Τι επισκίασε τον «Ηνίοχο»
01/05/2015 14:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι επισκίασε τον «Ηνίοχο»

Πέρα από την πολύ καλή δουλειά που έκαναν οι αεροπόροι του ΚΕΑΤ και του ΣΟΤ στην οργάνωση αυτής της πολυεθνικής ουσιαστικά άσκησης εφαρμογής νέων τακτικών και δοκιμής σύγχρονων συστημάτων και πίσω από τις φανφάρες και τις κορώνες του ΥΕΘΑ περί νέου δόγματος, υπάρχει ένα γεγονός που θα πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά όλη την Ηγεσία.

Η Προσγείωση του αεροσκάφους Μ-2000 χωρίς να έχει κατέβει το σύστημα προσγείωσης στις νυκτερινές πτήσεις του «Ηνίοχου» στις 22-4-2015.

Η αδράνεια που επέδειξε όλο το σύστημα επιτήρησης πτήσεων και η πλήρης έλλειψη αντανακλαστικών είναι μία πολύ έντονη προειδοποίηση. Είναι εύκολο ο διερευνητής να βρει εξιλαστήριο θύμα, τον κατά τα άλλα έμπειρο και ικανότατο πιλότο, καθώς και όλο το έμπειρο προσωπικό που έκανε επίβλεψη πτήσεων στην αρχή του διαδρόμου και στον πύργο ελέγχου με οπτικές και ηχητικές διαδικασίες ελέγχου και προειδοποίησης.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν λειτούργησε και κανείς δεν προειδοποίησε τον πιλότο ότι προσγειώνεται χωρίς σύστημα, τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη μια τόσο σοβαρή πολυεθνική άσκηση και όλοι ήταν σε επιπλέον εγρήγορση.

Αυτό που έχει όμως σημασία, είναι ποια ήταν τα πραγματικά αίτια. Το να βγαίνουν εγκύκλιοι και κανονισμοί που να αλλάζουν τα δεδομένα εκπαίδευσης στις πολεμικές μοίρες ή στα πολεμικά πλοία μειώνοντας τις απαιτήσεις, να απομακρύνουν τους ιπτάμενους για δήθεν εκπαιδεύσεις ώστε να μειώνονται οι απαιτήσεις πτήσεων ή να δημιουργούν εικονικές διαθεσιμότητες δεν λύνουν το πρόβλημα. Απλώς το κρύβουν από τον ίδιο τους τον εαυτό. Διότι όλοι οι άλλοι το ξέρουν. Όπως το ξέρουν και οι σύμμαχοι που εκείνο το βράδυ επιχειρούσαν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα μεγάλα λόγια και τα αποσπασματικά εξοπλιστικά όπως τα P-3 και ας σκύψουμε στα πραγματικά προβλήματα αν θέλουμε μαχητικά αεροσκάφη, μαχητικά πλοία, άρματα και πυροβολικό να στηρίζουν τους στρατηγικούς στόχους της χώρας και πάνω από όλα ετοιμοπόλεμο, ασφαλές και σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ειδικός Συνεργάτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΤ avatar
  ΤΤ 01/05/2015 14:23:41

  Τι χρειάζεται πια το στράτευμα; Σοβαρολογώ, είμαστε η χώρα που ΕΠΙΣΗΜΩΣ δεν έχει σύνορα. ΠΝ και ΛΣ έχουν πια μόνο σκοπό να μην στραμπουλήξουν οι εισβολείς το ποδαράκι τους μπαίνοντας. Μετά, δωρεάν εισιτήριο για Αθήνα, δωρεάν στέγη, τροφή, δικηγόροι, διαβατήρια. Ας το κλείσουμε το μαγαζί να κάνουμε οικονομία. Πάντως νέα τουρκοκρατία με τόση απάθεια ομολογώ ότι δεν την περίμενα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΤΤ 02/05/2015 09:31:41

   Αν κοιτά κανείς μόνο την τσέπη αδελφέ, ούτε πατρίδα υπολογίζει ούτε πίστη ούτε τίποτε που να αξίζει. Είναι ένα πλάσμα που ζει για τα ένστικτα και χωρίς ψυχή και μυαλό. Και αυτό έχουν καταφέρει οι συνεχιστές του δόγματος Κίσσινγκερ στην Πατρίδα μας. Ένας λαός απαθής στα σημαντικά που περιμένει το μισθό και τη σύνταξη. Και μόνο αν αυτό δεν έρθει στην ώρα του ξυπνάει. Ναρκωμένοι από την πλύση εγκεφάλου της τηλεόρασης και του δυτικού τρόπου σκέψης. Πρέπει να έρθει ένα γερό ταρακούνημα προτού εξαφανιστεί το Έθνος και η Πατρίδα.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 02/05/2015 11:36:27

    Αμ έρχεται το ταρακουνημα όπου ναναι.... Ας ελπίσουμε ότι θα βρει ψυχές να ταρακουνήσει και όχι μόνο πωρωμενα κορμιά.....

 2. airman avatar
  airman 02/05/2015 09:53:14

  Το Α και το Ω όσον αφορά την επιχειρησιακή ικανότητα των ΕΔ σχετίζεται άμεσα με τη διαθεσιμότητα των μέσων, ώστε ο ακρογωνιθαίος λίθος της ετοιμότητας ήτοι η ρεαλιστική εκπαίδευση να τηρείται σε υψηλά επίπεδα. Αρκούν τα αεροσκάφη με τα οποία έχει ξεμείνει η μονάδα στην οποία ανήκει το αεροσκάφος που ενεπλάκη στο περιστατικό ώστε να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη ρεαλιστική εκπαίδευση; Εκτός από επισκέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, έχει γίνει κάτι επί της ουσίας ώστε να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα;

 3. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 02/05/2015 22:08:28

  Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η αποτρεπτική ισχύς της Πατρίδας έχει αντιμετωπιστεί με λογιστικές λογικές με αποτέλεσμα οι διαθεσιμότητες μέσων και η εκπαίδευση των στελεχών να έχει πιάσει ιστορικό πάτο. Δεξιοί και αριστεροί διεθνηστές- μπουρδολόγοι δημιούργησαν(την τελευταία 10ετία) και φυσικά συνεχίζουν να δημιουργούν (πρώτη φορά αριστρεβλά) προβλήματα στις Ε.Δ. Ας μας σώσει ο καλός Θεός της Ελλάδας!

 4. ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ avatar
  ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ 04/05/2015 00:08:18

  Τραγική η κατάσταση με τις μάχιμες μονάδες και από την άλλη επιτρέπεται στο Πολ. Ναυτικό να παγιδέψει για δεύτερη φορά το σύστημα με τα P-3. Η πρώτη ήταν με τα υποβρύχια που συνεχίζεται η ιστορία και είμαστε περίεργοι να δούμε το τέλος για να φανεί ποιοι ήταν από πίσω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.