Ο Σαμαράς και ο νέος ελληνικός καπιταλισμός
07/08/2014 11:50
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς και ο νέος ελληνικός καπιταλισμός

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Στην θέση του κρατικοδίαιτου πελατειακού μοντέλου των νταβατζήδων, των ημετέρων, των μπετατζήδων και των καναλαρχών, καλούμαστε ως κοινωνία να προκρίνουμε ένα νέο μοντέλο ελληνικού καπιταλισμού

Πολλή κουβέντα έχει γίνει στο παρελθόν και γίνεται ακόμη στον καιρό της κρίσης για την έννοια του «πατριωτισμού» και την ιδιότητα του «πατριώτη».

Το έχω γράψει πολλές φορές και δεν θα βαρεθώ να το αναφέρω ακόμη μία: για μένα ο μεγαλύτερος πατριώτης είναι αυτός που δρα προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης της οικονομίας της χώρας. Λαμβανομένου υπόψη του «ασταθούς» και όχι και τόσο φιλικού γεωπολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο καλούμαστε να επιβιώσουμε ως Έθνος και ως κοινωνία, μια ισχυρή οικονομία είναι η απόλυτη προϋπόθεση για ισχυρές και αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είναι «εκ των ων ουκ άνευ» σε αυτή την δύσκολη, σκληρή και επικίνδυνη προσπάθεια.

Το «vivere pericolosamente» λοιπόν, εκτός πολλών άλλων που συχνά αναλύει στα ενδιαφέροντα άρθρα του ο φίλος Κρανιδιώτης, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται (και) πάνω στα ακλόνητα και στιβαρά θεμέλια μιας υγιούς, παραγωγικής και αποτελεσματικής οικονομίας. Μιας οικονομίας στην βάση της φιλελεύθερη και ανοιχτή, καινοτόμα και τολμηρή, εξωστρεφής και ευέλικτη. Μιας οικονομίας τέλος, ικανής να υποστηρίξει εκείνο το κοινωνικό κράτος πρόνοιας που έχει ανάγκη ένας (μικρός) λαός ένδεκα εκατομμυρίων ανθρώπων, ώστε να διατηρεί την απαραίτητη εκείνη κοινωνική και εθνική συνοχή που θα τον βοηθήσει να επιβιώσει μέσα σε ένα τόσο αφιλόξενο, ευμετάβλητο και πολλές φορές απροκάλυπτα εχθρικό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ειδομένη από αυτή την σκοπιά, η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας αποκτά έναν ακόμη πιο επιτακτικό χαρακτήρα επείγοντος. Το ανέξοδο «σκίσιμο» μνημονίων, η επίδειξη κούφιου αντι-γερμανισμού και η στείρα εμμονή στο αποτυχημένο και καταστροφικό κρατικοδίαιτο πολιτικο-οικονομικό μοντέλο, κρατούν την χώρα δέσμια της παρατεινόμενης κρίσης, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο κάποιου «ατυχήματος» που δεν θα εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς, αλλά θα έχει ίσως καταστροφικές συνέπειες για την χώρα και τον ελληνισμό γενικότερα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στα σοβαρά τον πατριωτισμό του σημερινού Πρωθυπουργού της χώρας. Και χωρίς να ισχυρίζομαι πως είμαι μέσα στο μυαλό του, ή πως γνωρίζω αυτά που σκέφτεται, είμαι βέβαιος πως σε αυτή την κρίσιμη καμπή του δύσκολου δρόμου είναι έτοιμος για το μεγάλο στοίχημα. Αποχαιρετώντας τα μνημόνια, αποφασισμένος να διαπραγματευτεί μέχρις εσχάτων την βιωσιμότητα του χρέους, είναι πια ελεύθερος να χαράξει την νέα πορεία της οικονομίας της χώρας.

Στην πράξη, ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του το τιτάνιο έργο της αλλαγής του λάθους μοντέλου. Την χάραξη στην ουσία ενός ελληνικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Την στοχοθέτηση, σχεδιασμό και ανάπτυξη ενός ελληνικού τύπου καπιταλισμού, μιας ελεύθερης, αυτόνομης και όχι ασύδοτης νέας επιχειρηματικότητας, που θα στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και των ανθρώπων του.

Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει γρήγορα, πειστικά και αποτελεσματικά. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν μπορούν να περιμένουν εσαεί. Οι πρώτες κινήσεις δείχνουν πως το μήνυμα έχει ληφθεί. Δεν είναι δυνατόν να ποντάρουμε στην βαριά βιομηχανία, στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, στα φασονατζίδικα των μεγάλων πολυεθνικών. Μας πρόλαβαν άλλοι, κίτρινοι, ροζ, μελαμψοί, πράσινοι, πολύχρωμοι. Το κάνουν καλά, και κυρίως φθηνά. Τόσο φθηνά, που ούτε οι βαλκάνιοι «σύντροφοι» με τα εξευτελιστικά μεροκάματα δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν.

Δεν είναι επίσης δυνατόν να ποντάρουμε στην κρατική επιχειρηματικότητα ή στις δημοσιοϋπαλληλικές προσλήψεις που υπόσχεται χωρίς μέτρο ο Αλέξης Τσίπρας. Έννοιες όπως η «κοινωνική επιχειρηματικότητα», ο «κοινωνικός έλεγχος επιχειρήσεων» και οι εκφοβιστικές απειλές εναντίον όλων αυτών που σκέφτονται να επενδύσουν τα χρήματά τους στην χώρα, είναι ακριβώς αυτό που δεν χρειάζεται η νέα αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας. Είναι σίγουρο πως έχουμε ανάγκη και τον τελευταίο καλόπιστο επενδυτή, όπως έχουμε ανάγκη και όλες τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου που ασφυκτιούν στην ακινησία και την απραξία της παρατεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας. Εκείνο που δεν έχουμε ανάγκη είναι το χωρίς όρια «ξεπούλημα» και την δημιουργία μιας νέα γενιάς κρατικοδίαιτων «επιχειρηματιών» που θα μας ξανακαθίσουν στον σβέρκο όπως οι παλιοί που προσπαθούμε εδώ και τόσο καιρό να απαλλαγούμε από αυτούς.

Τουρισμός, ναυτιλία, πρωτογενής τομέας με μπουτίκ προϊόντα, νέες τεχνολογίες, εξειδικευμένες υπηρεσίες, λογισμικό, ποιοτική μεταποίηση. Αυτοί είναι οι τομείς όπου η χώρα διατηρεί συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν να «δώσουν» γρήγορα νέες θέσεις εργασίας χωρίς την ανάγκη τεράστιων επενδύσεων. Ευτυχώς, όπως φαίνεται αυτοί είναι οι τομείς επίσης που προκρίνει ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την γρήγορη είσοδο της Ελλάδας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα στο 2014!

