Παράταση του Μνημονίου - Αυτό θα είναι το «Βατερλώ» του Τσίπρα
09/06/2015 14:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παράταση του Μνημονίου - Αυτό θα είναι το «Βατερλώ» του Τσίπρα

Ό,τι χειρότερο δηλαδή για την κυβέρνηση η οποία επεδίωκε ενιαία συμφωνία που θα περιλάμβανε και διευθέτηση του χρέους και απεμπλοκή σταδιακά από τα νύχια των δανειστών

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της WSJ για το σχέδιο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος, μπορεί να απορρίφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, δείχνει προς τα πού θα πάει τελικά η συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό που πλέον συζητείται στη διαπραγμάτευση έχει ως βάση έναν συμβιβασμό ο οποίος θα είναι προσωρινός και θα θέτει την ελληνική οικονομία σε ομηρεία.

Ό,τι χειρότερο δηλαδή για την κυβέρνηση η οποία επεδίωκε ενιαία συμφωνία που θα περιλάμβανε και διευθέτηση του χρέους και απεμπλοκή σταδιακά από τα νύχια των δανειστών.

Αν γίνει η παράταση του προγράμματος μέχρι του χρόνου τον Μάρτιο ή μέχρι το φθινόπωρο με έξτρα χρηματοδότηση για να μη χρεοκοπήσει η χώρα και με συγκεκριμένους όρους, αυτό θα το δούμε σύντομα. Ενδεχομένως να συζητηθεί την Τετάρτη με Μέρκελ και Ολαντ. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα σχέδιο που θα επιβληθεί στην Αθήνα και θα είναι πραγματικά το take it or leave it προκειμένου να μην υπάρξει χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Η κυβέρνηση κατάφερε να απομονώσει στα διεθνή φόρα την Ελλάδα, αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική της ικανότητα, προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία και πήγε να απαιτήσει λύση με την πλάτη στον τοίχο. Λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση και της παράτασης του προγράμματος, στις 30 Ιουνίου, και με χαμένο το χρόνο από την 20η Φεβρουαρίου και μετά, ο πρωθυπουργός και η ομάδα της χαράς ζητούν συμβιβασμό χωρίς να υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα απομόνωσης μόνο ένας συμβιβασμός που δυστυχώς θα έχει επώδυνες πλευρές για την Ελλάδα, είναι εφικτός. Και η αποκάλυψη της αμερικανικής εφημερίδας δίνει το στίγμα για το που πάει η διαπραγμάτευση.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι πάμε σε μια συμφωνία σε πολλές φάσεις, με πρώτη τώρα η οποία θα προβλέπει και την παράταση του προγράμματος. Για όσους δεν το καταλαβαίνουν, θα πρόκειται για νέα παράταση του Μνημονίου μόνο που αυτή τη φορά θα υπάρχουν δύο διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη παράταση. Η πρώτη είναι ότι θα προβλέπει πολύ σκληρά μέτρα, όπως ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές και άλλα εισπρακτικού τύπου θέματα.

Και η δεύτερη είναι ότι η Ελλάδα θα πάρει χρήματα για να μην καταρρεύσει. Θα είναι πιθανότατα τα 10,9 δις ευρώ του ΤΧΣ τα οποία δεν θα χρειαστούν την έγκριση των κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είναι πρόσθετη χρηματοδότηση δηλαδή για να απαιτείται η ψήφος από τους βουλευτές των χωρών – μελών, διαδικασία που θα ήταν χρονοβόρα και θα είχε πολλά προβλήματα για να περάσει.

Με τα λεφτά αυτά η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώσει τις επόμενες δόσεις και να μην χρεοκοπήσει και μαζί με τα 7,5 δις από τις προηγούμενες δόσεις να μπει σε κάποιο δρόμο.

Αλλά το ξεκαθαρίζουμε: Αυτή η συμβιβαστική λύση είναι στην ουσία παράταση του Μνημονίου, η Ελλάδα δηλαδή θα συνεχίσει να είναι σε έλεγχο, με τρόικες, αξιολογήσεις κ.λπ.

Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ. Μετά την παρέλευση των μηνών της παράτασης, είτε δηλαδή είναι μέχρι το φθινόπωρο, είτε μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, θα πρέπει να γίνει η συζήτηση για την επιπλέον χρηματοδότηση που θα χρειαστεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ο Ρουμπινί χθες μίλησε για 30-40 δις ευρώ, κάποιοι μιλούν για 20-30 δις ευρώ αλλά όπως και να έχει πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό.

Για να δοθούν αυτά τα χρήματα θα πρέπει να υπογραφεί νέο πρόγραμμα, νέο memorandum με τους δανειστές. Θα το πουν μνημόνιο στο εξωτερικό και «αναπτυξιακό σχέδιο» στην Ελλάδα; Όπως και να το πουν θα πρόκειται για την… σκληρή πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια για τους Έλληνες και μεγάλο μέρος της ευθύνης το έχει η παρούσα κυβέρνηση. Μια πραγματικότητα που θα έχει απολύσεις, μειώσεις συντάξεων, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Θα έχει και αναπτυξιακή προοπτική όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει μπροστά θα χρειαστούν μερικά χρόνια.

Όλο αυτό το σενάριο είναι εφιάλτης για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγη με την υπόσχεση ότι τα μνημόνια τελειώνουν κι ότι ξεκινά ο… αριστερός παράδεισος της Ελλάδας. Γι’ αυτό και η απόρριψη του σχεδίου από τον Τσίπρα, όμως, με το πιστόλι στον κρόταφο ίσως να μην υπάρχουν άλλες διέξοδοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και να επανέλθουν τα σενάρια των εκλογών. Διότι η κυβέρνηση θα είναι αδύνατον πολιτικά, όπως κι αν τη βαφτίσει τη συμφωνία, να περάσει χωρίς απώλειες. Επομένως θα μπορούσε είτε να προσφύγει στον ελληνικό λαό με όλα τα νέα δεδομένα είτε να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει την ενδιάμεση συμφωνία ή συμφωνία – γέφυρα και να διαπραγματευτεί σε μερικούς μήνες το τελικό σχέδιο σωτηρίας και διευθέτησης του χρέους.

Αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει δηλαδή εδώ και μήνες αλλά το κόμμα της χαράς κατάφερε να διαλύσει τα πάντα και να θυσιάσει τις… θυσίες πέντε ετών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. deltaplus avatar
  deltaplus 09/06/2015 15:04:15

  *Το κομμα της χαρας* ολα τα λ7 αυτη η φραση.Σωστος!!

 2. iconology2009 avatar
  iconology2009 09/06/2015 15:28:44

  Για μένα το μεγαλύτερο προεκλογικό ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο η νέα εκδοχή του "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!" -που σαφώς και είναι ένα ψέμα και μια συνειδητή προεκλογική ΑΠΑΤΗ αλλά κυρίως αυτή η απατηλή διαβεβαίωση ότι "ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ". Όχι, δεν ήταν έτοιμοι και αυτό το αποδεικνύει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ο απογοητευτικός ερασιτεχνισμός του θλιβερού αυτού ΑΠΡΑΓΟΥ τετράμηνου-η ευθύνες του γελοίου Βαρουφάκη είναι αναγνωρισμένες ακόμη και από τους συντρόφους του στη Κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση τους άφησε έτοιμο ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ: ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ. Εγιναν κυβέρνηση, δεν μπορεί να τους κατευθύνει ακόμη η προεκλογική ρητορεία. Είχαν ένα συντριπτικό πολιτικό πλεονέκτημα, που εκείνο τον πρώτο καιρό είχε την αξία του, αφού και ρευστό ακόμη υπήρχε στα ταμεία μας: τη ΝΩΠΗ ΕΝΤΟΛΗ. Με τη κωλυσιεργία το εξανέμισαν και σήμερα είναι κολλημένοι στο τοίχο. Το ότι βρίσκονται σ'αυτή τη κατάσταση και όχι σε κάποια καλύτερη είναι αμάχητο τεκμήριο ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστοι, απαράσκευοι για την επικείμενη μεγάλη μάχη που υπόσχονταν πως θα δώσουν. Προσήλθαν σ'αυτή με αυτοσχεδιαστική διάθεση του στυλ: βλέποντας και κάνοντας. Υ.Γ. Εξυπακούεται ότι στο σχεδιασμό μιας διαπραγμάτευσης πρώτα και κύρια λαμβάνεις υπόψη σου το τί οι άλλοι θα σού πουν. Πάνω σ'αυτό οργανώνεις την τακτική σου-εφόσον βέβαια έχεις ήδη μια στρατηγική και όχι θολές ιδέες ανεφάρμοστες. Είναι φανερό ότι όχι τακτικούς σχεδιασμούς δεν έχουν κάνει αλλά ούτε καν στρατηγική δεν έχουν. Η ήττα τους θα είναι η ήττα των στρατηγικών προθέσεων που σε διακηρυκτικό επίπεδο μόνο είχαν. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και στρατηγική ήττα και του τοξικού αυτού πολιτικού μορφώματος.

