Τα λεφτά δεν τα βγάζουν τα συρτάρια
14/12/2014 07:00
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα λεφτά δεν τα βγάζουν τα συρτάρια

Ακούω τους ζουρνάδες και τις λύρες του Τσίπρα, την πλήρη έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, την τερατώδη τυχοδιωκτική προσέγγιση ενός ανύπαρκτου τσαμπουκά, που αν δεν είναι απλά τυχοδιωκτικά ψεύδη με στόχο την εξουσία, άνευ όρων, τότε μάλλον το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει αυτό που πίστευα στα τρία μου, πως τα λεφτά τα βγάζουν οι τσέπες και τα συρτάρια.

Όταν ήμουν πολύ μικρός, νόμιζα πως τα χρήματα τα βγάζουν οι τσέπες και τα συρτάρια. Απορούσα, όταν ζητούσα κάτι και μερικές φορές οι δικοί μου το αρνιόντουσαν, εξηγώντας μου πως δεν μπορούν. Ήδη πριν το νηπιαγωγείο μπόρεσα να συνδυάσω τα χρήματα με την κούραση του πατέρα μου, όταν γυρνούσε με την μοτοσυκλέτα από το λιμάνι και με τον ήχο της ραπτομηχανής της μάνας μου, που με ξυπνούσε το πρωί και με αποκοίμιζε το βράδυ. Και πολύ αργότερα «χορηγός» των σπουδών μου στην Θεσσαλονίκη ήταν η …Singer. Κατάλαβα γρήγορα πως η ζωή είναι αγώνας, πως τα χρήματα δεν τα βγάζουν ούτε οι τσέπες, ούτε τα συρτάρια και κανείς, πλην της οικογένειας, δεν χαρίζει τίποτα στους ανθρώπους και στις πατρίδες τους.

Ακούω λοιπόν τους ζουρνάδες και τις λύρες του Τσίπρα, την πλήρη έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, την τερατώδη τυχοδιωκτική προσέγγιση ενός ανύπαρκτου τσαμπουκά, που αν δεν είναι απλά τυχοδιωκτικά ψεύδη με στόχο την εξουσία, άνευ όρων, τότε μάλλον το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει αυτό που πίστευα στα τρία μου, πως τα λεφτά τα βγάζουν οι τσέπες και τα συρτάρια.

Πέραν της μουσικής επένδυσης με ζουρνά ή λύρα, το «ευφυές» σχέδιο της Κουμουνδούρου, συνοψίζεται στα εξής: θα πουλήσουμε μαγκιά κι αν οι «Κουτόφραγκοι» δεν υποχωρήσουν, τότε δεν θα πληρώσουμε τα ομόλογα του 2015, επικαλούμενοι την ηθική, τις αξίες και θεωρίες της αριστεράς, σαν, τάχα, μου πρωτοπορία ενός μέλλοντος να εξεγερθεί Νότου. Κι αν φάμε πόρτα, μετά θα κουρέψουμε μόνοι μας το χρέος και θα βγάλουμε άλλα ομόλογα, τα οποία θα τους υποχρεώσουμε, με μαγικό τρόπο, να τα αγοράσουν και αυτά κι ύστερα, άμα μας κάνει κέφι, δεν θα τα πληρώσουμε ούτε αυτά και θα ξαναβγάλουμε άλλα. Θα κάνουμε «επανάσταση» εξόδοις των δανειστών μας. Με τα χρήματα που θα τους υποχρεώσουμε να μας δώσουν θα ξαναφτιάξουμε την καταβόθρα της Ολυμπιακής, της ΕΡΤ, θα ξαναγοράσουμε τις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες, θα προσλάβουμε μιλιούνια, θα μοιράσουμε παρά με ουρά.

Κι όλα αυτά θα γίνουν, γιατί θα φοβίσουμε τους Γερμανούς, το ΔΝΤ, όλους τους δανειστές και την Ε.Ε., γιατί θα φοβηθούν για το Ευρώ και πως θα χάσουν τα λεφτά τους. Με λίγα λόγια, θα τους εκβιάσουμε κι αντί για την βήμα – βήμα έξοδο από την κρίση, θα τα βάλουμε όλα στο ζερό, γιατί ο Αλέξης δεν τα σηκώνει αυτά κι άμα θυμώσει θα κρατήσει την ανάσα του ώσπου να σκάσει.

