#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2009 19:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ιδεολογικός και πολιτικός ευνουχισμός της ΝΔ

 Πώς μπορεί ένα κόμμα εξουσίας, όπως η Ν.Δ., με έναν νεότατο σε ηλικία αρχηγό ύστερα από επτά  χρόνια στην αντιπολίτευση και πεντέμισι χρόνια στην εξουσία να φθάσει σε ένα τόσο τραγικό αποτέλεσμα;

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά.

Η ηγετική ομάδα που κυριάρχησε στο κόμμα και την κυβέρνηση επί εποχής Κώστα Καραμανλή ήταν η ίδια ομάδα που υπήρξε ως Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ τα πρώτα χρόνια από την ίδρυσή της και μέχρι την πτώση του κόμματος από την εξουσία στις εκλογές του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε. Μαζί με αυτούς βρέθηκε στην εξουσία και η ομάδα Μητσοτάκη, στην νεότερη εκδοχή της υπό την Ντόρα Μπακογιάννη, που από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 κυριάρχησε στο κόμμα και την Κεντροδεξιά, εγγράφοντας ως παρακαταθήκη την επονομαζόμενη «Φιλελεύθερη Ν.Δ.»

Το αποτέλεσμα της συνύπαρξης αυτών των δυο ομάδων στην ηγετική ομάδα της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια είναι πασιφανές. Και η κυβέρνηση Καραμανλή και η ΝΔ ως κόμμα συμπεριφέρονταν σαν συμπλεγματικοί απέναντι στην ίδια τη Δεξιά και τους δεξιούς, παρά το γεγονός ότι τυγχάνουν ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων τους. Η «πεφωτισμένη Δεξιά» των καραμανλικών και η «φιλελεύθερη Κεντροδεξιά» των μητσοτακικών οδήγησε  στον πλήρη ιδεολογικό ευνουχισμό της κεντροδεξιάς παράταξης καθώς και στην εμφάνιση του ακροδεξιού ΛΑΟΣ.

Η αντίληψη περί της ιστορίας της κ. Ρεπούση και οι προκλητικές πολύ συχνά τοποθετήσεις της κ. Αρβελέρ περί του λάθους της Εθνικής Επανάστασης των Ελλήνων είναι απολύτως ταυτόσημες με την κοσμοθεωρία και των δύο αυτών ηγετικών ομάδων, καθώς και μιας τρίτης που προέκυψε αργότερα στα χρόνια του Καραμανλή του νεότερου, ως σύνθεση των δύο πρώτων. Αυτής του «μεσαίου χώρου» (με ιδεολογικούς εκφραστές μεταξύ άλλων τον κ. Λούλη και τον κ. Ρουσόπουλο, μεταξύ άλλων, όσο αστείο κι αν σας φαίνεται)

Και οι τρεις ομάδες αυτές αντιμετώπισαν την Ελλάδα σαν μια πάρα πολύ μικρή χώρα, με βάρβαρους και απολίτιστους κατοίκους, που δεν μπορεί να επιβιώσει αυτοτελώς, ως εθνικό κράτος. Την θεώρησαν μια χώρα καταδικασμένη να λειτουργεί ως προτεκτοράτο. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν και τις σχέσεις με τη σύγχρονη Τουρκία και το ανύπαρκτο κράτος των Σκοπίων. Φθάνοντας σε τέτοιο σημείο εθνικής αυτοταπείνωσης που να μην τολμούν να αντιδράσουν όχι μόνο στις προκλήσεις των Τούρκων πασάδων στο Αιγαίο, αλλά και στις προκλήσεις του αφελούς εθνικιστή ηγετίσκου Γκρουέφσκι.

Με παρόμοια αντανακλαστικά αντιμετώπισαν και την διοίκηση του κράτους, τις διμερείς σχέσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά και τους εαυτούς τους. Βέβαια για τη δική τους παρουσία στο ελλαδικό σύστημα επιφύλαξαν αξίωμα Μπέη ή μεγαλοτσιφλικά, με τους Έλληνες πολίτες σε ρόλο υπηκόου ή κολίγου, πλην της εξαίρεσης των εκλογών, όπου με μικροπολιτικά τερτίπια επεδίωκαν τη διαιώνιση της εξουσίας τους.

Έτσι το μόνο που παρήγαγαν τελικά ήταν διαφθορά, διαπλοκή και σκάνδαλα, διαιωνίζοντας επί ελληνικού εδάφους τα χαρακτηριστικά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από την πτώση της.

 Οι πολιτικοί ορίζοντές τους εξαντλήθηκαν στην  μικροπολιτική, όπως αυτή που κυριάρχησε την τελευταία πενταετία σε ολόκληρη την Ελλάδα και το πολιτικό σκηνικό, μετατρέποντας τη χώρα σε περιθωριακό «επαρχιακό» καφενείο της Ευρώπης.

 Η Ν.Δ. έχει ολοκληρώσει πριν από πολλά χρόνια τον κύκλο της . Κόμματα που δεν μπορούν να παραγάγουν ιδέες, πολιτικές και στρατηγική προόδου δεν χρειάζονται σε κανέναν, ούτε ακόμη και στην απολύτως παρηκμασμένη ελληνική κοινωνία ή την (μικρο) αστική τάξη των νεόπλουτων και των πιράνχας.

 Το ζητούμενο για το πολιτικό σύστημα της χώρας αλλά και για την προοπτική, για μην πούμε την επιβίωση του κράτους των Ελλήνων, είναι μια αναθεωρητική Δεξιά.

 Ικανή να λειτουργήσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση του Κοινοβουλίου.

 Γεώργιος Ζέρβας

 (ΣΣ: το πόνημα αυτό βασίζεται σε μια ιδέα του Μ.Τ. και είναι προσαρμογή στις νέες περιστάσεις, ενός παλαιότερου πονήματός μου στο antinews: Η συγκατοίκηση με τον μητσοτακισμό και ο ιδεολογικός ευνουχισμός της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Giannis76 avatar
  Giannis76 06/10/2009 21:30:03

  Τι σημαίνει ο όρος Καραμανλισμός?
  Αν διαβάσετε το παρακάτω άρθρο θα καταλάβετε γιατί η επανίδρυση του κράτους έγινε φαύλη κομματοκρατία...
  http://www.ppol.gr/cm/index.php?LID=1&Datain=666

 2. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 06/10/2009 21:34:16

  Ο αρθρογράφος ταυτίζοντας από πλευράς αποτελέσματος τον Καραμανλισμό με την κ. Μπακογιάννη και κάθε είδους πολιτικάντικο στοιχείο, αποδεικνύει ότι η δεξιά ούτε κατανόησε, αλλά το κυριότερο ούτε συνέδραμε πρακτικά αυτό το στοιχείο. Ο Καραμανλισμός δεν περιορίζεται στο πρόσωπο του Καραμανλή, αλλά στο ρεύμα που αυτός δημιούργησε. Προς στιγμή παραμένει αυτό το ρεύμα ακαθόριστο, τόσο αναφορικά με το εύρος, όσο και τη συνεκτικότητα όσο και τις μελλοντικές επιλογές του. Είναι αυτονόητο ότι ο Καραμανλής είναι το πρόσωπο, από το οποίο θα εξαρτηθεί βασικά η εξέλιξη του φαινομένου. Εάν αυτός συνθηκολογήσει με τον συντηρητισμό τελειωτικά, μένει ο μεσαίος χωρός χωρίς εκπροσώπηση, κάτω από το βέρος τριών δεξιών κομμάτων (Λάος, μετεξέλιξη ΝΔ., Πασόκ - ως κυβέρνησης Μπίλντερμπεργκ και νταβατζήδων).

