Το ΔΝΤ στήνει... κάλπες στην Ελλάδα
05/12/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΔΝΤ στήνει... κάλπες στην Ελλάδα

Η άκαμπτη στάση των τροικανών είναι αυτή που οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις. Αν η κυβέρνηση βρει τους 180 βουλευτές θα μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το διάστημα που θα δοθεί παράταση στο μνημόνιο. Με τα σημερινά δεδομένα όμως οποιαδήποτε συνεννόηση είναι αδύνατη οπότε επανέρχεται το σενάριο των εθνικών εκλογών.

Ολοταχώς προς την πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αν δε βρεθούν οι 180 και σε πρόωρες εκλογές προς τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, βαδίζει η χώρα, μετά τις δραματικές εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων.

Όλα αυτά με τη βούλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Β. Σόιμπλε οι οποίοι έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους και οδηγούν την Ελλάδα στην πολιτική αναταραχή, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και μια αβέβαιη πορεία της χώρας μετά τις κάλπες. Διότι ακόμη και ισχυρή κυβέρνηση να υπάρξει σε ενδεχόμενες εκλογές, οι σκληροί της τρόικας στέλνουν το μήνυμα ότι έχουν δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα και δεν θα την αφήσουν ήσυχη. Ακόμη κι αν χρειαστεί να την καταστρέψουν.

Οι πιέσεις δεν είναι απλώς ασφυκτικές, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για θηλιά στο λαιμό της χώρας που σφίγγει συνεχώς. Λες και δεν πέρασαν τρία χρόνια από το 2011 όταν η Ελλάδα ήταν με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης. Λες και δεν έγιναν τόσες θυσίες που κόστισαν το 25% του εισοδήματος, ο Σόιμπλε και η παρέα του ζητούν πλήρη υποταγή της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κατάσταση είναι δύσκολη. Λες κι έχουμε επιστρέψει στο 2011 και η χώρα βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα όχι μόνο δεν συμφωνεί με τα μέτρα που έστειλε η κυβέρνηση για το 2015, όχι απλά τα απορρίπτει αλλά ζητά από τώρα να πάρουμε μέτρα και για... το 2016 και 2017. Είναι φανερή η προσπάθεια δηλαδή να υπάρξει πλήρες αδιέξοδο το οποίο θα χρεωθεί η Ελλάδα. Έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ο εκβιασμός που αμφισβητούν το στόχο της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3%, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά στην κατάκτησή του. Με θυσίες, πόνους, μαγειρέματα, αλλά η χώρα έχει ήδη ένα πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ το οποίο οι τροικανοί δεν πίστευαν ούτε και πέρυσι ότι θα πετύχουμε.

Όπως δε θέλουν να πιστέψουν ότι θα πιάσουμε και με το παραπάνω τους στόχους για τα έσοδα, από φόρους και από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Είναι λοιπόν περισσότερο από προφανές ότι η τρόικα δε θέλει συμφωνία, δεν ενδιαφέρεται για έναν συμβιβασμό αφού οι απαιτήσεις ξεπερνούν κατά πολύ και την κυβέρνηση και όλη τη χώρα. Επομένως η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές υπό τις παρούσες συνθήκες και εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις, όπως π.χ. μια πολιτική λύση σε ανώτερο επίπεδο. Η πρώτη είναι να δεχθεί τον απίστευτο εκβιασμό και να αποδεχθεί και μια καταστροφική συμφωνία. Προφανώς δεν είναι στην επιλογή του Αντώνη Σαμαρά κάτι τέτοιο αφού θα οδηγήσει σε διάλυση της Βουλής και σε πολιτική κρίση τεραστίων διαστάσεων.

Η δεύτερη επιλογή της κυβέρνησης είναι να πάρει τη συμφωνία και να την πάει στη Βουλή η οποία είναι σίγουρο ότι δεν θα την αποδεχθεί. Τότε είναι σίγουρη η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και θα αποφασίσει ο λαός τι θέλει. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Βενιζέλου ο οποίος είπε: «Πώς θα δοθούν οι εγγυήσεις αυτές; «Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Βεβαίως ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει εκλογές αλλά δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Να μιλήσει για εκλογές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση δεν είναι και λογικό.