Δεν θέλω να στεναχωρήσω μερικούς αλλά, πιστέψτε με, ο Τσίπρας δεν είναι ο Λένιν, ούτε η Ζωζώκα είναι η Αλεξάνδρα Κολοντάϊ. Ένας τριτοκοσμικός λαϊκιστής είναι, χωρίς καν την αρειμάνια γενναιότητα του Φιντέλ ή το πετρέλαιο του Τσάβεζ. Ένας μέτριος καταληψίας του Λυκείου του. Ούτε καν ο Αντρέας είναι, όπως τον προμοτάρει ο φίλος μου ο Αιμίλιος. Μόνο φαλάκρα και ζιβάγκο με photoshop δεν του έχουν βάλει. Διότι, αδέρφια, ο Αντρέας, εκτός από ισχυρή προσωπικότητα, το 1981 είχε γεμάτα τα ταμεία από την «επάρατο Δεξιά», είχε δυο μεγάλους αντίπαλους συνασπισμούς να παίξει ανάμεσα τους τα παιχνίδια του και ερχόταν και ο πακτωλός των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Μονομερής ενέργεια, αντί για συμπεφωνημένες τροποποιήσεις επί των συμφωνηθέντων, εξηγώντας πειστικά στους συνομιλητές μας την αποτελεσματικότητα των τροποποιήσεων, σημαίνει πιστωτικό γεγονός, χρεωκοπία. Σημαίνει πως δεν θα μας ξαναδανείσει κανείς, πως θα κλείσει η στρόφιγγα, δεν θα μείνει ούτε σεντ στην χώρα, θα καταρρεύσουν οι εξωτερικές σχέσεις και συμμαχίες της Πατρίδας, θα βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης και από πολιτική άποψη θα βρεθούμε μόνοι, όπως το 1920. Η συνέχεια γνωστή. Και συγχωρέστε με αλλά δεν ριγώ στην αλληλεγγύη των Podemos. Το πολύ – πολύ να μας στείλουν μια νταμιτζάνα σανγκρία να πνίξουμε τον πόνο μας, άντε και καμμιά φούντα για κάτι ελευθεριακές συνιστώσες.

Όποιος λέει ανοησίες για Κατοχή, ας ρωτήσει τον πατέρα μου τι πάει να πει Κατοχή ή ας ανοίξει τα στραβά του να διαβάσει.

Όποιος νομίζει πως δεν διαπραγματευόμαστε, ας μιλήσει με στελέχη της κυβέρνησης να του πουν τι παραπάνω ζητούσαν οι δανειστές από αυτά που δώσαμε, αφού δεν είχαμε άλλη πηγή δανεισμού.

Το 2010, 2011 οι συνθήκες ήταν άλλες, το χρέος διάσπαρτο. Τώρα είναι πιο προετοιμασμένοι κι έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με τους δανειστές αλλά με 27 κοινοβούλια. Δεν θα μας χαριστούν εντυπωσιασμένοι, επειδή σηκώσαμε κόκκινη παντιέρα και τους ρίξαμε κι ένα επαναστατικό δεκάρικο. Κανείς δεν φοβάται τον Τσακαλώτο, ούτε τον φίλο μου τον Λαφαζάνη, για να τους κάνει παραχωρήσεις, που θα οδηγούν πίσω στα ελλείμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ισοδύναμη απάντηση να τους φοβίσει. Κραδαίνει ένα σκουριασμένο και μυγοχεσμένο σπαθάκι φαντασιώσεων.

Ο «διεθνής καπιταλισμός» και οι αγορές απλά θα αγνοήσουν την ύπαρξη τους και τα τσιτάτα τους.

Πρέπει λοιπόν να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να τελειώσει η αστάθεια που προσπαθεί να επιβάλλει τυχοδιωκτικά το τοξικό σύστημα της αντιπολίτευσης και να διαπραγματευτούμε ρεαλιστικά μια οριστική λύση στο χρέος, με τις λιγότερες δυνατές θυσίες. Όποιος αρέσκεται στα τυχηρά παίγνια, ας πάει να παίξει μπαρμπούτι αλλά με τα δικά του λεφτά κι όχι με την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ζονγκ avatar
  Ζονγκ 14/12/2014 07:42:27

  Και πως ο Γιούνκερ κατάφερε και ανέβασε τόσο το οικονομικό επίπεδο στη χώρα του; Τους έλεγε να δουλέψουν σα σκυλιά και προκοπή να μη βλέπουν; Εννοείται με κόπους όπως λες Φαήλο να αποκτάμε αγαθά μας, αλλά δεν είναι το μόνο όπως νομίζεις. Βλέπουμε και άλλα έθνη που δεν τα τρώνε τα κοράκια, όπως και μερικά άλλα που τα ίδια τρώνε τα κοράκια αν τα πειράξουν. Εδώ στην Ελλάδα...τα κοράκια έρχονται να φάνε τα πάντα. Αγαπητέ Φαήλο, τα πράγματα αυτά δεν είναι ελληνική ταινία, με Ξανθόπουλο, Καήλα, κτλ που στο τέλος έχει προκοπές και τιμές. Τα πράγματα εδώ περισσότερο θυμίζουν Hollywood. Πιο δίκαιη φαίνεται η αντίδραση, από τον "οικονομικό εκδημοκρατισμό" (αμερικανικού τύπου). Καλές γιορτές σε όλους.

 2. iconology2009 avatar
  iconology2009 14/12/2014 09:32:09

  Μακάρι να ήταν αφελείς. Με δυό τρία χαστούκια θα μπορούσες να τους συνεφέρεις. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ είναι. Συνειδητοί και ορκισμένοι. Αυτά που είπε ο Τσίπρας χτες στη Κρήτη βρίσκουν απόλυτη αντιστοίχιση στα έργα και της ημέρες του πολιτικού προγόνου του, του Γιώργου Παπανδρέου. Εκείνος μας υπονόμευσε με την κατασυκοφάντηση της Ελλάδας και των Ελλήνων και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντας-ήταν και ταξιδιάρης ανάθεμα τον!- ενώ ο Τσίπρας προκαλώντας τις αγορές με ελεεινούς ψευτοτσαμπουκάδες που όμως τους πληρώνει ο λαός και όχι προσωπικά αυτός-τον έχει δέσει το γάιδαρο του αυτός με τις παρέες που κάνει τώρα τελευταία. Ένα πρέπει νάναι το σύνθημα: ΠΟΤΕ΄ΞΑΝΑ 2009!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ iconology2009 14/12/2014 14:41:14

   Το θέμα που τίθεται αγαπητέ iconology είναι πόσο αφελείς είναι αυτοί που θα τους ψηφίσουν...