  • Σήψη avatar
   Σήψη @ iconology2009 09/06/2015 16:19:51

   Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σας, γι' αυτό και -υπερθεματίζοντας- οφείλω να σας διορθώσω ως προς το "λεφτά υπάρχουν". Κατά τη γνώμη μου, αν δούμε τα νούμερα, λεφτά όντως υπήρχαν. Ποιές ήταν οι βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Το χρέος, η χρηματοδότηση θέσεων εργασίας, ο ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο 12.000 ευρώ, η 13η σύνταξη και ο κατώτατος μισθός. Ο Σύριζα έλεγε ότι θα χρηματοδοτήσει αυτές τις παροχές με τα λεφτά του ΤΧΣ, για τα οποία είχαμε ήδη πάρει μέτρα. Κατά τη γνώμη μου, δεν θα χρειαζόταν: Για να γίνει ο ΕΝΦΙΑ ανθρωπινός φόρος ακίνητης περιουσίας έπρεπε να πέσει ο στόχος από τα 2,7 στο 1,2 δις ευρώ. Δηλάδη ψάχναμε 1,5 δις ευρώ. Το δε κόστος του αφορολόγητου υπολογιζόταν στα 2 δις ευρώ. Σύνολο 3,5 δις ευρώ. Για αυτά τα μέτρα δεν χρειαζόταν έξτρα χρηματοδότηση. Αρκούσε να χαμηλώσει ο πήχυς του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3% στο 1% του ΑΕΠ. Ως προς τη χρηματοδότηση θέσεων εργασίας, την οποία ο Σύριζα είχε κοστολογήσει στα 3 δις ευρώ, θα μπορούσε να βρει ευηκοα ώτα στο εξωτερικό, καθώς πρόκειται για κλασσικά Οικονομικά της Προσφοράς. Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν γινόταν εφικτό, αν προχωρούσε κατευθείαν στην άμεση κατάργηση των μετρητών θα μπορούσε μέχρι το τέλος του 2015 να εξασφαλίσει τους πόρους για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων (τα διαφυγόντα έσοδα από το ΦΠΑ υπολογίζονται στα 7 δις ευρώ) και ταυτόχρονα να εμπεδώσει ένα αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης. Με αυτές τις τρεις κινήσεις θα είχε επουλώσει άμεσα τις μεγαλύτερες πληγές των μνημονίων (ανεργία, φορολογία επί φανταστικών εισοδημάτων) και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση για υποχωρήσεις σε εργασιακά-ασφαλιστικό (χωρίς τις οποίες ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να επιβιώσουμε εντός ευρώ) με αντάλλαγμα τη ρύθμιση για το χρέος, που θα επέτρεπε την απαραίτητη επανεκκίνηση της Οικονομίας. Με αυτές τις κινήσεις, και με τον αέρα του Καινούριου και του Αδιάφθορου θα είχε σβήσει από τον πολιτικό χάρτη τα παλαία κόμματα και θα είχε εξασφαλίσει στήριξη και στις δύο πλεύρες του Ατλαντικού προκειμένου να συνεχίσει με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (καρτέλ, δικαιοσύνη, κτηματολόγιο, τ.α κλπ) που είχε ανάγκη η χώρα. Αντ' αυτού, προτίμησε την αδιέξοδη στρατηγική του "όλα ή τίποτα" που μέσα σε 5 μήνες βύθισαν τη χώρα στην αβεβαιότητα και την Οικονομία στην ύφεση, και τον άφησαν χωρίς λεφτά, στήριξη και συμμάχους. Αντί να αντιμετωπίσει την καλή διάθεση με την οποία τον αντιμετώπισαν αρχικά τα διεθνή κέντρα εξουσίας ως ένα χρυσό παράθυρο ευκαιρίας για να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση, αυτός την ψώνισε και πίστεψε ότι με τις πλάτες της μέκκας του καπιταλισμού θα πραγματοποίησει την κομμουνιστική επανάσταση στην κατά τα άλλα βαθειά ρεπουμπλικανική Ελλάδα.

