Τα οράματα δεν γεμίζουν τα στομάχια
24/07/2014 06:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα οράματα δεν γεμίζουν τα στομάχια

Για να φτιάξεις οράματα πρέπει πρώτα να φτιάξεις κράτος που θα υποστηρίξει αυτά τα οράματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να περνά η ώρα, να χαζεύει ο κόσμος, να κάνουν ότι δουλεύουν για το καλό της πατρίδας οι πολιτικοί αλλά η χώρα να βουλιάζει.

Ακούμε τα τελευταία χρόνια από τους πολιτικούς όλων των κομμάτων για νέα οράματα που πρέπει να αποκτήσει η χώρα, για τη Νέα Ελλάδα που πρέπει να γεννηθεί αφού σκοτώσουμε πρώτα την παλιά, για τη Νέα Μεταπολίτευση που θα δημιουργηθεί αφού στείλουμε στον αγύριστο τα 40 χρόνια που μας βασάνισαν. Ακούει και διαβάζει ο ελληνικός λαός για όλα αυτά τα πομπώδη, όλες αυτές τις Μεγάλες Ιδέες που εν μέρει είναι σωστές και απαραίτητες για να γίνουν, ωστόσο, πάσχουν πάντα από την έλλειψη ανθρώπων να τις υλοποιήσουν.

Χρόνια τώρα τα δύο μεγάλα κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, διατηρούσαν την εκλογική τους πελατεία και φυσικά το πολιτικό σύστημα με τέτοιου είδους οράματα. Σαν την φορμόλη που βάζουν στους νεκρούς, έριχναν στο πιάτο κι ένα όραμα για να «χαζεύει» ο λαός και να ξεχνάει ότι το ελληνικό κράτος είναι τόσο μπάχαλο που θα χρειαστούν δεκαετίες για να φτιαχτεί, αφού πρώτα κατεδαφιστεί.

Ίσως το μοναδικό όραμα που είχε πραγματική βάση ήταν αυτό που άρχισε να αχνοφέγγει από το 1974 και ύστερα. Το όραμα για μια γερή και τίμια δημοκρατία, για αποκατάσταση της ομαλότητας μετά την 7ετή Χούντα, για άρση των εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων και για οικοδόμηση μια σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας. Εν πολλοίς υπηρέτησε αυτό το όραμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να βάλει τα δικά του οράματα. Έξω οι Βάσεις και το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, λαοκρατία και άλλα τέτοια τσιτάτα «τάισαν» τους πολίτες για χρόνια, μαζί φυσικά με τα δις ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων που φαγώθηκαν από λίγους και δόθηκαν και ορισμένα ξεροκόμματα στον κόσμο. Αυτά τα οράματα έγιναν στη συνέχεια «Τσοβόλα δώστα όλα» για να έρθει ο Μητσοτάκης να βάλει το όραμά του που συνίσταται στο τρίπτυχο: Εξυπηρέτηση συμφερόντων – Θατσερισμός – όλα για την πάρτη μας. Τη σειρά ξαναπήρε ο Ανδρέας και ο Σημίτης ο οποίος έθεσε το μέγιστο όραμα πάνω από τις «στάχτες» των Ιμίων. Να μπούμε στην ΟΝΕ, έλεγαν οι εκσυγχρονιστές και γέμιζε το στόμα τους με φαγητό. Θα τρώμε με χρυσά κουτάλια έλεγαν αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα είναι ίδιο με των άλλων Ευρωπαίων. Εν ολίγοις: Θα γίνουμε Ευρωπαίοι και με τη βούλα.

Πόσο Ευρωπαίοι γίναμε το είδαμε λίγο αργότερα όταν η Μεγάλη Ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων με τα έργα »κουφάρια» χρυσοπληρώθηκαν όχι από τη γενιά του 2004 αλλά από τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους. Ήρθε και το όραμα της επανίδρυσης του κράτους, το μόνο πρόγραμμα με ουσιαστικό περιεχόμενο αλλά με έλλειψης τόλμης και σοβαρότητας στην αντιμετώπισή του. Η επανίδρυση έγινε κομματικό βόλεμα και χιλιάδες προσλήψεις που τώρα τις πληρώνουμε ακόμη.

Έφτασε καβαλάρης και ο Άι Γιώργης του ΠΑΣΟΚ με τα γεμάτα ταμεία που μας είπε το εξής: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Και τα κάναμε και τα δύο, μόνο που βουλιάξαμε τόσο που δεν έχει γυρισμό.

Έτσι, στα χρόνια των Μνημονίων το νέο όραμα είναι βγούμε απ’ αυτά. Όλη η σκέψη του κόσμου εκεί στρέφεται, όλες οι συζητήσεις αρχίζουν και τελειώνουν από το πότε θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα.

Τώρα λοιπόν που… κουτσοβγαίνουμε από τα Μνημόνια, ζητείται… ελπίς ή μάλλον νέο όραμα. Η ΝΔ λέει Νέα Ελλάδα προς τα δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει Νέα Ελλάδα αλλά προς τα αριστερά και η ζωή συνεχίζεται. Όμως, ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν πάει άλλο με τα οράματα που είναι γεμάτα περιεχόμενο αλλά δεν υπάρχει κανείς να τα εφαρμόσει. Ούτε φυσικά οι νέες ιδέες που εμφανίζονται κάθε λίγο και λιγάκι είναι χάπι δια πάσαν νόσον και πάσαν μ…κίαν.

Και ο Σαμαράς και ο Τσίπρας και ο κάθε άλλος «οραματιστής» είναι σίγουροι ότι μπορούν να υλοποιήσουν τόσο μεγάλες ανατροπές; Πιστεύουν άραγε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντέξει το βάρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται; Πιστεύουν ότι ο ίδιος ο λαός είναι έτοιμος να κάνει τη δομική αλλαγή που χρειάζεται; Και το κυριότερο: Πιστεύουν ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί έχουν το θάρρος να εφαρμόσουν μια πολιτική που θα τους αφαιρεί το βασικό τους στήριγμα; Δηλαδή το πελατειακό σύστημα που τους ανεβάζει και τους κατεβάζει από τα έδρανα;

Ωραία, λοιπόν, τα οράματα αλλά δεν γεμίζουν ούτε τα στομάχια, ούτε τα όνειρα των νέων της πατρίδας. Και το βασικότερο: Για να φτιάξεις οράματα πρέπει πρώτα θα φτιάξεις κράτος που θα υποστηρίξει αυτά τα οράματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να περνά η ώρα, να χαζεύει ο κόσμος, να κάνουν ότι δουλεύουν για το καλό της πατρίδας οι πολιτικοί αλλά η χώρα να βουλιάζει.

Δεν τους χωνεύουμε τους Γερμανούς και δικαίως ίσως. Έχουν όμως σύστημα και το τηρούν. Βάζουν στόχους και πρώτα εκπαιδεύουν τους πολίτες για να τους πετύχουν. Θυμάστε μήπως την ατζέντα 2010 του Στρέντερ; Ή για να έρθουμε στα κοντινά. Ο λίγος Ολάντ ανακοίνωσε πρόσφατα την ατζέντα για τη Γαλλία μέχρι το 2025. Αυτοί μπορούν να την υποστηρίξουν. Εμείς μπορούμε ή απλά τα οράματα των πολιτικών θα μείνουν στα συρτάρια ως ασκήσεις εργασίας και ο κόσμος θα ζει μια από τα ίδια;

Αριστερός Ψάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 24/07/2014 07:53:31

  Θυμάμαι στις εκλογές του 2007 , που σύσσωμη η αντιπολίτευση απαιτούσε από τον Καραμανλή να δεσμευτεί γιά τα τρία ΔΕΝ . ΔΕΝ θα αυξήσει το ΦΠΑ ΔΕΝ θα αυξήσει τα όρια ηλικίας γιά την σύνταξη ΔΕΝ θα μειώσει τις συντάξεις Μετά μιλάμε γιά όραμα δεκαετίας , όταν το πολιτικό κόστος επιτρέπει προοπτικές εβδομάδων μόνο.

