«Σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ
27/10/2014 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι Ανδρέας, τι Αλέξης...

Οι FT, η μεγάλη οικονομική εφημερίδα του… καπιταλισμού, έχει εκτενές αφιέρωμα στην Ελλάδα λέγοντας ότι παρά την κρίση η διαφθορά ζει και βασιλεύει και η πλουτοκρατία είναι μια χαρά σε αντίθεση με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Επίσης, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πιθανότατα στην εξουσία αλλά είναι «σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει». Τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιπολιτευτικό κόμμα της άκρας αριστεράς που βλέπει εχθρικά τα μέτρα λιτότητας και της οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν το δάγκωμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο δυνατό όσο τα γαβγίσματά του, από τη στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία. Είναι απίθανο οι πρόωρες εκλογές να του δώσουν απόλυτη αυτοδυναμία».

Επίσης, σήμερα σειρά δημοσιευμάτων σε γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Νέες προοπτικές για την Ελλάδα»; Με αυτό τον ερωτηματικό τίτλο το Ίδρυμα Χανς- Ζάιντελ και η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσκάλεσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο Έλληνες και Γερμανούς πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και ειδήμονες στο Μόναχο για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την Ελλάδα της κρίσης, των ευκαιριών αλλά και των εκλογών που διαφαίνονται στον ορίζοντα με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung που παρακολούθησε τη διημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πορεύεται σε εκλογές, αρχές του 2015. «Τους τελευταίους μήνες επικράτησε ησυχία γύρω από την Ελλάδα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές», γράφει στο σχετικό άρθρο. Και υπενθυμίζει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο σε δύναμη κόμμα, θα έχει, όπως είχε και η ΝΔ στις εκλογές του 2012, το μπόνους των 50 εδρών. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας; Τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα και όλα όσα επιτεύχθηκαν με πολύ κόπο, πισωγυρίσματα και με χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων; Οι εκτιμήσεις κυρίως των προσκεκλημένων από την Αθήνα συνοψίστηκαν στις προειδοποιήσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη: "Οι λαϊκιστές", είπε, "θέλουν να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις και υπόσχονται πράγματα που καμιά χώρα του κόσμου δεν μπορεί να υλοποιήσει σε περίοδο κρίσης. Τα θύματα είναι οι Έλληνες, αλλά θα την πληρώσουν και οι Ευρωπαίοι". Ο κοινός παρονομαστής και από άλλες παρεμβάσεις είναι ότι η ελληνική κρίση δεν πέρασε, τα πράγματα γίνονται και πάλι σοβαρά τους επόμενους μήνες. Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, υπουργός Εσωτερικών μέχρι το 2013, απέδωσε τα αυξημένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι η μιζέρια έχει ρίξει τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του κόμματος. Όπως τόνισε, η μεσαία τάξη υφίσταται τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων και ένα τμήμα της στρέφεται προς τις λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις.

Το ζήτημα είναι ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ότι κάποια στιγμή θα έχει να κάνει με τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό. Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε πρόσφατες συναντήσεις αντιπροσωπείας πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών. Το ενδιάμεσο πρόσωπο αυτής της προσεκτικής προσέγγισης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι ο Γιεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και πρώην μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ο οποίος έχει συναντηθεί με τον Τσίπρα πολλές φορές, στη Φραγκφούρτη, στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Επικρατεί η εντύπωση μάλιστα ότι σε προσωπικές συζητήσεις ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του δείχνουν πιο πραγματιστές από δηλώσεις που επιλέγουν για δημόσια χρήση. «Αυτό δεν είναι καινούργιο», παρατηρεί ο γερμανός αρθρογράφος υπενθυμίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 1981 σκέφτονταν δυνατά για έξοδο της Ελλάδας από την τότε ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, μετά την εκλογική του νίκη όμως τα ξέχασε όλα.

Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Ο Τσίπρας λειτουργεί σαν νέος Ανδρέας που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει. Που προκαλεί τους ξένους αλλά τελικά θα είναι πιο υποτακτικός κι από τους δούλους.

Τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες και ο Τσίπρας εμφανίζεται ως σίγουρος πρωθυπουργός; Το ένα ζήτημα που άλλαξε ήταν η επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς έχουν προσλάβει κάποιους που ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι καλά και είπαν στον Τσίπρα ότι όσο μιλά στο εξωτερικό με τόσο ακραίους όρους τόσο δεν θα δει εξουσία. Έτσι, άλλαξε ριζικά η τακτική του με το να λέει άλλα στο εσωτερικό κι άλλα στους ξένους. Οι Έλληνες ακούνε το Αλέξη να τους υπόσχεται τα πάντα και οι Ευρωπαίοι τον Alexis να τους λέει ότι δεν θα κάνει απολύτως τίποτε και θα υπακούσει σε ότι του πουν.

Επίσης, αυτό που άλλαξε είναι η νοοτροπία των ξένων οι οποίοι όταν κάνουν τη δουλειά τους πετάνε αυτούς που συνεργάστηκαν σαν τρίχα από το ζυμάρι. Το ίδιο σκέφτονται να κάνουν και με την κυβέρνηση Σαμαρά. Το έχουν ξανακάνει και σε άλλες χώρες.

Το τρίτο είναι ότι πλέον δε φοβούνται τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφού έχουν λάβει δεσμεύσεις. Το έχουν κάνει και στελέχη της Κουμουνδούρου και επιχειρηματίες που στηρίζουν τον Τσίπρα. Δεν τον θεωρούν πλέον ακραίο. Μπορεί να λένε ότι είναι λαϊκιστής αλλά θα τον… στρώσουν.

Το τέταρτο είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση και κυρίως η ίδια η ΝΔ βάζει τα χεράκια της και βγάζει τα ματάκια της. Η κεντροδεξιά που ξέραμε έχει απογοητεύσει τους οπαδούς της με τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί, με την έλλειψη βούλησης για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με το να σέρνονται βασικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει στη χώρα. Και κυρίως με το να δείχνει πλήρη ανοχή στη διαφθορά, στη φοροδιαφυγή, στη συνέχιση των πελατειακών σχέσεων.

Αλλά έχει σημασία να καταλάβουν κάτι κυρίως οι Ευρωπαίοι. Ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι γι’ αυτούς γατάκι καναπέως, αλλά έχει τεράστια εσωτερικά προβλήματα τα οποία θα βγουν από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του. Οι συνιστώσες δεν αστειεύονται και δεν αποκλείεται να δούμε ένα κόμμα που είναι στην εξουσία να διασπάται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινοβουλευτική του δύναμη.

Κυριακή κοντή γιορτή, που λέει κι ο λαός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης Κ. avatar
  Δημήτρης Κ. 27/10/2014 14:24:41

  "αυτό που άλλαξε είναι η νοοτροπία των ξένων οι οποίοι όταν κάνουν τη δουλειά τους πετάνε αυτούς που συνεργάστηκαν σαν τρίχα από το ζυμάρι. Το ίδιο σκέφτονται να κάνουν και με την κυβέρνηση Σαμαρά. Το έχουν ξανακάνει και σε άλλες χώρες." ΑΚΡΙΒΩΣ!! αυτό παρακολουθούμε τώρα. Μάλιστα από όλουw τους ξένους, οι Αμερικάνοι δεν αρκούνται στο πέταγμα της τρίχας(=Σαμαράς) απ' το ζυμάρι, αλλά θέλουν και αυτοδυναμία του Τσίπρα. Ετσι κάθε φορά που ο Σαμαράς πάει να πλασσάρει ένα νέο success story, του το κατεδαφίζουν πάραυτα. Οπότε η Πρωθυπουργία Τσίπρα τον Μάρτιο μάλλον είναι αναπόφευκτη...Και όπως λένε σιγά σιγά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματεύεσεις για το χρέος, τη ρήτρα ανάπτυξης και τα μνημόνια θα πάρουν χρόνια, έτσι ώστε οι συνιστώσες να περιμένουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, έτοιμες βεβαίως όπως πάντα για την επανάσταση, αλλά μόνον όταν η "συγκυρία" το επιτρέψει και προφανώς όχι όσο οι διαπραγματεύσεις θα είναι σε εξέλιξη...

