Πατριωτισμός και λαϊκότητα
13/07/2015 21:00
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πατριωτισμός και λαϊκότητα

Ας το καταλάβουμε, η πολιτική με φρύδι ανασηκωμένο τέλειωσε. Ψόφησε η γκλαμουριά της αστικής φεουδαρχίας

Δυο πράγματα συγκινούν και συσπειρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Ο πατριωτισμός κι η λαϊκότητα. Ο διαχρονικός αντιστασιακός χαρακτήρας του Ελληνισμού, η διαρκής αναζήτηση της ελευθερίας μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις του ελληνικού εθνικού κινήματος, είναι κάτι στο οποίο αναφέρθηκα από την εφημερίδα μας σε ανύποπτο χρόνο. Αυτά καπηλεύτηκε, με αυτά έπαιξε προπαγανδιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά δεν μπόρεσε να εκφράσει πειστικά η Ν.Δ.


Μα τι ήταν αυτό που έκανε τους ίδιους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται στις ουρές των ΑΤΜ να φύγουν από εκεί και να πάνε στην κάλπη να ρίξουν «όχι», ενώ έχουν ήδη δει την ουρά του θηρίου της χρεοκοπίας με κλειστές τράπεζες;

Δεν τους έπεισαν ο Μπουτάρη μπέης, ο Καμίνης, που θεωρούσε ότι στα σύνορα κάνουμε «πολεμικές επιχειρήσεις» εις βάρος των απρόσκλητων μουσαφιραίων, τα πουλάρια της πολιτικής, ο... Καφετζόπουλος, ο Κ. Μητσοτάκης, ο Ι. Βαρβιτσιώτης και ο Σημίτης; Δεν ρίγησε η νεολαία μπροστά σε τόση εμπειρία; Προφανώς όχι.

Η μεταπολιτευτική πολιτική τάξη είναι αντιπαθής, για πολλούς δίκαια, για ελάχιστους άδικα. Ομως είναι. Κι αυτές οι παρεμβάσεις υπέρ του ακέφαλου «ναι» μάλλον ανθρωποδιώκτες ήταν.
Διότι το «όχι» είχε ξεκάθαρη ηγεσία, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ στο «ναι» υπήρχε το «σύστημα Αλέφαντος», όλοι μπρος κι όλοι πίσω.
Η Ν.Δ. κυβέρνησε ως καλός αλλά λίγο αλαζόνας λογιστής, επικεντρώθηκε στα τόσο σημαντικά τεχνικά ζητήματα της οικονομίας για να αποφύγει η χώρα το φούντο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δούλευε εργωδώς στο λαϊκό υποσυνείδητο καπηλευόμενος πράγματα που ο σκληρός πυρήνας του τα θεωρεί έως και απεχθή. Οταν άκουσε η Ιστορία από συριζαίικα χείλη την επίκληση του «όχι» του Ι. Μεταξά, άρχισε τις ενέσεις με ηρωίνη.

Σε αυτά τα έξι χρόνια έχουν προλεταριοποιηθεί τα δύο τρίτα των Ελλήνων. Το 85% έχει μόνο χρέη ή το πολύ μέχρι 1.500 ευρώ στην τράπεζα. Χθεσινοί νοικοκυραίοι δεν έχουν μαντίλι να κλάψουν. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αλλοι πιστεύουν στο πυρηνικό όπλο της χρεοκοπίας και ότι τελευταία στιγμή θα γίνει η πανευρωπαϊκή υποχώρηση μπροστά στο «όχι». Κάποιοι άλλοι, επειδή έχασαν τα πάντα, απλά κι εκδικητικά θέλουν να τα χάσουν κι οι υπόλοιποι.

Οπως το «όχι» ήταν πολυσυλλεκτικό, κάθε κομματικής προέλευσης, έτσι και το «ναι». Με τον Σημίτη, τον πρωθυπουργό των Ιμίων, των S-300, του άγους Οτσαλάν, τον τροχονόμο της διαπλοκής και των νταβατζήδων, το μόνο κοινό που έχω είναι ότι τυχαίνει να ανήκουμε κι οι δύο στο ανθρώπινο είδος. Εγώ πειθάρχησα την απέχθειά μου να αθροίζομαι με νεοφιλελεύθερους ανθρωποφάγους, σινιέ μηδενιστές και μαυσωλεία τού προχθές, γιατί είδα με δέος την ενδεχόμενη πτώση. Πολλοί δεν το έκαναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στο θυμικό τους, στην αναρχοπατριωτική φύση του Ελληνα, και κέρδισε μια νίκη η οποία, τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, θα ξέρουμε αν ήταν πύρρειος.

