Τέτοιο χάλι στο πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν έχει ξαναδεί αυτός ο τόπος
13/09/2014 07:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέτοιο χάλι στο πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν έχει ξαναδεί αυτός ο τόπος

Θα σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων όλοι τους; Θα χαράξουν μια εθνική στρατηγική που θα έχει ως στόχο της αναγέννηση της Ελλάδας;Ή θα συνεχίσουν τις πολιτικές σκιαμαχίες με μόνο τους σκοπό την προσωπική διάσωση;

Παρά το γεγονός ότι δεν περιμέναμε τα τελευταία γεγονότα με τον ΕΝΦΙΑ για να επιβεβαιωθούμε είμαστε πλέον σίγουροι ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια ορισμένων ανίκανων, άλλων φαντασμένων, μερικών στελεχών που δειλιάζουν με το παραμικρό και μιας ακόμη ομάδας που παίζουν προσωπικά παιχνίδια.

Τέτοιο χάλι στο πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν έχει ξαναδεί αυτός ο τόπος και δυστυχώς υπεύθυνος για την κατάσταση είναι και ο ελληνικός λαός που τους ψηφίζει. Βεβαίως υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, και άνθρωποι που και το χέρι τους βάζουν στη φωτιά και τα κότσια έχουν να πατήσουν πόδι και σκληρά δουλεύουν για να σώσουν τη χώρα από την καταστροφή.

Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός και ορισμένοι μετρημένοι στα δάχτυλα θα πρέπει να αισθάνονται μεγάλη μοναξιά βλέποντας αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα.

Έχουμε από τη μια το ΠΑΣΟΚ που βρίζονται και τσακώνονται μέχρι και για το αν ο καφές είναι μέτριος. Βενιζέλος και Χρυσοχοϊδης τα ξανάσπασαν, μέσα στο κόμμα που έχει απομείνει και μόνο μπουνιές δεν παίξαν. Κι όμως. Αυτό το κόμμα συγκυβερνά, εκβιάζει, παίρνει σπουδαίες θέσεις, έχει υπουργικά γραφεία και βάζει σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας.

Στη Νέα Δημοκρατία επίσης ένα χάλι, ειδικά στην κοινοβουλευτική ομάδα. Βουλευτές απειλούν, βρίζουν, βγαίνουν στα κανάλια και ορκίζονται ότι θα υπερασπιστούν τα δίκαια του λαού. Και τελικά ψηφίζουν ό,τι τους δίνουν να ψηφίσουν και στη συνέχεια ψάχνουν να βρουν άλλο μπαϊράκι να σηκώσουν. Ο ΕΝΦΙΑ πέρασε από τους γιαλατζί αντάρτες και τώρα απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν την έκτακτη εισφορά. Βγήκε ήδη ο μεγάλος επαναστάτης Τζαμτζής και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προκληθεί αναταραχή στη ΝΔ. Μέχρι που κάτι θα συμβεί και θα ξαναψηφίσουν και το ωραίο θεατράκι θα συνεχίζεται.

Μέχρι πότε θα γελάνε όλοι στα μούτρα του ελληνικού λαού; Μέχρι πότε θα ανακηρύσσουμε ως μεγάλη επαναστάτρια την Άννα Καραμανλή επειδή είπε το Χαρδούβελη να πάει να…; Αυτό είναι το θέμα μας; Τα σεξουαλικά του υπουργού ή που οι βουλευτές παίζουν τις κουμπάρες με τις αντικαταστάσεις και τις γελοιότητες στη Βουλή;

Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα προσμένουν κάποιο θάμα για να σωθούν. Την ίδια στιγμή που μεγάλη μερίδα βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι στα κάγκελα, από την άλλη κάνουν το σταυρό τους με τα δύο χέρια μη γίνει κανένα «ατύχημα» και πάει η χώρα σε εκλογές. Όλοι για τις θεσούλες τους, μη χάσουν τα βουλευτικά προνόμια. Όλα για την εξουσία κι όχι για το πώς θα πάει μπροστά η πατρίδα.

Όχι ότι είναι καλύτερα τα πράγματα στα άλλα κόμματα. Δείτε τα μαύρα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε καρυδιάς καρύδι, ξυρισμένο, άπλυτο ή παλαβό να έχει γίνει βουλευτής ή μεγαλοστέλεχος.

Δείτε τον κυρ Φώτη και την παρέα του που σφάζονται για ένα άδειο πουκάμισο για μια Ελένη. Δείτε τους ψεκασμένους και τον αρχηγό τους να κάνουν πομπώδεις δηλώσεις για μνημόνια, κατοχές, μηνύσεις ή επαναστάσεις κι ανάθεμα αν ξέρουν τι λένε.

Δείτε τις φάτσες των Χρυσαυγιτών που απέμειναν έξω από τα κελιά να προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είναι ένα μάτσο μπράβοι που λερώνουν το παντελόνι τους με την πρώτη στραβή και που δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς.

Για να μην πούμε ξανά για τον Θεοδωράκη και το Ποτάμι του που ούτε να μιλήσουν δεν ξέρουν.

Και όλοι αυτοί, μαζί ή ο καθένας μόνος του κρατάνε τις τύχες της πατρίδας στα χέρια τους, τις ελπίδες των νέων παιδιών, το μέλλον των νέων Ελλήνων.

Και τσακώνονται για το πρόεδρο της δημοκρατίας, για τα διόδια, για τον ΕΝΦΙΑ ή για τα σπίτια της Βούλτεψη. Μα καλά δεν υπάρχει τσίπα καθόλου. Δεν βλέπετε γύρω σας τι γίνεται; Διαλύεται ο πλανήτης, οι γεωπολιτικές αλλαγές είναι ραγδαίες, η οικονομία μπαίνει σε άλλη βάση κι εσείς στην εσωστρέφειά σας;

Η Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναμπεί σε ένα νέο κύκλο πολιτικής αναταραχής με συνεχείς κόντρες και μια εικόνα που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε νέα απώλεια της εμπιστοσύνης των ξένων που με τόσο κόπο κατακτήθηκε.

Κι ο λαός περιμένει ένα νέο όραμα που θα του το δώσει ακριβώς το πολιτικό προσωπικό που τον υπηρετεί. Αν δεν το κάνει αυτό τότε ποιος;

Θα σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων όλοι τους; Θα χαράξουν μια εθνική στρατηγική που θα έχει ως στόχο της αναγέννηση της Ελλάδας;

Ή θα συνεχίσουν τις πολιτικές σκιαμαχίες με μόνο τους σκοπό την προσωπική διάσωση;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας αυτή την κρίσιμη περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 13/09/2014 07:57:05

  Μπράβο σας Τα είπατε όλα. Κάθε άλλο σχόλιο περιτεύει. Εύχομαι να το πάρουν το μηνυμα αυτοί που πρέπει. Κυρίως εμείς οι απλοί ψηφοφόροι

 2. blue nile avatar
  blue nile 13/09/2014 08:51:12

  Οι διαπιστώσεις σωστές. Όμως υπάρχει η βασική αιτία για όλα τα κακά. Οι κακοί ως μέτριοι πολιτικοί είναι συστατικό της χώρας σε όλη την μεταπολίτευση. Το μνημόνιο είναι αυτό έχει καταστρέψει τον τόπο ανεπιστρεπτί. Βέβαια η καταστροφή μπορεί να ήταν χειρότερη αν μετά το 2010 που εγκληματικά υπογράψαμε το πρώτο μνημόνιο επιχειρούσαμε να πάμε κόντρα στο ευρωπαϊκό ιερατείο. Γιατί από εκεί και πέρα δεν είχαμε κανένα περιθώριο. Είναι μεγάλο ψέμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την Κρίση. Σε μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος που αμέσως μετά την χρεοκοπία του δημοσίου χρεοκόπησαν οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι κανείς αφελής για να πιστεύει ότι τα πράγματα αλλάζει. Αυτό όμως που πρόκειται να αλλάξει σύντομα είναι η στάση της Ευρώπης μιας που ο κόμπος έφτασε ή φτάνει στο χτένι για όλες τις ευρωζωνικές χώρες. Πολλοί που κατηγορούν τους κυβερνώντες για τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχουν καταλάβει ότι ελλειμματικές χώρες εντός νομισματικών ενώσεων, ενώπιον Κρίσεων όπως αυτή του 2008 δεν μπορούν να κάνουν από μόνες τους πολλά. Γιατί λείπει η λυτρωτική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος που βάζει μπρος την οικονομία και κουρεύει το χρέος. Αν ήταν ικανότερο το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας απλά θα είχαμε κατατάγει κάποιες επιμέρους μικρές επιτυχίες. Από την Κρίση όμως θα ήταν αδύνατο να είχαμε βγει. Δέστε την περίπτωση με το ΕΝΦΙΑ. Ας υποθέσουμε ότι ήταν πιο καλοσχεδιασμένος και πιο δίκαιος. Δεν θα ήταν πάλι ένα άδικο και δυσβάσταχτο χαράτσι; Και άντε και τον μειώναμε. Δεν θα είχαμε τρύπα στον προυπολογισμό; Κάποιοι θα πουν: ας μειώσουμε το δημόσιο με απολύσεις. Ας υποθέσουμε ότι απολύουμε 100000 δημοσίους υπαλλήλους. Το δημόσιο θα γλύτωνε από μια τσέπη και θα έχανε από την άλλη (έσοδα). Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα είναι άλλο. Όταν η Ευρώπη αλλάξει στάση, που θα αλλάξει. Γιατί αν δεν αλλάξει θα διαλυθεί. Ποιος θα χειριστεί όλα τα ευνοϊκά που θα έρθουν; Τα κάλπικα τα λόγια τα μεγάλα ή αυτοί που έχουν επιδείξει μια στοιχειώδη σοβαρότητα;

