Τέλος στο πάρτι των συνδικαλιστών βάζει η κυβέρνηση
27/10/2014 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέλος στο πάρτι των συνδικαλιστών βάζει η κυβέρνηση

Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε την συνδικαλιστική ξεφτίλα που διέλυσε τη χώρα και ουσιαστικά έβλαψε το εργατικό κίνημα;

Έμπλεος οργής ο βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, πρώην συνδικαλιστής από εκείνους που δεν ήξεραν τι δουλειά έκαναν γιατί απλά δεν δούλεψαν ποτέ δήλωσε: «Η κυβέρνηση αποδέχεται την θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού».

Αφορμή δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου και ο Στρατούλης έχει βγει από τα ρούχα του:

«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μετά την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αντιμετώπιση απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, φαίνεται ότι αποδέχεται, αφού δεν διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, τη θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για την κατάργηση με νόμο των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού».

Γιατί εξοργίστηκε ο άνθρωπος που είπε κάποτε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις καταθέσεις των Ελλήνων για να κάνει ανάπτυξη; Μα γιατί κάποιοι επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα αποφάσισαν να βάλουν χέρι σ’ αυτό το όνειδος της Μεταπολίτευσης που λέγεται κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση;

1. Συνδικαλιστικές άδειες: Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι οι 7 ημέρες το μήνα. Με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Για παράδειγμα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας οργάνωσης δίνεται άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία (συνήθως είναι διετής).

Σε δευτεροβάθμια οργάνωση, με βάση το νόμο δίνονται έως 15 μέρες για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία και έως πέντε μέρες στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ευνοϊκότεροι όροι προβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις, που προσφέρουν απουσία διαρκείας από την εργασία τους

2. Απολύσεις: Με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως κεντρικό στόχο να εμποδιστεί τυχόν κατάχρηση της ιδιότητας του συνδικαλιστή. Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι και η αλλαγή της διαδικασίας, που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας. Ειδικότερα για απουσίες άνω των 7 ημερών θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής

3. Αξιολόγηση από τον εργοδότη: Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης. Θα αξιολογεί δηλαδή αν από την απουσία του προκαλείται πρόβλημα στην εταιρεία και σε μια τέτοια περίπτωση θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος.

4. Χρηματοδότηση των συνδικάτων: Στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τον σκοπό αυτό, με βάση το νέο πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς και τις δαπάνες τους.

5. Προκήρυξη απεργιών: Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφ' εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί ένα 24ωρο).

6. Προσωπικό ασφαλείας: Θα προβλέπεται ο ορισμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχι ανάλογα με την απεργία.

Ένας σοβαρός άνθρωπος που θα μπορούσε να διαφωνεί σ’ αυτές τις αλλαγές; Γιατί δηλαδή ο συνδικαλισταράς να λείπει όλη του τη ζωή από τη δουλειά; Γιατί να μην ελέγχεται και να μην αξιολογείται από κάποιον; Και γιατί να μην υπάρχει μια σοβαρότητα στην προκήρυξη μιας απεργίας ώστε να μη γίνεται με ασύδοτο τρόπο και όποτε γουστάρει ο καθένας;

Τι τον πείραξε τον Στρατούλη; Που θα στεναχωρηθούν τα συντροφάκια του ο Μπαλασόπουλος και ο Φωτόπουλος;

Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε την συνδικαλιστική ξεφτίλα που διέλυσε τη χώρα και ουσιαστικά έβλαψε το εργατικό κίνημα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 27/10/2014 10:46:03

  Γέλασα πολύ με το άρθρο . Θυμήθηκα ενα γνωστό μου συνδικαλισταρά που δεν δούλεψε ποτέ ,θα έχει πλάκα να ψάχνει να βρεί που δουλεύει και τι δουλειά κάνει . Ας ελπίσουμε οτι μετά τα παράλογα μέτρα η κυβέρνηση θα αρχίσει να παίρνει και τα σωστά με πρώτο το ξήλωμα της αριστερής συνδικαλιστικής μαφίας .

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Naruto 27/10/2014 12:29:44

   Γιατι παιδευεστε να βρειτε λυσεις; Οι μεγαλοεργοδοτες τις εχουν βρει εδω και χρονια. ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ολο το σοϊ των συνδικαλιστων και τους εχουν στη μουγκα και ετσι μπορουν και υλοποιουν τα "μεγαλεπηβολα" σχεδια τους... Ετσι και οι δυο πλευρες ευχαριστημενες!

  • Αργειος avatar
   Αργειος @ Naruto 28/10/2014 20:27:24

   Aλοιμονο, δεν ηταν μονο αριστερη.

 2. Eva avatar
  Eva 27/10/2014 12:43:23

  Ο συνδικαλιστης και να ελεγχεται και να αξιολογείται. Το αυτό να ισχύει για κάθε εργαζόμενο στον δημόσιο τομέα.

 3. MCA avatar
  MCA 28/10/2014 22:20:04

  Μα είναι δυνατόν ο εργοδότης, το κράτος, να χρηματοδοτεί τους υπαλλήλους του και να τους δίνει άδειες για να κάνουν απεργίες; Όποιος θέλει συνδικαλισμό να τον κάνει εκτός ωραρίου με λεφτά από την τσέπη του. Να υπάρχει βέβαια κάποια προστασία για τους συνδικαλιστές, αλλά ως εκεί.

 4. simon avatar
  simon 29/10/2014 09:21:08

  Δεν διαβασαμε τιποτα για τις συνταξεις τους .....

 5. Δημήτρης Κ. avatar
  Δημήτρης Κ. 29/10/2014 10:52:49

  Aυτό το μέτρο έπρεπε να είχε ληφθεί απο το 2010. Αποτελεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ υπερ της εργασίας και δεν έχει κανένα κόστος . Η καθυστέρησή του επι σχεδόν 3 χρόνια δείχνει άλλη μια φορά την ανικανότητα της κυβέρνησης. *Ο συνδικαλισμός, όπως και ο Χριστιανισμός, φέρνει αποτέλεσμα μόνο όταν είναι εθελοντικός και διωκόμενος και όχι διοριζόμενος απο τους Κοκκαλέους κλπ. Αποτελεί προσβολή για το εργατικό κίνημα οι συνδικαλιστές του να αμοίβονται ποικιλλοτρόπως απο τους εργοδότες τους και σίγουρα η αμοιβή τους κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα των εργαζομένων προωθεί. Αλλωστε όλοι οι συνδικαλιστοπατέρες καταλήγουν μέχρι σήμερα υπουργοί ή μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων των νταβατζήδων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.