιπολιτευτική ισχύ της ΝΔ θα προσπαθήσει να την πλαγιοκοπήσει με πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κορυφαίον της ΝΔ, Καραμανλή ή Αβραμόπουλο, απονευρώνοντας τον έτσι και πολιτικά. Προβοκάτσιες όπως ο χειρισμός της παράδοσης αναμενόμενες.

Έβδομον, η εκλογή Τσίπρα σηματοδοτεί την έκβαση μια διαμάχης γενεών η οποία δεν συζητείται δημόσια. Οι νεώτερες γενιές ήθελαν να πάρουν τα ηνία, δηλαδή το ταμείο, από εκείνες «του Πολυτεχνείου» και «της Μεταπολίτευσης» που διαχειρίζονται σήμερα την κοινωνία. Ιδίως οι ηλικίες 30-40, κατ’ εξοχήν ευνοημένες από την τεχνητή ευμάρεια του παρελθόντος που δημιούργησαν τα δανεικά, μπροστά στην έλλειψη προοπτικής και την ανεργία, κατηγορούν την, όπως λένε, φαυλότητα των μεγαλύτερων γενεών οι οποίες «μάς έφτασαν εδώ», και βρίσκουν προτιμότερο εκπρόσωπο για την έκφραση της αμφισβήτησής τους στο πρόσωπο ενός συνομηλίκου τους. Κάπως έτσι είχε προκύψει η σημερινή γενιά εξουσίας, το «Πολυτεχνείο» εκτός των άλλων εκδήλωσε τη δυσφορία των τότε σπουδαζόντων 20ρηδων στο να ασκούν την εξουσία οι «καραβανάδες».

Όγδοον, κάθε ηγέτης σε κάθε περιοχή εξουσίας δεν ανέχεται δίπλα ανώτερούς του, ούτε καν ίσους, που θα τον επισκιάζουν ή θα τον αμφισβητούν. Μόνο αυτούς που μπορεί να διοικεί με τυφλή υποταγή. Διευθυντής του Γραφείου Τσίπρα ανέλαβε ένας απίθανος 33χρονος με μοναδικό προσόν το ότι κάποτε διαδέχθηκε τον Τσίπρα στην ηγεσία της Νεολαίας του ΣΥΝ, θυμίζοντας το ανέκδοτο με τον ηγούμενο. Με τέτοια κριτήρια θα στηθεί ο προσωπικός μηχανισμός εξουσίας Τσίπρα, με τον Παππά να αποτελεί το αντίστοιχο του Λιβάνη για τον Ανδρέα. Ο μοναδικός που έχει στον ΣΥΡΙΖΑ το μέγεθος να φερθεί στον Τσίπρα σαν σε μειράκιο, ο Γλέζος, εξοβελίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι υπόλοιποι, Αριστερή Πλατφόρμα και λοιποί, που πριν μπορούσαν να έχουν έναν αντίθετο λόγο, μετά το κλέος που προσέδωσε η κατάληψη της εξουσίας στον χαρισματικό αρχηγό, αποδυναμώνονται δραματικά απέναντι του. Ή θα σιωπούν ή θα απομακρυνθούν. Η εκλογή Τσίπρα γενικά ασκεί πιέσεις για αποστρατεία σε στελέχη από κάθε χώρο στην ηλικιακή κλίμακα 45+.

