Συριζανάπτυξη
29/06/2015 19:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συριζανάπτυξη

Πώς έλεγε ο συμπαθής κ. Μπαλτάκος; "Βαράω προσοχές στη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ!"

Πώς έλεγε ο συμπαθής κ. Μπαλτάκος; "Βαράω προσοχές στη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ!".


Ε, λοιπόν, εγώ βαράω προσοχές στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τόνωση της εσωτερικής οικονομικής δραστηριότητος. Είναι πλέον προφανές τί έφταιγε μέχρι πρόσφατα για τον μαρασμό της οικονομίας. Έλειπε ο τιμονιέρης που θα μάς οδηγούσε στο φωτεινό μονοπάτι της ευημερίας. Σπίτι δίχως Γιάνη - με ένα "ν"- προκοπή δεν κάνει.

Επιστρέφω από εκτεταμένη περιπλάνηση με επιτόπου έρευνα και παρατήρηση, πείτε το και ρεπορτάζ, σε μια παραλιακή, τουριστική πόλη. Στην αγορά, στες πλατέες, στην προκυμαία, στο γκεζί. Νοιώθω σαν να μου αποκαλύφθηκε το ευαγγέλιο της ταχύρυθμης ανάπτυξης, σαν να αξιώθηκα την επιφοίτηση του Συριζαϊκού Πνεύματος, σαν ένας άλλος Σαούλ που είδε την αληθινή πίστη.

Τώρα μόλις αντιλήφθηκα τον βαθύτερο σχεδιασμό στην "σατανικά" αποτελεσματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασε τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο και τη χώρα στο χάος, ο κόσμος πανικοβλήθηκε, έκανε ανάληψη όλα του τα μετρητά και, έχοντάς τα στα χέρια, άρχισε να τα σκορπάει. Προκαλώντας οργασμό οικονομικής δραστηριότητος, έκρηξη των συναλλαγών, τόνωση της παραγωγής και του εμπορίου, εκτόξευση των υπηρεσιών.

Μπαίνοντας σε μια ψαροταβέρνα τρακάρω στον ιδιοκτήτη που κουβαλά πέντε πιάτα στο αριστερό και δυο στο δεξί. "Να ζήσει ο ΣΥΡΙΖΑ...", μού φωνάζει. Βλέποντας να τον στραβοκοιτάζω και γνωρίζοντας τα αισθήματά μου συμπληρώνει "...και οι δεξιοί". "Πόθεν ο ενθουσιασμός για τον Τσίπρα;" τον ρωτώ μόλις τελειώνει το σερβίρισμα, δεδομένου ότι ο Σταμάτης ανήκει κάπου δεξιά της Δεξιάς. "Είναι απλό", απαντά. "Οι ΣΥΡΙΖΑίοι είναι ή ρετάλια χωρίς λεφτά ή λαμόγια που έστειλαν τα λεφτά στο εξωτερικό. Λεφτά έχουν μόνο οι νοικοκυραίοι δεξιοί και όντας συνήθως νομοταγείς τα έχουν ακόμα εδώ. Τώρα, φοβήθηκαν, τα σήκωσαν και τα τρώνε!".

Το διπλανό εστιατόριο ειδικεύεται στα κρεατικά. Είναι "τίγκα". "Έχω δώσει ένα κοπάδι σε παϊδάκια, σήμερα", μου λέει με μάτι που γυαλίζει ο ιδιοκτήτης. "Το μισό το έφαγαν εκείνοι στη γωνία" συμπληρώνει νεύοντας προς μια παρέα κάπου δέκα ατόμων.

Η εστίαση έχει την τιμητική της, λες και κάνει καβάτζες για τη στιγμή που ο τιμονιέρης θα στείλει τον ΦΠΑ της στο 23%. Γυράδικα, μπαρ, καφετέριες, παγωτερί, πατισερί, γλυκατζίδικα, όλα "στενάζουν".

Μια διάχυτη βοή ευωχίας ξεπηδά από την πιάτσα, μέσα από την οποία το αυτί συλλαμβάνει σκόρπιες παραγγελίες. "Εφτά μοσχαρίσιες και τέσσερεις χοιρινές". "Μια τριπλή στρατσιατέλα με βύσσινο". Και πάει λέγοντας.

