Σύντροφοι, μην κλαίτε, είναι και δικιά σας Πατρίδα
14/08/2014 09:04
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύντροφοι, μην κλαίτε, είναι και δικιά σας Πατρίδα

Αν είχε βρεθεί απολιθωμένη κοπριά από το άλογο του Βελουχιώτη ή ένα τρύπιο βρακί του Ζαχαριάδη, θα κάνανε τρία επιστημονικά συνέδρια, δυο κατασκηνώσεις της τζιβανάτης νεολαίας τους και σειρά άρθρων στην «Αυγή».

Πέρυσι, ο αδελφικός φίλος και συνάδελφος Δημήτρης Γαρούφας, με ξενάγησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αμφίπολη, εκεί που έπεσε πολεμώντας ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς όλων των εποχών, ο Βρασίδας. Αυτός ο Σπαρτιάτης, πρότυπο πολεμικού ηγήτορα, με μια φράση του, που καταγράφει ο Θουκυδίδης, συνόψισε το τι εστί στρατιωτική ηγεσία: «Τρία του καλώς πολεμείν. Το εθέλειν, το αισχύνεσθαι και το τοις άρχουσι πείθεσθαι». Σε ελεύθερη μετάφραση, «τρεις είναι οι αρετές του καλού πολεμιστή: η αποφασιστικότητα, το αίσθημα τιμής και η υπακοή στην ηγεσία». Πήγαμε στο Μουσείο κι εκεί είδα τον θώρακά του , που βρέθηκε στον τάφο του. Νίκησε στη μάχη κατά των Αθηναίων αλλά σκοτώθηκε έξω από τα τείχη, προκινδυνεύων ο ίδιος των ανδρών του. Αιώνιο παράδειγμα ηγεσίας και στα λόγια αλλά και στην ύστατη του πράξη.

Περπατήσαμε στον αρχαιολογικό χώρο νωρίς το πρωί, με την ομίχλη να μην έχει καλοδιαλυθεί και μου έδειξε, πριν φύγουμε, προς την κατεύθυνση όπου διενεργείται η ανασκαφή, που συγκλονίζει αυτές τις ημέρες την Ελλάδα και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Δεν ξέρω αν είναι ο Αλέξανδρος ο νεκρός που φρουρούν άγρυπνα οι δυο σφίγγες, η Ρωξάνη κι ο γιος του, ο Αλέξανδρος Δ΄, ο Κάσσανδρος ή όποιος άλλος. Σίγουρα είναι κάτι μεγάλο κι απ’ ό,τι φαίνεται ασύλητο. Πεντακόσια μέτρα μαρμάρινο τείχος και δυο αγάλματα σφίγγες 5,20 μ. έκαστο, δεν τα φτιάχνεις για να θάψεις τον οινοχόο ή τον ιπποκόμο σου.

Αυτό που με θλίψη είδα, ήταν την χολερική και προκαταβολικά μίζερη αντίδραση μέρους της αριστεράς. Είδα πχ τον κακομοίρη τον Κυρίτση, αυτή την συμπαθή παλιμπαιδίζουσα γεροντική φιγούρα, με το σκουλαρικάκι του και τα μπλουζάκια των Ζαπατίστας, να επιδίδεται σε κλαψομουνίαση από τηλοψίας. Σέβομαι τους ηλικιωμένους και τους αγαπώ αλλά αν εμένα με δείτε να έχω καβατζάρει τα 60 και να ντύνομαι σαν δεκαεξάχρονος στα Εξάρχεια και να λέω τέτοιες μπούρδες, ρίχτε μου μια μπούφλα να συνέλθω. Αν είχε βρεθεί απολιθωμένη κοπριά από το άλογο του Βελουχιώτη ή ένα τρύπιο βρακί του Ζαχαριάδη, θα κάνανε τρία επιστημονικά συνέδρια, δυο κατασκηνώσεις της τζιβανάτης νεολαίας τους και σειρά άρθρων στην «Αυγή».

Έχω βέβαια την υποψία πως ο Αλέξης, άρτι αφιχθείς εκ του Αγίου Όρους, που θέλει να γίνει πρωθυπουργός και όχι ταβλαδόρος επαναστάτης στο «Φλοράλ» ή αναλυτής στην «Αυγή» για 1000 μερακλήδες αναγνώστες, θα ρίξει αργότερα, ως οφείλει, μια επίσκεψη στην ανασκαφή και θα μιλήσει για την τεράστια επιστημονική και εθνική σημασία της όποιας ανακάλυψης, οπότε θα πέσουν τ’ ανάσκελα οι ψιλοκομμισάριοι του. Είθε, τώρα που έχει και θεία φώτιση.

Είναι πολύ ενοχλητικό η γη των Ελλήνων να αναδύει από τα σπλάχνα της τεκμήρια που ενώνουν για πολλοστή φορά τον μύθο με την πραγματικότητα. Μύθος και πραγματικότητα τόσο αδιαίρετα μεταξύ τους και τόσο ενοχλητικά για τον άπατρι μηδενισμό μέρους της ημεδαπής αριστεράς.

Κι η Ρωξάνη με τον γιο του Αλέξανδρου να είναι, την ξέρετε την ιστορία. Τότε εκεί είναι θαμμένος ο αληθινός διάδοχος του μεγαλύτερου πολεμιστή όλων των εποχών κι η μητέρα του, κόρη ηγεμόνα του σημερινού Αφγανιστάν, που σύμφωνα με τον Αρριανό, ήταν η μία από τις δυο ωραιότερες γυναίκες της Ασίας. Η άλλη ήταν η γυναίκα του Δαρείου, την οποία αν και αιχμαλώτισε ο Αλέξανδρος, μαζί με την μητέρα του Πέρση βασιλιά και άλλα μέλη της οικογένειας του, την σεβάστηκε, αποδίδοντας τους βασιλικές τιμές.

Η ωραιότερη γυναίκα της Ασίας, που αγάπησε κι έκανε γυναίκα του ο μεγαλύτερος πολεμιστής κι ο γόνος του έρωτας τους θαμμένοι στην Αμφίπολη; Η ζωή πάντοτε κάνει καλύτερα σενάρια από το Χόλλυγουντ, δεν νομίζετε; Όποιος έχει διαβάσει όλο τον Αρριανό, το ξέρει. Εγώ το κάνω κατ’ έτος, μαζί με τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο και πάντα ανακαλύπτω κάτι καινούργιο.

Αν οι αρχαιολόγοι στον ταφικό θάλαμο, που προστατεύεται από αυτό το μοναδικό τείχος με μισό χιλιόμετρο περίμετρο, βρουν τον ίδιο τον γιο του Φιλίππου, τον Έλληνα που έφτασε πολεμώντας καβαλάρης και χτίζοντας πόλεις ως την Ινδία και που η μνήμη του σώζεται σε παραδόσεις, από τα Βαλκάνια ως πέραν του Ινδού ποταμού, τότε η Αμφίπολη θα γίνει τόπος παγκόσμιου προσκυνήματος. Όποιος κι αν είναι ο ένοικος αυτού του πρωτοφανούς ελληνιστικού τάφου, έστω οποιοσδήποτε από τους επιγόνους, θα γίνει πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών κι επιστημόνων. Αν όμως εκεί «κοιμάται» το σώμα της εκπληκτικότερης μορφής της παγκόσμιας Ιστορίας, τότε, η ανακάλυψη είναι ανυπολόγιστης παγκόσμιας επιστημονικής αξίας αλλά και εθνικά πολιτικής σημασίας. Αυτό που θα γίνει, ξεπερνάει την όποια φαντασία και σίγουρα, πέραν της αρχαιολογικής αξίας θα συμβάλλει, σε βάθος χρόνου, στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην εθνική οικονομία.

Και βέβαια, μαζί με τον Κυρίτση, ήδη πενθούν οι σκοπιανοί σωβινιστές απατεώνες της Ιστορίας και της πολιτικής, που θα μείνουν με κάτι αγάλματα που στήνουν, που αν τα δεις, αυτά που στολίζουν την καφετέρια – πιτσαρία «Ίωνες» στην Βαρυμπόμπη, είναι πιο πιασάρικα και μπάνικα. Κι η γυναίκα του Αλέξανδρου να ναι, που πας κύριος και τη θάβεις τη κυρά σου και το γιο σου ή τον Χ επίγονο σου στην Αμφίπολη; Και το μαγαζί/κράτος των επιγόνων συνεργατών του Χίτλερ, τι θα γίνει; Είτε βρουν τον Αλέξανδρο στον τάφο, είτε οποιονδήποτε συγγενή ή επίγονο, προτείνω τα Σκόπια να μετονομαστούν σε Νίτσα. Από το Μακεδονίτσα…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 14/08/2014 09:15:30

  Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μία ενοχλητική ιμπερισαλιστική μορφή για τους αριστερούς, ένας "σφαγέας των λαών".

  • άλυτη εξίσωση avatar
   άλυτη εξίσωση @ Άπαντα Επιστάμενος 14/08/2014 11:52:33

   Ο Μέγας Αλέξανδρος κύριε, ''ενοχλητική-ιμπεριαλιστική μορφή'', μπορεί να είναι μονάχα για τους αγράμματους. Δεξιούς κι Αριστερούς. Μη λέμε ανοησίες λοιπόν, τυφλωμένοι από κομματικό φανατισμό.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ άλυτη εξίσωση 15/08/2014 13:45:27

    Είπα ότι είναι ιμπρεριαλιστική μορφή για τους αριστερούς. Εγώ δεν είμαι αριστερός. Αλγεινή εντύπωση μου έκανε ακόμη και που, ο παπ κάτι γιατρός, κόντραρε τον Αλέξανδρο στον διαγωνισμό για τους 100 μεγαλύτερους έλληνες... Ανεξήγητο και θλιβερό.

    • Νικος avatar
     Νικος @ Άπαντα Επιστάμενος 16/08/2014 09:36:40

     Ανεξήγητο και θλιβερό είναι το μυαλό σου, δεν είναι παπ κατι γιατρός αλλα Γεώργιος Παπανικολάου.

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ Νικος 16/08/2014 15:18:19

      Τι λες ρε φίλε!!!!!!! Τώρα κόπηκα! Καλά αν έβγαινε μεγαλύτερος έλληνας όλων των εποχών ο ΠΑΠ, εγώ προσωπικά θα έκανα φασαρία στον Σκάι!!!! Και ειλικρινα δεν θυμόμουν το όνομά του. Βαριόμουν και να κοιτάξω στο ίντερνετ! Πάει και τόσος καιρός που δεν έχω κρατήσει 10χίλιαρο....

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ Νικος 16/08/2014 15:19:30

      Τι λες ρε φίλε!!!!!!! Τώρα κόπηκα! Καλά αν έβγαινε μεγαλύτερος έλληνας όλων των εποχών ο ΠΑΠ, εγώ προσωπικά θα έκανα φασαρία στον Σκάι!!!! Και ειλικρινα δεν θυμόμουν το όνομά του. Βαριόμουν και να κοιτάξω στο ίντερνετ! Πάει και τόσος καιρός που δεν έχω κρατήσει 10χίλιαρο....

     • akenaton avatar
      akenaton @ Άπαντα Επιστάμενος 16/08/2014 15:50:49

      Εσείς, ένας "άπαντα επιστάμενος" να μην γνωρίζετε τον σπουδαιότατο ΈΛΛΗΝΑ γιατρό Γ. Παπανικολάου; Αυτό που έδωσε το όνομά του στο "ΠΑΠ τεστ" που κάνουν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ γυναίκες ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ σε ολόκληρο τον κόσμο και πολλά εκατομμύρια από δαύτες ετησίως σώζουν την ζωή τους; Αυτή κι αν είναι αλγεινή εντύπωση!!!!!!!!!!!!

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ akenaton 16/08/2014 17:50:24

      Ήξερα την ύπαρξη του γιατρού ενώ μου διέφευγε το ακριβές του όνομα. Τον γνώριζα ως ΠΑΠ, από το τεστ που εφηύρε, οπότε η άγνοια μου δεν είναι τόσο ολοκληρωτική. Εξάλλου μόνος μου άνοιξα την κουβέντα για αυτόν σε σχέση με τον Αλέξανδρο.... Αυτό με το οποίο διαφωνώ είναι η απίστευτη θέση του εν λόγω γιατρού στην κατάταξη των πιο σημαντικών ελλήνων όλων των εποχών. Μου κάνει εντύπωση που σας φαίνεται περίεργο. Ακόμη και η δεύτερη θέση του πέφτει πολύ. Πέρασε αριστοτέληδες, κολοκοτρώνηδες, πέρασε της Παναγιάς τα μάτια. Μπορεί να μην υπήρχε καν Ελλάδα σήμερα δίχως κολοκοτρώνη. Χωρίς ΠΑΠ όμως; Μάλλον θα υπήρχε Ελλάδα και δίχως αυτόν! Η ώθηση που δεχόταν να περάσει ακόμη και τον Μέγα Αλέξανδρο τότε που γινόταν η ψηφοφορία μου είχε φανεί τουλάχιστον ύποπτη. Και δεν αλλάζω γνώμη. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος για αυτό;

     • je ne regrette rien avatar
      je ne regrette rien @ Άπαντα Επιστάμενος 19/08/2014 08:27:55

      Είναι 2 τεράστια ΜΕΓΕΘΗ και οι 2 ...Δεν συγκρίνονται διότι είναι άλλη ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ , άλλη ΕΠΟΧΗ.... Απορώ ποιοί αφελείς τολμούν και το κάνουν. Είναι σαν να σας πώ : ποιόν προτιμάτε την Μαρία Κάλλας ή τον Φειδία; κάτι παρόμοιο. Πάντως ο Απαντα Επιστάμενος να θεωρεί τον ΓΙΓΑΝΤΑ Παπανικολάου " Γιατρό ΠΑΠ κάτι..." είναι επιεικώς απαράδεκτο... Φυσικά συμφωνώ με ΑΚΕΝΑΤΟΝ. Να φανταστείτε ...εγώ δεν σκέφθηκα ούτε κάν τον Παπανικολάου αλλά τον ΠΑΠΑγεωργόπουλο (φτερωτό γιατρό, πού είναι φυλακή !!!!)