 2. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 24/07/2014 08:03:59

  Ιδού, λοιπόν το ερώτημα, Α.Ψ. Έχεις την απάντηση.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 24/07/2014 08:22:41

  Ωραία η αφίσα. Με σαφές αντικαραμανλικό μήνυμα, για όσους θέλουν να το πιάσουν. Σου λέει, ο Κ. Καραμανλής θεμελίωσε την δημοκρατία και μαζί την "παλιά" (σάπια κλπ.) μεταπολίτευση. Εμείς τώρα (Σαμαράς) πάμε για την νέα μεταπολίτευση. Εμένα μου αρέσει το αντικαραμανλικό μήνυμα (παρά το ότι εκτιμώ τον Κ. Καραμανλή τον νεώτερο, διότι πιστεύω ότι προσπάθησε έστω και ισχνά να διορθώσει μερικά σοβαρά σφάλματα του θείου του), όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αρέσει σε όλους.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Διογένης 24/07/2014 08:32:51

   Διογένη, μπορείς να αναλύσεις τα κατά την κρίση σου σφάλματα του Κωνσταντίνου Καραμανλη; Πάντα ωφέλιμη η ψυχραιμη ανάλυση προσώπων και γεγονότων.

   • my way avatar
    my way @ Μανιάτης 24/07/2014 08:41:00

    1) Δεν τηλεφώνησε στον Κοκό, που περίμενε πως και πως να τον πάρουν από το χεράκι για να επιστρέψει και 2) Δεν απήλλαξε της χουντικής του δράσης και κατά συνέπεια δεν αξιοποίησε τον Πίπη.

    • μελιτίνη avatar
     μελιτίνη @ my way 24/07/2014 12:10:03

     ...θύμησέ μου...Πίπης;;

     • my way avatar
      my way @ μελιτίνη 24/07/2014 12:13:35

      Σπυρίδων Μαρκεζίνης! Ο Διογένης είναι μεγάλος fan του.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ my way 24/07/2014 12:42:40

      Όταν δεν έχουμε να απαντήσουμε επί της ουσίας, λέμε ό,τι να 'ναι για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Και ούτε καν. Λέμε ό,τι να 'ναι για να πούμε ότι λέμε κάτι. Διότι η φουμαρισμένη από τον πολλή προσωπολατρεία ψυχή σας σας κάνει να αδυνατείτε να δείτε τα ελαττώματά του ινδάλματός σας. Έτσι, παραδείγματος χάρη, εσείς, λέτε για τον "Πίπη" νομίζοντας ότι έτσι θα υποβιβάσετε τον συνομιλητή σας, που καθόλου και σε κανέναν δεν αναφέρθηκε, ούτε υπενόησε. Ενώ για όλα αυτά που είπε ο συνομιλητής σας δεν λέτε κουβέντα. Ασφαλώς. Δεν έχετε να πείτε και κάτι. Νομίζω ότι οι παρακολουθούντες την συζήτηση έβγαλαν πλήρως τα συμπεράσματά τους.

     • my way avatar
      my way @ Διογένης 24/07/2014 13:11:36

      Το έχω ξαναπεί, δεν αξίζει.

     • Ισόνομος πολίτης avatar
      Ισόνομος πολίτης @ μελιτίνη 24/07/2014 12:16:25

      Σπύρος Μαρκεζίνης (το "Πίπης" επί 35 χρόνια σχεδόν ήτανε το χαϊδευτικό του...εξ ανακτόρων... προερχόμενον))

     • my way avatar
      my way @ Ισόνομος πολίτης 24/07/2014 12:18:39

      ...και μεγάλο νούμερο των τότε επιθεωρήσεων.

     • Ισόνομος πολίτης avatar
      Ισόνομος πολίτης @ my way 24/07/2014 12:22:20

      Σωστό!!!

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ my way 24/07/2014 13:30:27

      Μια που λέτε για επιθεωρήσεις, ας δούμε και τη θέση των σημερινών γελιογράφων. Ίσως ο ευφυέστερος αυτών, ο Δ. Χαντζόπουλος, περιέγραψε με τη σημερινή του γελοιογραφία στα "Νέα" αυτό που λέω εγώ, αλλά πολύ καλύτερα από εμένα: "- Όπως, λοιπόν, βγαίνει ο Καραμανλής από το αεροπλάνο, γυρίζει ξαφνικά προς τα πίσω και κάνει νεύμα σε μια ξανθιά νταρντάνα, η οποία όπως μάθαμε μετά, ήταν η Δημοκρατία. Ρε σεις... καλά τα θυμάμαι; - Μια χαρά. - Γιατί έχουν περάσει και 40 χρόνια." www.hantzopoulos.gr/photos Επετειακό, δεν μπορείτε να πείτε...

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Μανιάτης 24/07/2014 08:45:07

    1) Χειρισμός κυπριακού. Μη αποστολή ελληνικών στρατευμάτων, την ώρα που οι Τούρκοι οργίαζαν να ξεφορτώνουν στρατό στην Κερύνεια. Μη ρίψη βολών πυροβολικού από τον Πενταδάκτυλο, όταν γινόταν η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων. Συνειδητή ανοχή της κατάληψης του μεγαλύτερου μέρους του νησιού από τους Τούρκους. 2) Σοσιαλμανία και κρατισμός για όποια κίνητρα και αν είχε αυτό, μερικά από τα οποία φημολογούνται ως άκρως ταπεινά (Ανδρέαδης). Αρχή της καταστροφής της κραταιάς, έως τότε, ελληνικής βιομηχανίας. 3) Έμμεση νομιμοποίηση της τρομοκρατίας δια της αρνήσεώς του να χρησιμοποιηθούν τα χουντικά αρχεία για να αποκαλυφθεί η δράση των πρώιμων μεταπολιτευτικών τρομοκρατών. 4) Πολιτική πριμοδότηση του ΠΑΣΟΚ και του ΑΓΠ έναντι της ασθμαίνουσας, αλλά όχι λαϊκιστικής Ένωσης Κέντρου. 5) Διάπραξη σοβαρών πολιτικών αμαρτημάτων για τη συγκέντρωση 180 ψήφων για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας (εισδοχή Μητσοτάκη στη ΝΔ). 6) Εμπέδωση της νοοτροπίας "θα μας ταϊζουν και θα μας προστατεύουν οι ξένοι" ως ιδεολογική βάση για την ένταξη στην τότε ΕΟΚ. Κακά τα ψέματα, ήταν το σημαντικότερο ιδεολογικό του όπλο υπέρ της ΕΟΚ. Και αυτό υπονόμευσε την ευρωπαϊκή μας πορεία περισσότερο από ό,τιδήποτε άλλο. 7) Καταστροφή της ελληνικής γλώσσας μέσω μιας άφρονας εισαγωγής της δημοτικής, που έγινε με νοοτροπία "αποκοπτόμαστε από την γλωσσική μας παράδοση, διότι αυτό επιτάσσει η φιλολαϊκότητα". 8) Έμμεση αλλά σαφής πριμοδότηση του ψοφοδεούς Γ. Ράλλη για διάδοχό του, αντί του αγωνιστή Αβέρωφ. Ο Ράλλης παρέδωσε την χώρα σχεδόν συνειδητά στο ΠΑΣΟΚ, για να ξεχάσει ο κόσμος (της Αριστεράς, ιδίως) ότι είναι γιος του δωσίλογου Δημητρίου Ράλλη, κατοχικού πρωθυπουργού. Η πασοκική κυριαρχία οφείλεται εν πολλοίς στον Γ. Ράλλη. Άλλο το 48-35 του 1981 και άλλο, ας πούμε, αν η ΝΔ έχανε τότε π.χ. με ένα 42-39. Και διάφορα άλλα που ίσως θυμηθώ στην πορεία. Η γνώμη μου είναι ότι όλη η μεταπολιτευτική σαπίλα βασίστηκε πάνω στις πολιτικές παρακαταθήκες του Καραμανλή. Κυρίως, στην πολιτική νομιμοποίηση της πασοκικής λαίλαπας, που η ΝΔ και η χώρα εξακολουθεί να βιώνει μέχρι σήμερα.

