ΣΥΡΙΖΑ: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του μπλα μπλα...
25/09/2014 16:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του μπλα μπλα...

Αν θέλει ο Τσίπρας να προσφέρει υπηρεσίες στην πατρίδα του πρέπει να πει την αλήθεια. Και πρέπει να μπει κι ο ίδιος μπροστά στη διαπραγμάτευση για να αλλάξουν οι κακοί όροι κι όχι να κουρευτούν τα δάνεια επειδή έτσι γουστάρει.

Σε έναν... ιδανικό κόσμο αυτός που χρωστάει θα πήγαινε στον δανειστή του και θα έλεγε «διέγραψέ μου ότι σου χρωστάω και άμα σ' αρέσει». Κι ο δανειστής θα έσκυβε το κεφάλι και θα έλεγε «σου τα χαρίζω γιατί είμαι κιμπάρης κι εσύ είσαι μάγκας».

Είναι ο ιδανικός αριστερός κόσμος που ποιος στον πλανήτη δεν θα ήθελε. Να δανείζεσαι για να μεγαλώσεις το ελληνικό δημόσιο, να διορίσεις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη, να κάνεις τη Ρένα Δούρου υπουργό προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα πάει στους δανειστές θα τους πει «ξεχάστε τα λεφτά που δανειστήκαμε» και εκείνοι θα τρομάξουν τόσο πολύ που θα του κόψουν κι επιπλέον ένα τσεκ.

Όμως ο ιδανικός αυτός κόσμος δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει. Κι όποιος λέει ότι οι δανειστές θα μας χαρίσουν όλο ή μέρος του δανείου είναι το λιγότερο ανόητοι, το περισσότερο άσχετοι. Μια φορά έγιναν θαύματα με το κούρεμα των δανείων και το πληρώσαμε με αίμα δάκρυα και ιδρώτα.

Αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι καλά και να το βάλουμε στο μυαλό μας τώρα που ξεκινά η διαπραγμάτευση, η τελική όπως όλα δείχνουν. Ποιο είναι το θέμα της διαπραγμάτευσης είναι η ουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι πρέπει να ζητήσουμε να μας χαρίζουν τα δάνεια και να μηδενίσουμε το κοντέρ ξεκινώντας από το μηδέν. Βεβαίως για να συντηρηθεί αυτό το κράτος, με αυτό το παραγωγικό μοντέλο, θα χρειαστούν νέα δάνεια, όμως, γιατί να το πει η Κουμουνδούρου, το κάνει γαργάρα.

Από την άλλη, όλοι οι σοβαροί πολίτες αυτής της χώρας λένε ότι αυτό που πρέπει να διαπραγματευτεί η Ελλάδα με τους δανειστές είναι τα εγκληματικά λάθη του μνημονίου. Για παράδειγμα τα επιτόκια που είναι ακόμη υψηλά. Ή ακόμη και το ποσοστό του χρέους που κάποιοι φωστήρες επιμένουν ότι πρέπει να είναι στο 120% του ΑΕΠ ενώ τα νούμερα δείχνουν 128% και βάλε. Και φυσικά για να επιτευχθεί ο στόχος των άσχετων δανειστών η Ελλάδα πρέπει να έχει κάθε χρόνο ρυθμό ανάπτυξης 4,5%. Ούτε στον πλανήτη... Αλέξη δεν υπάρχουν τέτοια νούμερα και αυτά πρέπει να αλλάξουν στις διαπραγματεύσεις.

Αυτή την αλήθεια πρέπει να πει όλο το πολιτικό σύστημα στον ελληνικό λαό. Ότι κανείς δε μας χαρίζει τα δανεικά αλλά ότι πρέπει να γίνουμε κάποτε κανονικό κράτος μπας και οι δανειστές μειώσουν τις απαιτήσεις τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικές μπαρούφες από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χορτάσει τον κόσμο του.