 3. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 06/10/2009 22:03:12

  Αυτό περί "λάθους επανάστασης" δεν το έχει πει μόνο η Αρβελέρ, το έχει ψελλίσει και ο Γιανναράς. Ο οποίος, ως συνήθως, όταν άρχισαν να τον ρωτάνε τι ακριβώς εννοεί και που το πάει, τα μάσαγε τα λόγια του και έλεγε βερμπαλιστικές ασυναρτησίες με μπόλικο τζατζίκι και ολίγη κλάψα οτι "τον πολεμάνε οι διεθνιστές που δεν άφησαν τον Ελληνισμό να ευδοκιμήσει μέσα από τις δομές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά τον ευνούχισαν κάνοντάς τον εθνικό κράτος".

  • sinn avatar
   sinn @ ανώνυμος 06/10/2009 22:18:16

   Σιγά την πρωτοτυπία. Απο τον Ζαμπέλιο μέχρι τον Δραγούμη και τον Παπαγιώργη επανέρχεται η ιδεα για την καταστροφική -δυτική ή "διαφωτιστική"- πολιτική τροπή της Επανάστασης. Ο Παπαδιαμάντης το έθεσε σωστότερα: "Ἡ ἀργία ἐγέννησε τὴν πενίαν. Ἡ πενία ἔτεκε τὴν πεῖναν. Ἡ αὐθαιρεσία ἐγέννησε τὴν λῃστείαν. Ἡ λῃστεία ἐγέννησε τὴν πολιτικήν." και "Μὴ ῾θρησκευτικὰ πρὸς Θεοῦ!᾿. Τὸ Ἑλληνικὸν ἔθνος δὲν εἶναι Βυζαντινοί, ἐνοήσατε; Οἱ σημερινοὶ Ἕλληνες εἶναι κατ᾿ εὐθεῖαν διάδοχοι τῶν ἀρχαίων. Ἔπειτα ἐπολιτίσθησαν, ἐπροώδευσαν καὶ αὐτοί. Συμβαδίζουν μὲ τὰ ἄλλα ἔθνη".

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ ανώνυμος 06/10/2009 22:52:51

   Ο Γιανναράς θεωρεί ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αναζήτησε τα πολιτιστικά και πνευματικά του στηρίγματα αποκλειστικά στη Δύση κι ότι εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αγνοεί και να μην αξιοποιεί τα πρότυπα και τις ιδέες της ελληνικής παράδοσης και σκέψης. Και δεν είναι 'κλάψας' ένας άνθρωπος που εκφράζει τις απόψεις του χωρίς να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικές συμπάθειες και συγκρούεται ακόμη και με κοινά αποδεκτές αντιλήψεις.

   • ανώνυμος avatar
    ανώνυμος @ Δημήτρης 06/10/2009 23:09:15

    Να τον μελετήσεις καλύτερα τον "ερωτευμένο" και "μεθυσμένο με το κρασί του Ελληνισμού" συκοφάντη. Από τον πολύ τον έρωτα και τη μπέκρα των σχημάτων που έχει στο μυαλό του δεν βλέπει μπροστά του. Αν αρχίσω να γράφω λίστα με ανοησίες που έχει υπονοήσει (όπως την ανάγκη εθνοκάθαρσης στη Θράκη ή το άστοχο "οι Εβραίοι έκαναν διακοπές στο Άουσβιτς" καθώς και νύξεις στο αναγνωστικό του κοινό να τον υπερασπιστεί από τις επιθέσεις που δέχεται λες και έχει στρατό) θα βγούμε εντελώς εκτός θέματος.
    Και το οτι τα λέει όμορφα δεν αναιρεί το γεγονός οτι πρόκειται για έναν από τους βαθύτερα συμπλεγματικούς και κακόψυχους διανοούμενους της Ελλάδας. Η κακία για τους ιδεολογικούς του αντιπάλους αναβλύζει από κάθε του οπή όταν μιλάει και από κάθε λέξη όταν γράφει εναντίων τους. Διανοούμενος μόνο στις γνώσεις και στον χειρισμό του λόγου είναι, η ψυχή του εξακολουθεί να είναι τιποτένια γιατί ο άνθρωπος κατά βάσει γεννιέται, και λιγότερο διαμορφώνεται.
    Πράγμα πολύ πιασάρικο για αρκετούς από εδώ που ακολουθούν τα χνάρια του “Δασκάλου”.

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ Δημήτρης 06/10/2009 23:49:17

    Ο Χρήστος Γιανναράς έχει προάγει ένα αναμφισβήτητο και πρωτότυπο φιλοσοφικό και θεολογικό έργο. Δεν έχει συγγράψει όμως καμία ιστορική μελέτη. Κατά συνέπεια οι θέσεις του για συγκεκριμένα ιστορικά θέματα - άσχετα εάν αυτές είναι ορθές ή όχι - στερούνται αμέσου τεκμηρίωσης. Ουσιαστικά τα ιστορικά του συμπεράσματα στηρίζονται σε πονήματα τρίτων (εν μέρει ξένων συγγραφέων), το οποία οπωσδήποτε δεν είναι άνευ αξίας, μέσα στο ρεύμα μιας "νεοορθόδοξης" αντιπολίτευσης, η οποία δεν πέτυχε να διαμορφωθεί συγκεκριμένα. Αποτέλεσε όμως μια από τις συνιστώσες στην διαδικασία εθνικού αυτοπροσδιορισμού.
    Όμως η συζήτηση σχετικά με την αξιολόγηση-αποτίμηση του Βυζαντίου, την Τουρκοκρατία, την επανάσταση του 21 και την διαδικασία ίδρυσης του Ελλαδικού κράτους έχει διεξαχθεί ελάχιστα με ουσιαστικές μελέτες στη βάση της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης επιχειρημάτων. Έτσι κυριαρχεί η περιχαράκωση κυρίως με αντικρουόμενα στερεότυπα.
    Με αυτή την έννοια το αντίστοιχο ρεύμα είναι μοιραίο να ατονίσει στο μέλλον, στο βαθμό που οι βασικοί θιασώτες του δεν μπόρεσαν να το εμπεδώσουν και έξω από τα όρια της μεταφυσικής, αφήνοντας την σφραγίδα του σε κάποιες αντιλήψεις. Αναμφίβολα πέτυχε να χρωματίσει, όχι όμως να συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις.
    Η προσωπική κριτική που ασκείται στον Χρήστο Γιανναρά μπορεί να έχει κάποια δόση αλήθειας. Όμως η παράθεση τσιτάτων δεν επαρκεί για να ανατρέψει την θεωρητική βαρύτητα του έργου του. Επειδή στον φιλοσοφικό τομέα αυτός επικαλείται κάποιους κοινούς τόπους με τον Κορνήλιο Κστοριάδη, θα πρέπει μελλοντικά να αποσαφηνιστεί κατά πόσο αυτοί υπάρχουν και σε ποια σημεία εστιάζονται παράλληλοι εντοπισμοί, που μπορεί να αναδειχθούν δημιουργικά στα πλαίσια μιας κοινωνικής παρέμβασης.

