Ποιος το είπε πως οι μάγκες χρεωκόπησαν…
20/04/2015 06:00
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος το είπε πως οι μάγκες χρεωκόπησαν…

«Καθηγητάδες τρεις και χάθηκε η πατρίς»

«Μυαλοπώλης», όπως λέμε «παντοπώλης» ή «οπωροπώλης», μια σύγχρονη μάστιγα. Δεν ήταν άλλος από τον εθνικό ολετήρα και κομιστή δεινών, τον Γιώργο Παπανδρέου, αυτός που επεξέτεινε σε μαζική κλίμακα τη χρήση «μυαλοπωλών» στην Ελλάδα. Παρακάμπτοντας σοβαρούς υπηρεσιακούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες που διέθετε ο τόπος.


Με την έναρξη της πρωθυπουργικής του θητείας δεκάδες αλλοδαποί ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, γενικώς «σύμβουλοι», κατά βάση από τον αγγλοσαξονικό κόσμο, ενέσκηψαν σαν κύμα ακριδών στη χειμαζόμενη χώρα για να της παράσχουν τα φώτα τους, πώς να αντιμετωπίσει την κρίση και, υποτίθεται, να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Άλλοι ως επίσημοι, άλλοι ως ανεπίσημοι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης.

Ως εκλεκτός πρωθυπουργικός φίλος παρουσιαζόταν τότε ο Nouriel Roubini, ο γνωστός Ιρανικής καταγωγής Αμερικανοεβραίος οικονομολόγος που είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «Dr Doom» από τις διαρκείς εσχατολογικές οικονομικές του «προβλέψεις» - καμμία από τις οποίες δεν επιβεβαιώθηκε, τουλάχιστον μέχρις ώρας. Η επιτυχής επισήμανση της «φούσκας» στην στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ, την οποία δεν έβλεπε μόνος, δεν αντισταθμίζει φυσικά τις δεκάδες ατυχείς προβλέψεις.

Το ποια υπήρξε η ουσιαστική συνεισφορά όλων εκείνων των περιώνυμων συμβούλων είναι περιττό να αναζητηθεί περαιτέρω. Μηδέν, νάδα, νουλ. Ούτε γνωρίζουμε και πιθανόν ποτέ δεν θα μάθουμε αν και πόσο πληρώθηκαν οι ίδιοι. Γνωρίζουμε μόνο την αντιπαροχή για την έλευσή τους : μια πρόσκληση-συμβόλαιο σε έναν διεθνή τουρίστα για διαλέξεις στο Harvard.

Από τον εσμό αυτό απαλλαγήκαμε εν μέρει κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης Παπαδήμου. Και κατόπιν ο Γιάννης Στουρνάρας, διαθέτοντας ο ίδιος διεθνείς γνωριμίες, προτίμησε επαφές κυρίως με τεχνοκράτες χαμηλού προφίλ από διεθνείς οργανισμούς και οίκους, από τους οποίους ζητείτο πρακτική συνδρομή σε τρέχοντα ζητήματα αιχμής, παρά «διασημότητες» των Οικονομικών.

Ο συρμός φαίνεται επανήλθε με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στους κύκλους που θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στην ευρύτερη Διεθνή Αριστερά. Έτσι προχθές μας επισκέφθηκε ο Paul Krugman, ο Λευκορωσσικής καταγωγής Αμερικανοεβραίος οικονομολόγος με το γερμανικό όνομα, σε μια χαλαρή μετάφραση ο κ. «Κανατάς», από το γερμανικό krug = jug = κανάτα, δοχείο. Ο έτερος μαζί με τον Roubini πόλος του διπόλου των διεθνών οικονομολόγων-σταρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός τον δέχθηκαν τιμώντας τον ως πρόσωπο με γνώμη αξίας.

Ο Krugman στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής υποστήριξε μετριοπαθείς, τετριμμένες θέσεις της αγγλοσαξονικής οικονομικής ανάλυσης. Όχι στη λιτότητα, η πάγια αντίθεση της αγγλοσαξονικής με τη γερμανική σχολή οικονομικής σκέψης, η αντίθεση ανάμεσα στο «χρεώσου ατελείωτα για να επεκταθείς» και στο «κυρίως αποταμίευσε για να δημιουργήσεις». Βεβαίως δεν εξήγησε ποιος και πώς θα χρηματοδοτήσει το έλλειμμα ενός κρατικού προϋπολογισμού που εισέπραττε περίπου 50-55 δις ευρώ από φορολογικά έσοδα και δαπανούσε πάνω από 70 δις, όπως γινόταν επί μια 30ετία προ της κρίσης, όταν έχει παραχωρηθεί το εκτυπωτικό δικαίωμα. Κακώς η Ελλάδα μπήκε στη Ζώνη του Ευρώ, αλλά τώρα θα ήταν ολέθριο να την εγκαταλείψει, η δραχμή θα ήταν κόλαση, είπε. Το ενδιαφέρον είναι ότι μόλις δυο χρόνια πριν έλεγε ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα ήταν η εγκατάλειψη του ευρώ και η χρεωκοπία.