Αν θέλει λοιπόν ο Τσίπρας να προσφέρει υπηρεσίες στην πατρίδα του πρέπει να πει την αλήθεια. Και πρέπει να μπει κι ο ίδιος μπροστά στη διαπραγμάτευση για να αλλάξουν οι κακοί όροι κι όχι να κουρευτούν τα δάνεια επειδή έτσι γουστάρει. Το θέμα είναι αν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να προσφέρουν στη χώρα. Αν θέλουν να είναι απόλυτα χρήσιμοι κι όχι χρήσιμοι ηλίθιοι. Δυστυχώς η μάχη για την κατάκτηση της καρέκλας, τα παλιά, κακά κόμπλεξ του ΠΑΣΟΚ και η ασχετοσύνη τους έχει κάνει και άχρηστους ηλίθιους και επικίνδυνους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 26/09/2014 08:37:23

  Αν θέλετε να πούμε όλη την αλήθεια όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί κουρεύεται. Βασική αρχή του καπιταλισμού Έχει γίνει καμιά είκοσι φορές σε κράτη και αναρίθμητες στον ιδιωτικό τομέα. Ωραία και γιατί δεν κουρεύεται το δικό μας που είναι μη βιώσιμο; Επειδή ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου υπό τις ευλογίες της Μέρκελ υποκρίθηκαν το 2010 ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι αρκούσε ένα τεράστιο δάνειο για να γίνει βιώσιμο. 'Ετσι κάναμε το τεράστιο έγκλημα να δανειστούμε από κράτη για να ξεπληρώσουμε τράπεζες. Όμως τα χρέη προς τράπεζες θα μπορούσαμε να μην τα ξεπληρώσουμε. Με δική μας πρωτοβουλία. Θα χρεοκοπούσαμε μετά θα μου πείτε. Σάμπως μετά με PSI και επαναγορά ομολόγων δεν χρεοκοπήσαμε δύο φορές και με τη βούλα; Η μόνη συνέπεια από εκείνη την χρεοκοπία θα ήταν να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές (που έτσι και αλλιώς το πάθαμε μιας που καταφύγαμε στο ΔΝΤ) Τώρα που χρωστάμε σε κράτη δεν υπάρχει περίπτωση Γάλλος ή Γερμανός πολιτικός να συναινέσει σε κούρεμα. Γιατί μετά τα εκλογικά του ποσοστά θα συναγωνίζονται αυτά του Βασίλη Λεβέντη. Οπότε τι κάνουμε; Ένα μόνο απομένει. Δηλώνουμε ότι θα αποπληρώσουμε όλο το χρέος αλλά ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό θα είναι η αποπληρωμή να διασυνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης. Τις χρονιές που η ελληνική οικονομία μεγενθύνεται θα καταβάλουμε ένα ποσοστό των κερδών που θα επιφέρει αυτή η επένδυση. Τις χρονιές πάλι που η ελληνική οικονομία κινείται σε υφεσιακούς ρυθμούς (όπως κακή ώρα τώρα) θα καταβάλουμε κάτι λίγο, περίπου το 1/5 που δίνουμε τώρα. Αυτό πέρα από το ότι μετατρέπει το χρέος αυτόματα σε βιώσιμο έχει ένα άλλο καλό. Όταν οι δανειστές ξέρουν ότι για να παίρνουν τα χρήματα τους πρέπει η ελληνική οικονομία να πηγαίνει καλά θα φροντίζουν όσο μπορούν να πηγαίνει καλά. Και ελληνικά προιόντα θα αγοράζουν και επενδύσεις θα κάνουνε και καραβιές θα έρχονται για τις διακοπές τους. Κάπως έτσι η Γερμανία επέτυχε το οικονομικό της μεταπολεμικό θαύμα. Γιατί αποπλήρωσε τα τεράστια της χρέη με ρήτρα ανάπτυξης. Και όλοι οι δανειστές της αγοράζαν μετά μανίας Γερμανικά προιόντα για να ορθοποδήσουν μια ώρα αρχύτεραα. Είναι ιερή υποχρέωση του Έλληνα πρωθυπουργού, όποιος και να είναι να μην κάνει πίσω και να μην δεχτεί μόνο μαι απλή επιμήκυνση αποπληρωμών αν δεν έχει πρώτα μπει η ρήτρα ανάπτυξης. Αλλιώς δεν έχουμε ελπίδα.

