#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2009 01:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα τρία ΔΕΝ της Πολιτικής…


Συνήθως, όταν έχουμε απροσδόκητα γεγονότα-καμπές, όπως η πρόσφατη συντριβή της ΝΔ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τείνουμε να αναζητήσουμε τα «βαθύτερα σφάλματα», τις πιο «μακροχρόνιες αδυναμίες» που ήλθαν ξαφνικά στην επιφάνεια.


Κι όσο πιο απροσδόκητο είναι το γεγονός που εξετάζουμε, τόσο πιο βαθιά στο παρελθόν πάει η ανάλυσή μας, τόσο πιο αφηρημένη γίνεται η προσέγγισή μας. Τόσο πιο γενικόλογα τα συμπεράσματά μας.


Όμως, πολλές φορές «ο διάολος είναι στη λεπτομέρεια». Όχι στο γενικό, αλλά στο συγκεκριμένο. Όχι στο «βαθύ», αλλά στο προφανές. Όχι στο αφηρημένο, αλλά στο συγκεκριμένο.


Βέβαια, στην περίπτωσή μας τα αίτια της τόσο βαριάς ήττας είναι πολλά. Αλλά ας αρχίσουμε με αυτά που είναι πιο «χειροπιαστά», πιο άμεσα, πιο εμφανή, πιο αδικαιολόγητα. Και πιο κραυγαλέα σφάλματα…


Η Νέα Δημοκρατία παραβίασε λοιπόν και τα τρία ΔΕΝ της Πολιτικής:


Πρώτο: Ποτέ δεν αποφασίζεις να κάνεις εκλογές όταν βρίσκεσαι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις. Ποτέ δεν αποφασίζεις εκλογές για να τις χάσεις. Και ποτέ δεν δίνεις στους ψηφοφόρους σου την εντύπωση ότι «παραδίδεις» την εξουσία. Οι ψηφοφόροι δεν επιθυμούν να ταυτιστούν με ένα οικειοθελώς παραιτημένο...


Δεύτερο: Ποτέ δεν κάνεις εκλογές στο χειρότερο σημείο μιας διεθνούς κρίσης, τουλάχιστον αν μπορείς να τις αποφύγεις.


Η πρώτη πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70 αποσταθεροποίησε τη χούντα…


Η δεύτερη πετρελαϊκή κρίση αποσταθεροποίησε τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή…


Η (μέτρια) διεθνής κρίση των  αρχών της δεκαετίας του ’90, σε συνδυασμό με τις νομισματικές αναταραχές στην Ευρώπη εν όψει δημιουργίας του ευρώ, το 1992, αποσταθεροποίησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση 2000-2002 αποσταθεροποίησαν τελικώς και την κυβέρνηση Σημίτη.


Στην Ελλάδα όλες οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές συνέπεσαν με διεθνείς οικονομικές κρίσεις. Αλλά ποτέ δεν έγιναν με οικειοθελή παραίτηση των κυβερνώντων…


Τρίτο: Ποτέ δεν κάνεις εκλογές τάζοντας «δάκρυα και αίμα».


«Δάκρυα και αίμα» έταξε ο Τσόρτσιλ, αλλά για να κερδίσει τον Πόλεμο μακροχρόνια, όχι για να κερδίσει τις… επόμενες εκλογές! Στον Πόλεμο ο λαός παλεύει με την απελπισία. Στις εκλογές ο λαός «αγοράζει ελπίδα»...


Το πρόβλημα στην πολιτική δεν είναι η «αντίθεση» ανάμεσα στην ειλικρίνεια και το ψέμα. Το πρόβλημα είναι πως παρουσιάζεις την άποψή σου, ώστε να γίνει αποδεκτή από τον πληθυσμό. Ο πολιτικός πράγματι, οφείλει να είναι ειλικρινής, οφείλει να είναι έντιμος, οφείλει να είναι υπεύθυνος. Αλλά πάνω απ’ όλα οφείλει να είναι Πολιτικός, να πείθει την κοινωνία, να τη συσπειρώνει, να εξασφαλίζει τη συναίνεσή της στα εύκολα και στα δύσκολα. Κυρίως στα δύσκολα…


Στα εύκολα δεν είναι ανάγκη να είναι Πολιτικός. Τα «εύκολα» και τα «ευχάριστα» οποιοσδήποτε μπορεί να τα «πουλήσει».


Ο Πολιτικός χρειάζεται στα δύσκολα. Κι εκεί η υπεύθυνη πρόταση Καραμανλή δεν παρουσιάστηκε ως πολιτική. Παρουσιάστηκε ως καθαρτικό. Οι λαοί όμως ποτέ δεν ψηφίζουν… ρετσινόλαδο!


Τέλος, εκείνο το βαρύγδουπο «βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό όφελος» ήταν σαν να συνομιλούσε η ΝΔ με την… Ιστορία, όχι με τον ελληνικό λαό.


Κανείς όμως στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας της ΝΔ δεν σκέφτηκε:


Κι αν τις έχανε τις εκλογές η ΝΔ και τις κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ (όπως και συνέβη) εξυπηρετούνταν το «εθνικό συμφέρον»;


 Αν η πρόταση ΠΑΣΟΚ ήταν τόσο «ανεύθυνη και επικίνδυνη», τότε αυτός που έφερνε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία πως εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον;


 Ακόμα, το επιχείρημα της «διαχειρίσιμης ήττας» (τις κάνουμε τις εκλογές τώρα, κι ας χάσουμε, γιατί αργότερα θα χάσουμε χειρότερα) ανατράπηκε στην πράξη. Δύσκολα να φανταστεί κανείς χειρότερη ήττα από εκείνη με 10,4 ποσοστιαίες μονάδες…


Τέλος, το επιχείρημα ότι «δεν ήταν αντιστρεπτή η κατάσταση πλέον», είναι ανοησία. Διότι στην Πολιτική δεν χαρίζεις ούτε μια μέρα. Γιατί υπάρχουν θεαματικές αλλαγές τάσης, ανέλπιστες και σε ελάχιστο χρόνο: Απόδειξη, ο Γιώργος Παπανδρέου, που μέσα σε λίγους μήνες (Φλεβάρης-Σεπτέμβρης 2008), από αμφισβητούμενος ηγέτης ενός εύθραυστου κόμματος βρέθηκε μπροστά στις δημοσκοπήσεις…


Στην πολιτική όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Ή για να το πούμε αλλιώς, ο πολιτικός χρόνος σε κρίσιμες καμπές είναι «συμπυκνωμένος». Γι’ αυτό δεν χαρίζεις ποτέ ούτε μία μέρα…


Λίγες ώρες πριν εξαγγελθούν οι πρόωρες εκλογές, από το antinews προειδοποιούσαμε ότι τέτοια απόφαση ισοδυναμούσε «είτε με παράδοση είτε μα αυτοκτονία» (Ο Καραμανλής θα κάνει εκλογές μόνο αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά)


 Τελικά ήταν και τα δύο…


Γιατί έγιναν τόσα πολλά λάθη μαζεμένα;


Γιατί ο Καραμανλής, ο οποίος έδειξε στο παρελθόν πολιτικές αρετές, ξαφνικά έπαψε να λειτουργεί πολιτικά;


Γιατί η ΝΔ έδειξε τόσο διαλυμένη σε εκλογές που η ίδια προκάλεσε;


Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα χρειαστεί να επανέλθουμε, πηγαίνοντας την ανάλυση πολλά βήματα πιο πέρα…


 Θ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 08/10/2009 02:20:04

  Απολύτως σωστά τα "Τρία δεν...." ΕΑΝ στόχος σου είναι να κερδίσεις τις εκλογές. Αρα...?
  Αρα ο στόχος σου είναι να περιορίσεις το εύρος μιας προαναγγελθείσας ήττας (δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι τον Μάρτη τα πράγματα θα ήταν -και θα ήταν- χειρότερα)
  Αρα ο στόχος σου είναι να γλυτώσεις τον τόπο απο μια 6μηνη προεκλογική περίοδο κατά την οποία ό,τι μέτρα και να έπαιρνες,δεν θα "περπατούσαν", απλώς θα σε έκαναν δυσάρεστο και δεν θα προλάβαιναν να αποδώσουν.
  Αρα ο στόχος σου είναι να αναλάβει τις κυβερνητικές ευθύνες ο...άλλος με τηνκρυφή ελπίδα ότι η ζόρικη πραγματικότητα θα τον υποχρεώσει να δράσει λιγότερο ανεύθυνα απ΄ όσο .... υπόσχεται προεκλογικά.
  Αυτή είναι η δική μου εξήγηση. Δεν επρόκειτο για μαζεμένα λάθη. Ήταν συνειδητή επιλογή.(Δεν ξέρω αν η επιλογή περιελάμβανε και την παραίτηση με την προοπτική μιας ...θριαμβευτικής επανόδου)
  Κατά τα λοιπά μία παρατήρηση για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (και πάλι ) ανάρτηση σου. Πολύ σωστά επισημαίνεις ότι ο Πολιτικός οφείλει να είναι έντιμος,ειλικρινής, υπεύθυνος αλλά πάνω απ΄ όλα οφείλει να πείθει την κοινωνία.Μόνο που για να πείσει την κοινωνία οφείλει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει διαύλους επικοινωνίας μαζί της. Να την ακούει και να την ενημερώνει,να την καταλαβαίνει αλλά και να την βοηθάει να καταλάβει, να τη νοιώθει αλλά να μην σέρνεται πίσω της,να της δείχνει δρόμους - δύσβατους ίσως- που όμως θα αισθάνεται (η κοινωνία) ότι θα τους περπατήσει μαζί της.
  Κάτω από τέτοιες προυποθέσεις θα μπορούσε ίσως να της ζητήσει να ψηφίσει και....ρετσινόλαδο.
  (Για το τι έφταιξε φαντάζομαι θα τα ξαναπούμε.Αρκεί να μην τους βγάλουμε όλους άχρηστους)

 2. Swell avatar
  Swell 08/10/2009 02:25:18

  Nα μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι στην απόφαση του ΚΚ, προφανώς έπαιξε ρόλο και το ότι όλα τα ΜΜΕ "ψήφιζαν" Γιώργο. Οταν τα κόμματα στηρίζονται στη διαπλοκή κι αυτή σε αδειάζει, είναι αναμενόμενο να πανικοβάλεσαι. Ιδίως όταν δεν έχεις χαρακτηριστικά ηγέτη.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/10/2009 03:14:03

  Τελικά ίσως είχε βαρεθεί ο ΚΚ... Ίσως είχε βαρεθεί να προσπαθεί να κάνει κάτι που ήταν mission impossible...

  Θ.Κ., γιατί πιστεύεις παραιήθηκε ο Σημίτης σε καταστάσεις όχι ρόδινες, αλλά πόλύ καλύτερες από τις τωρινές;

  Το γιατί ήταν διαλυμένη η ΝΔ έχω άποψη, αλλα περιμένω να ακούσω πρώτα...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ archaeopteryx 08/10/2009 07:32:18

   Ο Σημιτης παραιτηθηκε μια εβδομαδα μετα τις τουρκοκυπριακες εκλογες που ανεδειξαν τον Ταλατ,υπερμαχο του σχεδιου Αναν,αντι του Ντενκτας που το απερριπτε.
   Ο Σημιτης μεχρι τοτε βροντοφωναζε υπερ του σχεδιου εκ του ασφαλους γιατι το απερριπταν οι Τουρκοι.Μολις φανηκε οτι το δεχονταν και το μπαλακι ερχοταν προς τα εδω εφυγε γιατι δεν ηθελε να το υπογραψει αυτος.Νομισε οτι βρηκε κοροιδο αλλα δεν εγινε ετσι.

 4. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 08/10/2009 03:54:12

  @Αρη
  Το κακό είναι ότι ολοι κατάλαβαν ότι ΔΕΝ ήθελε να κερδίσει τις εκλογές (αφού παραβίασε και τα τρία ΔΕΝ - και πολλά άλλα, βέβαια).
  Το κατάλαβαν κι αυτοί που ΔΕΝ πήγαν να ψηφίσουν. Κι αυτοί που τον ψήφισαν (σαν να πίνουν ρετσινόλαδο).
  Παραδίδοντας την εξουσία και αυτοκτονώντας ταυτόχρονα - και κάνοντάς τα σε δημόσια θέα - ταπείνωσε μιαν ολόκληρη παράταξη και τον εαυτό του. Και η μεν παράταξη θα μπορέσει ίσως να συνέλθει. Αλλά ο ίδιος δύσκολο. Πολύ δύσκολο...
  Το ακόμα χειρότερο είναι ότι ΔΕΝ προσπάθησε καν να αλλάξει το κλίμα. Δεν έκανε τίποτε μετά την ήττα στις ευρωεκλογές. Δεν έκανε ανασχηματισμό, δεν έκανε μια σύντομη συζήτηση μέσα στο κόμμα του (αν μη τι άλλο για να εκτονώσει την εσωστρέφεια και να ανασυγκροτήσει την ενότητά του), δεν έκανε κάποια αλλαγή προφίλ. Δεν πήρε κάποιες πρωτοβουλίες.
  Τον Ιούνιο είχε μπροστά του οκτώ μήνες (μέχρι τον επόμενο Μάρτιο). Ακριβώς όσο χρειάστηκε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου να ανατρέψει το κλίμα από τον απόλυτο διασυρμό (τον Φλεβάρη του 2008) ως την ανατροπή του κλιματος (τον Σεπτέμβριο του 2008).
  Τι θα πεί "διαχειρίσιμη ήττα"
  Στην στρατιωτική Τέχνη η συντεταγμενη υποχώρηση είναι ο πιο δύσκολος ελιγμός. Πολύ πιο δύσκολο από την "επίθεση" (για την κατάληψη θέσεως). Πολύ πιο δύσκολο από την "άμυνα" (για την υπεράσπιση θέσεως).
  Και στην άμυνα και στην επίθεση προϋποτίθεται υψηλό ηθικό δυνάμεων. Στην υποχώρηση καταρρέει το ηθικό.
  Και η συντεταγμένη υποχώρηση σημαίνει ότι διατηρούμε τον έλεγχο των δυνάμεών μας την ώρα που καταρρέει το ηθικό τους.