    • Αντίφωνο avatar
     Αντίφωνο @ Μποτίλια στο πέλαγος 07/10/2009 06:49:47

     Καλημέρα σε όλους!

     Για τον Χρήστο Γιανναρά μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει.
     Αυτά που "λέει" όμως ο ίδιος είναι εδώ:
     http://www.antifono.gr/portal/index.php?option=com_content&view=section&id=12&Itemid=229

    • Tηλέμαχος avatar
     Tηλέμαχος @ Μποτίλια στο πέλαγος 07/10/2009 09:17:52

     Το "Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα" θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ιστορικό πόνημα. Είναι μία επιτομή του ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με ιδιαίτερη έμφαση στις συνθήκες κατά και μετά την επανάσταση και πώς φτάσαμε στο σήμερα. Αν θέλετε να καταλάβετε τον Γιανναρά και έχετε χρόνο μόνο για ένα βιβλίο, διαβάστε αυτό. Αν δεν το διαβάσετε, τότε πείτε τη γνώμη σας για τον Γιανναρά, αλλά παραμείνετε φειδωλοί γιατί οι παρερμηνείες των γραφομένων του στην (πιο εύπεπτη) Καθημερινή είναι συχνότατες. (Δεν απευθύνομαι στον Μποτίλια)

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ Δημήτρης 07/10/2009 12:22:49

    @ Τηλέμαχος
    Ευχαρίστως αποδέχομαι την παραπομπή, διότι δεν έχω διαβάσει αυτό το βιβλίο.

    • Tηλέμαχος avatar
     Tηλέμαχος @ Μποτίλια στο πέλαγος 07/10/2009 13:31:08

     Τσάκο και ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο δωρεάν από το Αντίβαρο. Για να πάρεις μία γεύση.

     http://www.antibaro.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=150&Itemid=172

 4. lypon avatar
  lypon 06/10/2009 22:31:36

  Αγαπητοί κύριοι,

  Το ΠΑΣΟΚ απελευθερώθηκε από τα εμφυλιο-πολεμικά του συμπλέγματα, και έπλευσε πλησίστιο προς τα τα νησιά του Κέρδους.

  Απομένει η πάλαι ποτέ Δεξια να απελευθερωθεί επίσης. Πράγμα που σημαίνει:

  Να οργανώσει τη βάση της, και μάλιστα με δημοκρατικές διαδικασίες. Μέχρι στιγμής, καλύτερα τα πηγαίνει από το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ!

  Να αποκτήσει αρχές επί της ουσίας, και όχι δανεικά νεφελώματα επιπέδου «νεοφιλελευθερισμού»...

  Να καταργήσει τις λoγής βαρωνίες, μαζί με τους βαρβαρώνους!

  Και τελικά, να συνειδητοποιήσει οτι υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας για το πως πορευόμαστε.

  Και μετά ξύπνησα!

 5. tiramola avatar
  tiramola 06/10/2009 22:36:57

  "Να οργανώσει τη βάση της, και μάλιστα με δημοκρατικές διαδικασίες. Μέχρι στιγμής, καλύτερα τα πηγαίνει από το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ!"

  Άκουσες τι είπε σήμερα ο Κεδίκογλου?
  Δεν γίνονται εγραφές νέων μελών στις τοπικές προκειμένου να κρατούν τη θέση τους οι γραμματείς...

 6. EUROTSOPANHS avatar
  EUROTSOPANHS 06/10/2009 22:43:51

  Η ΣΤΡΑΤΗΓΗΚΗ ΕΝΟΣ....ΔΕΚΑΝΕΩΣ

  Και οι τρεις ομάδες αυτές αντιμετώπισαν την Ελλάδα σαν μια πάρα πολύ μικρή χώρα, με βάρβαρους και απολίτιστους κατοίκους, που δεν μπορεί να επιβιώσει αυτοτελώς, ως εθνικό κράτος. Την θεώρησαν μια χώρα καταδικασμένη να λειτουργεί ως προτεκτοράτο. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν και τις σχέσεις με τη σύγχρονη Τουρκία και το ανύπαρκτο κράτος των Σκοπίων. Φθάνοντας σε τέτοιο σημείο εθνικής αυτοταπείνωσης που να μην τολμούν να αντιδράσουν όχι μόνο στις προκλήσεις των Τούρκων πασάδων στο Αιγαίο, αλλά και στις προκλήσεις του αφελούς εθνικιστή ηγετίσκου Γκρουέφσκι.

  Με παρόμοια αντανακλαστικά αντιμετώπισαν και την διοίκηση του κράτους, τις διμερείς σχέσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά και τους εαυτούς τους. Βέβαια για τη δική τους παρουσία στο ελλαδικό σύστημα επιφύλαξαν αξίωμα Μπέη ή μεγαλοτσιφλικά, με τους Έλληνες πολίτες σε ρόλο υπηκόου ή κολίγου, πλην της εξαίρεσης των εκλογών, όπου με μικροπολιτικά τερτίπια επεδίωκαν τη διαιώνιση της εξουσίας τους.

  ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΝΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.
  Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΕΒΑΛΛΕ ΔΙ ΑΥΡΙΟΝ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.
  ΕΘΩΠΕΥΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΝΕΙ ΩΤΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ....ΑΠΕΛΥΘΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

  ΤΑ ΠΕΡΙ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

 7. protiv avatar
  protiv 06/10/2009 23:23:45

  Παρακολουθώντας κάποιο χρονικό διάστημα τη συζήτηση και την επιχειρηματολογία που παρατίθεται στο antinews (και όχι μόνο), έχω την αίσθηση ότι δυνητικά πλησιάζει ο καιρός όπου το πολιτικό σύστημα της χώρας μας θα απαλλαγεί από την δυτικόμορφη και δυτικότροπη οριζόντια διαστρωμάτωση του και θα καθετοποιηθεί ταυτιζόμενο με την πραγματική αντίθεση της πολιτισμικά σπαρασσόμενης ελληνικής κοινωνίας: μια εκσυγχρονιστική τάση που θα εκφράζεται μέσα από ένα ευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό κόμμα (ή συνασπισμό κομμάτων) και μία εθνικιστική τάση που θα εκφράζεται μέσα από ένα εθνικό, πατριωτικό κόμμα (ή συνασπισμό κομμάτων). Με βάση τα σημερινά δεδομένα το ερώτημα είναι σε ποιο ακριβώς σημείο της ΝΔ θα πέσει το μαχαίρι: στη μέση; λίγο πιο "αριστερά"; λίγο πιο "δεξιά"; Πριν 15 χρόνια ένα αντίστοιχο τέτοιο ερώτημα προέκυπτε για το ΠΑΣΟΚ. Όμως, η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του Σημίτη φρόντισε να αφομοιώσει ή να πετάξει έξω όλους εκείνους που επιδείκνυαν “υπέρμετρο πατριωτισμό” και τα κατάφερε σχετικά εύκολα γιατί οι βαλκανικοί εθνικισμοί δεν είχαν ακόμα γιγαντωθεί και (το κυριότερο) γιατί δεν υπήρχε ένας ισχυρός παραπλήσιος πολιτικός χώρος – σημείο αναφοράς. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά: οι εθνικισμοί γιγαντώνονται έστω και σε λανθάνουσα μορφή, ενώ και ο ισχυρός παραπλήσιος πολιτικός χώρος υπάρχει. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου εάν ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί αρχηγός η ΝΔ απωλέσει ένα μεγάλο τμήμα των οπαδών της προς έναν πιο “εκλογικευμένο” και “θελκτικό” ΛΑΟΣ.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ protiv 07/10/2009 00:02:30

