#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2009 01:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μητσοτάκης, η «διαπλοκή» και η μεγάλη παρεξήγηση«Διαπλεκόµενοι» δεν µπορεί να είναι οι επιχειρηματίες, αλλά μόνον οι πολιτικοί

 Η Ελλάδα χρειάζεται νέους πολιτικούς φορείς. Σύγχρονους ως προς την δομή τους και την οργάνωσή τους, με νέα πρόσωπα, με ιδεολογικό στίγμα, ανοιχτούς στην κοινωνία και με αναφορές στο μέλλον, όχι στο παρελθόν.

Με δεδομένη την είσοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην διακυβέρνηση της χώρας, το βάρος για την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού περνάει τώρα στο γήπεδο της κεντροδεξιάς. Με αφετηρία την αυτοαναίρεσή της. Αυτός ο συνασπισμός διαφορετικών ιδεολογιών, στρατηγικών διακυβέρνησης  και κομματαρχών που αποτελεί σήμερα τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Κόμματα που δεν μπορούν να παραγάγουν ιδέες και πολιτικές δεν χρειάζονται σε κανέναν.

Φυσικά τέτοιους σχεδιασμούς δεν μπορεί να τους κάνει η οικογένεια Μητσοτάκη, ούτε οι άλλες βαρονίες της ΝΔ. Όχι μόνο εξαιτίας της κενότητας του πολιτικού και ιδεολογικού λόγου τους, αλλά κυρίως επειδή αποτελούν οι ίδιες αναπόσπαστο μέρος αυτού που αποκαλείται «διαπλοκή»

Φεύγοντας το 1993 από την εξουσία, ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να δημιουργήσει μια µεγάλη «παρεξήγηση», αιτία σύγχυσης και αποπροσανατολισμού στην πολιτική ζωή του τόπου από τότε. Μίλησε για «διαπλεκόμενα»,επιρρίπτοντας όμως αποκλειστικά την ευθύνη γι αυτό στους επιχειρηματίες, στο «οικονομικό κατεστημένο». Κατόρθωσε έτσι να βάλει τον όρο στο καθηµερινό µας λεξιλόγιο, µε τρόπο που απο­µάκρυνε τις ευθύνες από τους «διαπλεκόµενους πολιτικούς». Σε πλήρη αντίθεση µε την απλή λο­γική, κατά την οποία «διαπλεκόµενοι» δεν µπορεί να είναι οι επιχειρηματίες, αλλά μόνον οι πολιτικοί

Ο «μητσοτακισμός» απο­τελεί σήµερα την πολιτική έκφραση αυτού που ο Μητσοτάκης ονόµασε τότε «δια­πλεκόµενα». Τα οποία για να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή πρέπει να την από- πολιτικοποιήσουν, να την απογυμνώσουν από ιδεολογικές εντάσεις, κομματικές αντιπαραθέσεις και κομματικούς φανατισμούς. Ό,τι ζήσαμε δηλαδή κατά την διάρκεια της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία.

Τα διαπλεκόμενα χρειάζονται ένα τοπίο στην ομίχλη, μια αποϊδελογικοποιημένη και ανενεργό πραγματικότητα στο πολιτικό μας σύστημα. Χρειάζονται με άλλα λόγια την σημερινή πραγματικότητα της  «κεντροαριστεράς – κεντροδεξιάς» . Μια πραγματικότητα που μετάλλαξε δύο κόμματα που κάποτε βρίσκονταν σε θανάσιμη ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση, σε διεκπεραιωτές ψηφοθηρικών διαδικασιών, απλούς παρατηρητές της πολιτικής και οικονομικής κρίσης

Ο Μητσοτάκης και ο «μητσοτακισμός» μετέτρεψαν ψύχραιμα και μεθοδικά τη Νέα Δημοκρατία από ένα κόμμα πατριωτικό και λαϊκό σε ένα φιλελεύθερο «κίνημα». Η ιδεολογία της υποκαταστάθηκε από τις οικονομικές θεωρήσεις αμερικανικών πανεπιστημίων και μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Η έννοια της «ελεύθερης αγοράς» ήταν η δικαιολογία για την διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού κατεστημένου από τους «φίλους». Το κόμμα υποκαταστάθηκε από προσωπικούς μηχανισμούς οι οποίοι μετέτρεψαν την πολιτική σε προσωπική υπόθεση.

Γι αυτό το λόγο άλλωστε ο Μητσοτάκης δεν πήγε σπίτι του μετά την ταπεινωτική ήττα του 1993, όπως θα έκανε κάθε άλλος στην θέση του. Οι «μηχανισμοί» που ελέγχει, τα «διαπλεκόμενα» δηλαδή, εξακολούθησαν να είναι ισχυροί και μετά την ήττα. Είναι άλλωστε το βασικό, αν όχι το μοναδικό, ατού της κόρης του στην διεκδίκηση της ηγεσίας.

Α. Διαφανής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. EUROTSOPANHS avatar
  EUROTSOPANHS 15/10/2009 02:03:49

  ΕΥΓΕ,ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣΜΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΠΩΣ ΕΥΣΤΟΧΑ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΦΙΛΟΣ ΔΥΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.
  Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΝ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟ.
  ΟΙ 90 ΕΝΕΡΓΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ.
  Ο ΔΕΞΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ.
  ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΘΕΝ ΚΕΝΤΟΔΕΞΙΑ ΜΕ ΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ....

 2. crunch avatar
  crunch 15/10/2009 02:12:53

  Θα με τρελάνετε τελείως μου φαίνεται..
  Η ΝΔ των καραμανλήδων ηταν "ένα κόμμα πατριωτικό και λαϊκό"..; Καραμανλική δεν ήταν η στροφή στην αριστερά, ψυχή τε και σώματι, στη μεταπολίτευση; Η προσέγγιση στην Τουρκία, η απόταξη από οτιδήποτε θύμιζε την παλιά εθνικοφροσύνη, η υιοθέτηση του κυριαρχου αριστερού λόγου, δεν έγιναν από τον πρεσβύτερο;
  Όταν η ΝΔ 'επανήλθε' σε χερια της καραμανλικής πτέρυγας το 93, δεν χαιρέτησε όλος ο αριστερός τύπος την αλλαγή φρουράς ως 'επιστροφή στον παλιό καλό κεντρώο' ευατό της παράταξης, και απομάκρυνση από το 'φλερτ με την ακροδεξιά' για το οποίο κατηγορούσε σύμπασα η αριστερά τον μητσοτάκη όλη την περίοδο 90-93..;
  Απο-ιδεολογικοποίηση της δεξιάς υπάρχει, αναμφίβολα και αναντίρρητα. Αλλα είναι μια απο-ιδεολογικοποίηση της οποίας οι πρωτεργάτες και ιθύνοντες έχουν όνομα και ταυτότητα συγκεκριμένη: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΕΣ
  Μην αλλάζουμε την ιστορία

  • aris avatar
   aris @ crunch 15/10/2009 09:17:30

   Πές τα, αν και σε λίγο θα σου απαντήσουν και θα σε πούνε ρουφιάνο της Ντόρας κλπ...

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/10/2009 03:53:10

  Η στροφή στον "κρατισμό" της δεκαετίας του 1970 δεν ήταν αριστερή. Υπήρξαν συγκεκριμένες κινήσεις που κατηγορήθηκαν ως σοσιαλμανία, αλλά κάθε μία είχε διαφορετική αφετηρία, όχι ιδεολογική και γι' αυτό δεν ήταν αριστερή. Η κρατικοποίηση της Εμπορικής του Ανδρεάδη ήταν προσωπική εκδίκηση του ΚΚ του Α απέναντι στον Ανδρεάδη. Η κρατικοποίηση της Ολυμπιακής ήταν δικαίωμα του Ωνάση από τη σύμβασή του με το ελληνικό Δημόσιο, που ενεργοποίησε ο Ωνάσης όταν είδε ότι δεν πήγαινε άλλο. Η "ανακούφιση" της αριστεράς το 1993 οφείλεται στην εγκατάλειψη της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθούσε ο Μητσοτάκης. Αυτή όμως δεν είναι της "πατριωτικής και λαϊκής δεξιάς".

  Σίγουρα η δεξιά - κεντροδεξιά απέκτησε άλλα χαρακτηριστικά με τους Καραμανλήδες. Παρέμεινε όμως στο χώρο εκείνον. Με το Μητσοτάκη μεταλλάχθηκε σε κόμμα διαφορετικού χαρακτήρα, νεοφιλελεύθερου. Ο Μητσοτάκης και ο Μητσοτακισμός αναίρεσε πολλές σταθερές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μίλησε πρώτος για "διάλογο" με την Τουρκία χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση κάποιων προβλημάτων, αποενοχοποιώντας την για το Κυπριακό. Δεν υλοποίησε ο ίδιος την πολιτική αυτή, κλήθηκε να την υλοποιήσει ο Σημίτης με τα γνωστά αποτελέσματα. Και ο Ανδρέας είχε πάει στο Νταβός, αλλά εκείνο ήταν μεμονωμένη κίνηση και στη συνέχεια είπε το mea culpa. Ο Καραμανλής είχε διακηρύξει την πολιτική τήρησης του διεθνούς δικαίου, Χάγη (συμφωνία της Βέρνης), διεθνοποίηση του Κυπριακού. Ο Μητσοτάκης πήγε παραπέρα, σε πολιτική συνολικής διευθέτησης. Ξεκίνησε ο σημιτικός κατήφορος από το Μητσοτάκη.

  Αυτό που έχει τη σφραγίδα Καραμανλή είναι ο προσωποπαγής χαρακτήρας. Η δεξιά είχε σημείο αναφοράς στην Ελλάδα το παλάτι. Μετά είχε την ανάγκη να βρει άλλο σημείο αναφοράς και αυτό ήταν φυσιολογικά ο Καραμανλής, ο άνθρωπος που έδιωξε οριστικά το βασιλιά (τελειώνοντας τη δουλειά που ξεκίνησε η χούντα). Εκεί έγκειται η μερική αποϊδεολογικοποίηση της δεξιάς από τους Καραμανλήδες. Συνεχίστηκε αυτό και με τον ΚΚ το Β. Ο Μητσοτάκης είχε κάποια ιδεολογικά στοιχεία, κανένα όμως από αυτά δεν ήταν της παλιάς δεξιάς. Ούτε η πολιτική του στα εθνικά, ούτε η πολιτική του στα οικονομικά. Μόνον η προσέγγισή του προς τον τέως βασιλιά και τους χουντικούς είχε κάποια στοιχεία παλιάς δεξιάς. Αυτά όμως περισσότερο σε επίπεδο στήριξης των προσώπων αυτών, προς το σκοπό καπηλείας του δεξιού πολιτικού ακροατηρίου.

  Λαϊκοδεξιός είναι μόνον ο Σαμαράς. Πολλοί τον αποκαλούν Αβερωφικό, αλλά ξεχνούν ότι και ο Αβέρωφ από το κέντρο ξεκίνησε ("μεταγραφή" στη δεξιά στη δεκαετία του 1950). Το αν θα μπορέσει στις σημερινές συνθήκες να το εκφράσει πολιτικά, είναι άλλη ιστορία.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/10/2009 04:19:33

  Δείτε κι αυτό!

  http://www.youtube.com/watch?v=I84WeACTydk&feature=player_embedded

  Απίστευτό! Ομολογεί στην ψύχρα ότι σκόπιμα δεν τηλεφώνησε στον Δένδια για τον Καραβέλα!

 5. 321 avatar
  321 15/10/2009 06:11:56

  Με ποιό πολιτικό προσωπικό μπορεί να επέλθει η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός σε ένα πολιτικό κόμμα; Εν προκειμένω η Ν.Δ. το ξέρει ότι πάσχει και ότι υστερεί σε αυτό το θέμα και θα βασανισθεί εξαιρετικά μέχρι να βρει το βηματισμό της.

  Η διαπλοκή απαιτεί για την ολοκλήρωσή της πάντα δύο παράγοντες, όποια και αν είναι η φύση της εξυπηρέτησης. Η ανάρτηση δεν καλύπτει την πραγματικότητα, αλλά μια απωθημένη επιθυμία.

 6. eleftheros avatar
  eleftheros 15/10/2009 06:20:14

  Μη ματαιοπονείς, φίλε μου, δεν υπάρχει λόγος.
  Ο νεοδημοκρατικός λαός δεν πρόκειται ποτέ να υπερψηφίσει την κόρη του Μητσοτάκουλα.
  Τέλος οι προδότες, τέλος οι μιζαδόροι, τέλος οι απατεώνες.
  Η Ν.Δ. χρειάζεται καθαρούς ανθρώπους για να πάει μπροστά και η μεγάλη πλειοψηφία των νεοδημοκρατών είναι τίμιοι, ιδεολόγοι και νοικοκύρηδες.
  Η μεγάλη πλειοψηφία των νεοδημοκρατών ακούει μίζα και ανατριχιάζει, γιατί είναι ενάντια στις ηθικές αρχές της.
  Όταν το Μητσοτακέϊκο ακούει μίζα ανατριχιάζει, όμως όχι από απέχθεια αλλά από δίψα.
  Γι' αυτό να είσαι σίγουρος ότι τη Θοδωρούλα θα την ψηφίσει ένα πολύ λιγοστό σινάφι, οι μεγάλη πλειοψηφία θα πάμε στον Αβραμόπουλο και το Σαμαρά.
  Ας βγούν στα κανάλια καθημερινά, ας τρεξουν όσες μαϊμού δημοσκοπήσεις θέλουν, να θυμούνται όμως ένα πράγμα:
  O λαός της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι πασόκοι να επηρεάζονται από φτηνή προπαγάνδα.
  Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει.
  Χαιρετισμούς στην Θοδωρούλα.
  (Προχθές την έπαιζε μισή ώρα το Mega, χθές την έπαιζε μισή ώρα ο Χατζηνικολάου, βλέπουμε ξεκάθαρα που το πάνε οι καναλάρχες και οι αμερικάνοι.
  Μετά το Γιωργάκη τώρα πάνε για τζάκ-πότ με τη Θοδωρούλα).

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ eleftheros 15/10/2009 06:46:40

   Κι όμως επηρεάζεται κι ο Νεοδημοκράτης. Περνάει σιγά σιγά η εικόνα "τον αποστάτη θα ψηφίσουμε;". Και δεν σκέφτονται ότι μπορεί η Ντόρα να μην έκανε τυπικά αποστασία, όμως αυτή ήταν που οδήγησε στην εκλογική ήττα με τη διαρκή υπονόμευση (που τώρα άνετα διαψεύδει, καθότι αφανής) και την ολέθρια (για το κόμμα τους) εισήγηση για εκλογές.