  Αυτό στην Πολιτική ισχύει κατά μείζονα λόγο. Διότι στον Πόλεμο αν κατά τη διάρκεια της υποχώρησης καταφέρεις να διατηρήσεις τον πυρήνα των δυνάμεών σου συντεταγμένο, τότε μπορει να επιτύχει η συντεταγμένη υποχώρηση.
  Στην Πολιτική, αν ένα μέρος των δυνάμεων σου διαλυθεί και σε εγκαταλείψει, τότε καταρρέεις εντελώς, ακόμα και στα μάτια αυτών που παρέμειναν γύρω σου.
  Την ώρα της υποχώρησης στην διάρκεια της μάχης, αυτό που διατηρεί τις δυνάμεις συγκροτημένες γύρω απο τον ηγέτη είναι ο φόβος για τη ζωή τους. Παραμένουν ενωμένοι γιατί φοβούνται ότι αν σκορπίσουν θα αποδεκατιστούν. Στην Πολιτική, αν διαπιστώσουν οι δυνάμεις σου ότι παραδίδεσαι, πρώτοι εκείνοι θα σε εγκαταλείψουν και είτε θα προσχωρήσουν στον αντίπαλο είτε θα αρνηθούν να δώσουν τη μάχη δίπλα σου.
  Στον Πόλεμο είναι πολύ δύσκολη η συντεταγμένη υποχώρηση.
  Στην Πολιτική δεν υπάρχει συντεταγμένη υποχώρηση...
  Αυτά όλα τα περιγράφει (σχετικά με τον Πόλεμο) ο Κλαούζεβιτς στο Τέταρτο (νομίζω) μέρος του βιβλίου του (περί Αμυντικού Πολέμου).
  Αντίστοιχα περιγράφει και ο Σουν Τσού στο έργο του (περί υποχώρησης). Πολλοί σύγχρονοι αναλυτές, στοχαστές και πολιτικοί έχουν γράψει αντίστοιχα (στα απομνημονεύματά τους αυτοί οι τελευτραίοι).
  Αλλά σε μας ο... Λούλης δεν τα ήξερε.
  Κι ο άλλος δεν τα καταλάβαινε.
  (καλά και οι απέναντι δεν πάνε πίσω από ασχετοσύνη).
  Μεγάλο το έλλειμμα πολιτικής παιδείας στην Ελλάδα αδέλφια...
  Στα κόλπα στις κομπίνες και στη λαμογιά είμαστε πρώτοι.
  Στα μεγάλα, στα δύσκολα στα σπουδαία, εκεί που φαίνεται η στόφα του πολιτικού, το ηγετικό ανάστημα, το ήθος, ο χαρακτήρας και η ευφυία του, δηλαδή τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον ηγέτη, αφήστε τα καλύτερα...
  Αν πείς δε γι όσους "συμβούλεψαν" τον Καραμανλή να κάνει πρόωρες εκλογές, απελπισία και ντροπή. Ή μάλλον απελπισία λόγω ντροπής. Για το κατάντημα των "ηγετικών στελεχών" της χώρας. Και της παράταξης...

  Κάποια συγκρίνουν τις εκλογές του 2009 με τις "μοιραίες" εκλογές του 1919.
  Κάνουν λάθος. Το 1919 ο Βενιζέλος έκανε τις εκλογές για να τις κερδίσει. Και τις έχασε με μικρή σχετικά διαφορά. Το 2009 ο Καραμανλής έκανε τις εκλογές χωρίς καμία πιθανότητα να τις κερδίσει. Ελπίζοντας μόνο να τις χάσει "με μικρή διαφορά". Και τις έχασε με τεράστια διαφορά.
  Το 1919 ο Βενιζέλος είχε βάσιμες ελπίδες να πιστεύει ότι θα νικήσει. Είχε μόλις κερδίσει σε όλα τα μέτωπα (στρατιωτικά και διπλωματικά, 3-4 μήνες μετά τη Συνθήκη των Σεβρών).
  Το 2009 ο Καραμανλής πήγε για να χάσει. Έκανε ό,τι μπορούσε να χάσει. Πάλευε σαν να ήθελε να κερδίσει και παραβίαζε όλους τους κανόνες της Πολιτικής λές και ήθελε να χάσει.
  Διέσυρε την παράταξή του κι αυτοδιασύρθηκε ο ίδιος...
  Κι όποιος λέει ότι αυτά τα έκανε "βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίο" κοροϊδεύει τον εαυτό του...

  • Παλιός Οννεδίτης avatar
   Παλιός Οννεδίτης @ Θ.Κ. 08/10/2009 08:03:30

   Οι εκλογές που αναφέρεις έγιναν το 1920 και όχι το 1919. Επίσης ο Βενιζέλος κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων αλλά έχασε σε έδρες λόγω του εκολγικού συστήματος (πλειοψηφικό με ευρείες περιφέρειες. Δεν καταλάβαίνω επίσης γιατί θεωρείς διασυρμό να σε ψηφίζει 1 στους 3 έλληνες. Έτσι είναι η δημοκρατία και στο τέλος - τέλος ούτε οι νίκες ούτες οι ήττες καθορίζουν από μόνες τους την ιστορία η οποια εξάλλου ακόμα είναι ανοικτή. Ο Καραμανλής είναι 52 χρονών και παρά την ήττα παραμένει και δημοφιλής και όλοι τον αναγνωρίζουν ως σημαντικό ηγέτη. Έχασε μια φορά απο τον ΓΑΠ και τον έχει διαλύσει δύο φορές. Ας δούμε τα αποτελέσματα της γαπικής διακυβέρνησης και ας μην βιαζόμαστε να κρίνουμε. Η πολιτική δεν είναι μαθηματικά

 5. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 08/10/2009 03:59:48

  Και γιατί να μην σκεφτούμε το πάρα πολύ απλό, ότι ο Καραμανλής εκτός από τη ρητορική του ικανότητα και τις εκθέσεις ιδεών που μας αράδιαζε κατά καιρούς δεν υπήρξε ποτέ πραγματικός ηγέτης. Ηγέτη τον κάναν τα Μ.Μ.Ε και η διαπλοκή για όσο καιρό τους συνέφερε. Οι υπουργοί του κάναν ότι ήθελαν αυτοί: Ντόρα, Αλογοσκούφης, Σουφλιάς, Ρουσόπουλος κ.τ.λ, ανεξέλεκτα και ο “Μεγάλος” απλώς παραλουθούσε. Στο τέλος αφού γίναν όλα μπάχαλο αναγκάσθηκε να ρίξει λευκή πετσέτα, γιατί αν περίμενε τον Μάρτιο θα έχανε με πολύ παραπάνω ποσοστό και η Νέα Δημοκρατία θα είχε διαλυθεί κυριολεκτικά. Η ικανότητα ενός αρχηγού πάντα κρίνεται από τον αν μπορεί να διαλέξει σωστούς συνεργάτες αλλά και να μπορεί να τους ελέγχει. Και ενώ ο Λαός πεινούσε στα Υπουργεία και στις ΔΕΚΟ, γίνονταν φαγοπότι τέτοιας εκτάσεως που δεν πήγαινε άλλο. Επειτα το ρουσφέτι έχει και αυτό τα όρια του, δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους και αφού τους έχεις τάξει και μετά τους πας σε εκλογές που φαίνονται χαμένες, θυμώνουν που δεν θα μπορέσουν να "βολευτούν" και δεν σε ψηφίζουν. Μου αρέσει που ακούω για τη οργιζμένη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί τόση οργή, τους είχε πιάσει ο πόνος που θα έβγαινε το ΠΑΣΟΚ και θα "καταστρέφονταν οικονομικά" η Ελλάδα ή άλλο ήταν το θέμα. Όταν "εκπαιδεύεις" ένα Λαό με τη στάση σου τη συμπεριφορά σου, στην αναξιοκρατία, στο ρουσφέτι και στο βόλεμα, τράβα μετά να τους πεις για "πατριωτικό" καθήκον για να σωθεί η Ελληνική οικονομία, για ανηφορικούς δρόμους κ.τ.λ, χαιρετίσματα στην εξουσία που λέει και το τραγούδι.

 6. 321 avatar
  321 08/10/2009 05:45:00

  Επιτέλους! Μια ανάρτηση η οποία διερευνά και διευκολύνει την ουσιαστικότερη αντίληψη των πραγμάτων.

  Σε κάθε περίπτωση, είτε ψήφισε ή κατεψήφισε κάποιος τη ΝΔ δεν είναι δυνατόν να αδιαφορεί για όσα τεκταίνονται. Πρώτον, διότι ήταν στο τιμόνι της χώρας μέχρι την Κυριακή (επομένως όλοι έχουμε επηρεαστεί από την "ποιότητα" της άσκησης της εξουσίας της) και δεύτερον, διότι ίσως προσφέρει, πράγματι, μια τελευταία υπηρεσία η παρακολούθηση της διαδρομής ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας σε ό,τι αφορά την αποκρυστάλλωση των εσωκομματικών της.

  Οι εκλογές αυτές, πάντως, έχουν τεράστια σημασία.
  Ενδεικτικά θα αναφέρω:
  - την απουσία πολιτικού λόγου, οράματος και λύσεων
  - την εκκωφαντική κατάρρευση της ΝΔ. Σπάνια η ιστορία με την πολιτική συγχρονίζονται τόσο πολύ, και για το λόγο αυτό η διαδρομή προς το Συνέδριο θα είναι επώδυνη.
  - η αριστερά πλέον συρρικνώθηκε και η κοινοβουλευτική της παρουσία είναι κάτι ανάμεσα στα κινητά 2ης και 3ης γενιάς: ίδια προσέγγιση, ομοειδή επιχειρήματα, σε άλλο βιολογικό περιτύλιγμα.
  - το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ πλέον, αλλά κάνουμε ότι δεν το ξέρουμε. Θα ηγεμονεύσει για άλλη μια φορά με μια ομάδα που απερίφραστα δεν ενδιαφέρεται να έχει κομματικό πρόσημο.

 7. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 08/10/2009 06:25:13

  O Βενιζέλος έχασε τις εκλογές την 1 Νοεμβρίου 1920.Όσο για την περίφημη Συνθήκη των Σεβρών αποδείχτηκε πιο "έυθραυστη κι απ' τις πορσελάνες της",αφού, στην πραγματικότητα, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

 8. Nazgul avatar
  Nazgul 08/10/2009 06:28:57

  Φίλε ΘΚ
  Υπομονή 1 μήνα ακόμη και θα καταλάβεις γιατί περέδωσαν την εξουσία.
  Η ελληνική πατέντα των μεταχρονολογημένων επιταγών δημιούργησε την μαγική εικόνα που βλέπουμε στην χώρα μας.
  Αλλά όλα έχουν πεπερασμένο μέγεθος και με δεδομένη την έφεση του Νεοέλληνα στην υπερκατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων κοντά στον νου κι η γνώση.
  Είμαστε σαν τον αυτόχειρα που αποφάσισε να πέσει από το 110ο όροφο και όταν πέρναγε από τον 10 όροφο είπε :
  - Μεχρι εδώ καλά πάμε !
  Οι μόνοι που δεν θα πεινάσουν είναι οι δικηγόροι και τα μαγαζιά με είδη κάμπινγκ.

 9. Vachus avatar
  Vachus 08/10/2009 06:43:08

  Κανείς δεν έχει σκεφτει την πιθανότητα ο ΚΚ να ήταν απλώς ένας χρήσιμος αχυράνθρωπος. Ο ΚΚ ουδέποτε είχε πολιτικό βάρος. Αν το καλοσκεφτούμε, το μόνο θετικό που μπορούμε να του αποδώσουμε είναι η ευφράδεια λόγου. Μιλώντας απλά όμως,δεν σημαίνει οτι έχεις πολιτικό όραμα. Επίσης αν κρίνουμε την στάση του Μπάρμπι σήμερα που είναι υπέρ της κας Μητσοτάκη-Κούβελου κλπ,ποιος μας λέει οτι και τότε που τον πρότεινε για αρχηγό δεν λειτουργούσε εκ του πονηρού; Μην ξεχνάμε οτι ήταν νωπή η ανάμνηση της κυβ/σης του μπαμπά της και χρειαζόταν μια φούσκα-άλλοθι για την βάση της ΝΔ. Αυτή η φούσκα ήταν ο ΚΚ. Η όλη διακυβέρνηση του που ήταν καθαρά επικοινωνιακή και μόνο, αυτό δείχνει. Το έχουμε ξαναπεί οτι ο πατριωτικός χώρος πρέπει πάντα να είναι ελεγχόμενος και διασυρόμενος είτε είναι στην εξουσία είτε όχι. Δεν είναι τυχαίο οτι ο έτερος πόλος του είναι ο Καρατζαφέρης ο κολοτούμπας.Αυτό βέβαια θα σταματήσει με την κα Μητσοτάκη-Κούβελου κλπ που ο ΚΚ και όχι μόνο της έχουν δώσει το "δαχτυλίδι" προ καιρού και στα κρυφά.

 10. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 08/10/2009 06:55:16

  @Nazgul
  Συμμεριζομαι την ανησυχία σου για τα επερχόμενα δεινά. Δεν συμμερίζομαι την συνομοσιολογική σου βεβαιότητα, ότι όλα έγιναν βάση σχεδίου. Χάθηκε ο έλεγχος απλώς. Το γιατί χάθηκε ο έλεγχος αξίζει, πράγματι, να το διερευνήσουμε. Αλλά ότι παρέδωσαν "για να φορτώσουν σε άλλο τα δύσκολα" είναι από μόνο του ένδειξη πανικού. Κι ο πανικός δεν βαδίζει... "βάσει σχεδίου". Τρεχάτε ποδαράκια μου...
  Τώρα γιατί φτάσαν στο σημείο να πανικοβληθούν, αυτό αξίζει να το εξετάσουμε.

  • Nazgul avatar
   Nazgul @ Θ.Κ. 08/10/2009 09:12:29

   @ΘΚ

   Καμμία συνομωσιολογία, απλή ανθρώπινη αντίδραση στην αδυναμία διαχείρισης των οικονομικών μέσα από τα ελάχιστα περιθώρια ελιγμών που δίνει το Ευρώ καιτα μέτρα πλέον δεν θα είναι αόριστα αλλά θα έχουν ονοματεπώνυμο.
   Θυμάσαι μια διαφήμιση του 1991 για τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που έλεγε :
   -Εσείς πόσα θα δίνατε για 1 εκατομύριο δραχμές
   και έδινε ετήσιο επιτόκιο 22,5% !!

   Τώρα ποιός θα πληρώσει το στεγαστικό του Σπύρου με LTV 120% όπως Αμερική ?

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 08/10/2009 07:15:02

  Λησμονησατε το τεταρτο, κατα την γνωμη μου, και εξ' ισου σημαντικο ΔΕΝ της πολιτικης.

  ΔΕΝ επιτρεπεται να μην εχεις ουτε ενα ΜΜΕ με το μερος σου. Διχως μηχανισμο διαμορφωσεως της κοινης γνωμης περπατας ξεβρακωτος στ' αγγουρια.

