Σάλος με τις ασυναρτησίες της Οννεδίτισσας για το Πολυτεχνείο
18/11/2014 11:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σάλος με τις ασυναρτησίες της Οννεδίτισσας για το Πολυτεχνείο

Αν το 1973 οδηγός του τανκ ήταν η Έλλη τότε θα υπήρχαν κι άλλοι νεκροί... Από εγκεφαλικά.

Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί η ΟΝΝΕΔ είναι πρώτη δύναμη πάντα. Και αντιλαμβανόμαστε γιατί υπάρχει το σύνθημα «ΟΝΝΕΔ, ΟΝΝΕΔ πρωτοπορία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία».

Άμα έχεις τέτοια όπλα στη φαρέτρα σου σιγά μη φοβηθείς τις Συριζαίες της πλατείας Εξαρχείων. Ο λόγος για την 26χρονη Έλλη Παπαγγελή μέλος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου Αττικής με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, η οποία προκάλεσε σάλο καθώς χαρακτήριζε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ως «μυθολογία της Αριστεράς» ενώ υποστήριζε ότι «δεν υπήρξαν νεκροί».

Αφού έγινε χαμός, αποδοκιμάστηκε απ' όλους και κατέβασε τελικά την ανάρτηση, όλος ο κόσμος γνώρισε τον ψυχικό της κόσμο.

Γιατί ποιος ενδιαφέρεται για τις απόψεις της όταν πρέπει να δει αυτές τις φωτογραφίες που η ίδια έχει βγάλει. Θαυμάστε την και διαβάστε και την ανάρτηση. Η ουσία είναι ότι αν εκείνη την εποχή, το 1973 οδηγός του τανκ ήταν η Έλλη τότε θα υπήρχαν κι άλλοι νεκροί... Από εγκεφαλικά.

Σάλος με τις ασυναρτησίες της Οννεδίτισσας για το Πολυτεχνείο 20513 photo

Το Πολυτεχνείο και η Μυθολογία της Αριστεράς

Το «Πολυτεχνείο» είναι ο θεμέλιος λίθος της απόλυτης ιδεολογικής ηγεμονίας που άσκησε η αριστερά στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Ιδίως μετά το 1981, όταν ο καταστροφικός παπανδρεϊσμός ανέλαβε τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας, οδηγώντας την στον εκτροχιασμό.

Γύρω από τα γεγονότα του Νοεμβρίου '73 στήθηκε ένα πλέγμα θρύλων, ρητορικών υπερβολών και ασύστολων ψευδών, που μόνο σκοπό είχε να ξεπλύνει το βαρύ ποινικό μητρώο της κομμουνιστικής αριστεράς και να την νομιμοποιήσει πολιτικά. Με το «Πολυτεχνείο» η αριστερά χάλκευσε το ιδεολόγημα της ηθικής της ανωτερότητας, προβάλλοντας ως πανεθνικό αγώνα κατά της τυραννίας αυτό που στην πραγματικότητα ήταν μια εφηβική εξέγερση. Το ανθολόγιο των ψεμάτων είναι εντυπωσιακό: μας είπαν για την όμορφη Ηλένια που την αναζητούσε με δάκρυα ο καλός της, για να αποδειχθεί ότι ήταν μια φωτογραφία φωτομοντέλου που διαφήμιζε σαμπουάν… Μας είπαν για ομαδικούς τάφους και εκατοντάδες νεκρούς, χωρίς ποτέ τίποτα να αποδειχθεί… Μας είπαν για δολοφονημένους εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, όπου όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του.

Στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 1980 το Πολυτεχνείο λειτούργησε ως ο απόλυτος καθεστωτικός μύθος νομιμοποίησης του πασοκισμού. Μια στυγνή αριστερή ορθοφροσύνη επιβλήθηκε σε κάθε κύτταρο δημόσιου χώρου και δημόσιου λόγου: στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ΜΜΕ, τις δημόσιες υπηρεσίες, παντού. Όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει τα ψεύδη περί Πολυτεχνείου στιγματιζόταν ως «φασίστας» και «χουντικός», ενώ κινδύνευε να χάσει τη δουλειά του. Μια ιδεολογική τρομοκρατία αριστερής έμπνευσης που επέβαλε έναν ωμό ηθικό μανιχαϊσμό: οι πολίτες χωρίζονταν σε «καλούς» αριστερούς-«προοδευτικούς», και κακούς που μάταια επέμεναν να απαντούν με ορθολογικά επιχειρήματα στον παραληρηματικό αριστερίστικο λόγο που αγνοούσε την πραγματικότητα.

[photo_2]

Κάτω από το κάλυμμα του αντιχουντικού και αντιφασιστικού λόγου, ο μύθος του Πολυτεχνείου δεν ήταν παρά προπαγάνδα αριστερών δογμάτων. Μας επέβαλαν να προσκυνάμε νέα τοτέμ και να συμμετέχουμε σε γιορτές μνήμης και πορείες για «δημοκρατία», μόνο για να διαιωνίσουν τη δική τους κυριαρχία. Φτάνει πια. Τέσσερις δεκαετίες αρλούμπας αρκούν.

Φυσικά να τονίσουμε πως κανένα Πολυτεχνείο δεν «έριξε» τη δικτατορία, αλλά η απώλεια της μισής Κύπρου.

Δεν χρειαζόμαστε νέα Πολυτεχνεία και νέους μάρτυρες, αλλά μια επανάσταση του πιο αυτονόητου πράγματος: «της κοινής λογικής».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 18/11/2014 12:23:07

  Παρόλο που θεωρώ την εισαγωγή λίγο σεξιστική εντούτοις ο τίτλος και η εισαγωγή του άρθρου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Πάντως είναι προφανές ότι το κείμενο αυτό δεν γράφτηκε από την "μοντέλα" , από ποιόν ;;; έχω άποψη αλλά δεν θέλω να την εκφράσω δημόσια για να μην τον αδικήσω. Υ.Γ. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Βασίλη Ζήση.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Γιάννης Κιαπέκος 18/11/2014 18:48:06

   Η εισαγωγή εκτός από σεξιστική είναι και αρκούντως κατατοπιστική. Ήξερες ότι τα τάνκς έχουν και αερόσακους;...

 2. Πάρης ο όμορφος avatar
  Πάρης ο όμορφος 18/11/2014 12:28:39

  Κι από μυαλό; Φλογέρα! :) Πές μας κοπέλα μου για το collagen που το΄χεις κι άσε τις ανιστόρητες ασυναρτησίες που προδίδουν την ασχετοσύνη σου. Μα ούτε το αίσθημα της αυτοπροστασίας πια, αυτές οι διά πάσαν νόσον ....διανούμενες μοντέλες!

 3. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/11/2014 13:56:04

  Ποιό ψέμα έγραψε ακριβώς; Τι ενόχλησε; 1. Που έγραψε πως δεν υπήρξαμ νέσα νεκροί και έλεγαν ψέματα για εκατλομβες, λες και δεν αρκούσαν οι υπαρκτπί αθώοι νεκροί γύρω - γύρω; Μήπως που θύμισε το καραγκιοζιλίκι της "Αυγής" για την "Ηλένια"; 2. Που είπε το αυτονόητο, πως την δικτατορία την έριξε η Κύπρος μήνες μετά κι όχι το ...Πολυτεχνείο; 3. ¨Ή μήπως που επισήμανε το αυτονόητο, το νταβαντζιλίκι της αριστεράς στην κοινωνία από την μεταπολίτευση και μετά; Φάουλ του αγαπητού φίλου κι αξιόλογου Γ. Κουμουτσάκου η βιαστική ανάρτηση.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/11/2014 17:37:34

   Έτσι είναι Φαήλε. Η κοπελιά είπε πάνω-κάτω όσα είχε γράψει πέρυσι ο Λαζαρίδης που τα έζησε όντως από μέσα.

   • ΙΚΟ avatar
    ΙΚΟ @ Γεώργιος Τ. 18/11/2014 20:49:27

    Ναι αλλά πολύ πάνω-κάτω!

  • Naruto avatar
   Naruto @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/11/2014 18:39:37

   Οταν είδαμε τις αφίσες με την Ηλένια τις επόμενες ημέρες ,ένα χαρτί μεγέθους Α4 , ένας φίλος αμφισβήτησε την αυθεντικότητά της λέγοντας " αυτή αν ήταν φοιτήτρια θα την γνωρίζαμε " . Τα ξενικά χαρακτηριστικά και η επιτηδευμένη ομορφιά δεν θα περνούσαν απαρατήρητα .

 4. Naruto avatar
  Naruto 18/11/2014 14:01:24

  Για την εις βάθος κατανόηση της μυθολογίας του πολυτεχνείου σας παραπέμπω σε μία ταινία western του 1976 με πρωταγωνιστή τον Charles Bronson τίτλος From noon till three . Φυσικά δέν συμφωνώ με τον τίτλο του άρθρου,το κείμενο της κοπέλας μπορεί να έχει πάθος αλλά οχι ανακρίβειες .

 5. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 18/11/2014 14:02:52

  Ας μάς εξηγήσει ο κ. Κουμουτσάκος με τι ακριβώς διαφωνεί. Γράφει τίποτε ψέμματα η Οννεδίτισσα;

 6. ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
  ΑΧΙΛΛΕΥΣ 18/11/2014 14:12:24

  Αν η ΝΔ και η ΟΝΝΕΔ κατέληξαν μετά απο 40 χρόνια έρευνας στο συμπέρασμα οτι το Πολυτεχνείο δεν υπήρξε (Αφού πράγματι το 1973 στο Πολυτεχνείο δεν υπήρχε ΔΑΠ ούτε ΟΝΝΕΔ), και αφού αυτή η έρευνα είναι το "επιστέγασμα" των αποκλύψεων της Ελλης Παπαγγελή, οφείλουμε να υποκλιθούμε γονατιστοί μπροστά της, ελπίζοντας σε περαιτέρω απο κάτω αποκαλύψεις. Θυμάστε εκείνη τη Γαλλική διαφήμιση που έκανε πάταγο γράφοντας ότι την επόμενη 17 Νοέμβρη θα βγάλω και το κάτω μέρος του μπικίνι μου?....

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 18/11/2014 20:54:33

   Υπήρχαν πάμπολλα μέλη της ΕΡΕΝ, μέσα στο Πολυτεχνείο. Ο Π. Κανελλόπουλος, ο Γ. Ράλλης και πολλοί άλλοι μεγαλόσχημοι της ΕΡΕ, εμποδίστηκαν στην οδό Σόλωνος να προσεγγίσουν την περιοχή.

 7. ocular witness avatar
  ocular witness 18/11/2014 14:23:09

  επί της ουσίας μιλάει σωστά. Στις σχολικές γιορτές ο "πόλεμος κατά του φασισμού" ξεκίναγε Οκτώβρη+ τελείωνε μέσα Νοέμβρη με το ίδιο πάντα ρεπορτόριο.

 8. Τί να λέμε avatar
  Τί να λέμε 18/11/2014 14:27:16

  Εγώ συμφωνώ με την κοπελιά...μια χαρά τα έγραψε...Επειδή είναι όμορφη πάει να πει πως δεν θα έχει ορθή άποψη; Μόνο οι μαλλιάδες-μουσάτοι-ΚΝΙΤΕΣ και ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ με τα αμπέχωνα μονιμοποιούνται να έχουν πολιτική άποψη; Ο φασισμός της ασχήμιας. Όποια είναι όμορφη είναι χαζή. Όποια είναι όμορφη και δεν σου κάτσει είναι πουτάνα...άντε απο δω...μια χαρά τα λέει η κοπελιά... Έχουν χτιστεί δεκάδες χιλιάδες πολιτικές καριέρες πάνω στο θέμα του Πολυτεχνείου... Γενιά του Πολυτεχνείου = 350 δισ. χρέος Γενιά του Πολυτεχνείου = Γενιά των offshores Να τελιώνουμε με τους αριστεροδεξιούς της γενιάς του Πολυτεχνείου...

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Τί να λέμε 18/11/2014 17:18:33

   ῎Ετσι. ᾿Εγώ δέν θά κατέβαζα τήν ἀνάρτηση. ῾Η μέση πόνεσε ἀπό τίς ὑποκλίσεις. . .

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Τί να λέμε 18/11/2014 18:28:44

   "O φασισμός της ασχήμιας " @Τί να λέμε ; Τέλειο ! Μπορώ να το κλέψω ;

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ roadrunner 18/11/2014 19:08:04

    Δεν θα πρόκειται για κλοπή...εδώ όλα είναι ελεύθερα.

 9. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 18/11/2014 14:27:42

  Παρ' ολο που ήμουν στο "Πολυτεχνείο" , απ' το οποίο μάλιστα "αποφοίτησα" με μια σφαίρα των 38 καρφωμένη στο σαγόνι μου - (όχι ,δεν έγινα ποτέ Ευρωβουλευτής σε αντάλλαγμα ,ουτε κάν διορίστηκα Δ.Υ!) τείνω να συμφωνήσω, με τα συμπληρωματικά βέβαια που αναφέρει ο Φαήλος στο facebook. Αυτοί που ντρόπιασαν το Πολυτεχνείο δεν ήταν η παραπάνω κοπέλα , αλλά οι παραμυθάδες της Μεταπολίτευσης ,που προσπαθώντας με το ζόρι να εμφανίσουν πως υπήρξε "αντίσταση" - για να εμφανιστούν σαν...ηγέτες της - , φούσκωσαν σαν μπαλόνι τα πραγματικά γεγονότα. Στόχος , βέβαια , όπως αποδέχτηκε, η εξουσία και η "κουτάλα". Τα πραγματικά γεγονότα? Λίγες χιλιάδες το πολύ αγωνίστηκαν - όχι πάνω από 5.000 - και περιλαμβάνω και τα οδοφράγματα , όχι μόνο το ΕΜΠ. Για να πάρετε μιά ιδέα του...τεράστιου πλήθους, τις τρεις μέρες της κατάληψης του Πολυτεχνείου, η κυκλοφορία στην Πατησίων γίνονταν κανονικά! Ακόμα και στην Στουρνάρη περνούσαν αυτοκίνητα!! (τυχαίνει να το θυμάμαι γιατί έβαζα στα παρμπρίζ τους χαρτιά με χειρόγραφα συνθήματα). Μόνο μετά τη βλακώδη (ή ίσως όχι;) επίθεση της Αστυνομίας γύρω στις 7 το βράδυ , έκλεισαν οι γύρω δρόμοι, και το κέντρο. Νεκροί? Ναι υπήρξαν, λίγοι, οι περισσότεροι από αδέσποτες , κυρίως από τα 50ρια πολυβόλα των τανκς που έριχναν στον αέρα. Τραυματίες ,ναι , πολλοί. Το γεγονός όμως πως οι πιο πολλοί χτυπήθηκαν από μικρού διαμετρήματος πιστόλια της Αστυνομίας (38ρια κυρίως) και από απόσταση, και πως η μεταφορά σε γειτονικά νοσοκομεία γίνονταν άμεσα, συντέλεσε στον μικρό αριθμό νεκρών. Οσο για το αποτέλεσμα της Εξέγερσης , θα πλειοδοτήσω. Ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για την ανατροπή Παπαδόπουλου - Μαρκεζίνη, ίσως και να ενορχηστρώθηκε κι' ολας για το σκοπό αυτό. Δεν χρειάζονταν τάνκς για να ανοίξει την πόρτα του Πολυτεχνείου. Ενας κλειδαράς της Αστυνομίας αρκούσε... Το μόνο όπλο που είχαμε εμείς, ήταν να φωνάζουμε συνθήματα! Δεν ήμασταν μπαχαλάκηδες ,τα μολότοφ και τα σπασμένα πεζοδρόμια μας ήταν άγνωστα! Συνεπώς η χρησιμοποίηση του στρατού μάλλον αποσκοπούσε στο να τραβήξει το χαλί κάτω απο τα πόδια του Παπαδόπουλου. Το να σας πώς βέβαια τα γνωστά , πως οι περισσότεροι από τους "αγωνισταράδες" που έσκασαν μύτη στα κόμματα και στις νεολαίες μετά τη μεταπολίτευση...δεν είχαν περάσει ούτε απ' έξω απ' το Πολυτεχνείο , θα ήταν πλεονασμός.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Απονενοημένος Διάβημας 18/11/2014 16:50:50

   Έτσι. Έβαλες τα πράγματα τη σωστή τους διάσταση, και έθεσες προβληματισμούς.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Απονενοημένος Διάβημας 18/11/2014 17:41:25

   Πολύ καλά κάνεις και γράφεις βιωματικά αδερφέ. Μόνο με τέτοιες μαρτυρίες πείθονται οι πραγματικοί εραστές της αλήθειας. Γεμίσαμε μύθους και παραμύθια πια...

  • MCA avatar
   MCA @ Απονενοημένος Διάβημας 18/11/2014 20:12:15

   Εσείς και οι 5 χιλιάδες θα μας θυμίζετε για πάντα την αξία της δημοκρατίας. Δυστυχώς όταν έχουμε κάτι δεδομένο το απαξιώνουμε. Γράψατε ιστορία αγαπητέ. Μπράβο σας!!

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ MCA 18/11/2014 22:17:11

    Ευχαριστώ παιδιά , αλλα η αλήθεια είναι πως ήμουν απλά ένας πιτσιρικάς που δεν ήξερα καλά - καλά τι έκανα. Η αλήθεια είναι επίσης πως τελείως ΑΛΛΗ δημοκρατία οραματιζόμασταν τότε. Παιδιά βλέπεις...

    • MCA avatar
     MCA @ Απονενοημένος Διάβημας 18/11/2014 22:46:11

     Από ένα απολυταρχικό καθεστώς χωρίς ελευθερία λόγου και δικαίωμα ψήφου, χίλιες φορές η σημερινή μας δημοκρατία με όλα τα ελαττώματά της. Είναι πιο εύκολο να βελτιώσεις τους δημοκρατικούς θεσμούς, από το να ρίξεις την τυραννία. Εσείς μπορεί να μην καταλαβαίνατε τι κάνατε τότε, αλλά αυτοί που βρισκόταν παράνομα στην εξουσία το αισθάνθηκαν για τα καλά. Γι αυτό άλλωστε σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι πολλοί από αυτούς άσχετοι και περαστικοί.Αυτό άλλωστε αποδεικνύει το επικίνδυνο του εγχειρήματος σας.

     • MCA avatar
      MCA @ MCA 18/11/2014 22:54:19

      Διόρθωση: ....΄΄Αυτό αποδεικνύει το επικίνδυνο του εγχειρήματος σας΄΄....

  • Nikolaj avatar
   Nikolaj @ Απονενοημένος Διάβημας 19/11/2014 14:51:37

   Το γεγονός οτι οι νεκροί ηταν εκτός πολυτεχνείου, φαντάζομαι δεν μετράει... Αν σε σκοτώσουν εκτός, εισαι οφ σάιντ! Όπως φαντάζομαι δεν μετράει αν φας ξύλο... Αν δεν ψοφήσεις, δεν έχει νόημα. Επίσης το γεγονός οτι η χουντα του Παπαδόπουλου έπεσε (εκ των έσω) μετά απο μια βδομάδα, επίσης δεν μετράει... Αν εισαι δεξιούλης, όπως θέλεις τα βλέπεις τα πράγματα και μετά σου φταίει η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς.. Οσο για την κοπελίτσα, μικρή και άμυαλη είναι. Έγραψε μια ανιστόρητη κουταμάρα που είχε ακούσει. Της δίνω το ακαταλόγιστο.

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Nikolaj 19/11/2014 15:56:19

    Εκανα εγώ διαχωρισμό σε νεκρούς εντός ή εκτός? Για το οτι είμαι "δεξιούλης" ,δεν περιμένω να το "αποκαλύψεις" εσύ, το δηλώνω σε σχόλιό μου παρακάτω ,οπου γράφω και τη ταπεινή γνώμη μου για την "ιδεολογική σύνθεση" των παιδιών τότε στο Πολυτεχνείο. Οσο για την κοπέλα ,αν θέλεις να τη λές "ανιστόρητη" , θα πρέπει ,εσύ που προφανώς ξέρεις καλύτερα απο μας τη σχετική ιστορία ,να αναφέρεις τα σημεία που κάνει λάθος. Αλλιώς περιορίζεσαι στα "ρατσιστικά" μικρή, άμυαλη, κλπ

 10. Διογένης avatar
  Διογένης 18/11/2014 14:28:39

  Δεν υπάρχει καμία ασυναρτησία και μπράβο στην κοπέλα που είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξαν νεκροί. Όλοι ήταν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και κάμποσοι από αυτούς αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Πολυτεχνείο. Ο μάξιμουμ αριθμός νεκρών εκείνων των δύο ημερών (16-17/11/1973) που έφτασε ποτέ οποιαδήποτε πραγματική έρευνα ήταν 24. Άρα, ναι, όλα τα υπόλοιπα ήταν ψέματα. Μεγάλα ψέματα. Τεράστια ψέμετα. Καθεστωτικά ψέματα. Προορισμένα να συντηρήσουν την καθεστωτική ψευτιά της μεταπολίτευσης. Δεν μπορεί να θέλουμε "Νέα Μεταπολίτευση" και να εξακολουθήσουμε να κάνουμε τεμενάδες στα ψέματα της παλιάς.

  • Αριστερός Ψάλτης avatar
   Αριστερός Ψάλτης @ Διογένης 18/11/2014 14:55:38

   Ελεος, σημασία έχει που ήταν οι νεκροί; Αν ήταν στην πόρτα του Πολυτεχνείου, έξω από αυτήν, στην πλατεία Εξαρχείων ή στην οδό Στουρνάρη; Αμα διαβάσει κανείς την σχετική έρευνα θα δει ότι αναφέρονται και οι τόποι που έγιναν οι δολοφονίες. Εντάξει, είπαμε ότι η ψευτοαριστερά χρησιμοποιεί το Πολυτεχνείο για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά όχι και να δίνουμε δίκια και στην κάθε πικραμένη που νομίζει ότι το Πολυτεχνείο είναι πάρτι της ΔΑΠ.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αριστερός Ψάλτης 18/11/2014 20:11:29

    Μα δεν είπε αυτό η κοπέλα!

  • common sense avatar
   common sense @ Διογένης 18/11/2014 17:09:15

   Τι σημασία έχει αν οι νεκροί ήταν μέσα στο πολυτεχνείο ή στην στουρνάρη και στην τοσίτσα; Δηλαδή αν κάποιος πυροβολήθηκε μέσα από την πύλη είναι νεκρός του πολυτεχνείου ενώ αν πυροβολήθηκε εξω δεν είναι; Με τις λέξεις παίζουμε; Δεν μπορώ να αντιληφθώ την εμμονή κάποιων στην ΝΔ να αρνούνται το αυτονόητο υπερασπιζόμενοι έμμεσα τους χουντικούς. Για την ΝΔ μιλάμε. Μια κεντροδεξιά ευρωπαϊκή παράταξη και όχι για χρυσαυγίτες και ακραία στοιχεία. Γιατί να εκτιθεται έτσι; Το Πολυτεχνείο ήταν μια εγκληματική καταστολή μιας φοιτητικής εξέγερσης με τανκς, σφαίρες και αδικαιολόγητη βία. Πρέπει να είναι αριστερός δηλαδή για να το παραδεχτεί κάποιος αυτό;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ common sense 18/11/2014 17:46:12

    Ενώ οι αγωνιστές δεν ήταν δηλωμένοι αριστεροί, το Πολυτεχνείο μόνο η Αριστερά το εκμεταλλεύθηκε όμως. Και για να πάψει η εκμετάλλευση των νεκρών πρέπει να ειπωθεί ΟΛΗ η αλήθεια. Και μετράει πολύ το ότι δεν ήταν τόσοι οι νεκροί, ούτε σκοτώθηκαν εκεί που λέει ο μύθος τους, ούτε έριξαν τη χούντα τότε, ούτε όσοι σήμερα εμφανίζονται αντιστασιακοί είχαν την παραμικρή επαφή με την τότε εξέγερση. Η αλήθεια ελευθερώνει. Το ψέμα φανατίζει και τυφλώνει εδώ και 40 χρόνια και οδήγησε τον τόπο στην αγιοποίηση των πολιτικών που μας κατέστρεψαν οχυρωμένοι πίσω από μύθους. Ένα όνομα θα πω μόνο ως μικρό δείγμα του πόσο λάθος είναι να συντηρούμε μύθους: Άκης Τσοχατζόπουλος...

