30/09/2009 12:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα δεν αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στις αποτυχίες της Δεξιάς»Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα της αργής κατάρρευσης του Σοσιαλισμού. Ακόμη και εν μέσω της χειρότερης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα και τα ξαδέλφια τους στα αριστερά δεν πέτυχαν να εκφράσουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, ούτε και να εκμεταλλευθούν τις αποτυχίες της Δεξιάς.

Αυτό το δίδαγμα προσέφεραν οι γερμανικές εκλογές, αλλά και οι ευρωεκλογές του καλοκαιριού που μας πέρασε, αποδεικνύοντας ότι τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, είναι εκείνα που καθορίζουν την πολιτική ατζέντα. Τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη υιοθέτησαν πολλές προτάσεις της αριστεράς, όπως τα γενναιόδωρα κρατικά βοηθήματα, την κρατική υγειονομική περίθαλψη, τους αυστηρούς κανόνες εκπομπών καυσαερίων και την εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας στην Ε.Ε. Οι εκλογικές τους επιτυχίες οφείλονται στις υποσχέσεις τους να κυβερνήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, προσπαθώντας παράλληλα να μειώσουν τη φορολογία, να βελτιώσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να αντιμετωπίζουν το δημογραφικό φαινόμενο της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί, σύμφωνα με το Γάλλο Ιστορικό Μισέλ Ουινόκ, «προσαρμόσθηκαν στις σύγχρονες συνθήκες. Όταν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ καταδικάζουν τις υπερβολές του αγγλο-σαξωνικού καπιταλιστικού μοντέλου και επαινούν τις αρετές του κράτους, χρησιμοποιούν σοσιαλιστικές ιδέες που έχουν υιοθετηθεί ευρέως».

Μέρος του προβλήματος για τη γερμανική κεντροαριστερά αφορά το «νοητικό τείχος» που χωρίζει τους Ανατολικούς από τους Δυτικογερμανούς. Την ώρα που οι Χριστιανοδημοκράτες αναζητούσαν προσεκτικά ψήφους στην Ανατολή, οι Σοσιαλδημοκράτες αρνούνταν κάθε συνεργασία με τους Κομμουνιστές. «Οι δύο Γερμανίες, η μία Σοσιαλιστική και η άλλη Κομμουνιστική, δεν ενώθηκαν ποτέ. Αυτό εξηγεί γιατί το SPD, που ανέκαθεν ήταν το σημαντικότερο σοσιαλιστικό κόμμα της Ευρώπης, δεν μπορεί να συσπειρώσει τους οπαδούς του, ούτε και να προχωρήσει σε πολιτικές συμμαχίες», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζιοβάνι Σαρτόρι.

Στη Γαλλία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. «Οι Σοσιαλιστές έχουν εγκλωβισθεί σε ιδεολογικό φαύλο κύκλο. Υιοθετούν ριζοσπαστική πλατφόρμα, την οποία δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ψηφοφόροι τους το εγκαταλείπουν», λέει ο Τόνι Τζαντ καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στην Ιταλία, ο 43χρονος Ενρίκο Λέτα, αποτελεί μία από τις καλύτερες ελπίδες για την ιταλική αριστερά. Ο Λέτα, που υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων του Μάσιμο Ντ’Αλέμα, λέει: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο Σοσιαλισμός αποτελεί πολιτική θεωρία του περασμένου αιώνα. Πρέπει να οικοδομήσουμε κεντροαριστερά με ρεαλιστικό πρόγραμμα, ικανή να προσφέρει αξιόπιστη αντιπρόταση εξουσίας».

The International Herald Tribune

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 30/09/2009 12:19:10

  Το λάθος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι ακολούθησε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αναμεμειγμένες με ελληνική υπανάπτυξη, παγαποντιά, καιροσκοπία, αναξιοκρατία και ρουσφέτι, και όχι πολιτικές της ονομαζόμενης "κοινωνικής δεξιάς". Εκτός αυτού ο κάθε υπουργός έκανε ό,τι ήθελε και εξυπηρετούσε όποια συμφέροντα ήθελε. Αλλο Ευρώπη και άλλο ευρωπαϊκά Βαλκάνια με "μπροστάρη" την Ελλάδα.

  • donaE avatar
   donaE @ Le canard 30/09/2009 12:56:33

   Η ουσια ειναι αυτη που εγραψες.Απο την στιγμη που καθε υπουργος εξυπηρετούσε όποια συμφέροντα ήθελε,τι σημασια εχει τι μοντελο πολιτικο ακολουθουσε η ΝΔ;
   Οσο για τα σοσιαλιστικα κομματα της Ευρωπης αυτοκτονησανε για να μην πεθανουν.