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ akenaton 16/08/2014 21:14:53

      ......απο δαύτες ;;;;;;

     • my way avatar
      my way @ Ρηνα 16/08/2014 22:32:15

      Σωστή!

     • akenaton avatar
      akenaton @ Ρηνα 17/08/2014 00:36:36

      ..... (;)

     • my way avatar
      my way @ akenaton 17/08/2014 06:10:12

      Η αντωνυμία δαύτος, -η, -ο {έδε (δες, να) + αυτός, -η, -ο} χρησιμοποιείται μειωτικά, απαξιωτικά, υποτιμητικά. Εξ ου και η απορία της Ρήνας αλλά και η συμφωνία μου στην παρατήρησή της. Το είχα επισημάνει, μόλις το ανάρτησες. Κατάλαβα όμως, επειδή είσαι πάντα ευγενής, ότι ήταν απλώς μια ατυχής διατύπωση, δεν το εννοούσες κι έτσι απέφυγα να στο γράψω. Μετά όμως, από το δικό σου ερωτηματικό καταλαβαίνω ότι, μέχρι τώρα, μάλλον έκανες κακή χρήση της αντωνυμίας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση σε εξέθεσε ως ...μισογύνη. Τέλος πάντων, μικρό το κακό και επανορθώσιμο. Αυτό που δεν βλέπω να επανορθώνεται με τίποτα και θλίβομαι, είναι το "ΠΑΠ κάτι" του συσχολιαστή.

     • akenaton avatar
      akenaton @ my way 17/08/2014 09:39:30

      ΔΕΝ χρησιμοποιείται πάντα μειωτικά-απαξιωτικά! Είναι έκφραση ιδιωματική (λαϊκότροπη) και συχνά χρησιμοποιείται μειωτικά. Προφανώς όχι από εμένα όμως, που την συνηθίζω έτσι κι αλλιώς. Λόγω αυτής της συνήθειας και το ερωτηματικό.

     • my way avatar
      my way @ akenaton 17/08/2014 09:50:08

      Ότι νομίζεις. Όσο όμως, θα το χρησιμοποιείς, θα δημιουργείς παρεξηγήσεις.

     • akenaton avatar
      akenaton @ my way 17/08/2014 09:58:15

      Δεν πειράζει ... χαίρομαι πάντως που ακόμη υπάρχουν φίλοι συμπατριώτες που (γ)νοιάζονται για την γλώσσα μας. Αυτή είναι μια παρηγοριά ότι προς το παρόν δεν κινδυνεύει με αφανισμό ή ... πτώχευση!

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ my way 17/08/2014 10:07:42

      To Δαύτος / δαύτη έχει ελαφρώς μειωτική έννοια. Εγώ το χρησιμοποιώ όταν μιλάω για τον ΓΑΠ. Ο κύριος ακενατόν βρήκε παραδείγματα όπου το δαύτος είναι λαικότροπο και όχι μειωτικό. Ομοίως θα μπορούσα να σας έλεγα κι εγώ ότι ΔΕΝ είναι μειωτικό το να βάζεις το "κάτι" μετά την επαγγελματική ιδιότητα κάποιου, γιατί σε κανένα λεξικό δεν αναφέρεται ως λεκτικό σχήμα που εκφράζει κάτι μειωτικό! Πάντως, εμένα δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Αυτά συμβαίνουν όταν παρεξηγούμαστε με το παραμικρό.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Άπαντα Επιστάμενος 17/08/2014 10:22:01

      Μα, αγαπητέ μου, εγώ την άγνοιά σας σχολίασα όσον αφορά τον συγκεκριμένο ιατρό, ίσως τον γνωστότερο ΝΕΟ-έλληνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι κι αλλιώς, κανείς από εμάς τους απλούς ανθρώπους δεν είναι δυνατόν να ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙ τέτοια ανθρώπινα αναστήματα. Και, παρακαλώ, δώστε ιδιαίτερη σημασία στο ΝΕΟ - έλληνας επειδή κατά την άποψή μου είναι αυτό που έχει την μεγαλύτερη αξία ...

     • my way avatar
      my way @ Άπαντα Επιστάμενος 17/08/2014 10:28:06

      Δεν το βρήκες σε λεξικό μας, γιατί είναι αμερικανιά. Ως αμερικανιά δεν έχει έννοια μειωτική, υποτιμητική, απαξιωτική αλλά έννοια ασάφειας, αοριστίας. Όμως, η ένστασή μου στην αναφορά σου δεν έχει να κάνει με το "κάτι" αλλά με το "παπ κάτι γιατρός" συνολικά, που ήταν ολωσδιόλου άστοχο και άκρως απαξιωτικό για τον μεγάλο Έλληνα και την τεράστια προσφορά του στην ανθρωπότητα.

    • deldio avatar
     deldio @ Άπαντα Επιστάμενος 18/08/2014 15:11:43

     Επειδή γνωρίζεις τα πάντα, όπως φαίνεται και από το ψευδώνυμό σου, αριστερός δεν μπορεί να αποκαλέσει "ιμπεριαλιστή" τον Μ. Αλέξανδρο, διότι απλούστατα ιμπεριαλισμός δεν είναι η κατάκτηση ξένων εδαφών με επεκτατικούς πολέμους, όπως θεωρείς εσύ. Είναι άλλο πράγμα και αποτελεί τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού. Οπότε αυτά που λες τα λένε μόνο δεξιοί ή "αριστεροί". Έτσι για να γνωρίζεις στο λέω.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ άλυτη εξίσωση 15/08/2014 14:00:10

    "Μη λέμε ανοησίες λοιπόν, τυφλωμένοι από κομματικό φανατισμό" Αν πάλι εννοείτε ότι δεν υπάρχουν ενοχλητικά απο εθνικής άποψης ιδεολογήματα και κόμματα σήμερα πλανάσθε. Ένας φίλος μου αριστερός μου είπε το 2007 "ότι δεν πάει να δει μία ταινία με 300 φασίστες" (τους 300 του Λεωνίδα εννούσε). Μία φίλη μου Ακελίτισα μούτζωσε ένα τοίχο που έγραφε η "κύπρος είναι ελληνική". Έχω ακούσει από παρα πολλούς ότι ο Παπ έσωζε ζωές ενώ ο ΑΛέξανδρος ήταν σφαγέας, από πολλούς αριστερούς εννοώ. Είναι αυτό που πιστεύουν. Αν εσείς είστε αριστερη (δεν ξέρω τι είσθε βέβαια) και τιμάτε και αγαπάτε τον Αλέξανδρο μπράβο σας! Αλλά δεν είστε αντιπροσωπευτικό δείγμα. Μακάρι να γίνετε βέβαια, το εύχομαι ολόψυχα. Επίσης, δεν είναι ευγενικό να ξεκινάτε με το "λέτε ανοησίες" Δεν λέω ανοησίες. Λέω κάτι που απλώς δεν είχε πέσει στην αντίληψή σας.

    • άλυτη εξίσωση avatar
     άλυτη εξίσωση @ Άπαντα Επιστάμενος 17/08/2014 13:28:17

     Συμπέρασμα : Μάλλον θαπρέπει να προσέχετε περισσότερο τις ...παρέες σας και να μην βγάζετε γενικά συμπεράσματα από τις ακραίες ρήσεις 5-10 φιλικών σας ατόμων. Το ''να μη λέμε ανοησίες παρασυρμένοι από κομματικό φανατισμό...'', αναφέρεται ακριβώς στην τάση πολλών ανθρώπων (αριστερών και δεξιών), να χαρακτηρίζουν επιπολαίως αρνητικά τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους, για την ...οικονομία της συζήτησης και με στόχο να καταλήξουν στα ποθητά συμπεράσματα. Εγώ πάλι, δεν έχω ακούσει από κανέναν '' ότι ο Παπανικολάου έσωζε ζωές ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σφαγέας''.... Τυχαίο; Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένδοξος στρατηλάτης και ο Παπανικολάου κορυφαίος επιστήμονας. Πως και γιατί θα πρέπει να συγκρίνω δύο διαφορετικά και ανόμοια; Δε θα ήταν ανόητο να αναπαράγω την ανοησία των αφελών, μόνο και μόνο για να κακοχαρακτηρίσω τους ...παλιοαριστερούς;

   • je ne regrette rien avatar
    je ne regrette rien @ άλυτη εξίσωση 19/08/2014 08:20:18

    Αγαπητέ Αλυτη Εξίσωση, δυστυχώς ο Απαντα Επιστάμενος έχει δίκηο. Ευρέως κυκλοφορεί στις τάξεις των θολοκουλτουριάρηδων Αριστερών αυτή η άποψη... Εχω διαπληκτισθεί πολλάκις

  • m.s avatar
   m.s @ Άπαντα Επιστάμενος 14/08/2014 19:45:15

   Ο Αλέξανδρος δημιούργησε ένα πολυπολιτισμικό κράτος και επιθυμούσε να γεφυρώσει τις διαφορές των λαών που το αποτελούσαν. Έννοιες όπως ανεκτικότητα, σεβασμός στο διαφορετικό, αντιρατσιστική πολιτική , ανεξιθρησκία , διαπολιτισμική αγωγή που εφάρμοσε ο Αλέξανδρος , πιστεύω ότι είναι κομμάτια της ιδεολογίας που ασπάζεται η Αριστερά σήμερα. Νομίζω ότι η στάση τους εξηγείται από τη μικροψυχία και τη μισαλλοδοξία τους , αλλιώς μένει μόνο η άγνοιά τους.

 2. Zugzwang avatar
  Zugzwang 14/08/2014 10:19:07

  Δεν ενοχλειται μονο μια μεριδα "αριστερων" απο το οτι ο Μεγας Αλεξανδρος ηταν Ελληνας. Ενοχλουνται και οι οπαδοι του Καρλ Ποπερ και του Σορος και οι νεοφιλελε ιπποκομοι τους. Αυτοι που στην ουσια ειναι ιδιοκτητες του τσιρκου FYROM.

  • Geros avatar
   Geros @ Zugzwang 17/08/2014 15:31:24

   Ο Πόπερ ήθελε τον Αλέξανδρο Σκοπιανό? Για τον Βουκεφάλα είχε άποψη ο Πόπερ ή μπααα? Σοβαρά τώρα , αυτή την ανθολογία συνωμοσιολογίας την διαβάζεις πουθενά ή μόνος σου τα βγάζεις? Το νεοφιλελεύθεροι ιπποκόμοι δε άπαιχτο! Έτσι μας φαντάζεσαι? Μήπως έχουμε και πληγές σε όλο μας το σώμα ως αποτέλεσμα της βλασφημίας μας? Μήπως πετάμε με σκούπες? Ο μεσαίωνας ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα τελικά!

  • Nouseforaname avatar
   Nouseforaname @ Zugzwang 17/08/2014 17:42:24

   Φίλε μην μπερδεύεις τον Πόπερ με τον Σόρος. Ο ένας ήταν ένας φιλόσοφος που ποτέ δεν εξέφρασε καμία άποψη για το θέμα που συζητάμε, ο άλλος είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, επενδυτής και εντονότατα πολιτικοποιημένος και με (ανθελληνική) άποψη στο θέμα. Φιλικά

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Nouseforaname 28/08/2014 17:59:09

    Φιλε δεν εισαι καλα πληροφορημενος. Ο Σορος ειναι ιεροκηρυκας του Ποπερ (1902-1994) μεσω πλειαδας ΜΚΟ του. Δεν το κρυβει αλλωστε. Ψαξτο καλυτερα. Φιλικα

 3. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 14/08/2014 10:27:54

  Κε Κρανιδιώτη, απλώς είστε υπέροχος.

 4. foros1 avatar
  foros1 14/08/2014 10:34:51

  όλοι γνωρίζουμε ότι, ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που "βγάζουν σπυράκια" για οτιδήποτε διαφημίζει την πατρίδα μας, είναι μειοψηφία. ...απλώς έχουν τον τρόπο να ακούγονται πολλοί και πολύ !

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ foros1 14/08/2014 10:41:47

   Γι αυτο σε παω Φαηλε!!!

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ foros1 14/08/2014 10:46:29

   Μα, μοιοψηφία της Ελληνικής Κοινωνίας είναι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σημαντικό ποσοστό της αγέλης των ΠΑΣΟΚόσκυλων του έχει ανεβάσει προσωρινά και πλασματικά τα ποσοστά. Όταν αυτά βρουν άλλη αυλή να γαυγίσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στα πραγματικά του ποσοστά, δυστυχώς 100% ανθελληνικά. Ως είθισται, για την Διεθνιστική Αριστερά.