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 14/12/2014 10:00:07

  Προς την Αριστερά σε ένα "δεξιό" φόρουμ διαλόγου: Το να έχεις το ηθικό πλεονέκτημα δεν σημαίνει ότι έχεις και το στρατηγικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Το να αγωνίζεται κατά της βαρβαρότητας των αριθμών της απληστίας δεν σημαίνει ότι έχεις το ηθικό δικαίωμα να οδηγήσεις το έθνος σε γιουρούσι σφαγής. Και ειδικά, όταν γνωρίζεις πως αυτοί που θα σφαγούν είναι αυτοί που καλείσαι κι αυτοκαλείσαι να σώσεις, οι ταπεινοί κι οι καταφρονημένοι. Και τι πρέπει να κάνουμε, θα απαντήσεις. Σχίσε τα χαζοχαρούμενα τσιτάτα που αυνανίζουν το Είναι σου στο φεγγαρόφωτο της αβάσταχτης αφέλειας σου. Και μην ξεχνάς: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας. Κι ειδικά τώρα στην περίπτωση μας, οι Δαναοί που πίνουν στο όνομά σου είναι οι αδίστακτοι λήσταρχοι, η ανακόντα που μπουκιά θα σε κάνει στα βρώμικα σωθικά της. Άσε λοιπόν τις λύρες και τα νταούλια. Άσματα σκουριασμένα και ξινισμένα στη νοτιά της φαυλότητας. Σαν εκείνο το χαζοτραγουδάκι που ο "Γκαιμπελς" το ερωτεύτηκε παράφορα "θα τον μεθύσουμε τον Ήλιο, σίγουρα ναι". Και στην παραζάλη της η χώρα πηδήχτηκε ομαδικά. Ναι, αντιστάσου. Μα πρώτα από όλα, αντιστάσου στην αφέλεια σου, στην αυτοικανοποίησή σου. Θυμήσου το: φιλοσοφείν άνευ μαλακίας.

  • George N avatar
   George N @ Μανιάτης 14/12/2014 10:16:49

   Που βρέθηκε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς? Τι σχέση έχει η Αριστερά με την ηθική? Είναι το αντίθετό της. Βαρβαρότητα δεν είναι ούτε οι αριθμοί ούτε τα γράμματα αλλά η αγνόησή τους. Ο πολιτισμός αυτά τα δύο έχει για βάση του. Το κλειστό σχολείο που τάχα μας μαθαίνει καλύτερα είναι ο σκοταδισμός. Ο πόλεμος κατά της απληστίας είναι ένας αγώνας που δεν δόθηκε ποτέ. Αν δινόταν πάντως θα ήταν εμφύλιος. Έληξε το 2010 με ολοκληρωτική ήττα και τις συνέπειες της βιώνουμε σήμερα.

  • Ρουμελιώτης avatar
   Ρουμελιώτης @ Μανιάτης 14/12/2014 10:18:01

   Φίλε Μανιάτη τα είπες όλα....Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω στον κύριο Κρανιδιώτη ότι ο Α. Σαμαράς που στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις στα δυο και κάτι χρόνια διακυβέρνησης δεν έκανε κάτι αυτονόητα...πραγματάκια που ξέρουμε όλοι μας και δεν τα λέμε, και έδωσε το δικαίωμα στο κάθε Τσιπρανδρέα να διεκδικεί την εξουσία και...τη σωτηρία της χώρας με κενολογίες, υποσχέσεις, ζουρνάδες, νταούλια, και παπαριές.....

 4. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 14/12/2014 10:23:35

  Αν και ισχύει στο ακέραιο το σοφό ρηθέν "Αρχή άνδρα δείκνυσι", τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται να είναι έτσι όπως τα περιγράφετε. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει μεγάλο πλήθος πολιτών που εξοργισμένοι πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν, ότι αυτός ο αργός θάνατος των πέντε τελευταίων ετών δεν είναι άλλο ανεκτός, αυτό το πρόγραμμα που για πολλούς επαΐοντες δεν οδηγεί πουθενά (πρώτος το έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς) τους φέρνει σε απόγνωση. Αυτοί λοιπόν, θέλουν να τα κάνουν όλα λίμπα, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο τρόπος για να εκτιναχθεί επιτέλους το ελατήριο που λέγεται Ελλάδα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΙΚΟ 14/12/2014 12:08:49

   Ο Σαμαράς ακόμη θεωρεί το μνημόνιο κατάρα, για αυτό και τσακώθηκε με την τρόικα και δεν τη δέχθηκε στο Μαξίμου τον τελευταίο χρόνο, για αυτό θέλει να τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα με το ΔΝΤ και για αυτό έχει σκοπό να μειώσει τη φορολογία όσο γρήγορα γίνεται. Οι ψευτομαγκιές του Τσίπρα και της παρέας του όμως έφτασαν τα σπρεντς εκεί που είναι και κλείνουν την έξοδο στις αγορές πάλι ακυρώνοντας τόσον κόπο. Πρέπει να καταλάβουμε πως ανοίξαμε την πόρτα της εξόδου από την κρίση και ένα βήμα προτού βγούμε έξω, ήρθε ο Τσίπρας και βοήθησε την τρόικα να μας την κλείσει στα μούτρα. Μακάρι να εκλεγεί ΠτΔ για να ξεμπερδέψουμε γρήγορα με το μνημόνιο γιατί διαφορετικά είναι πολύ σκούρα τα πράγματα.

