Τινάζουν τα πάντα στον αέρα στην κυβέρνηση!
27/03/2015 17:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τινάζουν τα πάντα στον αέρα στην κυβέρνηση!

Μας προετοιμάζουν για ρήξη με τους δανειστές και για χρεοκοπία...

Τινάζουν τα πάντα στον αέρα στην κυβέρνηση, παρά τη στροφή στο ρεαλισμό που όλοι πιστέψαμε ότι έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Κι ενώ περιμέναμε όλοι πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν θα έπαιζε τις κουμπάρες και θα έδινε επιτέλους μια λίστα με κοστολογημένα μέτρα, για άλλη μια φορά φαίνεται ότι επικράτησε η... δημιουργική ασάφεια. Ακόμη χειρότερα. Μας προετοιμάζουν για ρήξη με τους δανειστές και για χρεοκοπία.

Με Non Paper του Μαξίμου μας ενημερώνουν ότι είναι έτοιμοι να μην πληρώσουν τις δόσεις που λήγουν, να μην εξυπηρετήσουν το χρέος δηλαδή. Επομένως... χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα στην άτυπη ενημέρωση επισημαίνεται:

«Η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση ζήτησε στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες. Ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών/χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.

Είναι ξεκάθαρη η προειδοποίηση για στάση πληρωμών των δόσεων δανείων και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ και στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πληρωθούν τα δάνεια αν πρέπει να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Πάντως, μετά το σάλο που προκλήθηκε ,γίνεται προσπάθεια με νεώτερη κυβερνητική ανακοίνωση να μαζευτεί το πράγμα και σε αυτή αναφέρεται: Το σημείο «9» του προηγούμενου non paper είναι απόλυτα σαφές. Αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί.

Από την άλλη, σε νέο non paper από το Μαξίμου μας ενημερώνουν ότι η λίστα περιλαμβάνει μέτρα για έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2015 αλλά δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα ούτε περικοπές συντάξεων και μισθών. Ενδεχομένως αυτή η λίστα να μην ικανοποιήσει τους θεσμούς οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις άμεσης απόδοσης κι όχι ένα γενικό πλαίσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάν Κοτέ στο σημερινό press briefing.

Η κ. Κοτέ τόνισε πως «δεν έχουμε λάβει κάποια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα».

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις «πρέπει να προσδιορίζονται επαρκώς» και να είναι κοστολογημένες αυτή τη φορά. Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Κι ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανοικτά μιλούν για ρήξη.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει σε ρήξη με τους δανειστές σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν γίνει αποδεκτή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος.

Λίγες ώρες μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος από την Κρήτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, μιλώντας στο Star ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός.

Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη» και πρόσθεσε: «Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι».

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να αποκαλύψει τα κρυφά χαρτιά της κυβέρνησης για το τι σκοπεύει να κάνει αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό ατού που δεν πρέπει να γνωρίζει η άλλη πλευρά.

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός επέμεινε ότι ο κόσμος κατανοεί πλήρως ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την ρήξη και συγχρόνως ότι βασικό της μέλημα είναι το θετικό σενάριο.

«Εμείς επιλέξαμε στη διαπραγμάτευση να είμαστε πολύ λογικοί, πολύ ευγενικοί, πολύ μετριοπαθείς σ’ αυτά που ζητάμε. Αν μετά από όλα αυτά, μας πουν ότι τίποτα δεν άλλαξε με τις εκλογές και ότι πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που δεν έκανε η ΝΔ με τη λίστα Χαρδούβελη, προφανώς αυτό δεν είναι μια βάση συμφωνίας και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός δεν το θέλει αυτό», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης είπε στην Κρήτη απευθυνόμενος σε πολίτη: «Ναι αλλά να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το Ποτάμι κατήγγειλε ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που διορίστηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, και συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Αλμπάνης, έγραψε άρθρο με τίτλο «Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο». Στο άρθρο στον ιστότοπο rednotebook.gr επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το σημείωμα της κυβέρνησης και τις δηλώσεις Βαρουφάκη - Τσακαλώτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Συνεχίζοντας την κωμωδία της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση απειλεί τώρα με χρεοκοπία την ίδια τη χώρα!