   Πρέπει να βγει ο Σαμαράς μπροστά, να ηγηθεί, να μιλήσει. Να μην φοβηθεί. Τον βλέπεις σαν να φοβάται να βγει μπροστά. Έτσι θα ηγηθεί; Ας κάνει και ένα λάθος, δεν χάλασε ο κόσμος. Οι άλλοι λιγότερα έχουν κάνει; Κι όμως τα καλύπτουν με θράσος χιλίων καρδιναλίων. Με αυτόματο πιλότι δεν κερίζει την αρχηγία. Ήδη περνάει η εικόνα στη βάση της ΝΔ "μα το Σαμαρά θα ψηφίσουμε;". Πρέπει να "υπάρξει" στην εικόνα του Νεοδημοκράτη. Έστω, στοιχειωδώς. Δεν λέμε να γίνει Ντόρα, αλλά να βγει από το καβούκι του. Το πολύ πολύ να χάσει. Έτσι όπως πάει σήμερα όμως, θα χάσει σίγουρα.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Blimblomblim 15/10/2009 08:32:44

    Ειναι γολγοθας το εργο αυτου που θα αναλαβει ενα διαλυμενο κομμα.Το ΠΑΣΟΚ ειναι πολυ ισχυροτερο και ποτε δεν πεφτει κατω απο δυο τετραετιες.Ισως λοιπον καποιοι σκεφτονται να εχουν μια εικονικη υποψηφιοτητα για να γραφουν ως δελφινοι και μετα τη νεα ηττα να εκτοπισουν τον τρελλο ή μαλλον την τρελλη που ανελαβε να μαζεψει τα συντριμμια και να δωσει μια ανιση μαχη.

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ ψυχραιμια 15/10/2009 08:49:16

     Διαλυμένο φαίνεται τώρα που δεν έχει αρχηγό. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο ισχυρό, γιατί το -10% είναι πλασματικό. Αν σας φαίνεται δύσκολο εσάς τους ντορικούς, να μην αναλάβετε. Δεν πρόκειται να σας κρατήσομε καθόλου μα καθόλου κακία.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ ψυχραιμια 15/10/2009 09:20:34

     Αλλος οπως εγραψες φαινεται να δισταζει.Δεν ειναι μονο αρχηγο που δεν εχει το κομμα.Δεν εχει και μια εφημεριδα.Μοναδικο φαινομενο παγκοσμιως κυβερνωντος κομματος που το εβριζαν πατοκορφα τα ΜΜΕ και μερικοι το θεωρουσαν και τιτλο τιμης γιατι δειχνει οτι εκανε "αντισταση".Ασε,μην πουμε αλλα,τα ξερουμε ολα.
     Ειλικρινα θελω να βγει και ο Σαμαρας και ο Αβραμοπουλος να μιλησουν στα ισια και να γινει και debate.

    • kanis avatar
     kanis @ ψυχραιμια 15/10/2009 09:42:47

     MME και στρατιά κονδυλοφόρων διαθέτει μόνο ο μηχανισμός του Μητσοτακέικου. Εξ ου κι η διαπλοκή του. Εξ ου και το καλύτερο επιχείρημα, για να καταψηφιστεί η Ντόρα.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ ψυχραιμια 15/10/2009 09:51:13

     Δηλαδη δεν θελουμε μετα να παλεψουμε οχι στα ισια γιατι αυτο ειναι αδυνατον αλλα καπως στοιχειωδως το ΠΑΣΟΚ που εχει μαζι του τα μεγαλα συγκροτηματα;
     Eιναι η νεα μοδα αυτη της "αντικαθεστωτικης" ΝΔ σαν ενα δεξιο αριστερο κομμα που κανει "αντισταση";Να μεινουμε για παντα αντιπολιτευση σαν ενα μεγαλο δεξιο ΚΚΕ και να κλαιγομαστε για το ΠΑΣΟΚ και τη Νεα Ταξη-αυτο ειναι το οραμα μας;

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ ψυχραιμια 15/10/2009 09:55:59

     Ενώ το δικό σας όραμα είναι να γίνει η ΝΔ ένα δεύτερο δεξιό ΠΑΣΟΚ.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ ψυχραιμια 15/10/2009 10:22:41

     Παν μετρον αριστον και σταματω εδω γιατι δεν πρεπει να διχασθουμε αλλο.

    • kanis avatar
     kanis @ ψυχραιμια 15/10/2009 10:47:51

     Ψυχραιμία, αυτός είναι ο δρόμος λοιπόν, που εισηγείσθε για την πάταξη της διαφθοράς; Εύγε..

   • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
    ΓΙΑΝΝΗΣ @ Blimblomblim 15/10/2009 20:46:10

    Είναι νωρις ακομη. Στην ουσια αποψε ξεκιναει η μαχη. Ο λογος του Σαμαρα ηταν -χωρις υπερβολη- εμπνευσμενος. Ειχα πολλα χρονια να ακουσω πολιτικο να αναφερει τη λεξη 'πατριδα' τοσες πολλες φορες μεσα σε λιγα λεπτα. Και το κυριοτερο χωρις διαθεση καπηλειας οπως ο καρατζαφερης. Οι Νεοδημοκρατες τα βλεπουν ολα αυτα. Ξερουν γιατι εχουν καει στο παρελθον οταν τους καπελωναν και τους επεβαλλαν επιλογες της διαπλοκης εκ των ανω. Οπως σωστα λες, ο Σαμαρας πρεπει να ειναι ο εαυτος του. Χωρις ψευτικα χαμογελα, φτηνες δημοσιες σχεσεις και παγαποντιες μηχανισμων...

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2009 06:25:31

  o κρατισμός και η οικονομική επιχειρηματική ιστορία της Ελλάδας είναι σελίδες ιστορίας που λένε πολλά, και σωστά τα έθεσε ο Επώνυμος.

  Η Εμπορική, άραγε, κρατικοποιήθηκε επειδή ο ΚΚ ο Α' είχε προσωπικά με τον Ανδρεάδη; Ή ήθελαν πάντα οι Γάλλοι μια Τράπεζα στην Μπανανία;

  Έκανε ο Τσάτσος οικονομικά εγκλήματα στην ΑΓΕΤ; ή ήθελε πάντα το καρτέλ τσιμέντου ένα κομμάτι του ελληνικού λουφέ; Και η μαφιόζικη Καστελστρούτσι τα βρήκε με τον Μητσοτάκη, τότε, για πάρτη της ή απλά ξέπλυνε το εγχείρημα για να μην βγάζει μάτι;

  Η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ ήταν αγνή νεοφιλελελεύθερη κίνηση; Ή ο ΟΤΕ σημειώθηκε για τους Γερμανούς από τις πρωτες μας ενταξιακές διαπραγματέυσεις;

  Και η Αθηναϊκή Χαρτοποιία; πως διαλύθηκε σε τίποτα από πρωτοπόρα βιομηχανία; Όλοι οι άλλοι κάπου κατέληξαν, αυτή «πουφ» στον αέρα... μηδέν, παρά το όψιμο ενδιαφέρον ξένων... Ποιός ζήτησε την εξαφάνισή της;

  Η ΟΑ... Σωστά τα λέει ο Επώνυμος περί Ωνάση... αλλά πως βρε παιδί μου είχει προβλήματα η ΟΑ; Έφταιγαν οι ξανθειές και οι συνδικάλες; ή 2-3 μαγαζάκια δήθεν ελλήνων που ανδρώθηκαν σε βάρος της ΟΑ προς δόξα του 4ου ράϊχ;

  Ο Σκαραμαγκάς... είναι έκπληξη που έφυγαν οι Γερμανοί; Αφού όλοι το ήξεραν ότι μόνο τα λεφτά των υποβρυχίων ήθελαν και έεεξω...

  Δεν ξέρω για την Ντόρα, δεν την κόβω για τόσο έξυπνη, αλλά σε ΟΛΑ αυτά ο μπαμπάς της τι ήταν; μεταπράτης, μεσίτης, αγαθός θυρωρός που μάζευε την σκόνη από τα χαρτιά που περνούσαν; ή αυτός τα κανόνισε; Γιατί δεν ρωτάει κανεις την Ντόρα γιατί έγινε ξαφνικά ό,τι έγινε στην ΑΓΕΤ; ή αν ήξερε ο μπαμπάς ότι η ιδεολογικά σωστή αποκρατικοπίηση του ΟΤΕ που ξεκίνησε ο Μάνος δεν ήταν παρά στάχτη στα μάτια σε υπόγεια συναλλαγή;

  ΔΕΝ υπάρχει καμία ιδεολογία. Σύγκρουση των τσιφλικάδων με τον λαό, σύγκρουση αλητών με ήρωες, σύγκρουση του ελληνικού κεφαλαίου με το διεθνές, και όπως στο Βυζάντιο η εξαθλίωση έφερε τους Σελτζούκους, έτσι και τώρα, μόνο που δεν ξέρω αν θα είναι Σελτζούκοι ή κάτι άλλο.

  Και δυστυχώς το Παραμύθι χωρίς Όνομα παίζει ζωντανά και για αυτό τόσο τα πιτσιρίκια του ΓΑΠ όσο και ο Σαμαράς είναι στο προσκήνιο. Όσοι από εσάς δεν έχουν διαβάσει ο Παραμύθι χωρίς Όναμα της γιαγίας ή θείας του Τρελλαντώνη, να το διαβάσουν. ΑΥΤΗ είναι η Ελλάδα.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ archaeopteryx 15/10/2009 06:54:28

   Πάντα επίκαιρο το Παραμύθι χωρίς Όνομα. Μόνο που εκεί υπάρχει η ελπίδα. Εδώ, στο πραγματικό σήμερα, ποια είναι η ελπίδα; Πού είναι ο γιος του Αστόχαστου, ο Συνετός Β΄;

   Δεν υπάρχει καν σύγκρουση των τσιφλικάδων με το λαό, των αλητών με τους ήρωες. Οι ήρωες είναι πολύ αγνοί για να συγκρουστούν και κάθονται και την τρώνε. Φέρνουν τους κοτζαμπάσηδες από καλή προαίρεση και μετά παραδίδονται μόνοι τους να τους βάλουν φυλακή, αν τυχόν και πάνε να τους εμποδίσουν από το φαύλο έργο τους (Κολοκοτρώνης). Μετά τη συνθηκολόηγηση του Κολοκοτρώνη μπροστά στον κίνδυνο του Ιμπραήμ, το 1825, δεν ξαναυπήρξε τέτοια σύγκρουση "αλητών με τους ήρωες". Συγκρούσεις συμμοριών έχουμε για την κουτάλα. Η αριστερά πήγε να πουλήσει το παραμύθι ότι συγκρούεται για λογαριασμό του λαού, αλλά κι αυτοί την κουτάλα θέλανε.

   Γερμανοί, Γάλλοι, Κινέζοι. Μιλά σήμερα ο ΓΑΠ για το "γερμανικό μοντέλο". Το ελληνικό μοντέλο ρε παιδιά τι απέγινε; Αφού είναι καλύτερο από τα άλλα και το ξέρουμε. Ηρωικό, αγνό, γνήσιο, ελεύθερο και σωστό.

 8. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 15/10/2009 07:13:55

  Για μένα η διαφορά Μητσοτακισμού-Καραμανλισμού έγκειται σε δύο πράματα: την ΗΘΙΚΗ του πολιτεύεσθαι και την στάση στα εθνικά θέματα.
  Η οικονομική πολιτική επηρεάζεται και πρέπει να επηρεάζεται από τις ανάγκες και τα ρεύματα της εποχής, τις συνθήκες, τις διθενείς δεμσεύσεις (π.χ. κοινοτική νομοθεσία).
  Δεν έχει σχέση η σημερινή εποχή με τη δεκαετία του 70. Εκεί πρέπει κάποτε να συνεννοηθούμε εμείς οι δεξιοί (άντε και κεντροδεξιοί) και να μη βάζουμε για εσωτερική κατανάλωση ταμπέλες διεθνώς ανύπαρκτες. Οι ιδιωτικοποιήσεις και ο ελεύθερος ανταγωνισμός (με την εποπτεία του κράτους) δεν αντιστρατεύονται την κοινωνική πολιτική. Το αντίθετο. Εξασφαλίζουν στο κράτος τους αναγκαίους πόρους για να την ασκήσει.

 9. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 15/10/2009 07:54:16

  @ Kώστας Θ
  οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στο άμεσο παρελθόν ποιες διορθώσεις έφεραν στην ελληνική οικονομία, ποιους πόρους εξασφάλισαν για την κοινωνική πολιτική, πως ωφελούν το κοινωνικό σύνολο;
  Μια υγιής, ανταγωνιστική και κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος;
  μπορεί ένα κράτος να στηρίζει τα έσοδα του μόνο στο δανεισμό και τη φορολογία;

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ ο βουνισιος 15/10/2009 08:25:08

   Oι δημόσιες επιχειρήσεις σε ανοιχτό ανταγωνισμό είναι ήδη αποτυχημένες ή καταδικασμένες να αποτύχουν στο μέλλον. Τα παραδείγματα τα ξέρεις, όπως επίσης και τους λόγους. Μπορούν να στηριχθούν μόνο με επιδοτήσεις (λεφτά των φορολογουμένων)κρατικές λαμογιές (απ΄ευθείας αναθέσεις)και εμπόδια στην είσοδο ιδιωτών στην αγορά. Ετσι όμως εμποδίζονται και οι ιδιωτικές επενδύσεις, δηλαδή η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης. Και αυτό φυσικά προς όφελος μόνο κάποιων καλοβολεμένων. (εργαζομένων και διοικούντων).
   Θα δεις τα αποτελέσματα με την Ολυμπιακή. Τουλάχιστον δε θα τους πληρώνουμε.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Kώστας Θ. 15/10/2009 08:43:53

    Κώστα Θ., πως έγινε η ΑΓΕΤ δημόσια? Η Softex? Γιατί δεν μαζέυτηκε η ΟΑ επί Πιπέρογλου και Δογάνη? Είμαι ο ακραιότερος των νεοφιλελευθέρων, αλλά εδώ δεν παίζει "ιδεολογία" παίζει "αόρατος χειρ"

 10. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 15/10/2009 08:47:52

  Ντόρα, η μεγαλύτερη εγγύση για να συνεχιστεί το διακομματικό φαγοπότι. Ο άνθρωπος που θα μας κάνει να προσβλέπουμε στον ΓΑΠ ως μεσσία εντιμότητας!

  Διαδώστε παντού αυτό το λινκ! Να μην ξεχάσει κανένας ΠΟΙΑ είναι και τι εκπροσωπεί αυτή η γυναίκα! Το μεγάλο φαγοπότι στις πλάτες μας!

  http://www.youtube.com/watch?v=I84WeACTydk

  Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ντόρα ομολογεί ότι δεν τηλεφώνησε στον Δένδια για να μην μιλήσει ο Καραβέλας εις βάρος του… ΠΑΣΟΚ! Από ευαισθησία λέει για να μην μιλήσει εις βάρος του ΠΑΣΟΚ!

  Κάθησα και την απομαγνητοφώνησα για να τη διαδώσουμε παντού, φίλοι! Αν τα διαβάσει κανείς είναι ακόμη πιο χοντρά αυτά που λέει:

  “… ο κύριος Καραβέλας, ο συγκεκριμένος Καραβέλας, ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ασχολήθηκε με όλες τις μεγάλες συμβάσεις που υπογράφησαν επί ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, με όλες τις συμβάσεις οι οποίες, τα τελευταία χρόνια είχε την ευθύνη η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Siemens η συγκεκριμένη. Για να μην θεωρηθεί λοιπόν ότι δύο Νεοδημοκράτες Υπουργοί συνομιλούν για μια δικαστική διαδικασία, η οποία είχε σχέση με κάποιον του οποίου εάν μιλούσε, άνοιγε το στόμα του ενδεχομένως να έδινε την εικόνα του τι ακριβώς έγινε επί ΠΑΣΟΚ, από ιδιαίτερη ευαισθησία διν… λέω… δε μιλάω, δίνω την εντολή να φύγει αμέσως τηλεγράφημα. Δεν έφυγε και γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει ευθύνη …”

  Τι μας λέει η κυρά-Ντόρα;

  1) Επίτηδες δεν μίλησε εγκαίρως στον Δένδια. Το ήξερε το περιστατικό από Ουρουγουάη, αλλά προτίμησε την αργή διαδικασία του τηλεγραφήματος (που ούτε κι αυτό έφυγε εγκαίρως).

