Σε αδιέξοδο οδηγείται ο Τσίπρας
16/02/2015 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε αδιέξοδο οδηγείται ο Τσίπρας

Όμηρος των δεσμεύσεών του και των υπερφίαλων συμπεριφορών του ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κάνει τη χώρα… Κούγκι. Το έχει πει και ο Βαρουφάκης άλλωστε. Πώς θα είναι το Κούγκι; Είτε με στάση πληρωμών είτε με νέα προσφυγή σε κάλπες ή δημοψήφισμα.

Επειδή όπως όλοι ξέρουμε η οικονομία είναι αυτή που καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ας αναφέρουμε ορισμένα νούμερα προκειμένου να ενημερωθούν αυτοί που αποθεώνουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Όλους όσοι θυμήθηκαν τώρα πως είναι μεγάλος ηγέτης ενώ πριν ένα μήνα τον έβριζαν ως πρόεδρο του 15μελούς. Και όλους εκείνους, σε πολιτικά κόμματα (και στη ΝΔ) αλλά και σε μέσα ενημέρωσης που γλείφουν εκεί που έφτυναν.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1.Το δημοσιονομικό κενό των 2.5 δις ευρώ που υπήρχε μέχρι τα Χριστούγεννα εκτιμάται ότι έχει φτάσει τα 5 δις ευρώ

2.Τα έσοδα του κράτους έχουν καταρρεύσει και ήδη τον Ιανουάριο παρατηρείται τρύπα 1 δις ευρώ ως αποτέλεσμα της προτροπής των Συριζαίων να μην πληρώνουν οι Έλληνες. Γιατί άλλη είναι η Ελλάδα με κυβέρνηση ΝΔ και άλλη με ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ικετεύουν να τρέξουμε στις εφορίες. Τόση ξεφτίλα.

3.Μόνο το 2015 οι οικονομικές ανάγκες της χώρας φτάνουν τα 24,5 δις ευρώ. Ειδικά το καλοκαίρι οι πληρωμές είναι οι μισές του συνόλου του έτους.

4.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θα παγώσει τις ιδιωτικοποιήσεις από τις οποίες ο προϋπολογισμός προέβλεπε έσοδα 1,8 δις ευρώ. Επομένως αυτά δεν θα μπουν στα κρατικά ταμεία.

5.Συνολικά δηλαδή οι οικονομικές ανάγκες από τα παραπάνω ανέρχονται σε πάνω από 30 δις ευρώ.

6.Δεν έχουμε υπολογίσει και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο προβλέπει φοροελαφρύνσεις 11 δις ευρώ. Κάποιες από αυτές θα εφαρμοστούν ετεροχρονισμένες κάποιες όμως υπάρχει δέσμευση να ισχύσουν φέτος ως μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Για παράδειγμα στο υπουργείο Εργασίας λένε ότι θα δώσουν σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ, την 13η σύνταξη. Με μέσο όρο το 500άρικο, θα χρειαστούν περί τα 600 εκατ. ευρώ.

7.Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα φτιάξει bad bank για τα κόκκινα δάνεια. Υπολογίζεται ότι κόκκινα δάνεια ύψους 15 δις ευρώ ανήκουν σε άτομα που βρίσκονται κάτω ή κοντά στα όρια της φτώχειας. Αυτά τα δάνεια θα πρέπει να μπουν στον «δημόσιο φορέα» που υποσχέθηκε ο Γ. Σταθάκης, αλλά με τι χρήματα θα καλυφθούν; Η κυβέρνηση λέει με τα λεφτά του ΤΧΣ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ή αν γίνει το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο.

8.Η κυβέρνηση υπολογίζει τα έσοδα από μια διευκόλυνση των Ευρωπαίων από τη μείωση του στόχου για πλεόνασμα στα 2-3 δις ευρώ το χρόνο. Σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή.

9.Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου είναι μια υπόσχεση που την ακούμε τα τελευταία 40 χρόνια. Αλλά αν υποθέσουμε ότι οι Συριζαίοι είναι πιο μάγκες, πόσα λεφτά θα εισπράξουν; 3,4,5 δις ευρώ; Και πάλι σταγόνα στον ωκεανό.