   Εκτιμώ ότι οδεύουμε προς μια μεγάλη πόλωση. Και όσο την εθνική αλλά και την εκσυγχρονιστική γραμμή εμπορεύονται βαψομαλιάδες (και αυτοί που αγκομαχούν να τους αφαιρέσουν καμιά ψήφο) μάλλον ο καυγάς θα γίνει ακόμη μια φορά για την Χάιδω. Ίσως αυτό να αποτελεί και ένα από τα βασικά σχέδια της υπερεξουσίας.

   • Swell avatar
    Swell @ Μποτίλια στο πέλαγος 07/10/2009 13:20:24

    Πιστεύω ότι από την Κυριακή των εκλογών, η χρήση του γυναικείου ονόματος που αναφέρεις έχει απαγορευθεί. Αντ' αυτού συνιστάται η χρήση του πιο εύηχου και χωρίς συνειρμούς, Αντα.

 8. fantomas avatar
  fantomas 06/10/2009 23:30:11

  Κάθισα το βραδύ και είδα τηλεόραση. Στην αρχή είδα τον Λαζόπουλο και γέλασα (ειδικά εκεί που έκανε τον γέρο Καραμανλή και Παπανδρέου- και από αυτά που είπε ) κατόπιν είδα την εκπομπή του Τζιμα ( με τους προβληματισμούς για τα τεκταινόμενα στην ΝΔ και την οικονομία, μετά συνομίλησα με το έτερον ήμισυ (οικονομολόγος με σπουδές στον Καναδά) και κατέληξα σε μια σκέψη.

  Οι εκλογές έγιναν. Έχουμε σταθερή κυβέρνηση. Σίγουρα η ΝΔ θα εκλέξει κάποιον νέο αρχηγό και ελπίζουμε όλοι ότι τα οικονομικά της χώρας θα πάνε καλά.

  Εάν όμως δε πάνε καλά…….. και αν σε ένα έτος από τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα από τώρα…….. τότε τι θα λέμε σε αυτόν που έχασε τις εκλογές και παράτησε την αρχηγία της ΝΔ?

  Μάλλον τώρα αρχίζει όπως είπε και ο Λαζοπουλος η πραγματική μάχη της υστεροφημίας μεταξύ Κ.Κ. και Γ.Α.Π. και αυτό είναι το λιγότερο διότι ( μακάρι να τα καταφέρει ο Γ.Α.Π.) αλλά εάν δεν τα καταφέρει…….. η ΝΔ τι θα κάνει? Θα ξαναφωνάξει πίσω τον Κ.Κ. και θα ζητήσει συγγνώμη και θα πει ξανά ανέλαβε την αρχηγία? Και καλά η ΝΔ, εμείς ως πολίτες τι θα κάνουμε? Θα φωνάξουμε όπως ο Αρσενης για μια ακόμη φορά …….Γιωργη χάσαμε!!!

 9. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 06/10/2009 23:48:09

  Γιατί επιμένετε να έχετε τέτοιες αγωνίες; Να μιλάτε ακόμη για δεξιά και μή δεξιά κόμματα. Για πρόοδο και συντήρηση, εθνικιστές και διεθνιστές, δυτικότροπους και ανατολίτες... Στην κατ' ευφημισμόν λεγόμενη Ελλάδα, από τον καιρό του προπάτορός μας Μακρυγιάννη δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός διαφορισμός, καμμιά λειτουργούσα ιντελιγκέντσια, ως αναγκαίος διάμεσος μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής. Ήγουν, φάγαμε τα νιάτα μας σε επίπλαστες ιδεολογικές και λοιπές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα πάνω από τα δύο τρίτα των Ελλήνων να είμαστε καραδεξιοί του κερατά, φιδάκια μέσ' στ' αυγά του φιδιού... Φυσικά, πού να το ομολογήσουμε! Αντίθετα, κάθε τόσο, ρυπαροί (τάχα δεξιοί), αναβαπτιζόμαστε στην "δημοκρατική" Σιλωάμ (πού πάντοτε είχε πράσινα νερά!). Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι όντως (χωρίς ειρωνεία και εισαγωγικά) το κόμμα του λαού. Ένα είναι το κόμμα του λαού... Πού να πιάσει μπάζα μπροστά του η Νέα Δημοκρατία (δεν αρκεί να είσαι δεξιός, χρειάζεται να είσαι και επιδέξιος...); Δεν καταλαβαίνω, μάλιστα, γιατί να υπάρχει. Αλλά, μόλις πρίν από πέντε αράδες είπα γιατί...

  • lypon avatar
   lypon @ Διοτίμα 07/10/2009 09:10:17

   Διοτίμα, και θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω.

   Θα συμφωνήσω ότι πια, τα δύο κύρια κόμματα, το Δεξιό και το Σοσιαλιστικό, πρακτικά φουμάρουνε τον ίδιο καπνό.

   Και θα διαφωνήσω στο ότι το χύμα αρχίζει απ' τους καιρούς του Μακρυγιάννη. Δεν ξέρω για τότε, πάντως από τον εμφύλιο και μετά ο διαχωρισμός δεν ήταν μόνο χειροπιαστός, ήταν στο πετσί μας!

   Το θέμα είναι πως, από τη μεταπολίτευση και μετά, ίσχυσε το χύμα της ρεμούλας και της αβάσταχτης ελαφρότητας του είναι, βοηθούσης και της μη λειτουργούσης ιντελλιγκέντσιας. Και ως ζητούμενο αναδύεται πλέον η επανίδρυση των κομμάτων, ΟΛΩΝ των κομμάτων, ως κομμάτων αρχών.

   Μπας και ξεκαθαρίσει το πεδίο...

   Μπας και σπρωχτεί η κοινωνία προς μια πιο ουσιαστική κατεύθυνση, επιτέλους.

