Ο καλύτερος σύμμαχος της τρόϊκας!
05/12/2014 12:46
Του Κώστα Ροδινού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο καλύτερος σύμμαχος της τρόϊκας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της τρόϊκας. Δεν γνωρίζω αν αυτό το κάνουν βάσει στρατηγικής για να επιταχύνουν την φθορά της κυβέρνησης,΄από πολιτική απειρία ή ιδεολογική εμμονή. Όμως, η καταστροφολογία στην οποία επενδύουν βοηθά την τρόϊκα να απαιτεί μέτρα.

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Προφανώς και υπάρχουν αναληφθείσες δεσμεύσεις εκ μέρους μας που δεν υλοποιήθηκαν. Λόγου χάριν, αυτό το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, οι σκανδαλώδεις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, όπως οι διατάξεις «σοβιετίας» που ταϊζουν τον κρατικό μινώταυρο.

Όμως, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη με τις αιματηρές θυσίες του λαού της. Αυτό, έως το Σεπτέμβριο αναγνωρίζονταν απ’ όλους. Τον Απρίλη, για πρώτη φορά μετά από το 2009, δανειστήκαμε με τριετή ομόλογα. Και το spread του δεκαετούς πήρε την κατιούσα.

Επίσης, ήταν γνωστό, ότι το μνημόνιο τελείωνε. Όχι επειδή το έλεγε η κυβέρνηση, αλλά επειδή προβλέπεται στις υπογραφείσες συμφωνίες. Η τήρηση των συμφωνιών δεν αφορά μόνο στην μία πλευρά, αλλά και στην άλλη.

Τι άλλαξε;

Τι άλλαξε από τότε; Γιατί η τρόϊκα απαιτεί μέτρα αναμφιβόλου αποτελεσματικότητας, τα οποία υπονομεύουν την κυβέρνηση, δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή και ουσιαστικά οδηγούν στην παράταση του μνημονίου, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα.

Μια εύκολη απάντηση θα είναι αυτό που προαναφέραμε. Δεν τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας, απαιτούμε μέτρα εδώ και τώρα.

Μια δεύτερη ο τραγέλαφος των κυβερνητικών λαθών τους τελευταίους μήνες. Οι πρόωρες θριαμβευτικές εξαγγελίες για έξοδο από το μνημόνιο, το πρωτοφανές αλλαλούμ με μέτρα που μαρτυρούσαν παντελή έλλειψη σοβαρότητος.

Τρίτον, από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση δείχνει χωρίς βηματισμό. Η εντεινόμενη παραφιλολογία περί πρόωρων εκλογών, δημιουργεί αβεβαιότητα. Και οι αγορές, ως γνωστόν, τρομάζουν από την αβεβαιότητα. Για την ακρίβεια την εκμεταλλεύονται για να κερδοσκοπήσουν, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Το οικονομικό πρόγραμμα

Σ’ αυτό το περιβάλλον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3% μπορούσε να λέει ό,τι ήθελε. Όμως, όταν όμως διεκδικείς την εξουσία, οι άλλοι υποχρεούνται να παίρνουν στα σοβαρά το κυβερνητικό σου πρόγραμμα. Να το αναλύουν, να το αξιολογούν και να καθορίζουν την πολιτική τους. Το κυβερνητικό πρόγραμμα αποτελεί επίσημο κείμενο και όχι μια γενικόλογη πομφόλυγα, για να περνάει η ώρα ή ένα όχημα για να πάρουμε τις εκλογές! Αυτά μπορεί να τα λέμε στα παράθυρα, δεν στέκονται στις αγορές. Την έπαθαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Και την παραμικρή υπερβολή την λαμβάνουν σοβαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ομιλεί για «κούρεμα» του χρέους. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι πλέον είτε διακρατικό, είτε της ΕΚΤ. Φαντάζεστε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας ή της Εσθονίας, με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από την Ελλάδα, να εισηγηθούν στα κοινοβούλιά τους «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;

Φαντάζεστε, επίσης, να συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα όταν η μελλοντική κυβέρνηση θα επαναφέρει μισθούς στα προ της κρίσης επίπεδα;

Ο καλύτερος σύμμαχος της τρόϊκας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της τρόϊκας. Δεν γνωρίζω αν αυτό το κάνουν βάσει στρατηγικής για να επιταχύνουν την φθορά της κυβέρνησης,΄από πολιτική απειρία ή ιδεολογική εμμονή. Όμως, η καταστροφολογία στην οποία επενδύουν βοηθά την τρόϊκα να απαιτεί μέτρα.

