Στο γκρεμό παίρνει μαζί του ο Τσίπρας το σύνολο του πολιτικού συστήματος
06/07/2015 17:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο γκρεμό παίρνει μαζί του ο Τσίπρας το σύνολο του πολιτικού συστήματος

Αντιμέτωπη τώρα η κυβέρνηση με το ΟΧΙ που ζήτησε στο δημοψήφισμα

Ο κύβος ερρίφθη. Η εθνική συνεννόηση είναι γεγονός ύστερα από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών (με την εξαίρεση του ΚΚΕ) να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν ότι θα στηρίξουν ένα νέο μνημόνιο με τους χειρότερους δυνατούς όρους ύστερα από την πεντάμηνη αποτυχημένη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Τσίπρα.

Πλέον η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το ΟΧΙ που ζήτησε από τον ελληνικό λαό και παίρνει μαζί της στο γκρεμό το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού θα είναι ουσιαστικά οι «βελτιωμένες» προτάσεις Γιούνκερ που δε διαφέρουν και πολύ (για την ακρίβεια είναι ανεπαίσθητες, έως ανύπαρκτες οι όποιες "διαφοροποιήσεις") από το «τελεσίγραφο» που έθεσε η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα και απορρίφθηκε με το συντριπτικό 61%.

Κατά ορισμένες πληροφορίες και οι όποιες ρυθμίσεις για το χρέος δεν θα είναι διαφορετικές ως προς την ουσία τους με βάση τα ισχύοντα και σήμερα για παραμετρικές αλλαγές. Κοινώς κούρεμα κλπ που έχει κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον γράφτηκαν στο ..χιόνι.

Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπογράφεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς - πλην ΚΚΕ- αναφέρεται ρητά ότι το ΟΧΙ δεν είναι εντολή για ρήξη και μάλιστα μένει να αποδειχτεί αν αυτό ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με τον Ολάντ.

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια ερμηνεία του αποτελέσματος είναι βέβαιο ότι δεν θα την υποδεχτούν θετικά ένα μέρος αυτής της ετερόκλητης πλειοψηφίας του 61%. Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για όλο το πολιτικό σύστημα.

Το κλίμα περιγράφηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό γραπτή διαβεβαίωση από τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εύκολες μέρες. Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με τον οποίο ο Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η ομάδα διαπραγμάτευσης (σ.σ. μετά την παραίτηση Βαρουφάκη) θα κινείται σε λογική συνεννόησης και όχι ρήξης.

«Πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης ασκώντας σκληρή κριτική στον Τσίπρα και την κυβέρνηση για το ότι «χάσαμε χρόνο ως χώρα» και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα ήταν μια διχαστική διαδικασία που διαίρεσε τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη τόνισε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.

Τέλος καθήκοντα νέου υπουργού Οικονομικών στη θέση του Γ. Βαρουφάκη αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι είτε εντός 48 ωρών, είτε ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία, με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να δίνουν τον τόνο των οριακών στιγμών που περνάει η χώρα και η σχέση της με την Ευρώπη.

Τη κάθετη διαφωνία του ΚΚΕ με την ερμηνεία του ΟΧΙ που δίνουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασε ο Δ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι «δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια» και έκανε λόγο για ρήξη με την ΕΕ και τον καπιταλισμό. Πρόσθεσε πάντως ότι ένα απλό Grexit, μια απλή έξοδος από το νόμισμα θα είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος μιας χρεοκοπίας ή μιας συμφωνίας εντός του ευρώ.

Tο κοινό ανακοινωθέν :

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

· Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,

· Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

· Ο Επικεφαλής του Κόμματος "Το Ποτάμι", κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

· Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,

· Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

· Η Πρόεδρος του "Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος", κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

"Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων."

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/07/2015 18:13:26

  Ας το πάρει.Δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι.

  • Θόδωρος Hellados avatar
   Θόδωρος Hellados @ ψυχραιμια 07/07/2015 17:46:13

   Όχι, μην το λες! Χρειάζεται πολύ ισχυρή αντιπολίτευση! Όσο δεν φαντάζεσαι..

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 06/07/2015 18:47:36

  Συμφωνώ με τον τίτλο και συμφωνώ και με το σχόλιο του προλαλήσαντος "ψυχραιμία". Οι εξελίξεις όμως θα είναι τέτοιες, που θα είναι αδύνατον για την κυβέρνηση Τσίπρα να πετύχει συμφωνία τέτοια σαν κι αυτή που απέρριψε. Ο Τσίπρας θα καταστρέψει τα πάντα και θα λέει μετά ότι "μα και οι άλλοι συμφώνησαν". Ο Σαμαράς δεν υπήρχε περίπτωση να υπγοράψει τέτοιο μάπα κείμενο, ίσως και γι' αυτό να αποχώρησε. Δεν πειράζει. Μένει εθνική εφεδρεία.

  • Eva avatar
   Eva @ Διογένης 06/07/2015 20:05:46

   Δεν θα λεει και οι αλλοι συμφωνησαν, θα λεει οι αλλοι φταινε.

  • Ίων και Ελευθέριος avatar
   Ίων και Ελευθέριος @ Διογένης 06/07/2015 20:10:33

   Για δεύτερη φορά ο Α Σαμαράς αρνείται να ''συγχρωτισθεί'' πολιτικά με τον Τσίπρα. Η πρώτη φορά ήταν όταν αποχώρησε από το Μαξίμου χωρίς να υποδεχτεί τον σημερινό πρωθυπουργό. Έντονη η σημειολογία.

