Σταθερότητα ή χάος;
27/12/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σταθερότητα ή χάος;

Ελλάδα εντός Ευρωζώνης ή Ελλάδα εκτός;

Όλες αυτές τις τελευταίες ώρες, και εν αναμονή του νέου διαγγέλματος του πρωθυπουργού έχουμε ακούσει όλα τα πιθανά κι απίθανα σενάρια. Και τι δεν έχει γραφτεί για τα όσα θα ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς, λες και όλοι ξέρουν το μεγάλο μυστικό του και το γράφουν για να πουν στη συνέχεια «είδατε σας το λέγαμε ότι το είχαμε αποκλειστικό».

Ο ένας γράφει ότι θα ανακοινώσει αλλαγή εκλογικού νόμου και απλή αναλογική ώστε να μπουν όλα τα κόμματα στη Βουλή και να επιτευχθεί η διεύρυνση για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν αφού αλλιώς δεν έχουν στον πολιτικό ήλιο μοίρα.

Άλλος γράφει ότι θα ανακοινώσει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και εκλογές, λες κι αυτό θα μπορούσε να κάνει τους βουλευτές να ψηφίσουν Δήμα. Τι είναι η εθνική ομάδα; Ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης και ο Χαριστέας με προπονητή τον Ρεχάγκελ για να κάνουν θαύματα;

Άλλος αναφέρει ότι ο Σαμαράς θα ανακοινώσει κυβέρνηση εθνικού σκοπού, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί. Δηλαδή να γίνει ο Σαμαράς… Παπανδρέου και να παραδώσει την εξουσία σε δοτούς πρωθυπουργούς; Κομματάκι δύσκολο μας φαίνεται αν και επειδή ο πρωθυπουργός δε θέλει να δει να καταστρέφεται η χώρα θα μπορούσε να το κάνει.

Άλλος πάλι λέει ότι ο Σαμαράς δε θα πει κάτι πολικά βαρυσήμαντο απλά θα θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Θα τους πει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν οι θυσίες του κόσμου κι ότι η κοινωνία δε θέλει εκλογές.

Κοντός ψαλμός αλληλούια ή μήπως… Κυριακή κοντή γιορτή; Όπως και να έχει για ένα είμαστε σίγουροι. Ότι ο Αντώνης Σαμαράς, στην κρίσιμη αυτή στιγμή, θα μιλήσει πατριωτικά και θα αναζητήσει τη βέλτιστη λύση για την Ελλάδα κι όχι για τον ίδιο ή τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 170-172 βουλευτές και είναι δύσκολο να βρει τους άλλους 8-10 που χρειάζονται για να ψηφιστεί ο Σταύρος Δήμας. Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και αν δεν αλλάξει τίποτε μετά το διάγγελμα Σαμαρά τότε πάμε σε εκλογές με πιο πιθανή ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου και με το βασικό δίλημμα: «Σταθερότητα ή χάος. Ελλάδα εντός Ευρωζώνης ή Ελλάδα εκτός».

Μπορεί σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να μην περνάνε ξανά αυτά τα διλήμματα, όμως, είναι απολύτως αληθινά, όπως αληθινός είναι και ο κίνδυνος μιας κατάρρευσης της οικονομίας. Κάποιοι οφείλουν να το καταλάβουν πριν είναι αργά.

Αφού λοιπόν θα οδηγηθούμε σε εκλογές θα πρέπει να γνωρίζουν κάποιοι ότι ο Σαμαράς δεν παραδίδεται αμαχητί. Δεν θα επιστρέψει στους άσχετους, πρώην Πασόκους, πρώην σταλινικούς, πρώην συνδικαλιστές και γενικώς στους… πρώην να γίνουν οι επόμενοι. Ο πρωθυπουργός θα πάει στη μάχη για να νικήσει κι όχι για να χάσει τη μάχη. Αν και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ καμιά δεν δείχνει ότι έχει τη δυναμική που χρειάζεται για να είναι το απόλυτο φαβορί. Οι 3 μονάδες εύκολα καλύπτονται πρώτον από τη συσπείρωση της ΝΔ και δεύτερον από εκείνους που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Γι’ αυτό ο Σαμαράς και το επιτελείο του είναι ήσυχοι αυτές τις άγιες ημέρες. Γιατί ξέρουν ότι έκαναν τα πάντα προκειμένου να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι δεν πρέπει να εκτροχιαστεί η χώρα. Ότι έκαναν τα πάντα για να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Κι επίσης ξέρουν ότι ο ελληνικός λαός θα δείξει ωριμότητα και θα αντιληφθεί το συμφέρον του. Εδώ δεν δικάζεται το Μνημόνιο. Εδώ δικάζεται ο λαϊκισμός και η φαυλοκρατία και αυτά πρέπει να ηττηθούν.