Τα ίδια υποστήριζε και για την Κύπρο. Το πρόβλημα στην Κύπρο το δημιούργησε ο Χριστόφιας και κατόπιν η διαχείριση του Αναστασιάδη, ο οποίος απέρριψε την πρώτη πρόταση της ΕΕ. Αλλά η Κύπρος πέρασε μεν από μεγάλο κάβο, όμως, και αυτή διαψεύδει τον Krugman, με το Ευρώ να λειτουργεί και ως ασπίδα πρόληψης περαιτέρω κλιμάκωσης της διαρκούς τουρκικής επιθετικότητας.

Περιπτώσεις οικονομολόγων όπως ο Krugman, που έγιναν «γκουρού» από την υπερπροβολή των απόψεών τους από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, αναδεικνύουν, πέρα από το ναρκισσιστικό στοιχείο, δυο σύγχρονα προβλήματα, ένα γενικό και ένα ειδικό.

Γενικά, οι άνθρωποι παγίως ανησυχούν για τα μελλούμενα. Προαιώνια τέχνη η οιωνοσκοπία. Σήμερα, τη θέση της έχουν πάρει οι διάφοροι προφήτες «–όγοι» σε κάθε πεδίο εξειδίκευσης.
Άλλοι με επιστημονικό υπόβαθρο, όπως επιδημιολόγοι και μετεωρολόγοι. Άλλοι με ασαφές ή ακόμα και ψευδο-επιστημονικό υπόβαθρο, όπως περιβαλλοντολόγοι και οικονομολόγοι. Άλλοι με ενάσκηση επαγγέλματος στα όρια του ποινικού αδικήματος, όπως αστρολόγοι και εκλογολόγοι. Το άκρως ειρωνικό είναι όταν «πέφτουν μέσα» οι κατά τεκμήριο απατεώνες και διαψεύδονται οι επιστήμονες.

Το κυρίαρχο όμως σήμερα στοιχείο είναι η απέραντη σύγχυση που προκαλεί η «καταιγίδα» των πάσης φύσεως προβλέψεων και θεωριών, κυρίως επειδή λειτουργούν υποβολιμαία. Μετά από έξι χρόνια κρίσης και άπειρες αναλύσεις σχετικά, ο μέσος άνθρωπος βρίσκεται στο σκοτάδι για τα αίτια και τις προοπτικές. Μην νομισθεί ότι υπερασπιζόμαστε το ψευδώνυμο υπογραφής αλλά η εμπειρία, η προσεκτική παρατήρηση και η ιστορική γνώση παρέχουν τη δυνατότητα προβλέψεως όχι μελλοντικών γεγονότων επακριβώς αλλά του ρου των γεγονότων. Για παράδειγμα, στοιχειώδης πολιτική εμπειρία συνδυασμένη με ιστορική γνώση προσώπων και πραγμάτων στο χώρο της ελληνικής αριστεράς, οδηγούσε στην πρόβλεψη τού χάους που θα έφερνε η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικά τώρα, όσον αφορά στους προφήτες-οικονομολόγους, αναδεικνύεται η σκληρή αλήθεια της ειδικότητας : καλός οικονομολόγος, αν θέλετε ακόμα και μοναδικός που αξίζει να φέρει τον τίτλο, μπορεί να είναι μόνον κάποιος που συνδυάζει θεωρητική κατάρτιση με γνώση της οικονομικής πραγματικότητας. Κάποιος που από τη μία διαθέτει τα θεωρητικά εφόδια για το πώς δομείται η οικονομική ζωή στην κοινωνία, αλλά από την άλλη έχει εμπειρία για το «τί δουλεύει» στην πράξη. Τί, με λίγα λόγια, μπορεί να εφαρμοστεί, τί μπορεί να λειτουργήσει, τί μπορεί να λύσει προβλήματα, «τί περπατάει».