 2. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 30/09/2009 12:22:07

  Οι χριστιανοδημοκράτες σοσιαλδημοκρατικοποιήσανε τη πολιτική ζωή της Γερμανίας χωρίς τους σοσιαλδημοκράτες, όπως αναφέρει το περιοδικό TIME

 3. ΣΑΚΗΣ avatar
  ΣΑΚΗΣ 30/09/2009 12:37:53

  ΑΣΧΕΤΟ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ
  • Όταν από εδώ και στο εξής θα αγοράζουμε γαλακτομικά προϊόντα της «Δωδώνη» θα ξέρουμε τι συστατικά περιέχουν.
  Παρʼ ότι δεν είναι υποχρεωμένη από το νόμο, η «Δωδώνη» θα αναγράφει στις συσκευασίες της το σύστημα διατροφικής πληροφόρησης, με βάση την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDA).
  Όπως επισημαίνει η εταιρία σε δελτίο τύπου, «το σύστημα GDAʼs επιτρέπει στους καταναλωτές να κατανοούν τις επιλογές, που κάνουν και να αξιολογούν τη θέση κάθε τροφίμου στο καθημερινό τους διαιτολόγιο ώστε να μπορούν να προσαρμόζουν τις συνήθειές τους προς ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής».
  Το σύστημα δίδει τις εξής πληροφορίες: α. Τι ποσότητα σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά, κεκοκορεσμένα λιπαρά και αλάτι περιλαμβάνει μια μερίδα από το τρόφιμο που καταναλώνουν και β. Τι ποσοστά των ημερήσιων αναγκών τους στα εν λόγω θρεπτικά συστατικά καλύπτουν με την κατανάλωση μιας μερίδας.
  Παράλληλα θα αναγράφεται από την 1η Νοεμβρίου 2009, ύστερα από την έκδοση υποχρεωτικής αγορανομικής διάταξης, η ένδειξη «από γάλα 100% Ελληνικό».
  Σύμφωνα με την εταιρία «Η «Δωδώνη» υποστηρίζει το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει την προέλευση του γάλακτος, ώστε να μπορεί να αξιολογεί τη φρεσκάδα και την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων, που επιλέγει και καταναλώνει».
  Και καταλήγει: «Η ένδειξη, άλλωστε, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ, που φέρουν όλες οι συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων της εταιρίας, αναδεικνύουν τα υπέρτερα φυσικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της αμόλυντης ακόμη Ηπειρώτικης γης».

  • Δωδωναίος avatar
   Δωδωναίος @ ΣΑΚΗΣ 30/09/2009 13:07:01

   Ναι κύριε Σάκη μας, εκτός των εξαίρετων προϊόντων της γαλακτοκομικής Βιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», υπάρχει και η υπέροχη κοιλάδα της νηνεμίας και των στοχασμών, όπου βρίσκεται το αρχαιότερο Μαντείου του Ελληνισμού.
   Το Μαντείο της Δωδώνης.
   Εσείς φυσικά γνωρίζετε καλώς το πρώτο (κάτι είναι και αυτό) και εγώ σας υπενθυμίζω και σας επισημαίνω το δεύτερο.
   Η Αρχαία Δωδώνης «της των Πελασγών έδρανον», τουτέστιν κοιτίδα όλων σχεδόν των Ελλήνων όπου γης.
   Και είναι γοερό και έντονο εκεί ακόμη το θρόισμα της «μάντιδας βαλανιδιάς» (υποθετικό) που και σήμερα ακόμη μηνύει:
   -Γρηγορείτε και δείτε με καθαρή θωριά και ζεστή καρδιά, τα μελλούμενα και τις εξελίξεις που μεταβάλλονται με πολλαπλασιαστική σχέση και ένεκεν τούτων, «οσονούπω μέλει σπουδαία συμβαίνοντα της τε του Λαού βούλησης γενέσθαι….»

 4. ΣΑΚΗΣ avatar
  ΣΑΚΗΣ 30/09/2009 13:34:44

  ΤΕΛΕΙΟΣ ΔΩΔΩΝΑΙΕ.....ΑΛΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
  ΤΑ ΓΑΡΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ....

