19/09/2009 10:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της μετανάστευσης;του Μοναχικού Λύκου

Θα ασχοληθώ με ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην ατζέντα του προεκλογικού διαλόγου. Αφορά μια πλευρά της μεταναστευτικής πολιτικής και ειδικότερα αυτή που άπτεται της απονομής της Ελληνικής Ιθαγένειας. Αφορμή για την ενασχόλησή μου με το ζήτημα αυτό αποτελούν οι θολές (;) δεσμεύσεις (;) του κ. Παπανδρέου για απονομή της Ελληνικής υπηκοότητας σε μεγάλο πλήθος μεταναστών....

Πριν βιαστούμε να παρασυρθούμε σε αφοριστικούς χαρακτηρισμούς ας δούμε τι ισχύει σήμερα:

Η ιθαγένεια είναι μια νομική κατασκευή που συστήνει μια σχέση μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός κράτους. Στην Ελλάδα, οι όροι «ιθαγένεια», «υπηκοότητα» και «ιδιότητα του πολίτη» έχουν ακριβώς την ίδια σημασία. Αποδίδουν το περιεχόμενο που η ιδιότητα του πολίτη αντανακλά με τον πλέον σύγχρονο τρόπο.

Το ελληνικό δίκαιο της ιθαγένειας είναι δίκαιο του αίματος και εκφράζεται με την αυτοδίκαιη απόκτηση της ιθαγένειας των γονέων (μόνο του πατέρα ώς το 1984) από το παιδί, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου αυτό γεννήθηκε. Ο κανόνας λοιπόν είναι πως «Έλληνας γεννιέσαι». Το λεγόμενο δίκαιο του εδάφους χρησιμοποιείται ελάχιστα. Με απλά λόγια, η γέννηση ενός ανθρώπου στην Ελλάδα δεν οδηγεί στην κτήση της ιδιότητας του έλληνα πολίτη.

Σήμερα, ισχύουν δύο διαδικασίες που αφορούν πρόσωπα που ενώ δεν γεννήθηκαν με την ελληνική ιθαγένεια, επιθυμούν να την αποκτήσουν:

α) Η διαδικασία κτήσης της ιθαγένειας για τους αλλοδαπούς είναι αυτή της πολιτογράφησης, με αυστηρές χρονικές προϋποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες αξίζει να σημειώσουμε τη νόμιμη και μόνιμη διαμονή στη χώρα για δέκα συνολικά έτη την τελευταία δωδεκαετία και πέντε χρόνια από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης.

β) Η διαδικασία της «αναγνώρισης» της ελληνικής ιθαγένειας σε πρόσωπα που αποδεικνύουν ότι είναι ομογενείς και «συμπεριφέρονται πράγματι ως Έλληνες», όπως τονίζουν οι διάφορες εγκύκλιοι τ ου υπουργείου Εσωτερικών. Να σημειωθεί πως καμία από τις δύο διαδικασίες δεν δεσμεύει το ελληνικό κράτος να δώσει ιθαγένεια.

Αυτά από νομικής πλευράς. Για να δούμε λίγο τι "παίζεται σήμερα" για το θέμα αυτό στην σύγχρονη Ελληνική πολιτική σκηνή.  Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου οφείλει να ξεκαθαρίσει κάποια θολά σημεία αόριστων υποσχέσεών του, και ειδικότερα:

α) Σε πόσους μετανάστες σκοπεύει να «απονείμει» ιθαγένεια;

β) Υπό ποίους όρους θα το πράξει αυτό;

γ) Ποιές συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές προτείνει;

Οι απαντήσεις στις ανωτέρω τρείς απλές ερωτήσεις φαντάζομαι ότι θα είναι αρκούντως σαφείς από τον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του, οι οποίοι διέθεταν 5,5 χρόνια στην αντιπολίτευση, όλα δικά τους, για να τις μελετήσουν, να τις επεξεργαστούν και να τις οριστικοποιήσουν.

Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο πολίτης το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου επί του θέματος αυτού διότι μιλάμε για έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών που (βάσει των, επισήμως, καταγεγραμμένων με άδεια παραμονής) αγγίζει τις 700.000. Και σε μια χώρα που η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα ενίοτε κυμαίνεται μεταξύ 200.000-500.000 ψήφων, αυτό, σε απλά Ελληνικά, σημαίνει ότι η μαζική απονομή ιθαγένειας δύναται να οδηγήσει στην οριστική και ανεπίστρεπτη μεταβολή του πολιτικού χάρτη της Ελλάδας.