   • Βασπ avatar
    Βασπ @ Σήψη 09/06/2015 19:47:49

    Ξεχνάτε ότι για όλα τα παραπάνω έπρεπε να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των δανειστών

    • Σήψη avatar
     Σήψη @ Βασπ 09/06/2015 21:28:07

     Κάθε άλλο. Γι' αυτό και ισχυρίζομαι ότι θυσίασε το μείζον στο έλασσον. Και το μείζον (όπως το περιέγραψα παραπάνω) θα το εξασφάλιζε αν έμενε μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι Γερμανοί γνώριζαν ότι τα εξωπραγματικά πλεονάσματα ήταν λογιστικά προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν πιστέυω ότι θα δυσκολευόταν ιδιαίτερα να τα μειώσει. Αμερικάνοι και ΔΝΤ ήταν πρόθυμοι να τον υποστηρίξουν στη μάχη για το χρέος. Αν έδινε το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θα είχε εξασφαλίσει δύο πολύ ισχυρούς συμμάχους. Με αυτούς τους δύο σύμμαχους στο πλευρό του μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει την ευμενή ουδετερότητα των μεγάλων χωρών της ΕΖ. Έχοντας εξασφαλίσει τα νώτα του και κάποιες σοβαρές συμμαχίες, αρκούσε να μείνει εντός χρονοδιαγραμματος, καθώς ο χρόνος δεν μετρούσε υπέρ του (οι Γερμανοί μέσα από άρθρο του Hugo Dixon στο Reuters είχαν προειδόποιησει για το πώς θα χρησιμοποιούσαν το χρόνο υπέρ τους) και να μην προσπαθεί να παρουσιάσει την όποια νική του ως ήττα των άλλων, προκαλώντας αντισυσπειρώσεις στις μνημονιακές χώρες της ΕΖ προκειμένου να κερδίσει την παρτίδα. Αντί λοιπόν να κάνει γρήγορα αυτές τις πολύ απλές κινήσεις και να κλείσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αυτός ζητούσε χρόνο από τους Γερμανούς! (οι οποίοι είναι φίλοι μας) και από την ΕΚΤ !(η οποία επιμένει ότι είναι η Κεντρική μας Τράπεζα). Και στο μεσοδιάστημα, με περισσή αλαζονεία- φρόντισε να πατήσει όλους τους κάλους όσων των στήριξαν, όχι μόνο των ξένων, αλλά και των κεντρώων -όπως εγώ- που τον έκαναν κυβέρνηση μη ψηφίζοντας εναντίον του (ερτ, καθαρίστριες, λαθρομετανάστες- από που να αρχίσω και που να τελειώσω), λες και δεν τους (μας) είχε καμμία απολύτως ανάγκη. Η άποψη ότι αυτές οι κινήσεις οφείλονταν σε ερασιτεχνισμό και έλλειψη προετοιμασίας λέει μόνο την μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση του ήταν ο αφόρητος μικροκομματικός πολιτικαντισμός του. Δεν ήθελε μόνο να πάρει μια καλύτερη συμφωνία, ήθελε και να μην λερώσει τα χέρια του με αίμα, να διατηρήσει την αντιμνημονιακή του παρθενία, να δικαιώσει την ακραία αντιμνημονιακή του ρητορεία. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ξόδεψε άπειρο πολιτικό κεφάλαιο στην προσπάθεια να μην ζητήσει παράταση του τρέχοντος μνημονίου, να πάρει άλλη συμφωνία-γέφυρα και να ξαναβαπτίσει την Τρόικα; Εν τέλει, η μεγαλύτερη προεκλογική παρεξήγηση σχετικά με το Σύριζα ήταν ότι ενώ εμείς πιστεύαμε ότι ζητάει 10 για να πάρει τα 5, αυτός ζητούσε 10 για να τα πάρει όλα, γι' αυτό και τελικά δεν θα πάρει τίποτα. Δίκαιο. Γι' αυτόν. Εμείς τί φταίμε.