10.Να θυμίσουμε ότι ο Βαρουφάκης δεν δέχεται τη δόση των 7 δις που απομένει από το Μνημόνιο ενώ ζητά 1,9 δις από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

11.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συνολικά αποθεματικά του κράτους ήταν στα τέλη Δεκέμβρη γύρω στα 2,5 δις ενώ τώρα λένε πηγές δεν έχουν μείνει πάνω από 1 δις. Φτάνουν δηλαδή για 40 μέρες.

12.Το Μάρτιο, σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Γ. Ρωμανιά, η καταβολή των συντάξεων θα είναι «στριμωγμένη». Δηλαδή το ταμείον είναι μείον και θα πρέπει να βρουν από αλλού λεφτά για να μην εξευτελιστούν.

13.Από τις ελληνικές τράπεζες έχουν φύγει περί τα 20 δις ευρώ και όπως όλοι ξέρουμε αν κλείσει και η στρόφιγγα του ELA τότε θα δούμε.. ουρές α λα Κύπρος.

Αυτά είναι μερικά από τα οικονομικά στοιχεία που στοιχειώνουν την ελληνική κυβέρνηση και σίγουρα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και στις Βρυξέλλες. Με την τρόικα κι όχι με τους… θεσμούς όπως λένε τα παπαγαλάκια της Αριστεράς.

Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα για την Ελλάδα και μπορούμε να προσθέσουμε και πολλά άλλα. Όπως τη βουτιά των εξαγωγών, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το κίνημα «Δεν πληρώνω» που φουντώνει λόγω ΣΥΡΙΖΑ, τις χιλιάδες προσλήψεις που έχουν υποσχεθεί αλλά και την αποχώρηση σημαντικών επενδυτών του εξωτερικού που θα έδιναν μια ανάσα στη χώρα.

Το να συζητάμε επί της προτάσεως Καμμένου για λεφτά από Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ είναι σα να αποδεχόμαστε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι σοβαρό κόμμα. Κι επειδή δεν είναι προτείνουμε να έρθουν να μας σώσουν οι Ελοχίμ ή να μπει μπροστά η εκτυπωτική μηχανή της Ραχήλ Μακρή.

Όλα τα δραματικά αδιέξοδα της οικονομίας τα ήξερε η κυβέρνηση. Τα είχε μάθει ο Τσίπρας πριν από τις εκλογές. Τον είχαν ενημερώσει με ένα τόμο με στοιχεία για το τι θα περιμένει. Επέλεξε την τακτική Ανδρέα Παπανδρέου με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ακόμη κι αν η συμφωνία είναι θετική για την Ελλάδα σίγουρα δε θα είναι και η καλύτερη. Δεν μπορεί για παράδειγμα οι δανειστές να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους έναν συμβιβασμό που θα έχει μπροστά μια οικονομία υπό διάλυση. Και για όσους σπεύσουν να πουν ότι δεν διέλυσε την οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ τους συνιστούμε να δουν τον προϋπολογισμό του 2014, τις προβλέψεις και πώς θα κυλούσε η κατάσταση όλο το 2015. Μπορεί πράγματι η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να έκανε ανοησίες που τις πλήρωσε ωστόσο υπήρχε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους και προβλέψεις.

Τώρα, με την ευχή όλων μας ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει το καλύτερο. Να τους πείσει ότι πρέπει να δώσουν λεφτά, ότι πρέπει να κουρευτεί το χρέος κι ότι όλα αυτά να γίνουν χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας. Να δίνει ταυτόχρονα λεφτά στον κόσμο και να βγάζει τη γλώσσα στους δανειστές.

