Πήραν τον ίσκιο τους για μπόϊ
21/05/2015 15:37
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πήραν τον ίσκιο τους για μπόϊ

"Φταις-δε φταις, αν δεν μπορείς να παλέψεις θα πεθάνεις" Μπρεχτ

Οι συντηρητικοί είναι ως επί το πλείστον καλοί άνθρωποι αλλά κατά τεκμήριο άσχετοι με την Πολιτική εκείνη που απαιτεί σκληρές μάχες για την εξουσία. Η εξήγηση είναι απλή. Συντηρητικοί είναι η πλειοψηφία των δημιουργικών ανθρώπων και των νοικοκυραίων, λέξη που έχει κατασυκοφαντηθεί από την Αριστερά ακριβώς επειδή η πλέμπα που αποτελεί την βασική της εκλογική πελατεία τούς φθονεί κοινωνικά.


Οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες, οι μαγαζάτορες, οι έμποροι, οι επιχειρηματίες, οι ικανοί αγρότες, τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, συνήθως, αφιερώνουν το χρόνο τους και την ενέργειά τους στο να καλυτερεύσουν τη δουλειά τους και μέσω αυτής το επίπεδο ζωής της οικογενείας τους. Από την εξουσία ζητούν το κοινωνικό πλαίσιο ασφαλείας που θα τους επιτρέψει να το επιτύχουν ξεδιπλώνοντας τις ικανότητές τους. Έτσι τείνουν να υποστηρίζουν διακυβερνήσεις που παρέχουν πρωτίστως κοινωνική σταθερότητα. Και αυτή, στην Ελλάδα, ιστορικά, συνήθως, την εγγυώνται τα κόμματα που προσανατολίζονται προς τη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, αν και πολιτικά το «συντηρητικός» δεν ταυτίζεται εξ ορισμού με το «δεξιός».

Η συμμετοχή λοιπόν αυτού του τύπου ανθρώπων στα κοινά δεν έχει χαρακτήρα διαρκούς ενασχόλησης αλλά την αναγκαία και ικανή δόση, συνήθως στήριξη και ψήφιση κόμματος και βουλευτή και πέραν αυτών ολίγα. Όταν στην πρόσφατη ιστορία το αστικό καθεστώς βρέθηκε σε κίνδυνο, σε υπεράσπισή του δεν προσέτρεξαν δυναμικά οι αστοί αλλά ένοπλα στηρίγματα, από το εξωτερικό ή το εσωτερικό.

Αντίθετα, οι, συνήθως, μειονεκτικοί που συνασπίζονται σε δυναμικές μειοψηφίες θητεύουν ως κοινωνικοί ανατροπείς. Θέλουν να βελτιώσουν την κοινωνική τους θέση όχι βελτιώνοντας τον εαυτό τους με προσωπικό κάματο αλλά επιδιώκοντας να εγκαθιδρύσουν το καθεστώς εκείνο όπου οι ίδιοι θα απολαμβάνουν προνόμια και απολαβές τα οποία θα πληρώνουν οι υπόλοιποι : Η συνοπτική ιστορία της Ελλάδας μετά το 1981.
Με δυο απλά παραδείγματα από την επικαιρότητα. Φωτόπουλος : «Ξυδάκι για όσους αντιδρούν στην παροχή έξτρα επιδόματος στους υπαλλήλους της ΔΕΗ» - εν μέσω κρίσης με 1,5 εκατομμύριο ανέργους από τους οποίους επίδομα ανεργίας παίρνει μόνο το 8%. Καλφαγιάννης : «Δικαιώνεται ο αγώνας της ΕΡΤ» - των υψηλόμισθων κρατικοδίαιτων που από την 30η Απριλίου πληρώνονται πάλι κανονικά.

Οι αριστεροί αφιερώνουν τον χρόνο τους όχι στη δημιουργία αλλά στην καταστροφή. Σε κομματικά γραφεία, γιάφκες και παρασυνάξεις όπου μεθοδεύεται ακατάπαυστα η υπονόμευση του αστικού καθεστώτος. Γίνονται έτσι μαιτρ σε αυτά όπου οι συντηρητικοί μειονεκτούν, στην συνωμοσία, στην προπαγάνδα, στην ίντριγκα, στην πλεκτάνη, στον διαδρομισμό, στην πολιτική διαστρέβλωση, στη στρεψοδικία. Γι’ αυτό και, όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το σκηνικό μετά το 1974, πολιτικά ακαταμάχητοι. Ο Τσίπρας με την κομπανία του που έχουν επικοινωνιακά κυριαρχήσει δεν έπεσαν από τον ουρανό.
ΜεταλλάξειςΜετά το 1974 σημειώθηκαν δυο μείζονες, καταστροφικές για το Έθνος πολιτικές μεταλλάξεις. Η μεν Δεξιά κοινωνικά απώλεσε διότι συνειδητά απέβαλε, για λόγους και με τρόπους που φιλοδοξούμε να σας εκθέσουμε κάποια στιγμή, το στοιχείο της «Λαϊκής» που μεταπολεμικά την χαρακτήριζε έως τότε και εξυπηρέτησε, κυρίως, ισχυρά οικονομικά συμφέροντα αλλά και την λεγόμενη «Eυρω-Aτλαντική ολοκλήρωση». Κομματικά όμως εξακολουθούσε να αντλεί στήριξη από ευρείες μάζες, ψευδεπίγραφα σε ένα βαθμό. Ενώ, παρέδωσε το Παρακράτος στην Αριστερά, εκχωρώντας έτσι στον εχθρό το ακατονόμαστο, πλην αναγκαίο, εργαλείο στήριξης του καθεστώτος.

Η δε Αριστερά, από ευάριθμη έκφραση του κοινωνικού και πολιτικού περιθωρίου αφού πρώτα ηγεμόνευσε ιδεολογικοπολιτικά και ήλεγξε το Παρακράτος, κατόπιν κατέκτησε με το ΠΑΣΟΚ την εξουσία και μετατράπηκε σε πλειοψηφική πολιτική δύναμη σε μια χώρα όπου το 1974 το 95% των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και εκλογικών προτιμήσεων, θα μπορούσαν βάσιμα να χαρακτηριστούν κοινωνικά συντηρητικοί.

Σαν αποτέλεσμα των δυο μεταλλάξεων η χώρα εξελίχθηκε σε ιστορικό κάβουρα που πορεύεται, με φανατισμό μάλιστα, προς τα πίσω. Όταν οι άλλοι γυρνούσαν, εμείς πηγαίναμε.

Όταν τη δεκαετία του ‘70 με αφορμή τις δυο πετρελαϊκές κρίσεις, 1973-74 και 1978-79, όλη η Δύση διέθετε τις ζωτικές της δυνάμεις στην αναζήτηση ανταγωνιστικών οικονομικών μοντέλων και τρόπων παραγωγής, ο ανθός της ελληνικής νεολαίας, η αυριανή ηγεσία της χώρας, οι φοιτητές υπό την δηλητηριώδη επήρεια καθοδηγητών της Αριστεράς ομφαλοσκοπούσαν στα αρρωστημένα αμφιθέατρα της Μεταπολίτευσης διερευνώντας τον 3ο-4ο-5ο κοκ δρόμο προς τη σοσιαλιστική εξαθλίωση.

Κάποιοι δε, στην κυριολεξία βλαμμένοι, υποστήριζαν το Αλβανικό μοντέλο του Χότζα, το οποίο η Ελλάδα πλήρωσε είκοσι χρόνια αργότερα, χρηματοδοτώντας την μερική θεραπεία της αβυσσαλέας διαφοράς βιοτικού επιπέδου που υπήρχε δίπλα στα σύνορά της και απορροφώντας την αλβανική εγκληματικότητα – μερικοί από τους βλαμμένους εκείνους είναι σήμερα επιφανή στελέχη και διαμορφωτές πολιτικής στο κόμμα που πρόσφατα κατέκτησε με ψέμματα την εξουσία εξαπατώντας τον ελληνικό λαό.

Όταν ο κόσμος όλος έβλεπε την βαθμιαία οικονομική και κοινωνική απαξίωση του Σοβιετικού μοντέλου και των δορυφόρων του, εμείς υιοθετούσαμε πτυχές του και δυο γενιές μάθαιναν να το θαυμάζουν. Όταν η Δύση επανεξέταζε το κοινωνικό κράτος που είχε δημιουργήσει μεταπολεμικά για τις σπατάλες του, εμείς θεμελιώναμε κοινωνικό κράτος με δανεικά, εξαρτώντας όλο και περισσότερους πολίτες από την κρατική «θηλή».

Αλλά και όταν η Δύση αντιμετώπιζε για πρώτη φορά αναπτυξιακή στασιμότητα μετά την μεταπολεμική «κούρσα» ανοικοδόμησης, εμείς, για «πολιτικούς λόγους», ανοίγαμε χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, την ελληνική οικονομία στην ευρωπαϊκή υπερδομή με αποτέλεσμα την καταστροφή της ελληνικής παραγωγής, καταστροφή η οποία έστειλε χιλιάδες ανέργους στα κομματικά γραφεία με αιτήματα για διορισμό, τα οποία ικανοποιήθηκαν με τον κρατικό δανεισμό που οδήγησε στη δουλεία του Χρέους. Ουσιαστικά ζητήσαμε προστασία και την πληρώσαμε με οικονομική αποικιοποίηση. Για όποιον το αμφισβητεί, μόλις πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Δανέζικη Carlsberg και η τελευταία αξιόλογη ελληνική βιομηχανία μπύρας, ενώ συνεχίζεται σταθερά η πορεία αφελληνισμού κάθε κομβικής, εγχώριας, κερδοφόρας οικονομικής δραστηριότητας.

