Ο μαγικός αριθμός
13/10/2014 06:20
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο μαγικός αριθμός

Το πολιτικό «πόκερ» της προεδρικής εκλογής έχει πολλές παρτίδες ακόμη εμπρός του και πολλές είναι οι παράμετροι που μπορούν να κρίνουν την έκβασή του. Με πιο σημαντική από αυτές, το παιχνίδι της «μάνας» τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Αν και νωρίς ακόμη, νομίζω πως μια καλή αριθμητική ανάλυση των δεδομένων της σημερινής Βουλής και κάποιες πρώτες συνεπαγωγές μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες, κυρίως σε μια ιστοσελίδα πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου. Όσα εκθέσουμε παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απέχουν από θεωρίες συνωμοσίας, ανάγκες ακραίων πολιτικών συγκυριών και ευτελισμούς της βουλευτικής ψήφου.

Αντίθετα με τον αριθμό που εσχάτως ακούγεται παντού – δηλαδή το 180, εμείς θα θεωρήσουμε ως μαγικό έναν άλλο, συμπληρωματικό του 180 αριθμό – τον 120. Θεωρούμε πως αντί να ερίζουμε, να εικάζουμε και να στοιχηματίζουμε περί του ποιος θα ψηφίσει υπέρ, είναι ευκολότερο, ασφαλέστερο και πολιτικά πιο πειστικό να εξερευνήσουμε ποιος θα ψηφίσει κατά του οποιουδήποτε υποψηφίου Προέδρου προταθεί από την συγκυβέρνηση ή και από αλλού ίσως.

Ας αρχίσουμε την αριθμητική λοιπόν. Αρχικά, θα αθροίσουμε τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποτε στην τηλεόραση σε ένα πάνελ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος χαριτολόγησε πως ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει η κυβέρνηση, ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον ψηφίσει!

Θα μου επιτρέψετε εδώ να αθροίσω και τους 12 βουλευτές του ΚΚΕ. Με την αίρεση να προταθεί η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα, δεν νομίζω να ψηφίσουν θετικά υπέρ οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου για έναν σωρό από λόγους που είναι πολύ προφανείς για να τους αναλύσουμε εδώ. Σύνολο; 83 βουλευτές.

Θα αθροίσω και τους 16 της Χ. Α. Αν τηρήσουμε τους όρους που θέσαμε στην αρχή της μικρής μας αυτής ανάλυσης, η υπερψήφιση οποιουδήποτε «συστημικού» υποψηφίου θα αποτελούσε την ληξιαρχική πράξη του πολιτικού θανάτου αυτού του εξτρεμιστικού πολιτικού μορφώματος. Άρα: 99 βουλευτές μέχρι τώρα.

Προσθέτω Αλεξόπουλο και Μπούκουρα, τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές της Χ. Α. επειδή θεωρώ πως ουδείς Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ήθελε να εκλεγεί με τις ψήφους τους στο ανώτατο αξίωμα της χώρας μας. Φτάσαμε στους 101 βουλευτές.

Από τους «ανεξάρτητους» βουλευτές θα προτείνω μερικά ονόματα που είτε έχουν δηλώσει απερίφραστα πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν Πρόεδρο, είτε φλερτάρουν απροκάλυπτα με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όπου και ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα: Τζάκρη, Τατσόπουλος, Μακρή, Πολύδωρας. Σύνολο με αυτούς 105 βουλευτές.

Τελειώσαμε με τα «σιγουράκια»; Κατά τη γνώμη μου ναι. Τι μένει; Το παιχνίδι με τις πιθανότητες. Όσα θα αναφερθούν παρακάτω, ισχύουν αυστηρά και μόνο για το σημερινό πολιτικό τοπίο, είναι δηλαδή εκτιμήσεις της παρούσας στιγμής. Στον (τεράστιο) πολιτικό χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου, πολλά μπορούν να αλλάξουν είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Θεωρούμε ως πολύ πιθανόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ να έρθουν σε μια αμοιβαίως επωφελή «γάμου κοινωνία», λαμβάνοντας υπόψη την δημοσκοπική εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ, και την κοινή καταγωγή τους από την αλήστου μνήμης «ανανεωτική αριστερά». Πόσοι από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ακολουθούσαν τον κυρ-Φώτη σε αυτή την επιστροφή; Μπορούμε να «δούμε» άνετα τέσσερις (Κυρίτσης, Ξηροτύρη, Γιαννακάκη, Ρεπούση). Με βάση την περιοχή που εκλέγεται θα βλέπαμε και τον πρώην ΔΗΜΑΡΙΤΗ Βουδούρη από τους «ανεξάρτητους» βουλευτές. Σύνολο: 6 βουλευτές. Το τι θα ψηφίσουν οι υπόλοιποι 11 εκλεγέντες με την ΔΗΜΑΡ βουλευτές, είναι ένα μυστήριο, με πιθανότερο η πλειοψηφία να αποφασίσουν να «διασωθούν» κι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το «βαρίδιο» φυσικά του «αμαρτωλού» κυβερνητικού τους ιντερμέδιου.