Το πολιτικό αδιέξοδο είναι φανερό και γι' αυτό φέρνει πιο κοντά το σενάριο της επίσπευσης των διαδικασιών για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Η άκαμπτη στάση των τροικανών είναι αυτή που οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις. Αν η κυβέρνηση βρει τους 180 βουλευτές θα μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το διάστημα που θα δοθεί παράταση στο μνημόνιο. Με τα σημερινά δεδομένα όμως οποιαδήποτε συνεννόηση είναι αδύνατη οπότε επανέρχεται το σενάριο των εθνικών εκλογών.

Κι εκεί το αδιέξοδο θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και η χώρα ακόμη πιο αδύναμη, με μια κυβέρνηση πιθανότατα ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ξέρει τι της γίνεται. Με ένα κράτος διαλυμένο, μια οικονομία στον αέρα είναι πιο... εύκολος αντίπαλος η Ελλάδα. Θα μας... κάνουν μια χαψιά οι δανειστές. Δυστυχώς οι εξελίξεις είναι πολύ κακές...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αντώνης avatar
  Αντώνης 05/12/2014 08:25:45

  Θα ήταν καλό, αν κάποιος που γνωρίζει , γράψει τι ακριβώς συνέβη με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία όταν βγήκαν από το μνημόνιο. Είχαν κι αυτοί τέτοια αντιμετώπιση στην τελευταία αξιολόγηση; Ευχαριστώ.

  • GregA avatar
   GregA @ Αντώνης 05/12/2014 11:53:33

   Όχι γιατί αυτοί είχαν κάνει μεταρρυθμίσεις και όχι ασκήσεις επί χάρτου και φοροεπιδρομή.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ GregA 05/12/2014 12:01:29

    Τρίχες "μεταρρυθμίσεις" έκαναν. Αν ψάξει κανείς, θα δει την Κομισιόν και το ΔΝΤ να γκρινιάζει για την "απουσία μεταρρυθμίσεων" σε Πορτογαλία και Ιρλανδία μετά που βγήκαν από τα μνημόνιά τους. Απλώς, αυτό που έγινε είναι ότι είχαν ελαφρύτερο μνημόνιο και, γι' αυτό ακριβώς, και ελαφρύτερη κρίση. Πολύ ελαφρύτερη. Δεν κατέστρεψαν το τραπεζικό και ασφαλιστικό τους σύστημα με το PSI και τώρα μπορούν να στέκονται στα πόδια τους χωρίς να έχουν ανάγκη κανέναν. Η διαφορά ήταν το PSI, λόγω έλλειψης PSI δεν τις είχαν στο χέρι όπως έχουν στο χέρι τώρα εμάς λόγω της ομηρίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που ακολούθησε το ελληνικό PSI. Κάτι ήξερε ο ΓΑΠ που "αυτοθυσιάστηκε" για να εγκλωβίσει τον Σαμαρά στο PSI...

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Διογένης 05/12/2014 12:32:41

     Και γιατι το εκανε αυτο ο ΓΑΠ; απαντηση: γιατι η Ιρλανδια και η Πορτογαλια δεν εχουν Αιγαιο....

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Ρηνα 05/12/2014 20:24:03

      Ούτε είναι δίπλα στη Μ. Ανατολή...

   • no justice avatar
    no justice @ GregA 05/12/2014 13:50:19

    Αυτο εξηγει πολλα.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ GregA 05/12/2014 19:52:35

    Καμιά σχέση... Απλά αυτές οι χώρες δανείστηκαν πολύ λιγότερα, είχαν λόγο χρέους προς ΑΕΠ μικρότερο και δεν έχουν τεράστια κοιτάσματα.

  • panas avatar
   panas @ Αντώνης 05/12/2014 15:51:12

   Αγαπητέ Αντώνη κοίτα το παρακάτω λινκ από την παγκόσμια τράπεζα για να δεις τι έπαθαν τα υπόλοιπα "γουρούνια". Και δεν έχει καταγραφεί η μείωση του εισοδήματος την τελευταία χρονιά. Σχεδόν τίποτα... http://bit.ly/GNI-per-cap-since-2009 Εμάς έσφαξαν...

 2. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 05/12/2014 08:36:52

  Και τελικά, τι θέλει η Τρόϊκα, αφού είναι ευνόητο πως οι απαιτήσεις που προτάσσει δεν γίνεται να ικανοποιηθούν; Και άντε και μας εξώθησε σε εκλογές. Μετά τι; Τι πιστεύουν οτι μπορούν να κερδίσουν;

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ Ανδρέας 05/12/2014 14:31:46

   Ότι θα ξεκαθαρίσει από τώρα η κατάσταση και δε θα διακινδυνεύσουν να μας δώσουν τα λεφτάκια τους τώρα και κατόπιν εμείς να βγάλουμε τον Τσίπρα να μην αναγνωρίζει χρέος.

