Ρωσικό εμπάργκο: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
12/08/2014 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρωσικό εμπάργκο: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Στη χτεσινή σύσκεψη των αρμοδίων υπουργείων στο υπουργείο Εξωτερικών μόνον ευχάριστη δεν ήταν η ατμόσφαιρα. Εκτός από τη χασούρα γι' αυτή, την καλοκαιρινή σεζόν, τα χειρότερα έπονται το Φθινόπωρο και το Χειμώνα. Πολύ περισσότερο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα βγει χαμένη μόνον από τους Ρώσους, αλλά και τους “συνεταίρους” της, Ευρωπαίους.

Κοινοτικές αποζημιώσεις για τους Έλληνες παραγωγούς και αγρότες, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο; Μάλλον, όνειρο καλοκαιρινής νυκτός θα αποδειχθεί. Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς προέκυψε από τη χτεσινή έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, και Ανάπτυξης, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ. Οι πολυδιαφημισμένες, ενδεχόμενες “αποζημιώσεις”, μπορεί να είναι σε χρήμα (κοινοτικό και κρατικό), αλλά το πιθανότερο θα είναι “αντισταθμιστικές”. Δηλαδή, με τη συνδρομή της ΕΕ θα αναζητηθούν άλλες αγορές εντός και εκτός της Ευρώπης, για τα προϊόντα που προορίζονταν για Ρωσία, αλλά δεν διετέθησαν.

Αυτοί, όμως, που έχουν τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, αφού πουλούσαν τεράστιες ποσότητες στην αγορά της χώρας, είναι η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, ακόμα και το Βέλγιο με τα ντοματίνια του, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ακόμα και τα αχλάδια (!) που πουλάει στη Ρωσία, θελήσουν να τα διοχετεύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Που θα βρεθούν αυτές οι αγορές; Πως θα μοιραστούν; Και τι μερίδιο θα πάρει η Ελλάδα; Η Πολωνία για παράδειγμα, πουλούσε το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής της σε μήλα στη Ρωσία. Θα γεμίσει η Ευρώπη και η Ελλάδα με πολωνικά μήλα; Ο κίνδυνος να “ρίξουν” στις Βρυξέλλες τη χώρα μας είναι ορατός. Και προς αυτή την κατεύθυνση της διεκδίκησης συγκεκριμένων αποζημιώσεων και “αντισταθμιστικών ωφελημάτων” για τη χώρα θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη αναμένεται σημαντική σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων των 28 κρατών-μελών. Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι η χώρα μας περνάει περίοδο σκληρής οικονομικής κρίσης και λιτότητας. Δεν είναι δυνατόν να δεχτεί ένα ακόμη οικονομικό κτύπημα.

Το άμεσο κόστος

Το χειρότερο όμως, δεν είναι ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι. Υπολογίζεται λοιπόν, ότι το 40% των προγραμματισμένων ποσοτήτων των προϊόντων προς εξαγωγή στη Ρωσία, δεν θα γίνει. Κάτι που αντιστοιχεί σε 55-60 εκατομμύρια ζημιά. Τα υπόλοιπα προϊόντα, από το σύνολο των 140-150 εκ. ευρω όλων των εξαγωγών γι' αυτή την περίοδο, έχουν προωθηθεί στη ρωσική αγορά πριν από το εμπάργκο. Αυτά τα νούμερα όμως, αφορούν μόνον αυτή τη σεζόν. Τα χειρότερα έπονται το Φθινόπωρο και το Χειμώνα, οπότε οι παραγγελίες για εξαγωγές -και άρα τα έσοδα- είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Γι' αυτό, στη διϋπουργική σύσκεψη εκφράστηκε από όλες τις πλευρές ο φόβος ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ρωσική αγορά για την Ελλάδα ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της. Να σημειωθεί πως εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους, η χασούρα για την Ελλάδα, θα ανέλθει στα 200 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ελλάδα, αυτή μπορεί να είναι “φιλική”, αλλά επουδενί πρέπει κανείς να αναμένει να αρθούν οι κυρώσεις μόνο για τη χώρα μας. Τουλάχιστον επισήμως. Ανεπισήμως, στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν να γίνει θαύμα, και να κάνουν οι Ρώσοι τα στραβά μάτια για κάποιες ποσότητες ελληνικών προϊόντων ή για κάποια από αυτά. Κάτι, και πάλι πολύ δύσκολο. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, στο διπλωματικό καντάρι θα μπουν ανταλλάγματα, τα οποία ενδεχομένως θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά.

