Τι θα γίνει με τις τράπεζες;
19/07/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα γίνει με τις τράπεζες;

Το σίγουρο είναι ότι φέτος θα… αναστενάξει η Μύκονος από την αγωνία ορισμένων!

Όπως γνωρίζουν οι καλά μυημένοι στα οικονομικά, όποιος ελέγχει το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας ουσιαστικά ελέγχει και την επιχειρηματικότητα. Είτε αυτή είναι υγιής είτε είναι βρόμικη, διαπλεκόμενη όπως λέμε εδώ στο Ελάντα.

Στις περισσότερες χώρες οι τραπεζίτες καθορίζουν μέσω των δανείων που χορηγούν και των επενδύσεων που στηρίζουν, το πώς θα κινηθούν οι επιχειρηματίες, ποιοι θα ανέβουν και ποιοι θα κατέβουν. Στη χώρα μας είναι γεγονός ότι τα επιχειρηματικά τζάκια παλαιά και νέα στηρίχθηκαν στο τραπεζικό σύστημα για να γίνουν μεγάλα και να κυριαρχήσουν στην οικονομία.

Για σκεφτείτε πόσοι επιχειρηματίες, ικανοί αλλά και λαμόγια, στηρίχθηκαν στο τραπεζικό σύστημα. Και καλά, η υγιής επιχειρηματικότητα, οι άνθρωποι του μόχθου που δίνουν δουλειές σε χιλιάδες άλλους καλό είναι να στηριχθούν και να ενισχυθούν. Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από εταιρείες που στηρίζονται σε υγιείς βάσεις, που παίρνουν δάνεια και τα αποπληρώνουν στην ώρα τους, που έχουν κέρδη και τα μοιράζονται με τους υπαλλήλους τους.

Δυστυχώς το οικονομικό σύστημα στην Κολομβία των Βαλκανίων στηρίχθηκε στο σαθρό επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο έχει την εξής μορφή: Ένα έξυπνο λαμόγιο με πολιτικές και οικονομικές άκρες, πάει στο κράτος και παίρνει επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια παίρνει και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, κάνει κάποιες ψευτοεπενδύσεις αλλά τα περισσότερα τα τρώει στην Ψαρρού και την Αράχοβα. Ξανθιές χαζογκόμενες συνωστίζονται στις πόρτες των επιχειρηματιών του… πισινού που ξεκοκαλίζουν τα τραπεζικά δάνεια, κάνουν διακοπές στο Άσπεν, κυκλοφορούν με Πόρσε και Λαμποργκίνι αλλά παθαίνουν και μια… αμνησία. Ξεχνούν να πληρώσουν τα δάνεια, κανείς δεν τους ενοχλεί (μέχρι τώρα τουλάχιστον), στο τέλος βαράνε κι ένα κανόνι και οι τραπεζίτες μένουν με κάτι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, με ακίνητα που δεν πωλούνται ούτε σε Αλβανούς και με ένα φέσι που δεν έχει προηγούμενο.

Στη βαλκανική χώρα που θέλει να είναι ευρωπαϊκή αλλά ποτέ δεν αποδεικνύει ότι το αξίζει, κυνηγιέται ο κακόμοιρος που αγόρασε ένα σπιτάκι και δεν μπορεί να το πληρώσει αλλά τη γλιτώνει το μεγαλολαμόγιο που χρωστά εκατομμύρια. Σκεφτείτε μόνο πόσα χρωστάνε οι ποδοσφαιρικές εταιρείες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διάφοροι λαθρόβιοι τύποι που ξαφνικά βρέθηκαν με περιουσίες από το πουθενά αλλά και τα ίδια τα κόμματα.

Τα «τεφτέρια» των τραπεζών έχουν γεμίσει από φέσια τα οποία πιθανότατα δεν θα τα δουν ποτέ ή θα πρέπει να στείλουν πολύ κόσμο φυλακή. Ωστόσο, οι τραπεζίτες στην Ελλάδα έχουν στα χέρια τους μια ωρολογιακή βόμβα. Αν θέλουν ή αν πιεστούν μπορούν να τινάξουν το σύστημα στον αέρα, τα τζάκια, τη διαπλοκή, όλη την Εκάλη και τη Φιλοθέη μαζί. Μέχρι τώρα δεν το έχουν κάνει, όμως, τι γίνεται τώρα που οι τράπεζες είναι ουσιαστικές πεθαμένες; Τι θα γίνει τώρα που η ανακεφαλαιοποίησή τους είναι υποχρεωτική και μπορεί να απαιτηθούν 15-25 δις ευρώ;