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Γεώργιος Τ. 18/11/2014 18:13:26

     Εντάξει τώρα.... ''Αριστερός'' ήτανε τόσο της μοδός να ''είσαι'' τω καιρώ εκείνω, που και η κουτσή Μαρία το δήλωνε. Η μετέπειτα πορεία όμως κι η απόλυτη ένταξη όλων των χρήσιμων, βολικότατων γραναζιών στη σκουριασμένη μηχανή του συστήματος, αποδεικνύουν κα την ...αριστεροσύνη τους.

    • Απονενοημένος Διάβημας avatar
     Απονενοημένος Διάβημας @ Γεώργιος Τ. 18/11/2014 22:32:37

     Η Αριστερά? Οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ ήταν κατά της εξέγερσης και μας έλεγαν...προβοκάτορες! Οι τυχάρπαστοι που μετά έγιναν ΠΑΣΟΚ ήταν βέβαια στα σπίτια τους -θυμάμαι έναν φίλο μου, μετέπειτα συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που μάς κατηγορούσε για...ταραξίες! (τώρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια). Α , και εγώ ήμουν τότε και πάντα Δεξιός! Η Αριστερά? Πιό πολύ έκαναν τότε αντίσταση οι...Βασιλόφρονες ,παρά οι Αριστεροί. Για να είμαι δίκαιος βέβαια, ήταν στο Πολυτεχνείο αρκετά παιδιά που μετά εντάχτηκαν στη λεγόμενη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά , όπως στο ΕΚΚΕ. Απο κόμματα της...Αριστεράς κουτάλας όμως, όχι!

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 19/11/2014 08:12:02

   Δεν ήταν μόνο καθεστωτικά ψέμματα. Ήταν το ψέμα μιας γενιάς για να αντιμετωπίσει τις Ερινύες της. Α. Δεν υπήρξε αντίσταση στη χούντα Β. Χάθηκε η μισή Κύπρος. Το συλλογικό υποσυνείδητο έκανε μια μετάθεση. Κατέβασε στο Πολυτεχνείο ολάκερη την κοινωνία. Επομένως: Η Κύπρος χάθηκε από την Χούντα την οποία πολεμούσε επί μια εφταετία ο Ελληνικός λαός με αποκορύφωμα το Πολυτεχνείο. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο είχαμε στην μεταπολεμική Γερμανία. Που έγινε ολόκληρη ένας Willy Brandt. Και όταν μια γενιά αποφασίζει να πει ένα ψέμα στον εαυτό της, την πληρώνει η επόμενη. Πρέπει να φάει τέτοια πλύση εγκεφάλου ώστε η λαθροχειρία να μην αποκαλυφθεί. Γιορτές και πανηγύρια λοιπόν. Τέλος ξημερώνει και η τρίτη γενιά αρκούντως αποστασιοποιημένη. Και επομένως μπορεί να φωνάξει: Τέρμα με την παραμύθα! Προσεχώς η αποκαθήλωση μιας γενιάς λοιπόν που το μόνο της επίτευγμα ήταν να κάνει τον Hans Christian Andersen να φαντάζει ερασιτέχνης. Η γενιά που "Εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιποβαρής".

 11. ΣΜ avatar
  ΣΜ 18/11/2014 14:42:48

  Καταρχήν η κυρία έχει όνομα. Λέγεται Έλλη Παπαγγελή. Το ότι είναι νέα και όμορφη δε σημαίνει ότι απαξιώνεται αυτομάτως ως ασυναρτησία ό,τι γράφει ούτε χαρακτηρίζεται από την ένταξή της σε κομματική νεολαία ("Οννεδίτισσα"). Δεύτερον: το μόνο της λάθος είναι ότι δεν αναφέρει ρητά ότι υπήρξαν νεκροί, ασχέτως αν δεν έπεσαν εντός του Πολυτεχνείου. Αυτό αποτελεί ασέβεια στη μνήμη τους, δεν έχει σημασία ο χώρος, αλλά ότι σκοτώθηκαν λόγω των γεγονότων. Τρίτον: προσυπογράφω με τα δυο χέρια ΟΛΟ το υπόλοιπο κείμενο.

 12. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 18/11/2014 14:49:32

  Καλό θα είναι στην αντικειμενική αποτίμηση των γεγονότων του Πολυτεχνείου, αν κάποτε γίνει, να συνυπολογισθεί το δεδομένο της άρνησης Παπαδόπουλου να δώσει διευκολύνσεις στους Αμερικανούς για την εμπλοκή τους στον πόλεμο των 6 ημερών. Πράγμα που ο διάδοχός του έπραξε άμεσα. Ως έμπρακτη αναγνώριση σε αυτούς που δημιούργησαν (ή οργάνωσαν)τις συνθήκες επιτυχίας του εγχειρήματος του να καταλάβει την εξουσία;

 13. MoonWalk avatar
  MoonWalk 18/11/2014 15:03:47

  Των γαρ ηλιθίων απείρων γένεθλα. (μτφρ: άπειρη η γενιά των ηλιθίων) Σιμωνίδης ο Κείος 556-468 π.Χ, Ποιητής και συγγραφέας επιγραμμάτων

 14. karenin avatar
  karenin 18/11/2014 15:16:49

  To πολυτεχνείο ειναι η κολυμπήθρα που ξεπλυθηκε ενας ολόκληρος λαός για ολα τα χρόνια δικτατορίας που βολευτηκε και σιώπησε. Τωρα αν μπεις στην λογική σκοτωθηκαν μεσα η εξω οι ανθρωποι, η το πολυτεχνειο εφερε τον Ιωανίδη, είναι σαν να λες στην κατοχή δεν επρεπε να υπαρχει αντισταση στους Γερμανους γιατι υπηρχαν αντίποινα.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ karenin 18/11/2014 15:40:57

   Τα ψέματα δεν βαρύνουν αυτούς που (δεν) έκαναν αντίσταση, αλλά τους επόμενους, αυτούς που τα είπαν. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το ελλαδικο κατεστημένο από "οπαδός της επαναστάσεως" έγινε εν μία νυκτί "δημοκρατικό", οπότε έπρεπε κάπως να κατοχυρώσει τη δημοκρατικότητά του. Έπρεπε να πει δηλαδή ψέματα για το τι έκανε επί χούντας. Το Πολυτεχνείο ήταν ένα από αυτά τα ψέματα. Όχι η ίδια η εξέγερση, αλλά τα γύρω-γύρω από την εξέγερση που αναπτύχθηκαν ως μυθοπλαστική παραφιλολογία μετά το 1974, με τη σαφή παρότρυνση του μεταπολιτευτικού καθεστώτος. Το χειρότερο όλων ήταν να βλέπεις να το παίζουν δημοκράτες άνθρωποι που ήταν κανονικοί χαφιέδες της χούντας. Και αδικημένοι και απ' όλα και θύματα της χούντας και να ζητούν μερτικό στη νέα μοιρασιά της πίτας από την δημοκρατία. Κουβαλητές τσαντών της χούντας να σπεύδουν να γραφτούν στο ΚΚΕ για να δείξουν "δημοκρατικότητα". Κλπ. κλπ. Το ζήτημα του Πολυτεχνείου και του Ιωαννίδη είναι πιο σύνθετο και δεν σχετίζεται με την αντίσταση (ή την "αντίσταση"), αλλά με το κατά πόσον ήταν πραγματικές οι προοπτικές αποχουντοποίησης που έφερνε η κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Αν ήταν, τότε το Πολυτεχνείο απλώς έθεσε σε εξέλιξη το τελευταίο στάδιο του δράματος και τίθενται σαφή ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά του. Αν δεν ήταν, τότε δεν υπάρχουν ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά του. Το πείραμα Μαρκεζίνη και η εκδοχή διαφορετικής εξέλιξής του θα αφήσει ανεξίτηλα "αν" πάνω στην νεώτερη ελληνική ιστορία. Όμως η ιστορία δεν γράφεται με "αν". Εδώ απλώς γράφτηκε ένα "αν" στην ιστορία, που δεν είναι εύκολο να απαντηθεί μονοσήμαντα.

   • karenin avatar
    karenin @ Διογένης 18/11/2014 19:02:10

    Το δήθεν σοβαροφανές κείμενο και μόνο ότι δόθηκε σε "ξανθειά" για υπογραφή και δημοσίευση τα λέει όλα. Κατάπτυστο το χαρακτήρισε ο Κουμουτσακος, χωρις να αφήσει πολλά περιθώρια για συζήτηση και παρεξηγήσεις.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ karenin 18/11/2014 19:49:59

     Και τί είναι ο Κουμουτσάκος; Πάπας με το αλάθητο; Δεν είναι ο τύπος που όταν σύσσωμο σχεδόν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταψήφιζε το υπαγορευμενο από το λόμπυ των ομοφυλοφίλων ψήφισμα, αυτός ψήφιζε υπέρ; Και μιλάει και για «κατάπτυστα» ύστερα από αυτό; Το κείμενο της κοπέλας κρίνεται από το περιεχόμενό του καθαρά και το τί λέει ο κάθε Κουμουτσάκος μας αφήνει παγερά αδιάφορους.

     • ΝΙΚΟΣ Κ.. avatar
      ΝΙΚΟΣ Κ.. @ ΚΜ 18/11/2014 20:21:56

      Διαφωνώ κάθετα φίλε ΚΜ . Το "άλλο" της κοπέλας κρίνεται απο τις φωτογραφίες της και όχι το κείμενο. Ας μην υποκρινόμαστε οτι περιμέναμε το κείμενό της για να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε στο Πολυτεχνείο...

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ karenin 18/11/2014 20:13:54

     Ε, αφού το είπε ο Κουμουτσάκος, εμείς να πάμε να παίξουμε τόμπολα. Μωρ' τι μας λες;

     • d8 avatar
      d8 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/11/2014 20:30:10

      Πάντως αν ο Κουμουτσάκος ήταν φάουλ, αν είχε αυθαιρετήσει, θα την χειροκροτούσαν την ...Ιστορική αναλύτρια επισήμως από τη Ν.Δ οι επαϊοντες, θα της κάνανε και like και δεν θα το κατέβαζε άρον άρον το ξένο το ...πόνημα. Εσείς ατομικά τώρα, μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ d8 18/11/2014 21:14:11

      Α, πρέπει το κόμμα να παίρνει θέση σε όλα όσα γράφουν και λένε όλοι, ε; Προφανώς κάποιος ενοχικός και βιαστικός τύπος την πίεσε να το κατεβάσει, κι εκείνη κάκιστα υπέκυψε. Επίσης, αγαπητέ η ΝΔ είναι φιλελεύθερο κόμμα κι όχι το ΚΚΣΕ, οπότε τα στελέχη που κατά περίπτωση χειρίζονται τέτοια θέματα, δεν έχουν το αλάθητο. Εδώ απλά βιάστηκαν και την πάτησαν.

     • d8 avatar
      d8 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/11/2014 23:20:58

      Καθόλου δεν την ...πάτησαν. Κατάλαβαν εγκαίρως οτι οι ακραίες, ανιστόρητες και προσβλητικές αναφορές από ....αλεπούδες που όσα δε φτάνουνε τα κάνουν κρεμαστάρια, δεν ωφελούν τη Ν.Δ που τυγχάνει αυτή τη στιγμή, να είναι και κυβέρνηση. Όσο για το τι λέει ο καθένας, αν δεν φορά κομματική στολή, ας λέει ό,τι του αρέσει. Εάν δηλώνει όμως μέλος ομάδας, θα τηρεί και τα αποδεκτά από την ομάδα. Δε θα την εκθέτει, γιατί τότε αυτοδικαίως θα βλέπει την κίτρινη κάρτα. Έτσι λειτουργούν τα κόμματα αν δε θέλουν να είναι λίγο σοβαρά και να μην καταντήσουν ρεμπέτ ασκέρι.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ d8 19/11/2014 00:10:27

      Έχω σταυρώσει υπομονετικά τα χεράκια μου και περιμένω υπομονετικά τα χεράκια μου και περιμένω να μας πεις τι είναι ανιστόρητο από αυτά που ανάρτησε η άγνωστη σε μένα Παπαγγελή. Διότι αν δεν είναι ανιστόρητα αλλά αληθέστατα κι ιστορικότατα, τότε όλα τα άλλα που λες είναι της καραβάνας.

     • d8 avatar
      d8 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/11/2014 00:54:26

      Ολόκληρο το κείμενο που της υπαγόρευσαν της καημένης της κοπέλας είναι μιά προσβλητική ανοησία, αλλά εκεί που τα ...σπάει κυριολεκτικά, είναι στο σημείο που σίγουρα σας οδήγησε και να την ....αγαπήσετε πολύ, ειδικά εσείς !! : ''Γύρω από τα γεγονότα του Νοεμβρίου '73 στήθηκε ένα πλέγμα θρύλων, ρητορικών υπερβολών και ασύστολων ψευδών, που μόνο σκοπό είχε να ξεπλύνει το βαρύ ποινικό μητρώο της κομμουνιστικής αριστεράς και να την νομιμοποιήσει πολιτικά. Με το «Πολυτεχνείο» η αριστερά χάλκευσε το ιδεολόγημα της ηθικής της ανωτερότητας, προβάλλοντας ως πανεθνικό αγώνα κατά της τυραννίας αυτό που στην πραγματικότητα ήταν μια εφηβική εξέγερση.'' Η αριστερά δεν είχε ποτέ ...βαρύ ποινικό μητρώο, είχε πάντα, μόνο βαριά Ιστορία. Επίσης, δεν είχε ανάγκη να....χαλκεύσει ιδεολογήματα, μιας και διαθέτει ιδεολογία και την ηθική της ανωτερότητα, την σφραγίσανε οι αγώνες και η προσφορά των ανθρώπων που ανιδιοτελώς ενστερνίστηκαν τα ιδεώδη της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας. Τα λοιπά που αναφέρει, τα διάβασε μάλλον σε κανένα ok ή σε κανένα Cosmopolitan, που εξετάζουν επιφανειακά τα ..δύσκολα ζητήματα, για να μην κουράζουν τις ευαίσθητες εγκεφαλικά αναγνώστριές τους.... Τώρα ξεσταυρώστε και τα χεράκια σας, γιατί λένε πως είναι...γρουσουζιά. :) Υ.Γ : ''τότε όλα τα άλλα που λες είναι της καραβάνας'' Φοβερό ...επιχείρημα αυτό ειδικά αγαπητέ! Αν διαφήμιζα το Collagen, στα σίγουρα τώρα, θα ...ψάρωνα. Άντε, καληνύχτα τώρα....

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ d8 19/11/2014 16:42:01

      Ηθική ανωτερότητα της αριστεράς; Αξίωμα ε; Ή επειδή το λες εσύ; Όσους ανθρώπους εξευτέλισε, βασάνισε, σκότωσε η αριστερά όπου άσκησε εξουσία, δεν μπόρεσε να τους ξεπεράσει κανένας δεξιός. Μια ψευτοθρησκεία χωρίς Θεό ο μαρξισμός, ραντεβού με την βαρβαρότητα, ως μη ανθρωποκεντρικός. Απίστευτες γενοκτονίες, εκατόμβες στην ΕΣΣΔ, στην Κίνα, στην Καμπότζη, ακόμη και το ίδιο το ΚΚΕ σκότωσε τόσους κομμουνιστές που συναγωνιζόταν το αστικό κράτος. Μην τα λες αυτά...

     • d8 avatar
      d8 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/11/2014 17:37:01

      Εγώ μιλάω για την ηθική ανωτερότητα της Αριστεράς, ως ιδεολογίας. Την αναφέρω σαν παράδειγμα προσωπικής αυτοθυσίας και ανιδιοτελούς προσφοράς.Πρωτίστως ανθρωποκεντρικής! Είναι όπως η ηθική ανωτερότητα του Χριστιανισμού έναντι των άλλων θρησκειών, που κηρύττει την εξύψωση του ατόμου... Στο όνομα της Αριστεράς αλλά και του Χριστιανισμού, όπως και στης ...Δημοκρατίας εξάλλου, εκατομμύρια υποκριτές εγκλημάτισαν, αλλά δεν ενοχοποιούνται απ΄αυτό ούτε οι ιδεολογίες, ούτε τα σχήματα ...... Μην παρουσιάζεστε λοιπόν τόσο ...άξεστος και άτεχνος αμυντικός.

     • d8 avatar
      d8 @ d8 19/11/2014 17:41:35

      Κύριε Κρανιδιώτη μου, μονίμως κι επιμόνως συγχέετε τον καπιταλιστικό κομμουνισμό που άσκησε εξουσία και βία, με την Αριστερή Ιδεολογία που δεν έχει επικρατήσει ποτέ και πουθενά ακόμη. Όπως ακριβώς και ο Χριστιανισμός....

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ d8 19/11/2014 22:41:07

      Ατυχής ο παραλληλισμός της ιδεολογίας της Αριστεράς ως ανώτερη όπως λέτε,με την ανωτερώτητα του χριστιανισμού έναντι των άλλων θρησκειών. Ο χριστιανισμός δεν κηρύττει την εξύψωση του ατόμου ως απλή οντότητα,αλλά του προσώπου ως κάτι το εντελώς ξεχωριστό και μοναδικό. Ο δε κομμουνισμός που είναι μια έκφραση της Αριστεράς,υμνεί και εξυψώνει το παπικό αλάθητο,όπου στη θέση του παπικού βάλτε το Κόμμα...

     • karenin avatar
      karenin @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/11/2014 21:04:36

      Θεωρώ ανώφελη την διαμάχη και αναχρονιστική. Εχει πιο ενδιαφέρον να δουμε γιατί το 1967, χρονική περιοδο που οι ευρωπαίοι εμβαθύνουν τους δημοκρατικούς θεσμους την χώρα μας αναλαμβάνουν οι συνταγματάρχες; Γιατί όπως και στον εμφύλιο παρεκλίνουμε και ακολουθούμε άλλους δρόμους σε πλήρη διχασμό; Ακόμη και τώρα που κυρίαρχο ζητούμενο πρέπει να είναι η επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, εθνική συνενόηση μηδεν. Τις πταιει;

     • teogorge avatar
      teogorge @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/11/2014 09:13:53

      Ποιος γνωριζε τον ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ,ειναι και αυτος ενας ανθρωπος συστημικος,δηλαδη ουρανοκατεβατος,αφου δεν στηριξαμε ΣΓΟΥΡΟ ,ας βολευτουμε με την ΡΕΝΑ.

  • ΝΙΚΟΣ Κ.. avatar
   ΝΙΚΟΣ Κ.. @ karenin 18/11/2014 20:18:54

   Mα αυτό λένε αγαπητέ Καρένιν και οι σημερινοί δωσίλογοι. Και για το Πολυτεχνείο και για τα μνημόνια και τους Γερμανούς με την Τρόικα. Οχι αντίσταση γιατι θα χάσουμε τα λεφτά...

 15. ΝΙΚΟΣ κ. avatar
  ΝΙΚΟΣ κ. 18/11/2014 17:14:08

  Πρόκειται όντως για πολύ σέξυ κοπέλλα. Δεν θα έλεγα όμως και εκπάγλου καλλονής. Δεν πιστεύω οτι θα έπαιρνε πρωτιά σε καλλιστεία, αλλά θα πλασσαριζόταν σε καλή θέση. Τώρα να σχολιάσουμε τα γραφόμενά της ως υπότιτλους τέτοιων φωτογραφιών, θα ήταν μάλλον αφέλεια εκ μέρους μας, αφου κάθε φωτογραφία της είναι 1000 λέξεις και τι λέξεις...Θα μπορούσε να τις δημοσιεύσει και χωρίς σχόλια για να προσέξουμε μόνο αυτές που έχουν και το "ζουμί"...Φαντάσου όλες τις όμορφες σχολιάστριες εδώ μέσα να δημοσιεύουν και παρόμοιες φωτογραφίες τους...Το Antinews θα χτύπαγε σίγουρα κόκκινο. Οσο για το τι έζησε η Ελλη στο Πολυτεχνείο, πάλι τα σχόλια περιττεύουν...

  • d8 avatar
   d8 @ ΝΙΚΟΣ κ. 18/11/2014 20:35:10

   Χαχαχαχα! Ωραία τα λέτε. ''΄Οσο για το τι έζησε η Ελλη στο Πολυτεχνείο, πάλι τα σχόλια περιττεύουν...'' Τι έζησε; Έφαγε μια φορά μαλί της γριάς έξω από το Πολυτεχνείο, σε κάποια επαίτειο που πήγε με το σχολέιο. Τα υπόλοιπα, της τα υπαγόρευσε ο ...καθοδηγητής της!

   • d8 avatar
    d8 @ d8 18/11/2014 20:37:12

    Χαχαχαχα! Ωραία τα λέτε. ''΄Οσο για το τι έζησε η Ελλη στο Πολυτεχνείο, πάλι τα σχόλια περιττεύουν...'' Τι έζησε; Έφαγε μια φορά μαλλί της γριάς έξω από το Πολυτεχνείο, σε κάποια επέτειο που πήγε με το σχολείο. Τα υπόλοιπα, της τα υπαγόρευσε ο πάνσοφος ιδεολογικός...καθοδηγητής της! *Διορθωμένη επανάληψη, ζητώ συγνώμη για τα ορθογραφικά :(

 16. pythagorean avatar
  pythagorean 18/11/2014 17:15:50

  Σωστά πράγματα λέει κατά βάση η Έλλη Παπαγγελή και μπράβο της. Ίσως κάποιοι να θεωρούν λίγο ετεροβαρή τη θέση της, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν επιχείρησε ολοκληρωμένη θεώρηση. Τα περί “ασυναρτησιών” είναι καταφανώς άδικα.

 17. ΝΙΚΟΣ Κ.. avatar
  ΝΙΚΟΣ Κ.. 18/11/2014 17:47:31

  .Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί η Δεξιά δεν χρειάζεται Ιδεολογία. Εχει την Ελλη Παπαγγελή, που είναι απο μόνη της ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ που φαίνεται, χωρίς να χρειάζεται κολαούζο. Η γυμνή αλήθεια να λέγεται. Τουλάχιστο αφού δεν τρώει το στόμα μας ψάρια, να τρώνε τα μάτια μας...

  • d8 avatar
   d8 @ ΝΙΚΟΣ Κ.. 18/11/2014 23:26:58

   TEΛEIO !!!!!!!!! :-)

 18. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 18/11/2014 18:00:25

  Έλεος πια με το αιώνιο σύμπλεγμα των ''δεξιών'', που από ...κεκτημένη ταχύτητα εκχωρούν, προσβάλουν και λοιδορούν κάθε αγωνιστική έκφραση του Ελληνικού λαού στη σύγχρονη Ιστορία, ''χρεώνοντάς την'' στην (κατά το πτωχό τους ανάπηρο αφήγημα)....''ψευτοαριστερά''! Δρούν το ίδιο υστερικά, όπως οι μίζεροι γραφειοκράτες παλαιοκομμουνιστές, που εκχωρούσαν από κόλλημα και κόμπλεξ τη σημαία, τον πατριωτισμό, την πίστη και την εθνικοφροσύνη, αποκλειστικώς στους ακροδεξιούς! Ας απελευθερωθούμε επί τέλους απ' τις ιδεοληψίες και τις εμμονές του ο καθένας μας, μήπως και κάποτε συνεννοηθούμε. Το Πολυτεχνείο ήταν η περήφανη έκφραση αντίστασης μιας θαρραλέας μειοψηφίας Ελλήνων, την ώρα που η πάντα έρπουσα και συμφεροντολόγα δειλή πλειοψηφία, ούτε να βγεί στο δρόμο και να συμπαρασταθεί δεν τόλμησε. 7 χρόνια δούλοι και άθλιοι κι ανάξιοι να λέγονται Έλληνες, ήταν οι ...ευυπόληπτοι ...νοικοκυραίοι. Λίγο σεβασμό λοιπόν οι ανώνυμοι εκείνοι ανιδιοτελείς γενναίοι τον δικαιούνται, ανεξαρτήτως της καπήλευσης που ακολούθησε, απ’ τους ελάχιστους και πλέον άχρηστους της γενιάς τους. Είτε ένας ήταν ο νεκρός είτε 24, είτε έπεσαν εντός είτε τριγύρω, το πολύτιμό τους μήνυμα χαράχτηκε ανεξίτηλα στην Ιστορία. Αντίσταση και Πάλη. Πάντα οι μειοψηφίες θα πρωτοστατούν και θα παραδειγματίζουνε τα πειθήνια…κοπάδια των φιλήσυχων συνενόχων των κάθε είδους ...καθεστώτων. Η εν λόγω κυρία μιλά χωρίς σεβασμό για πράγματα που δεν διανοείται, μηρυκάζοντας παραποιημένες, ανάπηρες αλήθειες, όπως πάντοτε κάνει κάθε κομματικό κινούμενο, που αν διέθετε ελεύθερο πνεύμα ποτέ, το έντυσε με τη σημαία της "ομάδας" και πάει του τέλειωσε..... :-) Η ομορφιά, σίγουρα θα είναι η ηθική του μέλλοντος, αλλά η μικροψυχία, η ημιμάθεια, η εγγενής ανοησία και ο φανατισμός, θα παραμείνουν μόνο αυτό που ήτανε πάντα. Τροχοπέδη στην πνευματική εξέλιξη, στην καλλιέργεια και στην ψυχική απελευθέρωση των ανθρώπων.