Επειδή, όμως, η οικονομία είναι αμείλικτη κι επειδή τα αδιέξοδα είναι μπροστά μας μην εκπλαγείτε όταν ούτε η συμφωνία θα είναι καλή, ούτε οι πολιτικές εξελίξεις ομαλές. Τη Δευτέρα μάλλον δεν θα υπάρχει συμφωνία, την Τετάρτη έρχεται η απόφαση για τον ELA, την Παρασκευή πιθανότατα ένα έκτακτο Eurogroup. Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν δεν έρθει με μια συμφωνία που θα μπορεί να μαγειρέψει και να εμφανίσει στο λαό; Όμηρος των δεσμεύσεών του και των υπερφίαλων συμπεριφορών του ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κάνει τη χώρα… Κούγκι. Το έχει πει και ο Βαρουφάκης άλλωστε. Πώς θα είναι το Κούγκι; Είτε με στάση πληρωμών είτε με νέα προσφυγή σε κάλπες ή δημοψήφισμα.

Άλλωστε, το επικοινωνιακό μπαράζ έχει πιάσει τόπο και ο Τσίπρας χαίρει μεγάλης δημοφιλίας. Για να δούμε, όμως, πώς θα πάει η χώρα σε εκλογές με κόσμο στα άδεια ΑΤΜ και με αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων. Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 16/02/2015 08:43:34

  Ο παππούς μου, απόφοιτος της 4ης Δημοτικού, άρα γραμματισμένος για την εποχή του, έλεγε στους εθελοτυφλούντες "Φλάξου κρυάρ, μπροστά ντουβάρ". Φλάξου Αλέξ!

 2. ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΤΣΑΝΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΤΣΑΝΑΣ 16/02/2015 09:14:09

  Κυριοι Καλημερα , Ολοι ευχομαστε να πετυχη η Κυβερνηση. Ας ερθουμε στην απεναντι οχθη να ηταν Κυβερνηση η Νεα Δημοκρατια και να υπηρχε αυτο το 15ημερο μπαχαλο με Κυβερνηση χωρις να κυβερνα και τις καταρες που θα ειχε ακουση εντος και εκτος Ελλαδος , ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ αλλα πολλοι εχουν πολυ κοντη Μνημη , ποιοι κυβερνουν μα θελει και ερωτημα αλλα δεν το γνωριζω κανεις απο την ΝΔ δεν το αναφερει ΜΑ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ - ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ - ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑ-ΛΗΣΤΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ πως φαληρισε το Δημοσιο και την Πληρωνομαι εμεις του ιδιοτικου τομεα . 27 χρονια ΘΑΛΑΣΣΑ Εφαπαξ 16.000 ΕΥΡΩ , 30 Χρονια ΟΣΕ 86.000 κτλ.κτλ, ΣΥΝΔΙΚΑ-ΛΗΣΤΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΦΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ , ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ - ΟΤΕ - ΟΣΕ κτλ τι ειναι στην Πλοιοψηφια τους ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ ποιος Κυβερναει τα τελευταια Χρονια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ γιατι δεν υπαρχει πουθενα πλοιοψηφια ΝΔ . Ο κ. Τσιπρας σαν Νεος Τσε Κε Βαρα πηγαινει να σωσει την Ανθρωποτητα , ας παει να παρει Δειγματα Γραφης απο ΚΟΥΒΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ τα προτυπα του , δυστυχως ο Ελληνικος λαος δεν βαζει μυαλο , ο σοφος Λαος μας λεει το Δις εξ αμαρτειν αλλα τωρα εχουμε τρεις εξ αμαρτειν ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ - ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ - Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ Υπομονη Αδελφια

  • ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ avatar
   ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ @ ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΤΣΑΝΑΣ 16/02/2015 17:09:05

   Πες τα Μάστορα, Αλήθεια δεν μας ειπες και ποση συνταξη παιρνει ο ναυτικος και πόση του ΟΣΕ. Γιατι ξέρουμε οτι παιρνετε τρελές συντάξεις απο τα 50 σας.

 3. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 16/02/2015 10:05:03

  ΔΗΛΑΔΗ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ,ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ "ΠΛΑΣΤΟ"?
  Ε,ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ .........................

