Στην «καμένη γη» θα ποντάρει ο Τσίπρας;
12/01/2015 16:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην «καμένη γη» θα ποντάρει ο Τσίπρας;

Όλα όσα θα πει αργότερα ο Τσίπρας αν γίνει πρωθυπουργός θα είναι δικαιολογίες για να κάνει την κωλοτούμπα του αιώνα. Όμως, μέχρι τότε μπορεί να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, τον οποίο δεν διαθέτει η ελληνική οικονομία.

Σε όποια παρέα κι αν καθίσεις αυτές τις ημέρες δεν σου λένε ποιος θα εκλεγεί, πόσο θα πάρει και τι θα κάνει ως κυβέρνηση. Αυτό που σου λένε είναι «τι να κάνω τα λίγα λεφτά που έχω βγάλει με τον ιδρώτα μου; Αν έρθει ο Τσίπρας θα μου τα πάρει; Αν υπάρξει πολιτική αστάθεια κινδυνεύω;».

Το προσωπικό του συμφέρον κοιτάζει ο κάθε Έλληνας και όχι τα κομματικά μετερίζια που στήνουν τα κόμματα.

Κι επειδή έχουν πολλά ειπωθεί σχετικά με την επόμενη ημέρα καλό είναι να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα. Διότι τόσο η ανακοίνωση της ΤτΕ όσο και αυτή του υπουργείου Οικονομικών βάζουν τα πράγματα στη θέση τους σε ότι αφορά την τύχη της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες.

Ούτε Grexit, ούτε καταστροφή, ούτε συντέλεια του κόσμου θα γίνει. Όμως, το ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Το ατύχημα είναι πολύ κοντά αν γίνουν όλα όσα λένε διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε και λέμε λοιπόν για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

1.Μέχρι τις εκλογές και σίγουρα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δεν θα δούμε τα μηχανάκια των τραπεζών να μη δίνουν χρήματα. Τα ΑΤΜ θα έχουν χρήματα επειδή η ρευστότητα είναι απρόσκοπτη όσο η ΕΚΤ την εξασφαλίζει. Επομένως λεφτά θα υπάρχουν αλλά κανείς δεν ξέρει αν υπάρξει μαζικό κύμα και ουρές για την απόσυρση καταθέσεων. Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά είναι έτσι γιατί απλά η ΕΚΤ εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

2.Οι τράπεζες δεν θα καταρρεύσουν όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Αν η ΕΚΤ μετά τις 28 Φεβρουαρίου, και χωρίς νέα παράταση, σταματήσει να δανείζει στις ελληνικές τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο τότε… λεφτά δεν θα υπάρχουν. Ούτε καραβιές, ούτε αεροπλανιές με «τούβλα» θα έρθουν. Οι τράπεζες και η Ελλάδα θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο χρηματοδότησης αν δε θέλουν να δουν εικόνες… Κύπρου με ουρές στα ΑΤΜ. Η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο ELA κάτι που σημαίνει ακριβότερος δανεισμός και σκληροί όροι, ήτοι νέο μνημόνιο. Αλλά κι αυτό να γίνει δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ και σίγουρα δε συμφέρει κανέναν ενώ θα παγώσει η χρηματοδότηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

3.Η Ελλάδα καλείται να καλύψει μέσα στη χρονιά πάνω από 22 δις. Τον Μάρτιο λήγουν ομόλογα που πρέπει να καλυφθούν. Αν δε γίνει αυτό έχουμε πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία. Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει η προστασία ενός προγράμματος, αφού μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σκίσει τα πάντα, σελίδα – σελίδα, η χώρα μπαίνει σε μεγάλη περιπέτεια.