 10. thouthou avatar
  thouthou 07/10/2009 05:53:56

  Νομίζω ότι αδικούμε λίγο το αρχικό κείμενο του κ.Ζέρβα...
  Μήπως κατά βάθος έχουμε παραιτηθεί από την ενεργή πολιτική;
  Αλλιώς γιατί συνεχίζουμε ως λαός ο βασικός πολιτικός λόγος να αποτελείται από χαρακτηρισμούς και μανατζερίστικες αναλύσεις χρησιμότητας;
  "Ο πίξος ο Γιανναράς, ο δείξος ο Καρατζαφέρης" κλπ...
  "Τί θα καταφέρει ο ΓΑΠ, ποιοι οι συσχετισμοί και η επόμενη μέρα στην ΝΔ" κλπ...
  Μου θυμίζει το πάλαι ποτέ Σημιτικό ΠΑΣΟΚ, που έκανε υπουργικό συμβούλιο όχι για έκαστο πρόβλημα αυτό καθ'εαυτό, αλλά για τις επιπτώσεις του προβλήματος στην εικόνα της κυβέρνησης....
  Πχ, ο Γιανναράς, ο ΛΑΟΣ, η "εθνικιστική αριστερά" κλπ, καλύπτουν κενά μιας ομογενοποιημένης, παραιτημένης, ξαπλωμένης κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε για να τα δούμε ως απόψεις, ως κάποια που αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα εφεύρουμε, για να μπορέσει να ανακινηθεί κάτι...

  Όσο για την πολιτική, σε αυτή την χώρα, ποτέ δεν μπορέσαμε να σηκωθούμε... Οι κάθε λογής -ισμοί κάθε ιστορικής περιόδου, δεν μας άφησαν να πάρουμε ανάσα. Πάντα προσπαθούσαμε να πάιξουμε ρόλους που μας έδιναν άλλοι... Αν δεν φτιάξουμε δικό μας θίασο, δεν θα πάμε πουθενά... Οι κομπάρσοι είναι αναλώσιμοι...

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 07/10/2009 08:55:52

  Ο κος Ζερβας, τον οποιο δεν γνωριζω, λεει απλα οτι ο τροπος που "βλεπουμε" τον εαυτο μας ατομικα και ως Ελληνες συλλογικα αντανακλαται και στην γενικοτερη πολιτικη μας ως κρατους ετοιμων εθελοδουλων υπο οιοδηποτε μανδυα και να διαλεξετε, π.χ. "προοδευτικο", "δεξιο" κλπ. Και η νοοτροπια αυτη διαχεεται σε ΟΛΑ πλεον τα επιπεδα. Απο τα Αγγλικα ως επισημου γλωσσας της κας Διαμαντοπουλου (καθ' οτι "ανωτερα") και το παραδειγμα των "Δυτικων" ως σημειων αναφορας στα παραδειγματα ιστοριας για την κεμαλιζουσα "ιστορικο" μας κα Κουλουρη -διαβαστε μονο το "πονημα της "The tyrrany of history" για να αντιληφθειτε το ευρος του εθελοδουλου γραικυλισμου που επικρατει, μεχρι και την παθητικη σταση (τα ασπονδυλα την ονοματιζουν Ευρωπαϊκο κεκτημενο και συμπεριφορα) των μελων της Ελλαδικης αλητ που κυβερνουν. Επισης από την νευρωση της «ανωτερωτητας» ο,τιδηποτε ξενικου εισαγεται (το αντιστροφο του είναι η ελλειψη παραγωγης καινοτομων ιδεων και προϊοντων στην ολη σφαιρα παραγωγης) και μεχρι την λατινοπληξια και τις ξενικες πινακιδες που ελκουν τον θλιβερο ελληνα καταναλωτη που δεν αγοραζει τζην αν δεν λεγεται π.χ. ρανγκλερ. Τελος, εχει διεισδυσει πλεον και στο τελειως ατομικο επιπεδο, π.χ. πολλοι επιστημονες σε ελλαδικα ιδρυματα αλλαζουν τα ονοματα τους κυριως σε Αγγλικη μορφη. Π.χ. αντι για Γιαννης Σ. γραφουν John S, group leaderκλπ κλπ. ΟΛΑ εμπιπτουν στο συμπλεγμα κατωτερωτητας που αισθανονται απο την πρωτη στιγμη κι' ολας που μπαινουν στα διεθνιστικα σχολεια που τους "ετοιμαζουν" να διοικησουν τον ελλαδικο χωρο- για χωρα δεν μπορω πλεον να μιλω. Πλεον η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ είναι το κυριο χαρακτηριστικο μας ως λαου. Δεν εξηγειται π.χ. αλλοιως γιατι τα ποικιλοτροπα αριστερα σκυλακια του αμερικανικου ηγεμονισμου σε όλα τα κομματα πολεμουν λυσσωδως ο,τι Ελληνικο αλλα αποδεχονται ο,τι είναι ξενικο, ιδιως ο,τι εχει σχεση με ψευτοανθρωπισμο για τους λαθραιους, ακομα και αν υποθηκευει το μελον μας ως κοινωνια.

  Ο ΚΚ μπορει να ηταν ανικανος, αβουλος κ.α. οσα του προσαπτονται αλλα ηταν πανω απ' ολα πατριωτης. Αυτο δεν μπορουν να το πουν πολλοι μην και τους βαφτισουν τα κορακια του νεοταξισμου "εθνικιστες".
  Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής αποτελεί θρίαμβο των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής «ενημέρωσης». Πράγματι, η πλύση εγκεφάλου και η προπαγάνδα που έκαναν επί τόσο καιρό εναντίον του Καραμανλή και υπέρ του Γιωργάκη, έπιασε τόπο. Κατάφεραν να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό να επιλέξει τον εκλεκτό τους στην πρωθυπουργία, για να κάνουν τώρα όλοι αυτοί οι διαπλεκόμενοι, τις δουλειές τους με τη νέα κυβέρνηση. Η στήριξη άλλωστε προς το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν δωρεάν. Τώρα ήρθε η στιγμή να πάρουν τα ανταλλάγματά τους. Συγχαρητήρια, λοιπόν στους καναλάρχες και στους εκδότες για τη νίκη τους…

  Συγχαρητήρια σε μας τους Έλληνες πολίτες ως σύνολο, που με τον τρόπο που ψήφισαμε, κατάφεραμε να δώσουμε βαριά ήττα στον μόνο Έλληνα πρωθυπουργό που είπε και μερικά ΟΧΙ στους Αμερικάνους και γενικά προσπαθησε να κανει "ελληνικη πολιτικη". Τον "ηγέτη" που χτυπήθηκε λυσσαλέα από τα ΜΜΕ της διαπλοκής και από τους ξένους, που υπονομεύθηκε περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό στην ιστορία της χώρας, που δεν αφέθηκε ούτε μία στιγμή απερίσπαστος να εφαρμόσει την πολιτική του. Ο λαός θεώρησε ότι έπρεπε να τιμωρήσει τόσο βαριά μερικά λάθη μιας πενταετίας, ενώ είχε τιμωρήσει πολύ πιο ελαφρά, το 2004, τα εγκλήματα ολοκληρης εικοσαετίας. Αυτα που εγιναν θα φανταζουν παιγνιδια μπροστα σ' αυτα που επονται. Η πρωτη φαση σαλαμοποιησης της Ελλαδας τελειωσε, αρχιζει η δευτερη με επισημως φανερους πλεον αντιπροσωπους της νεας ταξης στην κυβερνηση…

 12. trellakias avatar
  trellakias 07/10/2009 09:15:39

  Κύριοι να το θυμάστε και επιτέλους πρέπει να το παραδεχτείτε:
  Όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα της κεντροδεξιάς ήταν μια μεγάλη φούσκα που σαν ένα εκρεμές παίζει μεταξύ των δύο οικογενειών, Καραμανλήδες και Μητσοτάκηδες.Είτε αρέσει είτε όχι τα δύο φέουδα αποφασίζουν για το ποιός είναι αυτός που θα είναι ο αρχηγός του γαλάζιου μαντριού. Η τύχη για το πράσινο μαντρί είναι πως υπάρχει μόνο μια οικογένεια και αποφασίζει. Σκεφτήτε πως θυμίζει τις οικογένειες των Ζαίμιδων,Πετρόμπεη,Μαυρομιχάλη, και όλων αυτών που κρατάγανε μες το πέρασμα του χρόνου τις τύχες του κράτους. Υπομονή, θα αποφασίσουν πως το γαλάζιο μαντρί θα έχει "ποιμενάρχη" την γνωστή θυγατήρ. Με τα μυαλά που έχουν θα ψάχνουν να βρουν όμως τους οπαδούς- πρόβατα.Ως προς το πράσινο μαντρί , έρχεται και η σειρά του, μην γελιέστε. Υπομονή όλα έρχονται!!!!!!!!!