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Δημήτρης Κ. 27/10/2014 23:12:30

   Όταν λέτε οτι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και τη ρήτρα ανάπτυξης θα τραβήξουνε ...χρόνια, πως ακριβώς το φαντάζεστε; Η ζωή δεν έχει Pause να το πατήσουμε και να επανεκκινήσουμε ό,ταν και αν θα καταλήξουνε σε συμφωνία οι πάνσοφοι . Χωρίς άμεσο σταμάτημα της συνεχούς αφαίμαξης που μας έχουν επιβάλλει οι δανειστές και τα μνημόνια, όχι ανάπτυξη, αλλά ούτε η επιβίωση δεν θα είναι εφικτή. Ποιός άφρων θεωρεί οτι θα έχει στη διάθεσή του ....άπλετο χρόνο για να μας κοροϊδεύει;

   • Δημήτρης Κ. avatar
    Δημήτρης Κ. @ Άλυτη Εξίσωση 28/10/2014 11:36:36

    Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις οι Γερμανοί στη ζούλα θα χαλαρώνουν που και που τη θηλειά στο λαιμό μας, ανάλογα και με τις εξελίξεις στην Γαλλία και την Ιταλία. Κάτι σαν τα "ανοίγματα" του Ντράγκι που "συμβαίνουν" παρά την αντίθετη γνώμη των Γερμανών...Ο Καπιταλισμός μετά την Οκτωβριανή επανάσταση επιβίωσε χάρη στο οτι έμαθε να χειρίζεται τις "ασφαλιστικές" δικλείδες του συστήματος, άλλο αν τώρα τελευταία η "απελευθέρωση" μέχρις ασυδοσίας των Τραπεζών τον έκανε να τις ξεχάσει για λίγο...

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Δημήτρης Κ. 29/10/2014 10:48:37

     Δηλαδή εσείς πιστεύετε οτι μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν κανονικότατα η υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση, με απλή αλλαγή πρωταγωνιστών και κοστουμιών, όπου οι επόμενοι θα υποδύονται πιστά τον ίδιο ακριβώς επιβαλλόμενο έξωθεν ρόλο, αυτόν του διαχειριστή της δυστυχίας και της κακομοιριάς του Ελληνικού λαού, χωρίς καθόλου να φοβούνται την αντίδραση του πειραματόζωου, που θα έχει απολύτως δεχτεί πια τη μαύρη τη μοίρα του.....Το πολύ πολύ, να χαλαρώνει που και που η θηλιά και ύστερα να ξανασφίγγει, αναλόγως τα κέφια των Γερμανών. Μα τότε αγαπητέ, δεν υπάρχει λόγος κανένας να μπούμε σε έξοδα και φασαρίες. Ποιές εκλογές και πράσινα άλογα; Ας παραμείνουν στη σκηνή οι υπάρχοντες. Έτσι κι αλλιώς, οι επίδοξοι ...αντικαταστάτες, αν συμπεριφερθούν όπως προβλέπετε, σε 12 μήνες το πάρα πολύ, θ΄αποτελούν μισητό παρελθόν. Γιατί να χάνουμε το χρόνο μας σε προαποτυχημένα πειράματα; Για να ντυθούνε ...σωτήρες ακόμα μερικοί φαντασμένοι μωροφιλόδοξοι; Δεν παίζει το σενάριο....

 2. Seagull avatar
  Seagull 27/10/2014 16:42:01

  Δεν αποκλείεται να φτάσουν στο σημείο να πουν ότι τα μνημόνια έχουν θεραπευτικές .... ιδιότητες και πρέπει να τα τα κρατήσουμε, μόνο ένα μικρό ρετουσαρισματάκι να τους κάνουμε ...... και φύγαμε, από την άλλη μπορεί να δούμε την ΝΔ να επενέρχεται στις προηγούμενες αντιμνημονιακές της κορώνες καθότι θα είναι αντιπολίτευση και όπως λέει και η κα Βούλτεψη άλλα λες όταν είσαι κυβέρνηση και άλλα όταν είσαι αντιπολίτευση.. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η μαύρη μοίρα μας.

 3. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 27/10/2014 17:35:54

  Τσιπραντρέου ή Τσιπρόφιας; Δάσκαλε πού δίδαξες καί λόγο δέν εκράτεις.

 4. blue nile avatar
  blue nile 27/10/2014 18:14:13

  Είτε είναι ο Τσίπρας είτε ο Σαμαράς πρωθυπουργός αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε σύγκρουση με τους Γερμανούς. Καμιά χώρα δεν ξεπέρασε την Κρίση με λιτότητες και αυτό ισχύει και για την δική μας περίπτωση. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει γιατί τις όποιες επιτυχίες του τις στηρίζει σε φορολόγηση πλούτου που παρήχθη στο παρελθόν. Νομοτελειακά η φοροδοτική ικανότητα θα εξαφανιστεί πολύ γρήγορα. Τότε θα υπάρχει μία και μόνη επιλογή. Η εκπόνηση από μεριάς μας ενός τρόπου αποπληρωμής των χρεών μας που δεν θα ματώνει την κοινωνική οικονομία. Με το χρέος μας μη βιώσιμο η μόνη λύση είναι η επιμήκυνση των αποπληρωμών μας συνδυασμένη με ρήτρα ανάπτυξης. Φίλοι Γερμανοί εσείς δε λέτε ότι πρέπει να έχουμε για να βγει το πρόγραμμα 3,5% με 4% ανάπτυξη; Ωραία όταν δεν έχουμε ανάπτυξη τέτοιας τάξης δεν αποπληρώνουμε τίποτα. Είναι σίγουρο ότι οι Γερμανοί δεν θα το δεχτούνε. Σε μια διαπραγμάτευση για να κερδίσεις πρέπει να έχεις ένα όπλο που να κάνει τον συνομιλητή σου να φοβηθεί. Εμείς ένα όπλο έχουμε. Την απειλή ότι αν δεν διασυνδέσουν οι εταίροι μας την αποπληρωμή των χρεών μας με την ανάπτυξη τότε θα βάζουμε βέτο σε κάθε απόφαση της ΕΕ. Φωνάζοντας παράλληλα ότι εμείς δεν θέλουμε νέα δάνεια, δηλαδή δεν θέλουμε άλλα χρήματα από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους όπως αφειδώς μας κατηγορούν. Αν δεν κάνει κάτι τέτοιο η τωρινή συγκυβέρνηση ή η επόμενη τότε στρώνουμε διάπλατα τον δρόμο της εξουσίας στην ΧΑ που στις μεθεπόμενες εκλογές θα κάνει περίπατο. Εδώ είμαστε και θα τα δείτε...

  • George N avatar
   George N @ blue nile 28/10/2014 09:19:08

   Πολύ βολικό να υπάρχει πάντα κάποιος άλλος που φταίει αλλά πόσο χρήσιμο είναι? Γιατί άραγε μάτωσε η "κοινωνική οικονομία" (ότι κι αν σημαίνει αυτό) τα τελευταία 4 χρόνια αφού δεν δώσαμε μία (ούτε 1 ευρώ) για τόκους ή χρεολύσια από φορολογικά έσοδα? Άλλο ένα μυστήριο του σύμπαντος? Μα τότε πως μπορεί να είναι η λύση αυτό που ήδη απέτυχε να μας λύσει τα προβλήματα? Γιατί κάνοντας ακριβώς τα ίδια θα φτάσουμε σε διαφορετικά αποτελέσματα? Μέχρι πότε η χώρα θα είναι σπηλιά του Μοντεσίνου και εμείς έτοιμοι από καιρό για ένα νέο κυνήγι ανεμόμυλων? Ποιός θα φοβηθεί έναν Δον Κιχώτη στην επίθεσή του στον ανεμόμυλο με όπλο μια σκούπα ακόμα κι αν φωνάζει? Μόνο οίκτο θα προκαλέσουμε... Ο εχθρός δεν είναι οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι, οι Ρώσοι ή οι aliens. Μονάχα ο κακός μας εαυτός. Ότι ισχύει και για όλους τους άλλους. Το θέμα είναι πότε θα έρθουμε σε σύγκρουση με αυτόν.