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 16/02/2015 11:23:25

  Αν ο Τσίπρας ζορίζεται τόσο πολύ με την αριστερή πτέρυγα στο ήσσονος σημασίας θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, φαντάζεται κανείς τι ζόρι τραβάει στα σημαντικά, που είναι τα θέματα της οικονομίας. Πού να βρεθεί συνισταμένη; Πού να βρεθεί άκρη; Λένε αισχρά ψέματα τόσον καιρό για να καλύψουν το γνωστό εξαρχής αδιέξοδό τους και ο κόσμος τους χειροκροτεί διότι "αυτοί τουλάχιστον το παλεύουν". Τι παλεύουν βρε; Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να προβλεφθεί το πράγμα. Δείτε εδώ: http://www.antinews.gr/Antitheseis/giati-o-tsipras-den-tha-mporesei-na-ulopoiisei-apolutos-tipote/ ένα προεκλογικό άρθρο, όπου τα πάντα ετίθεντο στη βάση στην οποία ήδη βρίσκονται σήμερα. Το αδιέξοδο δεν έχει λυθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί (και συνεχίζει να υπόσχεται) στο μεν κατεστημένο την κωλοτούμπα, στη δεν αριστερή πτέρυγα "υλοποίηση του προγράμματός" τους και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί πρώτο, θα τραβήξει ο Ντράγκι την πρίζα ή θα τελειώσουν τα λεφτά; Πάντως όλοι προετοιμάζονται για το Grexit εκτός από... εμάς! Όπως όμως ομολόγησε προχθές και ο
  Βαρουφάκης, αυτό είναι το Plan B τους. Ο Αρμαγεδδών! Τότε γιατί δεν το έλεγαν και προεκλογικά, αλλά έλεγαν ότι "αποκλείεται να μας πει όχι η Μέρκελ"; Διότι, Αλέξη, εάν θέλεις να τηρήσεις όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις σου, μια από αυτές ήταν ότι δεν θα βγεις από το ευρώ. Διάλεξε ποια δεν θα τηρήσεις. Την υπόσχεση "δεν θα δεχθώ μνημόνιο" ή την υπόσχεση "δεν θα βγω από το ευρώ". Επιλογή σου είναι ποια δεν θα τηρήσεις και η ιστορία θα είναι αμείλικτη. Η τύχη του ΓΑΠ θα σας φαίνεται μνημειώδης σε σχέση με αυτό που περιμένει εσένα και τον Βαρουφάκη!

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Διογένης 16/02/2015 13:16:30

   Αγαπητε Διογενη ολοι αυτοι δεν εχουν αναγκη. Και ο Σκαπανεας και η ΠΠ και η Χαλυβδουργικη και οι καταθεσεις τους στο εξωτερικο θα τους δωσουν μια ηραμη ζωη. Δεν θα ελεγα το ιδιο ομως για εμας και τα παιδια μας. Τωρα οσον αφορα την ιστορια θα την ξαναγραψουν 'οι προοδευτικοι ' οπως αυτοι θελουν. Αυτοι θα αποδομησουν καθε προσπαθεια που εγινε στο παρελθον απο τον Α.Σ και θα προσπαθησουν να πεισουν οτι επεσαν θυματα συνωμοσιας και επεσαν απο την κυβερνηση. Ηδη μονο υποσχεσεις δινουν χωρις να υπαρχουν λεφτα. Κοιταξετε τα αγαπημενα τους μπλογκς. Δειτε πως ομιλουν π.χ για τον Σταυρο Θεοδωρακη. Οτι επαιρνε για καθε επεισοδιο 30 χιλ. Ποιος τα γραφει ο ΧΟΤ ΝΤΟΓΚ που και αυτος ανηκε στα αγαπημενα παιδια της ΕΡΤ και που τα επειρνε και αυτος. Τι ομως γραφεται στην μνημη μας? Σταυρος κακος ενω Μπαξεβανης καλος. Αυτη ειναι η δυναμη των 'ψευτοπροδευτικων'. Συνθηματα και στρεβλωση της ιστοριας.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ρεαλιστης 16/02/2015 17:31:22

    Καιρός λοιπόν να ωριμάσουμε. Με τον άσχημο τρόπο αφού με το καλό δεν καταλαβαίνουμε...