 3. danas avatar
  danas 05/12/2014 08:43:02

  το τρένο έρχεται με φόρα πάνω μας και μείς νομίζουμε οτι είναι τα φώτα απο την άκρη του τουνελ

 4. George N avatar
  George N 05/12/2014 09:19:20

  Υπάρχει άρνηση να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται για να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει σε ένα ΔυτικοΕυρωπαικό πλαίσιο (αυτό είναι η ΕΖ) αλλά και για να μειωθούν οι Δημόσιες δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές έχουν φτάσει στο 60% του ΑΕΠ και ότι στην άποψη της Τρόικας για δημοσιονομικό κενό η Κυβέρνηση απαντά με νέους φόρους, για την μερική του κάλυψη. Αυτό άσχετα αν έχει δίκιο η Τρόικα ή η Κυβέρνηση. Αν το άρθρο έχει δίκιο για τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι σοκαριστικό ότι η χώρα είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει αντί πχ να μειώσει την μηνιαία σύνταξη γήρατος σαραντάρηδων από το 1000άρικο που είναι σήμερα. Η αντιπολίτευση από την άλλη θέλει να αλλάξει την ΕΖ και μέσω αυτής την Ευρώπη.... Και οι δύο αντιμετωπίσεις είναι μη ορθολογικές. Δείχνουν κάτι άλλο, όχι κακό, αλλά μη συμβατό με τον σημερινό προσανατολισμό της χώρας. 200 χρόνια μετά την απόφαση για δυτική πορεία ίσως έχει έρθει η ώρα να ξανασκεφτεί η χώρα αν θέλει να είναι στον πυρήνα της Δυτικής Ευρώπης ή να συμβιβασθεί με την γεωγραφία. Σίγουρα πάντως πρέπει να σταματήσει να το κουράζει...

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ George N 05/12/2014 12:03:43

   Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές ρε παιδιά "που πρέπει να γίνουν", αλλά κανένας δεν μας λέει ποιες είναι; Μήπως οι "μεταρρυθμίσεις" είναι μια μπαρούφα για να έχουμε να λέμε; Μήπως η μόνη πραγματική μεταρρύθμιση είναι η φορολογική, ώστε να παύσει το κράτος να θεωρεί τον εαυτό του νταβατζή του κάθε επιχειρηματία; Γι' αυτη τη μεταρρύθμιση όμως δεν μιλάει κανείς.

   • anti avatar
    anti @ Διογένης 05/12/2014 12:32:28

    Κατάργηση μονιμότητας στο δημόσιο!

    • d8 avatar
     d8 @ anti 06/12/2014 00:31:46

     Αυτό είναι πολύ δίκαιο και θα έπρεπε να ήταν το πρώτο που θα άλλαζε και στο Σύνταγμά μας μιάς και πλησιάζει η Αναθεώρησή του. Αλλά δυστυχώς, οι πελάτες τους, έχουν ακόμα περισσότερο δίκιο από εμάς.

   • George N avatar
    George N @ Διογένης 05/12/2014 12:35:00

    Ενδεικτικά Διογένη και μόνο τα μεγάλα: To economist (που κάτι θα ξέρει από επενδυτές) βγάζει πρώτη την Ελλάδα στο να μην επενδύσει κάποιος την (ουσιαστικά) αρνησιδικία. Και το ανησυχητικό είναι ότι όχι μόνο δεν βελτιώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά έγινε ακόμα χειρότερη. Αρα αν μιλάμε για πραγματική μεταρρύθμιση ξεκινάμε από εκεί. Επομένως εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Σε επενδυτικό για real estate η Ελλάδα βγαίνει no go γιατί ουσιαστικά δεν είσαι σίγουρος για το τι παίρνεις, για το αν το αγοράζεις από τον πραγματικό ιδιοκτήτη και για τι πράγμα κάνει αυτό που αγοράζεις. Για την κινούμενη άμμο του φορολογικού τα λέτε ο ίδιος και προφανώς η χρυσή ευκαιρία για συνταγματική κατοχύρωση των επενδυτών θα χαθεί μέσα στις αρμοδιότητες του προέδρου. Τέλος στο τι ισχύει, το overragulation δλδ Αυτά εννοούμε όταν λέμε πλαίσιο λειτουργίας όμως. Έτσι δεν είναι? Στα του προυπολογισμου/ταμεία : Oι συντελεστές/αναδρομικοί φόροι που είναι μεγάλοι/δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και οι μεγάλες εισφορές δλδ ο μεγάλος φόρος στην εργασία. Στις τράπεζες: (Μη) Χρηματοδότηση που δύσκολα θα υπάρξει με τόσα κόκκινα δάνεια και την άρνηση να κοιταχθεί η αλήθεια.

