#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/10/2009 21:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι χρειάζονται τις «επιτροπές σοφών»;

Θυμάστε τον «σοφό» κ. Σπράου επί Κ. Σημίτη;

 

O Ανδρέας Παπανδρέου γύρισε από τις ΗΠΑ στις 16 Ιανουαρίου του 1961. Μαζί του στο αεροπλάνο ήταν ο κ. Αδαμάντιος Πεπελάσης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και στενός φίλος του Ανδρέα, μετέπειτα διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας. Ενάμιση μήνα μετά, στο τέλος Φεβρουαρίου του 1961, ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον, πρωθυπουργό τότε, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Αδ. Πεπελάσης θυμάται τι του είπε ο Παπανδρέου μετά τη συνάντηση. Την ώρα που έμπαινε ο Ανδρέας στο γραφείο του Καραμανλή, έβγαινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας. Αφού χαιρετήθηκαν, ο Καραμανλής είπε στον Παπανδρέου: «Βλέπεις αυτό το χαρτί;». Και του έδειξε τον κάλαθο των αχρήστων που περιείχε ένα τσαλακωμένο χαρτί. «Είναι μια πρόταση του Ζολώτα». Αυτό έκανε μεγάλη εντύπωση στον Παπανδρέου διότι, όπως έλεγε στον φίλο του, θεωρούσε ότι ο Καραμανλής το είχε σκηνοθετήσει για να του δείξει τη χαμηλή εκτίμηση που είχε στους καθηγητές. Ο Ανδρέας ήταν καθηγητής Οικονομικών και είχε μόλις αναλάβει τη διεύθυνση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) που ήταν το πρώτο όνομα του μετέπειτα ΚΕΠΕ.

Σαράντα τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2005, η έκθεση του ΚΕΠΕ, που πρότεινε ψαλίδισμα των μισθών, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στα κεφάλια των εργαζομένων και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε προηγηθεί η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. N. Γκαργκάνα, η οποία επίσης εισηγείται σκληρά αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα. Και οι δύο οργανισμοί, παρ' όλο που θεωρούνται ανεξάρτητοι, βρίσκονται σε συντονισμό με την εκάστοτε κυβέρνηση και παίζουν τον ρόλο του κυβερνητικού συμβούλου.

Οι πολιτικοί κατηγορούν τους οργανισμούς αυτούς (και τους καθηγητές που τους διευθύνουν) ότι η αντίληψή τους για την οικονομία είναι «νοσοκομειακή» και ότι αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους αποκλειστικά και μόνο ως αριθμούς. Λένε επίσης ότι οι προτάσεις τους και τα συμπεράσματά τους είναι θεωρητικώς ορθά, όμως πρακτικά, αν εφαρμοστούν, «δεν θα μείνει λίθος επί λίθου στην ελληνική οικονομία». Παρά το γεγονός αυτό όμως, οι καθηγητές, οι επιτροπές σοφών και τα συμβουλευτικά ιδρύματα χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις κυβερνήσεις για να περάσουν απόψεις που η κοινωνία δεν θέλει να αποδεχθεί.

ΤΟ ΚΕΠΕ

Το ΚΕΠΕ, που ιδρύθηκε το 1959 αρχικώς ως ΚΟΕ (Κέντρο Οικονομικών Ερευνών), είναι ένας από τους «ανεξάρτητους» οργανισμούς ερευνών, σκοπός των οποίων είναι να παρακολουθούν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, να διαπιστώνουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις.

Πρόεδρος του ΚΕΠΕ είναι ο καθηγητής Οικονομικών κ. Κυπριανός Προδρομίδης και μέλη της διοίκησης είναι μόνο καθηγητές Οικονομικών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει απόσταση από τις «ενοχλητικές» απόψεις του ΚΕΠΕ είναι τουλάχιστον αστείο, αφού το ΚΕΠΕ είναι συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

H οικογένεια Παπανδρέου είναι ιστορικά συνδεδεμένη με το Κέντρο Ερευνών. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου - λέει ο κ. Πεπελάσης - χρησιμοποιούσε το ΚΕΠΕ για τρεις δουλειές: Πρώτον, για να του παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Δεύτερον, διότι ο υιός του και η ομάδα των οικονομολόγων ερευνητών του κέντρου έγραφαν τα οικονομικά κομμάτια των ομιλιών του. Τρίτον, η ομάδα αυτή λειτουργούσε ως «κρυφός υποβολέας» οικονομικής πολιτικής προς τον Γεώργιο Παπανδρέου και την κυβέρνηση.