Υπό κανονικές συνθήκες ο ESM που θα βάλει τα λεφτά θα αποκτήσει και τον έλεγχο των τραπεζών και οι παλιοί μέτοχοι, είτε είναι ιδιώτες είτε είναι το ελληνικό δημόσιο περιορίζονται σημαντικά. Ορισμένοι από αυτούς μετά την ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να πάψουν να παίζουν ενεργό ρόλο. Οι τράπεζες θα εισφερθούν στο νέο Ταμείο που θα συσταθεί για την αποπληρωμή του χρέους, αφού πρώτα γίνουν bad bank με τα assets τα οποία είναι κακά να αφήνονται στο ελληνικό δημόσιο. Το Ταμείο οφείλει να προχωρήσει στην πώλησή τους ώστε να εισπράξει το δημόσιο ένα σημαντικό ποσό με το οποίο θα πληρωθεί ο ESM για τα 80 και πλέον δις.

Κανείς βεβαίως δεν είναι σίγουρος τώρα αν θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων σε βάθος χρόνου και πόσο θα είναι αυτό. Θεωρητικά δεν θα γίνει αφού η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με bail out όμως κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον.

Αν λοιπόν έρθουν κάποιοι επενδυτές, ίσως και ξένες τράπεζες και αποκτήσουν τις ελληνικές τότε αλλάζει το επιχειρηματικό σύστημα στην Ελλάδα.

Όποιος αποκτήσει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών θα μπορέσει να αλλάξει και τον χάρτη των εταιρειών στη χώρα. Τα λαμόγια τρέμουν μήπως οι νέοι παίκτες τους τσακίσουν και κάνουν τα πάντα για να μην αλλάξει το σύστημα. Για σκεφτείτε π.χ. να έρθει ο νέος μεγαλομέτοχος και να απαιτήσει τα θαλασσοδάνεια στο χώρο των media ή των κατασκευών; Για σκεφτείτε τι θα γίνει αν έρθουν και δώσουν δανειοδότηση σε άλλους επιχειρηματίες που βγάζουν υγεία, έχουν όραμα και δεν θέλουν να αποτελέσουν το νέο σύστημα διαπλοκής;

Εν κατακλείδι, αυτό που έγινε τους τελευταίους μήνες στο οικονομικό και τραπεζικό σύστημα μπορεί να αλλάξει ριζικά τον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας. Κάποιοι βλέπουν ότι μπορεί να γίνει πιο υγιές, άλλοι ότι οι παλιοί επιχειρηματίες δεν έχουν ανάγκη αφού έβγαλαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Το σίγουρο είναι ότι φέτος θα… αναστενάξει η Μύκονος από την αγωνία ορισμένων!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Geros avatar
  Geros 19/07/2015 07:10:35

  Οι συνέπειες της διαπραγμάτευσης του Σύριζα στο τραπεζικό σύστημα, είναι ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο αυτή την στιγμή. Κανείς δεν μιλάει για αυτό, όλοι πίστεψαν αυτό που είπε ο Τσίπρας ότι τα 25 δις είναι υπερ αρκετά και τελείωσε εκεί η συζήτηση. Δεν είναι έτσι όμως, Τα 25 δις κατά την γνώμη μου δεν είναι αρκετά αλλά ακόμα και αν τελικά αποδειχθούν αρκετά δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι δεν είναι τσάμπα λεφτά, θα έρθουν με όρους και προϋποθέσεις. Και στα δύο σενάρια θα έχουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την πληρωμή από τον Ελληνικό λαό ενός τεραστιου λογαριασμού για την ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό που προστίθεται στο κακό σενάριο είναι η συγχώνευση των τεσσάρων τραπεζών σε δύο στην καλύτερη, η απόλυση δεκάδων χιλιάδων τραπεζιτικών υπαλλήλων και το κούρεμα των καταθέσεων. Ένα πράγμα που έκανε η πρώτη φορά αριστερά είναι για πρώτη φορά να βάλει τον φτωχό Έλληνα να πληρώσει ΑΜΕΣΑ για τα σπασμένα των τραπεζών, όχι να μπει ως εγγυητής σε δάνειο που θα αποπληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες, να βάλει τον Ελληνικό λαό να εκποιήσει περιουσιακά του στοιχεία σε ύψος 25 δις!! Όλο αυτό το τεράστιο κόστος και για ανακεφαλαιοποίηση αλλα και σε μείωση του ΑΕΠ λόγω του κλεισίματος των τραπεζών , μας ήρθε στα κεφάλια όταν μια "όμορφη βραδια" ο κύριος Τσίπρας και οι γύρω αυτού σαλτιμπάγκοι αποφάσισαν να πάνε τον εκβιασμό στα άκρα και να κάνουν δημοψήφισμα, χωρίς να περιμένουν όπως δήλωσε ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας να τους κλείσουν τις τράπεζες οι κακοί ξένοι. Είναι αλήθεια όμως ότι δεν το περίμεναν? Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Τσίπρας όταν δικαιολογιόνταν γιατί παρήγγειλε έκθεση για το πως πάμε στην δραχμή, ανέφερε ότι το έκανε γιατί έβλεπε ότι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο (δεν θυμόταν ακριβώς λόγω των .... πολλών ετών που έχουν μεσολαβήσει) "πάνε να του κλείσουν τις τράπεζες"! Σε άλλη συνέντευξη, ο κύριος Βαρουφάκης αυτή την φορά, αναφέρει ότι ο Νταϊσενμπλουμ του το είχε πει ρητά, "ή μνημόνιο ή σας κλείνουμε τις τράπεζες". Μιλάμε λοιπόν για προσχεδιασμένο έγκλημα, με κόστος δεκάδες δις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, συνειδητό και προμελετημένο για το οποίο υπάρχει σαφής ποινική ευθύνη.