Ας το καταλάβουμε, η πολιτική με ανασηκωμένο φρύδι τέλειωσε. Ψόφησε η γκλαμουριά της αστικής φεουδαρχίας. Η πατρίδα είναι πάνω από την παράταξη και για να υπηρετεί την πατρίδα η παράταξη πρέπει να είναι λαϊκή και πατριωτική. Αλλιώς θα πάψει να υπάρχει.

dimokratianews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΤ avatar
  ΤΤ 12/07/2015 20:51:41

  Η Ελλάς απέθανε κύριε Κρανιδιώτη. Οι Έλληνες ψήφισαν ένα κόμμα με σύνθημα ΄΄να πεθάνει η Ελλάδα να ζ'ησουμε εμείς'' και πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει. Θα ακολουθήσει ο επομενος μισέλληνας που θα υποσχεθεί λεφτά χωρίς δουλειά και κρατική ζάχαρη: Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  Δεν το πιστεύετε, αλλά θα γίνει.
  Αν απομείνει ελεύθερη Ελλάδα, όπως η μισή Κύπρος, ίσως σοβαρευτεί. Τα νησιά ήδη χάθηκαν. ¨Ηδη στρατιωτικοί και λιμενικοί παραβαίνουν τον όρκο τους και φροντίζουν οι εισβολείς να μην στραμπουλήξουν το ποδαράκι τους μπαίνοντας.
  Είναι πολύ αργά. Χρειάζονται σαράντα χρόνια εθνικής παιδείας για να αντιστραφεί η καταστροφή της μεταπολίτευσης.
  Ποιός θα τα κάνει, εμείς μεγαλώσαμε κι οι νέοι θεωρούν πως είναι όντως δικαίωμα όλης της Σομαλίας και του Πακιστάν να κουβαληθούν και να πάρουν διαβατήρια.
  Δεν έχει μείνει ούτε καν μαγιά που έλεγε ο Μακρυγιάννης.
  ΤΕΛΟΣ.
  Ακόμα κι όταν ξεκινήσει η εν Ελλάδι τζιχάντ θα μας κατηγορούν ότι την προκαλέσαμε με τον ρατσισμό μας, ότι δώσαμε δωρεάν τροφή και στέγη και διαβατήρια, αλλά όχι δωρεάν ΙΧ. Κάτι θα βρουν. Θυμηθείτε το. Η νέα τουρκοκρατία άρχισε. Τα είχε πει ο Σαββόπουλος, ''πέντε αιώνες δύσης εθνικής θα ζήσεις από δω και μπρος''.

  • Βιεννεζος avatar
   Βιεννεζος @ ΤΤ 13/07/2015 00:45:45

   Εσύ φίλε μου λες για τον ανταρσυα...για κοίτα και λίγο δεξιότερα...από την άλλη μεριά...

   • λαέρτης avatar
    λαέρτης @ Βιεννεζος 14/07/2015 11:41:55

    ξανά respect...

 2. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 12/07/2015 21:24:54

  συμφωνώ απολύτως με το πνεύμα του κείμενου. η ΝΔ έχει αποκοπεί από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι γόνοι που φαγώθηκαν να ρίξουν το Σαμαρά, δεν έχουν ούτε μια στο δισεκατομμύριο πιθανότητα να φέρουν πίσω όσους έφυγαν. Υποκριτική η φασαρία και εξυπηρετούσε προσωπικές φιλοδοξίες. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει φιλοπατρία, δεν θέλει ταραχές και είναι υπερήφανη για την ιστορία του αρχαίου έθνους μας. Ακόμα και ψηφοφόροι της αριστεράς. Είναι κρίμα που ο λαός που έδωσε τα θεμέλια του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και τη βάση όλων των επιστημών να βρίσκεται σήμερα σε αυτή την οικτρή θέση. Χρειάζεται νέα παράταξη. Αλλιώς ο Τσίπρας θα επιπλεύσει εσωτερικά. Ο νεοφιλελευθερισμός και η πολιτική φεουδαρχία δεν έχουν τύχη το 2015. Ο Τσίπρας χωρίς να έχει κανάλια και εφημερίδες, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι στη προπαγάνδα και την επικοινωνία είναι έτη φωτός μπροστά από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/07/2015 22:20:14

