28/09/2009 16:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πολιτικοί μεταλλάχτηκαν σε τηλεοπτικούς παρουσιαστές ...

 

Η Αισθητική των εκλογών

Η πολιτική   είχε πάντοτε  στενή σχέση με το θέαμα.

Η θεατρική  οπτική και η σκηνική υπόκριση  επηρέασαν τα μέγιστα   το «φαίνεσθαι» και τη συμπεριφορά  των πολιτικών  ανά τους αιώνες.

 Η κυριαρχία  της  τηλεόρασης  που είναι μεταπρατικό μέσο ψυχαγωγίας κι ενημέρωσης  οδήγησε τις τελευταίες δεκαετίες  τους ανθρώπους της πολιτικής  στο να  υιοθετούν και να αντιγράφουν την τηλεοπτική εικόνα.

 Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος   είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα   τηλεοπτικής πολιτικής πραγματικότητας.

 - Οι πολιτικοί  προκειμένου να συμπρωταγωνιστούν στα μονόπρακτα των τηλεοπτικών εκπομπών και  ειδήσεων , ταύτισαν  την προβολή με το κύρος  κι έπαιζαν ρόλους κομμένους και ραμμένους  στα μέτρα θεμάτων που σύμφωνα με την μοναδική και υπεράνω του νόμου εταιρία τηλεμετρησεων ενισχύουν  την τηλεθέαση.Τετοια θέματα είναι η εκλογολογία και η «σκανδαλοποίηση» γεγονότων.    Εκόντες άκοντες   συμμετείχαν  από την επομένη των εκλογών σε σήριαλ με στοιχεία σαπουνόπερας και μεγάλου αδελφού αδιαφορώντας για την φθορά που επιφέρει η αλόγιστη χρήση της έκθεσης τους  αλλά και για το ότι  προδιέγραφαν μέσα από τις οθόνες τις πολιτικές εξελίξεις   που η κατάληξη τους οι εκλογές είναι ομολογουμένως  από τις πιο ‘ήσυχες’ των τελευταίων χρόνων .

- Οι  πολίτες δεν είναι φανατισμένοι κι εκφράζονται ελάχιστα ενώ οι πολιτικοί  μοιάζουν με εξαντλημένο από την περιοδεία στα κανάλια  θίασο που πασχίζει να καλύψει την ανεπάρκειά του εμφανιζόμενος ως ‘κομφερασιέ’ σε  φιλανθρωπικές δεξιώσεις.

-Η ησυχία των πολιτών είναι εκκωφαντική , η πολυλογία των πολιτικών άλαλη και οι κομματικοί μηχανισμοί  εξακολουθούν να μηχανορραφούν…  

Οι πολίτες ενώ έχουν πολλά να πουν σιωπούν.   

Οι πολιτικοί    αν και δεν έχουν τίποτα καινούριο να πουν ομιλουν ακατάπαυστα...

Αρκετοί εξ’ αυτών  αντιγράφουν μοντέλα επιτυχημένων πολιτικών του εξωτερικού. Αδυνατούν η δεν επιθυμούν να κατανοήσουν  ότι  κάθε εικόνα έχει διαφορετικό συμβολισμό και δυναμική  ανάλογα με την κουλτούρα  και την προσωπικότητα του υποκειμένου της.

-Το καλοκαίρι , για παράδειγμα , αποδοκιμάστηκε με γιούχα στην Επίδαυρο  παράσταση Αρχαίου Δράματος  του Εθνικού  Θεάτρου .Η παράσταση ήταν μετρία όπως οι περισσότερες παραστάσεις του Εθνικού. Είχε όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα το όποιο  δικαιολογούσε  στην έκφραση του αντιθέτου της επιδοκιμασίας:

Το Αρχαίο κείμενο ήταν μεταφρασμένο στα Νεοελληνικά, παιγμένο από Νεοέλληνες ηθοποιούς που οι περισσότεροι κάνουν   τηλεόραση και σκηνοθετημένο από σκηνοθέτη που δεν γνώριζε  την  Ελληνική γλώσσα .Αποτέλεσμα; Ενώ θέλησε να σκηνοθετήσει το έργο με  μια μοντέρνα  άποψη με σύγχρονους αστικούς χαρακτήρες και αισθητική, η παράστασή  του ήταν σαν κακοφτιαγμένο  σήριαλ του ‘70 με φόντο την Επίδαυρο. Οι κώδικες του σκηνοθέτη στη γλώσσα των ηθοποιών δεν ήταν παρά   η αισθητική των τηλεοπτικών  σήριαλ  και αυτό έπαιξαν .Η αισθητική και η εικόνα της Ελληνικής γλώσσας ήταν για τον σκηνοθέτη άγνωστες και η μετάφρασή της εικονογραφούσε άλλο έργο κιτς…

Κάθε γλώσσα έχει την δική της αισθητική και τους δικούς της εκφραστικούς κανόνες.

-Οι  πολιτικές συγκεντρώσεις   πήραν επί τέλους την εκδίκησή τους. Από τότε που κάθε μάζωξη ολίγων ατόμων ονομάστηκε συγκέντρωση, αρχής γενομένης από τις συνελεύσεις στα πανεπιστήμια δεκαετίες  πριν και με αποκορύφωμα τα  ξεσαλώματα καμιά «τριανταρέα» ατόμων στο κέντρο της Αθήνας με την ευλογίες των πρωτοδιδαξάντων  , ε  οι έντιμες αγωνιστικές συγκεντρώσεις αισθάνθηκαν ταπεινωμένες και θύμωσαν .Αν θέλουν  συγκέντρωση   ας ναυλώσουν πούλμαν ,ας πληρώσουν  οπαδούς επαγγελματίες ,ας  κάνουν  σκηνοθετικά τρικ  . Εξ’ άλλου έχουμε βγει στη σύνταξη εδώ και χρόνια ,είπαν και απεσύρθησαν κλείνοντας την πορτα.Ηταν μία από καιρό αναμενόμενη απόσυρση.

-Η  πολυδιαφημισμένη αντικατάσταση τους από  τις κοινότητες του Διαδικτύου  είναι προς το παρόν σε πρωτόγονο στάδιο .Οι πολιτικοί όλοι ανεξαιρέτως χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σα να απευθύνονται σε κοινό με χαμηλή νοημοσύνη που αντί να διαβάζει περιοδικά ποικίλης ύλης  αλληλογραφεί και φαντασιώνεται  πολιτικά «κονέ» - Κάνουν  προπαγάνδα ενώ  χρησιμοποιούν ένα μέσο αμφίδρομο άκρως επικοινωνιακό   .Η θα κάψουν αυτή τη μοναδική   δυνατότητα επικοινωνίας η θα καούν οι ίδιοι από την ασχετοσύνη και την βαρβαρότητα που τους διακρίνει. Η  προπαγάνδα  παίζει παιχνίδια βρώμικα που σκοπό έχουν τον έλεγχο των συνειδήσεων εχθρών και φίλων …

 - Τα κόμματα και οι επικοινωνιακοί τους σύμβουλοι  νομίζουν ότι αισθητική είναι τα ρούχα, οι χειραψίες, τα χαμογελά  οι  τηλεοπτικές πόζες …. Όλοι αυτοί  λησμονούν ότι η τηλεόραση  είναι ένα  εργαλείο και ότι κάθε εργαλείο εξαρτάται από τον άνθρωπο που το χειρίζεται. Θεώρησαν ότι  το τηλεοπτικό μέσο είναι μέσο επικοινωνίας  άρα οι παρουσιαστές ειδήσεων και εκπομπών αποτελούν επικοινωνιακά πρότυπα. Ώθησαν  λοιπόν τους πολιτικούς να συμπεριφέρονται σαν να συμμετέχουν σε τηλεοπτική   εκπομπή  σαν να είναι  οι ίδιοι παρουσιαστές. Αγνόησαν  την ειδοποιό διαφορα:Τον πολιτικό τον  επιλέγεις τον τηλεάνθρωπο τον χαζεύεις . Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής είναι ένας απλός εκφωνητής , ένα  είδος υποβολέα που φαίνεται  .Ούτε καν δημοσιογράφος. Μεταπράτης   και διαχειριστής φημών είναι .   