 12. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 08/10/2009 07:28:39

  Το Ελλαδικό νεοαποικιακό κρατίδιο πάσχει από ενδογενή εξωστρέφεια. Ο ξένος παράγων, οι κοτσαμπάσηδες και οι μεγαλοκαραβοκυραίοι κατασκεύασαν το κομματικό κατεστημένο με την πελατειακή του βάση στο εσωτερικό και τους έξωθεν "προστάτες".
  Εάν βρεθεί κάποιος σε κυβερνητική θέση, που αποτολμήσει το παραμικρό σουλούπωμα του αίσχους, είναι φυσικό επόμενο να δεχθεί καταιγισμό πυρών, έσωθεν και έξωθεν. Ο Καραμανλισμός - για πρώτη φορά όσο αφορά άπασες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις των κουίσλινγκς της εγχώριας βλαχιάς - τόλμησε να προστατέψει, έστω δηλά, κυρίως μόνο προσχήματα ηθικής τάξεως και εθνικής αξιοπρέπειας. Ήταν επόμενο να επιχειρήσουν να τον κάνουνε πίτα, με όλα τα αθέμιτα μέσα. Άσχετα ποιες ήταν οι ικανότητες του, οι διαθέσεις του, οι ανεπάρκειές του ή τα χουζούρια του.
  Ήρθε μια στιγμή που ο άνθρωπος κατανόησε, ότι κυβερνήτης σε αυτό τον τόπο σημαίνει να παίζεις σκάκι με τον διάβολο. Και σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπαίνει θέμα αν θα χάσεις ή όχι. Σε αυτή την συγκεκριμένη παρτίδα ο διάολος ήθελε να πάρει και το τελευταίο πιόνι. Να αφήσει τον βασιλιά θεόγυμνο πριν πει το ματ.
  Γι αυτό ο Καραμανλής έσπασε τη σκακιέρα. Και είναι αδιάφορο ότι ο ψηφοφθόρος ψήφισε στη συνέχεια τα μόμολα. Γιατί με τον διάολο δεν έχει νόημα να παίζεις σκάκι, αλλά μονάχα μποξ.
  Τώρα εάν ο Καραμανλής έσπασε την σκακιέρα, όπως ένα θυμωμένο παιδί σπάει το παιχνίδι του, θα το δείξει το μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση ας παραμείνει στην παιδική χαρά, γιατί δεν κάνει για την αρένα.
  Αλλά αν αποφασίσει να κατέβει στην αρένα, θα πουλήσω και το βρακί μου για να αγοράσω βαριοπούλες.

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ Μποτίλια στο πέλαγος 08/10/2009 08:53:21

   Ωχου ρε συ Μποτίλια μην παραμυθιάζεσαι. Που το είδες το σουλούπωμα αδερφέ?Σε πιο τομέα προσπάθησε αυτή η κυβέρνηση να σουλουπώσει?

   Το μόνο που ίσως μπορούμε να της αναγνωρίσουμε είναι η μεταρύθμιση στο ασφαλιστικό η οποία όμως επιβλήθηκε από την ΕΕ.

   Τίποτα άλλο δε σουλούπωσαν εκτός από τα στομάχια τους.

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ greekpoliticalreview 08/10/2009 09:14:54

    Δεν αναφέρθηκα σε σουλούπωμα πραγματικών δεδομένων, αλλά σε σχετικά δειλά εκφρασμένη προσπάθεια διαφύλαξης προσχημάτων (και όχι ουσίας) στα εθνικά. Κάτω από αυτά εννοώ την μη υποστήριξη στο σχέδιο Ανάν και το βέτο στα Σκόπια. Αυτά δεν έθιξαν κάποια ουσία, διότι δεν βρίσκονταν έξω από την εν τέλει λογική των των ΗΠΑ + δορυφόρων. Το σχέδιο Ανάν προωθήθηκε ταυτόχρονα και με στόχο την απόρριψη του (άσχετα εάν η αποδοχή τους εξυπηρετούσε περισσότερο) για να αποενοχοποιειθεί η Τουρκία. Και το βέτο βόλευε πάλι τα ίδια κυκλώματα, γιατί η αστάθεια των Σκοπίων σχετίζεται με τα σχέδια δημιουργίας "μεγάλης" αλβανίας. Η στάση του Καραμανλή δεν έπαυε όμως να είναι πρωτότυπη και σωστή στα συγκεκριμένα, όσο αφορά την κρούστα υποτέλειας που χαρακτηρίζει τους yes men της αλήτ.
    Όσο αφορά τους αγωγούς, το θεωρώ ζήτημα εσωτερικού διακανονισμού στις σχέσεις ΗΠΑ/Ρωσίας. Η επαναδιαπραγμάτευση που πρότεινε ο ΓΑΠ, δεν αποσκοπεί στην κατάργηση, αλλά στην ενίσχυση των ΗΠΑ στο αμοιβαίο νταβατζιλίκι με την Ρωσία.

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/10/2009 07:48:54

  Ο καθενας εχει τη λογικη του.Εγω το μονο ιστορικο αναλογο που βλεπω ειναι ο Γκορμπατσωφ.Ενας ανθρωπος αναλαμβανει την ηγεσια ενος μηχανισμου αλλα δεν πιστευει στις ιδεες που ενσαρκωνει ο μηχανισμος αυτος και τον υπονομευει μεχρι διαλυσεως.Οι οπαδοι τον ακολουθουν γιατι δεν πιστευουν αυτο που γινεται αφου ο ανθρωπος ειναι παιδι του μηχανισμου και εκ πρωτης οψεως δεν εχει κανενα συμφερον να διαλυσει αυτο που του δινει κυρος και εξουσια.Αρχιζουν να αναρωτιουνται μονο οταν εχει ολοκληρωθει η διαλυση και μπαινουν σε ψυχαναλυτικα διλημματα.
  Στην περιπτωση μας ομως ο Καραμανλης εχει ακομη παρα πολλους πιστους που αρνουνται να δουν οτι εκανε στη Νεα Δημοκρατια οτι ο Γκορμπατσωφ στη Σ.Ενωση και ψαχνουν για "υπονομευτες" και λαθη συνεργατων οπως ο Λουλης.
  Εαν τα εκανε ολα αυτα η Μπακογιαννη οι παντες θα θεωρουσαν οτι τα εκανε επιτηδες για να διαλυσει τη ΝΔ.Επειδη τα εκανε καποιος που λεγεται Καραμανλης δεν το πιστευει κανεις.

  • ataktos avatar
   ataktos @ ψυχραιμια 08/10/2009 08:19:16

   η υψηλή κατανάλωση οφείλεται στο χαμηλό, σχετικά, κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας (14η στο σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.). Οφείλεται, όμως, και στο γεγονός ότι, εδώ και αρκετά χρόνια έχει επικρατήσει στη χώρα μας ένας υπερκαταναλωτισμός, ο οποίος έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά σε υπερδανεισμό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες. Ο υπερκαταναλωτισμός, εκτός από τα προβλήματα των νοικοκυριών, προκαλεί και πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, όπως, π.χ. την καταστροφή του περιβάλλοντος κ.λπ.
   Το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στη συρρίκνωση της γεωργίας, καθώς και στη αποβιομηχάνιση πολλών περιοχών της χώρας. Τα προβλήματα αυτά έχουν αυξήσει τις εισαγωγές πολλών αγαθών πρώτης ανάγκης, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο αποτελεί τον «κορμό» του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα αυτό «τροφοδοτείται» επίσης από τη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο,και Φ.Α. εξαιτίας του ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει τις πλούσιες ανανεώσιμες πηγές της χώρας π.χ. γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

 14. Θεωρητικός avatar
  Θεωρητικός 08/10/2009 07:59:43

  Μηπως η αποφαση για εκλογές ήταν αποτελέσμα και κάποιας σκόπιμης παραπληροφόρησης της ηγεσίας της ΝΔ για τις προθεσεις του εκλογικου σώματος? Λεω, μήπως με διάφορους τρόπους, και δημοσιοποίηση ψευτικων δημοσκοπήσεων,ο Γ. Σουφλιάς πείστηκε απο τους φιλους του διαπλεκόμενους οτι η διαφορά ηταν 6-6,5% (αντι για 16%) τελος Αυγούστου αρχες Σεπτεμβρίου?
  Και πηγε στον ΚΚ με τη θεωρια οτι το 6 μπορει να διαχειρησθει σε ενα 3-5, που θα κρατουσε την ελπιδα ζωντανη?
  Η αμεση παραίτηση Σουφλιά δειχνει προς τα εκει, οπως και τα μυστηρια αποτελεσματα δημοσκοπησεων που απηχαν 4-5 μοναδες απο τη πραγματικοτητα, πραγμα πρωτοφανες για τη διαφορα των 2 πρωτων κομματων, τη στιγμη μαλιστα που ειχαμε εκλογες και δημοσκοπησεις 3 μηνες πριν, που εδωσαν καποια ποιοτικα χαρακτηριστικα για τις προθεσεις των πολιτων στους δημοσκοπους.
  Στον αγωνα καποιων να ριξουν το Καραμανλη πιθανοτατα επιστρατευτικαν απολυτως ανορθοδοξα μεσα εκτος απο τη συνεχη κατακραυγη, την απαξιωση και το απολυτο 'σνομπαρισμα' της κυβερνησης του απο τα μεσα. Οι περισσοτεροι που γνωριζουν υποψιαζονται βασιμα οτι φωτιες και επισοδεια-επιχειρησεις πολεως με στοχο την Αθηνα μαλλον ηταν μερη του σχεδιου...Σε μια δημιουργια ψευτικου κλιματος θα κολλησουμε? Αφου πρακτικα ειναι ολοι δικοι μας...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Θεωρητικός 08/10/2009 08:54:45

   Ξερεις ομως τι γινεται;Αυτοι που υποτιθεται υπονομευαν τον Καραμανλη ζητουσαν επιμονα να αντιμετωπισθουν οι αναρχικοι και ο ιδιος μαζι με τον πιστο Παυλοπουλο εκανε το κοροιδο.Εκει αρχισα να αναρωτιεμαι τι γινεται.
   Θα υπενθυμισω οτι η ΝΔ παρελαβε μια κατασταση απολυτως περιορισμενων αναρχικων λογω της Ολυμπιαδας του 2004 και σταδιακα αρχισε να τους αφηνει λασκα,να επιτιθενται σε αστυνομικα τμηματα,να καινε βιβλιοπωλεια κλπ μεχρι να φθασουμε στη μεγαλη παρασταση.Ολα αυτα βεβαια ηταν στο πακετο "τιμουμε τους αγωνες της αριστερας ακομη και οταν μας φτυνουν ή τα σπανε".
   Και το ερωτημα ειναι "ποιοι ειναι ολοι δικοι μας" και ποιων ειναι δικοι τους.Ολη η εξωκοινοβουλευτικη αριστερα που διατυμπανιζει τη συμμετοχη της στο Δεκεμβρη ειναι δικη τους;Ποιων ακριβως ειναι δικη τους;Aυτος ειναι ο λογος που δεν γινεται ουτε θα γινει καμμια ερευνα ποτε για τα επεισοδια.Πρεπει η καραμανλικη βαση να συνεχισει να πιστευει οτι τα επεισοδια που εδωσαν τη χαριστικη βολη στη ΝΔ τα εκαναν αορατες ταξιαρχιες του Σορος και οχι πολυ ορατες αριστεριστικες ομαδες που ανεχθηκε ο Καραμανλης.

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ ψυχραιμια 08/10/2009 09:22:47

    Τα παιδιά του Σόρος είναι ταμπού και δεν τα πειράζει κανείς. Όσο αφορά τις αριστερίστικες ομάδες τα ζήσαμε από μέσα και γνωρίζουμε ότι είναι υποκαταστήματα της CIA, άρα χαίρουν και αυτοί πλήρους προστασίας.

 15. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 08/10/2009 08:52:44

  Ότι και να πεί κανείς, η "φυγή του ΚΚ δέν εξηγείται παρά μόνο με τον πανικό που περιέγραψε ο Nazgul. Είναι παιδαριώδεις οι υποθέσεις για λανθασμένες συμβουλές του Λούλη και κακούς υπολογισμούς. Πρωθυπουργός ήταν ο άνθρωπος, για 5 χρόνια κι αυτοί που τον περιγράφουν σάν τον Αβδούλ Χαμίτ, να βλέπει βίντεο στην Ραφήνα και να χασμουριέται, είναι απλά γραφικοί.

  Η μόνη περίπτωση να αναβληθούν για λίγο οι άμεσες κι επώδυνες και αναγκαστικές αποφάσεις εις βάρος της Ελλάδας (δεσμεύσεις τύπου Ρουμανίας) και να πάρει κάποια πίστωση χρόνου για το καταβαράθρωμα της πιστοληπτικής της ικανότητας, ήταν να βγεί καινούργια κυβέρνηση. Θα δείτε τώρα σε λίγο, πώς θα ξαναρχίσει το κλαψούρισμα κι η ζητιανιά και το σκύψιμο μπροστά στον Αλμούνια.

 16. george avatar
  george 08/10/2009 09:16:45

  Νομίζω ότι ξεχνάμε μια τέταρτη σημαντική βασική αρχή. Πολύ δύσκολα κυβέρνηση ανανεώνει για 3η φορά την κυβερνητική της θητεία και μάλιστα με τα ίδια πρόσωπα. Δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά αντίστοιχο προηγούμενο. Αυτό το ΔΕΝ είναι σημαντικότερο από τα υπόλοιπα. Ο ΚΚ δεν ηττήθηκε κατά κράτος μόνο για τους παραπάνω λόγους (οι οποίοι βεβαίως ισχύουν). Ηττήθηκε γιατί κυρίως είχε πολιτική ηγεμονία για περίπου μια δεκαετία, και ο λαός (τουλάχιστον της ΝΔ) είναι πραγματιστής. Ήθελε και θέλει κάτι καινούριο. Και εδώ που τα λέμε δεν θάμπωσε κιόλας ο ΚΚ με τη διακυβέρνησή του.

 17. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 08/10/2009 09:20:34

  "Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό".


  @ Ψυχραιμία

  Συμφωνώ σε γενικές γραμμές μαζί σου, αλλά σκέψου και το εξής.

  Λόγω της προσέγισης Κ.Κ με αριστεριστές και ΚΚΕ, η χώρα απέφυγε επί 5 χρόνια τις πολυήμερες απεργίες, σε μεγάλο βαθμό σταμάτησαν οι καταλήψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αρκετοι΄κρίσιμοι συνδικαλιστικοί φόρεις πέρασαν στη ΔΑΚΕ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '70.

  Παράλληλα στο κρίσιμο Υπουργείο της Υγείας τόσο επί Κακλαμάνη αλλά κυρίως επί Αβραμόπουλου, σταμάτησαν οι απεργίες και η απίστευτη ταλαιπωρία που είχαμε από ιδρύσεως του ΕΣΥ.


  Άρα μην τα βλέπεις μάυρο-άσπρο. Υπάρχει και το γκρίζο, το αγαπημένο μου χρώμα και πιστεύω πολλών εδω μέσα.


  Τώρα με τον ΓΚΑΠ η χώρα θα σαρωθεί από απεργίες και διαμαρτυρίες γιατί υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορεί αντικειμενικά να πράξει, ενώ η αριστερα δεν του ωφείλει τίποτα, αντιθέτως τον φοβάται και την συμφέρει η μπαχαλοποίηση των πραγμάτων γενικότερα.

  Σε ότι αφορά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, η ευθύνη βαραίνει την υπηρεσία πληροφοριών, που η δουλειά της είναι να πληροφορεί εγκαίρως και εγκύρως την πολιτική ηγεσία για τέτοιες "ανατρεπτικές" ενέργειες εντός της επικράτειας.


  Πως δηλαδή και δεν πήραν χαμπάρι ότι οργανωθηκε παραστρατιωτικός μηχανισμός από "αντιεξουσιαστές" κάτω από τη μύτη τους?

  Τι να περιμένεις βέβαια, από την διοιηκηση της οποίας ο επικεφαλής έσπευσε να γίνει βουλευτής σε άλλο κόμμα από αυτό που τον ανέδειξε (διαχρονικά). Πρόκειται για γελοίες καταστάσεις (συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μπούς και Πούτιν!!!) και φυσικά ευθύνεται ο Παυλόπουλος για αυτήν την επιλογή.