  • Φίλτατος Αγαπητός avatar
   Φίλτατος Αγαπητός @ blue nile 13/09/2014 10:02:17

   Αν η υπογραφή του μνημονίου του 2010 (την οποία καταψήφισε η Ν.Δ. εκ του ασφαλούς) ήταν τόσο έγκλημα όσο λες, για ποιό λόγο γίναμε τόσο νευρικοί όταν ο ΓΑΠ "απειλούσε" να το φέρει στη βουλή με 180; Αν ήταν τόσο έγκλημα γιατί δεν πετάξαμε τη σκούφια μας να έρθει, να το καταψηφίσουμε και να υπογράψουμε άλλο πιο ήπιο, κοινωνικά φιλελεύθερο, με «άλλο μείγμα πολιτικής», ρήτρες ανάπτυξης και δε συμμαζεύεται; Αφού δηλαδή όπως υποστηρίζεις είχαμε την δυνατότητα να κινηθούμε έτσι, γιατί δεν το κάναμε; Δεν το κάναμε γιατί, όχι μόνο ο ΓΑΠ, αλλά σύσσωμο σχεδόν το πολιτικό μας σύστημα θεωρούσε το μνημόνιο ευκαιρία να γίνουν με βίαιο τρόπο κάποιες μεταρρυθμίσεις στη χώρα που πράγματι μόνο με τέτοιο τρόπο μπορούσαν να γίνουν. Έχει δίκιο ο Άδωνις που το επισημαίνει. Μπορώ να σούρω πλείστα όσα στον ΓΑΠ και τελειωμό να μην έχω, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ βολικό να τον θεωρούμε προσωπικά υπεύθυνο για τον πρώτο μνημόνιο ενώ δήθεν εμείς θέλαμε δήθεν να μην περάσει. Κι όταν είπε για 180 ψήφους χοροπηδούσαμε σαν τα κοτόπουλα μη τυχών και κάνει κανένα αστείο. Και φυσικά το ίδιο κάναμε κι όταν μίλησε για δημοψήφισμα. Είμαστε ΟΛΟΙ σε αυτό (πλην ίσως φασιστών, κομουνιστών ή άλλων εξωτικών πτηνών) και τα υπόλοιπα που λέμε είναι για να νιώθουμε οτι δήθεν γινόταν αλλιώς αλλά τάχα «έχουμε μπλέξει με ανίκανους που ούτε ένα σωστό μνημόνιο δεν μπόρεσαν να υπογράψουν ή αργότερα να διαπραγματευτούν».