Ως πρωθυπουργός, ο Ανδρέας Παπανδρέου σπάνια χρησιμοποιούσε το ΚΕΠΕ, το οποίο είχε πλέον φθαρεί, αλλά το κέντρο αυτό δεν έπαψε ποτέ να παράγει, αν όχι πολιτική, πάντως τους κορυφαίους συμβούλους της κυβέρνησης. Ο νέος οικονομικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου κ. Ηρακλής Πολεμαρχάκις είχε διατελέσει επίσης διευθυντής του ΚΕΠΕ.

H ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δουλειά της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι το να συμβουλεύει την κυβέρνηση αλλά κυρίως να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα και να ρυθμίζει τη ρευστότητα της αγοράς. Ηθικά όμως και θεσμικά έχει σημαντικό ρόλο στην επαναφορά των κυβερνήσεων στην «ορθή» οικονομική πολιτική. Είναι μεν ανεξάρτητη εκ του νόμου, αλλά στην πράξη δεν διαφωνεί με την οικονομική πολιτική. Τουλάχιστον δεν διαφωνεί ξεκάθαρα.

Σύμφωνα με τους παλαιότερους, ο Ξενοφών Ζολώτας ήταν ο μόνος διοικητής της κεντρικής τράπεζας που διαφωνούσε συχνά-πυκνά με την κυβέρνηση και πολλές φορές η διαφωνία του αυτή διαφαινόταν και στις αποφάσεις της Νομισματικής Επιτροπής, η οποία εκείνη την εποχή έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή αλλά και στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Γι' αυτό και ο Καραμανλής, όπως και ο υπουργός Συντονισμού Παναγής Παπαληγούρας δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι επόμενοι διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος ποτέ δεν διεφώνησαν με την κυβερνητική πολιτική και συνήθως όταν δημοσιοποιούσαν τις «συστάσεις» τους προς την κυβέρνηση, το έκαναν σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Πολλά παλαιότερα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν την Τράπεζα της Ελλάδος «τυφλό όργανο» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Μελέτες που έμειναν στην ιστορία Τι απέμεινε από τις προτάσεις Χαρισόπουλου, Καρατζά, Σπράου και Γεωργακόπουλου

Οι κυβερνήσεις κατά καιρούς αναθέτουν σε «επιτροπές σοφών» τη μελέτη ενός προβλήματος και την εκπόνηση προτάσεων για την αντιμετώπισή του. Μερικές από τις πιο γνωστές επιτροπές ήταν η Επιτροπή Χαρισόπουλου και η Επιτροπή Καρατζά για την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος, η Επιτροπή Σπράου για το Ασφαλιστικό, η Επιτροπή Γεωργακόπουλου για το Φορολογικό και οι «επτά σοφοί» επί Οικουμενικής.

Οι δύο πρώτες ήταν σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, εξάλλου ο Θεόδωρος Καρατζάς έγινε στη συνέχεια και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, ενώ ο κ. Χαρισόπουλος θεωρείται επιρροής K. Μητσοτάκη. Και οι δύο επιτροπές παρέδωσαν σημαντικό έργο.