  2) Αυτό το επίτηδες, το έκανε για να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ, για να μην μιλήσει ο Καραβέλας εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, που ήξερε λέει πολλά, αφού αυτός ήταν ο άνθρωπος που ασχολούνταν με όλες τις συμβάσεις.

  3) Συνεπώς, συνειδητά βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να διαφύγει ένας βασικός μάρτυρας εναντίον του.

  Αυτά είναι που μας λέει. Αυτά που ΔΕΝ μας λέει είναι τα ακόλουθα:

  1) Δεν μας ενδιαφέρει κυρά-Ντόρα αν έφαγαν πράσινοι ή γαλάζιοι. Εκείνη τη στιγμή είσαι Υπουργός και έχεις συγκεκριμένα καθήκοντα.

  2) Αν μάλιστα έφαγαν πράσινοι, τόσο το καλύτερο για το κόμμα σου. Μην μας το παίζεις συνεπώς αγωνίστρια της παράταξης. Είχε στα χέρια σου το κόμμα σου την ευκαιρία να “καθαρίσει” το ΠΑΣΟΚ με τη Siemens και την πέταξες ΕΠΙΤΗΔΕΣ. Αυτό μας είπες.

  3) Ο Καραβάλας ήταν κατηγορούμενος της υπόθεσης. Συνεπώς, μας ομολογεί ότι διέπραξε υπόθαλψη εγκληματία, ότι βοήθησε συνειδητά τη διαφυγή ενός κατηγορούμενου στο εξωτερικό “για να μην ανοίξει το στόμα του”.

  4) Η εμπλοκή και του δικού της ονόματος στην υπόθεση, καθώς και του αδερφού της, μας κάνει να σκεφτόμαστε μήπως δεν ήταν μόνον ο πολιτικός της αντίπαλος, ΠΑΣΟΚ, που ήθελε να βοηθήσει (κατά την ομολογία της), αλλά ο εαυτός της και το σόι της.

  Καθόμαστε να ανεχόμαστε κατηγορίες κατά του Σαμαρά ότι έριξε το Μητσοτάκη το 1993 και δεν καθόμαστε να βλέπουμε με τι φίδια κολοβά έχουμε να κάνουμε εδώ. Με τι ύπουλα υποκείμενα που, αν μη τι άλλο, ομολογούν αναίσχυντα ότι βοήθησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους εις βάρος του κόμματός τους.

  Πρέπει να προσέξουμε και το ύφος ενόχου που έχει όταν τα λέει. Το πιο σημαντικό από όλα. Ύφος ανθρώπου που λέει συνειδητά ψέματα.

  Νεοδημοκράτες, τη θέλετε για αρχηγό;

  • mesaios daktylos avatar
   mesaios daktylos @ Blimblomblim 15/10/2009 22:58:35

   Αχ φίλε Blimblomblim, πόσο αφελής είσαι. Τι την ενδιαφέρει την κ. τρία (ονόματα) σε ένα σαρκίο , τα του κόμματος. Τον εαυτούλη της κοιτάει. Και εξέπεμψε δημόσια κρυπτογραφημένο σήμα προς το ΠΑΣΟΚ που λέει ''εγώ χάρη σας έκανα και σας κάλυψα με τον Καραβέλα για να μή μαθευτούν οι βρωμιές σας. Τώρα που θα γίνει εκλογή αρχηγού από την βάση ανταποδώστε μου την χάρη και αμολήστε τους δικούς σας να με ψηφίσουν και πατσίτσαμε.''

 11. zimiaris avatar
  zimiaris 15/10/2009 09:03:12

  Από ποιό πλανήτη έχουν κατέβει οι οπαδοί της Θοδώρας;
  Λένε για τον Αβραμόπουλο και το Σαμαρά ότι είναι αποστάτες οι οπαδοί του Μητσοτάκουλα; Θα τρελλαθούμε εντελώς;
  Τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Αβραμόπουλος έφυγαν γιατί δεν είχαν πολιτική στέγη, προφανώς για την πολιτική τους επιβίωση.
  Είχαν άλλη επιλογή;
  Μιλάνε οι οπαδοί της Θοδώρας για λαμόγια τη στιγμή που βοά η πιάτσα για τις σχέσεις της Αγίας Οικογένειας με το Χριστοφοράκο;
  Μήπως ξέχασαν τη θέση της ψευτο-Θοδωρούλας και του μπαμπάκα για το σχέδιο Ανάν, ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ που έλεγε και ο αμερικάνος ο γιός της κυρίας Τσάντ;
  Εάν φτάσουμε στο σημείο να περιμένουμε από την Αγία Οικογένεια να καθαρίσει τη Νέα Δημοκρατία από τα λαμόγια είναι σαν να βάζουμε τον Κοσκωτά να κάνει έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης!
  Η Ν.Δ. έφτασε στο 33,5% ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή έκανε το λάθος να εντάξει γλυκόλογα λαμόγια του Μητσοτακέϊκου στο δυναμικό της.
  Αυτό δεν θα ξαναγίνει ποτέ.
  Μετά την εκλογή του νέου αρχηγού να τα μαζέψει το Μητσοτακέϊκο και να φύγει, να πάει αλλού. Αρκετά καπηλευθήκανε την ιδεολογία του αγνού νεοδημοκρατικού λαού.
  Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει πολιτικά εκλέγοντας τη Θοδωρούλα, το πολιτικό αισθητήριο του γνήσιου νεοδημοκράτη είναι πολύ πιό οξυμένο από όσο νομίζουν.
  Όποιος υποτίμησε το νεοδημοκράτη έχασε!

 12. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 15/10/2009 09:07:20

  Το ότι γίνονται λαμογιές και παρανομίες στην εφαρμογή (π.χ μιας ιδιωτικοποίησης ) δε σημαίνει οτι η πολιτική δεν είναι σωστή. Η λύση είναι να εμποδίσεις τις λαμογιές και όχι να αλλάξεις την πολιτική.
  Τι θές να πεις με τα παραδείγματα;

 13. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/10/2009 09:08:25

  Διαπλοκη κ Εμπλοκη ..μμμ Κουρης !! ο κολοτουμπας ( μετωποκυβισθηση και κωλοκυβισθηση και κατακορυφο και φλικ φλακ ). Φουλ Γιωργαρο παιζει τωρα τιμολογημενο κ ευλογημενο παντα. Δε μιλαει κανεις!! Μουγκα οι ΠΑΣΟΚΟΙ διοτι εχει πολλα ραμματα για τη γουνα τους.

  Κουρης ο Ενοργανος Εκδοτης. Χρυσο + Τιμολογημενο στεφανι και Εθνικο Υμνο τωρα !

  ΠΠ

 14. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 15/10/2009 09:18:10

  Υπερβολές είναι όλα αυτά. Αν και δεν έχω καμμία προτίμηση για κανέναν απο τους υποψηφίους, όλοι είναι ικανοί να αναλάβουν την αρχηγία. Ας μην τρελαθούμε εντελώς, και οι τρεις ήταν βασικά στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή. Εάν ίσχυαν αυτά που γράφονται δεν θα ήταν εύλογο ακόμα και τώρα ο ΚΚ να βγει και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
  Το βασικό θέμα είναι να μην διχαστεί η παράταξη και να υπάρξει συσπείρωση και δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Τέτοιου είδους αντιπαράθεση πληγώνει την παράταξη. Ή όλοι μαζί στεκόμαστε όρθιοι ή όλοι μαζί κλειδωνόμαστε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

 15. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 15/10/2009 09:28:59

  @ Kώστας Θ δεν συμφωνώ μαζί σου, θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι στο σημείο που προσεγγίζεις.
  Η παραγωγική και υγιής δράση του δημοσίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.
  Στη χώρα μας κατά πόσο η συνύπαρξη της διαπλοκής – δημοσίου ενισχύει τη δημοκρατία ή οδηγεί στη δημιουργία και εξασφάλιση ισότητας; μπορεί μια τέτοια κατάσταση είναι φιλελεύθερη;

  τι ονομάζουμε σήμερα κοινωνικό δικαίωμα;

  έχουμε φτάσει να αποτελεί - εννοούν «κοινωνικό δικαίωμα» την εκλογή αρχηγού από τη βάση του κόμματος η την ψήφο του πολίτη στις εκλογές και σε αυτή όμως την περίπτωση η λαϊκή εντολή από τις δημοσκοπήσεις κτλ νοθεύεται.

  σε κάθε περίπτωση το πολιτικό κατεστημένο τα παίρνει όλα και ο πολίτης δεν παίρνει τίποτα, δλδη παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος..

 16. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 15/10/2009 09:42:38

  Διαβάζοντας το άρθρο και χωρίς να διαφωνώ επί της ουσίας, διερωτώμαι, ωστόσο, αν τη διαπλοκή σε αυτήν τη χώρα την εφηύραν οι Μητσοτάκηδες.
  Όλοι οι άλλοι, ως φαίνεται, είναι άσπιλοι και αμόλυντοι και έξω από κάθε έννοια διαπλοκής.
  Εξάλλου, σε ένα σαθρά δομημένο πολιτικό σύστημα, ο καθείς και τα όπλα του, δυστυχώς. Όλοι με κάποιους τρόπους - ενίοτε πολύ πιο ποταπούς, ας μην αναφερθώ - αναδεικνύονται, ανεβαίνουν και με άλλους τόσους προσπαθούν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την επιρροή και ισχύ τους - ειδικά αν τρέφουν προσωπικές φιλοδοξίες.
  Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η "βεντέτα" Μητσοτακικοί - Καραμανλικοί είναι πασέ το 2009. Ίσως μάλιστα εξαιτίας της, οι Μητσοτάκηδες κάνουν προσωπική πολιτική από την αρχή της ενσωμάτωσής τους στη ΝΔ, αφού όταν θεωρείσαι μόνιμα "ξένο σώμα", δημιουργείς δικά σου προσωπικά στηρίγματα και μηχανισμούς. Αν όχι, σηκώνεσαι και φεύγεις και κάνεις δικό σου κόμμα.
  Προσωπικά δεν με εκφράζει η κυρία Μπακογιάννη, αλλά μικρή σημασία έχει διότι δεν είμαι μέλος, δεν ψηφίζω και, στην τελική, δεν σκοτίζομαι.
  Θα πω επιπλέον ότι η έννοια της αποστασίας ή και της λεγόμενης προδοσίας, είναι, για εμένα πάντα, μία καθαρή ανοησία. Ως προς αυτό, το δικό μου κριτήριο, ως πολίτη, είναι άλλο και αφορά στην ουσία : ο Σαμαράς έριξε μία κακή κυβέρνηση το 1993 και καλά έκανε - ασχέτως ποιοι και τί έπαιξε στο παρασκήνιο. Το ίδιο τολμώ να πω και για την Ντόρα ως προς τις κατηγορίες ότι δεν στήριξε τον Καραμανλή, αποσιωπώντας τα σχετικά με τη Ζήμενς,κλπ. Είναι έτσι, αλλά θα της το καταλόγιζα, εάν η κυβέρνηση Καραμανλή από το 2007 και μετά ήταν μια καλή κυβέρνηση και την στέρησε από τον ελληνικό λαό. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο;

 17. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2009 09:45:41

  και στον υπαινιγμό ότι η αποστασία έγινε με το αζημίωτο?

 18. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/10/2009 09:47:11

  @Ψυχραιμία, έχεις χτυπήσει κάτι υπερωρίες απο τη μέρα που χάσατε τις εκλογές, Τι ζόρι τραβάς ρε παιδί μου. Τι μαράζια κι' αυτά.

 19. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 15/10/2009 09:54:54

  Εάς το δούμε και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο το θέμα.

  Η οικογένεια Μητσοτάκη, δεν έχει όραμα-ιδεολογία-προοπτική για τη χώρα. Απλά λένε "Θα φάει το ΠΑΣΟΚ, μετά εμείς κτλ κτλ".

  Συγκρινόμενη η Μπακογιάννη με το Σαμαρά ακόμα και με τον Αβραμόπουλο, υστερει δραματικά.

  Επιλέον η ομιλία της κατά την παράδοση του ΥΠΕξ στον Πρωθυπουργό ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Νομίζει ότι είναι διάδοχος καμίας αυτοκρατορικής οικογενειας?

  Δηλώνει προκαταβολικά τη γραμμή θα ακολουθήσει η ΝΔ στον ΓΚΑΠ προτού καν γίνει η αλλαγή ηγεσίας χωρίς να ρωτήσει κανένα?

  Τι σπουδές έχει κάνει, τι επαγγελματική εμπειρία έχει και κυρίως τι θετικό έκανε ως κυβερνητικό στέλεχος?


  Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μητσοτάκης τον Κυριάκο προωθούσε μέχρι πρόσφατα ως επικεφαλή της φαμίλιας. Μετά τις αλλεπάλληλες πατάτες που διέπραξε ο ρόλος αυτός περνάει στη Ντόρα.

  Το θέμα είναι, εμείς τι φταίμε?????? Θα άγεται και θα φέρεται η χώρα επί δεκαετίες αό τις βουλές "μηχανισμών" που έχουν καταπνίξει κάθε δημιουργηκότητα και βάζουν στην άκρη όποιο πολιτικό πάει να κάνει κάτι θετικό. Κονταίνουν τους πάντες για να μη φανεί ότι οι ίδιοι είναι πολιτικοί νάνοι.


  Το σύστημα Μητσοτάκη, είναι πίσω από τη Ντόρα. Δεν υπάρχει ούε "εθνική επιταγή, ούτε "λαικό ρεύμα", ούτε "πρωτοβουλία πολιτών", ούτε "απαίτηση της βάσης" ούτε τίποτα.

  Απλά η Ντόρα βασίζεται σε ένα μηχανισμό και σύστημα δεκαετιών που είναι εν γένει υπέυθυνο για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και το οποιό προσβλέπει στην ίδια ως άξιο συνεχιστή της νεοελληνικής μιζέριας σε όλους τους χώρους και θεσμούς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής.


  Πέρα από όλα αυτά, η Ντόρα έχει τέτοιες αντιπάθειες εντός και εκτός της ΝΔ που το κόμμα θα παλεύει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

  Χρειάζεται νέα πνοή και προπτική στηριζόμενη σε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ουσίας και όχι παρουσίας.

 20. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 15/10/2009 10:03:06

  Οι υπαινιγμοί, το παρασκήνιο, η διαπλοκή,τα μέσα και έξω συμφέροντα, το "αζημίωτο" είναι παράμετροι συνυφασμένοι με το (παρα)πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Εγώ απλώς έθεσα το δικό μου κριτήριο, ως πολίτης, κάνοντας μία απλή αντίστροφη σκέψη: αν υποθέσουμε ότι δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτε από όλα αυτά, ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντά μου και έχω μία κυβέρνηση που είναι αποτελεσματική και σοβαρή, τότε με ενοχλεί οποιοσδήποτε την υπονομεύει ή και την ανατρέπει. Εάν, όμως, πρόκειται για παταγωδώς αποτυχημένη διακυβέρνηση, δεν με ενοχλεί καθόλου η πτώση της και δεν καταδικάζω κανέναν εν ονόματι του κομματισμού και της διατήρησης της εξουσίας με κάθε τρόπο από μία μερίδα ατόμων.
  Υπ' αυτήν την έννοια, δεν αποδέχομαι και τον όρο "έβλαψε το κόμμα"- για οποιοδήποτε κόμμα - διότι, δεν εκτιμώ εκείνους που για να μην βλάψουν το κόμμα τους, βλάπτουν πιθανόν τη χώρα.