Εδώ οι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι έχουν πρόβλημα, εμπίπτοντας πολλές φορές στο γερμανικό ρητό «καθηγητάδες τρεις και χάθηκε η πατρίς». Από εδώ πηγάζει η αδυναμία των διάφορων Krugman, Roubini αλλά και του εγχώριου νάρκισσου Βαρουφάκη να παράξουν οικονομική αποτελεσματικότητα, πέρα από θεωρητικές προσεγγίσεις.

Δεινότητα στη γεφύρωση θεωρίας και πράξης απέδειξε ιστορικά ο «πατριάρχης» John Maynard Keynes, ο οποίος εκτός από θεωρητικός των μακροοικονομικών γνώριζε και πώς να «στήσει» το μεταπολεμικό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, που άντεξε περίπου τρεις δεκαετίες και ανατράπηκε κυρίως από πολιτικές επιλογές.

Καθώς σημαντικότατο παραμένει για τη διατύπωση των θεωριών και των προβλέψεων των οικονομολόγων ο πολιτικός προσανατολισμός. Η Οικονομία είναι Πολιτική. Δεδομένου για παράδειγμα ότι περίφημοι Κύκλοι Kondratiev φαίνεται ότι ιστορικά επιβεβαιώνονται, οι αποφάσεις για αντι-κυκλικά μέτρα είναι πολιτική επιλογή. Όπως επίσης ο τρόπος κατανομής των διαθεσίμων πόρων μέσω της φορολογικής πολιτικής. Εδώ βρίσκεται και το μοναδικό πεδίο στο οποίο συμφωνούμε με τον Βαρουφάκη : Όποιος οικονομολόγος αρνείται να αποκαλύψει τις πολιτικές του πεποιθήσεις, κρυβόμενος πίσω από μια δήθεν «αντικειμενικότητα» και «επιστημοσύνη», θα έπρεπε να συλλαμβάνεται από την αγορανομία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jim Beam avatar
  Jim Beam 20/04/2015 08:52:02

  Το Σωματείο καθηγητών -Συνδικαλιστών που να κυβερνά έχουν μόνο ένα κοινό σημείο, ότι όλοι κάποτε υπήρξαν Κομμουνιστές. Αυτή η κατάρα της Μαρξιστικής θεωρίας τους έχει εγκλωβίσει και δεν μπορούν να διοικήσουν σε κανένα τομέα. Καταφεύγουν δε στην πάγια τακτική τους ότι κάποιος άλλος φταίει .... Για τα σοβαρά θέματα φταίνε οι Εταίροι, την οικονομία, την λαθρομετανάστευση κλπ. Δεν καταθέτουν καμία εφικτή λύση, παρά φιλοσοφούν και κάνουν υποδείξεις και απειλούν όλο τον πλανήτη με χρεωκοπία λες και θα πεινάσουν οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι άμα πτωχεύσουμε. Δεν έχουν καταλάβει ότι αυτοί διοικούν και πρέπει να βρουν λύσεις. Άμεσα και αποτελεσματικά. Δεν ειναι τακτική το να λέμε στους εταίρους εσείς φταίτε, βρείτε μας μια λύση που να μην θίγει τα κεκτημένα και εμείς θα την εφαρμόσουμε. Δεν μπορεί ο Πανουσης να βλέπει την Αθηνα να καίγεται και αυτός να γράφει άρθρα ..... Η Τασία να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης με την αφέλεια 10χρονου, δεν μπορεί ο Βαρουφακης να συμπεριφέρεται σαν καραγκιόζης εκθέτοντας την χωρα. Δεν επιτρέπεται ολόκληρη η κυβέρνηση να Σύρεται πίσω από τρομοκράτες, αναρχικούς, συνδικαλιστές. Δεν επιτρέπεται να έχουμε Υπουργό Άμυνας τον πιο διαταραγμένο έλληνα πολιτικό ....