Μια τέτοια συμπαγής μάζα μεταναστών ψηφοφόρων θα μπορεί να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, άρα και να επηρεάζει την εξωτερική πολιτική ή να επιβάλλει "πολυπολιτισμικές επιλογές" όπως την ίδρυση τζαμιών η την ίδρυση σχολείων σε «μητρικές γλώσσες» μεταναστών. Αυτές οι δράσεις δεν είναι εξ' ορισμού απορριπτέες αλλά θα πρέπει να αποφασισθούν ως αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης και όχι ως αποτέλεσμα εξαναγκασμού λόγω της γνώριμης εκβιαστικής φοβίας του πολιτικού κόστους.

Για τους «άπιστους Θωμάδες» ή για όσους θα σπεύσουν να μας κατηγορήσουν για κινδυνολογία και εθνικισμό θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα πραγματικό γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει: Η πρόβα της ανθελληνικής προπαγάνδας μέσω της «πολύ-πολιτισμικής προσέγγισης» έγινε ήδη γεγονός φέτος στη Γκράβα όταν σε ελληνικό σχολείο, ανακαλύφθηκε ότι διδάσκονταν τα απογεύματα, από έλληνες δασκάλους, η αλβανική γλώσσα σε όσους το επιθυμούσαν και κυρίως σε παιδιά αλβανών μεταναστών, με τη βοήθεια των σχολικών βιβλίων της γειτονικής χώρας, τα οποία παρουσιάζουν τους «κακούς» Έλληνες ως. δολοφόνους που κατέσφαξαν τους. δύστυχους Τσάμηδες.

Το ΠΑΣΟΚ, κατά δήλωση της κας Διαμαντοπούλου στις 29 Απριλίου 2009, τάχθηκε υπέρ της δασκάλας που δίδασκε την αλβανική προπαγάνδα παραβιάζοντας το πρόγραμμα ύλης του Υπουργείου Παιδείας.

Επιπλέον, μια αλόγιστη μαζική απονομή της Ελληνικής ιθαγένειας θα τείνει να υιοθετήσει αποτυχημένες πολιτικές όπως αποδεικνύει η δυτική εμπειρία. Πολιτικές που διασπούν την κοινωνική συνοχή και γκετοποιούν τους μετανάστες, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής έκρηξης.

Αν, για παράδειγμα, οι μουσουλμάνοι κάνουν ταραχές για το σκίσιμο (;) ενός Κορανιού (;) όντας παράνομοι, τι θα κάνουν όταν θα έχουν και δικαίωμα ψήφου; Θα ζητήσουν μπούργκα και σαρία όπως στην Γαλλία και την Αγγλία;

Πιθανότατα ο λαός να μοιράζεται με τον κο Παπανδρέου αυτό το όραμα και να εγκρίνει μια τέτοια προοπτική.

Επειδή, όμως, κάποιοι μπορεί και να διαφωνούν, θα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό να μοιρασθεί μαζί μας ο κ. Παπανδρέου τα σχέδια του για την απονομή της Ελληνικής Ιθαγένειας στους μετανάστες ώστε να «κάνουμε και 'μεις τον λογαριασμό μας»

Εξ' άλλου, όπως λέει και ο λαός, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».
 
(http://atithasos.blogspot.com/2009/09/blog-post_8501.html)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GIO avatar
  GIO 19/09/2009 11:11:35

  Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;;;;;
  ΔΕΙΤΕ

  http://www.youtube.com/watch?v=f9OYJSNIKw4

 2. Χι avatar
  Χι 19/09/2009 11:12:16

  Στο ίδιο πλαίσιο, άρθρο του Ξυδάκη σήμερα για τον "εθνικισμό" και την Αριστερά, με αφορμή και το ζήτημα του Στάθη.

  Ποιος είναι «εθνίκι»

  Του Νικου Γ. Ξυδακη

  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στον γνωστό δημοσιογράφο Στάθη Σταυρόπουλο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η εν συνεχεία αποπομπή του, προκαλούν τη σκέψη μας. Ας δούμε το λόγο για τον οποίο απεπέμφθη εντέλει ο Στ. Σταυρόπουλος από την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου. Οπως ο ίδιος έγραψε δημοσίως, και όπως από προχθές ήδη εφημολογείτο στις αίθουσες Τύπου, ο δημοσιογράφος εξαιρέθηκε διότι μερίδα του ΣΥΝ τού προσήψε τη ρετσινιά του εθνικιστή. Δηλαδή; Τι δηλαδή; Είναι απλό: αν καταλαβαίνουμε καλά τη χροιά και το ειδικό βάρος του όρου «εθνικιστής», όπως το εννoούν ένιοι της αντιεθνικιστικής Αριστεράς, ο Στάθης είναι «εθνίκι», πατριώτης, Ελληναράς· μάλιστα, ως βουλευτής, μπορεί να υπερψήφιζε θέσεις των εθνικιστικών ΚΚΕ και ΛΑΟΣ...