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 14:25:24

    Αγαπητέ μου, μιλήστε για τον εαυτό σας. Εσείς μπορεί να το βλέπατε έτσι. Δεν ήσασταν εδώ στο antinews εκείνο το βράδυ της 4ης Μαΐου 2010 να δείτε τον σέρβερ του antinews να "γκρεμίζεται" από τις επισκέψεις μερικά δευτερόλεπτα μόνον μετά την ανακοίνωση Σαμαρά ότι καταψηφίζει το Μνημόνιο. Πανζουρλισμός. Και όταν μετά την αποκατάσταση του σέρβερ άρχισε ο κόσμος να γράφει σχόλια μαζεύτηκαν περί τα 200 και βάλε σχόλια σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ ασφαλώς θα μαζεύονταν πολύ περισσότερα εάν μπορούσε να υποστηρίξει ο σέρβερ τον ενθουσιασμό του κοινού. Δεν σκέφτονταν όλοι οι Νεοδημοκράτες έτσι. Η δυναμική μειοψηφία που δημιούργησε το σαρωτικό κίνημα υποστήριξης του Σαμαρά στην εξουσία σκέπτονταν έτσι. Δεν έχω όμως καμιά αμφιβολία ότι εκείνη η δυναμική μειοψηφία, εάν εξακολουθούσε να έχει πολιτική έκφραση (που τη στερήθηκε μετά τη μνημονιακή στροφή Σαμαρά και την εκτροπή της δεξιάς αντιμνημονιακότητας στη φάρσα των ΑνΕλ), θα άλλαζε πλήρως το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και θα τους έπαιρνε στο τέλος όλους μαζί της. Ο Σαμαράς αντιλήφθηκε ότι υπήρχε "ψωμί" σε αυτό το κίνημα, ποτέ δεν πίστεψε όμως σε αυτό. Ίσως και να είχε δίκιο. Ο λαός δεν είναι για να τον εμπιστεύεσαι και οι ισχυροί ήταν όλοι, όλοι μα όλοι με το Μνημόνιο. Προσπάθησε να ισορροπήσει σε δύο βάρκες και όταν φάνηκε ότι δεν τα κατάφερνε αναγκάστηκε να πηδήξει στην "ασφαλέστερη", ως συστημική, βάρκα του Μνημονίου, για να μην πέσει στη θάλασσα. Δεν παύω όμως προσωπικά να αναπολώ με νοσταλγία το δυναμικό εκείνο κίνημα, όσο και εάν σήμερα έχει πια εκφυλισθεί προ πολλού. Αυτό που λέτε περί "ευκαιρίας να γίνουν πράγματα" στην πραγματικότητα ήταν η πεπονόφλουδα που έριξε ο ΓΑΠ στην ελλαδική ολιγαρχία: Ποιες ήταν οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν; Ο κρατισμός έγινε χειρότερος. Έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, που περιλαμβάνει την επιτομή της αθλιότητας, της κυριλέ βολεψιακότητας, της οκνηρίας και της παρακμής, μέσα από μια ιδιότυπη υφαρπαγή ενός ανύπαρκτου ψευδομονοπωλίου αρετής ("αν δεν το εγκρίνει το κράτος δεν είναι εντάξει"). Και βγαίνει από το Μνημόνιο ενισχυμένος και πιο εδραιωμένος παρά ποτέ, κατά το Νιτσεϊκό ρητό "ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό". Πείτε μου λοιπόν μία τέτοια μεταρρύθμιση που να έγινε (και όχι να ψευτοέγινε) και να έφερε αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει! Και αν πήγε να γίνει κάτι στις ημέρες Σαμαρά δεν πήγε να γίνει λόγω Μνημονίου, αλλά λόγω φιλελεύθερων (ή έστω και ψευδοφιλελεύθερων) αντιλήψεων κάποιων προσώπων μέσα στην κυβέρνηση. Ειδικά τον καιρό του ΓΑΠ δεν έγινε απολύτως τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι κανένας στο πολιτικό σύστημα δεν είχε οργανωμένη πολιτική κατά του Μνημονίου. Ο ίδιος ο Σαμαράς έλεγε "καταψηφίζουμε το Μνημόνιο όχι γιατί δεν θέλουμε την χρηματοδοτική βοήθεια, που η πολιτική του κυρίου Παπανδρέου κατέστησε δυστυχώς απαιραίτητη...". Μα όταν ξεκινάς έτσι, Πρόεδρέ μου, λογικό είναι να στριμώχνεσαι όταν σου κάνει υπαινιγμούς για 180 βουλευτές: Από πού κι ως πού ήταν "απαραίτητη" η χρηματοδοτική βοήθεια; Πού είναι οι καταγγελίες σου για όλες τις αθλιότητες που έκανε ο Παπανδρέου μέχρι να φέρει την Ελλάδα σε χρηματοδοτικό αδιέξοδο; Πού είναι η μελέτη, η κατεπείγουσα μελέτη, εναλλακτικών λύσεων; Θυμάμαι εκείνες τις ημέρες ένα άρθρο σε αγγλόφωνο έντυπο να λέει (πριν το Μνημόνιο) "η Ελλάδα πρέπει κατεπειγόντως να γυρίσει στη δραχμή. Ίσως και αυτό το Σαββατοκύριακο. Να το αναγγείλει αυτή την Παρασκευή το απόγευμα. Αργότερα θα είναι πολύ αργά". Και πράγματι, αν το είχαμε κάνει "εκείνο το Σαββατοκύριακο" θα είχαμε αιφνιδιάσει τους πάντες, δεν θα είχαμε ποτέ το άθλιο Μνημόνιο, και οι διεθνείς τράπεζες που είχαν 200 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα στην κατοχή τους θα είχαν κάθε λόγο να στηρίξουν το νέο νόμισμα για να μην χάσουν αξία τα ομόλογα αυτά, που τη Δευτέρα το πρωί θα ήταν πια σε δραχμές... Σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν είχε προλάβει να υπονομευθεί η προοπτική της δραχμής όπως είχε υπονομευθεί το 2011/2012 θα βιώναμε αναταράξεις μάξιμουμ μερικών ημερών/εβδομάδων, μέχρις ότου τυπωθούν αρκετά χαρτονομίσματα, γυρίσει το πληροφορικό σύστημα των τραπεζών σε δραχμές κλπ. Ο κόσμος ίσως να κρατούσε τα ευρώ που είχε σε μετρητά για λίγο καιρό "για ώρα ανάγκης", όταν όμως θα έπρεπε να πληρώσει το φόρο του και τη δόση του δανείου του σε δραχμές αίφνης ο μισθός στο τέλος του μήνα σε δραχμές θα του ήταν πολύτιμος - άρα, και το νέο νόμισμα. Δεν θέλω να πω ότι εκείνη η πολιτική ήταν αναγκαστικά καλύτερη (κατά τη γνώμη μου θα ήταν), όμως θέλω να πω ότι: Εξέτασαν οι Έλληνες πολιτικοί και πρώτη και καλύτερη η τότε αντιπολίτευση (ας μην μιλήσω για την τότε κυβέρνηση) την προοπτική της δραχμής; Εξέτασαν την προοπτική κήρυξης επίσημης χρεωκοπίας να δουν τι σημαίνει αυτό και εάν έχει πλεονεκτήματα; Απείλησαν, έστω, την Ευρώπη με την προοπτική μιας χρεωκοπίας προκειμένου να πάρουν καλύτερους όρους; Αξιοποιήσαν την τεράστια ελληνική διαπραγματευτική ισχύ που είχε εκέινη τη στιγμή (και ποτέ αργότερα) η Ελλάδα; Καθόμαστε σήμερα και ακούμε ανοησίες του τύπου "το Μνημόνιο ήταν ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και γι' αυτό το φέραμε" και ξεχνούμε ότι η μεγαλύτερη "μεταρρύθμιση" του Μνημονίου ήταν η βίαιη διάλυση της ελληνικής μεσαίας τάξης, όχι του παραστικού τμήματός της (που αυτό κατά έναν "περίεργο", αλλά και όχι τόσο περίεργο τρόπο, ναι, εξακολουθεί και επιβιώνει!), αλλά του υγιούς τμήματός της. Για να ακούς σήμερα την κατά τα άλλα "αντιμνημονιακή" κυρία Βούλτεψη να σου λέει "ας μην αγόραζες ακίνητα". Σώωωπα! Αυτά έγραφες καλή μου κυρία έως πριν λίγο καιρό στο elzoni.gr; Η ΝΔ δεν είχε αντιμνημονιακή πολιτική. Αυτή ζυμωνόταν και ξεπηδούσε αυθόρμητα μέσα από τα ανεξάρτητα μπλογκς της εποχής εκείνης, όπου γινόταν πραγματική κοσμογονία ιδεών. Ίσως λίγο να έσκυβε εκείνη η ΝΔ και να έπαιρνε κάποιες ιδέες από το antinews, συγκεκριμένα από το antinews, αλλά ποτέ δεν ενστερνίστηκε μια πραγματικά ανεξάρτητη πολιτική υπεράσπισης των ελληνικών συμφέροντων. Ψήγματα μιας τέτοιας πολιτικής βιώσαμε, βέβαια, από τον Ιούνιο του 2012 και μετά υπό πρωθυπουργό Σαμαρά, και αυτά ακριβώς ήταν που έσωσαν κάπως την κατάσταση έως σήμερα. Η γενική γραμμή, όμως, παραμένει η βαθύτατη δυσπιστία έναντι των Ελλήνων και η διάθεση "τιμωρίας" τους για τον "άσωτο" χαρακτήρα τους, που τολμούν και συνεχίζουν να γεμίζουν τις καφετέριες εν μέσω κρίσης. Ναι, κι εγώ διαφωνώ με αυτό, αλλά είναι δικαίωμά μας να ξοδεύουμε έτσι τα λιγοστά ευρώ που μας έμειναν: Και αυτά τα καφέ ΑΕΠ δημιουργούν, όπως ακριβώς και ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων από το οποίο αγοράζει ο Γερμανός κάθε τρεις και λίγο καινούργιο αυτοκίνητο για την ικανοποίησή του και την απόλαυσή του και μόνο - ενώ άνετα θα μπορούσε να κυκλοφορεί με το ίδιο για 15-20 χρόνια. Το Μνημόνιο από μόνο του ήταν μια αθλιότητα που εν συνεχεία (και ποτέ πιο πριν!) επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί ως δήθεν "αναγκαίο" ή ως "αναγκαίο κακό" ή ως "ευκαιρία" και άλλα διάφορα τινά. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Η αυτοκυβέρνηση κατά το παρελθόν έφερε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, ακόμη και για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Και τώρα μόνον με αυτοκυβέρνηση θα έχουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που απαιτούνται, διότι η αδιόρατη συνέχιση του Μνημονίου θα συνεχίσει να ρίχνει τέτοια σκιά στη χώρα, που κανένας δεν θα ξοδεύει ή επενδύει όσα χρειάζονται για να έλθει η πολυπόθητη άνοδος του ΑΕΠ. Το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία. Το Μνημόνιο κατέστρεψε όχι μόνον την ψυχολογία, αλλά και πολλά ακόμη στηρίγματα της οικονομίας, έστι ώστε ελάχιστες παράμετροι μόνον να εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Είναι θαύμα που με αυτά τα ελάχιστα η Ελλάδα άρχισε να ξαναστέκεται στα πόδια της περιόδο 2012-2014. Αν καταψηφιζόταν το Μνημόνιο το 2010, είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα υπαναχωρούσε. Οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. Αλλά η Ελλάδα, μονίμως πειθήνια σε ό,τι της έρχεται από έξω, δεν είχε καμία διάθεση να υπεραπιστεί τα συμφέροντά της. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και τίποτε άλλο.

    • Φίλτατος Αγαπητός avatar
     Φίλτατος Αγαπητός @ Διογένης 13/09/2014 15:11:46

     Φυσικά και ήμουν εδώ το 2010, όπως ήμουν εδώ και το 2009 και το 2008 και το 2007. Το 2010 λοιπόν δεν θυμάμαι επιλεκτικά, τα θυμάμαι όλα. ΌΛΑ. Οπότε θυμάμαι και τις αντιδράσεις που υπήρχαν μέχρι και εδώ, όταν ο ΓΑΠ έκανε λόγο για ψήφιση του μνημονίου με 180. Όχι μόνο λοιπόν η ηγεσία της ΝΔ έμεινε κάγκελο και στραβοκατάπινε για μια εβδομάδα μέχρι ο ΓΑΠ να πάρει πίσω την απειλή ώστε να μπορεί το κόμμα ελεύθερο κι ανέμελο να καταψηφίσει το μνημόνιο , αλλά και εδώ μέσα έπεσε μια παγωμάρα άνευ προηγουμένου που την θυμάμαι ακόμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει ας μη το σκαλίζω άλλο το συγκεκριμένο σημείο, όποιος κατάλαβε τότε κατάλαβε από νωρίς. Και δεν του ήρθε κανένας ιδιαίτερος ταμπλάς τον Νοέμβριο του ’11. Οσοι δεν ήθελαν να καταλάβουν βέβαια, ύστερα έπαθαν βέρτιγκο, έτσι είναι αυτά. Στα υπόλοιπα που λέτε πάντως σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ απαραίτητα.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Φίλτατος Αγαπητός 15/09/2014 12:42:33

