ΣΥΡΙΖΑ: O λαϊκισμός συνεχίζεται και μετεκλογικά
28/01/2015 13:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: O λαϊκισμός συνεχίζεται και μετεκλογικά

Τα πρώτα δείγματα που έδειξε η νέα κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια λαϊκίστικη πολιτική με τον Α. Παπανδρέου. Όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου στις προγραμματικές του δηλώσεις ήταν πιστός στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Είχε δώσει τρελές υποσχέσεις, είχε πει για έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ και τα γνωστά που έχουν γραφτεί στην ιστορία. Λίγους μήνες αργότερα βεβαίως, πήρε πολλά πίσω και λίγα χρόνια μετά, όταν οδήγησε την οικονομία στα Τάρταρα άρχισε τα προγράμματα λιτότητας.

Τα πρώτα δείγματα που έδειξε η νέα κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια λαϊκίστικη πολιτική με τον Α. Παπανδρέου. Όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Α. Τσίπρα κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου: «Να έχετε στο μυαλό σας ότι η εξουσία δεν μας ανήκει, ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, είμαστε όλοι υπό τη δική τους κρίση». Σας θυμίζει κάτι;

Πάντως, το μόνο που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να κατεδαφίσουν τα πάντα. Ακόμη και αυτά για τα οποία όλος ο κόσμος είπε μπράβο στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Πάρτε για παράδειγμα τον κοτσιδάκια υπουργό Τάσο Κουράκη ο οποίος πιστεύει ότι η Παιδεία είναι ποιηματάκια και κομματικός συνδικαλισμός. Αφού είπε ότι θα επαναφέρει όλους όσοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα ανακοίνωσε και την επιστροφή όλων των αιωνίων φοιτητών. Θα μπουν ξανά στα πανεπιστήμια και ελεύθερα θα σπουδάζουν όσο θέλουν. Είναι 10 χρόνια στην ίδια σχολή; Είναι 20; Δεν έχει καμιά σημασία. Μέχρι να πεθάνουν θα έχουν τον τίτλο του φοιτητή. Αυτή κι αν είναι προοδευτική διακυβέρνηση…

Από την άλλη, μια σειρά από υπουργοί ανακοίνωσαν φιλολαϊκά μέτρα, από αυτά που χαϊδεύουν τα αυτιά του κόσμου και λένε «μπράβο Τσιπραντρέου, γι’ αυτό σε ψηφίσαμε». Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων:

- Επανέρχονται στο δημόσιο όλοι όσοι απολύθηκαν αντισυνταγματικά, ακόμη κι εκείνοι που έχουν μπει στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

- Ανατροπές στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

- Εξορθολογισμός του ενιαίου μισθολογίου

- Διακόπτεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

- Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

- Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές συντάξεις. Από τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ το μήνα, δηλαδή το δώρο των Χριστουγέννων

- Θα επιστραφούν τα 360 ευρώ στους ηλικιωμένους ανασφάλιστους του ΟΓΑ

- Επαναφορά των απολυμένων της ΕΡΤ στις θέσεις τους

- Καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων» για τις πανελλαδικές

- Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου

- Στην Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.

- Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.

- Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους.

- Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους.

- Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.

- Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

- Καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας.

- Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και του ενός ευρώ ανά συνταγή και μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων.

- Θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών.

- Παγώνει η ιδιωτικοποίηση των 12 περιφερειακών αεροδρομίων

- Μπαίνει σε εφαρμογή η χορήγηση δωρεάν ρεύματος σε 300.000 .

-Σταματούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.

-Καταργείται το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ας μην είμαστε μεμψίμοιροι. Οι άνθρωποι το πρόγραμμά τους εφαρμόζουν, το ήξερε ο κόσμος όταν τους ψήφιζε και καλά κάνουν και είναι συνεπείς σ’ αυτό. Υπό δύο αιρέσεις.