  O "αντιστασιακός χαρακτήρας" ευθυνεται για όλες τις εθνικές καταστροφες και τη σημερινή.Δημαγωγοι εκμεταλλεύονται τη ροπη αυτή ενώ υπαρχει πληρης αγνοια στο λαό του συσχετισμου των δυναμεων στον πραγματικο κόσμο. Πόσοι και πόσοι δεξιοί ενθουσιασθηκαν με τον Βαρουφακη επειδή πλακωθηκε με τον Νταισελμπλουμ μπροστα στην καμερα.Και τι είναι αυτος με τον οποιο πλακωθηκε;Καποιος που είναι εκπρόσωπος αυτων που μας δανειζουν.Και αυτό συγκριθηκε με το ΟΧΙ του 40. Αλλά τοτε,στον πραγματικο πολεμο ο Μεταξας δεν πλακωθηκε με τον Γκρατσι όταν ηλθε να του δωσει τελεσιγραφο.Τον συνοδευσε ευγενικα εξω και φυσικα αναχωρησε χωρις πρόβλημα.

 4. Σόλοικος avatar
  Σόλοικος 13/07/2015 00:40:04

  Υπερβολικά απαισιόδοξο και γιατί όχι απολογητικό το κείμενο, που δεν θίγει τα κακώς κείμενα της Ελληνικής κοινωνίας. Η διαρκής διάβρωση του εθνικού φρονήματος μέσω της εκπαίδευσης από την μηδενιστική αριστερά, αποτελεί την αιτία της ανυπαρξίας κομμάτων αξιών και λογικής κρίσης όταν οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν. Η απαιδευσία είναι το κριτήριο για την λογικότητα ή όχι της επιλογής της ψήφου. Το κυρίαρχο θέμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο Ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του το εκλαμβάνει ως πολιτιστικό δεδομένο και κεκτημένο. Την φτωχοποίησή του δεν αντέχει και γι' αυτό ομαδικά αποδοκιμάζει όποιον συνδέεται με εφαρμοστικά μέτρα. Η ελάχιστη αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ μάλλον τον ενδυνάμωσε, γιατί έντεχνα περνούσε στις μάζες ότι τα κατεστημένα συμφέροντα τον αντιμάχονται. Έχουν αναπτύξει τόσους ποικίλους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, στα χρόνια της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, που κάθε τι που μπορεί να αποτελέσει λύση, τα αποκαθηλώνουν σε χρόνο μηδενικό, γιατί απευθύνονται στο μαλακό υπογάστριο των αξέστων, απομυθοποιώντας ότι ουσιαστικά σηματοδοτεί την πρόοδο. Έτσι η στασιμότητα των επιλογών του πολιτικού συστήματος, που είναι κάθε φορά ετοιμόρροπο, προσωποπαγές και αποτέλεσμα καμαρίλας και όχι εθνικής συλλογικής προσπάθειας, για πραγματική ανάπτυξη και πρόοδο, απαξιώνεται και καπελώνεται από τους επιτήδειους. Μια νέα εθνική στρατηγική με όραμα, με οργανωμένη την κεντρική Διοίκηση, που αποπνέει πατριωτισμό και ασφάλεια για τους πολίτες σε ένα κράτος κοινωνικά δίκαιο, χωρίς εξυπηρετήσεις ημετέρων, χωρίς εξαλλοσύνες και διαγκωνισμούς των δελφίνων για να κυβερνήσουν, θα αποτελέσει τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Αλλά αυτό θέλει αρετή, τόλμη και παιδεία, αρετές που οι νεοέλληνες καλοπερασάκηδες της κρατικοδίαιτης ραστώνης, είναι αβέβαιο ότι διαθέτουν.