Εργαλεία όπως οι αποκρατικοποιήσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και η πώληση ή ενοικίαση αναξιοποίητων περιουσιακών στοιχείων του κράτους, θα βοηθήσουν και θα δράσουν επικουρικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να γίνουν με διαφάνεια, σχεδιασμό και κυρίως, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις. Η αιφνιδιαστική αλλαγή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ δείχνει πως έχει ληφθεί και αυτό το μήνυμα. Η εντύπωση που πρέπει να αποκομίσουν όλοι όσοι τριγυρίζουν την χώρα είτε με αρπακτικές είτε με αγαθές – επιχειρηματικές προθέσεις, είναι πως δεν «ξεπουλάμε» αλλά θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία προς αμοιβαίο όφελος. Έτσι οι πρώτοι θα ξεκουμπιστούν μια ώρα αρχύτερα και οι δεύτεροι να αισθανθούν ευπρόσδεκτοι να επενδύσουν ώστε να κερδίσουμε κι εμείς και οι ίδιοι.

Στην παρούσα περίσταση θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο Αντώνης Σαμαράς το γνωρίζει και έχει αρχίσει να το εφαρμόζει. Η φετινή αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μόνο τυχαία δεν είναι. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, αρχίζει να φουλάρει τις μηχανές της. Όσοι μεμψιμοιρούν πως θα καταντήσουμε «γκαρσόνια της Ευρώπης» ας καταθέσουν τα μεγαλεπήβολα δικά τους σχέδια για την ανάπτυξη που αυτοί ονειρεύονται.

Σίγουρα, μονάχα ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας δεν φτάνουν. Από κει όμως θα προέλθουν οι πρώτες γρήγορες νέες θέσεις εργασίας, ώστε να ανασάνουν λιγάκι οι άνεργοι συμπατριώτες μας. Θα ακολουθήσουν και οι τομείς των καινοτόμων προϊόντων, των τεχνολογικών πάρκων, των συνεταιρισμών παραγωγής λογισμικού, των επιχειρήσεων εξειδικευμένων υπηρεσιών, των επιχειρήσεων υγείας και του ιατρικού τουρισμού, καθώς και η μεταποίηση προϊόντων υψηλής ποιότητας. Όλοι σχεδόν αυτοί οι τομείς, θα μπορούσαν να δράσουν αναπτυσσόμενοι ως κυματοθραύστης της μάστιγας της μετανάστευσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού υψηλής αποδοτικότητας. Έτσι θα πιάσουν τόπο και τα χρήματα που ξοδεύουμε και εμείς ως γονείς και το ίδιο το κράτος, για τον καταρτισμό επιστημόνων, τις υπηρεσίες των οποίων «απολαμβάνουν» εντελώς δωρεάν, άλλες κοινωνίες και άλλες χώρες που έχουν δουλειές να τους προσφέρουν.

Όλα αυτά δεν θα γίνουν ως δια μαγείας. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για επιλεκτικό μετριασμό της φορολογίας και για εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας (ενεργειακού, κλπ) κινητροδοτούν αυτές ακριβώς τις προσπάθειες για την νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η προσπάθεια είναι να βοηθηθούν επίσης και οι τελευταίες βαριές βιομηχανίες που έχουν μείνει στην χώρα (κυρίως οι ενεργοβόρες) και να ξαναδουλέψουν αυτές που προσφάτως έκλεισαν λόγω δυσβάσταχτης φορολογίας και ενεργειακού κόστους. Στο απώτερο μέλλον, μπορεί να εξεταστεί και η κινητροδότηση για δημιουργία καινούριων βιομηχανικών επιχειρήσεων. Όμως αυτό θα απαιτήσει χρόνο, αλλαγή επιχειρηματικής κουλτούρας και κυρίως, πολλά κεφάλαια που αυτή την στιγμή είναι δυσεύρετα.

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως το παλιό αποτυχημένο πολιτικο-οικονομικό μοντέλο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού θα πρέπει να αλλάξει άρδην. Η νέα επιχειρηματικότητα θα προέλθει φυσικά μέσα από τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Το καινούριο δημόσιο θα πρέπει να εξασφαλίσει προς τούτο, ένα δίκαιο, ουδέτερο, ανταγωνιστικό και υψηλά εποπτευόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς κομματικούς φαβοριτισμούς, «κουμπάρους», γραφειοκρατικά εμπόδια και διαφθορά. Παράλληλα με τα ανοίγματα προς την επιχειρηματικότητα, γίνονται και κινήσεις προς την κατεύθυνση δομικών αλλαγών του δημόσιου τομέα όπως η αξιολόγηση του προσωπικού, η κινητικότητα, οι απολύσεις των επίορκων και η αντικατάστασή τους με νέους, ικανότερους υπαλλήλους. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας πως δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή πορεία της χώρας εκτός του ιδιωτικού τομέα και χωρίς την αλλαγή του σημερινού δυσκίνητου, γραφειοκρατικού, διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα.

Ο Πρωθυπουργός, αφού σταθεροποίησε την οικονομία, εξαφάνισε τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αποκατέστησε την θέση της χώρας στο εξωτερικό, ήρθε η ώρα να προχωρήσει στην αλλαγή του αποτυχημένου αναπτυξιακού της μοντέλου. Στην θέση του κρατικοδίαιτου πελατειακού πολιτικο-οικονομικού μοντέλου των νταβατζήδων, των ημετέρων, των μπετατζήδων και των καναλαρχών, καλούμαστε ως κοινωνία να προκρίνουμε ένα νέο μοντέλο ελληνικού καπιταλισμού. Ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, που θα αποδώσει νέες θέσεις εργασίας χωρίς τεράστιες επενδύσεις μέσω συγκεκριμένων φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων κινήτρων, αξιοποιώντας παράλληλα, μετά από σχεδιασμό και προγραμματισμό τα παραμελημένα assets της Ελλάδας, μέσω στοχευμένων ιδιωτικοποιήσεων και πώλησης ή ενοικίασης επιλεγμένων πολλαπλασιαστών αμοιβαίου οφέλους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 04/08/2014 08:01:04