   • ΓΕΔΡΩΣΙΑ ΕΡΗΜΟΣ avatar
    ΓΕΔΡΩΣΙΑ ΕΡΗΜΟΣ @ πΔπ 14/08/2014 18:40:12

    Ωραίος.. και με τεκμηρίωση!

   • ErotokritosX avatar
    ErotokritosX @ πΔπ 18/08/2014 00:37:36

    Ενώ εσείς οι Εθνικισταί,που εκ φύσεων δεν είστε διεθνισταί σαν ΚΑΙ ΔΑΥΤΟΥΣ τους αριστερούς,πάτε σε διεθνή συνέδρια Εθνικιστών,παρέα με τους επίγονους του Μουσολίνι και του Χίτλερ (που μας κατέσφαξαν) και βγάζετε φωτογραφίες μπροστά στα νεκροταφεία των των Γερμανών στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην...Ελλάδα (εναντίον ποιων;).Καλό θα είναι ο ντόπιος εθνικιστικός χώρος να σταματήσει τα μαθήματα πατριωτισμού γιατί έχει κι εκείνος πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα του.Ας πάμε όλοι παρακάτω κάποια στιγμή

 5. Tsol avatar
  Tsol 14/08/2014 10:53:11

  Ωραίος έτσι απλά.

 6. κομμωτρια avatar
  κομμωτρια 14/08/2014 11:02:17

  Απο προσωπικη πειρα θελω να σας ενημερωσω οτι οι γυναικες που ψηφιζουν ΣΥΡΙΖΑ δεν ξυριζουν τις μασχαλες τους.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ κομμωτρια 14/08/2014 11:45:04

   Ψέμα. Υπάρχουν και πολύ περιποιημένες συντρόφισσες.

   • Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος avatar
    Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 14/08/2014 12:23:47

    Έχει δίκιο ο Φαήλος!

  • άλυτη εξίσωση avatar
   άλυτη εξίσωση @ κομμωτρια 14/08/2014 11:57:01

   Εσείς, θα τους χτενίζετε σίγουρα τις ...μασχάλες να υποθέσουμε :-) .... Μη μας πείτε όμως οτι τους κάνετε και περμανάντ στο....μουστάκι, γιατί τότε η συγκίνησή μας θα είναι πραγματικά δυσβάσταχτη!

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ κομμωτρια 14/08/2014 12:48:55

   μιλας για κνιτισα φιλε

  • Seagull avatar
   Seagull @ κομμωτρια 14/08/2014 12:55:51

   Συντρόφισα κομμώτρια, αν και προτιμώ τις καθαρίστριες, δεν φταίει ο Φαήλος αν τα θέλει μερικών ο κοκο στον σύριζα να τα ακούσουν αφού παίρνουν τέτοιες θέσεις.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ κομμωτρια 14/08/2014 13:57:58

   Κάνουν αντίπραξη στη μουστάκα του Γλέζου..

 7. ρεμαλι avatar
  ρεμαλι 14/08/2014 11:07:29

  Δες αυτο το καταπτυστο αρθρο. και δεν ειναι το μονο http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.kosmos&id=35123

 8. ρεμαλι avatar
  ρεμαλι 14/08/2014 11:08:47

  Εγω θα υπακουσω σ αυτα που θα πει ο "ειρηνιστης" Θεοδωριδης

 9. Σενετάκης Εμμανουήλ avatar
  Σενετάκης Εμμανουήλ 14/08/2014 11:37:39

  Επιτέλους , μετά από μερικά φάλτσα για τους ένστολους , ένα άρθρο σταθμός. Δεν υπάρχουν επίθετα στην πλούσια ελληνική γλώσσα που να επαινέσουν αυτό το άρθρο κύριε Κρανιδιώτη. Η ακριβέστερη εικόνα της αριστερής θολοκουλτούρας που έχει επιβληθεί με την πάροδο των χρόνων μεθοδικά στην Ελλάδα και έχει εγκαταστήσει μιά αριστερή δικτατορία στα πνευματικά πράγματα της χώρας μας. Βέβαια βοηθούμενη από την απόλυτη απουσία της σωστής άποψης από την δική μας παράταξη. Αυτό το άρθρο πρέπει να διδάσκεται από την παράταξη μας και επιτέλους να ξεσηκωθούμε από τον καναπέ και να φωνάξουμε φθάνει πιά στην αριστερή κλαψομουρμούρα που σιγοτρώει σαν μούχλα τον πολιτισμό μας. Οσο για τους Σκοπιανούς ... περιμένετε γιατί αν δεν βρεθεί η σωρός του Αλέξανδρου στην Αμφίπολη ... θα την "ανακαλύψουν" στα Σκόπια, ο θείος Σόρος έχει τα μέσα και το ... χρήμα για κάτι τέτοιο και απορώ πως δεν το έχει κάνει ακόμα. Ε βέβαια η νεολαία του Σύριζα θα στήσει ένα φεστιβάλ πολιτιστικό για να παρηγορήσει τα συντρόφια τους σκοπιανούς.

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Σενετάκης Εμμανουήλ 14/08/2014 12:52:01

   Ναι θα φτιαξουνεναν τυμβο 1 Km και υψος 25 μ. και θα πανηγυριζουν 2 χρονια οτι ειναι απογονοι του ...Θεου Απλα ανθρωποειδη. Σιγουρα α[πογονοι της Λουση

 10. Γιώργος avatar
  Γιώργος 14/08/2014 11:48:50

  Έχουν οι "σύντροφοι" πατρίδα;

  • άλυτη εξίσωση avatar
   άλυτη εξίσωση @ Γιώργος 14/08/2014 19:04:37

   ...Καλά, δεν έχετε ακούσει τη φράση-χαιρετισμό ''Καλή πατρίδα σύντροφε''; Έχουν και παραέχουν λοιπόν.

   • άλυτη εξίσωση avatar
    άλυτη εξίσωση @ άλυτη εξίσωση 14/08/2014 19:07:34

    Υπάρχει και σχετική ταινία : https://www.youtube.com/watch?v=Q-DQ8C-5Mt4

 11. warrior avatar
  warrior 14/08/2014 12:03:06

  Ο οποιοσδήποτε προοδευτικός πεφωτισμένος δημοκράτης αριστερο-αναρχο-κομμουνιστο-επαναστάτης μπορεί να λέει ό,τι θέλει για τον Αλέξανδρο. Η ουσία είναι μία. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία η περίπτωση "σφαγέα κατακτητή", που οι λαοί που κατέκτησε, αιώνες αφ' ότου κατακτήθηκαν, να μνημονεύουν τους εαυτούς τους ως υπερήφανους απογόνους του. Τελεία και παύλα.

 12. Λύσανδρος Ἀλεξανδρίδης avatar
  Λύσανδρος Ἀλεξανδρίδης 14/08/2014 12:24:48

  Θαυμᾶστε τὴν συντρόφισσα Κοππᾶ: http://arouraios.gr/2014/08/marilena-koppa-gia-amfipolh-o-kainourgios-ethnikos-muthos-einai-etoimos/

 13. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 14/08/2014 12:24:54

  Ευτυχώς, που υπάρχουν στεντόρειες φωνές !

 14. Jimakos avatar
  Jimakos 14/08/2014 12:26:43

  Μιζέρια και κομματική αποχαύνωση. Λες και τις μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις τις συνδιάζουμε στο μυαλό μας με πρωθυπουργούς.... σα να είναι αποπεράτωση γηπέδου ή πλατείας! Αν πηγαίνεις καμια 15αριά χρόνια σχολείο κι αυτο που σου μένει είναι ο Τσε, τι περιμένεις;

 15. άλυτη εξίσωση avatar
  άλυτη εξίσωση 14/08/2014 12:36:54

  Δεν είναι οι ''Αριστεροί'' λιγότερο πατριώτες και Έλληνες και Χριστιανοί από τους ''Δεξιούς'' αγαπητοί, μην τα ξαναλέμε, καταντάει αστείο πια..... Αυτοί οι διαχωρισμοί είναι μεν βολικοί, αλλά παραμένουν κραυγαλέα τεχνητοί, ξεπερασμένοι κι ανόητοι, όσο και οι κάθε είδους γενικεύσεις. Πιστεύω, αν και δεν παρακολούθησα τα σχόλια του κ. Κυρίτση, ότι ‘’ενοχλήθηκε’’ (κακώς), μάλλον απ΄ τη δημοσιότητα που δόθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμφίπολη και αν ειπώθηκε εκ μέρους του κάτι που ακούστηκε σαν προσπάθεια ‘’μείωσης’’ της σημασίας του ερχομού στο φως μιας τόσο σπουδαίας για τη χώρα μας, αλλά και μιάς παγκοσμίου ενδιαφέροντος Ιστορικής ανακάλυψης (σε όποιον και αν ανήκει ο τάφος), οφείλεται μάλλον στην υπερβολική και υστερικά μίζερη καμιά φορά προσπάθεια που χαρακτηρίζει την ‘’εκπροσωπούσα αριστερά’’, να αναλώνεται υπενθυμίζοντας συνεχώς, αδιαλείπτως και συστηματικά στον Ελληνικό λαό, ότι βιώνει μια τραγωδία και οι συντονισμένες προσπάθειες αποπροσανατολισμού του από ΜΜΕ και λοιπές μισθοδοτούμενες σειρήνες, δεν θα πρέπει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος…. Εντάξει, δε θα στήσουμε και τρελό πανηγύρι βρε σύντροφοι, αλλά επιτρέψτε μας να χαρούμε, να θυμηθούμε εξ αφορμής της ανακάλυψης την Ιστορία μας, να αισθανθούμε από πού ερχόμαστε και που οφείλουμε να πάμε!!! Μπορούμε να έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των προβλημάτων, των εγκλημάτων, των ευθυνών, της υποχρέωσής μας να πληρώσουμε τους υπαίτιους την κατάλληλη ώρα…. Αλλά κάθε φορά που ανακαλύπτουμε έναν ακόμη πολύτιμο κρίκο που μας συνδέει με το λαμπρό μας παρελθόν, θα το γιορτάζουμε και θα υποσχόμαστε μέσα μας, πως πολύ σύντομα, ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ. Υ.Γ: Τα Σκόπια, σίγουρα μπορούν να ονομαστούνε ‘’Νίτσα’’, και από την …μπανανίτσα. :-)

 16. ΤΑΚΗΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ 14/08/2014 13:17:21

  Ο κος Κυριτσης ας προσπαθησει να κανει κανα σηριαλ απογευματινης ζωνης πραγμα που κανει καπως καλα και ας αφησει τα σοβαρα πραγματα. Και η μυλωνου τον αντρα της με τους πραματευταδες τωρα, ελεος

  • άλυτη εξίσωση avatar
   άλυτη εξίσωση @ ΤΑΚΗΣ 14/08/2014 21:53:23

   :-) Για άλλον Κυρίτση μιλάμε. Τον δημοσιογράφο της Αυγής. Όχι τον Δημαρένιο ηθοποιό.

 17. alex avatar
  alex 14/08/2014 14:03:18

  Μην αφησετε τον Τσιπρα να παει στην Αμφιπολη,πηγε στο Αγιο Ορος και γκρεμιστηκε η μονη απο τις βροχες,αν παει στην Αμφιπολη θα βρεθει ο ταφος αδειος απο την γρουσουζια τους

  • Μαρμαρωμένος Βασιλιάς avatar
   Μαρμαρωμένος Βασιλιάς @ alex 15/08/2014 13:16:42

   Γκρεμίστηκε η μονή που δεν πήγε ο Τσίπρας. Ας πρόσεχε η... Μονή.

 18. alex avatar
  alex 14/08/2014 14:03:43

  Μην αφησετε τον Τσιπρα να παει στην Αμφιπολη,πηγε στο Αγιο Ορος και γκρεμιστηκε η μονη απο τις βροχες,αν παει στην Αμφιπολη θα βρεθει ο ταφος αδειος απο την γρουσουζια τους

 19. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 14/08/2014 14:06:46

  Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται! Ε Φαήλο; http://orthografos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_52.html

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Strange Attractor 14/08/2014 16:10:28

   Μα στο είπα!

 20. alex avatar
  alex 14/08/2014 14:16:46

  Μην αφησετε τον Τσιπρα να παει στην Αμφιπολη,πηγε στο Αγιο Ορος και γκρεμιστηκε η μονη απο τις βροχες,αν παει στην Αμφιπολη θα βρεθει ο ταφος αδειος απο την γρουσουζια τους

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ alex 14/08/2014 14:33:52

   Ίσα-ίσα,άμα υπάρχουν οστά θα αρχίσει τις μετάνοιες ,γιατί θα νομίζει ότι βρέθηκε η κάρα της Αγίας Τριάδας..

 21. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 14/08/2014 15:22:00

  Καλά θα κάνετε κ. Κρανιδιώτη να σταματήσετε να ασχολείστε με τις γραφικότητες και τους γραφικούς της Αριστεράς (λέμε τώρα...) και να προσανατολίσετε τον λογοτεχνικό - κριτικό σας οίστρο στα τεκτενόμενα από μία δράκα ανθρώπων, που έχουν καταντήσει έτσι τον τόπο ώστε να έχει τόση σχέση με την αρχαία μας κληρονομιά, όσο σχέση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο...