H περίπτωση Νίκου Σπράου διαφέρει και γι' αυτό η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να τη διαγράψει από τη μνήμη των πολιτών - και τη δική της. Ο κ. Σπράος ήταν «πνευματικός πατέρας» και καθηγητής του κ. N. Γκαργκάνα, ο οποίος ήταν στενός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο κ. Γκαργκάνας, ο οποίος θαύμαζε και εκτιμούσε τον κ. Σπράο, είχε από πολύ νέος την άποψη ότι το Ασφαλιστικό θα βυθίσει την ελληνική οικονομία στα τάρταρα. Εισηγήθηκε λοιπόν στον κ. Σημίτη να αποταθεί στον ειδικό καθηγητή κ. Σπράο για να ερευνήσει το ζήτημα. Ο κ. Σπράος το ερεύνησε, παρουσίασε δημοσίως τα συμπεράσματά του και ήταν εκείνος που πρώτος άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για το Ασφαλιστικό το οποίο και σήμερα - και για πολλά χρόνια ακόμη - ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Οταν ο κ. Σημίτης είδε τις προτάσεις Σπράου, τις απεκήρυξε με τρόμο και ο κ. Σπράος απεσύρθη διακριτικά. Δυστυχώς η πραγματικότητα ήταν πολύ κοντά στα συμπεράσματα Σπράου και ο ίδιος ο κ. Σπράος, ο οποίος παρεξηγήθηκε από την ελληνική κοινωνία, ήταν πάντα ένας ιδιαίτερα προοδευτικός άνθρωπος και εξαιρετικός επιστήμων.

H πιο διάσημη επιτροπή ήταν η Επιτροπή των επτά σοφών υπό τον καθηγητή κ. Αγγελο Αγγελόπουλο, η οποία το 1990 ανέλαβε να συμβουλεύει την οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, εξέτασε τα προβλήματα της οικονομίας, αντέγραψε διεθνείς τάσεις, δεν τις προσάρμοσε στις ελληνικές ιδιαιτερότητες και βεβαίως τα σκονισμένα πλέον συμπεράσματα της επιτροπής υπάρχουν στα ράφια των αρχείων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ηταν μία από τις επιτροπές που δεν θα μείνουν στην Ιστορία.

Τέλος, το 2002, η επιτροπή του καθηγητή κ. Θεόδωρου Γεωργακόπουλου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ήταν μία από τις επιτροπές που είχαν σημαντικό αποτέλεσμα. Πολλές από τις προτάσεις της, όπως ο ΦΠΑ στα ακίνητα, η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, οι αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, υιοθετήθηκαν ή υιοθετούνται σταδιακά ακόμη. Τα προγράμματα και των δύο μεγάλων κομμάτων στις τελευταίες εκλογές σε αυτές τις προτάσεις βασίστηκαν.

Το αστείο όμως με την Επιτροπή Γεωργακόπουλου είναι ότι όταν παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της με τυμπανοκρουσίες, ένας υπουργός είχε ρωτήσει τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη: «Νίκο, είναι δικές μας αυτές οι προτάσεις;», «Όχι, των καθηγητών» του απήντησε ο κ. Χριστοδουλάκης (καθηγητής και ο ίδιος). «Τότε γιατί τις παρουσιάζουμε σαν να τις υιοθετούμε και ξεσηκώθηκε ολόκληρος ο κόσμος;» ρώτησε έκπληκτος ο έτερος υπουργός.

Είθισται, βλέπετε, όταν διαπιστώνουν οι πολιτικοί ότι υπάρχει πολιτικό κόστος, να αποστασιοποιούνται από τις ενοχλητικές προτάσεις των καθηγητών... τις οποίες όμως έχουν προηγουμένως παραγγείλει.

Το ΒΗΜΑ, Κυριακή 22 Μαΐου 2005

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=166191&ct=32&dt=22/05/2005

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/10/2009 22:18:09

  Οι επιτροπές σοφών είναι 1) άλλοθι, 2) λαγοί. Δεν τόπαμε εμείς, οι σοφοί το είπαν. Κάτσε να το πούνε πρώτα οι σοφοί να δούμε πόσο ξύλο θα φάνε. Αδερφίστικα κόλπα, άτολμων και ανασφαλών ατόμων. Δεν είναι προνόμικανενός κομματος, αλλά προτιμούνται από κυβερνήσεις που θέλουν να κάνουν ριζικές αλλαγες, όπως... το ασφαλιστικό, η απελευθέρωση των χρηματιστικών προμηθειών, η απελευθέρωση του συναλλάγματος, τέτοια μεσαιωνικά.

  Καλοί μου άνθρωποι, ένα από τα μεγάλα λάθη του πασόκ, τότε, είναι ότι πρωτον δεν έκανε αμέσως ότι είπε ο Σπράος, και δεύτερον ότι πήγαν να φάνε τον Γιαννίτση, όταν προσπάθησε αυτός. 7-8 χρόνια αργότερα, το πρόβλημα είναι αφ' ενός χειρότερο και αφ' ετέρου τα χαρτοφυλάκια δεν έχουν υπεραξίες,εν μέσω ανέχειας. Λύστε το τώρα. 4 φορές πιο δύσκολο.