Η ελληνική κοινωνία επί σαράντα χρόνια όδευε και ακόμα οδεύει ιδεολογικά σε πορεία αντίθετη με το ρεύμα της Ιστορίας, οικονομικά κόντρα σε κάθε έννοια χρηστής διαχείρισης και πολιτισμικά σε παρακμιακό κατήφορο. Η ιστορική αυτή Ύβρις βρήκε τη Νέμεσι με το ξέσπασμα της Κρίσης. Και οι τρομερές δυνάμεις που απελευθέρωσε η Νέμεσις τείνουν να καταπιούν τα πάντα, ατομικές υπάρξεις, κοινωνικά στρώματα, κόμματα, πολιτικές ηγεσίες.
Νέα ΔημοκρατίαΕίναι βάσιμη η διαπίστωση που διατύπωσε το 2009 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ότι στην Ελλάδα δεν σχηματίσθηκε ποτέ ένα γνήσιο αστικό κόμμα αρχών ευρωπαϊκού τύπου. Η «Νέα Δημοκρατία» υπήρξε ένα αρχηγικό σχήμα νομής της εξουσίας, που συσπείρωνε πολιτικούς «κοτζαμπάσηδες» οι οποίοι με τη σειρά τους ήλεγχαν πυραμιδικά την εκλογική πελατεία. Μια τυπική στην Ιστορία ιεραρχική δομή πολιτεύματος με τον, κοινοβουλευτικό πλέον, μονάρχη και από κάτω τους «δούκες», «κόμητες», «βαρώνους» και ακόμα πιο κάτω τους δευτερεύοντες «ευγενείς» και το λαό. Χωρίς ισχυρές ιδεολογικές αναφορές, εκτός αν αποκαλέσετε τον καραμανλισμό «ιδεολογία», και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα στην ιστορική εξέλιξη.

Το σοκ για την ΝΔ ξεκίνησε το 1981, και συνεχίζεται με διακυμάνσεις μέχρι σήμερα, όταν, τότε, αφενός είχε χάσει τον χαρισματικό αρχηγό και πλάστη της, αφετέρου βρέθηκε αντιμέτωπη με μεθόδους άσκησης πολιτικής από την Αριστερά, με επιθετικό και θρασύ ακτιβισμό, για τις οποίες το πολιτικό της προσωπικό δεν ήταν ούτε κατάλληλο ούτε προετοιμασμένο. Καθώς την έμπρακτη αντιμετώπιση της Αριστεράς παραδοσιακά αναλάμβαναν κάτι τύποι με τους οποίους η ψαλιδόκωλη πολιτική ελίτ δεν ήθελε φανερές παρτίδες. Όμως οι «τύποι» εκείνοι είχαν «αποσυρθεί» από την κυκλοφορία.

Έμεναν μόνο κοινοβουλευτικοί που παρά τις αγαθές προθέσεις σαρώθηκαν πολιτικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους ακολούθους του. Οι οποίοι, γιγάντωσαν και έκαναν δικό τους τον κρατικό μηχανισμό. Καλλιέργησαν το πρότυπο του κρατικοδίαιτου με τον έναν ή άλλον τρόπο πολίτη, πρότυπο που σταθερά έκτοτε καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, οι νίκες ΓΑΠ και Τσίπρα σε αυτό οφείλονται. Επέβαλαν αμείλικτα τον αριστερό τρόπο σκέψης σε κάθε πτυχή του δημοσίου λόγου, τρείς σημαίνοντες δεξιούς παράγοντες στο χώρο της επικοινωνίας δολοφόνησε το Αριστερό Παρακράτος για να εξαφανίσει κάθε αντίθετη φωνή. Μομφεράτος, Αθανασιάδης, Μπακογιάννης.

Μετά το 1981 η ΝΔ πήρε τρεις φορές την κυβέρνηση, ποτέ όμως την εξουσία – και υπέστη και μια νοθεία. Την τρίτη φορά, το 2012, κάτι πήγε να αλλάξει. Κι αυτό καθορίζει τις σημερινές εξελίξεις.
Η μεγάλη, άρρητη αντίφασηΑς γίνει αποδεκτό ότι η ΝΔ ιδρύθηκε για εθνικούς λόγους. Για να συσπειρώσει υπό μια ισχυρή ηγεσία ευρέα κοινωνικά στρώματα τα οποία θα της έδιναν εκλογικά την εντολή να κυβερνήσει με σκοπό τη συνέχιση της εθνικής υπάρξεως. Όμως στην ιστορική πορεία ένα τμήμα και της ηγεσίας και του κομματικού μηχανισμού εξελίχθηκε, αν εξ υπαρχής δεν ήταν, σε καθεστωτική κάστα.

Το καθεστώς που δημιουργήθηκε μετά το 1974 είχε ως προϋπόθεση την ύπαρξη δυο κομμάτων που θα εναλλάσσονταν στην εξουσία εκτονώνοντας τη λαϊκή αγανάκτηση, κομματική μονοκρατορία δεν μπορούσε να υπάρξει μετά την λήξη της Δικτατορίας. Η ΝΔ ήταν ο ένας πυλώνας. Το ιστορικό πρόβλημα υπήρξε ότι ως έτερος αναδείχθηκε όχι ένα αστικό κόμμα, όπως το προδικτατορικό Κέντρο, αλλά η Αριστερά, γιατί ουσιαστικά με αυτήν κατέλαβε και άσκησε την εξουσία ο Ανδρέας. Αν εκείνος ασκούσε την «υψηλή» πολιτική, εκείνοι ασκούσαν την καθημερινή πολιτική στη Διοίκηση, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, σε κάθε γειτονιά, κάνοντας ουσιαστικά μια αναίμακτη κοινωνική επανάσταση, εγκαθιστώντας τα χαμηλά στρώματα στην εξουσία και δημιουργώντας μια νέα άρχουσα τάξη.

Η ιστορική εκείνη εξέλιξη έθετε σε κίνδυνο την συνέχιση της εθνικής υπάρξεως, ακριβώς την μοιραία της κατάληξή βιώνουμε σήμερα. Το καθεστώς εκείνο έπρεπε να αντιπαλευτεί με κάθε μέσο. Όμως η καθεστωτική κάστα της ΝΔ αποδέχθηκε το γεγονός της κατάληψης του κράτους από την Αριστερά. Γιατί; Επειδή προσέβλεπε στην επόμενη κυβερνητική αλλαγή, για να ασκήσει ξανά κυβερνητικά καθήκοντα προς προσωπικό όφελος. Επειδή ήθελε να κρατήσει ανέπαφους συγκεκριμένους θύλακες εξουσίας που νεμόταν στον κρατικό μηχανισμό. Επειδή δεν ήθελε να αποσυνδεθεί από εδραιωμένα συμφέροντα. Επειδή επιζητούσε για τον εαυτό της σταθερή παρουσία στη Βουλή, με τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται, και είχε γι’ αυτό ανάγκη την συνδρομή των αριστερών που κατείχαν το κράτος ώστε να κάνει προσωπικά ρουσφέτια στην εκλογική της πελατεία και να εξασφαλίζει επανεκλογή. Και έδειχνε ότι ουδόλως την ενδιέφερε, για παράδειγμα, αν η Εθνική Παιδεία με την επέλαση της Αριστεράς στον τομέα αυτό έπαψε να παράγει εθνικούς πολίτες, όπως είναι η συνταγματική επιταγή. Ή το ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι κρατικές δαπάνες μετατράπηκαν σε μέσο προσωπικού πλουτισμού κάθε μικρομεσαίου πασοκοαριστερού, ενώ τον λογαριασμό πλήρωναν άπαντες και ειδικά οι νοικοκυραίοι, η βασική εκλογική πελατεία της ΝΔ.

Το δόγμα της καθεστωτικής κάστας της ΝΔ διετύπωσε τη δεκαετία του ’90 εκείνος ο κατάπτυστος : «Εμείς να βγαίνουμε βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ ας κυβερνάει πενήντα χρόνια».

Από την άλλη πλευρά, στην ΝΔ η μεγάλη πλειοψηφία ήταν άνθρωποι που είχαν συνασπιστεί εκεί από την υγιή επιθυμία να υπερασπιστούν μέσω της κομματικής υποστήριξης τα νοούμενα ως ευρύτερα εθνικά συμφέροντα, όχι μόνο τα στενά, ιδιοτελή συμφέροντα της τσέπης τους, όπως είναι ο λόγος κομματικής στράτευσης που κυριαρχεί στην Αριστερά. Οι άνθρωποι που περιγράψαμε στην αρχή σαν «συντηρητικούς», αυτοί που ζητούν ασφαλές κοινωνικό πλαίσιο, εντός μιας ισχυρής και ασφαλούς χώρας με εθνική προοπτική, για να ευδοκιμήσουν με προσωπικό μόχθο.

Η μεγάλη, εσωτερική, άρρητη αντίφαση για την ΝΔ, που υπερέβαινε τα παρεπόμενα από το γνωστό στοιχείο της πολυσυλλεκτικότητας ενός κόμματος εξουσίας, ήταν ότι κάτω από την ίδια κομματική στέγη συστεγάζονταν άνθρωποι με έντονα διαφορετικές πολιτικές θεωρήσεις και προσωπικές βλέψεις, που αν τις σχηματοποιούσαμε σε δυο «στρατόπεδα» θα ορίζαμε αυτούς της καθεστωτικής αντίληψης και εκείνους της εθνικής αντίληψης.

Για να είμαστε ακριβείς, οι δυο τάσεις δεν έχουν την διαφορά μαύρου-άσπρου, φωτός και σκότους. Δεν είναι απάτριδες και άθρησκοι κοσμοπολίτες όλοι οι καθεστωτικοί, αν και πολλοί σαφώς είναι. Ούτε είναι ανιδιοτελείς όσιοι όλοι οι εθνικόφρονες.

Το πρόβλημα ήταν ότι επειδή η εθνικόφρων πλειοψηφία απαρτιζόταν κυρίως από την εκλογική βάση, μεσαία στελέχη και τμήμα των ηγετικών στελεχών, δεν μπορούσε να επιβάλει τις θέσεις της στους καθεστωτικούς άρα και να επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές της ΝΔ σε κρίσιμα ζητήματα.
Οι εθνικοί ζητούσαν την πολιτική ανάσχεση της Αριστεράς και την ποινική της αντιμετώπιση στις, αμέτρητες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης και απιστίας κατά του δημοσίου συμφέροντος. Οι καθεστωτικοί κώφευαν.
Έτσι για παράδειγμα η νεοδημοκρατική πλειοψηφία έβλεπε τη Γιαννάκου να προωθεί το βιβλίο της Ρεπούση και έμεναν ενεοί. Έβλεπαν να αθωώνεται ο Άκης στην πρώτη εξεταστική της Βουλής σχετικά, επί ΝΔ, και τραβούσαν τα μαλλιά τους. Τεκμήριο δε της εσωτερικής αντίφασης είναι και ο σχολιασμός στο antinews.