 5. Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ avatar
  Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ 30/09/2009 13:53:13

  Σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία μπορούμε να πούμε ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον, με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι , οι ψηφοφόροι της αριστεράς τιμώρησαν τους Σοσιαλδημοκράτες επειδή α) συμμάχησαν με τους κεντροδεξιούς β) δεν ξέχασαν την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση (2003-04)του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ γ) δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι έχουν διαφορές από τους συντηρητικούς ( κύρια στην ανατολική Γερμανία που έχει αριστερή παράδοση)
  Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να κερδίσει, βασικά, επειδή έπεισε τους ψηφοφόρους ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερη, επίσης, ζητήματα όπως, η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η ισλαμική τρομοκρατία επηρέασαν σημαντικά το εκλογικό σώμα.
  Στο παρόν στάδιο νομίζω ότι είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσουμε το αποτέλεσμα ή να προβλεφθούν με βεβαιότητα οι εξελίξεις,( πολιτικές και κοινωνικές) Ωστόσο, μένει να δούμε αν, η Άνγκελα Μέρκελ θα κρατήσει κοινωνικές ισορροπίες ή θα ακολουθήσει τους πολιτικούς προσανατολισμούς του FDP, δλδη μονόπλευρη πολιτική υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων με δραστική μείωση των φόρων και μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών.
  Εδώ τίθεται και το ερώτημα, που δεν ισχύει μόνο για τη Γερμανία! μπορεί σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι όποιες μεταρρυθμίσεις να συνεχίσουν να έχουν μόνο νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα;

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ 30/09/2009 15:53:54

   Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι στην ουσία ανατολικογερμανίδα.

 6. eleftheros avatar
  eleftheros 30/09/2009 14:29:31

  WALL STREET JOURNAL 30-9-2009
  Before the global economic crisis struck, the Greek economy expanded at an annual average rate of 4% for five years, one of the BEST performances in the euro zone.
  But Greece has been buffeted by fallout from the financial crisis.
  Shipping companies lost business, and though the Greek economy continued to grow until the first quarter of 2009, it was hit this summer as northern European tourists saved money and stayed away.
  What's more, the cost of Greece's government borrowing is rising at the same time as its debt, which is forecast to reach 108% of gross domestic product next year, according to the European Commission.
  ....................
  και η μετάφραση:
  ....................
  ΠΡΙΝ ΚΤΥΠΗΣΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ η Ελληνική οικονομία ανέβαινε με το ψηλότερο ρυθμό στην Ευρωζώνη τα τελευταία 5 χρόνια, με μέση αύξηση ΑΕΠ 4%.
  Σήμερα υφίσταται τις συνέπειες (fallout) της παγκόσμιας κρίσης.
  Τρία είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, η μείωση των εσόδων από τη ναυτιλία, η μείωση του τουρισμού λόγω του ότι δεν ήλθαν τουρίστες από τη Δ.Ευρώπη και το παλιό χρέος.
  ........................
  Θυμόσαστε τί φωνάζουν, ένα χρόνο τώρα, οι Ψευτο-δημοσιογράφοι τηλε-ήρωες δεκανίκια του ΓΑΠ, λέγοντας ότι δεν φταίει η παγκόσμια κρίση για τα οικονομικά μας προβλήματα αλλά η ΝΔ;
  ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΨΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ.
  Είχαν το λόγο τους οι άνθρωποι, ξέρουν τί θέλουν, όλοι ξέρουμε τί θέλουν.
  Εγώ λέω, όχι μόνο για την παγκόσμια κρίση αλλά και για την τερηδόνα των δοντιών μας, πάλι ο Καραμανλής φταίει.
  Με το Γιωργάκη δεν θα είχε κανείς μας τερηδόνα.
  Το εγγυάται, όπως λέει.

  • χαλκιδικιωτης avatar
   χαλκιδικιωτης @ eleftheros 30/09/2009 15:49:31

   η αναλυση σου δεν ειναι αντικειμενικη !!!!! ...Μπορει να εχεις δικιο για το οτι ευθυνεται και η παγκοσμια οικονομικη κριση ... για την μειωση των ρυθμου αναπτυξης της οικονομιας ...οπως και οι συνθηκες της γενικοτερης υφεσης ... εκτιναξη των γερμανικων spread- και κατα συνεπεια επιβαρυνση του δημοσιου χρεους .... κτλ κτλ .... αλλα μην μας λες οτι και η κυβερνηση δεν μπορουσε να κανει καποια λιγα εστω περισσοτερα πραγματα για την μειωση των διαφορων "συνεπειων" της κρισης !!!!

   Δεν θα μας βγαλεις και την οικονομικη της πολιτικη για οσκαρ !!!! ΕΛΕΟΣ
   ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΝΤΙΟ ΠΙΛΑΤΟ !!!!!!

   ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ !!!

 7. χαλκιδικιωτης avatar
  χαλκιδικιωτης 30/09/2009 15:36:09

  ΟΙ ΑΠΕΛΠΙΔΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ .... ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ

  ασ εκμεταλευοντουσαν στην νδ την 2η ευκαιρια που τους δοθηκε καλυτερα !

  5 και σημερα !

