Ο παραπλανημένος λαός θα κάνει το μοιραίο λάθος;
21/01/2015 08:20
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο παραπλανημένος λαός θα κάνει το μοιραίο λάθος;

Ο ελληνικός λαός όσο και αν προσπαθούν με πολιτικές μαγγανείες και ασύστολα οικονομικά ψεύδη και φαντασιώσεις να τον παραπλανήσουν, δεν έχει καμιά δικαιολογία να τους εμπιστευτεί. Αν το κάνει, θα είναι άξιος της μοίρας του…

Μας έχουν ζαλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ με το θέμα του χρέους. Προσπαθούν να παραπλανήσουν ακόμη περισσότερο τον ήδη παραπλανημένο ελληνικό λαό με νούμερα και ποσοστά που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Ποια είναι η πραγματικότητα όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να μας πει;

Λένε πως θα ζητήσουν «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αυτό θα είναι η λύση για το πρόβλημα χρέους της χώρας. Αρνούνται όμως να μας πουν πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι αυτό καθεαυτό το ύψος του χρέους, όσο δύο άλλα πολύ απλά νούμερα: το ποσοστό του επί του ΑΕΠ και το επιτόκιο εξυπηρέτησής του.

Το ελληνικό εξωτερικό χρέος είναι τούτη την ώρα περίπου 320 δις και εξυπηρετείται μέσω της βοήθειας των δανειστών μας και των μνημονίων που έχουμε υπογράψει με ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 2%. Ακόμη και αν υποθέσουμε πως μας κουρεύουν το «μεγαλύτερο μέρος του χρέους» και φτάσει αυτό στα 150 δις ευρώ, η εξυπηρέτηση ενός τέτοιου χρέους, με ένα μέσο επιτόκιο 5-6% από τις αγορές, χωρίς μνημόνια και συμφωνία με τους εταίρους, φαίνεται με μιαν απλή μαθηματική πράξη πως είναι απείρως επαχθέστερη! Εκτός και αν νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ πως η ευρωπαίοι θα εξακολουθούν να μας δανείζουν χαριστικά με 2%, την ώρα που οι ίδιοι δανείζονται ακριβότερα πολλές φορές, χωρίς παράλληλα να απαιτήσουν έστω και τον ελάχιστο έλεγχο στα οικονομικά της χώρας.

Αλλά φτάσαμε στο έσχατο σημείο παραλογισμού ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία, ακόμη και προεκλογικά και με ευθύνη κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ να μην συζητάμε αυτά που είναι κρίσιμα για την χώρα αλλά αυτά που βολεύουν προεκλογικά την πορεία του κ. Τσίπρα προς τα θερινά ανάκτορα της εξουσίας. Συζητάμε για το χρέος, την διαγραφή του, το σκίσιμο των μνημονίων, τον ΕΝΦΙΑ και για εξωτικές θεωρίες αλλαγής στην Ευρώπη, την ώρα που δεν μας λένε λέξη για την επόμενη μέρα της χώρας.

Δεν μας λένε λέξη για την ανάπτυξη που μονάχα από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προέλθει. Δεν μας λένε λέξη για την μείωση της ανεργίας που μονάχα η ανάπτυξη μέσω του ιδιωτικού τομέα μπορεί να φέρει. Λένε πως αν κουρέψουμε το χρέος θα έρθουν επενδυτές στην χώρα. Μα, οι επενδυτές δεν κοιτούν ΠΟΣΑ χρωστάς! Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι αν μπορείς να τα εξυπηρετείς απρόσκοπτα. Και όπως δείξαμε παραπάνω, η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους μέσω των συμφωνιών μας με τους εταίρους και δανειστές είναι η πιο συμφέρουσα για την χώρα.

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται επίσης για το επιχειρηματικό κλίμα, την φορολογική και πολιτική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, τον έλεγχο της τήρησης των όρων ανταγωνισμού, την ισονομία. Όλα τούτα είναι «terra incognita» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του, όπως και για οποιοδήποτε «αριστερό – ριζοσπαστικό κίνημα» εξάλλου. Οι ίδιοι τους, μιλάνε απλώς και μόνο για αύξηση του ΑΕΠ μέσω ανάπτυξης που θα προέλθει από δημόσιες επενδύσεις κυρίως. Δεν μας λένε όμως που θα βρουν τα χρήματα για αυτές τις επενδύσεις όταν ακόμη και αν πετύχουν τους στόχους τους για κούρεμα του χρέους και σκίσιμο των μνημονίων, η επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι μεγαλύτερη και η χώρα θα βρίσκεται κυριολεκτικά στο ΕΛΕΟΣ των αγορών και των (πραγματικών) τοκογλύφων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί συστηματικά να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, φωτίζοντας με τον προβολέα του χυδαιότερου και κυνικότερου λαϊκισμού τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας εξαιτίας της οικονομικής – πολιτικής κρίσης που βιώσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Μιλάει συστηματικά για το χρέος και τα μνημόνια, όταν τα πραγματικά «κλειδιά» της εξόδου από την κρίση είναι οι μεταρρυθμίσεις, η αλλαγή οικονομικού μοντέλου και η ανάπτυξη. Όταν ο μόνος δρόμος που μπορεί να βαδίσει η χώρα είναι μέσα στην ευρωζώνη, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να μας πει τι θα κάνει για να παραμείνουμε εκεί ή τι σχέδιο έχει αν τελικά αποτύχει ακόμη και στους αναποτελεσματικούς στόχους του κουρέματος του χρέους και του «σκίσιμου» των μνημονίων.

Όποιος εξακολουθεί να φωνάζει πως την κρίση την έφεραν τα μνημόνια και οι «τοκογλύφοι» δανειστές μας (με επιτόκιο 2%!), είναι φανερό πως αρνείται να δει κατάματα το πρόβλημα και στο μέλλον αντί για λύση θα αποτελέσει και ο ίδιος μέρος του προβλήματος αν καταλάβει την εξουσία της χώρας. Εκτός κι αν βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά τι χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα και είναι έτοιμοι να πετάξουν στα σκουπίδια τις θυσίες του ελληνικού λαού, μόνο και μόνο για να γευτούν οι ίδιοι τους για λίγο το «μέλι» της εξουσίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο ελληνικός λαός όσο και αν προσπαθούν με πολιτικές μαγγανείες και ασύστολα οικονομικά ψεύδη και φαντασιώσεις να τον παραπλανήσουν, δεν έχει καμιά δικαιολογία να τους εμπιστευτεί. Αν το κάνει, θα είναι άξιος της μοίρας του…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τί να λέμε avatar
  Τί να λέμε 20/01/2015 07:51:27