Έτσι θα πάει ο Σαμαράς στις εκλογές και μπορεί να τις κερδίσει τώρα αντί να περιμένει. Κι αν πάλι τις χάσει γιατί το θέλησε ο ελληνικός λαός τότε θα ξέρει ότι άφησε μια οικονομία που βγαίνει από την κρίση. Που παρουσιάζει ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια. Που έχει 3,5 δις ευρώ πλεόνασμα και που κατέθεσε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Που εν πάση περιπτώσει δείχνει μια χώρα που ξαναέγινε σοβαρή. Λάθη έγιναν και κυρίως έκαναν λάθος που εμπιστεύτηκαν τη Μέρκελ ή την τρόικα πιστεύοντας ότι θα τους καλύψει. Αλλά αν δεν κάλυψαν αυτή την κυβέρνηση σκεφτείτε το χάος που θα προκαλέσουν τον Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ ίσον νέο μνημόνιο, ακόμη πιο σκληρό, ακόμη πιο βαρύ, είναι το σύνθημα που θα τρέχει στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Μέχρι τότε έχουμε δύο 24ωρα προκειμένου να μάθουμε αν το πολιτικό σύστημα έχει καταλάβει που βρισκόμαστε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 27/12/2014 09:48:23

  -Αν αναδειχθεί Πρόεδρος σε λίγες μέρες ο κος Σαμαράς θα κυβερνά τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2016 -Αν δεν αναδειχθεί ΠτΔ γίνουν εκλογές και κερδίσει η ΝΔ, τότε ο κος Σαμαράς θα κυβερνά τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. -Αν τις εκλογές τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ο κος Σαμαράς θα κυβερνά επί 8 χρόνια μέχρι τον Μάρτιο του 2023!

  • foros1 avatar
   foros1 @ ΓΓΣ 27/12/2014 11:49:23

   επειδή το γράφεις συνέχεια: "ουδείς αναντικατάστατος". χρόνια πολλά!

   • ΓΓΣ avatar
    ΓΓΣ @ foros1 27/12/2014 12:16:37

    Καλή Χρονιά και σε σας.

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 27/12/2014 09:56:38

  Δεν εμπιστεύομαι την πολιτική κρίση του λαού μας. Έχουμε αποδείξει ότι υπό την πίεση φημών,γεγονότων,δύσκολων καταστάσεων,δεν διαθέτουμε την ψυχραιμία και το πολιτικό αισθητήριο της αντίληψης του εθνικού συμφέροντος,ώστε να ψηφίσουμε και να εκλέξουμε την Κυβέρνηση εκείνη που έχει αναγνωρισμένης αξίας έργο και γνωρίζουμε ότι θα μας διατηρἠσει στην ευρωπαϊκή σταθερότητα. Μακάρι να βγώ ψεύτης,αλλά φοβάμαι ότι μετά τις κάλπες θα μπούμε σε περιπέτειες...

  • ΣΚΑΙς avatar
   ΣΚΑΙς @ Κυθήριος 27/12/2014 10:49:45

   Συμφωνώ μαζί σας. Ο ελληνικός λαός απέδειξε τόσο το 2009 όσο και το 2012 (Μ άιος) ότι άγεται και φέρεται. Αποδέχεται την συνομωσιολογία και πράττει με το θυμικό και όχι με την λογική. Επομένως Τσιπρας. Ολοι οι υπόλοιποι ας προσευχηθούμε να μην ζήσουμε μια νέα Μικρασιατική καταστροφή.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κυθήριος 27/12/2014 11:37:40