 13. vachus avatar
  vachus 07/10/2009 09:27:05

  Καταρχήν θα ήθελα να σχολιάσω τα περί Γιανναρά και Αρβελέρ περί λάθος επανάστασης.Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει μεγάλης κουβέντας και οι αφορισμοί δεν χωράνε εδώ. Να θυμίσω οτι και ο Ίων Δραγούμης ο μεγάλος αντίπαλος του Βενιζέλου, ήταν και αυτός αυτής της άποψης. Ο Δραγούμης είχε γαμπρό τον Παύλο Μελά και είναι ο πατέρας του ελληνικού εθνικισμού.
  Τώρα όσον αφορά τη ΝΔ και την ιδεολογία της θα ήθελα να πω οτι όσο το κράτος αυτό είναι προτεκτοράτο και καταδικασμένο η δεξιά του ( και συνεπώς ο αμιγώς πατριωτικός χώρος) να είναι δέσμια υπερατλαντικών συμφερόντων ουδέποτε θα αναδειχθούν τα ιδεώδη,και η δυναμική αυτού του χώρου διότι αυτά πολύ απλά βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα των εταίρων μας. Και για αυτό η ΝΔ θα είναι πάντα διασυρόμενη και ανακόλουθη, είτε είναι στην εξουσία είτε όχι.
  Η ΝΔ είναι απλά ένα δόλωμα για τους νοικοκυραίους. Αυτοί την ψηφίζουν και αυτή απλά προδίδει την εμπιστοσύνη της βάσης της σε μόνιμο επίπεδο.
  Η ΝΔ:
  1) Κυνηγησε όσο κανείς τους δεξιούς στην μεταπολίτευση(περίφημα σταγονίδια).
  2)Φαγώθηκαν πολλοί που ήξεραν πολλά για τα δίκτυα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, η οποία ως γνωστόν έφαγε δεξιούς κυρίως (Μήπως ξέρανε πολλά αυτοί;).
  3)Νομιμοποίησε το ΚΚΕ, καθιέρωσε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και βοήθησε να κεφαλοποιήσουν κάτι τύποι σαν την Δαμανάκη την συμμετοχή τους στα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Ιωαννίδη και στην απώλεια της Κύπρου.
  4) Είπε το η Κύπρος κείται μακράν.
  5) Κατά την ένταξη στην ΕΟΚ περιόρισε την δυνατότητα αύξησης της παραγωγής σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας.
  6) Εισήγαγε τις πρώτες καταστροφικές καινοτομίες στν ελληνική παιδεία.
  7) Έθεσε την βάση για τις αναταράξεις που θα προκαλέσουν τα Σκόπια.
  8) Είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη μια καθαρά ανθελληνική στάση.
  Όσο λοιπόν η ΝΔ "χρωστάει", οι "νοικοκυραίοι" δεν θα δούν χαΐρι.
  Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα βέβαια.Ίσως τα πράγματα ξεκαθαρίσουν για όλους όταν ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου ο οποίος θα περιέχει κατά πάσα πιθανότητα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για κόσμο από όλους τους πολιτικούς χώρους.
  Αυτό συμπεραίνεται εύκολα από τη δικαιολογία που έδωσε το Foreign Office αν δεν απατώμαι ή το State Department, σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων αποσπασμάτων εγγράφων που αφορούν την υπόθεση της Κύπρου.
  Είπαν οτι μπορεί να βλαφτούν τα συμφέροντα της χώρας λόγω του οτι πολλοί από τα αναφερόμενα άτομα είναι εν ζωή και συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της Ελλάδος.
  Η ΝΔ πρέπει να πεθάνει και στη θέση της να δημιουργηθεί ένα πραγματικά πατριωτικό κόμμα που δεν θα χρωστά σε κανέναν και δεν θα φοβάται να πει οτι είναι δεξιό.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ vachus 07/10/2009 10:52:08

   Σωστά αυτά που λες, με μια μικρή διαφοροποίηση, που την αναφέρεις βέβαια τελικά κι εσύ στο τέλος: Το αντίστροφο ισχύει από αυτό που λες στην αρχή, όσο η δεξιά είναι δέσμια υπερατλαντικών συμφερόντων, τόσο το κράτος αυτό θα είναι προτεκτοράτο.

   Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο Καρατζαφέρης χρηματοδοτείται και στηρίζεται από τους Αμερικανούς. Γνωρίζω από δικό μου άνθρωπο ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί πρακτορίστική κατάσταση, για να σπιλώνει ανθρώπους και υπολήψεις ως "νεοναζί". Πρόκειται για στυγνούς εκβιαστές, που επιβιώνουν χάρη στο αμερικανο-σιωνιστικό χρήμα. Η ΝΔ είναι όλα αυτά που λες. Συνεπώς; Μηδέν εις το πηλίκιον, που θα έλεγε κι ο ΓΑΠ.

   Η λύση είναι η μη κομματική πολιτική απο τους δεξιούς, όπως εγώ κι εσείς. Πολύ σωστά τα λες vachus ότι αυτό το κόμμα είναι η κατάρα της δεξιάς, η κατάρα του ωραίου και αληθινού. Η αριστερά επιβιώνει ως γιαλαντζί αρετή, ως ψευδο-υποκατάστατο του σωστού. Δεν αδικώ όποιον δεν πιστεύει στη δεξιά και όποιον τη θεωρεί "κακό". Είναι τόση η υποκρισία και η απάτη στα δεξιά κόμματα, με κορυφαία τη ΝΔ, που πώς να πιστέψεις στη δεξιά; Αφού όλα τα λένε ψέματα για να δουλέψουν τους ψηφοφόρους τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν να τρώνε ανενόχλητοι. Ένας μηχανισμός σαπίλας και λεηλασίας του κρατικού πλούτου ήταν ανέκαθεν τα δεξιά κόμματα.