    • in medias res avatar
     in medias res @ George N 05/12/2014 14:36:54

     Παρακολουθώ τα της Δικαιοσύνης τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Από ιδίαν, επομένως, πείρα, αλλά και από συζητήσεις με παλαιοτέρους, έχω να πω ότι τα προβλήματα της Δικαιοσύνης αντιμετωπίζονταν πάντα, από όλες τις κυβερνήσεις, ως τριτεύουσας σημασίας -στην καλύτερη περίπτωση. Τόσο τους έκοβε και τους κόβει. Πώς να μην γίνει χειρότερη η κατάσταση τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά τον καταιγισμό των (συνηθέστατα προχείρων και κακής ποιότητας) νομοθετικών μεταβολών, που επήλθε?

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ George N 05/12/2014 14:37:15

     Τα περισσότερα δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά για την οικονομία της συζητήσεως, ας τα δεχτούμε. Το ερώτημα είναι άλλο: Γιατί τότε οι καλοί μας οι δανειστές δεν έβαλαν αυτά ως όρους στα μνημόνια και δέχθηκαν την υπερφορολόγηση;

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Διογένης 05/12/2014 20:29:45

      Γιατί οι του ΔΝΤ είναι απλά οικονομικοί δολοφόνοι που θέλουν να αναλαμβάνουν τα ηνία των χωρών που δανείζουν. Όποιος έχει ψάξει το ρόλο του ΔΝΤ όπου πήγε και έμεινε λίγα χρόνια το ξέρει. Η Ρωσία επί εποπτείας ΔΝΤ και κομπάρσου Γιέλτσιν έφτασε τους Μοσχοβίτες να τρέχουν σε συσσίτια. Σήμερα είναι η ακριβότερη πόλη του κόσμου. Μόνο ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται όπου μπαίνει το ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαίο που παλεύει ο Σαμαράς να τους διώξει από τώρα...

     • George N avatar
      George N @ Διογένης 05/12/2014 22:20:13

      Από την στιγμή που τα συμφέροντα της Ελλάδας συνέπεσαν με τα συμφέροντα της Δύσης στο να μην χρεοκοπήσει η χώρα και έτσι κινδυνεύσει μια επάνοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε κρίση, η τρόικα είχε ως αποστολή: A. Τον τερματισμό των πρωτογενών ελλειμμάτων της χώρας ώστε να σταθεροποιηθεί το χρέος. Να μην χάσουν/διακινδυνεύσουν δλδ οι δανειστές και νέα ποσά. Β. Την επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να πληρώνονται οι τόκοι (αναγκαστικά με πολύ μικρό επιτόκιο μια και δεν γίνεται αλλιώς) Γ. Στην πώληση κρατικών assets που είτε είχε το δημόσιο (αποκρατικοποιήσεις) είτε απέκτησε μέσω των δανεικών που έδωσαν (τράπεζες), ώστε να κατέβει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ Δ. Την σταδιακή και μακροχρόνια επαναγορά από τις αγορές του ελληνικού χρέους. Τα πιο πάνω μικρή σχέση έχουν με το πως λειτουργεί η Ελληνική οικονομία. Τους ενδιαφέρει μοναχά στο σκέλος που επηρεάζεται η διατηρησιμότητα των πλεονασμάτων. Είναι όμως μια περιφερειακή επιδίωξη. Το αν η Ελλάδα θα υπερφορολογεί κάποιους για να δίνει συντάξεις γήρατος σε 40ρηδες, τους είναι παγερά αδιάφορο. Τις ίδιες επιδιώξεις και την ίδια αδιαφορία θα είχαμε και εμείς αν έπρεπε να δανείσουμε την Λετονία. Είναι προπαγάνδα να παρουσιάζονται ως αναμορφωτές όμως είναι το ίδιο νομίζω, να παρουσιάζονται και ως τέρατα. Απρόθυμοι lenders of last resort είναι οι άνθρωποι και τίποτα άλλο.