Σε προηγούμενη παρέμβαση μας σημειώσαμε την ιστορική ευθύνη του Κώστα Καραμανλή για το ότι δεν έστειλε το ΠΑΣΟΚ φυλακή. Οφείλουμε να πούμε και γιατί δεν το έκανε. Ο ίδιος, και το γνωρίζουμε από συνομιλητή του, είχε πρόθεση να επιβάλει κάθαρση στο Δημόσιο στέλνοντας αν έπρεπε ακόμα και «γαλάζιους» επίορκους στη φυλακή. Όμως οι καθεστωτικοί, το νεοδημοκρατικό βαθύ κράτος, «ξελιγωμένοι» μετά από έντεκα χρόνια απουσίας από την κυβέρνηση, 1993-2004, επιζητούσαν επειγόντως προσωπικές «μπίζνες». Για να γίνει αυτό απαιτείτο ο έλεγχος του κρατικού μηχανισμού και βιαζόντουσαν, δεν μπορούσαν να περιμένουν να αναδιοργανωθεί με «καθάρσεις» και συναφή : υπήρχε έτοιμος και διαθέσιμος ο διεφθαρμένος μηχανισμός της πασοκοαριστεράς, που έκανε χρόνια «δουλειές». Τον άφησαν ανέπαφο και τον χρησιμοποίησαν.

Έτσι οι αριστεροί που γνωρίζοντας πόσα είχαν διαπράξει το πρώτο διάστημα ένοιωθαν με το κεφάλι στη λαιμητόμο, σιγά-σιγά ξεθάρρεψαν, αποθρασύνθηκαν πάλι και επανήλθαν θριαμβευτικά το 2009, όπως και το 2015.

Η μοναδική φορά που οι εθνικοί επέβαλαν τη θέλησή τους ήταν με την εκλογή από τη βάση του Σαμαρά, καθώς το δεξιό προφίλ του επιβεβαίωνε το γεγονός ότι η εκλογική βάση της ΝΔ έχει, τουλάχιστον είχε, συντριπτικά δεξιά ροπή. Αυτό το ευδιάκριτα δεξιό προφίλ του, που φάνηκε και σε ορισμένες πτυχές της πρωθυπουργίας του, περιορισμένες λόγω συγκυβέρνησης, τον κάνει ασύμβατο με τις πολιτικές εξελίξεις που ευαγγελίζονται οι καθεστωτικοί και, εννοείται, ο Τσίπρας.

Γιατί αυτά που παρακολουθούμε σήμερα σαν πολιτικό θέατρο σκιών αναφορικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ, δεν είναι παρά η αγωνία και ο αγώνας των καθεστωτικών να διατηρήσουν το σχήμα διαμορφώνοντας, και με τον Τσίπρα πλέον στη σκηνή, την απρόσκοπτη για τους ίδιους συνέχεια του καθεστώτος όπου η θέση τους και τα προνόμιά τους θα είναι διασφαλισμένα. Σε ένα νέο σχήμα κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς, όπου θα αποκλειστούν οι «ακραίοι», αφού και ο Τσιπρας απαλλαγεί κάποια στιγμή από τις συνιστώσες. Με διευκόλυνση του Τσίπρα να περάσει και να εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο, γιατί αν είναι ο Σαμαράς αρχηγός στην ΝΔ θα φωνάζει ότι «εφαρμόζεις μέτρα χειρότερα από αυτά για τα οποία με κατηγορούσες ως ‘Μνημονιακό’». Ουδόλως ενδιαφερόμενοι για το αν το στήσιμο του νέου καθεστώτος πληρώσουν οι εναπομείναντες, συνήθεις νοικοκυραίοι με τα υπολείμματα της προσωπικής τους μέριμνας και αποταμίευσης.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι μόνος λέει «φέρτε μια μέτρια ή οποιαδήποτε συμφωνία, είναι προτιμότερη από τη μη συμφωνία» το μόνο που τον νοιάζει είναι να μην σπάσει η κορνίζα της φωτογραφίας στην οποία ο ίδιος έχει ευκρινή θέση. Δεν τον νοιάζει ότι αυτή την οποιαδήποτε συμφωνία θα πληρώσουν οι απλοί πολίτες, εκτός άλλων, με επιπλέον 2 δις ευρώ που θα φύγουν από την τσέπη τους με την αύξηση του ΦΠΑ, της έμμεσης φορολογίας, ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συρφετός που μέσα σε τρεις μήνες έχει διαλύσει τη χώρα και ανέκοψε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απαλλαγή από το Μνημόνιο. Δεν τον νοιάζει να κάνει κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του δράσης την καταγγελία καθημερινά κάθε ενέργειας αυτού του συρφετού, ως οφείλει.

Τα πράγματα, κυρίες και κύριοι, είναι απλά. Ο μεν Καραμανλής ανησυχεί από τα ποσοστά που εμφανίζουν [;] δημοσκοπικά για τη ΝΔ, τα οποία θεωρεί ότι θέτουν σε κίνδυνο την μελλοντική της ύπαρξη. Αλλά εκτός από την πρόσφατη κυβερνητική της φθορά για να ισορροπήσει η χώρα, εκτός από την αριστερή προπαγάνδα κατά των Σαμαρά-Βενιζέλου, προπαγάνδα της οποίας και ο ίδιος υπήρξε θύμα το 2009-2012, τα (εμφανιζόμενα) χαμηλά ποσοστά είναι και αποτέλεσμα της μετεκλογικής, αντιπολιτευτικής της ανυπαρξίας, όπου την έχουν οδηγήσει η εσωστρέφεια, η δελφινολογία, ο εσωκομματικός κλεφτοπόλεμος κατά του Σαμαρά, η κοινοβουλευτική και επικοινωνιακή αδράνεια των περισσοτέρων βουλευτών.

Η δε Ντόρα, πρώην «μη ενδιαφερόμενη», τώρα ενδιαφέρεται, λέει, για την ηγεσία, ως «μεταβατική αρχηγός για να διαφυλαχτεί η ενότητα του κόμματος». Ποια ενότητα θα διαφυλαχτεί όταν, αν τυχόν γίνει αρχηγός, θα φύγουν τα 3/4 των ψηφοφόρων, και ποια «ανανέωση» θα γίνει έναντι του σαραντάρη Τσίπρα με μια εξηνταδυάχρονη, ας το αναλογιστεί ο Καραμανλής, στον οποίο γράφεται ότι θα απευθυνθεί η Ντόρα για σύμπλευση.

Η Ντόρα κινείται με τον κουτοπόνηρο πλοηγό «ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού». Αν, λέει, αποχωρήσει ο Σαμαράς, και γίνω δήθεν μεταβατική αρχηγός, προς το παρόν, άλλος αξιόλογος αντίπαλος δεν υπάρχει. Συνεπώς μένω μερικά χρόνια, κατά τα οποία προβλέπω πολιτική κυριαρχία Τσίπρα, αφού δεν θα του κάνω και καμιά σοβαρή αντιπολίτευση, και μετά προωθώ για αρχηγό της ΝΔ τον γιο μου, ο οποίος για αύριο μπορεί να θεωρείται φέρελπις πλην όμως σήμερα κρίνεται «πολιτικά ανώριμος». Εκείνος, ίσως γίνει και πρωθυπουργός μετά την πολιτική φθορά του Τσίπρα που κάποτε θα επέλθει, και με τη σειρά του θα παραδώσει πάλι το κόμμα στην Οικογένεια Καραμανλή. Αυτή, εκτιμάται, θα είναι η πρόταση που σκοπεύει να διατυπώσει στον Καραμανλή.
ΗγεσίαΟι πολιτικές ασκήσεις επί χάρτου ομοιάζουν με στρατιωτικές τοιούτες. Άλλο να κουνάς στρατιωτάκια στο τραπέζι, άλλο το πεδίο της μάχης υπό μπαράζ πυροβολικού. Ο Κώστας Ιορδανίδης θύμισε προχθές στην «Καθημερινή» τι έλεγε ο Ευάγγελος Αβέρωφ : «Ο ηγέτης ενός κόμματος δεν εκλέγεται· δεν διορίζεται· επιβάλλεται. Τυπικώς, ένας πολιτικός καταλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα του κόμματος κατόπιν εκλογής ή διορισμού, αλλά εάν τελικώς δεν επιβληθεί στους βουλευτές και στα στελέχη της παρατάξεώς του, τότε η παραμονή του στην ηγεσία είναι βραχύβια».

Θα συμπληρώναμε, και, εννοείται, στους ψηφοφόρους της παράταξης. Διενεργήσαμε μια άτυπη δημοσκόπηση σε κύκλο παραδοσιακών νεοδημοκρατών, με ερώτημα την αποδοχή της ΝΔ υπό την ηγεσία καθενός εκ των τεσσάρων φερέλπιδων. Εισπράξαμε από γέλια μέχρι ύβρεις και την πρόθεση οριστικής απομάκρυνσης στο ενδεχόμενο ανάληψης της ηγεσίας της από αυτούς. Βεβαίως, η έρευνά μας δεν ήταν επιστημονική. Προκαλούμε όμως όποιον θέλει να διενεργήσει τέτοια, αλλά με σοβαρό δείγμα, πάνω από 2.000. Για να δούμε την αποδοχή τους.