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Γεώργιος Τ. 17/12/2014 22:48:02

    ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ
    ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΝΝΟΙΑ.
    ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ (π.χ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ,ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ) ,ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΔΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ , ΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΑΤΜ-ΑΛΑ ΚΥΠΡΟΣ- κλπ.) , ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ,ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 ΦΟΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

 5. Βούρδουλας avatar
  Βούρδουλας 14/12/2014 10:40:46

  Αρχίζω και πιστεύω πως οι ζρυρνάδες και τα νταούλια είναι κινήσεις στο πλαίσιο "μη γίνει καμιά ...κία και κερδίσουμε τις εκλογές, πετάμε αβέρτα μπαρούφες να παγώσουμε τον κόσμο'. Τυχαίο που τώρα βγαίνουν διάφοροι απίθανοι και λένε τη γνώμη τους για απομείωση, μονομερείς κινήσεις, που πλακώνονται λαφαζάνης και παπάς, λέει τα δικά του ο βίτσας, θυμάται κάτι άλλο κάποιος άλλος ; Γνωρίζει κανείς να μου πει, όταν το παιδί αυτό μίλησε χθες για λύρες και πεντοζάλες, το κοινό (που ήταν φαντάζομαι και δικό του κοινό) πως ανταποκρίθηκε ; Σηκώθηκε και άρχισε το παλαμάκι ή το προσπέρασε, σημάδι πως ίσως ούτε αυτοί πιστεύουν την κάθε παπαριά που του εκσφενδονίζουν ;

  • Κώστας ΜΠ avatar
   Κώστας ΜΠ @ Βούρδουλας 14/12/2014 11:05:20

   Το κοινό ήταν οι παλαιοπασόκοι,Κρήτη γαρ.Γι αυτό και η κυρία που διέκοψε τον λυράρη έκανε λόγο μεταξύ άλλων για "κλέφτες και εδώ μεσα,που τους ξέρω έναν έναν". Ο γνωστός εσμός παλαιπασόκων νεοσυριζαίων με έμβλημα τη στομάχα, το διορισμό σε ΟΤΑ, την πρόωρη συνταξιοδότηση,το πλασματικό εφάπαξ.Και ασφαλώς χειροκρότησαν τον λυράρη.Εδώ δεν δίστασαν να ψηφίσουν ΓΑΠ.

   • Βούρδουλας avatar
    Βούρδουλας @ Κώστας ΜΠ 14/12/2014 17:15:28

    Αν πάντως θέλει να δώσει άλλοθι και πάτημα σε διάφορους ανεξάρτητους βουλευτές που ακόμα (έστω και για τα μάτια) το σκέφτονται αν θα ψηφίσουν για πρόεδρο ή όχι, μια χαρά τα πάει. Για να τους βοηθήσει ακόμα περισσότερο να καταλήξουν και να ψηφίσουν ΝΑΙ ώστε να γλιτώσει και ο ίδιος από εκλογές και την καυτή πατάτα, του προτείνω να το συνεχίσει έτσι και στην Ηπειρο. Κάτι σε "με τα κλαρίνα και τις γκλίτσες θα τους πάρουμε όλους παραμάζωμα" θα βοηθήσει μια χαρά.

    • Ο μικρός Νικόλας avatar
     Ο μικρός Νικόλας @ Βούρδουλας 14/12/2014 18:43:15

     Και με το τουμπερλέκι. Μην το ξεχνάμε το τουμπερλέκι! Mόνο μ΄αυτό μπορούμε να τους πάρουμε φαλάγγι.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Βούρδουλας 14/12/2014 18:09:22

   "Το νταούλι και ο ζουρνάς" του Αλέξη χρησιμοποιείται ως ατάκα από το σύριζα, με σκοπό νομίζω, να ξυπνήσει μνήμες από το γνωστό τραγούδι (που χρησιμοποιήθηκε και ως ύμνος του ΠΑΣΟΚ επί Αντρέα) και για να συγκινήσει τους παραδοσιακούς παπαντρεϊκούς. Επειδή όμως η κόρη του δημιουργού είχε απαγορεύσει την αναπαραγωγή του τραγουδιού, από το Πασοκ του ΓΑΠ για ψηφοθηρικούς λόγους, μόνο ένα στιχάκι τόλμησαν να πλασάρουν οι συριζαίοι και ο Αλέξης. Μην τους έρθει και καμιά απαγόρευση από την οικογένεια του συνθέτη και γίνουν πανελληνίως ρεζίλι και αυτοί... "Με το νταούλι και με το ζουρνά" λένε τώρα, "καλημέρα τρόικα, καλημέρα" θα συμπληρώνουν ταπεινά οι συριζαίοι, αν συμβεί το ατύχημα ... Εν χορδαίς και οργάνοις θα καλωσορίζει ο Αλέξης την τρόικα λοιπόν... θα στρώνει και τα κόκκινα χαλιά, θα παρέχει πλουσιοπάροχα γεύματα στους τροϊκανούς επιθεωρητές του ... όχι σαν τον Σαμαρά που μέχρι και στο εστιατόριο του Μαξίμου έβαλε λουκέτο .....

