Πάρτο αλλιώς Αλέξη!
29/03/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάρτο αλλιώς Αλέξη!

Ήδη βρήκες στο παγόβουνο...

Οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες δεν είναι να σε κάνουν να χαίρεσαι. Οι διαπραγματεύσεις «σέρνονται» η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή παίζει ακόμη τις… κουμπάρες και τα μέτρα που προτείνονται δεν ικανοποιούν τους θεσμούς. Είναι αλήθεια ότι οι δανειστές είναι σκληροί αλλά δεν είναι και πλήρως αδιάλλακτοι. Διότι αν ήταν θα μας είχαν πετάξει έξω από την ΕΕ με τις κλωτσιές και τώρα θα τρέχαμε να αγοράσουμε γάλα και ψωμί στα σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη, όταν μια κυβέρνηση συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λογική της δημιουργικής ασάφειας είναι λογικό να μην περιμένει και ο λαός περισσότερα και οι δανειστές κάτι καλύτερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο και σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε φάνηκε μια ρεαλιστική στροφή και μια διάθεση γι’ αυτόν τον έντιμο συμβιβασμό. Αποδέχθηκε τα λάθη της Ελλάδας που οδήγησαν στην κρίση και απέρριψε κάθε σενάριο ρήξης και εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς ήταν ο… Τσίπρας εξωτερικού διότι στο εσωτερικό είναι άλλος. Είναι ο αρχηγός ενός κόμματος που αφήνει τον κάθε τυχάρπαστο δραχμολάγνο να παίζει τη χώρα στα χαρτιά. Και είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης που αφήνει τους Καμμένους, τις Δούρου και τον κάθε σαλεμένο με την εικόνα του να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια. Άκουσον, άκουσον: Ο Νίκος Νικολόπουλος έκανε πρόταση να καταργηθεί ως δεύτερη γλώσσα η γερμανική από τα ελληνικά σχολεία.

Να φανταστούμε ότι όλοι οι Ανεξάρτητοι ψεκασμένοι θα έχουν πουλήσει τα γερμανικά αυτοκίνητα που διαθέτουν και θα σταματήσουν να τρώνε λουκάνικα από το Lidl γιατί είναι γερμανικά. Μα καλά, τσίπα δεν έχουνε.

Εν πάση περιπτώσει, ο Αλέξης φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την επίσκεψη στο Βερολίνο αλλά και μετά τη οκταμερή, ότι το πήρε απόφαση να στρίψει το καράβι για να μη βρει στο παγόβουνο. Φευ, διαψευστήκαμε. Υπάρχουν και χειρότερα και ο πρωθυπουργός δείχνει να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πόσο μάλλον η ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης που θα γραφτεί στην ιστορία για την… άτακτη τακτική της.

Δεν ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα της λίστας, αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg μεταξύ άλλων είναι:

•ο εξορθολογισμός των πωλήσεων με τους φορολογικούς συντελεστές, με προοπτική τη μείωση των εξαιρέσεων,

•η εφαρμογή μιας συνολικής αναθεώρησης των κρατικών δαπανών σε όλους τους τομείς,

•η χάραξη μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών,

•η αναμόρφωση των δαπανών για την υγεία,

•η αυστηροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων,

•η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και

•η καταπολέμηση της διαφθοράς, στην οποία περιλαμβάνονται οι καμουφλαρισμένοι φοροελεγκτές, όπως τουρίστες, φοιτητές κλπ

Είναι επίσης η τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και

•άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό

•μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις

•οριστικοποίηση ενός κτηματολογίου

•μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και

•άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Επίσης, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, αναφέρει το πρακτορείο, να μην ματαιώσει τις συμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις.

Τέλος, σύμφωνα με το Bloomberg υπάρχουν και μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση όπως επιδότηση:

•της ηλεκτρικής ενέργειας

•της σίτισης και

•ενοικίου

Και πάλι επισημαίνεται από τον απεσταλμένο του Bloomberg ότι η ελληνική κυβέρνηση πέρασε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς την έγκριση των δανειστών.

Αν προτείνει αυτά η κυβέρνηση μαζί με κάτι αυξήσεις στους φόρους πολυτελείας ή κάποιες παρεμβάσεις σε ήσσονος σημασίας θέματα, τότε πάμε για φούντο οριστικά. Ακόμη και τις αυξήσεις στον ΦΠΑ ο Βαρουφάκης τις απέρριψε ενώ υπάρχουν μέτρα που έχουν ξανα-απορριφθεί, όπως οι «πράκτορες» ΣΔΟΕ που θα είναι νοικοκυρές και τουρίστες.