    • my way avatar
     my way @ Διογένης 24/07/2014 09:01:59

     Με ένα πλήθος ιστορικών ανακριβειών, εξέμεσες και πάλι τον αντικαραμανλισμό σου.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ my way 24/07/2014 11:54:49

      Χμμμμ, "ιστορικές ανακρίβειες", έτσι γενικά. Παραδείγματος χάρη;

     • my way avatar
      my way @ Διογένης 24/07/2014 13:28:08

      Πάλι καλά που δεν αρνείσαι ότι εξέμεσες. Η Ιστορία έχει γράψει και εσύ παραμένεις από τους ελαχίστους και ολιγίστους αρνητές του.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ my way 24/07/2014 13:33:30

      Φυσικά και αρνούμαι. Και όσο δεν αποδομείτε με επιχειρήματα, ούτε κι εσείς μπορείτε να ισχυρίζεσθε περί ιστορικών ανακριβειών. Τι από όσα είπα δεν ισχύει;

     • my way avatar
      my way @ Διογένης 24/07/2014 14:19:00

      Ο πατέρας του Γ. Ράλλη λεγόταν Ιωάννης και όχι Δημήτριος (για να αποκλιμακωθεί προσωρινά η ένταση).

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Διογένης 24/07/2014 11:02:17

     βάλε και τις επαίσχυντες συμφωνίες της ζυρίχης όταν έβαλε τους τούρκους συνδιαχειριστές; την ηλίθια έξοδο από το νάτο; έχουν γίνει πολλές προδοσίες. και είναι και "εθνάρχης" σύμφωνα με τα κομματικά παράσιτα.

    • Ισόνομος πολίτης avatar
     Ισόνομος πολίτης @ Διογένης 24/07/2014 11:17:41

     Τα πάντα περί άλλων…εκστόμισες (ας πούμε...) και ούτε λέξη δεν άρθρωσες, για τα πρακτοράκια της CIA και του West Point, που παράνομα κατέλαβαν την εξουσία το 1967 και αναίσχυντα και προδοτικά παρέδωσαν τον Ιούλη του 1974 την μισή Κύπρο στους Τούρκους..

     • Ισόνομος πολίτης avatar
      Ισόνομος πολίτης @ Ισόνομος πολίτης 24/07/2014 11:35:22

      Αναφέρθηκα στο 9:45 σχόλιο του "Διογένης"

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Ισόνομος πολίτης 24/07/2014 11:50:50

      Η αντεθνική δράση της χούντας δεν αθωώνει τον Καραμανλή. Για να μην λέμε όμως ιστορικές ανακρίβειες, η χούντα παρέδωσε το 2% του κυπριακού εδάφους και ο Καραμανλής το υπόλοιπο 34%. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα. Δεν πρόδωσε μόνον αυτός που άνοιξε την Κερκόπορτα, πρόδωσε και αυτός που την κράτησε ανοικτή για να μπουν κι άλλοι εχθροί, ενώ μπορούσε να την είχε κλείσει.

     • my way avatar
      my way @ Διογένης 24/07/2014 13:23:11

      Με τον Μπονάνο, τον Γαλατσάνο, τον Αραπάκη και τον Παπανικολάου και τον Ιωαννίδη πίσω τους; Δεν ρωτάς για τον τραγέλαφο της τότε επιστράτευσης; Η δυναμική των πραγμάτων αύξησε το ποσοστό κατοχής, όχι η πολιτική Καραμανλή. Τι στράτευμα να στείλει εκ των υστέρων ο Καραμανλής; Ώσπου να πάνε τα αποβατικά μας στην Κύπρο, οι Τούρκοι θα είχαν πάει και έρθει εκατό φορές. Κοροϊδευόμαστε;

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ my way 24/07/2014 13:30:06

      έτσι λένε ΟΛΟΙ οι ηττοπαθείς ελλαδοκακομοίριδες. το ισοδύναμο του "η κύπρος είναι μακρυά". για ένα αποφασισμένο, συγκροτημένο, δίχως πάθη λαό και κράτος ΟΛΑ είναι εφικτά. δείτε το ισραήλ. >ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ. μα τι λέω, εδώ πρόκειται για το μπουρδελλιστάν των παρασίτων και των κομματικών κομμισσάριων που το μόνο που ξέρουν είναι η αέναη μασα...

     • my way avatar
      my way @ Νίκος Αργεάδης 24/07/2014 14:15:24

      Αγαπητέ Αργεάδη να κι ένα ντοκουμέντο από ένα μη ελληνοκακομοίρη: 15.8.1974 ώρα Αμερικής 10.43 π.μ. «…Callahan to Kissinger: So what I have done, is to send back a message to him (Μαύρου), saying that it can’t be done for a variety of reasons which I have outlined. One of the interesting ones is that when I saw Makarios this morning, I asked him what would be his view if we were asked to do such a thing and he said, but what would the troops do, if they got there. So I have been able to give our Ambassador instructions that Makarios sees no purpose in doing this. So I think we can regard that one as dead». Κατά τα λοιπά, με τους χαρακτηρισμούς σου απευθύνεσαι σε λάθος άνθρωπο. Να είσαι βέβαιος.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ my way 24/07/2014 13:38:46

      Μερικές κανονιές να ρίχνανε τα κανόνια του Πενταδάκτυλου στην πρώτη απόβαση καινούργιου τουρκικού στρατού στη διάρκεια της "εκεχειρίας", θα σταματούσε την άλλη στιγμή η απόβαση, ως στρατιωτικά υπέρμετρα επικίνδυνη. Δεν χρειαζόταν κανέναν Μπονάνο και κανέναν Αραπάκη. Μόνος του αν σήκωνε το τηλέφωνο προς Κύπρο, αρκούσε για να διατάξει τις τοπικές δυνάμεις να εμποδίσουν νέες αποβάσεις στρατευμάτων. Και, για να έχουμε καλό ρώτημα, τον Μπονάνο και τον Αραπάκη για τους κράτησε στη θέση τους; Ποιος στρατιωτικός θα αρνούνταν να τους κλείσει στη φυλακή; Μέχρι και ο Ιωαννίδης θα τον υποστήριζε. Προσπάθησε και δεν τα κατάφερε; Ας προσπαθούσε και ας μην τα κατάφερνε. Ούτε καν προσπάθησε. Α, ναι. Στις 14 Αυγούστου 1974 είπε και από την Τήνο, όπου είχε πάει για να εορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο (λες και δεν είχαμε Αττίλα 2 στην Κύπρο...) το περίφημο "η Κύπρος κείται μακράν". Που οι μεν υπερασπιστές του σήμερα το αρνούνται, πλην το άκουσε ο Ελληνισμός σε πανεθνική ραδιοφωνική μετάδοση...

