Πως θα αντιμετώπιζε την κρίση του Barbaros o ΣΥΡΙΖΑ;
21/10/2014 15:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως θα αντιμετώπιζε την κρίση του Barbaros o ΣΥΡΙΖΑ;

Από το να ρίχνεις «δεκάρικους» λόγους για την «απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» μέχρι να ξέρεις πώς θα αντιδράσεις όταν σου «σκάσει η στραβή» η απόσταση είναι μεγάλη.

Την ίδια στιγμή που το Barbaros κόβει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ το άλλο… Barbaros αυτό του ΣΥΡΙΖΑ κόβει βόλτες στο Πεντάγωνο. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας θέλησε να δείξει πόσο μεγάλος ηγέτης είναι ώστε να αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική και να δίνει σημασία σ’ αυτήν.

Αφήνοντας για λίγο τα σκισμένα μνημόνια και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τον «φίλο» του Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο λέγεται ότι έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και… ταιριάζουν τα χνώτα τους. Το παραβλέπουμε αυτό για να μην πούμε καμιά βαρύτερη κουβέντα, αλλά είναι εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε το φιλικό περιβάλλον του υπουργού Άμυνας κι όχι τον υπουργό Εξωτερικών, Β. Βενιζέλο, πιο αρμόδιο για να τον ενημερώσει για τα εξωτερικά θέματα.

Συζήτησαν στο Πεντάγωνο για τα όσα γίνονται στο Αιγαίο αλλά και στα Βαλκάνια με την έξαρση του εθνικισμού και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια στιγμή τι ειπώθηκε από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του και στα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Αν υποθετικά σε μερικούς μήνες πρωθυπουργός είναι ο Τσίπρας και υπουργός Άμυνας ο… Στρατούλης θα είχε ενδιαφέρον να ξέρει ο ελληνικός λαός πως αντιμετωπίζεις μια κατάσταση που μοιάζει πολύ με τα Ίμια. Η εθνική κυριαρχία δεν είναι πεντόβολα να παίζουν στην αυλή της Κουμουνδούρου και κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθει ο κόσμος πώς βλέπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπουν το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, τι πρέπει να γίνει με την ελληνική ΑΟΖ (για την οποία υπάρχει καθυστέρηση πράγματι και από την κυβέρνηση).

Επίσης, συμφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ με την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που έγινε με πρωτοβουλία Σαμαρά ο οποίος αρχές Νοεμβρίου θα πάει σε Λευκωσία και Κάιρο;

Και τι λένε για τα Βαλκάνια, τον αλβανικό εθνικισμό ή τις προκλήσεις των Σκοπιανών εκεί στην Κουμουνδούρου που έχουν στις τάξεις τους διάφορους απίθανους που μιλάνε για «Μακεδόνες»;

Γιατί από το να ρίχνεις «δεκάρικους» λόγους για την «απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» μέχρι να ξέρεις πώς θα αντιδράσεις όταν σου «σκάσει η στραβή» η απόσταση είναι μεγάλη.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το πρόγραμμα για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το κρατάνε κρυφό. Είναι προφανώς όπως το μυστικό για το που θα βρούνε λεφτά.

Όμως, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μια χρεοκοπία, δεν μπορεί να αντέξει μια εθνική ταπείνωση, αυτό πρέπει όλοι να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης καλά έκανε ο Τσίπρας και ζήτησε να ενημερωθεί για τα όσα συμβαίνουν, όμως, μήπως θα έπρεπε να μας πει και τους στόχους του, τα σχέδιά του για την εξωτερική πολιτική και άμυνα;

Από την άλλη η κυβέρνηση επιχειρεί με προσεκτικούς χειρισμούς να διαχειριστεί μια κατάσταση που συμβαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μια σπίθα αρκεί να φέρει καταστροφή στην περιοχή, κάτι που ίσως οι Τούρκοι επιθυμούν διακαώς για να ξεφύγουν από τα προβλήματα με τους Κούρδους και να δημιουργήσουν τετελεσμένα στα νερά του Αιγαίου. Ασφαλώς και δεν πρέπει να εμπλακούμε σε πολεμική σύρραξη, εκτός κι αν προκληθούμε. Η παραπομπή του θέματος στα διεθνή φόρα είναι προς ώρας η καλύτερη επιλογή, όπως και η προετοιμασία της εθνικής άμυνας για το χειρότερο.