Πέραν αυτού, ο κ. Τσίπρας διαπράττει το λάθος που διέπραξε το 2009 και ο κ. Γ. Παπανδρέου. Θεωρεί ότι προέχει η φθορά της κυβέρνησης. Με κάθε κόστος. Θέλει να αγνοεί ότι την αρνητική προοπτική της χώρας θα κληθεί να την διαχειριστεί ό ίδιος, αν αναλάβει την εξουσία.

Θα θυμάστε, επίσης, ότι ο και κ. Παπανδρέου πίστευε ότι μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας δεν το επέτρεπε. Και έδωσε εκείνο το περίφημο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ύστερα, ανέλαβαν οι ….αγορές, οι υποβαθμίσεις και ήρθαν τα μνημόνια! Το κυβερνητικό πρόγραμμα πήγε στα σκουπίδια.

Ο κ. Τσίπρας, όπως και ο κ. Παπανδρέου, πιστεύει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα από τον Σαμαρά. Αυτό θα το διαπιστώσουμε στην πράξη. Όμως, αν κρίνω από την ψυχρολουσία των συνεργατών του στο Λονδίνο, ειλικρινά απορώ πως θα διαπραγματευτεί καλύτερα.

Ούτως ή άλλως η διαπραγμάτευση θέλει δύο. Πρέπει να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά. Από πού, λοιπόν, προκύπτει η βεβαιότητα ότι θα διαπραγματευτεί καλύτερα; Το λέω αυτό γιατί οι παλαιότερες διακηρύξεις για σκίσιμο των μνημονίων το βράδυ των εκλογών, για μονομερείς ενέργειες ή για έξοδο από το ευρώ, έχουν, επιμελώς, εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο του κ. Τσίπρα. Άρα, θα επιδιώξει μια συναινετική λύση. Μα, μια τέτοια λύση δεν επιδιώκει και η σημερινή κυβέρνηση;

Όλα αυτά βεβαίως, επ’ ουδενί, δικαιολογούν, την τακτική των τροϊκανών. Η Ελλάδα έπρεπε, εξ αρχής, να ορίσει μια επιτροπή, εγνωσμένου κύρους, για να αξιολογεί κάθε ανοησία που εκστομίζει με τεχνοκρατική σοβαροφάνεια η τρόϊκα. Από πού προκύπτει η εμμονή τους ότι το 2015 θα έχουμε δημοσιονομικό κενό 1.1-5 δις; Και το Σεπτέμβριο του 2013 ζητούσαν πρόσθετα μέτρα 3 δις επειδή και πάλι προέβλεπαν….δημοσιονομικά κενά! Όταν έχουν διαψευστεί τόσες φορές στις εκτιμήσεις τους, πως νομιμοποιούνται να απαιτούν μέτρα; Ποιος έχει εκτιμήσει αν αυτά τα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση και αν, υλοποιούμενα, επιτύχουν τους στόχους; Οι προτείνοντες; Και αν κάνουν πάλι λάθος, όπως με τους ….πολλαπλασιαστές, τι θα γίνει; Θα αρκεστούμε στη συγνώμη τους; Εχουμε αναγορεύσει σε δήμιους της χώρας τρείς χαρτογιακάδες.

Από τη στιγμή που η τρόϊκα δεν επιδιώκει μια έντιμη συμφωνία, αλλά επιζητεί την παράδοσης της χώρας, η Κυβέρνηση έχει μόνον μια επιλογή. Διακόπτει τις συνομιλίες και επιδιώκει μια πολιτική συμφωνία.

