Τούτο τον χειμώνα άμα τον πηδήσαμε, γι
08/09/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τούτο τον χειμώνα άμα τον πηδήσαμε, γι' άλλα... δύο χρόνια άιντε καθαρίσαμε

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες αλλά είναι εξίσου μεγάλα και αυτά που παίζονται για τη χώρα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα ξέρει ο ελληνικός λαός αν θα έχουμε κυβέρνηση στις αρχές του 2015 ή θα πάμε σε εκλογές και τότε θα κριθεί το μέλλον της χώρας και η πορεία της. Οι επόμενοι 3,5 μήνες που απομένουν για το τέλος της χρονιάς θα κρίνουν δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα:

1. Το ένα είναι η οικονομία. Αν μπορεί δηλαδή να υπάρξει οριστική έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση.

2. Το δεύτερο είναι η πολιτική σταθερότητα. Αν θα πέσει δηλαδή η κυβέρνηση και επιλεγεί μια εκλογική διαδικασία που κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα μάλλον θα φέρει χάος.

Το ένα ζήτημα είναι συνάρτηση του άλλου και την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο Σαμαράς και η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις από το ΠΑΣΟΚ που διαλύεται ή γκάφες τύπου ΕΝΦΙΑ που έχουν πανελλήνιο αντίκτυπο, τότε ο παρών κυβερνητικός σχηματισμός θα διατηρηθεί μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές την άνοιξη οπότε και θα έχει διαφανεί η προοπτική της εξεύρεσης 180 βουλευτών.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και το χρονικό διάστημα μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται μπροστά σε τρεις κάβους κι αν συνεχίσει αλώβητος τότε θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Ο πρώτος σταθμός είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η αξιολόγηση της οικονομίας. Τέλος του μήνα έρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών και ελπίζουν στην Αθήνα ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση. Το κρίσιμο στοίχημα είναι τι θα γίνει με τα ανοικτά μέτωπα. Δηλαδή με τα εργασιακά και τους πλειστηριασμούς που δεν έκλεισαν στο Παρίσι αλλά και με το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που κρίνονται «υποχρεωτικές» για την κυβέρνηση αλλά πρέπει να πάρουν το «οκ» της τρόικας. Αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τα αγκάθια και πείσει την τρόικα ότι δεν χρειάζονται άλλα επώδυνα μέτρα αλλά ελάφρυνση των βαρών τότε όλα θα πάνε καλά. Υπενθυμίζουμε ότι κατά του «μπλόκου» των απεργιών έχει ταχθεί το ΠΑΣΟΚ, επομένως δεν περνά μια ρύθμιση που έχει και επικοινωνιακό αντίκτυπο. Επίσης, casus beli είναι και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με κυβερνητικούς όπως ο Γιακουμάτος να έχουν προαναγγείλει την παράταση της άρσης για ένα χρόνο. Σκεφτείτε να τολμήσει η κυβέρνηση να πάει σε Προεδρικές Εκλογές με απελευθέρωση πλειστηριασμών.

Επίσης, από την ομιλία στη ΔΕΘ φάνηκε ότι η κυβέρνηση θα πάει σε φοροελαφρύνσεις βήμα – βήμα και χωρίς μονομερείς αποφάσεις που θα τίναζαν στον αέρα τον προϋπολογισμό και τις διαπραγματεύσεις.

Ο δεύτερος σταθμός της κυβέρνησης είναι η συζήτηση για το χρέος. Συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ στις 14-15 Νοεμβρίου θα γίνει η σύσκεψη των πιστωτών στην Ουάσιγκτον που ενδεχομένως να βγάλει «λευκό καπνό» για το χρέος. Δηλαδή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση για 50-60 χρόνια, κάτι που θα δώσει στην Ελλάδα «ανάσα» 3-4 δις ευρώ το χρόνο. Η συζήτηση για το χρέος σχετίζεται ασφαλώς με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής που έχει φέρει πλεονάσματα και συμμάζεμα του δημοσίου τομέα.

Ο τρίτος σταθμός, ξανά το Νοέμβριο είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί θα αποτυπωθεί το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για το 2015. Αν έχει προβλέψεις για νέα μέτρα κι όχι ελαφρύνσεις και σχέδιο εξόδου από την κρίση, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο κ. Σαμαράς περιμένει ευνοϊκή κατάληξη στους τρεις αυτούς σταθμούς ώστε να απευθυνθεί στη συνέχεια στον ελληνικό λαό και να του θέσει το δίλημμα της σταθερότητας ή της οικονομικής και πολιτικής ανωμαλίας με φόντο τις προεδρικές εκλογές. Αν ο πρωθυπουργός κρατά στα χέρια του τη ρύθμιση του χρέους, φοροελαφρύνσεις που θα δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των περικοπών τότε θα μπορεί να απευθυνθεί και στο πολιτικό σύστημα και να ζητήσει τους 180 βουλευτές για εκλογή Προέδρου που θα αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες αλλά είναι εξίσου μεγάλα και αυτά που παίζονται για τη χώρα. Ο μόνος που μπορεί στην παρούσα φάση να εγγυηθεί μια σταθερή πορεία είναι ο Σαμαράς και η ΝΔ με τα όποια προβλήματα και τα όποια λάθη έχουν γίνει και δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Και είναι στην κρίση του ελληνικού λαού να αποφασίσει τι θέλει για τη ζωή του.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Α.Τ. avatar
  Α.Τ. 08/09/2014 14:26:26