     • my way avatar
      my way @ Διογένης 24/07/2014 14:11:28

      Για να καταλάβεις πόσο αναξιόπιστος είσαι, τον καθ' ύλην αρμόδιο, τότε ΥΠΕΘΑ, δεν τον ψέγεις ούτε κατά διάνοια, μόνο και μόνο επειδή ετύγχανε της προτιμήσεώς σου για την διαδοχή. Το "κείται μακράν" είναι ασυζητητί ρήση του Γ. Μαύρου, τα υπόλοιπα ήταν χουντική και κατόπιν είναι χρυσαυγητική προπαγάνδα.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ my way 24/07/2014 14:22:24

      Μάλλον δεν ακούγατε ραδιόφωνο στις 14 Αυγούστου 1974. Όσο για τον Υπουργό Άμυνας, εννοείτε ότι ακολουθούσε πολιτική άλλη από αυτή του Προϊσταμένου του; Δηλαδή δεν φταίει ο καημένος ο "Εθνάρχης", τον παρέσυραν οι συνεργάτες του; Δυστυχώς και αυτού το όνομα λερώνεται από τη στάση του στη Μεταπολίτευση. Μην ξεχνούμε ότι εκείνος είναι που ενημέρωσε τον Κίσινγκερ για την πρόθεση του Ιωαννίδη να ορίσει κυβέρνηση υπό τον Κανελλόπουλο και ο Κίσινγκερ ζήτησε τότε με νέα παρέμβασή του να ορίσει τον Καραμανλή ως "πιο λογικό στο Κυπριακό". Ναι, ο εκλεκτός σας ήταν και εκλεκτός του Κίσινγκερ. Δυστυχώς. Από εκεί και πέρα, επειδή στη ζωή δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο, ναι, ο Αβέρωφ θα ήταν καλύτερη περίπτωση αρχηγού της ΝΔ από τον ανεκδιήγητο Ράλλη του "δεν θέλω ου". Αυτό δεν τον αθωώνει για τις ευθύνες του στο Κυπριακό, ούτε τις μεταπολιτευτικές, ούτε τον καιρό της Ζυρίχης-Λονδίνου. (Έχει γούστο τώρα να με βγάλτε φαν του... Π. Κανελλόπουλου! Αλλά αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα και η κατάσταση άλλαξε μετά το γνωστό τηλεφώνημα του Αβέρωφ στον Κίσινγκερ.)

     • μελιτίνη avatar
      μελιτίνη @ Διογένης 24/07/2014 17:40:34

      Mιλάει από μόνο του το ξήλωμα της μεραρχίας από την Κύπρο από τον Παπαδόπουλο κι αποδυνάμωσή της η στρατιωτική. Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν φαύλα επιχειρήματα, με στόχο την συγκάλυψη των ενεργειών των χουντικών προδοτών και το πασπάλισμα με λάσπη του Καραμανλή, που είπε κι έπραξε το "όταν λέμε ισόβια, εννούμε ισόβια"! Τακτική άλλωστε, που ακολουθεί με συνέπεια σε κάθε του αναδρομική συνέντευξη κι ο επίτιμος, διεκδικώντας μάταια κάποιο κλαράκι αίγλης στην ιστορία....

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ μελιτίνη 24/07/2014 18:55:51

      Α, ναι, αυτό το είχα ξεχάσει. Μόλις πας να υπενθυμίσεις τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή-Μαύρου για την εξέλιξη της τουρκικής εισβολής, αυτομάτως κατατάσσεσαι στους "χουντικούς". Με τη διαφορά, αγαπητή φίλη, ότι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποκαλέσω (και) τους χουντικούς προδότες. Και για τη μεραρχία και για όλα. Το επίπεδο, όμως, των δικών σας επιχειρημάτων δεν βοηθάει στην ηθική αθώωση του Καραμανλή, αλλά μάλλον στην περαιτέρω καταδίκη του...

     • my way avatar
      my way @ Διογένης 24/07/2014 20:11:41

      Άχαρη και επαναλαμβανόμενη συζήτηση, με σαθρά έως και γελοία επιχειρήματα των πολεμίων του. Ευτυχής ο Καραμανλής, εκεί που βρίσκεται. Καταδικάστηκε από τον Διογένη και διαφόρους άλλους φιλοχουντικούς ή και φιλοβασιλικούς. Η συντριπτική πλειοψηφία, αποδεδειγμένα, τον τίμησε και τον τιμά για την προσφορά του στα Ελληνικά πράγματα. Τέλος.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ my way 25/07/2014 12:53:29

      Τελικά όμως "κανελλοπουλικό" δεν με είπες. Θα μου πεις, με το "χουντικός" και "βασιλικός" κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα.

     • my way avatar
      my way @ Διογένης 25/07/2014 22:46:03

      Ε, δώσε κι εσύ ένα στίγμα! Τι στην ευχή, είσαι; Πρόσφατος στη Ν.Δ με τον Βορίδη; Πρόεδρος κάποιου δικού σου κόμματος, μη παραδεχόμενος κανέναν και τίποτα; Τι;

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ my way 26/07/2014 11:38:25

      Πρώην υπουργός του Καραμανλή.

     • my way avatar
      my way @ Διογένης 26/07/2014 13:05:25

      Ο μόνος από το κόμμα του που πιθανώς τον είχε άχτι, επειδή δεν τον υπουργοποίησε ποτέ, αν και διακρινόταν στις εκλογές, ήταν ένας φαιδρός βουλευτής της Α' Αθηνών. Νίκο, εσύ είσαι;