Όμως εκείνο που ακούγεται πεντακάθαρα μέσα από τη βοή είναι η κραυγή "να τα φάμε μόνοι μας πριν μάς τα φάει ο Τσίπρας".

Αλλά δεν είναι μόνο το φαγητό. Μαγαζιά, αυτοκίνητα, όλα κάτι κάνουν. Τους τελευταίους μήνες, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, σημειώθηκαν εντυπωσιακές αυξήσεις στις πωλήσεις καινούριων ΙΧ. Η εξήγηση η ίδια. Αντί να τα έχω στο στρώμα και να κινδυνεύω από ληστές, ας πάρω κάτι να μού μείνει.

Το μεσημεράκι ακούω στο ράδιο ότι το BBC μεταδίδει πληροφορία μέσα από την συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία δεν έχει ακόμα τελειώσει. Η ΕΚΤ μετά την Τρίτη σταματά τη ρευστότητα.
"Μάλιστα. Από Δευτέρα κλειστές οι τράπεζες", λέω μόνος μου. "Ας βάλουμε βενζίνη, τουλάχιστον να κινούμαστε". Οδεύω στο βενζινάδικο και βρίσκω τη ράμπα κλεισμένη με σήμα "καύσιμα τέλος".

Ευτυχώς ο Μήτσος με βλέπει μέσα από τη τζαμαρία, βγαίνει, αφαιρεί το σήμα να περάσω και μου γνέφει "Γρήγορα!".
Πριν προλάβει να απογεμίσει το μισογεμάτο ρεζερβουάρ δυο μοτοσυκλετιστές έχουν σπεύσει και ζητούν κι εκείνοι ανεφοδιασμό. "Τα βλέπεις;", λέει, "φύγε γρήγορα, θα μου πάρουν τα πάντα, κρατάω λίγη βενζίνη για επαγγελματίες πελάτες, για αύριο, μάς άδειασαν".

Πιο κάτω από το βενζινάδικο περνάω από μια τράπεζα, που προφανώς είναι ανεφοδιασμένη με μετρητά γιατί παρουσιάζει τη γνωστή το τελευταίο διήμερο εικόνα. Ουρά περίπου τριάντα ατόμων περιμένει υπομονετικά. Όμως εκεί στο μέσο της υπάρχει ένα κενό, μια ανθρώπινη ασυνέχεια. Από στιγμιαία περιέργεια σταματώ για να δω. Ένας νεαρός και μια κοπέλλα, ο ένας πίσω από τον άλλον, περιμένοντας έχουν πιάσει την κουβέντα και αμελούν να προχωρήσουν. Οι πίσω φαίνονται να δυσανασχετούν, αλλά και να δείχνουν κατανόηση. Τα βέλη του έρωτα πέτυχαν το ζευγαράκι στην ουρά του ΑΤΜ, στη μάχη για μετρητά. Και, έρως ανίκατε μάχαν.

Δάκρυα συντριβής μού ανεβαίνουν στα μάτια. Παναγία μου, δοξάζω. Δεν φέρνουν μόνο ανάπτυξη. Αυτοί, λύνουν και το δημογραφικό!
Αλέξη, Γιάνη, ζητώ ταπεινά συγγνώμη για όσα σάς έχω καταλογίσει. Τυφλός ην και ανέβλεψα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 29/06/2015 20:13:55

  Μια διευκρίνηση για τους φίλους σχολιαστές. Το άρθρο γράφτηκε Κυριακή απόγευμα και απηχεί προχθεσινά/χθεσινά τεκταινόμενα. Σήμερα έχουν "πάρει φωτιά" τα super markets και τα ΑΤΜs.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Προφήτης 29/06/2015 20:31:06

   Μια ερώτηση μονάχα αγαπητέ αν επιτρέπετε: γιατί σας είναι συμπαθής ο ... Μπαλτάκος;

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ akenaton 29/06/2015 20:44:36