  Απορία: Είναι σαφές πώς αντιλαμβάνεται ενιαία ο ΣΥΡΙΖΑ τον εθνικισμό, τον πατριωτισμό, την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία; Κι αν ναι, αυτή η ενιαία και αρραγής εννοιολόγηση βρέθηκε κατάφωρα αντίθετη με την ιδεολογία τού παρ’ ολίγον επικεφαλής του ψηφοδελτίου; Αμφιβάλλω αν έχει ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά ζητήματα· με ιδεοληψίες μάλλον και ρητορικές ασάφειες πολιτεύεται. Και με παλινωδίες: όπως λ.χ. στην αντιμετώπιση του Σχεδίου Ανάν· όταν με οριακή πλειοψηφία το κεντρικό όργανο του Συνασπισμού ετέθη υπέρ του Σχεδίου, ενώ ο τότε ευρωβουλευτής και μετέπειτα πρόεδρος Αλ. Αλαβάνος αρθρογραφούσε εναντίον.

  Η ιδεοληπτική και ορθοτομούσα Αριστερά, που απέκλεισε τον «εθνίκι» Σταυρόπουλο, προσλαμβάνει επιλεκτικά τον Διαφωτισμό· αφαιρεί τον ριζοσπαστικό εθνικισμό, τον προοδευτικό πατριωτισμό, κρατάει το διεθνισμό της σοβιετοκίνητης Κομιντέρν, συγκερασμένο με έναν αφηρημένο κοσμοπολιτισμό, περιέργως τον ίδιο με του υπερεθνικού καπιταλισμού που καταγγέλλει.

  Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με αβαρίες και απλουστεύσεις, με υποκλίσεις στο κυρίαρχο αποστειρωμένο λαϊφστάιλ των γκόλντεν μπόις και της φυλής των αεροδρομίων, η Αριστερά εγκαταλείπει την ακόμη επίκαιρη κληρονομιά του δημοκρατικού πατριωτισμού του ΕΑΜ και του ριζοσπαστικού εθνικισμού, την εγκαταλείπει βορά στην άκρα δεξιά. Και εις επίρρωσιν, κανιβαλίζει αυτάρεσκα έναν δικό της άνθρωπο.

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_89_19/09/2009_330027

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/09/2009 11:21:10

  Ειναι πολυ αργα.Οι θεσεις δεν ειναι καθολου θολες.
  Οταν λεει οτι ολα τα παιδια που γεννιουνται στην Ελλαδα πρεπει να παιρνουν ιθαγενεια εννοει την αντικατασταση του δικαιου του αιματος με το δικαιο του εδαφους οπως ισχυει στις ΗΠΑ.Αρκει να γεννηθει καποιος στη χωρα απο οποιαδηποτε καταγωγη για να θεωρηθει πολιτης.
  Επισης γραφει για απονομη ιθαγενειας μετα 5ετη παραμονη στην Ελλαδα,αρα το μεγιστο μερος των μεταναστων θα παρει.
  Φθασαμε στο τελος της μονοεθνικης Ελλαδος.Το οτι δεν το λενε αυτο τα ΜΜΕ ειναι ευνοητο.Θα περασεο και μετα η αλλαγη θα ειναι μη αντιστρεψιμη.
  Οσο για τη Γκραβα εκεινοι που μπηκαν σε τετοιο κοπο δεν το εκαναν για να εξελληνισουν τους μεταναστες αλλα για να δημιουργησουν μειονοτητες στην Ελλαδα προς μελλοντικη χρηση.

 4. Σπύρος avatar
  Σπύρος 19/09/2009 11:26:10

  Χτεσινή ΄παρέμβαση΄της υποψηφια Βουλευτού τού ΣΥΡΙΖΑ Κυριας Δούρου στην Ελευθεροτυπία προκαλεί ,πολιτικά,έντονους γέλωτες.
  Αφού παραθέτει σε επίπεδο Νηπιαγωγείου τά γνωστά περί ΄εθνικών φαντασιακών΄στο τέλος μπλεκει και το μεταναστευτικό και τελειώνει θριαμβευτικά γραφοντας :'Δηλώνω Ρίψασπις΄..
  Το πράγμα εχει αρχισει να γινεται Ιλαρό.
  Δεν μπορώ να το βρώ να δώσω το link.

 5. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 19/09/2009 11:41:24

  Προτιμώ το "ό μή γένοιτο" παρά το "ό γέγονε γέγονε".

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/09/2009 11:57:52

  Eίναι γνωστό ότι τα βιβλία που διδάσκονται οι μαθητές στην Αλβανία είναι γεμάτα κορώνες αλυτρωτισμού κατά των κακών Ελλήνων.