  Έχει σκοπό να μειώσει τα έξοδα του κράτους; Αυτό έχει σημασία. Τα υπόλοιπα είναι χάσιμο χρόνου. Έχει σκοπό να μας δώσει μια εικόνα του τι να περιμένουμε

 2. Nikos avatar
  Nikos 08/09/2014 14:52:25

  Ναι όντως αν βρεθούν οι 180,και προκύψει πρόεδρος ,για δυο χρόνια καθαρισανε αυτοί που θα τον ψηφισουν με τη βουλευτική αποζημίωση. Μετά βλέπουμε.

  • Φίλτατος Αγαπητός avatar
   Φίλτατος Αγαπητός @ Nikos 08/09/2014 17:54:34

   Ορισμένοι μπερδεύετε την σοφία με τον κυνισμό. Δεν είναι ταυτόσημα αυτά τα δυο.

 3. danas avatar
  danas 08/09/2014 18:10:46

  εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Και ειλικρινά μου την δίνει όταν μιλάνε για επιστροφές αναδρομικών στον έναν και τον άλλον δικαστικά δικαιωμένο όταν έχω άνεργους ανθρώπους στην οικογένειά μου και όταν έχω βάλει χέρι στα έτοιμα και τελειώνουν. Δεν καταλαβαίνουν οτι δεν μπορούμε άλλο ακόμη κι αυτοί που στηρίξαμε? υστερα σας φταίει ο τσίπρας και ο καθε τσίπρας δεν καταλαβαίνουν οτι θέλουμε μια ανάσα? ασφυκτιούμε πια!

  • regeneration avatar
   regeneration @ danas 08/09/2014 18:44:27

   Μα θέλεις να έρθει ο Τσίπρας; Τότε υπομονή αγαπητέ. Κι αν τελειώσουν και τα έτοιμα θα ζήσεις με το όραμα της Ελλάδας του 2021.

   • Α.Τ. avatar
    Α.Τ. @ regeneration 08/09/2014 20:05:18

    Τωρα πλέον δεν μας ενδιαφέρει αν θα έρθει ο Τσίπρας ή ο Παπαρήγας. Καρφάκι δεν μας καίγεται. Τι παραπάνω θα πάθουμε. Μας κατάντησαν απο νοικοκυραίους σκλάβους. Χρωστάμε στην εφορία. Εμείς που είχαμε τσίπα και δεν χρωστούσαμε σε κανένανε. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ χρωστάμε στην εφορία; Για να βγάζει στη σύνταξη 50χρονους, για να ταΐζει τα αλάνια στις ΔΕΚΟ και στα υπουργεία, για να συντηρεί ένα πανάκριβο και πανάχρηστο κράτος "πατερουλη". Και να τον ψηφιζανε κιόλας να έλεγα πάει στ ανάθεμα. ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν όλοι αυτοί που προστατεύει με τα λεφτά μας. Εμείς πάντως τελειώσαμε με τη ΝΔ. Να πάει να μαζέψει ψηφαλάκια απο κείνους που ποτίζει και ταΐζει τοσα χρόνια. Με τους φόρους μας.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ danas 08/09/2014 19:15:12

   Εσεις οι ελευθεροι επαγγελματιες, μετα απο τοσες χιλιαδες λουκετα, ακομη να καταλαβετε οτι οι μισθωτοι υπηρξαν η βασικη σας πελατεια, που οταν αρχισαν να χανουν δωρα Χριστουγεννων,Πασχα κτλ τους χασατε κι εσεις απο πελατες;

   • George N avatar
    George N @ roadrunner 08/09/2014 19:58:20

    Η λογική προέκταση αυτού είναι ότι αν δοθούν 16 μισθοί στους δημόσιους & συνταξιούχους η οικονομία θα πετάει. Δεν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό?

  • Εμμ avatar
   Εμμ @ danas 08/09/2014 20:27:02

   danas μην τους ακούς είναι ψεκασμένοι του δημοσίου

 4. Ανναμπουμπούλα avatar
  Ανναμπουμπούλα 08/09/2014 19:34:52

  Εμείς με ποιό ακριβώς τρόπο θα ...καθαρίσουμε; Παρακαλώ περιγράψτε μου!

 5. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 08/09/2014 21:09:55

  Τα ίδια και τα ίδια πάλι...Τα ίδια σχολιάζαμε σε παρεμφερές άρθρο και για τον προηγούμενο χειμώνα και πάλι "δεν καθαρίσαμε"...Για πότε βλέπετε το οριστικό καθάρισμα?...Αντί να πηδήσουμε τον χειμώνα και να καθαρίσουμε, συμβαίνει μάλλον...το αντίθετο...

  • Fiscal avatar
   Fiscal @ Αιρετικός 14/09/2014 11:38:39

   Δίκαιο έχεις. Μου θυμίζει εκείνο το ¨από Σεπτέμβρη απογειωνόμαστε", που είπε ο Πρωθυπουργός.

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 08/09/2014 23:31:45

  “Chop your own wood and it will warm you twice.” ~Henry Ford

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.