  Εξαιρετικό άρθρο Ακενατών. Να προσθέσω δύο σημεία. Α. Οι πλοίσιοι βόρειοι ευρωπαίοι συνταξιούχοι επιλέγουν να αγοράσουν σπίτια και να καταναλώνουν την σύνταξή τους στην ισπανία, την γαλλία, την βόρεια ιταλία. Γιατί όχι στην Ελλάδα; Γιατί ο συνταξιούχος έχει ως κριτήριο το καλό δημόσιο σύστημα της χώρας που θα πάει να ακουμπάει την σύνταξή του. Ο Βορίδης και οι συμβουλοί του το έχουν ψυχανεμιστεί καθόλου; Ή μήπως εμείς οι Έλληνες δεν θέλουμε να πουλάμε την γη μας στους βόρειους; Τη γη που εγκαταλείψαμε; τα σπίτια που πουλήσαμε ήδη στους Αλβανούς; Β. Όλα είναι θέμα παιδείας. Για να φτιαχθεί ο ελληνικός καπιταλισμός, όπως τον περιγράφεις πρέπει να αλλάξει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τα νηπιαγωγεία. Χθες. Τον έχεις ικανό τον Λοβέρδο να το σκεφθεί έστω;

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 04/08/2014 11:01:18

  Αν είναι να γράψει κάποιος ευχολόγιο, να προσευχηθεί στις δυνάμεις της φύσης ή τον Θεό για κάτι καλύτερο, μπορεί να το κάνει πιο απλά : "Κάνε Θεέ μου να γεμίσουμε πετρέλαια, χρυσό, διαμάντια, να μας χαρίσουν το χρέος, γίνουμε όλοι πλούσιοι".

 3. George N avatar
  George N 04/08/2014 11:06:00

  Η πληροφορική θα μπορούσε να αναπτυχθεί αλλά πλέον είναι αργά, μια και το υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας έχει μεταναστεύσει. Οι λίγοι που απέμειναν ασχολούνται με mobile εφαρμογές για την διεθνή αγορά αλλά υπάρχει ένα σημείο επιτυχίας που υπαγορεύει αλλαγή έδρας. Υπάρχει και μια μικρή ομάδα που δουλεύει στο εξωτερικό και απλά μένει Ελλάδα. Η τεχνολογία το επιτρέπει. Το τρένο πάντως μάλλον έχει φύγει από τον σταθμό. Λίγο πολύ τα ίδια και στην Ιατρική/Ιατρικό τουρισμό. Πια ίσως στην εκπαίδευση ξένων φοιτητών να μπορούσε να γίνει κάτι αλλά μέχρι να αλλάξει το πλαίσιο η Κωνσταντινούπολη, η Ολλανδία και η Σκωτία θα έχουν επικρατήσει σε αυτόν τον τομέα κρίνοντας από τα άλματα που κάνουν. Μάλλον too little, too late.

 4. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 04/08/2014 11:20:12

  Ωραία αυτά αλλά με ποιον πάγκο?... Με τον Μπένι, τους καρεκλοκένταυρους πασοκτζήδες, τον Άδωνη, τον Μηταράκη και τα άλλα παιδιά?...Με ποιούς συμμάχους? ...Με τον Κόκκαλη, τον Μπόμπολα κλπ....Ε?

 5. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 04/08/2014 12:15:35

  ....Αναρωτηθήκατε, ποτέ , τί φοβίζει επί τ ης ουσίας τους "φιλέλληνες", κυρίως , πλούσιους συντ/χους βορειο-ευρωπαίους; Η έλλειψη "λειτουργικών" δομών δημοσίου ... και μεταξύ άλλων, η επιθετική πολιτική που ασκείται στους ιθαγενείς ....., στους Έλληνες-Ευρωπαίους πολίτες και μεταξύ όλων των άλλων στους μη πλούσιους συνταξιούχους (συγκριτικά, πάντα με αυτούς)...... Απορίες, αλλοδαπών "φιλελληνων" Αξιωματούχων και υπηρετούντων σε διεθνή συμμαχία... Και κάποιοι άλλοι..., βορειο-ευρωπαίοι, απλώς, επιθυμούν να πραγματοποιήσουν το γονιδιακό -όπως μας διδάσκουν οι ιστορικές πηγές- όνειρο από-κτησης του νότου .....Καλημέρα.

 6. blue nile avatar
  blue nile 04/08/2014 12:29:59

  Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου με τους φίλους μου και έχει πιαστεί το χέρι μου να γράφω εδώ ένα πράγμα: Ελλειμματική χώρα όπως η Ελλάδα εντός νομισματικής ένωσης σε περίοδο Κρίσης (και μάλιστα τόσο πελώριας όπως αυτή που βιώνουμε μετά το 2008, με την συνεπαγόμενη παγίδα ρευστότητας) δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για να βγει από την Κρίση με δικές της και μόνο δυνάμεις. Πολύ περισσότερο να αναπτύξει παραγωγικό μοντέλο δικό της. Ξέρω είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί κάποιος ότι τελεσίδικα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ακόμα και όλες τις μεταρρυθμίσεις να κάνουμε, ακόμα και αν περιορίσουμε το δημόσιο στο μισό η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσο οξύ πρόβλημα παράλληλης πια χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα , του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών που ότι και να γίνει ανάπτυξη δεν θα δούμε αν περνάει αυτή μόνο από το χέρι μας. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι η ανάπτυξη απαιτεί τεράστιους πόρους, ζεστό χρήμα δηλαδή, που αυτή τη στιγμή δεν το έχει ούτε το δημόσιο για να κάνει δημόσιες επενδύσεις ούτε και ο ιδιωτικός τομέας που έχει χρεοκοπήσει. Πολύ περισσότερο οι τράπεζες που οι κοκκινίλες τους τις έχουν μετατρέψει σε τράπεζες ζόμπι.
  Για ξένους επενδυτές μη το συζητάμε, κανείς σοβαρός δεν θα πάει σε χώρα με μη βιώσιμο χρέος.
  Αν είχαμε δικό μας νόμισμα (στο οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να πάμε) θα μπορούσαμε με μια μεγάλη λυτρωτική υποτίμηση να κουρεύαμε το χρέος μας μετατρέποντας το σε βιώσιμο και να τονώναμε σε όφελος μας τις χρηματικές ροές προς τη χώρα μας. Τώρα μέσα σε κοινό νόμισμα εξαρτιόμαστε σε απόλυτο βαθμό από τους εταίρους μας που όμως μας καταστρέφουν με την επιμονή τους σε μονοδιάστατη λιτότητα και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι από το καταστατικό της ευρωζώνης, όπως θα έπρεπε να είναι αυτό γραμμένο, να κάνουν τις παραγωγικές επενδύσεις τους εδώ. Η Siemens και η ΜΑΝ τα εργοστάσια τα πήγαν στην Τουρκία... Τι πραγματικά μπορεί να κάνει η κυβέρνηση; 1) Να αγωνιστεί ώστε η απλή επιμήκυνση που θέλουν οι Γερμανοί για τα χρέη μας να συνοδευτεί με ρήτρα ανάπτυξης ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο 2) Να συμπράξει με τους άλλους νότιους και να απαιτήσουν τερματισμό της λιτότητας και ενεργοποίηση της ΕΤΕΠενδύσεων. Μέχρι τώρα για να βάλει ένα ποσό η ΕΤΕΠ σε μια χώρα έπρεπε η χώρα να βάλει άλλο τόσο. Ας αλλάξουν αυτό τον κανονισμό να μπορεί η ΕΤΕΠ ή να επενδύει όλο το ποσό ή το ποσό που αντιστοιχεί σε μας να το βάζει η ΕΚΤ (μετά να το ομολογοποιεί με τη δική της εγγύηση για να πετύχει χαμηλό επιτόκιο σε βάθος τριακονταετίας). 3) Να καταλάβει ότι τους χρεοκοπημένους Έλληνες τραπεζίτες δεν μπορεί να τους σώζει διαρκώς γιατί είναι και το Δημόσιο χρεοκοπημένο. Η μόνη λύση είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες από τους εταίρους 4) Αν πετύχει τα παραπάνω τότε μπορεί να προβεί σε κινήσεις ελάφρυνσης του ιδιωτικού χρέους που έτσι και αλλιώς θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Τα τέσσερα παραπάνω είναι τα μόνα ρεαλιστικά που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να βγούμε από την Κρίση και για να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα νέο μέλλον.
  Αλλιώς χτίζουμε νεφελοκοκκυγίες...