Στον Λατινόφωνο κόσμο υπάρχει η έννοια του «σεγκούντο», από τη λέξη «δεύτερος». Η έννοια εκεί έχει θετικό πρόσημο και περιγράφει αυτόν που διαθέτοντας αυτεπίγνωση γνωρίζει ότι δεν διαθέτει τα προσόντα για αρχηγός και διαπρέπει ως δεύτερος τη τάξει σε κάθε είδους και μεγέθους σχηματισμό, υπαρχηγός, υποδιευθυντής, επιστάτης. Ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, εξέχον στέλεχος της Δεξιάς Παράταξης από το 1946 μέχρι το 1985, βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής, υπήρξε εκ των στενοτέρων πολιτικών συνεργατών και προσωπικός δικηγόρος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1980, όταν εκείνος μετεπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μια ομάδα βουλευτών απευθύνθηκε στον Παπακωνσταντίνου και του πρότεινε να εκτεθεί για την αρχηγία της ΝΔ. Το απέρριψε πάραυτα με τη φράση «καθένας πρέπει να γνωρίζει ως πού φτάνουν οι δυνάμεις του».

Δυστυχώς οι σημερινοί δεν γνωρίζουν. Όλοι, πήραν τον ίσκιο τους για μπόϊ. Τα ονόματα που βλέπουμε να αυτοπροβάλλονται ως μελλοντικοί αρχηγοί της ΝΔ απλά δεν είναι ηγετικές φυσιογνωμίες. Είναι παρακάτω από «δεύτεροι», οποιοσδήποτε από τους τέσσερεις ήθελε αναλάβει την ηγεσία θα σβήσει την ΝΔ από τον πολιτικό χάρτη. Και μόνο το ότι θέτουν υποψηφιότητα με μισόλογα χωρίς καν να θέτουν ευθέως το θέμα, ζητώντας, αν είχαν κότσια, τη δρομολόγηση των εσωκομματικών διαδικασιών είναι τεκμήριο. Ο ηγέτης θέτει με ορμή εαυτόν στο κέντρο των εξελίξεων. Ο Τσίπρας στα 30 ήταν επικεφαλής δημοτικής αντιπολίτευσης, στα 35 αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και στα 40 πρωθυπουργός.

Ντόρα και Κυριάκος οφείλουν την πολιτική τους θέση στον πατέρα τους. Αν εκείνος ήταν κάποιος ανώνυμος, με βάση την προσωπική τους αξία, κοινωνικά θα μπορούσαν να φτάσουν, αντίστοιχα, η μια έως γυμνασιάρχις και ο άλλος έως μεσαίο στέλεχος πολυεθνικής, της Siemens για παράδειγμα. Ο Δένδιας δίνει νέο περιεχόμενο στον ορισμό «Κύριος Τίποτα». Και, κ. Στυλιανίδη, είναι ψέμματα ότι μετακομίσατε πάμπολλους Έλληνες από την κρισιμότερη εθνικά και δημογραφικά περιοχή της χώρας, τη Ροδόπη, στην Αθήνα, διορίζοντάς τους στο Μετρό;

Υπάρχει όμως και ένα κυριολεκτικά απεχθές στοιχείο στην λανθάνουσα δελφινολογία : η αποδοχή, η επιδοκιμασία και η ευχαρίστηση του εχθρού. Προχθές ο μειδιών τιποτολόγος κ. Παπαδημούλης δήλωσε, και επειδή τον άκουγα ζωντανά μπορούσα να διακρίνω τον ανεξήγητα θριαμβευτικό τόνο στη φωνή του, ότι «με την υπογραφή της συμφωνίας φεύγουν πρώτα ο Βενιζέλος και μετά ο Σαμαράς». Αυτό σε μένα δηλώνει ρητά ποιοι αποτελούν «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έπρεπε να δηλώνει και στα στελέχη της ΝΔ με ποιον πρέπει να συνταχθούν. Θα έπρεπε να δηλώνει και σε αυτούς που φιλοδοξούν να αρχηγεύσουν, συνεπώς φιλοδοξούν να εκφράσουν την «ψυχή» της παράταξης, ότι σήμερα πουλάνε την ψυχή αυτή.

Χωρίς περιστροφές : όποιος σήμερα στη ΝΔ αντί για σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βυθίζει τη χώρα στο χάος, κάνει εσωκομματική αντιπολίτευση, λειτουργεί αντικειμενικά, υπογραμμίζω, αντικειμενικά, ως πράκτορας του Τσίπρα.
Εις οιωνός άριστοςΟ Τσίπρας φοβάται ένα. Τη σύσταση αντιπολιτευτικού μετώπου εναντίον του που θα τον αποδομεί συνεχώς και ανελέητα. Η Αριστερά γνωρίζει από Πολιτική. Η μοναδική δράση που την θορύβησε στους τρεις μήνες που πέρασαν ήταν η συγκέντρωση για την Παιδεία, κατά του Νόμου Μπαλτά, με τη συμμετοχή συνασπισμού πολιτικών και ακαδημαϊκών δυνάμεων. Την επόμενη μέρα η «Αυγή» έσπευσε πρωτοσέλιδα να «σκούξει», για να κρύψει το φόβο : «Το καθεστώς του Μνημονίου βγήκε στην... αντίσταση! Δίπλα - δίπλα πρώην υπουργοί Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, στην ουρά ο Στ. Θεοδωράκης».

Αυτή αποτελεί και τον μπούσουλα για την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά με βάση ιδεοληψίες που βρίσκουν σύμφωνο μόνο το 5-10% του εκλογικού σώματος. Οι υπόλοιποι, εν δυνάμει, με την κατάλληλη αντιπολιτευτική τακτική μπορούν να βρεθούν απέναντί του.
Εκ βαθέωνΕπαίρομαι μόνο για ένα πράγμα. Τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η Αθήνα καιγόταν, διατύπωσα εδώ αυτό που έγινε το μότο του site : «Το πιο βαθύ καζάνι της Κολάσεως επιφυλάσσεται γι’ αυτόν που σε καιρό κρίσεως αποφεύγει να πάρει θέση».

Πρόεδρε, Αντώνη Σαμαρά, αν έχεις σκοπό να αφήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαπίστρωτο, να καταστρέψει και τα τελευταία θεμέλια που υλικά και συμβολικά κρατάνε την πατρίδα όρθια, τι να πω, ο Θεός μαζί μας …

Αν έχεις σκοπό να τον πολεμήσεις, δηλώνω «παρών». Απαιτείται όμως και η στράτευση όλων των ομονοούντων απέναντι στην εθνομηδενιστική λαίλαπα, όχι απαραίτητα μόνο οπαδών και στελεχών της ΝΔ, σίγουρα πάντως όλων των βουλευτών της.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές της ΝΔ
Μπήκαν στην Πόλη οι οχτροί
σπαθιά κρατούσαν οι οχτροί
κι εσείς τα πήρατε για φυλαχτά
την άλλη μέρα…

Δεν αναφέρω ονόματα, γιατί ίσως παρέλειπα κάποιον/α και θα ήταν άδικο. Αλλά, διατηρώντας επιφύλαξη, δεν έχω διακρίνει πάνω από 15 να επιτελούν σκληρό αντιπολιτευτικό έργο. Κι αυτό δεν είναι μόνο νομοθετικό αλλά και επικοινωνιακό.

Κοστίζετε σε καθέναν μας φορολογούμενο 20.700 ευρώ το μήνα σε άμεσες και έμμεσες παροχές. Δικαιολογήστε τα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από την κοροϊδία της διαπραγμάτευσης ξεδιπλώνει με συνέπεια στο εσωτερικό την πλέον σκληρή, εθνοδιαλυτική ατζέντα. Αν δεν μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε, παραιτηθείτε. Ο Τσίπρας, που κάποιοι κρυφοθαυμάζετε, έχει στα χέρια τους τις παραιτήσεις όλων των βουλευτών του για την περίπτωση που δεν θα συμμορφωθούν στις αποφάσεις του. Δεν στείλαμε καμμία/κανέναν εκεί για να χαριεντίζεται με το τέρας. Αν δεν μπορείτε να παλέψετε, ούτως ή άλλως θα «πεθάνετε» πολιτικά. Και αν ρωτάτε τι πρέπει να γίνει, κλείνοντας, μεταφέρω ένα πρόσφατο σχόλιο φίλου εδώ, στο antinews :

«Χτυπήστε τους αλύπητα.

Όλοι μαζί, όσοι αγαπάμε την πατρίδα, όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε, να τους γονατίσουμε, να τελειώνουμε με τον γελοίο τούτο θίασο.

Όχι μόνο στα sites.

Στις αγορές, στα μαγαζιά, στα καφενεία, στα γήπεδα, στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις εκκλησίες, στο εξωτερικό, παντού.

Να γονατίσουν, να ψάχνουν μέρος να κρυφτούν, τόπο να φύγουν, να ζητούν έλεος και να μην βρίσκουν.

Μαζί και αυτοί που τους ψήφισαν, είτε συνειδητά είτε από αντίδραση (τρομάρα τους...).

Δεν είναι θέμα κομματικό. Είναι ζήτημα ευθύνης (ατομικής και συλλογικής) και επιβίωσης του Έθνους και της πατρίδας μας.

Ξεκουμπιστείτε τώρα και δώστε ραντεβού στα ''Γουναράδικα'' μεταξύ σας, γελοίοι».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ραβινος avatar
  Ραβινος 21/05/2015 16:43:00

  Αψογο!Προσυπογραφω ανεπιφυλακτα και δηλωνω παρων στο προσκλητηριο.Καιρος ηταν να σαλπισει καποιος {μπραβο στο antinews} αυτο που εκφραζει εκατονταδες χιλιαδες δεξιους στους οποιους εντασσω αναφανδον τον εαυτο μου .Σε αναμονη λοιπον .

 2. Wolf avatar
  Wolf 21/05/2015 16:57:59

  Respect για κάθε λέξη!!!

