Ο... κύκλος των χαμένων Καραμανλικών
01/11/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο... κύκλος των χαμένων Καραμανλικών

Κάποιοι νομίζουν ότι έχουν Ρεύμα και Σκέψη αλλά το μόνο που κάνουν είναι να Συριζοποιούν τη ΝΔ δημιουργώντας συνιστώσες και κέντρα προβληματισμού.

Θα σας διηγηθούμε μια ιστορία για το πως γίνονται τα παιχνίδια και πώς ορισμένοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία αντί να κοιτάζουν το συμφέρον της παράταξης και κυρίως της πατρίδας, ετοιμάζουν «κοστούμια» εξουσίας και στήνουν προσωπικές στρατηγικές.

Εδώ και μερικούς μήνες, πριν το καλοκαίρι, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, περαστικός από διάφορα υπουργεία στα οποία δε άφησε κανένα σημαντικό στίγμα, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να φτιάξει κάτι σαν… πολιτική πρωτοβουλία ή ένα think tank, προφανώς χωρίς πολύ think.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ, Κων. Μίχαλος, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας αλλά σφόδρα δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση γιατί μέσω τρόικας κάποιοι προσπάθησαν να διαλύσουν τα Επιμελητήρια. Κι αυτό είναι βεβαίως το «ψωμί» και το «τυρί» του Μίχαλου. Από κοντά και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κων. Μαγουλάς ο οποίος είχε βολευτεί και σε προεδρικές θέσεις σε ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ και άλλες κρατικές, αργόμισθες θέσεις την εποχή της κυβέρνησης Καραμανλή.

Αυτοί λοιπόν ίδρυσαν τον… κύκλο όχι των χαμένων ποιητών αλλά των χαμένων Καραμανλικών, ένα κέντρο προβληματισμού ονόματι «Ρεύμα Σκέψης».

Αυτό το ρεύμα στην αρχή ήταν ποταμάκι με τους παραπάνω, ο καθένας για δικούς του λόγους, να επιζητά να παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα και κυρίως στη ΝΔ. Κάτι σαν συνιστώσα δηλαδή που επικαλείται τον Καραμανλή και διεκδικεί ρόλους. Στην αρχή όλα έγιναν με απόλυτη μυστικότητα, προσεγγίστηκαν οι Καραμανλικοί βουλευτές και άλλοι και οργανώθηκε μια εκδήλωση δήθεν για την Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά ουσιαστικά για να βρεθούν και να τα πουν κάποιοι με κοινούς… προβληματισμούς.

Την Πέμπτη έγινε λοιπόν η εκδήλωση στο… άντρο του Μίχαλου, το ΕΒΕΑ και είχε πράγματι επιτυχία αφού πήγε πολύς κόσμος. Σημασία έχει ποιοι πήγαν. Ήταν εκεί όλοι οι Καραμανλικοί, κι εκείνοι που έχουν να δουν χρόνια τον Καραμανλή και τον επικαλούνται αλλά και οι πραγματικοί συνομιλητές του. Ήταν ο Αντώναρος, ο Βλάχος, ο Στυλιανίδης φυσικά, ο Ταλιαδούρος αλλά και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας (;).

Αλλά ήταν και πολλοί άλλοι ετερόκλητοι. Τι δουλειά είχε για παράδειγμα ο κυρ Νίκος Κωνσταντόπουλος, πατήρ της Ζωής, σε εκδήλωση Καραμανλικών; Μίλησε για το Σύνταγμα θα πει κανείς, αλλά αυτό είναι η πρόφαση.

Τι δουλειά είχε ο Κουρουμπλής, πρώην Πασόκος και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Και τι ήθελε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης; Ήταν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήριος Ρίζος και πολλοί ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες που κάλεσε ο Μίχαλος βεβαίως.

Και όλοι αυτοί έδωσαν τα φώτα τους για την Συνταγματική Αναθεώρηση με τον κολοσσό της πολιτικής Στυλιανίδη να καταθέτει σειρά προτάσεων.

