Τα ψέματα τέλειωσαν
04/05/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ψέματα τέλειωσαν

Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν όχι μόνο το μέλλον της οικονομίας αλλά και αυτό της… λαοπρόβλητης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία με ζωή μόλις τριών μηνών ετοιμάζεται ακόμη και να μας… αποχαιρετήσει.

Τα ψέματα τέλειωσαν, είναι η ώρα της αλήθειας. Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν όχι μόνο το μέλλον της οικονομίας αλλά και αυτό της… λαοπρόβλητης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία με ζωή μόλις τριών μηνών ετοιμάζεται ακόμη και να μας… αποχαιρετήσει.

Τα σενάρια είναι πολλά, οι συζητήσεις έντονες, το παρασκήνιο πλούσιο. Αν πιστέψουμε ότι ξένες και εγχώριες δυνάμεις, οικονομικά, επιχειρηματικά ή πολιτικά λόμπι μπορούν και διαμορφώνουν συνθήκες διάλυσης μιας κυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πνέει τα λοίσθια. Εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του και την κνίτικη νοοτροπία του ο πρωθυπουργός δεν μπορεί, μέχρι στιγμής, να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Και οδηγεί στο γκρεμό μαζί μ’ αυτόν και τη χώρα. Έτσι, λοιπόν απηυδισμένοι από την κυβέρνηση Έλληνες και ξένοι με ισχύ και λόγο βλέπουν ότι δεν πάει άλλο. Αν η χώρα καταρρεύσει, αν χρεοκοπήσει θα κάνει χρόνια να σταθεί στα πόδια της. Ακούγοντας όλοι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν άκριτα για πιστωτικό γεγονός, για χρεοκοπία, για δραχμή, για έξοδο από την Ευρώπη και στροφή στην… Κίνα και τη Ρωσία, αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν πραγματική αποστολή να καταστρέψουν την Ελλάδα. Τα ψωμιά τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φαίνεται ότι είναι πλέον λίγα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, άντε και μέχρι τον Ιούνιο ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει τι θέλει ο ίδιος για τον εαυτό του και τι για τη χώρα του. Οι επιλογές του δεν είναι πολλές καθώς έχασε την ευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα όταν ανέλαβε την εξουσία. Αλλά με τους Βαρουφάκηδες που ο ίδιος επέλεξε είναι δεδομένο ότι θα πληρώσει για τα λάθη του. Αν θα ήθελε κανείς να εκτιμήσει τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες βεβαίως συνδέονται με τις οικονομικές, θα έλεγε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τον οποίο όλοι ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες, έχει συγκεκριμένα περιθώρια ελιγμών. Τα σενάρια που «παίζουν» είναι προς το παρόν τρία, χωρίς να αποκλείονται και άλλες πιο… ακραίες περιπτώσεις.

1.Το πρώτο σενάριο είναι ο έντιμος συμβιβασμός που τελευταία έγινε… επώδυνος. Δηλαδή να οδηγηθεί σε συμφωνία με σκληρά μέτρα, με υποχωρήσεις και με πλήρη ανατροπή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας τότε θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα έχει γίνει… μνημονιακός και θα πρέπει να αναμετρηθεί με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ακόμη κι αν στη Βουλή βρει τη στήριξη των άλλων κομμάτων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είναι αδύνατο να σταθεί για πολύ αυτή η κυβέρνηση. Θα… «λακίσουν» από εδώ κι από εκεί ακραίοι και ψεκασμένοι.

2.Το δεύτερο σενάριο είναι να μην αντέξουν οι ώμοι του να πάει αυτός σε συμφωνία και να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Τότε παίζει το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρόσωπα που θα μπορέσουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τους δανειστές και κυρίως που δεν θα είναι… Βαρουφάκηδες. Θα μπορούσε να είναι μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, όπως εκείνη του Παπαδήμου που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο Τσίπρας θα λέει ότι δεν υπόγραψε κανένα μνημόνιο, θα μείνει στην άκρη για να υπογράψουν άλλοι τη σωτηρία της Ελλάδας και αυτός θα ξαναέρθει σαν σωτήρας. Είναι η λογική του «δειλού» που στο γνωστό chicken game την κοπανάει την τελευταία στιγμή γιατί δεν έχει τα κότσια να αντέξει μέχρι τέλους. Έχουν ακουστεί πολλά ονόματα για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως ο Αβραμόπουλος, ο Στουρνάρας, ο Προβόπουλος ή ακόμη και ο Δραγασάκης. Τι θα γίνει θα το μάθουμε σύντομα.