 5. Ο Κούκος που θα φέρει την Άνοιξη avatar
  Ο Κούκος που θα φέρει την Άνοιξη 05/12/2014 09:46:22

  Μέσα στο άκρως αυτό εκβιαστικό κλίμα, η οποιαδήποτε ...λήψη απόφασης, δε θα΄ναι επιλογή. Τελικά οι εκλογές αν δεν βρεθούν οι 180, μπορεί να είναι και μιά κάποια λύση. Ας αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε, αφού μας εξηγήσουν επακριβώς πριν, τις συνέπειες κάθε επιλογής, χωρίς υπερβολές και ιδιοτελείς ερμηνείες.

 6. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 05/12/2014 10:23:43

  Τα πράγματα είναι απλά. Αφού οι δική μας πολιτική τάξη δεν μπορεί, η δεν θέλει, να συνεννοηθεί ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή και σχέδιο, η καλύτερη λύση για τους εξαποδώ είναι να διαπραγματευτούν με νέα κυβέρνηση. Όπως έχει γίνει επίσης κατανοητό στους εξαποδώ, σε κάθε φάση διαπραγμάτευσης εμείς, ως Ελλάδα, συνήθως παρακαλάμε να αποδεχτούν αυτά που προηγουμένως έχουμε απορρίψει μετα βαίων ,κλάδων και δημοτικών ασμάτων υπερηφάνειας κλπ και άυτο γίνεται πάντα και όχι μόνο σε ότι αφορά το μνημόνιο. Το ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυριολεκτικά με την πλατη στον τοίχο, τα ταμεία του κράτους άδεια, τις ανάγκες σε μετρητά άμεσες κλπ, απλά ισχυροποιεί την άλλη πλευρά και δεν είναι ηλίθιοι να μην το επιδιώξουν αφού εμείς τους δίνουμε την δυνατότητα. Τώρα αν αυτό γίνεται από δική μας ηλιθιότητα ή σκοπιμότητα, θα το δείξει η νεκροψία και οι αντιδράσεις οι μελλοντικές. Σε κάθε περίπτωση όμως παγιδευόμαστε ,τάχα μου για να είμαστε σκληροί, σε ένα αδιέξοδο και ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να παρακαλάει κιόλας για να αποδεχτούν αυτά που σήμερα μας προσφέρουν και απορρίπτουμε. Οποιοι τρέφουν αυταπάτες και πετούν στα σύννεφα , απλά θα προσγειωθούν απότομα στην πραγματική πραγματικότητα. Σήμερα κουτσά στραβά έχουμε κάποια ατου διαπραγμάτευσης, κάποιο πλεόνασμα ,λογιστικό ή πραγματικό δεν έχει σημασία και λεφτά στα ταμεία για μια πρόβλεψη μερικών μηνών. Με εκλογές κλπ μέχρι τον Ιούνιο που θα τελειώσουν όλα, θα έχουν τελειώσει και τα μετρητά , οπότε φαντάζεται κανείς πόσο ισχυρή θα είναι η οποια κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Καφενειακές κουβέντες για κούγκια κλπ έχουν διαγραφεί πιά και από τα ιντερνέτια. Δυστυχώς ,οι επιλογές θα είναι χειρότερες από της κύπρου. Υπογραφή απόψε ή υπογραφή αύριο πρωί πριν ανοίξου οι τράπεζες. Αυτοί κράτησαν κανά δυό μέρες, εμείς ούτε δυό ώρες δεν μπορούμε να αντέξουμε. Μια μόνο φήμη, ένα δημοσίευμα σε ξένη εφημερίδα για τα ΑΤΜ και μετά τετέλεσται κάθε σκέψη για διαπραγμάτευση ,σκίσιμο μνημονίων ,νόμων κλπ. Ούτε καλτσόν δεν θα μπορεί να κοπεί. Οσο αρνούμαστε ή αδυνατούμε να αντιληφθούμε την πραγματική ισχύ μας, και τους συσχετισμούς σε ευρύτερο πλαίσιο και πιστεύουμε, σε σώρες, σάρες μάρες κουκουνάρες και ψεκαστικά ή ελπίζουμε ότι το 1917 με την έφοδο στα ανάκτορα θα ξαναγίνει γεγονός, τόσο ευκολότερα θα βάλουμε την υπογραφή μας και θα γλύφουμε τα χέρια που σήμερα φτύνουμε τάχα.