 19. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 18/11/2014 18:18:11

  Φανατικός οπαδός της δηλώνω!
  Το πολυτεχνείο και τα καταραμένα παιδιά του πολυτεχνείου μας κάθισαν στον σβέρκο πολύ χειρότερα από την χούντα. Αρκετά με τις βλακείες περί πολυτεχνείου. Όχι άλλες Ηλένιες!

 20. Πανος avatar
  Πανος 18/11/2014 18:20:20

  Ο κ.Κρανιδιωτης εχει πει δεκαδες σωστα πραγματα,αλλα το ποιο σωστο ηταν αυτο που ειπε ενα απογευμα,καλεσμενος στον Μπογδανο.
  "Μπορεις να βριζεις τον Θεο,την Παναγια,ολους τους Αγιους,την Πατριδα,τις Ενοπλες Δυναμεις,τους πολιτικους,τα συγγενικα τους προσωπα,τους νεκρους της Δεξιας,αλλα προς θεου,μην τολμησει κανεις και διαφωνησει με την Αριστερα!"
  Μπραβο κ.Κρανιδιωτη!Ευτυχως υπαρχουν ακομα φιλοι της αληθειας!

 21. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/11/2014 20:02:56

  Αφού είχε το θάρρος και ανέβασε τέτοια ανάρτηση και υποστήριξε αυτές τις θέσεις,μπράβο της! Γιατί όμως το κατέβασε αργότερα; Επειδή την πίεσε ο George; Και με ποιό δικαίωμα απαιτεί να ζητήσει δημόσια συγνώμη,ανήκει ακόμη στην προεκλογική ομάδα του;

 22. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/11/2014 20:23:53

  Μέγιστο κακό για την Δημοκρατία, κάθε νύξη για το Πολυτεχνείο πέρα της αριστερίστικης εκδοχής, να χαρακτηρίζεται ως αντιδραστική, ναζιστική, φιλοχουντική, ή απλώς αντικομουνιστική! Το κορίτσι εκτός από περίσσιο πάθος δεν είπε τίποτα το αναληθές και δεν χρειάζεται να ασπάζεται κάποιος τα παραπάνω προσδιδόμενα από τους αριστεριστές χαρακτηριστικά ,για να αντιδρά για τον ...καθιερωμένο μύθο του Πολυτεχνείου. Και εδώ θεωρώ χρήσιμο να επαναλάβω ένα χωρίο από παλαιότερη ανάρτησή μου: "Η εξέγερση του “Πολυτεχνείου ποτέ δεν πέτυχε αυτά που της καταλογίζουν!
  Δεν ήταν ο καταλύτης για την πτώση της Χούντας, αντίθετα μάλιστα συνέργησε και διευκόλυνε, άθελα της βέβαια, στην εγκατάσταση και εδραίωση μιας Χούντας σκληρότερης και απείρως πιο ανάλγητης , αυτής του Ιωαννίδη, η οποία αντίθετα από ότι υποστηρίζεται, κατέπνιξε κάθε διάθεση για συσπείρωση και αντίσταση, ακόμα και σε αυτούς που σήμερα εμφανίζονται σαν “Ήρωες" των γεγονότων εκείνης της εποχής . Και είχε ως κατάληξη την καταστροφή της Κύπρου!
  Και επειδή τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, κάνοντας ένα υπερβατικό νοητικό άλμα στο παρελθόν, αν δεν συνέβαιναν τα γεγονότα του “Πολυτεχνείου”, ποια θα ήταν η ιστορική συνέχεια εκείνης της εποχής; Λοιπόν:
  Πιθανότατα, δεν θα επικρατούσε ο Ιωαννίδης, δεν θα είχαμε υποστεί τη σκληρότερη και πιο στυγνή περίοδο της Δικτατορίας, ίσως θα υπήρχε μια προοδευτική μετάβαση στην ομαλότητα, θα είχαμε αποφύγει την προδοσία της Κύπρου, δεν θα είχαμε δώσει το δικαίωμα στους Τούρκους να εισβάλουν, δεν θα ζούσαμε το μεγαλύτερο δράμα του σύγχρονου Ελληνισμού!
  Βέβαια μετά από όλα αυτά έπεσε η Χούντα. Αν αυτή η ακολουθία των γεγονότων ήταν μέσα στο σχεδιασμό και την επιδίωξη των συντελεστών της εξέγερσης, τότε αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν στα θύματα της Κυπριακής Τραγωδίας αλλά και στον Ιστορικό του μέλλοντος!!!" Δηλαδή, ήταν πράγματι μια ηρωική αντίσταση της Νεολαίας της εποχής εκείνης , χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ούτε καν αναπτερώσεως της Ελπίδας, γιατί αμέσως μετά ακολούθησε χειρότερη και μαύρη σκλαβιά που οδήγησε στα γεγονότα της Κύπρου και την ταπείνωση του Ελληνισμού!

  • Πανος avatar
   Πανος @ ΝΤΙΝΟΣ 18/11/2014 22:35:48

   Κυριε Ντινο,το γνωριζετε πιστευω οτι ο πιο ηρεμος χαρακτηρισμος που θα σας αποδωθει θα ειναι "φυλακας στο Νταχαου",ετσι δεν ειναι?

  • Βουστροφηδόν avatar
   Βουστροφηδόν @ ΝΤΙΝΟΣ 19/11/2014 00:16:26

   Γι αυτό, ας γίνει μάθημα σε όλους. Στα κρεβάτια σας κορίτσια και ήσυχα, μη σηκώσει κανένας κεφάλι, γιατί μπορεί να προκαλέσει...εθνική καταστροφή!! Τι θα ακούσουμε ακόμα;

 23. θεσσαλος avatar
  θεσσαλος 18/11/2014 20:36:33

  συμφωνω απολυτα με την αναρτηση της οννεδιτισσας..δεν καταλαβαινω την αντιδραση του κουμουτσακου..επιτελους η δεξια πρεπει να ξεκομπλαριστει με το πολυτεχνειο και να πει τα πραγματα με το ονομα τους..

 24. toxo avatar
  toxo 18/11/2014 20:37:42

  Δεν θα αμφισβητούσα τον όρο "θύματα της βραδυάς του Πολυτεχνείου".Αδυνατώ να δεχτώ τον όρο "ήρωες του Πολυτεχνείου".Που αναφέρονται οι ηρωικές πράξεις των δολοφονηθέντων;Όσον αφορά την Ηλένεια, τα "ΝΕΑ" του "νερού του Καματερού"(μετέπειτα Υφυπ.Εξωτερικών) το είχαν "αναδείξει και συντηρήσει".Ποιός είδενα κυκλοφορεί "Η ΑΥΓΗ" στην διάρκεια της Χούντας;

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ toxo 19/11/2014 02:01:50

   Κυκλοφοροῦσε! ᾿Από περίπτερο Δάφνης τήν ἀγόραζε συγγενής μου καί μάλιστα ΔΥ! Τήν ἔκρυβε ὅμως κάτω ἀπό τό σακάκι του!

   • toxo avatar
    toxo @ Φωτεινή 19/11/2014 11:13:49

    Κυκλοφόρησε πάλι , η ΑΥΓΗ , μετά την άφιξη Καραμανλή,το 1974,διότι ήταν απαγορευμένη η κυκλοφορία της ,από την Χούντα,από την 21/4/1967.

    • ΙΚΟ avatar
     ΙΚΟ @ toxo 19/11/2014 12:03:34

     Των αριστερών "ΑΥΓΗ" και "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ", απαγορεύτηκε η κυκλοφορία. Δύο μόνον εκδότες εναντιώθηκαν στην Χούντα και οι δύο της από 'δω πλευράς. Η Ελένη Βλάχου διέκοψε την κυκλοφορία των "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και "ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ" και έφυγε στο Λονδίνο και ο Τζώρτζης Αθανασιάδης που με την θρυλική "ΒΡΑΔΥΝΗ" της εποχής, τους άλλαξε τα φώτα, μέχρι που την έκλεισαν, λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Οι προοδευτικές εφημερίδες του Λαμπράκη και των λοιπών φιλοπαπανδρεϊκών εκδοτών, κατά τη διάρκεια της Χούντας, υπήρξαν άχροες, άοσμες και άγευστες.

    • Φωτενή avatar
     Φωτενή @ toxo 19/11/2014 12:37:22

     ᾿Ιδίοις ὅμμασι!

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Φωτενή 19/11/2014 13:15:46

      Φωτεινή, δεν θα αμφισβητήσω ότι το είδες, αμφισβητώ όμως βασίμως, το πότε το είδες. Η κυκλοφορία της Αυγής, επί Χούντας, είχε απαγορευτεί.

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ ΙΚΟ 19/11/2014 21:24:34

      ᾿Εάν ἦταν μετά τό 74, γιατί νά τήν ἔκρυβε μέ τόσες προφυλάξεις;; Καί τό ΒΒC ἀκουγόταν στήν κατοχή. . .

     • toxo avatar
      toxo @ Φωτεινή 19/11/2014 22:07:13

      Ας δεχθούμε ότι ήταν πριν το 1974 αλλά και πριν την 21/4/ 1967 γιά να΄λήξει το θέμα.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Φωτεινή 19/11/2014 22:12:04

      Γιατί επιμένεις αφού μπορείς να το google-άρεις και να ανατρέξεις σε πηγές;

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ ΙΚΟ 20/11/2014 16:45:51

      Googling? hahaha!

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Φωτεινή 20/11/2014 19:25:46

      Με το γκουγκλάρισμα μεν γελάμε, με τις πηγές δε, σοβαρευόμαστε.

 25. Μικρός Νικόλας avatar
  Μικρός Νικόλας 18/11/2014 21:01:23

  Πολύ καλά τα λέει η σοφή. Δεν ξέρει τι της γίνεται. :)

 26. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 18/11/2014 21:04:41

  Προς όλους τους ενθουσιασμένους με τις απόψεις της νεαράς κυρίας, Παπαλλελή την λένε, όχι Αγγελή.

 27. smanos avatar
  smanos 18/11/2014 21:23:11

  εγώ προσωπικά κάθε μέρα που περνά αντιλαμβάνομαι όλο και περισσότερο γιατί δεν μπορώ να ψηφίσω ΝΔ. όταν οι μισοί εδώ μέσα στηλιτεύετε μία τέτοια άποψη (προφανώς ως μη πολιτικά ορθή διότι αληθείς σίγουρα είναι) και το κόμμα προφανώς απαίτησε να κατεβάσει την ανάρτηση από το fb, καταλαβαίνω ότι ο μοναδικός "μη ορθός" σε αυτό το κόμμα που θα απομείνει σε λίγο καιρό θα είναι ο Φαήλος, κρίμα!!! ΥΓ. Αναρωτιέμαι γιατί τα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν με το θέμα, το οποίο με βάση και την υπόψη πρωταγωνίστρια σίγουρα θα έδινε αρκετή τηλεθέαση. μήπως για να μην ανοιχθεί τέτοια συζήτηση που δεν συμφέρει καθόλου ολόκληρο το σύστημα της μεταπολίτευσης;;;;;;;;;;;;

 28. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/11/2014 21:34:04

  Αγαπητή Άλυτη Εξίσωση, Όπως πολλές φορές έχω δηλώσει, είμαι αθεράπευτα εραστής της "Αληθείας" και επίσης δεν διστάζω να πω ότι πολλές φορές έχω συμφωνήσει με τις απόψεις σου όπως και έχω διαφωνήσει με τις απόψεις ατόμων που σε γενικές γραμμές συμφωνώ ιδεολογικά μαζί τους. Πάντως στο παρόν σχόλιο διαφωνώ και μάλιστα ριζικά. Το "Πολυτεχνείο" δεν υπήρξε έργο μιας και μόνο παράταξης, μιας και μόνο ιδεολογίας. Ήταν αποτέλεσμα διάχυτης αγανάκτησης όλων των παρατάξεων. Και πιστέψτε με, έχω ιδίαν γνώμη, γιατί είδα και γνώρισα πράγματα και καταστάσεις από πρώτο χέρι, όχι δεν ήμουν μέσα, ούτε ήμουν ένας από τους αγωνιστές! Πολύ παράδοξο, δεν νομίζετε; Ας είναι. (βλέπε παραπάνω σχετικό σχόλιο μου). Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τότε ομόθυμα με ένα στόμα και μια ψυχή , τα μέλη όλων των παρατάξεων "ομονόησαν" και συνεργάστηκαν! Και εξάλλου σε τελική ανάλυση, η ...επάρατη Δεξιά φυλάκισε την Χούντα, αλλά και έδιωξε την Βασιλεία, ή μήπως δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά; Δεν το νομίζω; Αλλά όπως είπα και προηγουμένως, είμαι αθεράπευτα εραστής της αλήθειας και συνεπώς θα ήθελα με την ευκαιρία να πω επιγραμματικά και μερικές ακόμα. Το "Πολυτεχνείο" υπήρξε καταλύτης και άνοιξε το δρόμο για την πτώση του Παπαδόπουλου και την Άνοδο του Ιωαννίδη με συνέπειες το πραξικόπημα της Κύπρου και ακολούθως την εισβολή των Τούρκων. Μέσα στο Πολυτεχνείο πράγματι δεν υπήρξε νεκρός. Κατά την περίοδο της Χούντας δεν παρουσιάστηκαν ούτε υπόνοιες διαφθοράς , με εξαίρεση την υπόθεση Μπαλόπουλου με τα κρέατα, ένα αστείο γεγονός κρίνοντάς το με τα σημερινά συμβάντα και μεγέθη. Τα Οικονομικά μεγέθη και Οικονομικοί δείκτες , ήταν από τους καλλίτερους που έχει να επιδείξει η Ελληνική Οικονομία. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε τον απηνή και εν πολλοίς άδικο διωγμό αντιφρονούντων , τις ηλίθιες εμμονές σε παλαιολιθικές ιδεοληψίες και γενικά σε ενέργειες που αν δεν προκαλούσαν την αγανάκτηση, προκαλούσαν τον γέλωτα!! Αλλά όμως αυτό που δεν μπορούμε να τους καταμαρτυρήσουμε, είναι η ταπεινότητα των ελατηρίων και η ιδιοτέλεια των αποφάσεων προς ίδιον όφελος!! Απάντηση

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ ΝΤΙΝΟΣ 18/11/2014 22:03:39

   Αγαπητέ ΝΤΙΝΟ, εγώ όχι μόνο δεν χρέωσα αποκλειστικά στην Αριστερά την ηρωϊκότερη στιγμή ενός μέρους της νεολαίας κατά την 7αετή Χούντα, αλλά αν διαβάσετε πιο προσεκτικά, στηλιτεύω τους... ακραιφνείς Δεξιούς για ιδιότυπο κομπλεξισμό, που τους αναγκάζει να την εκχωρήσουν. Τώρα όσον αφορά την ....αγία Χούντα, ας πέσουν μερικοί δόλιοι ''μύθοι'' αφού τόσο επιμένετε : '' ...Πάνω στο έδαφος, της καλλιεργούμενης άγνοιας και της αφασίας, αναπτύσσονται σήμερα οι γνωστές θεωρίες για το «πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα επί χούντας»... Δεν υπάρχει χούντα (στην Ελλάδα και οπουδήποτε στον κόσμο) που να μην είναι κυλισμένη στο αίμα της τρομοκρατίας, στην αγριότητα, στην ταξική βαρβαρότητα και στο βούρκο της διαφθοράς (σ.σ.: Με τους «ημέτερους» συνταγματάρχες είχαμε εκείνη ακριβώς τη διαφθορά και εκείνη την «τιμιότητα» που άρμοζε στη γελοιότητά τους: από τα «κρέατα του Μπαλόπουλου» μέχρι την «νέα φαυλοκρατία» με τις «τακτοποιήσεις» των γαμπρών του Παττακού, των αδερφών του Παπαδόπουλου και των ίδιων των πραξικοπηματιών που «νομοθέτησαν» τον... διπλασιασμό των μισθών τους, και από τις συμβάσεις με «Litton», «Μακντόναλντ», «Τομ Πάππας» και «Ζήμενς» - πάντα η... «Ζήμενς» - μέχρι την ανέγερση του «θαυματουργού» (καθότι... αόρατος) Ναού του Σωτήρως. Μόνο από εκεί, από έναν προϋπολογισμό ύψους 450 εκατομμυρίων, φαγώθηκαν τα 400...). Εντούτοις, εδώ θα περιοριστούμε να αναφερθούμε σε ένα μόνο από τα «καλά» της δικτατορίας: Σ' αυτό το τόσο γελοίο όσο και «προσφιλές» τροπάρι περί του «οικονομικού θαύματος», δήθεν, της χούντας των συνταγματαρχών. Εχουμε και λέμε: 1) Το δημόσιο χρέος επί χούντας αυξήθηκε από 38,7 δισεκατομμύρια δραχμές τον Δεκέμβρη του 1967 σε 87,5 δισεκατομμύρια δραχμές τον Ιανουάριο του 1973. 2) Το εμπορικό έλλειμμα το 1973 ήταν πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό του 1968. 3) Το ποσοστό των δαπανών για την εκπαίδευση στο σύνολο των γενικών κρατικών δαπανών μειώθηκε από 11,6% σε 10%, όταν οι δαπάνες για την «άμυνα» και «δημόσια ασφάλεια» του αστυνομοκρατικού καθεστώτος μέσα σε μια πενταετία σχεδόν διπλασιάστηκαν. 4) Οι προσωπικές καταθέσεις μειώθηκαν από 34,2 δισεκατομμύρια δραχμές το 1972 σε 19,6 δισεκατομμύρια δραχμές το 1973. 5) Στην Ελλάδα, που είχε το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ το 1961-71 (2,2%), ο δείκτης καταναλωτικών τιμών αυξήθηκε κατά 15,3% από το 1972 έως το 1973 και κατά 37,8% από τον Απρίλη του 1973 μέχρι τον Απρίλη του επόμενου έτους, και μάλιστα σε τομείς όπως τα είδη πρώτης ανάγκης και η υγεία. Το 1973 το ποσοστό του πληθωρισμού είχε επιφέρει μειώσεις των πραγματικών μισθών κατά 4%. 6) Στον αγροτικό τομέα, όπου απασχολούνταν το 44% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αντί της πενταετούς πρόβλεψης του καθεστώτος για ανάπτυξη 5,2%, η αγροτική οικονομία αναπτύχθηκε κατά μόλις 1,8% στην περίοδο 1967 - 1974, σε αντίθεση με το 4,2% κατά την περίοδο 1963 - 1966. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν από το 63% του συνόλου των εξαγωγών το 1968 στο 48% το 1972. Το αποτέλεσμα ήταν το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα να πέσει από το 55% στο 43% του μέσου κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος. 7) Οι φόροι που επιβάρυναν τα λαϊκά στρώματα ανέρχονταν στο 91% επί του συνόλου των φορολογικών εσόδων του καθεστώτος, τα οποία από 27,4% του ΑΕΠ το 1966, επί συνταγματαρχών και μέχρι το 1972 αυξήθηκαν στο 29,2%. Από την άλλη, οι φόροι επί των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 10,9% την περίοδο 1972 - 73, η φορολογική «μεταρρύθμιση» του 1968 που μετέφερε το φορολογικό φορτίο στους ώμους της εργατικής τάξης με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλουτοκράτες να απολαμβάνουν μεγαλύτερα φορολογικά προνόμια είχε ως συνέπεια οι φοροαπαλλαγές 464 μεγάλων επιχειρήσεων το 1971 να ήταν κατά τρεις φορές υψηλότερες από τους φόρους που οι ίδιες εταιρείες είχαν καταβάλει. Επίσης, τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρείες μειώθηκαν από 109 εκατομμύρια δραχμές το 1968 σε 29 εκατομμύρια το 1972 (μείωση 73%!), περίοδος κατά την οποία ο ελληνικός στόλος αυξήθηκε κατά 16,7 εκατομμύρια τόνους. 8) Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά οχτώ φορές, μεταξύ του 1967 και 1972. Το ισοζύγιο πληρωμών από μέσο πλεόνασμα 14,6 εκατ. δολαρίων την περίοδο 1960 - 66, εμφάνισε μέσο έλλειμμα την περίοδο 1967-73 ύψους 117 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά ήταν τα... «καλά» επί του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Από τη μια, φορολογικά και κάθε λογής προνόμια σε ντόπια και ξένα μονοπώλια, χαριστικές πράξεις στους φιλικά προσκείμενους στη χούντα Ωνάσηδες, Τομ Πάπες και Νιάρχους, φτηνό και φιμωμένο εργατικό δυναμικό, απαλλαγές από δασμούς και πακτωλός επιχορηγήσεων («νόμοι» 89/1967 και 378/1968) σε εφοπλιστές, βιομήχανους, μεγαλεμπόρους, μεγαλοξενοδόχους, επιβολή 300 ειδικών μέτρων παροχής πλήρους ελευθερίας στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο να κερδοσποπεί χωρίς κανέναν έλεγχο, και, από την άλλη «ξεχαρβάλωμα» όλων των οικονομικών δεικτών, αποσάθρωση της εγχώριας παραγωγής, βάρη στο λαό και μια πλασματική «ανάπτυξη» που πίσω της έκρυβε αθρόες εισαγωγές, επιμήκυνση πιστώσεων και τεχνητή κυκλοφορία χρήματος, που προέκυπτε από αναγκαστικό δανεισμό κι άλλες τέτοιες υψηλού επιπέδου δημοσιονομικές αλχημείες. (Τα παραπάνω στοιχεία είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το 1975. Πηγή: Journal of the Hellenic Diaspora Vol 2 -1975-, Permanent URL:http://hdl.handle.net/10066/4929. Για αναλυτικότερη ενημέρωση στην επισκόπηση του Βασίλη Καρίφη, «Η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967 - 1974)», στο «greekjunda.blogspot.com»).

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 18/11/2014 22:14:32

    ...και αν θέλετε και συμπλήρωμα : http://www.topontiki.gr/article/63414/Ta-foumara-ton-xountaion ∆ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΣΕ ∆ΙΣ. ∆ΡΧ.
    1958........................................................3,5
    1959........................................................8,0
    1960........................................................9,7
    1961......................................................11,6
    1962......................................................13,1
    1963......................................................17,6
    1964......................................................21,4
    1965......................................................25,4
    1966......................................................32,0
    1967......................................................37,8
    1968......................................................45,3
    1969......................................................56,7
    1970......................................................63,7

    Από το 1966, δηλαδή, που το χρέος ήταν 32 δισ., διπλασιάστηκε µέχρι το 1970 στα 63,7 δισ.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Άλυτη Εξίσωση 18/11/2014 22:36:06

     Τί ποσοστό του ΑΕΠ ήταν όμως; Γιατί μπορεί πχ (λέμε τώρα) από 1% του ΑΕΠ να πήγε στο 2%. Διπλασιασμό συνιστά κι αυτό.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ ΚΜ 18/11/2014 23:25:02

      Εχεις δίκιο σε αυτό. "..Το χρέος είχε παραμείνει μεταπολεμικά μικρό, μόλις στο 20% του ΑΕΠ την περίοδο 1944-1974..." Το βρήκα (τυχαία!) στο Site της "Αυγής" ,κι'ετσι δεν είναι χουντική προπαγάνδα. Συγκεκριμένα,το χρέος που παρέδωσε η Χουντα το 1974 ήταν στο 18,9% του ΑΕΠ. Οποιος διαβάσει τα άλλα σχόλια μου παραπάνω θα καταλάβει πως δεν είμαι ακριβώς υποστηρικτής της Χούντας! Είμαι , όμως υποστηρικτής της αλήθειας, όποια κι'αν είναι.