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 21/05/2015 17:18:23

  Προσυπογράφω και επαναλαμβάνω το πιο κρίσιμο όσων είπες: "Πρόεδρε, Αντώνη Σαμαρά, αν έχεις σκοπό να αφήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαπίστρωτο, να καταστρέψει και τα τελευταία θεμέλια που υλικά και συμβολικά κρατάνε την πατρίδα όρθια, τι να πω, ο Θεός μαζί μας …"

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 21/05/2015 17:46:10

  Στο κλασικό του ομότιτλο έργο, ο Γερμανός φιλόλογος WernerJaeger, ορίζει την Παιδεία ως τη μόρφωση – τη λάξευση μορφής στο ά-μορφο, στο ά-σχημο - του Έλληνος ανθρώπου. Ιδεαλιστική εικόνα θα πει κανείς μα για να δούμε. Τούτη η γενιά, η Μεταπολυτεχνική γενιά, εξελίχθηκε σε ότι ασχημότερο έχει δει η ελληνική κοινωνία. Είναι η γενιά της Ευκολίας. Η γενιά του «χαρτιού-πτυχίου», του «να περνάμε καλά», του «κάτσε καλά Γεράσιμε», του «Κλικ», του χαβαλέ, του «δέκα πράγματα που πρέπει να έχεις κάνει μέχρι τα τριάντα αλλοιώς…». Η γενιά που οι γονείς της έχτισαν Υμηττούς, Πεντέλες και Πάρνηθες, μπάζωσε τον Ιλισό και τον Κηφισό, κατέστρεψαν την πεδιάδα της Μεσογαίας και το Θριάσιο Πεδία. Ανσκολόπησαν την Ελληνική Γη, δια να ικανοποιηθούν αι κοινωνικαί ανάγκαι που θα έλεγε και ο εθνάρχης από τας Σέρρας. Νομίζω ότι ποτέ δεν υπήρξαν στον τόπο αυτό τόσοι πολλοί αμόρφωτοι με πτυχίο. Τόσο ατάλαντοι. Και τόσο κακομαθημένοι. Είναι το αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του αειμνήστου «ευπατρίδη» Ράλλη και εν συνεχεία του διαβόητου Νόμου του 1982 – για να μην πάμε και πιο πίσω. Αλλά πίσω από τα επιφαινόμενα κρύβεται η κυριαρχία του τύπου του διαβόητου μικρομεσαίου. Ήταν η εποχή που καταργήθηκε η κακότροπη διδασκαλία των αρχαίων συγγραφέων από το πρωτότυπο, η εποχή που καταργήθηκαν τα πρότυπα σχολεία και λίγο αργότερα η ιστορική ορθογραφία. Χάριν ευκολίας και μόνον. Ήταν η εποχή που η Αυριανή πουλούσε 200 χιλιάδες φύλλα ημερησίως, η εποχή των «φεστιβάλ» που ανέβαζαν Μπρεχτ και πουλούσαν Μαρκούζε στους επιδοτούμενους τσοπαναραίους της Άνω Τραχανοπλαγιά, η εποχή της βασιλείας του αγράμματου μικρομεσαίου μικροϊδιοκτήτη ο οποίος μισεί οτιδήποτε Ανώτερο, οτιδήποτε Πνευματικό (όμως θέλει να ξέρει και κανένα τσιτάτο για να το παίζει κάργα προοδευτικός ή να ρίξει τη Σούλα). Αυτός ο τύπος ανθρώπου ξεκίνησε δειλά μέσα στη δεκαετία του 60 να βρει το ρόλο του στην Ιστορία. Πότε με τη Δεξιά, πότε με τη Χούντα, πότε με την Αλλαγή, σα χαμαιλέοντας άλλαζε «πολιτική προτίμηση» ανάλογα με το περιβάλλον και τις συνθήκες. Αυτός επέβαλε τους όρους του παιχνιδιού στην πολιτική, στην αισθητική, στην τέχνη, στην εκπαίδευση, στην οικονομία. Και έκανε τα παιδιά του ίδια κι απαράλλαχτα. Τους αγόρασε μεν πτυχία από το εξωτερικό, αλλά ήταν αδύνατο να μορφώσει ανθρώπους. Μη γελιόμαστε. Αυτοί είναι τώρα κυβέρνηση επί της ουσίας. Αυτοί ήταν πάντα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Και στην κορυφή και στη βάση. Ή μήπως φαντάζεστε ότι οι ολιγάρχες μας είναι περισσότερο μορφωμένοι. Ίσα ίσα που αυτοί είναι η ελεεινότερη έκφραση του είδους. Αρπακτικά. Δεν πρέπει να παραλείψω βέβαια να αναφερθώ στην παλαιάς κοπής ευσεβιστική μας Δεξιά που με τα χωροφυλακίστικα μυαλά και με τις εκδόσεις «Ο Σωτήρ» υπό μάλης υπονόμευσε κάθε σπόρο αστικής παιδείας εντός της, ηθικολογώντας ακατάπαυστα μη έχοντας τίποτα το νέο ως αντιστάθμισμα του ιδεολογικού της αντιπάλου. Επικαλούμενη μονότονα την τάξιν και ανεμίζοντας μια κούφια εθνικοφροσύνη χαρίζοντας έτσι τα τέκνα της στην Αριστερά που έπλητταν αφόρηταμε αυτές τις ανοησίες. Ποιος να αντισταθεί λοιπόν στην επέλαση των αγραμμάτων? Ποιοι άριστοι; Που να τους βρεις;

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/05/2015 20:09:36

   Ξεκινάμε απο διαφορετική αφετηρία αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να συγκλίνω με τις σκέψεις, που αβίαστα εκθέτεις... δε θά'ναι, άλλωστε, η πρώτη φορά...! Μιά δυό παρατηρήσεις μόνο: ...η εισβολή των μικρομεσαίων στρωμάτων στο προσκήνιο δε θά μπορούσε να γίνει ομαλά, άν σκεφτείς τί προηγήθηκε της δεκαετίας του '50, όταν άρχισε να ξετυλίγεται η αυτονόητη πίεση "κοινωνικής κινητικότητας"... και με ιδιαίτερη επίδοση στο πολεοδομικό χώρο, όπως αναφέρεις... Το "εργαλειακό" πέρασμα στο μονοτονικό-πολύ μακριά απο τους κανόνες και τα αμορτισέρ του Ι.Θ.Κακριδή- κατέφερε σοβαρό πλήγμα στην ιστορική ορθογραφία με ανυπολόγιστες συνέπειες... η απλοποίηση συνεχίζεται..! Η μαζική επικοινωνία-ειδικά μετά το '90- έδωσε τη χαριστική βολή... κι'ωστόσο πρέπει να βρούμε άκρη... δε βρίσκω νόημα στα τύμπανα πολέμου,που ακούγονται απο διάφορες πλευρές... δίνουν μάλιστα τη δυνατότητα να μας ανατάξουν, οι ειδικοί του crisis management και με χαρακτηριστική άνεση μάλιστα...!

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ βαγόνι 21/05/2015 22:58:14

    Την άκρη του νήματος τη βρίσκουν πάντα οι άξιοι. Αυτοί που ποιούν έργο με κόπο. Αλλά οι άξιοι σε αυτό τον τόπο είτε αγνοούνται είτε κυνηγιούνται. Γιατί η αξία δεν κατατάσσεται υπό τας παραταξιακάς σημαίας. Είναι αυτόφωτη. Δεν αποδέχεται απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες. Αμφισβητεί διαρκώς. Συνομιλεί διαλεκτικά με τον εαυτό της και προχωρά. Δε διεκδικεί για λογαριασμό της τον ρόλο του ταγού. Το έργο της είναι φωτοδότης. Αλλά η μετριοκρατία οχυρώνεται πίσω από τη μάντρα της και κόβει την περίσσεια που την κάνει να φαίνεται μικρή. Και οι σωτήρες μου φέρνουν στο νου το στίχοτου Καρυωτάκη Πηγαίνουμε! - σημαίες στον άνεμο χτυπούν - ήρωες σταυροφόροι, σωτήρες του Σωτήρος! Δεν αισιοδοξώ πια ούτε απαισιοδοξώ. Τα κλειστά συστήματα τα οποία δεν αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους είναι καταδικασμένα σε θάνατο. Αυτό δεν είναι λυπηρό. Είναι το συμβησόμενον.

 5. Tassos avatar
  Tassos 21/05/2015 18:20:05

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες χάρη σε grass roots οργανώσεις που έχει. Από την άλλη η ΝΔ τις ...σιχαίνεται, σιχαίνεται την εκπροσώπηση του κόσμου της. Και έτσι έχει φτάσει να έχει πχ στην Β' Αθηνών βουλευτές που σχεδόν όλοι τάχθηκαν εναντίον της εκλογής Σαμαρά και σούμπιτος ο κόσμος της Β' Αθηνών πήγε και ψήφισε τον Σαμαρά. Και αντί ο Σαμαράς να τους διώξει όλους, τους κράτησε να εκπροσωπούν το τίποτα...Θα έπρεπε η ΝΔ να πρωτοστατήσει στο να εκλέγονται μόνο 2 τετραετίες οι βουλευτές, έχουν πιάσει φύκια οι διάφοροι. Πείτε μου τι δουλειά κάνουν οι βουλευτές της, κανένας δεν θυμάται. Είναι επαγγελματίες πολιτικοί χωρίς κανένα έρμα.

 6. konkon avatar
  konkon 21/05/2015 18:23:42

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Τα γράψατε όλα. Δυστυχώς ο υγιής συντηρητικός κόσμος λύγισε από την καθημερινή προπαγάνδα εδώ και πολλά χρόνια και πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεθαρρέψει.

 7. Fotini avatar
  Fotini 21/05/2015 18:27:17

  Μά τῶ Θεῶ, δάκρυσα Προφήτη! Δέν ξέρω ἄν ὁ ΑΣ μᾶς διαβάζει, ἀλλά κάποιος νά ἐκτυπώση τήν ἀνάρτηση καί νά τήν στείλη συστημένη στόν Σαμαρᾶ. ῾Υπάρχει καί ἡ βάση, ἡ ΔΕΞΙΑ, πού τόν στήριξε καί ἀκόμα τόν στηρίζει παρ᾿ ὅλες τίς ἀπογοητεύσεις. ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ, προέχει ἡ Πατρίδα πού ἔχει ἁλωθεῖ ἀπό ἀπάτριδες καί ἄθεους καί ἀπό χιλιάδες λάθρο πού ἴσως καθορίσουν καί τό μέλλον τῆς ῾Ελλάδας. Γίνομαι μάρτυς μιᾶς Πατρίδας πού οὔτε ἐφιάλτης δέν θά τήν περιέγραφε.