  • George N avatar
   George N @ blue nile 04/08/2014 21:49:20

   Δημόσιες δαπάνες στο μισό σημαίνει 40+ δις Ευρώ τον χρόνο! Φυσικά και δεν απαιτείται τέτοια προσαρμογή που θα ήταν και αδύνατη αλλά εδώ το δημόσιο συμπεριφέρεται σαν να μην χρεοκόπησε, χρεοκοπώντας πολίτες και ιδιωτικό τομέα. Ποιες τράπεζες έσωσε το δημόσιο και ποιους τραπεζίτες? Τους πήρε 40 δις από το PSI και όταν χρεοκόπησαν έβαλε 25 δις παίρνοντας όμως όλες σχεδόν τις μετοχές. Το σώσιμο είναι που τους άφησε την διοίκηση? Ποιος Νότιος θέλει να συμπράξει με την Ελλάδα? Απλά την δανείζουν για να μην καταρρεύσει τελείως. Ποια ρήτρα ανάπτυξης? Ποιος θα αναπτυχθεί? Ανακύκλωση δανείων θα κάνουν μέχρι την Δευτέρα Παρουσία. Το θέμα τους ήταν να μην χάσουν κι άλλα (άρα πρωτογενές πλεόνασμα) , να μην απειληθεί το ευρώ (άρα να αγοράσουν το χρέος από τις αγορές) και να μην ξαναγίνει (άρα πολιτικές εποπτείας σε όλη την ΕΖ) όχι να πάρουν πίσω τα χαμένα. Πολλά μπορεί να είναι, χαζοί ή τρελοί όμως όχι. Κάποια, κάποτε, ίσως....

   • blue nile avatar
    blue nile @ George N 09/08/2014 22:17:38

    Ας πούμε ότι περιορίζουμε τις μισές δημόσιες δαπάνες. Σε πρώτο χρόνο θα είχαμε 40 δις ευρώ + όπως γράφεις. Λόγω Κρίσης οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές είναι κοντά στο 1,9. Δηλαδή για κάθε ευρώ που κόβεται από τις δημόσιες δαπάνες το ΑΕΠ χάνει 1,9 ευρώ. Το μισό ΑΕΠ περίπου είναι τα έσοδα του κράτους από την φορολόγηση. Δηλαδή από τη μία τσέπη θα κρατάμε και από την άλλη θα φεύγουνε. Ενώ θα πρέπει να βρίσουμε χρήματα για επιδόματα ενεργίας και άλλα τέτοι προνοιακά. Γι'αυτό και γράφω ότι μέσα στην Κρίση αν δεν έχει κάποια χώρα δικό της νόμισμα να το υποτιμήσει δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο που να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του 90' κατάφεραν να απαλλαγούν από πολλούς δημόσιους υπαλλήλους χωρίς δημοσιονομική κατάρευση. Το τότε με το τώρα έχει μαι τεράστια διαφορά. Τότε υπήρχε ανάπτυξη, μεγέθυνση της οικονομίας δηλαδή τόσο στο Καναδικό πεδίο όσο και σε όλο τον κόσμο. Κάτι που επέτρεψε τους απολυμένουν να βρουν αμέσως δουλειά. Έτσι τις δημόσιες δαπάνες που κόπηκαν από το ΑΕΠ τις αντικατέστησαν ιδιωτικές και ουσιατικά το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Με αυτή τη λογική θα είχε πετύχει και το μνημόνιο. Γλύτωσε το δημόσιο με τις οριζόντιες περικοπές από πολλά χρήματα αλλά από την άλλη χάθηκαν πολλά έσοδα λόγω πτώσης της ενεργούς ζήτησης. Όποιο κράτος πάει σε λιτότητα μέσα σε Κρίση απλά επιδεινώνει την κατάσταση του. Και το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ εκτοξεύει και γκρεμοτσακίζει τα δημόσια έσοδα. Όσο για τις τράπεζες ακριβώς αυτό ήταν το αίσχος. Ότι άφησε τους τραπεζίτες να συνεχίσουν να έχουν στην κατοχή τους τις τράπεζες που οι ίδιοι χρεοκόπησαν, χρησιμοποιώντας χρήματα των πολιτών και εξακοντίζοντας και άλλο το δημόσιο χρέος. Οι εταίροι δίνουν χρήματα στην Ελλάδα υπό τον όρο της μονοδιάστατης λιτότητας. Είναι σα να δίνουμε νερό σε ένα διψασμένο και να του κόβουμε το φαγητό. Αν η Ελλάδα καταρεύσει θα καταρεύσει και η ευρωζώνη. Ο ίδιος ο Ντράγκι δεν δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σώσει την ευρωζώνη σe περίπτωση αποχώρησης οποιουδήποτε μέλους της;

 7. Seagull avatar
  Seagull 04/08/2014 12:46:49

  Επί του παρόντος όμως συνεχίζεται η εξυπηρέτηση με ξαφνικές τροπολογίες των εθνικών νταβατζήδων - μιντιαρχών - μπετατζήδων και λοιπών ημέτερων ώστε να μην χάσουν ξαφνικά την γη κάτω από τα πόδια τους με την έλευση του νέου ελληνικού καπιταλισμού!