   Συμφωνώ απόλυτα. Και οι πιο επικίνδυνοι είναι όσοι δεν έχουν αναλάβει μεγάλες ευθύνες στη ζωή τους και δεν έχουν υπόψη τους τι σημαίνει να τρέχεις στην αποθήκη να προλάβεις ένα κουτί γάλα για το παιδί σου. Εγώ προσωπικά ήμουν παιδάκι όταν έγινε ο χαμός με το Τσέρνομπιλ και άδειασαν από γάλα όλες οι αποθήκες και τα μπακάλικα κοντά στο σπίτι μου. Θα ξαναζήσουμε μια τέτοια επανάληψη Χ10 σε ένταση και διάρκεια άραγε; Το απεύχομαι αλλά δε βλέπω ωριμότητα και γνώση ιστορίας σε μεγάλο μέρος του λαού μας. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του όπως και να έχει, αλλά δεύτερη φορά να πιστέψουμε χονδροειδή ψέμματα εντός 5 ετών αφού πληρώσαμε ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ την πρώτη εξαπάτηση και πλέον δε μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές ούτε 5 δις λόγω του ύψους των επιτοκίων που ανέβηκαν κυρίως λόγω πολιτικής αβεβαιότητας; Εγκληματικά αυτοκτονικό...

   • Ιδιώτης avatar
    Ιδιώτης @ Γεώργιος Τ. 27/12/2014 18:31:39

    Εγώ προβλέπω Χ100. Αυτό όμως που φοβάμαι περισσότερο από όλα τα άλλα δεινά, είναι μήπως χρειαστεί να ξαναεργαστεί ο λαός παραγωγικά σε αυτή τη χώρα και να μην περιμένει τα δανεικά. Μια χαρά είναι με τα επιδοματάκια, τα στέιτζ, τον "εθελοντισμό" (sic), τα "παρτ τάιμ", τα ΕΣΠΑ και όλες τις αυτές τις σαχλαμαρίτσες- υποκατάστατα πραγματικής εργασίας. Γι' αυτό ευρωζώνη και πάλι ευρωζώνη. Ας είναι, λίγα (για λίγους) και καλά (άκοπα).

 3. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 27/12/2014 10:58:18

  ΕΥΣΤΟΧΟ ΑΡΘΡΟ .ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΕΠΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ,ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ . ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΜΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ . ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΕΛΕΙΑ.

  • foros1 avatar
   foros1 @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 27/12/2014 13:38:47

   όντως το ουσιαστικό προβάδισμα αυτή τη στιγμή το έχει η ΝΔ. όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες όλο και εντονότερα κάνει την στροφή προς το "καμία μονομερής ενέργεια". αν αυτό περάσει στο κόσμο, η ΝΔ πρέπει οπωσδήποτε να κινηθεί και αυτή προς το "όχι ναι σε όλα" και στο "ώρα να πληρώσουν και αυτοί..." που περιέγραψε το γερμανικό κοινοβούλιο!

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ foros1 27/12/2014 15:13:24

    Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ .ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

    • foros1 avatar
     foros1 @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 27/12/2014 15:50:23

     απόλυτα σεβαστή και αυτή η (απόλυτη) πλευρά της θεώρησης των πραγμάτων. καλή επιτυχία!

 4. iconology2009 avatar
  iconology2009 27/12/2014 11:29:46

  Ας μη γελιόμαστε. Αυτό είναι το κεντρικό-τι κεντρικό; το μόνο!-δίλημμα των εκλογών που έρχονται. Μην έχουμε καμιά αυταπάτη: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ, το ίδιο ακριβώς όπως και ο Παπανδρέου το 2009. Δεν είναι τυχαίοι οι έπαινοι και οι συχνές θετικές αναφορές της αμερικανόπνευστης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΝΤ ούτε ότι σύσσωμος ο αγγλοσαξωνικός τύπος-έντυπος και ηλεκτρονικός-από τη μια εκθειάζουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ(έφτασαν να χαρακτηρίσουν τον Τσίπρα-ήμαρτον Δέσποινα!-Global Thinker!σαν τον πανίβλακα Παπανδρέου)και από την άλλη απαξιώνουν τους ηγέτες των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, συντονισμένα και προγραμματικά. Το παιχνίδι-και άρα τα διλήμματα-είναι γεωπολιτικό. Είτε θα είμαστε οργανικό μέρος του φυσικού γεωπολιτικού μας χώρου που είναι η Ευρώπη, είτε μπανανία των Αμερικανών. Διαλέγετε και παίρνετε φίλοι μου. Σαράντα χρόνια ευρωπαϊκής στρατηγικής πορείας ή παπανδρεϊκή-στην ανάγκη και χουντική-αμερικανοκρατία;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ iconology2009 27/12/2014 11:43:07