 8. Σενετάκης Εμμανουήλ avatar
  Σενετάκης Εμμανουήλ 21/05/2015 18:33:00

  Αγαπητέ Προφήτη Θερμά συγχαρητήρια για την σημερινή σου ανάλυση. Ηταν μιά αύρα αισιοδοξίας για τους μόνιμα παραγκωνισμένους της βάσης της Ν.Δ. , ξέρεις αυτούς τους 800.000 που το 2009 εξέλεξαν με ψηφοφορία τον αρχηγό τους , πράγμα πρωτόγνωρο για την χώρα μας και τον χώρο μας , αλλά που στην συνέχεια απογοητεύτηκαν διότι το μήνυμα τους δεν ελήφθει ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό το γεγονός διότι αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα των καθεστωτικών και μάλλιστα από την ανώνυμη βάση, τον λαό της παράταξης. Αυτού του είδους οι αναλύσεις θα έπρεπε να γίνονται από το αρμόδιο τμήμα της Ν.Δ. αλλά δυστυχώς και αυτό καπελώθηκε από γόνο καθεστωτικής φαμίλιας. Είναι και αυτό ένα δείγμα της διαλυτικής μετάλλαξης της Ν.Δ. Οσο αφορά τώρα το σημερινό πρόβλημα που βιώνουμε σαν έθνος και που πολύ αριστοτεχνικά περιγράφεις , δυστυχώς πρέπει να παραδεχθούμε ότι τον γύρο αυτό τον κέρδισε η Αριστερά διότι μεθοδοδικά και με υπομονή εργαζόταν δεκαετίες για αυτό. Βέβαια βοηθήσαμε και εμείς με τα χοντρά λάθη μας. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να παραδεχθούμε την ήττα και συγχρόνως να ετοιμαζόμαστε για την μετά την αριστερή λαίλαπα εποχή η οποία θα μοιάζει πολύ με την δεκαετία του 50 δηλαδή ανοικοδόμηση της χώρας και ανώρθωση του έθνους. Πρός θεού δεν υποστηρίζω την θεωρία της αριστερής παρένθεσης ούτε του ώριμου φρούτου. Πρέπει όμως να γνωρίζεις καλά τον εχθρό και να ετοιμάζεσαι. Τι εννοώ. Ακόμα και εάν περάσουν το 3ο μνημόνιο που ετοιμάζουν διότι είτε αυτός ο λαός έχει μεγάλο πρόβλημα είτε διότι έχουν σταλινική προπαγάνδα είτε διότι θα βοηθήσει το Μιτσοτακέϊκο είτε όλα αυτά μαζί , δεν θα μπορέσουν να μακροημερεύσουν για τον απλό λόγο ότι από την ύφεση δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε και η ανεργία θα περάσει το 30%. Αυτό θα είναι με δύο λόγια το "πρώτη φορά Αριστερά" για να μη μαυρίσω και άλλο την εικόνα. Και αυτά θα γίνουν διότι απλά Αριστερά και Ανάπτυξη είναι δύο τελείως ασύμβατες έννοιες . Οι άνθρωποι εχθρεύονται το επιχειρείν , την ελεύθερη πρωτοβουλία και λατρεύουν τον κρατισμό διότι αυτός προστατεύει τους ανίκανους και τους τεμπέλιδες , διότι τέτοιοι είναι και το ξέρουν. Ναί , θα ματώσουμε πολύ, αλλά έτσι θα γίνει. Και στο μεταξύ εμείς θα καθόμαστε και θα περιμένουμε να τους πάρουν με τις πέτρες η να έρθουν τα ελικόπτερα από την Βενεζουέλα να τους σώσουν ?? Οχι βέβαια. Πρέπει να μη τους αφήσουμε ήσυχους ούτε λεπτό. Σε κάθε τους ενέργεια η μέτρο θα πρέπει να θυμίζουμε στον Ελληνα τα ψέματα τους και τις απάτες τους. Αυτό θα είναι εύκολο γιατί θα μας δίνουν καθημερινά τις ευκαιρείες. Το δύσκολο είναι να οργανωθούμε και να είμαστε έτοιμοι για το μετά. Πρώτα από όλα θα πρέπει αυτό το μαγαζάκι στην Συγγρού να καθαρίσει και να αλλάξει ρυζικά. Κάτι σαν και αυτό που έκανε ο Χριστός στο ναό με τους Φαρισαίους & Γραμματείς. Πως θα ξεκινήσουν όλα αυτά ?? Να είστε σίγουροι ότι το συνέδριο θα γίνει , αλλά όταν πρέπει και ο Σαμαράς θα είναι πάλι εκεί. Μόνο που τώρα θα του δόσουμε την δεύτερη ευκαιρεία διότι στην πρώτη έπεσε στον εκβιασμό της Μέρκελ που κανείς δεν ήξερε εάν ήθελε πράγματι να βγάλει την Ελλάδα εκτός. Τώρα η Μέρκελ τα βρήκε με τον Τσίπρα και σαν παλιά κομουνίστρια νομίζει ότι με τον "χαρισματικό" θα ξεγελάσει την κατάσταση και τους Ελληνες. Υπομονή λοιπόν, ετοιμότητα,προετοιμασία και να είστε σίγουροι ότι πάλι αυτή η παράταξη θα σώσει την πατρίδα διότι αυτή είναι η μοίρα της . Το 1949 δεν άφησαν τίποτε όρθιο οι Αριστεροί αλλά ήρθαν Παπάγος και Καραμανλής και έσωσαν την χώρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιό εύκολα διότι η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. χάρις στον "φασίστα" Καραμανλή ο οποίος έστω και μετά θάνατο και από σπόντα θα σώσει πάλι την Ελλάδα. Οσο για τους Αριστερούς, ε αυτοί θα είναι ανέκδοτο για τον επόμενο αιώνα.

 9. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 21/05/2015 19:22:32

  δεν είμαι κομματικός. η χώρα οφείλει να έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο Σαμαράς τουλάχιστον δεν είναι υπάλληλος επιχειρηματιών. Πράγμα που πιστεύω για άλλους. Οι φιλελεύθεροι της ΝΔ τι γνώμη έχουν για το ΤΡΑΜ; Έχει υπεράριθμο προσωπικό;; Πότε χώθηκαν μέσα οι υπάλληλοι;; Στις καθαρίστριες μόνο εξαντλήθηκε ο μεταρρυθμιστικός οίστρος τους;; Προβληματίζομαι για την ηθική ορισμένων κύκλων μόνο και μόνο από τους επιχειρηματίες φίλους τους.

 10. dexi_half avatar
  dexi_half 21/05/2015 19:46:15

  Με την εμφάνιση της ΧΑ υπήρχε μια κλίση της πολιτικής κατάστασης προς τα δεξιά. Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλησε κάποιον να τραβήξει το σύστημα προς τα δεξιά και τους φυλάκισε. Ή φοβήθηκε ή δεν θέλει να φύγει ο Κομμουνισμός από τη χώρα μας. Με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει μάχες χαρακωμάτων. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν Ιστορία, δεν έχουν ιστορική μνήμη και δεν τους ενδιαφέρει ο τόπος. Εξάλλου έχουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία. Δεν τιμούν το Γράμμο-Βίτσι , ξέχασαν το τραγούδι του δημοτικού " Έχω μια αδερφή κουκλίτσα αληθινή" , τον Γοργοπόταμο που πρωταγωνίστησε ο Ζέρβας τον άφησαν στους αριστερούς. Δεν ανέδειξαν ποτέ ότι το Πολυτεχνείο δεν το έκαναν παιδιά αλλά υπηρεσίες. Δεν έψαξαν ποτέ τι απέγινε η σημαία που κατέβασε ο Γκλέζος και οι Γερμανοί δεν έχασαν.
  Συγχαρητήρια για το άρθρο

 11. Ποντομέδων avatar
  Ποντομέδων 21/05/2015 19:54:26

  Πάρα πολύ καλός !
  Το αφιερώνω στον (ην) φίλο Savaren !!!!!!

  • Savaren avatar
   Savaren @ Ποντομέδων 21/05/2015 20:17:17

   Καλά εσύ, τον πόνο σου. Mονίμως εκτός θέματος. Σε περιγράφει, στο αφιερώνω : Ειδήσεις σε ποντιακό κανάλι:
   Τραγικό δυστύχημα. Διθέσιο αεροπλάνο έπεσε σε νεκροταφείο.
   Έχουν βρεθεί 3000 νεκροί και οι έρευνες συνεχίζονται.

   • Ποντομέδων avatar
    Ποντομέδων @ Savaren 22/05/2015 14:32:21

    Σου έχω κάνει ήδη αφιέρωση, αγαπητέ Savaren, στο τέλος του άρθρου με τίτλο : " Ξύπνα Αλέξη' !!!
    Απόλαυσέ το, σε παρακαλώ !!!!

    • Savaren avatar
     Savaren @ Ποντομέδων 22/05/2015 19:44:24

     Αγαπητέ Πόντιε, το θεματάκι σου το έχω λύσει, σου έχω ήδη απαντήσει και πίστεψέ με, βαριέμαι πολύ να ασχοληθώ κι άλλο μαζί σου. Συνεπώς μην με παρακαλάς, δεν πρόκειται να σε παρακολουθήσω άλλο, είσαι χάσιμο χρόνου :). Να σου χαρίσω όμως ένα ανεκδοτάκι για να σε ...παρηγορήσω, γιατί απ΄ότι φαίνεται το προηγούμενο μάλλον δεν το κατάλαβες : Σε κερνάνε Μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή νύκτα ήτανε τρεις φίλοι και πίνανε τις µπύρες τους σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
     Η θέα ήταν εξαιρετική, η µπύρα φανταστική,το µπαρ πανέµορφο. "Ωραία είναι ρε παιδιά", λέει ο ένας, "αλλά πάντα προτιµώ τα µπαρ στην πατρίδα. Ξέρω ένα πολύ καλό που όταν σε ξέρει ο µπαρµαν και πάρεις 4 ποτά σε κερνάει το 5ο."
     "Ναι σιγά τα αυγά" απαντάει ο δεύτερος, "σε ένα µπαράκι, που έχει ένας κολλητός στην γειτονιά µου, σε κερνάνε το 3ο ποτό αν πιεις 2 ποτά" "Ααααυτά δεν είναι τίποτα" λέει και ο Πόντιος της παρέας. "Στην γειτονιά µου είναι ένα µπαρ στο οποίο µε το που θα µπεις µέσα σε κερνάνε ένα ποτό, µετά κι άλλο ένα και όσα θέλεις ακόµα. Μετά όταν πιεις αρκετά,σε ανεßάζουν στα πάνω δωµάτια και φροντίζουν να κάνεις σεξ. Και όλα είναι δωρεάν!" Φυσικά οι άλλοι δύο δεν πίστεψαν λέξη. Ο Πόντιος να ορκίζεται και να
     ξαναορκίζεται ότι όλα όσα είπε είναι αληθή. "Μα καλά ρε φίλε" ρωτά ο ένας "και συνέßη αυτό σε σένα;" "Κοίτα" απαντά ο Πόντιος "όχι σε µένα προσωπικά, αλλά συνέßη στην αδελφή µου".