Αλλά από την άλλη η τουρκική προκλητικότητα είναι η απάντηση σε όσους ετοίμαζαν νέα σχέδια Ανάν και έστηναν σκηνικό συνομιλιών με τους Ατίλλες. Κάποιοι ήθελαν ξανά να τελειώνουν με το Κυπριακό, αλλά το… χούι των Τούρκων τους χάλασε τα σχέδια. Το σεισμογραφικό που βολτάρει στο Αιγαίο υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για συνομιλίες στο πλαίσιο των κανόνων του ΟΗΕ. Άλλωστε, οι Τούρκοι δε φημίζονται για την μπέσα τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Seagull avatar
  Seagull 21/10/2014 15:54:43

  Το πιό σύντομο και ζουμερό ανέκδοτο: Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Μα θα εφαρμόσει την εξωτερική πολιτική που υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες & όχι μόνο και ο σύριζα όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Ακου - βλέπε - σώπα. Για ποιά εξωτερική πολιτική να μιλήσουμε όπως για παράδειγμα για εκείνο το άνοιγμα του Καραμανλή προς την Ρωσία που τον έστειλε αδιάβαστο, ή για εκείνο το ηρωϊκό " ευχαριστούμε" του Σημίτη..... Ωρες είναι να πιστέψουμε ότι το " πειραματόζωο " θα ασκήσει και εξωτερική πολιτική.

 2. Υπήκοος Ελλαδιστάν avatar
  Υπήκοος Ελλαδιστάν 21/10/2014 17:09:08

  Που είναι η χώρα μας, φοβάται;

 3. greg avatar
  greg 21/10/2014 19:20:37

  Καλά, άν προκληθούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ, ώς γνωστόν, θά αναθέσει τό θέμα στή .... λαϊκή πολιτοφυλακή σέ συνδυασμό μέ τίς επιτροπές "φαντάρων" γιά νά τό λύσουν. Τό πιό άμεσο όμως, όπως φαίνεται, ερώτημα είναι τί θά κάνει η κυβέρνηση άν προκληθούμε (κι άλλο;).

 4. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 21/10/2014 19:43:25

  Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει οτι απο τον Βενιζέλο δεν προκειται να εχει σοβαρή ενημέρωση και διάλεξε τον Αβραμοπουλο. Ελπίζω επίσης να κατάλαβε και το ότι την Τουρκική επιθετικότητα μόνο ο φόβος της αποτρεπτικής μας ισχύος μπορεί να την περιορίσει. Δεν ειμαι και τόσο αισιόδοξος, είναι ισχυρή η συνείδηση γραφικότητας των Συριζαιων, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Το κακό είναι οτι και η κυβέρνηση, πέραν Βενιζελου, δεν δείχνει αποφασιστικότητα και διάθεση παρέμβασης μεσω επίδειξης σημαίας στην περιοχή , ενθυμούμενη την υποχρέωση της για προστασία του ενιαίου χώρου . Λέτε να δοκιμάζεται η αναερόβια πρόωση του Παπανικολή εκει κοντά και λογικά να μην έχει ανακοινωθεί; Μακάρι!!

 5. chp avatar
  chp 21/10/2014 20:02:31

  Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει ο Τσίπρας εάν έρθει στην εξουσία ,γνωρίζουμε όμως το τί δεν έπραξαν οι συνέταιροι μας ,οι οποίοι ασκούν ασφυκτικό έλεγχο και στον αμυντικό προυπολογισμό. Δηλαδή δεν εγγυούνται τίποτε παρά μόνο την παραμονή μας στο ευρώ ,υπό προυποθέσεις....... Από την άλλη η Ελλάς , μαζί με άλλες δύο χώρες είναι οι μόνες που ξοδεύουν το ελάχιστο πλαφόν που απαιτεί το ΝΑΤΟ. Δηλαδή πληρώνουμε να ακούγεται το "Μακεδονία" στο Λονδίνο Γινόμαστε τσάμπα στρατός κατοχής στο Αφγανιστάν και λαμβάνουμε ως αντίδωρο πρόσφυγες. Ρίχνουμε τον Καντάφι , απόφοιτο της ΣΣΕ και εργοδότη πολλών Ελληνικών επιχειρήσεων και ούτε ένα συμβόλαιο (προ του εμφυλίου) . Καλά πάμε ,η χώρα του τσάμπα ....(Και δεν φταίει ο Τσίπρας για αυτό !!!!)

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ chp 23/10/2014 00:04:05

   Η χωρα του τσαμπα αλλα μη βγαζουμε την ουρα μας απεξω. Αν εχουμε υιο τοτε παρακαλαμε να τον τοποθετησουμε κλαρινογαμπρο στο κεντρο της Αθηνας. Αν ειμαστε εμεις παρακαλαμε να υπηρετησουμε στο πενταγωνο η στο Καβουρι. Παλι σαν πελατες θα τρεχουμε πισω απο τους πολιτικους για το ΄ρουσφετακι΄. Ας δουμε τις δομες του Τουρκικου στρατου. Ας αναλογιστουμε οτι μεχρι πριν 20 χρονια δεν ηξεραν τι σημαινει ναυπηγειο και τι σημαινει ναυτικο. Ας δουμε τι καναμε εμεις με τα ναυπηγεια Ελευσινας κλπ. Ας αναλογιστουμε οτι με το ΈΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδκατο ¨και χωρις καμια ντροπη εκχωρισαμε τα παντα στους Τουρκους. Σημερα εχουν Μαρινες, ναυπηγεια, τεχνογνωσια και φυσικα το θρασος που ειχαν παντα.