   Άψογος! Τα λέμε πολλοί. Μαίνεται πόλεμος μεταξύ Ευρώπης-ΗΠΑ για το ποιος θα κυριαρχήσει στην περιοχή μας που βρίσκεται πολύ κοντά σε Μ. Ανατολή και Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε μαγαζί γωνία και θέλουν οι πάντες να έχουν λόγο στα πράγματα της Ελλάδας. Ουσιαστικά η στάση του ΔΝΤ υποβοήθησε υπερβολικά την στρατηγική του σύριζα. Αν είχε κλείσει η διαπραγμάτευση και είχαν αποδεχθεί τον προϋπολογισμό (δεν έχουν κανέναν οικονομικό λόγο να μη το κάνουν, καθαρά πολιτική η στόχευσή τους), θα έβγαινε άνετα ο ΠτΔ και θα είχαμε τα σπρεντς στον πάτο. Μνημόνιο, τρόικα και εκβιασμοί τέλος με λίγα λόγια. Δε το ήθελαν λοιπόν επειδή γουστάρουν Τσίπρα που έχει διασυνδέσεις μέσω Σόρος (Βαρουφάκης)και Αγγελοπούλου (ίδρυμα Κλίντον).

   • foros1 avatar
    foros1 @ Γεώργιος Τ. 27/12/2014 12:11:35

    όταν θέλεις να είσαι σοβαρός γεωπολιτικός παίκτης, δεν εμπλέκεις κανένα ΔΝΤ, αλλά βάζεις το χέρι στην τσέπη και λύνεις το πρόβλημα. οι πληθωριστικές φοβίες αυτών που πλειοψηφούν στην ΕΚΤ, πρέπει κάποτε να σταματήσουν...

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ foros1 27/12/2014 17:05:01

     Στη συγκεκριμένη Ελλάδα, μετά το 2008, βάζεις το χέρι στην τσέπη και βγάζεις καβούρια με τετραμούτσουνες δαγκάνες. Οι "πεζεβέγκηδες από την μητέραν Ελλάδαν" τα είχαν ήδη μεταφέρει σε ασφαλή πούγκα, λένε οι αδελφοί στην Μεγαλόνησον.

  • dexi_half avatar
   dexi_half @ iconology2009 27/12/2014 12:04:35

   Έτσι και αυτός από το Καστελόριζο θα ξεκινήσει. Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημοσίου νομίζουν θα πάρουν αύξηση ενώ θα τους πάρουν γη και σπίτια.

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ iconology2009 27/12/2014 12:41:12

   Είναι τόσο φανερό το παιχνίδι. Δεν θα το δούν οι Έλληνες;

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 27/12/2014 12:45:00

  Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και αν γίνουν πρόωρες εκλογές λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Bild ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της. Από το 2009, η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο. Πρέπει να έχουμε περισσότερο σεβασμό για αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας ότι η κατάσταση του χρέους της χώρας δεν θα άλλαζε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. «Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της», επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. MSN / Οικονομία