 22. roadrunner avatar
  roadrunner 14/08/2014 15:43:03

  Όπως ακριβώς το γράψατε κ. Κρανιδιώτη είναι θλιβερό να υπάρχουν Έλληνες, όπως οι εκπρόσωποι της Αυγής, του Σύριζα, που είναι ανίκανοι να ενθουσιαστούν, που είναι ανίκανοι να ριγήσουν και να νοιώσουν υπερηφάνεια, τώρα που η αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη φέρνει στο φώς τα νέα ιστορικά ευρήματα της Μακεδονίας μας. Πάντως, όσο και να περιφέρουν τη μιζέρια τους στα τηλεοπτικά κανάλια και στον τύπο, μόνο να εκτίθενται και να αποκαλύπτονται θα καταφέρνουν. Βλέπεις, όσο η αρχαιολογική σκαπάνη, αποκτώντας μαγικές ιδιότητες στα μακεδονικά χώματα, ξεθάβει τα ευρήματα-θαύματα της ελληνιστικής περιόδου, άλλο τόσο μαγικά ξεμπροστιάζει και παραδίδει στο φως, τους κάθε λογής εγχώριους ή άλλους μισέλληνες, που δυστυχούν κάθε φορά που η Ελλάδα εξυψώνεται.

 23. σκεπτικιστης avatar
  σκεπτικιστης 14/08/2014 16:10:19

  σε μια σοβαρη χωρα, πρωτα γινεται η ανακαλυψη, οι επιστημονικες εκτιμησεις, οι αποδειξεις και μετα οι επισημες ανακοινωσεις. Ιδιως , απο τη πλευρα κοτζαμ πρωθυπουργου. Εδω ακομη δεν ανοιξε ο ταφος και αλεξανδρο τον βαφτισαμε. Ενω ειναι γνωστο απο την ιστορια, πως ο αλεξανδρος θαφτηκε στην αλεξανδρεια. Σπουδαιο εθνος και φερομαστε σαν σκοπιανοι, που εχουν αγχος να αποδειξουν οτι ειναι καποιοι. Δυστυχως, ο κινδυνος του φιασκου ειναι μεγαλυτερος απο τη δοξα της οποιας ανακαλυψης. Οι συμβουλατορες του κ σαμαρα, Βιαζονται να δειξουν επιτυχιες. Σε 10 , 20 μερες, θα μπορουσαν να μπουν στον ταφο και να ξερουν θετικα , και τοτε να πηγαινε και ο πρωθυπουργος. Με βαση τα παραπανω λοιπον, θα διαφωνησω με οσα λεει ο κ κρανιδιωτης. Οσο για τον κ κυριτση, δεν ακουσα η διαβασα τις αποψεις του νκαι δεν μπορω ναμιλησω.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ σκεπτικιστης 15/08/2014 00:59:14

   Προφανώς ούτε τη μετρημένη και σοβαρή, μη κομματική, δήλωση του πρωθυπουργού διάβασες και λες ανοησίες με το συμπάθειο.

 24. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/08/2014 16:34:35

  Όλη αυτή η αρχαιολογική αντιπαράθεση δεν έχει κανένα νόημα για τη σημερινή πολιτική. Δεν καταλαβαίνω πως η ανακάλυψη κάποιου αρχαίου τάφου δίνει πόντους στην Ελλάδα έναντι των Σκοπίων. Τα σημερινά σύνορα δεν έχουν καμμιά σχέση με τα αρχαία.Πιθανώς και στα Σκόπια υπάρχουν αρχαία μακεδονικά μνημεία.Τι θα σήμαινε εάν ανακάλυπταν στη Γευγελή τον τάφο του Μ.Αλεξάνδρου;Ότι μίλαγε βουλγαρικά ο Αλέξανδρος;Ότι οι δίπλα χωριανοί είναι απευθείας απόγονοί του;Απλώς θα σήμαινε ότι αποφάσισαν εκεί να τον θάψουν από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας του που περιελάμβανε τότε όλα τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.Η επιλογή της Αμφίπολης για τον ανακαλυφθέντα τάφο έγινε από ανθρώπους που δεν ήξεραν τίποτε από τις σημερινές αντιπαραθέσεις. Θα μπορούσαν εξ ίσου πιθανά να είχαν επιλέξει κάποιο σημείο πιο μέσα,στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία αφού όλα στη δική τους επικράτεια ήσαν. Η Τουρκία είναι γεμάτη από αρχαιοελληνικά μνημεία.Ενισχύει αυτό σε κάτι τους Τούρκους εκτός από τα έσοδα του τουρισμού; H Aίγυπτος έχει τη Σφίγγα και τις Πυραμίδες;Σημαίνει αυτό ότι ο Μουμπάρακ και ο Σίσι είναι απευθείας απόγονοι του Τουταγχαμών; Noμίζω ότι η αρχαιολογία πρέπει να αφεθεί στους αρχαιολόγους.Βέβαια οι αριστεροί που λυπούνται για την ανακάλυψη είναι πιο κλινική περίπτωση.

  • άλυτη εξίσωση avatar
   άλυτη εξίσωση @ ψυχραιμια 14/08/2014 17:51:03

   '' Θα μπορούσαν εξ ίσου πιθανά να είχαν επιλέξει κάποιο σημείο πιο μέσα,στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία αφού όλα στη δική τους επικράτεια ήσαν.'' Όχι, δε θα επέλεγαν ποτέ κάποιο ...τυχαίο σημείο της ...επικράτειάς τους, που να μην ήταν συμβολικά άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Έλληνα Αλέξανδρο. Και ναι, είμαστε απ΄... ευθείας απόγονοι των ΕΛΛΗΝΩΝ, όταν και αν φροντίζουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά με την πνευματική, ψυχική και ηθική μας ανωτερότητα, απέναντι στους κάθε είδους σύγχρονους νεοφιλελέ - νεοταξίτες Βαρβάρους.

   • Βασιλική Κ. Σ. avatar
    Βασιλική Κ. Σ. @ άλυτη εξίσωση 14/08/2014 21:17:20

    είσαι Θεά! :-)

   • ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
    ΚΩΣΤΑΣ Π. @ άλυτη εξίσωση 16/08/2014 16:02:43

    Τα σέβη μου πολύ αγαπητή...Βάζεις τα πράγματα στη θέση τους. Ο Αλέξανδρος ήταν Ελληνας Μακεδών, όπως και ο Λεωνίδας ήταν Ελληνας Δωριεύς. Ολα τα Ελληνικά φύλα έχουν Ελληνικό DNA που είναι εξ ίσου διαφορετικό με το Σλαβικό ή το Γαλατικό. Και το κυριώτερο έχουν γλώσσα Ελληνική εδώ και 5000 χρόνια τουλάχιστο.

  • airman avatar
   airman @ ψυχραιμια 14/08/2014 19:17:15

   "Η Τουρκία είναι γεμάτη από αρχαιοελληνικά μνημεία." Λογικό είναι και αποδεικνύει ατράνταχτα ότι σ' εκείνα τα χώματα κατοικούσαν Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων, μέχρι που οι εκ Μογγολίας ορμώμενοι γείτονες "κατσικώθηκαν" στην περιοχή και οι γηγενείς τελικά "συνωστίσθηκαν" στο λιμάνι της Σμύρνης και αλλού! Και στο φινάλε τα έσοδα από τον τουρισμό είναι μια σοβαρή πρόσοδος η οποία πηγάζει από έναν πολιτισμό που τους ξεπερνάει κατά πολύ! Όσο για τα σημερινά σύνορα που δεν έχουν καμμιά σχέση με τα αρχαία, μήπως πρέπει να τα ανοίξουμε κι αυτά ώστε να διευκολύνουμε για να μην έχουν καμία σχέση με εκείνα του μέλλοντος;

  • Βασιλική Κ. Σ. avatar
   Βασιλική Κ. Σ. @ ψυχραιμια 14/08/2014 21:14:30

   ψυχραιμία, πέρα απο την πολιτική υπάρχει, ξέρεις, η Ψυχή. Κι η πολιτική δεν πιάνει μία μπροστά της. Ψυχραιμία, λοιπόν.

  • Ισόνομος πολίτης avatar
   Ισόνομος πολίτης @ ψυχραιμια 14/08/2014 21:49:45

   "Σκεπτικιστής"-"Ψυχραιμία" & "άλυτη εξίσωση", είναι κατά την ταπεινή μου άποψη οι τρεις σχολιαστές που ανέλυσαν σωστά το "θέμα και το τοποθέτησαν στις πραγματικές του διαστάσεις. Τα "πρώιμα" πολιτικάντικα.... απορρέοντα, αλλά και οι "εθνικιστικές φαγούρες".... καλό είναι να περιμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη... για να φέρει πρώτα το "φώς το αληθινόν" που όλοι λαχταράμε και μετά, ας πάρουν το λόγο.......και ας λένε.... ότι τους κατεβαίνει...."πρός τέρψιν" και.... εκμετάλλευση αλλήλων…. και απάντων ημών των Ελλήνων.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ψυχραιμια 15/08/2014 01:00:35

   Έχεις πάθει ηλίαση;

   • Ισόνομος πολίτης avatar
    Ισόνομος πολίτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/08/2014 16:52:11

    Ότι και να γράψεις, όπως και να εκφραστείς, άν είναι να πονέσεις Φαήλο, με περιμένεις να περάσει... Θα έχει και αυτό την τύχη του προηγούμενου.... Είναι "όλα" με και προς Φαήλο...και άγια αυτού η "δεξία του Κυρίου" κατά τον πάλαι ποτέ μακαριστό.....Χριστόδουλο..

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ισόνομος πολίτης 15/08/2014 19:26:02

     Ακατάληπτο.

     • Ισόνομος πολίτης avatar
      Ισόνομος πολίτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/08/2014 23:29:13

      Το "αδιανόητο" ίσως και να ταίριαζε περισσότερο...

 25. Ilias T avatar
  Ilias T 14/08/2014 16:35:35

  Καημένοι Σκοπιανοί.. καημένοι σκοπιανοί.. καταξοδεύονται και φτιάχνουν αγάλματα, προτομές, κιτς πλατείες γεμάτες αρχαία αντίγραφα, πειραματίζονται με την γενετική για να βγάλουν τον απόγονο του Βουκεφάλα και της αγαπημένης κατσίκας του Μέγα Αλέξανδρου.. και εμείς απλά σκάβουμε.. παίρνουμε ένα κασμά και ένα φτυάρι και βγάζουμε κρυμμένο μέσα στα σπάργανα της Ελληνικής Γης πολιτισμό και ιστορία! Οι Μυκήνες, η Φαιστός, η Κνωσός, οι Δελφοί, η Ολυμπία, η Βεργίνα.. τώρα η Αμφίπολη! Κάθε 30, 40 χρόνια, κάθε 2 γενιές Ελλήνων να είστε σίγουροι πως θα δίνουμε νέο πρωτογενές υλικό στους Ευρωπαίους και στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο για την αφετηρία τους!

  • Agrofylakas avatar
   Agrofylakas @ Ilias T 14/08/2014 17:56:38

   Ριγος αισθανθηκα οταν ειδα να αναφερεις πρωτη τις Μυκηνες σαν κορυφαια αρχαιολογικη ανακαλυψη. Την γενετειρα μου, που επισκεπτομαι καθε φορα που ερχομαι στην Ελλαδα και λυπαμαι αφανταστα οτι εγινα γεωπονος και οχι αρχαιολογος με εξειδικευση τον Μυκηναικο πολιτισμο.

 26. Pontikos avatar
  Pontikos 14/08/2014 17:59:35

  Όλα καλά και ένα μεγάλο μπράβο στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Τασούλα. Για πείτε μου όμως εσείς είναι λογικό από έναν υπουργό να κάνει τόσα όσα αναφέρονται από τα ΜΜΕ, για το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης που ανήκει στην περιφέρεια που πολιτεύεται ο κύριος Τασούλας - (περιοχή όπου είναι η πατριδα του πατέρα του) η συντήρηση μέρους του αρχαίου θεάτρου να καθυστερεί ακόμα και επί ημερών του. Πως το δικαιολογεί αυτό ο υπουργός πολιτισμού; Πως δικαιολογεί το θέατρο που είναι πηγή εσόδων για τους ντόπιους που τον υποστηριζουν και το ξέρει αλλά και για το κράτος που θέλει μέχρι το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη να παραμένει κλειστό τα μεσημέρια λόγω έλλειψης προσωπικού ; Είναι πολύ καλό για το ελληνικό κράτος το να βρεθει ο τάφος του Μεγάλου Αλέξανδρου ο οποιοδήποτε αλλού στρατηγού στην Μακεδονία μας αλλα μην ξεχνάμε και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ειδικώς τις τοποθεσίες που προσφέρουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Μια από αυτές είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα μου που δυστυχώς την ξέχασε ο Υπουργός Τασούλας.

  • makis Stefanatos avatar
   makis Stefanatos @ Pontikos 14/08/2014 23:48:20

   Όσο λογική είναι και η "κάθοδος των μυρίων" εκ Μεσσηνίας στο Υπουργείο Πολιτισμού....