  "...δεν έχει καμιά δικαιολογία να τους εμπιστευτεί. Αν το κάνει, θα είναι άξιος της μοίρας του…" Χοντρές απειλές φιλαράκο. Σαν να μιλάς σε μικρό παιδί. Δηλαδή εμείς οι "παρακατιανοί" δεξιοί, που τόσα χρόνια οι "αριστοκράτες" των σαλονιών της ΝΔ μας είχαν στο φτύσιμο γιατί ανεχόμασταν όλα αυτά τα κουστουμάτα καλόπαιδα; Τώρα μας απειλείς; Θα μας κάνεις ντα; Να σου ψελίσω δύο φωνήεντα Αθηνοκεντρικέ φιλαράκο: Αν δεν ήσουν γιος/κόρη κάποιου πλούσιου στελέχους στη ΝΔ σε είχαν στο φτύσιμο....όσο πετυχημένος και να ήσουν...όσο ψηλά και να είχες φτάσει... ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΠΙΑ. Δες και τις λίστες των ψηφοδελτίων της ΝΔ σε επαρχία και Αθήνα: τα ίδια σόγια των τελευταίων 50 ετών. Ε, νισάφι πια. Και το τελευταίο: οι πρόγονοί μας δεν πολέμησαν στο Γράμμο για να το παίζουν "δεξιοί" αυτά τα πλουσιόπαιδα της Αθήνας και του Κολωνακίου με τα μπλε κοστούμια, τα ωραία παπούτσια και τις σινιέ γκόμινες. Και κάτι τελευταίο: ο παππούς μου πολεμιστής του Ζέρβα καταδικασμένος σε θάνατο από λαϊκό δικαστήριο του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Ο πατέρας μου έφαγε χοντρό ξύλο από τους κομμουνιστές όταν του πήγε φαγητό στη φυλακή. Κι όμως, ξέρεις τί μου έλεγε ο πατέρας μου; Πως περισσότερο σεβόταν τους κομμουνιστές παρά τους νεοδημοκράτες. Για΄τι οι κομμουνιστές στηρίζονταν σε ιδεολοαι. Οι νεοδημοκράτες στηρίζονταν στον..."Καραμανλισμό". Εμ, δεν υπάρχει ιδεολογικό υπόβαθρο σε αυτό το μόρφωμα. Δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία γνωστή ιδεολογία με το όνομα "Καραμανλισμός": ΕΦΕΥΡΗΜΑ της οικογένειας Καραμανλή ήταν αυτός ο τεχνητός όρος. Αυτό είναι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ. Όπως πχ. ο Μαοϊσμός. (δεν έχω ακούσει τον "Τσωρτσιλισμό", τον "Κενεντισμό", κλπ.) Τρία πουλάκια κάθονταν. (Άσε που οι λεγόμενοι "Καραμανλικοί" και τα ίδια τα μέλη του Ιδρύματος Καραμανλή δεν ξέρουν ποιός ήταν πραγματικά ο Κώστας Τριανταφυλλίδης: αυτό μου λέει πολλά.)ΥΓ. τί θα γίνει με τα "ιδρύματα" Καραμανλή, Παπανδρέου, και Μητσοτάκη; Θα τα πληρώνουμε πολλά χρόνια ακόμη μέσω επιδοτήσεων-φόρων; Για να διαιωνίζεται η αποτυχία αυτων των οκογενειών;

  • Tassos avatar
   Tassos @ Τί να λέμε 20/01/2015 09:07:36

   Και άρα τι ψηφίζεις? για πες μας να δούμε το επίπεδο πολιτικής σου ωριμότητας. Από αυτό που έρχεται φιλαράκο οι φτωχοί θα πληγούν, όχι οι "άπλες". Η χρεωκοπία τους φτωχούς και την μεσαία τάξη εξαθλιώνει, οι πλούσιοι έχουν κάνει τα κουμάντα τους.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Τί να λέμε 20/01/2015 09:09:20

   Για να καταφέρεσαι τόσο κατά του γέρου Καραμανλή πρέπει να πικραθήκατε πολύ οικογενειακώς το '74, έτσι?

   • Τί να λέμε avatar
    Τί να λέμε @ Tassos 20/01/2015 09:30:47

    Αυτά έχεις ως επιχείρημα στη φαύλη Οικογενειοκρατία; Με γειά σου με χαρά σου: τα παιδιά σου να κυβερνώνται εσαεί από την ίδια Αγία Οικογένεια. (Εσύ μάλλον θα ωφελήθηκες πολύ: είσαι αριστερός και διορισμένος από τους Καραμανλήδες;)

  • Μικρασιάτης.. avatar
   Μικρασιάτης.. @ Τί να λέμε 20/01/2015 11:40:37

   @Τι να λεμ // Σε καποια απ αυτα που λες , εχεις εν μερη δικιο, αλλα εχεις τετοιο μισος για τη ΝΔ και για πολλα απ τα στελεχη της (στα ορια του τρολαρίσματος...) , οποτε απλα (για να μην βασανίζεσαι) μην τη ψηφισεις ξανα. Μην ασχοληθείς ξανα μαζι της, κι όλα καλα. Υπαρχουν αλλα κομματα, τα οποία είναι πιθανο να σε καλυψουν και να νοιωσεις, ότι εισαι εκει που σου ταιριαζει. Με το ζορι κανεις δεν χρειαζεται να ανήκει καπου... Οποτε αστη τη ΝΔ. Ισως και να μην κερδισει τις εκλογες, αλλα επειδή μιλαμε για τεραστιο μέγεθος πολιτικα και ιδεολογικα, δεν θα κανει τη χαρη σε μερικους να διαλυθει , ουτε να διασπαστεί. Αν ο Ελληνικος λαος δωσει την ευκαιρια στο Α. Τσιπρα να κυβερνησει , τοτε μακαρι για το καλο της Πατριδας ολοι εμεις που λεμε ότι δεν είναι ο κατάλληλος, να εχουμε πεσει εξω και να αποδειχτεί χρησιμος για την Ελλαδα. Όπως και να 'χει, ότι κι αν γινει τη Κυριακη, η επομενη μερα θα μας βρει όπως αρμοζει στη παραταξη. Αυτά.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Τί να λέμε 21/01/2015 20:02:31

   Καλά μιλάμε, βουλωμένο γράμμα διαβάζετε! "Αθηνοκεντρικός" εγώ; Εδώ γελάνε. Όσο για απειλές ... όχι αγαπητέ μου, δεν είναι απειλές. Διαπιστώσεις είναι. Αν και γενικά, στο συγκεκριμένο σχόλιό σας, έχω την εντύπωση πως βγάλατε απλώς το άχτι σας. Χαλάλι!

 2. Τί να λέμε avatar
  Τί να λέμε 20/01/2015 08:04:46

  ...όσο αφορά το Βορίδη, αυτός δεν έχει ζήσει σε συνθήκες βουνού παρά μόνο στην...Αράχωβα. Άστο ρε μαμόθρεφτο του Κολωνακίου, που θα το παίξεις και δεξιός.

  • Fotini avatar
   Fotini @ Τί να λέμε 20/01/2015 13:57:30

   Δέν ἔβγαλες τά ἀπωθημένα σου ἀκόμα; Ξέρεις κάτι φίλε, ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΕΣ! Τά ἔχομε ἐμπεδώσει, τράβα τώρα ἀλλοῦ νά συνεχίσης τό τρολλάρισμα.

 3. George N avatar
  George N 20/01/2015 08:06:36

  Δεν είναι 320 δις Akenaton. Ξεχνάτε τα assets που έχουν αγορασθεί με τα χρήματα που δανειστήκαμε (τράπεζες), τις επιστροφές από τις ΚΤ, τα 11 δις στο ΤΧΣ και άλλα...Η καθαρή θέση έχει σημασία. Δεν χάνει όμως η ΝΔ από αυτά αν και θα έπρεπε να είχε εξηγήσει πια είναι τα πραγματικά προβλήματα και το κυριότερο να τα είχε αντιμετωπίσει πολύ πιο θαρραλέα. Καλώς ή κακώς επέλεξε ο αγώνας να γίνει στο γήπεδο του κρατισμού οπότε το να φέρει το 2πλό φαντάζει δύσκολο. Αντιστρέφοντας, μάλλον είναι άξια της μοίρας της.

  • ΤΤ avatar
   ΤΤ @ George N 20/01/2015 12:53:19

   Έτσι

  • akenaton avatar
   akenaton @ George N 21/01/2015 20:08:27

   Εντάξει, μπορεί να είναι κατά τι λιγότερα. Η τάξη μεγέθους δεν αλλάζει όμως. Για το άλλο που λέτε, έχετε δίκιο.

   • George N avatar
    George N @ akenaton 21/01/2015 21:00:46

    Δεν είναι κάποια ιδιοτροπία ακριβολογίας Akenaton (αν και ομολογώ ότι έτσι μοιάζει) αλλά η διαπίστωση ότι 25 δις από μετοχές των τραπεζών+3 δις των bad banks+3 οι πληρωμές των προνομιούχων τραπεζικών μετοχών+ τα 11 του ΤΧΣ+8? επιστροφές των Κεντρικών Τραπεζών από τα Ελληνικά ομόλογα+15? των αποκρατικοποιήσεων αθροίζονται σε περίπου 65 δις. Που σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς το χρέος μπορεί να είναι 315-65=250 δις. Αυτό όμως σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είναι πια ειδική περίπτωση αλλά μια από την ομάδα των χωρών της ΕΖ με μεγάλα χρέη. Με το έξτρα ατού του Βόρειου επιτοκίου και των λήξεων σε βάθος χρόνου. Αλλά και του πιεσμένου ΑΕΠ λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε αναμονή πανευρωπαικών λύσεων για το χρέος και όχι λύσεων καμικάζι. Αντί να εξηγηθεί όμως μια τέτοια προοπτική (βλέπε τους Ιρλανδούς και την άρνηση για διάσκεψη χρέους) αλλά και να γίνει προσπάθεια υλοποίησης της, γιατί προφανώς δεν προκύπτει αυτόματα, η κυβέρνηση αναλώθηκε σε άγονες διαμάχες με την Τρόικα για το γάλα, τις λαϊκές και για το πόσοι άγγελοι μπορούν να χορέψουν στη μύτη μιας καρφίτσας χωρίς να σπρώχνονται...Κουτοπόνηρο αλλά και καταστροφικό τουλάχιστον για την ίδια αλλά μάλλον όχι μόνο.

