Ο αστυνομικός ως σάκος πυγμαχίας
24/05/2015 14:03
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο αστυνομικός ως σάκος πυγμαχίας

Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως οι «μπάτσοι» είναι συνήθεις στόχος, a priori «κακοί» για το κομματικό ακροατήριο, ντρεσαρισμένο στα Εξάρχεια, στο πεζοδρόμιο και την μαχαλομαγκίαση των «κινητοποιήσεων» του «εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος».

Το είπε ωραία ένας καλός μου φίλος αστυνομικός, ο Σάκης. Αν ο αστυνομικός Υποδιευθυντής, κ. Βασίλειος Ρόκκος, δεν ήταν ένας μάχιμος Αξιωματικός με λαμπρή κατάρτιση κι είχε ακραία αίσθηση του χιούμορ, όταν είδε μπροστά του την μαντάμ Προέδρου, θα μπορούσε ν’ ανέβει σε τίποτα κάγκελα και ν’ αρχίσει να φωνάζει «βοήθεια, βοήθεια». Όμως είναι προφανώς σοβαρός άνθρωπος και διαχειρίστηκε με εγγλέζικη ψυχραιμία την απίστευτη παρέμβαση και το ύφος του αριστερού «τζακιού» που του ‘λαχε στην πλώρη. Δυστυχώς την ψήφισε και η ΝΔ και τώρα βαράνε κουτουλιές στον τοίχο μαζί με τον Τσίπρα.

Τα φιλεργατικά τσιτάτα κι οι αναρμόδιες απαιτήσεις εξηγήσεων έγιναν, επειδή υπήρχαν οι κάμερες κι αν δεν επιδείκνυε τέτοιο φλέγμα το έμπειρο αστυνομικό στέλεχος, πιθανώς θα άκουγε και την θρυλική στρατιωτική ερώτηση «είσαι ο και λέγεσαι;». Η απάντηση, με στεντορεία φωνή είναι ο βαθμός και το όνομα σου, πριν πέσει η καμπάνα. Υπάρχει βέβαια και η άλλη μυθική παρατήρηση υπουργού της πασοκάρας, που υπουργός ων και δη Δικαιοσύνης, πήγαινε και δίκαζε, απευθυνόμενος προς Εισαγγελέα της έδρας, που αποτόλμησε να κάνει πρόταση μη αρεστή στον εν λόγω. Τον διέκοψε αντιδικονομικά στην αγόρευση με την ειρωνική φράση «έχει πολύ λάσπη το ποτάμι τέτοια εποχή». Όπου ποτάμι ο ακριτικός Έβρος. Το ‘πιασε το υπονοούμενο ο Εισαγγελέας αλλά ούτε αυτός μάσησε.

Μια γενική παρατήρηση θέλω να κάνω με αφορμή το ατυχές επεισόδιο. Οι αστυνομικοί εδώ και χρόνια είναι ο συνήθης σάκος πυγμαχίας της πολιτικής τάξης, των συνδικαλιστών, των διαδηλωτών, του αγενούς πολίτη, όποιου του καπνίσει, ειδικά όταν υπάρχουν κάμερες.

Το κακό άρχισε στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ένας καλός Αξιωματικός, πατριώτης, Ιερολοχίτης και Καταδρομέας, συμμετασχών και στην καταστολή της κομμουνιστικής ανταρσίας το 1946 - 194949, με ενεργό ρόλο στην αποστολή της Ελληνικής Μεραρχίας στην Κύπρο αλλά βαθιά αφοσιωμένος πλέον στο κόμμα και στον Ανδρέα, ο μακαρίτης πια Αντώνης Δροσογιάννης, είχε κάνει μια ατυχή δήλωση ως υπουργός: «Ως τώρα ο πολίτης φοβόταν τον Χωροφύλακα. Εμείς θα κάνουμε τον Χωροφύλακα να φοβάται τον πολίτη». Κι έτσι χρόνο με το χρόνο γείραμε στην άλλη, κακή, μπάντα. Διότι στις σοβαρές χώρες αστυνομικοί και πολίτες δεν έχουν φόβο αλλά αμοιβαίο σεβασμό. Ιδιαίτερα δε οι ασκούντες εξουσία κι οι εκλεγμένοι άρχοντες είναι διπλά προσεκτικοί στην συμπεριφορά τους στα όργανα της τάξης. Ο Κάμερον σούταρε νύχτα τον βασικό του σύμβουλο γιατί διανοήθηκε να συμπεριφερθεί προσβλητικά σε αστυνομικούς. Στην Ελλάδα όμως το έχουμε πει, δώσε μισή «σαρδέλα» εξουσίας στον Έλληνα και θα δεις τον πραγματικό του χαρακτήρα. Ειδικά δε για τους εξουσιαστές, ο αστυνομικός είναι εύκολος στόχος επίδειξης μαγκιάς και δύναμης. Διότι κατά κανόνα θα κάτσει προσοχή και θα υποστεί τον εξουσιαστή να κάνει το «κομμάτι» του.