  • ΣΤΑΘΑΚΗΣ avatar
   ΣΤΑΘΑΚΗΣ @ blue nile 26/09/2014 11:05:05

   Αγαπητέ Blue Nile αυτή είναι όντως ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Αυτή και ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής πολιτικής του Τσίπρα εξ αρχής μέχρι σήμερα. Σαφώς και ο Σμαράς συμφωνεί απόλυτα. Η διαφορά του με τον Τσίπρα είναι οτι δεν μπορεί να το πεί δημόσια, καθότι έχει υπογράψει...

  • Παράλογος; avatar
   Παράλογος; @ blue nile 26/09/2014 14:53:22

   Πολύ ενδιαφέρουσα και ξεκάθαρη τοποθέτηση. Και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις και σπουδές για να γίνει κατανοητή. Απλή λογική. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Όλοι εσείς που σχολιάζετε και ξανασχολιάζετε, απαντάτε - ξανααπαντάτε και μεταξανααπαντάτε στις διάφορες αναρτήσεις και στα σχόλιά τους, στον παρόντα ιστότοπο εννοώ, δεν βρήκατε τίποτε ενδιαφέρον στο σχόλιο του blue nile; Μου δίνετε την εντύπωση ότι συναγωνίζεστε στο ποιός θα δείξει την μεγαλύτερη αφοσίωση, ποιος θα λιβανίσει πιο αποτελεσματικά τις κυβερνητικές θέσεις. Τόσες ώρες έχουν περάσει από την αρχική ανάρτηση και από το παραπάνω ενδιαφέρον σχόλιο. Πού είναι οι δικές σας απαντήσεις; Δεν έχετε τίποτε να πείτε;

   • ΆλυτηΕξίσωση avatar
    ΆλυτηΕξίσωση @ Παράλογος; 26/09/2014 16:42:16

    E, καλά κι εσείς τώρα.... Ο σχολιασμός είναι προαιρετικός και δεν υπόκειται στον εκβιασμό του ...χρονομέτρου! Όποιος επιθυμεί, όταν το επιθυμεί και εφόσον το κρίνει σκόπιμο, γράφει τις σκέψεις του. Σιγά να μη βάλουμε κι εδώ ...κριτές που θα πατούν το κόκκινο κουμπί και θα φωνάζουν ''εκτός χρόνου'' και ''λυπάμαι χάσατε'' :-).

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ blue nile 26/09/2014 15:46:43

   Αγαπητε blue nile παντα ξεκαθαρος και κατανοητος!!! Μια ερωτηση μονο: υπαρχει περιπτωση να πτωχευσουν τα Ευρωπαϊκα κρατη στα οποια χρωσταμε; και κατω απο ποιες συνθηκες μπορει να γινει αυτο; Ποια ειναι η απροβλεπτη κατασταση που μπορει να αναποδογυρισει τους προγραμματισμους τους και τις οικονομιες τους;

  • ΆλυτηΕξίσωση avatar
   ΆλυτηΕξίσωση @ blue nile 26/09/2014 15:50:53

   Πολύ σωστά τα λέτε αγαπητέ blue nile κι αυτό θα μπορούσε να είχε ήδη απαιτηθεί και κερδηθεί από το 2011, αν Σαμαράς και Τσίπρας είχανε ομονοήσει κι είχαν ενώσει τις δυνάμεις μας ενάντια στους εκβιασμούς των τοκογλύφων. Έστω και στο και 5', καιρός να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.

  • sender avatar
   sender @ blue nile 26/09/2014 17:44:23

   Κι'επειδή ανάπτυξη χωρίς εύρυθμο κρατικό μηχανισμό και εξυγίανση του δημοσίου τομέα δεν γίνεται,η συμφωνία για ανάλογη ρήτρα δεν θα επιτευχθεί,όταν κάτι τέτοιο ούτε να το διανοηθεί ο σύριζα(μη του αγγίζετε το Δημόσιο) και όταν η κάθε(αγχωμένη πραγματικά)προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εμπόδια.Κι'αυτό είναι που εντείνει την απαισιοδοξία,αυτό το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών,που η αντίθετη πολιτική αντίληψή τους ματαιώνει κάθε δυνατότητα εθνικής συναίνεσης.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ blue nile 26/09/2014 18:55:47