  Ο Χριστοδουλάκης, είναι, ινς αλαχ, πίσω στην τρύπα του.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 02/10/2009 08:40:45

   +1

   Θα πρέπει να καταλάβουν οι δικοί μας ότι η πρώτη αληθινή σοφία κάθε σοφού είναι ότι δεν τα ξέρουν όλα και θα πρέπει να ακούνε.Θα έρθουν νομπελίστες ή με ότι άλλο ...πλένουν και θα πουν ότι έλεγε ο κ Σπράος από το 1998, οι πολιτικοί θα ακούνε προσπαθώντας να καταλάβουν τις επιπτώσεις των προτάσεων στις ...δημοσκοπήσεις.
   Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι ...άλλοι, ως Ελληνες μπορούμε να τα κάνουμε και μόνοι μας χάλια, το έχουμε αποδείξει.
   Το πρόβλημα της πολιτικής ηγεσίας είναι τα @@ιδια.... έχει;

   ΥΓ

   εδώ από το 1981 που μας έβαλαν μερικοί στην ΕΟΚ, ακούμε για μείωση της γραφειοκρατίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (έβλεπα τη "συνέντευξη" του ΚΚ του Β που υποστήριζε ότι θα επέφερε ανάπτυξη 2% μια τέτοια ενέργεια....μάλλον εγώ κυβερνούσα και δεν το ήξερα...), μείωση των δαπανών (ζήτω οι σύμβουλοι) κλπ
   Κατηγορώ τους πολιτικούς μας γιατί την άγνοια δεν την συγχωρώ αλλά την καταλαβαίνω, την ατολμία όμως παρά την επίγνωση των προβλημάτων και των λύσεων.... είναι Ελληνικό φαινόμενο....

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 02/10/2009 10:29:47

    Προσωπικά ως ΔΥ δεν με αφορούν τα χρόνια, καθώς μακάρι να ισχύει η ίδια κατάσταση σε 20 χρόνια που θα είναι η σειρά μου: μήνυση στους εντολοδόχους διοικητές και συνδικαλιστές που διαχειρίζονται τα αποθεματικά των ταμείων με πρώτη μέριμνα τον καθορισμό της αποζημίωσης και τον αριθμό των συνεδριάσεων....
    Το εκτελούσα εντολές είναι απλά το άλλοθι των ...πλιατσικολόγων.

    ΥΓ

    θυμάμαι την ατάκα του Λογοθετίδη:

    -Αν σου πω ότι είσαι χειρούργος θα κάτσεις να σου κάνω εγχείρηση;
    -Οχι
    -Εμ τα βλέπεις, κορόιδο είσαι...

    Δεν φταίνε πάντα οι ...άλλοι.
    Φταίμε και εμείς για τις επιλογές μας και τις ανοχές μας.
    Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είδα καμία ΑΔΕΔΥ, να καταθέτει μηνύσεις στα μέλη των ΔΣ των Ταμείων ή να αποσύρει τα μέλη της από αυτά ή να μιλά για την αυτοτελή φορολόγηση επιδομάτων συνδικαλιστών και βολεμένων.
    Οπότε πλέον έχουμε όλοι μας και προσωπικές ευθύνες...

 2. Κρητικός avatar
  Κρητικός 01/10/2009 23:31:05

  Εντάξει μεγάλε, πάλιωσε το κόλπο με τα υπονούμενα γκάλοπ.

  Το πιάσαμε το μήνυμα κτλ.

  Αλλά για πές μου, γιατί ήταν πεσμένη η σημερινή συγκέντρωση του Γιωργάκη? Και εγώ μαζεύω περισσότερο κόσμο!

  Καληνύχτα και περαστικά!

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/10/2009 02:07:18

  Εχουμε εδω μια χαρα επιτροπη ΠανΣοφων....!!!!!!!!!!

  Δεν μας καλουν να παμε μια βολτα ??