Μια διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο θα βγάλει από το λαγούμι τους και αυτούς τους …..τεράστιους ηγέτες της ΕΕ που έχουν παραδώσει το μέλλον των λαών στα …. σκούρα κουστούμια των «τεχνοκρατών» .

Αν είναι να συρθεί καλύτερα να τις προκαλέσει τις εκλογές

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από την εξίσωση τον παράγοντα πολιτική αβεβαιότητα. Αυτό σημαίνει την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών για την εκλογή ΠτΔ. Για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Αρκετά με τις ανοησίες περί «κουμπαράδων» και «αποστασίας». Ο ύπατος θεσμός της χώρας έχει μετατραπεί σε αισχρό μέσο πολιτικού εκβιασμού.

Και γιατί είναι «αποστασία» όταν η κυβέρνηση επιδιώκει να βρεί τους «180» και δεν είναι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ , με τους ΑΝΕΛ και τη «Χρυσή Αυγή», ψάχνουν τους «121»;

Κατά τη γνώμη μου κακώς η Κυβέρνηση άφησε να τραβήξει αυτή η διαδικασία ως εδώ. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές έπρεπε να ζητηθεί από τον ΠτΔ να διευκολύνει τις εξελίξεις. Αν μπορούν να βρεθούν οι 180 τον Ιανουάριο, θα είχαν βρεθεί και τον Ιούνιο. Ίσως ευκολότερα τότε, που το πολιτικό κλίμα ήταν καλύτερο.

Αν ο Πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει τον μαγικό αριθμό, ας κινήσει, άμεσα, τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ. Και στη συνέχεια διαπραγματεύεται με την τρόϊκα, χωρίς τον παράγοντα της πολιτικής αστάθειας. Θα έχει μπροστά του περίπου 18 μήνες για να ολοκληρώσει την πολιτική του.

Αν δεν συγκεντρώνεται ο μαγικός αριθμός, τότε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θέτοντας και το δίλημμα. Τι νόημα έχουν λίγοι μήνες στην εξουσία, αν είναι να την έχεις υπό ομηρία; Ας αναλάβει η νέα κυβέρνηση την ευθύνη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Συμφωνία με κάθε κόστος δεν αποτελέσει λύση. Γιατί μπορεί να εξελιχτεί σε τραγωδία για τη χώρα. Αρκετά ως εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 05/12/2014 13:47:20

  Ο Παπανδρέου δεν είχε σκοπό την εξοδο απο την ευρωζωνη.Ο συριζα μπορει να την έχει.Για να επιτευχθει όμως πρεπει να έχει τη στηριξη της πλειοψηφιας ή την ανοχή της.Να φαινεται οτι δεν γινοταν αλλιως και οτι φταινε κάποιοι άλλοι. Εάν κάποιος πάει με αυτό το σκοπό δεν έχει νόημα να ειναι διαλλακτικός παρά μονο τοσο ωστε να κερδιζει ψηφους απο τους κυμαινομενους.Μετα πολύ ευκολα θα οδηγησει τα πραγματα σε ρηξη.

  • karenin avatar
   karenin @ ψυχραιμια 05/12/2014 14:32:36

   Ο συριζα προέρχεται απο το ΚΚεσωτερικού που πάντα ειχε ευρωπαικο προσανατολισμό, ενθάρυνε τον Κ. Καραμανλή στις κινήσεις για την ένταξη, οι ευρωβουλευτές του εχουν αφήσει ιστορία και παρακαταθήκες, και τα στελέχη του πάντα ειχαν άποψη και καλή θεώρηση των ευρωπαικών πεπραγμένων. Απο πουθενα δεν προκύπτει ότι σκοπευει την έξοδο. Το άρθρο παλινοδρομεί δέσμιο του τίτλου. Για τους τύπους, εκτός απο ΑΝΕΛ και σύριζα, και η ΔΗΜΑΡ με ΚΚΕ εχουν αποφασίσει να μην ψηφίσουν πρόεδρο.