 Οι πολιτικοί μεταλλάχτηκαν σε τηλεοπτικούς παρουσιαστές  κι έγιναν αντιγραφείς αντιγράφων .Και το χειρότερο: Η τηλεόραση έχει παύσει προ πολλού να είναι ενημερωτικό μέσο. Είναι ένα διακοσμητικό μέσο ψυχαγωγίας που απευθύνεται κυρίως σε μη παραγωγικές ομάδες .Οι πολιτικοί κατόρθωσαν να μεταλλαχθούν σε τηλεοπτικούς παρουσιαστές στην εποχή της παρακμής της τηλεόρασης. Προσέδωσαν στις εκλογές τηλεοπτική αισθητική κι εγκλωβιστήκαν  στην  οθόνη.  Ο πολίτης αφού έπαιξε με το κοντρόλ     έκλεισε ήχο   και εικόνα.

Τιτίνα Χαλματζή

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 28/09/2009 16:59:27

  Η τηλεοραση εχει την δυναμη να ισοπεδωνει τα παντα.Καθως η σκηνοθεσια ειναι περιορισμενη χωρις βαθος και οι χρονοι γρηγοροι υπαρχει εξισωση προς τα κατω.
  Οι πολιτικοι ειναι οργανο της τηλεθεασης και η πολιτικη υποβιβαζεται σε επεισοδιο σηριαλ.
  Δεν θα ξεχασω ποσο ασχημη εντυπωση μου εκανε μια εμφανιση παλια της Ντορας στην Μενεγακη,οπου η σταρ ητανε ξαπλωμενη σε ανακλιντρο και η Ντορα καθιστη σε καρεκλα.Για μενα ο ηθελημενος συμβολισμος εβγαζε ματι.Και η υποταγη επισης.

 2. theo1611 avatar
  theo1611 28/09/2009 17:14:48

  Όχι όλοι και αναφέρομαι κυρίως στους μέλλοντες πολιτικούς, γιατί αλλοίμονο.

  Οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν και αυτοί στερεότυπα (όπως της εικόνας, του φαίνεσθαι και της τηλεοπτικής προβολής και μανιέρας), όπως αντιμετωπίζουμε και μεις οι υπόλοιποι στην καθημερινή μας ζωή.

  Π.χ. Σήμερα, το να αντιδράς και να εξανίστασαι χρησιμοποιώντας μάλιστα αρχέγονους τρόπυς, όπως την αργκό, την αραμπατζίδικη, τη λιμενεργάτικη γλώσσα κοκ, κεντρίζει όλους τους άχρωμους βαρύγδουπους ευρωπαϊστές και καθωσπρεπιστές να σε λοιδορήσουν για να σε συνετίσουν για το καλό σου (με επιχειρήματα του τύπου, χάνεις το δίκιο σου με τον τρόπο που αντιδράς!!!!).

  Στο τρι(υ)πάκι της επικοινωνίας λοιπόν πέφτουν ή μπορεί να πέσουν και οι πολιτικοί.

  Στόχος μας μπορεί να είναι να επιλέξουμε αυτούς που είτε δεν πέφτουν ή έχουν την ικανότητα να ξεφύγουν από το τρι(υ)πάκι, γιατί αυτό δεν είναι η ουσία της υπόστασής τους.

  Και υπάρχουν πολλοί, ακόμη και σήμερα. Πολλοί δε περισσότεροι αύριο.

  Μοιάζει σαν δαρβίνεια φυσική επιλογή, τι λέτε?