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ George N 29/10/2014 00:27:38

    Ακριβως!!!!

   • Seagull avatar
    Seagull @ George N 29/10/2014 13:50:42

    Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ενοχοποιείτε ολόκληρη την κοινωνία, απολύτως κανένα, ποιός σας το δίνει άλλωστε? Να ψάξετε να βρείτε τους υπαίτιους της χρεοκοπίας μας και να τους αποδώσετε τις ευθύνες. Αν πάλι δεν τους βρείτε μπορούμε να σας βοηθήσουμε γιατί έχουν ονοματεπώνυμο και είναι σταθερά οι ίδιοι μετά την μεταπολίτευση αλλά και πριν. Επιτέλους ο στιγματισμός ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας κάποτε πρέπει να σταματήσει.

  • Δημήτρης Κ. avatar
   Δημήτρης Κ. @ blue nile 28/10/2014 11:54:32

   Eτσι θα γίνει φίλε Blue Nile, αλλά σιγά-σιγά. θα πάρουν χρόνο οι διαπραγματεύσεις με τον Τσίπρα για τη ρήτρα ανάπτυξης και δεν θα δοθεί μονομιάς. Οι Γερμανοί θα αφήνουν το σκοινί να τεντώνεται μέχρι το όριό του και θα το χαλαρώνουν λίγο πριν σπάσει. Ετσι θα πορευτούμε στο μέλλον. Η Λεπέν στη Γαλλία ναι. Ο Μιχαλολιάκος στην Ελλάδα ΠΟΤΕ!.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Δημήτρης Κ. 29/10/2014 02:40:36

    @George N Το 2010 χρεοκοπήσαμε. Αντι να παραδεχτούμε την χρεοκοπία και να κουρέψουμε μονομερώς το χρέος της χώρας προς τράπεζες δεχτήκαμε κάτι το αδιανόητο: Να πάρουμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία και μετά να έχουμε να ξεπληρώνουμε παλιά και νέα χρέη υπό όρους λιτότητας, δηλαδή συρρίκνωσης του εθνικού εισοδήματος από το οποίο αντλούνται οι πόροι για την αποπληρωμή των δανείων. Αυτό έχει ερημώσει την κοινωνική οικονομία κάνοντας την Ελλάδα μη βιώσιμη χώρα. Με αυτά που υπογράψαμε ότι και να κάνουμε είναι μάταιο. Ακόμα και αν στρωθούμε όλοι στη δουλειά ακόμα και αν οι ηγέτες μας είχαν υπερφυσικές ικανοτητες

    • George N avatar
     George N @ blue nile 29/10/2014 18:01:03

     Η χρεοκοπία blue nile είναι η άρνηση των αγορών να μας δανείσουν. Η μη εμπιστοσύνη τους στην οικονομία μας δλδ. Δεν είναι η δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε το χρέος ή όχι. Καμία χώρα δεν μπορεί. Και κανείς δεν μας ζητάει κάτι τέτοιο. Αν οι αγορές εκτιμούν ότι μπορείς να εξυπηρετήσεις το χρέος σου (να πληρώνεις τον τόκο δλδ) παίρνουν ένα ρίσκο ότι θα συνεχίσει να είναι έτσι την στιγμή που κάποιος άλλος θα το αγοράσει από αυτούς και αναλόγως του ρίσκου ζητούν ένα premium και την std απόδοση. Σε εμάς ούτε αυτό δεν υπάρχει. Το χρέος μας το έχει η ΕΖ και το ΔΝΤ και δεν ζητάνε premium. Ζητάνε μόνο ότι ζητούν από αυτούς οι αγορές και στην πραγματικότητα ούτε καν αυτό. (όχι από καλοσύνη αλλά γιατί θέλουν κάποια στιγμή να το αγοράσουν από αυτούς οι αγορές) Αρα δεν χρειάζεται να αποπληρώσουμε χρέος και δεν χρειάζεται να πληρώνουμε premium. Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να δίνουμε 6 δις τον χρόνο. Από ένα ΑΕΠ 180+ δις. Μπορούμε να τα πληρώσουμε αλλά είναι και αυτά πολλά χρήματα. Η δικιά σου επιλογή μοιάζει καλύτερη. Γυρνάμε το χρόνο πίσω και λέμε δεν θα πάρετε μία. Ποιός σας είπε να μας δανείσετε γατάκια? Στην πραγματικότητα δεν πάει ακριβώς έτσι αν θες να ξαναβγείς στις αγορές. Πρέπει να πεις ότι θα μπορέσω να σας πληρώσω αλλά μόνο το 25-33% του χρέους. Ακόμα και η Αργεντινή αυτό έκανε. Κάπου 100 δις (από 300 δις που είχαμε) το χρέος λοιπόν με 4% επιτόκιο είναι 4 δις. Αυτό θα το είχαμε κάνει το 2010. Και επειδή θα ήμασταν πολλοί προσεκτικοί πια θα κάναμε ακριβώς την ίδια μείωση των ελλειμμάτων που κάναμε (με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα) και θα αυξάναμε το χρέος μόνο κατά 50+ δις. Με 5% επιτόκιο γράψε άλλα 2,5 δις. Αρα εκτός ΕΖ, χωρίς πολύ μεγάλο κομμάτι των καταθέσεων, με πληθωρισμό και λίγο πολύ τις ίδιες ανάγκες (σε συνάλλαγμα πια) για την εξυπηρέτηση του χρέους. Πήρα ένα καλό σενάριο που λέει ότι μετά το default οι αγορές σου δίνουν 50 δις με 5% επιτόκιο. Μπορεί να δίνανε περισσότερα οπότε το αποτέλεσμα θα ήταν μικρότερη ύφεση αλλά μεγαλύτερο χρέος (και μεγαλύτερη εξυπηρέτησή του) μπορεί και λιγότερα οπότε θα ήταν μεγαλύτερη η ύφεση. Αν τα πιό πάνω έχουν κάποια δόση αλήθειας τότε δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ποιά ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Τουλάχιστον δεν είναι μαύρο, άσπρο. Και στις δύο περιπτώσεις όμως αυτό που λείπει είναι το πως έρχεται ανάπτυξη (ή μάλλον πως την φέρνεις γιατί μόνη της πάει αλλού). Και με βιώσιμο τρόπο, όχι δλδ με δανεικά του δημοσίου. Αλλά αυτός ήταν κι ο λόγος που οι αγορές χάσανε την εμπιστοσύνη τους το 2010. Όπως λένε στο χωριό μου, back to square one. Αν το λύσεις αυτό, όποιο δρόμο και να πήρες το χρέος είναι βιώσιμο. Χωρίς να λύσεις αυτό και με τους δύο δρόμους είσαι μη βιώσιμη οικονομία. Και το χρέος είναι το μικρότερο από τα προβλήματα σου.....