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ roadrunner 14/12/2014 20:07:34

    Λες; Για να χτυπήσουν το καμπανάκι στα "σκυλιά του Παβλόφ";

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 14/12/2014 21:08:53

     Κάποιος όπως ο Τσίπρας, που μιλάει μετά βίας, μέτρια Ελληνικά και κρατάει ένα απλό ως απλοϊκό επίπεδο όταν απευθύνεται στο ακροατήριό του, θα χρησιμοποιούσε την πιο απλή και συνηθισμένη φράση, "του χτυπάνε/βαράνε το ντέφι και χορεύει" (όχι και νταούλι, μαζί και ζουρνά), για να αποδώσει το νόημα, ότι θα κοντρολάρει τις εξελίξεις και τους τροϊκανούς... Στη θεωρία μάθησης Pavlov, ο στίχος (και το τραγούδι στο οποίο ανήκει) είναι το υποκατάστατο ερέθισμα (ανεξάρτητο) που έχει συνδεθεί συνειρμικά στο μυαλό του πάλαι ποτέ παπανδρεϊκού ψηφοφόρου με τις οικονομικές παροχές , την πλουσιοπάροχη επιδοματική πολιτική, τις μίζες, το φαγοπότι κτλ. Φαίνεται ότι οι επικοινωνιολόγοι-ψυχολόγοι του σύριζα επιδιώκουν να χτυπήσουν τα "καμπανάκια του Pavlov" στο παλαιό πασοκ...συνδέοντας τον σύριζα στο συνειρμικό αποτέλεσμα, αξιοποιώντας την υπάρχουσα εσωτερική διάθεση του κοινού (λόγω της πολυετούς κούρασης από την οικονομική λιτότητα). Όταν όμως αυτά τα τεχνάσματα/τεχνικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση, αξιοποιούνται από πολιτικά κόμματα (σύριζα) για να χειραγωγήσουν τις μάζες, τότε κάτι πάει πολύ στραβά με την ατζέντα τους ... ή ο σύριζα δεν έχει καθόλου ατζέντα ... ή είναι κρυφή ...

   • Δαμασκηνός avatar
    Δαμασκηνός @ roadrunner 15/12/2014 11:41:26

    Αφού υπάρχουν ακόμη παλαιοπασόκοι, που δεν έχουν καταλάβει την πολλαπλή ζημιά που έκανε στην χώρα ο αλήστου μνήμης Παπανδρέου, σωτηρία δεν υπάρχει για το τόπο τούτο.

 6. Vassilis avatar
  Vassilis 14/12/2014 11:30:47

  Ο Αλεξης απλα ξεκίνησε πάλι την προσπάθεια για να χάσει τις εκλογές. Για να κανει αντιπολιτευση εκ του ασφαλους ( και να μην χασει και το μεροκαματο ).

 7. karenin avatar
  karenin 14/12/2014 11:33:41

  Για κάποιον ανεξήγητο λόγο πολλοί καλοί σχολιαστές προσπερνάνε το κυρίαρχο θέμα ότι η πολιτική και οι αξιώσεις των δανειστών οδήγησε την κυβέρνηση σε αδιέξοδο, που πονηρά με την σειρά της μετέθεσε το θέμα στον επόμενο με δίμηνη παραταση, και επισπευσε την εκλογή προέδρου. Αν με το καλό όλα πάνε καλά και εκλεγεί πρόεδρος, ποια ακριβώς γραμμή θα συνεχίσει η κυβέρνηση, αυτή που ξεκίνησε απο το καλοκαίρι και είναι πιο συριζαικη απο του Σύριζα και την εγκλώβισε, η θα αποδεχθεί όλα αυτα τα μέτρα που οι ιδιοι παραδέχονται οτι είναι αδύνατο να εφαρμοστούν; Πρίν λοιπόν μας πιάσει απελπισία για αυτά που θα κάνει ο Σύριζα, ας κοιτάξουμε πρώτα τι εχουμε σήμερα μπροστά μας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ karenin 14/12/2014 12:11:19

   Ξεχνάς ότι η τρόικα είναι πιεστική επειδή πιστεύει πως αν δεν εκλεγεί ΠτΔ και πάμε σε εκλογές και ανέβει ο Τσίπρας δεν θα ακολουθηθεί το πρόγραμμα όπως πρέπει και θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός. Τα μέτρα που έχει πει η κυβέρνηση πως θα λάβει ΑΝ χρειαστούν στο Β εξάμηνο, οι δανειστές τα θέλουν από τώρα για να μην τα αλλάξει ο επόμενος. Η πολιτική αβεβαιότητα και η επιμονή σύριζα για εκλογές μέσω μη εκλογής ΠτΔ κάνει τους πάντες επιφυλακτικούς. Απλό δεν είναι;

 8. Fiscal avatar
  Fiscal 14/12/2014 13:16:36

  Μα ο Ανδρέας έλεγε πως βρήκε το 1981 "καμμένη γη". Υψηλό έλλειμμα, πληθωρισμό 26%, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στα ύψη. ΠΩΣ βρήκε γεμάτα ταμεία;

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ Fiscal 14/12/2014 14:06:04

   Με δύο πετρελαϊκές κρίσεις τη μία πάνω στην άλλη. Η κρίση ήταν παγκόσμια. Ο Ανδρέας παρέλαβε από τη Ν.Δ, δημόσιο χρέος 28% του Α.Ε.Π και το εκτόξευσε.