 21. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 15/10/2009 10:03:06

  Οι υπαινιγμοί, το παρασκήνιο, η διαπλοκή,τα μέσα και έξω συμφέροντα, το "αζημίωτο" είναι παράμετροι συνυφασμένοι με το (παρα)πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Εγώ απλώς έθεσα το δικό μου κριτήριο, ως πολίτης, κάνοντας μία απλή αντίστροφη σκέψη: αν υποθέσουμε ότι δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτε από όλα αυτά, ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντά μου και έχω μία κυβέρνηση που είναι αποτελεσματική και σοβαρή, τότε με ενοχλεί οποιοσδήποτε την υπονομεύει ή και την ανατρέπει. Εάν, όμως, πρόκειται για παταγωδώς αποτυχημένη διακυβέρνηση, δεν με ενοχλεί καθόλου η πτώση της και δεν καταδικάζω κανέναν εν ονόματι του κομματισμού και της διατήρησης της εξουσίας με κάθε τρόπο από μία μερίδα ατόμων.
  Υπ' αυτήν την έννοια, δεν αποδέχομαι και τον όρο "έβλαψε το κόμμα"- για οποιοδήποτε κόμμα - διότι, δεν εκτιμώ εκείνους που για να μην βλάψουν το κόμμα τους, βλάπτουν πιθανόν τη χώρα.

 22. trellakias avatar
  trellakias 15/10/2009 10:12:45

  Το σίγουρο είναι πως η δυτική αστική δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα όπως έλεγε και ο αδικοχαμένος Μπακογιάννης. Η Ν.Δ. είχε πάντα φοβικά σύνδρομα που έλεγαν μακριά από την Δεξιά Παράταξη, από την επάρετη δεξιά απόκλιση και ότι την συνδέει με την ιστορία της και τους αγώνες των- ΝΑΙ - δεξιών ανθρώπων. Είναι δηλαδή τόσο δύσκολο να δεχθεί και τον κορμό της που είναι η δεξιά πτέρυγα της κοινωνίας που πράγματι υπάρχει, για κάποιους δυστυχώς (άλλο αυτό).
  Δηλαδή όλη αυτή η προπαγάνδα που πέρασε από το 1974 και μετά με την αριστερή "προοδευτική" ιδεατή κατάσταση που πλάσαραν οι φίλοι μας πέρα απο τον Ατλαντικό για να κρατήσουν το φρόνημα του λαού σταθερό σε κόσμια κατάσταση, ύστερα από την χούντα του 1967, πρέπει ακόμα η "συντηριτική παράταξη" να φοβάται να έχει την ταυτότητα της?
  Όλες οι υπόλοιπες δηλαδή χώρες της Ευρώπης που τα Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα δεν αρνούνται την ταυτότητα τους αλλά πρεσβεύουν τα πιστεύω τους (καλά ή κακά, δεν είναι του παρόντος) γιατί μένουν στην εξουσία αρκετά χρόνια χωρίς συχνές αλλαγές προσώπων και ιδεών?
  Μακάρί να γεμίσει αυτό το κενό γιατί κόμματα και αποκόμματα που καπηλεύονται τις ιδέες αυτές ξεφυτρώνουν συνέχεια στην Ευρώπη και με τον Μανδύα της Δημοκρατίας σκεπάζουν τα πραγματικά πιστεύω του αυγού του φιδιού, Βλέπε Αυστρία.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ trellakias 15/10/2009 10:34:39

   Αναμφίβολα η αστική δημοκρατία δεν απειλείται σήμερα από την αριστερά. Ίσως όμως να απειλείται εκ των ένδον και μάλιστα στο επόμενο μέλλον, από το αυγό του φιδιού που αναφέρεις, το οποίον δεν φέρει πλέον μόνον ακροδεξιό μανδύα, αλλά επεκτείνεται μέσα σε όλα τα κόμματα και ιδεολογίες. Και αυτό προφανώς θα αποτελέσει το μεγάλο (ήδη υπό γοργή συντέλεση) αδιέξοδο.
   Φυσικά η δεξιά όχι μόνο δικαιούται, αλλά και οφείλει να δεχθεί τον κορμό της. Εάν όμως δεν κατανοήσει τον κίνδυνο που προαναφέρθηκε και δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα, μπορεί να αποβούν οι προσπάθειες αυτές μάταιες.

 23. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 15/10/2009 10:24:37

  Ας μου επιτραπεί ο ισχυρισμός, ότι το θέμα της πατριωτικής και κοινωνικής δεξιάς έθεσα στα σχόλια αρκετά πριν ξεκινήσει ο αντίστοιχος διάλογος εδώ (αρχές Μαΐου). Δίνοντας τότε κάποιες ερμηνείες όσο αφορά την διαμόρφωσή του φαινομένου, εκτίμησα ότι αυτό θα ενταθεί στο επόμενο μέλλον, χωρίς να μπορώ τότε να φανταστώ τις διαστάσεις που αυτό προσλαμβάνει σήμερα. Αυτό το φαινόμενο, ως απτό δεδομένο πλέον, αποτελεί, νομίζω, την κύρια δυναμική στις τρέχουσες εξελίξεις και θα σφραγίσει αναμφίβολα την συνολική πορεία - όχι μόνο του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου - στο επόμενο μέλλον.
  Νομίζω ότι πριν εκδηλωθεί με την τωρινή του ένταση το φαινόμενο, κυριάρχησε στην σελίδα η παρουσία πολλών σχολιαστών που πρόβαλε μια κριτική άποψη, με έντονη πατριωτική και κοινωνική εκφορά, από πρόσωπα που δεν είχαν μονοσήμαντα ενιαίο πολιτικό στίγμα. Και επειδή ο διάλογος συμβάλλει πάντοτε στην ομογενοποίηση των απόψεων, νομίζω ότι παρά την ετερόκλητη αφετηρία, έχει επέλθει μεταξύ αυτών μια κοινή επίγνωση γύρω από πολλά βασικά δεδομένα, τα οποία πλέον, σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους αποτελούν πλέον στάνταρτς.
  Διαβάζοντας στη σημερινή φάση τα σχόλια πολλών σχολιαστών, που δηλώνουν ακραιφνείς δεξιοί, όπως ο bilmblomblim, ο Κώστας Θ. κ.α., δεν μπορώ να μην ομολογήσω ότι συμφωνώ με την γενική οπτική τους και χαίρομαι που τα στάνταρτς που ανάφερα προηγουμένως, κερδίζουν έδαφος. Όχι με την έννοια ότι αποτελούν ανακάλυψη κάποιων συγκεκριμένων, αλλά στη βάση ότι ωριμάζει πλέον η κοινωνική συνείδηση για επιγνώσεις, που θα έπρεπε από καιρό να αποτελούν κοινό τόπο.
  Βεβαίως φρονώ ότι όλες αυτές οι ζυμώσεις δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί ακόμη σε επίπεδο συνεκτικής ιδεολογίας. Εκφράζονται περισσότερο στην σημερινή φάση ως αμφισβήτηση της τάσης Μητσοτάκη και ως στήριξη του Α. Σαμαρά στα πλαίσια της ΝΔ. Σημαντική είναι ταυτόχρονα η έμφαση που δίνεται στο προβάδισμα της ιδεολογίας, πράγμα που δεν φαίνεται μόνο στα εδώ σχόλια, αλλά και στο κείμενο που αναρτήθηκε εχθές εδώ, της πρωτοβουλίας κάποιων στελεχών που στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά.
  Επειδή λιμάρω πάνω σε αυτό το ξύλο αρκετό καιρό προσωπικά, διατηρώ το δικαίωμα να παρακολουθώ και να επιχειρώ να ερμηνεύω το συγκεκριμένο φαινόμενο από θέση αποστασιωποιημένης ενοχής.
  Θεωρώ ότι δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη η διαδικασία εκπόνησης συγκεκριμένης ιδεολογίας από τον συγκεκριμένο - αλλά και τον οποιονδήποτε χώρο. Αυτή δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται από τους πόνους γέννας και θεωρώ τις εκκλήσεις που προβάλλουν όλοι σχεδόν οι θιασώτες αυτής της ζύμωσης για επιστροφή στο παλιό ιδεολογικό προφίλ της δεξιάς, να έχουν μεν σημαντικό συμβολικό περιεχόμενο, αλλά να στερούνται συγκεκριμένου περιεχομένου, δεδομένου ότι η δυναμική της νέας αυτής εκφοράς, όχι μόνο υπερσκελίζει αλλά στην ουσία καταλύει τα παλιά δεξιά στερεότυπα. Έτσι κατανοώ και την πρόταση που συχνά επαναλαμβάνεται για δημιουργία νέου κόμματος.
  Δεν διστάζω να κατονομάσω το επιχείρημα της "εθνικοφροσύνης", που επικαλέστηκε μεταπολεμικά η δεξιά κάθε μορφής, μέχρι την επικράτηση του Ανρέα Παπανδρέου (ως εντολοδόχου της γραμμής Ρόκφελερ, που προέβλεπε μεσοπρόθεσμα την επεμπόληση κάθε είδους εθνικής ιδεολογίας) ο οποίος το κατεδάφισε ως ιδεολόγημα, ως εν αμαρτίαις πρόφαση. Ιδεολογικός άξονας της δεξιάς υπήρξε μέχρι τότε το "Ανήκομεν εις την Δύσιν" και η "Ένταξη στην ΕΟΚ για να διαφυλαχθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί".
  Την χαριστική βολή σε αυτά τα ιδεολογήματα έδωσε ο Κ. Καραμανλής Β΄, ο οποίος αποτελεί κατά την γνώμη μου τον μεγάλο αρχιτέκτονα της νέας δεξιάς και στον οποίο οφείλει ο τόπος μέγιστη ευγνωμοσύνη γι αυτή την προσφορά του. Πράγματι ο ΚΚ. πέτυχε μια σοβαρή μεταστροφή ενάντια στην ιδεολογική ισοπέδωση που είχε επιβάλει στον τόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου, πέρα από τις αδυναμίες και τις ολιγωρίες του, που όσο κι αν υπήρξαν κεντρικού χαρακτήρα, απολήγουν δευτερευούσης σημασίας, απλά διότι είναι αδύνατον να επέλθει αλλαγή ταυτοχρόνως σε όλες τις βασικές επιλογές. Ο ΚΚ. αναδείχθηκε σε πολύ μεγαλύτερο μεταρρυθμιστή της πολιτικής ζωής της Ελλάδας από τον Γεώργιο Παπανδρέου (ο οποίος καθιέρωσε την δωρεάν παιδεία και περιόρισε το αστυνομικό κράτος).
  Το αίτημα για προβάδισμα της ιδεολογίας που κυοφορείται σήμερα, αποτελεί ένα τεράστιας σημασίας στόχο. Από όσα μπορώ να γνωρίζω, η πρώτη φορά που προβλήθηκε αυτός ο στόχος, ήταν κατά την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα, δεδομένου ότι ο σταλινισμός και ο μετασταλινισμός σφραγίστηκαν από την "θεωρία των παραγωγικών δυνάμεων" και τα αστικά κόμματα απόφυγαν μέχρι σήμερα σχολαστικά την ιδεολογία, υποβιβάζοντας τη στο επίπεδο της προπαγάνδας. Μπορεί ίσως οι ιδεολογικές αποστάσεις και οι στοχεύσεις μεταξύ της πατριωτικής-κοινωνικής δεξιάς και των Κινέζων ερυθροφρουρών να μετρούν έτη φωτός. Παρ' όλα αυτά το ιδεολογικό πρόταγμα δεν παύει να υπηρετεί τον στόχο διαμόρφωσης της συνείδησης, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να επιφέρει πραγματικές βελτιώσεις, ποιοτικά καλύτερες σε σύγκριση με το παρελθόν.
  Κατά την γνώμη μου αυτό που εκφράζει η ομάδα Μητσοτάκη είναι ακριβώς η προσκόλληση στα δεξιά σχήματα και ιδεολογήματα του παρελθόντος.
  Φυσικά δεν αναμένω κατεδάφιση ιερών τεράτων, λαβάρων, ή "ιερών" συμβόλων. Ελπίζω όμως σε νέα νοηματοδότηση της ουσίας, η οποία συντελείται ήδη. Και εύχομαι σε όλους όσους προσβλέπουν και συμμετέχουν ενεργά σε αυτή, να μπορέσουν να της δώσουν μια πλήρη ιδεολογική δομή, η οποία μετουσιωμένη σε πρόγραμμα, να μπορεί να δίνει ρεαλιστικές διεξόδους στα μεγάλα και επικίνδυνα σημερινά αδιέξοδα.
  Πέραν αυτού καλόν είναι να κατανοηθεί, ότι άλλο είναι το κόμμα και άλλο η κοινωνία. Αυτή διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να κρίνει, να επικροτεί, να συνδράμει και να συστρατεύεται, να συμβαδίζει, να αντιμετωπίζει παθητικά ή αδιάφορα, ή ακόμη και να αντιμάχεται ιδεολογίες και προγράμματα.