Δεν είναι κακό να προβληματίζονται κάποιοι και να εκδηλώνουν αυτόν το προβληματισμό τους δημόσια. Αν και όλο αυτό το Ρεύμα ξεκίνησε με απόλυτη μυστικότητα προκειμένου να μην το μάθει το Μαξίμου. Και όπως λένε οι πληροφορίες μας, για το μόνο που δεν συζητούσαν οι βουλευτές ήταν για το Σύνταγμα. Η κουβέντα περιστρεφόταν στις πολιτικές εξελίξεις και στο πώς θα μπορέσει να υπάρξει μια πιο οργανωμένη… επόμενη ημέρα με όλους αυτούς πρωταγωνιστές.

Το θέμα είναι ότι αν όλοι αυτοί σπαταλούσαν τη σκέψη τους για να δημιουργήσουν ρεύμα υπέρ της ΝΔ ή υπέρ της πατρίδας θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Όμως, το να σκάβουν το λάκκο της κυβέρνησης και ειδικά του Σαμαρά επειδή είναι πικραμένοι ή τσαντισμένοι, αυτό δεν είναι καλή προσφορά στην Ελλάδα.

Συνδυάστε τώρα όλες αυτές τις κινήσεις με το ραντεβού που είχε ο πρωθυπουργός με τον Κ. Καραμανλή μία ημέρα πριν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το τι γίνεται στη ΝΔ.

Κάποιοι νομίζουν ότι έχουν Ρεύμα και Σκέψη αλλά το μόνο που κάνουν είναι να Συριζοποιούν τη ΝΔ δημιουργώντας συνιστώσες και κέντρα προβληματισμού. Και σιγά μην περιμένει ο κόσμος να σωθεί από τον Στυλιανίδη και τον Μίχαλο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GregA avatar
  GregA 01/11/2014 07:16:52

  Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι η επόμενη μέρα. Δεν θεωρώ κακό τη δημιουργία ομάδων προβληματισμού, εαν δεν αποσκοπούν στον εκβιασμό, αλλά στην δημιουργική επεξεργασία απόψεων και θέσεων, ώστε να συνταχθούν άτομα με ταυτόσημες θέσεις για την επόμενη μέρα του κόμματος και της παράταξης. Εαν στόχος είναι η προώθηση Στυλιανίδη, η αποτελεσματικότητα αυτής της κίνησης είνια καταδικασμένη, διότι απλά δεν το έχει. Εάν όμως στόχος είναι η παραμονή του κόμματος σε ασφαλή χέρια που θα προκύψουν μέσα από ζυμώσεις και θα συμβάλλει στον εξωστρακισμό διάφορων νεοταξιτών και νεοφιλελέ που είδαν φως και μπήκαν, γιατί όχι;

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ GregA 01/11/2014 11:45:36

   Aγαπητέ GregA γράφεις.... Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι η επόμενη μέρα..... Aν αποτύχει αυτή η προσπάθεια της ΝΔ και του Σαμαρά απλά δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα. Με ποιό πολιτικό προσωπικό; Μόνο "καμένα χαρτια" έχουν πλέον απομείνει. Και δεν έχουμε χρόνο να παριμένουμε να επωασθεί το νέο. Έχω την εντύπωση ότι την επόμενη μέρα μόνο μεγαλύτερες φουρτούνες θα αντιμετωπίσουμε

   • GregA avatar
    GregA @ Σωκράτης 01/11/2014 18:23:26

    Φίλε Σωκράτη. Δεν μπορεί να υποστηρίζουμε ότι η παράταξη τελειώνει με τη κυβερνητική θητεία Σαμαρά. Αυτό ρίχνει νερό στο μύλο του τσίριζα, που θέλει να μας ταυτίσει με τις, πασοκικής εμπνεύσεως" μνημονιακές πολιτικές που πόρρω απέχουν του πραγματικού πολιτικού μας στίγματος. Εμείς συρθήκαμε σε αυτές από λανθασμένες επιλογές και ατολμία. Το πασοκ ονειρεύεται να μας ταυτίσει με αυτές για να μας παρασύρει μαζί του στην απόλυτη ανυποληψία. Εντάξει το σημερινό μας πολιτικό προσωπικό έχει καεί και ταυτισθεί με λάθος πολιτικές και αρνητικούς συνειρμούς. Αυτή όμως η παράταξη ξαναγεννήθηκε αρκετές φορές από τη στάχτη της και όταν προέκυψε η ΕΡΕ από τον Συναγερμό, αλλά και όταν δημιουργήθηκε η ΝΔ. Εαν είμαστε σοβαροί και οργανωμένοι και χρόνο έχουμε. Όχι για να σκιαμαχούμε και να αναλωνόμεθα σε συζητήσεις "περί όνου σκιάς". Με σοβαρότητα και συνέπεια απέναντι σε αυτό που πρεσβεύουμε, μπορεί να έχουμε χάσει την επόμενη μάχη, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη μεθεπόμενη που θα είναι η κρίσιμη για το μέλλον του έθνους.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ GregA 01/11/2014 11:47:50

