Πάει το “Μπαρμπαρός” στο Καστελόριζο;
27/12/2014 20:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάει το “Μπαρμπαρός” στο Καστελόριζο;

Σύμφωνα με διαρροές από την τουρκική πλευρά και τα κατεχόμενα, το “Μπαρμπαρός” το πιθανότερο θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ στο τέλος του μηνός, με κατεύθυνση την περιοχή του Καστελόριζου. Τη συγκεκριμένη περιοχή έχει δεσμεύσει η Τουρκία για ασκήσεις υποβρυχίων της μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2015.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα “δέσμευσε” για έναν ολόκληρο μήνα, και ειδικότερα από τις 11-1 έως τις 11-2-2015 για τα υποβρύχιά της, τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ανατολικής Κρήτης, Καστελόριζου, Καρπάθου, Κάσου και Ρόδου. Ήδη, φαίνεται να έχει στείλει τη σχετική ναυτική οδηγία (Sub-note για υποβρύχια) υπόψιν του ΝΑΤΟ. Άμεσος, πρακτικός στόχος της Τουρκίας είναι να εμποδίζει τις κινήσεις των ελληνικών υποβρυχίων σε αυτή τη ζώνη. Μπορεί βέβαια, να έχει προβεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχες κινήσεις, αλλά οι διαρροές πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες το “Μπαρμπαρός” θα μετακινηθεί από την κυπριακή ΑΟΖ στο Καστελόριζο, δείχνει ότι θέλει να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης, αυτή τη φορά με την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του Δεκεμβρίου λήγει η ναυτική οδηγία, με την οποία η Τουρκία είχε δεσμεύσει με το έτσι θέλω τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, για να στείλει εκεί το ερευνητικό σκάφος της Μπαρμπαρός, συνοδεία πολεμικών πλοίων της. Ενδεχόμενη μετακίνηση του σκάφους της προς τη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, θεωρείται πολύ σοβαρό κίνηση, διότι αφενός, όπως είναι γνωστό, αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα της νήσου, αφετέρου εκεί εφάπτονται οι ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Τουρκίας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, καθίσταται εμφανές ότι η “επίθεση φιλίας” του Τούρκου πρωθυπουργού, Νταβούτογλου, με την πρόσφατη, ολιγόλεπτη επίσκεψή του στο ελληνικό συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές, στον Έβρο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμη “ανατολίτικη μπαμπεσιά”, πίσω από την οποία στόχος της Τουρκίας είναι να εκμεταλλευτεί την πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Για να γίνει κατανοητό πως μεθοδεύει τις κινήσεις της η Τουρκία σε περιόδους πολιτικής ρευστότητας στην Ελλάδα, είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές, το 2012, συγκεκριμένα την 27η Απριλίου 2012, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. 28.276) δημοσιεύθηκαν “εκχωρήσεις” θαλασσίων περιοχών νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου και δυτικώς της Κύπρου στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, ΤΡΑΟ. Στη συγκεκριμένη περιοχή, επανειλημμένως στο παρελθόν έχει προβεί σε προκλήσεις, όπως το Νοέμβριο του 2008, οπότε έστειλε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος, που είχε ναυλώσει, συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα, για έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εκεί έσπευσε ελληνική κανονιοφόρος, και λίγο έλειψε να κλιμακωθεί επικίνδυνα η ένταση. Το Νοέμβριο του 2010, επίσης προέβη σε μπαράζ αεροπορικών παραβιάσεων στην περιοχή.

Την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη, κατεγράφη ρεκόρ -γι' αυτή τη χρονιά- εμπλοκών και εικονικών αερομαχιών ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Γεγονός που γεννά ερωτηματικά γύρω από τη χρονική συγκυρία και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, που επιλέγει η Άγκυρα να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι, από το 2010 και μετά ο αριθμός των αερομαχιών έπεσε θεαματικά, έως και μηδενίστηκε. Αντίθετα, την εκλογική χρονιά του 2009 στην Ελλάδα, ήταν καθημερινό φαινόμενο. Φέτος, αν και είχαν σημειωθεί μόλις δυο (τον Απρίλιο), ξαφνικά την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή κατά την περίοδο της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έφτασαν τις οκτώ.