Εξοπλιστικό εμπάργκο

Σα να μην έφταναν όλα αυτά όμως, πρόβλημα, αυτή τη φορά εξαιτίας των Δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, επιβεβαιώνεται ότι πιθανώς θα αντιμετωπίσει και η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, η οποία αποτελείται βασικά από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα (βλέπε: “Οι ρωσικές αντι-κυρώσεις θα “αγγίξουν” και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;”). Τελικά, διευκρινίζεται ότι για μεν τις παλαιές συμφωνίες που έχει η Ελλάδα με τη ρωσική εταιρεία, Αλμάζ Αντέϊ, που έχει μπει στη λίστα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορούν να εκτελεστούν, για οποιαδήποτε καινούργια όμως, ακόμα και για αγορά ανταλλακτικών, που θα χρειαστούν καινούργιες συμβάσεις, μπορεί να μπλοκαριστεί. Ένα ακόμα θέμα που η Ελλάδα πρέπει να παλέψει.

Ανησυχία για το φυσικό αέριο

Τέλος, ιδιαιτέρως άσχημα είναι τα μαντάτα στον τομέα του φυσικού αερίου. Εδώ, με στοιχεία, ο ρωσικός Τύπος αφήνει να εννοηθεί ότι η Ουκρανία έχει κλέψει πολύ μεγάλες ποσότητες που προορίζονται για την Ευρώπη. Ειδικότερα, λέγεται ότι μόνο μέσα στις πρώτες εννέα ημέρες του Αυγούστου, τα αποθέματά της αυξήθηκαν κατά 181,65 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, και έφτασαν τα 15,128 δισ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ουγγαρία και η Πολωνία της έδωσαν μόνο τα 72 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 110 είναι άγνωστο από που τα πήρε. Αναφέρεται ακόμα ότι από τις 16 Ιουλίου, οπότε η Ρωσία σταμάτησε να δίνει αέριο στην Ουκρανία, τα αποθέματα της δεύτερης αυξήθηκαν κατά 1,92 δισ. κυβικά μέτρα. Βέβαια, οι αποθηκευτικοί χώροι της Ουκρανίας είναι μόνον κατά το ήμισυ γεμάτοι με φυσικό αέριο (οι ανάγκες της χώρας είναι 55 δισ. κυβικά, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι το Κίεβο της χρωστάει 5,3 δισ. δολάρια). Τον Χειμώνα πιθανώς, η ρωσική πλευρά θα επιχειρήσει άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς τη Δύση με όπλο το φυσικό αέριο. Πολύ περισσότερο, με “εργαλείο” την Ουκρανία, αλλά και την ενδεχόμενη κλοπή αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη εκ μέρους της χώρας. Η Ελλάδα έχει φροντίσει να γεμίσει τις δεξαμενές της ή θα βρεθούμε μπροστά σε νέα προβλήματα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οπούντιος Λοκρός avatar
  Οπούντιος Λοκρός 12/08/2014 09:40:24

  Τέτοια αθωότητα πια οι ηγέτες μας ? Κανενός δεν του πήγε το μυαλό ότι θα υπάρξουν αντίποινα ? Ή διέταξε η φράου και όλοι σούζα στην αναφορά ?

 2. GregA avatar
  GregA 12/08/2014 10:14:20

  Η απόλυτη αποδοχή του ρόλου του υποτελούς φέρνει την οσφυοκαμψία η οποία προσωποποιείται στον σημερινό "υπουργό εξωτερικών" έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα που περιγράφονται στο άρθρο, ίσως δε και ακόμη χειρότερα. Είχαμε τη δυνατότητα ναν παίξουμε πολλούς ρολους στη διευθέτηση της κρίσης, με σοβαρό υπουργό και όχι έναν υπερφύαλο βερμπαλιστή και συμπλεγματικό καρριερίστα. Είμαστε στην Ε.Ε. αλλά παραδοσιακά έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα συμφέροντά μας ταυτίζονται με αυτά της αρκούδας πολύ περισσόετρα απ'ότι με αυτά της Γερμανίας, τα οποία σπέυδουμε να υπηρετήσουμε με δουλικότητα. Απλά άλλη μια ευκαιρία χάθηκε και εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε οι ηττημένοι, ανεξάρτητα ποιός θα είναι ο νικητής.