     • Ποταμίσιος Χάνος avatar
      Ποταμίσιος Χάνος @ Απονενοημένος Διάβημας 18/11/2014 23:50:24

      ''Είμαι , όμως υποστηρικτής της αλήθειας, όποια κι'αν είναι.'' Τότε, να διαβάσετε και τα υπόλοιπα πλούσια στοιχεία παρακάτω..... Για να μη λέτε εν αγνοία σας μισές αλήθειες.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Ποταμίσιος Χάνος 18/11/2014 23:56:01

      Αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο νούμερο και μόνο ,γιατί η παρατήρηση του ΚΜ ήταν σωστή. Τα υπόλοιπα δε χρειάζεται να τα διαβάσω ,τα έχω ζήσει , και τα περισσότερα είναι σωστά.

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ ΝΤΙΝΟΣ 18/11/2014 22:07:03

   Ντίνο, επειδή έχω διαπιστώσει από τα σχόλιά σου ότι έχεις παραταξιακή συνείδηση, να μου επιτρέψεις να σου πω: 1.- Πράγματι, μέσα στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξε νεκρός, υπήρξαν όμως δεκάδες τραυματίες. Το διήμερο 16 και 17 Νοεμβρίου 1973, υπήρξαν συνολικά 24 νεκροί (αναλυτικά στην επίσημη έρευνα-έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και εκατοντάδες τραυματίες. 2.- Την περίοδο της Χούντας υπήρξε διαφθορά. Υπήρξε διαφθορά χαμηλού επιπέδου αλλά μεγάλης έκτασης. Επειδή και συ είσαι αρκετά παλιός, θα σου θυμίσω τα δάνεια για ξενοδοχεία και χοιροστάσια που έγιναν αέρας κοπανιστός, από πολλούς επιτήδειους της εποχής. 3.- Όποια ελατήρια κι αν είχαν, υπήρξαν επίορκοι, υπήρξαν προδότες, με τελικό αποτέλεσμα τον διαμελισμό της Κύπρου, όπως και συ είπες.

  • dim avatar
   dim @ ΝΤΙΝΟΣ 19/11/2014 01:40:15

   Δεν υπάρχει "καλή η χούντα" ή "κακή η χούντα" εντός του πλαισίου μιας δημοκρατίας. Εδώ μιλάμε και παραβάλλουμε επιχειρήματα μέσα σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο: αυτό της κοινοβουλευτικής - αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Ο λαός ανά διαστήματα και προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα, προσέρχεται στις κάλπες και ορίζει τους αντιπροσώπους του. Άρα η κρίση μιάς κάποιας χούντας, αν ήταν καλή ή δεν ήταν, δεν υφίσταται ως θέμα, δεν εξετάζεται καν, είναι a priori άκυρη, μέσα στα πλαίσια μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αν δεν θέλουμε να έχουμε δημοκρατία, και επιθυμούμε ένα απολυταρχικό και ολοκληρωτικό καθεστώς, τότε οκ, εντός εκείνου του πλαισίου, να συζητήσουμε αν το τάδε ή το δείνα ολοκληρωτικό καθεστώς είναι καλό, μέτριο ή κακό.

 29. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 18/11/2014 22:00:58

  Δεν γνωρίζω αν την ανάρτηση της κας Παπαγγελή την έγραψε η ίδια ή είχε και κάποια "βοήθεια". Αν την έγραψε η ίδια, τότε ανήκει σε εκείνην την σπάνια κατηγορία ανθρώπων που τους χαρακτηρίζω "looks and brains" από μια ατάκα παλιού αμερικάνικου κινηματογράφου. Για την ίδια την θέση που παρουσιάζει -επειδή συμβάλλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας που τόσο έχουμε ανάγκη τελευταία- θα απαντούσα δημοσκοπικώ τω τύπω "μάλλον ναι". Άλλωστε προηγούμενοι σχολιαστές με κάλυψαν πλήρως για την εκμετάλλευση του "Πολυτεχνείου" από την καθεστωτική Αριστερά της 30ετιας που πέρασε. Υ.Γ. Αυτό με το "τοτεμ που προσκυνάμε" με "έστειλε"! Ωραίο. Υ.Γ. Είναι ελεύθερη η κα Παπαγγελή?!.. :)

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Θόδωρος 17.06.201? 18/11/2014 22:11:19

   Θόδωρε δεν θα είναι ελεύθερη για πολύ ακόμη,μετά από αυτά που ανέβασε θα της την ''πέσουν'' πολλοί...

   • Θόδωρος 17.06.201? avatar
    Θόδωρος 17.06.201? @ Κυθήριος 18/11/2014 22:24:50

    Εξαρτάται πως το εννοείς το "πέσιμο", φίλε Κυθήριε.. Πολιτικό ή προσωπικό? Πάντως -όπως είπα- το "looks and brains" είναι δυνατό αφροδισιακό. Κι αν της την "πέσουν" πολλοί, τι έγινε? Κι εμείς τι κάνουμε? Μπρίκια κολλάμε?

  • ΝΙΚΟΣ Κ. avatar
   ΝΙΚΟΣ Κ. @ Θόδωρος 17.06.201? 19/11/2014 09:25:09

   Όσον αφορά το σημαντικό σου ερώτημα, Μόνο Τρίτη και Πέμπτη Βράδυ φίλε Θόδωρε...

 30. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 18/11/2014 22:51:13

  @ ΝΤΙΝΟΣ - Για να μην ξαναπείτε για ''καλή Χούντα'' ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟ ....ΧΑΚΙ ...Προτού καλά- καλά προλάβουν να ... ζεστάνουν τις καρέκλες των πολιτικών αξιωμάτων που κατέλαβαν, οι συνταγματάρχες νομοθέτησαν την αύξηση των αποδοχών τους. Σχεδόν διπλασίασαν τον πρωθυπουργικό μισθό: Από τις 23.600 τον ανέβασαν στις 45.000 δρχ, προς μεγάλη χαρά του πρώτου χουντικού πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Κόλλια. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπαδόπουλος ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα αργότερα, το Δεκέμβριο του 1967. Με την ίδια ρύθμιση αυξήθηκαν οι αποδοχές των υπουργών και υφυπουργών, από τις 22.400 στις 35.000 δρχ. Θεσπίστηκαν επίσης και ημερήσια «εκτός έδρας»- χίλιες δρχ για τον πρωθυπουργό και 850 για υπουργούς και υφυπουργούς. Ομολογίες δια στόματος Σάββα Κωσταντόπουλου... Είναι γνωστό ότι ο Παπαδόπουλος είχε στη διάθεσή του βίλα στο Λαγονήσι, στην οποία διέμενε αντί αστείου ενοικίου. Η βίλα ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. «Σύμπτωση»: Ο Παπαδόπουλος στήριζε τον Ωνάση στη διαμάχη που είχε με άλλους «Κροίσους» της εποχής, με «μήλο της έριδος» το περιβόητο τρίτο διυλιστήριο της χώρας. Επειδή όμως σε θέματα διαπλοκής είναι αναγκαίος κάποιος ... πλουραλισμός, το άλλο «πρωτοπαλίκαρο» του καθεστώτος, ο Νίκος Μακαρέζος, τάχθηκε στο πλευρό του Νιάρχου. Τσάμπα οι – ενίοτε άγριες – διαμάχες που μαίνονταν επί χρόνια, για το θέμα αυτό, στο εσωτερικό της «αδιάφθορης» χούντας: Τελικά, το 1972, ο Ωνάσης αποσύρθηκε και το τρίτο διυλιστήριο ανέλαβαν οι Ανδρεάδης – Λάτσης. Ένα ακόμη δόθηκε στο Βαρδινογιάννη. Προτού «μιλήσουν» τα αποδεδειγμένα στοιχεία, ας δοθεί ο λόγος στον ίδιο τον προπαγανδιστικό ... στυλοβάτη της χούντας: Τον εκδότη της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», Σάββα Κωσταντόπουλο. Η δικτατορία είχε συμπληρώσει μισό έτος ζωής, όταν ο Κωσταντόπουλος γνωστοποίησε - με επιστολή- στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ορισμένες διαπιστώσεις του: «Λυπούμαι, διότι είμαι υποχρεωμένος να μνημονεύσω και ένα άλλο εκτάκτως λυπηρόν φαινόμενον. Ενεφανίσθη και αναπτύσσεται μία νέο-φαυλοκρατία. Ατομικά ρουσφέτια, προσωπικαί εξυπηρετήσεις, τακτοποιήσεις συγγενών, ατομική προβολή και ούτω κάθε εξής)» («Αρχείο Καραμανλή», τ.7ος). Τα ίδια και χειρότερα τόνιζε στον Κ. Καραμανλή ο ακραιφνής χουντικός Κωσταντόπουλος, το Δεκέμβριο του '73. Αναφερόταν στην περίοδο Παπαδόπουλου, τον οποίο είχε ήδη ανατρέψει (25 Νοεμβρίου '73) ο λεγόμενος «αόρατος δικτάτορας», Δημήτρης Ιωαννίδης. Τόνιζε λοιπόν: «Εδημιουργήθη μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σκανδάλων δια την οποίαν δεν δυνάμεθα ακόμη να γνωρίζωμεν μέχρι ποίου σημείου ανταπεκρίνετο εις την πραγματικότητα. Πάντως, αντιστοιχία υπήρχε οπωσδήποτε» («Αρχείο Καραμανλή», τ.7ος) Η αλήθεια είναι ότι για πολλά από αυτά τα σκάνδαλα ... δυνάμεθα μια χαρά να «γνωρίζωμεν» λεπτομέρειες, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Ας προτάξουμε όμως τα πιο «light» κρούσματα, προτού παραδοθούμε στον ίλιγγο τον οποίο «εγγυώνται» τα οικονομικά μεγέθη ορισμένων ιστορικών ...ξαφρισμάτων. «Ατομικά ρουσφέτια, προσωπικαί εξυπηρετήσεις, τακτοποιήσεις συγγενών». Πολλά μπορεί να εννοούσε ο Κωσταντόπουλος, αλλά ας περιοριστούμε στην οικογενειοκρατία, όπως την τίμησε η κορυφαία «τριανδρία» της χούντας. Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος. Ο βολέψας, του βολέψαντος- αδέλφια, γαμπροί, κουνιάδοι... Ο αρχηγός Παπαδόπουλος έκανε τον έναν αδελφό του, τον Κωνσταντίνο, στρατιωτικό ακόλουθο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προεδρίας, Περιφερειακό Διοικητή Αττικής και «υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ». Ο άλλος αδελφός, ο Χαράλαμπος, προφανώς ανεχόταν λιγότερες σκοτούρες. Αρκέστηκε στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην οποία αναρριχήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Τέτοια άλματα στην υπαλληλική ιεραρχία, θα τα ζήλευε και ο φημισμένος αθλητής του επί κοντώ, ο Χρήστος Παπανικολάου, o οποίος – ειρήσθω εν παρόδω- το 1967 κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, στην Τύνιδα. Το Στέλιο Παττακό, πάλι, τον ενθουσίαζαν οι κατασκευές- όπως δείχνει και η ψύχωσή του με ... το μυστρί. Αποφάσισε λοιπόν να αναθέσει στο γαμπρό του, τον Αντρέα Μεϊντάση, διάφορες επικερδείς δουλειές με το Δήμο Αθηναίων. Κατασκευή υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Κλαυθμώνος, τεχνικές μελέτες, κλπ. Πρακτικά πράγματα, πολλά χρήματα... Ο Μακαρέζος διόρισε τον κουνιάδο του, Αλέξανδρο Ματθαίου, υπουργό Γεωργίας και – αργότερα- Βόρειας Ελλάδας. «Αι βέβαιοι μικρολοβιτούραι του Ματθαίου» συμπεριλαμβάνονταν στα πολλά συμπτώματα διαφθοράς του καθεστώτος, που διέγνωσε και κοινοποίησε με επιστολή του στον Κ. Καραμανλή ο Ευάγγελος Αβέρωφ (Οκτώβριος 1968). Κατά τα φαινόμενα, όμως, ο Ματθαίου ήταν ... περιστεράκι εν συγκρίσει προς δυο άλλους «εθνοσωτήρες». Τον Ιωάννη Λαδά και το Μιχάλη Ρουφογάλη. Ο Λαδάς απέκτησε το σκωπτικό προσωνύμιο «κύριος καθαρά χέρια», χάρη στη ροπή του προς τα ... θαλασσοδάνεια. Ο Ρουφογάλης, αρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έγινε διάσημος για δυο βασικές συνήθειές του. Η πρώτη: Με τη γυναίκα του Ντέλλα, φωτομοντέλο που νυμφεύθηκε το '73, επιδόθηκαν σε «θορυβώδεις δεξιώσεις, δημοσίας εμφανίσεις με μεγαλοπλουσίους, επίδειξιν πλούτου» (εκφράσεις του Σάββα Κωσταντόπουλου). Η άλλη συνήθεια: Η εξασφάλιση δανειοδοτήσεων σε «ημετέρους», φυσικά με επιβάρυνση των κρατικών τραπεζών. Στην πρώιμη μεταπολιτευτική περίοδο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 1974, το περιοδικό «Ταχυδρόμος» αποκάλυψε δυο σχετικά έγγραφα του Ρουφογάλη. Μια κατηγορία δανείων αναφερόταν ως «χαριστικά και επισφαλή». Στα «χορηγηθέντα» δάνεια καταγραφόταν ποσό άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου και στα «υπό έγκρισιν» πάνω του 1,6 δισεκατομμυρίου δρχ. Προτού καν κλείσουν ένα μήνα στην εξουσία... Ας δούμε όμως, με κάποια χρονική σειρά, μερικά από τα χουντικά ... κατορθώματα. Προτάσσουμε επτά κινήσεις τους- όλες, σκέτα ...ορόσημα. Πρώτο «ορόσημο»: Σαν ... έτοιμοι από καιρό, οι «εθνοσωτήρες» υπέγραψαν την πρώτη τους τερατώδη σύμβαση, προτού καν συμπληρωθεί μήνας από το πραξικόπημα – ναι, τέτοια αδημονία είχαν! Τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 1967 ανέθεσαν στην αμερικανική εταιρεία Litton το ακαθόριστο έργο της παροχής «υπηρεσιών οργανώσεως και διεκπεραιώσεως της οικονομικής αναπτύξεως», κάπου στην Κρήτη και τη Δυτική Πελοπόννησο. Υποτίθεται ότι η εταιρεία θα φρόντιζε να γίνουν επενδύσεις ύψους 840 εκατομμυρίων δολαρίων για 12 χρόνια. Το ελληνικό δημόσιο της έδωσε ως προκαταβολή 1,2 εκ. δολάρια και ανέλαβε τις εξής υποχρεώσεις: Να καλύψει όσα έξοδα θα έκανε η Litton για να «αναπτυξιακό της έργο» συν 11% ως ποσοστό κέρδους, αλλά να εξασφαλίσει και προμήθεια 2% επί της αξίας κάθε επένδυσης, από αυτές που θα «έφερνε» η εταιρεία. Ίδια, περίπου, ρύθμιση για τη Litton είχε προωθήσει στη Βουλή το 1966 μια από τις «κυβερνήσεις των αποστατών» – εκείνη του Στεφανόπουλου. Οι αντιδράσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όμως, ακύρωσαν το εγχείρημα, το Σεπτέμβριο του έτους εκείνου. Για την ακρίβεια, το ανέβαλαν για οκτώ μήνες. Τι έκανε στην ουσία η Litton, αξιοποιώντας την προσφορά της χούντας προς αυτήν; Δεν προσέλκυε επενδυτές, δήλωνε όμως έξοδα και πληρωνόταν από το ελληνικό κράτος! Εμπράκτως η ίδια η χούντα αναγνώρισε το φιάσκο της ανάθεσης, τερματίζοντας την ισχύ της σύμβασης, την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 1969 (ΦΕΚ 1969/Α/268). Όμως – όλα κι όλα- η Litton πήρε και το επιπρόσθετο 11% επί των δηλωθέντων εξόδων της! Η επίσημη εξήγηση του καθεστώτος για λύση της σύμβασης; «Αι ελληνικαί υπηρεσίαι είναι εις θέσιν να συνεχίσουν άνευ ειδικής βοηθείας τας προσπαθείας δια την ανάπτυξιν»... Αυτό που η χούντα ομολόγησε εμπράκτως, νωρίτερα το είχε δηλώσει ευθαρσώς στο περιοδικό «Ramparts» ο Ρόμπερτ Αλαν, υπεύθυνος του γραφείου της εταιρείας στην Αθήνα: «Τα κέρδη μας είναι ασφαλώς μεγάλα, διότι ουσιαστικά δεν κάνουμε εμείς επενδύσεις». Ο Αλαν είχε κάθε λόγο να συμπαθεί το δικτατορικό καθεστώς και ουδέποτε έκρυψε αυτή του την ...αγάπη. Όταν κάποτε κλήθηκε να σχολιάσει τα βασανιστήρια και τις διώξεις σε βάρος των αντιφρονούντων, είπε: «Οι περισσότεροι εξόριστοι και φυλακισμένοι ζουν σε νησιά, όπως είναι η Καταλίνα (σ.σ. θέρετρο στην Καλιφόρνιας). Είναι ελεύθεροι να πηγαίνουν και να έρχονται. Αναπνέουν καθαρό αέρα, βρίσκονται κάθε μέρα σε ωραίο ηλιόλουστο περιβάλλον και απλώς δεν έχουν επικοινωνία με τον έξω κόσμο». Αυτό δεν ήταν «Τάμα», ήταν ... θάμα Δεύτερο «ορόσημο»: Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 1968, ο Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι κατέφθασε η ώρα να εκπληρώσει η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» μια υπόσχεση, την οποία είχε δώσει προς τον Θεό η ...Δ΄ Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Άργος το 1829: Την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ναού του Σωτήρος. Ως τόπος ορίστηκαν τα Τουρκοβούνια. Το «Τάμα», όπως καθιερώθηκε να λέγεται, αντιπροσώπευε στο έπακρο τη μεγαλομανία του καθεστώτος. «Θα αποτελέσει, μετά την οικοδόμησίν του, το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασσικό Παρθενώνα και τον Βυζαντινό Λυκαβηττό», έγραφε η «Ηχώ των Ενόπλων Δυνάμεων» τον Ιούνιο του 1973. Μέχρι τότε, δεν είχαν γίνει καν τα οριστικά σχέδια του έργου. Κι ούτε θα γίνονταν ποτέ... Τι ακριβώς συνέβαινε με το «Τάμα»; Γιατί ... δεν χτιζόταν τίποτα, επί χρόνια; Από τη δύση του '68 η χουντική προπαγάνδα είχε αρχίσει να διαφημίζει περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι κατέθεταν για αυτόν τον «ιερό σκοπό» τον οβολό τους. Τον Μάιο του '69 συγκροτήθηκε και μια «Ανώτατη Επιτροπή», με πρόεδρο τον πρωθυπουργό Παπαδόπουλο και μέλη τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και πέντε υπουργούς. Ανάμεσά τους, ο Παττακός (Εσωτερικών) και ο Μακαρέζος (Συντονισμού). Εν ολίγοις, ολόκληρη η κορυφαία χουντική «τριανδρία» επέβλεπε τα του έργου, έχοντας την αρωγή – πέραν των άλλων υπουργών- και ενός «Γνωμοδοτικού Συμβουλίου», που το απάρτιζαν πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί, ο δήμαρχος Δημ. Ρίτσος και άλλοι παράγοντες. Από τον Ιούνιο του '69 επέβλεπαν και το «Ειδικό Ταμείο» που συστάθηκε τότε, για την οικονομική διαχείριση του έργου. Μυστήριο κάλυπτε τα του «Τάματος», μέχρι τον Ιανουάριο του '74. Τότε δημοσιεύθηκε ο απολογισμός του «Ειδικού Ταμείου». Αυτό δεν ήταν «Τάμα», ήταν ...θάμα. Στο «Ταμείο» είχαν εισρεύσει 453,3 εκατομμύρια δρχ, εκ των οποίων είχαν εξαφανιστεί τα 406 εκατομμύρια! Όλα αυτά δαπανήθηκαν – υποτίθεται- για απαλλοτριώσεις, «προπαρασκευαστικά έργα», «μελέτες», εργασίες «διοικήσεως και λειτουργίας»... Από τη συνολική «αποταμίευση» των 453,3 εκατομμυρίων, τα 230 ήταν δάνεια. Τα 180 προήλθαν από εισφορές και δωρεές, τμήμα των οποίων κάλυψαν φορείς του Δημοσίου – πχ η Αγροτική Τράπεζα έδωσε 10 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα 43,3 εκατομμύρια ήταν «επιχορήγηση» από τον τακτικό προϋπολογισμό. Την αχαλίνωτη διασπάθιση δημοσίου χρήματος την υπογραμμίζει ένα ακόμη στοιχείο: Στην τριετία 1970 -73 έγιναν τρεις διαγωνισμοί για «προσχέδια» του «Τάματος». Απέτυχαν παταγωδώς και κηρύχθηκαν άγονοι. Ελάχιστοι αρχιτέκτονες ενδιαφέρθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις, μολονότι τα αντίστοιχα χρηματικά βραβεία ήταν άκρως χορταστικά. Συνολικά, στην τριετία υποβλήθηκαν 73 προτάσεις, καμία όμως δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Κι όμως, μοιράστηκε – μαζί με τους επαίνους για τις σχετικές προσπάθειες- το ποσό των 3.650.000 δρχ. Ποσό που υπερέβαινε ... 900 φορές το μέσο μισθό ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα. Η μεγάλη ευεργεσία προς τον κύριο Μακντόναλντ Ήταν αδύνατον φυσικά να υπολογιστεί πόσοι ... αστέρες του καθεστώτος έλαβαν μέρος – με τους ευνοούμενούς τους- σε αυτό το τρομακτικών διαστάσεων φαγοπότι. Την «επίβλεψη» πάντως την είχε - όπως προείπαμε- σύσσωμη η ... αφρόκρεμα του καθεστώτος. Εάν υποτεθεί ότι το «Τάμα» κλήθηκε να άρει ... μια εκκρεμότητα 139 ετών (1829 – 1968), τότε το ποσό που εξαφάνισαν τα αρπαχτικά της χούντας αντιστοιχεί σχεδόν σε τρία εκατομμύρια δρχ για κάθε χαμένο χρόνο! Καθόλου άσχημα... Κάποιοι ενδεχομένως διερωτώνται πώς «βγήκαν στη φόρα» τα οικονομικά στοιχεία του «Τάματος», προτού καταρρεύσει η χούντα. Η απάντηση είναι απλή: Είχε ήδη αποκαθηλωθεί - προ δυο μηνών- ο Παπαδόπουλος κι ο Ιωαννίδης δεν είχε κανένα λόγο να κρύβει τη «φαυλοκρατία» των «άλλων». Τρίτο «ορόσημο»: Το 1969 φαίνεται πως οι ... μίζες της Litton είχαν ξεκοκαλιστεί. Ήταν λοιπόν ώρα για μία ακόμη μεγάλη, αποικιοκρατική σύμβαση, απ' αυτές που όταν υπογράφονται τρία τινά μπορεί να «μαρτυρούν» για τους διαχειριστές δημόσιου χρήματος: Αν δεν είναι ηλίθιοι, αν δεν νιώθουν - για κάποιο λόγο- εξαναγκασμένοι, τότε σίγουρα κάτι άλλο περιμένουν. Οι δυο τελευταίες εκδοχές φυσικά μπορούν να συνυπάρξουν... Ο Μακαρέζος υπέγραψε με τον εργολάβο Ρόμπερτ Μακντόναλντ, από τις ΗΠΑ, σύμβαση για την κατασκευή της Εγναντίας Οδού (ΦΕΚ 1969/Α/15). Ποια ήταν η κατάληξη; Ο Αμερικανός πήρε τα μπογαλάκια του κι έφυγε, ενώ το Δημόσιο είχε επιβαρυνθεί σε βαθμό απίστευτο. Μοιραίο ήταν να συμβεί αυτό. Το έργο υπολογίστηκε στα 150 εκ. δολάρια, εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 θα το κάλυπτε το ελληνικό κράτος. Οι ... χακί φύλαρχοι της στρατοκρατούμενης ελληνικής Μπανανίας, όμως, δεν χαλιναγώγησαν τη γαλαντομία τους. Εγγυήθηκαν τα δάνεια του Μακντόναλντ, τον «διευκόλυναν» με αμέτρητα ομόλογα, του έδωσαν 4,5 εκ. δολάρια ως προκαταβολή και όρισαν την αμοιβή του επί των εξόδων, συνυπολογίζοντας σε αυτά τη χρηματοδότηση του ... Δημοσίου! Το φοβερό ήταν ότι θα διεκπεραίωναν το έργο γηγενείς υπερεργολάβοι – ο Αμερικανός απλώς θα μεριμνούσε για μελέτες και δάνεια.Εάν ο Μακντόλαντ διαπίστωνε πως δεν επαρκούσαν τα 150 εκ. δολάρια, είχε δυο επιλογές. Να ψάξει για περισσότερα ή «να θεωρηθή εκτελέσας την σύμβασιν άμα τη συμπληρώσει της κατασκευής τμήματος της οδού, ούτινος η αξία ανέρχεται εις 150 εκ. δολάρια». Ο Μακντόναλντ δεν εξασφάλισε καμία χρηματοδότηση – ίσως να μην είχε και λόγους να το κάνει. Αποχαιρέτησε, λέγοντας ίσως νοερά κάποιο «thanks folks» για τα 4,8 εκ. δολάρια συν τα 33,4 εκ. σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που πρόλαβε να τσεπώσει. «Στεγαστική αποκατάστασις» και θεσμοθέτηση ατιμωρησίας Τέταρτο «ορόσημο»: Το 1970 οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τη στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα. Διότι, καλοί οι μισθοί, καλά τα αξιώματα και τα ρουσφέτια, αλλά αν δεν είχες – βρε αδελφέ- ένα εγγυημένο, καλό κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου, κινδύνευες. Θα σε πετύχαινε ο αναρχο- κομμουνισμός «ασκεπή» και θα σου άνοιγε το κεφάλι... Πέμπτο «ορόσημο»: Περίοδος εορτών ήταν, οι «εθνοσωτήρες» αποφάσισαν – ίσως εν όψει πρωτοχρονιάς - να κάνουν άλλο ένα καλό δώρο στον εαυτό τους. Καλό και ωφέλιμο στο ... διηνεκές – έτσι τουλάχιστον ήλπιζαν. Την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 1970, νομοθέτησαν τα «περί ευθύνης υπουργών». Μεταβατική διάταξη (παρ. 48) του ΝΔ 802 όριζε ότι δεν μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εναντίον υπουργού ή υφυπουργού της δικτατορίας, παρά μόνο εάν το αποφάσιζαν οι ... συνάδελφοί του. Για να έχουν απολύτως ήσυχο το κεφάλι τους, οι συνταγματάρχες συμπεριέλαβαν κάτι ακόμη στη ρύθμιση: «Παρέγραψαν» όλα τα εγκλήματα, «δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» κάποιας Βουλής, μελλοντικής. Εάν επιτύγχανε το κατοπινό εγχείρημα της λεγόμενης «φιλελευθεροποίησης», με τον Μαρκεζίνη και τις ελεγχόμενες εκλογές, κατά πάσα βεβαιότητα θα επιβίωνε αυτή η ασυλία που πρόσφεραν στην αφεντιά τους οι συνταγματάρχες. Δυστυχώς για αυτούς, έπειτα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατέστη ανέφικτη η «μετάσταση» τέτοιων χουντικών θεσμών στο κοινοβουλευτικό τοπίο. Έκτο «ορόσημο»: Ήταν Μάιος του 1972, όταν η χούντα απάλλαξε τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάππας από τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις, για έξι αγροτοβιομηχανικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας (ΦΕΚ 1972/Α/72). Αυτό ήταν το δεύτερο χατίρι των συνταγματαρχών προς τον Πάππας. Το πρώτο – πιθανότατα και το μεγαλύτερο – είχε γίνει τέσσερα χρόνια νωρίτερα (ΦΕΚ 1968/Α/201). Ήταν το «πράσινο φως» για τα εργοστάσια εμφιάλωσης της Coca- Cola, το οποίο είχαν αρνηθεί να «ανάψουν» οι προδικτατορικές κυβερνήσεις, θεωρώντας το συγκεκριμένο σχέδιο του επιχειρηματία άκρως ανταγωνιστικό προς την εγχώριο παραγωγή αναψυκτικών. Ο Πάππας είχε απασχολήσει και για άλλο λόγο, εντονότατα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα πριν από το πραξικόπημα: Η Ένωση Κέντρου και η ΕΔΑ είχαν καταγγείλει ως προνομιακούς ... μέχρι αηδίας τους όρους της επένδυσης που είχε κάνει στη Θεσσαλονίκη, με το διυλιστήριο της ESSO, το '62. Το φθινόπωρο του '64, μάλιστα, η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου επέβαλλε στον Πάππας τροποποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης. Χρηματοδότησαν και την εκστρατεία του ... Νίξον! Ο Τομ Πάππας ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής της χούντας. Τόσο γρήγορα συντελέστηκε η μεταξύ τους οικονομική – πολιτική διαπλοκή, ώστε το 1967, στην κυβέρνηση Κόλλια , διορίστηκε υπουργός Δημόσιας Τάξης ένας προσωπάρχης του επιχειρηματία, ο Παύλος Τοτόμης. Στη συνέχεια ο Τοτόμης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΕΤΒΑ. Ο Τομ Πάππας ήταν παράλληλα υποστηρικτής και βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον, για τις αμερικανικές εκλογές του 1968. «Παράλληλα»; ....Όχι ακριβώς. Κατά τα φαινόμενα ο Πάππας βρήκε τρόπο να ενώσει τις δυο μεγάλες ... συμπάθειές του, την ελληνική χούντα και το Νίξον. Με δεσμούς ... χρήματος. Κάτι πολύ ενδιαφέρον κατέθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Έλληνας δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, που ζούσε στην Ουάσιγκτον: Ότι η χούντα ενίσχυσε το ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον με 549.000 δολάρια. Μετρητά, ζεστά- ζεστά... Είχαν «ζεσταθεί» από τη συνεχή κίνηση! Τα χρήματα αυτά τα είχε διοχετεύσει η CIA στην ΚΥΠ, με σκοπό να «αναβαθμιστεί» η δράση της ελληνικής Υπηρεσίας, να γίνει πιο αποτελεσματικό το αντικομουνιστικό της έργο, κλπ. Στη συνέχεια, κατ' εντολή Παπαδόπουλου και με μοχλό το Ρουφογάλη, γινόταν η «ανακύκλωση» και τα χρήματα όδευαν προς το Νίξον. Έβδομο «ορόσημο»: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 1972. Ο Παττακός έδωσε εντολή να «διατεθούν το ταχύτερον εις την κατανάλωσιν» τα κρέατα. Ποια κρέατα; Της Αργεντινής. Αυτά που «μαύριζαν», αυτά που θα «ξέμεναν». Τα γνωστά και ως «κρέατα Μπαλόπουλου». Μαζί με το «Τάμα», ίσως το πιο ... εμβληματικό σκάνδαλο της χούντας! Ο Μιχάλης Μπαλόπουλος ήταν υφυπουργός Εμπορίου. Αυτός κι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο Ζαφείρης Παπαμιχαλόπουλος, κάθισαν στο εδώλιο για το σκάνδαλο των κρεάτων. Σκάνδαλο ... πολυεπίπεδο, με κατηγορητήριο πλούσιο! Η σοβαρότερη κατηγορία σε βάρος των δυο, ήταν πως χρηματίζονταν «κατά συρροήν» από μεγαλέμπορους της Ροδεσίας που επεδίωκαν να αποκτήσουν μονοπωλιακά προνόμια στην εισαγωγή κρέατος. Αποτέλεσμα της συγκέντρωσης αδειών εισαγωγής σε χέρια λίγων ήταν οι ανατιμήσεις στις τιμές του κρέατος – ίσως, ακόμη, οι ευνοημένοι έμποροι να ήθελαν έτσι να καλύπτουν και τα έξοδα των δωροδοκιών... Απαγορεύτηκε, επίσης, για κάποιο διάστημα η διάθεση ντόπιου κρέατος, ώστε να προωθηθούν στην αγορά τα προβληματικά, εκείνα της Αργεντινής. Η προαναφερθείσα εντολή του Παττακού ήταν γραπτή και αναγνώστηκε στο δικαστήριο. Ο Μπαλόπουλος έγινε σλόγκαν και ... στα γήπεδα Ο Μπαλόπουλος καταδικάστηκε τον Ιούνιο του '74 σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, η οποία μειώθηκε σε 14 μήνες το 1976. Το σκάνδαλο των κρεάτων ήταν το μοναδικό που «έστειλε» στο εδώλιο αξιωματούχους της χούντας, προτού καταρρεύσει η χούντα. Η εξήγηση είναι η ίδια με εκείνη, για τη δημοσιοποίηση των ατασθαλιών του «Τάματος»: Ο Ιωαννίδης επιθυμούσε να καταδείξει ότι ήταν αναγκαία, από ηθικής πλευράς, η ανατροπή του Παπαδόπουλου. Κάπως έτσι έμεινε στην ... Ιστορία το όνομα του Μπαλόπουλου, τον οποίον περιέβαλαν επίσης επίμονες φήμες για ατασθαλίες στον ΕΟΤ, όταν ήταν γραμματέας του οργανισμού. Το σκάνδαλο των κρεάτων ενέπνευσε και τους ... φιλάθλους. Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής δεν απέδιδε καλά, η κερκίδα τον αποκαλούσε με ευκολία «βόδι Αργεντινής» ή «κρέας του Μπαλόπουλου». Μέσα σε αυτή τη ... θύελλα των σκανδάλων, φάνταζαν «παρωνυχίδες» ήσσονος σημασίας οι απ' ευθείας αναθέσεις – χωρίς διαγωνισμούς- έργων σε διάφορες εταιρείες. Όσο για τη «λιτή» ζωή που έκαναν οι συνταγματάρχες και οι δικοί τους άνθρωποι, θα άξιζε τον κόπο να διαβάσει κανείς τις εξιστορήσεις της Ντέλλας Ρουφογάλη, τόσο για τη δική της ντόλτσε βίτα, όσο και για τη χλιδή της διαμονής της ίδιας και της Δέσποινας Παπαδοπούλου στο Παρίσι, όταν – κάποια στιγμή- το επισκέφθηκαν οι δύο τους. Για την συνηθισμένη εν Ελλάδι ζωή της, η Ντέλλα Ρουφογάλη έχει πει:
  «Αρχίζω να ράβω την καινούρια μου γκαρνταρόμπα στους μετρ της ραπτικής για τους οποίους μέχρι τώρα έκανα επιδείξεις. Η ζωή μου έχει αλλάξει τελείως, το ίδιο και η συμπεριφορά όλων απέναντί μου. Μου φέρονται με έκδηλο σεβασμό και τα κομπλιμέντα τους είναι υπερβολικά. Αλλά μου αρέσει. Εγώ εξακολουθώ να φέρομαι φιλικά προς τους παλιούς γνωστούς και τους καινούριους, πλούσιους φιλοχουντικούς επιχειρηματίες που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα μαζί με τα ραβασάκια για ρουσφέτια. Αισθάνομαι πως έχω υποχρέωση να εξυπηρετήσω τους πάντες. Ο Μιχάλης συνήθως δεν αρνείται. Γεύομαι τη δύναμη της εξουσίας, και με μαγεύει» (Λεωνίδας Παπάγος, «Σημειώσεις 1967-1977»). «Χαβιάρι Περσίας και παγωμένα καβούρια Αλάσκας» Υπήρχαν όμως και τα .. έκτακτα περιστατικά, όπως οι αρραβώνες της με το Ρουφογάλη. «Την επόμενη βδομάδα καινούρια δώρα, καινούριες ανθοδέσμες, φρέσκα ψάρια απ' όλα τα νησιά της Ελλάδας, κούτες με το καλύτερο χαβιάρι της Περσίας και παγωμένα καβούρια της Αλάσκας καταφθάνουν στο σπίτι. Δεν ξέρω τι να τα κάνω». Για την Ιστορία: Τους αρραβώνες του ζεύγους τίμησαν προβεβλημένοι επιχειρηματίες, όπως οι Λάτσης και Κιοσέογλου. Στο γάμο τους; Το ... αδιαχώρητο. Θυμάται η Ντέλλα: «Ο Παύλος Βαρδινογιάννης, ο εφοπλιστής Θεοδωρακόπουλος με το γιο του τον Τάκη, ο Κώστας Δρακόπουλος των διυλιστηρίων, ο Νίκος Ταβουλάρης των ναυπηγείων, το ζεύγος Μποδοσάκη, ο Αγγελος Κανελλόπουλος των τσιμέντων 'Τιτάν' με τη γυναίκα του, ο Τομ Πάππας, ο Γ. Λύρας, ο Γιώργος Ταβλάριος, εφοπλιστής από τη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα του και ο Γιάννης Λάτσης με τη μεγάλη του κόρη, αφού η γυναίκα του την ίδια μέρα πάντρευε την ανηψιά της σε άλλη εκκλησία». Αυτή ήταν λοιπόν η ... αδιάφθορη δικτατορία! Αναμφιβόλως, η χούντα μετέφερε ... πολύ μακριά τη σκυτάλη της διαφθοράς, την οποία – για να είμαστε ακριβείς- παρέλαβε από τα προγενέστερα χρόνια. Υπενθυμίσεις επιγραμματικές: Σκάνδαλο «Siemens» που προκάλεσε και τη ρήξη στις σχέσεις του Παπάγου με τον Μαρκεζίνη, το 1954. Άφθονα... κλέη της οκταετίας (1955- 63) Καραμανλή, από τα «βραχώδη οικόπεδα της Φιλοθέης» και τα φουσκωμένα κέρδη εργολάβων, μέχρι την ηλεκτροδότηση της «Πεσινέ» με όρους σκανδαλωδώς ευνοϊκούς. Απόφαση της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 1965, να παραπέμψει σε ειδικό δικαστήριο τους Κ. Καραμανλή, Π. Παπαληγούρα και Ν. Μάρτη για την «Πεσινέ». Επτά εν συνόλω υπουργοί και δυο υφυπουργοί του «εθνάρχη» που αντιμετώπισαν – σε κοινοβουλευτικό επίπεδο- κατηγορίες περί βλάβης του δημοσίου συμφέροντος και περί παράνομης διάθεσης μυστικών κονδυλίων. (Προτείνει κανείς να εκλάβουμε ως απόδειξη αθωότητας το «κουκούλωμα» που – κατά τα ειωθότα- ακολούθησε; ). Εξαγορές βουλευτών στην περίοδο της αποστασίας, το 1965. Ακόμη κι ο ελληνικός κινηματογράφος των middle 60ς κατοχύρωσε ως σήμα κατατεθέν της εποχής τα ... αρπακτικά του Μαυρογιαλούρου. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε... Εάν λοιπόν όλα αυτά στιγμάτισαν την εικοσαετία 1954- 1974, γιατί σήμερα τόσα στόματα πιπιλίζουν μονότονα την «καραμέλα» πως η διαφθορά και το ρουσφέτι γεννήθηκαν το ...'74 και είχαν μαμά τη Μεταπολίτευση; Ας δώσει ο καθένας την απάντηση που θεωρεί σωστή...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 00:08:09