  Πάντως, δεν είναι άσπρη-μάυρη η κατάσταση.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Dubai Expatriate 08/10/2009 09:28:59

   Ο ΓΚΑΠ θα φύγει ακόμη πιο απαξιωμένος από τον Καραμανλή. Και θα αντέξει λιγότερο απ' ότι ο ΚΚ. την δεύτερη περίοδο. Για να ανοίξει ο δρόμος στις κυβερνήσεις γκρουπούσκουλων και κομματικών υπο-λιμμάτων με στόχο το πλέριο φαλιμέντο και τον διαμελισμό.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Dubai Expatriate 08/10/2009 09:48:53

   Δεν μπορεις να πιστεψεις οτι τον πηραν χαμπαρι και η εντολη απο τον Καραμανλη ηταν "αφηστε τους".Ουτε εγω το πιστευα αλλα απο ενα σημειο και μετα οτι συμβαινει μπροστα σου απλως συμβαινει και ζητει να το δεις απροκαταληπτα.
   Το βιβλιοπωλειο του Αδωνι το εκαψαν 12-13 φορες σε διαστημα 2-3 ετων και αυτος ηταν βουλευτης και ορυοταν στα καναλια και λεμε οτι δεν ειχαν παρει χαμπαρι τους αναρχικους;Τα αστυνομικα τμηματα Ζωγραφου και Καλλιδρομιου ειχαν γινει θερινα απο τις επιθεσεις και δεν ειχαν καταλαβει τιποτα;
   Κοιταξε,οταν καποιος εχει μια δεδομενη ιδεα δεν του αλλαζεις το μυαλο με τιποτα.Λιγο πριν τις εκλογες εκαψαν το περιοδικο Ρεσαλτο που ειχε παρομοιες αποψεις συνωμοτικου τυπου.Λοιπον η αστυνομια του Καραμανλη αδρανησε πληρως αλλα ο ιδιος ο καεις αποστασιοποιει τον ιδιο τον Καραμανλη απο το "παρακρατος" οπως ονομαζει τους αναρχικους που δρα ετσι μονο του υπο την επιδραση ξενων κεντρων για να ριξει τον ιδιο το Καραμανλη.
   Δηλαδη εδω καλουμαστε να πιστευσουμε οτι καποιος που βαζει βετο εναντιον της βουλησης των ΗΠΑ σε συνοδο του ΝΑΤΟ,κανει συμφωνιες με Ρωσους και Κινεζους (λιμανι Πειραια) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ελεγξει καποιες ομαδες ταραχοποιων μεσα στην πρωτευουσα του γιατι θα γινει τι ακριβως;Θα διαμαρτυρηθει η αμερικανικη πρεσβεια για το κυνηγι αυτων που αποκαλει τρομοκρατες;
   Oσο για τη συνεννοηση με την αριστερα δεν εχω αντιρρηση αλλα αυτη δεν μπορει να περιλαμβανει ανοχη καταστροφων.

   • Blimblomblim avatar
    Blimblomblim @ ψυχραιμια 08/10/2009 10:49:25

    Δεν ξέρω γιατί, αλλά εγώ το πιστεύω, αυτό που δεν πιστεύεις εσύ. Ο Καραμανλής έχει αφεντικά, η χώρα έχει αφεντικά, κάπου η αλαζονεία του πρίγκηπα τον ώθησε να κυβερνήσει όπως νόμιζε αυτός, είχε και λίγο το συμφέρον της χώρας κατά νουν, έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει και πολλά.

    Γνωρίζω ότι το Δεκέμβριο του 2007, επί Ζαχόπουλου, το πρώτο μέλημα του Καραμανλή ήταν να ελέγξει το σύνολο των μυστικών υπηρεσιών. Αυτός που μου το είχε πει (τότε), μου είχε πεί ότι "τώρα ο Καραμανλής είναι πανίσχυρος". Δεν ήταν τελικά και αποδείχθηκε το Δεκέμβριο του 2008. Προσωπικά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι υπάρχει ένα ξενοκίνητο παρακράτος που είναι σε θέση να επιχειρήσει πορτοκαλί επαναστάσεις. Δεν έχει και μεγάλη σημασία αν δεν έπεσε ο Καραμανλής το Δεκέμβριο του 2008, έπεσε αργότερα, αλλά σημασία έχει ότι το παρακράτος αυτό πέτυχε το σκοπό του. Κάποια στιγμή υπέκυψε. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά κάτι συνέβη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Blimblomblim 08/10/2009 11:08:08

     Προσεξε τι γινεται ομως.Ολος ο Συνασπισμος και ολη η πλην ΚΚΕ αριστερα δοξαζει την εξεγερση του Δεκεμβρη.
     Αντιθετα πολλοι σαν και σενα τους θεωρουν ξενοκινητους.
     Δεν ζουμε ομως σε δικτατορια,οι ανθρωποι μιλανε και κυκλοφορουν ελευθερα και οι δυο αυτες αποψεις ερχονται σε επαφη μεσα στην ιδια κοινωνια.Αρα αργα η γρηγορα εαν ασχολουμεθα με το θεμα η διαφορα θα λυνοταν.
     Προυποθεση να μη λυθει ειναι να πεσει στη ληθη ωστε να συνυπαρχουν και οι δυο αυτες αντιφατικες αποψεις.Και ποιος θελει να πεσει στη ληθη : αυτος που εχει συμφερον να διακινειται η θεωρια ξενων πρακτορων καθως αν εμφανισθουν ανθρωποι με σαρκα και οστα και πολιτικες θεωριες που εκαναν οσα εκαναν,οι δικοι του οπαδοι θα ρωτησουν "γιατι δεν τους επιασες και τους αφησες".Ξερεις ποιος ειναι αυτος.
     Μολις βρηκα και ενα αλλο λογο για τις προωρες εκλογες.
     Αν αφηνε να παει μεχρι το Μαρτιο οι "επετειακες" εκδηλωσεις της αριστερας το Δεκεμβριο για τα γεγονοτα και η περηφανη αναληψη της ευθυνης θα επειθε ακομη και σενα για το ποιοι τα εσπασαν.

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Blimblomblim 08/10/2009 11:26:14

     Αμάν πιά μ αυτή την πιπίλα για τις πορτοκαλί επαναστάσεις! Κόντρα σ' όλη την Ευρώπη, ως χώρα για τους νέους Τσάρους δουλεύουμε;
     Δεν μας διδάσκει τίποτε η Ιστορία; Αρκετά τραβήξαμε τότε με την Ιερά Συμμαχία με τους Τσάρους και αυτοκράτορες, αλλά τίποτε δεν μας έγινε μάθημα;
     Πολυπολιτική πολιτική (που είναι σωστή για την εποχή μας) δεν σημαίνει να κατεβάζεις τα βρακιά σου σε έναν από τους πόλους και να γίνεσαι προπαγανδιστής της πολιτικής του και των συμφερόντων του!

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ Blimblomblim 08/10/2009 11:29:50

     Ποιοι δηλαδή;

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Blimblomblim 08/10/2009 11:46:43

     @ Blimblomblim
     Πολύ θυμωμένα πιτσιρίκια ήταν στους δρόμους, άν είχες παιδιά στην εφηβεία θα το είχες καταλάβει.
     Οι αναρχοαυτόνομοι δεν χάνουν ευκαιρία σε τέτοιο κλίμα, πλακώνουν όπως οι γύφτοι. Το ίδιο και οι ΕΥΠατζήδες (οι κάποιας φράξιας τελοσπάντων). Δεν διαφέρει πολύ η συμπεριφορά τους.
     Πολλοί ΣΥΡΙΖΑίοι κτλ (πλήν Ανανεωτικού Ρεύματος), τρέξανε φυσικά μη χάσουν το λαχείο, nützliche Idioten λένε οι Γερμανοί για τέτοιες παθολογικές περιπτώσεις κι έχουν δίκιο.
     Και την κάνανε λαχείο.
     Η σχέση των άλλων που υπονοείς (εξωελλαδικών) είναι ανάλογη με τη συμμετοχή τους τις πυρκαιές του 2007: Καλό άλλοθι για αναρχοαυτόνομους μηδενιστές, ΕΥΠατζήδες συνωμότες, ανίκανο κρατικό μηχανισμό - πέραν κυβερνήσεων, ανίκανη έως ανύπαρκτη πολιτική διαχείρισης κρίσεων. Τώρα, γιατί μερικοί διαδίδουν και στηρίζουν το άλλοθι αυτό; Κομματική ή παραταξιακή τύφλωση.
     Όπως βλέπεις δεν φείδομαι κανενός, και λέω μόνον την προσωπική γνώμη μου.

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ Blimblomblim 08/10/2009 12:10:21

     Υπήρχαν όλοι αυτοί, αλλά αυτό που δεν εξηγείται είναι η διαχρονική άρνηση των αρχών να τους κάνουν ζάπι. Καθώς και η εξωφρενική τους αυτοπεποίθηση. Αλλά και η αστείρευτη χρηματοδότησή τους για τις αφίσες τους, για να ζουν στις καταλήψεις χωρίς να δουλεύουν, για το χασίσι τους, για όλοα. Από κάπου πηγάζουν αυτά. Εγώ δεν μπορώ να κάνω το δικό μου αντάρτικο γιατί θα πρέπει να παρατήσω τη δουλειά μου.

     Οι πυρκαγιές έμπαιναν βάσει σχεδίου. Ο καθηγητής Λέκκας, που κάθε άλλο παρά Νεοδημοκράτης είναι, μας το είχε πει καθαρά εκείνο το τρομερό πρωί ότι οι 106 πυρκαγιές που είχαν ξεκινήσει εκείνη την τρομερή νύχτα (άντε να ξεκινήσει μία-δύο νύχτα, από τυχαίες αιτίες, 106;;;), ξεκίνησαν στα ιδανικά σημεία για να κάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά με το μεγαλύτερο δυνατό μεταξύ τους συντονισμό.

  • Nazgul avatar
   Nazgul @ Dubai Expatriate 08/10/2009 13:16:05

   Εγώ πάντως την μόνη αλλαγή που βλέπω στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, απο το ηττημένο και ταπεινωμένο του 2007, είναι ότι αντί να πάει ο Βενιζέλος στο Ζάππειο πήγε στο Πεντάγωνο.

 18. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 08/10/2009 09:47:31

  @ Τιραμόλα

  Δουλεύω για την λέσχη Μπίλντερμπεργκ.


  Το είχα αναφέρει ξανά στο παρελθόν, αλλά δεν το έλαβες υπόψη μάλλον.

  Η δουλειά που μου έχει ανατεθεί είναι να αποδείξω ότι η χώρα κυβερνάται από ένα μάτσο ξενόδουλους, ανεπάγγελτους και λαμόγια, ώστε να γίνει η μετάβαση στη "νέα Εποχή", δηλαδή σε ξενόδουλους, ανεπάγελτους, αλλά ικανούς.


  Μέσα σε αυτό το πλάνο, όλοι συμπεριλαμβανομένου και ο αγαπημένος σου Γιωργάκης, θα φύγουν από τη μέση.


  Ελπίζω η απάντηση αυτή να ικανοποίησει τον ασίγαστο πόθο σου για την αλήθεια και την απονομή δικαιοσύνης και κοινωνικής ισότητας.
  Υ.Γ Δεν την λένε Θεοδώρα, αλλά Ντόρα-Τώρα. Ξεκάθαρες κουβέντες.

 19. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 08/10/2009 09:47:49

  Θα συμφωνήσω με τον Νίκο και θα προτάξω ένα πέμπτο ΔΕΝ που κατά τη δική μου γνώμη υπερκαλύπτει όλα τα προηγούμενα και αγκαλιάζει όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία της ΝΔ, δηλαδή όχι μόνο τις πρόσφατες εκλογές.

  ===>ΔΕΝ απαρνείσαι αυτό που είσαι.

  Το εξηγώ. Η ΝΔ, όπως και η κοινωνία, ζει σε καθεστώς ιδεολογικού τρόμου. Όσοι την συμπαθούν ή την ψηφίζουν και προέρχονται από τα αριστερά ή ανδρώθηκαν πολιτικά τη δεκαετία του 1970 (όταν έγινε η πλήρης μεταστροφή και παραδόθηκε η κοινωνία αμαχητί στην αριστερά) αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν.

  Η ΝΔ λοιπόν αργά αλλά σταθερά έγινε ΕΡΜΑΙΟ της αριστεράς. Δεν επιχείρησε ποτέ να πει αυτό που είναι. Πόνταρε στο χάϊδεμα των αυτιών της αριστερής ρητορικής. Εξ ου και το τέταρτο ΔΕΝ του Νίκου. Προτιμούσε να γλύφει τον αριστερό τύπο αντί να φτιάξει δικό της.

  Έτσι ο "μεσαίος χώρος" δεν ήρθε σαν νέα ιδέα στο προσκήνιο. Ήρθε ΜΟΙΡΑΙΑ ως η μοναδική διέξοδος. Ο μεσαίος χώρος προϋποθέτει ότι δεν εμφανίζεις αυτό που είσαι. Σε δύσκολες περιόδους όμως αδυνατείς να συσπειρώσεις.

  Αυτό που είσαι πραγματικά, το αφήνεις να το αποδομούν οι αντίπαλοί σου. Σε τέτοιες συνθήκες είναι βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα υπονομεύεις τον εαυτό σου. Μπορεί ευκαιριακά να κερδίσεις 1-2 μάχες, αλλά έχεις χάσει δια παντός το παιχνίδι να εδραιωθούν οι απόψεις σου στην κοινωνία.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Tηλέμαχος 08/10/2009 10:11:19

   Ας δουμε λοιπον τι συνεβη οταν παρουσιασθηκε η χρυση ευκαιρια να σπασει ο τρομος.Καλοκαιρι 2002 και συλλαμβανεται η 17Νοεμβρη.
   Αμεσως γινεται αντιληπτη η πολιτικη προελευση των δραστων.Ησαν ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ που σκοτωναν ΔΕΞΙΟΥΣ.Το ξαναγραφω : Ηταν ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ που σκοτωναν ΔΕΞΙΟΥΣ.
   Οταν η εφημεριδα "Απογευματινη¨αρχισε να αναδεικνυει το προφανες δεχθηκε την επιθεση των αναρχικων που τα εκανε γυαλια-καρφια.
   Ακολουθησε διαταγη Καραμανλη :μην ιδεολογικοποιειτε το θεμα.Δεν ησαν οι 17Νοεμβριτες αυτο που λενε οι ιδιοι οτι ησαν.Οι δημοσιογραφοι που αρχισαν να γραφουν στο πνευμα αυτο απομακρυνθηκαν.Η δικη που ακολουθησε ηταν αδιαφορη.Με διαταγη της ΝΔ κανεις δεν ανελυσε την ιδεολογια των δολοφονων.Σιωπη σε όλους-μεχρι και η ομαδα "Ως εδω" παροπλιστηκε.Και το κερασακι στην τουρτα : ο καθηγητης Χρηστος Γουδης λαικοδεξιος αντιιμπεριαλιστικου τυπου (τωρα στο ΛΑΟΣ) ζητησε κιολας να συζητηθει τον ενδεχομενο αμνηστιας (!).Φυσικα αυτο ειναι αδυνατον επειδη σκοτωσαν και Αμερικανους.Αν ειχαν σκοτωσει μονο Ελληνες νεοδημοκρατες θα ηταν ηδη εξω.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 08/10/2009 10:17:50

    Εκεινο που ηταν το πολυ επικινδυνο με την ομαδα των θυματων της τρομοκρατιας ηταν οτι απο τα πραγματα ενωνε με δεσμους αιματος Ελληνες νεοδημοκρατες και Αμερικανους συγγενεις θυματων.
    Ηταν παρα πολυ επικινδυνο για οσους θελουν να κανουν τη ΝΔ αντιαμερικανικο κομμα.