 3. OSIRIS1 avatar
  OSIRIS1 12/08/2014 10:29:04

  Ο Μανώλης Γλέζος ξεκαθάρισε την θέση του Σύριζα κατά του εμπάργκο στη Ρωσία. Πρέπει να τον δοκιμάσουμε αν λέει αλήθεια. Αν λέει ψέμματα, ο Σαμαράς θα επανέλθει για άλλες 2 τετραετίες τουλάχιστο.

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 12/08/2014 11:28:25

  Διάβασα σε μία εφημερίδα φευγαλέα, σήμερα το πρωί ότι η υπόθεση με την ρωσία θα φέρει ζημιά της τάξης του 0,6 του ΑΕΠ. Ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί η εφημερίδα. Έχω την εντύπωση ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ρωσία είναι ελαχιστότατες, για την ακρίβεια μόλις το 1,9% των εξαγωγών μας πάει στη ρωσία (ενώ το 11% πάει την Τουρκία παρακαλώ! Ακολουθεί η Ιταλία με 8% που είναι και ο πρώτος εμπορικός μας εταίρος γιατί εισάγουμε και πολλά είδη απ'αυτήν την χώρα). http://atlas.media.mit.edu/profile/country/grc/

 5. foros1 avatar
  foros1 12/08/2014 12:26:59

  αν το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης κλονίζεται από ένα εμπάργκο τροφίμων, τότε κάτι κάνουμε λάθος στην Ευρώπη. φανταστείτε ένα εμπάργκο βακαλάου στην Αλάσκα, να κλόνιζε τις ΗΠΑ! Ας προβληματίσουν αυτά τους υπευθύνους των Βρυξελών...

 6. Νίκος Χατζητουλούσης avatar
  Νίκος Χατζητουλούσης 12/08/2014 14:33:15

  Πολύ σωστές οι σκέψεις και τα σχόλια για τον κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο. Όλες αυτές τις μέρες τα ΜΜΕ κινούνται γύρω από αυτές τις επιπτώσεις και αναπτύσουν σενάρια καταστροφολογίας χάριν της ενημέρωσης και του ανταγωνισμού. Κανείς όμως δεν γράφει και δεν μιλάει για τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχει η Ρωσία από αυτό το εμπάργκο και κανείς δεν ξέρει ποιός θα είναι τελικά ο νικητής. Μπορεί να είναι η Ευρώπη βρε αδελφέ και να οφεληθεί και η Ελλάδα, που ξέρεις. Ποιός νομίζει ότι η Ρωσία δεν φοβάται μια πιθανή ολομέτωπη σύγκρουση με την Ευρώπη. Τα νταηλίκια του Πούτιν μέχρι που θα τραβήξουν και που θα οδηγήσουν την χώρα του; Το ξέρει κανείς; Mια χώρα με μεγάλες εισαγωγές και εξαγωγές πως θα καλύψει την χασούρα , διότι όλα κινούνται πάνω σε οικονομικές ράγες. Πολύ λιγότερο πάνω σε κοινωνικές και πολιτικές. Και τελικά ποιά είναι η γνώμη των ρώσων πολιτών για αυτό το παιχνίδι ;

 7. Seagull avatar
  Seagull 12/08/2014 15:02:09

  Επειδή το πάρτι μόλις ξεκίνησε και δεν ξέρουμε ούτε πότε ούτε πως θα καταλήξει καλό είναι να μην επαναπαυόμαστε και να γίνει προσπάθεια προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε άλλες αγορές. Τώρα αυτά που λέει ότι λέει ο Γκλέζος στον σύντροφο και κύριο είναι απλοϊκές μα@@@@@λες για να περνάει η ώρα. Σιγά μη αλλάζει την απόφαση ο Πούτιν γιατί του το ζήτησε ο Γκλέζος.