Στην ερώτηση «που θα βρείτε βρε παιδιά τα λεφτά», συνεχίζουν την προεκλογική τους τακτική «λεφτά υπάρχουν». Και καλά, η 13η σύνταξη θα δοθεί σε 10 μήνες, μέχρι τότε μπορεί να μην είναι στην κυβέρνηση. Τους μισθούς των επαναπροσλαμβανόμενων πώς θα τους πληρώσουν; Υπάρχουν λεφτά στα ταμεία; Γιατί απ’ ότι ξέρουμε είναι άδεια. Είναι καλό πράγματι να μην πληρώνει ο κόσμος το εισιτήριο στα νοσοκομεία αλλά όταν επιβλήθηκε το μέτρο έγινε υπό το βάρος της κατάρρευσης των εσόδων στο ΕΣΥ. Από πού θα χρηματοδοτηθούν τα νοσοκομεία; Από πού τα σχολεία για να πληρώσουν σχολικούς φύλακες; Μπορούν τα πανεπιστήμια να αντέξουν τους εκατοντάδες χιλιάδες αιωνίους φοιτητές για τον… αιώνα τον άπαντα;

Τι να απαντήσουν οι υπουργοί του Τσίπρα. Από την τσέπη τους θα τα βάλουν;

Στη δεύτερη ερώτηση: Μα όλα αυτά τα μέτρα μας φέρνουν σε σύγκρουση με την τρόικα απαντούν: «Εμάς μας ψήφισε ο λαός για να τα αλλάξουμε όλα, δεν δίνουμε λόγο στους δανειστές». Μπράβο σας, μαγκιά σας που είστε πατριώτες και δεν καταλαβαίνετε Χριστό.

Μήπως να μας πείτε κι εμάς πώς θα κάτσετε στο ίδιο τραπέζι με τους δανειστές για να συζητήσετε όταν τους προλαβαίνετε με τέτοια μέτρα; Το πιο πιθανό είναι λοιπόν ότι επέρχεται νωρίτερα η ρήξη, ότι η σύγκρουση με τους δανειστές είναι αναπόφευκτη και ότι ο στραγγαλισμός της χώρας θα έρθει πιο κοντά.

Όταν μια κυβέρνηση αποφασίζει να ξοδέψει περισσότερα έχει δύο επιλογές για να βρει τα λεφτά αυτά: Ο πρώτος είναι να επιβάλει φόρους. Ο δεύτερος είναι να βάλει χέρι στις περιουσίες του ελληνικού λαού, κινητές και ακίνητες, καταθέσεις ή όχι. Εδώ θα είμαστε και να μας το θυμηθείτε. Οι μαύρες ημέρες είναι πολύ πιο κοντά απ’ ότι πιστεύατε.

Αλλά τα ξέρατε, η ευθύνη βαραίνει τον καθένα από εσάς, κι από εμάς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Vassilis avatar
  Vassilis 28/01/2015 13:52:39

  H ρηξη εχει ερθει πριν απο αυτα. 1) Ο Ολαντ καλεσε τον Τσιπρα στην Γαλλια ( σιγουρα οχι για καφε ) 2) Ο Νταισενμπλουμ στην Ελλαδα χωρις προσκληση ( για κουβεντα και οχι για διαπραγματευση ) 3) Ο Σουλτς στην Ελλαδα χωρις προσκληση ( βλεπε την ιστορια με το Λιονταρι και τον Λαγο ) Μολις επιστρεψουν στην βαση τους....Αρχιζουν τα νταουλια.

 2. Eva avatar
  Eva 28/01/2015 14:08:10

  Δεν φαντάζομαι, να μην επαναφέρει και τα ωραία εκείνα επιδόματα σου δημοσίου πχ επίδομα ηλ. υπολογιστή και έγκαιρης προσέλευσης?? Παρακαλούνται οι άνεργοι να τα διαβάζουν τρις ημερησίως δια να τα εμπεδώσουν.

  • alex avatar
   alex @ Eva 28/01/2015 16:20:17

   Και το επιδομα προθερμανσης για το αυτοκινητο και καυσοξυλων για ολο το χρονο

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 28/01/2015 14:19:23

  Πρώτη,συμβολική κίνηση πάντως,η αφαίρεση των κάγκελων μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη στη Βουλή. Αποκαλυπτική δε του γεγονότος ότι,τόσα χρόνια τα αναρχοάπλυτα τσιράκια τους τα έσπαγαν,άρα τώρα δε φοβούνται επαναστάσεις...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Κυθήριος 28/01/2015 15:06:23