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ ΙΚΟ 17/12/2014 22:20:53

    ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ 4% ΠΟΥ ΜΕΤΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΑΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΟ 1989 ΗΤΑΝ 7% !!!!!!!!!!

  • Mind the G.A.P. avatar
   Mind the G.A.P. @ Fiscal 14/12/2014 17:38:50

   Η καμμένη γη που βρήκε ο Ανδρέας, ήταν δημόσιο χρέος 27% του ΑΕΠ περίπου, έλλειμα επί του προϋπολογισμού 3% περίπου, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θετικό, ανεργεία γύρω στο 3-4%, δημόσιους υπαλλήλους γύρω στους 350.000 (με τους ένστολους) επί πληθυσμού 8.500.000 Ελλήνων. Η καμμένη γη που άφησε οκτώ χρόνια μετά (με τις ευλογίες της αριστεράς που δεν κυβέρνησε ποτέ) είναι γνωστή και δεν θέλω να κουράσω.

 9. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 14/12/2014 17:22:09

  Ό,τι και να λέμε, ούτε οι αγορές είναι αποδεκτό να βαράνε κατά το συμφέρον τους τα νταούλια και οι λαοί μέσω των νόμιμα εκλεγμένων κυβερνήσεών τους να χορεύουν, ούτε και είναι (δυστυχώς) εφικτό το αντίθετο. Αυτό που έχει σημασία, είναι ένα κράτος να δανείζεται όσο λιγότερο γίνεται για ν' αποφεύγει την υποτέλεια, να παράγει, να εξάγει, να εξασφαλίζει στους πολίτες του εργασία, αξιοπρέπεια, παιδεία, ασφάλεια, υγεία. Να φροντίζει ποτέ να μην ενθαρρύνονται ο άκρατος καταναλωτισμός, η ανομία, η ατιμωρησία και η κενόδοξη αγυρτεία. Χρειάζεται άμεσα επαναστατική μεταρρύθμιση στο σύστημα αξιών μας, στο παραγωγικό μας μοντέλο και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Διαφορετικά, άδικα αναλωνόμαστε, χαλάμε τις καρδιές μας και διασταυρώνουμε τα ξίφη μας στα λεκτικά πεδία των εξ αρχής και για όλους μας, χαμένων μαχών.

  • τεφαρίκι avatar
   τεφαρίκι @ Άλυτη Εξίσωση 14/12/2014 21:52:55

   Χώρα που δανείζεται όσο λιγότερο γίνεται για ν' αποφεύγει την υποτέλεια, παράγει, εξάγει, εξασφαλίζει στους πολίτες του εργασία, αξιοπρέπεια, παιδεία, ασφάλεια, υγεία, φροντίζει ποτέ να μην ενθαρρύνονται ο άκρατος καταναλωτισμός, η ανομία, η ατιμωρησία και η κενόδοξη αγυρτεία δεν χρειάζεται να αποφεύγει το δανεισμό. Θα έχει το πάνω χέρι, οι αγορές θα παρακαλάνε να της δανείσουν με αρνητικό επιτόκιο.

 10. toxo avatar
  toxo 14/12/2014 20:06:11

  Και τώρα μας εμφανίσθηκε ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΡΟΝ.

 11. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 14/12/2014 22:39:23

  Φαήλε, ευτυχώς που από μικρός δεν έκανες παρέα με τον Στουρνάρα, τον Χαρδούβελη και άλλους "κολλεγιόπαιδες". Θα σου εξηγούσαν ότι θα μπορούσε ο πατέρας σου απλά να ..πουλήσει την "μηχανή", η οποία μόνο έξοδα τον φόρτωνε και να πηγαίνει στο λιμάνι με το λεωφορείο ή ακόμα καλλίτερα με..τα πόδια!(δυό βήματα είναι Κερατσίνι-λιμάνι). Το ίδιο και για την ραπτομηχανή! τεράστιο ..περιουσιακό στοιχείο της εποχής!! και άν δεν έφταναν τα χρήματα, δεν έπρεπε να σπουδάσεις στην Θεσ/νίκη!! Ευτυχώς να είναι καλά όλοι όσοι έφεραν εδώ όλα αυτά τα ...μυαλά και μας βάζουν στον σωστό δρόμο!!