  • Ισόνομος πολίτης avatar
   Ισόνομος πολίτης @ Seagull 13/08/2014 10:53:42

   Η ζώσα Ελληνική Αντιστασιακή μας περηφάνεια κατά των ναζί κατακτητών της περίοδο 41- 44 ονομάζεται: Μανώλης Γλέζος και όχι "Γκλέζος".... Οποία αθλιότητα τέλος πάντων...... herr Seagull

   • Seagull avatar
    Seagull @ Ισόνομος πολίτης 13/08/2014 11:44:35

    ΄Ενα " κ" λοιπόν έθιξε την ζώσα Αντιστασιακή σας περηφάνεια... ζητώ ταπεινά συγνώμη! Οι μετα-αντιστασιακές αθλιότητες όμως ουδόλως πρέπει να σας έχουν ενοχλήσει.

    • Ισόνομος πολίτης avatar
     Ισόνομος πολίτης @ Seagull 13/08/2014 11:55:48

     Δεκτή! Δεν συστρατεύομαι με τον πολιτικό χώρο που φιλοξενεί τoν Μανώλη Γλέζο.. Σε κάθε περίπτωση όμως οι "μετα - αντιστασιακές" του πολιτικές πράξεις πόρρω απέχουν να χαρακτηριστούν.... "αθλιότητες" Μερικές από τις πράξεις του, ίσως να είναι ισοδύναμες με το τσίμπημα κουνουπιού στον πισινό του ελέφαντα.... Μιλάω πάντοτε συγκριτικά....

     • Seagull avatar
      Seagull @ Ισόνομος πολίτης 13/08/2014 13:29:01

      Εγώ μίλησα γενικά.... ότι μετά την περήφανη Ελληνική αντίσταση (η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιστάθηκε στον κατακτητή ανεξαρτήτως πολιτικών πεπποιθήσεων) έγιναν και γίνονται αθλιότητες, σε επίπεδο πρωταθλητισμού θα έλεγε κανείς, από όλους, πολίτες, πολιτικούς & πολιτικά κόμματα ανεξαρτήτως χρώματος & εμπνεύσεως. Δυστυχώς οι θετικές στιγμές της ιστορίας μας δεν μας ενώνουν, δεν μας εμπνέουν και δεν μας καθοδηγούν.

 8. Νεο-δεξιός avatar
  Νεο-δεξιός 13/08/2014 10:07:55

  Η ευρωπαϊκή σας ενημέρωση είναι ελλιπέστατη.ς Η Γαλλία εξάγει κυρίως κρασιά και αρώματα και ουδείς ασχολείται με το "εμπάργκο"...που είναι ίσως μια π..δή του Πούτιν στην Ευρώπη.... Εκτός από Κλαψομου...ες παράγει κάτι άλλος αυτός ο τόπος;;; Μπααααα !

 9. ολγα avatar
  ολγα 14/08/2014 22:15:22

  Πολυ σωστο το αρθρο σας. Ειναι μεγαλη καταστροφη για τον αγροτικο τομεα αυτο που συμβαινει με το εμπαργκο. Σκετος εφιαλτης. Και ειναι ψεμα οτι μπορουν να βρουν κι αλλες αγορες. Η Ευρωπη , ηδη, πληρωνει ψιχουλα για τα ροδακινα και η αγορα της ειχε υπερκορεστει. Σε Μολδαβια και Ουκρανια ηδη στελνουν , εδω και πολλα χρονια ροδακινα, ποσα πια να στειλουν? Η μονη διεξοδος (κι οχι μονο για τα ελληνικα προιοντα), ηταν η μεγαλη αγορα της Ρωσιας. Χανοντας την , οι ροδακινοπαραγωγοι, και αλλοι αγροτες, καταστρεφονται. Και εχει μεγαλη ευθυνη γι αυτο η κυβερνηση. Μην απορουν, εκει στου Μαξιμου, αν δεν βρισκουν ουτε την ψηφο τους, στη Μακεδονια. Τι χειροτερο δηλαδη θα παθουν οι αγροτες αν ερθει ο Τσιπρας? Η καταστροφη τους ειναι ηδη μπροστα τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.