  ΠΠ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/10/2009 07:22:51

   βόλτα για σουβλάκια, βόλτα για μπύρα, βόλτα για μάτι... αυτές είναι οι βόλτες

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 02/10/2009 09:42:03

    δεν ειμαι αγενης θα γευματισω ως σοφος τα προς βρωσιν.

    Προς βρωσιν και συμμορφωσιν.

    ΠΠ

 4. Μιμης avatar
  Μιμης 02/10/2009 07:01:01

  "Με μια μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν αντιμέτωποι χιλιάδες Βορειοηπειρώτες σήμερα. Πολλοί είναι οι υποψήφιοι βουλευτές που έχοντας καταρτίσει λίστες επικοινωνίας, χρησιμοποιούν τα σύντομα μυνήματα μέσω κινητού τηλεφώνου για να ζητήσουν από τους ψηφοφόρους να τους επιλέξουν. Το ίδιο έκανε και η κυρία Άννα Νταλάρα μόνο που το μήνυμα που έφτασε στα κινητά των Βορειοηπειρωτών ήταν γραμμένο στην ΑLBANIKH!!!
  Η συγγενής του κυρίου Ραγκούση (γραμματέα του ΠΑΣΟΚ) και σύζυγος του γνωστού τραγουδιστή επέλεξε να απευθυνθεί στους Βορειοηπειρώτες στην επίσημη γλώσσα του κράτους στο οποίο ανήκει η πατρίδα τους. Είναι αποροίας άξιον πως ένα μέλος τόσων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ένα άτομο τόσο ευαίσθητο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θέλησε να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους στην μητρική τους. Προφανώς οι ευαισθησίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες περιορίζονται μόνο σε όσους δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Από που προκύπτει το θράσος της κυρίας Νταλάρα να ζητά με τέτοιον τρόπο την στήριξη των Βορειοηπειρωτών μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Είναι τουλάχιστον ειρωνία, μια γυναίκα που επιθυμεί να εκπροσωπήσει τον λαο στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ να απευθύνεται στην αλβανική προς εκείνους οι οποίοι εδώ και έναν αιώνα έχουν δώσει αγώνες και έχουν χύσει αίμα για να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους. Είναι τραγική ειρωνία και μεγάλη προσβολή.

  - Πως βρέθηκαν στην κατοχή της κυρίας Νταλάρα οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων των Βορειοηπειρωτών που διαμένουν στην Β' εκλογική περιφέρεια Αθηνών και είναι κάτοχοι ελληνικής υπηκοότητας.

  - Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με αυτήν την επιλογή της κυρίας Νταλάρα να χρησιμοποιήσει την αλβανική για να απευθυνθεί σε Έλληνες.

 5. Anonymous avatar
  Anonymous 02/10/2009 11:20:50

  off topic

  Μιμης Ανδρουλακης στον Flash:

  ….Οσοι δεν ψηφισετε Π.Α.Σ.Ο.Κ κοιταχτε να ψηφισετε διαλλακτικους

  ανθρωπους για ολα τα θεματα,για τα εθνικα….