   • iconology2009 avatar
    iconology2009 @ karenin 05/12/2014 17:00:44

    Αυτά last year όταν καμιά ηγεσία του ΚΚΕ εσ. δεν συναντιόταν με κανέναν αξιωματούχο στο Mall στη Washington. Ο Τσίπρας είναι ο πολιτικός κληρονόμος του Παπανδρέου και όχι του ΚΚΕ εσ. και χαράζει εντελώς διαφορετικής λογικής πολιτική. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι έχει κρυφή ατζέντα, καθαρά αντιευρωπαϊκή, ξεκάθαρα φιλοαμερικανική. Έχει τη κουλτούρα του ανδρείκελου γιατί μόνο έτσι αναδείχθηκε στο προσκήνιο, μόνο μ'αυτόν τον όρο τον παίζουν οι αμερικανοί και τον προωθούν-επικοινωνιακά έχουν ξεσκιστεί να τον αναδείξουν.ακόμη και Παγκόσμιο Διανοητή τον ανακήρυξαν, ακριβώς όπως είχαν κάνει κάποια χρόνια πριν για τον ΓΑΠ! Αλλά όπως στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσαν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που την οριακή στιγμή καθαίρεσαν τον Παπανδρέου έτσι πιστεύω ότι συμβαίνει και στο ΣΥΡΙΖΑ αν και τα πράγματα είναι πιο θολά εδώ και δεν βλέπω να υπάρχει ένας συγκροτημένος φιλοευρωπαϊκός πυρήνας ικανός να κάνει μια ανάλογη ανατροπή-οι νεοΣΥΡΙΖΑίοι παλαιοΠΑΣΟΚοι είναι κωλοπετσωμένοι και σαν νεοπροσήλυτοι απίστευτα φανατικοί προεδρικοί.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ iconology2009 05/12/2014 20:13:51

     Ακριβώς έτσι. Ο Τσίπρας με τον Καμμένο ήθελαν να το παίξουμε σκληρή στην Ευρώπη απαιτώντας κούρεμα που ήταν σίγουρο πως θα αρνηθούν τουλ. τα 3/4 των κοινοβουλίων, κάνοντας το χατίρι του ΔΝΤ να διαλυθεί η Ευρώπη. Ο ΓΑΠ για αυτό το λόγο έφερε το ΔΝΤ. Για να κάνει ανίσχυρη πολιτικά την Ευρώπη ή και ίσως να την διασπάσει. Και πληρώνει ο λαός τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή που θέλουν όλες τις χώρες του χεριού τους. Και ειδικά όταν έχουμε αποδεδειγμένα πλέον τεράστια κοιτάσματα, δε θέλουν επ' ουδενί να βγούμε από την κρίση και να είμαστε ανεξέλεγκτοι οικονομικά και πολιτικά. Η κινήσεις των Τούρκων, η υπεράσπισή τους από την Αγγλία και η αδιαφορία των ΗΠΑ λένε πολλά σε όποιον έχει συνδυαστική κριτική σκέψη και γνώση της νεότερης ιστορίας μας και των μεγάλων γεγονότων της τελευταίας 10ετίας.

     • GregA avatar
      GregA @ Γεώργιος Τ. 05/12/2014 23:50:00

      Αυτά τα ακουστικά Ελληνικά με το η να αντικαθιστά το οι, μάλλον κάτι παράξενο θέλουν να κρύψουν, αλλά τα άραγε; Καρφώνεσαι αγορίνα.