4. Ο Τσίπρας λέει ότι θα πληρώσει τον Μάρτιο εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια. Όπως λέει το υπ. Οικονομικών για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι ξένοι, όλα τα κοινοβούλια αφού έχει ξεπεραστεί το όριο των 15 δις ευρώ. Άρα για να δανειστεί ο Τσίπρας πρέπει πρώτα να ρωτήσει τους ξένους. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να βρεθούν πελάτες να αγοράσουν τα έντοκα. Ξένοι επενδυτές δεν υπάρχουν, ρούβλια και κινεζικά γουάν δεν έχουν… φορτωθεί ακόμη στα καράβια και οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν… ούτε για να γεμίζουν τα ΑΤΜ. Από που θα βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά για τα έντοκα;

5.Εδώ είναι η απάντηση. Από τους ιδιώτες. Μπορεί να βαφτίσει τα έντοκα «εθνικού σκοπού» και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, όσοι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες να προσφέρουν τον όβολό τους για την πατρίδα του Τσίπρα. Αναγκαστικός δανεισμός δηλαδή και χρήση καταθέσεων.

Αν δε γίνουν όλα αυτά η Ελλάδα καταρρέει, οι τράπεζες διαλύονται και γινόμαστε Αργεντινή. Και για να μη γίνουμε η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να συμφωνήσει την επόμενη των εκλογών ότι παραμένει στο δρόμο των προγραμμάτων, της συμφωνίας, της διαπραγμάτευσης.

Αυτή είναι η αλήθεια για την Ελλάδα και η πικρή αλήθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και για να τους προλάβουμε, επειδή ετοιμάζουν ατάκες τύπου «παραλάβαμε καμένη γη, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αμέσως», τους απαντάμε: «Αν παραλάβετε τη χώρα θα την έχετε πάρει με πλεόνασμα πάνω από 3,5 δις, με ανάπτυξη που προβλέπεται 2,8% για φέτος (αν δεν χαθεί πολύτιμος χρόνος), με πολύ πιο νοικοκυρεμένο δημόσιο τομέα, με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Όλα όσα θα πει αργότερα ο Τσίπρας αν γίνει πρωθυπουργός θα είναι δικαιολογίες για να κάνει την κωλοτούμπα του αιώνα. Όμως, μέχρι τότε μπορεί να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, τον οποίο δεν διαθέτει η ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 12/01/2015 18:33:01

  Ο κατεξοχήν εφαρμοστής της "καμένης γης" ήταν και ο μεγαλύτερος ολετήρας της χώρας: Ο... ΓΑΠ! Τον οποίο πάλι σκοπεύει να αντιγράψει ο Τσίπρας. Ο ΓΑΠ φόρτωσε μεγαλοπρεπώς το Μνημόνιο στον Καραμανλή (αν και δεν νομίζω τελικά να έπεισε και πάρα πολλούς, όμως σημασία έχει τι θα γράψει η επίσημη ιστορία), ενώ ήταν καθαρά δικό του έργο. Το ίδιο θα επιχειρήσει τώρα και ο Τσίπρας. Εκμεταλλευόμενος το άχτι του ελληνικού λαού για το Μνημόνιο, θα λέει "δεν φταίω εγώ, φταίνε οι προηγούμενοι που έφεραν τα μνημόνια". Δεν ξέρω για πόσον καιρό θα τον πιστεύει ο κόσμος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να μπω και στη λογική κάποιου που θέλει να ψηφίσει ΣΗΜΕΡΑ Τσίπρα. Άντε να καταλάβεις πώς σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι...

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 12/01/2015 19:16:37

  Για μένα το κύριο ζήτημα είναι πως καταντήσαμε να περιμένουμε την ΕΚΤ, βασικά ξένα συμφέροντα [(ναι, ναι! είμαστε μέλη του σκληρού πυρήνα, το ξέρω (sic)], για να έχουν ρευστό οι τράπεζές μας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όσοι εξαρτούν ττην επιβίωσή τους από την ευρωπαϊκή νομεκλατούρα-όντας μέλη της οι ίδιοι- θα μας πουν ότι "μα είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας" κλπ, κλπ. Ρωτάω: Μπορεί να υπάρξει κοινό νόμισμα δίχως κοινή νομισματική και οικονομική πολιτική;