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 28/09/2009 18:03:12

  'Ας μου επιτρέψετε να πώ ότι, μοιάζουν τις περισσότερες φορές, άν όχι όλες, στον γνωστό μας Καραγκιόζη, τον οποίο τελευταία μάλιστα τον πολιτογράφησαν Τούρκο και άφησαν σε εμάς το κακέκτυπα αντίγραφα αυτού του ήρωα των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων.

  Και να ήταν μόνο οι πολιτικοί μας; Λές και δέν μας έφθαναν όλα αυτά τα παπαγαλάκια άνευ ιδίας προσωπικοτητος λόγω της αλλοτριώσεως της.

  Κρίμα φίλοι μου. Γιατί είτε έτσι είτε αλλιώς, εμείς θα είμαστε που θα πληρώσουμε το εισητήριο για την τελευταία παράσταση των Καραγκιόζηδων.

  ΠΕΛΙΑΣ

 4. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 28/09/2009 18:27:37

  Συγνώμη..ο ΓΑΠ γιατί έκανε δηλωσεις ενότητας για μετά τη κάλπη σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες τώρα; Στα ξαφνικά..κατι μου λέειπως πήρε δημοσκοπήσεις΄, κλείνει ψαλίδα και κάνει απελπισμένη προσπάθεια..

  factor τι λες;

  • Athinaios avatar
   Athinaios @ Βανζέτι 28/09/2009 19:41:30

   Κλείνει η ψαλίδα στο 6% και κάνει απελπισμένη προσπάθεια να το φτάσει 6.5%

   Μια αναγωγή στις κινήσεις του Καραμανλή την τελευταία εβδομάδα του 2004 θα σε πείσει, αλλιώς ανέμενε την Κυριακή που δυστυχώς ολοκληρώνεται αυτός ο απολαυστικός μήνας

 5. anonimos avatar
  anonimos 28/09/2009 19:43:22

  Γι'αυτό και στη Θεσσαλονίκη η Νέα Δημοκρατία εκλέγει ...διαφημίσεις οδοντόπαστας, και αφήνει εκτός Βουλής κάποιους σαν τον Κοκκόρη, παρόλο που είναι φουλ στα ένσημα ο άνθρωπος!

 6. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 28/09/2009 20:40:30

  Δεν νομίζω να μπορεί να διαφωνήσει κάποιος με την ανάρτηση.
  Η κρίση της εικόνας όμως δεν είναι νέα.
  Αν δεχθούμε - τουλάχιστον με βάση την πλατωνική θεωρία - ότι ο εικονισμός ανάγεται σε αρχέτυπα, θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η σημερινή κρίση είναι επί πλέον και κρίση αρχετύπων και αυτό αποτελεί την χειρότερη διάσταση που την χαρακτηρίζει.
  Επειδή όμως τα προθέματα υπάρχουν καθ' εαυτά, ίσως θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας προς αυτά. Ευρισκόμενα στη σφαίρα της αντιύλης, ακολουθούν την δική τους οδό υλοποίησης, την οποία η κοινωνική αλχημεία είναι σε θέση να γνωρίζει. Δεν είναι το γυαλί και τα παράθυρα που καθορίζουν τελικά την μετατροπή της ενέργειας σε ύλη, αλλά η συνείδηση.
  Ας ξαναμελετήσουμε την "Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας" του Κορνήλιου. Αφήνοντας τα προφυλακτικά για τον εγκέφαλο στο συρτάρι. Η συνείδηση βρίσκεται σε μόνιμη αναζήτηση της τεστοστερόνης του μηνύματος. Τίποτε δεν έχει αλλοιωθεί. Ο δέκτης παραμένει μόνιμα σε αναζήτηση του δότου. Ας πάψουμε τον τελευταίο να τον αναζητάμε στους άλλους.

 7. DIOGENES avatar
  DIOGENES 28/09/2009 23:14:23

  ΑΣΘΕΝΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
  Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΙΔΕΙΝΩΝΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ.
  ΕΧΟΥΝ ΚΛΗΘΕΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ.
  ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.
  ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.