   Ασφαλως και δεν γεννηθηκε η διαφθορα το 74. Ποτε ομως δεν ειχε πουληθει ολοκληρη η χωρα στους ξενους , αρχης γενομενης με το swaps Γκολντμαν Σαχς που ανοιξε και τον δρομο στα διεθνη ορνια. Η διαπλοκη των προηγουμενων περιοδων ηταν ερασιτεχνικη μπροστα σ' αυτη που βλεπουμε σημερα και που ειναι μονο η κορφη του παγοβουνου.

 31. giannist avatar
  giannist 18/11/2014 23:30:27

  που θα βάλει υποψηφιότητα η κοπελιά ? να την ψηφίσω και με τα δύο χέρια !!! και κορμάρα και ψυχάρα !! κι επιτέλους ! ας πουμε ένα τέλος σ αυτή την ατυχή φιέστα ! οι νεκροί είναι νεκροί δυστυχώς και περισσοτέρο την αδικεία του χαμού τους τη νιώσανε οι δικοί τους άνθρωποι. θα ρωτήσω όμως δύο πράγματα. παρακαλώ αν καποιος ξέρει νούμερα ας απαντήσει. 1. πόσοι είναι οι νεκροί των "επετείων" της 17 Νοέμβρη όλα αυτά τα χρόνια ? 2. πόσες χιλιάδες είναι αυτοί που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία απο το 2010 και μετά ως αποτέλεσμα των πολιτικών και οικονομικών επιλογών των κυβερνόντων της "γενιάς του Πολυτεχνείου" γι αυτούς ένα δικαστήριο δεν θα γίνει ποτέ ? καλά τα είπε η κουκλίτσα! θα ήθελα να της σφίξω το χέρι, ή έστω........να την κάνω μια αγκαλιά βρε αδερφέ!

  • d8 avatar
   d8 @ giannist 19/11/2014 08:48:09

   ''που θα βάλει υποψηφιότητα η κοπελιά ? να την ψηφίσω και με τα δύο χέρια !!!'' Γιατί; Αν βάζει υποψηφιότητα στην Κέρκυρα, το πάτε για ....εσωτερική μετανάστευση-μεταδημότευση;

 32. rally monkey avatar
  rally monkey 18/11/2014 23:45:56

  πόσο απίστευτα γελοίο είναι να προσπαθεί κανείς να ιδεολογικοποιήσει την διαφθορά και την λαμογιά - έχει δικαιο η "άλυτη εξίσωση" - "διαφθορά" και "εξουσία" πάνε μαζί - ανεξάρτητως εποχής, "χρώματος" εξουσίας και χώρας - προφανώς και το λαμόγιο θα "φορέσει" "ιδεολογία ευκαιρίας", είτε "εθνικόφρων" λέγεται αυτός είτε "αριστερός" .. δεν μπορουμε να ξεκολλήσουμε ..

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ rally monkey 19/11/2014 00:07:44

   Σωστός ,αν και δε νομίζω πως προσπαθεί κανείς να ιδεολογικοποιήσει τη λαμογιά. Το να συζητάμε, στα πλαισια μιάς καθαρά ιστορικής κουβέντας, σε ποιούς πολιτικούς χώρους στεγάστηκαν περισσότερα λαμόγια ,είναι άλλο. Και εκεί ,το χρώμα που επικρατεί είναι το πράσινο! Ποτέ, μα ποτέ ,ακόμα και στις εποχές του Μαυρογιαλούρου και του βουλευτή Καλοχαιρέτα, δεν γνώρισε η χώρα την ολοκληρωτική και ξετσίπωτη διαφθορά που ξεκίνησε το 1981. Το να γενικεύουμε τις ευθύνες αποτελεί συχωροχάρτι.

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Απονενοημένος Διάβημας 19/11/2014 00:18:52

    Συμπληρωματικά θα πρόσθετα ,πως ηθικά τουλάχιστον, είναι άλλο πράγμα όταν τα λαμόγια είναι άνθρωποι που έχουν δηλώσει οπαδοί του "καπιταλισμου" και της ελεύθερης οικονομίας, και τελείως άλλο όταν οι κλεφταράδες έχουν αναρριχηθεί ανεμίζοντας τις κόκκινες και τις πράσινες σημαίες της εντιμότητας και του σοσιαλισμου!!

    • d8 avatar
     d8 @ Απονενοημένος Διάβημας 19/11/2014 01:21:08

     ...Οταν ανεμίζουν τις γαλάζιες σημαιούλες δηλαδή, οκ, είναι εντός των ...προδιαγραφών τους η λαμογιά. Εντάααξει. Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Μόνο οι πράσινες και κόκκινες σημαίες υπαινίσσονται την ...εντιμότητα, για να την διαψεύσουν. Βολικό και ωραίο, αλλά σαν να μην μας τα λέτε πολύ καλά, τάχα εκ των ...έσω αγωνιστή του Πολυτεχνείου. Μάλλον βαλθήκατε να επιβεβαιώσετε τα περί ηθικής χαλαρότητας της ένοχης....γενιάς σας. Σκοπίμως άραγε;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ d8 19/11/2014 02:49:33

      Έλα όμως που δεν είναι «τάχα» ο συγκεκριμένος αγωνιστής όπως οι πολλοί! Την έφαγε στ'αλήθεια τη σφαίρα. Παλιότερα υπέγραφε με το μικρό του όνομα εδώ μέσα και υπήρχαν άνθρωποι που τον γνωρίζαν.

     • d8 avatar
      d8 @ ΚΜ 19/11/2014 08:44:26

      Πολύ καλά, τότε να το διορθώσω, αλλά το μόνο που οφείλω να σβήσω, είναι η αμφιβολία μου : ‘’Βολικό και ωραίο, αλλά σαν να μην μας τα λέτε πολύ καλά, εκ των ...έσω αγωνιστή του Πολυτεχνείου. Μάλλον βαλθήκατε να επιβεβαιώσετε τα περί ηθικής χαλαρότητας της ένοχης....γενιάς σας. Σκοπίμως άραγε; ’’

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ d8 19/11/2014 15:38:59

      Ολο μου το νόημα ήταν πως η "γενιά του Πολυτεχνείου" ηταν ένα παραμύθι. Δεν μπορώ να καταλάβω τι κατάλαβες εσύ!

     • d8 avatar
      d8 @ Απονενοημένος Διάβημας 19/11/2014 17:51:30

      Και οι ...τιμητές του Πολυτεχνείου και οι ...αποτιμητές-υποτιμητές που γαντζώνονται από την φαυλόητα μερικών δεκάδων τσαρλατάνων καταχραστών για να αποκηρύξουν την εξέγερση, παραμυθατζήδες είναι.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ ΚΜ 19/11/2014 15:36:15

      Με θυμάσαι ,ε? Το νεό μου ψευδώνυμο όμως αντικατοπτρίζει καλύτερα την ψυχική μου κατάσταση!

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Απονενοημένος Διάβημας 19/11/2014 01:50:40

    λογικό και αναμενομενο ειναι να έχει χρωμα πρασινο - αν μετρησεις πόσα κυβερνησε το Πασοκ και ποσα η ΝΔ τα τελευταια 40 χρονια.. μετα μπορουμε να μπουμε σε ασκησεις αναλογικότητας..με σχετική βαρύτητα σκανδάλων κλπ ..και κέρδιζει το Πασόκ -δεν θα διαφωνησουμε εκει.. το ερωτημα παραμένει ..ποιά η διαφορά αναμεσα στους διαφορους τυπους του Πασοκ και σε φαινομενα τυπου Παυλίδη και τυπου Χατζηγάκη επι ΝΔ.. (η περιπτωση Παυλιδη ειδικά ηταν απόλυτο αίσχος) η θεση μου παραμένει - με ιδεολογικοποίηση της διαφθοράς δεν μπορει να γινει ουτε πραγματική κάθαρση (που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα) ουτε να σχηματιστουν δημιουργικές πλειοψηφείες που θα πανε την χώρα μπροστά.. την εποχή του Μαυρογιαλούρου δεν την εζησα - αλλά εζησα την εποχή ωστε να γνωρίζω προσωπικα και άτομα που τους τάραξε το ΠΑΣΟΚ στην μετάθεση σχεδον τους διελυσε την οικογένεια επειδή ηταν "βαμμένοι" νεοδημοκράτες αλλά και άλλους που (πριν το '74) που ενω δεν είχαν καμμια σχεση με την αριστερά..προσπαθησαν να καταγγείλουν υποθέση μεγαλης διαφθοράς στο δημόσιο - η αστυνομία ηταν "προσεξε 'κουμμούνι' γιατι θα σε διαλύσουμε και εσένα και την οικογένεια σου" επειδη το εμπλεκομενο προσωπο ηταν "γνωστός εθνικόφρων".. απο το '81 και μετα η κοινωνία είχε αναγκη και για εκδημοκρατισμό και για περισσοτερες ελευθερίες ..κατι επρεπε να ξεκινήσει τότε .. η καταληξη ήταν η ασυδοσία.. για το πως φτάσαμε εκεί είναι άλλη μεγάλη κουβέντα..