     • blue nile avatar
      blue nile @ George N 30/10/2014 12:29:17

      Το 2010 έπρεπε να πούμε ότι δεν πληρώνουμε τις τράπεζες. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα που μας προτάθηκε δεν έβγαινε, εξήγησα παραπάνω την λογική, έπρεπε να κουρέψουμε το χρέος. Ήταν έγκλημα που αποδεχτήκαμε το ΔΝΤ και μηχανισμό στήριξης χωρίς πρώτα κούρεμα που θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο. Έτσι και αλλιώς από τις αγορές δεν μπορούσαμε πλέον να δανειστούμε είτε με κουρεμένο χρέος είτε όχι. Εμείς είμαστε η μόνη χώρα που προσέφυγε στο ΔΝΤ χωρίς προηγουμένως με κάποιο κούρεμα να κάνει το χρέος της βιώσιμο. Αυτό ήταν το τεράστιο έγκλημα. Γιατί όπως γράφεις μπορεί να μην ζητάνε να το αποπληρώσουμε αλλά μόνο το κόστος εξυπηρέτησης του είναι απαγορευτικό. Εξού και το ότι έχουμε υπογράψει παλαβά πράγματα. 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα δεν πρόκειται να βγάλουμε αλλά ακόμα και να το βγάζαμε θα ήταν ανεπίτρεπτο να πηγαίνει όλο σε τόκους. Όλα αυτά στο βωμό του ότι υποκριτικά και εμείς και οι Ευρωπαίοι βαφτίζουμε το χρέος της χώρας βιώσιμο , που δεν είναι. Και στραγγαλίζουμε την πραγματική οικονομία...και διώχνουμε τους σοβαρούς επενδυτές...γιατί ποιος θα πάει να επενδύσει σε μια χώρα που το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η χρεοκοπία μπορεί να σκάσει κάθε στιγμή. Και τώρα επειδή ακριβώς το πράγμα δεν βγαίνει θα λουστούμε τον Αλέξη και οι Γάλλοι την Λεπαίν και οι Ιταλοί τον παλιάτσο και αντίο Ευρώπη ...

 5. ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης avatar
  ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης 28/10/2014 03:35:09

  To συστημα δεν νικιεται. Καμια χωρα που μπηκε σε αυτη τη δινη φτωχια και νεοφιλευθερισμου δεν ανεκαμψε. ΠΟΤΕ στην ιστορια. Ακομα και οταν εφτιαξαν οι δεικτες και οι αριθμοι και η "οικονομια" ευημερια δεν ηρθε. Τα παραδειγματα αμετρητα. Ο Συριζα θα προσπαθησει να διαπραγματευτει οσο καλυτερα μπορει και στο τελος ή θα υποταχθει ή θα συντριφτει και θα τον ριξουν αν το παει στα ακρα. Η Ελλαδα οπως τη ξεραμε εχει πεθανει οριστικα ας τη ξεχασουμε ας το παρουμε αποφαση. Το μελλον μας με τις "μεταρρυθμισεις" των νεοφιλελευθερων θα ειναι ιδιο με των γειτονων μας (Βουλγαρια , Ρουμανια κτλπ) Λιγοι πλουσιοι , πολλοι φτωχοι και μια μιζερη μεσαια ταξη που θα δουλευει απο το πρωι μεχρι το βραδυ. Αυτο ειναι το μελλον που περιμενει οσους μεινουν σε αυτον τον τοπο

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης 28/10/2014 07:27:19

   Το μέλλον του ραγιά, αξίζει σ΄όσους αποδέχονται παθητικά το ρόλο. Δεν το πιστεύω πως θα ευδοκιμήσει για πολύ αυτό το ...φρούτο στην Ελλάδα.... Ξέρουμε ν΄ανατρέπουμε τις Κασσάνδρειες προβλέψεις κι αργά ή γρήγορα, θα ξαναβρούμε το δρόμο.

  • Geros avatar
   Geros @ ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης 28/10/2014 08:42:18

   Ποιά είναι τα κράτη που έπεσαν στην φτώχεια του νεοφιλελευθερισμού αγαπητέ? Πρώτα πρώτα πουθενά δεν υπάρχει σύστημα νεοφιλελευθερισμός στον κόσμο , δεν είναι σαν τον κομμουνισμό ένα πράγμα φιλε μου. Μια θεωρία είναι (παρακλάδι θεωρίας καλύτερα) που κάποιος παίρνει μερικά κομμάτια και τα εφαρμόζει αν του αρέσουν και αν δεν του αρέσουν με τον επόμενο νόμο τα καταργεί. Οπότε χώρα που υπάρχει νεοφιλελευθερισμός στον κόσμο ούτε υπάρχει ούτε θα υπάρξει ποτέ. Όπως τον εννοείς εσύ ο νεοφιλελευθερισμός υπάρχει μόνο στα μυαλά από αφελή αριστερά παιδάκια , σαν μπαμπούλας που τους τον έβαλαν στο μυαλό οι ινστρούκτορες τους για να τους τρομάζουν. Για να επανέρθουμε στην αρχική ερώτηση που σου έθεσα: Οι χώρες που θεωρούνται κοντύτερα σε κάποιες αρχές του νεοφιλελευθερισμού στον κόσμο σήμερα είναι η Korea , η Σιγκαπούρη , το Χονγκ Κονγκ αρχικά και μετέπειτα όλη η κομμουνιστική Κίνα, και στην Ευρώπη χώρες όπως η Ολλανδία και η ..... Σουηδία που μερικοί την νομίζουν σοσιαλιστικό παράδεισο! Συγγνώμη φίλε αλλα εγώ με μια πρώτη ματια βλέπω ή ευημερία ή τεραστια άνοδο σε όλους τους δείκτες ευημερίας στην περίπτωση της Κίνας. Μπορείς να μου πεις που βλέπεις εσύ τις δραματικές συνέπειες που περιγράφεις? Στην Ελλάδα? Αν η Ελλάδα είναι νεοφιλελεύθερη φίλε μου τότε εγώ είμαι ο Μαρξ!!!

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 28/10/2014 09:51:24

    «Αν η Ελλάδα είναι νεοφιλελεύθερη ... » Πάντως δεν είναι και σοσιαλιστική ! Αν ήταν με μια λέξη να περιγράψει κανείς την εφαρμοζόμενη πολιτική αυτή τη στιγμή στη χώρα το νεοφιλελεύθερη θα πλησίαζε περισσότερο στη πραγματικότητα. Απλώς στην Ελλάδα έχουμε το ελάττωμα να εφαρμόζουμε τα στραβά από κάθε θεωρεία , κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας και ταυτόχρονα βαριά φορολόγηση. «.... εγώ είμαι ο Μαρξ!!!» ένα χέρι θα έδινες να ήσουν ο Μαρξ ! ανεξάρτητα από το τι λες.

    • Geros avatar
     Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 28/10/2014 10:24:39

     Η Ελλάδα αγαπητέ δεν πήρε τίποτα μα τίποτα από τον νεοφιλελευθερισμό. Είναι ακριβώς στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού. Είναι ένα μετα-σοβιετικό κράτος. Η κατάρρευση δε του κράτους πρόνοιας δεν είναι νεοφιλελεύθερο μέτρο , είναι η κατάρρευση του μετά-σοβιετικού μοντέλου που δεν έχει πια πόρους να τροφοδοτεί τις σοσιαλιστικές εμμονές του λαου μας. Πραγματικά κράτη πρόνοιας έχουν χώρες που η νεοφιλελεύθερη .... κόλαση τους έχει δώσει τα έσοδα για να προσφέρουν πρόνοια. Εμείς δεν έχουμε όχι γιατί ακούσαμε τον Friedman (που ποτέ δεν έλεγε για κατάρρευση παρεπιπτόντως) αλλα γιατί το κρατικιστικό μοντέλο δεν μας παρέχει πλέον έσοδα! Γιατί να θέλω να μοιάζω του Μαρξ? Ήταν βαθιά δυστυχισμένος άνθρωπος στην προσωπική του ζωή και όλες του οι θεωρίες αποδείχθηκαν πλάνες από την ίδια την ιστορία.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 28/10/2014 10:37:55

      «Πραγματικά κράτη πρόνοιας έχουν χώρες που η νεοφιλελεύθερη .... κόλαση » Όπως ;;;

     • Geros avatar
      Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 28/10/2014 11:30:17