   Πρέπει συνεπώς να σπάσουμε αυτό το σάπιο σύστημα δημιουργώντας δεξιές, παραδοσιακές, συντηρητικές δυνάμεις αντίστασεις από έξω από το σύστημα. Χωρίς τις αλλοιώσεις που έφερε ο μαρξισμός στην πολιτική κουλτούρα της ελληνικότητας. Και χωρίς τις αλλοιώσεις που έφερε ο αχαλίνωτος ληστρικός καπιταλισμός στον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο πολιτικής σκέψης. Που συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Ηρωισμός και θυσία. Αυτά, εξαιτίας των οποίων είπε ο Τσώρτσιλ ότι "οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες". Έχουμε βάλει τους χειρότερους από εμάς να μας κυβερνούν, κι αυτό είναι τελικά το πρόβλημα. Πού είναι οι Αριστείδηδες, πού είναι οι Λεωνίδες, πού είναι οι Επαμεινώνδες, οι Πελοπίδες, οι Ηράκλειοι και οι Παλαιολόγοι; Πού είναι ντε;

   Δεν φάνηκε μέχρι σήμερα δυναμικός άνθρωπος να υπηρετήσει το καλό και να πάρει φαλάγγι όλα αυτά τα λαμόγια. Αυτό είναι το πρόβλημα της δεξιάς, αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας. Κι όσο καθόμαστε και ανεχόμαστε τύπους σαν τον Ψωμιάδη, τον Αβραμόπουλο, τη Ντόρα και το κακό συναπάντημα, δεν θα λύνεται ποτέ το πρόβλημα της χώρας...

   • vachus avatar
    vachus @ Blimblomblim 07/10/2009 11:34:24

    Πρέπει πάνω από ΟΛΑ τα κόμματα και τις ιδεολογίες να μπεί η Ελλάδα.

 14. sinn avatar
  sinn 07/10/2009 09:58:02

  Ζούμε ιστορικές στιγμές.

  Η νέα ΕΡΤ.

  Πρόεδρος: ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
  Εντ. σύμβουλοι: ΤΖΩΝΥ ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ
  Γεν. Δ/ντης Ειδήσεων: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ
  Δ/ντης Εκπομπών: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
  Γεν. Δ/ντης Οικονομικων...
  ΤΑΣΟΣ ΣΑΛΕΣΙΩΤΗΣ
  Γεν. Δ/ντης Ραδιοφωνίας: ΛΑΜΠΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
  Γεν. Δ/ντης Προγραμματος: ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

  από το troktiko

  Φυσικα, "ενοχλεί ότι είναι νέα πρόσωπα" και...αντιδιαπλεκόμενα:)

  • sinn avatar
   sinn @ sinn 07/10/2009 10:01:17

   Το βιβλίο έδωσε την ιδανική αφορμή για μια ευχάριστη συζήτηση, στην οποία η λογοτεχνία και η πολιτική ισορροπούν: ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, που συντόνισε την εκδήλωση, επιδίωξε να αποσπάσει πολιτικά σχόλια από τον συγγραφέα. «Παλιότερα με ρωτούσαν εάν πρόκειται ν' ασχοληθώ με την πολιτική. Αργότερα δεχόμουν ερωτήσεις για το τι σκοπεύω να κάνω με τα βιβλία μου. Τώρα με ξαναρωτούν για την πολιτική...», είπε χαμογελώντας ο Νίκος Παπανδρέου. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «σε περίπτωση που ο Γιώργος γίνει πρωθυπουργός, θα είναι δύσκολο να κλειστώ μέσα στο σπίτι μου για να γράφω βιβλία...».

   http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=30.11.2005,id=67878408

 15. tiramola avatar
  tiramola 07/10/2009 10:23:39

  @αμαρτωλός...
  Έπιασες δουλειά νωρίς...
  Ούτε 24 ώρες ανοχή...
  Συγχαρητήρια!
  Όλο το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι διαπλεκόμενοι και ανίκανοι....

  • sinn avatar
   sinn @ tiramola 07/10/2009 10:36:58

   Παρεξήγηση. Σχολίασα την πιθανολογούμενη σύνθεση της ΕΡΤ - όχι του υπουργικού συμβουλίου- και χαρακτήρισα τους διοικητικούς νέους και αντιδιαπλεκόμενους. Φως φανάρι. Με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία πρέπει να είμαστε πολυ προσεκτικοι με τα γραφόμενά μας και χαίρομαι που μου το επισημαίνετε.

 16. tiramola avatar
  tiramola 07/10/2009 11:24:46

  @sinn...
  Εσείς με παρεξηγήσατε αγαπητέ...
  Δεν χρειάζεται να προσέχετε , εξάλου για την όποια κακία ή ηλιθιότητα που γράφετε δεν πληρώνεται , τζάμπα είναι...

 17. sinn avatar
  sinn 07/10/2009 11:36:20

  Φόρος ηλιθιότητας και κακίας; Mια ακόμη ενδιαφέρουσα ιδέα.

 18. elerosso avatar
  elerosso 07/10/2009 12:55:33

  Ψυχραιμία κύριοι.
  Ο τόπος μας δεν χρειάζεται τη διάλυση της Ν.Δ. Είναι αναγκαίο όμως να μην επιβληθεί μια νέα ηγεσία από τα άνω προς τα κάτω. Οι πάνω από 2.500.000 συμπατριώτες μας που ψηφίζουν το κόμμα αυτό πρέπει να έχουν λόγο στην εκλογή του αρχηγού τους.
  Η αλήθεια είναι ότι έως τις εκλογές του 2004 είχε γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για δημιουργία στελεχών που θα επάνδρωναν τις θέσεις της δημόσιας διοίκησης.
  Την επομένη των εκλογών όμως ενώ το λογικό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα στελέχη αυτά τα οποία είχαν προετοιμαστεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό, είδαμε να γεμίζει η διοίκηση με πρωθυπουργικούς ή υπουργικούς κουμπάρους, ομοτράπεζους, συμπότες, συνταξιδευτές, καθηγητές ή δασκάλους από το μαθητικά ή φοιτητικά χρόνια και άλλα φαιδρά.
  Η κατάσταση κουτσοπήγαινε όσο η κυβέρνηση κρατούσε την "επικοινωνιακή κυριαρχία". <>. (Π. Μανδραβέλης, Καθημερινή, 5/10/09).
  Τώρα πια δεν θα τον έσωζαν ούτε οι πυλώνες της "επικοινωνιακής κυριαρχίας" (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Στοίχημα, εξοπλιστικά ακόμα και σχολικό netbook).
  Έτσι φτάσαμε σήμερα οι "καραμανλικοί" να δηλώνουν: <> Β. Μιχαλολιάκος στο ράδιο της ΝΕΤ.
  Τέλος λοιπόν οι παρέες, οι ΝΔκράτες να αποφασίσουν για τον αρχηγό τους και τα όργανα του κόμματος μέσα από τις δυνατότερο διαφανείς διεργασίες, και το συντομότερο δυνατό παρουσίαση ενός κόμματος σύγχρονου.
  Ο πολιτικός χρόνος έχει πια συντομεύσει, οι δήθεν ιδεολογικές και πολιτικές ηγεμονίες είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Ο νέος αρχηγός πρέπει να πάρει το βάπτισμα από το λαό, παρακάμπτοντας τις σταλινικές δομές του κόμματος, που ούτως ή άλλως στη ΝΔ είναι εισαγόμενες (επί αρχηγίας Ε. Αβέρωφ νομίζω).
  Γνωρίζω ότι πολλοί ΝΔκράτες πιστεύουν ακόμα στον Κ.Κ. Θα μπορούσε να είναι και αυτός υποψήφιος εάν το επιθυμεί.
  Ωστόσο ακόμα θυμάμαι το σχετικό σκωπτικό που είχε εκφέρει ένας π. υφυπουργός και διασωθείς σήμερα βουλευτής, κατά τα πρώτα χρόνια μάλιστα της διακυβέρνησης του Κ.Κ. <>.