 5. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 16/02/2015 15:50:49

  Ένα προφητικό κείμενο του στοχαστή Παναγιώτη Κονδύλη για τις αιτίες της ελληνικής παρακμής και για όσα συμβαίνουν στις μέρες μας (γραμμένο το 1992!) Απόσπασμα τής ανάλυσης του Παναγιώτη Κονδύλη «Η σημερινή Ελλάδα αποτελεί ακριβώς περίπτωση φθίνοντος έθνους, το οποίο εκλαμβάνει τις έμμονες μυθολογικές του ιδέες για τον εαυτό του ως ρεαλιστική αυτεπίγνωση. Δεν είναι διόλου περίεργο ότι η ψυχολογική αυτή κατάσταση συχνότατα παρουσιάζει συμπτώματα παθολογικού αυτισμού, γιατί το απαραίτητο υπόβαθρο και πλαίσιο της υγιούς αυτεπίγνωσης είναι η γνώση του ευρύτερου περιβάλλοντος κόσμου, μέσα στον οποίο καλείται να δράσει ένα ατομικό ή συλλογικό υποκείμενο, αποτιμώντας κατά το δυνατόν νηφάλια τις δυνατότητες του και υποκαθιστώντας τη νοσηρά εγωκεντρική αρχή της ηδονής με τη φυσιολογικά εγωκεντρική αρχή της πραγματικότητας. Όπως οι κατώτεροι ζωικοί οργανισμοί, έτσι και οι σημερινοί Έλληνες αντιδρούν με έντονες αντανακλαστικές κινήσεις μονάχα σ’ ό,τι τους ερεθίζει άμεσα και ειδικά· Oι δηλώσεις κάποιου «φιλέλληνα» στη Χαβάη ή κάποιου «μισέλληνα» στη Γροιλανδία (κι ας μη μιλήσουμε καθόλου για τα όσα παρεμφερή μαθαίνει κανείς από τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον) ευφραίνουν ή εξάπτουν, αναλόγως, τα πνεύματα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τα απασχολούν τα ουσιώδη, αν και συχνά αφανή, μεγέθη της πολιτικής και της οικονομίας. Επίσης ελάχιστοι φαίνεται να ενδιαφέρονται για τα πολιτικά συμπαρομαρτούντα των διαγραφόμενων οικολογικών στενωπών ή για τις προσεχείς συνέπειες της μετανάστευσης των λαών σε μια χώρα τόσο ευπαθή οικολογικά και τόσο έκθετη γεωγραφικά όσο η Ελλάδα. Όμως η έλλειψη, και μάλιστα η άρνηση, της αυτεπίγνωσης δεν φαίνεται μόνον έμμεσα στη στενότητα της πολιτικής κοσμοεικόνας, από την οποία συνήθως αφορμώνται οι συζητήσεις πάνω στην εθνική πολιτική. Φαίνεται και άμεσα, στον τρόπο διεξαγωγής αυτών των συζητήσεων. Στο επίκεντρό τους βρίσκονται δηλ. περισσότερο ή λιγότερο θεμελιωμένες σκέψεις και γνώμες για το ποιά τροπή θα πάρει αυτή ή εκείνη η συγκεκριμένη εξέλιξη και για το αν αυτή ή εκείνη η ενέργεια ενδείκνυται ή όχι, πράγμα πού συχνότατα οδηγεί στη γνωστή και προσφιλή πολιτικολογία και τραπεζορητορεία. Δεν θίγεται όμως ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε πολιτικής προβληματικής: ποιά είναι η ταυτότητα και η οντότητα του πολιτικού υποκειμένου, για τις πράξεις, τις παραλείψεις και το μέλλον του οποίου γίνεται λόγος; Πιο συγκεκριμένα: ποιά είναι η σημερινή φυσιογνωμία της Ελλάδας και τι προκύπτει απ’ αυτήν ως προς την ικανότητά της να ασκήσει εθνική πολιτική μέσα στις σημερινές πλανητικές συνθήκες; Η εσωτερική αποσύνθεση, την οποία κανείς αφήνει να προχωρήσει όσο δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, του στερεί τα απαιτούμενα μέσα και περιθώρια ελιγμών όταν η ανάγκη σφίγγει. Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι μόλις εμφανισθεί στο διεθνές προσκήνιο η Ελλάδα (ολόκληρη Ελλάδα!) και υψώσει τη φωνή για τα δίκαιά της, η κοινωνία των εθνών θα αφήσει τις δικές της έγνοιες και θα ενδιαφερθεί για τα ελληνικά αιτήματα, περίπου αποσβολωμένη από την ηθική λάμψη τους. Η προβολή της εξ ορισμού ανώτερης ηθικής διάστασης φαίνεται να απαλλάσσει από τους ταπεινούς μόχθους και τους παραζαλιστικούς λαβυρίνθους της συγκεκριμένης πολιτικής, φαίνεται δηλ. ότι αρκεί να έχει κανείς το δίκαιο με το μέρος του για να έχει κάνει σχεδόν τα πάντα, όσα εξαρτώνται απ’ αυτόν. Στον υπόλοιπο κόσμο εναπόκειται να αντιληφθεί το ελληνικό δίκαιο και να πράξει ανάλογα. Η ελληνική πλευρά συχνότατα θεώρησε και θεωρεί ως αδιανόητο ότι οι άλλοι μπορούν να έχουν (ειλικρινά ή όχι) διαφορετική αντίληψη για το τι είναι δίκαιο· επίσης δυσκολευόταν και δυσκολεύεται να συμφιλιωθεί με τη σκέψη ότι οι άλλοι δεν παίρνουν πάντα τοις μετρητοίς τους ισχυρισμούς της κι ότι χρησιμοποιούν και άλλες πηγές πληροφοριών ή ακούνε και άλλες απόψεις. Εκείνο όμως πού προ παντός αρνείται να κατανοήσει σε μόνιμη βάση η ελληνική πλευρά, καθώς έχει αυτοπαγιδευθεί στις υπεραναπληρώσεις των ηθικολογικών άλλοθι, είναι ότι κάθε ισχυρισμός και κάθε διεκδίκηση μετρούν μόνο τόσο, όσο και η εθνική οντότητα πού στέκει πίσω τους. Όποιος λ.χ. μονίμως επαιτεί δάνεια και επιδοτήσεις για να χρηματοδοτήσει την οκνηρία και την οργανωτική του ανικανότητα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα εντυπωσιάσει ποτέ κανέναν με τα υπόλοιπα «δίκαιά» του. Ούτε μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα ληφθεί ποτέ σοβαρά υπ’ όψιν μέσα στο διεθνές πολιτικό παιγνίδι, αν δεν έχει κατανοήσει, και αν δεν συμπεριφέρεται έχοντας κατανοήσει, ότι, πίσω και πέρα από τις μη δεσμευτικές διακηρύξεις αρχών ή τις αόριστες φιλοφρονήσεις, τις φιλίες ή τις έχθρες τις δημιουργεί και τις παγιώνει η σύμπτωση ή η απόκλιση των συμφερόντων. Όμως στη βάση αυτή μπορεί να κινηθεί μόνον όποιος έχει την υλική δυνατότητα να προσφέρει τόσα, όσα ζητά ως αντάλλαγμα. Με άλλα λόγια: οι κινήσεις στο πολιτικό-διπλωματικό πεδίο αποδίδουν όχι ανάλογα με το «δίκαιο», το οποίο άλλωστε η κάθε πλευρά ορίζει για λογαριασμό της, αλλά ανάλογα με το ιστορικό και κοινωνικό βάρος των αντίστοιχων συλλογικών υποκειμένων, το οποίο όλοι αποτιμούν κατά μέσον όρο παρόμοια, όπως γίνεται και με τα