Προς Θεού. Ας μη φανεί ότι θέλει κανείς στη χώρα αυτή να πάρει η κυβέρνηση σκληρά μέτρα. Όμως, με την οικονομία να καταρρέει και τα ταμεία να είναι άδεια, το να απαιτείς από τους ξένους νέα δανεικά χωρίς να αναλαμβάνεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ε, αυτό είναι εκτός πραγματικότητας. Κι απ’ ότι βλέπετε από τα παραπάνω γενικόλογα μέτρα οι δανειστές πάλι θα απορρίψουν τη λίστα και θα φτάσουμε στο σημείο μηδέν. Άλλωστε τα μηνύματα είναι δραματικά: Το χρηματοδοτικό κενό έχει φτάσει τα 30 δις ευρώ. Έχουν φύγει από τις τράπεζες 90-100 δις από την έναρξη της κρίσης. Η κυβέρνηση έχει μαζέψει 1 δις από τα αποθεματικά των φορέων και ετοιμάζεται να βάλει χέρι και σ’ αυτά των ΔΕΚΟ. Αλλά και πάλι δεν φτάνουν για τίποτε. Μέχρι τον Αύγουστο χρειάζονται πολλά δις κι ενώ η Ελλάδα δεν είναι ικανή ούτε τους μισθούς Απριλίου να καταβάλει.

Δεν ξέρουμε αν για όλο αυτό το μπάχαλο φταίει ένας, δύο ή και όλοι στην κυβέρνηση, αλλά ως εδώ και μη παρέκει. Η χώρα διαλύεται και ο Τσίπρας κάνει σήμερα κυβερνητικά συμβούλια, μάλλον για να παίξουν… μπιρίμπα.

Όμως δεν πρέπει κανείς να παίζει με τη φωτιά γιατί θα καεί, όχι αυτός αλλά η χώρα. Αν του πρωθυπουργού του έχει μείνει έστω κι ένας κόκκος σοβαρότητας και πατριωτισμού, τότε πρέπει να αναλάβει δράση και να τα βρει το γρηγορότερο με τους δανειστές. Αλλιώς ο Τιτανικός θα ωχριά μπροστά στο ναυάγιο της ελληνικής οικονομίας και η ανθρωπιστική κρίση που θα ζήσουμε θα μοιάζει με τραγωδία μπροστά σ’ αυτό που η κυβέρνηση θέλει να θεραπεύσει.

Εκτός κι αν και ο κ. Τσίπρας είναι άξιο μέλος του λόμπι της δραχμής.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. iconology2009 avatar
  iconology2009 29/03/2015 08:37:07

  Με λίγα λόγια, το πρόβλημα του Αλέξη είναι πρόβλημα ηγετικό. Ακόμη και αν έχει συνειδητοποιήσει την αλήθεια και την ανάγκη της, δεν μπορεί να την επιβάλλει όχι απλά μέσα στο πολύχρωμα αλλοπρόσαλλο κόμμα του αλλά ούτε στην ίδια τη κυβέρνηση του. Δεν μπορεί να επιβληθεί στη συγκυρία που τον έφερε στην κυβέρνηση. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να διαχειριστεί το ψέμα του. Και δεν μπορεί γιατί φοβάται να το αντιμετωπίσει. Δεν μπορώ να θυμηθώ πιο ανενεργό και πιο αντιπαραγωγικό δίμηνο στη πολιτική ζωή αυτής της δόλιας χώρας, παρόλο ότι ήταν και τόσο κρίσιμο-με αιτία και αφορμή τους ίδιους και τον ψοφοδεή "ηγέτη" τους και πάλι.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ iconology2009 29/03/2015 11:53:38

   Έτσι ακριβώς κι ακόμη περισσότερο: Είναι ίσως η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δεν έχει στην ουσία τη δεδηλωμένη από την επομένη της θριαμβευτικής εκλογής της. Διότι, ας το καλοσκεφτούμε: Μπορεί να νομοθετήσει όπως θέλει πραγματικά αυτή η κυβέρνηση; Όχι! Άρα, τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία παρά μόνον τυπικά! Ώστε ο μέγας "ηγέτης" Αλέξης προσποιείται τον ηγέτη και μόνον, ενώ στην ουσία είναι όμηρος του ίδιου του εαυτού του και των ατελειώντων ψεμάτων που είπε και ακόμη συνεχίζει να λέει σαν να μην άλλαξε τίποτε.

 2. George N avatar
  George N 29/03/2015 09:01:05

  Οι λίστες με τα bullets μέτρων που έχουν κυκλοφορήσει μπορεί να σημαίνουν από υπερεπάρκεια μέχρι εκθέσεις ιδεών αλλά και οτιδήποτε ενδιάμεσο, ανάλογα με την εξειδίκευσή τους. Αν και το default με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι έκθεση και όχι αριθμητική πρέπει να περιμένουμε κάτι πιο αναλυτικό ή τις αντιδράσεις του BG πριν φορέσουμε σωσίβια.

 3. tt avatar
  tt 29/03/2015 13:27:44

  Ο ΣΥΡΙΖΑ παγόβουνο υποσχέθηκε, δεν κρύφτηκε και μπράβο του. Ο ελληνικός λαός να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να σκεφτεί αν άξιζε το νέο 1922, ο εθνικός ακρωτηριασμός που έρχεται, για το επίδομα φραπέ της ΓΕΝΟΠ.