 27. Οδυσσέας Δ. avatar
  Οδυσσέας Δ. 14/08/2014 18:56:21

  Ωραία τα λέτε για άλλη μια φορά. Το θέμα για μένα ειναι άλλο : Γιατί έχουμε αφήσει στα χέρια αυτών των "μαιμού" αριστερών την Ιστορία μας; Γιατί οι θρυλικές μορφές-πατέρες του ελληνισμού έχουν διαγραφεί τόσο απο την Ιστορία μας, τα σχολικά βιβλία και έχουν αφεθεί στα χέρια φασιστών; Γιατί ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Πλαστήρας, ο Δραγούμης, ο Μελάς έχουν μείνει στην άκρη για χάρη του ... κάθε Αρούλη και του κάθε Ζαχαριάδη;; Γιατί στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι ήρωες της νεολαίας ειναι ο Τσέ και ο Βελουχιώτης;; Tι σχέση εχουν αυτά τα υποπροιόντα με τον πολιτισμό μας ;; Πότε επιτέλους η Δεξιά σε αυτή τη χώρα θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα σταματήσει την παραχάραξη των εθνικών μας συμβόλων και της Ιστορίας μας;;
  Δείτε λιγο "ειδήσεις" στα κανάλια. Καύσωνας, Μύκονος και "οικονομικά" παιζουν συνέχεια. Καμία αναφορά στον αττίλα και στους ήρωες Σολωμό Σολωμού και Τάσο Ισαάκ που δολοφονήθηκαν απο τον τουρκικό στρατό κατοχής.

  • sender avatar
   sender @ Οδυσσέας Δ. 14/08/2014 23:48:59

   Ας αναρωτηθούμε,πόσες δεκαετίες διαμορφώθηκε μια κουλτούρα,που ισοπέδωσε ο,τι έχει να κάνει με μια φυσιολογική ενσυνείδητη εθνική παράδοση,η πορεία της οποίας ανακόπηκε απότομα και οδήγησε με ακρίβεια στα χρόνια της παρακμής και της κρίσης.Χάθηκε η ανεπιτήδευτη,φυσιολογική,αυθόρμητη εθνική μας συμπεριφορά και κάθε φορά που θέλουμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας να ξαναπιάσουμε το νήμα,φερόμαστε είτε υπερβολικά είτε αδέξια,κάτι που προκαλεί άμεσα τα εξαρτημένα αντανακλαστικά των απάτριδων και εθνολογικά ορφανών.Δεν ξέρω αν υπάρχει δρόμος επιστροφής,όταν βλέπω το ανέκφραστο βλέμμα των νέων,που ξυπνά για λίγο όταν παίζει σε κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα η εθνική Ελλάδος.Και δεν φταίνε αυτοί.Οι γονείς τους δεν τους παρέδωσαν την σκυτάλη.Την έχασαν στα χρόνια που,αντί να τρέχουν,ξεχάστηκαν να ακούνε λόγια κενά και παραπλανητικά.Μόνη ελπίδα,η αποδοχή πάνω απ'όλα ότι, το να φοβάσαι να αναφέρεις και να τιμάς τα πρόσωπα-ήρωες,που σαν φωτεινά αυτοφλεγόμενα μετέωρα δείχνουν το κοινό μας δρόμο ,είναι ενοχικό σύνδρομο και μη φυσιολογική αντίδραση.

 28. Οδυσσέας Δ. avatar
  Οδυσσέας Δ. 14/08/2014 19:00:02

  Να προσθέσω ένα ακόμα : Γιατί τώρα θα γίνει πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών αυτός ο τάφος;; Ήδη υπάρχουν Δίον και Βεργίνα. Γιατί η πολιτική ηγεσία δε φέρνει τους καλεσμένους της να δουν αυτά τα μνημεία ;;

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Οδυσσέας Δ. 14/08/2014 22:13:36

   Γιατί βασιζόμαστε στη δίψα των άλλων και τη σημασία του μνημείου, η προστιθέμενη αξία από ενέργειες της πολιτείας είναι μικρή.

 29. ΚΟΥΡΙΑΛΟΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΑΛΟΣ 14/08/2014 22:42:44

  Μόνο δυο λόγια, Αγαπητέ συνάδελφε. (Σου έχω ξαναγράψει κ παλιότερα σε ανάλογες παρεμβάσεις σου). Ένα ενα γράμμα, μια μια συλλαβή, μια μια λέξη, μια μια πρόταση-ολόκληρο,τελικά,το μνημειώδες σου κείμενο-το θεωρώ Θεϊκά εμπνευσμένο κ ανατριχιαστικά Πατριωτικότερο παντός άλλου!!! Αλήθεια τι έμπνευση!!! Θάπρεπε να "αναρτηθεί" παντού,για να μελετάται απο τους πάντες! Τι άλλο μπορώ να πω; Μου φαίνεται οτι βγήκε ολόκληρο μέσα απο το δικό μου μυαλό, τη δική μου ψυχή! Προσωπικά σε ευχαριστώ για την τόνωση της "Περηφάνειας" μου. (Ελπίζω κάποια στιγμή και εκ του σύνεγγυς...) Με αληθινή Εκτίμηση

 30. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 14/08/2014 23:55:33

  "Είδα πχ τον κακομοίρη τον Κυρίτση, αυτή την συμπαθή παλιμπαιδίζουσα γεροντική φιγούρα, με το σκουλαρικάκι του και τα μπλουζάκια των Ζαπατίστας, να επιδίδεται σε κλαψομουνίαση από τηλοψίας. Σέβομαι τους ηλικιωμένους και τους αγαπώ αλλά αν εμένα με δείτε να έχω καβατζάρει τα 60 και να ντύνομαι σαν δεκαεξάχρονος στα Εξάρχεια και να λέω τέτοιες μπούρδες, ρίχτε μου μια μπούφλα να συνέλθω." Μεγάλη κατινιά το παραπάνω για κάποιον που έχει γεννηθεί το 1965 όπως και εσύ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ τηλέμαχος αναγνώστου 15/08/2014 17:44:08

   Δεν έχεις δει Κυρίτση Κι εγώ δεν παλιμπαιδίζω, οπότε ηρέμησε.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/08/2014 19:27:46

    Ε, ώπα! Εννοείς πως είμαστε συνομήλικοι!;!;!;!Και τί έπαθε; πέρασε από πάνω του τρακτέρ;

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/08/2014 19:37:10

     Δηλαδή εγώ τον περνάω 4 χρονάκια; Σαν τον μπαμπά μου μοιάζει ο έρμος...

    • άλυτη εξίσωση avatar
     άλυτη εξίσωση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/08/2014 19:51:54

     Δεν είναι πάντως ούτε ευγενικό ούτε και σοβαρό να επικεντρώνεται κάποιος θέλοντας να απαξιώσει έναν ιδεολογικό του αντίπαλο ούτε στην εξωτερική εμφάνιση, ούτε στις ...ενδυματολογικές του προτιμήσεις. Είναι λίγο φτηνό δε βρίσκετε; Και λίγο λαϊκίστικο. Αφήστε που για πολλούς θα μπορούσαν να πούνε πολλοί, αντίστοιχες ''κατινιές'', αν καταδέχονταν να κυλιστούνε στη λάσπη.... Δεν τα έχετε ανάγκη όλα αυτά και απορώ, που επιμένετε να τα χρησιμοποιείτε συνειδητά για να ...αγγίξετε ταπεινά ένστικτα, απλοϊκών αναγνωστών.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ άλυτη εξίσωση 15/08/2014 22:38:10

      Οι ενδυματολογικές επιλογές, όχι αν εισαι κοντόςε, χοντρός, καραφλός κλπ, ενίοτε δείχνουν ελαττώματα χαρακτήρα, Αν, ας πούμε, εγώ ντυνόμουν ως τρέντουλας, όλο με μπέρμπερις, αρμάνι, ρόλεξ κι έβγαινα και πούλαγα "λαϊκή δεξιά", θα 'χε μια σημασία, δεν νομίζεις; Ή φαντάζεσαι να έβγαινα στην τηλεόραση ντυμένος και με μαλλί σαν τον Τζάστιν Μπίμπερ; Πάλι κάτι θα 'δειχνε. Όταν λοιπόν είσαι μεσήλικας και παριστάνεις το τζοβενο επαναστάτη, τότε στερείσαι σοβαρότητας , δείχνεις πως είσαι ελαφρύς. Και δεν είναι κατινιά να σου κάνουν πλάκα γι' αυτό. Είναι αναπόφευκτο και δικαίωμα.

     • άλυτη εξίσωση avatar
      άλυτη εξίσωση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/08/2014 05:21:16

      ''Όταν λοιπόν είσαι μεσήλικας και παριστάνεις το τζοβενο επαναστάτη, τότε στερείσαι σοβαρότητας , δείχνεις πως είσαι ελαφρύς. Και δεν είναι κατινιά να σου κάνουν πλάκα γι' αυτό. Είναι αναπόφευκτο και δικαίωμα.'' :-) Φυσικά και δεν έχετε δίκιο και φυσικά το αντιλαμβάνεσθε απόλυτα. Όταν είσαι ''μεσήλικας'', οφείλεις απλά να είσαι συνεπής, ειλικρινής και σταθερός σε αρχές και αξίες. Το να παραμένεις συνειδητά έφηβος, πάντα μάχιμος, επαναστατικός και μη παραδομένος στην παρακμή του μέσου όρου, αυτό θεωρείται ακόμη ένα πολύτιμο προσόν. Και στη ζωή και στην πολιτική. Η ...σοβαρότητα δε, δεν εξασφαλίζεται με τη ...γραβάτα και το κοστούμι. Τόσες χιλιάδες καραγκιόζηδες τριγύρω τα ενδύονται, μα καραγκιόζηδες παραμένουν. Αστείοι και άθλιοι κι υποκριτές. Κατινιά είναι, ''να σου κάνουνε πλάκα'' και να σε ...ψυχογραφούν αμυνόμενοι αυτοί, που δεν μπορούν να σε αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, αν τελικά δεν κάνουνε... πλάκα.

     • my way avatar
      my way @ άλυτη εξίσωση 16/08/2014 06:13:47

      ...και στο τέλος, τέλος, πρέπει να διαθέτεις και μια κάποια καλαισθησία ο ίδιος, για να δικάζεις την αισθητική των άλλων.

     • my way avatar
      my way @ my way 16/08/2014 06:24:50

      Πάντως, αν εξαιρεθούν η 4η και η 5η παράγραφος, που σε τίποτα εξυπηρετούν το άρθρο, το υπόλοιπο είναι ένα καλό κείμενο.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ my way 16/08/2014 11:56:57

      Τώρα με πλήγωσες.

     • my way avatar
      my way @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/08/2014 12:30:33

      Δηλαδή όταν εσύ την λες σε κάποιον, το κάνεις για να τον πληγώσεις ή ενδεχομένως να τον κάνεις να ξαναδεί κάποια θέματά του;

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ my way 16/08/2014 12:46:14

      Την σάτιρα δεν την γουστάρεις αλλά όπως βλέπω ούτε τον σαρκασμό αντιλαμβάνεσαι.

     • my way avatar
      my way @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/08/2014 12:50:24

      Και βέβαια τον αντιλαμβάνομαι, γι' αυτό και αντιδρώ.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ άλυτη εξίσωση 16/08/2014 11:54:52

      Ε, δεν νομίζω, Κάτι τηλεοπτικές μας συζητήσεις θα τις θυμάται για καιρό. Είναι δικαίωμα καθενός να κάνει πως δεν καταλαβαίνει αλλά επιτρέψτε μου να μην το αγοράζω.Είναι αστεία φιγούρα ο τύπος και η εικόνα του δείχνει "ελαττώματα χαρακτήρος". Λυπάμαι αλλά η "αγία" αριστερά δεν είναι πια εκτός σάτιρας και κριτικής. Σιγά το μάχιμο και τον επαναστάτη.