  • George N avatar
   George N @ Νίκος Αργεάδης 12/01/2015 20:20:31

   Έτσι κι αλλιώς όμως με την πολιτική που ακολουθήσαμε, το πολύ πολύ να είχαμε monopoly money στις τράπεζες μας...εκτός κι αν εννοείτε ότι με την δραχμή δεν θα μας είχε δοθεί η δυνατότητα να ακολουθήσουμε την συγκεκριμένη πολιτική και να χρεοκοπήσουμε. Σαν να λέμε ότι δεν είμαστε αλκοολικοί γιατί δεν έχουμε λεφτά να σηκώσουμε την κάβα? :-)

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ George N 12/01/2015 21:51:41

    Όχι, δεν λέω αυτό. Αν πρόσεξες όμως αγαπητέ, τα μόνα κράτη της Ευρώπης που δεν έχουν "πρόβλημα" χρέους, "σταθερότητας" κοκ είναι αυτά που δεν είναι στο ευρώ, και παρ' όλο που έχουν συνολικό χρέος υψηλό. Πράγμα που ενισχύει την άποψη πως έχουμε πλήρη νομισματικό πόλεμο, με πρώτο θύμα των "αγορών" (δλδ, των αμερικάνικων ιδρυμάτων που ελέγχουν πως και πού μοιράζονται τα χρήματα) τον αδύναμο κρίκο που λέγεται Ελλάδα.

 3. George N avatar
  George N 12/01/2015 20:10:40

  To (5) δεν παίζει. Οι καταθέτες έχουν μετρητά μονάχα αν έχουν οι τράπεζες. Αλλιώς έχουν κάποιον που έχει δανεισθεί από αυτούς αλλά δεν μπορεί να τους τα γυρίσει. Αν οι τράπεζες δεν έχουν μετρητά δλδ κανένας ιδιώτης με καταθέσεις δεν μπορεί να αγοράσει εθνικά έντοκα ειδικού ή γενικού σκοπού ή ακόμα και τσίχλες από το περίπτερο.

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 12/01/2015 21:53:23

  Η υπερβολική αύξηση των φόρων, έμμεσων και άμεσων, ήταν ουσιαστικά "κατάσχεση" καταθέσεων. Same difference που λενε οι αγγλοσάξωνες.