 12. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 14/12/2014 23:11:57

  «Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι και εκείνες θα χορεύουν. Ή μάλλον, μια και είμαστε στην Κρήτη, εμείς θα παίζουμε την λύρα κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη». «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης, που τις τελευταίες μέρες απλώνουν πάλι το χέρι τους πάνω από τη χώρα και τη δημοκρατία. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Αλλά και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν εκβιάζονται ούτε τρομοκρατούνται εύκολα. Αντιθέτως πεισμώνουν». Τα διαβάζεις και λες είναι δυνατόν;Πιο λαϊκιστής πεθαίνεις. Τόση υποτίμηση της νοημοσύνης μας , τόσο ποντάρισμα στην κοντή μνήμη; Πιστεύω ότι δεν μπορούν να περάσουν πια αυτά στον Ελληνικό λαό. Θέλω να πιστεύω ότι γίναμε σοφότεροι από τα παθήματά μας και δεν θα κάνουμε, ξανά, το μοιραίο λάθος. Θέλω να θυμίσω στους Έλληνες ή τουλάχιστον στον κόσμο της από δω πλευράς: Πρώτο λάθος, το 1993. Δεν δώσαμε στον Κ. Μητσοτάκη την δεύτερη τετραετία. Αποτέλεσμα; Αντί εξυγίανσης της οικονομίας και ιδιωτικοποιήσεων, Ανδρέας και, μετά, Σημίτης. Πάρτι των νταβατζήδων, ληστεία του δημόσιου ταμείου (Άκης, Γιάννος, Μαντέλης, Λάμπρου, Τσουκάτος, Πανταγιάς ), με τελική κατάληξη την καταλήστευση των αποταμιεύσεων των Ελλήνων μέσωΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ. Μας έλεγε ο τότε Πρωθυπουργός πως καμία χώρα δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη όταν χρωστά και δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Η πρεσβεία είχε άλλα σχέδια έπρεπε να «τακτοποιήσει» τα Βαλκάνια που γκρεμίζονταν. Και με τα γνωστά εργαλεία των ευχάριστων υποσχέσεων και διαλυτικών εξυπνάδων (Γκαντέμης, δέκα μικροί Μήτσοι κ.λ.π.), μας προέκυψε ο βαριά ασθενής Ανδρέας με 47% . Και μετά «κωλόσπιτο», Δήμητρα. Χόλμπρουκ, ενδιάμεση συμφωνία (λαθρεμπορίου) με τα Σκόπια, κ.λ.π., κ.λ.π.. Δεύτερο λάθος, το 2009. Μας έπεφτε βαρύ το πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια. Μέχρι πότε λιτότητα έσκουζαν τα νταβατζοΜΜΕ; Και εμείς, ευπειθείς, προτιμήσαμε «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό». Ξέρουμε πόσο ακριβά πληρώσαμε την επιλογή μας. Προχτές μου δήλωνε μεταμελημένος φίλος, που δεν ψήφισε τότε για να κάνει κακό στον Κ.Κ. Είχαμε παραφρονήσει: είχαμε βγει στην σύνταξη, πήραμε 130,000 εφ΄άπαξ και τέτοιες μέρες - Χριστούγεννα μπαίνανε στο σπίτι μου 8000 ευρώ (ζευγάρι δασκάλων – συντάξεις και δώρα) και είχαμε πειστεί ότι δικαιούμασταν περισσότερα. Τώρα; Καστελόρριζο, Δ.Ν.Τ., πάνε τα δώρα, πάνε τα «κουτάκια», αξανεμίστηκαν τα εφ΄άπαξ και αντί αυξήσεων αιματηρές περικοπές. Ας μη μιλήσουμε για τα εθνικά θέματα - αφήσαμε μόνο τον Κώστα Καραμανλή στον πατριωτικό αγώνα του. Και τότε τα γνωστά εργαλεία: Λεφτά υπάρχουν, Ζαχόπουλος, Βατοπέδι, Λαζόπουλος κ.λ.π. Δεκέμβριος του 2014. Ο Αλέξης υπόσχεται να «χορέψει» τις αγορές. Θυμάστε τον ΓΑΠ και τον σοσιαληστρικό συρφετό του να ελεεινολογούν τους υπουργούς της Ν.Δ. που καταδέχονταν να συζητούν με τον Αλμούνια; Τι είναι ο Αλμούνια, ένας κοινοτικός υπάλληλος φώναζαν. Και από κει που δήλωναν περήφανα τα παραπάνω, ακολούθησαν οι ραγιάδικες συνομιλίες όχι με τον Επίτροπο Οικονομίας, αλλά με τους τριτοκλασάτους υπαλλήλους της Τρόικας. Αν δεν μας έγιναν παθήματα τα δυο παραπάνω λάθη και πάμε «καρφωτοί» για το τρίτο, ας μην αιτιόμαστε κανέναν - θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αν δεν μπορούμε να δούμε ότι η πρεσβεία αυτή τη φορά έχει σαν βασικό εργαλείο, τόσο φανερό, τον«Αλέξη και την παρέα του», ώστε να συνεχίσει τον, τόσο κρίσιμο για τα συμφέροντά τους, πόλεμο ευρώ – δολαρίου και να διασφαλίσει την πολυπολιτισμική καθήλωση αυτού του τόσο σημαντικού για την ίδια «οικοπέδου», αν αφήσουμε και αυτή τη φορά μόνο τον μαχόμενο Πρωθυπουργό, τότε έχει γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά σε αυτόν τον τόπο, η πρεσβεία έχει πετύχει απόλυτα στον διαβρωτικό της ρόλο και, πλέον, κανένας Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί και δεν οφείλει να μας σώσει.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Νίκος Α 15/12/2014 13:21:25

   Καλημέρα, Νῖκο. Πιό σωστός πεθαίνεις.