     • Ισόνομος πολίτης avatar
      Ισόνομος πολίτης @ my way 28/07/2014 09:47:30

      Συμπληρώνω για την αντικειμενική ιστορική καταγραφή των γεγονότων της εποχής εκείνης. Με το που έγινε η επιστράτευση τον Ιούλιο του 1974, οι επίστρατοι όχι όπλα δεν είχανε παραλάβει, αλλά μερικοί τρέχανε να βρούνε για να πιούνε λίγο νεράκι δεξιά και αριστερά σε κατοικίες κοντά στα στρατόπεδα.(Βλέπεις την εποχή εκείνη δεν υπήρχανε τα σημερινά πλαστικά μπουκαλάκια). Επίσης ανοίγανε τις ξύλινες κάσες των όπλων Μ1 στις αποθήκες και αντί αυτών, βρίσκανε μέσα ξεσχισμένες φόρμες και λοιπά άλλα άχρηστα στρατιωτικά εξαρτήματα... Ένα χάος επικρατούσε, μία αποδιοργάνωση που στην ουσία είχαν καταλύσει κάθε έννοια οργανωμένου και έτοιμου για επιχειρήσεις στρατεύματος. Ο λόγος για τον οποίο "παρέδωσαν" οι καραβανάδες ήτανε και αυτός. Γιατί απλά δεν ήξεραν τι θα τους ξημερώσει... Αυτοί ήτανε οι παλικαράδες της χούντας του 67!!! Το γράφω έτσι για απομυθοποίηση και για το έχουν υπόψη τους οι σημερινοί νεόκοποι εθνικιστές χρυσαυγήτες.... Τότε πόλεμος με την Τουρκία και με ένα ελληνικό στράτευμα σε εκείνα τα χάλια που τον είχανε καταντήσει οι χουντικοί, θα ισοδυναμούσε στα σίγουρα με μια νέα...... Μελούνα Μπράβο στον Κων/νο Καραμανλή που έδειξε σύνεση και σωτήρια αυτοσυγκράτηση την εποχή εκείνη, διατηρώντας την Εθνική επικράτεια αλώβητη αλλά και μετατρέποντας το Κυπριακό ζήτημα από ελληνοτουρκική διένυξη περισσότερο σε υπόθεση των διεθνών οργανισμών. Ας λένε ότι θέλουν οι ανεύθυνοι, οι ανιστόρητοι και τα διάφορα φιλοχουντικά…. σούργελα....

    • βαγόνι avatar
     βαγόνι @ Διογένης 24/07/2014 11:20:45

     Σαφής γραμμή!...όραμα αποκατάστάσης της μετεμφυλιακής δεξιάς,στη σημερινή συγκυρία...Παπάγος, Αβέρωφ...πού ξέρεις!... όλα γίνονται σ'αυτό το τόπο...άν και νομίζω, ότι είναι... λίγο δύσκολο να σου κάτσει!

    • Μάρξανδρος avatar
     Μάρξανδρος @ Διογένης 24/07/2014 14:00:57

     Μπράβο στο Διογένη που τα γράφει όπως έγιναν. Ειδικά για την Κύπρο.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Διογένης 24/07/2014 19:07:05

     Αγαπητέ Διογένη, ως δημοσιογραφική προσέγγιση ενδιαφέροντα αυτά που αναφέρεις. Γνωστά βέβαια λίγο πολύ. Ενδιαφέροντα κι ως επιστημονική υπόθεση για μελέτη. Όχι, όμως, ως συμπεράσματα με επιστημονική αξία. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους στην χώρα μας δεν υπάρχουν επιστημονικά κέντρα κοινωνικών και ιστορικών ερευνών, ώστε να έχουμε μακροχρόνια, όπως επιστημονικά απαιτείται, μελέτη και έρευνα επί προσώπων και γεγονότων. Ο δήθεν επιστημονικός λόγος είναι θεολογικού χαρακτήρα, είτε αυτός είναι "μαρξιστικός" είτε "αστικός". Ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν. Λόγος δημοσιογραφικός και δικολαβικός. Αναφορικά με το Κυπριακό. Απορώ γιατί ξεχνάμε τη σημασία του σχεδίου ΄Ατσεσον στις εξελίξεις. Απορώ επίσης γιατί δεν βλέπουμε την ανικανότητα της ελληνικής αστικής τάξης να ηγηθεί της παραγωγικής εξέλιξης της οικονομίας. Δεν βλέπουμε με τι ικανοποίηση ρευστοποιούσε τις παραγωγικές της μονάδες για να ιδιωτεύσει εις τους φορολογικούς παραδείσους. Επίσης, γιατί αγνοούμε την πλήρη αποτυχία της αστικής τάξης να παράγει ηγεμονικό πολιτισμικό Λόγο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ανεξαρτήτως των επιμέρους επιλογών του που μπορούν να κριθούν στο πλέγμα των γεγονότων της χρονικής τους στιγμής, είχε κατανοήσει την ανικανότητα των μετεμφυλιακών ηγετικών δυνάμεων της χώρας να την οδηγήσουν σε θεσμική ομαλοποίηση και παραγωγική ανασύνταξη. Η άρνηση της προσωπολατρείας είναι πάντως πνευματικά υγιής.

     • my way avatar
      my way @ Μανιάτης 24/07/2014 20:59:07

      Γιατί όμως να θεωρείται προσωπολατρεία ο θαυμασμός του έργου ενός πολιτικού ανδρός καθώς και η πίστη στις παρακαταθήκες του;

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ my way 25/07/2014 00:16:25

      Το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το ήθος του αξίζουν τον θαυμασμό μας και τον σεβασμό μας. Τον τιμάμε, όπως και τους Καποδίστρια και Χ. Τρικούπη, με το να διδασκόμαστε από τις πράξεις τους και τη συμβολική αυτών. Θα αναφέρω εδώ αυτά που είπε ο Αδαμάντιος Πεπελάσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο Πεπελάσης ήταν ανθρωπος του ΑΓΠ. Αφηγείται λοιπόν ο Πεπελάσης ότι ο ΑΓΠ επιστρέφοντας στο γραφείο που είχε στην Ομήρου μετά τη συνάντηση που είχε το 1961 με το Καραμανλή είπε ενθουσιασμένος στους παρευρισκόμενους: "Μην ακούτε τον πατέρα μου και τους δικούς μας. Αυτός θέλει να φτιάξει την χώρα. 300 οικογένειες δεν τον αφήνουν. Ζήτησε τη βοήθειά μας". Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Ας μάθουμε τι έγινε με το πόλεμο που του κήρυξε η Μ. Βρετανία, όταν αποφάσισε να κρατικοποιήσει την βρετανική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λεκανοπέδιο, μετά την άρνησή της να προβεί σε επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας, αναγκαίας για την βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Η Ιστορία, ως επιστήμη, δεν είναι Δικαστήριο για την καταδίκη ή την αθώωσης. Είναι σώμα μεταβλητής γνώσης υπό το φώς των νέων στοιχείων και δεδομένων. Μπορούμε, όμως, να στηρίξουμε την υπόθεση μέχρι αποδείξεως ή απόρριψής της πως οι δυνάμεις εκείνες, ντόπιες και εξωγενείς, που ήθελαν την Ελλάδα ψωροκώσταινα έφαγαν το 1963 τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις ντόπιες δυνάμεις συμπεριλαμβάνεται το παρασιτικό τμήμα της ντόπιας αστικής τάξης και οι σύμμαχοί της στο Παλάτι. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι φαύλες οικογένειες του Κέντρου/Φιλελευθέρων που αυτοαποκαλούνται δημοκρατικές. Το να αναλύσουμε και να κρίνουμε τις βασικές στρτηγικές επιλογές του Καραμανλή με βάση το αποτέλεσμα είναι θεμιτό επιστημονικά και ιδιαίτερα διδακτικό. Γεγονός είναι ότι οι κρατικοποιήσεις που έκανε δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για το πασοκικό παρακράτος. Σωστά το επισημαίνει ο Διογένης. Αυτό, όμως, θα δημιουργείτο ούτως ή άλλως από την ορμή των πρασινοφρουρών να καταλάβουν τα "Ανάκτορα". Τώρα, αν αντί Ράλλη ο Αβέρωφ. Ήταν καιρός να τερματιστεί η φαυλότητα του "Φωτιά και Τσεκούρι". Ο Ράλλης ήταν το εργαλείο, το χαλί, των εξελίξεων για την περαιτέρω ομαλοποίηση της πολιτικής μας ζωής. Ο Ράλλης επωμίσθη το έργο που έπρεπει να είχε ολοκληρωθεί το 1964 ή έστω το 1967. Ως προς το ζήτημα της ένταξης στην ΕΟΚ. Θα καταλάβουμε τι σημαίνει, αφού πρώτα καταλάβουμε την Ιστορία. Η Ελλάς ανήκει στη Δύση. Ας το συλλάβουμε αυτό σε όλη του τη διάσταση κι όχι με την φαυλότητα του ανδρεοπανδρεϊσμού κατά την γνωστή συζήτηση στη Βουλή το 1977. Αλλά, κι όχι με την πατριδοκαπηλία εκείνων των παρασιτικών ομάδων της αστικής τάξης που ήθελαν το Κράτος δικό τους και την κοινωνία αιχμάλωτη κακομαθημένοι από το καθεστώς των κλειστών συνόρων στο εξωτερικό εμπόριο. Βέβαια, στη συνέχεια ο βλαχοτσάρος της Οικονομίας, ο Αρσένης, φρόντισε για τη δημιουργία των νέων παρασιτικών τζακιών.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Μανιάτης 25/07/2014 13:17:03