 6. panas avatar
  panas 27/12/2014 12:53:40

  Ξεκαθαρίζω πρώτα. Δεν είμαι υποστηρικτής του Σαμαρά και δεν πιστεύω πως αυτά τα χρόνια κινήθηκε σωστά. Δεν αντιπροσωπεύω την πλειοψηφία, αλλά για εμένα προέχουν τα εξης 2 σημεία: 1) Συστράτευση των Ελλήνων στο ότι κάθε πολιτική πράξη πρέπει να κρίνεται με το αν προάγει την ελληνική οικονομία και αφήνει το σκληρό ευρώ στη χώρα. Δηλαδή πολιτική συνειδητής επιλογής περιορισμού των εισαγωγών στα απαραίτητα και αύξηση εξαγωγών, κυρίως μέσω στήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων που είναι έτη φωτός πιο δημιουργικοί από τους παλαιότερους που ζέχνουν. Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για την νέα επιχειρηματικότητα, μακριά από τα ζόμπυ των μεγαλοεργολάβων... 2) Εμπέδωση της αξιοκρατίας και κάθε στελέχωσης του δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ. Ανεξαρτητοποίηση του κράτους από το οποιοδήποτε κόμμα ή κόμματα που κυβερνούν. Τα υπόλοιπα τα γεωπολιτικά και συνωμιοσιολογικά και τα περί νομίσματος είναι δευτερευούσης σημασίας για εμένα. Η κυβέρνηση απέτυχε και στα δύο παραπάνω σημεία που δεν είναι μπροστά στην πολιτική αντιπαράθεση. Αφού πλην ΚΚΕ όλοι θέλουν το ευρώ και θεωρώ πως επίσης όλοι θέλουν το καλό της χώρας, θα έπρεπε να είχαμε συνεννοηθεί σε μια κοινή γραμμή απέναντι στους δανειστές και σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Θα μου πείτε πως για το σημείο 1. δεν είχαμε χρόνο λόγω των διαπραγματεύσεων και το σημείο 2. θα κοστίσει πολλές ψήφους τώρα που τις χρειαζόμαστε. Απαντώ: Πάντα υπάρχει δικαιολογία για να μην κάνεις το σωστό.

 7. Giorgis avatar
  Giorgis 27/12/2014 14:27:58

  Πρέπει να βγει ο Σαμαράς και να υποσχεθεί ότι άμα κερδίσει ο Σύριζα θα το υποστηρίξει να κάνει κυβέρνηση και με τα δύο και θα δώσει στο Τσίπρα το απόλυτο ελεύθερο να κάνει ότι υποσχέθηκε. Το χρειαζόμαστε αυτό, αλλιώς δεν μαθαίνουμε ...

 8. SotR avatar
  SotR 27/12/2014 15:40:42

  Νομίζω ότι πρέπει να πάψουμε να ασχολουμαστε με το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας κοιτάξουμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε εμείς. Αλλιώς δεν θα εξουδετερωθεί το όπλο του, που είναι η ελπίδα. Εμείς σπέρνουμε ΤΡΟΜΟ. Αλήθεια τι θα επικρατήσει στο τέλος , ο τρόμος ή η ελπίδα. Ψεύτικη ελπίδα θα πούμε πολλοί. Κι όμως είναι ΕΛΠΙΔΑ. Πολλές φορές η ελπίδα είνια ψεύτικη. Τις περισσότερες φορές όμως επιβάλεται του ρεαλισμού. Όπως είπε και κάποιος, "Η ιστορία έχει δείξει ότι τις εκλογές τις νικάει αυτός που σπέρνει ελπίδα κι όχι αυτός που σπέρνει ΤΡΟΜΟ".

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ SotR 27/12/2014 16:55:23

   ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΣΠΕΙΡΕ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕ ΤΟ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ.

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 27/12/2014 16:59:56

  Κακό πράγμα ο πολιτικός τζόγος και το "φόρτωμα της γραμμής" με πολύ ρίσκο. "Εφαγε" πολιτικά πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια. ΚΑΚ ("διορίζω, πρεσάρω αέρα, στεγαστικά και καγιέν στη φούσκα, δίνω και αυξήσεις σε υψηλόμισθους, για να επανιδρύσω το κράτος"!). ΓΑΠ ("λεφτά υπάρχουν"), ΣΑΜ ("διώχνω το ΔΝΤ και βγαίνω στις αγορές χωρίς συνεγγύηση των εταίρων")... Τον επόμενο δεν τον βλέπω καλά: που πας κυρ-Αλέξη να παίξεις πόκερ με τρείς "παπάδες";

 10. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 27/12/2014 17:17:52

  όπου ακόμη ισχύει στην πολιτική η απλή, Αριστοτελική λογική, έτσι λύνουν τα πολιτικά τους προβλήματα: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231373714 Εδώ με ακραιφνείς δεξιούς που τζογάρουν σαν αναρχομπάχαλοι και με ριζοσπαστική αριστερά που αποπειράται να συνεταιρισθεί με ψεκασμένους νταλά μπαλά εθνικολαικιστές, τι να σου κάνει το ρημάδι το σόφτγουερ που έχουμε κανονικά όλοι οι συνήθεις άνθρωποι μέσα στην κεφάλα μας: βγάζει προειδοποιητικό μήνυμα "μάνα θα πάω στα καράβια" και μετά μπλέ οθόνη...

