Ο Τσίπρας ετοιμάζει ηρωική έξοδο;
13/04/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας ετοιμάζει ηρωική έξοδο;

Η προσφυγή στο λαό ουσιαστικά θα του δώσει τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του αλλά και να διαμορφώσει ένα νέο εσωκομματικό τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν σ’ αυτή την περίπτωση από το ποια ερωτήματα θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό και σε τι θα τον καλέσει να αποφασίσει…

Τα μαντάτα δεν είναι καθόλου καλά για την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές αν υπάρξει. Τα τελευταία μηνύματα της Λαγκάρντ και οι διάλογοι με το Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον όπως δημοσιεύονται στο Έθνος της Κυριακής είναι χαρακτηριστικοί για την οριακή κατάσταση και τους κινδύνους που διατρέχουν την ελληνική οικονομία.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν επίσης στο ότι η δυσπιστία των εταίρων προς την κυβέρνηση του Τσίπρα είναι πλήρης και ταυτόχρονα τα άδεια ταμεία «δείχνουν» στην κατεύθυνση της λήψης νέων δυσβάσταχτων φορολογικών μέτρων αλλά και περικοπών σε εισοδήματα. Πρόκειται ακριβώς για τα μέτρα που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει χαρακτηρίζοντάς τα ως υφεσιακά ενώ την ίδια στιγμή με την απραξία της βυθίζει στην ύφεση την οικονομία και όσο περνάει ο καιρός με τη στάση των υπουργών της καθιστά μονόδρομο τέτοια μέτρα αν δεν θέλει να κηρύξει στάση πληρωμών.

Η ομολογία άλλωστε του Γιάνη Βαρουφάκη πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού δείχνει ότι αυτός ο συμβιβασμός αν επιτευχθεί δεν θα είναι καθόλου «έντιμος» όπως τον ορίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Η απάντηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να κλείσει καμία συμφωνία με μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα βρίσκονται στον αντίποδα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι βαδίζουμε στο απόλυτο αδιέξοδο.

Στην πραγματικότητα εδώ και καιρό ο Τσίπρας καλείται να διαλέξει όχι μόνο στα ζητήματα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας όπως τον καλεί ο υπουργός του Γιάννης Πανούσης αλλά και στα ζητήματα της οικονομίας και τη στρατηγική της χώρας. Ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να κάνει τη στροφή, σε ένα βαθμό την έχει ήδη πραγματοποιήσει ωστόσο δεν μπορεί να την κάνει με τους όρους της πλήρους παραδοχής της αποτυχίας της στρατηγικής του για «τέλος της λιτότητας με αλλαγή της Ευρώπης», γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει μπουρλότο ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι αμφίβολο αν θα έχει πολιτικό μέλλον ο Τσίπρας έτσι όπως ο ίδιος το έχει οραματιστεί. Άλλωστε μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήδη έχει υποστεί ρωγμές η προεδρική πλειοψηφία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος του προβληματίζεται για το μετεωρισμό της κυβέρνησης, παρά την υποστήριξη που της παρέχει, ενώ και η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί «ειρηνικά» ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της λιτότητας και των μνημονίων.

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την αποτυχημένη του στρατηγική, μας οδηγεί σε ένα τρίτο μνημόνιο. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται στην πράξη να κυβερνήσει στη βάση της παράτασης του μνημονίου που έχει υπογράψει και ουσιαστικά δεν θέλει να κλείσει και να χρεωθεί τη συμφωνία με τους εταίρους γιατί είναι σαν να παραδέχεται ότι προεκλογικά είχε βάλει τον ελληνικό λαό να κυνηγάει χίμαιρες και χαμένους παραδείσους. Ουσιαστικά θα καταρριφθεί και το τελευταίο του καταφύγιο περί «σκληρής και περήφανης διαπραγμάτευσης» και θα αποδειχτεί ότι το καρπούζι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάπα.

Ποιοι δρόμοι απομένουν στον Αλέξη Τσίπρα αν δεν θέλει να κάνει Κούγκι την Ελλάδα; Τον πρώτο δρόμο που είναι να στηριχτεί σε μια νέα πλειοψηφία στη βουλή τον έχει απορρίψει πολλάκις και μάλιστα κατηγορηματικά. Με τον πιο απόλυτο τρόπο έχει κλείσει κάθε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο δεύτερος δρόμος είναι οι κάλπες με πιθανότερο ενδεχόμενο τις εκλογές από ένα δημοψήφισμα. Είναι ο μόνος δρόμος αν θέλει να παραμείνει ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον ξέραμε ως σήμερα και ταυτόχρονα να κάνει πιο ομαλά την κωλοτούμπα χωρίς να ξεφτιλιστεί ως μεγάλος δημαγωγός και ψεύτης των εκλογών του Ιανουαρίου. Αυτό το σενάριο φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το μόνο λογικό σενάριο για τον Τσίπρα όπως πολιτεύεται αυτούς τους σχεδόν τρεις μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε το θέμα εκλογές ή δημοψήφισμα το έχει ανοίξει ο ίδιος μέσω του Βαρουφάκη προ λίγων εβδομάδων και κατ’ ουσίαν δεν το έχει διαψεύσει ποτέ. Ακόμα και οι αναφορές του ότι δεν έχει ανάγκη τις εκλογές γιατί θα πάρει αυτοδυναμία μάλλον ως «απειλή» ακούγεται παρά ως διάψευση. Επιπλέον η προσφυγή στο λαό ουσιαστικά θα του δώσει τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του αλλά και να διαμορφώσει ένα νέο εσωκομματικό τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν σ’ αυτή την περίπτωση από το ποια ερωτήματα θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό και σε τι θα τον καλέσει να αποφασίσει…

Αλλά όλα αυτά θα έχουν νόημα αν στο μεταξύ δεν έχει γίνει Κούγγι η οικονομία. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Τσίπρας απέδειξε πόσο χρόνο αλλά και χρήμα μπορεί να σπαταλήσει μια ολόκληρη χώρα για να ανέχεται τα καμώματα μιας στρατηγικής που έχτιζε παλάτια στην άμμο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. makis avatar
  makis 13/04/2015 14:20:20

  Αν σε περιπτωση έχουμε εκλογές αυτοί που ψήφισαν τον ψεκασμένο μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν μετά και από αυτό.... ''Το φέραμε, το φέραμε το ευρωπαικό!'' http://shar.es/1gQnoN

 2. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ avatar
  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ 13/04/2015 17:14:49

  ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: ΣΩΤΗΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Ή ΠΝΙΓΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥ? ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Ή ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ? ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ Ή ΔΟΥΛΙΚΗ? ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ή ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ?
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΟΤΙΔΗΣ avatar
   ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΟΤΙΔΗΣ @ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ 13/04/2015 22:36:24

   Tο ερωτημα σας κ. Σωτηροπουρουλε θα μπορουσε να διατυπωθει . Πνιγητε ολοι η ας σωθουν οι περισσοτεροι?? Η παρουσα ΚΥβερνηση δεν εχει διακριθει ως ναυαγωστης αλλα ως εμπρηστης.

 3. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 16/04/2015 00:32:54

  Μαλλον ψαχνουν σε ποια χωρα θα πανε . Νυχτα και με ψευδωνυμο. Γιατι ο κοσμος θα εξεγερθει μολις δει οτι δεν εχει να ζησει πλεον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.