      Αγαπητέ Μανιάτη, δεν δέχομαι ως "δημοσιογραφικές" τις θέσεις μου. Είναι απλή παράθεση γεγονότων. Τι το "δημοσιογραφικό" έχει; Δεν βρίσκω καμία διαφορά στην τοποθέτησή σου σε σχέση με αυτή του myway, μόνον ότι η δική σου είναι πιο ευγενική: Επί της ουσίας πάλι τίποτα. Ο Καραμανλής υπήρξε καλύτερος σε σύγκριση με το έως τότε ηγετικό πολιτικό προσωπικό. Δεν είχε την αποδοχή του Παπάγου, δεν είχε την (όχι πάντοτε αποτελεσματική) ευφυϊα του Μαρκεζίνη, αλλά είχε τον κατάλληλο συνδυασμό προσόντων, ώστε να αναδειχθεί ως μακράν η πολιτική προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη αποδοχή - ακόμη και από τους αντιπάλους του. Αυτό όμως δεν τον αθωώνει. Δεν θα τον συγκρίνουμε με τον Στ. Στεφανόπουλο, θα τον συγκρίνουμε με τον Περικλή, τον Μ. Αλέξανδρο, τον Ιουστινιανό και τον Κολοκοτρώνη. Δεν είναι για σήμερα ο Ελληνισμός, είναι για πολύ περισσότερο. Και σε διαχρονική σύγκριση ο Καραμανλής καταλήγει ένας ικανός διαχειριστής του προτεκτοράτου. Τίποτε περισσότερο. Ορισμένα άλλα καίρια σφάλμα του ανδρός ήταν το μοντέλο ανάπτυξης: Λέμε σήμερα ότι η Ελλάδα είχε το δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία, όμως λησμονούμε ότι καίριο ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη έπαιξε το σύστημα της διαβόητης "αντιπαροχής". Θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα, τον καιρό της χρεωκοπίας, βιώνουμε τις συνέπειες του συστήματος της αντιπαροχής: Τώρα που κατέρρευσε η οικοδομή κατέρρευσαν όλα. Η αντιπαροχή ήταν ένας τρόπος για να αποκτήσουν περουσία σε μια νύκτα όλοι οι κάτοικοι των πόλεων. Κοινωνικά αυτό μπορεί να ενίσχυσε τη μεσαία τάξη, όμως τι άφησε πίσω του; Αντί να φτιάξει σιδηρόδρομους, έφτιαξε ΚΤΕΛ: Στα ΚΤΕΛ μπορούσες να δίνεις άδειες με κομματικά κριτήρια. Αντί να φτιάξει μέσα μαζικής μεταφοράς έδινε άδειες ταξί, όσο άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις έφτιαχναν μετρό. 70% μετά η ΝΔ στους ταξιτζήδες - κάτι σαν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην ΑΔΕΔΥ μετά την δεκαετία του '80. Μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ και είπε "θέλω κι εγώ να βολέψω κόσμο" και το έκανε, πολιτικά νομιμοποιημένο από την μεταπολεμική προϊστορία. Την ώρα που γινόταν το μεγάλο "μπαμ" στην ελληνική οικονομία, ο Καραμανλής επέλεξε να συνάψει το 1961 σύμβαση για την υποδοχή μεταναστών στην πρώην Δυτική Γερμανία. Πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν. Αντί να υλοποιήσει ένα οικονομικό πρόγραμμα, που θα μπορούσε να τους κρατήσει εδώ. Όταν ήρθε η ΕΟΚ, με τη νοοτροπία που περιέγραψα παραπάνω, δεν έκανε τίποτε για να προετοιμάσει πολιτικά την ελληνική κοινωνία. Την ηθική και εργασιακή κατάρρευση της υπαίθρου (καθόμαστε στο καφενείο και ζούμε από τις επιδοτήσεις) την προετοίμασε πρώτος ο Καραμανλής και την υλοποίσησε το ΠΑΣΟΚ: Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ θέλοντας για την γεωργίας τις επιδοτήσεις της και χωρίς να έχει δική της πολιτική για το πώς θα φτιάξει βιώσιμη γεωργία μέσα στην ΕΟΚ. Αφού δεν το έφτιαξε αυτό ο Καραμανλής, μετά ήταν προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε περίπτωση να το φτιάξει. Είναι γεγονός ότι ο Καραμανλής πήρε την Ελλάδα από ένα σημείο και την πήγε αρκετά μπροστά. Αν όμως συγκρίνω το έργο του με το έργο π.χ. ενός Μεταξά, που πήρε μια Ελλάδα χρεωκοπημένη οικονομικά και πολιτικά και την έκανε υγιή από κάθε άποψη σε τέσσερα χρόνια, νικώντας και τον πρώτο εχθρό του Β΄ ΠΠ, δεν μπορώ παρά να βλέπω ανεπάρκειες και σφάλματα (για να μην πω εγκλήματα). Έγινε κάποια εκβιομηχάνιση, αλλά πόση περισσότερη ακόμη θα μπορούσε να είχε γίνει; Αν τα χρήματα του ΙΚΑ και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων δεν πήγαιναν για να δανειοδοτούν ημετέρους, αλλά πήγαιναν για να δανειοδοτούν έργα υποδομής (π.χ.: μετρό στην Αθήνα στη δεκαετία του '50-'60!). Αν αφηνόταν τελείως ελεύθερη η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία, αντί να περιμένουμε από το κράτος να φτιάξει βιομηχανία ή/και να δίνει επιχορηγήσεις σε ημετέρους, νοθεύοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ ικανών/λιγότερο ικανών. Αν το ελληνικό κράτος είναι σήμερα μια συνωμοσία των ανίκανων, αυτό μπορεί να το έκτισε κυρίως το ΠΑΣΟΚ, όμως τα θεμέλια τα είχε βάλει για τα καλά ο Καραμανλής. Όχι λοιπόν θαυμασμό, ούτε καν αποδοχή δεν μπορεί να έχει από εμένα ο Καραμανλής. Μια κριτική αποδοχή όσων καλών έκανε, στην καλύτερη περίπτωση. Που περιμένω, ενώ τόσα αρνητικά έχω πει, να μου πείτε έστω ένα καλό που έκανε. Το μόνο "καλό" που μας είπες, αγαπητέ Μανιάτη, ήταν, πέρα από την "ανάπηρη", κατά τη γνώμη μου, εκβιομηχάνιση, ότι "ο Ράλλης ήταν το εργαλείο, το χαλί, των εξελίξεων για την περαιτέρω ομαλοποίηση της πολιτικής μας ζωής". Αυτός που μας έφερε δηλαδή "την ξανθιά νταρντάνα που την έλεγαν Δημοκρατία", κατά τον Χαντζόπουλο... Δεν βλέπω λοιπόν να διαφωνούμε τελικά επί της ουσίας σε κάτι. Απλώς, για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι, εσύ το έργο του ανδρός (Καραμανλή) το αποτιμάς ως συνολικά θετικό. Ενώ εγώ νομίζω ότι κάποια οικονομική πρόοδος ούτως ή άλλως θα υπήρχε και ότι τα αρνητικά που άφησε ήταν περισσότερα από θετικά.