 6. grleo avatar
  grleo 02/10/2009 11:27:52

  Εάν δεν γνωρίζεις την ιστορία ενός Λαού
  Εάν δεν γνωρίζεις την φιλοσοφία ενός Λαού
  Εάν δεν γνωρίζεις την ιδεολογία ενός Λαού
  Εάν δεν γνωρίζεις ακόμη και αυτή την ψυχοσύνθεση ενός Λαού
  Τότε απλά πειραματίζεσαι με αυτόν τον Λαό
  Και είσαι η αφελής η επικίνδυνος.
  Μόνο σε ‘’Μπανανίες’’ σε αυτόν τον κόσμο, έχουν επιβάλλει ξένους ειδικούς για να επιλύσουν τα προβλήματα τους σύμφωνα με τα συμφέροντα των ειδικών και αυτών που εκπροσωπούν και όχι βέβαια των Λαών τους.
  Τα αποτελέσματα γνωστά .
  Πρόσκαιρη ανάκαμψη και μετά η κατάρρευση.
  Όσο και αν καθημερινά απαξιώνουμε αυτή τη χώρα,
  δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί, που την θέλουν οι κάθε λογίς ΓΑΠ.
  Δεν έχω την απαίτηση όλοι αυτοί οι ΓΑΠ, να καταλάβουν ότι είναι δύσκολο για ένα πολεοδόμο – χωροτάκτη, ακόμη και από την Αθήνα, να κάνει μία μελέτη στον Έβρο η στα Χανιά πχ ,εάν δεν ζήσει και κατανοήσει τον χώρο και τον τόπο για τουλάχιστον ένα δύο χρόνια, η και ακόμη περισσότερα εάν δεν τον γνωρίζει.
  Ο JOSEP ACEBILLIO στον οποίο έκανε αναφορά ο ΓΑΠ Διευθυντής και υπεύθυνος για την πολεοδομία και τις υποδομές της πόλης του Ajuntament de Barcelona για πάνω από 25 χρόνια, οργάνωσε και την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ αλλά και την επάρκεια του για τους κατοίκους της Βαρκελώνης , οδεύοντας η πόλη προς τους Ολυμπιακούς αγώνες.
  Δεν έκαναν μόνο αυτό που απαιτούσε η ΔΟΕ, η οποία πολλές φορές αρκείται ακόμη σε καλά καμουφλαρισμένα λυόμενα, όπως στη Ατλάντα.
  Προχώρησαν ακόμη πάρα πέρα στην απόκτηση και στην καλύτερη οργάνωση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ .
  Τι έκανε η κυβέρνηση στην οποία κορυφαίο στέλεχος ήταν ο ΓΑΠ οδεύοντας προς του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
  Τα τόξα του Καλατράβα , τα απαραίτητα κτίρια και το απαραίτητο καμουφλάρισμα της ασχήμιας της πρωτεύουσας για να μην την δούνε οι ξένοι.
  Α να μην ξεχάσω και την ασφάλεια και το απαραίτητο ‘’συμφοράι’’ που δεν δούλεψε ποτέ και οι άνθρωποι που το έστησαν ψάχνουν ακόμη να δώσουν και τις τελευταίες ‘’μίζες’’, για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.
  Και μετά ?
  Μετά ήρθαν οι άλλοι
  Μάζεψαν τα αδέσποτα από τους δρόμους , θυμάστε τι θανατικό είχε πέσει στα άμοιρα τα ζώα.
  ‘’Απέσυραν’’ για λίγο και μερικούς Πακιστανούς για να μη φαίνονται .
  Και με την ασφάλεια του ‘’Συμφοράι’’ που δεν δούλευε, έκαναν τους ολυμπιακούς αγώνες, για να αισθάνεται υπερήφανος και ο μεγάλος φίλος των Αμερικανών Κος Χρυσοχοϊδης ότι αυτοί παρέδωσαν την πιο ασφαλή χώρα της Ευρώπης.
  Το θέμα είναι ότι ο Έλληνας ACEBILLO την Δευτέρα,
  εάν ο ΓΑΠ της ‘’Διαπλοκής’’ ‘’θέλοντος’’ είναι πρωθυπουργός ,
  και δεν είναι πράσινος και είναι ας πούμε Κόκκινος θα πρέπει να παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του στον ΓΑΠ, και μετά μέσω Διαδικτύου παρακαλώ, να ξαναυποβάλει το βιογραφικό του για αξιολόγηση από μία επιτροπή που κανένας μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει.
  Απλά υπενθυμίζω ότι ο Ισπανός ACEBILLO για πάνω από 25 συναπτά έτη ………..

  ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
  Έστω και με πολύ βάσανο ……………………..ΤΟ ΚΟΜΜΑ
  Καλά μην ρωτάτε………………………… ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.
  Τα λέμε μετά τις εκλογές

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ grleo 02/10/2009 11:36:29

   Προσυπογράφω μεγάλο μέρος του ποστ σου.
   Επιεικώς τα χαρακτηρίζεις "τόξα" του Καλατράβα.
   Το συγκεκριμένο είναι ένα οβάλ καλάθι με χειρολαβές από φλαντζωτούς σωλήνες. Τίποτα άλλο.
   Μια σιδεριά, μια σιδηροκατασκευή.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ αλλενάκι 02/10/2009 11:56:59

    Η ιστορία αλλενάκι, αν γραφτεί στο θέμα, μπορεί και να πει, ότι για μια περίοδο, οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν δουλειά της Ισπανικης Μαφίας. Μίζα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μίζα για αυτό μίζα για το άλλο... Και πνηγυριζαμ(τε) όταν τους πηραμε.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 02/10/2009 12:06:00

    "Όταν στη χώρα του Ικτίνου και του Καλλικράτη ψάχνεις σε άλλους τόπους, αυτό σημαίνει ότι ΕΙΣΑΙ από άλλο τόπο"
    ο @Νοών...Νοείτω το πρωτοείπε.