      Αρκετές από τις χώρες που ανέφερα παραπάνω. Ακόμα και αυτό το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας , που δημιούργησε το κράτος πρόνοιας της Γερμανίας , νεοφιλελεύθερο είναι. Για ψάξε ποιος ήταν ο Ludwig Erhard , πιο νεοφιλελεύθερος πεθαίνεις .... μέλος της ομάδας του Mont Pelerin Society. Σε μια μέρα απελευθέρωσε τα πάντα. Όλους τους περιορισμούς - προστατευτισμούς στο εμπόριο , τις εργασιακές σχέσεις , ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Σε μέρες που η Γερμανία πείναγε κυριολεκτικά αυτός είπε ότι δεν υπάρχει κατώτατος μισθός! Και δεν υπάρχει κανεις που να μην παραδέχεται ότι αυτός και τα δικά του μετρα δημιούργησαν το οικονομικό θαύμα. Φυσικά ακόμα και από αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ότι τον συμφέρει, την ρύθμιση του χρέους στο Λονδίνο. Ναι το έκανε και αυτό και μαγκιά του αλλα τι έκανε πριν από αυτό για να φτάσει ως εκεί δεν σας νοιάζει? Όχι φυσικά , το αντιμνημόνιο μόνο τζάμπα μαγκιές κάνει .... Η Ελλάδα βιώνει μια παράνοια , ο λαός μας αρνείται πεισματικά τις μεταρρυθμίσεις και μετά πηγαίνει και μεταναστεύει στις χώρες που τις έχουν κάνει! Αύριο ο φίλος ο αντικαπιταλιστής μπορεί και να πάει στην ... Ολλανδία να ζήσει!

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 28/10/2014 12:59:49

      Η ειδοποιός διαφορά αυτών των κρατών με την Ελλάδα , όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια τουλάχιστον, δεν είναι αυτή που αναφέρεις. Είναι ότι αν κάποιος εργαζόμενος δουλεύει επί 35 χρόνια τουλάχιστον και το κράτος του παρακρατά το 1/3 των αποδοχών του για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει την απαίτηση να πάρει (και παίρνει) μια αξιοπρεπή σύνταξη και να είναι (και είναι) καλυμμένος ιατροφαρμακευτικά. Εδώ στην Ελλάδα τι συμβαίνει ; «παίζουν» και «χάνουν» τα αποθεματικά των ταμείων σε δομημένα ομόλογα , αναγκάζουν τα ταμεία να καταθέτουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου ο Προβόπουλος και ο κάθε Προβόπουλος αφού τα μετατρέψει σε κρατικά ομόλογα «κουρεύονται» κατά 80%. Και μετά βρίσκονται μερικοί σαν και σένα να του λένε ότι οι απαιτήσεις σου για αξιοπρεπείς συντάξεις είναι σοσιαλιστικές εμμονές ! άντε βγάλε άκρη. Όσον αφορά για το Γερμανικό οικονομικό θαύμα δε ξέρω σε τι ποσοστό οφείλεται στον Ludwig Erhard και τις πολιτικές του και πόσο στον πακτωλό των $ από τον Uncle Sam. Πάντως δεν υπάρχει χώρα στο κόσμο, εκτός ίσως από την Χιλή του Pinochet , που να εφάρμοσε κατά γράμμα τις θεωρίες του Friedman. Ακόμη και αυτή η Margaret Thatcher, διαισθανόμενη ότι θα την «πάρουν με τις πέτρες» (πράγμα που δεν το απέφυγε τελικά) εγκατέλειψε τις θεωρείς του.

     • Geros avatar
      Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 28/10/2014 13:14:10

      Συγγνώμη αλλα δεν ξέρετε τα νούμερα αγαπητέ. Τα δομημένα , τα αδόμητα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο είναι σταγόνα στο ωκεανό του ασφαλιστικού. Μιλάμε για σκάνδαλα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων (στην καλύτερη περίπτωση , η απώλεια για το δημόσιο μπορεί και να είναι μηδενική) σε ένα αφαλιστικό που δανείζεται από εμενα και εσένα πάνω από δέκα δις τον χρόνο!!!!! Αυτό με την Χιλή πάλιωσε , κάτι καινούργιο?

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 28/10/2014 13:57:27

      «σε ένα αφαλιστικό που δανείζεται» δεν πρόκειται περί δανεισμού ! αναδιανομή πλούτου λέγεται και είναι μια από τις υποχρεώσεις ενός σύγχρονου κράτους δικαίου. «Αυτό με την Χιλή πάλιωσε , κάτι καινούργιο?» δεν γνώριζα ότι υπάρχει παραγραφή (statute of limitations) στα οικονομικά εγκλήματα !

     • Geros avatar
      Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 28/10/2014 17:06:07

      Είναι αναδιανομή πλούτου αγαπητέ , δεν διαφωνούμε. Το πρόβλημα είναι ότι είναι αναδιανομή από τους φτωχούς προς τους πλουσιους όπως έχει παραδεχτεί και μέσα στην βουλή στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η αριστερά παίρνει λεφτά από τους φτωχούς και τα δίνει στην μεσαία τάξη!

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 28/10/2014 19:14:19

      «όπως έχει παραδεχτεί και μέσα στην βουλή στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς» Άμα τόπε στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς ... εάν δε λέγεται και Γ. Ψαριανός "τα πιάσαμε τα λεφτά μας !" «Η αριστερά παίρνει λεφτά από τους φτωχούς και τα δίνει στην μεσαία τάξη!» Τι λες ρε παιδί μου !!! τα τελευταία 40 χρόνια κυβερνάει η Αριστερά ; πως δε το πήρα (και οι υπόλοιποι Έλληνες) χαμπάρι.

     • MoonWalk avatar
      MoonWalk @ Γιάννης Κιαπέκος 28/10/2014 19:34:02

      Μην κοιτάτε εμείς! Ο Γέροντας είναι ξουράφι μονάχο. Βλέπει τα ...αόρατα, κατανοεί τ΄ακατανόητα κι όταν τα βρίσκει σκούρα, φαντάζεται τα αδιανόητα!!! :)

     • Geros avatar
      Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 28/10/2014 17:10:42

      Τα "οικονομικά εγκλήματα" στην Χιλή ποια είναι? Το ότι η Χιλή έχει τους λιγότερους πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας σε όλη την λατινική Αμερική? Και μην μου πεις ότι και καλά ότι και να έχουν πετύχει αφού είναι αποτέλεσμα δικτατορίας δεν ισχύει ... όλες οι χώρες που βίωσαν αριστερή διακυβέρνηση στην ουσία δικτατορία βίωσαν. Αλλα το να κυβερνάει ένας Κάστρο 60 χρονια προφανώς δεν σας πειράζει .... είναι δημοκρατία , σωστά?

     • George N avatar
      George N @ Γιάννης Κιαπέκος 28/10/2014 13:22:07

      Τα αποθεματικά των ταμείων ήταν αστεία για το μέγεθος των υποχρεώσεων που έχουν. Κουρευτήκανε υπερ δημοσίου και σε δυό χρόνια το δημόσιο έχει επιστρέψει περισσότερα στα ταμεία. Αν ήταν αυτός ο λόγος γιατί έχουν ακόμα πρόβλημα? Τα έχουμε ξαναπεί....η Θάτσερ έφυγε από το Poll Tax. Από φόρο δλδ! Καθόλου φιλελεύθερο :-) Όπως και οι πιο πολλές κυβερνήσεις άλλωστε εκεί την πατάνε.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ George N 28/10/2014 13:50:52

      « και σε δυό χρόνια το δημόσιο έχει επιστρέψει περισσότερα στα ταμεία » από που προκύπτει αυτό; εκτός αν εννοείς την συμμετοχή του κράτους στο ασφαλιστικό που είναι υποχρέωσή του (γιαυτό , ή μάλλον και γιαυτό πληρώνουμε φόρους) προϋπήρχε του κουρέματος. «Αν ήταν αυτός ο λόγος γιατί έχουν ακόμα πρόβλημα» Με 1.500.000 ανέργους και αποδοχές στα «τάρταρα» περίμενες να μην έχουν πρόβλημα. «...η Θάτσερ έφυγε από το Poll Tax» Ο κεφαλικός φόρος ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτίρι που γέμιζε σιγά σιγά από τις πολιτικές της τύπου Milton Friedman.