 24. leonidas avatar
  leonidas 15/10/2009 10:36:29

  Ο Σαμαράς είναι ο μόνος από τους υποψηφίους που έχει συνδέσει την εκλογή του νου αρχηγού με το ξεκαθάρισμα της δεσπόζουσας πολιτικής ιδεολογίας της Ν.Δ.
  Βλέπω ξεκάθαρα ότι είναι ο μόνος από τους υποψήφιους που μπορεί να δεί πιο μακριά από τη μύτη του. Μόνο όταν η ιδεολογία είναι ξεκάθαρη έχεις αρκετά όπλα και επιχειρήματα για να πολεμήσεις τον αριστερό λαϊκισμό.
  Εάν δεν κερδίσεις πρώτα στην ιδεολογική μάχη δεν μπορείς να κερδίσεις στον πολιτικό πόλεμο.
  Σίγουρα, στην αρχική φάση, το αριστερό επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο θα θελήσει να βάλει αρνητικές ταμπέλες σε μία πιό ξεκάθαρη ιδεολογική θέση της ΝΔ, όπως ακριβώς έκαναν πριν από χρόνια με τον Καρατζαφέρη.
  Η ουσία όμως είναι ότι οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις οδηγούν νομοτελειακά την Ελλάδα να συγκλίνει με αυτά που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.
  Δεν είναι δυνατό να ντρέπεσαι για την ιδεολογία σου, ειδικά όταν αυτή είναι το σχεδόν απόλυτο status quo στον πλανήτη.
  Αυτό σημαίνει ότι το δεξιό κόμμα στην Ελλάδα, δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
  Δεν μπορεί να "πουλήσει" την ιδεολογία του στους Έλληνες, τη στιγμή που όλα τα άλλα δεξιά κόμματα (ιδιαίτερα στην Ε.Ε.) το έχουν κάνει από τη δεκαετία του 80.
  Μακροπρόθεσμα, ο Σαμαράς έχει δίκιο, εκεί θα πάμε υποχρεωτικά.
  Εξ' άλλου, εάν δεν επιλέξουμε μόνοι μας να πάμε σε αυτή την επιλογή, θα μας πάει καροτσάκι από μόνος του ο Καρατζαφέρης, προς μεγάλη χαρά του Γιωργάκη που, έχοντας τη δεξιά διαιρεμένη, θα κυβερνάει για καμιά δεκαριά χρόνια.
  Ας κάνουν τις ιδεολογικές τους επιλογές οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, ελπίζω να είναι στρατηγικές και όχι τακτικές.
  Έτσι ξεχωρίζουν οι ηγέτες από τους διαχειριστές της καρέκλας.
  Ο Σαμαράς φαίνεται να ξέρει τι θέλει, ενώ ο Αβραμόπουλος έχει πιό στρογγυλεμένο λόγο. Ο Σαμαράς μπορεί να επανα-συσπειρώσει δυναμικά τους νεοδημοκράτες, ενώ ο Αβραμόπουλος είναι καλύτερος στο να ανακτήσει τους ψήφους των κεντρώων που πήγαν πρόσφατα σούμπιτοι στο πασόκ.
  Η Ντόρα πάλι είναι εκτός τόπου και χρόνου, άρχισε πάλι να λέει τα περί κοινωνικού φιλελευθερισμού και άλλες γενικότητες, που φοβάμαι δεν καταλαβαίνει ούτε η ίδια.
  Ήλθε η ώρα πιά να τελειώνουμε με τις μισές κουβέντες για το πού θέλουμε να πάμε και πώς!
  Εάν δεν το κάνουμε τώρα που είμαστε στον πάτο, πότε στον κόρακα θα το κάνουμε;

 25. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 15/10/2009 10:47:34

  Kαλό είναι να γνωρίζουν οι φίλοι της Ντόρας ότι πολλοί από εμάς που σήμερα στηρίζουμε Σαμαρά κολλούσαμε την αφίσα του Μητσοτάκη στις 3 το πρωϊ...
  Και το κάναμε με υπερηφάνεια γιατί ήταν ο αρχηγός της ΝΔ. Τα χρόνια της αθωότητας, βλέπετε.
  Θα ήθελα να γνωρίζω, αν οι τύποι που περιβάλλουν την Ντόρα και δίνουν σήμερα μαθήματα νομιμοφροσύνης έκαναν ποτέ το ίδιο.

  • Παλιός Οννεδίτης avatar
   Παλιός Οννεδίτης @ Kώστας Θ. 15/10/2009 12:22:17

   Το ζητούμενο δεν είναι ποιοι είναι φίλοι της Ντόρας ή του Σαμαρά. Τα πρόσωπα είναι δευτερεύουσης σημασίας. Η ενότητα την επόμενη μέρα της εκλογής θα πρέπει να απασχολεί όλους όσους ανήκουν στην ΝΔ και έχουν υπηρετήσει τις αξίες και τις αρχές που η παράταξη εκπροσωπεί.
   Εγώ δεν προτιμώ κανέναν απο τους τρεις. Όσο ανεβαίνουν οι τόνοι από τους διαφόρους ηρακλειδείς τόσο απομακρύνομαι από όλους.

   • Kώστας Θ. avatar
    Kώστας Θ. @ Παλιός Οννεδίτης 15/10/2009 12:38:29

    Φίλε παλιέ Οννεδίτη(και γω τέτοιος είμαι) έχεις δίκαιο για την ενότητα. Άλλωστε εγώ ποτέ δεν έφυγα από τη ΝΔ ανεξάρτητα από το αν ήμουν δυσαρεστημένος ανά περιόδους.
    Οι τόνοι θα ανέβουν αναπόφευκτα. Ας συζητηθούν έντονα και καθαρά ορισμένα πράματα για να ξέρουμε που πάμε. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα γίνει διάσπαση - δεν το πιστεύω.

    • Παλιός Οννεδίτης avatar
     Παλιός Οννεδίτης @ Kώστας Θ. 15/10/2009 13:17:05

     Δυστυχώς έντονα θα συζητηθούν, ουσιαστικά δεν ξέρω αν θα συζητηθούν. Διότι οι διάφοροι μυαλοπώληδες έχουν ήδη ξεσαλώσει στα κανάλια αλλά και σε τοπικά ΜΜΕ ρίχνοντας λάσπη στην παράταξη και εξάπτοντας πάθη. Έχω ζήσει τραγικές στιγμές διχόνοιας που διέλυσαν οργανώσεις υπέρ αυτόκλητων "σωτήρων", βάζοντας ψευδεπίγραφα ιδεολογικά διλήμματα.
     Ε λοιπόν όχι άλλο κάρβουνο. Ούτε για την Ντόρα, ούτε για τον Σαμαρά, ούτε για τον Αβραμόπουλο. Να συμφωνήσουν ΤΩΡΑ ότι η ΝΔ είναι η ενιαία, πατριωτική, φιλελεύθερη παράταξη ταγμένη να υπηρετεί το έθνος και τον ελληνικό λαό. Να σταματήσουν να βάζουν το πολιτικό τους μέλλον πάνω από το συλλογικό καθήκον.

    • mesaios daktylos avatar
     mesaios daktylos @ Kώστας Θ. 15/10/2009 13:44:33

     Εάν αναλάβει οιασδήποτε άλλος εκτός της Ντόρας, πιστευετε ότι το επιτελείο της θα τον αφήσει σε χλωρό κλαδί; Εδω πριόνιζαν έναν ΚΚ που είχε την απόλυτη παραδοχή του κόσμου, ο Σαμαρας ή ο Αβραμο θα τους ξεφύγει;.

     Ελπίζω αυτό το σχόλιο να εμφανισθεί γιατί κανένα από τα τέσσερα που έγραψα από τις 12.00 το μεσημέρι δεν δημοσιεύθηκε.

 26. george avatar
  george 15/10/2009 12:08:18

  Θα συμφωνήσω και εγώ με αρκετές απόψεις ότι η σημαντικότερη παράμετρος διαφοροποίησης αφορά την ηθική και κυρίως τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών απόψεων στην κοινωνία. Η "παλαιά δεξιά", θεωρώ ότι κατηγορήθηκε για τον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις. Εξορίες, διωγμοί, φάκελοι πολιτικών φρονημάτων είναι πρακτικές κατακριτέες και οι οποίες σίγουρα δεν συνάδουν με την αστική δημοκρατία της εποχής μας. Αυτές οι πρακτικές βέβαια έχουν σταματήσει από τις αρχές της μεταπολίτευσης, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα τους, αλλά το στίγμα της "κακής δεξιάς" παραμένει ακόμα και σήμερα.
  Η διακυβέρνηση του ΚΚ ακολουθώντας τα βήματα και του θείου του έδωσε απτά δείγματα μεγαλύτερης προσέγγισης της αντίθετης άποψης, με την εμμονή του (κυρίως στην πρώτη τετραετία) στον εξαντλητικό διάλογο και στην ανάγκη σύνθεσης. Ίσως στο τέλος να το παρακάνε και να έδωσε μεγαλύτερη σημασία στον διάλογο και λιγότερη στο αποτέλεσμα. Ωστόσο, η αφετηρία ήταν σωστή.
  Αντίθετα απότι θυμάμαι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν περισσότερο άμεση, με λιγότερα περιθώρια διαλόγου και σαφώς μικρότερη προσπάθεια σύνθεσης και των διαφορετικών απόψεων. Επίσης, η διακυβέρνηση Μητσοτάκη είχε μεγαλύτερες σχέσεις με τη διαπλοκή (άλλωστε αυτός την πρωτοανέφερε, όπως πολύ σωστά γράφει και το κείμενο).
  Η νέα ηγεσία της κεντροδεξιάς πρέπει αφενός να διατηρήσει τα βασικά χαρακτηριστικά της προσπάθειας διαλόγου και συμφιλίωσης, με την κεντροαριστερά και την αριστερά, ενσωματώνοντας τα στοιχεία του ΚΚ, και αφετέρου να θέσει σαφές πλαίσιο αντιμετώπισης των σημαντικών προβλημάτων σε ρεαλιστικό επίπεδο με βάση τις αρχές κεντροδεξιάς.

 27. adv avatar
  adv 15/10/2009 12:28:35

  Να ρωτήσω ποιά είναι η ξεκάθαρη ιδεολογία της Δεξιάς που σήμερα δεν υπάρχει και πρέπει να επαναπροσδιοριστεί;

  • tiramola avatar
   tiramola @ adv 15/10/2009 12:41:44

   Της αγοράς...
   Τα πάντα έχουν την τιμή τους...
   Το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο...
   Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό...
   Ο καθένας και τα όπλα του...
   Καμία κρατική παρέμβαση...
   Όλα για πούλημα...
   Ιδιωτικοποίηση των πάντων...
   Ακόμα και το νερό έχει τιμή...
   Κοινωνικό κράτος μηδέν...
   Φιλανθρωπικό έργο μόνο από τους ισχυρούς..(αν είναι χριστιανοί...)

   Κάντα όλα σούμα και ανακαλύπτεις την ιδεολογία της δεξιάς για την νέα Ελλάδα για την οποία μίλησε πρόσφατα και ο Αβραμό...

   • redteam avatar
    redteam @ tiramola 15/10/2009 13:05:36

    Δεν μας λες κάτι και τα λιμάνια. Σε θερμοπαρακαλώ...

   • φιονα avatar
    φιονα @ tiramola 15/10/2009 13:22:27

    να σου πώς και εγώ τους δύο πυλώνες της ιδεολογίας του πασόκ:
    Μόνο δύο, υποκρισία και αχρηστίλα.
    Πάντα, βέβαια, ντυμένες με το γνωστό πράσινο δίπτυχο "μετάθεση ευθυνών - καλλιέργεια ελπίδων".
    Άσε μας καημένε, που είσαι ακόμη κολλημένος στη δεκαετία του 70 (αλήθεια είχες γεννηθεί τότε ή τζάμπα συζητάμε;)

    • tiramola avatar
     tiramola @ φιονα 15/10/2009 13:45:05

     Αγαπητή Φίονα είχα γεννηθεί...
     Τους υποκριτές και τους άχρηστους όπως ΕΣΥ τους χαρακτηρίζεις τους επέλεξαν οι καταχρεωμένοι στις τράπεζες πολίτες μπας και δουν άσπρη μέρα...
     Τα νέα κόλπα που εφάρμοσαν οι υπάλληλοι των Βρυξελλών και της οικονομικής ελίτ "πάρε σήμερα-δώσε αύριο" θα είναι και η δική σου καταδίκη.
     Εσένα που δεν είσαι κολλημένη στην δεκαετία του 70...

   • redteam avatar
    redteam @ tiramola 15/10/2009 13:44:08

    Περιμένω απάντηση για όσα συμβαίνουν στον ΟΛΠ. Τώρα εάν πρώτα ο πολίτης ή ο πωλητής δεν το ξέρω. Μόλις τελειώσεις και εσύ με τις επικοινωνιακές "πράσινες" φιοριτούρες τύπου Καραμανλή το 2004 βρες την ευκαιρία να μου απαντήσεις. Σήμερα που ανακοίνωσαν οι Γερμανοί ότι φεύγουν από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρες την ευκαιρία να μου απαντήσεις. Αυτή είναι η πραγαμτική πολιτική και όχι οι "ανεξάρτητες" αρχές και οι... διαβουλεύσεις. Επι των θεμάτων ΟΛΠ, Ναυπηγεία και ΟΤΕ θέλω απάντηση για να δούμε ποια είναι η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και που διαφέρει ως κυβέρνηση από τη Δεξιά

   • Παλιός Οννεδίτης avatar
    Παλιός Οννεδίτης @ tiramola 15/10/2009 13:45:35

    Αν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, τόσο το χειρότερο γι' αυτήν. Αυτό που περιγράφεις είναι ο μπαμπούλας νεοφιλελευθερισμός του laissez faire που επισύει το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ενώ δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο πόσω μάλλον στην Ελλάδα. Ακόμα και σε χώρες, όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ, δεν έχει εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο. Προς ενημέρωση σου οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές που είναι προσφιλέστατες στον ΓΑΠ είναι αγγλοσαξονική προέλευσης.
    Ο ασύδοτος παρασιτικός κρατικοδίαιτος καπιταλισμός είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα και όχι ο νεοφιλελευθερισμούς. Αυτά που περιγράφεις ούτε ο Γκρήσπαν δεν τα υποστηρίζει πλέον, οπότε από που πρόκυψε ως η ιδεολογία της ελληνικής Κεντροδεξιάς; Σε λίγο θα μας πεις ότι η Ντόρα είναι η Ayn Rand και o Σαμαράς ο Ron Paul.

 28. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 15/10/2009 12:54:07

  Μέχρι στιγμής ο Σαμαράς δεν έχει πει τίποτα, περί ιδεολογίας.
  Κατά το παρελθόν είναι γνωστό ότι, συμφώνησε, σε μια δύσκολη εποχή για την κεντροδεξιά, σε συναινετική εκλογή προέδρου της δημοκρατίας με το χώρο της κεντροαριστεράς.
  ήταν δηλαδή ο μέσος κρίκος μεταξύ κεντροδεξιάς κεντροαριστεράς.
  επομένως, βρίσκεται και αυτός περισσότερο κοντά στην σοσιαλδημοκρατία - κεντροαριστερά παρά κοντά στην κεντροδεξιά.
  Απ ότι φαίνεται, ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός που ταυτίστηκε και έκφρασε ο ιδρυτής της κεντροδεξιάς παράταξης Κ. Καραμανλης, σήμερα δεν έχει εκφραστή

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ ο βουνισιος 15/10/2009 13:07:49

   !

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ ο βουνισιος 15/10/2009 14:45:35

   Ο Σαμαράς έχει κάνει δύο πολύ σημαντικές ομιλίες φέτος για ζητήματα ιδεολογίας (εγώ θα τα αποκαλούσα "αρχών"). Ίσως δεν το έχεις παρακολουθήσει. Τη μία στο ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου και την άλλη στο ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι ο μόνος που μπορεί να μιλήσει έτσι.

 29. tiramola avatar
  tiramola 15/10/2009 13:04:24

  Πρώτα ο πολίτης!!!!
  ΠΑΜΕ!

 30. Κώστας Θ. avatar
  Κώστας Θ. 15/10/2009 14:12:54

  Τι θα γίνει ρε παιδιά, πότε θα βγει ο Σαμαράς? Μόνο εμείς θα γράφουμε?