Όμως, η αυτοκτονία δεν μπορεί να είναι και απειλή.

Τους προτείνουμε να ξαναδιαβάσουν τι υπέγραψαν στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεας Κ. avatar
  οδυσσεας Κ. 27/03/2015 21:58:24

  Πάντως αν τελικά αντί να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις ο Τσίπρας κάνει αυτό που δήλωσε στη Μέρκελ, δηλαδή να μην πληρώσει τους δανειστές επειδή η ΕΚΤ κρατάει κλειστή την κάνουλα της ρευστότητας προς την Ελλάδα, οι εταίροι δεν θα μπορούν να ισχυριστούν οτι δεν το ήξεραν...Μάλλον γι αυτό γίνονται και αποσύρονται οι διαρροές περί ρήξης. Αυτοί έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι και αυτοί αποφασίζουν. Αν βασίζονται στην εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ απο διακυβέρνηση για να πιέσουν κατα βούλησιν για να πάρουν περισσότερα, θα έχουν δίκιο οι Αμερικάνοι να τους θεωρούν όπως η Νούλαντ...

  • Anastasis avatar
   Anastasis @ οδυσσεας Κ. 27/03/2015 22:18:58

   ορία. Όταν κάνεις διαπραγμάτευση με κάποιον και είναι ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ στις θέσεις του , τι κάνεις; Λογικά 2 κινήσεις. Η υποχωρέις και λές "μάλιστα" ή προχαράς σε σύγκρουση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Στην πρώτη περίπτωση , δεν ξέρω αν λέγεται διαπραγμάτευση (όταν βάζερις όρους και μη γενόμενοι δεκτοί, υποχωρείς) .

 2. Φρουρός avatar
  Φρουρός 27/03/2015 22:31:08

  Δεν είναι με τα καλά τους. Κάνουν σαν τον ψυχοπαθή πιλότο που έριξε το αεροπλάνο. Πού μας πάνε επιτέλους, σαν πρόβατα στη σφαγή; Είναι δηλώσεις αυτές που θα εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη στους εταίρους; Που το πάνε; Ας το πουν καθαρά στο λαό ότι μας πάνε βουρ για χρεοκοπία. Έλεος κάποιος πρέπει να τους σταματήσει. Είναι τόσο ανίκανη αυτή η κυβέρνηση, που ενώ κάνει συμφωνίες δεν μπορεί να τις εφαρμόσει. Στο εξωτερικό δήθεν κάνουν ¨εποικοδομητικές - ασαφείς ¨συμφωνίες και στο εσωτερικό κρύβονται και δεν λένε την αλήθεια για το τι συμφωνήσανε. Αυτό το κρυφτούλι δεν θα έχει αίσιον τέλος. Με τις καθυστερήσεις , με τα τεχνικά κλιμάκια να μην μπορούν να συνενοηθούν, το ατύχημα είναι προ των πυλών. Αναρωτιέμαι είναι απλά ανίκανοι ή έχουν σχέδιο εξόντωσης της χώρας;

  • Eva avatar
   Eva @ Φρουρός 28/03/2015 22:06:57

   Το δεύτερο προφανώς.