3.Υπάρχει και το σενάριο που λέγεται «επιχείρηση Κούγκι». Ο Τσίπρας δεν πάει σε συμφωνία, η χώρα βαράει χρεοκοπία και όλα παίρνουν το δρόμο της καταστροφής. Είναι το σενάριο του τρόμου που η πλειοψηφία δε θέλει να ακούει. Αν ο Τσίπρας θέλει να γίνει ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας δεν έχει παρά να το δοκιμάσει. Τότε το ελικόπτερο δεν θα του φτάνει να φύγει από το Μαξίμου.

Υπάρχουν βεβαίως και τα υποσενάρια. Όπως η επιλογή των πρόωρων εκλογών μέσα στον Ιούνιο και πριν ξεκινήσουν τα μπάνια του λαού. Υπάρχει και αυτό του δημοψηφίσματος το οποίο μπορεί να γίνει μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωσή του.

Στην πρώτη περίπτωση ο Τσίπρας πάει με λίστα, διώχνει τους ακραίους και ζητά από το λαό να τον ψηφίσει για να εφαρμόσει μια σκληρή συμφωνία θέλοντας να δείξει ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού και διαμορφώνει την ατζέντα. Έχει μια αδυναμία το σενάριο: Γιατί να αναβαπτιστεί μια λαϊκή εντολή που δόθηκε ξεκάθαρα πριν τρεις μήνες αλλά και πώς θα πάμε στις κάλπες; Γιατί αν πάμε με άδειες τράπεζες τότε ο Τσίπρας και η παρέα του θα ψάχνουν τρύπες να κρυφτούν καθώς θα έχουν καταστρέψει την Ελλάδα και θα έχουν ξεμπροστιαστεί ακόμη και μπροστά σ’ αυτούς που τους πίστεψαν.

Το δεύτερο υποσενάριο του δημοψηφίσματος «παίζει» πολύ έντονα, το προωθούν όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι… ποιο θα είναι το ερώτημα και τι σκοπιμότητα έχει; Θα αλλάξει τίποτε; Αμφίβολο εκτός αν ο Τσίπρας έχει τη βούληση να ξεκαθαρίσει το κόμμα του.

Όπως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τη χώρα. Έχουμε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρει κανέναν αν θα υπάρχει ως κόμμα ή θα επιστρέψει στο 4%. Το μείζον θέμα είναι να συνεχίσει η Ελλάδα να υπάρχει και να υποστεί ο ελληνικός λαός τις λιγότερες συνέπειες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 04/05/2015 07:14:26

  Κόντρα σε αυτά που πίστευε ο Βαρουφάκης και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο τοίχος δεν μοιάζει έτοιμος να στρίψει την τελευταία στιγμή για να αποφύγει την σύγκρουση. Λογικά από την Παρασκευή-δύσκολα από την Πέμπτη που θα είναι επιθετική κίνηση- αρχίζει σε slow motion η επαφή μαζί του. Αρκετά slow ώστε να δοθεί χρόνος για να τραβηχθεί χειρόφρενο στην συνέχεια....

 2. airman avatar
  airman 04/05/2015 07:59:19

  Δεν αποκλείεται να προκριθεί το 2ο σενάριο σε συνδυασμό με το 2ο υποσενάριο, δηλαδή σχηματισμός κυβέρνησης "εθνικού σκοπού" μετά από δημοψήφισμα, το οποίο θα "αλλοιώνει" τη λαϊκή εντολή που "έλαβε" το υβρίδιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό θα οδηγήσει στη διάσπαση του μετεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ, με τους ευρωπαϊστές να κάνουν κεντρώα στροφή στηρίζοντας την κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, και στην εξαφάνιση των ΑΝΕΛ. Στην περίπτωση αυτή με τον Αβραμόπουλο Πρωθυπουργό και τη Ντόρα στη θέση του επιτρόπου, μόνο ο Κυριάκος θα μείνει στην "αναμονή"!