 5. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 13/07/2015 00:44:25

  Αγαπητέ φαήλο , με βάση την συμπεριφορά ολου του πολιτικού κόσμου,μόνο η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ διασώζει την λεβεντιά μας και την αξιοπρέπειά μας.Συμβολικός ο λόγος μου...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Βιεννεζος 13/07/2015 06:03:08

   Είναι άδικο,όσο συμβολικά και αν τοποθετείται,για την λεβεντιά και την αξιοπρέπεια των αληθινά αξιοπρεπών Ελλήνων,να τίθεται ως βάση η συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου. Ελλάδα δεν είναι μόνο οι πολιτικοί της...

 6. Διογένης avatar
  Διογένης 13/07/2015 01:04:38

  Φαήλο δεν συμφωνώ με το κείμενό σου. Ας μην δίνουμε στον λαό αξία που δυστυχώς δεν έχει. Που δυστυχώς δεν δικαιούται. Δεν είναι η "αναρχοπατριωτική" φύση του Έλληνα. Προεκλογικά κάποιος πήγε και είπε στο γκισέ της τράπεζας "θέλω 30.000 ευρώ ανάληψη" και όταν τα πήρε είπε "ουφ, μπορώ τώρα να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ". Κάτι παρόμοιο έγινε και τώρα. Ναι, υπάρχει ανάγκη πατριωτισμού και λαϊκότητας στην πολιτική. Αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ήταν αλαζονική κυβέρνηση καλών λογιστών. Ο Σαμαράς κατάλαβε όσο λίγοι πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία. Διέκοψε καταρχάς την ηλίθια πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης. Δεν ξανακούσαμε γι' αυτήν. Μείωσε τον κατώτατο μισθό όχι για να πετύχει η "εσωτερική υποτίμηση", αλλά για να υπάρχουν δουλειές έστω και κακοπληρωμένες, για τους ανέργους. Οι προηγούμενοι αρνούνταν να μειώσουν τον κατώτατο μισθό, όπως τους ζητούσε και τότε η τρόικα, αλλά δεν πλήρωναν τον ιδιωτικό τομέα από άποψη, για να λείψει το μετρητό από την αγορά και να επέλθει "εσωτερική υποτίμηση" μέσω της μείωσης της κυκλοφορίας χρήματος στη χώρα! Το λέω αυτό, όχι γιατί έχω κάποια πληροφόρηση ότι κάτι τέτοιο έγινε, αλλά διότι το ίδιο ακριβώς έγινε και στην Πορτογαλία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες (ειδικά η τελευταία δεν είχε αποκλειστεί από τις αγορές), οπότε αποκλείεται να έγινε κατά λάθος. Ήταν ιδέα κάποιου ηλίθιου στο ΔΝΤ ή στην Ευρώπη. Όμως μετά που ήρθε ο Σαμαράς δεν ξανακούσαμε "εσωτερική υποτίμηση" και έπαυσε να μην πληρώνει το κράτος. Βιώσαμε περίοδο δύο ετών που το κράτος πλήρωνε σαν τρελό τις υποχρεώσεις του για πέσει χρήμα στην αγορά και ο κόσμος έλεγε, μορφωμένοι άνθρωποι, "το πλέονασμα είναι πέτσινο διότι οφείλεται στη στάση πληρωμών