      Α, όχι, δεν τα θυμάστε απλώς επιλεκτικά, τα θυμάστε ΛΑΘΟΣ. Η αμηχανία και η παγωμάρα εδώ μέσα ήταν επειδή ο κόσμος διαπίστωνε ότι η ΝΔ θα είχε θέμα, εάν το Μνημόνιο ερχόταν για υπερψήφιση με 180 βουλευτές. Εκεί λοιπόν που ο κόσμος ήθελε να θεωρήσει τον Σαμαρά γνήσιο αντιμνημονιακό, ερχόταν οι επαμφοτερίζουσες δηλώσεις περί υπερψήφισης με 180 βουλευτές και ο κόσμος πάγωνε και αναρωτιόταν κατά πόσο τελικά ο Σαμαράς είναι πράγματι αντιμνημονιακός. Η παγωμάρα αυτή δικαιώθηκε στο διάστημα από Νοέμβριο του 2011 έως Φεβρουάριο 2012. Δεν ήταν λοιπόν παγωμάρα σε σχέση με το "τι θα κάναμε", εάν ερχόταν το Μνημόνιο με κυβερνητικό αίτημα να υπερψηφιστεί με 180 βουλευτές. Ο κόσμος εδώ και αλλού ήταν ξεκάθαρος ότι έπρεπε να καταψηφιστεί το Μνημόνιο. Η παγωμάρα ήταν επειδή διαπιστωνόταν η Νεοδημοκρατική υπεκφυγή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δηλώσεων του Θ. Βάρδα περί το τέλος Αυγούστου 2010 (εάν θυμάμαι καλά τον χρόνο) ότι "εάν ερχόταν το Μνημόνιο με αίτημα για 180 ψήφους θα το υπερψηφίζαμε". Η υπέρμετρη αργοπορία να διαψευσθεί αυτή η εκτίμηση από "κύκλους" της ΝΔ δημιούργησε ακριβώς αυτή την "παγωμάρα και αμηχανία" μήπως τελικά και δεν είναι αντιμνημονιακός ο Σαμαράς! Θα θυμάστε ακόμη τότε, αν τα θυμάστε "όλα", ότι ο ίδιος ο Θ. Βάρδας έγραφε σχόλια σε σχετικά άρθρα και προπηλακιζόταν ευθέως από τους απλούς σχολιαστές για τη θέση του. Ή μήπως τελικά δεν τα θυμάστε "όλα"; Παγωμάρα και αμηχανία στην ηγεσία της ΝΔ για το πρακτέο, ναι. Παγωμάρα και αμηχανία στον κόσμο όχι για το πρακτέο, αλλά για την επαμφοτερίζουσα στάση της ηγεσίας της ΝΔ. Το ίδιο και στο δημοψήφισμα. Η μόνη παγωμάρα και αμηχανία ήταν για τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ. Κατά του ΓΑΠ υπήρχε οργή διότι από μόνη της αυτή η εξαγγελία ήταν καταστροφική - όπως απεδείχθη στο επόμενο εξάμηνο - οκτάμηνο, όπου ολοκληρώθηκαν οι συνθήκες αποδόμησης της οικονομίας και η Γερμανία έφτασε στο όριο να μας πετάξει έξω από το ευρώ. Το δημοψήφισμα δεν ήταν βέβαια ένας τρόπος για να "εκφραστεί ο λαός" ήταν ένας τρόπος για να εκφράσει το πολιτικό του αδιέξοδο ο ΓΑΠ και να πετάξει το μπαλάκι της καταστροφής της χώρας στους άλλους, αφήνοντας τη χώρα σε μια καταστροφική αδράνεια και σε βαθύ διχασμό, είτε το "ναι" επικρατούσε είτε το "όχι". Όλα τα άλλα είναι συμπλεγματική αποτύπωση ανευθυνότητας (με την έννοια ότι πετάτε το μπαλάκι των ευθυνών σε όσους αντιδρούσαν και εσείς χαιρέκακα αποσύρεστε στο παρασκήνιο των ευθυνών σας ως πολίτη) και διάθεση "να βγείτε από πάνω" με ανοησίες του τύπου "σας τα έλεγα εγώ". Τίποτε δεν έλεγε και δεν λέει κανένας. Επί του πρακτέου όλοι έχουν άποψη, αλλά κανένας ευθύνη. Και η ευθύνη είναι το ζητούμενο.

    • Δαρβινος avatar
     Δαρβινος @ Διογένης 13/09/2014 16:30:45

     Eξαιρετικη η αναλυση σας.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Διογένης 13/09/2014 18:53:14

     Eίναι στρατηγική απόφαση της ΝΔ η συμμετοχή στο στενό πυρήνα της ΕΕ.Η δραχμή λοιπόν αντίκειται στη στρατηγικη αυτή.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ ψυχραιμια 15/09/2014 13:04:12