    • Απονενοημένος Διάβημας avatar
     Απονενοημένος Διάβημας @ rally monkey 19/11/2014 15:33:03

     Ναι, ισχύει αυτό που λές. Επίσης ,το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε πολύ περισσότερο χρήμα ,καθώς με το που ανέλαβε την Εξουσία ,είχαν αρχίσει να μπαίνει ποταμός χρηματων στην Ελλάδα με την ένταξη στην ΕΕ (πακέτα Ντελόρ ,ΜΟΠ, κλπ)

 33. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 18/11/2014 23:48:45

  Η αρθρογράφος είναι ένας νέος άνθρωπος, είναι το Μέλλον και έχει και υποχρέωση και δικαίωμα απόλυτο να είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΝ. Αποφάσισε να αρθρώσει μία πολιτική επισκόπηση του Πολυτεχνείου και να εκτεθεί στην βάσσανο της κριτικής και του διαλόγου. Πριν το κάνει θα έπρεπε να κατεβάσει όλες τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και εφεξής να μην αναρτήσει ποτέ πόζες τέτοιας αισθητικής. Γιατί η αισθητική είναι ηθική και η πολιτική χωρίς την δέουσα Ηθική αποτελεί το πιο βδελυρό άθλημα για την ανθρώπινη ύπαρξη. Σ΄ αυτήν την συγκεκριμένη πολιτική οφείλεται η κατάπτωση της κοινωνίας μας και αυτήν θέλουμε να ξεριζώσουμε όλοι όσοι θέλουμε να μας ανήκει το Αύριο... Η αρθρογράφος θέλει να της ανήκει το Αύριο; Ξεκινώντας και οικοδομώντας της πολιτική της θεώρηση από το "που μόνο σκοπό είχε να ξεπλύνει το βαρύ ποινικό μητρώο της κομμουνιστικής αριστεράς και να την νομιμοποιήσει πολιτικά" δείχνει πως όχι μόνον δεν θέλει να της ανήκει το αύριο, αλλά δεν έχει μεριμνήσει με βάσανο και κόπο να είναι κτήτωρ του παρελθόντος. Αγνοώντας τις διώξεις που υπέστη μετά τον εμφύλιο ο μισός πληθυσμός αυτής της μίας πατρίδας ξεκινά την πολιτική της πορεία πατώντας πάνω σε μια κινούμενη άμμο που αν δεν την καταπιεί ολάκερη, σίγουρα δεν θα την αφήσει ποτέ να σταθεί στα δικά της πόδια. Ας διαβάσει πολύ, ας ρωτήσει πολλούς, ας σωπάσει για λίγο, και όταν ξαναμιλήσει σίγουρα θα πρέπει εν τω μεταξύ να έχει σβήσει όχι το συγκεκριμένο κείμενο που είναι το πρώτο άτσαλο κολύμπι της, αλλά κολύμπι, αλλά τις διακοσμητικές φωτογραφίες ως περιττές και ανώφελες για τον πολιτικό δρόμο που θέλει να πορευτεί. Αν θέλει να τον πορευτεί.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Βασιλική Κ. Σ. 19/11/2014 00:15:49

   Η ηθική σας κάνει κέφι αισθητική Γαϊτάνη δηλαδή; Τι πάει να πει "η αισθητική είναι ηθική"; Δηλαδή πρέπει να μιλάνε μόνο όσες θέλουν κορτοκπτικό για το μουστάκι και τις γάμπες ή είναι σαν καρέκλες που τους έριξες επάνω ύφασμα; Μου είναι αδιάφορη η εμφάνιση. Σημασία έχει τι λες, αν είναι αληθές και τεκμηριωμένο. Μήπως πόνεσε η αλήθεια;

   • Βασιλική Κ. Σ. avatar
    Βασιλική Κ. Σ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/11/2014 00:28:30

    Εκκινώντας από την κατηγορία για βαρύ ποινικό μητρώο της κομμουνιστικής αριστεράς, στην οποία στηρίχτηκε το παρακράτος διχασμού μετά τον εμφύλιο και έφερε την χούντα η αρθρογράφος ομολογεί σαθρή εκκίνηση, για να είμαι ευγενής. όσα στοιχεία περαιτέρω εκθέτει τα έχει ήδη αποδυναμώσει από την εκκίνηση. Και σαφώς διεκδικώντας σεβασμό για τα λεγόμενά της οφείλει εμπράκτως να τα σέβεται και να μην τα υποθάλπτει η ίδια, γελοιοποιώντας τα με φαντεζί σαντιγές.

   • d8 avatar
    d8 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/11/2014 01:29:23

    Μπαααα, δε νομίζω. Την προσέχετε και την ...εμφάνιση και χαρακτηρίζετε και τους άλλους μάλιστα από αυτήν. Ας θυμηθούμε πως αποκαλέσατε τον κ. Γ.Κυρίτση επειδή σας ...ζόρισε σε μιά λεκτική αναμέτρηση : ''Κρανιδιώτης : Τώρα λοιπόν που πρόσεξα το μπλουζάκι του γεροφρικιού της "Αυγής", σας λέω πως δεν είναι κουκουλοφόρος στη στάμπα. Είναι ο "κομμαντάντε Μάρκος" απ' το Μεξικό και κάτω από το πρόσωπο του με την κουκούλα (έτσι έβγαινε και μιλούσε), δίπλα από το αστέρι, γράφει ΕΖLN (ήτοι Ejercito Zapatista por la Liberation National=Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης). Οι εγχώριοι ψευτοπροοδευτικοί χλέμπουρες των Εξαρχείων και του Κολωνακίου έχουν τόση σχέση με αυτούς, όση εγώ με την πυρηνική φυσική.
    Ο Κυρίτσης το πιο ζόρικο πράγμα που έχει αντιμετωπίσει είναι το δίλημμα "κανέλα ή τριμμένη σοκολάτα στον καπουτσίνο;".

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Βασιλική Κ. Σ. 19/11/2014 00:50:00

   Tώρα παρεμβαίνω στη στιχομυθία σας με τον κ. Κρανιδιώτη, κ. Σιάπκα γιατί φρονώ πώς είναι αρκετά αυστηρό αυτό που γράψατε δηλ. "....να έχει σβήσει .....αλλά τις διακοσμητικές φωτογραφίες ως περιττές και ανώφελες...." . Δεν δικαιούται κανείς να διαγράψει την αλήθεια και να υποκρίνεται κάτι άλλο από αυτό που είναι για να πολιτευτεί, ούτε είναι και τίμιο. Εφόσον, η κοπέλα ασχολείται με το μόντελινγκ, γιατί πρέπει να κρύψει αυτή την αλήθεια ; Δηλαδή, αν ήταν αθλήτρια του beach volley θα έπρεπε να εξαφανίσει κάθε σχετική της φωτογραφία ;

   • Βασιλική Κ. Σ. avatar
    Βασιλική Κ. Σ. @ roadrunner 19/11/2014 01:33:46

    αγαπητέ roadrunner στην ζωή η αυστηρότητα μόνον ωφελεί. μόνον. Σχετικά με το μόντελιγκ υπάρχει κι αυτή η επιλογή, ας το σκεφτεί: http://www.pixiwoo.com/2011/08/serge-lutens.html υπάρχει κι αυτό:

 34. rally monkey avatar
  rally monkey 19/11/2014 02:33:32

  ..αν αυτά τα έλεγε ενας τύπος που φορούσε τζήν και πουκάμισο δεν θα ασχολούνταν κανένας.. εκεί είναι το θέμα.. σημασία δεν εχει το ΤΙ λέει καποιος αλλά το ΠΟΙΟΣ το λέει (και φορώντας τι)..ακόμα να το εμπεδώσουμε αυτό .. "the medium is the message" απλα να μας περναει και λιγο απο το μυαλό τι ακριβώς επιδραση έχει το 'μέσον' στο 'μύνημα' .. τεχνική χρησιμοποιείται κατα κόρον.. και μας έχει στοιχίσει πολύ στην Ελλάδα ..ειδικά οταν το μύνημα εμπεριέχει αλήθεια..

 35. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 19/11/2014 04:40:41

  Μπαίνω αργά στην συζήτηση, αν και το "Πολυτεχνείο" δεν μου είναι άγνωστο ή αδιάφορο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση -κυρίως για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν δημοκρατικές διαδικασίες και όχι για βιοτικού αντικειμένου προβλήματα- αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την CIA, για να ρίξει τον Παπαδόπουλο (και πίσω από αυτόν τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς της ΑΣΔΕΝ) επειδή δύο μήνες πριν είχε εκδηλώσει φανερά την προτίμησή του στον Τρίτο Δρόμο του Καντάφι και είχε αρνηθεί στους Αμερικανούς την διέλευση από τον Ελληνικό χώρο αεροσκαφών C130 με ύψιστης ανάγκης ηλεκτρονικό υλικό για το Ισραήλ, που πολεμούσε με τους Άραβες και κόντεψε εξ' αυτού να καταστραφεί (πόλεμος του Γιόμ-Κιπούρ). Τα C130 χωρίς στάση στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να φτάσουν στο Ισραήλ και τελικά ήρθαν, μετά τρεις μέρες GALAXY από τις ΗΠΑ, αλλά στις τρείς αυτές μέρες το Ισραήλ έχασε 200 αεροπλάνα από κρυφούς ΣΑΜ-2 των Αιγυπτίων. Το σχέδιο εκτελέστηκε από τον Ιωαννίδη, με αντάλλαγμα: α. Τα πετρέλαια (της Θάσου) -υλοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1974 -σε δυό μήνες! β. Τα Φάντομ -η υλοποίηση άρχισε στο τέλος Μαρτίου του 1974- σε 4 μήνες! γ. Την προσάρτηση της Κύπρου -η αχλάδα έχει πίσω την ουρά, ιδίως όταν την λένε Κίσσιγκερ! Τα γεγονότα άρχισαν όταν (Δευτέρα-Τρίτη) στο Πολυτεχνείο συνέτρεξαν 4-5 (δεν θυμάμαι ακριβώς) Γενικές Συνελεύσεις Σχολών με καθαρά αντιχουντική ατζέντα. Ερώτημα: Στο Πολυτεχνείο υπήρχε Κυβερνητικός Επίτροπος και ΡΗΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ταυτόχρονων ΓΣ. Με τινος την εντολή αδράνησε; (Ευαισθησίες δεν υπήρχαν -η Αστυνομία επενέβαινε για πολύ λιγότερα, όπως τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους). Την πρώτη βραδιά (Τρίτη προς Τετάρτη) αλλά και την δεύτερη, το βράδυ έμεναν λίγοι "εντός των τοιχών". Γιατί δεν επενέβη τότε η Αστυνομία; Γιατί, όχι μόνο δεν εμπόδισε, αλλά με Αστυνομικό της Τροχαίας στα Χαυτεία (Πανεπιστημίου και Πατησίων) εξέτρεπε τα αυτοκίνητα, διευκολύνοντας το "Πολυτεχνείο"; Γιατί δεν έκοψε το νερό και το ρεύμα στους έγκλειστους; Η "Μπουμπουλίνας" (ΚΥΠ) ήταν σε απόσταση 30 μέτρων από τον πομπό της Δαμανάκη και είχε πομπούς παρεμβολών ικανούς να σβήνουν τις εκπομπές του Ανατολικού Μπλοκ στη μισή Ελλάδα. Γιατί δεν τους χρησιμοποίησε;Γιατί το ΚΚΕ μποϋκοτάρησε το "Πολυτεχνείο"; Τι έβλεπε; Τέλος, γιατί από τότε και μέχρι τον Ιούλιο του 74 δεν χάθηκε ΟΥΤΕ ΩΡΑ μαθήματος και δεν ξανάγινε ΚΑΜΜΙΑ ΓΣ στο Πολυτεχνείο; Μια μεγάλη προβοκάτσια ήταν το "Πολυτεχνείο", με σκοπό την ανατροπή του Παπαδόπουλου από αυτούς που τον ενθρόνισαν, αλλά αυτό δεν μειώνει την γενναιότητα όσων συμμετείχαν στα γεγονότα -αν και μερικοί εξαργύρωσαν επωφελέστατα την συμμετοχή. Προσωπικά, θεωρώ τους Χουντικούς, Α και Β περιόδου, ως ημιμαθείς και ανεπαρκείς για να κυβερνήσουν, που ζημίωσαν τελικά την Ελλάδα, λόγω Κυπριακού, όχι όμως ως διεφθαρμένους -αν και κάποιοι θα ήταν, λίγο-πολύ- ούτε ως "πράκτορες" και "προδότες". Γράφτηκαν όμως πολλές ανοησίες από σχολιαστές, που δεν εξηγούν: Γιατί οι χουντικοί κάθησαν να συλληφθούν, να διαπομπευθούν και να καταδικαστούν, ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν θεσπέσια με τα κλεψιμέϊκα; Γιατί ο Ιωαννίδης δεν δέχτηκε να καταθέσει ούτε αίτηση χάριτος, όπως του υποδείχτηκε; Γιατί ΟΛΟΙ πέθαναν (ή πεθαίνουν) "στην ψάθα";

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ ΠΗΛΕΑΣ 19/11/2014 10:37:09

   Επειδή είχαν την "πετριά" τους. Πετριά, που αποδείχθηκε πολύτιμη για τους επιτήδειους που την εκμεταλλεύτηκαν.

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ ΠΗΛΕΑΣ 19/11/2014 11:24:16

   Ετσι ακριβώς. Να προσθέσω στα ανταλάγματα τα corsair, σε επίπεδο συμφωνίας και υπογραφής, είμασταν η πρώτη Π.Α που τα έδωσαν οι Αμερικανοί.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΠΗΛΕΑΣ 19/11/2014 12:08:39

   Εάν ξεφύγουμε από τη μυθολογία είναι απλές οι εξηγήσεις. Η αδράνεια αρχικώς οφείλεται στην προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος εκδημοκρατισμού από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη για εκλογές.Όμως πολύ απλά δεν ήσαν πιστευτοί από τον λαό που έβλεπε σε αυτό την δικαιώση της χούντας. Τα κόμματα της αριστεράς δεν ήθελαν την κατάληψη γιατί φοβούνταν αυτό που έγινε - νέα δικτατορία.Αλλά δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον κόσμο. Ούτε Αμερικάνοι υπάρχουν ούτε εξωγήινοι.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ψυχραιμια 19/11/2014 21:26:49

    Αυτό το τελευταίο, άσε να το πει κανένας μη Αμερικάνος.

  • Franc. avatar
   Franc. @ ΠΗΛΕΑΣ 19/11/2014 12:15:02

   .Αγαπητέ συνάδελφε ΠΗΛΕΑ, επειδή προφανώς δεν ήσουν φοιτητής του ΕΜΠ την περίοδο 1971-1976 και δή της Αρχιτεκτονικής σχολής όπως εγώ, κάνεις ένα θεμελιώδες σφάλμα παρασυρόμενος απο την Γκαιμπελική προπαγάνδα των ΜΜΕ που στηρίζουν το δοβλέτι όπως ξέρεις. Η υπόθεσή σου οτι "Μια μεγάλη προβοκάτσια ήταν το "Πολυτεχνείο", με σκοπό την ανατροπή του Παπαδόπουλου από αυτούς που τον ενθρόνισαν", είναι μια πατάτα, καθότι εμείς το Πολυτεχνείο το ξεκινήσαμε τον Νοέμβρη του 1972 και όχι αυτό που περιγράφεις εσύ, και που ήταν ένα χρόνο αργότερα και μετά την κατάληψη της Νομικής. Μάλιστα η πρώτη Γ.Σ, φοιτητών έγινε στη σχολή μας με συγκέντρωση των 2/3 των υπογραφών μας και με θέμα καθαρά συνδικαλιστικό όπως έλεγε ο νέος νόμος του Παπαδόπουλου περί εκδημοκρατισμού που θα ξεκινούσε απο τα ΑΕΙ σύμφωνα με το σχέδιο του συμβούλου του Γεωργαλά, που τον προετοίμαζε για Πρωθυπουργό, "εκλεγμένο απ' τον λαό". Το θέμα μας ήταν να εκδόσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του νόμου της Χούντας που επέτρεπε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο να χορηγεί διπλώματα Αρχιτεκτονικής σε πλουσιόπαιδα που μπορούσαν να τα πληρώσουν. Αυτή η Γ.Σ. ήταν η σπίθα που άναψε το Πολυτεχνείο των φοιτητών, διότι κατέληξε με την εκφώνηση του Θούριου του Ρήγα απο τον Δημήτρη Ψαρρά, την κήρυξη της πρώτης αποχής επι Χούντας απο την σχολή Αρχιτεκτόνων και την αποκαθήλωση (με ξυλοκόπημα) του διορισμένου απο τη Χούντα προέδρου των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής ο οποίος ήταν ο μόνος που ψήφισε κατά της αποχής. (Αν αμφιβάλλεις βρές τα πρακτικά αυτής της πρώτης Γ.Σ. των Αρχιτεκτόνων, στο αρχείο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, είναι και στην καθαρεύουσα ώς είθισται τότε...) Στη συνέχεια έγιναν Γ.Σ στους Πολιτικούς, τους Μηχανολόγους και τους Χημικούς και αποφασίστηκε το Νοέμβρη του 1972 η πρώτη κατάληψη του Πολυτεχνείο απο τους φοιτητές του. Πρωτοστάτησε με φλογερές ομιλίες στο προαύλιο ο τότε Μαοικός (ΠΠΣΠ) και νυν ΚΚΕ εξαίρετος ρήτωρ, Νίκος Σοφιανός. Τον Νοέμβριο του 1972 λοιπόν η αστυνομία παραβίασε για πρώτη φορά μετά τον Χίτλερ το πανεπιστημιακό άσυλο και εισέβαλε σπάζοντας κεφάλια φοιτητών , ακόμα και καθηγητών και του Πρύτανη Λαδόπουλου. Και βεβαίως συνέλαβε τους πρωτεργάτες που ήταν ήδη "καρφωμένοι" απο τους σπιούνους της Χούντας εντός του Πολυτεχνείου. Το Μάιο του 1973 έγινε λοιπόν η κατάληψη της Νομικής με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων και των στρατευθέντων. Τα γεγονότα ξανάρχισαν τον Νοέμβρη του 1973 με την έναρξη του νέου ακαδημαικού έτους . Και τότε είχαμε την ΕΦΕΕ και την κεντρική επιτροπή οργάνωσης και η εξέγερση ήταν πλέον πολιτική. Το βέβαιο ήταν οτι μέχρι τότε δεν υπήρχε εκπροσώπηση της Δεξιάς μέσα στο Πολυτεχνείο. Η πιο συντηρητική παράταξη ήταν η ΠΑΣΚ του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΑΠ δεν υπήρχε. Οι δεξιοί φοιτητές είτε μπήκαν στην ΠΑΣΚ είτε έδειξαν ανοχή γιατί καταλάβαιναν το δίκαιο του αγώνα, είτε κάποιοι απ' αυτούς μετά τον Ιανουάριο του 1973 προσπάθησαν μεμονωμένα να μας πουν ότι ήταν αγώνας αδιέξοδος, χωρίς να επιμείνουν. Μια μεγάλη μερίδα τους βέβαια όπως ο μακαρίτης Χριστόδουλος, διάβαζαν, διότι δεν ενέκριναν τις ενέργειες των πάσης φύσεως κομμουνιστών. Δεν χρειαζόταν προβοκάτσια για να αντικατασταθεί ο Παπαδόπουλος. Ο άνθρωπος ήταν βλαμμένος και είχε πεισθεί οτι το 1972 ήρθε η στιγμή να βγάλει τη στολή και να φορέσει κοστούμι. Είχε μάλιστα αναθέσει και την οικονομία στον πατέρα Μαρκεζίνη. Γι αυτό και χαλάρωσε την επιτήρηση των φοιτητών, που κατά Γεωργαλά, απο τα Πανεπιστήμια αρχίζει ο εκδημοκρατισμός. Οσον αφορά τα ερωτηματικά σου: 1. H εντολή απαγόρευσης των ταυτόχρονων Γ.Σ. αδράνησε με εντολή του ίδιου του Παπαδόπουλου που είχε πεισθεί απο τον Γεωργαλά ότι έχει λαική αποδοχή και μέσω του εκδημοκρατισμού θα γινόταν εκλεγμένος Πρωθυπουργός. Σαφώς και δεν το έκανε απο ευαισθησία, αλλά απο πολιτικό συμφέρον, όπως και δεν έκοψε αμμέσως και κάθετα κάθε εκδήλωση βγάζοντας αμμέσως τα τάνκς αντί να περιμένει 12 ώρες...Πίστευε ότι οι φοιτητες δεν θα εύρισκαν ανταπόκριση στο λαό απο τον οποίο πίστευε οτι είχε τουλάχιστο το 60% με το μέρος του. (Ενα 35-40% σίγουρα το είχε). Αλλωστε γι αυτό μεταξύ Μαίου και Νοεμβρίου είχε απελευθερώσει τους συλληφθέντες πρωτεργάτες του Πολυτεχνείου. Εμείς τουλάχιστον έτσι το ζήσαμε. Ο Παπαδόπουλος πίστευε οτι με τη χαλάρωση στα Πανεπιστήμια θα γινόταν Πρωθυπουργός διότι την αμόρφωτη μάζα και κυρίως τους αγρότες που τότε ήταν το 30% του λαού, τους είχε "δικούς" του . Θυμάστε τα αγροτικά θαλασσοδάνεια που ποτέ δεν πληρώθηκαν...Το ΚΚΕ μπουκοτάρησε το Πολυτεχνείο, ακριβώς για τον ίδιο λόγο που σήμερα μπουκοτάρει τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι "σάρξ εκ της σαρκός του". Δεν θέλει με τίποτε να χάσει τους πιστούς του, που τότε έφευγαν πρός τον Ρήγα και την ΠΑΣΚ. Το ερώτημά σου "γιατί από τότε και μέχρι τον Ιούλιο του 74 δεν χάθηκε ΟΥΤΕ ΩΡΑ μαθήματος και δεν ξανάγινε ΚΑΜΜΙΑ ΓΣ στο Πολυτεχνείο;" έχει βάση και η απάντησή μου είναι καθαρή : " Γιατί μετά την Αποκάλυψη του θηρίου με τη μορφή του τάνκ που εισβάλλει στο σπίτι μας, "Ολα τά’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκαλαβιά. " Εμείς που κατα τύχη όταν βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο όπως λέει κι ο Μίκης Θεωδοράκης, αναγκαστήκαμε να γίνουμε ήρωες τραγουδώντας το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή….» του Ρήγα, είχαμε πλέον ηττηθεί κατα κράτος, και δεν περιμέναμε καμμία βοήθεια απο κανέναν, Γι αυτό και οι περισσότεροι μετά το 1975 φύγαμε για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό …

   • ΙΚΟ avatar
    ΙΚΟ @ Franc. 19/11/2014 13:01:38

    Ακριβής η περιγραφή σου, Franc. Μια μικρή μόνο διόρθωση. Ούτε και ΠΑΣΚ υπήρχε τότε, αφού δεν υπήρχε καν ΠΑΣΟΚ. Ίσως την μπερδεύεις με την ΠΣΚ, την Πανσπουδαστική του ΚΚΕ, που στην αρχή, ήταν κι αυτή της άποψης περί προβοκάτσιας αλλά στη συνέχεια εντάχθηκε πλήρως στα γεγονότα. Τέλος, συμμετοχή στα γεγονότα είχαν πολλά στελέχη της ΕΡΕΝ και της ΕΔΗΝ.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ ΙΚΟ 19/11/2014 13:09:24

     Και βέβαια ο Παπαδόπουλος δεν ήθελε να γινει πρωθυπουργός.Είχε ήδη ανακηρυχθεί Πρόεδρος Δημοκρατίας με το δημοψηφισμα καταργησης της βασιλείας στις 29 Ιουλιου. Πρωθυπουργος ηταν ο Μαρκεζίνης και σκοπευε να κανει εκλογες την ανοιξη του 1974 και παζαρευε τη συμμετοχη πολιτικων και κομματων εξ ου και οι ελευθεριες.Εαν πετυχαινε να κανει εκλογες με καποια συμμετοχη πολιτικων ιδιως της αριστερας με την οποια ο Μαρκεζινης ειχε καλες σχεσεις θα νομιμοποιουνταν πολιτικα η κατασταση.

