Ο τελικός σκοπός, το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ
21/09/2015 19:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο τελικός σκοπός, το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ρόλος του Λαλιώτη, το «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» και ο Καμμένος

Ξαφνιάστηκαν όλοι όταν ο Κώστας Λαλιώτης ανασύρθηκε από τη ναφθαλίνη μετά από μια δεκαετία και πλέον απόσυρσης από το προσκήνιο της πολιτικής ζωής και εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία τιμητική θέση του Επικρατείας. Ωστόσο τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Στην πιάτσα αρχίζουν να κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν το άλλοτε alter ego του Αντρέα να είναι το κεντρικό πρόσωπο που κινείται παρασκηνιακά μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου για να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που δεν αφορούν αποκλειστικά μια τυχόν συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων αλλά πάνε πολύ παραπέρα ακόμη και στη δημιουργία μιας ενιαίας παράταξης. Λέγεται μάλιστα ότι ο Λαλιώτης είναι και εκφραστής της άποψης ότι τα δύο κόμματα πρέπει να συναντηθούν, διαφορετικά δεν μπορεί στις παρούσες συνθήκες να υπάρξει κεντροαριστερά χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άποψη αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία και η στάση που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας στην προεκλογική περίοδο, καθώς την ώρα που ανήγαγε σε αποκλειστικό αντίπαλό του τη ΝΔ ως «το πιο παλιό του παλιού πολιτικού συστήματος», άνοιγε το παράθυρο της συνεργασίας με τη Φώτη Γεννηματά καλώντας την ν' αποβάλλει τα «βαρίδια» όπως κατονόμαζε στελέχη του τύπου Βενιζέλος, Λοβέρδος και Χρυσοχοϊδης, στελέχη δηλαδή που είχαν κεντρικό ρόλο στη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ενώ παράλληλα ο Τσίπρας παρά τα όποια ανοίγματα επιχειρούσε προς το Ποτάμι κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα τήρησε αποστάσεις ασφαλείας.

Ούτε βεβαίως είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Φώφη άνοιξε τις πόρτες του ΠΑΣΟΚ για την επιστροφή ακόμα και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου αλλά για να μην γίνει της κακομοίρας από τις αντιδράσεις των Βενιζελικών τελικά επιλέχθηκε η αιμοδότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ με στελέχη του ΓΑΠ και ο ίδιος ανακοίνωσε την απόσυρση του ΚΙΔΗΣΟ από τις εκλογές, εντελώς ξαφνικά και με αιτιολογίες που γελάνε και οι πέτρες.

Ουσιαστικά τα στελέχη του κλίματος ΓΑΠ ήταν αυτά που φώναζαν πέρσι τέτοια εποχή στο Ζάππειο στα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ «Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά» και λοιδορούσαν και χλεύαζαν τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Βενιζέλο για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ υπό την πρωθυπουργία του Σαμαρά. Την ίδια στιγμή όλως τυχαίως ο Τσίπρας έχει επιδοθεί σε μια πολεμική αντιπαράθεση σ’ αυτές τις εκλογές κατά «της ΝΔ του Σαμαρά»!

Σε όλα αυτά αξίζει να προστεθούν δύο σημεία: Στη γραμμή Τσίπρα προς τη Χαριλάου Τρικούπη προσήλθε και ο Καμμένος (ως η δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) σήμερα καλώντας τη Γεννηματά να «βάλει στην άκρη το Βενιζέλο» ενώ συχνά πυκνά ο Καμμένος μιλάει για τους ΑΝΕΛ ως κίνημα που συσπειρώνει και κομμάτια του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ».

Το κυριότερο όμως είναι μια αναφορά του Τσίπρα στην κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα με την οποία έκλεισε την προεκλογική περίοδο επαναφέροντας τα «αντιδεξιά σύνδρομα» του Αντρέα Παπανδρέου και απευθύνθηκε «σε κάθε πολίτη που έχει υπηρετήσει με όποιο τρόπο επιθυμούσε και νόμιζε τη δημοκρατική παράταξη».

Μάλιστα ο Τσίπρας καλούσε τη Φώφη να πάρει αποστάσεις από μεγάλο μέρος των ηγεσιών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που συνεργάζονται με τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι τα πρώτα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ δε συμμετείχε στη σοσιαλιστική διεθνή θεωρώντας την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παρακλάδι της δεξιάς και είχε ενταχθεί στο κίνημα των αδεσμεύτων που κρατούσαν πιο ισορροπημένη στάση ανάμεσα στη Δύση και τη Σοβιετική Ένωση. Την ίδια στιγμή βέβαια έκανε ανοίγματα και σε τμήματα του κέντρου και της συντηρητικής παράταξης στο εσωτερικό της χώρας ακόμα και σε δυνάμεις που είχαν στοιχεία εθνικιστικού προσανατολισμού στην ιδεολογικοπολιτική τους συγκρότηση.