  • Παράξενος avatar
   Παράξενος @ Jim Beam 20/04/2015 11:00:21

   H Αριστερά δεν αποσκοπεί στη λύση προβλημάτων. Χρησιμοποιεί τα προβλήματα ως αφορμή για να περνάει αμέσως στο φαντασιώδες και να λέει πόσο άσχημα είναι που ο κόσμος δεν είναι όπως θα "έπρεπε". Αν σε έναν αριστερό πεις για παράδειγμα ότι υπάρχει ένα χωριό στην Αφρική που έπεσε θύμα επιδημίας αντί να κοιτάξει πώς να το βοηθήσει θα αρχίσει να μιλάει για τις κακές φαρμακευτικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται τον Τρίτο Κόσμο και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την εξάλειψη της φτώχειας. Συγκρούονται για να συγκρούονται, οι συνθήκες ομαλότητας τους αφήνουν χωρίς ρόλο και αντιπαθούν την εκάστοτε κοινωνία γιατί τους υπενθυμίζει ότι ο φανταστικός κόσμος όπου ζουν δεν υπάρχει. Ο Έλληνας δεν τους ψήφισε για να του λύσουν κάποιο πρόβλημα. Τους ψήφισε για να τον επιστρέψουν στο χρυσό 1981. Βρίσκεται και αυτός σε άρνηση της πραγματικότητας εδώ και χρόνια. Οι σοσιαλδημοκράτες της Δύσης είναι πρώην αριστεροί που σοβαρεύτηκαν. Καμία σχέση με τους αριστερούς της Ελλάδας. Εμείς εδώ δεν έχουμε καν αντιληφθεί ότι ο διαφωτισμός, που τον επικαλείται ο Τσίπρας για να κάνει καλή εντύπωση στο πόπολο, αμφισβητήθηκε στην ίδια τη Δύση από το 19ο αιώνα ενώ στον 20ό αιώνα έσβησε με τη μαζική δημοκρατία και κατανάλωση και του έκαναν κηδεία με το μεταμοντερνισμό. Ή θα βρούμε δικές μας απαντήσεις για να σώσουμε την Ελλάδα ή θα αφανιστούμε.

   • Naruto avatar
    Naruto @ Παράξενος 20/04/2015 13:02:36

    Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν παρόμοια κόμματα ονειροπαρμένων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ , συνήθως όμως είναι εξωκοινοβουλευτικά . Στην Ελλάδα πήραν την εξουσία χάρη στις ψήφους των δημοσίων που δεν θέλουν να χάσουν την αργομισθία , την σύνταξη στα 50 , το χοντρό εφάπαξ ,και την δεύτερη μαύρη δουλειά . Η λύση των προβλημάτων της Ελλάδας είναι μεν απλή αλλά σκονταύτει στο πολιτικό κόστος .

    • George N avatar
     George N @ Naruto 20/04/2015 13:44:56

     Στον φόβο (που οφείλεται σε πνευματική αδράνεια) για το πολιτικό κόστος! Αυτό που διαφεύγει είναι ότι σε συνθήκες κρίσης η μη λύση έχει πολιτικό κόστος ενώ η λύση έχει πολιτικό όφελος. Που θα πάει θα το μάθουμε....

 2. airman avatar
  airman 20/04/2015 08:56:07

  «καθηγητάδες τρεις και χάθηκε η πατρίς» Παρασκευόπουλος-Μπαλτάς-Πανούσης. Εκεί που "τέμνονται" οι γραμμές των αντικειμένων τους "χάθηκε η μπάλα". Στα οικονομικά το μπάχαλο επιχειρήθηκε να αντισταθμιστεί με τους Γιάννηδες, καθότι "σπίτι δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάνει". Βέβαια υπάρχει και το "σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση", αλλά αρκετά με τις λαϊκές θυμοσοφίες. Τα πραγματικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα και οι εξελίξεις δε θέλει πολύ να καταστούν ανεξέλεγκτες. Όσο για τους διάφορους συμβούλους και σοφούς, ότι φύτρωσε στην "αυλή" του ΓΑΠ, ήρθε η ώρα να καρπίσει. Καλή σοδειά!

 3. konkon avatar
  konkon 20/04/2015 14:14:01

  Όλοι αυτοί οι καθηγητάδες!!!! έχουν προϊστάμενο πρόεδρο δεκαπενταμελούς ΓΕΛ, και το πόπολο περιμένει να λύσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

 4. Δημήτρης Τραπεζιώτης avatar
  Δημήτρης Τραπεζιώτης 20/04/2015 14:41:22

  Έχω μια απορία το σημερινό επιτελείο (Βαρουφάκης, Παναρίτη κ.λ.π.) δεν ήταν στην ομάδα συμβούλων του ΓΑΠ ;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Δημήτρης Τραπεζιώτης 20/04/2015 16:52:06

   Εννοείται. Και ο Βαρουφάκης, όπως και ο Κρούγκμαν, προ λίγου καιρού πρότειναν ως καλύτερη λύση τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ και τώρα βλέπουν καταστροφή και χάος αν το κάνουμε. Ο στόχος είναι απλά να απενοχοποιηθούν για αυτό που θα γίνει ενώ μέχρι πρότινος το ενθάρρυναν. Τα λαμόγια! Και καθόλου τυχαίο ότι ΓΑΠ, Κρούγκμαν και Ρουμπινί παρελαύνουν σε μικρό χρονικό διάστημα ο ένας του άλλου από το Μαξίμου την ώρα που ο Βαρουφάκης κόβει όλες τις γέφυρες με τη Δύση και ο Καμμένος με το Λαφαζάνη υποτίθεται ότι μας ενώνουν με τους Ρώσους...