 2. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 05/12/2014 22:57:55

  Καλησπέρα Κώστα Χαίρομαι που σε ξαναδιαβάζω. Έχω μερικές παρατηρήσεις με την άδεια της διαχείρισης. Η χώρα όντως πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη με τεράστιες θυσίες. Δυστυχώς η προσαρμογή αυτή επετεύχθη δια της, σοβιετικού τύπου και εμπνεύσεως, υπερφορολόγησης των πάντων που ξεκίνησε στα χρόνια του Σοσιαλιστή ΓΑΠ και δυστυχώς, εντάθηκε στα χρόνια της συγκυβέρνησης της φιλελεύθερης, υποτίθεται, Νέας Δημοκρατίας, του πυλώνα της Δημοκρατίας, ήτοι ΠΑΣΟΚ και της σοβαρής ανανεωτικής Αριστεράς (μπου, χα, χα, γέλια συντάκτη) για όσο χρόνο συμμετείχε, του κυρ Φώτη. Με όλα αυτά, λίγα άλλαξαν επί της ουσίας. Και οι όποιες μεταρρυθμίσεις, αν δεν ήταν μια ακόμη φούσκα, έμειναν ημιτελείς και μη λειτουργικές, θυσία στο βωμό του πολιτικού κόστους και των συμβιβασμών. Και κάπως έτσι, επειδή η υπερφορολόγηση είναι πεπερασμένη ως προς την απόδοσή της, η προσαρμογή θα καταστεί οσονούπω, αν δεν έχει καταστεί ήδη, ατελέσφορη, δηλαδή αναποτελεσματική. Το μνημόνιο δεν τελειώνει. Δεν έχει σημασία τι λένε οι όποιες συμβάσεις (διατηρώ, ακόμη, μια επιφύλαξη για το αν είναι υπογεγραμμένες, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα). Σημασία έχει τι λένε αυτοί στους οποίους έχεις παραδεχτεί ότι χρωστάς. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κοντράρεις με αξιοπιστία αυτό που λένε αυτοί στους οποίους χρωστάς. Και πηγάζει από το αν ως πολιτικό σύστημα, ως κοινωνία, ως χώρα, ως πολίτες έχουμε αντιληφθεί τι μας συνέβη. Γιατί μας συνέβη. Πώς μπορούμε, ό,τι μας έχει συμβεί, να το αντιμετωπίσουμε ή διορθώσουμε και με ποιους τρόπους. Και βεβαίως, με ποιους ανθρώπους – οδηγούς. Έτσι τελειώνουν τα μνημόνια. Λέγεται Εθνικό Σχέδιο. Θες να το πεις εξόδου από την κρίση, πες το. Θες να το πεις, μεταρρυθμιστικό, πες το. Θες να το πεις δράσης, πες το. Όπως και να το πεις, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου και έχουν πονέσει τα δάχτυλά μου να λέω και να γράφω για Εθνικό Σχέδιο. Και εσύ σε αυτή τη συνομοταξία ανήκεις. Της Εθνικής. Αλλά μιλάς επί ματαίω. Διότι ενώ αμφότεροι κατανοούμε τη σημασία της αντίληψης, κατανόησης, ανάλυσης, και διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων, η διαδικασία αυτή που μόλις σου ανέφερα είναι πυρηνική φυσική και ανώτερα μαθηματικά για το πολιτικό σύστημα. Είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω πηγαίας βλακείας είτε λόγω σκοπιμότητας. Και τα τρία είναι κακά. Τέτοιο σχέδιο δεν το είχαμε και δεν το έχουμε ακόμη. Ούτε οι κυβερνητικοί ούτε οι Συριζαίοι. Δεν θέλω εδώ να μπω σε λεπτομέρειες. Μπορεί να κουράσω και ενδεχομένως να μην καταλάβουν και πολλοί σε τι αναφέρομαι. Ένα μόνο θα πω. Εθνικό σχέδιο προβλέπει δράσεις σε όλο το εύρος DIMEFIL. Και μένω εδώ. Έχοντας τα ανωτέρω υπόψη, αντιλαμβάνεσαι ότι η πολιτική κουβέντα στη χώρα, οι διάλογοι ή οι διαξιφισμοί, είναι κενοί περιεχομένου και ουσίας. Δεν θέλει το πολιτικό σύστημα να παράξει τέτοιο σχέδιο Κώστα. Δεν συμφέρει, θα φανεί η γύμνια του. Εδώ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε πέντε - δέκα βασικά πράγματα. Δεν επιθυμεί να ταράξει τα νερά. Ακολουθεί τη δύναμη της αδράνειας. Αν αυτή μας οδηγεί στα βράχια δεν πειράζει, αρκεί να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα είμαστε στο τιμόνι τη στιγμή της πρόσκρουσης. Γι’ αυτό βολοδέρνουμε σαν καρυδότσουφλο. Δεν μας λογαριάζει κανείς έξω. Ο Σόϊμπλε υπαγορεύει και οι Αγγλοσάξωνες κοροϊδεύουν. Κώστα, κάποια στιγμή στη χώρα αυτή, πρέπει να ειπωθούν αλήθειες. Πικρές, αλλά αλήθειες, Κάποια στιγμή πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας δύσκολα ερωτήματα. Το προγραμμα δεν βγαίνει. Η χώρα ατροφεί. Στεγνώνει. Τελικά φοβάμαι μήπως συρρικνωθεί. Πρέπει να ειπωθούν αλήθειες. Για να υπάρξει συνειδητοποίηση, απολογισμός, απόδοση ευθυνών, δράση, κίνηση, κάθαρση. Δεν είναι θέμα οι 180, οι 120, οι 250 ή οι 20. Δεν ασχολείται κανείς σοβαρός άνθρωπος με αυτούς τους τακτικισμούς πέραν από τα κομματικά επιτελεία, τους άμεσα ενδιαφερόμενους βουλευτές και όσους έλκουν συμφέρον από αυτή την απύθμενη κενολογία. Εθνική υπηρεσία προσφέρει ένα πολιτικό σύστημα και οι μετέχοντες σε αυτό όταν είναι έτοιμο να αντιληφθεί συνολικά τις δυσκολίες τις στιγμής και να δράσει ανάλογα με τις περιστάσεις. Άλλως ο ρους της ιστορίας θα το παρασύρει στον διάβα του και θα το τοποθετήσει στο χρονοντούλαπο. Και αυτό ισχύει και για τους μεν και για τους δε. Ελπίζω την ύστατη ώρα άπαντες να κατανοήσουν την αναγκαιότητα αυτή. Οι Έλληνες, όποιο ιδεολογικό μονοπάτι και αν ακολουθούν πολιτικά, μπορούν κατά συντριπτική πλειοψηφία να διαγνώσουν πότε η Πολιτική λειτουργεί προς όφελος της Πατρίδας και να την στηρίξουν. Δεν χρειάζεται επεξήγηση το καλό. Ιεροφάντης.