     • Ποντομέδων avatar
      Ποντομέδων @ Savaren 25/05/2015 18:01:28

      Μεταξύ μας, αγαπητέ (ή) Σαβουρέν, μακάρι να διέθετες το 50% της ευφυίας των Ποντίων !!!!!!!

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/05/2015 20:28:39

  @ dexi half Η ΧΑ δεν ήταν απλώς δεξιά αλλά ναζιστική αντιδυτική δύναμη,ήταν στο στόχαστρο Ευρώπης και Αμερικής και σε διεθνές επίπεδο μάλλον πιο πολύ σύμμαχος της αριστεράς είναι παρά της ΝΔ. Η ιστορική μνήμη - η πραγματική - θυμάται και ότι η δεξιά κέρδισε τον εμφύλιο λόγω συγκεκριμένων συμμάχων,αυτών εναντίον των οποίων είναι η ΧΑ.

  • dexi_half avatar
   dexi_half @ ψυχραιμια 21/05/2015 21:24:35

   @ψυχραιμία Η ΧΑ είναι Νεοναζιστικό , το διακρίνω από τα σύμβολά της και τα βιβλία της. Παραταύτα η ΝΔ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη στροφή προς τα δεξιά και να επικρατήσει. Να αποσταλινοποιήσει τα Πανεπιστήμια , να περάσει σκληρούς νόμους για τη λαθρομετανάστευση, να δημιουργήσει Εθνική Παιδεία, να οργανώσει Πρωτογενή παραγωγή απολύοντας υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους και βάζοντας τάξη στην αναρχία της αγοράς. Την ιστορική μνήμη την αναφέρω γιατί η δεξιά λείπει απ΄όλες τις εκδηλώσεις μην χαρακτηριστεί φασιστική από τα κοπρόσκυλα της αριστεράς.

   • Παρατηρητής avatar
    Παρατηρητής @ dexi_half 22/05/2015 10:04:09

    με συγκυβερνηση πασοκ; δυσκολα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ψυχραιμια 21/05/2015 21:47:15

   Όπως τα λες. Και φαίνεται από τη συμμαχία ΧΑ-Κωνσταντοπούλου πόσο κοντά βρίσκονται σε στόχευση τα δύο άκρα. Όλοι τους ενάντια στην Ελλάδα, κεκαλυμμένα (νεοναζί που το παίζουν πατριώτες !!!) ή μη (απάτριδες δηλωμένοι)...

 13. victoria (true) avatar
  victoria (true) 21/05/2015 20:56:37

  Αγαπητέ Προφήτη, τα είπες όλα πάλι.Στο προσκλητήριο παρόντες και παρούσες. Αλλά πού να πάμε; Πού να δώσουμε το ραντεβού που εμείς δεν πάμε στα γουναράδικα ούτε στους δρόμους. Προς το παρόν προωθώ το άρθρο σου σε όσους καταλαβαίνουν.

 14. Θέμης avatar
  Θέμης 21/05/2015 21:29:36

  Εύγε, καταπληκτικό κείμενο.

 15. Αθανασιος avatar
  Αθανασιος 21/05/2015 22:08:12

  Οταν μετα απο όσα εχουν γίνει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζουν Ζωη Κωνσταντοπουλου για πρόεδρο Βουλής και μετα δηλώνουν μετανιωμένοι λυπάμαι αυτούς και τον τόπο μου. Έπειτα η διαφορα του Συριζα με τόσες μονάδες μπροστά τους δημιουργεί δήθεν έκπληξη Η εξουσία παραδόθηκε Ευχαριστω

 16. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 21/05/2015 22:13:02

  Φοβερός αλλα ρομαντικός και φοβάμαι οτι για ακόμη μια φορά ,οι εξελίξεις στον δρόμο θα ξεπεράσουν το ήθος,την προσπάθεια και το όραμα του αρθρογράφου.Η νδ σκέφτεται τα μπάνια της και η άλλη πλευρά γέμισε αφίσες τον Δήμο μας 'Ολοι μαζί σύριζα.Ελα σε επαφή με την τοπική σου και οργανώσου"

 17. Paliogeorge avatar
  Paliogeorge 21/05/2015 22:23:50

  Προσυπογραφω και δηλωνω ΠΑΡΩΝ! Πολεμο παντου!

 18. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 21/05/2015 22:45:27

  Έξοχη ανάλυση ! Μπράβο , Προφήτη !

 19. GLAD avatar
  GLAD 21/05/2015 22:45:46

  Πολύ καλή ανάλυση.

 20. Got avatar
  Got 21/05/2015 22:46:35

  Εξοχο! Αν μου λέγατε όμως που και πως θα βρεθούμε, από ποια μετεριζια θα δώσουμε τον ωραίο αγώνα, την ώρα που στους περισσότερους νόμους η ΝΔ εχει βιτρίνα τις γνωστές απαξιωμένες και παρακμιακές ΝΟΔΕ, θα με διευκολύνετε τα μάλα! Έχω την αίσθηση, οτι όσο αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι - ταυτισμένοι με την πελατοκρατια και την καμαρίλα- συνεχίζουν να εκπροσωπούν το κομμα, η βάση θα συρρικνώνεται! Δεν μπορεί πια, μετά απο 5 χρόνια κρίσης, χωρίς δανεικά και ρουσφέτια, οι κύριοι "τίποτα", οι κύριοι "απόλυτο μηδέν", που χτίσανε καριέρες στο όνομα της ΝΔ, να συνεχίζουν να "εμπνέουν"! Αν λοιπον τα κατα τόπους χαρακώματα ή πεδία μαχών ειναι κατειλημμένα απο δαύτους, ποιοι και πως θα δώσουν το ιερό αγώνα που περιγράφετε; Ποιο κοινό λάβαρο αγώνα μπορούν να σηκώσουν αυτοί - και μάλιστα ως τοπικοί ηγέτες - και οι απλοί, αδολοι αγωνιστές της παράταξης, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν εγνωσμενης αξίας και ήθους μελλοντικοί ηγέτες, που κρατούνται στην αφάνεια μόνο και μόνο επειδή η έλευση τους στο προσκήνιο θα προκαλούσε εξαΰλωση των γραφικων παραγωντίσκων. Ριζική λειτουργική και δομική αναδόμηση, με την απαραίτητη τολμηρή ανανέωση σε πρόσωπα που μπορούν να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν άλλες, εθνοσωτήριες στρατηγικές, το νέο αφήγημα!

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/05/2015 23:25:02

  Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία της συμμετοχής στην ευρωζώνη ως προς την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν παντού μόνο δεξιά κόμματα κυβερνούν στην ευρωζώνη και εκεί που είναι σοσιαλιστικά (Γαλλία,Ιταλία) έχουν έλθει κοντά στις θέσεις της δεξιάς,ότι το Πασόκ διελύθη λόγω αυτής και ο σύριζα συναντά μεγάλες δυσκολίες προσαρμογής. Η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης κάνει υποχρεωτική τις ιδιωτικοποιήσεις,τον ισοσκελισμένο προυπολογισμό,την ατομική αποταμίευση και περιορισμό της σπατάλης. Όποιος δεν είναι συντηρητικός αποβάλλεται ή συναντά αξεπέραστα εμπόδια.Με γερμανική ακρίβεια επιβάλλεται η εξοικονόμηση και η νοικοκυροσύνη.Ο αριστερός λαϊκισμός που ήταν η βάση του Πασόκ και τώρα του σύριζα είναι ασύμβατος με τους αυστηρούς κανόνες της ευρωζώνης.Δεν έχει σημασία εάν προσωρινά κάποιοι βρέθηκαν στην κυβέρνηση.Δεν μπορούν να κυβερνήσουν όπως θα ήθελαν και να μείνουν στο ευρώ.

 22. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 22/05/2015 00:25:06

  Αγαπητέ Προφήτη τα συγχαρητήριά μου για το άρθρο και για την εθνικοαφυπνιστική σου διάθεση,που μακάρι να ξεσηκώσει όσο περισσότερους γίνεται.

 23. Silvestro avatar
  Silvestro 22/05/2015 07:50:51

  ''Ο Τσίπρας, που κάποιοι κρυφοθαυμάζετε, έχει στα χέρια τους τις παραιτήσεις όλων των βουλευτών του για την περίπτωση που δεν θα συμμορφωθούν στις αποφάσεις του.'' Δεν το νομίζω αγαπητέ Προφήτη! Μάλλον υπερβάλλεις. Ο Σύριζας, δεν είναι πρωσοποπαγές κόμμα, ούτε ο Τσίπρας ελέγχει απόλυτα την κοινοβουλευτική του ομάδα. Στην πρώτη μεγάλη κρίση, θα τσεκαριστούν.