    • akenaton avatar
     akenaton @ George N 22/01/2015 00:32:54

     Έχετε δίκιο σε πολλά από αυτά που γράφετε. Φυσικά, κάποια από τα ποσά είναι υποθετικά. Ακόμη όμως και να θεωρηθούν όλα δεδομένα, ένα χρέος της τάξης των 250 δις είναι περίπου στο 150% του ΑΕΠ. Ανώτερο από όποιας άλλης χώρας της ευρωζώνης. Αλλά, κατά την γνώμη μου δεν είναι το ύψος του χρέους που μετράει τόσο. Εϊναι το επιτόκιο εξυπηρέτησης και το ΑΕΠ που μετράει περισσότερο. Και κυρίως, η παραγωγική δυνατότητα της χώρας. Η οποία, στην περίπτωσή μας είναι ισχνή. Άρα, όποιος θέλει να μιλήσει ουσιαστικά για την επόμενη μέρα και άρα για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ελπίδες, πρέπει να καταθέσει ρεαλιστικό σχέδιο αλλαγής οικονομικού μοντέλου με στροφή στην εργασία και την παραγωγή, άρα στροφή στην οικονομία της αγοράς και σε ιδιωτικές επενδύσεις. Κάτι που προϋποθέτει συγκεκριμένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όχι μονάχα στην δημόσια διοίκηση αλλά και σε όλο το φάσμα των δομών του κράτους: δικαιοσύνη, παιδεία, φορολογική νομοθεσία, κλπ. Τούτων δεδομένων, θεωρώ πολύ πιο λογικό να στραφεί κανείς προς την ΝΔ παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που πολύ σωστά επισημαίνετε, από το να εναποθέσει τις ελπίδες του στις νεφελώδεις και απροσδιόριστες πολιτικές επαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

     • George N avatar
      George N @ akenaton 22/01/2015 08:28:11

      Χαίρομαι που βάζετε πρώτα την δικαιοσύνη. Είναι ακριβώς όπως τα λέτε. ΥΓ. Το ΑΕΠ της χώρας είναι τεχνητά μικρότερο σήμερα, όπως ήταν τεχνητά μεγαλύτερο πριν το 2009. Ένα οικονομικό πρόγραμμα που δεν αναζητούσε silver bullet αλλά ασχολιόταν με τα πραγματικά προβλήματα και αναδείκνυε αξίες της οικονομίας θα μπορούσε να πάει το ΑΕΠ στα 200 δις που είναι το fair value. Σε ένα λόγο χρέους 125-130% δλδ. Έχει μεγάλη σημασία να μην είσαι the odd man out (κάτι που ξέρουν οι Ιρλανδοί και κατανόησαν και οι Πορτογάλοι και κάτι που όταν το κατανοήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο ήλιος θα έχει ανατείλει όχι από την Δύση αλλά από τον Νότο). Αυτό υποτιμήθηκε και στην πραγματικότητα επιβράδυνε την έξοδο στις αγορές. Αν υπήρχε κάτι σαν silver bullet δλδ αυτή ήταν αλλού και όχι εκεί που την ψάχναμε :-)

 4. Πάνος avatar
  Πάνος 20/01/2015 08:34:38

  Σταματήστε να ρίχνετε το φταίξιμο στον "παραπλανημένο λαό" και κοιτάξτε ποιοι μας οδήγησαν στο να έχουμε, εν έτοι 2015 την πρώτη αριστερή (ο Θεός να την κάνει) κυβέρνηση. Όταν, προκειμένου να μην στενοχωρήσουμε τους καρεκλοκενταυρους του δημοσίου οδηγήσατε σε απόγνωση τρία εκατομμύρια (3.000.000) συνταξιούχος και ανέργους από τον ιδιωτικό τομέα και μόνο, όταν σκεφτόσασταν την Μέρκελ και όχι τον λαό, δεν έχετε το δικαίωμα να τον κατηγορείτε για το αποτέλεσμα της Δευτέρας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Πάνος 21/01/2015 20:10:44

   Ο "σοφός" λαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ειδικά για μένα, φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη.

 5. regeneration avatar
  regeneration 20/01/2015 09:12:30

  Μάλλον θα το κάνει αγαπητέ. Δε θέλει να σωθεί με τίποτα αυτός ο λαός.

 6. Τί να λέμε avatar
  Τί να λέμε 20/01/2015 09:27:59

  Generation G: Για να σπουδάσει κάποιος Ιατρική στις ΗΠΑ κοστίζει περίπου 200-300 χιλιάδες δολλάρια. Τα οποία πληρώνει ο καθένας από την τσέπη του. Καθώς ξέρουν πως μετά ο κάθε γιατρός θα βγάλει ΠΟΛΛΑ λεφτά. Στην Ελλάδα, για΄τι να πληρώνω με το φόρο μου τις σπουδές των γιατρών, οι οποόι με΄τα φεύγουν ε΄ξω και αξιοποιούν άλλες χώρες το φ΄ρο μου; Εφόσον επιλέγουν αν φύγουν έξω να γίνει με έναν όρο: αν γυρίσουν πίσω να καταβάλλουν στο Ελληνικό δημόσιο την αξία σε χρήμα των σπουδών τους...ειδάλλως να μη μπαίνουν στη χώρα.

  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ @ Τί να λέμε 22/01/2015 09:39:47

   Θυμάμαι ακόμα τους Αμερικάνους νέους γιατρούς που μετά το σκάσιμο της Leehman Brothers κυκλοφορούσαν με πλακάτ στο λαιμό που έγραφε "Άνεργος γιατρός προσφέρομαι για κάθε είδους εργασία"...Πως το ξέρουν και ποιός εγγυάται οτι ο κάθε γιατρός θα βγάλει ΠΟΛΛΑ λεφτά, πριν τον πάρει απο κάτω το δάνειο?

 7. Giorgis avatar
  Giorgis 20/01/2015 09:33:12

  ΈΛΕΟΣ ... χέστηκα πια για τα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και για τα εμφιλιακά. Ο υπόλοιπος πλανήτης τα άφησε πίσω του μια εβδομάδα μετά τον πόλεμο. Ας φαγωθείτε λοιπόν με αυτές τις εκλογές και ας ελπίζουμε ότι μπορεί να φτιάξουμε μια Ελλάδα χωρίς εσάς. Οι κάφροι που πήγαν Σύριζα θα βρίσκονται και στις επόμενες εκλογές. Να δούμε τι θα διαλέξουν τότε σε κανα δυό τρεις μήνες. Ασε που παίζεται να βαρέσουμε χρεοκοπία την πέμπτη

  • Τί να λέμε avatar
   Τί να λέμε @ Giorgis 20/01/2015 09:45:06

   Πως να κλείσω τον εμφύλιο ρε Γιώργο όταν ακόμη με κυβερνούν αυτές οι οικογένειες; Με δουλεύεις; Παπανδρέου, Σημίτηδες, Κόκκαλης, Καραμανλής, Μητσοτάκηδες κλπ. όλοι τους από τότε... Δηλαδή πως να προχωρήσω εγώ παρακάτω όταν αυτοί έχουν παραμείνει στα κόμματα ακόμη και μετά από αυτήν την κρίση; Πώς να φτιάξεις μία Ελλάδα χωρίς αυτούς όταν έχουν μπει ΟΛΟΙ τους στα ψηφοδέλτια; Απατάσαι. Εγώ σου φταίω που τα γράφω; Τώρα θα παιχτεί ο τελευταίος γύρος Γιώργο. ή θα τους διώξουμε, με κόστος, ή θα κάτσουν στο σβέρκο μας άλλα 80 χρόνια. Ο υπόλοιπος πλανήτης Γιώργο δεν ψήφιζε δαύτους μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Δεν ψήφιζε τα παιδιά και τα εγγόνια πχ. του Τσώρτσιλ, ή του Αντεναόυερ. Οι έλληνες το κάναμε. Το κεφάλαιο αυτό πλησιάζει στο κλείσιμό του....