Εάν συνδυαστούν όλα αυτά τα δεδομένα, εύλογα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι προκλήσεις είναι σχεδιασμένες από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 27/12/2014 23:59:30

  Εαν μπούμε σε πολιτειακή ανωμαλία, θα έχουμε μεγάλη οικονομικη και κοινωνική καταστροφή. Θα κλείσουν οι Τράπεζες, ο κόσμος θα βγει στους δρόμους, θα γίνουν λεηλασίες και μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Οι Μουσουλμάνοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Αθηνα, θα βγει ο Στρατός να επιβάλει την τάξη και ταυτόχρονα θα μας επιτεθούν οι Τούρκοι .....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ JIM BEAM 28/12/2014 18:23:32

   Απόλυτα λογική αλληλουχία γεγονότων. Και δοξάζω το Θεό που μας γλίτωσε το 2012 από αυτά. Ελπίζω και πάλι να γίνει το θαύμα. Έτσι σώζεται η Ελλάδα μας πάντα. Όχι από την ανοησία των πολλών. Από τις προσευχές των λίγων και την παρέμβαση άνωθεν...

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 28/12/2014 01:37:21

  ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΜΥΡΙΣΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ! Η Εφημερίδα Radikal παραθέτει φωτογραφίες από επεισόδιο στα Ίμια που συνέβη χθες το πρωί 26-12-2014, όταν τουρκικά αλιευτικά εισήλθαν προφανώς στα ελληνικά χωρικά ύδατα των βραχονησίδων και σκάφος του ελληνικού λιμενικού τα απομάκρυνε, με αποτέλεσμα να παρέμβει για πρώτη φορά ειδικό, υπερσύγχρονο σκάφος των Τούρκων τύπου "ONUK MRTP 22" (FAST ATTACK CRAFT) μήκους 24 μέτρων, που πιάνει 63 κόμβους και να καταδιώξει άμεσα το ελληνικό, σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό ΜΜΕ. Από την ιστορία γνωρίζουμε πάντως με βεβαιότητα, πως όταν οι Τούρκοι μυριστούν διχόνοια, αστάθεια, Εκλογές, ετοιμάζονται... http://i.radikal.com.tr/GaleriHaber/2014/12/27/fft22_mf3000301.Jpeg ΚΡΙΣΗ ΙΜΙΩΝ Το ίδιο είχε συμβεί και τότε, μέσα σε περίοδο ακυβερνησίας και αλλαγής Κυβέρνησης (Σημίτης), όταν ανήμερα των Χριστουγέννων του 1995 προσάραξαν τουρκικό πλοίο στα Ίμια, για να αρχίσει όλο το σκηνικό της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μέχρι το κορύφωμα της Κρίσης στις 31 Ιανουαρίου 1996, με την κατάληψη της μίας νησίδας από Τούρκους Κομμάντος, την πτώση του Ελληνικού Ελικοπτέρου και τους τρεις νεκρούς επιβαίνοντες Έλληνες Ήρωες ... ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ AN ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ, 25 Ιανουαρίου ή, 1η Φεβρουαρίου, για να πάρουν τα μέτρα τους και να βάλουν τουλάχιστον έναν άξιο Υπηρεσιακό Υπουργό Εθνικής Άμυνας; ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΠΑΝΙΣΧΥΡΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΟΥΣ; ΦΡΟΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΥΓΙΣΤΟ, ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ που κάποιοι περιφρονούν και υπονομεύουν; ~ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 28/12/2014 02:23:27

   Η φωτο-γκαλερί της radikal. http://www.radikal.com.tr/fotogaleri/turkiye/egede_dalasta_bir_ilk-1260089-2

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 30/12/2014 03:01:26

  ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ - ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ 3 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ! ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ... Συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014, 2 σχηματισμοί αεροσκαφών της Τουρκικής ΠΑ πραγματοποίησαν 3 υπερπτήσεις όπως παρακάτω: • 2 F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών στις 15:22 μεταξύ Λέσβου – Χίου, πραγματοποίησαν υπερπτήση άνωθεν ν. Μακρονήσι και ν. Ανθρωποφάγοι στις 15:51 στα 21000 πόδια, εξήλθαν στις 15:54 νοτίως Σάμου. • 2 F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών στις 15:46 νοτίως Σάμου, πραγματοποίησαν υπερπτήση άνωθεν ν. Αγαθονήσι στις 15:49 στα 18000 πόδια, εξήλθαν στις 15:52 νοτίως Σάμου. Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική. NOIAZOMAI 6 ώρες πριν

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 31/12/2014 19:34:51

  Στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου αγκυροβόλησε το «Μπαρμπαρός» http://on-msn.com/1tB6veK

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.