      Πότε την πήρε η ΝΔ την "στρατηγική" αυτή απόφαση; Το 1975; Μήπως τότε ήταν μια "στρατηγική" απόφαση ισότιμης συμμετοχής στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι; Πόση σχέση έχει εκείνη η Ευρώπη και εκείνη η απόφαση με την Ευρώπη του 2010-2014; Ακόμη και με την Ευρώπη του 1990-91 που αποφάσισε τη νομισματική ένωση δεν έχει καμία σχέση η σημερινή Ευρώπη και η σημερινή διαχείριση της κρίσης του ευρώ. Το 2010 η χώρα πήρε μια νέα στρατηγική απόφαση, χωρίς να την εξετάσει καθόλου: Ότι θα την κυβερνά η (υπόλοιπη) ευρωζώνη. Αυτή τη στρατηγική απόφαση η ΝΔ δεν την πήρε ποτέ. Ούτε το 1975, ούτε το 1991. Σύρθηκε απλώς στις εξελίξεις που με το στανιό επέβαλε στην Ελλάδα ο ΓΑΠ. Ουδέποτε τέθηκε το δίλημμα μεταξύ ευρώ και δημοσιονομικής εξυγίανσης εις βάρος κάθε ψήγματος ιδιωτικής οικονομίας, αφενός, και διατήρησης ζωντανού του παραγωγικού ιστού της κοινωνίας. Κανένας δεν λέει ότι θα έπρεπε να πάμε "οπωσδήποτε" σε δραχμή ή σε κήρυξη επίσημης χρεωκοπίας. Αλλά αυτό που έλεγε το αντιμνημονιακό κίνημα (και δυστυχώς σήμερα μόνον ο αριστερός Λαφαζάνης, που αδυνατεί να επιλύσει σε αστικό επίπεδο αυτή την κρίση) είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να θέσει το ευρώ και τη μη κήρυξη χρεωκοπίας πάνω από την επιβίωση της οικονομίας της. Το 2010-2012 το ευρώ τέθηκε πάνω από αυτά. Το 2012-2014 υπήρξε μία παράλληλη επιδίωξη για την παραμονή στο ευρώ και την οικονομική επιβίωση της χώρας. Αυτό δεν συνέβαινε το 2010-2012. Και αυτό είναι που διαφοροποιεί καίρια την πολιτική Σαμαρά από την πολιτική των ΓΑΠ-Παπαδήμου. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι το 2010 η κρίση χρέους ήταν πραγματική (δεν ήταν) και δεν υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης παρά είτε α) με δανεισμό πολιτικής φύσεως από ΔΝΤ/ευρωζώνη είτε β) με κήρυξη χρεωκοπίας είτε γ) με επείγουσα επιστροφή στη δραχμή, λελογισμένο "κόψιμο" χρήματος και έμμεσο εκβιασμό του συνόλου του παγκοσμίου οικονομικού συστήματος να στηρίξει το νέο νόμισμα, η τότε κυβέρνηση εγκλημάτισε που δεν εξέτασε τις άλλες δύο εναλλακτικές, έστω και για να πιέσει μέσω αυτών την Ευρώπη και τον πλανήτη. Αν ελήφθη μια "στρατηγική" απόφαση το 1975 και το 1991, αυτή ασφαλώς ελήφθη διότι κρίθηκε ότι ήταν το καλύτερο για τη χώρα. Το 2010 η απόφαση για υπαγωγή στην έμμεση διακυβέρνηση της Γερμανίας και του ΔΝΤ ελήφθη με κριτήριο του τι ήταν το καλύτερο για τη χώρα; Τουλάχιστον στη δεκαετία του 1970 υπήρξε μια έντονη συζήτηση για τήν ΕΟΚ, επίσης και για το ευρώ υπήρξαν ζυμώσεις και πριν και μετά την Συνθήκη του Μάαστριχτ. Για το Μνημόνιο δεν υπήρξε καμία ζύμωση. Ο ΓΑΠ όταν ρωτήθηκε στη ΔΕΘ του 2010 γιατί δεν έκανε δημοψήφισμα, είπε ότι οι στιγμές ήταν κρίσιμες και θα έβλαπτε τη χώρα το δημοψήφισμα! Σώωωπα! Όπως ακριβώς την έβλαψε η εξαγγελία του Νοεμβρίου 2011! Η υπαγωγή στο Μνημόνιο του 2010 ήταν μια, το λιγότερο, τυχοδιωκτική απόφαση της τότε κυβέρνησης. Η τότε κυβέρνηση μπορούσε να είχε (προσπαθήσει, τουλάχιστον, να) προστατεύσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και να ελάμβανε μέτρα λιτότητας με δεδομένη την προθυμία της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει τέτοια μέτρα που θα θωράκιζαν τα δημοσιονομικά μας. Θυμάστε το "ξεκολλήστε και πάρτε μέτρα" του Σαμαρά το Δεκέμβριο του 2009; Πού ακούστηκε να προτρέπει η αντιπολίτευση την κυβέρνηση να πάρει αντιλαϊκά μέτρα;;; Κι όμως, η ευκαιρία εκείνη για να αλλάξει η χώρα σπαταλήθηκε από τον ΓΑΠ, ο οποίος, όπως μόνος του ομολογεί, το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να φτιάξει τον λεγόμενο "μηχανισμό στήριξης". Αυτό ήταν "στρατηγική επιλογή"; Δεν νομίζω. Κανένας δεν το επέλεξε. Και είναι βέβαιο ότι όταν επιλέγαμε το 1991 να μπούμε στο ευρώ, δεν επιλέγαμε ότι θα καταστρέφαμε μια μέρα την οικονομία μας, αλλά ότι θα ζούσαμε καλύτερα και όχι χειρότερα μέσα στο ευρώ. Υπήρχε τρόπος να διορθώσουμε τα δημοσιονομικά μας μόνοι μας. Ακόμη και μέσα στο ευρώ, το έπραξε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004-2006, ατυχώς όμως σταμάτησε εκείνη η προσπάθεια της λεγόμενης "ήπιας προσαρμογής" λόγω των εκλογών του 2007 και εν συνεχεία λόγω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης. Μειωνόταν πάντως τότε τα ελλείμματα χωρίς Μνημόνια. Άρα, ήταν εφικτή η μείωση των ελλειμμάτων και εντός του ευρώ χωρίς Μνημόνια. Κάθομουν τις προάλλες και κοίταζα την καμπύλη δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ στις δεκαετίες 1990 και 2000. Πόσο εντυπωσιακά είχε καταφέρει η κυβέρνηση Κλίντον να δημιουργήσει πλεόνασμα ύψους 206 δις δολαρίων (!) το έτος 2000. Ήταν οι φόροι που είχε επιβάλει ο Τζ. Μπους πατέρας το 1989-1992 και οι φόροι που ειχε επιβάλει ο ίδιος ο Κλίντον σχεδόν άμα τη ενάρξει της θητείας του το 1994. Δεν απέδωσαν τα μέτρα εκείνα αμέσως, αλλά έπρεπε να τα "χωνέψει" πρώτα η οικονομία. Κι εμείς θα μπορούσαμε να πάρουμε κάποια μέτρα και μετά να πούμε ότι θα περιμένουμε τέσσερα-πέντε-έξι χρόνια, όσο χρειαστεί, για να αποδώσουν. Θα απέδιδαν. Αλλά η εθνική οικονομία δεν είναι επιχείρηση για να πεις "θα κόψω από εδώ και θα εισπράξω από εκεί". Έχει άλλους κανόνες. Που παραβιάσθηκαν εκκωφαντικά με τα οικονομικά προγράμματα των Μνημονίων. Τα Μνημόνια δεν ήταν στρατηγική απόφαση. Δεν ήταν καν "έγκλημα". Ήταν κάτι χειρότερο: Ήταν λάθος! Και αυτό δεν συνιστά σε καμία περίπτωση "στρατηγική απόφαση". Πάση θυσία έπρεπε το λάθος αυτό να είχε αποφευχθεί. Το να εξετάσεις την έξοδό σου από το ευρώ ή να εκβιάσεις έστω μόνον με αυτήν στον κατάλληλο καιρό δεν είναι αλλαγή της "στρατηγικής σου απόφασης" να μετάσχεις στο ευρώ: Είναι βασικός κανόνας των διαπραγματεύσεων (να μην δώσεις στην άλλη πλευρά αμέσως αυτό που θέλει) και βασικό στοιχείο αξιοπιστίας σου. Εάν ο άλλος σε θεωρεί εξαρχής δεδομένο, είναι βέβαιο ότι θα σε πατήσει για όποιον λόγο υποψιάζεται έστω μόνον ότι αποτελεί συμφερόν του. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 15/09/2014 14:25:01

      Άς μιλήσουμε κάποτε με αριθμούς και με ντοκουμέντα. Όταν δεν είναι "πειραγμένα", ποτέ δεν λένε ψέμματα:Ελλάδα, αποτυχημένο μοντέλο κράτους και κοινωνίας (στην κρίση και πριν την κρίση)
      ΕΕ: Μεγαλώνει η κοινωνική ανισότητα

  • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
   ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ blue nile 13/09/2014 10:37:28

   Αγαπητέ Blue Nile, κάνεις πάντα τις σωστότερες αναλύσεις, διότι δεν έχεις κομματικό φανατισμό, διαθέτεις Αριστοτελική "τετράγωνη" λογική, έχεις ψάξει το πρόβλημα σε βάθος και γνωρίζεις τις αντικειμενικές του αιτίες. Συμφωνούμε απόλυτα οτι: "Είναι μεγάλο ψέμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την Κρίση. Σε μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος που αμέσως μετά την χρεοκοπία του δημοσίου χρεοκόπησαν οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας, πρέπει να είναι κανείς αφελής για να πιστεύει ότι τα πράγματα αλλάζουν." Eπίσης οτι: "Αν ήταν ικανότερο το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας απλά θα είχαμε κατατάγει κάποιες επιμέρους μικρές επιτυχίες". Δηλαδή, στην καλύτεη περίπτωση, θα είμασταν εμείς στη θέση της Πορτογαλίας και εκείνη στη δική μας, όπως όλα τα χρόνια απο το 1981 έως το 2009. Ήτοι η Πορτογαλία τελευταία στους "17" και η Ελλάδα προτελευταία...Αμελητέα διαφορά δηλαδή για το παρόν. Σημαντική όμως για το μέλλον...Εκείνο που αφήνεις αναπάντητο, είναι ποιοι θεωρείς οτι έχουν επιδείξει μια στοιχειώδη σοβαρότητα, που εγώ το κρίνω απο το ποιός έδωσε στο λαό την ειλικρινέστερη και πλησιέστερη στην πραγματικότητα εξήγηση για την οικονομική κρίση, ώστε να γνωρίζουμε και τους αληθινούς αντιπάλους μας. Η δική μου πεποίθηση είναι οτι σίγουρα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που φέρουν και το 95% της ευθύνης για την άθλια πολιτική κατάσταση του τόπου που τον κυβερνούν εναλάξ και τώρα μαζί, τα τελευταία 40 χρόνια και έχουν ίδιο όφελος να ψεύδονται. Ψάχνοντας ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα, δια της "εις άτοπον απαγωγής" το μόνο που διασώζεται και δίνει προς το παρόν μια ελπίδα κάπως μη χειρότερης διακυβέρνησης, είναι ο Σύριζα, με όλες τις ελλείψεις του. Δεν ξέρω αν συμφωνείς. αλλά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας το πεις, τώρα που εδώ στο antinews πλέον ολα εκφράζονται ελεύθερα.