   • Chris avatar
    Chris @ Τί να λέμε 20/01/2015 10:17:06

    Δηλαδη για να καταλάβω καλά, η οικογενειοκρατία θα τελειώσει ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ?αξιζει η χώρα να περάσει από τρικυμία μόνο και μόνο για να φύγουν οι πολιτικές οικογένειες που βρίσκονται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια?Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού αλλά όχι ψηφίζοντας Ανεύθυνα και με βάση την πίκρα του καθενός.

    • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
     ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Chris 20/01/2015 21:27:53

     Δηλαδή στην Αμερική δεν βασιλεύει η οικογενειοκρατία; Δεν βρίσκονται οι ίδιες οικογένειες (Ροθτσιλντ, Ροκφέλλερ) πίσω από τους κυβερνήτες και κινούν τα νήματα; Οι Κέννεντι δεν ήταν δύο από την ίδια οικογένεια που διοίκησαν την Αμερική; Αν γι΄αυτό το ανόητο επιχείρημα διαγράφονται οι οικονομικές επιβαρύνσεις και το οικονομικό ατύχημα που θα υποστεί η χώρα από την παιδική χαρά του σύριζα και αγνοούνται οι γραφικοί του κόμματος αυτού που θα σχεδιάσουν την εξωτερική πολιτική της , τότε τί να πω. Καλά να πάθει ο ελληνικός λαός. Ελα όμως που μαζί μ΄αυτούς θα την πάθουμε κι εμείς....

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 20/01/2015 21:42:57

      Ξέχασες την ταλαντούχα οικογένεια Bush.

    • SotR avatar
     SotR @ Chris 21/01/2015 00:18:27

     Αλλα πως θα γίνει ? Πάλι ευχολόγια ?

   • clarinetgroom avatar
    clarinetgroom @ Τί να λέμε 20/01/2015 10:23:43

    Ρε μεγάλε, το παράκανες με το κόλλημά σου. Μας βομβαρδίζεις με τις τιναλεμεκίες σου, χωρίς σ' αυτές να υπάρχει η παραμικρή επαφή με τη σημερινή φυσιογνωμία της άλλοτε κραταιάς παράταξης. Με Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη και λοιπούς κομμουνιστοφάγους, στη βιτρίνα, έχεις παράπονο; Η αχαριστία έχει και όρια.

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ Τί να λέμε 20/01/2015 10:54:42

    Αγαπητέ Τί να λέμε Παρόλο που καταφέρομαι κι εγώ κατά της οικογενειοκρατίας, δεν έχει νόημα, την ώρα που άλλα είναι τα τωρινά προβλήματα και το ζητούμενο να συνεχίζεις τις αναφορές στα τζάκια. απλά μη τα ψηφίζεις (ψηφίζουμε). Δηλαδή προτείνεις ότι για να απαλλαγούμε από αυτούς που κατηγορείς να καταποντισθεί η ΝΔ μήπως και αναγενηθεί χωρίς αυτούς; Μου θυμίζεις τον Βεζύρη που έπιασε την γυναίκα του να τον απατά και.. έκοψε τα αμελέτητά του για να την τιμωρήσει. Έστω κι΄έτσι, η ΝΔ του Σαμαρά έκανε πάρα πολλά. Παρά τα βαρίδια της συγκυβέρνησης. Αυτά να συζητήσουμε και να προβάλουμε

   • Giorgis avatar
    Giorgis @ Τί να λέμε 20/01/2015 11:03:02

    Συμφωνώ ότι πλησιάζει στο τέλος του. Παντού υπάρχουν πολιτικές οικογένειες, να μην σε φοβίζει αυτό. Μόνο ένας ίσως και διεστραμμένος δέχεται να ζήσει αυτή την εμπειρία του να γίνει πολιτικός. Το ζητούμενο είναι οι ψηφοφόροι να ενηλικιωθούν γιατί οι Έλληνες είναι από τη φύση τους οπαδοί. Η ιδέα της οικογένειας είναι εμφιτευμένη στο μυαλό τους. Μόνο άμα ζήσεις λίγο έξω θα το πάρεις χαμπάρι ότι όλες οι μεγάλες Ελληνικές εταιρίες, όλοι οι θεσμοί ακόμα και σε Έλληνες του εξωτερικού έχουν κάποια οικογένεια σαν βάση. Ακόμα και όλοι οι εφοπλιστές. Σε κάθε χώρα είναι μια εταιρία, στη Ελλάδα ... πάλι κάποια οικογένεια είναι. Απλά ο Έλληνας προτιμάει κάπιοιν δικό του από καποιον ... καλλήτερο.

    • Τί να λέμε avatar
     Τί να λέμε @ Giorgis 20/01/2015 11:18:23

     Έχετε δίκιο και οι δύο (Σωκράτης-Γιώργης)...

   • Pikeman avatar
    Pikeman @ Τί να λέμε 21/01/2015 11:40:34

    Και το γιό του Ρούντολφ, ψήφισε ο Αγγλικός λαός, και το γαμπρό του Κρίστοφερ Σόαμς κτλ.

   • Tessa avatar
    Tessa @ Τί να λέμε 22/01/2015 12:41:08

    Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσει την οικογενειοκρατία, κανείς να μην ψηφίσει Κλάραμπελ Κωνσταντοπούλου (του Νίκου)...

 8. Than avatar
  Than 20/01/2015 09:35:53

  Αγαπητέ ''τι να λεμε'', νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο τι δε θα ψηφίσεις. Τώρα λοιπόν που μας το είπες γιατί δε σταματάς;Μήπως εκτελείς υπηρεσία για να προκαλέσεις εντυπώσεις;Λέω εγώ τώρα...

 9. Ελενα Κανελοπούλου avatar
  Ελενα Κανελοπούλου 20/01/2015 09:47:25

  Αυτοί που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου "παραπλανημένοι".Είναι απλά κυνικοί και αφόρητα ιδιοτελείς .Οι μισοί χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους σε δάνεια και τζογάρουν με την πιθανότητα της σεισάχθειας και οι άλλοι μισοί έχουν χρήματα σε σκληρά νομίσματα (όχι σε τράπεζες ημεδαπές) και ποντάρουν στην υποτίμηση του νομίσματος που θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας ( η επιστροφή στη δραχμή είναι επιστημονική φαντασία. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η υποτίμηση του ευρώ που υπάρχει και κυκλοφορεί στη χώρα) . Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ελενα Κανελοπούλου 21/01/2015 20:17:41

   Υπάρχουν κι αυτοί αγαπητή Έλενα...Υπάρχουν όμως και αυτοί που είναι έτοιμοι να "παραπλανηθούν", ακόμη και όταν γνωρίζουν καλά το μέγεθος της πλάνης. Η ελπίδα λένε πεθαίνει τελευταία. Η φρούδα ελπίδα δε, εξαφανίζει και το τελευταίο ίχνος λογικής.

 10. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 20/01/2015 10:24:56

  "Σε αυτή την περίπτωση, ο ελληνικός λαός όσο και αν προσπαθούν με πολιτικές μαγγανείες και ασύστολα οικονομικά ψεύδη και φαντασιώσεις να τον παραπλανήσουν, δεν έχει καμιά δικαιολογία να τους εμπιστευτεί. Αν το κάνει, θα είναι άξιος της μοίρας του…" 'Οπως πάντα. Άξιος της μοίρας του, αφου ΠΑΝΤΑ αυτός πληρώνει στο τέλος το λογαριασμό, ασχέτως αν οι άλλοι κάνουν το έγκλημα...Σε ποιόν ωφείλει να δικαιολογηθεί άλλωστε?