 2. ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
  ΝΙΚΟΣ Ζ. 19/07/2015 08:06:18

  Και πριν απο την κρίση υπήρχαν (και υπάρχουν ακόμα) ξένες τράπεζες Γαλλικές, Γερμανικές ακόμα και Πορτογαλλικές στην Ελλάδα. Δεν είδαμε όμως να έχουν κάνει την παραμικρή μεταβολή στον επιχειρηματικό χάρτη στην Ελλάδα. Διότι , όπως λέει και το άρθρο, οι παλιοί επιχειρηματίες δεν έχουν ανάγκη, αφού έβγαλαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Αν φέρουν τα λεφτά τους π.χ. ξανά στη Credit Agricole που θα ξαναγοράσει την Εμπορική Τράπεζα, ή στην Societe Generale που θα ξαναγοράσει την Γενική, κ.ο.κ. τι συμφέρον θα έχουν οι ξένοι τραπεζίτες ώστε να αλλάξουν ριζικά τον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας και να απορρίψουν τους "παλιούς καλούς πελάτες-λαμόγια" απο τους οποίους πέραν των καταθέσεών τους, ελάμβαναν και γερές μίζες, όπως αποδεικνύεται κατ΄επανάληψιν στα δικαστήρια? Μακάρι να είναι οπαδοί του "ηθικού Καπιταλισμού" και να χρηματοδοτήσουν υγιείς επιχειρήσεις και μόνον. Αλλά φοβάμαι οτι θα απογοητευτούμε όπως ο Τσίπρας, που πίστεψε οτι το Ευρωιερατείο διακατέχεται απο τις ηθικές αξίες του Ευρωπαισμού, και θα αποδεχόταν μια Αριστερή κυβέρνηση που θα ξήλωνε τους παλιούς ανήθικους ολιγάρχες...

 3. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 19/07/2015 08:10:47

  Νησί στην Ελλάδα αγόρασε ο Γουόρεν Μπάφετ Ο Αμερικανός μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ και ο Ιταλός εκατομμυριούχος Αλεσάντρο Πρότο αγόρασαν το νησί Άγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της εταιρείας Proto Group Ltd., που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate. H αγορά ολοκληρώθηκε τη περασμένη Πέμπτη, έναντι συνολικού τιμήματος 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Αλεσάντρο Πρότο θα κάνουν ανάπτυξη ακινήτων στο νησί. Το νησί καλύπτει έκταση 1,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. http://tinyurl.com/ocrag53 Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για τον Αλεσάντρο Πρότο, μέτοχο μαζί με τον Κάρλος Σλιμ των New York Times, είναι η τρίτη μεγαλύτερη συναλλαγή ακινήτων με τον Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος λέει: "Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να επενδύσουν". MSN Χρήμα Οικονομία | Euro2day.gr | Google.gr/search *** Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Χρυσός Έλληνας, έλεγε: "Είναι δικός μου νόμος στις επιχειρήσεις, να είμαι εγώ αυτός που αγοράζει, όχι αυτός που πουλάει." Το μυστικό στις επιχειρήσεις είναι να ξέρεις κάτι, που δεν το ξέρει κανένας άλλος."