 31. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 15/10/2009 14:47:54

  Αγαπητοί όλοι!
  Σας χαιρετώ με πάσαν επιφύλαξην - αφού δεν είχα την ευκαιρία να σας απολαύσω παρά μόλις ... μετεκλογικά.
  Θέλω εν πρώτοις και για λόγους οικονομίας χρόνου και δυνάμεων να αυτοσυστηθώ ως ανένταχτο, ασπόνδυλο, πολυπολιτισμικό άμα τε και δυτικόφερνο μαλάκιο και να δηλώσω ότι αν και δεν είμαι της παράταξης εξακολουθώ να θεωρώ ότι – μέχρι νεοτέρας – η ανάγκη ενδυνάμωσης της τρωμένης σήμερα ΝΔ συνιστά όρο αναγκαίο για την επιβίωση του πολιτικού (μας) συστήματος.
  Απέναντι στην ακατάσχετη διαδικασιολογία για την εκλογή του νέου αρχηγού - που δυστυχώς κατήντησε γραφική, αναδιπλασιαζόμενη από την αιμοδιψή και άνευ αρχών κατεδαφιστική μανία των ΜουΜουΕ, χάνοντας έτσι την πολύ σημαντική δημοκρατική της ουσία – αντιπαρατίθενται (εδώ τουλάχιστον) απόψεις που μιλούν για την ανάγκη ιδεολογικής αποσαφήνισης του στίγματος της ελληνικής κεντροδεξιάς. Άριστα!
  Ο «κίνδυνος» μια τέτοια συζήτηση να γλυστρίσει σε μια υστερική αναζήτηση της καθαρότητας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σ’ έναν αριστοκρατικό απομονωτισμό, υπάρχει. Είναι όμως σαφώς μικρότερος από την αδυναμία συνεννόησης πολιτικά συμπορευόμενων ανθρώπων.
  Μπορεί επί παραδείγματι η ΝΔ να αποφασίσει αν οι επιλογές:
  «Το κράτος δεν ασκεί επιχειρηματική δραστριότητα» ή
  «Λειτουργία της δημόσιας επιχείρησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»
  συνιστούν ιδεολογία ή πολιτική πρόταση;
  Γιατί, χωρίς καθόλου να υποτιμώ τη βαρύτητα ιστορικά διαμορφωμένων όρων – βαριδίων όπως «καραμανλισμός» ή «μητσοτακισμός», φοβούμαι ότι αν δεν ξεκαθαρίσουν τέτοια ζητήματα το σημειωτόν ή/και οι παλινδρομικές κινήσεις περί το «αυτό» θα παραμένουν ως οι μοναδικές δυνατότητες του «χώρου».

 32. eleftheros avatar
  eleftheros 15/10/2009 15:46:14

  Ρε παιδιά, η Θοδωρούλα μας δουλεύει πιό πολύ από το Γιωργάκη.
  Εγώ νόμιζα, ειλικρινά, ότι ο γιός της κυρίας τσάντ είχε ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες (αυτά τα ανείσπρακτα 31 δισ δεν ξεχνιούνται μέχρι να πεθάνω) αλλά φαίνεται ότι η Θεοδώρα Μητσοτάκη έχει βαλθεί να νικήσει το Γιωργάκη, τουλάχιστον στο μέγεθος της αρλούμπας που πουλάνε στο λαό.
  Ακούσατε τί είπε χθές το βράδυ στο Χατζηνικολάου στον Alter για τον Καραβέλα;
  Δεν έστειλε έγκαιρα το τηλεγράφημα της Ουρουγουάης στο Δένδια για τη σύλληψη του Καραβέλα για να μη φανεί ότι η Ν.Δ. κυνηγάει τους ανθρώπους του πασόκ στη σκανδαλάρα Ζίμενς!
  Τόχει σήμερα το βίντεο ο dexiextrem.blogspot.com
  Το είδα δύο φορές και έφριξα.
  Για σκεφτείτε το λίγο, τί είπε το άτομο.
  Την υπόθεση που θα μπορούσε να διαλύσει το πασόκ (γιατί ήταν αναμεμιγμένοι πάνω από 7 πασόκοι Υπουργοί και δεκάδες άλλα επίσημα στελέχη του) δεν την προχώρησε η Θεοδώρα γιατί, λέει, δεν ήθελε να δείξει ότι είναι εκδικητική εναντίον του πασόκ, προφανώς για να μην φαίνεται σαν πολιτική δίωξη.
  Ήθελε να το παίξει θεσμική.
  ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ, ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
  Βρε Θοδωρούλα, μπάς και γράφει κανένα κοσμητικό επίθετο (με τα 3 άλφα) επάνω στο μέτωπό μας και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;
  Τί να σου πεί κανείς;
  Στη θέση σου θα είχα ήδη παραιτηθεί μαζί μου το Σουφλιά και τον Πάκη, πήρατε στο λαιμό σας όλη την παράταξη (και τον Καραμανλή, αυτό όμως είναι δικό του πρόβλημα, άς πρόσεχε).
  Το να έρχεσαι όμως να ζητάς την ψήφο μας πάει πολύ.
  Το ξέρεις Θοδωρούλα ότι, τελικά, μοιάζεις με το Γιωργάκη πιό πολύ από όσο νομίζεις;

  • outis avatar
   outis @ eleftheros 15/10/2009 16:09:34

   Ara, paei ki autn gia prwthypourgos.

 33. crunch avatar
  crunch 15/10/2009 15:58:08

  Επανέρχομαι στη συζήτηση περί ιδεολογίας και δεξιάς, και ιστορικών της ΝΔ, απαντώντας στον φίλο 'Επώνυμο'.
  Φίλε μου, κατ'αρχάς, οταν μίλησα για 'αριστερή στροφή' της ΝΔ επί καραμανλή πρεσβύτερου, δεν μίλησα για τον κρατισμό -όχι γιατί δεν είναι μέρος αυτής της στροφής (όποιος θυμάται ο μακαρίτης ο Ευάγγελος Αβέρωφ αναρωτιόταν λίγο πριν τις εκλογές του 81 αν "θα βρει τίποτα το πασόκ να κρατικοποιήσει, αφού τα πήραμε όλα εμείς"), αλλά επειδή είναι το ήσσον (εν τέλει μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτό ήταν περίπου το κλίμα σε όλη την ευρώπη εκεινη τη δεκαετία, πριν έρθει η -κατασυκοφαντημένη από την αριστερά- Maggie Thatcher παρασύροντας τον κρατισμό και την ύφεση όπως ο λίβας τα σπαρτά..)
  Όταν μίλησα για αριστερή στροφή και ιδεολογική παραίτηση της ΝΔ στα 70's, αναφέρθηκα σε όλα τα άλλα. Ε δεν ήτανε "πατριωτική και λαϊκή δεξιά" η ΝΔ του ΚΚ πρεσβύερου, πως να το κάνουμε... Κατ'αρχάς η στάση απέναντι στην Τουρκία δεν περιορίζεται σε όσα λες. Η κυρίαρχη νοοτροπία είναι η ίδια με αυτή των Μητσοτάκη/Σημίτη (αλλά και του ΚΚ του νεώτερου στο βαθμό που έκανε κουμπαριές με τον Ερντογάν και στηριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας), και στηρίζεται στην αρχή 'συμβιβασμός με την Τουρκία ώστε να συνεχισουμε απρόσκοπτοι τον εκσυγχρονισμό και εκδυτικισμό της χώρας'. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο Καραμανλής έκανε το άνοιγμα στην Τουρκία του Ινονού βάζοντας 'στην άκρη' το Κυπριακό (ελλάχιστα χρόνια μετά τον Ατίλα) προκειμένου να αποσπάσει αμερικανική υποστήριξη για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ("είμαστε 70% υπευθυνοι για αυτό" είχε πει αναφερόμενος στην ιστορία ο Χόλμπρουκ). Τότε, στις συναντήσεις με τον Ινονού 'παραιτήθηκε' -σιωπηρά- η Ελλάδα και από το ζήτημα των αγνοούμενων (σκεφτείτε να το έκανε αυτό ο Μητσοτάκης), και συμφωνα με όσα λένε Άγγλοι και Αμερικάνοι έκτοτε, δέχθηκε η ελληνική πλευρά ως αρχή ότι η επίλυση του Κυπριακού θα γίνει, όποτε γίνει, στη βαση 'δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας'.. Την ενιαία φιλοσοφια ΚΚ πρεσβύτερου και Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά την έχει παραδεχτεί και ο ΚΚ ο νεώτερος το 2004 σε συνέντευξη προεκλογικά.
  Γενικά, ψάχνω να βρω την 'εθνική' σταση, με την παραδοσιακή ένοια του όρου, της 'δεξιάς' του καραμανλή στα 70's, και ειλικρινά δεν ξέρω που να κοιτάξω.
  Αλλά όταν λέμε για Καραμανλική νόθευση της δεξιάς ιδεολογίας, δε μιλάμε μόνο για τη στάση στα εθνικά. Τι από την παλιά εθνικοφροσύνη που είχε αυτή η παράταξη ως κυρίαρχη ιδεολογία για σχεδόν όλο τον 20ο αιώνα κράτησε η ΝΔ; [και είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε ως βασικό στοιχείο της παράταξης ιστορικά τον μοναρχισμό, η παράταξη είχε ως ιδεολογικό άξονα μια συγκεκριμένη παράδοση ρομαντικού εθνικισμού, με καταβολές στον 19ο αιωνα, στην οποία σίγουρα ο μοναρχισμός είχε ειδική θέση -όπως είναι αναμενόμενο σε κάθε απόχρωση ιδεολογικού ρομαντισμου της εποχής, και όπως συνέβαινε και σε όλα τα συντηρητικά κομμματα στην Ευρώπη (η Victoria δεν ήταν το υπέρτατο σύμβολο για τους Torries τον 19ο αιώνα;)-, αλλά ως έκφανση, όχι ως μοναδική προϋπόθεση].. Ποια χαρακτηριστικά της παλιάς εθνικοφροσύνης κράτησε η ΝΔ -έστω όχι ατόφια, αλλά ως υλικό προσαρμογής και μετασχηματισμού-..; Δείξτε μου ένα, ένα.. Σε ποια συνθηματολογία και επιλογή του αριστερού μηδενιστικού ρεύματος που αλώνιζε μετά τη μεταπολίτευση άρθρωσε αντίπαλο λόγο, αντέταξε κάτι τότε;
  Η πραγματικότητα ειναι ότι η μεταπολιτευτική ΝΔ υποκατέστησε την ιδεολογια και παράδοση της με ένα προφίλ απλά καλύτερης 'διαχειριστικής' δυνατότητας, ότι αυτή η παράταξη μπορεί πιο έμπιστα να οδηγήσει στον συνεπή εκσυγχρονισμό και εκδυτικισμό της χώρας. Τίποτα άλλο. Γι'αυτό και ως μόνο επίτευγμα προτάσσει διαρκώς την ένταξη στην ΕΟΚ. Σαν να υποκατέστησε η ένταξη κάθε ανάγκη συζήτησης για ταυτότητα, ιδεολογία, ιδιοπροσωπία.
  Δεν διαφωνώ ότι την ιδεολογική της συνοχή η ΝΔ δεν την αποκατέστησε ποτέ έκτοτε -και αυτό βαραίνει ως ευθύνη όλες τις ηγεσίες της. Όμως αυτός που το αρχίζει και θέτει τους όρους έχει το μέγιστον της ευθύνης βάρος. Και αυτός ήταν ο Καραμανλής.

  Και κάτι ακόμα. Αν, απο τότε και μετά, η δεξιά μπόρεσε να αποκτήσει δικό της αποτύπωμα στον πολιτικό λόγο, έστω και 'λανθασμένο', έστω και για βραχύ διάστημα, αυτό ηταν τη δεκαετία του 80, όταν ο μητσοτάκης αντέκρουσε τον παπανδρεισμό, -ήτοι την καθεστωτική πλέον αριστερά. Αυτό δεν έγινε με όρους ιδεολογικούς, ούτε προσαρμογή κάποιας δεξιάς παράδοσης στα σύγχρονα δεδομένα. Έγινε με τους όρους της εποχής -φιλελευθερισμός έναντι απαρχαιωμένου και απαξιωμένου διεθνώς κρατισμού που ήταν όμως ακόμα κραταιός στην Ελλάδα-, αλλά είχε και ψήγματα περισσότερου ατόφιου συντηρητισμου (σε σχέση με τον καραμανλισμό). Γι'αυτό -και όχι για τις ιδιωτικοποιήσεις του Μάνου- και τότε μίσησε τον μητσοτάκη η αριστερά και θεώρησε τη νδ ακροδεξιά. Ποια ηταν αυτά τα στοιχεια; Πρόχειρα θα ανέφερα απλά δύο -σημαντικά στην ιστορία της δεξιάς σημειολογίας στην Ελλάδα. Το ένα ήταν η στάση μεγαλύτερης κατανόησης/συμπάθειας που έδειξε η νδ επί μητσοτάκη στη μερίδα της βάσης της που για δεκαετίες ακολουθούσε την βασιλόφρωνα εθνικοφροσύνη. Όχι βέβαια με την ένοια οποιασδήποτε 'παλινόρθωσης' -που πέρα από το ασόβαρο της τυχόν αξίωσης, όπως και εσύ επεσήμανες ποτέ δεν ασπάστηκε ο ίδιος ο μητσοτάκης (ακόμα και στην 'unfair' δήλωση του μιλάει για 'ιστορία')-, αλλά με την υποχώρηση από την πλήρη απαξίωση που της επιφύλασσε ο Καραμανλισμός -με τον Καραμανλή να μιλάει για 'καρκίνωμα'- για μια δεκαετία (κάτι που δημιούργησε ένα ΟΡΙΣΤΙΚΟ συναισθηματικό ρήγμα μεταξύ Καραμανλισμού και πατροπαράδοτης βάσης, που όσοι επικαλούνται απήχηση του Καραμανλισμού στη δεξιά βάση ή αγνοούν ή παραβλέπουν, και το οποίο συνοδεύει τους δεξιούς σε μεγάλο ποσοστό έκτοτε -γιατί αν εχεις μεγαλώσει ακούγοντας να βρίζουν τον Καραμανλή [ο κανόνας σε κάθε 'βασιλικό' σπίτι], λίγη διαφορά σου κάνει ο βασιλιάς, μένει απλά η απέχθεια ή εστω επιφύλαξη για τον Καραμανλή).

  Δεύτερο, και ίσως πιο σημαντικό: η στάση/σχέση με την Εκκλησία, -και κατά προέκταση με την -αγαπημενη στην παραδοσιακή δεξιά- ηθικολογία. Δε χρειάζεται να υπενθυμίζουμε τη σημασία που έχει ο παράγοντας 'Εκκλησία' για τη δεξιά βάση (και να το ξεχνάμε εμείς, το θυμούνται Καραμανλής/Σουφλιάς με το πάθημα τους το 2002 με τον Τζανετάκο..) Επίσης δε χρειάζεται να υπενθυμίζουμε την ουδέτερη έως ψυχρή σχέση του πρεσβύτερου Καραμανλή και με την διοικούσα Εκκλησία μεταπολιτευτικά, αλλά και με οτιδήποτε θύμιζε 'εκκλησιόφρωνα' δεξιά -ως μέρος της γενικής αποστροφής του στην εθνικοφροσύνη.
  Ε και εκεί ο μητσοτάκης είχε καλύτερες επιδόσεις. Επιδεικνύοντας σεβασμό και στην Εκκλησία Κρήτης αρχικά, και στην διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδας στη συνέχεια, -και ακόμα διατηρώντας σχέσεις με υπερσυντηρητικές φράξιες της, όπως με τον τότε Κονίτσης Σεβαστιανό.. Και βέβαια και στη συνέχεια με τον Χριστόδουλο. Τον οποίο, αν ο πρεσβύτερος ΚΚ είχε προλάβει, θα έβγαζε καντήλες..

  Συνεπώς ειναι για μένα σαφές και εμμένω ότι η νόθευση της παράταξης ιδεολογικά, που κανείς δεν αντέστρεψε, έχει σφραγίδα Καραμανλική. Και άρα ΔΕΝ γινεται να επικαλείσαι ότι θα την αναστρέψεις εμφανιζόμενος ως 'γνήσιος αντιπρόσωπος' του καραμανλισμού (για τους νυν δελφίνους πάει αυτό..)