 11. rasputin avatar
  rasputin 20/01/2015 11:25:44

  Ας κάνει ο λαός το μοιραίο λάθος , για να τελειώνουμε με τους ημιμαθείς και τους μυαλοπώληδες . Κουράστηκα να εξηγώ την κατάσταση σε ανθρώπους με καλύτερη οικονομική δυνατότητα και ασφαλέστερη επαγγελματκή θέση από εμένα . Θα πονέσουμε όλοι , αλλά ας στερέψει η κάνουλα . Τέρμα οι μάρκες , τα ταξιδάκια , οι μεζονέτες και τα σπα .

 12. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ 20/01/2015 11:27:55

  Η απάντηση στον τίτλο του άρθρου σας: Σε κάθε Δημοκρατική χώρα το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται από πολίτες δυσαρεστημένους, από πολίτες που άγονται από ατομικά συμφέροντα, από πλανημένους οραματιστές,από καλά πληροφορημένους ορθολογιστές, από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα έντιμα ή ανέντιμα, από παράσιτουςαπρόσφορους πολίτες που ελπίζουν στην άοκνη σίτιση τους από κάποιο μαστό του Δημοσίου. Από άοκνους δημιουργικούς πολίτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν ή να συνεχίσουν την πορεία για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους. Συμμετέχουν οπωσδήποτε χάριν των δημοκρατικών αρχών και οι φαινομενικά υγιείς διανοητικά καθυστερημένοι και τα σούργελα που περιέχει στους κόλπους της η κάθε κοινωνία. Αλλά πάνω από όλα το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται από ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Σε σχεδόν δύο και μισό χρόνια δεν κατάφεραν να κοσκινίσουν την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός κοσκινίσουν. Μεγάλες αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ ενώ οι μεγάλοι οφειλέτες της ΔΕΗ βιομήχανοι, βιοτέχνες κλπ εξακολουθούν να έχουν ανεξόφλητα τα τεράστια χρέη τους. Χαράτσι με μορφή μηνιαίου μισθώματος νοίκι, για το ιδιόκτητο αποκτηθέν και εξοφληθέν άνευ οφειλών σε κάποιο δημόσιο ταμείο σπίτι μας, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και των αναδιαρθρωμένων τραπεζών μέσα από δάνεια που θα τα πληρώσουμε όλοι μας, κηρύσσουν πτώχευση, συλλαμβάνονται, επιδεικνύουν χειροπέδες στους καρπούς τους και τελικά αφήνονται όλοι ελεύθεροι κατόπιν κάποιων διακανονισμών στα χαρτιά. Όλοι αυτοί συνέχιζαν και συνεχίζουν την καθημερινότητα τους προ κρίσης. Οργώνουν το Αιγαίο με τις θαλαμηγούς τους. Εξακολουθούν να ζουνστις επαύλεις τους και στις κατοικίες που έχουν εκτός Ελλάδας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που πληρώσαμε νοίκι για τα 135 τμ και μικρότερα διαμερίσματα μας. Όλος ο κόσμος φώναζε να συλληφθούν οι που… δες, οι απατεώνες μεγαλοοφειλέτες. Σε αυτό κυριολέκτησε ή κυβέρνηση με την σύλληψη και φυλάκιση του γνωστού μόδιστρου. Οι υποσχέσεις για πάταξη διαφθοράς, κάθαρση στο Δημόσιο έμειναν στα λόγια. Οι υποσχέσεις για βελτίωση της Παιδείας, το μόνο που μας έδωσαν, ήταν οι εικόνες από φοιτητές ή περιθωριακά άτομα να μπαίνουν σε γραφείο πρύτανη να τον λούζουν με σκουπίδια και να μένουν ατιμώρητοι. Οι υποσχέσεις για οικονομική ανάπτυξη και επαναφορά της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα, σταμάτησαν κάπου στον δρόμο πριν την Ζιμπάμπουε, για να βολευτούν καλύτερα τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας των πενήντα εκατό μαφιόζικων οικογενειών που διαφεντεύουν την οικονομία της χώρας. Ο αναμενόμενος κρατιστής, σωτήρας ανίκανων και παρασιτικών, Αλεξάκης θα ξεκολλήσει την ανάπτυξη μας από το επίπεδο Ζιμπάμπουε και θα φέρει την Ελλάδα σε επίπεδο Κούβας. Οι υποσχέσεις για ασφάλεια έμειναν στα μικρόφωνα του Ζαππείου, αφού τρείς δραπέτες αλβανοί, πρεζόνια ληστές δολοφόνοι, για έναν ολόκληρο μήνα και μετά από δύο επιπλέον δολοφονίες, παρέμεναν ασύλληπτοι παρόλη την οργανωμένη και δαπανηρή καταδίωξη από 1500 αστυνομικούς. Και δεν «έπεσε ούτε ένα κεφάλι» αστυνομικού διευθυντή ή υπεύθυνων των φυλακών. Το ίδιο και με τρομοκράτες και λοιπούς εγκληματίες που παραβίαζαν άδειες. Ούτε μία διοικητική ποινή δεν επεβλήθη στους υπεύθυνους της χορήγησης αυτών των αδειών. Οι υποσχέσεις για πάταξη ανασφάλιστης εργασίας και η πάταξη του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου. Η αποτροπή της εισόδου λαθρομεταναστών (σύλληψη και άμεση προώθηση στην πατρίδα του πριν προλάβει να συμπληρώσει αίτημα για άσυλο) έμειναν στα χαρτιά. Εχθές μάθαμε ότι ο συλληφθείς μαροκινός που κατηγορείται από τις Βελγικές αρχές για συμμετοχή σε δράση τζιχαντιστών, είχε καταδικαστεί για κλοπές και μετά την αποφυλάκιση του τον περασμένο Ιούνιο, αντί να πακεταριστεί αμέσως και να απελαθεί στην πατρίδα του ως ανεπιθύμητος κακοποιός, αφέθη ελεύθερος. Τώρα την ναυαγισμένη στα ρηχά χώρα, θα την αναλάβουν οι συνιστώσες του κόμματος της Κουμουνδούρου. Είναι καλοί διαλυτές, όχι μόνο ναυαγίων αλλά και καλοτάξιδων οικονομιών. Το διαλαλούν άλλωστε με τις καθημερινές δηλώσεις τους κάθε ένα από τα πεφωτισμένα στελέχη τους. Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει για άλλη μία φορά τις επιλογές του και τις στρουθοκαμηλικές φοβίες του, αφού τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν αντέδρασε ποτέ με σωφροσύνη, με πυγμή, καταλυτικά εναντίον κάθε μορφής διαφθοράς στον δημόσιο και πολιτικό βίο, εναντίον σε κάθε κοινωνική ομάδα που παρασιτεί μέσα από αδικοπραξίες. Ότι σχολιάζω το κάνω ευθέως και επώνυμα. Το ποιός είμαι το δηλώνω και στof/bDimitrisPollatos. Είναι σεβασμός, όταν απευθυνόμενος στον συμπολίτη, να υπογράφω επώνυμα όποιο σχόλιο μου. Αν λανθάνω τότε όλοι οι υπόλοιποι επιλέξτε παρακαλώ όποιο ψευδώνυμο θέλετε πλην Ηρόστρατος, διότι αυτό θα κατοχυρωθεί στους επόμενους που όπως όλα δείχνουν σύμφωνα με την λαϊκή επιθυμία και την συνταγματικά κατοχυρωμένη αδικία του μπόνους των πενήντα εδρών.

 13. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 20/01/2015 11:46:04

  Τώωωρα, πες πως τόκανε ήδη... Και νέες οικογένειες θα μπούνε στο παιχνίδι, να μη παραπονιέται και ο τι να λέμε... και οι γόνοι αυτών των νέων οικογενειών έχουν πείρα στις "απαλλοτριώσεις", θα τους βγαίνει ακόμα πιο φυσικά...

 14. Roza avatar
  Roza 20/01/2015 12:15:29

  δεν μπορω ηττοπαθειες! μοιαζετε να εχετε παραδωσει τη χωρα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ πριν καν τις εκλογες! ψηλα το κεφαλι πατριωτες!!