 20. osaperas avatar
  osaperas 08/10/2009 10:00:03

  Κάποια πράγματα στη ζωή τελικά δεν πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά.

  Αφού μας είχαν τρελανει όλους εμάς τους, ομολογόυμένως άσχετους, με τις προεκλογικές προβλέψεις, ότι η διαφορά ΠΑΣΟΚ -ΝΔ είναι χαμηλή και ή ψαλίδα κλείνει -τελικα μας ήλθε ο ουρανός σφοντύλι το βράδυ της Κυριακής.

  τώρα "προβλέπουν¨τι θα κάνει ο ΓΑΠ και πόσο καιρό θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ και τι θέλουν οι ξένοι και γιατί έχασε ή μάλλον διεσύρθη η ΝΔ;

  Και να θέλουμε να τους πίστέψουμε- δεν μπορούμε.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ osaperas 08/10/2009 10:32:31

   Επειδή ανήκω σε αυτούς που αναφέρεσαι, θέλω να τονίσω ότι η πρόβλεψη αποτελεί άποψη. Μπορεί να ισχύσει, μπορεί όχι. Εδώ γίνεται διάλογος με κατάθεση απόψεων. Μια άποψη οφείλει να στηρίζεται στην στράτευση της εμπειρίας και της λογικής και να μην αποσκοπεί στην επιβολή της.
   Δικαιούται να εκφράζεται, έστω και εάν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ή δεν επιβεβαιώνεται από της εξελίξεις.
   Αυτό που παραβιάζει το διάλογο δεν μπορεί να είναι η άγνοια, η αφέλεια ή η ελλιπής κρίση.
   Και το να μην είναι κάποιος πειστικός, δεν βλάπτει. Αυτό που βλάπτει είναι να είναι αναξιόπιστος.
   Φοβάμαι, ότι ο τρόπος που χρησιμοποιείς την λέξη "πιστεύω" είναι σαν να απευθύνεσαι σε κάποιους που έδωσαν υποσχέσεις ή επικαλέστηκαν μαρτυρίες. Άλλο το "πιστεύω" και άλλο το "συμφωνώ".

 21. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 08/10/2009 10:12:18

  @osaperas  Σημασία δεν έχει η πιστη αλλά η απιστία.

  Ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά μπορεί να το διαμορφώσει.

  Ο μεγαλύτερος φόβος των ΠΑΣΟΚΩΝ, που είναι διάχυτος πλέον, είναι η αντίδραση του λαού που θα ξεσπάσει λόγω της "Αριστεράς" και των ανεκπλήρωτων προεκλογικών υποσχεσεών του. Επιπλέον της επιβολής ξάνα του "Παπανδρεισμού" στον κρατικό μηχανισμό.

  Οπότε για να επανέλθω στο ποστ, οι τρείς οικογένειες θα εναλλάσονται στην εξουσία και σε μερικά χρόνια θα μιλάμε για "κουρασμένο" Παπανδρέου και ολική επαναφορά Κ.Κ, και τα λοιπά και τα λοιπά.

  Απά μαθήματα νεοελληνικής ιστορίας.

  Στο ενδιάμεσο, θα σπάμε πλάκα με το νέο Υπουργικό σχήμα του ΓΚΑΠ, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.....

  • osaperas avatar
   osaperas @ Dubai Expatriate 08/10/2009 10:31:21

   Μπορεί να γίνουν τα πράγματα ετσι όπως τα λες εσύ. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω. Μπορεί να γίνουν και διαφορετικά, όμως. Να σπάει πλάκα ο κόσμος με τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό είναι μία άλλη εκδοχή.

   Εγώ εάν διαβάσω τις παραπάνω δύο εκδοχές, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα πιστέψω την πρώτη.

   Όλο αυτόν τον καιρό το τι σχόλια έχω διαβάσει εδώ πέρα ωσ εκτιμήσεις για τις εκλογές ...δεν λέγεται.

   Συγνώμη, αλλά όταν κάποιος πέφτει τόσο πολύ έξω στις πολιτικές του εκτιμήσεις για τις εκλογές,τότε γιατί να τον πάρω στα σοβαρά, στη μία μόλις εβδομάδα μετά, πολιτικές του εκτιμήσεις για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ή το μέλλον της Νέας ΔΗμοκρατίας ή γιατί έχασε ο ΚΚ ή πότε θα ¨κουραστεί" ο Παπανδρέου;

   Δεν γίνεται. Στοιχειώδες μυαλό έχουμε ακόμη. Μπορεί ο ΓΑΠ να μας κάνει στο μέλλον να το χάσουμε κι αυτό. Θεωρητικά ομως ακόμη το έχουμε. Και θυμόμαστε όλα τα προεκλογικά σχόλια για τις εκλογές.

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ osaperas 08/10/2009 10:39:09

    Φίλε, εγώ ούτε έγραψα ούτε υποσχέθηκα μπαρούφες, για να εκλεγώ ή να υποστηρίξω κόμμα. Άλλοι, που εσύ ακόμη θεωρείς "σοβαρούς" το κάνουν. Αυτό είναι βέβαια θείο δικαίωμά σου, αλλά μην συγχέουμε τον καθένα με τον κάθε πολιτικάντη.

    • osaperas avatar
     osaperas @ Μποτίλια στο πέλαγος 08/10/2009 10:59:54

     Γιατί μου απαντάς; Δεν σε αφορά το σχόλιο μου. Άλλωστε δεν ειναι προσωπικό για κανένα

     Και ούτε ξέρεις ποιούς θεωρώ σοβαρούς και ποίούς όχι.

     Αλλά νομίζω ότι είναι θέμα ηθικής τάξεως τόσο προς τον διαχειριστή τού σάιτ όσο και προς τους υπόλοιπους σχολιαστές κάποιοι, οι οποίοι έσφαλαν κατά πολύ στις εκτιμήσεις τους για τις εκλογές, να παραδεχθούν το λάθος τους και συναμα να ειναι πιο μαζεμένοι στις γενικότερες πολιτικές τους αναλύσεις/εκτιμήσεις.

     Δεν μπορεί για παράδειγμα να λέω εγώ πριν τις εκλογές "χάσει κερδίσει ο καραμανλής θα μείνει σίγουρα στην ηγεσία της ΝΔ", και το βράδυ των εκλογών ο ΚΚ να παραιτείται και να συνεχίζω εγώ να λέω πχ "τώρα η Ντόρα θα πάρει την ηγεσία της ΝΔ πανεύκολα". Και δίκιο να έχω, εαν δεν ζητησω συγνώμη για την προηγούμενη λάθος εκτίμηση μου, μπορει να με παρει κανείς στα σοβαρά;

     • Factorx avatar
      Factorx @ osaperas 08/10/2009 11:25:48

      Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται οτι απο την ασφάλειά σου μακράν της ελληνικής πραγματικότητας κάνεις τον έξυπνο. Αν παριστάναμε κι εμείς και οι συνεργάτες μας το ευαγγέλιο θα διεκδικούσαμε και το αλάθητο. ΦΥΣΙΚΆ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΈΨΑΜΕ ΤΈΤΟΙΟ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ. και το είπαμε καθαρά και αντρίκια απο την πρώτη ημέρα. Δεν το διάβασες; 'Κάναμε λοιπόν λάθος εκτίμηση. Βρες και μια άλλη. Πόσο είναι το σκόρ; 10.486 -1; (ο πρώτος αριθμός είναι ο αριθμός των δημοσιευμάτων του αντινέα). Κατα τα άλλα πάντα στην διάθεσή σου να ψάξεις να βρείς και άλλα λάθη εδω μέσα - ανορθογραφίες για παράδειγμα - και με καθόλου μικρότητα να μας τα επισημάνεις.

    • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
     Μποτίλια στο πέλαγος @ Μποτίλια στο πέλαγος 08/10/2009 12:23:15

     Ζητώ συγγνώμη για την παρεξήγηση.

  • lypon avatar
   lypon @ Dubai Expatriate 08/10/2009 10:58:27

   Expatriate, όσο και να μη θέλουμε να δώσουμε πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, την έχει de facto. Οπότε βρε παιδιά, μην αρχίζετε με τη μία τη σκληρή αντιπολίτευση!

   Το σίγουρο είναι οτι η κυβέρνηση αυτή θα δώσει χιλιάδες αφορμές για κριτική. Απλά, φανήτε μεγαλόψυχοι και παραχωρήστε της το τεκμήριο της προσαρμογής...

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ lypon 08/10/2009 11:10:28

    1/3 επικίνδυνοι + 1/3 λαιφσταιλ + 1/3 φρικιά = Κυβέρνηση ΓΑΠ

   • Blimblomblim avatar
    Blimblomblim @ lypon 08/10/2009 11:26:00

    Νομίζω ότι δεν έχει καμία περίοδο χάριτος. Όχι γιατί δεν τη δικαιούται (τη δικαιούται), αλλά οι καιροί άλλαξαν. Και διότι ποτέ δεν πήρε θετική ψήφο ο ΓΑΠ, όσο και να χτυπιούνται τα κανάλια.

 22. Ioannis avatar
  Ioannis 08/10/2009 11:01:11

  Πρέπει νά μάθουμε ώς λαός νά άγοράζουμε άλήθειες κί όχι έλπίδα, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά άπό πού ''κόβεις τήν κίνηση'' όταν άγοράζεις έλπίδα.
  Πράγματι συνομιλούσε μέ τήν ίστορία, πάντα πρέπει σέ κρίσιμες περιστάσεις
  νά διαπιστώσεις τήν ώριμότητα τού λαού. καί τό άποτέλεσμα τού έδειξε ότι δέν ύπάρχει, διότι έκ τού άποτελέσματος κρίνονται τά πράγματα. Φυσικά καί έχει λύσεις γιά τό μετά κι όπως βλέπω τίς έφαρμόζει.
  Δέν έφερε αύτός τό πασοκ στήν έξουσία, αύτά βολεύουν τόν Καρατζαφέρη, τό πασοκ τό έφερε τό ένα έκατ. ψηφοφόρων πού κινείται με τό δόγμα νά βολευτώ νά βολέψω τά παιδάκια μου κι έντάξει. Πολιτογραφούνται δέ ό κύριος όγκος στή ΝΔ καί οί ύπόλοιποι σ' όλα τά κόμματα άνεξαιρέτως, παντού ύπάρχουν βολεψάκηδες.
  Ίδού λοιπόν τί λένε τά στοιχεία τών τεσσάρων τελευταίων βουλευτικών έκλογών. 2000 ΝΔ - 2.935.196 πασοκ - 3.007.596
  2004 ΝΔ - 3.359.682 πασοκ - 3.002.531
  2007 ΝΔ - 2.995.321 πασοκ - 2.727.853
  2009 ΝΔ - 2.295.167 πασοκ - 3.012.373
  Οπως φαίνεται το πασοκ παίρνει 3 εκατ. ψήφους κι όταν χάνει κι όταν κερδίζει. Αύτό γίνεται διότι μαγειρεύεται ό έκλογικός νόμος ένας λόγος.
  Ομως προκύπτουν στοιχεία σοβαρά γιά τούς άνεμοδούρες πού κοιτάνε τό βόλεμα, τό σπιτάκι τους, τά παιδάκια τους, λές κι έμείς είμαστε ρεμάλια καί ζούμε χωρίς οίκογένεια, χωρίς σπίτι, χωρίς παιδά. Δέν τούς καίγεται καρφί γιά τήν πατρίδα μας, γιά τίποτε πλήν τού βολέματος. Φθονούν καί μισούν τό διπλανό τους κι όποιον δέν τούς ''τακτοποιεί''.
  Αύτοί λοιπόν τό 2004 ''συστρατεύθηκαν'' στή νέα πορεία τής χώρας καί ή ΝΔ πήρε 400.000 περισσότερες ψήφους. Τό πασοκ πάλι 3 εκατ. Από πού ήρθαν; Από τήν άποχή όπου βρίσκονται άραγμένοι καί περιμένουν...
  Τό 2007 τό πασοκ παίρνει 300.000 λιγότερους, πού μετακόμισαν άλλού καί στήν άποχή, πιστεύοντας ότι δέν ύπάρχει προκοπή μ' αύτόν τόν ήγέτη. Οί 400.000 πού είχαν πάει στή ΝΔ γιά βόλεμα, έφυγαν απογοητευμένοι.
  Τό 2009 700.000 ψηφοφόροι φεύγουν από τή ΝΔ διότι όριστικά κλείσανε οί πόρτες γιά βόλεμα μέ τίς προεκλογικές θέσεις τού ΚΚ. Καί πού πήγαν; Πουθενά. Τό πασοκ ξαναπήρε τά 3 εκατ. αφού γύρισαν αύτοί πού δέν βολεύτηκαν τό 2007, αλλά ώ τού θαύματος αύτή τή φορά κέρδισε μέ τά ίδια 3 εκατ. πού έχασε τό 2004!!!!! Καί μάλιστα μέ πάνω από 10 μονάδες διαφορά. Απίστευτο κί όμως άληθινό. Η άποχή τών 700.000 βολεψάκηδων έδωσε άνέλπιστη νίκη στό πασοκ. Τό μίσος τους γιά τόν Καραμανλή πού δέν ύπέκυψε, ή αποχή τους ''έβγαλε'' κυβέρνηση!!!!! Ο ΚΚ είχε άφήσει άνεργους τούς κοματάρχες τής ΝΔ. Δέν τού τό συγχώρεσαν. Ο ΚΚ πάντως δέν φοβήθηκε τά δύσκολα, καί έχει λύσεις. Θά μού πείτε ό κοσμάκης τί φταίει. Ο κοσμάκης νά φύγει από τήν κακομοιριά του, νά παραμερίσει τό βόλεμα καί νά μάθει νά άγωνίζεται. Κι άλλού ύπάρχουν οίκονομικά προβλήματ. Εμείς τί είμαστε πλούσιοι;

  • Giorgos avatar
   Giorgos @ Ioannis 08/10/2009 12:07:47

   Σωστος

 23. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 08/10/2009 11:14:09

  Σα ν' ακούω τους πασόκους μετά τις εκλογές του 2004. Ουδεμία διαφορά. Ο ΓΑΠ θα έχει εκτεταμένη περίοδο χάριτος, γιατί οι προσδοκίες απ' αυτόν είναι ακόμη χαμηλότερες. Ελάχιστοι πίστεψαν τις προεκλογικές του υποσχέσεις, δεν τον ψήφισαν γι' αυτό. Επιπλέον, ο Καραμανλής διεκτραγώδησε τόσο πολύ την οικονομική κατάσταση της χώρας, που ελάχιστα οικονομικά αποτελέσματα, λίγο διοικητικό συμμάζεμα, κάτι ψίχουλα εδώ κανά μερεμέτι εκεί, αρκούν στον ΓΑΠ για άνετη διακυβέρνηση. Οτιδήποτε άλλο είναι ευσεβείς πόθοι.