Ένατον, έχουμε γράψει για την πολύ πιθανή κυβίστηση του απέναντι στην ΕΕ. Με όχι απίθανη την κήρυξη δημοψηφίσματος, ώστε αυτή να φανεί ότι επικυρώνεται από τον ελληνικό λαό. Σήμερα όμως πρέπει να καταγράψουμε άλλο ένα ενδεχόμενο. Την εξώθηση της σύγκρουσης με την ΕΕ στα άκρα, με όποιες συνέπειες μπορεί αυτή να έχει για τη χώρα. Ένα chicken game στο οποίο ο Τσίπρας πιστεύει ότι έχει πιθανότητες να στρίψουν οι άλλοι. Οι επαφές, τα διάφορα μηνύματα που λαμβάνει από προσωπικότητες και χώρους ευνοϊκά προς αυτόν διακείμενους – ρεαλιστικά ή μη, η διεθνής προβολή, η εκλογική επιτυχία, του διαμορφώνουν ψυχολογία και στάση του απόλυτου αστέρα της ευρωπαϊκής αριστεράς, και την επιδίωξη να αναδειχθεί το σύμβολο της πανευρωπαϊκής αντίστασης σε ένα μέτωπο κατά της γερμανικής λιτότητας. Η γερμανική οικονομική Handelsblatt δημοσιεύει εκτενές άρθρο με τον τίτλο: «Φοβούνται μην κολλήσουν» και σημειώνει: «Η ανησυχία δεν αφορά πλέον τις αγορές, οι οποίες την Δευτέρα αντέδρασαν σχετικά ψύχραιμα. Στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται λιγότερο τον οικονομικό κίνδυνο μετάδοσης από την Αθήνα και περισσότερο έναν πολιτικό. Παντού στην Ευρώπη ελπίζουν λαϊκιστικές δυνάμεις αριστερά και δεξιά ότι θα ενισχυθούν από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Δέκατον, στα σαράντα έγινε ήδη πρωθυπουργός. Οι μελλοντικές φιλοδοξίες μάλλον δεν θα περικλείονται στα ελληνικά σύνορα. Μια θέση Γιουνκερ ή Μπαρόζο στην αυριανή Ευρώπη, αν μείνει ενωμένη από την κρίση, καθόλου ασύμβατη με το πολιτικό παρελθόν Τσίπρα, εδώ ο Μπαρόζο είχε υπάρξει Μαοϊκός. Σε τέτοια περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για τη φιλόδοξη κα Δούρου, η οποία για τα επόμενα πέντε χρόνια θα διαχειρίζεται προϋπολογισμό 13 δις ευρώ της Περιφέρειας Αττικής. Όχι άσχημα για ένα μηδέν ετών σαράντα.

Ενδέκατον, επί προσωπικού. Ο κ. Τσίπρας μέχρι τον Ιούνιο του 2012 έδειχνε ένας προσηνής νεαρός με απλούς τρόπους. Στη ΔΕΘ του 2012, έχοντας άρτι αναδειχθεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τέως καταδεκτικός αριστερός έδειξε υπό βροχή σαν γεννημένος να του κρατούν την ομπρέλα. Κατόπιν έστειλε το μεγαλύτερο παιδί στο καλύτερο βρεφονηπιακό σταθμό της Αθήνας, με ετήσιο κόστος 6.000 ευρώ. Ακολούθησαν τα μάλλον Armani κοστούμια, το Montblanc στο χέρι και τα μανικετόκουμπα. Αυτή η μια χαρά αστική συμπεριφορά δεν είναι κατακριτέα. Γίνεται όταν συνοδεύει αντιαστικό άλλοθι για κατάληψη της εξουσίας. Σε επιβεβαίωση του ότι ο σημερινός δυνάστης επικαλείται την Τάξη, ο αυριανός την Ελευθερία. Αναμένουμε με χαλαρή διάθεση την επίδραση της άσκησης αστικής εξουσίας στον πάλαι ποτέ αμφισβητία της. Εκείνο που δεν αναμένουμε είναι τρομοκρατικό «γάζωμα» του γραφείου του στην Κουμουνδούρου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Eva avatar
  Eva 28/01/2015 15:36:21

  Σχετικά με την διαμάχη των γενεών (σημείο 7ο) Οι τριαντάρηδες, δεν ψήφισαν συνομίληκό τους αλλά αυτούς που μοίραζαν τα δανεικά στους μπαμπάδες τους. (συριζα 4%) Η γενιά του Πολυτεχνείου (πανω-κατω) δεν έχει συνταξιοδοτηθεί ακόμα κι έχει και θύματα ανέργους--και η ανεργία του μεσήλικα την οποία δεν πολυαναφέρουμε είναι πολύ χειρότερη απο την ανεργία του νέου)

  • Hunter avatar
   Hunter @ Eva 28/01/2015 17:43:14

   Εύα, τι περίμενες να ψηφίσουν οι 30άρηδες, οι οποίοι γαλουχήθηκαν να έχουν υπέρτατο όνειρο και φιλοδοξία ζωής την πρόσληψη στο Δημόσιο;;;;;

 2. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 28/01/2015 17:12:42

  Αγαπητέ Προφήτη, ζητώ συγνώμη που από αυθορμητισμό έριξα το σχόλιό μου, χωρίς να αναφερθώ στο εξαιρετικό άρθρο σου! Πολύ εύστοχος όπως πάντα!