   • blue nile avatar
    blue nile @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 13/09/2014 11:34:17

    Φίλτατε αγαπητέ Το έγκλημα δεν ήταν η υπαγωγή στο μνημόνιο. Το έγκλημα ήταν το ότι δεν κουρέψαμε το χρέος. Η μετατροπή του ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες (το οποίο κουρεύεται σχετικά εύκολα) σε δημόσιο χρέος (που όλοι κατανοούν πλέον πόσο δύσκολο είναι να κουρευτεί) μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι μια νέα Μικρασιατική καταστροφή. Και αυτή η καταστροφή θα βαρύνει αποκλειστικά τους ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου. Αχιλεύς. Η μετριοκρατία είναι δεδομένη. Ο Σαμαράς ήξερε και ξέρει το μνημονιακό αδιέξοδο καλύτερα από όλους τους άλλους ηγέτες. Το απέδειξε με την αρχική άρνηση. Με την πολιτική που ακολούθησε επέλεξε μόνο να εξαγοράσει χρόνο. Πανάκριβα βέβαια. Χρόνος που ήταν υπερπολύτιμος για να φτάσουμε ακριβώς στο σημείο που είμαστε. Τώρα που χτυπιούνται από την Κρίση αλύπητα οι χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα κάθε λογικός περιμένει ότι θα βρεθεί λύση για όλο το ευρωζωνικό πρόβλημα. Αν τώρα (όπως φοβάμαι) οι Γερμανοί από το να συναινέσουν σε εκείνες τις επεκτατικές πολιτικές που απαιτούνται για το προσπέρασμα της Κρίσης , προτιμήσουν να διαλύσουν την ευρωζώνη τότε ο Σαμαράς έχασε. Θα ήταν καλύτερα να διαλυθεί το ευρώ ύστερα από δική μας έξοδο (μόνο και η απειλή μπορεί να έφτανε από μέρους μας) όταν όμως το ΑΕΠ δεν είχε πέσει σε τέτοια επίπεδα. Οπότε θα ήταν καλύτερος ο Τσίπρας ή ο Καμμένος ή όποιος άλλος. Αν όμως τελικά η ευρωζώνη αποφασίσει ότι θα διασωθεί πολλά καλά θα συμβούν και σε μας.
    Ποιος θα τα διαχειριστεί όμως;

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ blue nile 13/09/2014 18:13:20

     Στην κατάληξη, για το τωρινό δίλημμα συμφωνώ. Είναι θέμα πολιτικής στην ΕΕ πια. Τώρα που η κρίση είναι σον πυρήνα, θέλουν ή όχι το ευρώ; Αυτό παίζεται. Και ως χώρα πρέπει να είμαστε μ΄αυτούς που το θέλουν. Για το παρελθόν (2009 - 2012), τι ήταν σωστό, την απάντηση τη δίνει νομίζω ο Κέυνς: Όποιος κάνει φιλο-κυκλική πολιτική στην άνοδο, στην πτώση είναι καταδικασμένος. Ή σκάει και χρεοκοπεί, ή ελπίζει σε αναγκαστική transfer-union. Σε εθνικό επίπεδο (ως "κλειστό σύστημα"), αντικυκλική πολιτική στην πτώση είναι εφικτή μόνον άν έχεις κάνει αντικυκλική πολιτική στην άνοδο. Η "αντιμνημονιακή" στάση Σαμαρά ήταν θεωρητικά σωστή. Αλλά πρακτικά ανέφικτη - ή μόνον δια το θεαθήναι. Και ως γνωστόν, η καλή πολιτική είναι πρακτική, ρεαλιστική τέχνη, ενώ η πολιτική δια το θεαθήναι (μικροκομματική λέγεται), δεν χρειάζεται να είναι καθολου ρεαλιστική για να είναι βραχυπρόθεσμα επιτυχής.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ blue nile 13/09/2014 18:15:39

     “The boom, not the slump, is the right time for austerity at the Treasury” (John Maynard Keynes, 1937)

    • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
     ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ blue nile 13/09/2014 19:09:13

     Mε 'αλλα λόγια αγαπητέ blue nile μας λες οτι ο Σαμαράς θυσίασε τη μεσαία τάξη, "τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας" και την κοινωνική δύναμη της Ελλάδος για να φτάσει μετά απο τόση κατστροφή (μεγαλύτερη και απο εκείνη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου ή της κρίσης του 1929) για να παίξει κορώνα-γράμματα το αν θα διαλύσουν την Ευρωζώνη οι Γερμανοί, οπότε χάνει και ο Σαμαράς και κυρίως όλοι εμείς που καταστραφήκαμε, ή αν θα αποφασίσουν να συναινέσουν σε εκείνες τις επεκτατικές πολιτικές που απαιτούνται για το προσπέρασμα της Κρίσης. Οπότε δικαιώνεται πανηγυρικά ο Τσίπρας που ήταν και είναι σταθερά υπέρ αυτών των πολιτικών. Αρα και ο καταλληλότερος να διαχειριστεί τα πολλά καλά που θα συμβούν και σε μας , αν όμως τελικά η ευρωζώνη αποφασίσει ότι θα διασωθεί. Μάλλον γι αυτό το Ευρωιερατείο τον κάλεσε στο Κόμο και όχι τον Σαμαρά... *Εκτός της καταλληλότητας όμως τίθεται το θεμελιώδες θέμα, ότι αν τελικά η ευρωζώνη αποφασίσει ότι θα διασωθεί, οι υπεύθυνοι της τραγωδίας αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κυβέρνησαν αυτά τα 40 χρόνια και τώρα κάθε μέρα μας αποδεικνύουν οτι είναι ανίκανοι και αντίθετοι σε κάθε ενόχληση προς το καθεστώς των Νταβατζήδων που κυβερνά την Ελλάδα, μόλις διασωθούμε είναι βέβαιο οτι θα κάνουν τα ίδια, μέχρι την επόμενη κρίση. Και δεν λέω να πάνε φυλακή όπως θα γινόταν σε οιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ, αλλά θα είμασταν ασυγχώρητοι εγκληματίες κατά των παιδιών μας αν τους αφήναμε και πάλι στην εξουσία για να την λυμαίνονται μετά των ημετέρων όπως κάνουν ακόμα και τώρα.

    • Φίλτατος Αγαπητός avatar
     Φίλτατος Αγαπητός @ blue nile 13/09/2014 20:49:04

     Με αναγκάζεις να επιμείνω: αφού έγκλημα ήταν το μη-κούρεμα του χρέους και δεν ήταν έγκλημα το μνημόνιο, γιατί δεν είπε ο Σαμαράς στον ΓΑΠ "το μνημόνιο να συνοδεύεται με σοβαρό κούρεμα χρέους και θα το ψηφίσω, αλλιώς κάνε πράξη αυτό που λες για 180 ψήφους και δεν θα το αφήσω να περάσει ώστε να σώσω τη χώρα από πολύ μεγάλη φουρνούνα";Κοίταξε, μπορώ να καταλάβω πολύ καλά τον Σαμαρά γιατί κινήθηκε όπως κινήθηκε, αλήθεια μπορώ. Και τον καταλαβαίνω. Αυτό που δεν μπορώ όμως, είναι εκείνα που λέμε στους άλλους να τα λέμε και μεταξύ μας όταν μιλάμε στα απολύτως σοβαρά και έξω από τα δόντια.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 13/09/2014 11:54:53

    Μπούρδες λέει ο Σύριζα.Τι θα έκανε το 2010 η το 2012; Oι μόνοι τίμιοι είναι αυτοί που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ευρωζώνη και της δραχμής. Εάν θέλεις ευρωζώνη θα παίξεις με τους κανόνες της.Εάν όχι φεύγεις.Αλλά Βενεζουέλα πληθωρισμού 63% και ευρωζώνη είναι ΑΝΕΚΔΟΤΟ.

 3. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 13/09/2014 09:10:50

  ας προσεχαμε πρεπει να μαθουμε κατι γιατι ψηφιζουμε με σταυρο προτιμησης

 4. SSD avatar
  SSD 13/09/2014 10:18:48

  Είναι δυνατόν : α) Η Κυβέρνηση να ενδιαφέρεται πως θα σώσει το πολιτικό σύστημα και όχι πως θα πάρει σωστές αποφάσεις; β) Οι επιλογές ανθρώπων / στελεχών να γίνεται με βάση ποιός ξέρει ποιόν και όχι με το τι ξέρει; Και όμως είναι...

 5. Κώστας avatar
  Κώστας 13/09/2014 11:35:19

  Θα συνεχίσουν τις πολιτικές σκιαμαχίες με μόνο τους σκοπό την προσωπική διάσωση..........

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/09/2014 11:52:10

  Ποιός ευθύνεται για την αποπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο;Αυτή έδωσε το σύνθημα για την προέλαση του λαικισμού. Έχει μια ευκαιρία ο Σαμαράς να επανορθώσει με τη φυγή Αβραμόπουλου.Να κάνει το Γεωργιάδη αντιπρόεδρο και υπουργό Αμύνης.Γιατί όχι;Yπάρχει μήπως κάποια επετηρίδα βαρόνων κρυπτομένων που θα παραβιασθεί; Eάν θέλει να υποχωρήσει ο λαικισμός οι αντιλαικιστές πρέπει να προάγονται.