     • άλυτη εξίσωση avatar
      άλυτη εξίσωση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/08/2014 17:49:57

      :-) Όλοι τις θυμόμαστε τις συζητήσεις σας και όσοι τις έχουνε χάσει, μπορούν να τις βρούν στο διαδίκτυο... Δεν είναι αστεία φιγούρα ο κάθε άνθρωπος που επιλέγει διαφορετική εμφάνιση από τη δική μας. ''Αστείο'' τον κάνει κάποιον η ασυνέπεια, ο φανατισμός και η στενοκεφαλιά. Όπως και ...γέρο, τον κάνει επίσης η στενοκεφαλιά και η παρωπιδική αυτοπροσήλωση. Στη σάτυρα θα λέμε πάντα ναι, στην προσπάθεια γελοιοποίησης των κομματικών αντιπάλων με σκοπό την ...ακύρωση των όποιων επιχειρημάτων τους όμως, θα εξακολουθήσουμε να μην ...τσιμπάμε. Θα προτιμάμε πάντα τη σοβαρή αντιπαράθεση επί της ουσίας και όχι επί του φαίνεσθαι.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ άλυτη εξίσωση 16/08/2014 18:48:15

      Αφού θες στα σοβαρά την άποψη μου περί ανδρικής αισθητικής, θα στην πω. Ο άντρας οφείλει να είναι δυο πράγματα: α) καθαρός και β) να αποφεύγει την εκζήτηση στην εμφάνιση του. Η εξεζητημένη εμφάνιση δείχνει "ψώνιο|, ανασφάλειες, ελαττώματα χαρακτήρα. Κι είναι εξεζητημένη η εμφάνιση, όταν βλέπω ΄κάποιον που ολοφάνερα έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην εμφάνιση του, φοράει επιδεικτικά μάρκες, έχει βαμμένο μαλλί, φοράει περούκα, χρυσά ρολόγια, κοσμήματα, έντονα χρώματα, είναι πάντα πολύ "μοδάτος", ντύνεται σαν αρσενική γιαγιά που παριστάνει τη μπεμπέκα, γελοιοποιώντας την ηλικία και την θέση του. Όταν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά, τότε δεν τον παίρνω πολύ στα σοβαρά. Ο εν λόγω, πραγματικά, νόμιζα όπως και πολλοί άλλοι,πως είναι γύρω στα 60. Οκ, μεγαλοσείχνει, ίσως λόγω του άτιμου ιμπεριαλισμού και καπιταλισμού, που δεν πέφτουν. Και πάλι, στα 49 (να τα εκατοστήσει ο σύντροφος) η παλιμπαιδίζουσα εκζήτηση του, είναι αστεία. Δικαίωμα του αλλά και δικό μας δικαίωμα να του κάνουμε καζούρα. Οι απόψεις του, μην ανησυχείς, έχουν εξευτελιστεί πολλές φορές κι όχι μόνο από μένα, χωρίς ποτέ να χρειαστεί να αναφερθώ στο σκουλατικάκι του ή στα επαναστατικά μπλουζάκια του...

     • Aliti Exisosi avatar
      Aliti Exisosi @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/08/2014 19:31:08

      :-) Κάθε άνθρωπος και η αισθητική του. Γι αυτό και δεν αρέσουν όλοι σε όλους. Όσο για τα "ψώνια'', ''τις ανασφάλειες'' και τα ''ελαττώματα χαρακτήρα'', μια χαρά κρύβονται επιμελώς, πίσω από καλοραμμένα, αποδεκτά...γραβατοσακάκια. Δε βρίσκετε; Δείτε γύρω σας, για του λόγου το αληθές.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ άλυτη εξίσωση 16/08/2014 13:38:29

      Δηλαδή @άλυτηεξίσωση ο μεσίληκας για να παραμένει "....πάντα μάχιμος, επαναστατικός και μη παραδομένος στην παρακμή του μέσου όρου..." όπως έγραψες, πρέπει να τριγυρνάς στα ΜΜΕ με αμφίεση έφηβου ; Πάντως οι αληθινοί επαναστάτες, οι γνήσιοι αγωνιστές του έθνους (και όχι του γλυκού νερού), διαχρονικά, δεν περιφέρονταν με σκουλαρίκια στα αυτιά, στη μύτη, ούτε παλιμπαίδιζαν με αξεσουάρ και ενδυματολογικές επιλογές παιδιών.

     • άλυτη εξίσωση avatar
      άλυτη εξίσωση @ roadrunner 16/08/2014 18:12:00

      Δηλαδή @ roadrunner, ο μεσήλικας που επιλέγει την αμφίεση που τον εκφράζει, που δεν φοβάται αφού γουστάρει να βάλει το σκουλαρίκι ή το μπλουζάκι που οι άλλοι δεν επιθυμούν (ή κολώνουν) να φορέσουν, κι εφόσον παραμένει με τον τρόπο ζωής του συνεπής στις υγιείς ιδέες που είχε όταν ήτανε έφηβος, απλά φροντίζοντας να τις θωρακίσει με επιχειρήματα και ωριμότητα πια, είναι εν δυνάμει, περισσότερο ζωντανός, ανοιχτόμυαλος και συγκρουσιακός, άρα ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΙΦΝΟΣ από τους συνομήλικούς του, που κυνηγούν την ομοιομορφία από δειλία μιάς και τρέμουν τη διαφοροποίηση από το κοπάδι. Δεν ...χρίζεσαι βέβαια κανείς...επαναστάτης από το σκουλαρίκι, αλλά από αυτά που στην πορεία της ζωής του κι όσο ''συντηρικοποιείται'' αποκτώντας υλικά αγαθά, θέση, κύρος, είναι διατεθειμένος να ρισκάρει και ίσως να χάσει... Ρίσκο για χάρη ιδεών, συναισθημάτων, ''πιστεύω''. Έτσι, χωρίς πολλές αναλύσεις. Ευχόμαστε λοιπόν σε κάθε μεσήλικα που επιλέγει να μη γεράσει, να μη σταματάει την επανάστασή του στις ενδυματολογικές επιλογές. Θέλουμε πολύ να πηγαίνει και παραπέρα κι όταν βλέπουμε την πιθανότητα, το χαιρόμαστε.

     • Aliti Exisosi avatar
      Aliti Exisosi @ roadrunner 16/08/2014 19:24:59

      Δηλαδή @ roadrunner, ο μεσήλικας που επιλέγει την αμφίεση που τον εκφράζει, που δεν φοβάται αφού γουστάρει να βάλει το σκουλαρίκι ή το μπλουζάκι που οι άλλοι δεν επιθυμούν (ή κολώνουν) να φορέσουν, κι εφόσον παραμένει με τον τρόπο ζωής του συνεπής στις υγιείς ιδέες που είχε όταν ήτανε έφηβος, απλά φροντίζοντας να τις θωρακίσει με επιχειρήματα και ωριμότητα πια, είναι εν δυνάμει, περισσότερο ζωντανός, ανοιχτόμυαλος και συγκρουσιακός, άρα ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΙΦΝΟΣ από τους συνομήλικούς του, που κυνηγούν την ομοιομορφία από δειλία μιάς και τρέμουν τη διαφοροποίηση από το κοπάδι. Δεν ...χρίζεσαι βέβαια κανείς...επαναστάτης από το σκουλαρίκι, αλλά από αυτά που στην πορεία της ζωής του κι όσο ''συντηρικοποιείται'' αποκτώντας υλικά αγαθά, θέση, κύρος, είναι διατεθειμένος να ρισκάρει και ίσως να χάσει... Ρίσκο για χάρη ιδεών, συναισθημάτων, ''πιστεύω''. Έτσι, χωρίς πολλές αναλύσεις. Ευχόμαστε λοιπόν σε κάθε μεσήλικα που επιλέγει να μη γεράσει, να μη σταματάει την επανάστασή του στις ενδυματολογικές επιλογές. Θέλουμε πολύ να πηγαίνει και παραπέρα κι όταν βλέπουμε την πιθανότητα, επιτρέψτε μας να το χαιρόμαστε.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ Aliti Exisosi 16/08/2014 23:55:09

      Το αντίθετο, @ΆλυτηΕξίσωση... Βρίσκω ότι είναι το αποκορύφωμα της ομοιομορφίας των δήθεν επαναστατών και ασυμβίβαστων, το να φορούν όλοι τους με πανομοιότυπο τρόπο σκουλαρίκι στο αυτί, μακό μπλουζάκι με κουκούλα, κτλ. Πές μου λοιπόν, για ποιό λόγο, εφόσον χαρακτηρίζουμε γερασμένο και συντηρητικό όποιον ντύνεται κλασσικά και ομοιόμορφα με τους ομοίους του (κοστούμι ή σακάκι ή γραβάτα κτλ) , γιατί μην χαρακτηρίσουμε εξίσου γερασμένο και συντηρητικό όποιον ντύνεται επαναστατικά και ομοιόμορφα με τους ομοίους του (σκουλαρίκι, κουκούλα, κτλ). ; Τί το επαναστατικό βρίσκεις σε κάτι που έχει καταντήσει κατεστημένο, τετριμμένο και επιβεβλημένο ίσως, dress-code θαμώνα των Εξαρχείων ;

     • άλυτη εξίσωση avatar
      άλυτη εξίσωση @ roadrunner 17/08/2014 07:39:48

      Αφήστε το, γιατί δε θέλετε να καταλάβετε τι σας λέω και καταντάμε κούραση :-). Οι πράξεις μας και μόνο μας χαρακτηρίζουν. Οι ενδυματολογικές μας επιλογές δίνουν απλά, το ''σήμα''. Αυτό όμως, μπορεί να είναι και παραπλανητικό... Π.χ Παλιάνθρωπος με Αρμάνι και μεταξωτή γραβάτα. Που είναι και το πλέον σύνηθες.

     • my way avatar
      my way @ άλυτη εξίσωση 17/08/2014 08:53:28

      Διαγράφονται οι έξι τελευταίες λέξεις και συμφωνούμε.

 31. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ 15/08/2014 00:14:52

  Φαήλο καλησπέρα. «Αν είχε βρεθεί απολιθωμένη κοπριά από το άλογο του Βελουχιώτη ή ένα τρύπιο βρακί του Ζαχαριάδη, θα κάνανε τρία επιστημονικά συνέδρια, δυο κατασκηνώσεις της τζιβανάτης νεολαίας τους και σειρά άρθρων στην «Αυγή». Γέλασα τόσο με την σωστή εκτίμηση σου για τα απολιθωμένα πρόβατα στο νεκρολίβαδο του Στάλιν αλλά και επειδή αυτή είναι η πικρή αλήθεια με αυτούς τους γραικύλους. Όσο για το άρθρο σου απλά σου λέω για άλλη μια φορά, εξαιρετική η γραφή και η άποψη σου. Συγχαρητήρια φίλτατε και καλή δύναμη για να συνεχίσεις τον αγώνα σου και με κοινοβουλευτικό αξίωμα. Με τα λόγια σου και τα άρθρα σου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία και στο αγαπητό antinews, παρουσιάζεις αυτά που λέμε και πιστεύουμε χιλιάδες ελλήνων πολιτών.

 32. Χατζησμάλης Θεόδωρος avatar
  Χατζησμάλης Θεόδωρος 15/08/2014 15:10:22

  Δε θα μπορούσε να ανακαλυφθεί και κάτι πέρα απο την "απολιθωμένη κοπριά από το άλογο του Βελουχιώτη",δεδομένου οτι οι αντίπαλοι του φρόντισαν για αυτό.Η ευγενική συμπεριφορά του Αλέξανδρου προς την οικογένεια του Δαρείου,αλλά και προς τον ίδιο τον Πέρση μονάρχη δεν παρουσιάζει και πολλές ομοιότητες με την κατάληξη του σπουδαιότερου καπετάνιου της εθνικής αντίστασης.Στη μια περίπτωση η λυσσαλέα καταδίωξη του Δαρείου απο τον Αλέξανδρο κορυφώνεται με τον Αλέξανδρο να εκτελεί φρικιαστικά τους...προδότες του μεγαλύτερου του εχθρού,και στον ίδιο να αποδίδει τιμές και να σέβεται τον αντίπαλο του όταν τελικά τον αιχμαλωτίζει ετοιμοθάνατο. Όμως γιατί ο Αλέξανδρος συμπεριφέρθηκε με αυτό τον τρόπο? Γιατί δεν αντάμειψε γενναιόδωρα τον Βήσσο που ξεπάστρεψε τον Δαρείο,παρά τον έσκισε (κυριολεκτικά)στα δύο? Γιατί δεν του έκοψε το κεφάλι με σουγιά να το κρεμάσει στο φανοστάτη στα Σούσα? Γιατί δεν εξαφάνισε το πτώμα απο προσώπου γής αλλά το έστειλε στη μητέρα του Δαρείου? Η απάντηση,κατά την ταπεινή μου γνώμη,δεν χρειάζεται 3 επιστημονικά συνέδρια για να δωθεί. Ο Αλέξανδρος σε αντίθεση με τους δήμιους του Βελουχιώτη δεν είχαν ντροπιάσει την πατρίδα τους.Δεν είχε συνεργαστεί ποτέ με τους εχθρούς των Ελλήνων.Εκείνοι που συμπεριφέρθηκαν σαν τα ζώα στον Βελουχιώτη το έκαναν διότι εκείνος τους θύμιζε πως ελάχιστα διαφέρουν απο αυτά. Η τραγική ειρωνία είναι οτι μετά την βάρβαρη και αποτρόπαια πράξη τους,έγιναν κάποια παράπονα απο το αγγλικό κοινοβούλιο σχετικά με αυτές τις πρακτικές. Η απάντηση ήταν πως επρόκειτο για πολεμικό έθιμο των αρχαίων Ελλήνων.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Χατζησμάλης Θεόδωρος 15/08/2014 22:41:41

   Σου θυμίζω πως οι ίδιοι οι σύντροφοι του τον αποκήρυξαν, τον απομόνωσαν, τον ατίμασαν και τον οδήγησαν στο θάνατο.

   • άλυτη εξίσωση avatar
    άλυτη εξίσωση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/08/2014 05:36:50

    ...Δεν δικαιώνει αυτό τους βάρβαρους κεφαλοκόφτες, τους τάχα Χριστιανούς και τάχα ''εθνικόφρονες''. Οι ''σύντροφοί'' του δε, γραφειοκράτες μύωπες και μικρόνοες, χρειάστηκαν 70 χρόνια για να εννοήσουν και να μετανοήσουν. Γνωστό το κουσούρι τους. Τόσο αργόστροφοι και στόκοι, που καταντούν τραγικά επιζήμιοι....Πήραν στο λαιμό τους άλλωστε, πολλούς καλύτερούς τους, διαχρονικά.