     • Παρατηρητής avatar
      Παρατηρητής @ Σήψη 09/06/2015 23:05:59

      νομιζω οτι η αναλυση σου αν και με σωστα σημεια πασχει σε ενα μεγαλο: ειναι με ορους προ των εκλογων. πλεον εχει αποδεικτει αντικειμενικα οτι το συγκεκριμενο κομμα ηρθε για να περιχαρακωσει τους πελατες του. να τους εξασφαλισει . μιλαμε για στυγνους πολιτικους αμοραλιστες που ηδη προδωσαν ΣΤΕΓΝΑ κουβελη,λουραντο,τουριστικους οργανισμους και τραπεζιτες. ο συριζα για τους ψηφοφορους ειναι οπως μια πολυ ωραια γκομενα ντημενη που την βλεπεις απο μακρια και συμπληρωνεις σε αυτην πραματα που θα ηθελες να ειναι. και τελικα ειναι απλα μια κοινη βιζιτου που αγορασε καινουρια βυζια προσφατα και χρησιμοποια τα δωρα που τις κανουν οι πελατες της. με σεβασμο παντα.

     • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ Σήψη 11/06/2015 10:39:47

      "Και το μείζον (όπως το περιέγραψα παραπάνω) θα το εξασφάλιζε αν έμενε μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης". Φίλτατε Σήψη, εκ των υστέρων οι αναλύσεις με το πρόθεμα αν μας κάνουν όλους προφήτες... Σοβαρά πιστεύεις οτι αν ο Τσίπρας έμενε μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης, οι Γερμανοί θα του επέτρεπαν να κάνει αυτές τις 3 μαγικές κινήσεις που λές, όταν πριν καλά καλά ορκιστεί, του έστειλαν τον Σούλτς να του συστήσει να αποφύγει ΚΑΘΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ , και κυρίως να μην διανοηθεί να κάνει ακριβώς αυτά που περιγράφεις, ήτοι τη χρηματοδότηση θέσεων εργασίας, τον ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο 12.000 ευρώ, τη 13η σύνταξη και τον κατώτατο μισθό?.

   • Vassilis avatar
    Vassilis @ Σήψη 09/06/2015 19:48:28

    Γιανη εσυ?

   • iconology2009 avatar
    iconology2009 @ Σήψη 09/06/2015 20:43:35

    Δεκτή μετά πολλών επαίνων η τεκμηριωμένη και καλοθεμελιωμένη διόρθωση. Τέτοιοι μπλόγκερ είναι τιμή και για τον συνομιλητή τους και για το μπλογκ που τους φιλοξενεί. Ουσιαστικός λόγος και όχι επιδερμική ή εκτονωτική διεκπεραίωση. Υπόκλιση!

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ iconology2009 09/06/2015 16:24:10

   Σωστος!!!!

 3. Αντωνιος Λουβρανος avatar
  Αντωνιος Λουβρανος 09/06/2015 15:49:47

  Δυστυχως για ολους τους Ελληνες ......Αυτοι με τα ψεματα τους , επεισαν να παρουν την ψηφο οσων εξαπατησαν......Για κακη μας τυχη οι ΣΥΝΚΑΜΜΕΝΟΙ τα ηξεραν όλα και δεν ακουσαν η δεν ζητησαν να μαθουν !!!!

 4. παπαδόπουλος ηλίας avatar
  παπαδόπουλος ηλίας 09/06/2015 16:07:26

  Σύμφωνα με τα ...έγκυρα δημοσιο...γραφικά μέσα, έχουν παρουσιασθεί τις τελευταίες ημέρες περίπου 40 διαφορετικά "σχέδια"!!! Ενώ τα ΑΤΜ έχουν... κλείσει από τον Ιανουάριο 6-7φορές!! Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Δευτέρα, Πρωτομαγιά,Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος. ....αν ξέχασα καμία άλλη ρωτήστε τον Άδωνη!!!!!

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ παπαδόπουλος ηλίας 09/06/2015 20:15:32

   Ναί,αλλά μ' αυτούς που μπλέξαμε για να ξεφύγουμε απ' τα μνημόνια,Δευτέρα Παρουσία και να δούμε...