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/01/2015 17:25:45

  To ελληνικό "αστικό πολιτικό σύστημα" περιέθαλψε τις αξίες του ΚΚΕ με κάθε τρόπο επί 40 χρόνια.Συνεπώς δεν είναι καθόλου περίεργο αυτό που συνέβη. Αυτό αφορά και τη ΝΔ και πάνω απ όλα τον Καραμανλή Β΄που "σεβόταν και τιμούσε τους αγώνες της αριστεράς" και όλους τους ηρακλείς του καραμανλισμού που τώρα βάλλουν εναντίον του Σαμαρά. Όταν ο Λαπαβίτσας τραγουδά αντάρτικα όλοι λένε τι συγκινητικό.Όταν ο Βορίδης λέει κάτι για τον εμφύλιο όλοι μαζί ορύονται για κήρυγμα μίσους.Δηλαδή στο "ελληνικό πολιτικό σύστημα" είναι θεμιτή η εξύμνηση μόνο της αριστερής πλευράς της σύγκρουσης. Και βέβαια πάνω απ όλα όλοι μαζί λιβανίζουν συνέχεια το διεθνές κέντρο,τη Μόσχα.Με τέτοια ιδεολογική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει είναι απορίας άξιον που καθυστέρησε τόσο πολύ.

  • Hunter avatar
   Hunter @ ψυχραιμια 28/01/2015 18:29:07

   Ψυχραιμία, ΆΨΟΓΟΣ! Όποιος δεν είχε παππού κομμουνιστή, είχε παππού "συνεργάτη των Γερμανών"...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 28/01/2015 18:47:47

   Άντε πάλι ο άκυρος false flag επίλογος! Ένα κρατήστε φίλοι αναγνώστες: Ο κατεξοχήν διεκπεραιωτής των αμερικανικών επιδιώξεων στην σχολιογραφία του Antinews, καίγεται πααααάαααρα πολύ να σας πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχος της Ρωσίας και όχι μαγαζί της Αμερικής. Και ο νοών νοείτω...

 4. Fotini avatar
  Fotini 28/01/2015 17:31:39

  Προφήτη, ᾿Εξαιρετική ἀνάλυση τοῦ "φαινομένου" τσίπρα. ᾿Εξακολουθεῖ λοιπόν νά διεισδύση στίς λαικές μάζες ἡ ἐπιρροή τῆς ἀριστερᾶς. ῾Ο ἀνδρέας σέ καλλίτερη ἔκδοση, καί ἀναρωτιέμαι ποιά θά εἶναι ἡ στρατηγική τῆς δεξιᾶς στήν ἀντιμετώπιση αὐτοῦ τοῦ φαινομένου; ῾Υπεροχή τῆς ᾿Αριστερᾶς στό διηνεκές;; ἘΛΕΟΣ!

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 28/01/2015 18:44:45

  Επειδή το 9ο σημείο του άρθρου σου θα κρίνει τα πάντα, είμαι πλέον απόλυτα βέβαιος πως με Βαρουφάκη-αμερικανάκι υπουργό, μόνο σύγκρουση μπορεί να γίνει. Σε 2-3 μήνες το πολύ θα έχουμε θέμα με δημοψήφισμα ενώ τα ΑΤΜ θα είναι σχεδόν άδεια και ο σύριζα με τα ΜΜΕ του θα βρίζουν τους κακούς Ευρωπαίους για να αποφασίσουμε τη δραχμή "ελεύθερα" μετά την πλύση εγκεφάλου. Έλεγα ότι είναι επικίνδυνοι. Σήμερα που λάκησαν οι θεσμικοί επενδυτές από το χα, ποιος φταίει; Η ρητορική Σαμαρά πάλι; Ή οι εξαγγελίες των υπουργών του Τσίπρα; Αργά για δάκρυα όμως...