 3. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 04/05/2015 08:29:51

  To πιό πιθανό και δικαίως το βάλατε πρώτο είναι το 1ο σενάριο, με μια μικρή διαφοροποίηση: O Tσίπρας δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, οι οποίοι ,ως συνήθως, καταγράφουν για την Ιστορία την αντίθεσή τους στη συμφωνία, αλλα συμμορφώνονται προς την πλειοψηφία του κόμματος που την αποδέχεται.

  • airman avatar
   airman @ οδυσσεύς Κ. 04/05/2015 09:17:52

   Αυτή είναι η προσδοκία του "κουμανταδόρου" της Κυβέρνησης. Να μείνει στο Μαξίμου όσο μπορεί ο Αλέξης (του).

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ airman 04/05/2015 10:15:14

    .Ξέρεις κανέναν Πρωθυπουργό που να μην το θέλει αυτό, αλλά να επιθυμεί την αποτυχία του? (Πού ΟΛΟΙ ταυτίζουμε και δικαίως, με την απομάκρυνσή του απο το Μαξίμου?)

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ οδυσσεύς Κ. 04/05/2015 09:32:49

   η ερώτηση του ενός 1 000 000 ευρώ. ρίξαμε τον σαμαρά για ποιο λόγο τελικά;

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ Παρατηρητής 04/05/2015 10:12:59

    Προφανώς γιατί απέτυχε να παραμείνει και τελικά ή έλεγε ψέμματα οτι έχει τους 180, ή άταν ανίκανος να το καταλάβει...

   • George N avatar
    George N @ Παρατηρητής 04/05/2015 10:19:19

    Δεν μπορούσε να προχωρήσει άλλο Παρατηρητή. Το μεν πνεύμα πρόθυμο, το κόμμα όμως είχε λακίσει. Μόνος του έμεινε στο τέλος, μόνος έτρεξε και τις εκλογές....

    • οδυσσεύς Κ. avatar
     οδυσσεύς Κ. @ George N 04/05/2015 10:27:18

     .Αυτό θα μπορούσε να το πάθει και ο Τσίπρας αν το κόμμα του λακίσει...Αλλά μάλλον θ' αργήσει.

    • Παρατηρητής avatar
     Παρατηρητής @ George N 04/05/2015 11:48:24

     άρα είπαμε να ρίξουμε το σαμαρά για να φέρουμε τον τσίπρα που δεν ελέγχει ούτε καν το 30% του κόμματος του επειδή ο σαμαράς των αποτελεσμάτων έιχε 10 δελφίνους που θέλαν να αρπαξουν την καρέκλα. ε μπράβο μας.

     • George N avatar
      George N @ Παρατηρητής 04/05/2015 12:24:23

      Δεν μίλησα για δελφίνους αλλά για την κόπωση της ΝΔ που είχε γίνει εμφανής πριν τις Ευρωεκλογές ενώ ρίχτηκε λευκή πετσέτα αμέσως μετά. Η επιλογή Τσίπρα (ή κάτι ανάλογο) ίσως ήταν και αναπόφευκτη όταν τα mainstream κόμματα βολοδέρνουν σε μνημόνια μια πενταετία. Δεν μπορεί όλη η οικονομική πολιτική σου να εξαντλείται στο δημοσιονομικό όταν έχεις μια κινούμενη άμμο από ανέργους, ελεύθερους επαγγελματίες που τα κέρδη τους πρέπει να γίνουν εισφορές, εργαζόμενους που έχουν συνθλιβεί από την υπερφορολόγηση και νέους που κάθονται και σε κοιτάνε. Αν σε αυτούς που είναι η πλειοψηφία δεν δόσεις ελπίδα και το μόνο που σε απασχολεί είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις στα χέρια σου, τι ακριβώς περιμέναμε ότι θα γινόταν?