Και ερχόμαστε στο μεγάλο ερωτηματικό της προεδρικής εκλογής. Τι θα πράξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Αρχικά, υπάρχουν αυτοί που εγκατέλειψαν ήδη το κόμμα. Οι περισσότεροι έχουν αρκετές πιθανότητες να σταθούν στην μεριά των θετικών ψήφων και πάντως πιο πιθανόν οι: Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Νταβρής, Κουράκος, Ιατρίδη. Υπάρχουν όμως και οι «σκληροπυρηνικοί» αντιμνημονιακοί που παραμένουν εντός του κόμματος στο πλευρό του Καμμένου και πιθανότατα θα δώσουν αρνητική ψήφο στην προεδρική εκλογή: Κουίκ, Κουντουρά, Νικολόπουλος, Δημαράς, Χαϊκάλης, Μελάς.

Τελειώνοντας την αριθμητική, βλέπουμε ότι «σιγουράκια» και πολύ πιθανοί αθροίζονται συνολικά στους 118 βουλευτές. Με τα σημερινά δεδομένα δηλαδή, είναι πιο πιθανό να βρεθούν οι 121 αρνητικές ψήφοι παρά οι 180 θετικές. Βέβαια, όπως είπαμε και όπως δείξαμε με στυγνά νούμερα, τίποτε δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να θεωρείται «εξασφαλισμένο». Το πολιτικό «πόκερ» της προεδρικής εκλογής έχει πολλές παρτίδες ακόμη εμπρός του και πολλές είναι οι παράμετροι που μπορούν να κρίνουν την έκβασή του. Με πιο σημαντική από αυτές, το παιχνίδι της «μάνας» τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η κυβέρνηση έχει ακόμη εν πολλοίς, ελπίδες να κερδίσει την παράταση της θητείας της, πράγμα που μπορεί να ανατρέψει άρδην τα δεδομένα. Αν θα το καταφέρει όμως, δεν εξαρτάται μονάχα από την ίδια …

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 13/10/2014 08:08:03

  Οι αριθμοί για την εκλογή Προέδρου είναι οριακοί. Το γνωρίζουμε όλοι. Εύκολα μπορεί να περάσουν τον αριθμό των 180, εύκολα μπορεί να μείνουν στους 165. Θα συμβάλλει προς την μια ή την άλλη κατέυθυνση το γενικότερο πολιτικό κλίμα της στιγμής... Σαφέστατα γενικές εκλογές είναι καταστροφή για τον τόπο. Καταστροφική, σε όλα τα επίπεδα, θα είναι και η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον Εθνικό, στον οικονομικό, στον εργασιακό, στον τομέα των Διεθνών σχέσεων θα απωλέσουμε και την στοιχειώδη σοβαρότητα που ανακτήσαμε σαν χώρα τα τελευταία 2 1/2 χρόνια. Αυτά ας τα σκεφτούν οι κ Πολύδωρας, Μελάς, Χαικάλης (που περεπιπτόντως δεν έχει αποκλείσει να ψηφίσει ΠΤΔ) και ας πράξουν ανάλογα. Και για να είμαστε και ειλικρινείς ας εκλεγεί ΠτΔ με τις ψήφους του Μπούκουρα και του Αλεξόπουλου ή όποιου άλλου της ΧΑ, παρά να ζήσουμε την Κυβέρνηση των Παλαγγιά - Ρεπούση -Δραγώνα - Τατσόπουλου....