 11. toxo avatar
  toxo 27/12/2014 17:45:18

  Δέν νομίζω ότι ο Ελληνικός λαός θα εμπιστευόταν κάποιον που κλαψουρίζει .Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει ο Σαμαράς να τρίξει τα δόντια ,αλλά και να υπερασπισθεί, την μέχρι τώρα,πολιτική του.Σε τρία τέταρτα θα τον ακούσωμε στην συνέντευξή του στην ΝΕΡΙΤ.

 12. Ρουμελιώτης avatar
  Ρουμελιώτης 27/12/2014 18:06:44

  Η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού δεν θέλει εκλογές, αλλά ΑΛΛΑΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Δυστυχώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για τούς κομματικούς μηχανισμούς....Η ιστορία επαναλαμβάνεται από το 2010 με τις μακιαβελικές πολιτικές και τακτικές όλων δυστυχώς των επικεφαλής των κομμάτων.

 13. NESTORAS avatar
  NESTORAS 27/12/2014 18:34:12

  Το ουσιαστικό πρόβλημα φαίνεται ότι αντικειμενικά το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζουν οι πιθανές εκλογές. Καμία συνοχή και καμία επί της ουσίας στρατηγική. Επιπλέον θα έχει ένα ακόμη πρόβλημα, το πιθανό κόμμα του Γιωργάκη. Ως εκ τούτου και όσο θα διαρκεί η (πιθανή) προεκλογική περίοδο τόσο θα εκτίθεται ως προς τις αρχικές του δεσμεύσεις - σκισίματα μνημονίου κλπ... και το αδιέξοδο της προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων από την μια πλευρά και ικανοποίησης του σκληρού πυρήνα Λαφαζάνη από την άλλη θα μεγαλώνει. Ωστόσο, τα διλήμματα σταθερότητα ή χάος, εντός ή εκτός ευρώ λειτουργούν υπέρ του Σύριζα, όπως και οι παρεμβάσεις από το εξωτερικό καθώς προκαλούν μια συναισθηματικές αντιδράσεις στους ψηφοφόρους. Από την άλλη η κυβέρνηση δηλαδή ο Σαμαράς πρέπει να δείξει ότι από το 2012 έως το 2014 η θέση της χώρας άλλαξε προς το καλύτερο στην "διεθνή σκηνή" και είναι κοντά αυτό να μεταφραστεί και σε καθημερινό επίπεδο.

 14. kotsos avatar
  kotsos 27/12/2014 21:35:24

  Οι παρεμβασεις των ευρωπαιων εχουν ξεπερασει καθε προηγουμενο,η τρομολαγνεια,ο εκφοβισμος,οι απειλες,τα καθεστωτικα μμε ξενα και ελληνικα μαζι,οι δανειστες,οι αγορες κλπ. Κανενας συριζα δεν μπορει να αλλαξει καμια οικονομικη πολιτικη,θα τον εξαναγκασουν να υπογραψει νεα μνημονια,σκληρα μετρα και θα πει ο τσιπρας το δεσποτη παναγιωτη. Ο τσιπρας θα βρεθει προ δυσαρεστων εκπληξεων οταν διαπιστωσει πως ειναι μονος του απεναντι απο την ΕΕ,τους δανειστες,τις αγορες,τους τραπεζιτες,ηδη εχει κολοτουμπιασει λεγοντας οτι δεν προκειται να κανει μονομερεις ενεργειες και πως θελει να μεινει στο ευρω.