  • GregA avatar
   GregA @ ορεσείβιος 05/12/2014 11:58:44

   Τι φήμες για ΑΤΜ και λοιπές ανοησίες. Εδώ είναι επίσημη κυβρνητική θέση που υποστηρίζουν με πάθος στα κανάλια γεωργιάδηδες ότι άμα βγει ο τσίριζα θα διαλυθεί σε λίγες ώρες η οικονομία. Ποιός είχε τη φαεινή ιδέα για αυτό το επιχείρημα; Εμείς μόνοι μας βάζουμε τα χεράκια μας να βγάλουμε τα ματάκια μας. Δεν μας χρειάζονται οι "φίλοι δανειστές".

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ GregA 05/12/2014 13:46:36

    ούτε ιδέα είναι ούτε φαντασίωση. Η σκληρή πραγματικότητα είναι... Οι τράπεζες κρατήθηκαν με νύχια και δόντια πριν χρόνια. Δεν υπήρχε ούτε πενηντάευρο για να δώσουν.. Ζητούσες 100 ευρώ και σου τα έδιναν με εικοσάρια και δεκάευρα. Μέχρι και οι παπούδες στα βουνά είχαν πάρει τα ευρά τους ,το ηρωικόν τριήμερον της εθνικής παλλιγενεσίας ,εν όψει της υπογραφής του Γιωργάκη. ή θεωρούμε ότι η Γιάννα μας, η χαλυβούργαινα, η αντισυστημική , θα φέρει τα ευρά της όλα στο ελλαδιστάν, μόλις προκηρυχθούν εκλογές? Λέμε καμιά μακακία να περνά η ώρα και η πλήξη, αλλά δεν είμαστε και τόσο μακάκες θα αναφωνήσει το αφεντικό...

    • GregA avatar
     GregA @ ορεσείβιος 05/12/2014 18:09:18

     Εγώ ποτέ δεν είδα τέτοιο πρόβλημα στις τράπεζες και καθημερινά συναλλάσσομαι με αυτές. Αλλά και εκτός αυτού το πρόβλημα εστιαζεται στη διαφορά μεταξύ της φιλοπατρίας και της πατριδοκαπηλίας προς κομματικό όφελος και για αυτό κατηγορώ τους γεωργιάδηδες.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ GregA 06/12/2014 02:37:11

      Μας πως δεν ειδατε? Επισημα στοιχεια αναφερουν οτι οταν το χρεος ητα 340 δις οι ιδιωτικες καταθεσεις ηταν περιπου 300δισ. (στοιχεια της ICAP αν θυμαμαι καλα) . Επι ΓΑΠ οι ιδιωτικες καταθεσεις περιοριστηκαν στα 160 δισ. Δικαιο εχουν οι παραπανω που λενε οτι ο κοσμος αργα η γρηγορα τα σηκωσε. Ολα αυτα ηταν κεφαλαια κινησης των τραπεζων.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ GregA 05/12/2014 20:33:44

    Πρέπει να το πει κάποιος αυτό για τα ΑΤΜ; Στην Κύπρο 2 χρόνια μόλις πίσω δε θυμάσαι τι έγινε; Αυτά είναι κλασικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε και να είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί. Μακάρι να αποφευχθεί εννοείται.

    • GregA avatar
     GregA @ Γεώργιος Τ. 05/12/2014 23:27:57

     Με τη συνεχή επανάληψή τους όμως μας γίνονται βίωμα και αναμενόμενη εξέλιξη. Είναι και αυτό πλύση εγκεφάλου ώστε το απευκταίο να διαμορφώνεται στο μυαλό του πολίτη σαν μόνη λύση και τελικά προσδοκία. Αυτό το ρόλο παίζουν και οι γεωργιάδηδες και γι' αυτό αποτελούν ξένο σώμα στη παράταξή μας.