   Πώς θα απομονωθούν οι νεοταξίτες και οι νεοφιλελέδες,αφού υπάρχουν και τέτοιοι ανάμεσα σ' αυτούς που διοργανώνουν αυτά τα ''ρεύματα σκέψεων'';

   • Κίττυ avatar
    Κίττυ @ Κυθήριος 01/11/2014 12:57:05

    Τυχαία είπε η Ντόρα, πως για όποιον δεν κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπάρχει και το ποτάμι;;; Εκεί οργανώνονται για την επόμενη μέρα, όλοι οι φίλοι της κυρίας και του Σημίτη, ώστε παρέα με τη Δράση να ετοιμάζονται για την κατάληψη του χώρου.... Αρα εν τέλει ποιόν βολεύει μιά τεχνιτή διαμάχη με τους Καραμανλικούς;;

    • GregA avatar
     GregA @ Κίττυ 01/11/2014 18:09:24

     Κίττυ. Μακάρι να πάνε εκεί. Στη δράση, το ρυάκι, τον τζήμερο και όλα τα συναφή εδώδιμα αποικιακά. Ας ενωθούν όλοι αυτοί να μας αφήσουν ήσυχους να οργανώσουμε με ηρεμία τη παράταξη με βάση τις αρχές που μας ενέπνευσαν από το 74. Δεν είναι δυνατή πλέον ηη πολυσυλλεκτικότητα με κόμματα του +40%. Ο κάθε πολιτικός οργανισμός πρέπει να καθορίσει και να προβάλλει το στίγμα του επιδιώκοντας να πείσει για την ορθότητα των θέσεών του και όχι να προσπαθεί να γίνει σούπερ μάρκετ ιδεολογιών με τη προσέλκυση καρυδιού από κάθε καρυδιά. Το όλοι οι καλοί χωράνε,δεν ισχύει στη πολιτική. Αλλιώς καταντάς πασοκ και εξαρτάσαι μόνο από τον κυβερνητισμό που γίνεται σημαία σου. Ποιό είναι το πολιτικό στίγμα του πασοκ σήμερα; Είμαι ο "χρήσιμος ηλίθιος" μαϊντανός για όποιον χρειάζεται κυβερνητικό εταίρο. Αυτοί και με τα χρυσαύγουλα θα έκαναν κυβέρνηση, για να "σώσουν τη χώρα". Έτσι θέλουμε να καταντήσει η ΝΔ;

   • GregA avatar
    GregA @ Κυθήριος 01/11/2014 18:00:15

    Φίλε Κυθήριε. Όταν αποστασιοποιηθούμε από τον κυβερνητισμό και αποφασίσουμε με τακτικές και ταχύτατες διαδικασίες να προσδιορίσουμε το ιδεολογικό μας στίγμα τότε δεν θα υπάρχει χώρος για αυτούς στο κόμμα. 'Ολοι αυτοί, είδαν φως (οφίτσια) και μπήκαν. Με τον ίδιο τρόπο θα φύγουν όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει ρόλος γι' αυτούς στο καινούργιο που είμαστε αναγκασμένοι να ξαναγεννήσουμε. Ναι θα διασκορπισθούν για να ενταχθούν σε όλα τα ρεύματα, με στόχο την επιβίωσή τους, αλλά αυτό θα τους κάνει πιό ευάλωτους και συνεπώς πιο αδύναμους και με απειροελάχιστη επιρροή.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ GregA 01/11/2014 19:02:36

     Φίλε GregA,πιστεύω ότι δεν υπάρχει χρόνος για όλες αυτές τις ζυμώσεις. Αναγκαία η διαδικασία,συμφωνώ μαζί σου για το ιδεολογικό ξεκαθάρισμα στην παράταξη,όμως φοβάμαι ότι μέχρι να ολοκληρωθεί,η διακυβέρνηση από την αριστερά θα αλλάξει τόσο πολύ τους συσχετισμούς,που η επόμενη μέρα θα είναι πολύ μακρυά και πολύ δύσκολη για εμάς.