εμπορεύματα στην αγορά. Επί πλέον καμιά προστασία και καμιά συμμαχία δεν κατασφαλίζει τελειωτικά όποιον βρίσκεται μαζί της σε σχέση μονομερούς εξάρτησης. Η αξία μιας συμμαχίας για μιαν ορισμένη πλευρά καθορίζεται από το ειδικό βάρος της πλευράς αυτής μέσα στο πλαίσιο της συμμαχίας. Ισχυροί σύμμαχοι είναι άχρηστοι σ’ όποιον δεν διαθέτει ό ίδιος σεβαστό ειδικό βάρος, εφ’ όσον ανάλογα με τούτο εδώ αυξομειώνεται το ενδιαφέρον των ισχυρών. Ίσως να θεωρεί κανείς «απάνθρωπα» και λυπηρά αυτά τα δεδομένα. Aν όμως ασκεί εθνική πολιτική αγνοώντας τα, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε μια κατάσταση όπου τη λύπη για την ηθική κατάπτωση των άλλων θα τη διαδεχθεί ο θρήνος για τις δικές του συμφορές. ..... Αυτό έγινε με τη μορφή ενός σιωπηρού, αλλά διαρκούς και κατά μέγα μέρος συνειδητού και επαίσχυντου κοινωνικού συμβολαίου, στο πλαίσιο του οποίου η εκάστοτε πολιτική ηγεσία — «δεξιά», «φιλελεύθερη» ή «σοσιαλιστική», κοινοβουλευτική ή δικτατορική: στο κρίσιμο τούτο σημείο οι αποκλίσεις υπήρξαν ελάχιστες — ανέλαβε τη λειτουργία να ενισχύει γρήγορα και παρασιτικά τις καταναλωτικές δυνατότητες του «λαού» με αντίτιμο την πολιτική του εύνοια ή ανοχή, ήτοι τη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας και την κάρπωση των συναφών κοινωνικών και υλικών προνομίων . Βεβαίως, η συναλλαγή αυτή χαρακτήριζε τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό από τα γεννοφάσκια του , όμως η πρωτοφανής μεταπολεμική διεθνής οικονομική συγκυρία της προσέδωσε δυνατότητες επίσης πρωτοφανείς: προς άγρα και συγκράτηση της εκλογικής πελατείας μπορούσαν τώρα να προσφερθούν όχι απλώς ανιαρές κρατικές θέσεις, αλλά επί πλέον πολύχρωμες μάζες καταναλωτικών αγαθών και πλήθος δελεαστικών καταναλωτικών δυνατοτήτων. Ενώ όμως η πρώτη προσφορά συνεπαγόταν κυρίως την εκποίηση του κρατικού μηχανισμού και των κρατικών πόρων στην εσωτερική αγορά, η δεύτερη — και πιο πλουσιοπάροχη — απέληγε με εσωτερική αναγκαιότητα στο ξεπούλημα ολόκληρου τού έθνους στη διεθνή αγορά . Αυτό το ξεπούλημα άρχισε με τα μεγάλα, αντίδρομα και ταυτοχρόνως συμπληρωματικά, κύματα της μετανάστευσης και του τουρισμού, για να κορυφωθεί, αλλάζοντας αισθητά όψη και συναισθηματική επένδυση, στην αγορά αυστριακών μπισκότων για σκύλους και στην οργάνωση τριήμερων ταξιδιών στο Λονδίνο για ψώνια, κατασταλάζοντας ενδιαμέσως παχυλές επιδοτήσεις μιας περιττής αγροτικής παραγωγής και την περαιτέρω διόγκωση μιας ημιπαράλυτης δημοσιοϋπαλληλίας. Ποτέ άλλοτε το κράτος και το έθνος δεν βρέθηκαν, χάρη στην απλόχερη μεσολάβηση του «πολιτικού κόσμου», σε τόσο αγαστή σύμπνοια με τον χαρτοπαίχτη της επαρχίας και με το τσόκαρο των Αθηνών.