 7. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 05/12/2014 10:41:08

  Να μην κοροϊδευόμαστε: Ακόμα και αν η Κυβέρνηση έβρισκε με κάποιο τρόπο τους 180, η αναντιστοιχία ανάμεσα στην οργή του λαού και σε αυτή την τεχνητή πλειοψηφία των 180 εδρών, σε συνδυασμό με την βεβαιότητα που θα έχει ο κόσμος , καλώς ή κακώς ,πως αυτοί οι ψήφοι εξασφαλίστηκαν μέσω "κουμπαρά" ,θα οδηγούσε σε καταστάσεις που θα έκαναν την περίοδο 1965-1967 να μοιάζει ειδυλλιακή! Φοβάμαι , πως με δεδομένη την οικονομική κρίση και με την ωρολογιακή βόμβα της Χρυσής Αυγής απο την άλλη, μάλλον θα έπρεπε να ετοιμαζόμαστε για καταστάσεις 1947-79... Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε να δεί τον Σύριζα στην εξουσία. Αλλά έτσι που τα κάνανε οι Κυβερνώντες , σπαταλώντας τρία χρόνια - και το αίμα του λαού - με μοναδική έγνοια να σώσουν το πελατειακό τους Κράτος, η λογική φεύγει απ' το παράθυρο. Μόνο στον...Θεό της Ελλάδος μπορούμε πια να ελπίζουμε!

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ Απονενοημένος Διάβημας 05/12/2014 10:42:44

   1947-49

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Απονενοημένος Διάβημας 05/12/2014 12:06:53

   Νομίζω ότι τις τελευταίες ημέρες σαν να καταλαγιάζει η "οργή του λαού" και να επανέρχεται ο "φόβος του λαού" γιά το μέλλον, που λογικά θα φέρει ξανά τους ψηφοφόρους στο μαντρί της ασφάλειας της μη διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς τυχοδιώκτες μαθητευόμενους μάγους. Αυτή η κυβέρνηση κινδύνευε και κινδυνεύει να πέσει θύμα της επιτυχίας της. Αφού κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την τρομερή κρίση του 2010-2012 μέσα από άπειρες εσωτερικές και εξωτερικές συμπληγάδες, τώρα ο "λαός" θέλει να το παίζει "οργισμένος" με αυτήν την κυβέρνηση, για όσα έκαναν οι δύο προηγουμενες (Παπανδρέου-Παπαδήμου). Ε, τώρα, ας τα λουστεί. Αν τυχόν και είναι στημένο όλο το σκηνικό φόβου από την κυβέρνηση, θα την παραδεχθώ. Τέτοιος λαός, τέτοια θέλει. Ζήτω ο Νικολό Μακκιαβέλι.

   • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
    Να΄χαμε να λέγαμε @ Διογένης 05/12/2014 14:37:40

    Μπααα. Δεν φοβόμαστε πια. Όνειρο ζείς!

   • GregA avatar
    GregA @ Διογένης 05/12/2014 18:04:46

    Κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και όπως η αλεπού πιστεύουν ότι φέτος τα σταφύλια θα είναι πολλά.

 8. Διογένης avatar
  Διογένης 05/12/2014 12:08:54

  Εντωμεταξύ το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων σήμερα καταρρέει (βελτιώνεται δηλαδή) και πλησιάζει ταχέως το 7,2%. Μετά τη συνεχή βελτίωση των προηγούμενων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι που κινούν την ελληνική αγορά ομολόγων (εμάς μετά το PSI μας "απαγορεύεται" να αγοράζουν οι τράπεζές μας, τα ασφαλιστικά ταμεία μας κλπ. ελληνικά ομόλογα) κάτι ξέρουν για την πορεία των πραγμάτων και προφανώς δεν το ξέρουν από ελληνικές πηγές...

  • uberholes avatar
   uberholes @ Διογένης 05/12/2014 13:43:09

   -καποιος τους εστειλε SMS

  • Τ.Ι.Χ avatar
   Τ.Ι.Χ @ Διογένης 05/12/2014 18:15:07

   Τι εννοείτε ''κάτι ξέρουν''; Γίνετε πιο σαφής, γιατί όλοι αυτοί που κινούν την Ελληνική αγορά, κινούνται από ξένα συμφέροντα και μόνο για να μας ...εξυπηρετήσουν δεν ενδιαφέρονται.

  • GregA avatar
   GregA @ Διογένης 05/12/2014 23:33:10

   Ή αγνοείς, ή κάνεις ότι αγνοείς τη πάγια πρκτική των "αγορών" που σε αγαστή συνεργασία με τους "φίλους δανειστές" διαμορφώνουν τις αξίες των Ελληνικών αξιών κατά το δοκούν μόνον με κερδοσκοπικά κριτήρια. Μετά λοιπόν το "θριαμβευτικό" PSI, τα πάντα είναι στο χέρι σπεκουλαδόρων απατεώνων.