 8. Chr avatar
  Chr 04/08/2014 12:57:12

  Ας υποθέσουμε οτι παίρνετε δίπλα από την εργασία σας κάθε πρωί μια τυρόπιτα. Ξαφνικά ,επειδή ο άνθρωπος δεν βγαίνει λόγω αυξημένων υποχρεώσεων (πχ χαράτσια ,αύξηση ΔΕΗ ) και λόγω μειωμένης πελατείας σκέπτεται ότι καλό είναι να χαλάσει την ποιότητα και να αυξήσει την τιμή.Εαν είναι το μοναδικό τυροπιτάδικο στην περιοχή ίσως και να ξαναδοκιμάσετε ,εάν υπάρχουν άλλες επιλογές θα πάτε αλλού. Το ίδιο συμβαίνει και με έναν αριθμό επενδύσεων είτε ξένων είτε από τους κατοίκους της χώρας . Γιατί να επενδύσει ακόμη και ο Ελληνας στην πατρίδα του? Για να βγεί μια εγκύκλιος τύπου Θεοχάρη και να ψάχνεται 1-2 χρόνια? Στο ΗΒ δεν ξέρεις που πέφτει η εφορία.Λόγω αυξημένου τζίρου ? Λόγω ευνοικής χρηματοδότησης ? Λόγω του ότι επενδύω αλλά βγαίνουν τρείς καμπαλλέρος και σου αλλάζουν όλο το νομικό πλαίσιο επειδή είσαι βλάξ και θα σε μεταρρυθμίσουν για να γίνεις σωστός ? Για το ότι η Αθήνα και οι μεγάλες πόλεις είναι "διεθνές κέντρο"? Αλλες επενδύσεις δεν γίνονται λόγω διοδίων.Το γράφετε και εσείς.Κάποιοι δεν νοιάζονται εάν χρεοκοπούν οι επιχειρήσεις τους διότι δεν τους αφορά .Για αυτό λέγεται και κολομβία η χώρα . Στα Δημόσια έργα πχ αύξησαν τα κατώτερα όρια των επιχειρήσεων ,δηλαδή μια μεγάλη επιχείρηση να παίρνει έργα μικρότερα .Γιατι δεν κατήργησαν όμως τα ανώτερα όρια,εκει που για να μπείς θέλεις υπογραφή υπουργού ? Παρόμοια συμβαίνουν στον χώρο του τύπου και γενικότερα της ενημέρωσης. Χαριστικές διατάξεις κτλ που δολοφονουν τον ανταγωνισμό. Τελος για τον συν-σχολιαστή με το πετρέλαιο και τον χρυσό.Με τέτοιους κανόνες και να υπάρχουν κοιτάσματα θα αυξήσουμε απλώς τους κινδύνους με ελάχιστο όφελος! Και μαύρο χρυσό έχουμε ,τον λιγνίτη . Καμία αντίρρηση κάποιοι ,πρώην στελέχη τραπεζών που πουλήθηκαν 1 ευρώ ή άλλων τραπεζών που στράγγισαν το χρήμα των φορολογουμένων ,να είναι εραστές του ευρώ ενώ έχουν νοοτροπία δραχμής της εποχής του 80' αλλά να έχουν υπόψιν τους ότι την απεργία επενδύσεων δεν μπορούν να την σταματήσουν ούτε με ΠΝΠ !

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Chr 04/08/2014 14:58:16

   "Ξαφνικά ,επειδή ο άνθρωπος δεν βγαίνει λόγω αυξημένων υποχρεώσεων (πχ χαράτσια ,αύξηση ΔΕΗ ) και λόγω μειωμένης πελατείας σκέπτεται ότι καλό είναι να χαλάσει την ποιότητα και να αυξήσει την τιμή..." Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει στην χώρα. περισσότεροι φόροι = περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν = λόγω ανεργίας λιγότεροι συνεισφέρουν στους φόρους = περισσότεροι φόροι = οι επιχειρήσεις κάνουν ότι μπορούν για να επιβιώσουν = φαύλος κύκλος

 9. Βασίλης Β. avatar
  Βασίλης Β. 04/08/2014 13:17:43

  Νοοτροπίες που μας κρατούν κολλημένους στο χθες τις έχουμε ράνει με χρυσόσκονη και ροδοπέταλα εντάσσοντάς τις στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας αφήγησης. Δεν είναι τυχαίο οτι τις περισσότερες φορές που προσπαθεί να εφαρμοστεί κάποια ριζική μεταβολή στον τρόπο ζωής μας για να οδηγηθούμε σε σύγκλιση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες, ακούγεται συχνά-πυκνά η ένσταση πως προσβάλλεται κάποιου είδους ιερότητα ή ότι θίγεται μια μορφή ιδιαιτερότητας που έχουμε περιβάλλει με φωτοστέφανο. Η οικονομία είναι αναδυόμενο αποτέλεσμα της κοινωνικής λειτουργίας η οποία με τη σειρά της απορρέει από το είδος των σχέσεων που αναπτύσσονται εντός της. Επιμένουμε στανικά στην διατήρηση συγκεκριμένου μοντέλου δόμησης σχέσεων που έχει ξεπεραστεί προ πολλού από την ιστορία, το έχει αποβάλλει η ίδια τη ζωή. Κι όπως στην περίπτωση των δεινοσαύρων, η ζωή έχει δείξει οτι σε ζητήματα εξελικτικής διαδικασίας είναι αμείλικτη.

 10. Θανάσης Τ. avatar
  Θανάσης Τ. 04/08/2014 15:17:54

  Πώς ακριβώς ερμηνεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ο ''επιλεκτικός μετριασμός'' της φορολογίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός φίλε akenaton; Διότι,ως γνωστόν,στην ανάπτυξη δε βοηθά μόνο η εύρυθμη επιχειρηματική λειτουργία ,αλλά και η ικανή αγοραστική δυνατότητα των πολιτών. Μήπως ο Σαμαράς θα πρέπει να γενικεύσει το ''μετριασμό'' της φορολογίας σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας;

 11. anast.t.a avatar
  anast.t.a 04/08/2014 18:40:37

  Για την οικονομία της συζήτησης θα συμφωνήσω, αγαπητέ Ακενατόν. Όμως θα σας παρακαλέσω να αφαιρέσετε τελείως την παράμετρο της "Ναυτιλίας" που γράφετε και των εφοπλιστών που συμπληρώνω, αν μου επιτρέπετε. Οι κύριοι δεν πληρώνουν ούτε αυτά τα οποία έχουν "εθελοντικώς" προσφέρει να πληρώσουν και οι επενδύσεις τους είναι όλες στο εξωτερικό και αν όχι όλες η συντριπτική τους πλειοψηφία. Νέος Ελληνικός Καπιταλισμός με απόντα έναν από τους βασικούς πυλώνες του, δεν...