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 01/11/2014 12:13:35

  Τετοιου ειδους ετεροκλητες συναντησεις εγιναν και στην περιφερεια, με καποια απο τα προσωπα που λεει πανω, με βιτρινα παντα ασχετο θεμα. Τί να πεις... μηπως, τελικά να είναι μεταδοτική νοσος η...συνιστωσ-ίτιδα...του συριζα ;

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/11/2014 01:15:29

  Ηρεμήστε. Έτσι ήταν πάντα, σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Ειδικά στη ΝΔ, παλαιόθεν η συνήθεια. Ως πολιτικά ευαίσθητος και με περιέργεια παρατηρητής, θυμάμαι π.χ. την "Κίνηση της Βόλβης", γύρω στο 1980, κάπου μεταξύ των αείμνηστων Ράλλη και Αβέρωφ άν δεν απατώμαι. Μου άφησε μνήμες θεσπέσιας φράξιας, δημιουργικής συνιστώσας. Κάτι σαν "Β΄Πανελλαδική της ΝΔ", να πούμε

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ Uncle Stgm 02/11/2014 07:15:26

   Απατάσαι. Πολιτικά και εσωκομματικά η "Κίνηση της Βόλβης" ήταν ασήμαντη. Τα γεγονότα είχαν ως εξής: Το 1979, έγινε το οργανωτικό συνέδριο της Ν.Δ, στην Χαλκιδική. Μια ομάδα νεαρών της Ν.Δ και της ΟΝΝΕΔ ζητούσαν δημοκρατικές διαδικασίες, εξάλειψη της οικογενειοκρατίας, υψηλότερο ήθος στην πολιτική και ύπαρξη κόμματος αρχών. Άπαντες διαγράφηκαν αυτοστιγμεί, αφού ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και όλοι οι σύνεδροι βρήκαν στα δωμάτιά τους, πεταμένη κάτω από την πόρτα, την σχετική πολυγραφημένη προκήρυξη της "κίνησης". Αργότερα (επί Αβέρωφ και Μητσοτάκη) επανήλθαν και πολλοί από τους τότε νεαρούς, ανελίχθηκαν σε υψηλές θέσεις, όπως για παράδειγμα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Γιώργος Σούρλας. Άλλα στελέχη της "κίνησης" ήταν οι Μοσχονάς, Καπετανόπουλος, Κωτούλας, Καπρίνης, Φωτίου, Βουδούρης, Μπαλλάς, Φούτζηλας και αρκετοί άλλοι. Έχει ενδιαφέρον και μια εξομολόγηση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη στην Ελευθεροτυπία το 2010, για ένα περιστατικό που ακολούθησε εκείνο το ταραχώδες συνέδριο του 1979. Όπως θυμάται ο πρώην υπουργός "Μετά το συνέδριο μας φώναξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πάμε για φαγητό κάπου έξω από τη Χαλκιδική. Πήγαμε. Ήταν ο Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εμπορίου, εγώ, ήμουν τότε υπουργός Παιδείας, και κάποιοι ακόμα. Την ώρα που τρώγαμε μας λέει ο Καραμανλής: "Ξέρετε τι κάναμε σήμερα; Αρχίσαμε τη διάλυση του κόμματος διότι κάναμε την οργάνωση". Ο Καραμανλής φοβόταν ότι αυτές οι κομματικές οργανώσεις (τοπικές επιτροπές και νομαρχιακές) οδηγούν σε έναν παραγοντισμό άνευ προηγουμένου. Δημιουργούν "παράγοντες" που θέλουν να επεμβαίνουν στη ζωή του κόμματος".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.