 19. elerosso avatar
  elerosso 07/10/2009 12:57:05

  Ορθή επανάληψη:

  Ψυχραιμία κύριοι.
  Ο τόπος μας δεν χρειάζεται τη διάλυση της Ν.Δ. Είναι αναγκαίο όμως να μην επιβληθεί μια νέα ηγεσία από τα άνω προς τα κάτω. Οι πάνω από 2.500.000 συμπατριώτες μας που ψηφίζουν το κόμμα αυτό πρέπει να έχουν λόγο στην εκλογή του αρχηγού τους.
  Η αλήθεια είναι ότι έως τις εκλογές του 2004 είχε γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για δημιουργία στελεχών που θα επάνδρωναν τις θέσεις της δημόσιας διοίκησης.
  Την επομένη των εκλογών όμως ενώ το λογικό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα στελέχη αυτά τα οποία είχαν προετοιμαστεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό, είδαμε να γεμίζει η διοίκηση με πρωθυπουργικούς ή υπουργικούς κουμπάρους, ομοτράπεζους, συμπότες, συνταξιδευτές, καθηγητές ή δασκάλους από το μαθητικά ή φοιτητικά χρόνια και άλλα φαιδρά.
  Η κατάσταση κουτσοπήγαινε όσο η κυβέρνηση κρατούσε την "επικοινωνιακή κυριαρχία". "Επειδή τα προβλήματα διογκώνονταν εκθετικά, με τον ίδιο ρυθμό προσετίθεντο τα επικοινωνιακά φτιασίδια. Από ένα σημείο και μετά το επικοινωνιακό μέικ απ κατέρρευσε. Η πραγματικότητα -όπως το συνηθίζει- εκδικήθηκε". (Π. Μανδραβέλης, Καθημερινή, 5/10/09).
  Τώρα πια δεν θα τον έσωζαν ούτε οι πυλώνες της "επικοινωνιακής κυριαρχίας" (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Στοίχημα, εξοπλιστικά ακόμα και σχολικό netbook).
  Έτσι φτάσαμε σήμερα οι "καραμανλικοί" να δηλώνουν: "Nα πάψουμε να είμαστε κόμμα της παρέας, να γίνουμε κόμμα του λαού και της κοινωνίας. Την εξουσία πεντέμισι χρόνια δεν την είχε η Ν.Δ., την είχε η παρέα" Β. Μιχαλολιάκος στο ράδιο της ΝΕΤ.
  Τέλος λοιπόν οι παρέες, οι ΝΔκράτες να αποφασίσουν για τον αρχηγό τους και τα όργανα του κόμματος μέσα από τις δυνατότερο διαφανείς διεργασίες, και το συντομότερο δυνατό παρουσίαση ενός κόμματος σύγχρονου.
  Ο πολιτικός χρόνος έχει πια συντομεύσει, οι δήθεν ιδεολογικές και πολιτικές ηγεμονίες είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Ο νέος αρχηγός πρέπει να πάρει το βάπτισμα από το λαό, παρακάμπτοντας τις σταλινικές δομές του κόμματος, που ούτως ή άλλως στη ΝΔ είναι εισαγόμενες (επί αρχηγίας Ε. Αβέρωφ νομίζω).
  Γνωρίζω ότι πολλοί ΝΔκράτες πιστεύουν ακόμα στον Κ.Κ. Θα μπορούσε να είναι και αυτός υποψήφιος εάν το επιθυμεί.
  Ωστόσο ακόμα θυμάμαι το σχετικό σκωπτικό που είχε εκφέρει ένας π. υφυπουργός και διασωθείς σήμερα βουλευτής, κατά τα πρώτα χρόνια μάλιστα της διακυβέρνησης του Κ.Κ. "Από την κυβέρνηση των Ντάλτον (πιθανώς "εκσυγχρονιστών") περάσαμε στην κυβέρνηση του Ραν Ταν Πλαν (πιθανώς Κ.Κ.)".

 20. ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ avatar
  ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ 07/10/2009 13:42:57

  ΤΟ 93 οι Καραμανλικοι υπονομευσαν τους Μητσοτακικους.Το 2009 οι Μητσοτακικοι υπονομευσαν τους Καραμανλικους. Και ο κοσμος που στηριζει την παραταξη αυτη τι φταιει;Γιατι να βρισκεται παντα αναμεσα σε φιλια πυρα και να μην μπορει να χαρει ποτε;Κυριοι θα κανω μια προταση:Διασπαση και ο δυνατοτερος ας απορροφισει τον αλλον.Βαρεθηκαμε ολο τα ιδια και τα ιδια.Αυτο που ζουμε ειναι αρρωστια.Καλυτερα στην αντιπολιτευση και καθαροι παρα να ειμαστε κυβερνηση και να πριονιζει ο ενας την καρεκλα του αλλου.Δεν παει αλλο .Ο κοσμος ειναι πικραμενος εχει φτασει στα ορια της καταθλιψης.

 21. Δωδωναίος avatar
  Δωδωναίος 07/10/2009 13:51:28

  Η καλή Αντιπολίτευση είναι ένας δυναμικός κατευθυντήριος αλλά και ελεγκτικός παράγοντας της Κυβέρνησης. Ετεροκαθορίζει με αποτελεσματικότητα την ορθολογική και διάφανη πορείας της διακυβέρνηση μέσα στα συντεταγμένα πλαίσια .
  Σαν τέτοια Αντιπολίτευση θέλει κάθε εχέφρων και καλόπιστος Έλληνας το άλλο μεγάλο κόμμα της Χώρας την Ν.Δ και της εύχεται μέσα από τις καταστατικές της διαδικασίες, να βρει σύντομα το βηματισμό της για το καλό της Ελλάδας.

 22. Σ. Πριμικίρης avatar
  Σ. Πριμικίρης 10/10/2009 19:30:10

  Πολύ δύσκολοι οι καιροί φίλοι αναγνώστες. Θέλω μονάχα να παραθέσω απόσματα άρθρου μου σχετικά με τα λεγόμενα.
  [...]Οι επόμενες εκλογές είναι κοντά μόνο αν δε φοβόμαστε τη γνωστή καραμέλα best-seller τύπου ‘δίλλημα ακυβερνησίας ή ισχυρής κυβέρνησης τάδε κόμματος’. Αυτοί που τα βλέπουν αλλιώς τα πράγματα είναι ήδη πολλοί και πληθαίνουν. Η ουσιαστική ανατροπή θα έρθει όταν θα συσπειρωθούν και γίνουν λίγο περισσότεροι από αυτούς που ψηφίζουν για την ευκαιριακή βόλεψη τους.

  Σημειώστε μόνο ότι συνειδητά απήχαν τουλάχιστον 1,5 εκατ πολίτες, μα τι κοινωνική ορμή αυτό αντιπροσωπεύει; Διαβάστε στο http//primikiris.gr

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.