  • Giorgos avatar
   Giorgos @ αχαβαχ 08/10/2009 12:05:13

   Συμφωνω με τον αχαβαχ.Το πασοκ εχει ανετη πλειοψηφια.Εχει το δικο του συστημα στο κρατος ανεξαρτητα αν ειναι στην κυβερνηση ή οχι και εχει την υποστηριξη του 99% των ΜΜΕ.Προβλεπεται μια νεα παντοκρατορια!!
   Πω πω...ανατριχιασα.Καημενη ελλαδα!

 24. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 08/10/2009 11:15:05

  Πρώτα πρώτα όταν μίλησα για "ιδεολογικό τρόμο" δεν εννοούσα (μόνο) την 17Ν. Εννοούσα κυρίως όλα τα υπόλοιπα. Αλλά καταλαβαίνω τι λες και δεν διαφωνώ. Ίσα ίσα που αυτά που λες συνεπικουρούν σε όσα λέω εγώ.

  Ατολμία, έλλειψη ταυτότητας, ιδεολογική ανασφάλεια και τελικά καθεστώς ιδεολογικής τρομοκρατίας από τους πολιτικούς αντιπάλους.

  Αυτά συμβαίνουν στη ΝΔ. Ξεκίνησαν αυτές οι συνθήκες παράδοσης του ελέγχου της ιδεολογίας της χώρας στην αριστερά από τον Καραμανλή το 74, αλλά συνεχίστηκαν από τον Μητσοτάκη από το 84, από τον Έβερτ το 94 και από τον ΚΚ Β' το 97 μέχρι σήμερα. Κανείς δεν διαφέρει σ' αυτά.

  Ποιος θα κάνει την αρχή να το αλλάξει; αυτό έχει ανάγκη η δεξιά.

  Σε αναζήτηση ενός τολμηρού Σαρκοζύ. Αλλιώς μια ζωή θα είναι παράλυτη. Ακόμα κι όταν θα κυβερνά.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Tηλέμαχος 08/10/2009 12:05:25

   Ξερεις οτι στην Ευρωπη μας εχουν παρει στο ψιλο (και εδω στην Ελλαδα εδω που τα λεμε).
   Η Figaro, η εφμηεριδα του Σαρκοζυ δημοσιευσε το αποτελεσμα των εκλογων με ενα τιτλο : Ελλαδα : καμμια εκπληξη και το νοημα προς τους αναγνωστες ηταν οτι τι να κανουμε,ακομη και οταν σε ολη την Ευρωπη βγαινει δεξια η Ελλαδα ειναι εξαιρεση.
   Οταν η ΝΔ ηταν το μονο κομμα μελος του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος που καταψηφισε το μνημονιο για τα εγκληματα του κομμουνισμου ο Σουηδος εισηγητης ειπε χιουμοριστικα οτι "εμεις εδω στη Σουηδια ξερουμε οτι εκαναν εγκληματα οι κομμουνιστες αλλα στην Ελλαδα δεν πηραν ειδηση".

 25. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 08/10/2009 11:21:36

  Λοιπόν, φίλοι, νομίζω ότι με τις επιλογές Καραμανλή για την Επιτροπή συνεδρίου, το παζλ ολοκληρώνεται. Ανήκω σε αυτούς που ψήφισαν Καραμανλή και όχι ΝΔ, στις 4 Οκτωβρίου. Τον ψήφισα γιατί νόμιζα ότι είχε το καλό της χώρας στο μυαλό του. Λυπάμαι, αυτό δεν ισχύει πια. Έχει καταρρεύσει μέσα μου. Δεν είναι ότι θέλω με το ζόρι το Σαμαρά αρχηγό, αλλά οπωσδήποτε δεν θέλω αυτό που εκπροσωπεί η Ντόρα, το Μητσοτακισμό, το ξεπούλημα των πάντων για το προσωπικό μας βόλεμα. Την προληπτική υπονόμευση των ελληνικών συμφερόντων για να μπορέσουν αυτοί να ζήσουν εις βάρος μας. Αυτό δεν το κάνει κανένας άλλος. Ούτε καν ο ΓΑΠ, που αν είναι αμερικανάκι, είναι διότι αυτή είναι η εθνικότητά του, αυτή είναι η εθνική του συνείδηση, που τόσο καλά του πέρασε η καλή του μανούλα. Φυσιολογικά πράγματα. Δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε επειδή δεν είναι Έλληνας. Δεν είναι Εφιάλτης, είναι απλώς ξένος. Όμως με το Μητσοτακαίκο είναι διαφορετικά. Είναι εντελώς ελληνικής καταγωγής και όμως τα ξεπουλάνε όλα συνειδητά. Είναι Εφιάλτες.

  Βλέπεις τώρα τον Καραμανλή να παραδίδει στη Ντόρα. Και καλά να παραδίδει στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό μπορώ να του το συγχωρήσω. Είναι η φυσιολογική εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Βλέπεις ρε παιδί μου ότι δεν τραβάει, κάνεις τόπο στον άλλον. Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος δυνατός, μπορεί πολλοί να έχουμε σοβαρές αμφιβολίες που δυστυχώς δικαιώνονται από τις πρώτες μέρες, αλλά δεν είχαμε δυστυχώς τη δυνατότητα άλλης επιλογής. Εδώ όμως, στη διαδοχή της ΝΔ, ο Καραμανλής ΕΧΕΙ τη δυνατότητα άλλης επιλογής. Και συνειδητά ΔΕΝ επιλέγει Σαμαρά, τον οποίο αβάνταρε κάποια στιγμή ως αντίβαρο στη Ντόρα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

  Δύο εκδοχές υπάρχουν και κατά τη γνώμη μου ισχύουν και οι δύο. Η πρώτη είναι ότι οι νταβατζήδες πέτυχαν συνολική παράδοση του Καραμανλή. Εξουσία στον ΓΑΠ και η ΝΔ στη Ντόρα. Πώς το κατάφεραν αυτό; Τον είχαν με κάτι στο χέρι; Απλώς κουράστηκε να το παίζει αντιστασιακός στη Νέα Τάξη; Δεν ξέρουμε. Πάντως η αλλαγή συμπεριφοράς είναι ανεξήγητη για εμάς τους απέξω. Η δεύτερη είναι ότι ο Καραμανλής ΔΕΝ θέλει κάποιον που θα μπορέσει να ξαναπάρει την εξουσία. Δεν θέλει κάποιον που θα μπορέσει να συσπειρώσει, να εμπνεύσει, να διαλύσει τον Καρατζαφέρη και να δώσει ελπίδα, να ανανεώσει τον πολιτικό λόγο, να κυβερνήσει στοιχειωδώς σωστά αύριο τη χώρα. Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει ο Σαμαράς και είναι κατά τη γνώμη μου προφανές ότι δεν τα θέλει ο Καραμανλής.

  Το τελευταίο, σε συνδυασμό με τη βαθύτερη επιθυμία του να επιστρέψει ως "σωτήρας". Όπως παρέδωσε ο θείος του στο ΠΑΣΟΚ και στον ανίκανο να κυβερνήσει Ράλλη, έτσι πάει να παραδώσει και ο ίδιος στο ΠΑΣΟΚ και στη Ντόρα. Αν είχε πάρει ο Αβέρωφ την εξουσία, αποκλείεται να ήταν 48-35 η διαφορά το 1981, αν και πάλι θα είχε βγει το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα είχε γίνει ο "σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας", που επαγγέλθηκε ο Ανδρέας. Δεν ήταν δηλαδή εντελώς σοσιαλιστικός, μιλάμε για αυτή την καταστροφή του χαρακτήρα του Έλληνα που έφερε το ΠΑΣΟΚ των Ανδρέα-Σημίτη. Θα υπήρχαν σημαντικές κοινωνικές αντιστάσεις από δεξιά, αν η διαφορά ήταν 44-39, ας πούμε. Το 1984 στις Ευρωεκλογές ο Αβέρωφ πήγε σε 40-38, που ήταν εκπληκτικό, αν σκεφτεί κανείς από πού ξεκίνησε, από το 48-35.

  Τώρα βλέπουμε μια από τα ίδια. Γαία πυρί μειχθήτω, πίσω μου. Το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ να καταστρέψει ό,τι απέμεινε από την Ελλάδα με την ψήφο των μεταναστών, τις οριστικές υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, την υποθήκευση του μέλλοντος του έθνους μέσω της μη εξυγίανσης, και την υπονόμευση της δημοκρατίας μέσω της ανάπτυξης "ανεξάρτητων" αρχών και ευρωλιγούρικων τεχνοκρατικών μικρο-δικτατοριών. Και από την άλλη μια Ντόρα που θα καεί όταν χάσει μια-δυο εκλογικές αναμετρήσεις με ποσοστό κάτω του 33%.

  Υπάρχει όμως κάτι που δεν υπολόγισε. Όπως δεν υπολόγιζε να μπορέσει να εκλεγεί ο ΓΑΠ. Μπορεί ο ΓΑΠ να πάει τόσο χάλια, που η Ντόρα να φαντάζει σωτήρας! Αυτό το σκέφτηκες Καραμανλή μας; Τι θα κάνεις τότε; Σήμερα θέλεις ολική παράδοση στους νταβατζήδες. Ξεχνάς όμως ότι το 2009 δεν είναι 1981 και τα πολιτικά πάθη έχουν καταλαγιάσει. Υπάρχει σήμερα το Ίντερνετ, ο κόσμος ενημερώνεται και τελικά θα κάνει αυτό που θέλει. Όπως σε έστειλε από κει που ήρθες, επειδή δεν ανταποκρίθηκες σε αυτά που περίμενες, έτσι μπορεί και να μην σε ξαναφωνάξει ποτέ πίσω.

  Κάνε λοιπόν ένα καλό και μείνε τουλάχιστον ουδέτερος. Άσε το κόμμα σου να τα βγάλει πέρα μόνο του. Εμείς οι απέξω που σε στηρίξαμε, το κάναμε επειδή δεν ήσουν το αμερικανάκι που είναι ο ΓΑΠ. Θέλουμε λοιπόν και σήμερα εναλλακτική απέναντι στον ΓΑΠ και όχι το θηλυκό χειρότερό του. Θα σου το αναγνωρίσουν όλοι και τότε είναι που θα επιβιώσει ο Καραμανλισμός. Αλλιώς, θα πεθάνει. Ήδη πεθαίνει. Να θυμάσαι Κωστάκη μας ότι το 2009 δεν είναι 1981. Οι σωτήρες Καραμανλήδες μας τελειώσανε.

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ Blimblomblim 08/10/2009 11:33:37

   Αυτά είναι σε πρώτη ανάγνωση. Υπάρχει και ο δεύτερος βαθμός ανάγνωσης. Η Ντόρα -πιστεύω- αποκλείεται να παραμείνει στην εκλογική επιτροπή όταν ανακοινώσει την υποψηφιότητά της. Θα παραιτηθεί. Δεν γίνεται να μην παραιτηθεί τελικά. Απλά το σχέδιό της είναι να δηλώσει την υποψηφιότητά της τελευταία για να μη θεωρηθεί ότι τρέχει να φάει τον Καραμανλή (έχει τρομερό άγχος μ' αυτό, λόγω του προηγούμενου με Βενιζέλο). Έτσι, με τη συμμετοχή της και την αποδοχή συμμετοχής της στην επιτροπή δίνεται ένα δωρεάν επιχείρημα στην άλλη πλευρά να το χρησιμοποιήσει την ημέρα που θα παραιτηθεί τελικά.

   Ήταν παγίδα. Δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρώτη ημέρα επειδή θα αναγκαζόταν να δηλώσει ανοιχτά την υποψηφιότητά της. Ενώ τώρα χάνει ένα ηθικό πλεονέκτημα.

   Δεν λέω ότι είναι απαραίτητα έτσι. Μία σκέψη κάνω.

   • Blimblomblim avatar
    Blimblomblim @ Tηλέμαχος 08/10/2009 11:40:54

    Μακάρι να είναι όπως τα λες Τηλέμαχε. Αν ναι, τότε αυτό σημαίνει ότι ο Καραμανλής είναι ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ως τακτικιστής. Ωστόσο, αμφιβάλλω. Δεν νομίζω να θέλει να δώσει αβάντα στο Σαμαρά. Διότι, κακά τα ψέματα, η μόνη εναλλακτική απέναντι στη Ντόρα είναι είτε ο ίδιος ο ΚΚ, είτε ο Σαμαράς.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Blimblomblim 08/10/2009 12:12:04

     Ειναι πολυ πιθανο να βγει η Ντορα για να καει.
     Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορει να πεσει με μια μονο τετραετια ειδικα με αντιπαλο τη Ντορα.Αρα ο Καραμανλης ισως την ευνοησει για να την καθαρισει μετα τις επομενες εκλογες και να γυρισει να μας αποδιαλυσει ή να παρει τοτε τη σκυταλη ο Σαμαρας.

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ Blimblomblim 08/10/2009 12:15:51

     Εγώ πιστεύω, ψυχραιμία, ότι ο Σαμαράς την επόμενη τετραετία θα εκλεγεί πανηγυρικά, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ την έδωσαν οι Νεοδημοκράτες που κάθησαν σπίτι τους. Σοβαρές μετακινήσεις προς ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε (πλην μετακινούμενων μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ). Αν εμπνεύσει ο Σαμαράς, που μπορεί να εμπνεύσει, τότε θα πάμε στο ΝΔ 44- ΠΑΣΟΚ 39 που είναι η πραγματική δύναμη των κομμάτων, κατά τη γνώμη μου.

    • Tηλέμαχος avatar
     Tηλέμαχος @ Blimblomblim 08/10/2009 14:04:17

     Ο Σαμαράς είτε τώρα είτε ποτέ. Δεν έχει άλλη επιλογή. Είναι ήδη 58 ετών.

     Ροή από ΝΔ προς ΠΑΣΟΚ υπήρξε αρκετά μεγάλη. Μην κοιτάτε τις ψήφους σε απόλυτο αριθμό. Ποιος είπε ότι η αποχή προήλθε μόνο από Νεοδημοκράτες; Η ροή αυτή δείχνει πρώτον την περιορισμένη επιρροή του ΛΑΟΣ (ΝΔ+ΛΑΟΣ=39%), δεύτερον το ρεύμα που δίνει ο αέρας του νικητή και τρίτον το ρεύμα που δίνει η απειλή ακυβερνησίας. Γιατί να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές και να μην ψηφίσουμε από τώρα, ώστε να πάρει αυτοδυναμία;

     Ένα μεγάλο μέρος των ρευμάτων β και γ, θα επιστρέψει στη ΝΔ δημοσκοπικά μέσα το πολύ σε 6 μήνες, και θα δείτε το +10% να γίνεται 3% ή 4% όσο ήταν την άνοιξη.