   Αγαπητέ blue nile χαίρομαι πάντα να σε διαβάζω! Μια σκέψη μόνο πάνω σ' αυτό που λές για τη ρήτρα ανάπτυξης σε σχέση με τη μεταπολεμική Γερμανία. Οι Γερμανοί τότε όπως λές, αποπλήρωσαν το τεράστιο χρέος τους βασιζόμενοι στη ρήτρα ανάπτυξης,έχοντας όμως γρήγορα αποκαταστήσει και στη συνέχεια εξελίξει,την τεράστια βαριά βιομηχανία που διέθεταν.Από αυτοκίνητα,υποβρύχια,μέχρι ηλεκτρικές συσκευές. Τα οποία και συνεχίζουν να πουλούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς όμως δεν διαθέτουμε τίποτε τέτοιο. Και η ελαφριά βιομηχανία που υπήρχε,την έχουμε από χρόνια εγκαταλείψει... Φτάνει μόνο ο τουρισμός για να υπάρξεικάποια ανάπτυξη,ή για εμάς και αυτό βοήθημα θα είναι σαν να μην υπάρχει;

   • ΣΟΛΩΝ avatar
    ΣΟΛΩΝ @ Κυθήριος 27/09/2014 13:29:50

    Eμείς έχουμε κάτι πιό σημαντικό απο τους Γερμανούς μετά τον πόλεμο φίλε Κυθήριε, αρκεί οι πλούσιοι αφεντάδες μας να το πάρουν απόφαση... 1.Σε αντίθεση με την κατεστραμμενη τότε Γερμανία, διαθέτουμε την μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία στον κόσμο. Αν την εντάξουμε σε ένα σύστημα σαν το Νορβηγικό, λύσαμε το πρόβλημα. 2. Διαθέτουμε το πλέον αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα της Νοτίου Ευρώπης που προ κρίσεως (για την οποία μικρή ευθύνη σε σχέση με τις Ιρλανδικές, έχουν οι Ελληνικές τράπεζες) χαρακηριζόταν η "Τίγρης της Ν. Ευρώπης" με την μεγαλύτερη διεισδυτικότητα σε ξένες αγορές, Βαλκάνια, M. Ανατολή Β. Αφρική και αλλού. 3. Είχαμε και ενα "μικρό Λουξεμβούργο" την Κύπρο. Αυτά τα 3 όπλα αν οι Μεγάλοι μας επιτρέψουν να τα χρησιμοποιήσουμε πάλι, θα τα καταφέρουμε καλύτερα και γρηγορώτερα απο τη Γερμανία.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ ΣΟΛΩΝ 27/09/2014 14:17:09

     Πολύ σωστά όσα λές φίλε Σόλων,όμως η Κύπρος που είναι και αυτή υπό οικονομική κατοχή τώρα,έχει την ισχύ ενός ''μικρού Λουξεμβούργου''; Βεβαίως και η Ναυτιλία μας είναι ένα από τα ισχυρά μας όπλα,αν αποφασίσουν βέβαια και οι εφοπλιστές μας να βάλουν το χέρι πιό βαθιά στη τσέπη...