Το αυτό ισχύει και με τους στρατιωτικούς αλλά αυτοί δεν πολυπροσφέρονται για επικοινωνιακές μαγκιές, γιατί δεν είναι στους δρόμους και στις πλατείες αλλά μέσα στα στρατόπεδα, στα νησιά, στα βουνά και στα λαγκάδια.

Έχει γίνει, ατυχώς, κι από δικούς μας υπουργούς, πολύ σπάνια, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως οι «μπάτσοι» είναι συνήθεις στόχος, a priori «κακοί» για το κομματικό ακροατήριο, ντρεσαρισμένο στα Εξάρχεια, στο πεζοδρόμιο και την μαχαλομαγκίαση των «κινητοποιήσεων» του «εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος».

Για τους σοβαρούς πολίτες όμως, εν έτει 2015, με ασύδοτη δημοκρατία κι όχι τάχα έλλειμμα ελευθερίας, ο αστυνομικός δεν είναι σάκος πυγμαχίας, πειθήνιο όργανο εκτόνωσης παραφουσκωμένων εγώ αλλά η Εσωτερική Φρουρά της Δημοκρατίας, άξιος σεβασμού, κυρίως από τους ταγούς, όσα προβλήματα ή φιλοδοξίες κι αν έχουν…

(Δημοσιεύεται στην “Κυριακάτικη Δημοκρατία”)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 24/05/2015 14:27:31

  Τις εποχές που,δυστυχώς,η εικόνα του αστυνομικού απέπνεε φόβο και όχι σεβασμό,πλήρωσαν τα χρόνια μετά την Αλλαγή του '81,ο κλάδος των οργάνων της τάξεως. Αργότερα βοήθησε κι η εκδικητική μανία και διάθεση των αναρχοαριστερομπαχαλάκηδων,να βγάλουν πάνω στους αστυνομικούς όλα τα κομπλεξικά τους απωθημένα,που καλλιεργούνται σχεδόν από το Δημοτικό και θεριεύουν στο Πανεπιστήμιο. Πραγματικά,το έργο των σημερινών αστυνομικών είναι τρομερά δύσκολο,διότι εκτός της φύσης της εργασίας τους,κουβαλούν σαν κατάρα τις αμαρτίες παλαιοτέρων γενεών και νοοτροπιών...

 2. kromanos avatar
  kromanos 24/05/2015 16:29:40

  Η νέα Λουκά..

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 24/05/2015 17:01:26

  Εξαιρετικός.Αν προσθέσεις και το πείραμα του "ένστολου συνδικαλισμού",εχεις το παζλ συμπληρωμενο.Οι παρατάξεις στον συνδικαλισμό καιοι κομματικές προαγωγές εξασφάλισαν μια αδύναμη ελ.ας

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Μεγάλες στιγμές 24/05/2015 18:18:24

   Αν λειτουργούσε σωστά, όπως πχ στην Γερμανία κλπ, θα ήταν θετικό. Όπως είναι όμως εδώ, έχεις δίκιο.

 4. δημης avatar
  δημης 24/05/2015 21:06:11

  -Ποιοί θέλουν την ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ;;;; Δυστυχώς και πρώτοι από ΟΛΟΥΣ αυτοί που τους ψηφίζουν.... Όταν στα οργανωμένα Κράτη και Δημοκρατικά (μιάς και έχουν την ..συνήθεια να εφαρμόζονται οι Νόμοι)... υπάρχουν και εφαρμόζονται Η διάκριση των Εξουσιών Δεν διανοείται κανείς να μην σταματήσει στο πρώτο "ἁλτ" του Αστυνομικού και Η Κοινωνία έχει αποδεχτεί την πειθαρχία και την βία στην Εφαρμογή του ΝΟΜΟΥ ... Εδώ υπουργός του πασοκ παραβιάζει κόκκινα και απειλεί τον Αστυνομικό που τον σταμάτησε... Και οι τωρινοί ,μιάς και οι μπαμπάδες από το πασοκ ξεκίνησαν, έχουν την ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ.

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 24/05/2015 21:27:12

  Αλίμονό μας, αν οι εκάστοτε κυβερνώντες παρεμβαίνουν με τόση ωμότητα και αστοχία στο έργο της αστυνομίας ... τέτοιες συμπεριφορές πληγώνουν τη δημοκρατία .. και πολύ περισσότερο όταν υιοθετούνται και επιδεικνύονται εμφατικά από την Πρόεδρο της Βουλής.

 6. georgiosks avatar
  georgiosks 25/05/2015 09:00:21

  τι τα θες, τι τα γυρεύεις. Η ελπίδα είναι εδώ.

 7. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 25/05/2015 16:57:03

  Και προβλήματα και φιλοδοξίες (μάταιες) έχει...

 8. Ραβινος avatar
  Ραβινος 26/05/2015 08:47:28

  Ειχε φροντισει να γινει ο αστυνομικος σακος του μποξ ενας αλλος πριν την μανδαμ ο Πακης το 2008 που κι'αυτον τον ψηφισε δυστυχως η ΝΔ.Ποσα λαθη επι λαθων θα γινουν ακομη απο την ΝΔ ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.