   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 11/06/2015 10:41:41

    Τότε όντως φίλε Κυθήριε θα κλείσουν τα ΑΤΜ και οι Τράπεζες...

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 11/06/2015 13:15:17

     :-)

 5. ΤΤ avatar
  ΤΤ 09/06/2015 17:54:56

  κανεις δεν θα απογοητευτεί απο το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, γιατι η επιλογή ηταν συναισθηματική, οχι λογικη. Οι γερμανοτσολιάδες, ο Αλέξης το καλό παιδί, οι τοκογλυφοι, οι "νεκροί" της ΕΡΤ (έλεος δηλαδή), δεκάδες, αν οχι εκατοντάδες χιλιαδες, αυτοκτονίες, οι Σομαλοί ειναι φίλοι μας, τα παιδια λιποθυμούσαν στα σχολεία, ο Λάκης να μιλάει σαν να απευθύνεται σε λοβοτομημένος, η συνταξούλα του κλεφτουλη που βγήκε στα πενήντα χρονάκια (1/5 των πενηντάρηδων...), ο μουστακιας περιπτεράς που τα σφάζει ολα, απο Goldman Sachs μέχρι το τι λενε στα ασανσέρ της ΕΚΤ. Εν τω μεταξύ, ενώ η ΕΡΤ πριν το κλείσιμο είχε έξι μηνες πληρωμένη απεργία, τωρα δεν ανοίγει μύτη. Οπως και επι Μητσοτάκη, όταν σε ενα εξάμηνο είχαμε περισσότερες απεργίες απο το 1981-1987... Δυστυχώς το τέρας αυτονομήθηκε και απλα τωρα βρήκε καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Παιδεραστές στα σχολεία ; ΝΑΙ. Σαντουιτς ΓΕΝΟΠ 150 ευρω το μήνα; ΝΑΙ. επιστροφή επίορκων ; ΝΑΙΙΙΙΙ. 500 καθαρίστριες; ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙ.
  ΤΕΛΟΣ, ή το τέρας ή η Ελλάδα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχασε. Καλή Σομαλια.
  Μόνη ελπίδα η στάση πληρωμών και να βγάλουν ποπκόρν τα ΑΤΜ. Μονο έτσι θα φανεί οτι ξύνουμε τον πάτο της μεταπολίτευσης και εχει βγει η μούργα στην επιφάνεια...
  Γι αυτό θα υπογράψει ο Άλεξ. Κι ας ειναι 4 Μαιηλ Χαρδούβελη η πρόταση. Δυστυχώς, δεν γίνεται μεταπολίτευση χωρις ΑΤΤΙΛΑ.