  Κατά τη γνώμη μου το Ελληνικό κράτος άδικα προσπαθεί με τη χώρα αυτή.

  Φυσικά έχουν δικαίωμα στον δικό τους εθνικισμό.
  Επομένως, είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για την Ελλάδα η παρουσία στο έδαφός της εκατοντάδων χιλιάδων ΠΟΛΙΤΩΝ άλλης άμεσα ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑΣ χώρας που εμφορούνται από αλυτρωτισμό και αίσθηση μη ολοκλήρωσης του εδαφικού τους ζητήματος.

  Έχω πολλά παραδείγματα να δώσω από την καθημερινότητα αλλά σταματώ προς το παρόν εδώ. Κάντε και μια βόλτα στα Καλύβια Αττικής να δείτε τι γίνεται.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ αλλενάκι 19/09/2009 12:09:26

   ΔΕν ειναι θεμα ελληνικου κρατους φιλε μου αλλα αμερικανικου.
   Οι Αλβανοι ειναι οι πιο φιλοαμερικανοι της Ευρωπης καθως οι ΗΠΑ τους εδωσαν το Κοσοβο.Αρα η παρουσια τους εδω και η μελλοντικη ψηφος τους ειναι αναχωμα σε τυχον ρωσοφιλες τασεις του ελληνικου πληθυσμου.
   Το ιδιο ισχυει και με αλλους μοσυουλμανους-τα γραφω και πιο πανω.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ψυχραιμια 19/09/2009 12:19:08

    Αφού τα λες και εσύ εγώ τι άλλο να προσθέσω.

    Το ελληνικό κράτος τους αντιμετωπίζει πολύ χαλαρά.
    Η καθημερινή συμπεριφορά τους προς εμάς είναι εχθρικότατη.
    Αν ήταν σκέτη ταξική εχθρικότητα θα το κατανοούσα.
    Βγάζουν όμως αλυτρωτισμό.
    Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί είναι γειτονική χώρα.
    Αυτόν τον αλυτρωτισμό -το κόμπλεξ δηλαδή-
    δεν τον έχω συναντήσει σε Βούλγαρους, Ρώσους.
    Ποτέ όμως!

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/09/2009 12:06:06

  Ναι αλλα εδω δεν ειναι Γερμανια.Εδω ειναι μια χωρα που κατοχυρωθηκε στις ναυτικες δυναμεις γεωπολιτικα (Αγγλια,ΗΠΑ) και καθε φορα απαιτουνται εσωτερικες "ρυθμισεις" για να παραμεινει εκει που πρεπει.
  Η φυση των ρυθμισεων διαφερει αναλογα με τον αντιπαλο : αλλες ειναι οταν π.χ. η Ρωσια εχει εμβλημα το σφυροδρεπανο και αλλες οταν το γυριζει στο Δικεφαλο Αετο.
  Αυτη τη στιγμη π.χ. η ορθοδοξια ειναι για τους Αμερικανους ενας επικινδυνος διαυλος ρωσικης επιρροης επειδη ειναι η θρησκεια της Ρωσιας.
  Επομενως οι ρυθμισεις (μπειτε μεσα Αλβανοι αλλα οχι Σερβοι ή Βουλγαροι) υπαγορευονται απο παρομοια κριτηρια.
  Αυτο δεν θα ηταν κακο αν δεν ειχε "παρενεργειες" για μας και η υπαρξη ισχυρης ισλαμικης μειονοτητας ειναι μια δυσαρεστη παρενεργεια.Προσωπικα θεωρω την περιπτωση να ενσωματωθουν ολοι αυτοι στο ΠΑΣΟΚ τη λιγοτερο επικινδυνη εξελιξη εστω και αν μετα τον Παπανδρεου τον Γ' υποχρεωθω να δω πρωθυπουργο και τη Μαργαριτα Παπανδρεου τη Δ'.
  Υπαρχουν και χειροτερα βλ. Λιβανος.

 8. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 19/09/2009 15:59:31

  Οι μεν προτείνουν "ψήφο στους μετανάστες", προφανώς λόγω ευνοϊκών συσχετισμών.
  Οι δε προτείνουν "ψήφο στους αποδήμους", επίσης προφανώς λόγω ευνοϊκών συσχετισμών.
  Κοινή συνισταμένη, η αλλοτρίωση της βούλησης των Ελλήνων που κατοικούν στην Ελλάδα, και οι οποίοι τελικά θα είναι εκείνοι που θα τρώνε στη μάπα, σε επίπεδο καθημερινότητας, την καλπονοθευτική ψήφο των μεν ή των δε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.