 9. neareast avatar
  neareast 05/12/2014 18:47:25

  Ψηλα το κεφαλι. Ο συριζα ΔΕΝ εχει λαικο ερεισμα.Παραμενει ένα κομμα του 3%, γραφικοι αν τους δει κανεις με πολυ καλοπροαιρετη ματια, και ουσιαστικα ΑΧΩΝΕΥΤΟΙ για τη μεγαλη πλειοψηφια του ελληνικου λαου. Καιρος να ξαναζωνανεψουν τα απολυτως δικαιολογημένα αντι συριζιτικα αντανακλαστικα της πλειοψηφιας, για το καλο της χωρας.

  • Eva avatar
   Eva @ neareast 06/12/2014 00:07:37

   Έχει τους ΔΥ που τους μειώθηκαν τα μισθά.

 10. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 05/12/2014 23:26:10

  Μία απλή και σκληρή ερώτηση. Ποιός, απ' όλους εμάς εδώ μέσα, αν είχε λεφτά θα τα δάνειζε στο Ελληνικό κράτος? Δεν αναμένω απάντηση. Να την δώσετε στο καθρέφτη σας.

  • in medias res avatar
   in medias res @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 06/12/2014 00:36:59

   Μια απλή και σκληρή απάντηση. Εγώ θα δάνειζα το Ελληνικό κράτος, αν είχα μαζί του κοινό νόμισμα και αν κάποιες από τις τράπεζές μου διέθεταν στο χαρτοφυλάκιό τους σημαντικό αριθμό ομολόγων του.

   • ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
    ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ @ in medias res 06/12/2014 01:21:34

    Αν ήταν σωστή η λογική σου, τότε θα έπρεπε οι εταίροι μας να μας παρακαλάνε να πάρουμε δανεικά. Έχουν και κοινό νόμισμα με μας και έχουν και πολλά ομόλογα δικά μας. Σύμφωνα με την λογική σου, δεν θα έπρεπε να ανησυχούν μήπως, λέω μήπως, δεν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Θα τα είχαν σίγουρα. Όσο για τα ομόλογα, ξέρεις πόσα ομόλογα είχαν οι κυπριακές τράπεζες και πόσα λεφτά πήραν ? Θα τρελαθούμε εδώ μέσα.

    • in medias res avatar
     in medias res @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 06/12/2014 16:22:29

     Mην τρελλαίνεσαι. Οι τράπεζές τους δεν έχουν πια "πολλά" δικά μας ομόλογα.

 11. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 06/12/2014 03:32:23

  Ο χρόνος τέλειωσε, είπαμε. Game over. Ο ένας τράβηξε το μοχλό και χρησιμοποίησε επιτυχώς το μηχανισμό εκτίναξης απο το φλεγομενο αεροσκάφος. Ο επόμενος έβαλε το πιστόλι στο τραπέζι, αλλά ήταν νεροπίστολο. Και τώρα οι δύο διάδοχοι του πιστολά, πήγαν να βγούν γερά με τσαμπουκά (και όχι κατόπιν συνεννόησης με τον "λογιστή") στις αγορές και στα παζάρια, ως άλλοι καραμήτροι... Τέλος χρόνου, ο επόμενος παρακαλώ...

  • ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ. avatar
   ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ. @ Uncle Stgm 06/12/2014 09:27:10

   Ετσι μπράβο θείε.

 12. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 06/12/2014 11:20:15

  Έχω την πεποίθηση ότι ο ιστορικός θα γράψει ότι «οι Ευρωπαίοι, για 30 χρόνια χαϊδεύανε την Ελλάδα. Έδιναν λεφτά χωρίς, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα, να παίρνουν απόδειξη. Βλέποντας όμως, ότι από την πλευρά του δανειζόμενου υπήρχε μόνο κοροϊδία, σπατάλη και κλεψιά, αποφάσισαν να τραβήξουν αυτιά. Δυστυχώς, το αυτί του Αντώνη, του πιο άοκνου, αδιάφθορου και πατριώτη πολιτικού που διαθέτει σήμερα το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, βρέθηκε στο προσκήνιο αυτή την ιστορική συγκυρία».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.