  • dim avatar
   dim @ Ιεροφάντης 06/12/2014 16:44:59

   Ούτε κανένα εθνικό σχέδιο μας σώζει, ούτε τίποτα τελικά... Όποια ελπίδα είχα ότι αν πράγματι χαράξουμε ένα παραγωγικό σχέδιο, θα είχε τη στήριξη του λαού και θα οδηγούσε σε κοινωνική ειρήνη, πρόοδο και στέρεη (και όχι με δανεικά) ευημερία, εξατμίστηκε όταν άνοιξα σήμερα μια εφημερίδα και είδα την άποψη της κοινής γνώμης σε δύο τόσο απλά και ξεκάθαρα για εμένα (και πίστευα και για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού) ερωτήματα: κατώτατη σύνταξη στα 20 χρόνια (συμφωνώ 42% !!!, διαφωνώ 56%), κατάργηση συνταξιοδότησης κάτω των 62 (συμφωνώ 31% !!!!, διαφωνώ 67%)... Δηλαδή σε δύο τόσο ξεκάθαρα ζητήματα, που το συμφωνώ έπρεπε να το αγκαλιάζουν όλοι οι σκεπτόμενοι, λογικοί, παραγωγικοί άνθρωποι μιας κοινωνίας, και να ξεπερνάει το 80%, κι όμως αυτό το τόσο ξεκάθαρο «συμφωνώ» είναι μειοψηφία !!!!! Με τέτοια νοοτροπία του «παρτάκια» Έλληνα, της κυριαρχίας αυτής της μίζερης, εγωκεντρικής αριστεράς εδώ και 40 χρόνια, δε πήγαμε ποτέ μπροστά, και δε πρόκειται να πάμε και ποτέ μπροστά διότι πολύ απλά αυτή η νοοτροπία είναι πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα, και άρα πάντα θα ψηφίζει «λεφτά υπάρχουν», «τσοβόλα δώστα όλα», «θα καταργήσουμε έναν έναν όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και θα επαναφέρουμε μισθούς και συντάξεις στο 2009» κλπ κλπ κλπ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.