Ο Τσίπρας πουλάει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς
04/01/2015 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας πουλάει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς

Μνημείο αντιφάσεων και απίστευτο παιχνίδι με τις λέξεις στα όρια της προεκλογικής εξαπάτησης αν δεν τα έχει ήδη ξεπεράσει είναι το οικονομικό και κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μνημείο αντιφάσεων και απίστευτο παιχνίδι με τις λέξεις στα όρια της προεκλογικής εξαπάτησης αν δεν τα έχει ήδη ξεπεράσει είναι το οικονομικό και κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για όλα τα κρίσιμα θέματα όπως η ρύθμιση του χρέους, η σχέση με τους εταίρους και δανειστές καθώς και το πρόγραμμα που θα συνοδεύσει τη σχέση της χώρας μαζί τους, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε πολλές και αντικρουόμενες μεταξύ τους θέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει πως γίνεται να «απορρίπτεις τη λογική των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων» και την ίδια ώρα να συνεχίζεις στην ίδια πρόταση και να λες ότι «παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών»; Και όχι μόνο αυτό αλλά να ζητάς την εξαίρεση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Από που αλλού θα κόψει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό;

Το μεγάλο πάρτι με την πανσπερμία απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας το έδωσε όταν μίλησε για το θέμα του χρέους. Ανέφερε τόσο την ανάγκη διαγραφής του όσο και την ανάγκη αναδιάρθρωσής του. Τι ισχύει τελικά; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος για το τι θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Διαπραγματευόμαστε εντός της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών (…) τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών». Πρόκειται για δύο αντικρουόμενες θέσεις. Είτε θέλεις διαγραφή της ονομαστικής του αξίας είτε θέλεις «τεχνική που δε θα ζημιώνει…». Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε.

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας είπε τη λέξη «διαγραφή» για να την ακούνε οι οπαδοί του και η εσωκομματική αντιπολίτευση και να ικανοποιούνται και τα υπόλοιπα που είναι «ψιλά γράμματα» για να απευθυνθεί έξω. Αλλά αυτό συνιστά κοροϊδία και είναι πολιτικά ανέντιμο απέναντι στους ψηφοφόρους και ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους της Αριστεράς που έχουν υποστεί ανάλογες πρακτικές στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ.

Ένα ακόμα παράδειγμα με αυτό της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κριτική που δέχεται ότι επιδιώκει τη ρήξη με τους εταίρους. Εμείς –είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- θέλουμε τη ρήξη με τη βαρβαρότητα και το παράλογο και μάλιστα παρά τα όσα δυσανάγνωστα είπε για το χρέος και τη λιτότητα πρόσθεσε με σιγουριά ότι θα κλείσει και συμφωνία με τους δανειστές!

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τη λέξη «ρήξη» για να ικανοποιεί το αίσθημα του κόσμου της Αριστεράς αλλά ταυτόχρονα το ενέτασσε σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο ώστε να χάνει το νόημά της. Ωστόσο ως τότε υπολογίζει ότι θα έχει υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε αρκετά αναλυτικά αυτό που είχε πει προ ημερών ο βουλευτής του Αλέξης Μητρόπουλος ότι δηλαδή η Κουμουνδούρου θέλει το ECCL (προληπτική γραμμή χρηματοδότησης) αλλά χωρίς την «προίκα» που τη συνοδεύει. Θα μπορούσε να το πει και κάπως διαφορετικά αντιγράφοντας και παραφράζοντας ένα παλιότερο σύνθημα της ΝΔ. Θα μπορούσε αν ήταν ειλικρινής απέναντι στο εκλογικό σώμα να πει ο Αλέξης Τσίπρας: «υπάρχει καλύτερο μνημόνιο και το θέλουμε».

Σε ότι αφορά την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι σέρνει το χορό των ζόμπι με μουσική υπόκρουση το ψέμα σε όλες τις εκδοχές του. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εμμέσως αναφέρθηκε στο Γιώργο Παπανδρέου χωρίς πάντως ούτε αυτόν να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε διεκδικεί επιστροφή στο 2009 αλλά θέλει να συγκρουστεί με το 2009 και όλα αυτά που μας έφεραν στο μνημόνιο.

Επιλεκτικός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ως προς την διεθνή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος μόνο σε εκείνα τα δημοσιεύματα που μιλούν κατά της Μέρκελ ή θετικά για το ΣΥΡΙΖΑ και αποσιωπώντας εκείνα που είναι και τα περισσότερα και στρέφονται ενάντια στην πολιτική που επαγγέλλεται η Κουμουνδούρου.

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 04/01/2015 12:01:28

  Το κλείσιμο της συμφωνίας και η ρύμθιση του χρέους ως επόμενο βήμα είναι κρίσιμο, κρισιμότατο θέμα. Υπάρχουν και άλλα κρίσιμα ζητήματα όμως. Πρέπει να πάει κι εκεί η "μπάλα", όσο κι αν δε βολεύει τον Αλέξη. Για παράδειγμα οι παρούσες συγκυρίες με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και την επερχόμενη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συνιστούν μοναδική/ουσιαστική ευκαιρία και ίσως αποτελούν την πλέον κατάλληλη στιγμή για την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδας, με επόμενο βήμα τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Έτσι διασφαλίζονται νόμιμα κυριαρχικά διακιώματα και δημιουργείται ένας χώρος κοινών συνόρων και συμφερόντων με γείτονες της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υ.Γ. Αλέξη σου έχουν πει κάτι γι' αυτά τα ζητήματα;

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ airman 05/01/2015 00:26:20

   ῎Αστο, τώρα εἶναι πολύ ἀπασχολημένος μέ τό ράψιμο "πρωθυπουργικῶν" κουστουμιῶν. ῞Ολα τ᾿ ἄλλα μποροῦν νά περιμένουν, βλέποντας καί κάνοντας! :)

 2. δημης avatar
  δημης 06/01/2015 12:44:24

  Θα μπορούσε να λέει μία λεζάντα κάτω από τη φωτό.... "Αφήνω πίσω μου όλα αυτά ..σηκώνω το χέρι και τα ρίχνω κάτω"....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.