 5. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 20/04/2015 19:41:24

  Αγαπητέ Προφήτη, να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Το να αποδομήσεις κάποιον που δεν μπορεί να σου απαντήσει είναι εύκολο. Ομως πιστεύω οτι ο Krugman δεν είναι σύμβουλος του Τσίπρα. Άλλωστε αυτή τη φορά του συνέστησε να αποφύγει πάσει θυσία το Grexit συμβιβαζόμενος με τους εταίρους. Δεν πληρώνεται όπως ίσως, επι ΓΑΠ. Εκτός αυτού την πρώτη φορά που ήρθε στην Αθήνα, ήταν επι Κώστα Καραμανλή με τον αμίμητο εκείνον Ελληνα Υφυπουργό Οικονομίας και οικονομολόγο Αθ. Μπούρα που νόμιζε οτι ο Krugman ήταν μια κυρία με Νόμπελ... Αν "ως σοβαρούς υπηρεσιακούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες που διέθετε ο τόπος, εννοείς τον Στουρνάρα και τον Χαρδούβελη", τότε μπορείς να κριτικάρεις ελεύθερα τον Krugman και τον Stiglitz. Σαφώς και οι νομπελίστες της Ιατρικής δεν μας απήλλαξαν απο τον καρκίνο. Όμως δεν μας τον προκαλούν εκείνοι τουλάχιστον... Και οι μετεωρολόγοι πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους αλλά δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους οιωνοσκόπους. Το ότι ακούμε τις γνώμες οικονομολόγων σαν τον Krugman δεν σημαίνει οτι τους θεοποιούμε κιόλας...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ οδυσσεύς Κ. 20/04/2015 22:16:00

   @Φίλε Οδυσσέα, κανένας δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα που δεν το προκαλείς ο ίδιος στον εαυτό σου. Δεν μπορώ να αποδομήσω τον Κρουγκμαν, εκείνο που μπορώ είναι να παραθέσω γεγονότα, δηλώσεις και απόψεις, καθώς και συμπεράσματα από τη σύνθεση των παραπάνω. Αν τον εκθέτουν, οφείλεται στις πράξεις του.
   Προχθές δήλωνε "είμαι ντροπαλός στις κάμερες" ενώ τις είχε φωνάξει!

   Γράφω ακριβώς ότι εδώ, στο Μέγαρο υποστήριξε μετριοπαθείς απόψεις. Το ότι για την Κύπρο έλεγε "να χρεωκοπήσει" ήταν βλακώδες ή υποβολιμαίο, και επισημαίνεται. Μην πας στον Χαρδούβελη, η χώρα έχει στο ΓΛΚ, στο ΝΣΚ και στο ΥΠΟΙΚ γνώστες, μη διάσημους υπαλλήλους που χειρίζονται χρόνια τα ζέοντα τρέχοντα. Προτιμήθηκαν οι μυαλοπώλες για διεθνείς δημόσιες σχέσεις.

   Από κει και πέρα, το κατά πόσον καθένας αποδέχεται ειδικούς και "ειδικούς" είναι προσωπική του υπόθεση. Μην γενικεύεις με γιατρούς κ.α.
   Σαφώς στηλιτεύεται ο ναρκισσισμός κάποιων οικονομολόγων, ειδικότητα όπου οφείλουν να είναι πρωτίστως μετρημένοι και ακριβείς, όπως και η λατρεία της εποχής για «διασημότητες».
   Και, οικονομολόγοι χωρίς πρακτική εμπειρία στην Οικονομία, εκτός από αίθουσες διδασκαλίας πανεπιστημίων, είναι, μην πω εξ ολοκλήρου, μισοί άχρηστοι.
   Καλό αυτό με τον Μπούρα, το είχα ξεχάσει.

   • πΔπ avatar
    πΔπ @ Προφήτης 20/04/2015 22:53:37

    Προφήτη, χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη! Μην χαλιέσαι ιδιαίτερα με το άτομο, αφού είναι κατ' ομολογία του, ΣΥΡΙΖΑίος.

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ πΔπ 20/04/2015 23:42:24

     πΔπ, Αληθώς ο Κύριος!
     Χρόνια Πολλά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.