 2. Ξενητεμένος Μακεδόνας avatar
  Ξενητεμένος Μακεδόνας 26/09/2014 14:57:48

  «ξεχάστε τα λεφτά που δανειστήκαμε» Έχει ενδιαφέρον ο σε πρώτο πρόσωπο παρελθών χρόνος. Σαν το "μαζί τα φάγαμε". Λυπάμαι που θα μιλήσω έτσι αλλά η αντικειμενικότητα έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Γινομαστε μαρτυρες ενός χυδαίου διακομματικού ψευτοαγώνα που μας γονατίζει. Δεν υπάρχουν πια, ή αν γ΄ραφονται είναι ελάχιστα για τα πραγματικά μας προβλήματα. Ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλει "εθελούσια" έξοδο από την τροϊκανική επιτήρηση και επικυριαρχία, οι ξένοι δηλώνουν ότι δεν ζητήθηκε, ακόμα! Εξαγγέλεται "επιστροφή" στις αγορές. Δλδ, εθελούσια έξοδο σε νέο φάυλο κύκλο δανεισμού. Είδατε τα επιτόκια πρόσφατα; θα "βγούμε στις αγορές" με 6-7%; Είμαστε με τα καλά μας; Η κομματική φαυλοκρατία επί 4 χρόνια τώρα είχε την ευκαιρία να καταστησει την χώρα οικονομικά βιώσιμη, Μειώνοντας το κράτος (των ημετέρων) Καταργώντας πλεονάζοντα υπουργεία. ΔΕΚΟ (βαθύ ΠΑΣΟΚ), οργανισμούς κλπ. Εξυγειάνοντας την φαύλη γραφειοκρατία και τ Οθωμανικης υπόστασης φορολογικήό καθεστώς. Κυρίως να οργανώσει ένα υγιές σύστημα παραγωγής και ανασυγκρότησης. Και τί έκανε; Μας φέσωσε και άλλο για να διατηρηθεί στην εξουσία αυτό και οι παρατρεχάμενοι. ΠΟλλοί από εμας δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο, και δυστυχώς επαληθευτήκαμε, και πως να γινόταν αλιώς όταν το ΠΑΣΟΚ έχει αγκαλιάσει την ΝΔ και την πνίγει και θα πνίξει και τον κ. Σαμαρά στο τέλος ακόμα και αν είχε αγαθές προθέσεις. Αντ΄αυτών συνέτριψαν τους μισθούς, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, διέλυσαν την κοινωνία και αύξησαν την φορολογία πνίγοντας κάθε επιχειρηματική έννοια και δραση. Είδαμε μι άνευ προηγουμένου επίθεση στην ίδια την κοινωνία με ναζιστικού τύπου επιθέσεις όπως "μαζί τα φάγαμε" και "μαζι τα δανειστήκαμε". και τι βλέπουμε; άθλιες κομματικές σκιαμαχίες για ανύπαρκτα θέματα. Κύριοι, δεν τα δανειστήκαμε μαζί! Όπως και δεν τα φάγαμε μαζί. Μπορεί εσείς να τα δανειστήκατε μαζί με την εξωνημένη εξουσία της κομματοκρατίας και των ημετέρων, αλλά εμείς δεν τα δανειστήκαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες ομοιότητες με τους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ παρά διαφορές. Είναι αθεράπευτοι κρατιστές όλοι τους και διαπλεκόμενοι.
  Η χειραγώγηση των Ελλήνων δεν περνά πια.

 3. toxo avatar
  toxo 27/09/2014 12:28:03

  Επειδή δεν γνωρίζω και ούτε πιθανολογώ το πώς δημιουργήθηκε το Γερμανικό χρέος,(που ρυθμίστηκε το 1953,δηλ.8 χρόνια μετά την άνευ όρων συνθηκολόγησή της),μήπως μπορεί κάποιος που γνωρίζει,να μας πεί σε ποιούς και γιά ποιό λόγο χρωστούσε η Γερμανία;Το κατοχικό δάνειο από την Ελλάδα ήταν στην ρύθμιση του 1953; μήπως ρυθμίστηκαν μόνο τα εξ αποζημειώσεων πολέμου χρέη;Και αν ναι τι ομοιότητα υπάρχει με το Ελληνικό χρέος;

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ toxo 27/09/2014 13:15:32

   Αγαπητέ φίλε toxo,για το θέμα που ρωτάς δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσει,αλλά βρήκα το παρακάτω άρθρο:http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27721&subid=2&pubid=112389372

   • toxo avatar
    toxo @ Κυθήριος 27/09/2014 16:36:36

    Αγαπητέ Κυθήριε,ευχαριστώ ,αλλά φαίνεται ότι τα ερωτήματά μου ίσως είναι θέμα γιά διπλωματική εργασία φοιτητού οικονομικής σχολής.Απλώς τα έθεσα επειδή πολλοί αντιπολιτευόμενοι επικαλούνται την ρύθμιση 1953 ως λύση του Ελληνικού οικονομικού προβλήματος.Προσθέτω και το ότι το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έγινε το 1953.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.