Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να «χαρατσώσει» τον ελληνικό λαό;
03/02/2015 14:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να «χαρατσώσει» τον ελληνικό λαό;

Μήπως αυτά τα νέου τύπου ομόλογα κρύβουν το εξ αρχής σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για αρπαγή των καταθέσεων των Ελλήνων μέσω της υποχρεωτικής συμμετοχής σε αγορά ομολόγων;

Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η προπαγάνδα ακόμη μικρότερα, με αφορμή την αποκάλυψη του «σχεδίου Βαρουφάκη» για το χρέος με την έκδοση δύο ειδών ομολόγων, να σας θυμίσουμε ορισμένα πράγματα και να επισημάνουμε άλλα.

Για παράδειγμα, αυτό το ομόλογο ανάπτυξης που λέει ο Βαρουφάκης ότι θα εκδοθεί για να καλύψει το χρέος που κρατούν οι ευρωπαϊκές χώρες, μήπως να μας εξηγήσει ποιος θα το αγοράσει; Θα το πάρουν οι χώρες αυτές για να αντικαταστήσουν το χρέος που έχουν τώρα; Και γιατί να το κάνουν;

Και το δεύτερο. Μήπως αυτά τα νέου τύπου ομόλογα κρύβουν το εξ αρχής σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για αρπαγή των καταθέσεων των Ελλήνων μέσω της υποχρεωτικής συμμετοχής σε αγορά ομολόγων; Μήπως δηλαδή οι πολίτες εξαναγκαστούν να αγοράσουν ομόλογα ανάπτυξης που θα εκδώσει η κυβέρνηση και μπορεί να τα ονομάσει «πατριωτικά» για ευνόητους λόγους; Μήπως ο Βαρουφάκης και οι μυστικοσύμβουλοί του σχεδιάζουν να βάλουν χέρι στις περιουσίες των πολιτών εξαναγκάζοντάς τους να αγοράσουν τίτλους με εξόφληση στο… διηνεκές. Εν ολίγοις, εμείς θα πληρώσουμε τις μπαρούφες του κάθε οικονομολόγου;

Και πάμε και σε ένα άλλο ζήτημα που αξίζει να το θυμίσουμε. Στις 27 Νοεμβρίου του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε μια πολύ σημαντική απόφαση. Ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, κατάφερε στο Eurogroup να αποσπάσει τη δέσμευση των εταίρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόλις η χώρα παρουσίαζε πλεονάσματα. Μια απόφαση που δεν τήρησαν οι ξένοι και μ’ αυτό έριξαν και την κυβέρνηση Σαμαρά.

Λίγες ημέρες αργότερα από τη συμφωνία αυτή ο κ. Στουρνάρας έλεγε σε συνέντευξή του ότι το ιδανικό θα ήταν οι ξένοι να μας χαρίσουν το μισό δάνειο, αλλά επειδή το ταγκό χορεύεται από δύο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με «κούρεμα». Και συνέχιζε: «Στις 27 Νοεμβρίου του 2012, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν ότι μπορούσαν να μας βοηθήσουν να γίνει το χρέος βιώσιμο μόλις μπορέσουμε να πετύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Τον Απρίλιο του 2014 η Eurostat θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε πετύχει το στόχο οπότε θα μπορεί από εκείνη τη στιγμή να ξεκινήσει η συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινήσαμε: Ξεκινήσαμε από ένα έλλειμμα 10% το 2009, και τέσσερα χρόνια αργότερα, πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ κάτι που είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρόνο. Ήλθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Το ελληνικό σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά με βάση τη συμφωνία του Eurogroup προέβλεπε τα εξής:

1. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη (τόσο των GLF, όσο και εκείνων από τον EFSF) στα 50 έτη. Σήμερα η μέση διάρκεια εξόφλησης των GLF δανείων συνολικού ύψους 52,9 δισ ευρώ είναι 17 έτη και η πρώτη δόση αποπληρωμής είναι το 2020. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια από τον EFSF, ανέρχονται σε 139,9 δισ. ευρώ, η μέση διάρκειά τους είναι 30 έτη και η πρώτη δόση θα καταβληθεί το 2023.

Από την επιμήκυνση θα προκύψει μία ελάφρυνση στις ετήσιες δαπάνες του προϋπολογισμού για εξυπηρέτηση του χρέους της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ τα επόμενα 20 - 30 χρόνια. Θα υπάρξει αντίστοιχη επιβάρυνση μετά.

2. Παρέμβαση στα επιτόκια δανεισμού των GLF δανείων. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλλει για τα 52,9 δισ. ευρώ κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor 3μήνου συν 0,50%. Συνολικά, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,83%. Ωστόσο το Euribor αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί αισθητά και να φθάσει στα επίπεδα του 2-3%. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μετατροπή του σε σταθερό στα σημερινά επίπεδα. Δηλαδή:

• Σταθερό επιτόκιο 1% για τα 50 έτη αποπληρωμής των δανείων. Το όφελος για το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ ή περίπου 14% του σημερινού ΑΕΠ για το σύνολο της 50ετίας, ή

• Σταθερό επιτόκιο για 15 χρόνια και μετά επανεξέταση της κατάστασης, σε περίπτωση που η Ευρωζώνη απορρίψει την πρώτη πρόταση εξαιτίας των μεγάλων απωλειών (σε όρους καθαράς παρούσας αξίας). Όμως, σε αυτή την περίπτωση, το σχέδιο προβλέπει επιτόκιο μικρότερο του 1%, με το επιχείρημα ότι αφού το επιτόκιο δεν θα είναι σταθερό για 50 χρόνια ας είναι τουλάχιστον όσο το δυνατόν χαμηλότερο.

• Διατήρηση του Euribor 3μήνου, αλλά το περιθώριο του 0,50% για ένα διάστημα 5-10 ετών και μετά μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό για 6-7 έτη. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα επωφεληθεί των σημερινών χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων (είναι στο 0,33% το Euribor 3μήνου) και μετά θα έχει για ικανό χρονικό διάστημα σταθερό επιτόκιο.

• Περίοδος χάριτος για 10 ή 20 χρόνια στην καταβολή τόκων για τα GLF δάνεια, στο πρότυπο της περιόδου χάριτος που έχει δοθεί για τους τόκους των δανείων από τον EFSF.

Αυτό ήταν το πραγματικό σχέδιο και δεν ανακάλυψε ο μεγάλος οικονομολόγος Βαρουφάκης την Αμερική. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να χαρατσώσει τον ελληνικό λαό. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 03/02/2015 19:20:55

    Προβλέπονται γλέντια! Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως είπε δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, υπάρχει πλέον κλειδί passe-partout για το μονομερές άνοιγμα των θυρίδων, από το Ταμείο. Και εφόσον υπάρξουν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά χρέη του πελάτη/χρεώστη-κατόχου θυρίδας, το Ταμείο αφαιρεί το ισόποσο με χρυσαφικά, τιμαλφή κλπ., απόντος του πελάτη/χρεώστη. Εάν συμβαίνει αυτό, αποτελεί αιτία κοινωνικής ταραχής, απαξίας και κατάρρευσης της εμπιστοσύνης των Πολιτών προς τις Τράπεζες, τα Νομισματικά Ταμεία. Ζόφος!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.