     • George N avatar
      George N @ Γιάννης Κιαπέκος 28/10/2014 14:15:08

      Υποχρέωση του κράτους να καλύπτει το ασφαλιστικό δεν υπάρχει (παρά μόνο στην βασική σύνταξη). Είναι πολιτική επιλογή. Και σωστά, αρκεί να μην φτάνει σε ακραίες καταστάσεις όπως η σύνταξη γήρατος σε 40/50άρηδες. Έχεις δίκιο για τους ανέργους και τις αποδοχές πλην όμως μια και δεν υπάρχουν ευρώδεντρα ούτε κάποιος που θα απασχολήσει 1,5 εκ και θα δώσει και μεγάλους μισθούς σε όλους ΚΑΙ μια και το ασφαλιστικό μας είναι διανεμητικό η λογική κατάληξη είναι ότι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις. Από εδώ Γιάννη ξεφεύγεις είτε με το να υποστηρίξεις κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης είτε μειώσεις συντάξεων είτε και τα δύο. Δεν μπορείς δλδ, ισχυρίζομαι, να θέλεις η κάθε γενιά να φροντίζει την προηγούμενη και οι συντάξεις να μην έχουν σχέση με τις εισφορές αλλά με τις δυνατότητες της οικονομίας και να το εφαρμόζεις μόνο όταν αυτό σημαίνει μεγαλύτερες συντάξεις. Όταν όμως γίνει η στραβή στην οικονομία να λες (ως συνταξιούχος) στους εργαζόμενους: κόφτε το λαιμό σας, ας ψοφήσετε, εγώ τόσα θέλω. Εναλλακτικά βέβαια μπορείς να με κατηγορήσεις για φίλο του.....Πινοσέτ :-)

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ George N 28/10/2014 19:24:39

      «να λες (ως συνταξιούχος) στους εργαζόμενους: κόφτε το λαιμό σας,» Το κόφτε το λαιμό σας απευθύνεται στους ανίκανους (της τελευταίας δεκαετίας) πολιτικούς που μας έφτασαν σε αυτό το σημείο.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Γιάννης Κιαπέκος 29/10/2014 00:54:33

      Απευθυνεται στους πολιτικους (κυριως ΠΑΣΟΚ και στους πολιτες ψηφοφορους του των τελευταιων 40 ετων). Η Ελληνικη κριση δεν ειναι δημιουργημα των ΓερμανοΑγγλοΡωσοΑμερικανων. Ειναι δικο μας δημιουργημα. Εμεις παρακαλεσαμε να διοριστουμε. Εμεις εκβιασαμε με την ψηφο μας, Εμεις εγκαταληψαμε την επαρχια στους γεροντες και στους Αλβανους για να διοριστουμε κλητηρες η συμβασιουχοι με σκοπο να μονιμοποιηθουμε και να συνταξιοδοτηθουμε στα 50 μας αφου εχουμε κανει κομποδεμα με τις μιζες και τα γρηγοροσημα. Αυτες ειναι οι πικρες αληθειες . Κια οσο πιο γρηγορα το καταλαβουμε και αλλαξουμε τοσο πιο γρηγορα θα βγουμε απο τη κριση. Φυσικα δεν περιμενω να το παραδεχτητε. Μαλλον για τον Πινοσετ θα επαναλαβετε κατι

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Ρεαλιστης 29/10/2014 09:30:06

      «Η Ελληνικη κριση δεν ειναι δημιουργημα των Γερμανο ...» Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος (οι Γερμανοί μας "ανάγκασαν" να αγοράσουμε υποβρύχια για να μπούμε στο €) αλλά δεν είναι της παρούσης. Με έχεις παρεξηγήσει ! εγώ δε λέω να συνεχιστούν οι παρανομίες (μαϊμού συντάξεις κ.λ.π.) εκείνο το οποίο με εξοργίζει είναι ο οριζόντιος χαρακτήρας των μέτρων επί δικαίων και αδίκων. Δεν έχω αντίρηση να "πληρώσω" (και πληρώνω) για να μπορέσει αυτή η έρμη η χώρα να σταθεί στα πόδια της, αλλά έχω την απαίτηση πρώτον να υπάρχει μια προοπτική (τώρα δε βλέπω καμιά) και δεύτερον να μην νιώθω ως o "μaλaκas" (αίσθημα δικαιοσύνης) της "παρέας".

     • George N avatar
      George N @ Γιάννης Κιαπέκος 29/10/2014 11:49:15

      Κάπου έχεις δίκιο Γιάννη, κάπου όμως το χάνεις γιατί είσαι short φυτίλι :-) Ισως έχεις δίκιο για τα αποθεματικά των ταμείων αλλά δεν βλέπεις ότι ήταν ελάχιστα μπρος στις υποχρεώσεις? Μιλάμε για τάξη μεγέθους! Σίγουρα έχεις δίκιο για τα Y/B (αν και μάλλον μόνο για τις μίζες) αλλά αυτά ήταν 3 δις σε κοντά 0,5 τρις χρέους. Ολο το εξοπλιστικό να βάλουμε από το 96 μέχρι σήμερα μιλάμε για κάτι γύρω στα 25 δις. Να δεχθούμε ότι δεν έπρεπε επί 20 χρόνια να δαπανήσουμε ούτε 1 ευρώ για εξοπλισμούς? Να το δεχθούμε. Αλλά πάλι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Το χρέος δεν οφείλεται εκεί. Να βάλουμε και την Ολυμπιάδα (μαζί με τα έργα υποδομής)? Πάμε στα 40 δις σε σχεδόν 500 δις...Αυτό ανεξάρτητα αν πιστεύω ότι άλλο εξοπλιστικό με άλλες διαδικασίες και μόνο κάποια έργα χωρίς τους Ολυμπιακούς έπρεπε να γίνουν. Μην κολλάμε όμως στο δέντρο γιατί μας τυφλώνει η οργή μας. Από το δάσος θέλουμε να βγούμε. Και αμάν με αυτούς τους Γερμανούς! Αν ήταν τόσο έξυπνοι και καταχθόνιοι όσο τους εμφανίζεται δεν θα είχαν χάσει και τους δύο πολέμους. Α piece of cake ήταν και εξακολουθούν να είναι με την αρχαιοπρεπή τους οικονομία...

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Γιάννης Κιαπέκος 29/10/2014 11:50:12

      Εδω μαλλον θα συμφωνησουμε. Με την διαφορα οτι τα οπλα τα προτειναν καποιες επιτροπες αξιολογησης. Καποιοι επιορκοι περαν του Ακη. Αν δεν ηταν Γερμανικα θα ηταν Αγγλικα η Ρωσικα η Αμερικανικα. Και παρακαλω ανατρεξετε στα ποσα των εξοπλισμων, στο κοστος των Ολυμπιακων και φυσιλκα στο συνολικο δανεισμο. Εκει θα βρητε απιστευτα ποσα που κατασπαταληθηκαν σε παροχες χωρις αντικρυσμα .