 2. GregA avatar
  GregA 13/10/2014 09:54:41

  Μια βασική παράμετρος είναι και οι εκλογικές περιφέρειες των αμφιταλαντευόμενων βουλευτών. Με ποιά σημαία θα είναι ευκολότερο να εκλεγούν; Ποιός μπορεί να τους εξασφαλίσει πολιτική συνέχεια; Τι αντιδράσεις θα υπάρξουν μεταξύ των ψηφοφόρων τους με τη μια ή την άλλη επιλογή. Τα κριτήριά τους δεν θα είναι ανιδιοτελή. Στόχος τους είναι η πολιτική τους επιβίωση και αυτό θα είναι το μοναδικό κριτήριο της επιλογής τους.

 3. gatopardos avatar
  gatopardos 13/10/2014 14:28:40

  Ένα στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη, ένας πρόσθετος γρίφος, μια σπαζοκεφαλιά της λογικής επιστήμης, είναι το ότι θα είναι πολύ σοβαρό κριτήριο για τον ταλαντευόμενο βουλευτή για το αν ψηφίσει ή όχι, η πεποίθηση για το αν βγεί πράγματι από την ψηφοφορία πρόεδρος ή όχι. Διότι, ο ταλαντευόμενος βιουλευτής έχει λόγο να ψηφίσει ναι στον πρόεδρο, αν πράγματι διαφαίνεται ότι δεν βγαίνει πρόεδρος; Τι κέρδος πολιτικό-προσωπικής διάσωσης θα έχει σε αυτήν την περίπτωση; Μόνο εκτεθειμένος θα εμφανιστεί. Σκεφτείτε το λίγο!!

 4. MCA avatar
  MCA 13/10/2014 15:08:34

  Άρα το κλειδί είναι η ΔΗΜΑΡ και ο Μπαρμπα Φώτης. Δηλαδή να αλλάξει γραμμή και να ξαναμπεί στην κυβέρνηση. Απίθανο βέβαια, αλλά αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, με χαλάρωση των μνημονιακών μέτρων, θα είχε μια δικαιολογία να ξαναδοκιμάσει. Ίσως έτσι θα είχε μια ελπίδα να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους από τον ''συνεργάζομαι με όλους'' Θεοδωράκη.

  • Η επόμενη κίνηση avatar
   Η επόμενη κίνηση @ MCA 13/10/2014 16:36:17

   Ο μπαρμπαφώτης τέλειωσε, ο μπαρμπαφώτης πάει.Αν είναι τυχερός και προνοητικός, θα διασώσει μόνο το σαρκίον του, σαλτάροντας στη σωσίβια λέμβο. Τα ''υπάρχοντα'', στο βυθό.

 5. danas avatar
  danas 13/10/2014 17:20:25

  το θέμα είναι τί θα πράξει η κυβέρνηση. Ο σαμαράς έδειξε τον δρόμο. Λήξη του δανειακού προγράμματος και έξοδος στις αγορές με το τέλος του χρόνου, ανάπτυξη που να περνάει και στην κοινωνία έως τον Φλεβάρη (τουλάχιστον τα πρώτα της σημάδια). Αν πετύχει αυτά τα δύο είναι πολύ πιθανοί οι 180 , αν όχι τότε θα γίνουν εκλογές και θα βγεί ο σύριζα.

  • gatopardos avatar
   gatopardos @ danas 13/10/2014 18:27:46

   "ανάπτυξη που να περνάει και στην κοινωνία έως τον Φλεβάρη"!!!!! φίλε μου, αν πράγματι δεν κάνεις χιούμορ, είμαι συγκλονισμένος!

 6. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 13/10/2014 19:12:38

  Από ότι φάνηκε στην Βουλή, πολλοί είναι οι βουλευτές που είναι έτοιμοι...να "δουν το.... Φως το Αληθινό και να λάβουν ...Πνεύμα Επ΄ουράνιο"!!! Έγραψα πριν λίγες ημέρες οτι μπορεί ο.... Μέγιστος Συνταγματολόγος να βγάλει απόφαση και να συμφωνήσουν μαζί του άλλοι ...έγκυροι και έγκριτοι συνάδελφοί του, ότι δεν θα μετρηθούν οι φυλακισμένοι της ΧΑ και έτσι δεν ψάχνουμε για 180 αλλά για 170-175. Σήμερα το σενάριο άρχισε να "παίζει" από ότι διαβάζω σε διάφορες σελίδες.

  • Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
   Κ.Σ.Μαυρόπουλος @ παπαδοπουλος ηλίας 14/10/2014 13:04:51

   -πολύ φοβάμαι ότι η επόμενη βενιζέλεια πρόταση θα είναι να καταργηθεί το σύνταγμα και ο Πρόεδρος να ορίζεται από το πασοκ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.