του κράτους". Μάρτιο 2013 ήμουν σε εφορία για σοβαρή δουλειά από την οποία θα έπαιρνε λεφτά το κράτος και μου λένε "δεν μπορούμε δυστυχώς να την κάνουμε γρήγορα τη δουλειά σας, διότι έχουμε εντολή να δώσουμε προτεραιότητα στις επιστροφές φόρων". Λίγους μήνες μετά γνωστός μου σοβαρός επιχειρηματίες πήρε 50.000 ευρώ επιστροφή ΦΠΑ που του χρωστούσε για χρόνια το κράτος. Μετά από μερικούς ακόμη μήνες μου λέει "μα πώς μιλούν για πλεόνασμα, αφού οφείλεται στη στάση πληρωμών του κράτους". "Καλά", του λέω, "δεν πήρες εσύ την επιστροφή ΦΠΑ που σου χρωστούσαν επί χρόνια;". "Εεεεε; ναι, αλλά... εγώ μήπως είμαι ειδική περίπτωση;". Του εξηγώ τι συμβαίνει, τι λένε τα νούμερα, του είπα και το δικό μου περιστατικό στην εφορία που με ξαπόστειλαν για να ασχοληθούν με τις επιστροφές φόρων. Με πίστεψε, αλλά δεν ξέρω αν άλλαξε πολιτικά γνώμη για αυτό που συνέβαινε. Η εστίαση ένας ολόκληρος κλάδος που γνώρισε άνθηση τα τελευταία χρόνια, επιβίωσε από το ισχυρότατο χτύπημα του 23% ΦΠΑ χάρη τον αγώνα που έδωσε ο Σαμαράς για να ξαναγίνει ο ΦΠΑ 13%. Ένας ολόκληρος κλάδος επιβίωσε και άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία χάρη σε μία και μόνο κίνηση της κυβέρνησης Σαμαρά. Δόθηκε μάχη, αλλά μάχη με νόημα. Είναι δυνατόν να υπήρξε έστω και ένας άνθρωπος στο χώρο της εστίασης, από επιχειρηματία μέχρι προμηθευτή, από λογιστή και στέλεχος μέχρι απλό σερβιτόρο, που να ψήφισε κάτι άλλο από Σαμαρά; Κι όμως, η πλειοψηφία τους ψήφισε κι αυτή ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της βλακείας του ΕΝΦΙΑ. Δεν λέω, βλακεία ο ΕΝΦΙΑ, αλλά σκεφτείτε ρε ηλίθιοι λογικά, τι υπάρχει από τη μία πλευρά και τι υπάρχει από την άλλη. Δεν μπορεί να διαψεύσει θετικά τις προβλέψεις για ύφεση και για ανάπτυξη, Φαήλο, μια κυβέρνηση "καλών λογιστών". Ήταν πολύ παραπάνω ο Σαμαράς. Φρέναρε την ύφεση με το "καλημέρα", έδωσε αίσθηση σταθερότητας, απόσεισε το φάντασμα της χρεωκοπίας, έδωσε εμπιστοσύνη, στο τραπεζικό σύστημα συνωστίζονταν οι ξένοι ποιος θα πρωτομετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου. Έσωσε την Εθνική κηρύσσοντας πανστρατιά του ελληνικού στοιχείου για την αμκ της Εθνικής, για να μείνει σε ελληνικά χέρια, να μην την πάρουν και αυτήν ξένοι. Και τηρώντας τους κανόνες της τρόικας, που λύσσαξε να δει αν τυχόν και υπήρξε ευνοιοκρατία με δάνεια κλπ. εκ των υστέρων ή εκ των προτέρων έναντι των νέων μετόχων. Οι καταθέσεις επέστρεφαν γοργά και αν δεν μεσολαβούσε η Κύπρος τον Μάρτιο του 2013 θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση στην επιστροφή τους, ίσως και να παρέδιδε ανεξάρτητο τραπεζικό σύστημα, χωρίς χρηματοδοτική εξάρτηση από πουθενά και με δυνατότητα - ναι - να δίδει ξανά δάνεια. Αυτό δεν έγινε από μόνο του. Όργωσε τις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2013 για να πείσει τις μεγάλες υπερτράπεζες να μετάσχουν στην σχεδιαζόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την ίδια στιγμή που δημοφιλείς οικονομικές διάνοιες τύπου Βαρουφάκη λοιδορούσαν και απαξίωναν κάθε τέτοια προσπάθεια. Για να έλθει μετά η συγκλονιστική 9η Απριλίου 2014, όταν 600 διεθνή funds, όχι κερδοσκόποι της κακιάς ώρας, αλλά σοβαρότατοι οίκοι, έδωσαν στην Ελλάδα 21,5 δις, την ώρα που ζητούσε 3-3,5 δις. Πήρε τελικα πέντε. Ιστορικών διαστάσεων επιτυχία, ποιος τη θυμάται σήμερα; Έχω κι εγώ πολλούς λόγους να έχω άχτι στον Σαμαρά, ακόμη και προσωπικούς. Η αδιανότητη πολιτική του ανεπάρκεια, σε τόσο έντονο κοντράστ με τις αδιανόητες κυβερνητικές του ικανότητες, βγάζει κυριολεκτικά μάτι. Πιστεύω ότι και ο ίδιος είναι βαθιά αλαζόνας, περιφρονεί όσους δεν πρέπει να περιφρονεί, ίσως από επίγνωση της προσωπικής του κυβερνητικής αξίας να είναι έτσι. Όμως αυτό δεν αλλάζει την ευθύνη ενός λαού να κατανοήσει τι συνέβη. Το παράδειγμα του γνωστού μου σοβαρότατου επιχειρηματία που είχε πάρει την επιστροφή ΦΠΑ του και όμως μιλούσε για "ψεύτικο πλεόνασμα που οφείλεται στη στάση πληρωμών" είναι χαρακτηριστικότατο. Μα τι σόι ομαδική τύφλωση είναι αυτή που μας είχε πιάσει ως χώρα; Ο Σαμαράς άξιζε απόλυτα αυτό που άκουσε από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό ότι "δεν είσαι απλώς ο καλύτερος πρωθυπουργός της Ελλάδας που έχω γνωρίσει, είσαι ο καλύτερος πρωθυπουργός της Ευρώπης που έχω γνωρίσει". Κανένας άλλος δεν πέτυχε με την προσωπική του εργασία αυτά που πέτυχε. Αλλά και κανένας άλλος δεν υπονόμευσε τόσο πολύ το έργο του με την προσωπική του πολιτική ανεπάρκεια. Και δυστυχώς η αλαζονεία του δεν του επέτρεψε ποτέ να το κατανοήσει αυτό και να το διαχειριστεί σωστά - προτιμούσε να το κρύβει, επαφιόμενος στις δεδομένες προσωπικές του ικανότητες. Μόνον που δεν αρκούσαν αυτές. Δυστυχώς. Με αυτά και μ' αυτά τρώμε στη μάπα σήμερα τον Τσίπρα. Δεν έχουμε όμως σε αυτό ευθύνη και όσοι δεν αποδώσαμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι στον Σαμαρά; Ο κάθε ένας πολίτης, υποστηρικτής ή αντίπαλος. Και αναρωτιέμαι: Θα γράψει άραγε ποτέ σωστά η ιστορία τι έκανε αυτά τα δυόμιση χρόνια ο Σαμαράς;