    • toxo avatar
     toxo @ ΙΚΟ 19/11/2014 20:19:39

     Μήπως υπήρχε επί χούντας εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ;Ποιοί πήρανε πτυχίο Αρχιτέκτονα από το Αμερικανικό Κολέγιο;δεν έχουν όνομα;Αν θυμάμαι καλά η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκδόθηκε κανα-χρόνο μετά την πτώση της χούντας του Ιωαννίδη.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ toxo 19/11/2014 21:03:22

      Το ότι δεν υπήρχε η Ελευθεροτυπία τότε, δεν συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να έχει στα αρχεία της το συγκεκριμένο ντοκουμέντο. Η περιγραφή των εσωφοιτητικών-εσωπολυτεχνειακών είναι ακριβής.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Franc. 19/11/2014 15:31:04

    Πολύ χρήσιμη η παρέμβασή σας Franc. Πληροφορεί με σαφήνεια τους μη γνώστες και αποστομώνει μία κι έξω τους υποκριτές.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 21:56:58

     Ελπίζω να μην εννοείς εμένα με το "υποκριτές", γιατί, νισάφι με την εκ του μακρόθεν σοφία και δεν αισθάνομαι στο παραμικρό αποστομωμένος, όπως θα διαβάσεις στην ανταπάντησή μου.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Franc. 19/11/2014 21:51:22

    Αγαπητέ συνάδελφε FRANC, Ναι, ήμουν σπουδαστής (το ΕΜΠ δεν έχει "φοιτητές") του ΕΜΠ, ΑΚΡΙΒΩΣ το 71-76, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος. Πολλά έγιναν όπως τα γράφεις, αλλά, εμφανώς, σε φοβίζει η πλήρης αλήθεια και προτιμάς την "ποιητικότερη". Τυπικός Αρχιτέκτων, χα,χα,χα. Η σοβαρότερη επέμβαση της Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο έγινε τον Φεβρουάριο (και όχι Μάϊο) του 73 μετά τα γεγονότα της Νομικής (θυμάσαι το σύνθημα "τρεις κι εξήντα", που προηγήθηκε; Γιατί ακούστηκε; Γιατί η προβοκάτσια είναι ΒΑΣΙΚΟ όπλο της πολιτικής, φίλε μου). Από εμάς στρατεύσανε τον Παπαθεοδώρου, τον Σταμέλο κ.α. Τότε ανέτειλε το άστρο της Δαμανάκη, με την οποία είχα "πηγαδάκια" κατά καιρούς, ως προς το "Δάσος του Κατύν" (κατ'αυτήν, προπαγάνδα του Ιμπεριαλισμού -που τώρα υπηρετεί ασυστόλως) κ.α. και η οποία είχε σημαντικό "συγκριτικό πλεονέκτημα": Δεν μπορούσε να στρατευτεί. Ομοίως το άστρο του Χριστοδουλάκη, που ήταν "Ρήγας" και από φύσεως μειλίχειος και ηπίων τόνων, κατάλληλος, πχ, για Πρόεδρος Συνελεύσεων, όπως μέχρι και την τελευταία, προ του "Πολυτεχνείου" μέρα (η Οβιδιακή μεταμόρφωση των απόψεών του μόνο από τους Μόντυ Πάϊθονς μπορεί να αναδειχθεί επαρκώς -σοβαρότερος πάντως της Δαμανάκη, αν και του καταλογίζω την είσοδο στο Ευρώ σαν εγκληματικό σφάλμα -ΑΝ είναι σφάλμα). Σαν "Πολυτεχνείο" ορίζω τα γεγονότα του Νοε '73 και όχι την συνολική αντιστασιακή δράση, συνεπώς δεν διαφωνώ για τα του '72. ΠΑΣΚ δεν υπήρχε. Που το βρήκες; ΠΑΚ δεν ακουγόταν, παρά ελάχιστα. Χωρίς προβοκάτσια, οι Διοικητές των μονάδων (χαμηλόβαθμοι) δεν θα υπάκουαν στον Ιωαννίδη, γιατί δεν είχαν λόγο: Ο Παπαδόπουλος τους πήγαινε με τα νερά τους και γι'αυτό αρνήθηκε στους Αμερικανούς την διέλευση των C-130. Αυτοί καθόριζαν εν πολλοίς τα Εθνικά Θέματα και έρρεπαν στον Κανταφισμό (αν θυμάσαι, ο Καντάφι ήταν αγαπημένος σε κάθε αριστερό της εποχής, πλην επισήμου ΚΚΕξ -"τρελλός" αναγορεύτηκε μετά). Χωρίς να κλονίσει την εικόνα των "ικανοτήτων του να διοικεί" ο Ιωαννίδης δεν μπορούσε να τον ανατρέψει. Κινδύνευε με Απόσπασμα (όχι ότι τον έννοιαζε πολύ, όπως απέδειξε). Για τον Επίτροπο, όργανο του Ιωαννίδη όπως έλεγαν ήδη, πως ξέρεις αυτά που λες; Η ΓΣ στους Μ-Η είχε αρχίσει την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε ήταν μόνη της ΑΚΡΙΒΩΣ λόγω απαγορεύσεως και την Δευτέρα έγιναν ΠΟΛΛΕΣ, σαν συνέχεια προηγουμένων, από Πε,Παρ,Σαβ. Γιατί άφησαν τον πομπό της Δαμανάκη (που είχα σκαλίσει κι εγώ με τα χέρια μου λίγο νωρίτερα -στην Έδρα του Νικολόπουλου, νομίζω), έχεις σκεφτεί; Γιατί δεν τον "βούλωναν"; Ήταν αστεία κατασκευή. Δεν χρειαζόταν καν τανκς, ειδικά τις πρώτες μέρες (και κομψότερα τις νύχτες). Τον προηγούμενο Φεβρουάριο το Πολυτεχνείο ήταν πιό γεμάτο όταν εισέβαλε η Αστυνομία. Ευαισθησίες, όταν την επαύριο κατεβάζεις τανκς, δεν υπάρχουν. Αλλά, αν έχεις 35-40% του λαού, όπως παραδέχεσαι, κυβερνάς άνετα (όρα ΝΔ της σήμερον). Κατά την γνώμη μου ο Μαρκεζίνης θα κέρδιζε τις εκλογές και το πολιτικό κατεστημένο θα συρρικνωνόταν. Και, ο Μαρκεζίνης ήταν αξιολογότατος και με σημαντικό έργο μέχρι τότε. Ώστε, οι αγρότες ήταν άξιοι περιφρονήσεως και τα δάνειά τους (που έδιναν το 75% των εξαγωγών μας) ήταν θαλασσοδάνεια! ΕΔΩ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ. Μακάρι να μπορούσε οποιαδήποτε μεταπολιτευτική κυβέρνηση να έφερνε τα οικονομικά αποτελέσματα των, ομολογουμένως ημιμαθών, Χουνταίων. Εδώ ζητάμε τώρα να χαριστούν Διακοποδάνεια! Φάουλ! Το ΚΚΕ με την ΠΣΚ του ήταν πολύ πιό οργανωμένο και μαζικό, άλλωστε και η μετά τα γεγονότα παρακμή του "Ρήγα" το δείχνει. Απλά, δεν ήταν χαζοί: Καταλάβαιναν ότι, αφού δεν ήταν ακόμα σε θέση να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την κατάσταση, μόνο ζημιά θα τους έκανε. Γι' αυτό δεν καθάρισαν και τον Ψαρρό (5/42) και τόσους άλλους στην Αντίσταση; Οι τελευταίες σου γραμμές, πολύ σωστές, με επιβεβαιώνουν πλήρως: ΓΙ'ΑΥΤΟ Η ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ (πρόωρη εκδήλωση ενέργειας) θα είναι πάντα στο πάνω συρτάρι ΟΛΩΝ των Μυστικών Υπηρεσιών. Γι'αυτό έγινε το Πολυτεχνείο! Γι'αυτό έγινε η Πλατεία Τιεν-Αν-Μεν! Επειδή ο πόθος μιας μεγάλης μερίδας του λαού ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκτονωθεί εις βάρος των πρωτοστατών της -και του Παπαδόπουλου παρεμπιπτόντως. Πίσω είχε ο Κίσσιγκερ την ουρά...

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Franc. 19/11/2014 23:31:16

    Προς Θεού δεν είπε κανείς πως ήταν προβοκάτσια το Πολυτεχνείο, μη βγούμε και προβοκάτορες στα γεράματα. Η τραγική αλήθεια όμως είναι πως έγινε αφορμή για προβοκάτσια, των Ιωαννιδικών κατά του Παπαδόπουλου, με την υπέρμετρη βία που χρησιμοποιήθηκε , χωρίς λόγο - ή μάλλον ,γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο. Απο τη στιγμή που βγήκαν πάλι τάνκς στον δρόμο ,ο Παπαδόπουλος είχε τελειώσει. Πολύ ενδιαφέροντα πάντως αυτά που θυμάσαι με τόση λεπτομέρεια. Μου θύμησες το πρώτο ξύλο που έφαγα, μετά τη Νομική, όταν κάναμε πορεία προς την Κάνιγγος! Ναι ,τότε , που φωνάζαμε στο πλήθος των παιδιών που ήταν στα μπαλκόνια των σχολών και φροντιστηρίων στην Ακαδημίας "κατεβήτε κάτω" , και πέρναμε για απάντηση...ποδοσφαιρικά συνθήματα , Ο-λυ-μπιακός και Υβ-Υβ! - κοινώς κράξιμο! Η... γενιά του Πολυτεχνείου! Να σε διορθώσω όμως σε κάτι: Η σύνθεση των παιδιών που συμμετείχαν στα γεγονότα δεν ανταποκρίνονταν σώνει και καλά στους υπάρχοντες εκπροσώπους των παρατάξεων - που έγιναν στη συνέχεια , θα μου επιτρέψεις να πώ, τα γνωστά κομματόσκυλα. Υπήρχαν πολλοί ανένταχτοι, που ηταν εκεί χωρίς να πολυασχολούνται με την "κεντρική επιτροπή οργάνωσης" και τις συνεδριάσεις της. Υπήρχαμε λοιπόν και αρκετοί Δεξιοί εκεί , χωρίς να "μπούμε στην ΠΑΣΚ"!

 36. ΠΑΝΟΣ avatar
  ΠΑΝΟΣ 19/11/2014 08:26:15

  Μπραβο (παντελονάτη) ελλη

 37. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/11/2014 09:40:04

  Βέβαια το κείμενο έχει και λίγο μύθο και το ίδιο. Όταν το διάβασα νόμισα ότι το έγραψε κάποιος που ήταν μαθητής τη δεκαετία του 80 και υπέστη την κατήχηση των πρασινοφουρών της ΟΛΜΕ της εποχής.Πλην όμως η συγγραφέας είναι 26 ετών,άρα γεννηθείσα το 1988 και εάν γνώρισε κάτι από πασοκισμό ήταν η "ισχυρή Ελλάδα" του Σημίτη και όχι οι μουσάτοι των eighties. H έκφραση "πέτρινα χρόνια" είναι επίσης δάνειο από την αριστερά που χαρακτηρίζει έτσι τη μετεμφυλιακή εποχή - έχει βγει και ταινία - και καλό είναι να μη δανειζόμαστε όρους και σχήματα εάν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο που θέτει η συγγραφέας της απαλλαγής από μύθους. Κατά τα λοιπά και ο Κουμουτσάκος υπερβολικός.Στη ΝΔ δεν υπάρχει "δημοκρατικός συγκεντρωτισμός" και η εκτίμηση των ιστορικών γεγονότων είναι ελεύθερη.Επισήμως η παράταξη αυτοαποκαλείται "κεντροδεξιά" ήτοι και κέντρο και δεξιά.

 38. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 19/11/2014 13:41:17

  Αγαπητή άλυτη εξίσωση, Με αδικείτε, ποτέ δεν μίλησα για άγια Χούντα, εξάλλου είναι άκρως οξύμωρο, η ταύτιση των όρων, άγιος ,καλός και Χουντικός! Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι επί Χούντας οι ... "Λαμογιές" δεν αποτελούν παρά μόνο παρανυχίδα αυτών που συμβαίνουν σήμερα, χωρίς να θέλω ούτε στιγμή να δικαιολογήσω τις τυχόν και όποιες παρανομίες και ατασθαλίες της Χούντας. Βέβαια τα αναφερόμενα ρουσφέτια προς εαυτούς και αλλήλους σαφώς και υπήρξαν, αλλά συγκρινόμενα με αυτά της μεταπολίτευσης και εντεύθεν λογίζονται μηδαμινά ως και ανύπαρκτα. Και επειδή όπως έχω ξαναπεί, μου αρέσει η αλήθεια όσο και να με πονάει, έχω να σημειώσω ότι τα στοιχεία που παραθέτεις δεν είναι τα απολύτως σωστά, αλλά δεν έχω καμιά πρόθεση να γίνω όψιμος απολογητής της Χούντας, υπάρχουν άλλοι προφανώς που μπορούν να σου απαντήσουν. Αυτό που θέλω όμως να τονίσω είναι ότι οι εναπομείναντες εν ζωή Χουντικοί και οι συγγενείς τους ζουν φτωχικά και μάλιστα τόσο η χήρα του Παπαδόπουλου όσο και ο Παττακός, ζουν σε πλήρη ένδεια! Αυτό από μόνο του λέει πολλά και ενδεχομένως ανατρέπει ακόμα περισσότερα από τα στοιχεία που παραθέτεις!!

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ ΝΤΙΝΟΣ 19/11/2014 14:09:55

   Aγαπητέ Ντίνο, οι εγκληματίες είναι πάντα εγκληματίες. Οι φασίστες, πάντα φασίστες. Οι καταχραστές, πάντα καταχραστές και οι προδότες, πάντοτε προδότες. Το δε έγκλημα με το πέρασμα των χρόνων και την ...εξέλιξη, ....επιστημονικοποιείται διεθνώς. Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα ...σύγκρισης. Ο καθένας τους λεηλάτησε τη χώρα, στο μέτρο που οι συνθήκες του το επέτρεπαν. Μην ψάχνετε για ...ελαφρυντικά λοιπόν, γιατί δεν υπάρχουν. '' Αυτό που θέλω όμως να τονίσω είναι ότι οι εναπομείναντες εν ζωή Χουντικοί και οι συγγενείς τους ζουν φτωχικά και μάλιστα τόσο η χήρα του Παπαδόπουλου όσο και ο Παττακός, ζουν σε πλήρη ένδεια! '' Δεν μας λέει τίποτε αυτό. Εν πλήρη ένδεια ζούνε και κάτι εκατομμύρια νεοΕλλήνων, οι οποίοι δεν είχαν καν γεννηθεί όταν οι εν λόγω Χουνταίοι διαχειρίζονταν την εξουσία αφρόνως, γλεντοκοπώντας, καταχρεώνοντας, υποθηκεύοντας και καταστρέφοντας παντίοις τρόποις τη χώρα. Δεν ξεκίνησε η καταστροφή μας από το 1974. Έχει παρελθόν και ρίζες η κατάντια. Βήμα βήμα μας έσπρωξαν προς το γκρεμό, όλοι τους. Όσο για τους εν ζωή Χουνταίους και τους συνεργούς, συγγενείς, παρατρεχάμενούς τους που ''όλοι μαζί τα τρώγανε'', να θεωρούν τους εαυτούς τους ευγνώμονες προς τη Δημοκρατία, που είχε την ανοχή και την ανωτερότητα να τους επιτρέψει να βρίσκονται εκτός φυλακών. Γιατί όταν λέγαμε ισόβια, μπορούσαν και να είναι ισόβια.....

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 15:32:08

    Προσοχη φιλη Αλυτη Εξισωση γιατι η εμπαθεια φερνει συχνα το αντιθετο αποτελεσμα απο αυτο που επιθυμουμε. Οσο για τα ισοβια...Λιγες χωρες του Ευρωπαικου νομικου πολιτισμου οταν λενε ισοβια εννουν ισοβια. Και καποιες τα εχουν καταργησει. Μην μας θυμιζετε λοιπον ποσο πισω ειμαστε ακομα.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Zugzwang 19/11/2014 16:28:12

     Μα ...εμπάθεια απέναντι στους φασίστες; Μα δε λέγεται ... εμπάθεια αγαπητέ μου ΝΤΙΝΟ. Είναι μονάχα περιφρόσυνη κι αηδία. Τίποτε ....περισσότερο. Όσο για την τυραννία και την αντιμετώπιση των τυράννων, προτιμώ να βρίσκομαι σε αρμονία με το πνεύμα των Αρχαίων μου προγόνων, παρά με τα ....ήθη των Δυτικών. Ρώτησε κάποιος τύραννος τον Διογένη, ποιός είναι ο καλύτερος χαλκός για να χυτευθεί ένα άγαλμά του και ο Διογένης του είπε : «ο δι΄ου Αρμόδιος και Αριστογείτων εχυτεύθησαν» (δηλαδή ο χαλκός από τον οποίο γίνανε τα αγάλματα του Αρμόδιου και του Αριστογείτονα – των τυραννοκτόνων).

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Zugzwang 19/11/2014 16:31:35

     Συγνώμη Zugzwang, νόμισα πως το σχόλιό σου ήτανε απάντηση του Ντίνου.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 18:34:28

      Υπερ της ποινης του θανατου; Σε αρμονια με τους αρχαιους μας προγονους; Κατι μου θυμιζουν αυτα...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Zugzwang 19/11/2014 21:10:26

      Λάθος καταλάβατε και δεν ευθύνομαι καθόλου για ό,τι μπορεί να...θυμίζουν στον καθένα, τα γραφόμενά μου. Η αναφορά μου πάντως, είναι μεταφορική. Π.χ, αν ο Ήρωας Αλέξανδρος Παναγούλης είχε καταφέρει τελικά εκεί στο Λαγονήσι να εξαφανίσει τον ψυχασθενή δικτάτορα, τυραννοκτόνος θα ήτανε και όχι ...εγκληματίας. Εγώ δε, δεν θα ....λυπόμουν καθόλου γι αυτή την ...απώλεια. Αντιθέτως μάλιστα.... Οι Αρχαίοι μας πρόγονοι λοιπόν για να επανέλθω, εφάρμοζαν αυστηρά τους νόμους, χωρίς διακρίσεις κι επιλεκτικές μεροληψίες. Αγάλματα έφτιαχναν ενίοτε για τους τυραννοκτόνους. Δεν το βρίσκετε ....πολιτικά ορθό; Κρίμα... Η ποινή του θανάτου πάντως, έχει πολύ σωστά καταργηθεί στις σύγχρονες κοινωνίες. Δεν έχει νόημα η εκδίκηση, έχει όμως βαθύτατο νόημα, ο παραδειγματισμός. Η εξοργιστική ...ελαστικότητα και η τεχνητή σμίκρυνση των επιβαλλόμενων ποινών σήμερα, αποδίδει πίσω στην κοινωνία τον βιαστή και τον παιδεραστή σε ένα εξαμηνάκι ελεύθερους, να συνεχίσουνε απτόητοι το ...έργο τους. Για να μη μιλήσουμε για τους εμπόρους ναρκωτικών που μ'έναν ...επιδέξιο δικολάβο που διαθέτει τις κατάλληλες ...άκρες, δραπετεύουν και χάνονται....Αυτό δεν είναι όμως απόδοση δικαιοσύνης, ούτε είναι βέβαια και ....σωφρονισμός. Είναι απλά, μιά άθλια κατάντια. Οι δε αποδεδειγμένα ένοχοι εσχάτης προδοσίας, δεν θα έπρεπε να παραμείνουν έγκλειστοι μέχρι το τέλος του βίου τους, όχι λόγω μίσους, αλλά προς παραδειγματισμό; Δεν υπάρχει βαρύτερο έγκλημα από την κατάχρηση της εξουσίας που ζημιώνει ανεπανόρθωτα την πατρίδα και τις ερχόμενες γενιές. Και οι συγκεκριμένοι φασιστοχουνταίοι για τους οποίους μιλάμε, είναι απόλυτα υπεύθυνοι για την απώλεια της Κύπρου. Συνεπώς, ευγνώμονες πρέπει να είναι στη Δημοκρατία, που τους αντιμετώπισε με υπερβάλλουσα μεγαλοψυχία και ανωτερότητα. Αυτά.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 23:10:09

      Οι περισσοτεροι απο τους καταδικασθεντες χουντικους πεθαναν στη φυλακη οποτε εξετισαν στο ακεραιο την ποινη τους. Να δουμε αν θα ειμαστε ικανοι να δικασουμε τους σημερινους ενοχους που μας εφεραν σε αυτη την κατασταση. Προσωπικα αφιβαλλω. Παντως αυτα που λετε συμπιπτουν με μερικα που υποστηριζουν καποιοι αλλοι...Ας μην επεκταθουμε ομως.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Zugzwang 19/11/2014 23:24:16

      Η ενοχή δεν είναι συγκριτική. Αν δεν τιμωρηθούν οι σύγχρονοί μας υπεύθυνοι πολιτικών εγκλημάτων, την ευθύνη θα την έχουν οι συνάδελφοί τους που μάλλον ψηφίζετε και που τους αθωώνουν με τη σιωπή, τη συγκυβέρνηση και τις ....εξεταστικές επιτροπές παρωδίες τους. Δε θα σταματήσω να λέω αυτά που πιστεύω επειδή ...συμπίπτουν με ό,τι υποστηρίζουν οι οποιοιδήποτε ''άλλοι''. Δεν ανήκω πουθενά, δεν εντάσσομαι σε τίποτε και δεν ταυτίζομαι παρά μονάχα με τον εαυτό μου. Αν κάτι σας...θυμίζω, είναι που έχετε πολύ....εξασκηθεί στην τοποθέτηση των διαφωνούντων μ΄εσάς, σε βολικά κουτάκια. Ξεπεράστε το. Δεν με χωράνε τα στερεότυπά σας.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 23:51:35

      Tην αποψη μου εξεφρασα... Δεν πειραζει. Καληνυκτα

 39. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 19/11/2014 16:08:21

  Αγαπητή Εξίσωση, Μάλλον δεν θέλεις να καταλάβεις. Που είδες ότι προσπαθώ να δώσω ελαφρυντικά στη Χούντα. Το μόνο που προσπαθώ να αποδείξω είναι τις τερατολογίες των δήθεν Αριστεριστών (όλων των αποχρώσεων), οι οποίοι εδραίωσαν ένα μύθο πάνω στον οποίο στηρίχθηκαν για να σταδιοδρομήσουν παντοιοτρόπως και να(υπέρ)πλουτίσουν και ταυτόχρονα να αποδομήσουν τις αιτιάσεις των φιλοχουντικών οπαδών που και αυτοί στηρίχθηκαν στις υπερβολές περί της κακής εθνοπροδοτικής αριστεράς ! Ε! 'Οχι, η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί και να παύσει πλέον το ταμπού της μεταπολίτευσης, περί των Άγιων Αριστερών που καταδιώκονται από τους κακούς μη Αριστερούς , επιχείρημα που μετά βδελυγμίας απεχθάνονταν (και δικαίως) όταν προέρχονταν από τους αντιπάλους των! Και το (δικαιολογημένο εν πολλοίς) μίσος εναντίον της Χούντας δεν πρέπει να δικαιολογεί ή έστω να εξισώνει τις σημερινές Λαμογιές εκατοντάδων δις με μερικά ταξίδια ή ενδεχομένως τουαλέτες των "κυριών" και δεν πρέπει να μην στεκόμαστε κάπως διστακτικά στην πραγματικότητα περί εσχάτης ένδειας των Χουντικών που το μόνο που τους στέρησε η Δικαιοσύνη ήταν η καθέρηση από το βαθμό και τη σύνταξη. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν διέθεταν ή αποθησαύρισαν και τίποτε άλλο. Και να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αν είχαν αποκαλυφθεί παράνομα περιουσιακά στοιχεία, δεν θα υπήρχε περίπτωση να μην είχαν αποκαλυφθεί, τη στιγμή που ..ανακαλύφθηκε μέχρι η ..άμοιρη Ελένια για να εδραιωθεί ένας ακόμα μύθος! Και αν αυτά φαντάζουν φιλοχουντικά θα παρακαλούσα να ζαναδιαβάσετε προσεκτικά τα σχόλιά μου και σας διαβεβαιώ ότι επιθυμώ την αλήθεια από όποια πλευρά και αν προέρχεται!!

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ ΝΤΙΝΟΣ 19/11/2014 16:27:14

   Μην κουράζεσαι Ντίνο. Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση χωρίς εμπάθεια για τον Εθνικό Διχασμό στον... Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα καταφέρουμε να κάνουμε για τη Χούντα?

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Απονενοημένος Διάβημας 19/11/2014 17:19:32

    Συζήτηση κάνουμε, αλλά δεν είναι και υποχρεωτικό να συμφωνήσουμε αγαπητέ! :-)

    • Απονενοημένος Διάβημας avatar
     Απονενοημένος Διάβημας @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 17:50:56

     Δεν αναφέρθηκα σε συγκεκριμένους σχολιαστές. Απλά στο ότι ενώ συζητάμε για ιστορικά γεγονότα μισό αιώνα πρίν ,κάποιοι, όχι όλοι ευτυχώς, είναι πάντα έτοιμοι να ...εκτοξεύσουν το ταμπελάκι ,ανάλογα ,του Χουντικού ή του...Εαμοβούλγαρου!