 6. Κρίτων avatar
  Κρίτων 21/10/2014 20:10:33

  Μην χολοσκάτε αγαπητοί φίλοι. Με τον ΄διο τρόπο που αντιδρούν όλοι οι πολιτικοί και γεγνικά η πολιτική τάξη. Τσιμουδιά Κάποιος δεκάρικος για το διεθνές δίκαιο (Βενιζέλος, προχθές) Κια θα ποιήσουν την νήσσαν γιατί απογύμνωσαν την Ελλάδα από αποτρεπτική ισχύ μιας και ήταν -και συνεχίζουν να είναι- αφοσιωμένοι στο φαϊ.

 7. Armagedon avatar
  Armagedon 21/10/2014 20:47:34

  Μα το τι θα έκανε ο Τσίπρας είναι το ζητούμενο; Το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση που κυβερνά τ ώ ρ α! Και δεν κάνει τίποτα. Σφυρίζει αδιάφορα δεξιά κι αριστερά σαν μη συμβαίνει τίποτα! Δε λέω να πλακώσει τα τουρκικά σκάφη στις βόμβες. Αλλά ρε αδερφέ, στείλε ένα πλοίο! Μεταστάθμευσε δυο F 16 στην Α/Β "Ανδρέας Παπανδρέου"! Δείξε ότι υπάρχεις! Έλεος επιτέλους με την πολιτική κατευνασμού/φινλανδοποίησης!

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/10/2014 21:10:11

  Προς το παρόν η μόνη αντίδραση της Κύπρου είναι να βάλει ζήτημα Τουρκίας στα συμβούλια των "τοκογλύφων"ώστε να παγώσει η ένταξή της στο κλαμπ των "τοκογλύφων".Αυτό βέβαια μπορεί να το κάνει επειδή είναι η ίδια και η Ελλάδα μέσα.Εάν δεν ήσαν δεν θα μπορούσε και δεν θα έκανε τίποτα γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.Με Τσίπρα ή χωρίς κανείς δεν μπορεί να πειράξει το "Μπαρμπαρός" στις θάλασσες της Κύπρου.

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ ψυχραιμια 22/10/2014 17:23:43

   Ετσι ακριβώς, η Τουρκία είναι γνωστό οτι υπολογίζει ιδιαίτερα τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών , συμβουλίων, δικαστηρίων κλπ κλπ και θα φοβηθεί μολις γίνει η καταγγελία . Σε δικαιώνει και η ιστορία άλλωστε με τις δυναμικές ενέργειες της ΕΕ που πέτυχε να απελευθερώσει κατεχόμενο μέρος χώρας μέλους της.Γνωστά αυτα να μη τα ξαναλέμε ε; Οσο για το Βαρβαρος, η Κύπρος βρισκεται μακρυά, που να στείλουμε καράβι απλά έστω να το παρακολουθεί. Θα χαλάσουμε χρήματα και θα λείψουν απο τους καημένους που τα μας τα έχουν δώσει και πρέπει με κάθε κόστος, ακομα και εθνικό, να τα επιστρέψουμε.

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 21/10/2014 21:10:59

  Ιδού η Κύπρος, Ιδού και ο Βάρβαρος!

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 21/10/2014 22:05:03

   Προδρόμου: “Χειρότερη κρίση και από τα Ίμια” http://bit.ly/1tJ8RYG (ethnos.gr)

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 21/10/2014 22:40:28

   Ο Γεωστρατηγικός Αναλυτής και τ. Επιστημονικός Σύμβουλος του αείμνηστου Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, του "ΟΧΙ"!, Καθηγητής Νίκος Λυγερός στο ράδιο Κόσμος 20/10/2014: “AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ http://elliniki-aoz.blogspot.gr/2014/10/nikos-lygeros-synenteuksh-sto-radio-kosmos.html

 10. chp avatar
  chp 21/10/2014 21:52:32

  Νομίζω είναι η εποχή του τέλους της μεγάλης αυταπάτης , σε όλους τους τομείς. Τα παραμύθια τελείωσαν και η ωρίμανση χτυπά την πόρτα .Και ίσως δούμε και απόδοση ευθυνών επιτέλους.

 11. yiannis avatar
  yiannis 22/10/2014 12:33:44

  Και αυτή τη στιγμή όμως που ακόμη κυβερνάει αυτή η κυβέρνηση, μόνο Ρώσοι και Ισραηλινοί δημιουργούν ασκήσεις ενάντια στην Τουρκική προκλητικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει από τώρα απούσα. Για άλλη μια φορά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.