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ crunch 15/10/2009 16:31:02

   Δεν μπορώ να πω ότι είναι λάθος η ανάλυσή σου. Ωστόσο, νομίζω ότι ο Μητσοτάκης αυτά τα ρίχνει ως προπέτασμα καπνού. Δες το άρθρο του Αντίβαρου για το ζήτημα αυτό:

   http://www.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5970:1207-mhtsotakhs&catid=55:politics&Itemid=89

   Θα έλεγα ότι λέτε σχεδόν τα ίδια πράγματα, με τη διαφορά ότι το Αντίβαρο θεωρεί τη "δεξιά" στάση του Μητσοτάκη ως φόλα, ενώ εσύ τη θεωρείς ειλικρινή (αν δεν κάνω λάθος).

   Ως πρώην Μητσοτακικός, μπορώ να σου πω ότι το άρθρο του Αντίβαρου με εκφράζει σχεδόν απόλυτα. Δεν είμαι βέβαια ούτε βασιλικός, ούτε χουντικός, αλλά έχω πατέρα βασιλόφρονα, από αυτούς που μίσησαν τη χούντα επειδή έδιωξε το βασιλιά. Οπότε ξέρω για τι πράγμα μιλάς. Όμως δεν συμφωνώ μαζί σου, συμφωνώ με το Αντίβαρο: η στάση αυτή του Μητσοτάκη είναι φόλα. Και, ναι, έχεις δίκιο, πάτησε σε αυτά που έκανε ο Καραμανλής (ειδικά ο Α) για να μπορέσει να κερδίσει ο Μητσοτάκης, ας πούμε, εσένα.

   Αλλά είναι φόλα.

   • crunch avatar
    crunch @ Blimblomblim 15/10/2009 16:57:05

    Φίλε μου, επί της ουσίας συμφωνούμε.
    Τώρα, αυτό που θέτεις εσύ, είναι κατά πόσον το 'φλερτ' μητσοτάκη με την φιλο-μοναρχική βάση ήταν ειλικρινές ή ψεύτικο (ένα θέμα που ιστορικά είναι περίπλοκο, καθότι ο μητσοτάκης ήτανε μεν στην βενιζελική παραδοση -μεγάλο μερος της οποίας πάντως είχε πλήρως εναρμονιστεί και στήριζε τη μοναρχία-, αλλά είχε και σχεσεις με το παλάτι διαρκώς από το 65 και μετά -όποτε πάει Λονδίνο ακόμα δίνει το σχετικό παρόν)..
    Κατ'αρχάς, συμφωνούμε φαντάζομαι ότι, εφόσον θέμα παλινόρθωσης δεν υπήρχε ούτε υπήρξε ποτέ, και κανείς δεν το έθεσε ούτε ενδο-παραταξιακα (ζητώντας δηλαδή να γίνει επίσημη αναφορά) ούτε, πολλώ δε μάλλον, στο πολιτικό σύστημα εν γένει, τότε δεν έχει ουσιαστική διαφορά τι πιστεύει κάποιος ενδόμυχα εν προκειμένω.. Δηλαδή, δεν απασχολεί αν ο Μητσοτάκης ήταν ειλικρινά 'μοναρχικός' ή 'συμπαθών' τη μοναρχία -αυτό θα το ξέρει η ψηχή του και ο Θεός-, αλλά το ποια ήταν η στάση που υιοθέτησε, μετά την καράργηση της μοναρχίας, σε μια βάση που αισθανόταν λίγο-πολύ από την επίσημη ρητορεία στην πολιτική ζωή (και του καραμανλή) ότι είχε διαπράξει εσχατη προδοσία, μόνο και μόνο επειδή συνέχιζε να έχει μια συναισθηματική και ιστορική αναφορά την οποία κληρονόμησε από τις προηγούμενες γενιές.. Ε, και εκεί λέω ότι ήταν πολύ πιο εντάξει από τον Καραμανλισμό. Και τελικά, είτε ήταν 'ειλικρινές' αυτό είτε όχι, η πράξη και το αποτέλεσμα είναι τα ίδια -άρα και το εύσημο που του αντιστοιχεί από τη βάση που αισθανόταν έτσι..

    ΥΣ: δεν είμαι φαν του, πίστεψε με. Ένας συντηρητικός -και απεγνωσμένος- ψηφοφόρος ειμαι. Που απλά εν προκειμένω προτιμώ Ντόρα, χωρίς ψευδαισθήσεις, -αλλά δια της εις άτοπον..

 34. eleftheros avatar
  eleftheros 15/10/2009 16:34:46

  crunch, πρόλο που γενικά συμφωνώ με πολλά από τα δεοδμένα που παραθέτεις, διαφωνώ με τα πολιτικά και ιδεολογικά σου συμπεράσματα.
  Ο λόγος είναι απλός.
  Έκανες μία ανάλυση των καταστάσεων και επιπτώσεών τους με βάση το σήμερα και αντίστοιχα έκανες θετική ή αρνητική κρίση.
  Θέλω να σου θυμίσω:
  πρώτο, ότι δεν έχεις παραθέσει όλα τα δεδομένα, τα αίτια και τα αποτελέσματα κάθε κατάστασης (ελπίζω όχι ηθελημένα).
  Δεύτερο, η κάθε εποχή έχει τις δικές της αγωνίες, τη δική της ροή, διαφορετικές εξωτερικές επιδράσεις (οικνομικές και άλλες) αλλά και ορμή (momentum) από την προηγούμενη κατάσταση και στην επόμενη κατάσταση (καλή ή κακή προίκα).
  Σίγουρα ο Κ.Κ. (ο πρεσβύτερος δεν μπορούσε να δεί ότι οι τότε κρατικοποιήσεις ήταν μακροπ΄ροθεσμα επιζήμιες, μην ξεχνάς όμως ότι είχε περάσει μόλις μία τεράστια ενεργειακή κρίση (Γιαμανί) το πετρέλαιο είχε ανέβει 20 φορές επάνω και είχε και ένα Αντρέα να του ζητάει ακόμη περισσότερες παροχές.)
  Ο Μητσοτάκης ιδεολογικά ήταν πράγματι πιό κοντά στο νεοφιλευθερισμό (και καλά έκανε) αλλά νομίζω ότι αυτό ήταν περισσότερο θέμα momoentum από την Βρετανία και τις ΗΠΑ της δεκαετίας του 80 παρά από ιδεολογική επιλογή. Ήταν κατάσταση mainstream και την ακολούθησε (δεν είχε και πολλές επιλογές γιατί παρέλαβε χάος από τον Παπαντρέα).
  Ο Σημίτης, παρόλο που ήταν πιό συνετός από τον παπαντρέα δεν μπόρεσε να κάνει τομές γιατί τον κυνηγούσαν οι πορηγούμενες εξαγγελίες, τον έφαγαν τα θα και αυτό (τα περί εκσυγχρονισμού ήταν για μωρά παιδιά).
  Ο νεώτερος Κ.Κ. ήταν ίσως ο πιό μπερδεμένος από όλους. Παρόλη την πίθεση του Αλογοσκούφη να γίνουν γρήγορες αλλαγές ο Κ.Κ. επέλεξε την "ήπια προσαρμογή" γιατί νόμιζε ότι είχε μπροστά του καμμία 20-αριά χρόνια στρωμένα με ροδοπέταλα (προφανώς δεν είχε αντιληφθεί τί σημαίνει τόκοι χρεών και πόσο γρήγορα κεφαλαιοποιούνται).
  Τόχασε και αυτός το κορμί, πατριώτη.
  Πάμε γι' άλλα τώρα με το γιό της κυρίας τσάντ, εδώ να δείς ιδεολογία τzατζίκι!
  Τώρα να δείς πλάκες που θα κάνουμε.
  Άσε ρε φίλε που μπλέξαμε, τί ήθελα και εγώ και γύρναγα σε αυτό το πορνείο;

  • crunch avatar
   crunch @ eleftheros 15/10/2009 16:42:44

   Δε διαφωνώ σε τίποτα από όσα γράφεις. Και είπα πρωτος ότι, αν και ο κρατισμός της δεκαετίας του 70 δε μπορεί παρά να θεωρηθεί μέρος της αριστερής στροφής [σημ: σε άλλο θέμα, όταν δεν μας κυνηγάει η επικαιρότητα, ελπίζω να κάνουμε μεγαλύτερη συζήτηση για το θέμα αυτο, γιατί έχει ενδιαφέρον], είναι το λιγότερο 'επιλήψιμο' στη στροφή αυτή. Και ήταν και μέρος του 'mainstream' τότε σε όλη την Ευρώπη, σε ένα βαθμό. Τα υπόλοιπα όμως που έγιναν τότε δεν έχουν αντίστοιχες δικαιολογίες..

   • eleftheros avatar
    eleftheros @ crunch 15/10/2009 17:04:24

    Καταλαβαίνω τί υπονοείς για τα άλλα που έγιναν τη δεκαετία του 70 αλλά να ξέρεις ένα πράγμα.
    Παρόλο που οι νεώτεροι δεν το ξέρουνε νταβατζήδες υπήρχαν και εκείνη την εποχή, απλά δεν είχαν κανάλια.
    Υπήρχαν μεγάλοι επιχειρηματίες εκείνη την εποχή που έκαναν απίστευτους εκβισαμούς στον Καραμανλή, έμπαιναν στα υπουργικά γραφεία και έλεγαν δόσμου επιδότηση αλλίως το κλείνω το εργοστάσιο και μένουν στο δρόμο 2000 οικογένειες.
    Άλλες εποχές άλλες καταστάσεις που οι νέοι σήμερα δεν μπορούν να τις φανταστούν.
    Να σου δώσω ένα παράδειγμα.
    Εάν εσύ σήμερα μείνεις άνεργος θα πάρεις ένα τραπεζικό δάνειο μέσω της γυναίκας σου ή των γονέων σου και θα περάσεις μέχρι να βρείς δουλειά.
    Εκείνη την εποχή όλες οι τράπεζες ήταν κρατικές.
    Πολύ δύσκολα δίνονταν δάνεια, αργούσε 3-4 μήνες η διαδικασία και ήθελε και εξασφάλιση ακινήτου ακόμη και για πολυ μικρά ποσά.
    Δηλαδή, κατάσταση άστα να πάνε.
    Εάν στην Ελλάδα σήμερα έχουμε σοσιαλ-μπασταρδεμένο καπιταλισμό, τη δεκαετία του 70 είχαμε φεουδαρχία του κερατά.
    Δύσκολες καταστάσεις, οι γονείς μας πέρασαν πολλά.

 35. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/10/2009 17:24:15

  Οτι εγινε εγινε.Αυτη τη στιγμη πρεπει τα παντα να τεθουν επι νεας βασεως αλλιως η ΝΔ θα εξαφανισθει.Αλλα ποιος να το κανει;
  Η γνωμη μου ειναι οτι εχει ελθει παλι η ωρα για εισαγωγη ιδεολογιας απο μεγαλα και πετυχημενα κεντροδεξια κομματα της Ευρωπης.Το αγγλοσαξωνικο μοντελο δεν ταιριαζει με τις νοοτροπιες της ελληνικης κοινωνιας.Θεωρω οτι ο επομενος αρχηγος,οποιος ή οποια και να ειναι πρεπει να ελθει σε επαφη με τη γαλλικη κεντροδεξια του Σαρκοζυ με την οποια εχουμε αριστες σχεσεις για να δουμε ιδεες και προγραμματα.
  Η Γαλλια εχει μερικα κοινα σημεια με μας : Επαναστατικη παραδοση,δυνατη αριστερη διανοηση,απαιτηση ολου του λαου -και των δεξιων-για ρυθμιστικο ρολο του κρατους και μετριασμο του νεοφιλελευθερισμου και τωρα πια πολλους μεταναστες.Ειναι το καταλληλο προτυπο.
  Τα λαθη της δεκαετιας του 70 ή του 80 και τα θεματα βασιλιαδων ειναι πια απλως ιστορια.Για τα σημερινα προβληματα χρειαζομαστε το μοντελο μιας πετυχημενης χωρας της ΕΕ με παρεμφερη διαρθρωση πολιτικων και ιδεολογικων δυναμεων.
  ΔΕν ξερω βεβαια αν οι ηγεσιες εχουν καταλαβει τη δραματικη μας κατασταση και εχουν διαθεση να αλλαξουν κατι.

  • crunch avatar
   crunch @ ψυχραιμια 15/10/2009 18:04:19

   'Ψυχραιμία', σε παρακολουθώ και θεωρώ τις τοποθετήσεις σου εδώ από τις πιο άρτιες.
   Δε διαφωνώ γενικά σε όσα λες εδώ. Απλά θέλω να πω το εξης. Aν παρατηρήσεις τις διεργασίες και τις συζητήσεις στα μεγάλα κόμματα στις ευρωπαϊκές χώρες,αυτά έχουν πάντα άξονα, αναμφίβολα, τα σημερινά προβλήματα, όμως γίνονται πάντα με μια αίσθηση συνέχειας και αναφοράς στην ιστορία των κομμάτων -ακόμα και σε longue duree. Θέλω να πω ότι μπορεί να αναζητάμε το προφίλ της σύγχρονης κεντροδεξιάς, αλλά εφόσον μιλάμε για την πολιτική ζωή στην Ελλάδα, που αφορά σε μεγάλο βαθμό ιδέες και βάσεις που έρχονται από παρελθούσες ιδεολογικές αναφορές, πρέπει, ένα σοβαρό κόμμα, α) να αποφασίζει και να ξεκαθαρίζει τί αποτελεί την ιστορία του και τι όχι, και β) να συζητά αυτή την ιστορία διεξοδικά, και να βλέπει τι από αυτήν μπορεί να χρησιμοποιήσει δημιουργικά στις παρούσες ιδεολογικες αναζητήσεις του.
   Το Πασόκ το κάνει -έχει απόλυτη συναίσθηση συνέχειας της αριστερής παράταξης. Γυρίζει στο κέντρο και την αριστερά ακόμα προδικτατορικά, και πιο πίσω στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος Φιλελευθέρων.
   Η δεξιά εχει δυστυχώς ξεχάσει τη δική της. Δε μιλάει ούτε θυμάται κανένας, την αντίληψη πατρίδας που είχε ιστορικά η παράταξη, τις αρχές, τα οράματα -με όλα τα λάθη και τους περιορισμούς της κάθε εποχής.. Σεβομαι και αποδέχομαι την ιστορία μου δε σημαινει ότι υιοθετω κάθε τι από αυτήν ή ότι δεν την αντιμετωπίζω κριτικά -προς Θεού.. Το Πασοκ και η αριστερά ανενδοίαστα μιλάνε για το ΕΑΜ, σημαίνει αυτό ότι 'ποθούν' ή αναπολούν νοσταλγικά στιγμές της -κατά Γιανναρά- Δεκεμβριανής φρίκης..; Μιλάνε όμως παρ'όλα αυτά, αναγνωρίζουν το ΕΑΜ ως μητρα της εν Ελλάδι αριστεράς.. Αντιθετα στην δεξια κανένας δε μιλάει για τον Μεταξά, τους 6, τον αντιβενιζελισμό (κατασυκοφαντημένη ιδεολογική συμπαράταξη που κάποτε συσπείρωνε υγειή στοιχεία που απλά προβληματίζονταν και εναντιώνονταν στις ολοκληρωτικές πρακτικές των 'Φιλελεύθερων'), για τίποτα απολύτως.. Εχουμε υποκαταστήσει την αίσθηση ιστορίας και συνέχειας αυτής της παράταξης, με μια γκροτέσκο cult-οποίηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή -και τίποτα άλλο πέρα απ'αυτό.
   Συνεπως, ναι μεν πλείστα από όλα αυτα ειναι ιστορία και μόνο, αλλά ιστορία που πρέπει να κοιτάμε, να μελετάμε, να αναγνωρίζουμε ως οικεία (δική μας), και ενίοτε να αφουγκραζομαστε.. Όποιοι το αρνούνται, στην ουσία στηρίζουν την ιδεολογικη αυτοπαραίτηση της παράταξης.. Είναι όλα κομμάτια του ίδιου παζλ.