     • my way avatar
      my way @ Διογένης 25/07/2014 22:51:16

      Καλά, εσύ τον λατρεύεις!

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Διογένης 26/07/2014 11:05:54

      Αγαπητέ Διογένη, ο θαυμασμός και η εκτίμηση για κάποιον/κάτι διαμορφώνονται συνειδητά και υποσυνείδητα στο θυμικό και στην κρίση των αξιολογούντων με κριτηρια κύρια την ιστορική στιγμή και τους σύγχρονους ομοίους προς αυτόν/αυτό. Ο Καραμανλής κυβέρνησε τη μετεμφυλιακή περίοδο με την χώρα ολοκληρωτικά κατεστραμμένη υλικά και πνευματικά. Την περίοδο του Ψυχρού πολέμου με ανοικτά εθνικά θέματα. Όπως έλεγαν οι γεροντότεροι στο χωριό μου, αν δεν υπήρχε η μετανάστευση και η αστυφιλία, θα τρώγαμε ο ένας τον άλλο. Βέβαια οι αστοί "διανοούμενοι" του Κολωνακίου έβλεπαν με δέος να χάνεται η βουκολικότητα, αντικείμενο του υπεροπτικού τους ρομαντισμού, αφού ξεραίνονταν "το Δάσος με τις Λεμονιές" κι "η Αθήνα με τις πασχαλιές" γίνονταν τσιμέντο των αξύριστων, βρώμικων χωριατών. Είναι γεγονός πως οι δικτατορίες είναι βραχυπρόθεσμα πιο αποτελεσματικές από τα καθεστώτα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ως εκ τούτου δεν αποτελούν μέτρο σύγκρισης. Δυστυχώς, στη χώρα μας αγνοούμε την πεμπτουσία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (υπογραμμίζω το Κοινοβουλευτική) που είναι η έννοια της συναίνεσης. Έχουμε καθεστώς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας οπλαρχηγών. Ο καθένας παραλαμβάνει "καμμένη γη" και παραδίδει πουρνάρια... Αυτό το καθεστώς και τη νοοτροπία προσπάθησε να αποτινάξει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αρκεί να το μελετήσουμε να το αναλύσουμε και να το καταλάβουμε. Η προσπάθειά του αυτή ανακόπηκε το 1981 και τορπιλίστηκε συστηματικά από το 1956 από τους κύριους αντιπάλους του που ήταν στην ίδια την παράταξή του και στο Παλάτι. Χαρακτήρισα ως "δημοσιογραφικά" τα θέματα που ανέφερες ακριβώς διότι όπως κι ο ίδιος λες είναι περιγραφή γεγονότων. Αυτό ακριβώς είναι δημοσιογραφία. Δεν είναι επιστημονική ανάλυση. Κι έχουμε ανάγκη από τοιαύτη, ώστε με νηφαλιότητα να μελετήσουμε, να μάθουμε και να προχωρήσουμε προς το μέλλον. Εθνικό είναι ότι παράγει γνώση κι όχι μεταφυσικό θαυμασμό ή θρησκευτικό μίσος. Η ευγένια του συνομιλητή είναι έκφραση της ειλικρινούς πρόθεσής του και του σεβασμού προς την αριστοτελική γνώση των φαινομένων.

 4. μελιτίνη avatar
  μελιτίνη 24/07/2014 09:15:40

  Λυπάμαι, αλλά τέτοιες μέρες το 74 ο Καραμανλής, κράτος υπό ανασύσταση ανέλαβε να διαχειριστεί, οράματα στήριξε και στομάχια γέμισε.... Η βασικότερες διαφορές από την σημερινή κατάσταση είναι, ότι κάθε του απόφαση δεν περνούσε προς έγκριση από κάποια τρόικα πρώτα, διάλεγε ο ίδιος τους συνεργάτες του και δεν του τους επιβάλαν απ΄έξω, ούτε στήριζε λίγους φιλοκατοχικούς σε βάρος όλων των υπολοίπων!!!! ....και βασικότερο από όλα, πίστευε και στήριζε την Ευρώπη της αλληλεγγύης κι όχι την σημερινή της κατάντια του στραγκαλισμού των πολιτών!!!

 5. Ρηνα avatar
  Ρηνα 24/07/2014 10:34:23

  Τα καρποφορα δεντρα πετροβολανε....

  • my way avatar
   my way @ Ρηνα 24/07/2014 11:21:44

   ΤΟ δέντρο!!!