 4. makis avatar
  makis 29/03/2015 14:00:48

  Απο τούς Γερμανοτσολίαδες στους Αμερικανοτσολιάδες και σε λίγο στους Ρωσοτσολιάδες Ο Καμμένος επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ δήλωσε, χωρίς κανένα ενδιασμό, συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με ΗΠΑ. Τελικά φαίνεται πως επανακτήσαμε πλήρως την εθνική μας κυριαρχία. Σε κανα μήνα η κυβέρνηση επισκεπται την Ρωσία, εκεί τι ποσοστό θα δώσουμε; ΑΛΛΑΛΟΥΜ ή Υποτέλεια !!!!
  http://shar.es/1goAZn

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ makis 29/03/2015 15:26:25

   Αυτή η είδηση είναι η βόμβα που ξεκαθαρίζει γιατί έπεσε ο Σαμαράς και γιατί ο Βαρουφάκης είναι υπουργός οικονομικών. Θέλουν χρεοκοπία για να μας φέρουν προ τετελεσμένου να υπογράψουμε μνημόνιο με ΗΠΑ.

 5. Ελενα Κανελοπούλου avatar
  Ελενα Κανελοπούλου 29/03/2015 14:27:45

  Ο Καμμένος (στην κυριολεξία όμως ) μπορεί να λέει ο, τι θέλει. Τον ξέρουμε .Δεν περιμένουμε τίποτα σοβαρό από αυτόν.Τον Λαφαζάνη όμως τον ρώτησε ?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ελενα Κανελοπούλου 29/03/2015 15:29:27

   Σε δημοψήφισμα θα το πάνε το θέμα αφού σε φτάσουν σε οριστική στάση πληρωμών επίτηδες για να σε εγκλωβίσουν. Ίδια τακτική με τον ΓΑΠ όταν έβαλε το ΔΝΤ στην Ευρώπη μετά από μυστικές συζητήσεις μηνών. Και η διακρατική συμφωνία με ΗΠΑ που αναφέρει ο Καμμένος τι νομίζετε πως είναι; Γιατί έλεγαν για δανεισμό από ΚΙΝΑ-ΡΩΣΙΑ ενώ μόνο οι ΗΠΑ δίνουν με αντάλλαγμα τα κοιτάσματα; Για να κοιμίζουν το λαό μας που νόμιζε ότι θα μας βοηθήσει ο Πούτιν και να κρατήσουν τη δημοφιλία της κυβέρνησης-καταστροφή.

 6. Than avatar
  Than 29/03/2015 16:20:34

  Η αγορά έχει επιβραδύνει, ρευστότητα δεν υπάρχει, το κράτος μετά βίας ανταπεξέρχεται στις εσωτερικές του υποχρεώσεις και ο κίνδυνος της χρεωκοπίας ειναι μεγαλύτερος και απο το 2012, ΟΜΩΣ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να αυξάνει και ο Τσιπρας να έχει ποσοστά αποδοχής που ξεπερνούν το 70%. Με αλλά λόγια έχουμε ως λαός πάρει ...αποστάσεις απο την πραγματικότητα. Μήπως τελικά μας χρειάζεται ένα γερό μάθημα για να ξυπνήσουμε; Αν και ούτε γι αυτό είμαι πλέον αισιόδοξος. Το πρόβλημα ειναι ότι μαζί με όλους αυτούς που δεν καταλαβαίνουν, θα την πληρώσουμε κι εμεις οι υπόλοιποι..,

 7. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 29/03/2015 16:22:15

  Η διαφαινόμενη πορεία της Ελλάδας στα βράχια,ήγουν στη δραχμή, δεν αφορά μόνον τον ούτως καλούμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Αφορά επίσης και σύμπασα την αντιπολίτευση. Μείζονα και μη. Θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες κατά κύριο λόγο από την ΝΔ και τα άλλα κόμματα, να σταματήσουν την προδιαγεγραμένη πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα και να τον αναγκάσουν να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου (κατ΄αναλογία με το τραγικό δυστύχημα) ώστε να σωθούμε εστω στο παρα πέντε. Γιατί η ευθύνη δεν θα βαρύνει μόνον τον Τσίπρα και το 30μελές του (κυβέρνηση) αλλά και τον Σαμαρά,Βενιζέλο,Θεοδωράκη και τους λοιπούς για τυχόν απραξία τους. Τώρα η ΝΔ θα πρέπει να βγεί μπροστά με πρωτοβουλίες. Τα χρονικά όρια στενεύουν.

 8. Φιλελεύθερος avatar
  Φιλελεύθερος 29/03/2015 16:47:51

  Κυβέρνηση παιδικής χαράς που ξεφτιλίζει καθημερινά τη χώρα στην Ευρώπη και στους εταίρους μας. Το έχω ξαναγράψει ότι εδώ και 2 μήνες πεθαίνει καθημερινά η πραγματική οικονομία και τα παλικαράκια του σύριζα γυροφέρνουν τα κανάλια λέγοντας μπουρδολογίες και αοριστολογίες....Όσο πιο γρήγορα ξεκουμπιστούν τόσο καλό θα κάνουν στη Πατρίδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.