Οι ρωσικές αντι-κυρώσεις θα “αγγίξουν” και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;
08/08/2014 17:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ρωσικές αντι-κυρώσεις θα “αγγίξουν” και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Μπορεί ανησυχία για τις συνέπειες από τα ρωσικά αντίμετρα να έχει καταλάβει τους αγρότες και τους επιχειρηματίες που δουλεύουν με Ρωσία, αλλά εκεί πάνω στα “σύνορα” Χολαργού-Παπάγου δεν νομίζουν ότι θα πρέπει να δώσουν κάποιες διευκρινίσεις για το εάν θα πληγεί η αντιαεροπορική (και η αντιαρματική) άμυνα της χώρας μας;

Στο τι (δεν) έκανε το υπουργείο Εξωτερικών και ποιά είναι η κατάσταση στο “μέτωπο” των αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων και της αλιείας, αναφερθήκαμε χτες (βλέπε: “Ανήκομεν εις την Δύσιν, αλλά στη Ρωσία κλαιγόμαστε” ). Είναι γνωστό όμως, ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θίγουν άμεσα και τον αμυντικό τομέα των δύο και μοναδικών χωρών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες έχουν αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα. Όπλα κρίσιμης σημασίας για την άμυνα της χώρας μας και της μεγαλονήσου. Γι' αυτά, το υπουργείο Αμύνης τηρεί σιγή ιχθύος.

Από την 1η Αυγούστου, λοιπόν, άρχισαν να ισχύουν οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσίας στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Προηγουμένως, κυρώσεις στον τομέα της άμυνας είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Έως τώρα, η Ρωσία δεν έχει ανταπαντήσει. Και τι αντι-κυρώσεις να κάνει, όταν οι μοναδικές χώρες-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ρωσικά οπλικά συστήματα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος; Μπορεί βέβαια, στη συνέχεια να λάβει αντίμετρα, όπως στον διαστημικό και άλλους τομείς, αλλά προς το παρόν, το θέμα αφορά σχεδόν αποκλειστικά Ελλάδα και Κύπρο. Εξάλλου, τα όπλα της, ως επί το πλείστον, η Ρωσία τα πουλάει στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η αντιαεροπορική ομπρέλα

Οι Δυτικές κυρώσεις αποφασίστηκαν σε βάρος της ρωσικής εταιρείας Almaz-Antey, και κατά συνέπεια και κατά της θυγατρικής της Kupol που κατασκευάζει αντιαεροπορικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Η Ελλάδα είχε αποκτήσει ρωσικά οπλικά αντιαεροπορικά συστήματα ύψους τουλάχιστον πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ειδικότερα, διαθέτει δυο πυροβολαρχίες S-300PMU-1 μεγάλου βεληνεκούς. Προ μηνών μάλιστα, αφού είχαν μείνει για χρόνια ανεκμετάλλευτα αυτά τα -θεωρούμενα ως τα καλύτερα στον κόσμο- συστήματα, έγινε η πρώτη δοκιμή τους, που συνοδεύτηκε με πανηγυρισμούς από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης. Όπως είναι γνωστό, οι S-300 αγοράστηκαν από την Κύπρο, αλλά, εξαιτίας τουρκικών, αμερικανικών και ισραηλινών αντιδράσεων, ουδέποτε εγκαταστάθηκαν στη Μεγαλόνησο. Έτσι, αποφασίστηκε η ανάπτυξή του στην Κρήτη.

Επίσης, η χώρα μας έχει πάνω από τριάντα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 της Almaz-Antey. Η αγορά είχε συνοδευτεί από σκάνδαλο μιζών, για το οποίο κατηγορήθηκε ευθέως ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Και αυτό το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού-μεσαίου βεληνεκούς θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο. Τέλος, διαθέτει 21 αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, OSA-AKM. Αυτά τα πεπαλαιωμένα σοβιετικής κατασκευής συστήματα ανήκαν στην Ανατολική Γερμανία, και, μετά τη διάλυση της χώρας, όπως τα περισσότερα οπλικά συστήματα που διέθετε, μοιράστηκαν μεταξύ χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και έτσι τα OSA παραχωρήθηκαν και στην Ελλάδα. Τα ελληνικά OSA, πάντως, εκσυγχρονίστηκαν από τεχνικούς της Almaz-Antey. Αντιαεροπορικά μικρού-μέσου βεληνεκούς έχει και η Κύπρος.