   • Νίκος Α avatar
    Νίκος Α @ Φωτεινή 16/12/2014 00:40:57

    Σε χαιρετώ Φωτεινή. Χτες Κυριακή βρήκα το χρόνο να γράψω δυό λόγια.

    • Μικρασιάτης.. avatar
     Μικρασιάτης.. @ Νίκος Α 19/12/2014 01:33:56

     Τα πες όλα...

 13. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 14/12/2014 23:43:27

  Παντως αυτα που ειπε το χαμογελαστο παιδι με τον ηπιο προγναθισμο και το μυαλο 16νου του 15 μελους γελαει και το ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΡΙ ΚΡΙ.

 14. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 15/12/2014 00:15:00

  Τα λεφτά δεν τα βγάζουν τα συρτάρια, αλλά τα λεφτόδεντρα. Και άν είσαι μάγκας και τα θάψεις στο χωράφι που υπέδειξε ο γάτος και η αλεπού στον Πινόκιο, τότε πολλαπλασιάζονται με υπόγειους κονδύλους. Το προιόν αυτο ανήκει στην οικογένεια του γεώ-μηλου: βγαίνει στα δέντρα σαν μήλο και πολλαπλασιάζεται μέσα στη γή σαν πατάτα. Κάτι ξέρει πάντως ο κ. Αλέξης: Με τους ήχους της κρητικής λύρας, οι πατάτες μέσα στο χώμα γίνονται πιο χοντρές.

 15. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 15/12/2014 01:00:55

  Φαήλο, Δεν έχω πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις τους ήταν αναμενόμενες. Οι ψευτιές του και αυτές δικαιολογημένες βλέποντας το κατώφλι της εξουσίας. Ποιος πολιτικός δεν θα έλεγε ψέματα άμα αυτά τον βοηθούσαν να κάνει το ένα και τελευταίο βήμα προς την εξουσία. Όλα όσα κάνει ή λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστά και τα έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, και θα τα ξανασυναντήσουμε στο μέλλον. Άλλωστε γι’ αυτό και το πολιτικό σύστημα απαξιώθηκε. Γιατί πάντα στηριζόταν στο ψέμα. Και όταν ο ψεύτης κατορθώνει να κάνει το ένα και τελευταίο βήμα, και βρεθεί αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, ε! τότε λέει αυτό που έγραψες τις προχθές «λέγαμε και καμιά μ@λ@κία για να περνά η ώρα». Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι οι των ΑΝΕΛ. Αυτοί είναι για «κλωτσιές». Λαϊκό δεξιό κόμμα, σου λέει. Ο οπορτουνισμός σε όλο του το μεγαλείο. Γελοίοι και αρρωστημένοι. Ποίοι είναι οι δεξιοί που τους ψηφίσανε ? Ας κάνουνε τώρα «ταμείο».

 16. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 15/12/2014 13:28:55

  ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΟΥ ΓΑΠ ΜΕ ΤΟ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ " ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΠΑΡΟΥΦΑ "ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΟΥΝ". ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΣΚΕΠΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΑΚΡΑΤΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ.

 17. Νικήτας avatar
  Νικήτας 17/12/2014 11:23:04

  Αγαπητέ Φαήλο ποιά κατά την γνώμη σου μπορεί να είναι η οριστική λύση στο θέμα του χρέους και αν υπάρχει στην πραγματική ζωή αυτό . Θυμίζω μόνο πως το χρέος δεν είναι σημερινή ιστορία . Ακόμα απο πού βγαίνουν τα λεφτά; Νομίζω πως ακόμα και τώρα τα λεφτά περιμένουμε να βγούν απο τις τράπεζες , δηλαδή απο τον δανεισμό , και όχι απο την πρωτογενή παραγωγή της χώρας . Κανείς δεν ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου στα σοβαρά που μπορεί να προέλθει μόνο και μόνο απο την περιφερειακή ανάπτυξη σύμφωνα με το όραμα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Δεν νοιάζεται κανείς με την αποκέντρωση και την αναζωογόννηση της υπαίθρου επειμένοντας στανικά στην κεντρική ανάπτυξη της χώρας που αποτελεί έναν διαχρονικό αρνητικό παράγοντα . Εννοείτε πως δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει μαζί σου , αν και δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να αποφανθείς για το μαγικό ραβδί του τσίπρα. Αφού όμως ασχολείσαι με την προέλευση των χρημάτων θα το βρισκα ενδιαφέρον να έλεγες την δική σου πατριωτική ιδέα για το πως θα βγούν σωστά απο την έρημη χώρα μας.

 18. kastis avatar
  kastis 19/12/2014 13:12:01

  Το χρήμα δεν είναι πραγματικός πλούτος. Το χρήμα αντανακλά την ισχύ τής κάθε εθνικής Οικονομίας. Η Ελλάδα εισήγαγε ένα νόμισμα που δεν είναι καν νόμισμα και δεν ελέγχεται από την ίδια. Είναι ένα νόμισμα που ελέγχεται και "βολεύει" άλλους. Εκτός αυτών, όσο καταστρέφεται η ελληνική Οικονομία τόσο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χρήμα δεν υπάρχει. Λεφτά δεν θα υπάρχουν για τούς μισθωτούς, τούς συνταξιούχους και τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα όσο δεν υπάρχει παραγωγή, όσο εφαρμόζονται τα υφεσιακά μέτρα των μνημονίων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.