  • occultist avatar
   occultist @ Blimblomblim 08/10/2009 20:16:29

   @ Blimblomblim,
   Αγαπητέ εάν ο Καραμανλής παραδώσει στην ντόρα - έμεσα ή άμεσα- τόσο ο ίδιος όσο και η Ν.Δ είναι τελειωμένοι από χέρι. Στην Ν.Δ θα είναι περισσότερα τα 'στελέχια' από τους ψηφοφόρους. Την λαική δεξιά θα την εκφράζει ο Καρατζαφέρης. Ηδη αύξησε τους βουλευτές του κατά 50%, αν και στην συνείδηση των ψηφοφόρων ήταν γνωστό πως δεν πρόκειται για κόμμα εξουσίας. Η ψήφος στον Καρατζαφέρη ΔΕΝ ήταν ψήφος αποδοκιμασίας -όπως συνέβει με αυτούς που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ- αλλά ψήφος ανάγκης φεύγοντας από ένα κόμμα που ενώ ευαγγελιζόνταν την κεντροδεξιά ή την λαϊκή δεξιά, άν θέλεις, στην πράξη ήταν τόσο αριστερόστροφο που κυνήγησε τους οπαδούς του. Επί πλέον δε, οι εν δυνάμει δελφίνοι ντόρα και αβραμόπουλος, ως δήμαρχοι η μεν πρώτη κατασπάραξε όποιον Νεοδημοκράτη δεν έδωσε γη και ύδωρ με το να ενταχθεί στον μηχανισμό της, ο δε Αβραμόπουλος μέσω του περιβόητου Βαρδαλάκη αποκέφάλιζε όποιον δεν στρατευόταν με το τότε κόμμα του.

 26. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 08/10/2009 11:53:37

  Τα τρία "δέν της πολιτικής" του φίλου Θ.Κ. είναι εν τέλει ένα, το πρώτο. "Ποτέ δεν αποφασίζεις εκλογές για να τις χάσεις" (νά, όμως, που συνέβη κι αυτό!). Από την συλλογιστική, ωστόσο, του Θ.Κ. προκύπτει ότι ο Πολιτικός (και μάλιστα με το πί κεφαλαίο), μη αποφασίζοντας εκλογές και άρα μή χάνοντας, ταυτίζει το εξ αυτού κέρδος του με το κέρδος του τόπου. Από πού προκύπτει ότι, αν δεν έκανε ο Καραμανλής τώρα εκλογές, ο τόπος θα είχε (κάποιο) κέρδος;
  Σε καμμιά περίπτωση δεν υπονοώ ότι ο Καραμανλής εσκέφθη όπως σκέφτομαι τώρα εγώ. Το αποτέλεσμα μετράει, και όχι η πρόθεση ή η τύχη του Καραμανλή. Ένα είναι γεγονός αναντίρρητο ότι, μετά απ' αυτή την εξέλιξη, ο τόπος πήρε μιά ανάσα. Και εντός και εκτός (είναι λ.χ. πιθανό ότι η διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας στην Ε.Ε.΄σχετικά με το έλλειμμα κτλ. να έχει καλύτερη τύχη τώρα).
  Κατά συνέπειαν, δεν υπάρχουν "αρχές (δέν κτλ.)" στην Πολιτική. Τουλάχιστον όχι σαν αυτές που αναφέρει ο Θ.Κ. Ύστερα, από πού προκύπτει ότι η Πολιτική είναι ...πόλεμος, ώστε να επικαλούμεθα τον Κλαούζεβιτς και τον Σουν Τσού; Έχω την γνώμη ότι η Πολιτική έχει πολύ λιγότερες απαιτήσεις και αυτονόητα. Ένα της φτάνει: να ξημερώνει το αύριο τουλάχιστον σαν το σήμερα. Το αύριο και το σήμερα του τόπου, εννοείται, και όχι του Καραμανλή ή του Παπανδρέου...
  Πραγματικά δεν ξέρω τί ακριβώς είχε στο κεφάλι του ο Καραμανλής αποφασίζοντας εκλογές τώρα. Είναι ενδιαφέρον όμως ότι απ' ό,τι βλέπω εδώ μέσα υπάρχει μιά δυσκολία ή τουλάχιστον συζήτηση μιά δυσκολία, προκειμένου να ανιχνευθεί η σκέψη του (εκτός, βέβαια, αν δεχτούμε ότι πέντε χρόνια ανάλωσε τον πολιτικό του χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια!). Κατά την άποψή μου, ο Καραμανλής ο νεώτερος υπήρξε ένας μικρός πολιτικός, που ενδεχομένως έκανε το ελάχιστο που έμαθε από την Πολιτική.

 27. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 08/10/2009 12:05:41

  Αν δεν το ζητάς όμως το κεφάλι εδώ του FactorX, μάλλον το κάνεις επειδή καταλαβαίνεις ότι το έκανε καλοπροαίρετα και επειδή το πίστευε. Δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά οι Νταβατζήδες.

 28. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/10/2009 12:34:37

  Βρε για τη Νεα Δημοκρατια το γραφω αν δεις τι λεω παρακατω.
  Εννοειται οτι το ΠΑΣΟΚ ειναιτο ισχυροτερο σοσιαλιστικο κομμα στην Ευρωπη (οπως και το ΑΚΕΛ το ισχυροτερο κομμουνιστικο).

 29. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 08/10/2009 12:45:00

  Η γνώμη μου, από κάπως αποστασιοποιημένη, λειτουργιστική και "αντιιδεολογική" σκοπιά:
  1. Εκλογές έγιναν τώρα επειδή ήταν αδύνατο να γίνει προυπολογισμός (μετά από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες).
  2. Η μακροπρόθεσμη πορεία των δημοσκοπικών προβλέψεων (στατιστική καμπύλη 1 έτους) οδηγούσε σε βέβαιη ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως σε απολύτως βέβαιη αυτοδυναμία.
  3. Σε μια τραυματισμένη (οικονομικά, ηθικά και ψυχολογικά) κοινωνία, η μεν ΝΔ έρριχνε στις πληγές αλάτι το δε ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε ανακουφιστικό μασάζ και έδωσε καταπραυντικά του πόνου. Αυτό επιδείνωνε συνεχώς όλο και περισσότερο την ήδη διαταραγμένη ισορροπία σε ψήφους. Αλλά η ΝΔ μάλλον ήθελε να φύγει, οπότε γενικά ... καλώς έπραττε. Έχασε όμως τον έλεγχο της διαφοράς, και αντί του 4-5 % που επεδίωκε, κατρακύλησε βαθειά. Αδεξιότητα χειρισμού.
  4. Το aninews ως ιστοσελίδα με φανερή πολιτική θέση, είχε μια συνεπή στάση. Είχε πολιτική γραμμή και στόχους, αυτό ήταν φυσικό και αναμενόμενο. Όμως η προτίμησή του προς συγκεκριμένα ρεύματα εντός της ΝΔ, η καταπολέμηση άλλων και η έντονη φόρτιση με ιδεολογία (και όχι τόσο με πρακτική πολιτική), δημιουργεί αντιφάσεις και αποσυσπειρώσεις. Αυτό είναι όμως και καλό, γιατί περιορίζει την λειτουργία του ως κομματικό όργανο, που δεν είναι ποτέ ελκυστικό.
  5. Η ιστοσελίδα, πρέπει κατά τη γνώμη μου να διευκρινήσει άν κατά πρώτο λόγο θα ιδεολογίζει (εθνικολαική ιδεολογία) ή θα προσανατολισθεί στην εφαρμόσιμη πολιτική, έως και Relapolitik. Και τα 2 μαζί, όπως συμβαίνει τώρα, κάνουν τη συζήτηση όχι παραγωγική, θα έλεγα ολίγον αμπελοφιλοσοφία, και να μου συγχωρηθεί ο οξύς κριτικός τόνος, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής.
  Πάντως τέτοιες ιστοσελίδες, που προσφέρουν τη δυνατότητα διαλογικής πολιτικής παιδείας, χρειάζονται πολύ στους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων.

 30. Nazgul avatar
  Nazgul 08/10/2009 13:10:03

  @tiramola

  Εγώ πάντως την μόνη αλλαγή που βλέπω στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, απο το ηττημένο και ταπεινωμένο του 2007, είναι ότι αντί να πάει ο Βενιζέλος στο Ζάππειο πήγε στο Πεντάγωνο.

 31. qwert avatar
  qwert 08/10/2009 14:22:16

  Blimblomblim είπε: "... Η πρώτη είναι ότι οι νταβατζήδες πέτυχαν συνολική παράδοση του Καραμανλή. Εξουσία στον ΓΑΠ και η ΝΔ στη Ντόρα. Πώς το κατάφεραν αυτό; Τον είχαν με κάτι στο χέρι; Απλώς κουράστηκε να το παίζει αντιστασιακός στη Νέα Τάξη; Δεν ξέρουμε. Πάντως η αλλαγή συμπεριφοράς είναι ανεξήγητη για εμάς τους απέξω ..."

  Άψογο όλο το κείμενο. Όλα εξηγούνται ή θα εξηγηθούν και πολύ άμεσα.
  Ήδη ο Χατζινίκος στον Real το πρωΐ έλεγε κάτι ότι αδίκως ο ΚΚ ΄Β' χτυπιέται τόσο πολύ, δεν βρήκε σωστούς συνεργάτες, είναι πολύ νέος και πολύ έμπειρος, δεν έχουμε άλλους τέτοιους...
  Εάν γίνει ΠτΔ πιο νωρίς από το 2010 μην σας κάνει εντύπωση.

  Ζούμε πλέον στην εποχή όπου το Σύστημα δεν τηρεί τα προσχήματα.
  Η εποχή της απροσχημάτιστης επιβολής.
  (μικρή διόρθωση, 42-38 το 1984).

 32. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 08/10/2009 15:01:32

  Τα επεισόδια που γίνονται αυτή την ωρα στο κέντρο απότελούν το καλύτερο πάτημα για την ενίσχυση της καταστολής από τη νέα κυβέρνηση...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Βανζέτι 08/10/2009 16:04:15

   Αμαν και ποτε.

 33. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 08/10/2009 15:19:46

  Μα γιατί κουραζόσαστε ;

  Ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Σουφλιάς είναι οι σύγχρονες ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ !

  Ο κ. Σουφλιάς αμέσως μετά από την προκήρυξη των εκλογών και τις πρώτες αντιδράσεις των Νεοδημοκρατών δήλωσε : ¨τις εκλογές τις κάνουμε με γνώμονα το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ - ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ... Και σύμφωνα με το αστικό μας Σύνταγμα ( προστασία της μεγάλης περιουσίας και ιδιοκτησίας ) ¨εθνικό συμφέρον¨ είναι πάντα το ΤΑΞΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ .

  Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή Καραμανλής και Σουφλιάς λειτούργησαν με βάση το ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ! , σύμφωνα με τις επιταγές και επιθυμίες των Εργολάβων δημοσίων έργων και Νταβατζήδων των Μ.Μ.Ε. , του ΣΕΒ και των Εφόπ-ληστών του City .

  Ο κ. Σουφλιάς είχε καταχωρηθεί στο ¨λαϊκό υποσυνείδητο ¨ σαν ο ¨άτυπος σύμβουλος¨ των συγκροτημάτων Μπόμπολα-Λαμπράκη ( ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ! ) .

  Η περίοδος Σημίτη ήταν απόλυτα αναγκαία για την άρχουσα μεταπρατική ελληνική αστική τάξη με στόχο την πλήρη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ένταξη της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ( Ε.Ε. και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ) με άλλα λόγια πλήρη προσαρμογή στις απαιτήσεις της λεγόμενης ¨παγκοσμιοποίησης¨ του Χρηματιστικού κεφαλαίου.

  Η περίοδος ¨Παπανδρέου¨ ( του μικρού ) είναι απόλυτα αναγκαία για ΠΛΗΡΗ και οριστική ένταξη της Ελλάδας στις νέες Γεωστρατηγικές προσαρμογές του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού ΚΑΙ ΤΗΝ ¨ΕΠΙΛΥΣΗ¨ των ¨εθνικών θεμάτων¨ στην πασίγνωστη ¨Νότιο-Ανατολική Πτέρυγα¨ του ΝΑΤΟ.

  Άλλωστε τα ¨περιφερειακά¨ μικρά κράτη με τους ¨αναχρονιστικούς¨ εθνικισμούς τους είναι ένα εμπόδιο για τα Μητροπολιτικά μεγάλη κράτη ( που πάντα θα υπάρχουν αναλλοίωτα )του ιμπεριαλισμού .

  Η Γερμανική ¨Ευρώπη των Περιφερειών , του Intereg και της ¨διασυνοριακής συνεργασίας¨ είναι ο νέος βιοπολιτικός - γεωγραφικός μας χώρος.

  Ο κ. Χρυσόγελος , σαν Πασόκ ( β΄ ) , το διαπίστωσε ήδη στην τελευταία του συνέντευξη : ¨δεν υπάρχουν σύνορα¨ είπε( όταν το ρωτούσαν για τον Σλαβομακεδόνικο εθνικισμό του κ. Τρεμόπουλου , αλλά πολίτες με ¨πανανθρώπινα προβλήματα¨ ...ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ !

  Προσθήκη : Σ΄ένα πράγμα δεν συμφωνώ σαν ¨αριστερός με αστικές καταβολές¨.

  Στην απαράδεκτη συμπεριφορά του Δ. Ρέππα , κατά την διάρκεια της κηδείας ( ¨τελετή παράδοσης¨ ) , απέναντι στον ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΟΥ Γ. Σουφλιά. Στάθηκε σαν αγγούρι , σαν ¨λοχαγός¨ ( τίτλος που κατέχει επάξια ).

  Ο γεράκος ήταν έτοιμος να κλάψει . Έκανε ¨απολογισμό¨ του ¨θετικού του ¨ έργου και ζήτησε να το συνεχίσουν... Ο λοχαγός όμως στα παιδικά του χρόνια , ο οποίος σαν άλλος Μικογιάν , έκανε μια διαδρομή σαν ¨Αντρεϊκός¨ , ¨Σημιτικός ¨ και τέλος σαν ¨Γιωργοπαπανδρεϊκός¨ ( οι λοχαγοί ακολουθούν πάντα την ιεραρχία ) ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ :

  ¨και βέβαια κύριε υπουργέ θα αξιοποιήσουμε κάθε θετικός σας έργο ...είσαστε ένας πολιτικός που είχε το θάρρος της γνώμης του , ήξερε να αναλαμβάνει τις ευθύνες και να δέχεται τις συνέπειες το όποιων σωστών ή λανθασμένων αποφάσεων του ...το γραφείο μου θα είναι πάντα ανοιχτό για κάθε συμβουλή σας... ¨

  Δεν έχει συνειδητοποιήσει ο κ. Ρέπας ότι εάν δεν υπήρχε ο Γ. Σουφλιάς που πρόταξε το ¨εθνικό συμφέρον ¨, δηλαδή το συλλογικό συμφέρον και τα κελεύσματα της αστικής τάξης , δεν θα είχε την τύχη να ¨υπηρετήσει τον πολίτη¨ , δηλαδή να γίνει υπουργός ; Αυτό εγώ το ονομάζω , πολιτική ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ , στέρηση συναισθημάτων ευγνωμοσύνης , και ¨έλλειψη πολιτικού πολιτισμού¨.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΝΤΑΝΤΟΝ 08/10/2009 15:50:17

   Η σταση Ρεππα συμβαδιζει με την παγια σταση ΠΑΣΟΚ που θεωρει τη ΝΔ επαρατη δεξια και συνεργαζεται μονο για τα τυπικα.
   Η δικη σου αναλυση δεν δεσμευει το ΠΑΣΟΚ και τους Ρεππες αυτου του κοσμου.Ο Σουφλιας ειναι τυπικος Νεοδημοκρατης που εκλιπαρει για αναγνωριση τους αντιπαλους του και ομνυει υβριζομενος σε μια ανυπαρκτη εθνικη ενοτητα.
   Οσο για τα υπολοιπα εγραψα την αποψη μου πιο πανω.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ΝΤΑΝΤΟΝ 08/10/2009 17:06:46

   @ ΝΤΑΝΤΟΝ
   Too much Leninist! Πράγματα που μυρίζουν Σοβιετία.
   Έχουν περάσει όλα αυτά, παέι καιρός πολύς!
   (Δ. Σαββόπουλος)
   Πάντως η Ελλάδα μοιάζει με χώρα του Υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά ευτυχώς μόνον στα ΜΜΕ, στα blog και στα καφενεία.
   Κατά τα άλλα, ευτυχώς είναι κανονική, κανονικότατη χώρα της αστικής δημοκρατίας. Οι εκλογές το έδειξαν.