 3. Ι. Σουλιώτης avatar
  Ι. Σουλιώτης 27/03/2015 22:44:10

  Για να ξεφύγουμε λίγο από βαριά οικονομική επικαιρότητα και όσοι δυνάμεθα ακόμη να ευθυμούμε, επ' αφορμή των ανδρών των ειδικών δυνάμεων που δεν πήραν άδεια από τον Μπένυ για να ονειρεύονται, αναφέρω: Προς περαιτέρω επέκταση της εμβριθούς Παπαδημούλειας κλπ υπερδιανοητών της αριστερής σκέψης και βαριάς τσέπης, διαμαρτύρομαι έντονα γιατί δεν έχει καταγγελθεί ακόμη ο Ακάθιστος Ύμνος, που προκλητικώς δέεται στην Μεγαλόχαρη να σώσει την Πόλη. Πώς είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα να επιτρέπεται τέτοια ακραία παράκληση και επέμβαση στην εξωτερική μας πολιτική και δει να εμπλέκεται και η Παναγία! Σύντροφοι γρηγορείτε... μην νικηθούμε από την ανίκητη βλακεία. I. Σουλιώτης

 4. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/03/2015 22:44:46

  Τελικά ο Τσακαλώτος είναι ψυχικά άρρωστος! Και δεν είναι ο μόνος,αλλά παίζει το ρόλο του συγκυβερνήτη που πετά το αεροσκάφος πρός τον όλεθρο,με επιβάτες εκατομμύρια ανθρώπους... Είναι έτοιμοι για ρήξη,αλλά δεν διαπραγματεύονται από θέση ισχύος,για να μην τη φοβούνται. Το χειρότερο δε απ' όλα είναι ότι,έχουν και την εξουσιοδότηση από το εκλογικό σώμα να το πράξουν και στηρίζονται σ' αυτήν. Τό 'χει η μοίρα μου φαίνεται,να μη με ρωτήσει κανείς όταν μπήκαμε στο ευρώ,ούτε και για να βγούμε...

 5. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 28/03/2015 00:15:36

  Πάντως αυτοί που έχουν να χάσουν από ένα ενδεχόμενο Grexit, ας πληρώσουν, εμεις που δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα (εκτός ίσως από τις αλυσίδες μας), λίγο μας ενδιαφέρει!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΝΤΙΝΟΣ 28/03/2015 18:58:45

   Είσαι το ελάχιστο αφελής...

  • Eva avatar
   Eva @ ΝΤΙΝΟΣ 29/03/2015 07:52:45

   Ακόμα κι αν είστε άνεργος και άστεγος έχετε να χάσετε.

 6. Jim Beam avatar
  Jim Beam 28/03/2015 01:03:56

  Βαρέθηκα τους βλαμενους αριστερούς που δεν ξέρουν τι θέλουν, βαρέθηκα να προσπαθώ να αναλύσω ολους τους ψυχικά διαταραγμένους που παίζουν με τον πόνο μας, βαρέθηκα να βλέπω την καταστροφή να έρχεται και η κυβέρνηση να αμπελοφιλοσοφει ..... ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ !!!!! Άχρηστοι, ανίκανοι και φλύαροι !!!!
  Αυταρεσκοι, επιδειξίες και τεμπέληδες ...
  Επαγγελματίες μιζαδοροι και σύμβουλοι .... Ανεπάγγελτοι

  • Eva avatar
   Eva @ Jim Beam 28/03/2015 17:45:46

   Αριστεροί είναι στα λόγια. Ξερουν πολύ καλά τι θέλουν. Την καρέκλα.

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 29/03/2015 00:59:01

  Φίλε Γιώργο Τ. Ίσως έχεις δίκαιο, έχω πλήρη επίγνωση της κατάστασης, πλην όμως μήπως θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο , ότι τα συνεχόμενα και διαρκή μέτρα λιτότητας θα μας οδηγήσουν μετά βεβαιότητας και αναπόφευκτα σε καταστάσεις χειρότερες και από την ενδεχόμενη χρεοκοπία; Αυτό που επιθυμούν διακαώς οι εταίροι μας και χωρίς να το κρύβουν, στις "άτυπες" συζητήσεις τους, είναι μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ (ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο μετάστασης), αλλά και ταυτόχρονα υποδουλομένη και οικονομικά αποδεκατισμένη, σε ορίζοντα εικοσαετίας, για προφανείς λόγους!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.