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ George N 04/05/2015 17:02:22

     Διαφωνώ. Προχώρησε μόνος του 2,5 χρόνια έτσι κι αλλιώς. Στην οικονομία και τα εθνικά θέματα δεν είχε πολλούς να τον βοηθήσουν έτσι κι αλλιώς. Το πρόβλημα ήταν το κόμμα και όχι η κυβέρνηση που δεν στήριξε το έργο που πέτυχε ώστε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι ήταν αλήθεια η επικείμενη έξοδος από το μνημόνιο στις αρχές του 2015 που θα επέτρεπε δραστική μείωση φορολογίας και ανεργίας με αύξηση επενδύσεων και έξοδο στις αγορές που θα τελείωνε τη λιτότητα σε πολύ σύντομο χρόνο. Και ο λαός ως ανυπόμονος και δύσπιστος προς την ΝΔ (λόγω αριστερόστροφου κόμπλεξ), πίστεψε στον κλώνο του ΓΑΠ και μας έρχεται ο λογαριασμός τώρα βαρύτερος του 2009...

     • George N avatar
      George N @ Γεώργιος Τ. 05/05/2015 12:23:53

      Διαφώνησα και διαφωνώ με τις περισσότερες επιλογές του Σαμαρά. Οπότε Γεώργιος Τ. δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συμφωνήσουμε. Τα μόνα σίγουρα είναι η αυταπάρνηση και η εργατικότητα του Σαμαρά αλλά και το ότι το κόμμα είναι για τα μπάζα. Αν και δεν έχω καμία σχέση με τη ΝΔ ντράπηκα για λογαριασμό τους με τον "εκλογικό αγώνα" τους. Αφήσανε έναν άνθρωπο να γυρνάει όλη την Ελλάδα και παράγγειλαν ποπ κορν για να δουν στην TV τα αποτελέσματα!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Παρατηρητής 04/05/2015 12:33:05

    Επειδή η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποτελείται από πασοκοαριστεροηλίθιους.

  • Κωνσταντίνος avatar
   Κωνσταντίνος @ οδυσσεύς Κ. 04/05/2015 09:41:18

   Όσο και αν οι πανικόβλητοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ-μπροστά στην επικείμενη απώλεια της εξουσίας- αποδέχονται το πρώτο σενάριο, αυτό συγκεντρώνει πλέον ελάχιστες πιθανότητες.. Οι ξένοι (Ευρωπάιοι και Αμερικανοί) έχουν φτάσει τόσο κοντά στο απόλυτο. Και το πιστωτικό γεγονός να μην έχει σε αυτούς καμμία επίπτωση και να γλυτώσουν μια και καλή από μια λαικίστικη κυβέρνηση, διεθνώς απομονωμένη. Μια κυβέρνηση οικονομικών-και όχι μόνο- τρομοκρατών, ασύδοτων υβριστών και στυγνών εκβιαστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγίσκος του έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο στην προεκλογική και στην σύντομη μετεκλογική περίοδο της απόλυτης παντοδυναμίας τους. Η λόγω και έργω αμετροεπής συμεριφορά τους που καταπάτησαν κάθε συμφωνία, που περιφρόνησαν κάθε συμμαχία, που δεν σεβάστηκαν κανέναν ξένο ηγέτη καθόρισε την μοίρα τους. Καθημερινά ακούγεται από όλους το ΜΑΝΕ ΘΕΚΕΛ ΦΑΡΕΣ για την πιο αναίσχυντη κυβέρνηση του τόπου. Οι εξελίξεις πλέον είναι μη αντιστρεπτές και θα οδηγήσουν το ΣΥΡΙΖΑΙΚΟ τσούρμο στα "Καταλαυνικά Πεδία" της ιστορίας του..

 4. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 04/05/2015 11:43:34

  Το σενάριο είναι μόνο ένα και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης. Τα τσαλιμάκια του Τσίπρα έχουν και αυτά το σκοπό τους: να παρασύρουν τους αμύητους συντρόφους! Ο Τσίπρας πήρε εργολαβία να διαλύσει την αριστερά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας κεντρώας τύπου "αμερικάνων δημοκρατικών" παράταξης, αντίπαλο δέος στη Ν.Δ! Ό,τι άφησε μισό ο Ανδρέας θα ολοκληρώσει ο Αλέξης. Σύντροφοι σε λίγους μήνες θα βγείτε απολιτίκ! Understand??? Όλα τα άλλα είναι παραμύθια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.