   • Χατζησμάλης Θεόδωρος avatar
    Χατζησμάλης Θεόδωρος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/08/2014 11:26:57

    Μια-ακριβής ιστορικά-απάντηση,σε μια κυρίως πολιτική ερώτηση. Παραμένει απάντηση παρ' όλα αυτά,και μπορεί να εξελιχθεί σε κάποιου είδος διάλογο.Θα βγάζει όμως ένας τέτοιος διάλογος πραγματικό νόημα? Αυτό συμβαίνει όταν κάνεις Πολιτική με την Ιστορία και όχι το αντίθετο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Χατζησμάλης Θεόδωρος 16/08/2014 11:01:21

   He who lives with the sword dies by the sword. (αγγλικό ρητό). Yπό την ευρεία έννοια ως ξίφος νοούνται όλα τα κοφτερά θανατηφόρα όργανα ( μαχαίρια,τσεκούρια,κονσερβοκούτια και αξίνες).

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ψυχραιμια 16/08/2014 22:48:04

    «Όποιος μας επιτεθεί με σπαθί, από σπαθί θα πάει.» Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι (1221-1263) Άκρως επίκαιρο, για άλλους λόγους. (Ξέρεις εσύ.) ΥΓ: Για την ταμπακιέρα πάντως (το κεφάλι του Βελουχιώτη) συμφωνώ μαζί σου.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Χατζησμάλης Θεόδωρος 17/08/2014 04:51:57

   Ο Αλέξανδρος ως άτομο είχε μεγάλα ελαττώματα (υπερόπτης, παρορμητικός, σκληρός πότης), αλλά ανήκε σε έναν υψηλό πολιτισμό. Μόνο ένα θα θυμίσω: Εκτός από πρίγκηπας, ήταν μαθητής του Αριστοτέλη, και γνωρίζουμε πως τιμούσε τον δάσκαλό του. Άρα και τα μαθήματα που πήρε απο τον συγγραφέα των "Ηθικών Νικομαχείων", μερικά τουλάχιστον. Να θυμίσω και το επεισόδιο με τον ηττημένο Ινδό βασιλιά Πουρ (Πώρο). "- Πως θέλεις να σου φερθώ, Πώρε;" - "Βασιλικά, Αλέξανδρε". Μετά τη μάχη, τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε. Αντίθετα, οι διώκτες και σκυλευτές του Βελουχιώτη (και είτε το θέλουμε είτε όχι και ο ίδιος ο Άρης - με άλλο τρόπο) ανήκαν σε άλλο "πολιτισμό": Στον πολιτισμό με τα ρετσινόλαδα του Μανιαδάκη, με το πογκρόμ στο Κάμπελ της Θεσσαλονίκης, με χέρια Ελλήνων ως εκτελεστικά όργανα του Σούμπερτ στους φούρνους του Χορτιάτη, με τους Έλληνες καταδότες της Λέλας Καραγιάννη (που βρήκαν άξιους συνεχιστές στους δολοφόνους της Ηλέκτρας Αποστόλου), και μη συνεχίσω... Δυστυχώς, από κανένα έθνος δεν έλειψαν ποτέ τα "γουρουνόσκυλα" ως κοινωνική ομάδα, και η Ελλάδα καθόλου δεν αποτελεί εξαίρεση. Τουναντίον, ειδικά στον ματωμένο, βάρβαρο 20ό αιώνα.

 33. emm avatar
  emm 15/08/2014 21:11:12

  Μου άρεσε το "Νίτσα". "Δημοκρατια της Νίτσας".....δεν είναι κακό...δεν είναι κακό....

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ emm 15/08/2014 22:40:14

   Είδες; Προτείνω λύσεις αλλά δεν ακούνε!

 34. σαραντος avatar
  σαραντος 16/08/2014 01:22:08

  εχεις δικιο

 35. Μάρκος avatar
  Μάρκος 16/08/2014 11:35:57

  Μακάρι να ήταν μόνο η "αριστερά" αυτή που αντιδρά σε τέτοιες ειδήσεις. Βλέπω στο διαδίκτυο και αντιδράσεις και γελοιοποίηση της ανακάλυψης και από τους συνηθισμένους νεοφιλελέδες, που σε μισαλλοδοξία μερικές φορές ξεπερνούν και τους αριστερούς...

 36. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 16/08/2014 13:29:07

  Μπερδεύεις τους ... πουρόκερ (αυτό είναι ο Κυρίτσης) με τους ακροαριστερούς ή "επαναστάτες" (ο Κυρίτσης ανήκει μάλλον στους προεδρικούς και ποτέ δεν πήγε πέρα από το Ρήγα Φεραίο, είναι δε από τα "καθώς πρέπει" στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ). Θα νομίζει ο κόσμος ότι ο Κορυδαλλός απέχει έτη φωτός από τα Εξάρχεια... Επίσης στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι σε έχει ταπώσει αρκετές φορές. Κατά βάθος πάντως νομίζω ότι και αυτός και ο Τσέκερης σε συμπαθούν. Έχουν γράψει κιόλας ότι γράφεις καλύτερα από τη Σώτη ....

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ τηλέμαχος αναγνώστου 16/08/2014 18:52:03

   Αχαχαχαχαχα! Δεν νομίζω. Ειναι σαν να κλέβω εκκλησία κάθε φορά. Ποια είναι η Σώτη;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/08/2014 19:36:00

    H Tριανταφύλλου.

   • Βασιλική Κ. Σ. avatar
    Βασιλική Κ. Σ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/08/2014 20:23:11

    Φαήλε ομοίως είσαι Θεός! :) (και ο αναγνώστου με τον ψυχραιμία, υποτίθεται τα δύο σύγχροντα αντίθετα φαν αμφότεροι της ...σώτης, μου χου... )

 37. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 16/08/2014 19:34:23

  Σώτη Τριανταφύλλου, άνθρωπε των σπηλαίων. Ε ρε και να το βλεπε ότι την αγνοείς.... Μέλος των 58 και συνοδοιπόρος σου με μια έννοια στο φιλομνημονιακό (χμμ) στρατόπεδο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ τηλέμαχος αναγνώστου 16/08/2014 19:55:24

   Kαι πιο κοντά ακομη.Τελευταία έγραψε και άρθρο κατά της πολυπολιτισμικότητας. Όλοι θα δουν το φως το αληθινό είτε στο Παρίσι είτε στο Άγιον Όρος.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ τηλέμαχος αναγνώστου 16/08/2014 22:31:23

   Ξέρω ποια είναι. Απλά νόμιζα πως αναφερόσουν σε επίθετο.

 38. Λεκεδαιμόνιος avatar
  Λεκεδαιμόνιος 16/08/2014 23:56:22

  μόνο θλίψη προκαλούν τέτοιες ανακαλύψεις σε μας τους γνήσιους απόγονους των Πελασγών, των Λέλεγων, των Μινύων, των Τέμμικων, των 'Υαντων και όλων των ένδοξων φυλών που κατοικούσαμε σε αυτά τα ιερά χώματα πριν τα καταλάβουν οι λαθρομετανάστες έλληνες. Φαντάσου κ. Κρανιδιώτη το όνειδος των φυλών μας που ανέφερα παραπάνω μετά από 4 χιλ χρόνια όταν αρχαιολόγοι θα φέρνουν στο φως τζαμί με κτιτορική επιγραφή στη νέα ελληνική.... Φανταστείτε μόνο την εικόνα απόγονων των λαθρο-ελλήνων να χοροπηδούν από ενθουσιασμό για την τεκμηρίωση της συνέχειας.... θλιβερό ....

 39. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 17/08/2014 04:08:26

  Δεν το πιστεύω! Τι έγινε εδώ μέσα - και αλλού έξω - όσο έλειπα... Τελικά έχουν έλθει όλα τούμπα. Το κομματικό παιχνίδι εν μέσω κρίσης, ο Μέγας Ανατροπεύς, βλέπετε. Π.χ. εν τω μεταξύ η Σώτη Τριανταφύλλου έχει γίνει η ηγετική μορφή των αντίπαλων της πολυ-πολιτισμικότητας. Δεν είναι ειρωνικό και δεν την αδικώ, την πεζογραφία της την βρίσκω εξαιρετική και εκτός των πολλών άλλων, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί ένα σπουδαίο έργο του Χάμπερμας για τα συνταγματικά προβλήματα της ΕΕ. Είναι βέβαια κάπως εριστικά προσηλωμένη στο να πυροβολεί κατά του "στόχου Σύριζα". Αλλά αυτή η ριπή της με Καλάσνικωφ κατά της πολυπολιτισμικότητας μου ήρθε ξαφνική (δεν είμαι ειδήμων και μπορεί να έχει δίκιο, πάντως). Αλλά το άλλο, τι σου λέει; Ένα σωρό πιστοί οπαδοί της εθνικής καθαρότητας και τη μη ανάμιξης, παραληρούν μπραστά σε εναν τάφο, που πιθανώς είναι των δολοφονημένων απο φίλαρχους συνωμότες Ρωξάνης και του γιού της Αλέξανδρου Δ', ή του ναύαρχου Νεάρχου. Αυτό κι αν δεν είναι α-πί-στευ-το!! Τι ήταν η Ρωξάνη; Περσίδα πριγκίπησσα (που σήμερα θα ήταν χωρίς γαλάζιο αίμα πολίτης του Αφγανιστάν ή του Ουζμπεκιστάν), μετέπειτα γυνάικα του Αλέξανδρου (από έρωτα ή πολιτική σκοπιμότητα λίγη σημασία έχει), το κατεξοχήν σύμβολο της εθνικής ανάμειξης, σημαία για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ πολυπολιτισμικής αυτοκρατορίας, συγκεκριμένα Ελληνο-Περσο-Αιγυπτο-Ινδικής. Που μετά, εν μέρει και σε κατακερματισμένη μορφή, έγινε πραγματικότητα απο τους ερίζοντες διαδόχους: Αίγυπτος των Πτολεμαίων, Ελληνο-ινδικά κράτη με τον αντίστοιχο σημαντικό πολιτισμό, η Ελληνο-Σκυθική Βακτριανή και Σογδιανή στην πτώην Σοβιετική Κεντρική Ασία. Δηλαδή: η πολυεθνικότητα και η ανάμειξη των αντίθετων πολιτισμών στα απολύτως Χάι της. Όλων των εποχών. Να μη πω τι ήταν ο Νέαρχος; Ναύαρχος, εξερευνητής. Στην Ταπροβάνη, σήμερα Κευλάνη κοινώς Σρι Λάνκα, βρήκε τον έρωτα της ζωής του. Μια Ταπροβανή (μάλλον Ταμίλ). Η "Ποκαχόντας" από την Σρι Λάνκα στην αυλή του βασιλιά Κάσσανδρου. Η μελαχρινή ομορφιά της και οι αρχοντικοί τρόποι της ξετρέλαναν μετά όλη την αριστοκρατία της Πέλλας. Είχαν να λένε για την όμορφη Ταπροβανή μέχρι τα χρόνια του Στράβωνα, 3 αιώνες μετά. Ακόμη και οι Ρωμαίοι έποικοι της Πέλλας. Αυτά. Ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί, οι εθνίκουλες θαυμάζουν τα απόλυτα, διαχρονικά σύμβολα της ανάμειξης των εθνών. Και γω αισθάνομαι αμηχανία και θαυμασμό για τις βουλές του Κυρίου...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 17/08/2014 04:43:47

   Εσύ, τετριμμένε γερο-«αντεθνίκουλα», κλασικά φαφλατάς και κουραστικός αλλά περνιέσαι για πνευματώδης. Εκείνη η «παγκοσμιοποίηση», των ελληνιστικών χρόνων, διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό. Αντιθέτως η σημερινή παγκοσμιοποίηση διαδίδει έναν άλλον πολιτισμό ασύμβατο προς εκείνον. Αυτό και μόνο αρκεί για να αποτιμούμε, οι «εθνίκουλες» θετικά την μεν και αρνητικά την δε. Όλα τα άλλα (και κυρίως οι στρεψοδικίες σου) είναι να'χαμε να λέγαμε (=να'χεις να λες εσύ). Αυτά και άντε τώρα ξαναγράψε μας πόσο βαλκάνιοι είμαστε και πόσο αρχαιο-Έλληνες είναι οι Γερμανοί σου, να γουστάρεις, καταπώς το συνηθίζεις.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΚΜ 17/08/2014 05:16:45