   Μολις δηλωσε ο Βαρουφακης οτι θα απολυσει τους υψηλα αμειβομενους συμβουλους του υπουργειου του, δεν θα προσλαβει κομματικο στρατο και με τα λεφτα που θα εξοικονομηθουν απ αυτη του τη κινηση θα επαναπροσλαβει τις απολυθεισες καθαριστριες...... Εχω ξαναγραψει εδω μεσα οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιησει παρα πολυ τους συμβολισμους και θα θυμιζει διαρκως τα λαθη της προηγουμενης κυβερνησης με "ηπιο" τονο αλλα σταθερα και με αυξητικη δυναμικη οσο θα εδραιωνεται. Και στο παραπανω θεμα η κυβερνηση της ΝΔ ειχε καταγραψει οντως ενα φαουλ. Τωρα ποσο πιστευει ο Ελληνας οτι αυτα ειναι θεατρο η αληθεια, μολις κατεγραφη απο τις εκλογες. Μενει να δουμε αν αυτη η κατασταση θ αλλαξει με το καιρο γιατι και οι του ΣΥΡΙΖΑ εχουν αντιληφθει οτι ειναι κατω απο τους προβολεις και μαλιστα οχι μονο εθνικα αλλα διεθνως. Δυσπιστια υπαρχει αλλα και προσδοκιες απ οτι βλεπω γυρω μου. Ιδωμεν......Εδω θαμαστε να τα λεμε.

  • Eva avatar
   Eva @ Κυθήριος 28/01/2015 22:52:13

   Θα τα βάλουν μέσα.

 4. George avatar
  George 28/01/2015 14:24:55

  Στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτραπεί ο ουσιαστικός έλεγχος του Δημοσίου στις τράπεζες, προχωρά η νέα κυβέρνηση. Προφανώς απο εκεί θα αντληθουν τα λεφτά για τις άμεσες ανάγκες μέσω κρατικών τιτλών.

 5. Tassos avatar
  Tassos 28/01/2015 14:25:16

  Εγώ δεν βλέπω καναν λαϊκισμό. Κομμουνισμό βλέπω.

 6. saloniki avatar
  saloniki 28/01/2015 16:41:20

  Βλέπω ότι το θέμα της απόδοσης ιθαγένειας, το έχετε ιεραρχήσει χαμηλά στις προτεραιότητές σας. Γιατί;

  • Fotini avatar
   Fotini @ saloniki 28/01/2015 17:57:56

   SAYS WHO?? Γιά μένα εἶναι ἡ πρώτη προτεραιότητα.

   • saloniki avatar
    saloniki @ Fotini 28/01/2015 19:53:30

    Είδατε σε τη σειρά το έχει ο συντάκτης του άρθρου;

    • Eva avatar
     Eva @ saloniki 28/01/2015 23:13:56

     Εγω πάλι βλέπω οτι κάποιοι υπερπατριώτες το κάνανε γαργάρα.

     • Eva avatar
      Eva @ Eva 28/01/2015 23:17:00

      Όμως με την ιθαγένεια θ ασχολούμεθα τώρα? Το θέμα είναι οτι πήραμε (το... σωστό) υπουργείο

  • ΤΤ avatar
   ΤΤ @ saloniki 28/01/2015 18:23:29

   Πρώτο θέμα είναι, αν όχι το μόνο. Δεν πειράζει, ο ελληνικός λαός ψήφισε με ανοιχτά μάτια αυτούς που υπόσχονται ανοιχτά σύνορα και διαβατήριο 'αμα τη αφίξει, σε όλο τον πλανήτη. Ψήφισε δηλαδή να γίνει μειονότητα στην Ελλάδα. Συνειδητά. Απλά περιμένουμε να γίνουμε Κόπτες. Για να παραφράσω, όποιος λαός πουλήσει την πατρίδα του για την υπόσχεση επιδόματος άγαμης θυγατέρας, θα τα χάσει και τα δύο.

   • Eva avatar
    Eva @ ΤΤ 28/01/2015 23:27:31

    Ένα κομμάτι του λαού ψήφισε έτσι. Αλλά οι υπεύθυνοι γι αυτά που γράφετε έχουν όνομα.Και φτηνές δικαιολογίες δε μασάμε.