Ουσιαστικά δηλαδή, σχεδόν ολόκληρη η αντιαεροπορική ομπρέλα της Ελλάδας, στηρίζεται στα ρωσικά οπλικά συστήματα. Εξαίρεση αποτελούν τα αμερικανικά Patriot και κάποια λίγα γαλλικά. Αν λοιπόν, εφαρμοστούν οι Δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, τότε δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βρεθεί σε δύσκολη θέση στον τομέα της τεχνικής υποστήριξης και στα ανταλλακτικά. Βέβαια, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν την υποστήριξη των συστημάτων που έχουν ήδη αποκτηθεί από τις οποιεσδήποτε χώρες. Ποιός όμως, τους πιστεύει; Όπως και να' χει, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, εάν η Ελλάδα θελήσει να αγοράσει κάποια επιπλέον “κομμάτια”, αυτό θα είναι αδύνατον. Η Ρωσία, βέβαια, προφανώς θα θέλει να πουλήσει στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι, εάν η Ελλάδα για λόγους εθνικού συμφέροντος θα αγνοήσει τις Βρυξέλλες, και θα συνεχίσει να κάνει “ντήλ” με τη Μόσχα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Προς το παρόν, οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί μόνον στην Almaz-Antey. Με ποιό “επιχείρημα”; Άκουσον-άκουσον ότι το αντιαεροπορικό σύστημα BUK, με το οποίο καταρρίφθηκε προ εβδομάδων το Μαλαισιανό Boeing 777 πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, το παράγει η συγκεκριμένη εταιρεία. Δηλαδή, για το εάν χρησιμοποιούνται όπως πρέπει ή όχι τα όπλα που πωλούνται δεξιά και αριστερά, ευθύνονται οι εταιρείες που τα παράγουν; Πρόκειται για παραλογισμό, πίσω από τον οποίο υποκρύπτονται επιχειρηματικά συμφέροντα και ανταγωνισμός ανάμεσα σε Δυτικές και ρωσικές εταιρείες οπλικών συστημάτων.

Όπως και να' χει, ουδείς αποκλείει στο άμεσο μέλλον να γενικευθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και σε άλλα οπλικά συστήματα που παράγει. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, στο μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στα χρόνια της κρίσης, που κατέθεσε ο Δ.Αβραμόπουλος στη Βουλή, υπήρξε πρόβλεψη για αγορά ρουκετών (περί τα δέκα εκ. ευρώ) για το ρωσικό αντιαρματικό σύστημα “Kornet”, το καλύτερο που έχουν σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ρεμαλι avatar
  ρεμαλι 10/08/2014 16:10:34

  φαντασου να ειχαμε ανοιξει αγορες συμβατικου οπλικου συστηματος (αεροπλανα, τεθωρακισμενα ) με τον κραταιο Πουτιν. Καποια χωρα θα ετριβε τα χερια της. Δια τους οπαδους ξανθου γενους η Λιακο

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/08/2014 16:37:13

  Δεν είναι μόνο Ελλάδα-Κύπρος οι πελάτες. Καθόλου. Π.χ.: Η Κροατία, χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει πολεμικό αεροπορικό στόλο που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου απο MIG-21 και επιθετικά ελικόπτερα Μil-Mi 17 και 21 (προερχόμενα απο την παλιά Γιουγκοσλαβική αεροπορία). H Βουλγαρία ομοίως, έχει 15 MIG 29, 15 MIG 21 και 12 Μil-Mi 21 attak ελικόπτερα (δηλαδή το σύνολο σχεδόν των μαχητικών της αεροπορίας της). Η Ρουμανία επίσης γύρω στα 30 MIG 21 H Πολωνία πάνω απο 70 MIG 29 και Suchoi 22. Μην αναφέρω τις Βαλτικές χώρες... Όλοι αυτοί εξαρτώνται απο Ρωσικά ανταλλακτικά και τεχνογνωσία συντήρησης. Το πρόβλημα θα είναι κοινό σε περίπτωση διακοπής της υποστήριξης.

  • mezapos avatar
   mezapos @ Uncle Stgm 10/08/2014 17:01:05

   Προς το παρών, θέμα αφορά μόνο τα αντιαεροπορικά συστήματα της Αλμάζ Αντέϋ, στην οποία έχουν κηρύξει εμπάργο οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Και, αγαπητέ @ρεμάλι, το εμπάργκο δεν το κήρυξε σε αυτά ο Πούτιν, αλλά η Δύση. Διάβαζε καλύτερα τα κείμενα

 3. Naruto avatar
  Naruto 10/08/2014 19:53:32

  Βραχυπρόθεσμα πιστεύω δεν θα υπάρξουν προβλήματα ,αν όμως το εμπάργκο τραβήξει σε χρόνο τότε ίσως . Θεωρώ όμως μάλλον απίθανο να οξυνθεί η αντιπαράθεση ,δεν συμφέρει σε κανένα . Εκτός βέβαια αν οι ΗΠΑ το πανε για τρίτο παγκόσμιο .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.