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 22:42:37

     Μανιχαϊστής της Δημοκρατίας λοιπόν! Ου με πείσεις καν με πείσεις! Δυσκολεύεσαι να βρεις χουντικό πρωτεργάτη που να καζάντησε, όπως και δυσκολεύεσαι να βρεις Κοινοβουλευτικό (μεταχουντικό) πρωτεργάτη που να ΜΗΝ καζάντησε, αλλά δεν το συζητάς, γιατί ο Κοινοβουλευτισμός (συγχώρα με που χρησιμοποιώ την λέξη "δημοκρατία" με φειδώ, είναι που δεν πιστεύω ότι την ζούμε) είναι Θρησκεία. Τόσο αληθινή, που ο Εθνάρχης της, ο Βενιζέλος, σαν τελευταία πολιτική του πράξη έκανε πραξικόπημα, για ανατροπή της και επιβολή Δικτατορίας! Τόσο άκαμπτη, που η Βουλή του '36 έδωσε δια της ψήφου της το δικαίωμα στον Μεταξά να αναστείλει την λειτουργία της αν το κρίνει απαραίτητο, και να εγκαταστήσει Δικτατορία, άρα Κοινοβουλευτική Δικτατορία (ή Δικτατορικό Κοινοβουλευτισμό -βρες εσύ τον όρο). Και τόσο Εθνική, ώστε να ψάχνουν οι Υπουργοί μας τις εντολές των δανειστών στα πρωϊνά τους e-mail. Κάπου εκεί συμβάλλει και το "Πολυτεχνείο": Ως επετειακή θρησκευτική τελετή, απεγνωσμένη ανάγκη για συμψηφισμό ηθικών και υλικών καταχρήσεων εκ μέρους των πιστών του χρέους των 170% του ΑΕΠ και αυτών που υπόσχονται μεγαλύτερο!

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ ΠΗΛΕΑΣ 19/11/2014 23:40:08

      ''Δυσκολεύεσαι να βρεις χουντικό πρωτεργάτη που να καζάντησε, όπως και δυσκολεύεσαι να βρεις Κοινοβουλευτικό (μεταχουντικό) πρωτεργάτη που να ΜΗΝ καζάντησε, αλλά δεν το συζητάς,''' Δεν το συζητάω γιατί για μένα οι Φασίστες είναι από χέρι καταδικασταίοι. Δεν με ενδιαφέρουν τα ...καζάντια τους, αλλά η φασιστική τους συμπεριφορά, η βίαιη κατάλυση της Δημοκρατίας, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, η επιτρεπόμενη ασυδοσία σε ντόπιους και ξένους νταβατζήδες, η υποθήκευση της χώρας, η προδοτική τους συμπεριφορά που οδήγησε σε απώλεια Εθνικού εδάφους, κ.λπ, κ.λπ. Δεν τους συγκρίνω τους Χουνταίους με οτιδήποτε απ' το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον. Είναι από μόνοι τους μιά αβάσταχτη ντροπή και μιά κατάντια. Ντροπή και στους πολίτες - δειλούς σάλιαγκες, που ανέχτηκαν αδιαμαρτύρητα αυτά τα βρωμερά σκουπίδια, να ορίζουνε τη μοίρα της πατρίδας και το μέλλον των παιδιών τους για 7 ολόκληρα χρόνια. Το Πολυτεχνείο το μισούν τόσοι πολλοί, γιατί είναι για όλους τους επικριτές του, το ''όσα δε φτάνει η αλεπού''. Πάντα μισούν οι μετριότητες αυτούς που ορθώνουν λίγο το ανάστημα. Κατανοητό, αλλά μη συγχωρητέο.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ ΝΤΙΝΟΣ 19/11/2014 17:17:37

   Αγαπητέ Ντίνο. Αυτός που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, μάλλον είσαστε εσείς. Τα ‘’ελαφρυντικά’’ στη Χούντα, καταλογίζονται αυτομάτως, μέσα από τα γραφόμενά σας, που συγκρίνουν, εξισώσουν, ζυγίζουν και τελικά βρίσκουν…..αθώες μικροπαραβάσεις τα εγκλήματα των φασιστών, που παρανόμως και άνευ λαϊκής ψήφου, κατέλαβαν την εξουσία. Λέτε λοιπόν : 1)Κατά την περίοδο της Χούντας δεν παρουσιάστηκαν ούτε υπόνοιες διαφθοράς , με εξαίρεση την υπόθεση Μπαλόπουλου με τα κρέατα, ένα αστείο γεγονός κρίνοντάς το με τα σημερινά συμβάντα και μεγέθη. 2)Τα Οικονομικά μεγέθη και Οικονομικοί δείκτες , ήταν από τους καλλίτερους που έχει να επιδείξει η Ελληνική Οικονομία. 3)Αλλά όμως αυτό που δεν μπορούμε να τους καταμαρτυρήσουμε, είναι η ταπεινότητα των ελατηρίων και η ιδιοτέλεια των αποφάσεων προς ίδιον όφελος!! 4)Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι επί Χούντας οι ... "Λαμογιές" δεν αποτελούν παρά μόνο παρανυχίδα αυτών που συμβαίνουν σήμερα, 5)Βέβαια τα αναφερόμενα ρουσφέτια προς εαυτούς και αλλήλους σαφώς και υπήρξαν, αλλά συγκρινόμενα με αυτά της μεταπολίτευσης και εντεύθεν λογίζονται μηδαμινά ως και ανύπαρκτα. 6)Aυτό που θέλω όμως να τονίσω είναι ότι οι εναπομείναντες εν ζωή Χουντικοί και οι συγγενείς τους ζουν φτωχικά και μάλιστα τόσο η χήρα του Παπαδόπουλου όσο και ο Παττακός, ζουν σε πλήρη ένδεια! Στις παραπάνω αναληθείς αιτιάσεις, σας έχουν απαντήσει πλήρως τα στοιχεία που σας παρέθεσα στα 2-3 σχόλιά μου. Διαβάστε τα. Επειδή όμως δεν σας εξυπηρετούν κι επειδή θέλετε πολύ να καταλήξετε στο ποθητό συμπέρασμα, τα ….αγνοείτε ή τα αμφισβητείτε αμυνόμενος, χωρίς να έχετε ενάντιες σ΄αυτά αποδείξεις. Το μένος και η …δαιμονοποίηση δε κατά της Αριστεράς-ψευτοαριστεράς (ποιάν Αριστερά αλήθεια ανέχεστε; Τη …βαλσαμωμένη κι ακίνδυνη του σύντροφου …Κουτσούμπα;) που ….’’έπλασε –τάχα- το μύθο της ..άμοιρης Ηλένια’’ όπως λέτε, μάλλον δεν χωράει πουθενά. Όποιος ξέρει να διαβάζει Ιστορία, δεν καταφεύγει στα φτηνά λαϊκά …ρομάντζα περί αδικοχαμένων ομορφονιών, όποιος κα αν του τα σερβίρει.….. Υπάρχουν 24 πραγματικά νεκροί τις μέρες του Πολυτεχνείου, χιλιάδες βασανισθέντες, εκτοπισθέντες, διωκόμενοι και κακοποιημένοι στην περίοδο της Δικτατορίας. Δεν χρειάζονται …μύθοι. Περισσεύει η φρίκη. Και για να το κλείσουμε το θέμα, να μην κουράζουμε και να μην κουραζόμαστε άλλο άδικα, ο φασισμός αξίζει μόνο την περιφρόνηση και την αποδοκιμασία μας. Δεν έχει …φωτεινές πλευρές, ούτε ποτέ μπορεί να ‘’προσφέρει’’ οτιδήποτε θετικό σε κανένα λαό. Μπορεί μονάχα να εξυπηρετήσει αφειδώς τα συμφέροντα των εκάστοτε μεγαλονταβατζήδων κι έτσι να εδραιώσει την εξουσία του. Όποιος ψάχνει την ….αλήθεια αναγνωρίζοντας στο φασισμό κάποια ‘’καλή πλευρά’’ και συγκρίνει τα κατάπτυστα έργα του με οποιανδήποτε ασχήμια εκλεγμένων, εκείνος μάλλον έχει και το πρόβλημα….. Αδυνατεί να διακρίνει τις ουσιαστικές διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτές δεν υπάρχουν.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 18:20:21

    "...Όποιος ψάχνει την ….αλήθεια αναγνωρίζοντας στο φασισμό κάποια ‘’καλή πλευρά’’ και συγκρίνει τα κατάπτυστα έργα του με οποιανδήποτε ασχήμια εκλεγμένων, εκείνος μάλλον έχει και το πρόβλημα….. Αδυνατεί να διακρίνει τις ουσιαστικές διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτές δεν υπάρχουν..." Αυτο δεν το καταλαβα. Δηλαδη ο Χιτλερ που ηταν εκλεγμενος εκανε μονο ασχημιες; Οι εκλογες ειναι η κολυμβηθρα του Σιλωαμ; Το προβλημα μας σημερα αγαπητη Αλυτη Εξισωση ειναι οτι βαφτιζουμε φασιστα οποιον δεν συμφωνει μαζι μας. Για τον αντιεξουσιαστικο χωρο φασιστας ειναι και ο Βενιζελος και ο Κουβελης και αυριο θα λενε φασιστες και την ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ. Για καποιους απο το χωρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ φασιστας ειναι και ο Κρανιδιωτης...Οι ακροδεξιοι με τη σειρα τους χρησιμοποιουν τους ορους ισλαμοφασιστας και κοκκινοφασιστας. Εχουμε χασει καθε μετρο και τρωγομαστε παλι μεταξυ μας ενω βαδιζουμε προς τη καταστροφη.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Zugzwang 19/11/2014 21:47:26

     Ο εκλεγμένος Χίτλερ ήτανε φασίστας με την κλασσική έννοια του όρου (αυτή που γράφουνε τα λεξικά) και διέπραξε ασυγχώρητα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο εκλεγμένος ΓΑΠ ήτανε ανθέλληνας - ασυνείδητος (για μένα ΚΑΙ προδότης) και διέπραξε ασυγχώρητα εγκλήματα κατά του Ελληνικού λαού. Δεν λέτε φαντάζομαι οτι συγκρίνεται ο Χίτλερ με τον ...ΓΑΠ !! Οι πραξικοπηματίες του '67, ήταν φασίστες και στο όνομα και στην ουσία των πράξεών τους. Δεν αμφισβητείται αυτό. Κατέλαβαν την εξουσία βιαίως, επέβαλλαν απολυταρχικό καθεστώς, κατάργησαν το Κοινοβούλιο, τις εκλογές, τα κόμματα και την ελεύθερη έκφραση. Πρόδωσαν την Κύπρο κι ευθύνονται για την απώλεια εθνικού εδάφους. Εσχάτη προδοσία το λένε αυτό. :-) Κατά περίσταση τώρα και κατ΄επιλογήν, μπορεί βεβαίως ο καθένας μας να θεωρήσει τον ιδεολογικό του αντίπαλο ως φασιστικά εκφραζόμενο, ή ακραία κι επιθετικά συμπεριφερόμενο. Άλλο ο εν τη πράξη φασίστας και άλλο η λεκτική εκ περιτροπής κι εκτροπής, ....φασίζουσα συμπεριφορά του τυφλοφανατικού. Το πρόβλημα είναι πως η αδυναμία παράθεσης επιχειρημάτων, οδηγεί τους ανθρώπους σε ακραίες εκφράσεις και βαρείς χαρακτηρισμούς. Πάντως εγώ δεν διακρίνω διάθεση της πλειοψηφίας ούτε να φαγωθεί με τον απέναντι, ούτε και ν΄αφεθεί στην καταστροφή της.....

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 22:59:06

      Δυστυχως εγω διακρινω.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Zugzwang 19/11/2014 23:43:58

      Αυτό που διακρίνετε, μάλλον είναι το τζάμπα μένος κάποιων μικρών, ανίσχυρων, φανατικών μειοψηφιών, θρασύδειλων και ψευτοτσαμπουκάδων. Για τα ...πανηγύρια και μόνο.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 23:55:52

      Αποψη σας. Διαφωνουμε αλλα δεν πειραζει. Αρκει η συζητηση να γινεται με πολιτισμενο τροπο.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Zugzwang 20/11/2014 00:08:41

      Πολύ σωστά. Σημασία έχει να μιλάμε και ας διαφωνούμε.

 40. Ρηνα avatar
  Ρηνα 19/11/2014 17:40:26

  Τη περιοδο της Χουντας παντρεψε ο Παττακος τη κορη του. Καποιοι νεαροι αστυνομικοι που τα κουβαλησαν, χαμηλωνοντας τη φωνη, διηγουνταν οτι στο σπιτι κατεφθασαν 20 ηλεκτρικες κουζινες και περιπου ισαριθμα ψυγεια και πλυντηρια!!!Δωρα για το γαμο....και αυτο απετελεσε σκανδαλο που συζητηθηκε οταν επεσε η Χουντα. Ενας απο τους αστυνομικους κοντινος μου γνωριμος. Αυτου του βεληνεκους ηταν οι ....μιζες μεχρι να καταφθασει ο αληστου μνημης Μαυρακης και με το ....νευμα (ε οχι και) του Ανδρεα, να εγκατασταθει η ταριφα των 100 εκατομμυριων, που μετα ελαβε την ανιουσα και φθασαμε στα σημερινα χαλια.

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ Ρηνα 19/11/2014 18:24:52

   Αχ, και να' ξερες τι....ανένδοτος αγωνιστής της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού εμφανίζονταν ο Δημήτρης ο Μαυράκης , που τον ήξερα παλιά!

 41. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 19/11/2014 21:15:49

  Πόσο απογοητευμένος είμαι, το παραταξιακό πάθος πόσο μπορεί να τυφλώσει ακόμα και νουνεχείς ανθρώπους! Και πόσο δίκιο έχει και ο Zugzwang με τις επισημάνσεις του! Και πόσο δίκιο έχει και ο Πιραντέλο," Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε"! Για μερικούς η απόλυτη αλήθεια συμπίπτει μόνο με το ιδεολογικό τους πιστεύω, κάθε άλλη αλήθεια είναι απορριπτέα κατά δογματικό τρόπο, μόνο και μόνο γιατί προέρχεται από τον άλλο χώρο. Αυτό και αν είναι ιδεολογικός ρατσισμός και μάλιστα όταν προέρχεται από χώρους που θέλει (ή προσποιείται) ότι θέλει να καταδικάσει τον ρατσισμό.

  • M.V avatar
   M.V @ ΝΤΙΝΟΣ 19/11/2014 22:35:10

   Αγαπητέ Ντίνο, μην απογοητεύεσαι που δεν καταπίνονται από τον κόσμο αμάσητες οι ''αλήθειες'' σου που αγιογραφούν και αθωώνουν τους Χουντικούς κανάγιες που όπως μας λες, συγκριτικά πάντα με τα υπερσύγχρονα σημερινά λαμόγια που καίνε ...κηροζίνη, υπήρξανε ...Αρσακειάδες! Δεν πρόκειται περί ....ιδεολογικού ρατσισμού, μην αυτοκολακεύεσαι, απλά, σε καταλάβανε. Μην κουράζεσαι λοιπόν άδικα άλλο. Και όπως έγραψε και ο Φώντας Λάδης, μετά τον ...Πιραντέλο : «Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει. Τι κρύβει μές΄τα δόντια του το ξέρω καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι. Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν και χάνεται βαθιά στα περασμένα οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν μα όχι και το μίσος του για μένα. Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον. Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος που λούζεται στον ήλιο και στ΄αγέρι. Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω και την περίσσια νιότη μας την ξέρει, μα πάλι θε να απλώσει σα χολέρα, πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου. Και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα αν έχασες τα ταξικά γιαλιά σου».

 42. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 19/11/2014 23:52:56

  M.V Ακριβώς για τις απόψεις σου απογοητεύομαι! Από όλα τα γραφόμενά μου, τουλάχιστον σ΄ αυτή την ανάρτηση, εσύ αυτό που κατάλαβες είναι ότι προσπαθώ να αγιοποιήσω τη Χούντα; Διάβασε τα, καλλίτερα. Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά ότι πρέπει να λεχθούν όλες οι αλήθειες χωρίς παρωπίδες ανεξάρτητα από που προέρχονται, και η Χούντα δεν χρειάζεται κατηγόρους για να γνωρίσουμε το ποιόν της, αυτό είναι αυταπόδεκτο. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι πολλές από τις κατηγορίες εναντίον της Χούντας ωχριούν μπροστά στην σημερινή πραγματικότητα που οδηγεί τον σύχρονο Έλληνα πολίτη στην απόγνωση, τον εξευτελισμό, την απαξίωση, την οικονομική καταστροφή, στην εξαθλίωση, την κατάθλιψη και μερικές φορές και στο θάνατο!!

  • M.V avatar
   M.V @ ΝΤΙΝΟΣ 20/11/2014 09:39:20

   --- Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι πολλές από τις κατηγορίες εναντίον της Χούντας ωχριούν μπροστά....--- Οι αλήθειες σχετικά με τα έργα της άθλιας Χούντας, δεν αμφισβητούνται. Αυτό που ....θες να πείς, το θολώνεις όταν πλαγίως περνάς το ''αυτοί είναι χειρότεροι, οι φασίστες της επταετίας ήταν αθώοι ερασιτέχνες''. Να σου χαρίσω κι ένα τραγουδάκι, να σου φρεσκάρω τη μνήμη μήπως και συνειδητοποιήσεις με τι ακριβώς ...συγκρίνεις τη σημερινή μαυρίλα : Το σφαγείο - Mίκης Θεοδωράκης
   http://www.youtube.com/watch?v=CKBvVYDviZ4

 43. NTINOS avatar
  NTINOS 20/11/2014 12:15:15

  M.V Επειδή είσαι αμετανόητος και με παρωπίδες αριστεριστής παλαιάς κοπής και δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνεσαι, έχω να σου επισημάνω κάτι που δεν επιθυμούσα να κάνω και αυτό για να μην θεωρηθώ ότι κατά κάποιο τρόπο υπερασπίζομαι την Χούντα και της δίνω βάθρο εξιλέωσης. Άκου λοιπόν, αυτοί που με τόσο τυφλή υποταγή υποστηρίζεις , μπροστά στα παιδικά μου μάτια διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα, τα παλιά εκείνα πέτρινα χρόνια, όχι μόνο σε ενόχους αλλά και σε απολύτως αθώους ,στο όνομα μιας θνησιγενούς ιδεολογίας, αλλά κυρίως στο όνομα της τυφλής αντιμετώπισης όλων όσων δεν συμφωνούσαν με το πιστεύω τους. Και πίστεψε η φασιστική πρακτική των τεράτων αυτών ήταν τουλάχιστον το ίδιο ειδεχθής και απεχθής με αυτή των Χουντικών . Και η διαφορά μας έγκειται σε κάτι που λόγω της μονολιθική σου ιδεολογίας αδυνατείς να συλλάβεις, στο ότι εγώ προσπαθώ να προβάλλω κάθε αλήθεια και κατακρίνω κάθε εγκληματική πράξη, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, αντίθετα εσύ απορρίπτεις ασυζητητί και δογματικά κάθε τι που δεν ταιριάζει στο ιδεολογικό σου πιστεύω. Κλασικό γνώρισμα μονολιθικού αριστεριστή!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ NTINOS 20/11/2014 13:38:10

   Θα πρέπει να έχεις καταλάβει μετά τον Δεκέμβριο 2008 ότι ο διάλογος με την αριστερά είναι αδύνατος. Όταν έκαψαν την Αθήνα για να ρίξουν την κυβέρνηση Καραμανλή που τους έγλυφε από το πρωί μέχρι το βράδυ στο όνομα της εθνικής συμφιλίωσης και σεβόταν και τιμούσε τους αγώνες τι περιμένεις εσύ; Σημαίνει αυτό ότι πρέπει πάλι να κυλήσουμε σε εμφυλιοπολεμικά;Όχι διότι αυτή η ιδεολογία παγκοσμίως έχει εκλείψει.Επιζεί στην Ελλάδα ως ιδέα αλλά είναι καταδικασμένη κάθε πρακτική εφαρμογή της.

  • M.V avatar
   M.V @ NTINOS 20/11/2014 16:05:08

   Έτσι μπράβο! Τώρα αποκαλύφθηκες πλήρως dear NTINOS. '' ...μπροστά στα παιδικά μου μάτια διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα, τα παλιά εκείνα πέτρινα χρόνια, όχι μόνο σε ενόχους αλλά και σε απολύτως αθώους ,στο όνομα μιας θνησιγενούς ιδεολογίας...'' Mόλις ζοριστείτε λιγάκι όλοι εσείς οι δύστυχοι ....παλαιοημερολογίτες κομμουνιστοφάγοι με τα ψυχικά τραύματα και τις εμφυλιοπολεμικές εμμονές, αμέσως καταφεύγετε σε κουραστικούς και μουχλιασμένους χαρακτηρισμούς τύπου ''αριστεριστής παλαιάς κοπής'', ''μονολιθική ιδεολογία'' και λοιπά ανέκδοτα. Φυσικά και από τα γραπτά σου που πάντα μένουν, προκύπτει σαφής ...υπεράσπιση των φασιστοχουνταίων. Άσε στην άκρη τον αντιπερισπασμό.... Σαν Βασιλάκης Καϊλας της πολιτικολογίας, δεν πείθεις! Πάρε το ...κασελάκι σου και σ΄άλλη λεωφόρο :) . Η μόνη ''αλήθεια'' που ....αναζητάς τάχα μου, αλλά στην ουσία προσπαθείς να επιβάλλεις, είναι αυτή που σε εξυπηρετεί για την αφελή ''αθώωση'' των εγκληματιών. Κι όσο και να χτυπιέσαι, για κακή σου τύχη, ούτε με τα ...κονσερβοκούτια που σε στοιχιώνουν έχω καμία σχέση, ούτε με τα ....αριστερίστικα φαντάσματα που κατοικούν στον εγκέφαλό σου. Απλά, καταλαβαίνω πολύ καλά τι προσπαθείς και γι αυτό σου λέω : Αδίκως κουράζεσαι. Οι Φασίστες Χουνταίοι αλλά και οι φασίστες γενικώς, έχουνε άπαξ καταδικαστεί στη συνείδηση του Ελληνικού λαού. Τέλος.

 44. NTINOS avatar
  NTINOS 20/11/2014 14:26:35

  Ψυχραιμία, Αυτή τη φορά έχεις απόλυτα δίκαιο μέχρι κεραίας!! Τι δυστυχία να μην μπορούμε να απαλλαχτούμε από το προαιώνιο άγος της φυλής μας, την διχόνοια!

  • M.V avatar
   M.V @ NTINOS 20/11/2014 16:15:49

   Σιγά τη ...διχόνοια! Μιά συζητησούλα κάνουμε, σε ...έντονο ύφος :). Δεν υπάρχει διαθέσιμος και αφελής....στρατός, για να παρασυρθεί ξανά όπως παλιά σε βολική για τους κατακτητές αυτοχειρία....

 45. NTINOS avatar
  NTINOS 20/11/2014 14:51:04

  Και πράγματι ήμουν τότε θερμός θιασώτης των ενεργειών του Καραμανλή περί της εθνικής συμφιλίωσης. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα πόσο άδικο είχα. Με την ένθερμη διάθεση που με διακατείχε να ξεπεράσουμε επιτέλους το εθνικό αυτό όνειδος, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η Αριστερά μιλώντας για λήθη, αναφέρονταν στη λήθη των δικών της "σφαλμάτων" και την κατάργηση κάθε μνήμης των εγκλημάτων της, χαρακτηρίζοντας αυτές ως "γιορτές μίσους". Για κάθε τι όμως που τη συνέφερε, δεν παρέλειπε να το προβάλει απαιτώντας αναγνώριση, εορταστικές εκδηλώσεις, μνημεία, ακόμα και Μουσεία! Και ως τρανό παράδειγμα, η άκαμπτη μονολιθικότητα μερικών σχολιαστών στην παρούσα ανάρτηση!!!

  • M.V avatar
   M.V @ NTINOS 20/11/2014 16:20:04

   ...Αποχωρώντας η γενιά σας από το προσκήνιο, θ΄απαλλαγούμε κι από τα κολλήματα και τις πληγές του παρελθόντος. Έλεος πια με τη νοσηρή, διχαστική παρελθοντολαγνεία!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.