 15. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 20/01/2015 12:23:34

  Είναι ολοφάνερο από τα, απίστευτου φανατισμού, σχόλια κάποιων λίγων -ευτυχώς- φασαριόζων, ότι πρέπει να γυρίσουμε ξανά στα θεμελιώδη και να επανεκκινήσουμε! Πρώτο ζητούμενο λοιπόν, η Δημοκρατία, μετά πάμε για τα υπόλοιπα.

 16. ΤΤ avatar
  ΤΤ 20/01/2015 12:46:33

  Αν ηταν λίγο -λίγο- δεξιά η ΝΔ δεν θα τα συζητούσαμε τώρα αυτά. Δεν μιλάω για εμφύλιο και κολοκυθια. Ένα απλό πράγμα, μια απλή επιλογή : δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑ κόμμα στη Βουλή, απο ΚΚΕ ως ΧΑ, που να λεει να απολυθεί ενας κλέφτης (επίορκος που λενε ) ΔΥ. 300.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, αλλοι τόσοι έφυγαν έξω, 1.700.000 άνεργοι, όλα στον ιδιωτικό τομέα, για να μην αγγιχτεί ΤΡΙΧΑ κλέφτη και καταχραστή του δημοσίου. Μόνο ο Τζήμερος μίλησε. ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ. Οι δεξιοί, είτε ξενιτεύτηκαν, είτε χρεοκόπησαν, είτε έμειναν στην ανεργία. Και πάλι ειναι οι μόνοι υπεύθυνοι ψηφοφόροι, γιατι δεν το έριξαν 30% ΑΝΕΛ (το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ), δεν παρασύρθηκαν στην παλαβομάρα. Ούτε τώρα θα το κάνουν, ούτε ΑΝΕΛ, ούτε ΧΑ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Αποχή μάλλον , για τον πικραμένο δεξιό.

  • Eva avatar
   Eva @ ΤΤ 20/01/2015 15:24:08

   Τι λες τώρα που θα απολυθεί ο επίορκος...

  • blackunder avatar
   blackunder @ ΤΤ 20/01/2015 15:32:09

   Tα είπες όλα ΤΤ. Όταν η ΝΔ γίνει δεξιό κόμμα θα ξαναγυρίσουμε. Αν θέλαμε κρατιστές για κυβερνήτες θα πιάναμε στασίδι στις φοιτητικές νεολαίρες απο νωρίς.

  • patriotis avatar
   patriotis @ ΤΤ 22/01/2015 00:00:59

   Αγαπητέ ττ έχεις 100% δίκιο αλλά και πάλι δεν μπορώ να διανοηθώ να παραδώσουμε τη χώρα σε αυτούς τους πίθηκους. Όσο για το άρθρο έλεος πια με το χαίδεμα του λαού. Είναι άξιος της μοίρας του. Το 81 ψήφισε "αλλαγή",το 2009 ψήφισε το "λεφτά υπάρχουν" και αντε πες δεν ήξερε. ΤΩΡΑ???????????????????????????????????????

 17. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 20/01/2015 13:16:56

  Μου φαίνεται απίστευτο που ο Σαμαράς δεν εμφανίζεται σε δημόσιο διάλογο με τον Τσίπρα. Τι έχει να φοβηθεί ή να χάσει? Εφόσον τα πράγματα πιθανόν να εξελιχθούν εφιαλτικά για την πατρίδα θα έπρεπε να εξαντληθούν όλα τα θεμιτά μέσα.

  • Μικρασιάτης.. avatar
   Μικρασιάτης.. @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 20/01/2015 16:10:15

   Πολύ καλη ερωτηση... κι εγω απορω, ειδικα μαλιστα όταν ο Α. Τσιπρας τον προκαλει για ντιμπειτ. Το ότι δεν κανει διαλογο με υβριστες, δεν καλυψε ως απαντηση, κανενα ΝεοΔημοκρατη...

   • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ @ Μικρασιάτης.. 22/01/2015 09:44:53

    Οταν λες ψέμματα, φαίνεται στο ντημπέιτ...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 20/01/2015 17:46:42

   Όποιος έχει τιμή και τσίπα δε μιλάει με όποιον τον βρίζει εδώ και 3 χρόνια. Εσύ αν σε έβριζε κάποιος θα πήγαινες για δημόσια κουβέντα ή θα του έριχνες ένα χέρι ξύλο πέφτοντας στο επίπεδό του; Πολύ χαλαροί είστε έξω από το χορό...

 18. Κόνδορας avatar
  Κόνδορας 20/01/2015 13:17:10

  Φαήλο, καλημέρα ΔΕΝ είμαι δεξιός, αλλά έχω ένα τεράστιο πλεονέκτημα : Είμαι ατόφιος, είμαι ωμός, ΔΕΝ είμαι παρατρεχάμενος κανενός, σέβομαι μόνο τή μάνα μου καί τόν πατέρα μου. Συμφωνώ μέ αυτό πού λές, "θά κάνει τό λάθος κλπ". Αυτό πού δέν λές είναι τά άλλα λάθη. Επικοινωνιακή περσόνα η Σπυράκη, Φαήλο;

 19. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 20/01/2015 14:07:56

  Προσυπογράφω κάθε λέξη του άρθρου! Δεν είναι η ώρα να κρίνουμε τα στραβά της παράταξής μας.Έχουμε καιρό να το κάνουμε σε πιό σταθερή και ήρεμη περίοδο για τη χώρα. Τώρα είναι η ώρα να πράξουμε με ευθύνη. Μπροστά στη λαίλαπα του διεθνισμού,της εθνοπροδοσίας,της λαγνολαθρομεταναστευτικής πολιτικής,της αναρχίας στην Παιδεία και της αθεΐας που έρχεται,πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά: ή διαλέγουμε κι άλλη ανηφόρα με Αντώνη Σαμαρά,ή το γκρεμό με Αλέξη Τσίπρα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Και κάτι ακόμη,επειδή πολλές φορές διαβάζω εδώ μέσα πολλούς να λένε για βολεμένους και για ανθρώπους που η κρίση λίγο τους επηρέασε σε σχέση με κάποιους άλλους,ένα έχω να πώ,οι περισσότεροι εδώ μέσα-όπως φαίνεται από τα σχόλια- είμαστε λίγο ή πολύ βολεμένοι. Κι όταν λέω βολεμένοι δεν εννοώ άνετοι,αλλά όχι και κατεστραμμένοι.Έχει τεράστια διαφορά! Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,το φαγητό,τα καύσιμα και το ίντερνετ τα έχουμε. Έ, με τους πειραματισμούς και τις περιπέτειες που θα μπλέξουμε,πάμε να τα χάσουμε κι αυτά. Οι αποφασισμένοι και οι απελπισμένοι,δικαιολογημένοι οι δεύτεροι,αν και η εν θερμώ απόφαση για στήριξή τους στον Τσίπρα δεν θα τους βγεί και σ' αυτούς σε καλό,θα τον ψηφίσουν. Οι υπόλοιποι ας μη παίζουμε την ψήφο μας στα ζάρια. Ο Σαμαράς άνοιξε έναν δρόμο με την εκλογή του το '09 από τη βάση. Εκεί,αν ξαναπαρουσιαστεί θέμα,ας διορθώσουμε ξανά αν θέλουμε την παράταξη,τώρα ένας τραβάει μπροστά και ή ακολουθούμε,ή περιμένουμε το μοιραίο...