  • Geros avatar
   Geros @ Δήμητρα Μ. 19/07/2015 15:01:35

   Στην σχετική είδηση το .... μπουρδόμετρο μου χτύπησε κόκκινο. Ο Μπάφετ είναι ένας πολύ συντηρητικός επενδυτης και ο Proto ένας Ιταλός Τσάκας, απλά με καλύτερη εμφάνιση. E δεν νομίζω πως υπάρχουν κοινά μεταξύ τους, οποτε η είδηση κατά την γνώμη μου είναι 100% μούφα. Δεν νομίζω ότι ο Proto θα μπορούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μπάφετ, πόσο μάλλον να κάνουν μαζί επένδυση που για τα δεδομένα του Μπάφετ είναι φιλοδώρημα σε παρκαδόρο. Και για να ξέρουμε για τι μιλάμε, είναι ένα ασήμαντο μικροσκοπικό κομμάτι βράχου στον Σαρωνικό, χωρίς μια παραλια, χωρίς νερό. Μην τσιμπάτε σε ειδήσεις του κάθε απατεώνα που θέλει να αποκτήσει μερικά λεπτά δημοσιότητας βγάζοντας μια ανακοίνωση που θα εμπεριέχει αυτόν και τον Μπάφετ στην ίδια πρόταση.

 4. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 19/07/2015 09:49:04

  Του κυρίου Γουόρεν Μπάφετ, μεγαλοεπιχειρηματία/ επενδυτή, με δολλάρια ΗΠΑ 65,000,000,000 Καθαρή Θέση (2015) και σταθερά πρώτου στη κατηγορία του, στις λίστες Forbes, των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη: βάσει τιμήματος των 15 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε η εξαγορά της νήσου " Άγιος Θωμάς", του Συμπλέγματος "Διαπόριοι Νήσοι". Η ανωτέρω δήλωσή του, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν πλήρης και ειλικρινής, ως εξής: Υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες στην Ελλάδα της τωρινής επίπλαστης ένδειας και πολλοί μεγαλοεπενδυτές είναι έτοιμοι, αντί πινακίου φακής τοις μετρητοίς, να εξαγοράσουν προνομιούχο Ελληνική Γη -με εύκρατο κλίμα υγιεινό και γλυκύ τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι-, και με χρυσοφόρες αποδόσεις να επενδύσουν και καρφί στο μάτι του τουρισμού της Αίγινας και της απρόσκοπτης θέας του Βόρειου Αργοσαρωνικού και του Αιγαίου Αρχιπελάγους, να γίνουν.

  • ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
   ΝΙΚΟΣ Ζ. @ Δήμητρα Μ. 19/07/2015 14:34:38

   Μάλιστα κύριε Γουώρεν. Μόνο που 6 χρόνια τώρα περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές και τώρα με το νέο μνημόνιο που σίγουρα θα πέσουν κι άλλο, θα περιμένουν άλλα 6 . Μετά θα είναι τόσο γέροι, που θά 'χουν ξεχάσει τί περιμένουν...

  • ENIGME avatar
   ENIGME @ Δήμητρα Μ. 19/07/2015 18:53:55

   Το οτι καραδοκούν πολλοί για να αρπάξουν ό, τι μπορέσουν με εξευτελιστικές τιμές, είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο. Μου αρέσει που βάλαμε τον ηλίθιο τσοπάνο (Σύριζα), να μας φυλάει το κοπάδι με τα πρόβατα, μην τυχόν και μας το ξεπουλήσουνε!