 7. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 13/07/2015 08:07:30

  Συμφωνώ Φαήλο. Εντοπίζεις το μείζον. Το κάποιος "σήκωσε 30.000" ευρώ, που λέει ο Διογένης και ύστερα αποφάσισε να ψηφίσει Σύριζα δεν εκφράζει την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Όσοι εμπλακήκαμε στον προεκλογικό διάλογο νοιώσαμε στο πετσί μας το Λαϊκοπατριωτικό συναίσθημα που κατέλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Όποιος δεν το ένοιωσε μάλλον ήταν κλεισμένος στο σπίτι του. Σίγουρα δε μίλησε με 20άρηδες.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ΣΟΝ ΠΕΝ 14/07/2015 06:05:59

   Και τι έλεγαν δηλαδή οι εικοσάρηδες; Όμορφα λαϊκοπατριωτικά λόγια; Και ποιος θα τους έδινε αύριο το χαρτζηλίκι τους; Στα παλιά τα χρόνια έδιναν στους ηλικιωμένους το δικαίωμα να αποφασίζουν τι να κάνουν. Όχι τυχαία. Ας δούμε το ρόλο του βασιλιά Νέστορα της Πύλου στην Ιλιάδα (έμεινε και ως έκφραση έκτοτε "Νέστορας"), ας δούμε τη "Γερουσία" που υπήρχε στην αρχαία Σπάρτη και σε πολλά άλλα επιτυχημένα καθεστώτα. Ας δούμε τα όρια ηλικίας για να αναλάβει κανείς κυβερνητική θέση στην αρχαία Αθήνα, με πολύ χαμηλό, τότε, προσδώκιμο ζωής. Εδώ θέλουμε να δώσουμε ψήφο και από τα 16, αν γίνεται, διότι υποτίθεται ότι οι νέοι τα ξέρουν καλύτερα. Έτσι είναι; Η συμπεριφορά όλης της ελληνικής κοινωνίας (αφού όλες οι ηλικίες ψήφισαν "όχι", πλην των άνω των 60 ετών) ήταν η συμπεριφορά κακομαθημένου που έλεγε στον πατριό του (όχι στον πατέρα του) "αν δεν μου δώσεις παραπάνω χαρτζηλίκι θα φύγω από το σπίτι (μου)". Και που είναι τόσο ανόητο, ώστε να νομίζει ότι ο πατριός έχει πρόβλημα να φύγει από το σπίτι του ο νόμιμος κληρονόμος και έχει μεγάλη όρεξη να το χαρτζηλικώνει. Αν θέλει να τον κρατάει είναι από φόβο μήπως διεκδικήσει τα δικαιώματά του στο σπίτι του και τον πετάξει έξω. Αλλά αν είναι να τον πληρώνει για πάντα, θα τον πετάξει έξω και ας τον πετάξει στο τέλος έξω και ο νόμιμος κληρονόμος - έχει κάμποσα δικά του σπίτια ο πατριός. Και το κακομαθημένο που είχε συνηθίσε να χαρτζιλικώνεται από τον πατριό συνέχισε τα λαϊκοπατριωτικά και κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού, διότι δεν μπορεί, αυτός ο πατριός τελικά είναι κακός άνθρωπος και το κακομαθημένο έχει τα δίκια του. Ναι, αλλά τι συμφέρει στο κακομαθημένο; Ποια είναι η σωστή απόφαση για αυτό; Ασφαλώς το να μείνει σπίτι και να απεξαρτηθεί από το χαρτζηλίκι του πατριού. Ώστε μια μέρα να μπορεί να του πει ωραίος, ισχυρός και άνετος "άιντε στο σπιτάκι σου, εδώ είναι το σπίτι που μου άφησε ο πατέρας μου". Και τι κατάφερε τελικά το κακομαθημένο; Να δώσει στον πατριό τη δυνατότητα να το ταπεινώσει, να του πάρει κι άλλα, και να κατσικωθεί για πάντα στο σπίτι του κακομαθημένου. Και να βάλει υποθήκη το κακομαθημένο την υπόλοιπη περιουσία του για να ξεπληρώσει τα χαρτζηλίκια. Και να του λέει τελικά και "ευχαριστώ" το κακομαθημένο που δεν του έκοψε τελείως το χαρτζηλίκι... Αυτά περί των λαϊκοπατριωτικών των κακομαθημένων 20χρονων. Είχαν άραγε δίκιο τα 20χρονα; Μπορώ να δεχθώ ότι η πολιτική πρέπει να εμπνέει κιόλας, και ότι ελλείψει έμπνευσης προς το σωστό θα βρεθεί πολύς χώρος για να εμπνεύσουν κάποιοι αδίστακτοι προς το λάθος. Αλλά μόνον αυτό. Κατά τα άλλα η ευθύνη είναι όλη των 20χρονων.

 8. roadrunner avatar
  roadrunner 15/07/2015 00:07:09

  Έτσι είναι κατά μέσο όρο κ. Κρανιδιώτη. Αλλά ... αλαζόνας λογιστής η προηγούμενη κυβέρνηση ;; είναι λιγάκι άδικο. Θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν είναι μόνον η "προλεταριοποίηση" που συνετελέσθη στην πλειονότητα των Ελλήνων την πρόσφατη πενταετία. Είναι και ο φόβος των "βολεμένων πελατών" των λαϊκίστικων κυβερνήσεων κυρίως του Πασοκ, εμπρός στην "απειλή" της αξιοκρατίας. Δυστυχώς, η πλειοψηφία στη χώρα μας, έχει υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου από την αριστερά, επί δεκαετίες, ώστε έχει ντύσει με έναν ταξικό μανδύα τις έννοιες αξιολόγηση, αξιοκρατία, ως και ανάπτυξη... Να ξέρετε, εκατοντάδες τέτοια "βολεμένα πελατάκια" αποτέλεσαν τους φανατικότερους κράχτες του "ΟΧΙ", μόνο και μόνο γιατί πίστεψαν ότι με μια αριστερή κυβέρνηση αποκλείεται ο τόπος να δει προκοπή, άρα τη γλιτώνουν τη θέση τους και τη βολή τους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.