  • GregA avatar
   GregA @ ψυχραιμια 13/09/2014 12:53:14

   Είσαι πραγματικά Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο-Σ, θεωρώντας τον πρύτανη του λαϊκισμού αντιλαϊκιστή. Τον άνθρωπο για ο οποίος, όσο θα υπάρχει στο πολιτικό προσκήνιο θα απογυμνώνει τη παράταξη από ψήφους! Το άτομο αυτό κατόρθωσε να συμπτήξει τον νεοφιλελευθερισμό με τη νεοτατική ιδεολογία!! Ψηφοφόροι της ΝΔ δεν είναι μόνο ταλιμπάν νεοφιλελέ, νεοταξίτες. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που είναι δημοκράτες, αγωνίζονται για τα ιδεώδη τους, τα οποία δεν αλλάζουν σαν τα πουκάμισα και δεν βλέπουν τη παράταξη σαν σημαία ευκαιρίας, πέραν δε τούτου είναι ευγενείς και δεν ισχυρίζονται ότι η νείωση των αυτοκτονιών είναι απόδειξη της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Μια τέτοια επιλογή θα έκανε το κόμμα να ονειρεύεται τα ποσοστά του "εταίρου" το 12. Δεν πιστεύω να είναι έτοιμο το κόμμα να κάνει τέτοιο δώρο στον Τσίπρα και στον Καμμένο!!!!

   • Crevettes à la provençale avatar
    Crevettes à la provençale @ GregA 13/09/2014 13:12:33

    Δεν υπάρχουν απλά, άλλοι. Υπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία της Παράταξης (είναι αυτή που περιγράφεις) που παρακολουθεί αποσβολωμένη.

   • Geros avatar
    Geros @ GregA 13/09/2014 16:01:26

    Τον Άδωνη αγαπητέ μπορείτε να τον πείτε χίλια πράγματα , να του προσάψετε αμετροέπεια , επιπολαιότητα , ότι είναι ψώνιο , ότι πουλάει lifestyle με την γυναίκα του, ότι μιλάει σαν καραμούζα , ότι είναι βιβλιοπώλης ..... ότι θέλετε , αλλα λαϊκιστής ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Προφανώς δεν ξέρετε την έννοια της λέξης. Ο άνθρωπος που είπε "δεν απέλυσε η τρόικα , ΕΓΩ απέλυσα , μην μου παίρνει η τρόικα την δόξα" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΙΚΙΣΤΗΣ. Άλλο προσωπικά αντιπαθής , άλλο λαϊκιστής. Και μιας και είσαστε στο λεξικό για να δείτε τι σημαίνει η λέξη λαϊκιστής δεν κοιτάτε τι σημαίνει και το "νεοτατική" που είπατε? Εγώ πάντως δεν κατάλαβα ....

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 13/09/2014 20:05:26

     Καλώς τον γέρο ! θα σου κάνω το χατήρι και θα δεχτώ ότι δεν είναι λαϊκιστής , με την στενή έννοια του όρου όμως. Δημαγωγός και μάλιστα καραμπινάτος είναι και φαντάζομαι ότι δεν θα το αρνηθείς (μπας και συμφωνήσουμε κάποτε σε κάτι).

     • ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
      ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ @ Γιάννης Κιαπέκος 15/09/2014 16:20:28

      Θυμάμαι τον συγκεκριμένο πολιτικό, στέλεχος τότε του λαος να δηλώνει ότι σιχαίνεται το μνημόνιο αλλά το ψηφίζει για να πάρουμε τα χρήματα. Στην πορεία άλλαξε (?) γνώμη και έγινε εκ των κορυφαίων "ευαγγελιστών" του μνημονίου.

    • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
     ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ Geros 13/09/2014 20:06:10

     Σαφώς και δεν είναι λαικιστής ο Άδωνις φίλε Γέρο. Ομως επειδή έχει όλα αυτά τα ελαττώματα που περιγράφεις,(είναι ψώνιο, ότι πουλάει lifestyle με την γυναίκα του, ότι μιλάει σαν καραμούζα , ότι είναι βιβλιοπώλης, φασιστοειδές, κλπ.), στη Ζιμπάμπουε ή στο Νίγηρα δεν θα γινόταν ποτέ Υπουργός. Μόνο στην Ελλάδα του Σαμαρά που πιάστηκε απ' τα "μαλλιά του" το Μάιο του 2011 για να μην πνιγεί στο 18% και έκανε υπουργούς τον Αδωνι και το Βορίδη διαλύοντας το ΛΑΟΣ και φέρνοντας την Χ.Α., την οποία μετά προσπάθησε ματαίως να διεμβολίσει μέσω Μπαλτάκου... *Λαικιστής ήταν ο Κουρής και η "Αυριανή". Στην Ελλάδα όλοι οι πολιτικοί απο το Μαυρογιαλούρο μέχρι το Σαμαρά, ήταν, είναι και θα είναι λαικιστές, που πουλάνε παραμύθι. Κανένας δεν τους πιστεύει βέβαια. Και δεν ψήφισαν τον ΓΑΠ επειδή πίστεψαν οτι "λεφτά υπάρχουν" αλλά επειδή πίστεψαν τον Καραμανλή που τους είπε οτι λεφτά δεν υπάρχουν πλέον και δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από αυτόν. Στην Ελλάδα είναι πιο υβριστικό να πούμε σ΄έναν πολιτικό οτι λέει ψέμματα, ή ότι πάει σε πολλούς γάμους και κηδείες απο το να πούμε οτι είναι λαικιστής. Στην Ευρώπη το "λαικιστής" έχει πλασαριστεί (άλλη μία "αθώα" απάτη) ως συνώνυμο του "μη ιδεολόγου" πολιτικού. Χα χα χα!...

    • GregA avatar
     GregA @ Geros 14/09/2014 10:44:19

     Ακριβώς όσο λαϊκιστής ήταν ο Κουρής με την Αυριανή, που ισχυριζόταν το περίφημο "πέντε χιλιάρικα βενζίνη βάζω τη βδομάδα πάλι πέντε θα βάζω", όταν έγινε αύξηση της τιμής της τη δεκαετία του 80 από τον Ανδρέα, άλλο τόσο λαϊκιστής είναι και ο Άδωνης, που ισχυρίζεται ότι η μείωση των αυτοκτονιών είναι κυβερνητικό επίτευγμα. Η έννοια του λαϊκιστή δεν προσδιορίζεται από το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, αλλά τα μέσα που χρησιμοποιείς για να επικοινωνήσεις τις θέσεις σου. Λαϊκιστής μπορείς να είσαι είτε πλασσάρεις νεοφιλελευθερισμό, έιτε πλασσάρεις αριστερισμό. Ακόμη και το "δεν απέλυσε η τρόικα , ΕΓΩ απέλυσα , μην μου παίρνει η τρόικα την δόξα" άκρατος λαϊκισμός είναι, διότι με αυτό προβάλλει το υπερεγώ του υπαινισσόμενος τη (ανύπαρκτη) "τεράστια" πολιτική του ισχύ που (στο μυαλό του), ήταν υπέρτερη αυτής της τρόϊκας. Εγώ λοιπόν επιμένω, με ό,τι δικαίωμα έχω σαν μέλος αυτής της παράταξης από το 1974, ότι δεν εκφράζομαι πολιτικά από τις θέσεις και τις εκφράσεις αυτού του ατόμου. Αποστασιοποιούμαι από τη βάναυση και σαρκοβόρα προσέγγιση της πολιτικής κατάστασης όπως την ευαγγελίζεται ο τέως (εύχομαι) υπουργός και προσβλέπω σε μιά παράταξη της Λαϊκής δεξιάς χωρίς ταλιμπάν, αλλά με σκεπτόμενους ανθρώπους που εκφράζουν την ιδεολογία μας χωρίς παράφωνες άναρθρες κραυγές. Όσο για το "νεοτατική" ειναι απλά νεοταξική.

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ GregA 14/09/2014 11:13:27

      Ακριβώς, γιατί η Παράταξη τέτοιου τύπου αμετροεπείς και υπερφίαλους σαλτιμπάγκους πολιτικάντηδες, τους είχε στα άκρα της, στο περιθώριο, παρα- ή ακόμα και αποσυνάγωγους.

     • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
      ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ GregA 15/09/2014 16:57:10

      Δεν έχω αντίρρηση φίλε GregA, Αλλά, επειδή αισθάνομαι ντροπή ως Ελλην που άτομα σαν τον Αδωνη εκπροσωπούν την κυβέρνηση, θεώρησα οτι ο δικός μου χαρακτηρισμός ως φασιστοειδές μαζί με αυτά που σέρνει ο Γέρος, του ταιριάζει καλύτερα απο το απλός "λαικιστής",αφού εδώ στην Ελλάδα όλοι οι πολιτικοί είναι ανέκαθεν (και όχι τώρα που ανακαλύφτηκε ο "λαικισμός"ως προσβολή στην Ευρώπη) λαικιστές αλλος λιγώτερο και άλλος περισσότερο. Ξέρεις αλήθεια κάποιον Ελληνα πολιτικό που να μην είναι λαικιστής? Είναι σα να λέμε οτι όλοι οι πολιτικοί δεν λένε πάντα την αλήθεια επομένως είναι ψεύτες. Ε, καί?