 5. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 19/07/2015 22:00:20

  @Geros Eπειδή συχνά αναφέρεσθε στο συγκεκριμένο ".......μετρο". Και για την κατά τη γνώμη σας "100% μούφα", καλύτερα απ' ευθείας να επικοινωνήσετε και να διορθώσετε τη Microsoft + 150,000 ιστολόγια με αποτελέσματα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, από τη Μηχανή Αναζήτησης/πηγής μου πληροφόρησης που αναφέρω. Υπάρχουν βεβαίως και άλλες Premium Μηχανές Αναζήτησης με εκατοντάδες χιλιάδες ιστολόγια για να επικοινωνήσετε και να διορθώσετε. Για δε το "μικροσκοπικό κομμάτι βράχου στον Σαρωνικό, χωρίς παραλία, χωρίς νερό" (το οποίο ως κατοικίσιμο, αποκτά ΑΟΖ): κάπως έτσι ήταν και ο ερημικός Σκορπιός, το μικρό λευκαδίτικο νησί του Ιονίου, πριν από 65 περίπου χρόνια. Και ήταν ο Χρυσός Έλληνας Ωνάσης, ο οποίος τον ζωντάνεψε, τον έκτισε, τον ηλεκτροδότησε, τηλεφωνικά τον συνέδεσε για να επικοινωνεί με τις επιχειρήσεις του ανά τον κόσμο (όταν δεν υπήρχε καν ΟΤΕ), τον Σκορπιό σε τροπικό παράδεισο με χλωρίδα και πανίδα μετέτρεψε και με πόσιμα τρεχούμενα νερά (με το σύστημα της αφαλάτωσης) τον υδροδότησε. Το νησί διέθετε πισίνα, ελαιώνα, ελαιοτριβείο, σταύλο, χιλιάδες οπωροφόρα και μη δέντρα, εκκλησία (εκεί έγινε "ο γάμος του αιώνα"), κατοικίες και κατοικίδια ζώα. Μέχρι και υδροπλανοδρόμιο και μαρίνα διέθετε για τις πριβέ μεταφορές βασιλιάδων, πριγκίπων, jetsetters που διασκέδαζαν, και μέσω του Σκορπιού, δια ζώσης, την Ελλάδα διεθνώς διαφήμιζαν. Και σήμερα, η ασεβής και αγνώμων εγγονή Αθηνά Ρουσέλ, χτυπάει το κεφάλι της και δηλώνει πικρά μετανοιωμένη. Επειδή, στον Ρώσσο μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, επιχειρηματία, επενδυτή, φιλάνθρωπο, αλλά και για φόνο καταζητούμενο, ιδιοκτήτη κατοικιών, θαλαμηγών και αεροπλάνων, με 10 δις δολλάρια ΗΠΑ Καθαρή Θέση, 80ος στις λίστες Forbes των πλουσιότερων του πλανήτη, γεννηθείς το 1966: η Αθηνά όχι μόνο τον Σκορπιό ξεπούλησε. Μαζί με τον Σκορπιό, και τον τάφο της μητέρας της, Χριστίνας, του παππού της, Αριστοτέλη, των θείων της Αλέξανδρου και Άρτεμις, ξεπούλησε. Και τώρα εκλιπαρεί για την άδεια του μεγιστάνα για να επισκεφτεί τους τάφους των οικείων της. Όταν όλα ήταν δικά της, δεν τα εκτιμούσε. Τα θεωρούσε δεδομένα. Σπάνια επισκεπτόταν το ερημωμένο νησί. Τώρα όμως, είναι αργά για δάκρυα. Το ξεπούλημα είναι γεγονός. Και οι δραστικές αλλαγές και οι μεταφορές προσωπικών αντικειμένων και πολύτιμων-mementoes του Ωνάση, η αλλαγή σελίδας την οποία επείγεται ο Ρώσος μεγιστάνας, -αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες των τοπικών δημοτικών αρχών-, σκοπό έχει να κάνει τον νησί-Σύμβολο, αγνώριστο, ώστε σε τίποτα πιά να μη θυμίζει τον θρυλικό Σκορπιό του Χρυσού Έλληνα. Η βαριά Ελληνική Κληρονομιά, δεν αντέχεται. Χαίρετε.

  • Geros avatar
   Geros @ Δήμητρα Μ. 22/07/2015 08:44:14

   Μην τα βάζετε με το .... μπουρδόμετρο μου αγαπητή μου, θα χάνετε κάθε φορά! Μην πιστεύετε όλες τις χαζομάρες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ο Πρότο είναι ένας κοινός απατεώνας που έφτιαξε την είδηση για να ακουστεί το όνομα του και να εξαπατήσει κανέναν αφελή. "" "Αποκυήματα φαντασίας" χαρακτήρισε την Τρίτη ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αυτός και ο Ιταλός μεσίτης Αλεσάντρο Πρότο έχουν αγοράσει από κοινού το νησί του Αγίου Θωμά στον κόλπο της Αίγινας. Δήλωσε δε, ότι ούτε καν γνωρίζει τον Πρότο!
   "Μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν τα δημοσιεύματα, δεν είχα ακούσει ποτέ για τον τύπο αυτό (τον Πρότο), ο οποίος ισχυρίζεται αυτά για το ελληνικό νησί", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπάφετ σε δήλωσή του! ""

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.