 12. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 04/08/2014 19:48:40

  Η Ελλάδα χρειάζεται: 1. Μείωση στο μέγιστο δυνατόν των αρμοδιοτήτων της Εκτελεστικής εξουσίας (κυβέρνησης και Τοπικής και Περιφερειακής διοίκησης, Δημοσίων υπηρεσιών). Απαγόρευση ως ποινικό αδίκημα της παρέμβασης της Εκτελεστικής εξουσίας στην δια των νόμων ρυθμιζόμενες σχέσεις Κράτους και Πολιτών. Π.χ. καθολική απαγόρευση της παρεμβασης της πολιτικής εξουσίας στην λειτουργία της Δικαιοσύνης και της Οικονομικής Εφορίας. 2. Απλοποίηση της νομοθεσίας και του φορολογικού συστήματος. 3. Πλήρη διαφάνεια στις σχέσεις Δημοσίου και Πολιτών μέσω της μηχανογράφησής της και μείωσης στο ελάχιστο των προσωπικών επαφών. 4. Απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του επιχειρείν από την νταβατζήδικη μέγγενη του Δημοσίου και της Πολιτικής εξουσίας. 5. Πλήρης διαφάνεια και ποινική ευθύνη στην παροχή ενισχύσεων στις εταιρίες (ΕΣΠΑ). 6. Πλήρης διαφάνεια στην διαχείριση των τοπικών και επαγγελματικών φορέων, επιμελητηρίων κτλ. Θεσμοποίηση της λειτουργίας τους ως ΑΕ/ΕΠΕ με ευθύνη αυτοχρηματοδότησης. 7. Απελευθέρωση της κοινωνίας από την νοοτροπία "το Κράτος θα φροντίσει", "το κόμμα θα φροντίσει". Να στείλουμε στο εκτελεστικό απόσπασμα το Κράτος νταβατζή και το κόμμα τσάτσος. Εν ολίγοις, ο καπιταλισμός προϋποθέτει αριστοτελική Λογική, προτεσταντική Ηθική και δωρικό τρόπο σκέψης. Η Πολιτεία οφείλει να ηγείται της Κοινωνίας, να την καθοδηγεί, να την ενημερώνει (π.χ. τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση για την παραγωγή και πώς η εθνική οικονομία θα ανταποκριθεί στις προκύπτουσες προκλήσεις). Σε καμία, όμως, περίπτωση ΔΕΝ δύναται να γίνει ο παραγωγός, ο επιχειρηματίας, ο δημιουργός. Οι δε σχετικές δηλώσεις των ντόπιων πολιτικών περί αναπτυξιακών προγραμμάτων δεν είναι παρά εκθέσεις ιδεών και πρώτιστα πρόσχημα για την κάλυψη της ανεπάρκειάς τους και για την διατήρηση του κατοχικού καθεστώτος που έχουν επιβάλει οι ντόπιοι πολιτικοί στη χώρα μας.

 13. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/08/2014 22:36:31

  Ακενατών, όλα αυτά που δηλώνουν και που (δεν) κάνουν είναι αντιφατικά. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να ανατραπούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του αισχρού φορολογικού που το αλλάζουν καθε πέμπτη. δεν είναι σοβαρά αυτά. Τι μπορεί να συμβεί; το αναφέρει γλαφυρά η ολυμπία. (ναι, ναι, ξέρω, δεν είναι έγκυρο αλλά τι να κάνουμε, ασχολείται με τις λεπτομέρειες...), που εδώ μέσα λίγοι ασχολούμαστε. Τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποκάλυψε κατά το χθεσινό φορολογικό διάλογο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης. Οι συνεχείς αναφορές των εκπροσώπων του κλάδου (ΠΟΜΙΔΑ, Κατασκευαστές, Μεσίτες) προκάλεσαν την εξής αντίδραση του κ. Πλασκοβίτη: «Το υπουργείο δεν έχει μιλήσει για αύξηση αντικειμενικών αξιών ποτέ. Λέμε για προσαρμογή στις αγοραίες αξίες». Πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση στελέχους της κυβέρνησης. Μαζεύουν στοιχεία Η αύξηση των αντικειμενικών ακόμα και πάνω από 200% θα είναι γεγονός από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και αντικαθίστανται από τις αγοραίες τιμές. Η αναπροσαρμογή θα είναι προς τα πάνω σχεδόν για το σύνολο των περιοχών, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου θα έχουμε και μειώσεις. Η διαμόρφωσή τους θα γίνεται σε συνεχή βάση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Πρόκειται στην ουσία για τη δημιουργία μιας τράπεζας αγοραίων τιμών, στην οποία θα προστρέχουν συμβολαιογράφοι και εφοριακοί κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ΦΠΑ και ΦΑΠ. Οι νέες τιμές αναμένεται να είναι έτοιμες την άνοιξη, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου έχουν αναλάβει τη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων από μεσιτικά γραφεία για τις τιμές αγοραπωλησίας και ενοικίασης οικιών, καταστημάτων και γραφείων σε όλη τη χώρα. Οι νέες αντικειμενικές, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται πλέον το σύνολο των φόρων και των τελών, θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε: Ντόμινο αυξήσεων 1 Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ. 2 Φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συνοδευτεί από αύξηση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. 3 Συμβόλαια και μετεγγραφές. Θα κοστίζουν περισσότερο, καθώς αυξάνονται τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο. 4 ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες και στις εξοχικές κατοικίες. 5 Τεκμήρια κατοικιών. Οι αντικειμενικές αξίες θα παρασύρουν προς τα πάνω και τα τεκμήρια διαβίωσης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία, καθώς υπολογίζονται βάσει των αξιών που πλέον θα είναι οι αγοραίες. 6 Ενοίκια. Η αύξηση των αξιών θα οδηγήσει και σε αύξηση του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μισθώματα που εισπράττουν, ενώ θεωρείται αναπόφευκτη και η αύξηση του ενοικίου. 7 Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ο υπολογισμός του γίνεται βάσει των αξιών. Οπότε και αυτό θα αυξηθεί, οδηγώντας και σε αύξηση του τελικού λογαριασμού της ΔΕΗ. Παράλληλα, στο υπουργείο προχωράει και η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα όλων των περιοχών της χώρας. Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με την ένταξη των πρώτων 4.458 οικισμών από 26 νομούς της χώρας. Και θα υπάρξει συνέχεια, καθώς στις προθέσεις των επιτελών του υπουργείου είναι η ένταξη όλων των περιοχών της χώρας στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αξιών σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2013(;) να έχουν οριστεί αξίες για όλες τις περιοχές της χώρας. βασικά οι κλεπτοκράτες έχουν αφηνιάσει...το φρέσκο χρήμα με το οποίο τρέφουν τον κρατικοδίαιτο εθισμό τους (και τους εταίρους χρηματοδότες τους) τερέιωσε εδώ και καιρό...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Νίκος Αργεάδης 04/08/2014 23:58:59