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ GregA 13/09/2014 20:02:49

    Μακάρι να είχαμε μερικούς Γεωργιάδηδες ακόμη στο κόμα και στην κυβέρνηση Πήξαμε από Ταμήλους, Τζαμτζήδες, Νικήτες Κακλαμάνηδες, Τζιτζικώστες, Ντ. Μητσοτάκη και άλλους παρόμοιους "αντιλαικιστές" που θα μας σώσουν μαζί με το κόμα, την κυβέρνηση και την Ελλάδα. Και αν δεν φθάνουν όλοι αυτοί μπορούν να συμβάλουν στη σωτηρία μας το ..μισό Πασοκ και σύσσωμη η αντιπολίτευση με τις ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες προτάσεις της Δυστυχλως δεν καταλάβαμε ότι είμαστε μια πτωχευμένη χώρα. Το μοναδικό σφάλμα του Σαμαρά είναι ότι δεν μας το είπε ξεκάθαρα

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Σωκράτης 13/09/2014 20:17:45

     Ούτε τον μέν ούτε τους δέ,άν γινόταν...

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/09/2014 11:18:03

      Ωπ!, Κράτει, ρε Κυθήριε! Δεν θα μείνει κανείς, στο τέλος.

  • CHRIS avatar
   CHRIS @ ψυχραιμια 13/09/2014 15:22:25

   Ένας άνθρωπος, σαν τον Άδωνι, που τσουβαλιάζει επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες δεν είναι αντιλαϊκιστής.

  • Yet avatar
   Yet @ ψυχραιμια 13/09/2014 15:49:14

   Εγω λέω καλύτερα να τον κάνει σοφέρ του Τασσούλα. Δε θα χρειάζονται και κλάξον. Αυτός κορνάρει μόνιμα κι εσύ σίγουρα έχεις πιεί πάρα πολλά τσίπουρα! Κάνε και λίγο κράτει ....

   • Yet avatar
    Yet @ Yet 13/09/2014 15:52:58

    '' Ποιός ευθύνεται για την αποπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο;'' Να κι ένα βασανιστικό ερώτημα που ταλανίζει τον μέσο πτωχευμένο Νεοέλληνα! Καλά που είσαι κι εσύ βρε παιδάκι μου και ασχολείσαι με τα ...ουσιώδη.

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ ψυχραιμια 13/09/2014 19:45:46

   ΅Εχεις δίκιο ψύχραιμε Αδωνη.(ε δεν μπορεί να το εγραψε άλλος αυτό!!!!!!!!) Θα σε κάνουν αντιπρόεδρο για την ώρα και μετά βλέπουμε. Μπορεί να έχουμε την τύχη να σε δούμε και πρόεδρο της κυβέρνησης ! Ασορτί με τον τίτλο το σχόλιο.

  • Seagull avatar
   Seagull @ ψυχραιμια 15/09/2014 13:40:54

   Και την μπουμπούκα ιδιαιτέρα του ή καλύτερα ιδιαιτέρα του Σαμαρά.... Θα μας τρελάνεις λέμε.

 7. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 13/09/2014 14:17:07

  Διαβαστε παρακάτω τι είπε σε κάθε περίπτερο ο Τσιπρας κατα την επίσκεψη του στη ΔΕΘ. Τι αλαζονεία Θεέ μου! Α, ρε κατακαϋμένη Ελλάδα τι σε περιμένει. Είσαι στην εντατική και θα έρθουν οι άπλυτοι να τραβήξουν τα καλώδια..... Το μάθημα με το Γιωργάκη δεν μας έγινε πάθημα.... Διαβάστε και μπορείτε εύκολα να διακρίνετε την αλαζονεία του και πόσο υπερφίαλος ειναι... www.iefimerida.gr/news/170128/ο-τσίπρας-στα-περίπτερα-της-δεθ-τι-είπε-στους-φοιτητές-γιατί-ζήτησε-μία-μηχανή

 8. kosvag avatar
  kosvag 13/09/2014 14:28:07

  Αποτέλεσμα περιμένουμε από το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης όχι της αντιπολίτευσης. ΑΛΛΑ το πρόβλημα δεν είναι το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης - στην τελική ας πληρώσουν 2 μισθούς: να διορίσουν ένα τεχνοκράτη και να βάζουν έναν πολιτικό να τα επικοινωνεί με τον λαό. Το πρόβλημα είναι οτι το πρόγραμμα είναι χάλια για τους Έλληνες. Αν υπάρχει άλλη λύση κανείς σαν εμένα δεν γνωρίζει, πάντως νομίζω ο χρόνος τελειώνει και ο τσίπρας θα πάρει την σκυτάλη.

 9. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 13/09/2014 15:12:34

  Κάθε 30-40 χρόνια οι πολιτικάντηδες αφού τρώνε τον αγλέουρα με ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του λαού, του διπλανού μας ντε, του "μα αυτός είναι καλό παιδί. πέφτω από τα σύννεφα!", ζητάνε να τους σώσουν οι "λοχίες": "μα επιτέλους δεν θα βρεθεί ένας λοχίας;;;", κλαίνε σαν τις πουτανίτσες που δεν φταίνε σε τίποτε κατά τα άλλα. Και όταν βρεθεί ο μαλάκας ο "λοχίας", μετά αφού τους κάνει τη δουλειά τον στίβουν σαν τη λεμονόκουπα, και και φτου κι απ'την αρχή τη μάσα...γνωστό το παίγνιο τα τελυταία 163 χρόνια...Επειδή όμως σήμερα ελέω διαφόρων διαφορετικών περιστάσεων (δεν το έχουν το παίγνιο στα χέρια τους οι ντόπιοι ολιγάρχες-πολιτικάντηδες) δεν το βλέπω να το παίζει κανείς "λοχίας" (μαλάκες είναι; οι άλλοι σάπισαν στη φυλακή πάμφτωχοι) θα το πιουν ΟΛΟ το πικρό ποτήρι, και απλά θα διαλυθούμε... ΣΥΜΒΟΥΛΗ: επειδή οι offshores ελέγχονται πλέον ηλεκτρονικά, και όλα τα στοιχεία με τα λεφτά της Ελληνικής ολιγαρχίας βρίσκονται στα χέρια ξένων, να μην είναι σίγουροι πως βάζοντας το όνομα των παιδιών τους αυτά θα γλυτώσουν τις ποινικές διώξεις εκ των έξω....

  • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
   ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ Τί να λέμε; 13/09/2014 20:13:42

   Αν οι offshores ελέγχονται ηλεκτρονικά φίλε "Τι να λέμε" σημαίνει οτι ο Καπιταλισμός τελείωσε και σε λίγο θα αρχίσει η ενάρετη οικονομία του πλανήτη. Θα σταματήσουν τα όπλα, τα ναρκωτικά, η σωματεμπορία, η μεγάλη φοροδιαφυγή και οι μίζες, που αποτελούν πάνω απο το 60% των καταθέσεων σε οffshores...Είσαι σίγουρος?

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 13/09/2014 22:56:29

    Απόλυτα. Υπάρχει κίνδυνος για απόλυτη κατάλυση κρατών. Θέματα Εθνικής Ασφάλειας κρατών. Εχθροί; Οι ολιγάρχες που χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις...αθέατος παγκόσμιος πόλεμος κρατών εναντίον οργανωμένου εγκλήματος...μερικές αυτά τα οργανωμένα συνδικάτα κυβερνούν...ελληνική ολιγαρχία πχ....αι έπνται και άλλοι...δεν θα μείνει κολυμπηθόξυλο όρθιο...

    • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
     ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ Τί να λέμε; 15/09/2014 14:42:34

     Τώρα μιλάς προφητικά. Σαν το γέροντα Παίσιο τον μακαρίτη...Ερχονται τα τέρατα της Αποκαλύψεως και ο 666.

 10. η Dimi avatar
  η Dimi 13/09/2014 20:25:07

  Απλές Αλήθειες: Tα Μυστικά των Πρωταθλητών –Tα Μυστικά της Παγκόσμιας Κλάσης – Μετατρέποντας τη μετριότητα σε Μεγαλοσύνη! http://www.flickspire.com/m/LittleeInc/SecretsWorldClass

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.