 5. dim avatar
  dim 12/01/2015 22:36:48

  Μη το ζαλίζουμε άλλο πια. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Οι δανειστές θα ξεκαθαρίσουν ότι για να πάμε παρακάτω θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τη τρόικα. Άρα, έως τις 20 Φλεβάρη αν βγει ο Σύριζα, θα έχει να κάνει μια επιλογή: ή διαπραγματεύεται με τη τρόικα, και άρα την αναγνωρίζει, και άρα παίρνει μέτρα για να κλείσει την αξιολόγηση και να πάρει τα 7 δις (πράγμα που με τις ξεκάθαρες δηλώσεις του ως τώρα δε πρόκειται να κάνει) ή παίρνει κι άλλη παράταση για να ολοκληρώσει όμως την αξιολόγηση (και άρα θα συζητάει με τη τρόικα, που όμως όπως είπαμε δηλώνει ρητά ότι κάτι τέτοιο δε παίζει να το κάνει ο Σύριζα, αφού θα είναι σα να αναγνωρίζει το ρόλο της και να συνεχίζει το μνημόνιο – αλλά και να το κάνει ο Σύριζα η κατάληξη θα είναι νέο μνημόνιο αφού το δημοσιονομικό κενό στο μεσοδιάστημα θα αυξάνει και θα χρειαστεί νέο δάνειο), ή δεν αποδέχεται το πλαίσιο της αξιολόγησης, ξεκαθαρίζει ότι δε πρόκειται να κάτσει στο ίδιο τραπέζει με τους τροϊκανούς και στην ουσία πετάει το μπαλάκι στους ευρωπαϊους: Μια επιλογή των δανειστών είναι να του κάνουν τη χάρη, και να διαλύσουν τη τρόικα, και να αρχίσουν συζητήσεις από νέα βάση (πράγμα που αντίστοιχα για τους εταίρους δε παίζει, το δηλώνουν με όλους τους τρόπους). Η δεύτερη επιλογή των δανειστών είναι να του πουν δε συζητάμε ότιδηποτε άλλο εκτός από συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εκεί στην ουσία, εντός μιας βδομάδας από την ανάληψη της διακυβέρνησης από το Σύριζα, λήγει και η «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές. Αρχίζει ο πανικός στις τράπεζες, στις 28 Φλεβάρη τελειώνει η παράταση, κόβεται η ρευστότητα, τα ΑΤΜ δεν δίνουν χρήματα, τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν, και κατατίθεται πρόταση μομφής κατά του Σύριζα, η κυβέρνηση της αριστεράς κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ βραχυχρόνιας κυβέρνησης, 10 ημερών, και πάμε ξανά σε εκλογές. Βγαίνει πανηγυρικά η ΝΔ, και αρχίζει μια μακρά περίοδος προσπάθειας με νέα μέτρα, νέες θυσίες, νέο μνημόνιο, αφού στο μεταξύ θα έχουν χαθεί δις, η ύφεση θα έχει επανέλθει, το τετράμηνο θα έχει ρίξει έξω τον προϋπολογισμό, και θα χρειαστούν 2 χρόνια ακόμα για να έρθουμε εκεί που ήμασταν πριν οι 132 καταψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Μη παραπονιέστε όμως εδώ μετά... Μη ξανακούσω τις γνωστές σαχλαμάρες μετά... Τώρα ουδείς έχει το δικαίωμα να πει ότι δε γνώριζε τις συνέπειες της ψήφου του... Αν δεν θέλετε νέο σκληρό μνημόνιο τριετίας (είτε με κωλοτούμπα Σύριζα, και να το εφαρμόσει ο Τσίπρας, πακετάκι με ιθαγένειες, αφοπλισμό κλπ, είτε με νέες εκλογές και ΝΔ αλλά με δημοσιονομικό κενό από τη τετράμηνη αστάθεια, το bankrunκαι τη νέα ύφεση), δώστε τώρα τη πρώτη θέση στη ΝΔ για να τα αποφύγουμε όλα αυτά... Υ.Γ. Η πλάκα εντωμεταξύ είναι ότι ο Σύριζα μιλάει συνέχεια για τη διαπραγμάτευση για το χρέος, και κούρεμα 51% κλπ... ενώ στην ουσία η συζήτηση, με Σύριζα κυβέρνηση, δε θα φθάσει ποτέ στο θέμα του χρέους, αφού τον μικρό Αλέξη θα τον γ... οι δανειστές με το καλημέρα, και έως τις 28 Φλεβάρη, με αποκλειστικό και μόνο αντικείμενο το κλείσιμο της αξιολόγησης της υπάρχουσας συμφωνίας... Θα μου πείτε? Ε, ας τον αφήσουμε να φάει τα μούτρα του, ένας μήνας είναι, και θα απαλλαγούμε μια και καλή από τις φαντασιώσεις 5 ετών, από το λαϊκισμό και την αριστερή θολούρα... Ναι, ωραία θα ήταν, αν αυτό δε συνοδευόταν από νέες σκληρές θυσίες... Όμως, το τίμημα δυστυχώς στην προκείμενη περίπτωση, θα είναι λόγω bankrun, κενού, υφεσης, νέων εκλογών κλπ, νέες θυσίες για άλλα 2-3 χρόνια, αντί να πάμε απευθείας από τώρα (όπως ήταν έτοιμο να γίνει) σε ρυθμούς ανάπτυξης 3-4% (και που μπορούμε ακόμα να το καταφέρουμε, αν ψηφίσουμε υπεύθυνα στις 25 Γενάρη)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.