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 24/07/2014 14:07:44

  Ποιός είναι ο πατέρας του κράτους-τέρατος; www.antinews.gr

 7. Βασίλης Β. avatar
  Βασίλης Β. 24/07/2014 14:38:01

  Η Εθνική παλιγγενεσία του ’21 δεν επιτεύχθηκε επειδή το οραματίστηκε ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων ούτε γιατί την είδαν οι ραγιάδες στον ύπνο τους. Από τον 18ο αιώνα οι ρωμιοί ξεκίνησαν εντατικές εμπορικές συναλλαγές με την δυτική Ευρώπη συσσωρεύοντας σταδιακά πλούτο σε τόσο μεγάλο βαθμό, που στο εξωτερικό ο Έλληνας έμπορος μέσα σε λίγες δεκαετίες χαρακτηρίστηκε «κατακτητής των Βαλκανίων». Υπό σκληρές και αντίξοες συνθήκες με τις οποίες κανένα σημερινό Μνημόνιο δεν μπορεί να συγκριθεί, φόρτωνε μουλάρια και καΐκια γεμάτα εμπορεύματα γυρίζοντας τον κόσμο όλο ενέργεια και επιχειρηματικό δαιμόνιο. Σταδιακά οι δυσκίνητες και άκρως αναχρονιστικές δομές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε ήδη μπει σε φάση παρακμής και μύριζε κλεισούρα του προκαλούσαν δυσφορία και δεν μπορούσε να συνυπάρξει πλέον ως ραγιάς με τον Τούρκο σε κανένα επίπεδο. Έτσι η ιδέα για απελευθέρωση ξεκίνησε να διαμορφώνεται στα σοβαρά πρώτα στα κέντρα του Ελλήνων του εξωτερικού και ύστερα ερχόμενη εδώ βρήκε πρόσφορο έδαφος κι ευήκοα ώτα. Η συνέχεια γνωστή. Επρόκειτο δηλαδή για μια διαδικασία που ξεκίνησε από την βάση του κόσμου και ανακινήθηκε από συγκεκριμένες ανάγκες, δεν ήταν φιλοσοφικός στοχασμός ούτε σχέδιο επί χάρτου. Εντός των Ελλήνων διαμορφώθηκε ένα όραμα που ήθελαν να υλοποιήσουν, ένιωσαν πως πατούν καλά στα πόδια τους έχοντας την αυτοπεποίθηση να παλέψουν για να κάνουν πράξη συγκεκριμένες επιθυμίες τους, κι έτσι αυτό αναδύθηκε ως κοινωνικό πρόσταγμα. Δεν ήταν ένα γενικό, αόριστο και μυξοκακόμοιρο «να φύγει ο Τούρκος πάνω απ’ τα κεφάλια μας να δούμε άσπρη μέρα». Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών, αν οι εσωτερικοί συσχετισμοί το φέρουν έτσι ώστε κι εμείς όχι από απλή δυσανασχέτηση και στεναχώρια για την κατάντια μας αλλά από διακαή επιθυμία και ζήλο να προσχωρήσουμε προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ξεκινήσουμε ο καθένας μας ατομικά να προσπαθεί να πιάσει τον ταύρο απ’ τα κέρατα στον δικό του κύκλο, θα εμφανιστούν σταδιακά και οι άνθρωποι που με προθυμία θα ηγηθούν για την στρατηγική υλοποίηση του στόχου σε συλλογικό επίπεδο. Μέχρι τότε υπομονή και όποιος αντέξει. Κι ας ελπίσουμε οτι η σημερινή γενιά θα αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για τους επόμενους, αφού το μόνο που μπορούμε εμείς να κάνουμε βραχυπρόθεσμα είναι τουλάχιστον να μην αφανιστούμε εντελώς από την διεθνή σκηνή διασφαλίζοντας σε πρώτη φάση οτι θα υπάρχει αρτιμελές ελληνικό κράτος τα επόμενα 50 χρόνια.

  • George N avatar
   George N @ Βασίλης Β. 24/07/2014 15:06:34

   Αν η σημερινή παραγωγική γενιά καταφέρει να παραδώσει όχι μόνο κράτος αλλά και αρτιμελές! στην επόμενη, έχοντας παραλάβει αποκαΐδια για χώρα και ένα τεράστιο χρέος για να πορεύεται, από την γενιά του πολυτεχνείου, θα πρέπει να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ελληνική ιστορία. Αν από την άλλη απλά γράψει τον επίλογο μιας μεγάλης ιστορίας κι αυτό άθλος θα είναι. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει καταφέρει πρώτα, να επιζήσει του απίστευτου μένους των γονιών της.

   • Βασίλης Β. avatar
    Βασίλης Β. @ George N 24/07/2014 18:30:02

    Κι εγώ είμαι απαισιόδοξος αλλά όχι κι έτσι, αλλιώς δεν έχει νόημα ούτε καν η προσπάθεια, πόσο μάλλον η συζήτηση. Η γενιά του Πολυτεχνείου στην οποία αναφέρεσαι δεν έσκασε ουρανοκατέβατη, ο ελληνικός λαός την ανέχθηκε και της επέτρεψε να γιγαντωθεί και να κακοφορμίσει γιατί η μετεμφυλιακή Δεξιά είχε ήδη δώσει πάτημα για την δημιουργία της και μπόλικη τροφή για τον ρεβανσισμό της. Αυτή η συζήτηση όμως όποτε ανοίγει τελειωμό δεν έχει. Πάντως, ψάχνουμε δήθεν να βρούμε συνταγές να απαλλαγούμε από το βίαιο στρίμωγμα των δανειστών τη στιγμή που έχουμε πολλάκις παραδεχθεί οτι καλά-καλά δεν ξέρουμε προς τα που θα πορευόμασταν ακόμη κι αν μας χάριζαν όλα τα δάνεια αύριο το πρωί. Προσωπικά έχω την υποψία οτι το πρώτο-πρώτο που στο οποίο θα επιδιδόμασταν σε αυτό το υποθετικό σενάριο, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, θα ήταν να πλακωθούμε γερά μεταξύ μας από την επόμενη κιόλας μέρα. Ούτως ή άλλως η κοινωνική ένταση μπορούσε είτε να εκτονωθεί εκρηκτικά και πολύ βίαια είτε να διαλέξουμε (όπως και κάναμε) την σταδιακή διαχείριση κι επούλωση, ένα βήμα τη φορά. Που όταν εφαρμόζεται από έθνη είναι πάντοτε μια διαδικασία επώδυνα μακρόσυρτη κι αφόρητα ψυχοφθόρα. Προς το παρόν λοιπόν βρισκόμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της ομφαλοσκόπησης. Μαζευόμαστε όλοι μας σιγά-σιγά στο σανατόριο για να συστηθούμε μεταξύ μας μετά από δεκαετίες κι έχουμε πάθει πλάκα με αυτά που βλέπουμε και ακούμε, απορώντας πώς δεν είχαμε καταρρεύσει νωρίτερα.

    • George N avatar
     George N @ Βασίλης Β. 25/07/2014 09:58:09

     Φυσικά και έχει νόημα η προσπάθεια απλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας. Δεν υπάρχει κανένα στρίμωγμα από τους δανειστές μας πέρα από το ότι δεν δανείζουν τίποτα άλλο πέρα από την ανακύκλωση των υπαρχόντων δανείων. Φοβάμαι ότι τα βήματα σημειωτόν που διαλέξαμε δεν μας πάνε πουθενά. Και άλλα έθνη φτάσανε στην οικονομική άβυσσο, είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα και πόλεμο αλλά κάνανε αυτό που χρειαζόταν χωρίς να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. Κυρίως όμως δεν επιλέξανε να ξεπαστρέψουν τα παιδιά τους για να σωθούν οι ίδιοι. Να τους στερούν το δικαίωμα στην εργασία για να εισπράξουν εφάπαξ και συντάξεις που ποτέ δεν τα δούλεψαν, περνώντας τους κι από πάνω τον λογαριασμό. Αυτό είναι σημάδι τελείας ηθικής κατάπτωσης, ο γονιός δηλαδή να "μακελεύει" το ίδιο του το παιδί...συνήθως η Νέμεσις δεν αφήνει ασχολίαστα κάτι τέτοια.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Βασίλης Β. 24/07/2014 17:13:40

   Εξαιρετικο απο καθε!!!! αποψη το σχολιο σου Βασιλη Β.

 8. Μάρξανδρος avatar
  Μάρξανδρος 24/07/2014 20:55:38

  Ο Φάκελος της Κύπρου παραμένει τριπλοκλειδωμένος στα υπόγεια της Βουλής. Προφανώς για να μην εκτεθεί ο Ιωαννίδης ε?

  • Naruto avatar
   Naruto @ Μάρξανδρος 25/07/2014 12:44:01

   Ο φάκελος μένει τριπλοκλειδωμένος για να μην φανεί το μέγεθος της βλακείας και της προδοσίας των χουντικών αλλά και κάποιων πολιτικών ,κυρίως όμως για να μην φανεί η πισώπλατη μαχαιριά του μεγάλου υπερατλαντικού συμμάχου . Ο Ιωαννίδης δεν άνοιξε το στόμα του ούτε στό τέλος της ζωής του γιατί έλεγε αν μιλούσε ολοι οι έλληνες θα γίνονταν κομμουνιστές .Προφανώς εννούσε αντιαμερικανοί .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.