 3. Στυλιανός Παπαδόπουλος avatar
  Στυλιανός Παπαδόπουλος 06/07/2015 20:19:14

  Από πότε οι λέξεις"Τσίπρας" και ειλικρίνεια" μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια φράση, χωρίς να προκαλούν τα γέλια κάθε εχέφρονα πολίτη;. Α ρε πατρίδα μου καημένη, τι έχεις να τραβήξεις με τους χαχόλους που ο πληθυσμός που σε κατοικεί αποφάσισε να τους αναθέσει τις τύχες του...

 4. toxo avatar
  toxo 06/07/2015 20:27:52

  Κυκλοφορούσε παλιά ως ανέκδοτο,ότι κάποια (όχι και έξυπνη)ηθοποιός όμορφη με καλλίγραμμο σώμα,ζήτησε από τον Μπέρναρντ Σώ,πού ήταν κάπως άσχημος καί άχαρος,να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά καταπληκτικά αν έπαιρναν την δική της ομορφιά και την εξυπνάδα του συγγραφέα.Αυτός αρνήθηκε λέγοντας ότι τρέμει στην πιθανότητα να πάρουν την δική του ομορφιά και την δική της εξυπνάδα.Το θυμήθηκα σκεπτόμενος , ποιά θα ήταν η θέση μας ,αν (όπως εμείς) έκαμναν δημοψήφισμα η Σλοβενία και η Σλοβακία με το ερώτημα ναι ή όχι στην βοήθεια προς την Ελλάδα.Μήπως ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου;

 5. stef avatar
  stef 06/07/2015 20:54:24

  Δηλαδή θα προτείνουν στην ΕΕ το μνημόνιο που απέρριψε ο λαός στο δημοψήφισμα? Σουρρεαλιστικο!!!

  • dikastisdredd avatar
   dikastisdredd @ stef 06/07/2015 22:13:43

   Ακριβως... Ολες οι ενέργειες που γίνονται σήμερα είναι συμβατές με το ΝΑΙ

 6. stef avatar
  stef 06/07/2015 23:54:59

  Ο γυιός του Μητσοτάκη, η κόρη και ο γυιός του Κεφαλλογιανη, ο γυιός του Βαρβιτσιώτη, ο γυιός του Δντη του Π.Γ. του Καραμανλή είναι η δεξαμενή νέων αρχηγών.

  • airman avatar
   airman @ stef 07/07/2015 08:56:14

   Υπάρχουν κι άλλοι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το χθες ξεπεράσθηκε και το αύριο δεν μπορεί να περιμένει. Ευτυχώς η επιλογή ανήκει στη βάση. Και θα είναι διαφορετική.

   • ουδέτερος avatar
    ουδέτερος @ airman 08/07/2015 00:23:09

    και εγώ το εύχομαι αυτό αλλά θα προτιμούσα ολοκαίνουριο κόμμα. επίσης μετά το δημοψήφισμα οι δίαυλοι σε κανάλια και εφημερίδες μάλλον δεν συνιστούν επιχείρημα για να στηρίξεις κάποια υποψηφιότητα.

 7. Blue flag avatar
  Blue flag 07/07/2015 08:34:11

  Τεράστιες οι ευθύνες της αστικής τάξης στην Ελλάδα, δεν έχουν πάρει χαμπάρι απολύτως τίποτα, χρόνια τώρα έχουν κάνει τις χειρότερες επιλογές πολιτικού προσωπικού και ιδού τα αποτέλεσματα. Βουτηγμένοι στο εύκολο χρήμα και στις απολαύσεις όλων των προηγουμένων ετών νόμιζαν ότι ο αυτόματος πιλότος λειτουργεί τέλεια και δεν χρειαζόταν καμία δική τους παρέμβαση. Και τι θα μπορούσε να κάνει ένας Σαμαράς μόνος του, στην κυριολεξία όμως, μια και συνεχώς επικρίνεται? Τίποτα βεβαίως, δεν στρίβει το τιμόνι όταν έχεις σφηνώσει. Τώρα ο Τσίπρας κατάφερε να βάλει στο βρακί του τους πάντες, εάν το μνημόνιο είναι βαρύ και ασήκωτο, θα φταίνε και οι άλλες δυνάμεις που συμφώνησαν και δεν τον στήριξαν να κάνει την μεγάλη επανάσταση, εάν χρεοκοπήσει η χώρα και πάμε στην δραχμή θα είναι συνυπεύθυνες και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα έχουν να γράφουν οι ιστορικοί του μέλλοντος για την ελίτ αυτού του τόπου πως πιάστηκε στον ύπνο μέρα μεσημέρι από έναν κύριο τίποτα.

 8. Φώτης avatar
  Φώτης 07/07/2015 13:51:11

  Αφού έφυγε ο Αντώνης, τώρα πια ας διαλυθεί το σύστημα και ας διαλυθεί η Ελλάς. Χωρίς τον Σαμαρά δεν υπάρχει λύση και δεν υπάρχει λόγος για να υφίσταται Ελλάδα. Τελειώσαμε. Ελλάδα: τέλος. Είναι προτιμότερος ο θάνατος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.