  • Μικρασιάτης.. avatar
   Μικρασιάτης.. @ Κυθήριος 20/01/2015 16:30:28

   Μιλας σωστα φιλε, μιλας με τη φωνη της λογικης. Αλλα την εκλογικη μαχη αυτή, εγω θα παρομοιαζα σαν ένα ποδοσφαικο ματς σε σετ διπλων (νοκ αουτ ) παιχνιδιων για προκριση στο Κύπελλο. Η ΝΔ , εχοντας χασει με 4% τις Ευρωεκλογες, και ουσα πισω στις προσφατες δημοσκοπήσεις με 3,2 εως 5,3 % , είναι σαν να εχει χασει στο πρωτο ματς 2-0 , και τωρα να προσπαθει να το γυρισει. Αλλα για να γινει αυτό, πρεπει ο ''προπονητης'' και οι ''παικτες'' της ''ομαδας'' (βασικοι και αναπληρωματικοί) να κανουν τις καλυτερες επιλογες την ωρα του ''αγωνα'' (προεκλογικη περιοδος) να παρουν ρισκα τα οποία πρεπει να τους βγουν, να κανουν υπερβασεις, για να ανατραπει το δυσκολο ''Σκορ'' του πρωτου ''αγωνα''. Αλλα όταν ''παιζουν'' συντηρητικά και επιφυλακτικά (πχ αποφυγη ντιμπειτ 1 vs 1) λες και ειναι μπροστα στο ''Σκορ'' και απλα θελουν να συντηρήσουν καποιο προβαδισμα, τοτε το μονο που μπορούν να πετυχουν είναι μια ''ισοπαλια'' και (συνολικα) ένα ''αποκλεισμο'' απ τη συνεχεια του ''Κυπελλου'' με μικρο ''goal average''. Μηπως τελικα αυτος είναι ο στοχος, απλα μια διαχειρισιμη ηττα ? Δεν ξερω, απλα αναρωτιέμαι...

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Μικρασιάτης.. 20/01/2015 21:06:31

    Παραστατικότατο το παράδειγμά σου αδελφέ και σωστά αναρωτιέσαι στην τελευταία σου πρόταση. Και ξέρεις ποιό είναι το χειρότερο απ' όλα; Ότι η μοναδική ελπίδα μας για ανατροπή,η παράταση (δεύτερες εκλογές),θα είναι ακόμη καταστροφικότερη για τη χώρα...

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Κυθήριος 20/01/2015 21:37:29

   Κυθήριε, όχι μόνον δεν είναι τώρα η ώρα να κρίνουμε τα στραβά της παράταξής μας και θα πρέπει να πέσουμε στη μάχη αλλά και ΜΕΤΑ όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα πρέπει όλοι να στοιχηθούμε πίσω από τον πρόεδρο του κόμματος και να μην αρχίσουν τα γνωστά ...παθολογικά συμπτώματα της παράταξης ή κάτι φωνές για εκτακτες συνάξεις (συνέδρια) κλπ.κλπ. Ψυχραιμία για να δούμε τί θα γίνει με την πατρίδα ΜΕΤΑ.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 20/01/2015 21:55:11

    Συμφωνώ απολύτως!

 20. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 20/01/2015 14:26:07

  Αγαπητοι η μαχη ειναι χαμενη γιατι ο ψηφοφορος εχει αδυνατη μνημη. Γιατι του αρεσει το βολεμα στο δημοσιο . Ενας μισθος του δημοσιου για 2 ατομα, συν καποια χωραφια συν καποια γρηγοροσημα προσφερουν συνταξη στα 55 , εφαπαξ και φυσικα ξεκουραστη ζωη. Οι αμεσα η εμμεσα οι εξαρτωμενοι απο το δημοσιο , ειναι το 30 % που ψηφιζει ΣΥΡΙΖΑ . Αυτο το εκλογικο σωμα πιστευει οτι θα ξαναγυρισουν στα παλια. Οι νεοι νομιζουν οτι θα διοριστουν . Και μη ξεχναμε οτι το κανανε παλι μοδα. ΣΥΡΙΖΑ ειναι ο προοδευτικος, ΝΔ ο συντηρητικος. Και δυστυχως βλεπω οτι οπως πριν ο Κ.Κ εδινε μονος του τον αγωνα τωρα βλεπω τον Α.Σ να μαχεται μονος του. Και οι δυο ειχαν μερικους κοινους πολεμιους. Συνθηματα του τυπου 'λεφτα υπαρχουν'. Λαζοπουλοι, Ελληνοφρενειες και ΜΜΕ, αποδομηση μεσω ιντερνετ καθε προγραμματος, αμορφωτους δημοσιογραφους, περιεργους εκδοτες με ακομα πιο περιργη αντζεντα , λαοπλανους πολιτικους χωρις ενσημο και φυσικα χωρις μορφωση.

 21. Ρηνα avatar
  Ρηνα 20/01/2015 14:37:14

  Και γω προσυπογραφω αυτα που λες Κυθηριε για "βολεμενους" και κατεστραμμενους, απλα ειναι πολλοι οι κατεστραμμενοι η αυτοι που βλεπουν οτι καταστρεφονται τα παιδια τους και ο ΣΥΡΙΖΑ το εκμεταλλευεται και το γυριζει πια στο ταξικο.....Το λαθος της παραταξης ειναι που αφησε τοσο πολυ να πληθυνει αυτος ο κατεστραμμενος κοσμος που τωρα,μη ελπιζοντας σε τιποτα, θελει να ανακατεψει τη τραπουλα μπας και ερθουν εξαρες. Αλλα δυστυχως δεν θα του βγει και μπορει να ξεκινησουμε απο πολυ πιο χαμηλη βαση πλεον και με δεινα που τωρα πολλοι ουτε που τα φανταζονται..... Last but not least: εξοβελιζοντας το Θεο απο τη νεοελληνικη πραγματικοτητα το μονο που καταφερνουμε ειναι να διογκωνονται τα δεινα σε μια αθεη κοινωνια. Δεν θα παψω να το λεω εστω κι αν κινδυνευω να χαρακτηριστω γραφικη.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Ρηνα 21/01/2015 21:32:20

   Ρήνα, πολύ σωστά -και έπρεπε να είναι σε bold γραμματοσειρά- η τελευταία ιδιαιτέρως παράγραφος που έγραψες. Αυτός ο αλιβάνιστος νεοέλληνας που έθρεψε ο Ανδρέας και κράτησε στη ζωή ο Σημίτης, ο Γιωργάκης και η παρέα του πασοκ που σήμερα βρίσκεται στον συριζα, έμαθε το ραχάτι, έμαθε ότι η τεμπελιά του δημοσίου είναι η καλλίτερη στόχευση για να βολευτούν τα παιδιά και τα εγγόνια του, έμαθε στον καλοζωϊσμό με διακοποδάνεια, γαμοδάνεια (για γάμους στο κτήμα Νάσιουτζικ κλπ) και οπωσδήποτε δεν τον χωρούσε το δυάρι ή τριάρι της πολυκατοικίας του ΄80 (αν και είχε λιγότερα παιδιά από το παρελθόν) και χρεώθηκε για να αγοράσει μεζονέτα στα βόρεια ή νότια προάστεια. Απομακρύνθηκε από τα πανηγύρια του Αγίου που γιόρταζε στη συνοικία του, χλεύαζε τα τα παλιά αναγνωστικά που απεικόνιζαν την οικογένεια γύρω από το τραπέζι με το Χριστό στην κεφαλή της και τα αγόρασε σαν κάτι με συλλεκτική και μόνον αξία και ξέχασε τη νηστεία πριν τις μεγάλες γιορτές. Αυτός ο υλιστής Ελληνας απομακρύνθηκε από τον Θεό, αλλά και από τις ρίζες του που ήταν συνυφασμένες μαζί Του κι έχασε μέρος της ψυχής του. Ελπίζω να μην την χάσει εντελώς.

 22. sender avatar
  sender 20/01/2015 15:41:38

  Κάθε άλλο Ρήνα,επισημαίνεις το σπουδαιότερο στοιχείο σ'αυτήν την παραζάλη των αντιπαραθέσεων,όχι μόνο πολιτικο-οικονομικών.Οι Ελληνες,που διατείνονται ότι η Πίστη είναι πρωταρχικό συστατικό της ύπαρξής τους,είναι πρόθυμοι να ξεχάσουν την ξεκάθαρη ρήση,ότι''ου δύνασαι δυσίν κυρίοις υπηρετείν''.