 6. Jim Beam avatar
  Jim Beam 09/06/2015 18:18:38

  Όσο αυξάνεται η πίεση προς τη κυβέρνηση όλοι ελπίζουν σε μία λογική υποχώρηση του Τσίπρα για να επιτευχθεί συμφωνία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα τα βρουν με τους δανειστές εκφράζοντας μία νεοελληνική καφενόβια σιγουριά, κρύβοντας έτσι τον φόβο τους για το αντίθετο. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί πώς θα αλλάξει η ζωή του έξω από το ευρώ ή με κλειστές Τράπεζες. Όλοι περιμένουν τον Τσίπρα να κάνει κολοτούμπα, αλλά θα κάνει το αντίθετο, θα έρθει σε ρήξη. Μόνο αυτό ξέρει να κάνει. Θα φροντίσει να κρατήσει το αριστερό και επαναστατικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και τους απελπισμένους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους, για την οικονομία, την ανεργία και τα μνημόνια, " την κακή" Ευρώπη ! Είναι σίγουρη εκλογική πελατεία για τα επόμενα 10 χρόνια και με ποσοστά 15% +. Έτσι θα παίξει ρόλο μέχρι να μεγαλώσει και αφού η χώρα θα έχει μπει σε ένα δρόμο θα διεκδικήσει και πάλι την Πρωθυπουργία, 50άρης και ώριμος. Η άλλη επιλογή του θα ήταν να φέρει ένα μνημόνιο στη Βουλή, αλλά αφενός θα γινόταν αυτόματα μνημονιακός, γερμανοτσολιάς κλπ, και αφετέρου θα έχανε το κόμμα και την εξουσία βίαια, καίγοντας το πολιτικό του κεφάλαιο. Μην ξεχνάτε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις είναι απέναντι στα συνδικάτα και τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι ο κορμός των οπαδών του. ¨Άσε που θα έπρεπε να κάνει αποκρατικοποιήσεις, να διαχειριστεί επενδύσεις του κακού κεφαλαίου και να δημιουργήσει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον ! Μεγάλη αντίθεση από τον μοντέλο του κρατισμού, με το οποίο έχει γαλουχηθεί !!! Θα ολοκληρώσει λοιπόν τις "σκληρές" διαπραγματεύσεις με τους "κακούς" Ευρωπαίους ηγέτες και Τραπεζίτες, που θέλουν να πιούν το αίμα του λαού, θα τους ρίξει την ευθύνη του αδιεξόδου και θα φύγει. Θα έχει να λέει όμως ότι έμεινε συνεπής στη λαϊκή εντολή και δεν υπέγραψε μνημόνιο. Θα επιχειρήσει εκλογές με σκοπό να χάσει ! Το φυσικό του περιβάλλον ειναι η αντιπολίτευση και η εύκολη κριτική, ποτέ δεν υποστήριξε ότι μπορεί να κυβερνήσει. Τον ψήφισαν για να μην κυβερνήσει, τον επέλεξαν για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους ... Ο Τσιπρας δεν θα πάρει το κόστος της πτώχευσης, θα προσπαθήσει να πετάξει το μπαλάκι σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή να παει σε εκλογές όπου θα προκύψει νέα κυβέρνηση. Με τα ταμεία άδεια και την κοινωνία στα όρια της μόνο με ευρύτερες συνεργασίες θα μπορεί να σταθεί ενα υπερκομματικό σχήμα και να επαναφέρει τη χώρα στην ομαλή λειτουργία. Το μέγα ερώτημα είναι εάν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση όπως και το εάν θα προσπαθήσει με αφορμή την οικονομική ασφυξία να επιβάλει ένα αριστερό - κομμουνιστικό μοντέλο διακυβέρνησης, με σκοπό να επιβληθεί ιδεολογικά και πολιτικά στο σύνολο της Αριστεράς ! Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργηθεί πόλωση μεταξύ αυτών που θα θέλουν την έξοδο από την Ευρώπη και των δυνάμεων που θα θέλουν την παραμονή στην Ενωση. Η ένταση της αντιπαράθεσης και ο τρόπος που θα γίνει μάλλον θα είναι βίαιος και σκληρός με τα εμφύλιο πολεμικά κόμπλεξ να βγαίνουν στην επιφάνεια. Μην περιμένετε να τα βρει ο Αλέξης με την Ευρώπη ... Να αλλάξει την Ευρώπη θέλει !!!

  • ΤΤ avatar
   ΤΤ @ Jim Beam 09/06/2015 18:53:28

   Μπορει κι έτσι. Αλλα αν μοιράσει 2-3 εκατομμύρια διαβατηρια δεν θα ξανά χασει ποτε.

   • Vassilis avatar
    Vassilis @ ΤΤ 09/06/2015 19:54:03

    Δεν τα ξερεις καλα τα πραγματα με τα διαβατηρια. Αυτο που αναφερεις ειναι σαν το ανεκδοτο με τον λαγο και το λιονταρι.

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Jim Beam 09/06/2015 19:00:39

   Οσα περιγραφονται στο σχολιο προεκυψαν τωρα η τα ειχε υποψη του ο Τσιπρας οταν σε δηλωσεις του ειπε στο stern στις 15/2/15 «αντί για χρήματα χρειαζόμαστε χρόνο, για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για τις μεταρρυθμίσεις. Σας υπόσχομαι: η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα» ? Ειναι αυτος σοβαρος πολιτικος με οραμα για την Ελλαδα η ενας πολιτικαντης της κακιας ωρας επικεφαλης ενος ετεροκλιτου κωμικου θιασου ?