  • occultist avatar
   occultist @ ΝΤΑΝΤΟΝ 08/10/2009 20:32:08

   @ΝΤΑΝΤΟΝ says:
   ""Ο γεράκος ήταν έτοιμος να κλάψει . ""
   Και όταν εμείς κλέγαμε ο γεράκος δεν ήλθε να μας παρηγορήσει. Αντιθετως έβαλε διόδια σε ανύπαρκτους εθνικές, έβαλε ημιυπέθριους χώρους έβαλε, έβαλε, έβαλε και εμείς βάζαμε τα κλάμματα. Και τέλος έβαλε και το βάρος του για εκλογές και εμείς κρυφτήκαμε για να γλυτόσουμε το πράσινο δούλεμα.

 34. Χρήστος avatar
  Χρήστος 08/10/2009 16:09:42

  Που κρίθηκαν οι εκλογές και που θα κριθεί η επόμενη μάχη

  8/10/2009


  Ασφαλώς η έκταση της νίκης του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε έκπληξη. Ακόμη και το κοινό exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων «ακούμπησε» το αποτέλεσμα μόνο στην απόλυτα ακραία εκδοχή του αναφορικά με τα δύο μεγάλα κόμματα. Δύο χωριστές αυτόνομες δημοσκοπήσεις, με «εκτίμηση ψήφου», που έδιναν ένα και μόνο ποσοστό, έπεσαν (όπως και στις Ευρωεκλογές) έξω.

  Όπως γράφαμε λίγο πριν τις εκλογές, ενώ ήταν αδύνατο να είναι κανείς βέβαιος για το πώς θα καταλάγιαζαν τα ποσοστά (φυσικά με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται) το μόνο σίγουρο ήταν η ρευστότητα. Και τούτο διότι, μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν απρόβλεπτη η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της αδιευκρίνιστης ψήφου. Και αυτή ήταν φυσικά κρισιμότατη, καθώς ο κύριος όγκος της προέρχονταν από το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα: Δηλαδή την αποσυσπειρωμένη ΝΔ.

  Οι ψηφοφόροι αυτοί, όπως έδειχναν σχετικές ποιοτικές έρευνες, ήταν έντονα απογοητευμένοι από το κυβερνών κόμμα. Και η απογοήτευση αυτή δεν κάμπτονταν εύκολα. Και τούτο παρά το ότι η εικόνα του Κώστα Καραμανλή «άντεχε» μέχρι τέλους, όπως έδειχναν τόσο οι δημοσιευμένες, αλλά και αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις (των δύο τελευταίων εβδομάδων). Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις αυτές κατέγραφαν σχετική ενδυνάμωση της εικόνας Καραμανλή, μετά τα debate. Όμως, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η συσπείρωση της ΝΔ ήταν κοπιώδης. Ενώ οι εναπομένοντες αναποφάσιστοι της ΝΔ, ως κεντρική μάζα της αδιευκρίνιστης ψήφου, ήταν ακίνητη. Ο «κομματικός πατριωτισμός» δεν τους συγκινούσε. Η έλευση του ΠΑΣΟΚ τους προβλημάτιζε σοβαρά, αλλά δεν τους τρόμαζε. Ενώ η θετική εικόνα ενός προσώπου (Καραμανλή) δεν έμοιαζε να αρκεί ώστε να απαλύνει την αρνητική συνολική εικόνα της ΝΔ που είχε εδραιωθεί κυρίως από το 2008 και μετά.

  Οι αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις λοιπόν, μπορεί να έδειχναν μείωση της διαφοράς από εκείνη που αρχικά καταγράφονταν στο ξεκίνημα της εκστρατείας, όμως την ίδια ώρα, οι «αντιστεκόμενοι» αναποφάσιστοι της ΝΔ (που παρέμεναν σε επίμονα υψηλά ποσοστά), είχαν μετατραπεί σε έναν «σκληρό πυρήνα» που δεν επέστρεφε και στάθμιζε και άλλες επιλογές. Ήταν φανερό λοιπόν πως αν οι ψηφοφόροι αυτοί αποφάσιζαν τη δωδεκάτη ώρα να εγκαταλείψουν τη ΝΔ είτε προς άλλες κατευθύνσεις, είτε προς την αποχή, τότε τα ποσοστά της ΝΔ θα έπεφταν εκ νέου και η απόσταση υπέρ του ΠΑΣΟΚ θα διευρύνονταν.

  Εν τέλει, συνέβη ακριβώς αυτό. Οι αδιευκρίνιστοι – αναποφάσιστοι ψηφοφόροι της ΝΔ διέρρευσαν προς την αποχή, τα μικρότερα κόμματα (και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά), ενώ ενίσχυσαν και την προϋπάρχουσα τάση διαρροών προς το ΠΑΣΟΚ. (Πιθανότατα διότι επιθυμούσαν αυτοδυναμία και πολιτική σταθερότητα που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να προσφέρει). Συμπεραίνοντας: Στο τέλος της ημέρας, οι αναποφάσιστοι λειτούργησαν όχι ως δίαυλος για ενίσχυση της διαφαινόμενης τάσης επανασυσπείρωσης της ΝΔ, αλλά αντίθετα, ως ανάχωμα της ενίσχυσης αυτής και μοχλός για την απότομη πτώση των ποσοστών της. Είναι λοιπόν η συμπεριφορά των αναποφάσιστων αυτών που κατέστησαν βαριά την ήττα της.

  Τη δωδεκάτη ώρα λοιπόν, οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες αμφιταλαντευόμενους της ΝΔ απομακρύνθηκαν από το κόμμα που είχαν επιλέξει το 2007. Η αποχή, που σίγουρα έπληξε κυρίως τη ΝΔ ήταν και αυτή μια μορφή αποστασιοποίησης καθώς εκτινάχθηκε στο 32%, δηλαδή 7% περισσότερο από το 2007. Αυτή η οργισμένη διάθεση αποστασιοποίησης, αποδείχθηκε πιο ισχυρή από τις έντονες επιφυλάξεις των ψηφοφόρων αυτών για τις ικανότητες μιας κυβέρνησης Παπανδρέου. ’λλωστε για κάποιους, μια παρόμοια κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, εδικαιούτο να δοκιμασθεί, είτε ως το «μη χείρον», είτε με βάση το ερώτημα «εν πάσει περιπτώσει, πόσο χειρότεροι μπορεί να είναι;».

  Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το ρεύμα αυτό κατά της ΝΔ, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008, είναι γνωστοί. Αφορούσαν κυρίως συμπεριφορές προσώπων, και περιστατικά που ήγειραν θέματα ηθικής τάξης. Όλα αυτά λειτούργησαν σαν χιονοστοιβάδα, καθώς μάλιστα (όπως επεσήμανε έγκαιρα ο γράφων στο βιβλίο του για τις εκλογές του 2007 και την «επόμενη μέρα») ρωγμές είχαν ήδη εμφανισθεί στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης. (Γνωστή είναι η αναφορά μου για το «ραγισμένο γυαλί»).

  Υπάρχει όμως και άλλο ένα κρίσιμο και ευρύτερο ζήτημα: Η κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα έχει όλο και λιγότερη ανοχή για την όποια εξουσία. Ενώ η τάση των ψηφοφόρων να ψηφίζουν αρνητικά ενισχύεται. Αυτό συμβαίνει διότι η «κομματική πιστότητα» στον δικομματισμό, χάνει την έντασή της και οι σχέσεις ψηφοφόρων και κομμάτων χαλαρώνουν. Επίσης το «αντίπαλο δέος» (ο άλλος πόλος του δικομματισμού) τρομάζει όλο και λιγότερους ψηφοφόρους που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το κόμμα που παραδοσιακά ψήφιζαν. Η έλευση του άλλου μεγάλου κόμματος εξουσίας παύει να αποτελεί «απειλή» και άρα εμπόδιο για να εκδηλωθεί η εγκατάλειψη αυτή. Τούτη την εντεινόμενη τάση της κοινής γνώμης πλήρωσε η ΝΔ στις εκλογές. Και είναι πιθανό (υπό ανάλογες συνθήκες) να την πληρώσει και το ΠΑΣΟΚ στο άμεσο μέλλον αν οι δεσμεύσεις του (οικονομικές και πολιτικές) δεν τηρηθούν.

  Με την έννοια αυτή, όπως υπήρξε εύθραυστο το ποσοστό της ΝΔ το 2007, άλλο τόσο είναι εύθραυστο και το τωρινό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι τώρα το ΠΑΣΟΚ έχει πετύχει μια σαφώς πιο μεγάλη νίκη από εκείνη της ΝΔ του 2007. Όμως την ίδια ώρα είναι φανερό πως η νίκη αυτή στηρίζεται κυρίως στη δραματική πτώση της ΝΔ, και όχι στην αξιόλογη άνοδο των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΠΑΣΟΚ (οι οποίοι βρέθηκαν απλώς στα επίπεδα του 2004).

  ’λλωστε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα συγκεντρώνει πολύ περισσότερες επιφυλάξεις από ότι η κυβέρνηση της ΝΔ του 2004, με αποτέλεσμα η τελευταία να είχε τότε εντονότερο «αέρα» στα πανιά της, από ότι διαθέτει τώρα το ΠΑΣΟΚ. Με δυο λόγια, το 2004 η ΝΔ είχε τότε μια ισχυρή δυναμική «διπλής θητείας» κάτι που δεν είναι διόλου βέβαιο ότι διαθέτει τώρα το ΠΑΣΟΚ. Οι επιφυλάξεις για την τωρινή κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σαφώς περισσότερες απ’ ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ του 2004. Και η ανοχή προς τη νέα κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών.

  Βεβαίως οι προοπτικές του ΠΑΣΟΚ συναρτώνται και από το πώς η ΝΔ θα ξεπεράσει τις τωρινές της δυσκολίες. Ισχυρή κρίση πέρασε άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ μετά το 2007 και εν τέλει την υπερέβη ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει την αρνητική ψήφο κατά της κυβέρνησης. Όμως η ΝΔ ξεπερνώντας τη κρίση και εκλέγοντας νέα ηγεσία, καλείται κυρίως να λύσει ένα κρίσιμο στρατηγικό ζήτημα που αναδεικνύουν τα exit polls: Ότι δηλαδή στους τέσσερις ψηφοφόρους που έχασε, οι τρεις διέρρευσαν στα αριστερά της και μόνο ένας στα δεξιά της. Αυτή η πραγματικότητα είναι κομβική. Και εάν αγνοηθεί το κόστος δεν θα είναι αμελητέο.

  Με δυο λόγια (και θα επανέλθουμε σε άλλο άρθρο αναλυτικά), η ΝΔ θα γίνει επικίνδυνη για το ΠΑΣΟΚ μόνο αν ακολουθήσει μια στρατηγική «μεσαίου χώρου» (προσαρμοσμένη φυσικά στις τωρινές συγκυρίες). Μια παρόμοια στρατηγική χάραξε και υλοποίησε ο Κώστας Καραμανλής για να οδηγήσει σε εντυπωσιακή ανάκαμψη τη ΝΔ το 2000 και στη συνέχεια σε δύο καθαρές νίκες το 2004 και το 2007. Με βάση την πραγματικότητα αυτή, η ΝΔ, αναδεικνύοντας ένστικτα αυτοσυντήρησης, οφείλει να κάνει το αυτονόητο: Να εκλέξει την κατάλληλη ηγεσία που θα υπηρετήσει τη στρατηγική αυτή και θα την υλοποιήσει με αξιοπιστία, καθαρότητα και χωρίς ταλαντεύσεις.

  ’ρα, σε μια συγκυρία όπου το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί κυβερνητικά και αμιγώς πραγματιστικά, η ΝΔ θα κριθεί στρατηγικά και αμιγώς πολιτικά.

  www.johnloulis.gr

 35. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/10/2009 17:26:33

  Ο Λούλης πληρωνόταν για να συμβουλεύει αυτές τις ρηχές, μηχανιστικές, κοινοτυπίες ;
  Εξηγείται γιατί τον Καραμανλή τον πήρε ο διάολος.
  Άμα στη ΝΔ ήθελαν αναλύσεις επιπέδου ας διάβαζαν το antinews, τζάμπα.
  Ο μέσος σχολιαστής τα γράφει καλύτερα.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Προφήτης 08/10/2009 18:34:56

   Ζήτω το antinews!

 36. b.n avatar
  b.n 08/10/2009 18:48:44

  Μόνο απροσδόκητη δεν ήταν η συντιβή της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.
  Όλοι την γνώριζαν ότι έρχονταν απλώς κράτησε κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούσε.
  Τον λαό μπορείς να τον κοροϊδέψεις μία δυό φορές ,όταν όμως σε καταλαβαίνει σε τιμωρεί δεόντως.
  Η ήττα λοιπόν ήταν αναμενόμενη απλώς η συντριβή ήταν ανάλογη του μεγέθους της φούσκας του ηγέτη της.

 37. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 08/10/2009 19:59:35

  @Χρήστος Που είναι του Λούλη?
  στο site??
  δε το βρίσκω..

 38. sinn avatar
  sinn 08/10/2009 20:20:55

  http://apps.opengov.gr/
  Οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την 13η Οκτωβρίου 2009.

  Προλάβετε!!!

  Ένα -κατά τη γνώμη μου- υποδειγματικό βιογραφικό για την ακομμάτιστη Διοίκηση

  Φώφη Γεννηματά

  • Γεννήθηκε στην Αθήνα, στους Αμπελοκήπους το 1964.
  • Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα από το 1986.

  Πολιτικές – Κομματικές δραστηριότητες

  • Μέλος της φοιτητικής παράταξης Π.Α.Σ.Π (1982 -1987).

  • Μέλος στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας από το 1986.

  • Πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς» από το 1996.

  • Mέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ (2001-2004).

  • Γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του ΠΑΣΟΚ (2001 – 2004).

  • Mέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (2003-2004).

  • Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

  • Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2004 μέχρι σήμερα).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.