   Νίκο Αργεάδη, Ποίοι να νομοθετήσουν και να θεσμοθετήσουν!!! Ποίοι οι ανεπάγγελτοι, ταγοί της ραστώνης και της κοινωνικής εκπόρνευσης! Και τέλος πάντων ποιός είναι κι αυτός ο Σαμαράς! Πού και πότε δούλεψε, ίδρωσε και κόπιασε; Κομματικό σωληνάρι. Τίποτα πιότερο. Και τι με ενδιαφέρει ο εγγονός της Π. Δέλτα. Πολλάκις τα εγγόνια είναι το λυκόφως. Το λυκόφως των ειδώλων. Αυτός ο τραγικός νταβατζήδικος θεσμός των Συμβολαιογράφων γιατί παραμένει! Πού χρειάζεται όταν μια συμβολαιογραφική πράξη δεν εγγυάται τη νομιμότητα της συναλλαγής και της μεταβίβασης. Όταν δεν εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα του νέου κατόχου επί του περιουσιακού του αντικειμένου; Ουσιαστικά πρόκειται για δώρο των πατέρων... του Έθνους στον εαυτό τους.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Μανιάτης 06/08/2014 17:18:03

    ναι, έχεις δίκιο!

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Μανιάτης 09/08/2014 11:21:09

    μόνο πατέρες του έθνους δεν είναι Μανιάτη. Νταβατζήδες, ναι!

 14. Καστανός avatar
  Καστανός 05/08/2014 07:32:55

  Ποιά μεγάλα και τιτάνια έργα; Ποια στοιχήματα με ευσεβείς προσδοκίες; Εδώ ακόμα περιμένουμε το "σε ένα χρόνο δωρεάν ιντερνετ σε όλη την Ελλάδα" που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός σε εκείνη τη συνέντευξη.
  Ένα έργο αληθινά μικρό, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, και δεδομένο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ, για να δούμε το Νοέμβριο (που θα κλείσει ο χρόνος), αν και δε ...νομίζω.

 15. GregA avatar
  GregA 05/08/2014 09:27:03

  Το άρθρο μου δίνει την εντύπωση της προδημοσίευσης των αναμενόμενων να εκφωνηθούν στη ΔΕΘ. Πολιτικολογία περί την ανάπτυξη, στη λογική της έκθεσης ιδεών, αλλά επί της ουσίας ελάχιστα. Η ανάπτυξη δεν αποφασίζεται σε κάποια γραφεία, αλλά είναι συνέπεια της ανάγκης για δημιουργία και κέρδος σε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα. Ποιά είναι εκείνα τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ στοιχεία που διαφοροποιούν την Ελληνική οικκονομία του 2014, από εκείνη του 2010; Πραγματικά στοιχεία, ελάχιστα, σχεδόν κανένα. Τα λογιστικά τρυκ δεν αποτελούν εξέλιξη της οικονομίας και οι εν δυνάμει επιχειρούντες το γνωρίζουν πολύ καλά. Τι σημαίνει τα μνημόνια φεύγουν, όταν οι συνέπειές τους όχι απλά παραμένουν αλλά τείνουν, συνεχώς ενισχυόμενες, να επιδεινώνουν ραγδαία το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα; Ήδη από το μήνα Ιούλιο, με τα νέα εκκαθαριστικά, το εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε για άλλη μια φορά, τα τιμολόγια της ΔΕΗ απογειώθηκαν και το ΕΝΦΙΑ, προκαλεί καυσίγελω. Επενδύσεις σε κράτος με μηδενική εσωτερική αγοραστική δύναμη δεν γίνονται, παρά μόνον με αποικιοκρατική λογική. Με σταθερή ανάπτυξη 4% ετησίως (ούτε στα όνειρά μας με τη σημερινή πορεία των πραγμάτων) χρειαζόμαστε 25-30 χρόνια για να φθάσουμε στην ανεργία του 2009! Όσα περιγράφονται στο άρθρο, ιδανικά θα μπορούσαν να προσφέρουν ανάπτυξη 0,9 έως 1,1%. Σε αυτό το περιβάλλον, ανάπτυξη ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. Εάν ο Σαμαράς ήθελε πραγματική ανάπτυξη υπήρχε η λύση της απόλυτης αποστασιοποίησης από τις επιλογές της όποιας τρόϊκας και η εφαρμογή εθνικής οικονομικής πολιτικής με διεύρυνση των επιλογών προσέλκυσης των εν δυνάμει επενδυτών, ανεξάρτητα και πέραν των πολιτικών επιλογών των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Η σημερινή διαχείριση της εξουσίας απλά είναι μια μεταβατική κατάσταση μέχρι τη μεταβίβασή της στον επόμενο. Άλματα χρειάζονται και όχι εκθέσεις ιδεών για να έχουμε κάτι να λέμε.

  • GregA avatar
   GregA @ GregA 05/08/2014 10:29:59

   ......προκαλεί κλαυσίγελω. συγνώμη

 16. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 05/08/2014 09:59:35

  Φίλε Ακενατών, εσύ συνιστάς στο Σαμαρά μοντέλλα ανάπτυξης κι αυτός γελάει μαζί σου παρέα με τους νταβατζήδες των οποίων κουρεύει τα χρέη σε βάρος της όποιας ανάπτυξης...Δεν κατάλαβες ακόμα οτι είναι γέννημα-θρέμμα μεγαλοαστός? Λες να μην τον είχε καταλάβει και ο Μπαλτάκος?

 17. akenaton avatar
  akenaton 05/08/2014 17:17:41

  Αντί ιδιαίτερης απαντήσεως ένα γενικό σχόλιο για αρκετούς από τους φίλους που έλαβαν τον κόπο να σχολιάσουν: "έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λέμε". Χρειάζεται και υπομονή και επιμονή. Σε τούτη την ζωή δυστυχώς, οι περισσότερες καρδάρες με το γάλα χύθηκαν από τους ανυπόμονους λιγάκι πριν γεμίσουν.

  • anast.t.a avatar
   anast.t.a @ akenaton 05/08/2014 22:59:27

   Aγαπητέ, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, όχι μόνο χορεύει, αλλά χορεύει τον χορό των αναστενάρηδων, αν με καταλαβαίνετε. Γενικά μιλώντας αυτού του είδους ο χορός ή τελειώνει σχετικά γρήγορα ή καίγεσαι. Πόσο χρόνο έχουμε να "υπομείνουμε" ακόμα, έχετε κάποια ένδειξη; ΥΓ:Προσωπικά μιλώντας είμαι εντελώς φάλτσος.