Τα όσα κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά συντείνουν σε ένα και μόνο πράγμα: τα διάφορα υπόγεια ντιλ του Τσίπρα με διάφορους παράγοντες της κεντροδεξιάς αλλά και τα υπόγεια ντιλ με το άλλοτε «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πάει να στηθεί ένα δίπολο με βάση τις απαιτήσεις της διαπλοκής. Ο στόχος είναι ο ένας πόλος να προκύψει μέσα από τη συνένωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει νέες απώλειες δυνάμεων ως κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μνημόνιο. Αυτά λέει το τελικό σχέδιο, το οποίο φέρεται να έχει και αμερικανικές πλάτες αν κρίνουμε από το ότι ο Τσίπρας έχει τη στήριξή τους αλλά και ο Καμμένος υιοθετεί τη ρητορική του Τσίπρα έναντι της Φώφης. Ποια συγκεκριμένη μορφή θα πάρει αυτό το σχέδιο και πως θα ευοδωθεί αν προχωρήσει στη ζωή, είναι θέμα ανοιχτό στις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 21/09/2015 21:29:00

  Για το λαλιωτικής εμπνεύσεως σχέδιο που περιγράφει το άρθρο πρώτος μας πληροφόρησε ο... γελοιογράφος Δ. Χαντζόπουλος με ένα εξαιρετικό του σκίτσο: http://www.hantzopoulos.gr/photos/caricatures/caricatures_1442055777/150911a.png Το σχέδιο του Λαλιώτη είναι να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ του 1981. Πελατειακοί διορισμοί, ενίσχυση αντιδεξιών συνδρόμων στην κοινωνία και τα συναφή. Θα μου πείτε, τι έχει να προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί ο Τσίπρας να τους θέλει. Τους θέλει, διότι ο Τσίπρας δεν έχει πια κόμμα. Ούτε είχε ποτέ μηχανισμό για να αλώσει το κράτος. Πολλά ζευγάρια συζύγων-συντρόφων είδαμε σε υπεύθυνες θέσεις, δεν είχε ποιους να βάλει. Ε, λοιπόν, ο Λαλιώτης ήρθε και του έταξε τον μηχανισμό που έχει ακόμη το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Τσίπρας θα "βάλει" τους ψηφοφόρους που δεν έχει πια το ΠΑΣΟΚ. Και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν και θα ξαναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ του 1981 με τον νέο Ανδρέα, που λέει και η Αγγέλα της γελοιογραφίας. Ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να το αποτρέψει αυτό την Κυριακή, αλλά την πέταξε. Τώρα να δούμε πώς θα το αποτρέψουμε αυτό από εδώ και πέρα. Ζήτω που καήκαμε...

 2. δημης avatar
  δημης 21/09/2015 22:00:10

  "Ο χρυσός τους φέρνει πιό κοντά"... Αφού: -στελεχάρες του πασοκ βαπτισμένοι στην κολυμβήθρα συριζα ,άσπιλοι -αμόλυντοι είναι ήδη μέσα... -ο...αρχηγός ..έχει λιώσει τις κασέτες του ...ιδρυτή Ανδρέα.... -οι σιγαστήρες οι αριστεροκνίτικοι δουλεύουν ,οι βουβουζέλες επαίνων ,δημοκρατικότητας -αριστεροσύνης -τιμιότητας επίσης..... Όσο για το γεφυροποιό "ξεχάστηκαν " τα "επιτεύγματά του" και ξανά προς τη δόξα τραβά....

  • Eva avatar
   Eva @ δημης 23/09/2015 13:47:27

   Για να συγκινησει τους μεσηλικες, διοτι οι νεωτεροι δεν τον θυμουνται τον Ανδρεα, ας βρει κατι αλλο επειγοντως.

 3. tt avatar
  tt 22/09/2015 11:55:20

  Ερμηνείες κι αηδίες, συγγνωμη κι ολας αγαπητέ αρθρογράφε. Σε Λέσβο και Δωδεκάνησα βγήκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρωποι χωρις ένστικτο αυτοσυντήρησης, που δεν πρέπει να ψηφιζουν, να οδηγούν, να χειρίζονται βαριά μηχανήματα και αιχμηρά αντικείμενα, κι εμεις ψάχνουμε ερμηνείες στρατηγικές και κολοκύθια με την ρίγανη. Η λογικη μετανάστευσε απο την Ελλάδα το 2010 γιατι περιεκοπη η σύνταξη αγάμων... Η εθνική καταστροφή ερχεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.