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Γιάννης Κιαπέκος 29/10/2014 00:40:23

      ¨Είναι ότι αν κάποιος εργαζόμενος δουλεύει επί 35 χρόνια τουλάχιστον και το κράτος του παρακρατά το 1/3 των αποδοχών του για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει την απαίτηση να πάρει (και παίρνει) μια αξιοπρεπή σύνταξη και να είναι (και είναι) καλυμμένος ιατροφαρμακευτικά.¨ Φυσικα δεν μιλατε για τους υπαλληλους των ΔΕΚΟ τα τελευταια 30 ετη, ουτε για τους τραπεζικους, ουτε για τους ΔΥ , ουτε για τους συνταξιουχους 45ρηδες, ουτε για τους μαιμου τυφλους και αναπηρους, ουτε για τις χιλιαδες συνδικαλιστες . Ποιος λοιπον πληρωνει ? Μονο ο φουκαρας που ονειρευτηκε να κανει καριερα στον Ιδιωτικο τομεα. Ολοι ομως παιρνουν αξιοπρεπεις εως υψηλες συνταξεις εκτος απο αυτους που πληρωναν ολη τη ζωη τους. Αυτοι λοιπν οι ευνοημενοι του συστηματος ειναι ο κορμος ψηφοφορων του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτους ο ΣΥΡΙΖΑ (ο χωρις ενα ενσημο αρηγος του, ο τεως συνδικαλιστης του ΟΤΕ , ο αιωνιος φοιτητης και αρχηγος συνιστωσας, ο συνδικαλιστης που εισεπραξε 1 εκ εφαπαξ, και ολοι οι αλλοι τεως ΠΑΣΟΚοι ) υποσχονται ταλαθη που μας οδηγησαν εδω να συνεχιστουν.

     • Δημήτρης Κ., avatar
      Δημήτρης Κ., @ Geros 28/10/2014 10:48:56

      .Γέρο έχεις σύγχυση αν αλήθεια πιστεύεις οτι η Ελλάδα είναι ένα μετα-σοβιετικό κράτος. Η Ελλάδα ήταν Νεοφιλελεύθερη πριν ανακαλυφτούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η Παγκοσμιοποίηση. Απο το 1974 ήδη ΟΛΟ το ψητό του κρατικού τομέα και με τον παληό και με τον νέο Καραμανλή και φυσικά με το ΠΑΣΟΚ, ήταν στα χέρια ΙΔΙΩΤΩΝ που πολύ σωστά ο Κώστας Καραμανλής απεκάλεσε νταβατζήδες που ανέκαθεν κυβερνούν την Ελλάδα. Εχεις την εντύπωση οτι ήταν ποτέ κρατικός ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, οι Τράπεζες? Ακόμα και τα λεωφορεία, αστικά και υπεραστικά,στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ιδιωτικά, όπως εν γένει και όλα τα μονοπώλια. Δεν βλέπεις οτι και τώρα οι μόνες "ιδιωτικοποιήσεις" που μας επέβαλε η τρόικα, κατέληξαν πάλι στους ίδιους κρατικούς νταβατζήδες? Αλήθεια πιστεύεις ακόμα οτι κάποτε στο μακρινό μέλλον θα υπάρξει στην Ελλάδα "ελεύθερη και δίκαια αγορά"? Κρίμα που είσαι γέρος και δεν θα την προλάβεις...Χρόνια πολλά πάντως.

     • Geros avatar
      Geros @ Δημήτρης Κ., 28/10/2014 12:38:39

      Δεν έχω εγώ σύγχυση φίλε μου , απλά εσύ δεν γνωρίζεις το θέμα στο οποίο αποφάσισες να σχολιάσεις. Κρατισμός και κρατικοδίαιτοι επιχειρματίες πάνε χέρι χέρι αγαπητέ. Τι σχέση μπορεί να έχει ο νεοφιλελευθερισμός με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ΚΡΑΤΟΥΣ για τους ημετέρους? Τι σχέση μπορεί να έχει ο νεοφιλελευθερισμός με τις ΚΡΑΤΙΚΕΣ επιχορηγήσεις? Τι σχέση έχει ο νεοφιλελευθερισμός με τά ΚΡΑΤΙΚΑ (ή με κρατικές ευλογίες) μονοπώλια ή ολιγοπώλια? Τι σχέση έχει ο νεοφιλελευθερισμός με τους εργολάβους ΚΡΑΤΙΚΩΝ έργων? ΚΑΜΙΑ αγαπητέ! Κατηγορείς τον νεοφιλελευθερισμό γιά τα εγκλήματα ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ. Βασικά δεν κατηγορείς τον νεοφιλελευθερισμό , κατηγορείς έναν ανύπαρκτο, αόρατο μπαμπούλα που οι βολεμένοι του κρατισμού σας έχουν πείσει ότι τον λένε φιλελευθερισμό! Αν θεωρείς τον εαυτό σου μάγκα και έξυπνο κάτσε και αναρωτήσου το ακόλουθο: Ποιός σε έπεισε ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι όλα τα κακά του πλανήτη συγκεντρωμένα? Μήπως τα μέσα ενημέρωσης των νταβατζήδων? Μήπως το ΠΑΣΟΚ της διαπλοκής? Μήπως η βολεμένη ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ αριστερά?

     • Το ιπτάμενο χαλί avatar
      Το ιπτάμενο χαλί @ Geros 28/10/2014 14:26:07

      Αφιερωμένο : Τα Γερόντια - Νίκος Γκάτσος
      Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι με βαμμένα τα μαλλιά
      σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά.
      Kαθώς παν για τα ογδόντα ίδιοι και παράλληλοι
      το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι.

      Μα για να σωθεί η Ελλάδα στους καιρούς τους ύστατους
      βρείτε κάπου έναν καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους.

      Μας φλομώσαν οι παππούδες με ψευτιές και φούμαρα
      λες και είμαστε αλεπούδες που μασάνε κούμαρα
      τότε θα `ρθουν άλλα χρόνια μ’ όνειρα κι οράματα
      δίχως λόγους στα μπαλκόνια κι ανθιστά προγράμματα

      Μα για να σωθεί η Ελλάδα στους καιρούς τους ύστατους
      βρείτε κάπου έναν καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους
      βρείτε κάπου έναν καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους..... Αααααααμήηηηηηννννν!

     • Geros avatar
      Geros @ Το ιπτάμενο χαλί 28/10/2014 17:01:59

      Βλέπω ότι και στο ιπτάμενο χάλι αρέσουν τα ποιήματα ! Τι σύμπτωση!

     • Ανναμπουμπούλα avatar
      Ανναμπουμπούλα @ Geros 28/10/2014 17:25:48

      Τα ποιήματα, λένε περιεκτικά την αλήθεια κουτέ. Και σου τ΄αφιερώνουν γιατί αποκαλύπτουνε τη γύμνια των κενολόγων σου σχολίων. Αλλά δε νογάς....

     • Δημήτρης Κ. avatar
      Δημήτρης Κ. @ Geros 28/10/2014 14:46:24

      Nαι αλλά μόνος σου τώρα ουσιαστικά παρεδέχεσαι οτι στην Ελλάδα: "Κρατισμός και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες πάνε χέρι χέρι αγαπητέ." Kαι έτσι θα πηγαίνουν πάντα. Ούτε ο Σαμαράς το άλλαξε αυτό, ούτε ο Τσίπρας θα το αλλάξει. Εκτός αν μας φέρεις εσύ κάποιον που δεν ξέρουμε ακόμα... Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα (και όχι μόνον) και η ιδιωτική πρωτοβουλία ήταν είναι και θα είναι κρατικοδίετοι. Θυμάμαι κάποιον απ' αυτούς που μου έλεγε κάποτε που ζήτησα τη γνώμη του για να κάνω μια επιχείρηση, που με κοίταξε επιτημητικά και μου είπε: Είσαι τρελλός να τολμήσεις επιχείρηση στην Ελλάδα με δικά σου λεφτά? Το κράτος γιατί τόχουμε? Ασε να σου κλείσω ραντεβού με τον υπουργό και θα δείς... Είσαι αισιόδοξος οτι όσο ζούμε γέρο, οτι αυτό θα αλλάξει?

     • Θόδωρος 17,06,201? avatar
      Θόδωρος 17,06,201? @ Δημήτρης Κ. 28/10/2014 17:10:42

      Παρακολουθώντας την συζήτηση σας, εγώ θα κατέληγα: Άρα συμφωνείς με τον Γέρο!..