 7. Striftompolas avatar
  Striftompolas 02/10/2009 17:40:56

  Κι όμως, το θέμα των σοφών ειναι εντελώς πολιτικό, μια συζήτηση για όλους και όχι ένα τεχνικό θέμα.

  Ας πούμε, το ασφαλιστικό και η επιτροπή σοφών. Το πρόβλημα που έχουμε στο ασφαλιστικό είναι τα οικονομικά. Θέλουμε μεγαλύτερα έσοδα ή μικρότερα έξοδα ή και τα δύο.

  Αν υπήρχε πρόθεση να γίνει κάτι με τα έσοδα θάπρεπε να εφαρμοστεί ο νόμος που υπάρχει και ισχύει. Αν αυτό δεν πάει καλά τότε πιθανόν κάποιοι να πρέπει να ψάξουν τι μπορεί να γίνει. Όμως κανείς εδώ δεν ψάχνεται με την εφαρμογή του νόμου (για διάφορους λόγους). Παρόμοια υπάρχουν διάφορα ζουμερά στα έξοδα, πολύ φανερά αλλά ποιος να τρέχει με τις γόβες στα χωράφια. ¨Εχουμε λοιπόν μια επιτροπή που θα περικόψει από τα λεφτά προς τους ασφαλισμένους.

  Δεν εννοώ ότι κάποιος τα λέει όλα αυτά συγκεκριμένα και καθαρά. Καμμιά ομάδα σοφών όμως δεν δημιουργείται και λειτουργεί σε πολιτικό κενό, δεν έχει εγκεφάλους σε γυάλα. Ξεκινάει την δουλειά της με ορισμένες προϋποθέσεις. Ξεκινάει κάνοντας ορισμένες παραροχές. Οι βασικές παραδοχές είναι σαφέστατα πολιτικές. Ας πούμε εδώ είναι ότι πρέπει να κάνουμε κάτι με έξοδα προς τους ασφαλισμένους και όχι με τα έσοδα.

  Η βασική ΠΟΛΙΤΙΚΗ επιλογή σχετικά με το ασφαλιστικό δεν αμφισβητήθηκε μέχρι τώρα, ούτε στα λόγια δεν έγινε κανένα βήμα προς την αύξηση των εσόδων.

  Μπορεί μια επιτροπή ή ένας "σοφός" να κάνει μια πρόταση εφ' όλης της ύλης, μια πρόταση για αλλαγή πολιτικής εν τέλει, που προφανώς καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων. Αν υπάρχουν αντιδράσεις επίσης η όποια πρόταση καταλήγει στο κάλαθο των αχρήστων, στο συρτάρι ή όπου άλλου.

  Εν τέλει αυτό που μετράει είναι η "πολιτική βούληση" που προηγείται και κατευθύνει που έπεται και υλοποιεί. Οι όποιες επιτροπές είναι απαραίτητες για τα τεχνικά θέματα.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 03/10/2009 13:53:53

  Ποιά επιτροπή σοφών και μπαρμπούτσαλα; Έπρεπε να μπει στη βουλή ο Ψινάκης, που όπως είπε (τελείως σοβαρά) ο Καρατζαφέρης, έχει και 3(!) μεταπτυχιακά στην οικονομία!!! Εκτός και αν είναι από το ίδιο πανεπιστήμιο που έχει το μεταπτυχιακό της στην αστρολογία (κατά δήλωσή της) και η Βάνα Μπάρμπα!!!

  • Λέλος avatar
   Λέλος @ Strange Attractor 03/10/2009 22:40:11

   Γιατί; Ψέμματα είναι;

 9. ΚΩΣΤΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ 16/12/2012 18:18:23

  ΣΗΜΕΡΑ... Δεκέβριος του 2012... πόσο συμφωνούμε με τα λεγόμενα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.