 15. dim avatar
  dim 28/12/2014 00:58:39

  Θα κάνω μια προσπάθεια να περιγράψω με απόλυτη σαφήνεια και παραστατικά όλα τα ενδεχόμενα σε μια επικράτηση Σύριζα. Η μόνη παράμετρος που θα βάλω ως σταθερά στη περιγραφή μου είναι ότι οι δανειστές δεν θα κάνουν πίσω... Αν κάποιος έχει αντίθετη άποψη, ας μη διαβάσει παρακάτω, σεβαστή η γνώμη του, απλά πιστεύω ότι η πιθανότητα να κάνουν πίσω οι δανειστές είναι 0,000% Πάμε λοιπόν: Μεχρι να βγει ο ΠτΔ κλπ, έχουμε φθάσει στις 15 Φλεβάρη. Του λένε οι δανειστές του Τσίπρα: «Φιλαράκο, έχουμε ψηφίσει από τα κοινοβούλια μας μια δίμηνη παράταση... Το ξέρατε, και οφείλατε να έχετε προετοιμαστεί... Πείτε μας λοιπόν: έρχεστε να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση?» Απάντηση Α του Σύριζα: Εμείς δε καθόμαστε σε κανένα τραπέζι για την υπάρχουσα αξιολόγηση. Εμείς θέτουμε συνολικό θέμα, θέλουμε διαπραγμάτευση από την αρχή για όλα... Ξεκάθαρη απάντηση δανειστών: Η παράταση τελειώνει σε 10 μέρες, μετά για ό,τι συμβεί αφού είσαστε τόσο απόλυτοι, δικό σας θέμα... Εμεις απλά θα κλείσουμε τη στρόφιγγα... Αντίδραση λαού: Ουρές, bankrun, χαμός κλπ... Πιθανές αντίδρασεις Σύριζα: α) τραπεζική αργια, δέσμευση καταθέσεων, αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός, ή β) πάμε στη δραχμή, ή γ) εντάξει μωρε, ερχόμαστε να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση, είπαμε και καμία μ@@@ να περνάει η ώρα... Απάντηση τότε των δανειστών: οκ ελάτε, αλλά να ξέρετε ότι επειδή με την αναστάτωση έχουμε και άλλο κενό, τώρα δε θα πάρετε 2 δις μέτρα, αλλά 5 δις μέτρα, και θα υπογράψετε νέο μνημόνιο ακόμα πιο σκληρό Απάντηση B του Σύριζα: Θέλουμε και άλλη παράταση... Πιθανές απαντήσεις δανειστών: α) δεν υπάρχει άλλη παράταση, δε μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα να σέρνονται, ή β) οκ, πάρτε άλλους 4 μήνες παράταση, και άρα θα μας έχετε για άλλους 4 μήνες εκεί, να βλέπουμε να εκτελείται ο προϋπολογισμός, και να πέρνετε τα αναγκαία μέτρα κάθε φορά που υπάρχει απόκλιση, και να ξέρετε ότι θα υπάρχει απόκλιση, αφού λόγω της εν γένει κρατικίστικης αντίληψης σας πολλοί επενδυτές θα σας εγκαταλείψουν και άρα τα έσοδα του κράτους θα μειώνονται και άρα το κενό θα μεγαλώνει... Απάντηση Γ του Σύριζα: ΟΚ, κάνουμε αμέσως τη κωλοτούμπα, και κλείνουμε την αξιολόγηση με 2 δις μέτρα, με μεταρρυθμίσεις, με προληπτική γραμμή στήριξης κλπ. Συνοψίζοντας, και πάντα με δεδομένο ότι κατά 100% οι δανειστές δε θα υποκύψουν σε κανένα εκβιασμό του Σύριζα, με Σύριζα στη κυβέρνηση ισχύουν τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ = ΝΕΟ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΣΥΡΙΖΑ = ΤΡΕΛΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ, ΑΛΛΑ ΥΦΕΣΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΛΟΓΩ ΓΕΝΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΣΥΡΙΖΑ = ΔΡΑΧΜΗ Δηλαδή, με Σύριζα σε κάθε περίπτωση ακόμα χειρότερες μέρες για το λαό και τη πατρίδα. Εμπρός λαέ, βγάλε για άλλη μια φορά μόνος τα μάτια σου... Ξέρεις να το κάνει καλά αυτό... Το έκανες το 1920, το έκανες το 1981, το έκανες το 1993, το έκανες το 2009, κάντο και τώρα...

  • Mixalis avatar
   Mixalis @ dim 29/12/2014 00:27:50

   Κατα την γνωμη μου τα ειπες ολα....συμφωνω οσο δεν παει αλλο...μονο αυτο να πει ο Σαμ ετσι απλα και θα το καταλαβει ο κοσμος.Παντα μου κανει εντυπωση γιατι δεν τα λενε απλα να καταλαβει ο κοσμος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.