 6. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 28/01/2015 18:49:07

  Προφήτη, Σωστή η ανάλυση, αλλά όταν διαβάζω για μικροαστούς στην Ελλάδα σε μία χώρα που δεν είχε ποτέ ιστορίας εκβιομηχάνισης αλλά φυτοζωούσε από την ελεημοσύνη των ξένων, δεν μπορώ παρά να μειδιάσω.

 7. aris. aold avatar
  aris. aold 28/01/2015 19:27:46

  Η μετά μνημόνιο μετά χρεοκοπία εποχή δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα. Το καρβέλι για όλους, πολιτικούς, επιχειρηματίες, εργαζόμενους θα βγαίνει πλέον δύσκολα. Οσοι καταφέρουν σε πρώτη φάση να επιβιώσουν και σε δεύτερη φάση να πρωταγωνιστήσουν πρέπει να πληρούν κάποια χαρακτηριστικά. Μαχητικότητα, γνώση, αντοχή στην πίεση, εργατικότητα, ευελιξία και κυρίως ανεπτυγμένη κοινωνική ενσυναίσθηση που θα τους επιτρέπει να χειρίζονται ανθρώπους και καταστάσεις που θα γίνονται ποιο ευάλωτοι και επιθετικοί. Οσοι στήριζαν την παρουσία τους μόνο στην κοινωνική καταγωγή, την κοινωνική θέση και την οικονομική άνεση των γονιών τους θα πρέπει σε όλα τα πεδία να αισθάνονται επισφαλής, επειδή οι κοινωκοοικονομικές συνθήκες θα μεταβάλλονται ταχύτητα. Θα γεμίσουν οι χωματερές από πάσης φύσεως πολιτικούς και επιχειρηματικούς γόνους που περιμένουν μέσα από ένα θαύμα (που δεν θα έρθει) να διατηρήσουν την παλαιά τους θέση. Από ότι φαίνεται η Γκράβα και η Κυψέλη κέρδισαν στον πρώτο γύρο το Κολλέγιο Αθηνών. Το "νέο" έρχεται με δυναμισμό και διψασμένο σε όλα τα επίπεδα και το παλαιό είναι μαλθακό απροπόνητο από ότι φαίνεται για τις νέες συνθήκες που επικρατούν. Τα "αφεντικά" στα δύσκολα ψάχνουν ανθρώπους να κάνουν την δουλειά να τραβήξουν τον κάρο με άλλο τρόπο με άλλη μεθοδολογία προς την κατεύθυνση που πρέπει. Δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν στο πρόσωπο των νέων προσώπων που βλέπουμε βρουν αυτούς που θα κάνουν ότι δεν μπορούσαν οι προηγούμενοι. Προφήτη απολαμβάνω τις αναλύσεις σου. Είναι εξαιρετικές συνδυάζουν την φιλοσοφική ανάλυση των πραγμάτων και τον ρεαλισμό της καθημερινής πραγματικότητας. Να είσαι καλά είσαι μια όαση στην μπλοκόσφαιρα.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ aris. aold 28/01/2015 20:19:44

   Γεια σου φίλε Άρη! Χαθήκαμε

 8. victoria (true) avatar
  victoria (true) 29/01/2015 12:08:27

  Μας τσάκισες Προφήτη (με την καλή έννοια). Πώς παλεύεται λοιπόν αυτό το πράγμα..; Πώς θα κερδίσει ο μέρμηγκας τον τζίτζικα σε δημοτικότητα;

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ victoria (true) 29/01/2015 13:00:54

   Ο μέρμηγκας κερδίζει μόνο το χειμώνα, καλή μου φίλη

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Προφήτης 29/01/2015 15:51:27

    Κι εδώ έχει πάντα ήλιο..; Ή έτσι νομίζουμε.