     • Δημήτρης Κ. avatar
      Δημήτρης Κ. @ Θόδωρος 17,06,201? 28/10/2014 20:42:19

      Aυτός όμως δεν το κατάλαβε... Nεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα όπως τον εννοεί ο Γέρος ευτυχώς δεν θα υπάρξει, τώρα που απέτυχε Παγκοσμίως και παταγωδώς και εκλιπαρεί τα κράτη να κρατικοποιήσουν τις Μεγαλοκαπιταλιστικές του φούσκες που σκάνε ... Οταν διαπιστώνουμε φίλε Θόδωρε π.χ. οτι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό στη φύση, δεν σημαίνει οτι έτσι πρέπει να γίνεται και στην ανθρώπινη κοινωνία, ούτε οτι αυτό είναι σωστό, περί λάθους, ή ελλείματος της φύσεως πρόκειται, και βεβαίως σε καμμία περίπτωση δεν είναι και ηθικό...Εκεί είναι η διαφορά μας με τον Γέρο αν κατάλαβες καλύτερα τώρα...

     • Θόδωρος 17.06.201? avatar
      Θόδωρος 17.06.201? @ Δημήτρης Κ. 28/10/2014 21:19:31

      Είναι πολύ ρομαντικό όπως το λες. Αλλά η εξέλιξη του ανθρώπου ως τώρα βασίστηκε στον ανταγωνισμό, αθέμιτο και θεμιτό. Αλλιώς θα ζούσαμε στις σπηλιές ακόμα και θα πεθαίναμε από συνάχι.. Πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός? Ναι. Πρέπει να ελέγχεται αυτός ο ανταγωνισμός από τα κυρίαρχα κράτη και να μην γίνεται αδυσώπητος προς τους πιο αδύναμους και "ανθρωποκτόνος"? Πάλι ναι. Οι αδύναμοι θα κερδίζουν λιγότερα αλλά θα υπάρχουν κι αυτοί. Όχι στο κράτος "πατερούλη" του αποτυχημένου και καταστροφικού κομμουνιστικού μοντέλου. Το κράτος θα είναι ο τηρητής, ο φύλακας και εκτελεστής του Νόμου. Τίποτε άλλο! Δεν θα αφήνει να αφηνιάζουν οι "αγορές" και να παίζουν στον τζόγο τις ζωές όλων μας. Αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει: Ναι στο ρίσκο μιας επένδυσης, τέρμα στον τζόγο. Ό,τι υπερβολικό πρέπει να σταματήσει. Τέρμα το κράτος για τους κρατικοδίαιτους. Ο καθένας να δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη ζωή του, να μάθει να ζει με τον ιδρώτα του προσώπου του. Όχι να κλέβει τα λεφτά των συμπολιτών του και να ζει γενεές δεκατέσσερεις μ' αυτά.

     • Δημήτρης Κ., avatar
      Δημήτρης Κ., @ Θόδωρος 17.06.201? 28/10/2014 23:05:19

      Αντιθέτως με τα φαινόμενα που απατούν,φίλε Θόδωρε η κορυφή της εξέλιξης βρίσκεται στις κοινωνίες εμβίων που έχουν περάσει απο τον ανταγωνισμό στην αλληλεγγύη και το πνεύμα της ομάδας. Και απο το "ο θάνατός σου η ζωή μου" στο "εν τη ενώσει η δύναμις". Γι αυτό λέει η ανθρωπολογία της εξέλιξης, οτι οι Σκανδιναυικές κοινωνίες είναι εξελικτικά η κορωνίδα του ανθρώπινου είδους. Και η Ευρωπαική Ενωση απο τους ιδρυτές της Ντε Γκώλλ Μιττεράν, Ζακ Ντελόρ (όλοι Γάλλοι. Τυχαίο?) μέχρι την εμφάνιση του Νεοφιλελευθεριμού το 1989 ακολουθούσε αυτόν το δρόμο "του εν τη Ενώσει η δύναμις" άλλο αν μετά την "Παγκοσμιοποίηση" και το Νεροφιλελευθερισμό παρεξετράπει με αποτέλεσμα σήμερα να είναι θύμα των Γερμανών... Αντί του ανταγωνισμού, όπως σωστά μας έμαθαν στο σχολείο είναι πολύ καλύτερος ο συναγωνισμός. Εντελώς αντ΄θιετος με τον ανταγωνισμό όπως έχει καταντήσει σήμερα, που μπαίνει ο άλλος με μια καραμπίνα στο σχολείο και θερίζει παιδιά για να αποδείξει οτι είναι ισχυρότερος και ανταγωνιστικώτερος. Ποιό κράτος τολμάει σήμερα να ελέγξει τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των μεγάλων και ποιοί πολιτικοί? Έχεις υπ' όψιν σου κάποιον? Κάτι για εναν Ραφαέλ Κορέα είχα ακούσει κάποτε , αλλά πάει κι αυτός...

    • George N avatar
     George N @ Γιάννης Κιαπέκος 28/10/2014 13:46:46

     Αν 60% του ΑΕΠ δημόσιες δαπάνες (αν δηλαδή το δημόσιο ξοδεύει 6 στα 10 ευρώ που παράγονται) σημαίνουν ότι μια χώρα είναι νεοφιλελεύθερη (ότι κι αν σημαίνει αυτό) τι ποσοστά άραγε την κάνουν φιλελεύθερη, σοσιαλδημοκρατική, σοσιαλιστική και τέλος κομμουνιστική? Αν νεοφιλελεύθερα λέγονται τα συστήματα όπου το δημόσιο χαλάει 2 στα 3 ευρώ πως λέγονται τα συστήματα εκείνα όπου χαλάει μόνο το 1 από τα 3 ευρώ των πολιτών τους? Γιατί ένα τέτοιο χρειαζόμαστε κι ας το λένε superduperhyperextra-φιλελεύθερο. Αρκεί να μένει και κάτι για τους πολίτες που δεν σιτίζονται από το Δημόσιο. Ψυχές είναι κι αυτές... http://www.bloombergview.com/articles/2014-08-19/european-austerity-is-a-myth

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 28/10/2014 09:52:56

    Α! ξέχασα Χρόνια Πολλά για την εποχή που λέγαμε και κανά ΟΧΙ !!!

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Γιάννης Κιαπέκος 28/10/2014 10:11:13

     Καλή σας ημέρα και Χρόνια Πολλά. Το ΟΧΙ πρέπει να το λέμε καθημερινά με τις πράξεις μας, ώστε να γίνει παντοδύναμο και να φυσήξει πάλι ο ΑΕΡΑΣ, που θα διαλύσει τη νέα σκλαβιά.

   • Δημήτρης Κ., avatar
    Δημήτρης Κ., @ Geros 29/10/2014 11:04:03

    "Πρώτα πρώτα πουθενά δεν υπάρχει σύστημα νεοφιλελευθερισμός στον κόσμο". "χώρα που υπάρχει νεοφιλελευθερισμός στον κόσμο ούτε υπάρχει ούτε θα υπάρξει ποτέ." Πολύ σωστά Γέρο. Οπως δεν υπάρχει πλέον πουθενά Σοσιαλισμός στον κόσμο, έτσι δεν υπάρχει και τώρα πια και ποτέ δεν θα υπάρξει Νεοφιλελευθερισμός. Οπως και ο Σοσιαλισμός, ήταν μια θεωρία που με την κατάρρευση της Leehman brothers και την γονυπετή παράκληση του Henry Paulson να την κρατικοποιήσει ο Ομπάμα, κατέρρευσε και αυτός, όπως ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός της ΕΣΣΔ. Βεβαίως απομεινάρια του υπάρχουν στις χώρες που αναφέρεις, όπως υπάρχουν πολλά και καλά απομεινάρια του Σοσιαλισμού. Η Κίνα έχει κρατικό καπιταλισμό. Αν ετσι εννοείς εσύ τον Νεοφιλελευθερισμό, συνφωνούμε απόλυτα και ελπίζω να εφαρμοστεί επιτέλους και στην Ευρώπη και να τελειώνει το Γερμανικό αίσχος της λιτότητας. Στην Κίνα όταν ακούνε τη Μέρκελ να μιλάει για λιτότητα γελούν κάτω απ' τα μουστάκια τους, όπως θα ξέρεις...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.