 36. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/10/2009 18:21:43

  Δεχομαι και την αναγκη ιστορικης αποτιμησης με σοβαροτητα και επιτροπη ιστορικων.Ειναι αληθεια οτι οι αντιπαλοι υπερεχουν αλλα μη τους δινεις και υπερβολικη αξια.πχ. το ΠΑΣΟΚ αποφευγει να θιξει το ζητημα του Εμφυλιου πολεμου 46-49 γιατι θα διχοτομησει τη βαση του.Αλλο το ΕΑΜ και αλλο το μετα.
  Το ΠΑΣΟΚ ειχε δωσει μεταλλια και συνταξεις μεχρι το 1945.Η ΝΔ του Καραμανλη στα πλαισια του ντηλ με το ΚΚΕ εδωσε μεταλλια και συνταξεις στους ανταρτες του 46-49 νυχτα και σχεδον στα κρυφα.Μαθευτηκε ομως και αποτι μου ειπαν ηταν ενας απο τους λογους που ο Παπαληγουρα μαυρισθηκε.
  Επισης στα πλαισια της καθαυτο αριστερας μαινεται τα τελευταια χρονια η μαχη της παραδοσιακης εαμικης εκδοχης και της ροζ αντιεθνικιστικης.
  Απλως μπροστα στη αφασια τη δικη μας οι αντιφασεις των αλλων φαινονται λεπτομερειες.

 37. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 15/10/2009 18:23:08

  @ Blimblomblim o A. Σαμαράς είχε μιλήσει για κοινωνικό φιλελευθερισμό (Social liberalism) δεν μίλησε για ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό (radical liberalism). Μίλησε επίσης και για την ανάγκη υπεράσπισης της εθνικής ταυτότητας. Υπάρχει όμως Έλληνας πολιτικός που θεωρεί δευτερευούσης σημασίας την υπεράσπιση και συνέχεια της εθνικής ταυτότητας;
  ποιος θέλει να απαρνηθούμε μια ταυτότητα που είναι η βάση του σύγχρονου πολιτισμού μας;
  Κατά τη γνώμη μου αν η ΝΔ δεν θέλει να συρρικνωθεί στο χώρο του κέντρου εκφράζοντας μόνο την κορυφή της μεσαίας τάξης, πρέπει να κάνει μεγαλύτερα ανοίγματα προς τα Δεξιά και τα αριστερά!
  Σε αντίθετη περίπτωση το πολιτικό χάσμα θα μεγαλώνει, όπως θα μεγαλώνουν και τα ποσοστά του ΛΑΟΣ.
  Ο τόπος χρειάζεται «ριζοσπαστικές αλλαγές».

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ ο βουνισιος 15/10/2009 19:10:28

   Δεν έχετε καταλάβει μου φαίνεται ότι το σύνολο των πολιτικών μας έχουν γραμμένους κι εμάς και την ταυτότητά μας. Εντελώς γραμμένους. Ο Σαμαράς είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις εντίμων πολιτικών ή, τουλάχιστον, φαίνεται να είναι. Αυτά σημαίνουν κάτι γι' αυτόν, αλλά τίποτε για τους άλλους. Μιλώ τουλάχιστον για τα μεγάλα κόμματα, στα μικρότερα θα βρεις και πιο αγνά στελέχη.

 38. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 15/10/2009 18:43:08

  … θα αναφέρω ενδεικτικά 3-4 ριζοσπαστικές αλλαγές της εποχής του Κ. Καραμανλή για να καταλάβεις πως προσεγγίζω το ζήτημα.


  -Πήρε τη χώρα από το Στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
  -Νομιμοποίησε την αριστερά ένας «δεξιός» κάνοντας έτσι πράξη την εθνική συμφιλίωση.
  -απομάκρυνε τον στρατό από την πολιτική
  -έβαλε τη χώρα στη ΕΟΚ, βγάζοντας την από τον απομονωτισμό κτλ

 39. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 15/10/2009 18:49:15

  - έκανε το δημοψήφισμα για το Βασιλιά

 40. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 15/10/2009 18:54:46

  Οσοι ωρυονται για τα δικαια του λαου, την καθαρση και την εξυγιανση του πολιτικου μας συστηματος οφειλουν να κανουν αμεσως μια μηνυτηρια αναφορα εναντιον της κυριας Ντορας Μπακογιαννη για τη διευκολυνση της διαφυγης στο εξωτερικο του ετερου καπαδοκη της Μιζενς (Καραβελα)τη στιγμη που ειχε κληθει και επρεπε να εμφανισθει στον ανακριτη για να απολογηθει για τις κατηγοριες που ειχαν διατυπωθει εναντιον του. Φυσικα, προς την ιδια κατευθυνση οφειλει να κινηθει και η κυβερνηση Παπανδρεου. Οι πολιτες περιμενουν και καταγραφουν.

  • xenitemenos21 avatar
   xenitemenos21 @ xenitemenos21 15/10/2009 22:37:10

   Αληθεια, τι κανει ο Εισαγγελεας του Αρειου Παγου? Εδω υπαρχει μια δημοσια ομολογια μελους της προηγουμενης κυβερνησης οτι δεν επραξε εκεινα που οφειλε να κανει υπερ της Δικαιοσυνης. Οι πολιτες περιμενουμε τις αμεσες (ΑΜΕΣΕΣ) ενεργειες του για να επιτευχθει ο επιβαλλομενος ελεγχος.

 41. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 15/10/2009 19:26:07

  Blimblomblim δεν αμφισβήτησα το πολιτικό ήθος του Α. Σαμαρά, μίλησα για ιδεολογική στροφή της ΝΔ.
  Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, πολιτεύτηκε με βάση τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Έχασε όμως με 10 μονάδες διαφορά.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ ο βουνισιος 15/10/2009 20:29:06

   Εχασε με 10 μοναδες γιατι απογοητευσε τη βαση της συντηρητικης παραταξης που απο τη φυση της ειναι ανενδοτη σε θεματα διαγθορας και ηθικης. Ο κοινωνικος φιλελευθερισμος ειναι το ρευμα που κερδιζει εδαφος παγκοσμιως...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ο βουνισιος 15/10/2009 21:45:08

   Ο Καραμανλης ειχε χρησιμποιησει τον ορο "κοινωνικη οικονομια της αγορας" που προερχεται απο το γερμανικο Χριστιανοδημοκρατικο Κομμα μεταπολεμικα.Στην πραξη αυτο σημαινε να παει λαου - λαου τις ιδιωτικοποιησεις (λεγοταν και ηπια προσαρμογη) και να μη κανει πολλα για τη μειωση του Δημοσιου.Οσο η παγκοσμια οικονομια πηγαινε καλα τα βολευε με 4% αναπτυξη το χρονο και πηρε τις εκλογες του 2007.Αλλα οταν ηλθε η παγκοσμια κριση το μεγαλο χρεος εγινε θηλια και βουλιαξε.
   Φυσικα επαιξε ρολο και η ανευ ορων παραδοση στους αναρχικους και η γενικη καταρρευση της ασφαλειας.

  • Μαντούκας avatar
   Μαντούκας @ ο βουνισιος 16/10/2009 13:23:11

   Δηλαδή έχασε με 10 μονάδες επειδή χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις "κοινωνικός φιλελευθερισμός" αντί για άλλες; μας δουλεύεις;

   Η ΝΔ έχασε με 10 μονάδες για έναν και μόνο λόγο. Επειδή κατάφεραν τα ΜΜΕ να διεισδύσουν στο μυαλό του Νεοδημοκράτη και να τον κάνουν να ντρέπεται που ψηφίζει ΝΔ.

   Αυτό το κατάφεραν με το λέγε-λέγε και την σκανδαλολογία όλο αυτό το διάστημα. Όπως στο καράτε έτσι κι εδώ χρησιμοποιήθηκε το ατού του Καραμανλή "σεμνά και ταπεινά" εναντίον του. Δεν λέω ότι δεν υπήρχε πάτημα, υπήρχε. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι από το χρηματιστήριο του Σημίτη εξαφανίστηκαν 20 δις ευρώ από τις καταθέσεις του κοσμάκη, ενώ το "μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα" (Βατοπαίδι) είχε μηδενική απώλεια εσόδων για το κράτος, η υπόθεση Βουλγαράκη είχε απώλεια κάτι ψίχουλα φορολογικά, ο Παυλίδης πήρε 100 ψωροχιλιάρικα για μισό σπίτι.

   Μόνο εγώ ξέρω τρεις Νεοδημοκράτες που ψήφιζαν ΝΔ σε όλη τους τη ζωή και θα έλεγες ότι ποτέ δεν θα ψήφιζαν κάτι άλλο και ψήφισε ο ένας ΠΑΣΟΚ, ο άλλος Λεβέντη και ο άλλος λευκό. Για να τιμωρήσουν την παράταξή τους για λόγους που ούτε οι ίδιοι κατάλαβαν. Απλά πήγαν με το ρεύμα. Ε όχι και ΝΔ με αυτό το κλίμα. Ποιο κλίμα; Να, αυτά που λένε. Δηλαδή ποια; Ξέρω γω, όλα αυτά.

 42. kanis avatar
  kanis 15/10/2009 19:58:45

  Στις πρόσφατες εκλογές, οι φανατικά Μητσοτακικοί, φίλοι μου, ψήφισαν: Οικολόγους, ΛΑΟΣ, Λευκό.
  Οι δικοί σας αντίστοιχοι φίλοι, τι ψήφισαν, αραγες;
  Αυτό, για όσους αναλύουν ακόμη το 10%!

 43. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 15/10/2009 21:15:30

  @kanis, κατά τη γνώμη μου η ΝΔ έχασε επειδή δεν μπόρεσε να «κατασκευάσει» μια νέα μεσαία τάξη, επομένως για να ξανακερδίσει εκλογές πρέπει να πείσει ότι στο μέλλον, μεταξύ άλλων, θα κατασκευάσει μια νέα μεσαία τάξη! με ίσες ευκαιρίες και ίσα αποτελέσματα.

  • kanis avatar
   kanis @ ο βουνισιος 15/10/2009 21:29:55

   Το διευκρίνισε πολύ σωστά ο Αντώνης απόψε, το θέμα της μεσαίας τάξης.
   Αμφιβάλλεις όμως, ότι το Μητσοτακέικο βιάζεται, να αναλάβει το "μαγαζί" κι ως εκ τούτου, δούλεψε και για μια ηχηρή ήττα;

 44. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 15/10/2009 21:54:18

  @kanis το κουβάρι της ΝΔ άρχισε να ξετυλίγεται αμέσως μετά την περιπέτεια του «βασικού μετόχου».
  Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επέδρασαν, σωρευτικά, ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
  Ένας από αυτούς, σε περίοπτη θέση, είναι ότι αρκετοί βουλευτές, υπουργοί κτλ λειτούργησαν αυτόνομα στη βάση του προσωπικού οφέλους, δηλαδή, πέρα κ’ έξω από το προγραμματικό πλαίσιο αρχών και επιδιώξεων του κόμματος της ΝΔ, σε κάθε νόμο, κάθε βουλευτής, κάθε στέλεχος με δημόσιο αξίωμα προσπαθούσε να εδραιώσει την εξουσία του, έτσι πήγε περίπατο και η διακυβέρνηση.
  Η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση με «δική της», στο σύνολο, νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση και όμως κατάφερε να έχει το σύνολο των πολιτών απέναντι, δεν είναι περίεργο!.
  αν οι εκλογές γίνονταν το Μάρτη είναι σίγουρο ότι δεν θα έφτανε το 25%

 45. giorgios avatar
  giorgios 15/10/2009 22:23:23

  Vre zontovola boroun na ginoun archigi tis NΔ politiki pou exoun apotixei
  sta dika tous komata.Ferte piso ton karatzaferi.

 46. kanis avatar
  kanis 15/10/2009 22:55:38

  @βουνισιος

  Παραμένω με την απορία, πως σιωπηλά και μεθοδικά ένα-ένα τα κοντινά πρόσωπα του ΚΚ, διασυρόντουσαν από τα ΜΜΕ και φεύγανε από την σκακιέρα του πολιτικού και κοινωνικού προσκηνίου.
  Παραμένω, με την απορία, για το αληθινό ρόλο του Ιδρύματος Μητσοατάκη.
  Παραμένω με την απορία, αν, όλα αυτά τα χρόνια, την ουσιαστική αντιπολίτευση στον συμπαθέστατο,φιλότιμο κι ανθρώπικο ΚΚ, την έκανε το ΠΑΣΟΚ ή η οικογένεια Μητσοτάκη.

 47. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 16/10/2009 06:13:02

  @kanis
  σύμφωνα με όσα γράφεις στη ΝΔ υπάρχουν 2διαφορετικα κόμματα με διαφορετικά πολιτικά σχέδια, όταν όμως διαφορετικά κόμματα έχουν διαφορετικές απόψεις σταματούν τη συνεργασία.
  Γιατί τότε πάνε σε εσωκομματικές εκλογές και δεν χωρίζονται! η εποχή της αθωότητας έχει περάσει ανεπιστρεπτί

 48. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 16/10/2009 07:06:54

  Γιατί κανείς δεν θέλει να πάρει ένα δωμάτιο, όταν μπορεί να πάρει ολόκληρο το διαμέρισμα.

 49. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/10/2009 08:25:47

  Δεν ισχυει αυτο για 2 κομματα σε 1 με τιποτα.Θα γραψω τη δικη μου περιπτωση και αν θελετε την πιστευετε.Ψηφιζω ΝΔ απο το 1981.Θεωρουσα τον εαυτο μου πιο κοντα στο "καραμανλικο" τμημα παρα στο "μητσοτακικο" χωρις να δινω σημασια.Στην Α΄Αθηνων δεν συνηθιζα να βαζω σταυρο στη Ντορα-φυσικα την ψηφισα για δημαρχο.
  Το 2007 εβαλα σταυρο στον Παυλοπουλο.Μηπως θελατε να του βαλω και τωρα που αφησε να καει η Αθηνα;
  Λοιπον εβαλα στη Ντορα σταυρο φετος πρωτη φορα λογω των ταραχων.Εγω ξερω οτι το 1993 η παραταξη επεσε μαχομενη ενω τωρα παραδοθηκε ανευ ορων.

 50. Μαντούκας avatar
  Μαντούκας 16/10/2009 11:42:58

  Καραμανλικός δεν είμαι αλλά η ένταξη του Καραμανλή Α στο ίδιο μήκος κύματος με Μητσοτάκη και Σημίτη είναι παραπλανητική

  Ξεχνάνε τα Ντοράκια ότι

  1. Ο Καραμανλής Α βγήκε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ

  2. Ο Καραμανλής Α πήγε το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με βάση το συμφωνητικό του με τους Τούρκους. Τελικά δεν αποδέχθηκε το δικαστήριο ότι αυτό το συμφωνητικό έδινε δικαιοδοσία στο δικαστήριο και έμεινε εκρεμές.

  Μη λέμε ό,τι μας καπνίσει

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.