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ Ιαπετός 16/02/2015 17:05:13

   Πάντως τους τελευταίους μήνες το "ελληνικό έθνος" άρχισε να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του και να γυρεύει λύσεις πέραν των γνωστών, των καθιερωμένων και των καθ' υπόδειξιν. Και έχει κάνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή που μπορεί βέβαια να μην αποδειχτούν όλα σωστά. Άρχισε όμως να "κινείται" αυτόνομα και αυτό είναι σημαντικό. Μόνο ο ακίνητος δεν κάνει λάθη. Ίσως ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του τελικά, έστω και θυσιάζοντας πρόσκαιρα μέρος της υλικής του ευημερίας. Λες να εισακούστηκε ο Κονδύλης? Μπορούν να το αντέξουν αυτό οι κρατούντες εντός και εκτός?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ιαπετός 16/02/2015 18:14:53

   Τέλειο κείμενο και τροφή για σκέψη. Αν και όποιος σε τέτοια κατάσταση δεν έχει αντιληφθεί από μόνος του τα περισσότερα εξ' όσων γράφει, εθελοτυφλεί και μάλλον δε θα τα παραδεχθεί ποτέ...

 6. Lostromos-A avatar
  Lostromos-A 16/02/2015 17:08:04

  Ο Τσίπρας είτε κάνει την επωνομαζόμενη " κωλοτούμπα " και τα βρει με τους ..... άντε να μην το γράψω τώρα γιατί θα κοπεί το σχόλιο, είτε δεν τα βρεί και οδηγήσει όλες τις διαπραγματεύσεις στον τοίχο, βαμμένη την έχει. Και στις δύο περιπτώσεις θα κατηγορηθεί. Αν είναι να βρεθεί χρυσή τομή που να βοηθάει την Ελλάδα, ας θυσιαστεί ο Τσίπρας, ουδόλως μας ενδιαφέρει. Το ζήτημα είναι εμείς τι θέλουμε. Θέλουμε διευκόλυνση για την αποπληρωμή του χρέους ή δεν θέλουμε. Αντέχουμε σε ακόμη περισσότερη λιτότητα ή δεν αντέχουμε. Μπορεί η ΕΕ να εγγυηθεί ένα minimum ποσοστό ανάπτυξης και με ποιούς τρόπους. Τώρα το να βγαίνει ο Σόϊμπλε και ολόκληρος ο Γερμανικός τύπος και να κατηγορούν την κυβέρνηση της χώρας όποια κι αν είναι αυτή και τους Ελληνες, μάλλον είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Γιατί αν είναι να μιλήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας για υπεύθυνες και ανεύθυνες χώρες, μάλλον δεν θα βρίσκουν πόρτα να φύγουν, όσο θράσος κι αν έχουν.

 7. Hunter avatar
  Hunter 16/02/2015 17:32:51

  Τόσο ο κ. Βαρουφάκης, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα ζητήσουν σήμερα από το Eurogroup να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα έως τον Ιούνιο μέσα από ένα πρόγραμμα-γέφυρα, κατά την εφαρμογή του οποίου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα που να επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό και οι εταίροι δεν θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση. Και ο νοών νοείτω(και ουαί τω ανοήτω) για όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και περίμεναν (επανα)προσλήψεις στο Δημόσιο, επαναφορά επιδομάτων, επιδόματα ανεργίας 600 Ευρώ (μην ξεχνάμε και το τάμπλετ δώρο), 13ους μισθούς, 14 μισθούς, αύξηση συντάξεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τα λοιπά φούμαρα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ...

 8. Φιλελεύθερος avatar
  Φιλελεύθερος 16/02/2015 20:25:09

  Η κατάσταση πλέον είναι τραγική για τη χώρα. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα είναι και οι μόνη κυβέρνηση που θα πει την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό χωρίς πολιτικό-κομματικό κόστος, γιατί αυτή είναι η ΑΙΤΙΑ της κατάρρευσης της Χώρας μιας και οι πολιτικοί μας το πρώτο τους....μέλημα είναι να σώσουν τούς πελάτες του δημοσίου και τούς κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Δυστυχώς χάσαμε χρόνια τσάμπα από ανικανότητα του πολιτικού συστήματος, γιατί πάνω από τη χώρα έβαζαν τούς δικούς τους πελάτες και κάνοντας ένα χρέος από δημόσιο σε μεγάλο βαθμό και ιδιωτικό καταστρέφοντας και τον ιδιωτικό τομέα.

 9. това́рищ Фёдор avatar
  това́рищ Фёдор 16/02/2015 20:37:03

  Σύντροφε Αλέξη, άσε μην παίρνεις τον Jeffrey τηλέφωνο, δεν χρειάζεται.. Θα σου πω εγώ τι θα σε συμβούλευε: Referendum! Ο Jeffrey τώρα δικαιώνεται! Ο Jeffrey είναι εδώ, ενωμένος, δυνατός!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.