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ victoria (true) 29/01/2015 18:54:46

     "Κι εδώ έχει πάντα ήλιο..;"

     Όχι απαραίτητα λιωμένο παγωτό.
     Απλά μην ορκίζεσαι για όλους όσοι συστήνονται μέρμηγκες

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ Προφήτης 30/01/2015 11:19:08

      Εννοείται αυτό. Κι αναμέσα στους μέρμηγκες κάποιοι λουφάρουν. Τα τζιτζίκια όμως τραγουδούν όλα τόσο πετυχημένα.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Προφήτης 29/01/2015 20:46:24

    Πολύ "βαρύ", αλλά πολύ αληθινό υπονοούμενο, δυστυχώς...

    • ΙΦΘΙΜΟΣ avatar
     ΙΦΘΙΜΟΣ @ Διογένης 31/01/2015 13:23:50

     Όχι ηττοπάθεια, παρακαλώ! Εξάλλου , υπάρχει και το : Ο κλέφτης και ο ΨΕΥΤΗΣ τον πρώτο χρόνο χαίρεται...

 9. Λιψ avatar
  Λιψ 29/01/2015 13:19:29

  Η ανάλυση είναι εξαιρετική. Και όταν διαβάζω τέτοιες αναλύσεις με πιάνει, εξ αντιδιαστολής, μελαγχολία για το ποιόν των αναλύσεων των "εγκεφάλων" της οιονεί επίσημης πολιτικής έκφρασης της (Κεντρο)Δεξιάς στην Ελλάδα, εννοώ τη ΝΔ. Το ερώτημα όμως που προκύπτει αβίαστα μετά την ανάγνωση του κειμένου του Προφήτη είναι: Και στον χώρο της Δεξιάς τι;

 10. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 29/01/2015 14:42:45

  Μαλλον ειμαστε χαζοι που σπουδασαμε και δεν ειμαστε αιωνιοι φοιτητες. Μαλλον ειμαστε ηλιθιοι που πληρωναμε τους φορους μας για να συνταξιοδοτουνται στα 45 και 50 ξεκουραστοι ΔΥ. Μαλλον δεν καταλαβαμε οτι παντα η καριερα και τα προσοντα δεν αρκουν. Μια ΚΝΕ και μετα μια μεταβαση σε αλλα κομματα χωρις κανενα ενσημο σε κανει υπουργο.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Ρεαλιστης 29/01/2015 18:04:12

   Δανεικό αλλά καλό: Το ιδανικό και οι αξίες είναι αυτά που επιβιώνουν στο χρόνο λόγω ανωτερότητας. Στο σήμερα, ναι, δεν βρίσκουν πάντα ανταπόκριση. Δεν είμαστε χαζοί. Διαλέξαμε. (ή γεννηθήκαμε έτσι).

 11. δημης avatar
  δημης 30/01/2015 15:54:26

  Το " κόμα " το ξαναγράψαμε : Το καλύτερο ΙΕΚ -ΤΕΕ... Πόσοι πασοκοι -όψιμοι ΝΔκράτες που παίζουν την οικονομία την ¨καπιταλιστικιά " στα δάχτυλα έχουν αποφοιτήσει από το "σχολείο";;;;; -Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα τους δίδασκαν ... -Τυφλή υπακοή στο Αφεντικό ... -Τη γνώμη σου για τον εαυτό σου ...Άν δε αυτή φεύγει λίγο είτε ΚΕ είσαι είτε μμε είσαι είτε ιστοσελλίδα είσαι ,κλπ... απλά ούτε εσύ ούτε η γνώμη σου υπάρχετε... Για αυτό "προοδεύουν " και από ΕΔΩ μεριά τα πρώην παιδιά της ΚΝΕ αλλά και στα μμε μιας και έχουν αποκτήσει ανακλαστικά ευλύγιστης μεσούλας... Για αυτό η πρώην Κομσομόλα Κυρία διαφεντεύει την ΕΕ.. Ο Κύριος Σολάνα παλιότερα το ΝΑΤΟ ...ο Κύριος Μπαρόζο την οικονομία.... Να μην νοιώθει περήφανο που τροφοδοτεί τις ελίτ με δικά του παιδιά;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.