   • Jim Beam avatar
    Jim Beam @ Ραβινος 09/06/2015 20:00:49

    Πιστευω ότι η δίψα για εφαρμογή της κομμουνιστικής διακυβέρνησης και το κόμπλεξ της ήττας του εμφυλίου καθώς και η εκδίκηση για τους διωγμούς και τις εξορίες και η Μαρξιστική οικονομική θεώρηση, έχουν κυρίαρχη θέση στην σκέψη τους !!!

    • Συριζόπουλος avatar
     Συριζόπουλος @ Jim Beam 09/06/2015 20:53:14

     Ναι αλλά οι καπιταλισταί είναι μέχρι στιγμής βέβαια που θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια και τα σώβρακα

     • Βαγγέλης avatar
      Βαγγέλης @ Συριζόπουλος 10/06/2015 11:14:56

      Δεν είναι καπιταλιστές. Κρυφοσταλινικοί είναι. Ίσως να μη το ξέρουν κιόλας.

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ Jim Beam 10/06/2015 12:51:07

     Jim, σωστός. Καταναλίσκεται μελάνι γιά "διαπραγματεύσεις" καί ἐπαφές μέ Εὐρωπαῖους ἡγέτες, ὅταν αὐτό ἦταν πάντα ὁ στόχος τῆς κομμουνιστικῆς ἀριστερᾶς, FINISH UNFINISHED BUSINNES retroactive 1949!!! ANTINEWS: Παρακαλῶ διορθῶστε τό ὄνομα πού ἐμφανίζεται ὡς F?te??? μέ τό Φωτεινή. Κάθε φοά πού γράφω σχόλιο, πρέπει νά διορθώνω τό ὄνομα.

     • Βαγγέλης avatar
      Βαγγέλης @ Φωτεινή 10/06/2015 17:35:37

      Πόσοι από 'κείνους ζούνε σήμερα και θέλουν να "FINISH UNFINISHED BUSINNES" ? Απ΄την άλλη κάτι μου λέει πως και οι Γερμανοί θέλουν να "FINISH UNFINISHED BUSINNES" στην Ευρώπη, ξέρεις εκείνες τις "UNFINISHED BUSINNES" περί ευρωπαϊκής ενοποίησης υπό τη Γερμανία που ξεκίνησαν επί Αδόλφου κι ακόμα μας βασανίζουν.

   • Jim Beam avatar
    Jim Beam @ Ραβινος 09/06/2015 20:41:03

    Τσιπρας : Αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη το Grexit

 7. karenin avatar
  karenin 09/06/2015 18:54:13

  Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν ποντάρει πολλά στην στήριξη της γαλλικής ελιτ που δεν ηρθε ποτέ ως τώρα, εξ ού και η μεγάλη κραυγή και παραπονο του Τσίπρα στην Le monde....

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ karenin 09/06/2015 19:10:12

   Λες να θεωρούσε τη Γαλλική Ελίτ αντικαπιταλιστική, που δεν στήριξε τον Ολλάντ επειδή περίμενε τον Τσίπρα?

   • karenin avatar
    karenin @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 09/06/2015 19:26:08

    διαβασε περισσότερο πολιτικη ιστορια..

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
     ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ karenin 10/06/2015 21:35:27

     Εγώ πάντως και χωρίς να διαβάσω πολλή πολιτική ιστορία δεν ποντάρισα τίποτε στη Γαλλική ελίτ ούτε κάν για την ίδια τη Γαλλία, όπως δεν ποντάρουν και οι Γάλλοι. Αν ο Τσίπρας ποντάρισε πολλά στη στήριξη της Γαλλικής ελίτ μάλλον είναι αφελέστερος του Αλαβάνου...Περίεργο πως τον έφαγε.

 8. VATSIMANIS avatar
  VATSIMANIS 09/06/2015 21:03:15

  "...Νήπιοι και μωροί..." για να θυμηθούμε τον Όμηρο

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/06/2015 21:28:28

  Eάν πόνταραν στους Γάλλους δεν έπρεπε να ανακατευθούν με τους Ρώσους κατ αρχήν.Πέραν αυτού η Γαλλία έχει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητος και είναι υποχρεωμένη να περιορίσει και η ίδια τον κρατισμό και το κοινωνικό κράτος αν θέλει να παραμείνει ανεπτυγμένη οικονομία.Ο κόσμος έχει αλλάξει.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ ψυχραιμια 11/06/2015 10:24:53

   Αρα δεν πόνταραν στους Γάλλους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.