    Λοιπόν: Το μόνο "αντί" που εκτιμούσα ήταν το περιοδικό "αντί" του Παπουτσάκη - ειχα όλο το corpus. Προτιμώ να έχω θέσεις, δεν είμαι "αντι". Ούτε "αντι-εθνικιστής", ούτε "αντιδεξιός", όπως ακριβως δεν είμαι "αντι-παγκοσμιοποιητικός", "αντι-πολυπολιτισμικός" ή αντι-"νεοταξίτης" όπως άλλοι. Εξαιρεση: Αντιφασίστας, αντισταλινικός και γενικά αντιολοκληρωτικός, ναί. Εξ ανάγκης. Γιατί άν δεν είσαι, αυτές οι πνοές από την Κόλαση κυριεύουν το μυαλό. Και μετά παίρνουν σάρκα και οστά και καβαλάνε στην πλάτη σου - και game over. ΥΓ: Στα χρόνια του Αλέξανδρου και του Αριστοτέλη, οι Έλληνες είχαν πολιτισμό, και μάλιστα με γι αυτό άριστα έπρατταν και τον διέδιδαν με μείξεις και υβρίδια, στη δική τους παγκοσμιοποίηση. Τώρα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ. Αντί να φοβόμαστε τη σκιά μας, να βρίζουμε τους άλλους (Γερμανούς ή Ταπροβανέζους) και να περιχαρακωνόμαστε σαν σκαντζόχοιροι, άς φροντίσουμε επιτέλους να φτιάξουμε, να αποκτήσουμε πολιτισμό, λογική και ήθος. Το "εύ ζην" ο Αλέξανδρος το χρωστούσε στη σοφία του Αριστοτέλη. Όχι στη βασιλική του γενιά, ούτε στο γεγονός οτι μιλούσαν "στο σπίτι" Ελληνικά και όχι τη γλώσσα που μιλούν στη μπαρο-συνοικία "Λεπτοκάρυα" των Σκοπίων. Και "Λεπτοκαρυανά" να μιλούσε (που δεν μιλούσε), πάλι το ίδιο θα ίσχυε και το ίδιο θα μολογούσε. Άς αφήσουμε τα "αντί" λοιπόν και ας έχουμε θέσεις. Αρσιατοτελικά και Καντιανά, μια λαυσίδα είναι, το λέω μιας και έχεις εμμονή με του Μπέρτολτ Μπρέχτ τη χώρα.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Uncle Stgm 17/08/2014 05:29:03

     Το ότι είναι «μια αλυσίδα», το λες εσύ κι αυτοί. (Η Δύση πήρε τη σκυτάλη και εκεί πέρα έμειναν να κατοικούν κάτι βαλκάνιοι, μη-άριοι κλπ κλπ - που δηλώνεις και αντιρατσιστής τρομάρα σου.) Την κληρονομιά των αρχαίων αυτοί εξαρχής με γερμανικά μάτια την προσέλαβαν, άρα παραμορφωμένη. Κι εσύ είσαι το σύνδρομο της Στοκχόλμης, πέρασες μερικά χρόνια στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και μας τους λιβανίζεις και περνιέσαι για καλύτερος από τους ιθαγενείς της Γραίκολάνδης, όπως υποτιμητικά συνηθίζεις να αποκαλείς την πατρίδα μας. Άντε τώρα να ρίξεις τίποτα μπετά, σε καμιά Κροατία ή κανα Μαυροβούνιο ή κανένα άλλο γερμανικό προτεκτοράτο και άσε τον Αριστοτέλη ήσυχο, γεροφαρισαίε βολεμένε βερμπαλιστή.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 17/08/2014 05:33:04

      Δεν παίζεσαι με τίποτε και δεν έχεις ιδέα, τζάμπα αγγίζω το πληκτρολόγιο

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 17/08/2014 05:42:56

      Ναι, Αθήνα-Σόφια-Ποντγκόριτσα-Στουτγκάρδη (και άλλοι τόποι) είναι μια αλυσίδα. Και δεν σπάει. Το ξένο σώμα είναι οι αντιευρωπαίοι "αριστεροδεξιοί" που θέλουν να δραπετεύσουν απο τη Γεωγραφια και την Ιστορία... Η "αγελάδα" βρήκε καλό λιβάδι, με εύκρατο κλίμα, σε Ευρώπη και Βαλκάνια. Δεν πρόκειται να περάσει αντίστροφα το Βόσπορο, να πάει πίσω για Μέση Ανατολή, με ISIS και με στρατηγούς Σίσηδες, που να χτυπιέστε επί Γενεές Δεκατέσσερις.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 17/08/2014 05:46:22

      Σου προτείνω όταν γράφεις, να είσαι ένα κλικ πιο πομπώδης. Γιατί πιο πομπώδης, πεθαίνεις.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 17/08/2014 05:51:53

      Ευχαριτώ για τη συμβουλή αλλά έχω βάλει όριο-stop και δεν θα το κάνω. Θεωρώ την αυτοκτονία ανήθικη πράξη. Η ζωή είναι αγώνας: ακόμη και για τελειωτικά χαμένες υποθέσεις, όπως το να μεταπεισθούν Έλληνες αντιδυτικοί φονταμενταλιστές.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 17/08/2014 05:57:50

      Κι από πότε έχεις πρόβλημα με τις ανήθικες πράξεις; Εδώ ακόμα και σήμερα υπερασπίζεσαι τους «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς» στη Γιουγκοσλαβία και αβαντάρεις τους Γερμανούς Οικολόγους-Πράσινους-Μεταλλαγμένους που κακοποιούσαν παιδιά, πχ Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. (Άν δεν κάνω λάθος μάλιστα, τον καιρό που λάμβαναν χώρα τα εν λόγω ανουσιουργήματα, ήσουνα κι εσύ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Δεν ήξερες τίποτα;)

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 17/08/2014 06:13:33

      Για να γνωρίζουν και οι υπόλοιποι αναγνώστες σε τί αναφέρομαι (και πόσο ανοιχτά δρούσε η εν λόγω «συνιστώσα», με την πλήρη ανοχή των υπολοίπων «συνιστωσών» των Γερμανών Πρασίνων) ορίστε ένα άρθρο από το ίδιο το Σπήγκελ (στα αγγλικά): http://www.spiegel.de/international/germany/past-pedophile-links-haunt-german-green-party-a-899544-2.html

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 17/08/2014 06:16:44

      Τελικά, είσαι "αλλού". Άς είναι... Μόνον αναρχοφιλελεύθερος δεν είμαι, όσο για την εκτίμηση που τρέφω για το Μάη του '68 και τη "γενιά του ναρκισσισμού" άστα καλύτερα, γιατί θα πω "κακά λόγια". Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη έμαθα Γερμανικά πηγαίνοντας σε σχολείο των συνδικάτων. Προσφορά τους ήταν. Τα συνδικάτα είναι παραδοσιακά, πρόσκεινται στους Σοσιαλδημοκράτες. Απο τους Πράσινους, αυτοί που αξίζουν είναι οι συντηρητικοί ως προς τις αξιες (στη Βάδη Βυρτμβέργη έχει τέτοιους) σε καμμια περίπτωση οι προερχόμενοι απο το "'68". Φυσικά και δεν υπερασπίσθηκα "ανθρωπιστικούς" βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία ή αλλού. Ακριβώς όπως δεν χαιρόμουν - όπως έκαναν οι χρήσιμοι ηλίθιοι στην Ελλάδα - για τις βάρβαρες παλαβομαρες του Μιλόσεβιτς (τσιράκι τού Μπούς Α', αλλά αυτό το καταπίνανε οι "αντινεοταξίτες"), για τις μπίζνες του με Κυπριακές και Ελληνικές Τράπεζες και με τον νεαρό τότε Πόουλ Τόμσεν, για τους Έλληνες μισθοφόρους εγκληματίες στη Βοσνία... "Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου" είναι ρητο που ισχύει για σας, τους "εθνίκουλες". Προσωπικά το σιχαίνομαι.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 17/08/2014 06:23:48

      Σκρίπτα μάνεντ: τους υπερασπίστηκες τους «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς» και θα σου τρίψω τα λινκ στη μούρη. Και Κον Μπεντίτ τον αβάνταρες. Γι'αυτό, και για πολλούς άλλους λόγους, προσωπικά, σε σιχαίνομαι.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Uncle Stgm 17/08/2014 06:34:10

      Άχ, σήμερα το τρόλ το τάϊσα με τροφές της μάρκας "Alexander the Great" ...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΚΜ 17/08/2014 05:30:15

    Βαλκάνιοι και βέβαια είμαστε. Τιμή μας. Βαλκάνιος σημαίνει και αυτό Ευρωπαίος, μια εκδοχή του. Antemurale Christianitatis (Miroslav Kreza), υπερασπιστές ενός πολιτισμού, μπροστά στα τείχη. Μη φοβάσαι το Βελιγράδι, τη Σόφια το Σεράγεβο. Ότι σκληρό κι άν πέρασαν και περνούν, εκεί υπάρχουν πολίτες, κοινωνία πολιτών που αγρυπνεί. Το απέδειξαν. Οι τύραννοι έφυγαν, οι πολίτες έμειναν, νίκησαν. Το πρόβλημα το δικό μας είναι άλλο: να μη γίνουμε Χαμάδες, μη κάνουμε την Ομόνοια Ταχρίρ. Η κοινή μοίρα μας είναι τα Βαλκάνια. Όχι φόβητρο ή αντικείμενο καταφρόνιας.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Uncle Stgm 17/08/2014 05:34:56

     Ναι, μόνο που μας τα γυρνάς. Γιατί, ανέκαθεν με κατεξοχήν υποτιμητική χροιά έκανες χρήση του όρου, σε αντιδιαστολή με εκείνους που εσύ δουλικά θαυμάζεις (και που εγώ περιφρονώ).

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 17/08/2014 05:46:39

      Ποτέ υποτιμητικά. Scripta manent. Είμαστε Βαλκάνιοι και πολύ καλά κάνουμε. Όσοι μισούν ή περιφρονούν τους άλλους Βαλκάνιους απλώς δεν έχουν γνώθι σαυτόν. Πυροβολούν μέλος του σώματός τους.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 17/08/2014 05:50:28

      Ακριβώς. Scripta manent (=τα γραπτά μένουν). Όποιος θέλει, μπορεί να ανατρέξει και να δει τις πομπές σου. Όσο για τους άλλους βαλκάνιους, σαφώς και τους σέβομαι περισσότερο από τους βάρβαρους Γερμανούς που διακονείς. Εσύ είσαι ο αυτομισούμενος.

 40. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 17/08/2014 04:31:18

  Να προσθέσω ότι ο γεωγράφος, μαθηματικός και χαρτογράφος Ερατοσθένης (275-197 π. Χ., εμφανίζει για πρώτη φορά το νησί της Σρι Λάνκα (ως Ταπροβάνη) σε χάρτη, βασισμένος στις πληροφορίες του Νέαρχου. Οι πληροφορίες αυτές έχουν χαθεί στη γραπτή τους μορφή απο "πρώτο χέρι". Στο έργο του "Περίπλους" ο Νέραχος περιγράφει μόνον το ταξίδι της επιστροφής του στόλου απο τον Ινδό ποταμό μέχρι τη Βαβυλώνα, μέσω Ινδικού Ωκεανού, Περσικού Κόλπου και ποταμού Τίγρη. Ο πλούς στην Ταπροβάνη πιθανότατα έγινε μεταγενέστερα, σε άλλο ταξίδι του Νέαρχου, εξερευνητικό-εμπορικό, αφού είχε ήδη γράψει τον "Περίπλου" και ενώ είχε πεθάνει ο Αλέξανδρος. Οι γραπτές πηγές γι αυτό το ταξίδι και τα επακόλουθα στα σαλόνια της Πέλλας είναι αφενός ο Ερατοσθένης (γεωγραφικής φύσης) και ο Στράβων.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 17/08/2014 04:45:46

   Εσύ όμως τα βρήκες από τη Βικιπαίδεια.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΚΜ 17/08/2014 04:57:20

    Άν τα βρεις αυτά εκεί μέσα, γράψε που είναι, να τα διασταυρώσουμε. Αλλά δέν...

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Uncle Stgm 17/08/2014 05:06:33

     Άλλη δουλειά δεν είχα, αντιγραφέα της πλάκας...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Uncle Stgm 17/08/2014 10:43:07

   Ρε συ σου τα εξήγησε ο άνθρωπος.Δεν είναι πρόβλημα η πολυπολιτισμικότητα όταν είναι δική μας - η ελληνιστική - αλλά όταν είναι των άλλων. Ή όπως έλεγαν την εποχή των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας που αναφερθήκατε "γιατί να είμαστε εμείς μειονότητα στο δικό σας κράτος και να μην είστε εσείς μειονότητα στο δικό μας κράτος".

 41. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 17/08/2014 07:34:12

  Προς τι όλη αυτή η νεκροφιλία!!!

 42. FRESH (again) avatar
  FRESH (again) 18/08/2014 21:58:27

  μόλις έφθασα Αθήνα από το νησί της Μεγαλόχαρης και διάβασα το εμπνευσμένο άρθρο του Φαήλου: 1. εντάξει φίλε, είχες καιρό να γράψει, κάτι πραγματικά τόσο μεστό (γνώμη μου) 2. υπάρχουν τελικά kάποιοι συγκεκριμένοι καραγκιόζηδες που προσπαθούν να "καταστρέψουν" τα άρθρα του Κρανιδιώτη 3. οι κομπλεξικοί (με κάτι) γελοιοποιούνται είτε λόγω ομιλίας, είτε συμπεριφοράς, είτε φαίνεσθαι article printed and filed

 43. kapsiotis avatar
  kapsiotis 19/08/2014 00:50:10

  Παμμέγιστε Φαήλο πόσο ανάγλυφα το 'γραψες: "Αν είχε βρεθεί απολιθωμένη κοπριά από το άλογο του Βελουχιώτη ή ένα τρύπιο βρακί του Ζαχαριάδη, θα κάνανε τρία επιστημονικά συνέδρια..." Έτσι επικράτησε η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς...! Πού να βρεθούν κι άλλες τέτοιες πένες ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.