  • George N avatar
   George N @ akenaton 06/08/2014 10:13:54

   akenaton κρίνοντας από τα τελευταία άρθρα (και σχόλια) σου) ή έχεις γίνει τρομακτικά κυκλοθυμικός ή στο ενδιάμεσο κάτι εκτίμησες διαφορετικά. Αν το δεύτερο εύχομαι να πέσεις μέσα :-)

 18. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 09/08/2014 12:14:24

  Ακενατών, ποιός νέος ελληνικός καπιταλισμός; η κρατική κλεπτοκρατία καπιταλισμός, έχασαν όλες οι λέξεις πια το νόημά τους; βλέπεις τίποτα στις πρακτικές τους που να υπαινίσσεται τον υγιή καπιταλισμό που δημιουργεί αξίες; εγώ δεν βλέπω...αν εσύ βλέπεις, πές το μου... Τι (μας) ζητά πλέον η ξενήλατη κλεπτοκρατία, Ακενατών; ζητά να να μας εξοντώσει, να μας ισοπεδώσει ολοκληρωτικά, γιατί πρόκειται για ολοκληρωτισμό αλλά με επίφαση καπιτα(ΛΗΣΤΡΙ)κή. Ζητάν να πηγαίνουμε καθημερινά στην δουλειά αλλά να αμοιβόμαστει με ψίχουλα και να ανεχόμαστε μειοψηφίες κρατικές και παρακρατικές... είδες να συλλαμβάνουν κανέναν από αυτούς που καταστρέφουν πχ. τα ΑΕΙ; δίχως δικαιώματα στη ζωή μου δίχως περίθαλψη ζητά να δίνω βάναυσο αγώνα επιβίωσης ζητά να στέκομαι όρθιος σε μια αγορά κατεστραμμένη Αλλα, προσοχή! όχι για να επιβιώσω και να προκόψω... αλλά για να αντέξει και να επιβιώσει εκείνο μόνο... τόσο χυδαία, τόσο ξεδιάντροπα... σε συμπαιγνία με τα χιλιάδες παράσιτα που διόρισε και εξέθρεψε εις βάρος μας στον κρατικό μηχανισμο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, από τις πόλεις μέχρι και το τελευταίο χωριό... μας αφαιρεί κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας ΑΔΙΑΦΟΡΕΊ ΝΑ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΕΠΙΒΙΏΣΩ, ΑΡΚΕΊ ΝΑ ΕΠΙΒΙΏΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΌ ΣΚΟΥΛΉΚΙ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΆ ΤΟΥ. και επιβάλλει, μονιμοποιεί φόρο ουσιαστικά κατάσχεσης... απαιτεί θράσος και αναίδεια για να αυξάνεις αυθαίρετα τις "αντικειμενικές" τιμές σε τέτοια επίπεδα και να περιμένεις τους έλληνες να ανέχονται να πληρώνουν... να ζητάς 25% φόρο μπροστά από το 1ο ευρώ και επί πλέον να ζητάς και -τέλος επιτηδεύματος το ευφημίζουν οι κρατικοί μαφιόζοι, γιατί συνεχίζει να εργάζεται κάποιος και από πάνω να βάζεις ένα παντελώς ηλίθιο φόρο ακίνητης περιουσίας για 5η! συνεχή φορά. και πάνω σ' ολα αυτά να υποχρεώνει την καταβολή του 55% ως προκαταβολή για τον επόμενο! χρόνο. Αυτό δεν είναι καπιταλισμός αλλά νταβατζιλίκι σοβιετικό, Ακενατών...για να καταλαβαινόμαστε...
  Ταυτόχρονα απαιτεί να ανέχομαι τον κάθε δικαστή, και τον κάθε άλλο κρατικοδίαιτο που αποφασίζει αύξηση για την πάρτη του, και αναδρομικά παρακαλώ, και να την πληρώνω εγώ! εμείς ΟΛΟΙ... αυτό το κράτος-τέρας Κανεατών που κόπτεται κι' 'ολας πως "σώζει" την πατρίδα, θα πέσει με τα όπλα, να με θυμάσαι... Γι' αυτό καλό είναι να μη μιλάμε για "ελληνικό καπιταλισμό" αλλά για ελλαδική κλεπτοκρατία και ασυδοσία, για ταξικό πόλεμο ακραίο... Τέρμα η ανοχή από μέρους των πολιτών. Καλό είναι να αφήσουν τα αφηρημένα ουσιαστικά και τις εκθέσεις γυμνασίου και να δούν αν μπορούν να κάνου τίποτα πρακτικό και λογικό που είναι σε μεγάλη ανάγκη...
  Παρεπιπτόντως, πάνε να περάσουν και το επιλεγομενο αντιρατσιστικό αλλά κατ' ουσίαν άκρως ρατσιστικό έκτρωμα που μόνο τους έλληνες πολίτες δεν ευννοεί...

 19. zame avatar
  zame 10/08/2014 15:01:40

  ..αυτο το 'νταβατζιλικη' επιδει εργαζεται (εργασια=ισορροπια) καποιος (ειδικα τωρα με αυτην την κατασταση & ανεργεια..ακομα & χρεος να μην εχει)..προκειμενου μπας & κερδισει την αξιοπρεπεια του..& να μην στηνεται στις διαφορες ουρες των σισιτιων..) ειναι ΤΟ Μπουμεραγκ..αλλα tespa. ..καπου το διαβασα.. *)Βλέπω τον κόσμο όπως είναι. Και όπως θα έπρεπε να είναι.
  Τελευταία βλέπω και το αβυσσαλέο χάσμα να θεριεύει.. ανάμεσα σε αυτά τα δύο. επειγόντως Εναν ΜΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ καπιταλιστικό σύστημα έναν -ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ 'ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ-κατα μια εννοια- όπου ΔΕΝ ΓΕΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ..& οπου οι ζωές ΔΕΝ ταυτίζονται με το εισόδημα
  (αυτο μπορει να παιζει σε αλλο 'γηπεδο')

  Σχεδιασμένο υποστηριζόμενο & συνεπικουρούμενο απο αυτές τις Διαπαιδαγωγικές (Πυθαγόρειες) Πολιτικές.. που να αποκλείουν τον δόλιο ρόλοσυνυπαιτιότητας .. αλλα ΟΥΤΟΠΙΑ ειναι αυτός ο τόπος που τον πλησιάζεις και συνεχώς μοιάζει να απομακρύνεται αλλα σου χαράζει την διαδρομή.. όπως επισημαίνει ο Στέφανος Ροζάνης σε μια από τις ομιλίες του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.