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ χαλκιδικιωτης 30/09/2009 17:28:51

   To θέμα δεν είναι αν το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω (στο κάτω-κάτω -να το επαναλάβω άλλη μία φορά οι νίκες και οι ήττες στη Δημοκρατία είναι προσωρινές) αλλά αν η επιδείνωση των χρόνιων προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας οφείλεται ή όχι στη διεθνή κρίση.
   Μπορούσε η ΝΔ να κάνει πριν τη κρίση περισσότερες αλλαγές (στις οποίες ούτως ή άλλως φαντάζομαι είσαι αντίθετος και όσο μπορούσες τις πολέμησες) την κρίση πάντως την αντιμετώπισε για τα δεδομένα μας ικανοποιητικά γι αυτό και την περνάμε... ξώφαλτσα.

   • χαλκιδικιωτης avatar
    χαλκιδικιωτης @ ΑΡΗΣ Θ 01/10/2009 09:22:55

    την κριση φιλε μου την περναμε "ξωφαλτσα" λογω της οχι και τοσο μεγαλης εκθεσης των ελληνικων τραπεζων σε επισφαλη - τοξικα ομολογα κι οχι τοσο λογω των ενεργειων της κυβερνησης .... Γελαει ο κοσμος με τα επισημα στοιχεια περι ανεργιας !!!! ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ Β.ΕΛΛΑΔΑ .... ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ θα σου θυμισω απλα 10,2 πτωση της βιομηχαν παραγωγης .... και γυρω στο 30,7 η πτωση του τζιρου συνολικα .... για να μην μιλησω μονο για τις μικρομεσαιες επιχειρησεις .....!!!! αστο το μονο θετικο ειναι η ειναι η ενισχυση μεσω ΤΕΜΠΜΕ ...ΚΑΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 100.000 ΕΥΡΩ !!!!

    Υ.Γ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ....ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ !

   • χαλκιδικιωτης avatar
    χαλκιδικιωτης @ ΑΡΗΣ Θ 01/10/2009 09:32:57

    ΚΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΜΕΤΑΡΥΘΜΗΣΕΙΣ" ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΙ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ .... ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΔ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ=ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ....ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ !

 8. ΠΑΛΙΟΣ avatar
  ΠΑΛΙΟΣ 30/09/2009 16:17:10

  Προσπαθω να ειμαι αντικειμενικως αλλα ρε παιδια ηταν η δεν ηταν η χειροτερη συνεντευξη που εδωσε σημερα ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ?

 9. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 30/09/2009 16:56:44

  Αν είναι έτσι τα πράγματα τότε φαίνεται ότι η κεντροδεξιά στην Ελλάδα δεν εκφράζεται από την Νέα Δημοκρατία αλλά από το ΠΑΣΟΚ ή ότι οι έλληνες ψηφίζουν με διαφορετικά κριτήρια κυρίως λόγω τεράστιας διαφθοράς του Δημοσίου,σκάνδαλα, ρουσφέτια, ταξίματα,αντεκδικήσεις κ.τ.λ

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ Μιχάλης 30/09/2009 17:52:55

   Οπως αντιλαμβάνεσαι δεν είναι θέμα κομμάτων είναι θέμα ιδεών.Και οι ιδέες που επικρατούν στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες είναι αυτή η μείξη φιλελευθερισμού και μετρημένης σοσιαλδημοκρατίας (όπως περιγράφει το άρθρο) Στην Ελλάδα ελάχιστοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα σοσιαλιστικό σχέδιο. Επειδή λοιπόν η ΝΔ έχει φθαρεί μετά από 5,5 χρόνια εξουσίας (και 5,5 χρόνια επικοινωνιακής αδυναμίας) απλώς οι Ελληνες φαίνεται ότι αλλάζουν κυβέρνηση πιστεύοντας ότι θα είναι περίπου μία από τα ίδια. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ -και ακόμα περισσότερο αυτό το μετακινούμενο 3%-4% που βασικά κρίνει κάθε φορά τις εκλογές- δεν έχουν κανενός είδους "σοσιαλιστικό όραμα" Στην καλύτερη περίπτωση ζητάν μια καλύτερη διαχείριση μέσα στο πανευρωπαικώς επικρατούν "κεντροδεξιό" πλαίσιο, στην χειρότερη μια ευκαιρία για κονόμα.

 10. Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ avatar
  Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ 30/09/2009 19:42:57

  H σοσιαλδημοκρατία ήταν ο δούρειος ίππος του νεοφιλελευθερισμού, άνοιξε τις πύλες προκειμένου να ξεκινήσει με κοινωνική νομιμοποίηση η ολοκληρωτική διεθνοποίηση του κεφαλαίου και η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, με θεατή το κράτος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.