 23. airman avatar
  airman 20/01/2015 17:27:56

  Την Κυριακή το βράδυ θα πέσω να κοιμηθώ ήρεμος και θα ξυπνήσω την επομένη ψύχραιμος. Ήρεμος γιατί θα έχω επιτελέσει το καθήκον μου με σύνεση και αίσθημα ευθύνης. Ψύχραιμος γιατί πάντα η ψυχραιμία είναι η βάση και η απαραίτητη προϋπόθεση της σωστής αντίδρασης. Τη Δευτέρα το πρωΐ η ψυχραιμία είναι το ζητούμενο. Και εφόσον η πλειοψηφία του λαού έχει ασκήσει το δικαίωμά του με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ψυχραιμία θα επικρατήσει. Εάν μια μερίδα του λαού παραπλανηθεί είναι επόμενο να κάνει λάθος επιλογή. Στην περίπτωση που οι παραπλανηθέντες είναι τόσοι ώστε να συντελέσουν στη δημιουργία πλειοψηφίας, τότε και πάλι η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση τα λάθη πληρώνονται και όσο ποιο μοιραία τόσο ποιο ακριβά! Σύνεση, αίσθημα ευθύνης και ψυχραιμία λοιπόν!

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ airman 20/01/2015 19:50:03

   Βάλε και την αξιοπρέπεια μέσα.

 24. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 20/01/2015 20:07:40

  Aγαπητοί Ρήνα και sender,δεν θα έχει και πολλή σημασία αν σας πώ ότι συμφωνώ απολύτως με αυτά που λέτε. Σημασία θα έχει αν θα συμφωνήσουν και όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες μαζί σας. Δύο πράγματα νομίζω που δεν κάναμε,μας έφεραν ως εδώ και που αν τα κάνουμε θα μας βοηθήσουν και πάλι να ορθοποδήσουμε: 1)να κάνουμε τη ζωή μας πιό απλή και 2) βάλουμε στη ζωή μας τις σωστές προτεραιότητες, με πρώτη και βασικότερη Εκείνον που του οφείλουμε τα πάντα...

 25. pikeman avatar
  pikeman 20/01/2015 20:12:57

  Καλησπέρα στο φόρουμ.
  Τι υπευθυνότητα μπορεί να δείξει άραγε κάποιος που πρέπει να διαλέξει ένα πακέτο από τα διαθέσιμα πακέτα διακυβέρνησης, να πεί άμεσα "αυτό" μονολιθικά, για όλα τα προβλήματά του και να μην τον λάβει κανείς υπ όψιν μέχρι την επόμενη φορά. Άσε που τον εκπαίδευσε και κατάλληλα το Πασοκοσύστημα παιδείας. Τέλος πάντων, καλό βόλι σε όλους , καλή επιτυχία στο Φαήλο (μακάρι να μπορούσα να του δώσω και την ψήφο μου αλλά είμαι σε άλλο νομό) και ότι και να γίνει να είναι για το καλό της Ελλάδας.

 26. ΜΕΝΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΜΕΡΕΣ avatar
  ΜΕΝΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΜΕΡΕΣ 21/01/2015 01:19:00

  Δεν αποδεχομαστε την ηττα.Α ΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ με 19% αναποφασιστους χρειαζονται ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ αντιστροφης του ρευματος. Χανει η ΝΔ απο τον ΕΝΦΙΑ.Επικεντρωθειτε σε αυτο. Μιλειστε καθαρα στους νοικοκυραιους που εδωσαν τη νικη δυο χρονια πριν.Ειναι προφανες οτι δεν αρκουν οι διαβεβαιωσεις ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ. Αποδομηστε την μαριονεττα του Βαρουφακη.Αγεται και φερεται, δεν εχει ουτε τις γνωσεις ,ουτε την κριση..Υποσχεται τα παντα στους παντες με χρηματα που θα αποκτησει απο αυτους που θα απειλησει.Δεν μπορει να παραφρονησε η πλειοψηφια.ΣΑΜΑΡΑ ΜΙΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ. Και τατοχρονα ξεμπροστιασε τον αδιστακτο παπατζη.

  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ @ ΜΕΝΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΜΕΡΕΣ 21/01/2015 08:42:12

   Tρείς μείνανε. Τό μέγιστο που κατάφεραν είναι 7% μείωση του ΕΝΦΙΑ που σημαίνει οτι ίσως, αν δεν γίνει άλλη στραβή ως το Σάββατο, και να συγκράτησαν 10-20 ψήφους...Προλαβαίνουν να κόψουν και το υπόλοιπο 93%. Ετσι κι αλλοιώς στις 26 η τρόικα θα τον επανφέρει ολόκληρο...

   • George N avatar
    George N @ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 21/01/2015 21:07:52

    Η Τρόικα είχε ζητήσει μείωση δαπανών κατά 3-4 δις. Αν δεν μπορείς να μειώσεις δαπάνες, αυξάνεις φόρους μια και δεν υπάρχουν πια χρήματα από αλλού. Νομίζω ότι ήταν μοιραία απόφαση για τη ΝΔ το 2012 αλλά το κυριότερο ήταν λάθος απόφαση για την οικονομία.

    • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
     ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ @ George N 21/01/2015 22:01:27

     Γι αυτό και ήταν αναπόφευκτο μετά και απο αυτό το μοιραίο λάθος, να χάσει η ΝΔ φίλε George. Διότι όταν πετσοκόβεις τη μεσαία τάξη για να προστατέψεις την Μεγαλοαστική και επι πλέον παίρνεις λάθος μοιραίες αποφάσεις για την ΝΔ και για την Οικονομία, πρέπει να θεωρείς οτι είσαι τυχερός που δεν έχεις την τύχη του ΠΑΣΟΚ, να το παλεύεις για να μείνεις στη βουλή...

 27. NESTORAS avatar
  NESTORAS 21/01/2015 14:54:57

  Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα εάν ελάχιστα βασικά πράματα είχαν γίνει (κάποιοα είπε ο Dimitris Pollatos). Aπό τις Ευρωεκλογές και μετά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ή έκανε μόνο σπασμωδικές κινήσεις. Πρυτάνευσε η λογική δεξιά της δεξιάς και όχι της κεντροδεξιάς. Υπουργοί με "λαϊκό προφίλ", και η γνωστή συνταγή με ολίγη πατρίδα θρησκεία κλπ...Και αφού σχεδόν τίποτα δεν γινόταν -αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις κλπ... η αποτυχία στο Παρίσι με την Τρόικα απασφάλισε το καπάκι της χύτρας. Και είναι παραπλάνηση όταν μετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας κινδυνεύεις να χάσεις και αυτά τα λίγα που κερδίσαμε ή απογοήτευση και ανικανότητα των κρατούντων; Το ίδιο ισχύει και από την άλλη πλευρά όμως. Είναι παραπλάνηση όταν ακούει από τον Σύριζα απόψεις από την κατάργηση του ΑΣΕΠ, μετά την αναβάθμισή του, το σκίσιμο του μνημονίου, την διαπραγμάτευση, την διαγραφή του χρέους, κλπ... Μόνο κάποιος με παρωπίδες μπορεί να παραπλανηθεί από αυτήν την ασυντόνιστη πολυφωνία, η οποία θα δοκιμάσει να συντονιστεί όταν έρθει στην εξουσία ως χορωδιακή άσκηση... Προφανώς μια ομάδα με συνοχή όπως της ΝΔ έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το παιχνίδι παρά μια ομάδα με ενθουσιασμό αλλά με παίχτες ασυντόνιστους. Το ερώτημα είναι αν η πρώτη ομάδα έχει δυνατότητα να βάλει τη μπάλα κάτω και να ξαναμπεί στο παιχνίδι! (κάτι που δεν μας έχει πείσει ότι μπορεί...)

 28. Ελενα Κανελοπούλου avatar
  Ελενα Κανελοπούλου 22/01/2015 10:46:10

  Πριν 2 ημέρες σε κοινωνική συνάθροιση ρώτησα κάποιον γνωστό (εταιρεία μεταφορών με αρκετά φορτηγά αλλά και δάνεια) τι θα ψηφίσει .Η απάντηση : "Αλέξη κι ο,τι βρέξει ...." .Κατά την κρίση σας αυτή η απάντηση δείχνει άτομο παραπλανημένο ή τυχοδιώκτη που αδιαφορεί αν μας πάρει όλους στο λαιμό του .Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος...

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Ελενα Κανελοπούλου 22/01/2015 12:40:19

   Και γω ρώτησα έναν μεγαλοαστό "παρκαρισμένο" σε μία ΔΕΚΟ και μου΄πε ό,τι και να ψηφίσεις εμείς οι πασοκτζήδες θα κάνουμε κουμάντο...Δυστυχώς είχε δίκιο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.