 24. Ρηνα avatar
  Ρηνα 22/05/2015 09:19:48

  Εξαιρετικός ο Προφήτης! Δείχνει ότι γνωρίζει πολλά και σε βάθος και έγινε αφορμή πολλών καλών σχολίων. Εκείνο που αμφιβάλλω είναι αν ο κόσμος της ΝΔ -ο νυν αλλα και ο τεως- έχει τη διάθεση ή μπορεί να ξεσηκωθεί υπέρ των πιστεύω του η αναμένει σε ύπνωση την οποια εξέλιξη....Αντίθετα ο ΣΎΡΙΖΑ δείχνει ετοιμοπολεμος και είναι συνηθισμένος σε τέτοιες μάχες σε όλα τα επίπεδα στα οποία έχει βέβαια κάνει κατάληψη εδώ και χρόνια. Ακομα κι ο Γλεζος φωναζει για ξεσηκωμους και μαχες....Ποιος θα ξεσηκώσει λοιπόν τη "σιωπηρά πλειοψηφια;"

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ρηνα 22/05/2015 12:54:42

   Ετοιμοπολεμο ηταν και το Πασοκ.Και πριν απο το Γλεζο ο Παπουτσης ορυοταν το 2009 "αυτη ειναι σοσιαλιστική κυβέρνηση".Γελια μεχρι δακρυων να τα θυμασαι. Μη ξεχνατε οτι ο ΓΑΠ αντεξε 9 μηνες χωρις μετρα και εβγαζε πιστολια πανω στα τραπεζια.Αυτοι εχουν μονο 4 μηνες.Ο οδοστρωτηρας της ευρωζωνης θα περασει και απο πανω τους.

 25. in medias res avatar
  in medias res 22/05/2015 10:01:23

  Ας συστρατευτούμε επιτέλους με την Άφρα Αλ- Σαλέχ, τον Μπίστη, τον Χειμωνά, τον Τατσόπουλο, τον Ψαριανό, τον Βαλλιανάτο, και τόσους άλλους σοβαρούς ευρωπαϊστές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την εθνομηδενιστική λαίλαπα. Ο καιρός γαρ εγγύς.

 26. ΙΦΘΙΜΟΣ avatar
  ΙΦΘΙΜΟΣ 22/05/2015 10:43:13

  «We have ceased to be a nation in retreat…»«Πάψαμε να είμαστε ένα έθνος σε υποχώρηση» διεκήρυξε με στόμφο η Μάρκαρετ Θάτσερ μετά τον επιτυχή πόλεμο των Φώκλαντς. Με τσαμπουκά έναντι των Αργεντινών και με τσαμπουκά έναντι των Εργατικών ηγεμόνευσε για τρεις συνεχόμενες θητείες βγάζοντας παράλληλα τη Μ. Βρετανία από το τέλμα της ανυποληψίας και της παρακμής όπου παρέπαιε τη δεκαετία του ’70 στα χέρια των Εργατικών (= Αριστεράς). Αυτό περιμένω από τον Αντώνη Σαμαρά. Να σαλπίσει σύντομα ότι «η Συντηρητική Παράταξη έπαψε να είναι μια παράταξη σε υποχώρηση». Με τσαμπουκά να βγει μπροστά και να διακηρύξει «Χτυπήστε τους αλύπητα. Όλοι μαζί, όσοι αγαπάμε την πατρίδα, όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε, να τους γονατίσουμε, να τελειώνουμε με τον γελοίο τούτο θίασο» . Τέλος η ανεκτικότητα! We have ceased to be in retreat!

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ ΙΦΘΙΜΟΣ 22/05/2015 11:05:22

   .Η διαφορά φίλε ΙΦΘΙΜΕ είναι οτι τότε ο Νεοφιλελευθερισμός ήταν στην αρχή, ενώ τώρα μετά τη Leehman brothers, είναι στο παρα πέντε και οι τσαμπουκάδες έγιναν γονυκλισίες...

 27. fallen angel avatar
  fallen angel 22/05/2015 12:02:09

  Μαθήματα Ελληνικής ιστορίας. Τέτοια άρθρα πρέπει να διδάσκονται. Όλοι μας έχουμε αποθέσει τις ελπίδες μας στον Αντώνη Σαμαρά. Όσοι είστε κοντά του κάντε ότι περνάει από το χέρι σας, για να του μεταφέρεται το κλίμα του απλού κόσμου. Πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά!

 28. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 22/05/2015 19:45:45

  A ωραία , ευκαιρία να διαφωνήσω με τον Προφήτη, αφού πρώτα τον συγχαρώ και τον ευχαριστήσω για το άρθρο του. Προφήτη, το άρθρο σου μεστό, με εσωτερική ιδεολογική και ιστορική συνέχεια, με συμπέράσματα κατα βάση ορθά , έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Διαπνέεται από έντιμο ιδεολογικό σκεπτικό. Σε μια κοινωνία ανεντίμων. Εξηγούμαι. Καταλήγεις στο συμπέρασμα της ιδεολογικής υπεροχής Σαμαρά( γεγονός αδιαμφησβήτητο) έναντι Τσίπρα μετά την αποτυχημένη συμφωνία με τα 5 δις μέτρα που θα κλείσει το κυβερνητικό τσίρκο μεντράνο. Και ορθά αναλύεις γιατί στην μαστιζόμενη από λειψανδρία Κεντροδεξιά ουδείς μπορελι να ηγηθεί. Και οι δύο θέσεις ορθές. Και αιτιλογημένες. Η ερώτηση όμως είναι: η αδιαμφησβήτητη υπεροχή Σαμαρά, που στους καλόπιστους θα γίνει φανερή μετά το τσιπροφοροτσουνάμι και γίνεται ήδη με τις ιδεοληπτικές αριστερίστικες εθνομηδενστικές επιλογές σε παιδεία, μετανάστευση, ασφάλεια κλπ αφορά την κοινωνία; Όχι δεν την αφορά είναι η απάντηση. Γιατί δεν την αφορά; Γιατί είναι μια κοινωνία ανεντίμων πολιτών που άλλα είναι τα προτάγματά τους. Ποια είναι τα προτάγαματα τους; Κυρίως ένα: η τσέπη τους. Η προεκλογική φράση πολιτών "τα μισά να κάνει ο Τσίπρας , ευχαριστημένος θα είμαι" σε τι αναφερόταν αγαπητέ Προφήτη; Στην τσέπη. Στο αφορολόγητο των 12000( για να επιστρέψουμε στο όνειδος το 80% των ελ.επαγγελματιών να δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο) , στον διορισμό που τους έταζε, στην κατάργηση της αξιολόγησης που την τρέμουν, στην συνέχιση της άκοπης και παρασιτικής βολής. Όλα αυτά πασπαλισμένα με αηδίες περί "διαγραφής χρέους", περί τοκογλύφων κλπ κλπ. Με άλλα λόγια: την Κοινωνία των Ανεντίμων δεν την ενδιαφέρει η ιδεολογική υπεροχή Σαμαρά. Έχεις να της τάξης μάσα και ρεμπελιό. Αν όχι μαύρο. Προς επίρρωσιν: υο συριζαίικο επιχείρημα "αν αποτύχουμε θα έρθει η ΧΑ" τι άλλο δυκνύει πέραν του "το μόνο που σταματά τους επαδούς μας, τους τερμίτες παλαιοπασόκους νεοσυριζαίους, από το να πάνε στη ΧΑ , είναι η μάσα. Αν δεν τους τη δώσοουμε εμείς και τους την τάκξει η ΧΑ , τίποτα δεν τους σταματά από το να στραφούν εκεί". Το πρόβλημα δυστυχώς Προφήτη δεν είναι ιδεολογικό. Αν ήταν ήδη θα έπρεπε να αναγνωρίζεται η υπεροχή Σαμαρά. Ήδη είναι γνωστό το φοροτσουνάμι: κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης της έκτακτης εισφοράς+αύξηση έκτακτης εισφοράς, αυξήσεις ΦΠΑ που θα ματώσουν, απόσυρση των προεκλογικών ψεμμάτων κλπ. Αλλά η κοινωνία των ανεντίμων περιμένει ( επειδή είναι και αργόστροφοι...). Ελπίζουν ακόμη με τη βοήθεια και των ΜΜΕ. Ελπίζουν σε παροχές έστω το 16 , όπως εύστοχα τους παραπλανά ο αιώνιος φοιτητής Κορωνάκης. Θυμίζω 6 μήνες μετά το Καστελόριζο ο νεοελληναράς έδινε την νίκη στο ΓΑΠ στις Δημοτικές του 10. Γιατί; Γιατί ακόμη δεν είχε θειχθεί πολύ η τσέπη του. Κριτήριο η τσέπη, τα δανεικά χωρίς όρους, ο διορισμός, το εφάπαξ, η πρόωρη σύνταξη, η παρασιτική μάσα, οπότε ο Σαμαράς με τα επιτεύγματα του σε δημοσιονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι χαμένος. Η μάχη θα δοθεί αλλού. Στην ψηφοφορία. Όποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης ψηφίσει συριζαίικο φοροτσουνάμι- Μνημόνιο 3 είναι καταγέλαστος και αναξιοπρεπής. Εκεί θα κριθεί ο Σαμαράς, εκεί θα δούμε με ποιον θα πάμε, ποιον θα αφήσουμε, ποιοι θα μας αφήσουν. Όσοι ζωντανοί.

 29. Γιώργος Πράντζος avatar
  Γιώργος Πράντζος 22/05/2015 22:59:37

  Συγχαρητήρια. Πρόκειται για ένα κείμενο, ίσως από τα λίγα, που αναλύει σε βάθος την παθολογία της μεταπολιτευτικής δεξιάς. Το πως μετατράπηκε από μια μεγάλη εθνοκεντρική λαϊκή παράταξη σε ένα κόμμα του οποίου η ιδεολογία μετατράπηκε σε μια αταβιστική απροσδιόριστη εκφορά πολιτικού λόγου και κυβερνητικού τρόπου συμπεριφοράς. Αυτό που ονομάζεται καραμανλισμός. Δηλαδή σε έναν ιδιότυπο βαλκανικού τύπου περονισμό. Επειδή έφερε η μοίρα να είμαι από τους πρωτόκλητους απευθύνομαι στο φίλο και αδελφό Αντώνη και του λέω: Οι καιροί στέλνουν μηνύματα. Ένας κόσμος που συνεχώς αυξάνεται αναζητεί έναν νέο Μωϋσή να τον οδηγήσει στη γη της επαγγελίας. Υπάρχουν μαχητές, υπάρχουν ιδεολόγοι, ανιδιοτελείς διαχρονικοί φίλοι. Βρες τους, κάλεσέ τους και προχώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.