 7. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 28/01/2015 18:05:00

  Και μην ξεχνάμε και αυτά που υποσχέθηκε ο Καμμενος στο Υπουργείο Άμυνας: - Πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών ΑΜΕΣΑ. - Εξασφάλιση πιστώσεων για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. - Εξασφάλιση πιστώσεων για προγράμματα συντήρησης των υπαρχόντων μέσων. - Εξασφάλιση πιστώσεων για επανεκκίνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. ΕΙΔΩΜΕΝ.....

 8. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 28/01/2015 18:52:57

  Λόγω έλλειψης χρημάτων πολλά δε θα προλάβουν να τα εφαρμόσουν. Κάποια που δε θέλουν χρήματα, εφαρμόζοντάς τα θα κάνουν μεγάλο κακό, όπως η απόδοση ιθαγένειας. Μήπως θέλουν να το κάνουν προ του δημοψηφίσματος που έρχεται μπας και πιάσουν το 51% υπέρ δραχμής ευκολότερα; Γιατί το ευρώ ήταν κατάκτηση με στερήσεις μόνο των Ελλήνων και μόνο η Πατρίδα θα κινδυνεύσει από την απομόνωση. Οι μη Έλληνες που θα πάρουν την ταυτότητα όμως τέτοιες αναστολές δε θα έχουν...

  • Fotini avatar
   Fotini @ Γεώργιος Τ. 28/01/2015 21:10:26

   Γεώργιε, οἱ μή ῞Ελληνες, δλδ οἱ λάθρο, θά ἔχουν ἀναστολές. Γιά τήν δραχμή θά "δουλεύουν"; :)

   • George N avatar
    George N @ Fotini 29/01/2015 11:28:35

    Γιατί πιστεύετε ότι θα μείνει έστω και ένας μετανάστης αν πάμε σε κατοχική δραχμή? Τέτοια αντιμεταναστευτική πολιτική ούτε η ΧΑ δεν έχει :-)

 9. vick avatar
  vick 28/01/2015 20:28:20

  ενταξει, φοβερο σχεδιο με τη νομιμοποιηση των λαθρομεταναστων.. οτι ολοι το φωναζαμε πριν τις εκλογες οτι ετσι θα κανει ο συριζα να αλλαξει τις εκλογικες ισορροπιες, κανενας δεν πιστευε.. τωρα ας τα λουστει στις επομενες εκλογες να ψηφιζουν 2 εκ. αλβανοι, πακιστανοι, νιγηριανοι, και δεν συμμαζευεται

  • Eva avatar
   Eva @ vick 28/01/2015 23:03:59

   Να θυμίσω οτι η κυρία υφυπουργός έλεγε οτι τους πνίγει το λιμενικό.

 10. Φρουρός avatar
  Φρουρός 28/01/2015 21:17:30

  Η ακύρωση της "Αναδιανομής της ΔΕΗ" είναι το πρώτο κακό σημάδι για αυτά που θα ακολουθήσουν σε άλλα πεδία(αεροδρόμια,ΟΛΠ, κλπ)
  - Κάποιοι άρχισαν να χορεύουν πεντοζάλη και άλλοι αναστενάζουν σε αναμμένα κάρβουνα

 11. extra_medium avatar
  extra_medium 28/01/2015 22:04:26

  "Επανέρχονται στο δημόσιο όλοι όσοι απολύθηκαν", "Επαναφορά των απολυμένων της ΕΡΤ", "Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές" "Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων επιστρέφουν στις θέσεις τους." "Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης..." Πρώτη φορά αριστερά;;;;; Ή απλά επαναφορά;;; Και αυτή τη φορά θα μας μείνουν αξέχαστοι.

  • Eva avatar
   Eva @ extra_medium 29/01/2015 08:52:34

   Επαναφορά των ρουσφετιών και της αδικίας σε βάρος των ανέργων.

 12. George N avatar
  George N 29/01/2015 11:09:42

  "..έχουν διασφαλίσει το κάθε ευρώ για κάθε σύνταξη για όλους τους μήνες, για όλα τα χρόνια" στον αιώνα των αιώνων Aμήν Αυτό ακούγεται τόσο πειστικό όσο οι πατροπαράδοτες κραυγές υπουργών οικονομικών λίγο πριν μια πτώχευση ότι η χώρα δέχεται οργανωμένη επίθεση από ξένους και ντόπιους κερδοσκόπους!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.