    Γιατί δεν είναι αντιπαθής

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 29/06/2015 20:46:04

  Πόσο δίκαιο έχεις Προφήτη ! Η συριζανάπτυξη, μόνο έτσι θα μπορούσε να ορίζεται : ως παράπλευρη ψυχεδελική ωφέλεια ενός υπαρκτού Αρμαγεδώνα. Καμία άλλη μορφή ανάπτυξης δεν θα μπορεί να πηγάζει από το μόρφωμα των Σύριζα-Ανέλ (μαζί με τον νεο-αποκτηθέντα σύμμαχο, δηλαδή την Χρυσή Αυγή). Αν πάλι, την ερμηνεύσει κανείς με βάση τις ψυχολογικές θεωρίες, αυτήν την έξαρση καταναλωτισμού που παρατήρησες, θα την κατέτασσε ίσως στην πρώτη φάση αντίδραση σε μια μεγάλη απώλεια, που δεν είναι άλλη από την άρνηση της οδυνηρής πραγματικότητας, της ατομικής χρεωκοπίας του καθένα μας και της χώρας μας, αθροιστικά. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ακόμη, αρνούνται να δεχτούν αυτό που συμβαίνει (οικονομικό κραχ) και δίνουν τους τελευταίους σπασμούς ωχαδερφικού καταναλωτισμού. Οι επόμενες τρεις φάσεις αντίδρασης στη μεγάλη απώλεια-σοκ (θυμός-απογοήτευση-αποδοχή) έπονται συνήθως, χρονικά. Με την διαφορά ότι οι συμπολίτες μας έχουν την επιλογή, απαντώντας ΝΑΙ στο δημοψήφισμα να αντιστρέψουν το ρουν των γεγονότων.

 3. πΔπ avatar
  πΔπ 29/06/2015 20:58:44

  ...I once was lost, but now am found; Was blind, but now I see.... Amazing Grace

 4. Θόδωρος Hellados avatar
  Θόδωρος Hellados 29/06/2015 22:33:48

  (ΘΟΥΚ 2.47.1–2.54.5: Ο λοιμός) Επιπτώσεις στο σύστημα αξιών των Αθηναίων – Ερμηνείες στίχου και χρησμού [2.53.1] Και σε άλλα πράματα έδωσε η αρρώστεια την κυριότερη πρώτη αφορμή για παρανομίες· γιατί τολμούσε κανείς πιο εύκολα εκείνα που προτήτερα κρυβόταν να κάνει φανερά για το κέφι του, ή δεν τα 'κανε διόλου, βλέποντας πως γύριζε η τύχη γρήγορα· αφού οι πριν ευτυχισμένοι πέθαιναν ξαφνικά, κι όσοι άλλοτε δεν είχαν τίποτα, κληρονομούσαν ευθύς τις περιουσίες τους. [2.53.2] Κ' έτσι ζητούσαν να βρουν και να χαρούνε γρήγορα ό,τι τους ευχαριστούσε, και πίστευαν πως τόσο η ζωή όσο κ' οι περιουσίες είναι περαστικά πράματα. [2.53.3] Και κανένας πια δεν είχε όρεξη να κοπιάσει από τα πριν για κάτι που του είχε φανεί ωραίο, νομίζοντας πως ήταν πολύ αβέβαιο αν δε θα πέθαινε πριν το φτάσει· αλλά η ευχαρίστηση της στιγμής και το κέρδος με οποιοδήποτε μέσον για να την απολάψουν αμέσως, αυτό κατάντησε να θεωρείται και ωφέλιμο και σωστό. [2.53.4] Και κανένας φόβος των θεών ή νόμος των ανθρώπων δεν τους συγκρατούσε πια, γιατί έκριναν πως το ίδιο κάνει είτε σέβονται τα θεία είτε όχι, βλέποντας πως χάνονταν όλοι το ίδιο· κι όσο για τα εγκλήματα, δεν περίμεναν πως θα ζήσουν ώσπου να γίνει η δίκη και να τα πληρώσουν με την τιμωρία που θα τους έβαζαν, πιστεύοντας πως πολύ μεγαλύτερη ήταν η καταδίκη που είχε ψηφιστεί ενάντιά τους και κρεμόταν τώρα πάνωθέ τους, που πριν πέσει επάνω τους, τους φαινότανε φυσικό να χαρούν και κάτι απ' τη ζωή. Μτφρ. Ε. Λαμπρίδη. 1962. Θουκυδίδου Ιστορία. Πρόλογος, μετάφραση, σχόλια. Εισαγωγή: Ι.Θ. Κακριδής. Ι–IV. Αθήνα: Γκοβόστης.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/anthology/content.html?t=184&m=2

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.