Ποιος θα πληρώσει τη γκάφα με τις δόσεις;
21/10/2014 20:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα πληρώσει τη γκάφα με τις δόσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες, και υπό το βάρος των δραματικών στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα ο πρωθυπουργός εξερράγη και στη σύσκεψη με τον Χαρδούβελη ζήτησε να έλθει η ρύθμιση... χθες.

Ποιος θα πληρώσει μια ακόμη ουσιαστική και επικοινωνιακή γκάφα της κυβέρνησης; Ποιος είναι ο υπεύθυνος για το Βατερλό με τη ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να πληρώσει κάποιος τις οφειλές του έως και 100 δόσεις;

Ποιος έχει την ευθιξία να παραιτηθεί που εκθέτει τον πρωθυπουργό ο οποίος έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την ευνοϊκή ρύθμιση;

Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει κι αυτό το αποδεικνύει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων που έφτασαν τα 70 δισ. Όμως η τεράστια γκάφα είναι ότι περιμένοντας τη ρύθμιση που έχει αργήσει δύο μήνες (από τη ΔΕΘ το συζητάμε) κανένας δεν πάει να πληρώσει. Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός και κάποιοι κοιμούνται ή... διαπραγματεύονται με την τρόικα.

Να θυμίσουμε μόνο ότι ο Δένδιας έλεγε πριν πάει η αντιπροσωπεία στο Παρίσι ότι έχει κλείσει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και για τις δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και υπό το βάρος των δραματικών στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα ο πρωθυπουργός εξερράγη και στη σύσκεψη με τον Χαρδούβελη ζήτησε να έλθει η ρύθμιση... χθες. Αμέσως συνεκλήθη νέα σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ζητήσει αφ' ενός να υπάρξουν αυστηρότεροι όροι στη νέα ρύθμιση (που θα προβλέπει έως και 100 δόσεις), προκειμένου να αποτραπούν οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις να «μεταπηδήσουν» στη νέα, και αφ' ετέρου η νέα ρύθμιση να «κουμπώνει» με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον συγκεκριμένο λόγο, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αυτό το διάστημα σε συνεχή επικοινωνία με την τρόικα, επιθυμώντας να κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα και, παράλληλα, να μην θεωρηθεί αυτό ως «μονομερής ενέργεια» της Ελλάδας.

Εκ των πραγμάτων, οι ρυθμίσεις θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού, επί παραδείγματι, για τα χρέη στις τράπεζες προβλέπεται και διαγραφή κεφαλαίου, ενώ για το Δημόσιο μόνον διαγραφή σε προσαυξήσεις. Όμως, η τρόικα ζητεί να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των ρυθμίσεων, ώστε να μην παρουσιάζεται κάποια από τις ρυθμίσεις ως πλέον συμφέρουσα από τις άλλες και όσοι οφείλουν και σε τράπεζες και σε Δημόσιο να επιλέξουν μόνον τη μία ή την άλλη ρύθμιση, με βάση την ελκυστικότερη για αυτούς λύση.

Περιμένοντας την ανοησία της τρόικας δηλαδή κάνουμε νέες ανοησίες εμείς μόνοι μας. Εύγε.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. costas avatar
    costas 21/10/2014 23:27:45

    Δεν είναι μόνο ότι αργεί. Είναι και που από όσα διαρρέουν δεν βγάζουμε άκρη. Έχω χρέος για το οποίο έχω κάνει ρύθμιση και θα με ενδιέφερε να πάω σε περισσότερες δόσεις. Αλλά διαβάζω κάτι περίεργα ότι θα υπάρχουν αντικίνητρα για όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση και μου γυρίζουν τα άντερα.

  2. Σπύρος avatar
    Σπύρος 22/10/2014 16:52:35

    Καλησπέρα, Αυτά τα μέτρα ρύθμισης των οφειλών στα ταμεία και στις ΔΟΥ, έχουν αναγγελθεί τουλάχιστον πέντε φορές τον τελευταίο χρόνο. Θυμάμαι τον κ. Γιακουμάτο, μετά την άδικη κατ΄ εμέ, οικογενειακή του περιπέτεια, να αναγγέλει με στόμφο ότι "... αν τον Φεβρουάριο (του 2014), δεν έχει ψηφισθεί σχετική τροπολογία έγω τότε θα παραιτηθώ ή θα βγω στο "αντάρτικο" ...". Πιστεύω ότι η λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μπορεί να έλθει μόνον από την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας. Η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει, με εγκληματικές συνέπειες, να ρυθμίσει τις οφειλές και να περιορίσει τους φόρους, στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις που παράγουν τον πλούτο και την ευημερία στη χώρα μας. Ασχολείται περισσότερο με την προστασία των θέσεων των διορισμένων φίλων και κομματικά εξαρτημένων. Ο άνθρωπος που προσπαθεί καθημερινά να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, δεν θα ξεχάσει εύκολα αυτή την τιμωρητική συμπεριφορά της Κυβέρνησης. Μην απορούν στο Μαξίμου για τα ποσοστά. Οδηγούν τους ψηφοφόρους στην έξοδο και πιστεύω ότι μερικοί το κάνουν και με χαρά. Ας κοιτάξουν τους καθρέπτες του Μαξίμου για να ανακαλύψουν τους ενόχους της ήττας και ίσως μιας νέας μεγάλης οπισθοδρόμισης της χώρας μας και σε οικονομικό επίπεδο και στα εθνικά ζητήματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.